Page 1

Pa gin a1 8

Ro mâ Por vs nia tug alia

De ce stau rău constructorii cu lichidităţile financiare Pagina 16

www.ibcfocus.ro

Anul II, nr. 004, martie 2010. Preţ: 5 lei. PUBLICAŢIA PASIONAŢILOR DE ŞANTIERE

DISTRIBUITĂ DIRECT PE ŞANTIERELE ACTIVE DIN ROMÂNIA

“Când eram mic, voiam să devin inginer constructor!” “În România, trebuie să conduci şi cu mintea, dar şi cu sufletul.” Marius Ghenea

Este un antreprenor de success, cu o moştenire în IT, prezent în distribuţie IT şi construcţii, iar cum vede viitorul pe un alt fel de “şantier” din România mediul de afaceri aflaţi în pag. 2-3.

Am aflat pentru şefii de şantier: CÂTE şantiere sunt la final de 2009 şi început de 2010... detalii la pag. 12

... şi CU CINE vor mai lucra în acest an... aflaţi la pag. 15

Cu siguranţă v-aţi întrebat câţi lei sunt în construcţii sau câţi au mai rămas. Pentru acest număr, am pus sub lupă rezultatele anului trecut şi vă spunem cu cât s-a contractat piaţa în 2009. Detalii la pag. 6. Iar câţi bani au venit din investiţiile străine veţi afla la pag. 8.

Constructorii celor 7 minuni ale lumii: ep.1 un faraon, cu un vis în deşert

Pag. 14

Cine sunt cei mai mari constructori din România Pagina 10 Ştim tot despre construcţii

www.raportuldeinvestitii.ro Cea mai mare bază de date online cu proiecte private şi publice din România. www.ibcfocus.ro Te ajută să ştii CINE, CE şi UNDE construieşte în România. www.promosantier.ro Te promovează unde se lucrează. www.iresearch.ro Cele mai proaspete Rapoarte şi Studii de piaţă în construcţii. www.santiereonline.ro Şantiere “la bucată”. Tel: 0264 430013 Fax: 0264 430138, Cluj-Napoca, str. Deva 1-7


Cea mai mare bază de date online cu constructii. www.raportuldeinvestitii.ro

“Când eram mic, voiam să devin inginer constructor!”

Dacă aţi putea descrie mediul de afaceri din Romania gândindu-vă la titluri de filme, ce-aţi alege? Mortal Kombat, 2 Fast & 2 Furious sau the Godfather? Sau aţi propune altul?

Foto: arhiva personală Marius Ghenea

Îndeplineşte funcţia de Membru în Consiliul Director al Asociaţiei Operatorilor Telecom din România, AOTR, începând cu 2006; a primit premiul “Cel mai vizionar manager din retail” acordat de Ziarul Financiar în 2004, ca CEO al Flanco şi fondator Flamingo Computers. De 5 ani, se ocupă de investiţii de tip business-angel; mergând pe aceeaşi idee, îl vedem la Arena Leilor pe TVR 2, ca invitat-investitor.

Cum v-aţi descrie în 3 cuvinte? Ce aţi dorit să fiţi când eraţi mic?

Mi-e foarte greu să găsesc un titlu potrivit, deoarece sunt multe lucruri extraordinare în mediul de afaceri românesc, mai ales în zona antreprenorială, dar sunt şi multe probleme. Poate „Die Hard”, pentru ca la fel ca John McClane, personajul interpretat de Bruce Willis în toata seria de filme cu acest nume şi antreprenorii români sunt extrem de rezilienţi şi au supravieţuit numeroaselor probleme şi crize, ca şi factorilor guvernamentali deseori ostili. Aţi condus echipe cu pregătire diferită şi cu experienţă de viaţă diferita. Care v-a fost cea mai apropiată sufletului?

Toate echipele unde am con-

Î

n câteva cuvinte, m-aş descrie ca un antreprenor în serie. Când eram mic, voiam să devin inginer constructor (deoarece era profesia tatălui meu). Apoi am schimbat puţin profilul de inginerie, către tehnologie (electronică, telecomunicaţii, IT), deci tot inginer am devenit.

tribuit la formarea lor începând de la zero, de la start-up, mi-au fost şi îmi sunt foarte apropiate sufletului. Uneori, în situaţii în care am preluat o companie existentă, cu o structură organizaţională clădită de alţi antreprenori sau manageri, am găsit anumite probleme de comunicare, însă de obicei, prin îmbunătăţirea nivelului de comunicare şi printr-o selecţie atentă, am ajuns în general la formule foarte bune. Orice şef de şantier se confruntă zi de zi cu coordonarea unei echipe diversificate. Dacă aţi avea în faţă un astfel de lider, l-aţi sfătui să conducă cu mintea sau cu sufletul?

În România, trebuie să conduci şi cu mintea, dar şi cu sufletul. Oamenii au probleme diverse şi complicate, nu poţi lua decizii fără să ţii cont de aceste probleme. Evident, analiza problemelor trebuie să fie făcută întotdeauna cu mintea (şi cu o minte limpede), dar empatia necesară în relaţia cu echipa este o chestiune de suflet sau, în orice caz, de inteligenţă emoţională..

mediu de business, mult mai competitiv, cu mult mai puţine frontiere. Care e cel mai recent termen tehnic din construcţii / instalaţii pe care l-aţi reţinut? Şi primul?

Distribuitori monobloc (coplanar manifolds). Primul nu îl mai ştiu sigur, deoarece eram mic atunci când probabil l-am auzit de la tatăl meu... . Care e cea mai importantă lecţie primită până acum: să construieşti, chiar şi o afacere, cu suflet sau ... în Romania?

Am învăţat multe lecţii în ultimii ani din business-ul românesc, cu siguranţă mai pot încă să învăţ multe alte lucruri. Poate cel mai important lucru pe care l-am învăţat este că,

Mediul online câştigă teren în segmentul business networking. Care e principalul atuu al acestui mediu?

Foto: arhiva personală Marius Ghenea

2 nr. 004, martie 2010

Guggenheim Museum din New York (proiectată de Frank Lloyd Wright)

Se propagă muuult mai repede. Ceea ce este vital, în noul

Mânăstirea Argeşului

www.ibcfocus.ro


Doar în numărul următor o altă poveste cu şi despre manageri de şantier.

deşi pe termen scurt lipsa de scrupule poate să dea aparenţa succesului, pe termen lung, cinstea şi etica în afaceri sunt cele mai importante condiţii pentru succes. Indiferent de domeniul ales, un furnizor de încredere trebuie să ştie să-şi respecte câteva obiective. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce ar trebui să facă acel furnizor să-l recomandaţi pentru tzepari.ro?

Fiecare furnizor îşi construieşte propria strategie de prezenţă pe piaţă şi de relaţie cu partenerii şi clienţii. Din acest punct de vedere, chiar dacă un astfel de furnizor şi-ar schimba planurile sau susţinerea pentru un partener, nu l-aş putea include în această categorie de tzepari.ro, atât timp cât nu a încălcat flagrant un contract sau o înţelegere clară. Trebuie să avem mare grijă cu acest tip de „liste negre”, deoarece ele trebuie să nu fie nici subiective şi nici bazate pe informaţii superficiale. E mult mai uşor să distrugi reputaţia şi credibilitatea unui business, decât să creezi aceste două lucruri de bază pentru dezvoltarea oricărei afaceri. Care este prima frază pe care o spuneţi unui angajat când îl concediaţi?

Îi mulţumesc întotdeauna pentru activitatea desfăşurată în companie: indiferent în ce termeni pleacă angajatul respectiv, aproape invariabil el a avut totuşi o contribuţie care nu trebuie neglijată. Doar în cazul unei desfaceri a contractului de muncă pe baza unor infracţiuni grave şi verificate, lipseşte fraza cu mulţumirile de final. Dacă aţi fi Dumnezeu pentru o zi, care ar fi primul lucru pe care l-aţi face pentru mediul de afaceri din România? Dar în construcţii?

Pentru mediul de afaceri din România, cel puţin în acest moment, aş relua creditarea, care e vitală pentru reluarea creşterii economice, dar şi a încrederii populaţiei. Pentru mediul de afaceri din construcţii, aş face exact acelaşi lucru, mai ales că domeniul acesta este cel mai puternic lovit de blocarea substanţiala a creditării. Dacă ar veni sfârşitul Pământului peste o zi, cum aţi petrece cele 24 de ore rămase?

Nu mi-aş pune niciodată o asemenea problemă, oricum nu în acest mod. Dacă eu personal aş mai avea doar o zi de viaţă, dar Pământul ar continua să existe, aş vrea să petrec acea zi alături de familia mea.

Dacă aţi fi la un joc de paintball, pe cine v-ar face plăcere să împuşcaţi (dintre cei din branşă)?

În joacă, aş încerca evident să lovesc cu vopsea în primul rând concurenţii. Ce vă ţine noaptea treaz?

Multă cafea. Ce e mai rău: lipsa de şantiere sau de PC-uri?

Ambele, deoarece ambele se simt acum ca o contracţie economică care ne afectează imediat pe toţi, însă la fel, ambele, se vor simţi peste mulţi ani ca o lipsă gravă în infrastructura şi nivelul de dezvoltare al României ca ţară: nu poţi avea o ţară dezvoltată nici fără infrastructura IT (calculatoare, reţele, Internet, dar şi oameni pricepuţi să utilizeze aceste lucruri), dar nici fără infrastructura tradiţionala (drumuri, case, etc.), care ţine de domeniul construcţiilor. Dacă aţi fi un super erou, care aţi dori să vă fie superputerea?

Persuasiunea. Care este cel mai bun lucru care l-aţi făcut săptămâna trecută la serviciu?!

Am semnat un exit, adică o vânzare a unei companii în care am investit începând cu 2007.

Guggenheim Museum din New York (proiectată de Frank Lloyd Wright). De la noi, Mănăstirea Argeşului, la mare distanţă de orice altă construcţie. Aveţi ocazia de a determina dacă lumea constructorilor ar fi exclusiv o lume feminină sau una exclusiv masculină, ce variantă aţi alege? De ce?

Dacă ar fi posibil, aş prefera să fie o lume feminină, pentru că femeile au mai multă căldură, pun mai mult suflet, iar clădirile fără suflet, fără căldura, nu mi-au plăcut niciodată. Să nu uităm că Mănăstirea Argeşului o are pe Ana lui Manole inzidită acolo… Care este primul aspect pe care îl observaţi când aveţi o prima intalnire de afaceri cu cineva?

Dacă mă priveşte în ochi sau dacă priveşte în altă parte. Dacă ar fi să alegeţi, la ce aţi renunţa cel mai uşor: cablu TV sau cablu internet?

E o întrebare capcană, evident că aş renunţa la oricare dintre cele două, cu condiţia să rămân cu unul dintre cele două cabluri funcţional: pot aduce Internet şi pe cablul TV, aşa cum pot aduce şi programe TV pe conexiunea Internet. APS - Guggenhiem Museum, Bilbao

Dacă actuala criză economică ar fi un personaj de desene animate, care ar fi acesta?

Criza nu poate fi, în mintea mea, un personaj de desene animate… Care este construcţia pe care o consideraţi ca fiind cea mai interesantă? arhiva Orbital Solutions

www.ibcfocus.ro

nr. 004, martie 2010

3


Constructorial oferit de CONSTRUCT CONTAINER SRL

Containerele o soluţie modernă pentru locuit, birou sau organizare de şantier.

Containerele sunt construite ca ansambluri uşoare bazate pe o structură demontabilă formată din podea, acoperiş, stâlpi şi panouri cu spumă poliuretanică pentru pereţi.

CONSTRUCT CONTAINER vă prezintă soluţia modernă pentru organizare de şantier cu diverse destinaţii: container vestiar, container dormitor, container birou, container sanitar, ansambluri de containere, containere sala de şedinţă, containere sala de mese, containere show room etc. PRACTIC containerele se pot utiliza foarte uşor la orice destinaţie şi spaţiu restrâns!

CONTAINERUL este un modul prefabricat care poate fi folosit singur sau combinat cu alte module în diverse soluţii de utilizare a spaţiului. Prin asamblarea mai multor module pe verticală sau orizontală se poate obţine o gamă variată de containere. Se pot amplasa ca birouri, săli de şedinţe, dormitoare, spaţii de cazare, adăposturi sinistraţi, vestiare, grupuri sanitare, săli de mese, etc. Containerul are structura din profile din oţel zincate. Pereţii din panouri sandwich au tablă zincată de 0.4, umpluţi cu spumă poliuretanică. Rama superioară are jgheaburi pluviale pentru scurgerea apei pluviale. Avantajele utilizării acestor containere modulare: 1. Realizarea unui ambient plăcut şi funcţional, adaptat necesităţilor. 2. Prin combinaţia modulelor, beneficiind de colaborarea cu firma noastră, se pot obţine diferite structuri. 3. Pe o platformă pregătită în prealabil, modulele se pot monta prin simpla aşezare, urmând a se face racordurile la utilităţi: energie electrică, apă, canalizare, telefon, etc. 4. Se pot monta şi etajat, în cazul acesta folosindu-se scări interioare sau exterioare. 5. La solicitarea clientului se pot monta instalaţii de climatizare. 6. F lexibilitate şi funcţionalitate prin combinarea containerelor, conform nevoilor dumneavoastră. 7. Montarea poate fi făcută cu forţe proprii sau de către furnizor. 4 nr. 004, martie 2010

Înfiinţată în 2008, sub denumirea CONSTRUCT CONTAINER SRL, societatea noastră şi-a propus să răspundă cu promptitudine, seriozitate şi garanţie, clienţilor actuali şi potenţiali, pe segmentul de piaţă al construcţiilor civile şi industriale şi nu numai. Pentru îndeplinirea ireproşabilă pe care dorim să ne-o asumăm, oamenii din CONSTRUCT CONTAINER au adoptat în munca lor valori precum: - calitatea şi promptitudinea - loialitatea faţă de clienţi şi de parteneri - r espectarea fiecărui termen contractual prin prestarea unui serviciu sau distribuţia unui produs, stabilit de comun acord cu clientul! Astfel CONSTRUCT CONTAINER va răspunde fiecărei solicitări cu o singură deviză “Servicii Garantate” lăsânduvă pe dvs. în continuare să apreciaţi dacă serviciile noastre, susţinute de experienţa şi profesionalismul afişat, au întrunit cu brio motto-ul respectiv.

Aveţi nevoie de mai multe detalii despre cum să alegeţi tipul de containere de care aveţi nevoie ? Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă. SC CONSTRUCT CONTAINER SRL, Ploieşti, jud. Prahova Tel: 0720583038 E-mail: office@constructcontainer.ro www.constructcontainer.ro

www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de T&T ACCESS SOLUTIONS

S

ub motto-ul “We won’t let you down”, T&T Access Solutions este unul dintre pionii principali care activează în domeniul echipamentelor profesionale de lucru la înalţime de pe piaţa românească. Societatea comercializează platforme şi nacele pentru lucru la înalţime pentru orice aplicaţie, în domeniile industrial şi civil, acordând o deosebită atenţie elementelor de siguranţă şi nivel tehnologic ale acestora. Totodată, oferă şi o gamă completă de servicii, printre care: asistenţa în garanţie şi post-garanţie, piese de schimb, service, închiriere nacele, platforme şi prb. Compania şi-a bazat întotdeauna activitatea pe aproprierea şi îndrumarea atentă a clientului prin intermediul personalului specializat, care, înţelegând în totalitate ariile foarte largi de aplicaţie, este capabil să ofere soluţii personalizate pentru ca lucrările în care sunt implicaţi clienţii şi utilajele pe care le folosesc, să fie efectuate în condiţii de maximă siguranţă (siguranţa fiind o prioritate şi un domeniu de la care nu se face rabat niciodată). Societatea T&T Access Solutions deţine un parc propriu de utilaje pentru închiriere, acesta fiind în continuă creştere şi diversificare şi mereu menţinut în perfectă stare de funcţionare de către echipa proprie de service. Punând la dispoziţia clienţilor cele mai noi tehnologii, aceştia beneficiază de echipamente ultra performante, fără a avea responsabilitatea tehnică de mentenanţă şi service. Pentru astfel de situaţii, personalul tehnic al societăţii este la dispozitia beneficiarului, garantând intervenţii în decurs de 48 ore de la notificare, oriunde în ţară, în acest mod asigurându-se continuitatea activităţii. Astfel, oferta generoasă a companiei T&T Access Solutions cuprinde toată gama de platforme, oferind posibilitatea de a găsi

www.ibcfocus.ro

echipamentul cel mai potrivit oricărui tip de aplicaţie, cum ar fi: lifturi pentru personal, utilaje autopropulsate de tip foarfecă sau boom, electrice şi diesel, cu braţ articulat sau telescopic, tractabile, montate pe şenile sau pe autoşasiu. Un mare beneficiu pus la dispoziţia clienţilor este posibilitatea înlesnirii procesului de achiziţie prin intermediul ofertelor financiare personalizate în sistemul leasing/rate. Termenii de închiriere, de asemenea, sunt flexibili, compania fiind interesată de colaborările pe termen lung, pentru aceasta oferind întotdeauna condiţii extrem de avantajoase. Preţurile sunt calculate la un regim de lucru de 8 ore/zi, 7 zile/săptămână, nu includ TVA, transport sau carburant. În funcţie de necesităţile beneficiarilor, compania efectueaza şi transportul utilajelor. Pentru cei de la T&T Access Solutions, asistenţa tehnică şi toată activitatea de service reprezintă aspectul central al pachetului de servicii oferit, garantând operativitatea în condiţii perfecte de siguranţă şi eficacitate maximă în cazurile de asistenţă şi intervenţii. Colaborarea pe parte de service şi asistenţă tehnică se materializează printr-un contract de service, prin intermediul căruia compania se angajează să monitorizeze permanent produsul în vederea realizării reviziilor tehnice şi a asigurării pieselor de schimb şi a consultanţei (la sediul acesteia, cât şi în locaţia clientului). Dotarea tehnică bogată, disponibilitatea pieselor originale, autorizaţiile ISCIR şi implementarea sistemului de calitate ISO 9001:2000 permit companiei să asigure şi să garanteze servicii rapide şi complete, atât partenerilor de piaţă cât şi utilizatorilor finali.

nr. 004, martie 2010

5


OFERIM DOAR INFORMAŢII PUTERNICE. Totul negru pe alb. www.ibcfocus.ro Pe tipuri de construcţii, cea mai mare scădere a volumului de lucrări, de 13,3%, s-a înr

clădirile rezidenţiale.

Cu cât s-a contractat piaţa pe Cu s-a pe Cu cât câtconstrucţiilor s-a contractat contractat piaţa piaţa construcţiilor construcţiilor pe întreg întreg ul întreg anul 2009? ul 2009? 2009?

cladiri rezidentiale

A

cladiri nerezidentiale

lucrari ingineresti

-12.50%

-12.60%

nul trecut, volumul lucrărilor de în construcţii,de ajustat în de zile lucrătoare -13.30% trecut, de construcţii, ajustat trecut, volumul volumul lucrărilor lucrărilor de numărul construcţii, ajustat în funcţie funcţie de numărul numărul de zile lucrătoare funcţie de de zile lucrătoare şi de sezonalitate, e cu 12,2% faţă de anul 2008 conform datelor e sezonalitate, sezonalitate, a a scăzut scăzut cucu 12,2% 2008conform conformdatelor datelor INS. INS. Asta Asta după după 2 2 a scăzut 12,2%faţă faţă de de anul anul 2008 ani în care România a înregistrat cele mai mari creşteri ale pieţei construcţiilor din ani în care INS. România a înregistrat cele mai mari creşteri ale pieţei construcţiilor din Asta după 2 ani în care România a înregistrat cele mai mari Sursa: Sursa:INS INS. UE. creşteri ale pieţei construcţiilor UE. din UE.

33% 33%

Cea mai abruptă scădere din construcţii: piaţa utilajelor Cea mai abruptă scădere din construcţii: piaţa utilajelor

Vânzările de utilaje terasiere de construcţii au scăzut de şapte ori în primele 11 luni din 2009 comparativ cu perioada similară din Vânzările de utilajepână terasiere construcţii au scăzut de afectat şapte orisegîn primele 11 luni d anul precedent, la 421dede unităţi, fiind cel mai comparativ cu perioada similară din anul precedent, până la 421 ment al pieţei construcţiilor din 2009. În 2009 piaţa internă de de unităţi, fiind afectat segment al pieţei construcţiilor din 2009. În 2009 piaţa internă de utilaje utilaje pentru construcţii a fost evaluată la 250 mil Euro.

27% 27%

construcţii

2008 2008

fost

Unitati vandute

-12% -12% 2007 2007

a

2009 2009

evaluată

2.761

la

250

mil

2.957

1.471

Sursa: Sursa: INS INS

701

Conform ARACO, piaţa construcţiilor a scăzut 17% în 2009 cude 17% anterior de la nform nform ARACO, ARACO, piaţa piaţa construcţiilor construcţiilor a a scăzut scăzut în în 2009 2009 cu cu 17% faţă faţă de anul anul anterior de la faţă de anul anterior de la 14,3 miliarde de euro la 12,2 miliarde. miliarde de euro la 12,2 miliarde. Estimarea lor pentru anul acesta este miliarde deEstimarea euro la 12,2 miliarde. Estimarea pentru anul acesta este o o contracţie contracţie a a lor pentru anul acesta9% estefaţă olor contracţie a pieţei cu circa 2005 2006 2007 pieţei cu circa de 2009. pieţei cu circa 9% faţă de 2009. 9% faţă de 2009. Sursa: companiile din din piatapiaţă. Sursa: companiile

421

2008

2009

27% 27%

14.3 14.3

12.2 12.2

11.1 11.1

Cele mai vândute utilaje au rămas şi în 2009 buldoexcavatoarele, din care s-au vându unităţi în perioada ianuarie - noiembrie, adică jumătate din totalul utilajelor vândute, ia locul doi s-au aflat miniincarcatoarele multifuncţionale cu 51 de unităţi vândute, urmat excavatoarele pe şenile cu 50 de unităţi vândute.

-9% -9%

2008 2008

valoare valoare piata piata (mld (mld Euro) Euro)

-17% -17%

2009 2009

2010e 2010e

rata rata de de scadere scadere (comparativ (comparativ cu cu anul anul anterior) anterior)

Sursa: Sursa: ARACO ARACO

Pe tipuri de construcţii, cea mai mare scădere a volumului de lucrări, de 13,3%, s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale.

6 nr. 004, martie 2010

www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de SERVICE CONF

Sisteme de drenaj pentru canalizare Sistem Geberit pentru drenajul apei de ploaie. Soluţii pentru clădiri: -rezidenţiale -industriale -comerciale

S.C. Service Conf, înfiinţată în anul 2000 are ca unul dintre obiectele de activitate instalaţiile pluviale cu sistem Geberit. Colectivul şi experienţa acumulată au dus la mărirea complexităţii lucrărilor putând să realizăm lucrări ample şi implicându-ne în nume-roase proiecte.

Iată câteva dintre avantajele utilizării sistemului Geberit: - se bazează pe vacuumul indus gravitaţional, compus din receptori de terasă, conducte şi fitinguri din HDPE - permite colectarea apelor de pe acoperiş fără ca instalaţia să necesite o anumită pantă în conducte - este soluţia pentru orice cerinţă în materie de drenaj atât la suprafaţă cât şi subteran sau în evacuarea substanţelor chimice - greutatea redusa şi instalarea facila asigura flexibilitatea sistemului - conductele sunt rezistente la majoritatea substanţelor chimice - dimensiunile diametrului de la 32 la 315 mm oferă flexibilitatea de a instala ţevile de la drenajul individual la nivel de etaj până la conductele principale, ţevile de evacuare şi ţevile subterane

Portofoliul nostru: 1. Complex Comercial “Shopping Center” Sibiu (Baumax, Real, Media Galaxy, Promenada Mall, Mobilia) 2. Complex Comercial Târgu Mureş (Baumax, Auchan, Media Galay, Promenada Mall, Mobilia) 3. Hala Industriala in Topoloveni (Diekat) 4. Carrefour – Brăila 5. Hala Industrială - Rondo Carton – Târgovişte 6. Carrefour – Sibiu 7. Mobexpert – Sibiu 8. Flanco – Sibiu 9. Siderac – Sighişoara 10. Bazin de Înot Olimpic – Izvorani 11. Liberty Mall – Bucureşti 12. Fashion House – Bucureşti 13. Real – Suceava 14. Carrefour – Deva 15. Petrom City – Bucureşti 16. Hală Industrială - ETC Catalunya - Popeşti-Leordeni 17. Mobexpert Logistic Parc - Bolintin Deal 18. Media Galaxy – Deva 19. Promenada Mall – Deva 20. Hală Industrială – Emerson - Cluj Napoca 21. Procter&Gamble - Urlaţi 22. Sun Plaza Mall – Bucureşti

De ce să ne alegeţi pe noi? Inginerii şi muncitorii noştri sunt instruiti şi pregătiţi şi ştiu tot ce este de ştiut despre acest tip de instalaţii, fiind certificaţi de Geberit. S.C. Service Conf, partener de încredere pentru dumneavoastră vă stă la dispoziţie cu orice informaţie din domeniu.

S.C. Service Conf S.R.L. B-dul Victoriei, bl. 31A, Sibiu, Romania Telefon: 0269/234 603 Fax: 0269/560 209 Mobil: 0721/233 461 E-mail: service_conf@yahoo.com

- pentru clădiri înalte, suprafeţe mari, cerinţe de reducere a zgomotului, componentele sistemului contribuie la crearea unei soluţii complete cu caracteristici optime pentru orice aplicaţie.

www.ibcfocus.ro

nr. 004, martie 2010

7


România, locul 81 din 102 de state într-un stu imaginea brandului naţional

Rapoarte şi studii de piaţă unice la nivel naţional pe segmentul construcţiilor. Intră pe www.iresearch.ro

România nu are o imagine distinctă ca brand de ţara şi ocupă locul 81

România pierde tot mai mult din atracraportul Country Brand Index (CBI) pentru 2009 al companiei Investiţiile străine tivitate: investiţiile şi imaginea ţării în FutureBra continuădin scădere ca brand. Locuitorii alte colţuri ale lumii cunosc Român directe, nedezvoltată la jumătate profilul ţării nu este distinct", se arată în raportul CBI, care cuantifica im faţă de 2008 după de 29 de criterii, de la istorie la mediul de afaceri şi s primelefuncţie 9 luni ale anului 2009 România nu are o imagine distinctă ca brand de ţara şi ocupă locul 81 din 102 de state în raportul Country Brand Index (CBI) pentru 2009 al companiei FutureBrand. “România este nedezvoltată ca brand. Locuitorii din alte colţuri ale lumii cunosc România foarte puţin, iar profilul ţării nu este distinct”, se arată în raportul CBI, care cuantifica imaginea unei ţări în funcţie de 29 de criterii, de la istorie la mediul de afaceri şi situaţia economică.

I

nvestiţiile străine directe s-au redus în primele nouă luni la 3,5 miliarde euro, reprezentând jumătate din valoarea sumelor atrase în perioada similară din 2008, potrivit datelor BNR. Creditele intra-grup au însumat 1,77 miliarde de euro, comparativ cu 2,42 miliarde de euro în perioada anterioară, în timp ce participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, au reprezentat 1,75 miliarde de euro.

Sursa: Country Brand Index CBI Investitorii renunţă la proiectele imobiliare din România în favoarea Poloniei şi a Cehiei Investiţiile străine au acoperit integral deficitul de cont curent din perioada ianuarie-septembrie, care s-a ridicat la 3,31 miliarde de euro. In ce masura au acoperit investitiile straine deficitul de cont curent ian-sept 2009

100%

*Deficit de cont curent =diferenta dintre intrările şi ieşirile de valută. O ţara are deficit de cont curent atunci când valoarea importurilor este mai mare decât cea a exporturilor.

2008

53.50%

Sursa: Bancaa Romaniei Naţională a României Sursa: Banca Nationala

8 nr. 004, martie 2010

Fondurile de investiţii străine renunţă la proiectele imobiliare din România, pentru a investi în ţări precum Polonia sau Cehia, unii dintre aceştia sistând investiţiile din ţară. “Polonia şi Republică Cehă rămân în continuare ţările preferate pentru a investi, mai ales din cauza crizei politice din România”, a declarat Valentin Cudric, directorul de investiţii al NBGI Private Equity, în cadrul unei dezbateri despre investiţiile în segmentul real-estate din România la finele anului 2009, conform fluxului de ştiri NewsIn. Principalele motive pentru care investitorii străini renunţă la investiţii în România: · calitatea proprietăţilor · calitatea contractelor · agitaţia politică din ţară · lipsa adaptării la situaţia economică actuală

www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de ROLIFT

Soluţii pentru manipulare de materiale şi pentru lucrări la înălţime

Firma în cifre: - an înfiinţare: 2003 - 11x cifra de afaceri de la înfinţare - peste 100 de echipamente în stoc - cel puţin 120 de companii în portofoliul de clienţi

Business to business

Compania noastră dispune de un parc propriu de echipamente pentru activitatea de închiriere, de modele şi caracteristici diferite, care acoperă o plajă foarte largă de activităţi specifice. Flexibilitatea şi promptitudinea în rezolvarea problemelor sunt prioritare în relaţiile cu partenerii noştri, ceea ce ne situeaza printre companiile de încredere ce furnizeaza servicii de calitate la costuri rezonabile şi competitive.

importator direct

ROLIFT S.R.L. Timişoara este dealer pe partea de vest a României pentru echipamente de manipulat marfă şi echipamente de lucru la înălţime pentru materiale şi personal. Având o experienţă de peste 7 ani pe piaţă îndomeniul echipamentelor de acest gen, compania noastră oferă soluţii pentru orice tip de activitate care implică ridicare de materiale la înălţime, manipulare de materiale în depozite şi în şantiere precum şi de ridicare de personal de lucru la înălţime.

Service şi piese de schimb

ROLIFT S.R.L. este autorizată ISCIR PTR.3, PTR.4 şi dispune de dotările necesare intervenţiei tehnice atât la sediul nostru cât şi la site-ul clientului cu ajutorul maşinilor de asistenţă tehnică. Asigurarea cu consumabile şi piese de schimb se face prin aprovizionare directă de la companiile producătoare şi de la furnizori de prestigiu în domeniu.

Şantiere unde au lucrat echipamentele noastre : REAL 1, Real 2 - Timişoara, Praktiker - Timişoara, Iulius Mall - Timişoara, Real - Arad, Obi - Arad, Galeria Shopping - Arad, Real - Deva, Elba - Timişoara, Kaufland - Reghin, Kaufland - Giurgiu, Napolact - Cluj, Fabrica de PAL - Rădăuţi, Scandia- Sibiu, etc.

Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât si o ofertă de preţ competitivă. SC ROLIFT SRL, Timişoara, DN 59 Km7 Telefon: 0743-099048, 0744-785427; E-mail: office@rolift.ro Web: www.rolift.ro

este marcă înregistrată şi are certificare ISO

www.ibcfocus.ro

nr. 004, martie 2010

9


LA FEL DE PASIONAT DE CONSTRUCŢII ca şi noi?

Intră pe www.ibcfocus.blogspot.com!

Cine sunt cei mai mari constructori din România

C

Pe domenii de activitate, în jur de 40% dintre firmele care au intrat în insolvenţă în ianuarie activau în comerţ, 15% în construcţii, tot atâtea în industria prelucrătoare şi 5% se ocupau de tranzacţii imobiliare.

b) Jumătate din companiile de construcţii ar putea închise în din 2010 Jumătate companiile de construcţii ar putea fi închise în 2010

Numărul firmelor din sectorul de construcţii s-ar putea anul acesta, dacă statu ompania Romstrade din Giurgiu, controlată de omul de Numărul firmelor din sectorul de construcţii s-arînjumătăţi putea înjumătăţi ajută. Asta după ce anul trecut o treime dintre ele, adică 20 de mii afaceri Nelu Iordache, a ajuns cel mai mare constructor de anul acesta, dacă statul nu le ajută. Asta după ce anul trecut de o firme, au intrat în insolvenţă sau faliment. pe piaţa locală şi totodată prima care a depăşit pragul de treime dintre ele, adică 20 de mii de firme, au intrat în insolvenţă 300 mil. euro, datorită numeroaselor contracte de infrastructură sau faliment. semnate cu statul. Romstrade a depăşit astfel Hidroconstrucţia, cu afaceri de 265 mil. euro în 2009, care a ocupat prima poziţie în Evolutia numarului de firme din piata constructiilor acest top în ultimii 10 ani.

60.000 40.000 20.000

um stau restul firmelor din construcţii? 2008

Sursa: Companiile în ianuarie s-au consemnat 64 de falimenteSursa: peARACO zi

a firmelor

Cum stau restul firmelor din construcţii? care intră în insolvenţă creşte de la o lună la altă. Numai a) în ianuarie s-au consemnat 64 de falimente zilnic

2009

2010e

Sursa: ARACO

în ianuarie s-au

gistrat peste 2.000 de insolvenţe, iar cifra totală a ajuns la mai bine de 18.000 de cazuri, Lista firmelor care intră în insolvenţă creşte de la o lună la altă. vit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Un calcul simplu arată că în Numai în ianuarie s-au înregistrat peste 2.000 de insolvenţe, are zi din luna 64a de firme nu bine au mai avut fonduri pentru a-şi plăti datoriile. iarianuarie, cifra totală ajuns la mai de 18.000 de cazuri, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Un calcul simplu aratăacăfost în fiecare dingrea luna pentru ianuarie,mediul 64 de firme nu au decât cu o lună în nceput de an, situaţia astfel zi mai de afaceri mai avut fonduri pentru a-şi plăti datoriile. ă, în ianuarie fiind consemnate cu 10% mai multe insolvenţe faţă de decembrie. La început de an, situaţia a fost astfel mai grea pentru mediul de afaceri decât cu o lună în urmă, în ianuarie fiind consemnate cu 10% mai multe insolvenţe faţă de decembrie.

altele 25%

imobiliare 5%

Topul segmentelor falimentare

industria prelucratoare 15%

Sursa: ONRC 10 nr. 004, martie 2010

comert 40%

constructii 15%

Sursa: ONRC

omenii de activitate, în jur de 40% dintre firmele care au intrat în insolvenţă în ianuarie au în comerţ, 15% în construcţii, tot atâtea în industria prelucrătoare şi 5% se ocupau anzacţii imobiliare.

www.ibcfocus.ro


Redacţia Construct Focus marketing@ibcfocus.ro

MONICA și GEORGE recomandă

MONICA Director de Marketing la un furnizor de materiale de construcții

“Promoșantier m-a ajutat să mă promovez la șantierele în lucru cu putere de cumpărare din România. Am avut siguranța că bugetul de marketing se va transforma în investiție căci am găsit un beneficiu și pentru departamentul de vânzări. Am primit Rapoartele de Urmărire în care am aflat UNDE și la CINE a ajuns reclama noastră. George e foarte încântat de aceste rapoarte”.

GEORGE Director de Vânzări la un furnizor de materiale de construcții

“Rapoartele de urmărire Promoșantier sunt niște instrumente excelente de vânzare. Fiindcă au datele de contact de la persoanele de decizie a șantierelor în lucru, nu mai cheltui timp și bani pentru cercetare. Așa că eu și echipa mea vindem mai mult în același timp și cu efort mai mic. În plus, observațiile și filtrele oferite în rapoartele Promoșantier au fost de real folos să închei vânzarea mai repede”. Tel: 0264 430013 Fax: 0264 430138, E-mail: office@ibcfocus.ro

www.promosantier.ro

www.ibcfocus.ro

nr. 004, martie 2010 11


Campanie personalizată de marketing direct în construcţii. Află pe www.promosantier.ro. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro

Numărul şantierelor şi proiectelor a crescut vertiginos 3.1 Numărul şantierelor şi proiectelor a crescut faţă de lunile vertiginos faţă de lunile anterioare anterioare

Zonele cu cele mai multe proiecte de construcţii în luna ianuarie

3.1 Numărul şantierelor şi proiectelor auafost: crescut vertiginos faţă de lunile anterioare

Zonele cu cele mai multe proiecte de construcţii în luna ianuarie au fost:

161

169

238

Per ansamblu, anul acesta a început foarte bine pentru piaţa construcţiilor după numărul de şantiere şi proiecte de construcţii înregistrate în ianuarie comparativ cu cele 2 luni anterioare, după cum se poate remarca în graficul de mai jos :

114

127

P

Per ansamblu, anul acesta a început foarte bine pentru piaţa construcţiilor după

Evolutia lunara a numarului de proiecte de piaţa er ansamblu, anul acesta a început foarte bine pentru construcţiilor după numărul de şantiere şi proiecte de celeconstrucţii 2 luni anterioare, după cum se poate remarca în graficul de mai jos înregistrate în ianuarie comparativ cu cele 21248 1035 luni anterioare, după cum se poate remarca în graficul de mai jos: 105 :

numărul de şantiere şi proiecte de construcţii înregistrate în ianuarie comparativ cu constructii

140 Evolutia lunara a numarului de proiecte de constructii

716

1035

noiembrie-09

1248

716 decembrie-09

194

În luna ianuarie, domeniile vedetă, care au celede În luna ianuarie, domeniile vedetă, cele carecele au înregistrat celeînregistrat mai multe proiecte construcţii, au fost: mai multe proiecte de construcţii, au fost:

ianuarie-10

Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro

După cum era de aşteptat într-o lună de iarnă, numărul şantierelor în fază de noiembrie-09 decembrie-09 ianuarie-10 construcţie sau amenajare a fost mai mic decât numărul proiectelor de viitor Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro înregistrate în cea mai mare bază de date cu şantiere din România în luna ianuarie După cum era de aşteptat într-o lună de iarnă, numărul şantierelor în fază de

După cum era de aşteptat într-o lună de iarnă, numărul şantiere2010 construcţie sau amenajare a fost mai mic decât numărul proiectelor de viitor lor în fază de construcţie sau amenajare a fost mai mic decât înregistrate în cea mai mare bază de date cu şantiere din România în luna ianuarie :numărul proiectelor de viitor înregistrate în cea mai mare bază de 2010 date cu şantiere din România în luna ianuarie 2010 Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro :

689

475

689

475

in constructie/amenajare in constructie/amenajare

in proiectare/licitatie

in proiectare/licitatie

Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro

12 nr. 004, martie 2010

www.ibcfocus.ro


România vs Portugalia Pagina 18

Constructorii celor 7 minuni ale lumii: un faraon cu un vis în deşert

Sfinxul se aliniază cu piramida lui Khaf-Ra la capătul drumului pietruit şi se crede că ar fi fost construit pentru a păzi piramida faraonului.

Episodul 1

Locaţie:

Sfinx-ul se află în Egipt, pe platoul Gizeh, la aproximativ 10 km vest de Cairo, în partea de nord-est a Văii Templului lui KhafRa. Gizeh este un bogat site arheologic care cuprinde cele trei pirami-de uriaşe (a lui Keops, Kufru şi Menkaura), alte piramide mai mici numite “ale Reginelor” şi numeroase alte temple şi morminte ale altor familii.

A fost de multe ori îngropat de nisipuri şi, se spune că, în jurul anului 1400 IC regele Thutmose, pe vremea când era încă prinţ, a mers la vânătoare şi, obosit, a adormit la umbra Sfinxului. Dormind, a visat că Sfinxul i-a vorbit şi i-a cerut să-l dezgroape de sub nisipuri, ceea ce regele Thutmose a făcut şi a şi restaurat această construcţie. Sunt zvonuri că la restaurările de la începutul secolului XX au fost descoperite tuneluri, pasaje şi camere secrete. Nu se ştie însă dacă acestea au fost construite o dată cu statuia sau sunt rezultatul jefuitorilor de comori.

Descriere:

Sfinxul are corpul unui leu şi capul unui rege sau zeu. Privit din profil, se observă că are capul mult mai mic în comparaţie cu corpul. Corpul are o lungime de 73 m şi o înălţime de 20 m. Numai labele au o lungime de 17 m, iar partea din spate are 52 m. Capul are 6 m înălţime şi 4 m lăţime. Numai ochii au 2 m înălţime! Nasul şi barba lipsesc, barba fiind expusă la Muzeul Britanic. În trecut, statuia a fost pictată: roşu pentru faţă şi corp , iar galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinx-ul a fost construit pe locul unei cariere de piatră şi se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmiţează din cauza vântului, umidităţii şi a poluării din Cairo. Au avut loc câteva restaurări în timp şi s-au adăugat noi blocuri de piatră, dar păstrarea acestei statui este încă o problemă.

Istorie:

Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc “shingo” care înseamnă “a strangula” şi grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu şi aripi de pasăre care îşi strangula victimile. Sfinx-ul este o construcţie obişnuită în Egipt şi sunt priviţi ca protectori, gardieni la intrarea templelor. Sfincsii au fie cap de berbec şi corp de leu, cap de uliu şi corp de leu sau capul unui rege sau zeu şi corp de leu. “ Marele Sfinx” de pe platoul de la Gizeh este o creatură care are capul unui rege (al lui Khaf-Ra, se crede) sau zeu şi corp de leu. Ultima dintre teoriile construirii Sfinx-ului este că acesta a fost construit de către regele Khaf-Ra (2558 - 2532 IC), regele celei de a 4-a dinastii. Khaf-Ra a fost unul dintre fii lui Khufu (Cheops). 14 nr. 004, martie 2010

www.ibcfocus.ro


Descoperă singurul magazin virtual pentru constructori pe www.IBC-Shop.ro

Numărul muncitorilor din construcţii va continua să scadă şi anul acesta

N

Sursa: IBC Focus şi site-uri de recrutare

umărul angajaţilor din construcţii a scăzut în 2009 cu 70.000, de la 420.000 de salariaţi la începutul anului la 350.000, şi continuă să se reducă. Laurenţiu Plosceanu , preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii se aşteaptă ca numărul disponibilizărilor să depăşească anul acesta pragul de 50.000 de oameni.

Ponderea joburilor disponibile s-a înjumătăţit faţă de toamna lui 2009 Mai mult, ponderea joburilor disponibile în sectorul construcţiilor a scăzut din toamnă, când era aproximativ 10% din numărul total de posturi, la 5% în luna ianuarie 2010:

Sursa: ARACO Pot respira uşuraţi angajaţii producătorilor de ciment, betoane şi alte produse din aceeaşi categorie, domeniu din care nu se vor face categorie, domeniu din puţin care nuaşa se vor face concedieri cel puţinpreşedintele aşa apreciază Mihai Rohan, concedieri - cel apreciază Mihai -Rohan, preşedintele Patronatului Industriei Cimentului, CIROM. Patronatului Industriei Cimentului, CIROM.

Pot respira uşuraţi angajaţii producătorilor de ciment, betoane şi alte produse din aceeaşi

Salariul minim al unui angajat în construcţii este de 650 de lei, iar al unui angajat al segmentului patronat de CIROM este de 1.000 de lei.

Sursa: IBC Focus şi site-uri de recrutare

disponibile ianuarie 6.2Numărul Numărul joburilor joburilor disponibile în în ianuarie a scăzut a scăzut cu 40% faţă de vară lui 2009 cu 40% faţă de vară lui 2009 Începând cu luna octombrie numărul de joburi disponibile a

Începând cu luna octombrie numărul de joburi disponibile a înregistrat descendent care sînregistrat trend descendent care s-a adâncit puternictrend în luna a adâncit puternic în luna ianuarie: ianuarie: 400 350 joburi disponibile

300 250 200 150 100

nr. 004, martie 2010 15

www.ibcfocus.ro 50 0 mai..09

iun..09

iul..09

aug..09

sep..09

oct..09

nov..09

dec..09

ian..10

Sur


LA FEL DE PASIONAT DE CONSTRUCŢII ca şi noi?

Intră pe www.ibcfocus.blogspot.com!

De ce stau rău constructorii cu lichidităţile financiare?

D

acă întrebaţi orice constructor în perioada asta ce-l doare cel mai tare o să vă raspunda simplu: lipsa încasărilor şi lipsa proiectelor. A doua problemă, cei isteţi şi descurcăreţi au rezolvat-o cu un abonament la cea mai mare bază de date cu şantiere: www.raportuldeinvestitii.ro. Partea cu lichidităţile deja intră în altă sferă şi ţine mai degrabă de “bucătăria internă” a fiecărei firme, ţine de abilitaţile de vânzare şi de calitatea relaţiei dintre furnizor şi client. Totuşi, mai jos găsiţi câteva poze care arată unde au dispărut o parte din banii de pe piaţă. În altfel de construcţii:

16 nr. 004, martie 2010

www.ibcfocus.ro


Cauţi un şantier? Îl găseşti pe

www.santiereonline.ro!

UNDE sunt cele mai inovative proiecte din

şi trăznite construcţii?

www.ibcfocus.blogspot.com www.ibcfocus.ro

nr. 004, martie 2010 17


Cifrele nu mint niciodată. Statistici şi date despre România în care trăieşti.

http://romanianumbers.typepad.com

România vs Portugalia

România – în primele 9 luni ale acestui an, producţia în construcţii a scăzut cu 10.8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Portugalia – producţia în construcţii a scăzut cu 4.22% în primele 9 luni ale 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea totală a exporturilor României catre Portugalia din primul semestru al 2009 a fost 81.7 mil Euro.

Valoarea totală a exporturilor Portugaliei către România din primul semestru al 2009 a fost 59.6 mil Euro.

8.1% din PIB-ul Romaniei în 2008 a fost asigurat de sectorul construcţiilor.

Sectorul construcţiilor în Portugalia are o pondere de circa 6.5% din PIB-ul ţării.

În primele nouă luni ale anului au fost înregistraţi 353.000 şomeri, rata de creştere a şomajului fiind de 3.9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele 9 luni ale anului numărul şomerilor înregistraţi a fost de 547.700, rata de creştere a şomajului fiind de 26.3% faţă de aceeaşi perioadă 2008.

Salariul minim pentru muncitorii necalificaţi este de 150 Euro.

Salariul minim pentru muncitorii necalificaţi este de 450 Euro.

1.600 mil Euro reprezintă vânzările realizate de primele 10 companii din construcţii în 2008 în România.

33.203 milioane Euro reprezintă vânzările înregistrate de companiile portugheze din constructii la finele lui 2007.

Global Economic Forum a clasat România pe locul 64 din 137 de ţări, după indicatorul de competitivitate globală.

Global Economic Forum a clasat Portugalia pe locul 43 din 137 de ţări, după indicatorul de competitivitate globală.

Valoarea pieţei construcţiilor din România în 2008 a fost de aproximativ 9 miliarde Euro.

Valoarea pieţei construcţiilor din Portugalia în 2007 era de 32.7 miliarde Euro.

Lungimea totală a autostrăzilor din Romania era 281 km la finele anului 2008.

Lungimea totală a autostrazilor din Portugalia era de 1680 km la finele anului 2002.

Rata şomajului în primul semestru al acestui an a fost de 6.6%.

Rata şomajului în primul semestru al acestui an a fost de 7.6%.

Puterea de cumpărare per capita/an în Romania este aproximativ 9.292 $.

Puterea de cumpărare per capita în Portugalia este de aproximativ $22,997.

Stocul total de spaţii industrial-logistice greenfield în 2008 era de circa 1 milion m2.

Stocul total de spaţii logistice Greenfield în 2008 era de circa 2.4 milioane m2.

Impozit pe profit: 16%.

Impozit pe profit: 25%.

Locuinţe terminate în 2008: 64.414.

Locuinţe finalizate în 2008: 35.748.

Valoarea PIB-ului României în 2008 a fost de 136,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3.7 lei/euro.

Valoarea PIB-ului înregistrat în 2008 de Portugalia a fost de 163.7 miliarde Euro.

18 nr. 004, martie 2010

www.ibcfocus.ro


www.ibcfocus.ro

nr. 004, martie 2010 19


Vad

ATENTIE!!!

Iata o parte din articolele citite de sefii de santier din Romania in ultimele numere Construct Focus.

Pentru noul numar din mai, v-am rezervat special un spatiu de promovare. Contactati-ne pentru detalii la

marketing@ibcfocus.ro 0727-347915 0264-430013

ConstructFocus_martiecupromo  

publicatia pasionatilor de santiere. cu oferta