Page 1

Generalitat de Catalunya Departament d’Educació

“Hi havia una vegada...”

...CONTES ENCETATS, CONTES CONTATS!!! abril 2010

EL CAMPEROL I EL DIABLE Inici: Una mar de contes http://www.totcontes.com/view.php?p=C:monstrebanyoles Nus: Alumnes 4tB Escola Bon Salvador de Sant Feliu de Llobregat (Responsables: Ana Martínez - Natàlia Zapatero) Desenllaç: Alumnes 4tC Escola Bon Salvador de Sant Feliu de Llobregat (Responsables: Ana Martínez - Natàlia Zapatero) Il·lustracions: Alumnes 4tA Escola Bon Salvador de Sant Feliu de Llobregat (Responsables: Ana Martínez - Natàlia Zapatero)


Hi havia una vegada un camperol astut i murri, les argúcies del qual donarien molt per explicar... Però sens dubte, la història més bonica és aquella que va aconseguir prendre el pèl al mateix diable!

Una vegada, al vespre, quan ja havia acabat de llaurar un camp i es disposava a tornar cap a casa, el camperol va observar enmig del seu terreny una pila de carbó cremant i, tot bocabadat, va veure que sobre les brases estava assegut un petit dimoniet negre.


NUS 4tB i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

- Hola, qui ets? Què fas a les meves terres? - Sóc en “Xinxo”, un avantpassat teu, i et vinc a

avisar

que el meu germà et vol cremar les teves

terres, però no et preocupis: jo he vingut per ajudar-te. Hauràs de vigilar perquè el meu germà es pot transformar en qualsevol animal i és molt astut.


NUS 4tB i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

El camperol, en veritat, no s’ho va creure gaire, va pensar que aquell petit personatge l’estava enredant. Tot i així va decidir seguir-li el joc.

- No ho entenc. I per què vol fer-me això? - Ha estat el meu pare que li ha ordenat. - I com el podem aturar? –va preguntar el camperol.

- Haurem de vigilar les terres. Jo ho faré durant la nit i tu durant el dia. En realitat, el que volia fer el dimoniet era plantar unes llavors màgiques de les quals sortirien petits dimoniets com ell, i entre tots apoderar-se del món. La primera nit, el camperol fent veure que anava a buscar una manta a l’estable, va aturar-se a vigilar el dimoniet. Aquest, en veure’l, es va transformar en un gat negre. Això va fer sospitar molt el camperol, ja que mai no havia vist un gat negre per les seves terres.


NUS 4tB i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

L’ endemà el camperol va tornar per vigilar en “Xinxo” i va veure com aquest es va passar tota la nit plantant unes llavors sospitoses.


NUS 4tB i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

En fer-se de dia, tots dos es van trobar

- Bon dia, Xinxo, com ha anat la nit? - Molt bé, ni rastre del meu germà -va dir en Xinxo tot dissimulant. - Ja pots marxar a dormir, Xinxo.

Deus estar molt cansat de vigilar tota la nit -va dir-li el camperol.


DESENLLAÇ 4tC i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobrega

El camperol es va passar tot el matí canviant les llavors que havia posat el dimoniet per unes altres que li havia regalat un pagès feia uns dies, quan tornava de treballar.

t


DESENLLAÇ 4tC i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

En arribar la nit, el camperol li va dir a en Xinxo

- Si vols, aquesta nit em quedo jo a vigilar si ve el teu germà. I en Xinxo li va contestar:

- No, tranquil! A més penso que hi haurà tempesta i millor que no et mullis, jo ja hi estic acostumat.

L’endemà al matí el dimoniet va veure com, de les seves llavors , començaven a sortir unes puntetes de color blanc i, tot estranyat, va pensar:

- Què és això?


DESENLLAÇ 4tC i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

Mentre se les mirava, les puntetes blanques seguien creixent i creixent fins a convertir-se en unes precioses flors. Del seu interior van aparèixer uns petits, rosadet i preciosos angelets.

Quan el camperol es va aixecar, en Xinxo era al mig de tots els angelets sorprès, estranyat i molt enfadat. - Què ha passat? On són els meus dimoniets? Qui m’ha

enredat? No, no, Noooo! -va cridar en Xinxo.


DESENLLAÇ 4tC i 4tA Escola Bon Salvador –Sant Feliu de Llobregat

Els angelets van anar rodejant en Xinxo, el van agafar entre tots i el van enfonsar dins la terra.

Des d’ aleshores, els dimoniets viuen sota terra i no han tornat mai més a molestar ningú.

FI

El camperol i el diable  

Conte col·laboratiu elaborat pels alumnes de 4t de l’Escola Bon Salvador de Sant Feliu de Llobregat.