Page 1

Pa gin a2 2

Ro mâ n v Bu s ia lga ria

Plăcuţa de şantier “Made in Romania” Pagina 15

www.ibcfocus.ro

Anul I, nr. 003, octombrie 2009. Preţ: 5 lei. PUBLICAŢIA PASIONAŢILOR DE ŞANTIERE

DISTRIBUITĂ DIRECT PE ŞANTIERELE ACTIVE DIN ROMÂNIA

DIN IRAN, şef de şantier în România!

Este cetăţean iranian, a absolvit în 1992 facultatea la profil Drumuri şi Poduri, apoi a lucrat 4 ani la primăria din Karaj ca inspector în construcţii. Cum vede munca pe şantierele noastre faţă de Iran? Aflaţi în pag. 2-3.

Istoria macaralei de la greci şi romani...

... încoace. Episodul 2. Pag. 9-10

Cât te costă greşelile în construcţii Pagina 6

Ştim tot despre construcţii

Construcţiile pe apă sunt cea mai mare descoperire tehnică în ingineria construcţiilor - ing. Shahrokh Agha.

Barajul de la Karaj - IRAN

Jucătorii din piaţă spun că valoarea pieţei construcţiilor din România în 2008 fost de circa 19.32 miliarde USD. Dar ce spun aceste cifre comparativ cu UE? Sau chiar la nivel mondial? Vă invităm să priviţi cu alţi ochi cifrele din piaţă. Pagina 5

www.raportuldeinvestitii.ro Cea mai mare bază de date online cu proiecte private şi publice din România. www.ibcfocus.ro Te ajută să ştii CINE, CE şi UNDE construieşte în România. www.promosantier.ro Te promovează unde se lucrează. www.iresearch.ro Cele mai proaspete Rapoarte şi Studii de piaţă în construcţii. www.marketspy.ro Află tot ce face concurenţa ta. Tel: 0264 430013 Fax: 0264 430138, Cluj-Napoca, str. Deva 1-7


CINE, CE, UNDE CONSTRUIEŞTE

acum în România, doar în Raportul de investiţii. www.raportuldeinvestitii.ro

Născut în Iran, şef de şantier în Romania!

Care e primul lucru pe care îl faceţi când ajungeţi la şantier în fiecare dimineaţă? Dar la primul şantier care l-aţi coordonat?

În fiecare dimineaţă discut cu şefii de echipă. Totuşi ei ştiu ce au de făcut pentru că noi ne facem planul împreună săptămânal.

Foto: arhiva personală Shahrokh Agha

Shahrokh Agha, se recomandă un bun profesionist… spre Canada. În România este şef de şantier la ansamblul rezidenţial “GREEN LAND RESIDENCE” din Ilfov. Aţi moştenit gena de constructor din familie sau v-a plăcut idea de-a lăsa urmaşilor o moştenire?

Dacă mâine aţi putea alege oriunde în lume să fiţi şef de şantier, unde aţi merge? Unde aţi evita să ajungeţi?

În Canada căci e zonă montană ca acasă. De mic am văzut postere şi vederi cu Canada. E răcoare acolo. Aş evita Africa, nu suport căldura. Care a fost prima construcţie care v-a impresionat în copilărie? E aceeaşi şi acum când sunteţi cu mai mare experienţă?

Casă noastră din Iran; sincer în fiecare proiect mai aleg ceva

A

m început cu liceul tehnic profil electric, am făcut 1 an de zile şi nu prea mi-a plăcut. Fratele meu este inginer în construcţii, de fapt el a fost cel care m-a sfătuit să continui şcoala de arhitectură. Plus mi-au plăcut desenul şi rezistenţa materialelor.

din ea ca să aplic. Ele sunt case de 2 sau 3 etaje construite numai cu profile metalice sudate, apoi se pune zidăria de jos în sus. La tavan nu se toarnă placă. Se face din cărămidă cu un mortar cu ipsos amestecat cu pământ galben. Peste partea asta se mai pune ciment cu apă. Şi structura asta e mai tare ca betonul. Când va gândiţi la România, care e prima construcţie ce vă vine în minte? Dar în lume?

Casa Poporului. Am văzut un documentar pe Discovery Channel legat de un pod peste apă la Polul Nord, asta m-a impresionat. Dacă aţi putea descrie mediul de lucru pe şantiere în România gândindu-vă la titluri de filme, ce aţi alege? Local Kombat, 2 Fast & 2 Furious sau Hoţi de Onoare? Sau aţi propune altul?

Piramidele. Vă rugăm să vă amintiţi şi să ne descrieţi prima zi de lucru pe şantier când aţi ajuns în România?

Eu am preluat şantierul după plecarea fostului executant, şi ne-a fost dificil primele zile din şantier, dar totuşi ne-am descurcat. La început, şefii de lucrări români nu credeau că pot să gestionez lucrarea deoarece credeau că în Iran e numai deşert, cămile, case din paie, adică fără cultură în construcţii. Dar eu am avut răbdare şi planul în mână, şi le-am demonstrat că merită să aibă încredere în cunoştinţele mele. Dacă unul dintre muncitori a ajuns beat la serviciu, care e măsura disciplinară pe care o

“Urutul bunul răul”. Care e instrumentul/obiectul de lucru care nu trebuie să-i lipsească unui şef de şantier niciunde în lume?

Planul. Care vi se pare cea mai bună dovadă de inginerie în construcţii: piramidele sau Empire State Building? Foto: arhiva personală Shahrokh Agha

2 nr. 003, octombrie 2009

ORAŞUL KARAJ IARNA

Foto: arhiva personală Shahrokh Agha

www.ibcfocus.ro


Doar în numărul următor o altă poveste cu şi despre şeful de şantier.

Foto: arhiva personală Shahrokh Agha

aplicaţi? Diferă de ţara unde aţi mai profesat?

rea altuia”.

Îl trimit acasă şi dacă se mai repetă, îl trimit definitiv acasă.

Care e după părerea d-voastră cea mai mare descoperire tehnică în ingineria construcţiilor?

Care a fost fraza rostită când v-aţi concediat primul subordonat pe motiv disciplinar?

Construcţiile peste apă.

“Nu suport să câştigi pe spina-

Care sunt cele mai importante trei criterii pe care le urmăriţi la

un furnizor de materiale şi servicii în construcţii? Puteţi face o comparaţie cu ţara în care aţi mai profesat?

De respectat programul negociat pentru transport, respectarea timpului, calitatea produselor. E cam greu de comparat cu Iran, cred că taxele sunt cazul de diferenţă. În Iran trebuie să alergăm după furnizorii de materiale. În România concurenţa pe piaţă e mare deci e bine pentru constructor. În plus, în Iran nu există facturar. Se vinde la volum plus poate primeşti un aviz de marfă la transport. Nu se plătesc taxe la stat şi nici nu se verifică provenienţa mărfii. Fiind într-un mediu cultural şi etnic diferit de cel al d-voastră, cum vă recrutaţi oamenii de încredere pe şantier?

Foto: arhiva personală Shahrokh Agha

www.ibcfocus.ro

respect. Principiile religiei mele zoroastre ce sunt moştenite de la persani spun aşa: Să vorbeşti frumos cu alţii. Să gândeşti frumos despre alţii. Să te comporţi frumos cu alţii. Dar chiar dacă primesc recomandări, verific lucrările acestora mergând personal pe teren. Dacă ar sta în faţa dvs. un tânăr absolvent de construcţii din România şi v-ar întreba dacă să profeseze în România sau în străinătate, ce l-aţi sfătui?

Depinde şi de ţară!? Dacă e Canada sau Suedia [îmi place că acolo se acordă importanţă educaţiei] sau America, merită să plece pentru viitorul lui. Mulţumim frumos!

Primul pas este de încredere şi nr. 003, octombrie 2009 3


Constructorial oferit de CONSTRUCT CONTAINER SRL

Containerele o soluţie modernă pentru locuit, birou sau organizare de şantier.

Containerele sunt construite ca ansambluri uşoare bazate pe o structură demontabilă formată din podea, acoperiş, stâlpi şi panouri cu spumă poliuretanică pentru pereţi.

CONSTRUCT CONTAINER vă prezintă soluţia modernă pentru organizare de şantier cu diverse destinaţii: container vestiar, container dormitor, container birou, container sanitar, ansambluri de containere, containere sala de şedinţă, containere sala de mese, containere show room etc. PRACTIC containerele se pot utiliza foarte uşor la orice destinaţie şi spaţiu restrâns!

CONTAINERUL este un modul prefabricat care poate fi folosit singur sau combinat cu alte module în diverse soluţii de utilizare a spaţiului. Prin asamblarea mai multor module pe verticală sau orizontală se poate obţine o gamă variată de containere. Se pot amplasa ca birouri, săli de şedinţe, dormitoare, spaţii de cazare, adăposturi sinistraţi, vestiare, grupuri sanitare, săli de mese, etc. Containerul are structura din profile din oţel zincate. Pereţii din panouri sandwich au tablă zincată de 0.4, umpluţi cu spumă poliuretanică. Rama superioară are jgheaburi pluviale pentru scurgerea apei pluviale. Avantajele utilizării acestor containere modulare: 1. Realizarea unui ambient plăcut şi funcţional, adaptat necesităţilor. 2. Prin combinaţia modulelor, beneficiind de colaborarea cu firma noastră, se pot obţine diferite structuri. 3. Pe o platformă pregătită în prealabil, modulele se pot monta prin simpla aşezare, urmând a se face racordurile la utilităţi: energie electrică, apă, canalizare, telefon, etc. 4. Se pot monta şi etajat, în cazul acesta folosindu-se scări interioare sau exterioare. 5. La solicitarea clientului se pot monta instalaţii de climatizare. 6. Flexibilitate şi funcţionalitate prin combinarea containerelor, conform nevoilor dumneavoastră. 7. Montarea poate fi făcută cu forţe proprii sau de către furnizor. 4 nr. 003, octombrie 2009

Înfiinţată în 2008, sub denumirea CONSTRUCT CONTAINER SRL, societatea noastră şi-a propus să răspundă cu promptitudine, seriozitate şi garanţie, clienţilor actuali şi potenţiali, pe segmentul de piaţă al construcţiilor civile şi industriale şi nu numai. Pentru îndeplinirea ireproşabilă pe care dorim să ne-o asumăm, oamenii din CONSTRUCT CONTAINER au adoptat în munca lor valori precum: - calitatea şi promptitudinea - loialitatea faţă de clienţi şi de parteneri - respectarea fiecărui termen contractual prin prestarea unui serviciu sau distribuţia unui produs, stabilit de comun acord cu clientul! Astfel CONSTRUCT CONTAINER va răspunde fiecărei solicitări cu o singură deviză “Servicii Garantate” lăsânduvă pe dvs. în continuare să apreciaţi dacă serviciile noastre, susţinute de experienţa şi profesionalismul afişat, au întrunit cu brio motto-ul respectiv.

Aveţi nevoie de mai multe detalii despre cum să alegeţi tipul de containere de care aveţi nevoie ? Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă. SC CONSTRUCT CONTAINER SRL, Ploieşti, jud. Prahova Tel: 0720583038 E-mail: office@constructcontainer.ro www.constructcontainer.ro

www.ibcfocus.ro


OFERIM DOAR INFORMAŢII PUTERNICE. Totul negru pe alb. www.ibcfocus.ro

Analiza IBC Focus:

Evoluţia pieţei construcţiilor din România anului 2009, în context regional şi global

V

aloarea pieţei mondiale a construcţiilor era estimată în 2008 la 4.700 miliarde USD. Valoarea pieţei construcţiilor din România în acelaşi an a fost de circa 19.32 miliarde USD.

În Europa de Vest piaţa construcţiilor va scădea cu 7.5% în 2009 În context regional, valoarea pieţei construcţiilor din România s-a clasat pe locul 3 în Europa Centrală şi de Est în 2007 şi 2008:

Pe plan mondial însă, suntem la mare distanţă de topul primelor 15 ţări în materie de producţie în construcţii: www.ibcfocus.ro

Cei de la Euroconstruct şi-au revizuit în scădere prognozele pentru 2009 ale pieţei construcţiilor din Europa de Vest: de la -4.3% la -7.5%. În ceea ce priveşte viitorul apropiat pentru această piaţă, Europa Centrală şi de Est o să-şi revină mult mai bine:

uuu

continuarea analizei o găsiţi la pag. 18 nr. 003, octombrie 2009 5


ROMÂNIA VS BULGARIA Pagina 22

Greşeli de 300.000 de euro în construcţii I

nspectoratul de Stat în Construcţii a aplicat în primul semestru al acestui an 706 sancţiuni în valoare de peste un milion de lei. Beneficiarii şi constructorii care nu au respectat disciplina sau calitatea în construcţii au fost amendaţi în primul semestru al lui 2009 cu 1.226.000 de lei. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), a întreprins, în prima jumătate a anului 2009, 53.940 activităţi de control şi inspecţie, cifră în creştere în raport cu aceeaşi perioadă a ultimilor ani. Dintre acestea, 51.261 au fost efectuate în domeniul calităţii construcţiilor şi 2.664 în cel al respectării disciplinei în urbanism. În scopul creşterii nivelului calitativ al controlului la lucrările de execuţie a construcţiilor, ISC a autorizat 49 de laboratoare de analiză şi a autorizat 2.087 de specialişti în domeniu, diriginţi de şantier, responsabili control tehnic, şefi staţii betoane, agregate, mixturi, precum şi şefi de laboratoare.

Sursa: Inspectoratul de Stat în Construcţii

1 din 2 companii din construcţii au redus personalul în 2009

F

aptul că mai multe proiecte imobiliare au fost oprite sau amânate, din cauza crizei economice, a făcut ca zeci de mii de muncitori să rămână fără un loc de muncă. În urma unui sondaj realizat de IBC Focus în luna august, reiese faptul că în cazul a 57% din companiile din piaţa construcţiilor numărul angajaţilor a scăzut faţă de 2008. Doar 12% dintre respondenţi au afirmat că au mai mulţi angajaţi decât în perioada menţionată.

Sursa: IBC FOCUS

Numărul cazurilor de insolvenţă a crescut cu până la 70%

N

umărul cazurilor de insolvenţă a crescut cu până la 70% în primele şapte luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din Romania (UNPIR). La 15 iulie 2009 erau 14.300 de dosare noi de insolventa deschise anul acesta, faţă de un număr de 14.500 de dosare noi deschise în tot anul 2008. Cel mai afectat domeniu este de departe comerţul, urmat de investiţiile imobiliare, construcţiile.

Cea mai mare insolventă de pe piaţa locală: o companie din construcţii

C

ompania nord-irlandeză Mivan Kier, a intrat în insolvenţă ca urmare a propriei solicitări, acesta fiind cel mai mare dosar de insolvenţă de pe piaţa locală în acest an. În ultima perioada tot mai multe firme aleg să intre în insolvenţă pentru a se proteja de creditori. Firma Mivan Kier Joint Venture Limited înregistra la finalul anului 2008 datorii totale de 20 milioane euro şi număra 281 de angajaţi. Cifra de afaceri a firmei s-a ridicat anul trecut la 128 milioane euro, compania înregistrând un profit net de 15 milioane euro. În condiţiile în care firma a înregistrat profit, decizia pare una surprinzătoare. 6 nr. 003, octombrie 2009

Sursa: UNPIR www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de IBC Focus

RaportuldeInvestitii.ro

creează relaţii între constructori şi furnizorii de servicii şi materiale La împlinirea a 4 ani de existenţă a Raportului de Investiţii pe piaţa construcţiilor din Romania, IBC Focus a lansat www.raportuldeinvestitii.ro, care devine cea mai mare bază de date online cu şantiere private şi publice din ţară, având peste 9.300 de şantiere înregistrate, monitorizate şi verificate doar în 2009.

Adriana Bodron: Am avut probleme în acest sens cu persoane care, nu doar că nu înţelegeau cum îi poate ajuta Raportul de Investiţii, dar nu doreau să ofere niciun detaliu, poate din cauza ilegalităţilor din jurul şantierului pe care îl conduceau. Dar am observat că piaţa locală începe să se maturizeze şi din orientarea şi deschiderea constructorilor către calitate. Remarcăm tot mai mult dorinţa lor de a compara mai multe oferte înainte de a lua decizia de achiziţie. Cum reuşiţi să monitorizaţi peste 9.000 de proiecte într-o perioadă în care nu auzim decât despre şantiere stopate sau proiecte anulate?

Adriana Bodron: Avem o echipă de Cercetare care monitorizează sute de ziare, reviste, cataloage şi portaluri, în căutare de proiecte de construcţii pe care apoi le verifică telefonic. În plus avem o echipă de agenţi de teren care circulă zilnic în toata ţara în căutare de şantiere pe care se lucrează. Doar aşa raportuldeinvestitii.ro înregistrează azi peste 9.000 de proiecte. Iar numărul acestora creşte zilnic. Aşadar, suntem îndreptăţiţi să credem că în România anului 2009 se construieşte mai puţin dar mai bine! Adriana Bodron, managing partner la IBC Focus, afirmă că lansarea celui mai mare portal cu şantiere din ţară reprezintă pentru companiile din construcţii un nou pas spre maturizarea pieţei, facilitând relaţiile de afaceri. Cum a luat naştere Raportul de Investiţii în primul rând?

Adriana Bodron: Am hotărât să creăm Raportul de Investiţii în 2005 ca un instrument ce pune în relaţie furnizorii de servicii şi materiale cu antreprenorii şi constructorii din Romania. Primii 2 ani am fost priviţi cu o oarecare reticenţă de companiile din piaţă pentru că ofertarea se realiza cu mare uşurinţă în anii de boom ai construcţiilor. Din a doua jumătate a lui 2008 însă, am început să fim tot mai căutaţi, atât de companiile care aveau produse ce rămâneau pe stoc, dar şi de constructorii care nu mai primeau materialele şi serviciile necesare. Iar pentru că piaţa merge în direcţia bună, am hotărât să venim cu un serviciu superior atât pentru furnizori cât şi pentru constructori.

Să înţeleg că situaţia actuală a pieţei construcţiilor favorizează activitatea companiei dvs?

Adriana Bodron: Starea actuală a pieţei favorizează orice companie din industrie cu un management bun şi cu produse extraordinare. În scurt timp nu va mai ramâne loc pentru profituri uriaşe fără explicaţie, pentru companii apărute peste noapte, ce oferă doar proastă calitate. Portofoliul nostru de clienţi asigură unui şantier toată gama de produse necesare unei construcţii de la A la Z, iar feedback-ul lor este unul pozitiv la dispariţia firmelor necompetitive de pe piaţă. Ce mesaj doriţi să transmiteţi oamenilor de pe şantiere care citesc această revistă?

Adriana Bodron: În primul rând doresc să-i felicit! Dacă se află pe şantier în această perioadă înseamnă că sunt foarte buni profesionişti! Sper ca aceşti oameni să continue să lucreze într-un mediu competitiv, unde se pune mare preţ pe calitate!

Este binecunoscut faptul ca românii sunt un popor sceptic dat fiind şi trecutul comunist. Cum reuşiţi să aflaţi atâtea informaţii despre un şantier? www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 7


Constructorial oferit de CONSOLIGHT Produse şi servicii oferite de către CONSOLIGHT:

Căutaţi soluţii complete pentru joasă şi medie tensiune? CONSOLIGHT este unul din furnizorii importanţi de

materiale electrice prezenţi pe piaţa românească şi are formată o reţea naţională de distribuţie şi filiale în oraşele: Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Arad şi Constanţa. CONSOLIGHT face parte din grupul de firme Consolight-Mercury Lighting, grup care a realizat în anul 2008 o cifră de afaceri de aproximativ 25 milioane Euro.

Echipare tablouri electrice; Grupuri electrogene; Transformatoare de putere cu izolaţie în răşini sau ulei; Cabluri şi conductori electrici; Corpuri şi surse de iluminat; Aparataj şi accesorii electrice. Materialele oferite de CONSOLIGHT sunt în conformitate cu standardele româneşti şi europene ISO 9001: 2008 NR 7130: 2009 şi reglementările tehnice în vigoare, deţin agremente, sunt avizate pentru folosirea în România de instituţiile abilitate în acest sens. Iată mai jos principalii noştri furnizori:

Avantajele firmei CONSOLIGHT în faţa concurenţei sunt: gamă diversificată de produse care pot acoperi necesităţile oricărui utilizator; oferirea de suport tehnic; asigură soluţii complete în domeniul materialelor electrice; livrări rapide din stoc; transportul produselor; termene de plată flexibile în funcţie de necesitatea clientului; personal calificat; orientarea către client. Din aceste considerente, CONSOLIGHT a fost aleasă ca furnizor în numeroase lucrări de construcţii - montaj, pentru diverşi beneficiari, companii române şi străine. ALTEX – Media Galaxy – iluminat interior PRAKTIKER – Militari, Ploieşti – instalaţii electrice şi iluminat ATLAS CORPORATION – instalaţii hale industriale FAN COURIER Bucureşti – instalaţii electrice depozite RAIFFEISEN BANK – iluminat interior, instalaţii şi tablouri electrice BĂNEASA SHOPPING CITY – instalaţii electrice interioare, iluminat interior, tablouri electrice BĂNEASA BUSINESS TECHNOLOGIC PARK – instalaţii electrice interioare, iluminat interior RESIDENZ CHITILA – instalaţii electrice interioare, iluminat interior, tablouri electrice COMPLEX REZIDENŢIAL BELLEVUE Braşov – instalaţii electrice interioare GLOBAL CITY BUSINESS PARK - Bucureşti

8 nr. 003, octombrie 2009

Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă. S.C. CONSOLIGHT S.R.L. Bucureşti [sediul central] Str. Heliade între vii, Nr. 8, Sector 2 Tel: 0374 202020/21/22/23 031 8054441/42/43 Fax: 031 8054440 E-mail: office@consolight.ro www.consolight.ro

www.ibcfocus.ro


Rapoarte şi studii de piaţă unice la nivel national pe segmentul construcţiilor. Intră pe www.iresearch.ro

Istoria macaralei de la greci şi romani încoace

continuare din numărul trecut

În Roma antică

Polyspastos

Reconstrucţie a unui Polyspastos roman din Bonn, Germania

Tripastos - macaraua care a construit un Imperiu

Totuşi, numeroasele clădiri romane existente care au ca şi particularitate blocuri de piatră mult mai grele decât cele care puteau fi manipulate cu un Polyspastos, indică faptul că, per ansamblu, capacitatea de ridicare a romanilor a mers mult mai departe decât o simplă macara. De exemplu, la templul lui Jupiter din Baalbek, blocurile care formau arhitrava cântăreau fiecare până la 60 de tone iar colţul cornişei depăşea chiar şi 100 de tone, toate aceste greutăţi fiind ridicate la o înălţime de circa 19 m. www.ibcfocus.ro

Templul lui Jupiter din Baalbek, Lebanon (actualul Beirut) nr. 003, octombrie 2009 9


LA FEL DE PASIONAT DE CONSTRUCŢII ca şi noi?

Intră pe www.ibcfocus.blogspot.com!

Partea principală a Columnei lui Traian, din Roma, cântăreşte 53.3 tone, care au fost ridicate la o înălţime de circa 34 m. Se presupune că inginerii romani ridicau aceste greutăţi extraordinare în două feluri: primul, cum este sugerat de Heron, a fost montat un pilon, ale cărui coloane au fost aranjate sub forma unui patrulater cu laturi paralele, deloc deosebit de un turn de asediu, dar cu coloana în mijlocul structurii. Al doilea mod: au fost postate la sol, în jurul pilonului, o multitudine de trolii, care puteau fi aranjate într-un număr mai mare şi manevrate de mai mulţi oameni (dar, în cele mai multe cazuri, de animale). Capacitatea maximă de ridicare a unui troliu poate fi stabilită după numărul de găuri de fier Lewis săpate în monolit. În cazul blocurilor din arhitrava Baalbek, care cântăreau între 55 şi 60 tone, opt găuri existente sugerează o rezistenţă de 7.5 tone per fier Lewis, adică per troliu. Pentru a ridica o asemenea greutate într-o acţiune concentrată era necesară o coordonare perfectă între grupurile care acţionau troliile.

burg în 1291, în timp ce axul rotativ orizontal nu este înregistrat în Anglia înainte de 1331. În general, transportul vertical era făcut mai în siguranţă şi mai ieftin cu macarale decât prin metodele obişnuite. Zonele caracteristice pentru folosirea acestora erau porturile şi minele. Macaralele cu ax rotativ orizontal au jucat un rol esenţial la construcţia măreţelor catedrale gotice. Totuşi, atât arhivele cât şi sursele ilustrate sugerează că recent introdusele maşini cum ar fi axul rotativ orizontal nu au înlocuit definitiv metodele extenuante ca jugurile, tărgile şi cărucioarele. Aşadar, vechile şi noile maşini au continuat să coexiste în şantierele şi porturile medievale. Procesul exact prin care a fost reintrodusă macaraua cu ax rotativ orizontal nu este înregistrat, totuşi întoarcerea pe şantiere este evidentă, în legătură strânsă cu ascensiunea simultană a arhitecturii gotice. Reapariţia macaralei cu ax rotativ orizontal ar putea fi rezultatul dezvoltării tehnologice a troliului de la care au evoluat structura şi Reconstrucţie la scară mică mecanismul acestui tip de a unui schelet de macara macara. medievală la portul Brugge Alternativ, macaraua medievală cu ax rotativ orizontal ar putea reprezenta o reinventare deliberată a omologului său roman, schiţat de Vitruvius în lucrarea De architectura, disponibilă în mai multe biblioteci monahale. Reintroducerea acesteia s-ar putea să fi fost inspirată, de asemenea, şi din observarea reducerii muncii în cazul morii de apă, cu care macaraua timpurie cu ax rotativ orizontal împărţea o serie de similitudini structurale.

Macaraua în vremurile noastre

Columna lui Traian

În Evul mediu În timpul Evului Mediu, a fost reintrodusă macaraua cu ax rotativ orizontal la o scară largă după ce tehnologia fusese scoasă din folosinţă odată cu moartea Imperiului Roman de Vest. Cele mai timpurii referiri la axul rotativ orizontal (roata mare) reapar în arhiva literaturii franceze în anul 1225, urmate de descrieri pitoreşti într-un manuscris aparţinând probabil tot Franţei şi datând din 1240. În navigaţie, primele folosiri ale macaralei portuare sunt atestate în Utrecht în 1244, Antwerp în 1263, Brugge în 1288 şi Ham10 nr. 003, octombrie 2009

Recunoaşteţi modelul de macara, dar parcă le vedeţi mai des zi de zi stând? Nu mai doriţi să ajungeti la şantiere oprite? Nu ştiţi unde sunt cele active? Vă spunem noi prin Promoşantier. Detalii în pagina urmatoare.

www.ibcfocus.ro


Redacţia Construct Focus marketing@ibcfocus.ro

MONICA și GEORGE recomandă

MONICA Director de Marketing la un furnizor de materiale de construcții

“Promoșantier m-a ajutat să mă promovez la șantierele în lucru cu putere de cumpărare din România. Am avut siguranța că bugetul de marketing se va transforma în investiție căci am găsit un beneficiu și pentru departamentul de vânzări. Am primit Rapoartele de Urmărire în care am aflat UNDE și la CINE a ajuns reclama noastră. George e foarte încântat de aceste rapoarte”.

GEORGE Director de Vânzări la un furnizor de materiale de construcții

“Rapoartele de urmărire Promoșantier sunt niște instrumente excelente de vânzare. Fiindcă au datele de contact de la persoanele de decizie a șantierelor în lucru, nu mai cheltui timp și bani pentru cercetare. Așa că eu și echipa mea vindem mai mult în același timp și cu efort mai mic. În plus, observațiile și filtrele oferite în rapoartele Promoșantier au fost de real folos să închei vânzarea mai repede”. Tel: 0264 430013 Fax: 0264 430138, E-mail: office@ibcfocus.ro

www.promosantier.ro

www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 11


Constructorial oferit de

TERRA TECHNIK RO

Uşi secţionale · ISO · ALU · GARAJ

Parte a concernului internaţional Industrie Holding, TERRA Technik Ro este importator exclusiv pe piaţa românească al reputatei mărci de uşi secţionale Aplha. Prezentă pe piaţa românească din anul 2008, compania deţine în portofoliul său de reprezentantă şi mărcile Prom Stahl (module de încărcare), Nowotnik (uşi rulante) şi Altec (sisteme de încărcare).

Obiectivul companiei este de a comercializa şi oferi servicii performante, la cele mai înalte standarde de calitate pentru uşi, atât în zona industrială cât şi în cea rezidenţială. Flexibilitatea, disponibilitatea şi promptitudinea sunt criteriile pe care compania noastră îşi desfăşoară activitatea cu succes pe piaţa locală de profil.

Domeniile în care soluţiile TERRA îşi găsesc aplicabilitatea sunt: · Construcţii civile şi industriale · Construcţii edilitare · Logistică şi Transport Calitatea şi performanţa sunt cerinţe standard atât pentru soluţiile promovate de TERRA Technik Ro, cât şi pentru angajaţii săi.

Serviciile TERRA Technik Ro includ: · consultanţă de vânzări pentru uşi secţionale, uşi rulante şi sisteme de încărcare; · livrări şi montaj asigurat; · service post vânzare; · vânzări şi livrare piese de schimb. Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă!

SC Terra Technik Ro SRL Str. Viile Sibiului, nr. 1, Sibiu, RO - 550088 T: 0269 218804 | F: 0269 218805 | M: 0756 089489 E: office@terra-technik-ro.ro Compania este într-un continuu proces de dezvoltare teritorială asigurând pachete integrale de servicii, de comercializare şi servicii post-vânzare pentru toate produsele sale. 12 nr. 003, octombrie 2009

www.ibcfocus.ro


www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 13


14 nr. 003, octombrie 2009

www.ibcfocus.ro


Te promovează unde se lucrează! www.promosantier.ro

Cum se anunţă şantierele în România? D

acă sunteţi şef de şantier, aveţi obligaţia să vă anunţaţi şantierul în lucru printr-o plăcuţă de şantier. Legea spune că aceasta trebuie să conţină anumite informaţii de bază de la denumirea investiţiei, nume beneficiar, număr de autorizaţie etc. Ei bine, unii şefi de şantier au considerat că e de transmis un mesaj mai creativ, aşa că iată câteva sugestii luate chiar de pe şantierele autohtone.

www.ibcfocus.blogspot.com

UNDE sunt cele mai inovative proiecte din

şi trăznite construcţii?

www.ibcfocus.blogspot.com www.ibcfocus.blogspot.com www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 15


REDACลขIA CONSTRUCT FOCUS

marketing@ibcfocus.ro

16 nr. 003, octombrie 2009

www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de DIRECT

CA SĂ CONSTRUIEŞTI te aşteptăm la DIRECT

Direct în cifre: - an înfiinţare:1994 - 7 depozite acoperire naţională: Piteşti Bucureşti Craiova Cluj Constanţa - cifra de afaceri 2008: 90 mil. Euro - peste 10000 clienţi - peste 10000 produse Mai multe pe:

www.direct.com.ro

Vrei să îţi renovezi locuinţa sau vrei să construieşti o casă? La DIRECT găseşti materialele de construcţii necesare pentru o fundaţie solidă până la un acoperiş trainic. Ce sistem vei alege? Nu-ţi face probleme. Colegii noştri din echipa de vânzări sunt pregătiţi să-ţi ofere soluţii, în funcţie de proiect şi bugetul personal.

Obiectivele DIRECT: · Să fim cel mai de încredere partener pentru materiale de construcţii de pe piaţa româneasca. · Să asigurăm creşterea pe termen lung şi profitabilitatea prin integrarea furnizorilor şi a clienţilor selectionaţi în lanţul de valori al construcţiilor. Avantaj: o echipă unita, ambiţioasă, motivată şi pregătită pentru a vă oferi produse logistice şi nu simple produse. Aveţi nevoie de mai multe detalii despre materialele de care aveţi nevoie pentru construcţia unei case? Doriţi să vă renovaţi locuinţa? Cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul comercializării materialelor de construcţii, DIRECT îţi va oferi întotdeauna soluţia corectă. Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă. SC DIRECT SRL, Piteşti, Str. Depozitelor 38 Tel: 0248 215060

www.direct.com.ro Comercializăm: oţel beton, oţel beton fasonat, plase sudate, produse metalurgice (ţevi, profile, europrofile, tabla LBC, tabla LBR, tablă zincată lisa şi cutată), panouri bordurate zincate, cărămidă, blocuri ceramice, BCA, adezivi şi mortare, tencuieli, ciment, var, polistiren expandat şi extrudat, cherestea, sisteme de acoperişuri şi hidroizolaţii, instalaţii termice şi sanitare, vopseluri şi tencuieli decorative, pavaje, ţiglă beton, ceramică şi metalică, policarbonat, OSB, sisteme gips carton şi tavane casetate, sisteme pluviale. www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 17


Rapoarte şi studii de piaţă unice la nivel national pe segmentul construcţiilor. Intră pe www.iresearch.ro

Analiza IBC Focus: uuu

continuarea analizei din pag. 5

În România, piaţa construcţiilor îşi va reveni abia în a doua jumătate a anului viitor

Cu toate acestea, încrederea investitorilor şi consumatorilor în economia României a scăzut în august 2009 pentru a 11-a lună consecutivă, trasă în jos de pesimismul consumatorilor şi dificultăţile din sectorul construcţiilor, în timp ce, în Uniunea Europeană (UE) indicele încrederii este în creştere de 5 luni.

De aici şi pesimismul managerilor din piaţa construcţiilor din România, care prevăd pentru următoarea perioadă a anului crizei scăderi de 15-20%, conform unui studiu intern realizat de IBC Focus în septembrie, pe baza răspunsurilor a 173 administratori, manageri de vânzări şi marketing din piaţă. Mai mult, aproape jumătate din respondenţi cred că piaţa construcţiilor va începe să crească susţinut doar în al doilea semestru al anului viitor, după cum se poate vedea în graficul de mai jos:

Comparativ cu 2008, piaţa construcţiilor din România a început anul crizei cu 2 luni de creştere, urmate însă de 5 luni cu rate de scădere printre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est. În primul semestru al acestui an, România a suferit o contracţie a lucrărilor de construcţii de 8.6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform INS.

Sursa: IBC Focus

Sursa: Eurostat

18 nr. 003, octombrie 2009

www.ibcfocus.ro


www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 19


www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de STRIZO SINTETIC

Pardoseli industriale Firma în cifre:

- an înfiinţare: 1969 - cifra de afaceri: N/A - prezentă în România din 2005 - 3 echipe de montaj formate din 6 persoane calificate - peste 150 000 m2 de pardoseli realizate numai de echipa din România.

- Agronustrico - abator păsări/5000 m2/Mortar epoxidic - Maria Trading – abator bovine/6000 m2/Mortar epoxidic

Strizo Sintetic România se ocupă exclusiv de materiale epoxidice, poliuretanice şi face parte din Grupul Olandez Strizo Synthetics BV reprezentând atât producătorul materialelor cât şi aplicarea acestora.

Punem la dispoziţia clientului aproximativ 12 sisteme care pot fi recomandate în funcţie de destinaţia spaţiului de utilizare şi de calitatea stratului suport astfel:

• pardoseli epoxidice • pardoseli poliuretanice • covoare piatră naturală • covoare marmură • pardoseli din mortar epoxidic • sigilanţi beton

Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă. SC STRIZO SINTETIC, Tel: 0741978624

www.strizo.ro www.masivpartener.ro

Referinţe: - Mediplus Bucureşti – depozit farmaceutic/ 10000 m2 Pardoseală epoxidică - Caroli Foods – fabrica preparate din carne/4000 m2 Mortar epoxidic www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 21


Constructorial oferit de

IBC FOCUS

România vs Bulgaria România - cea mai mare creştere a pieţei de construcţii în 2008 din Europa (28%)

Bulgaria - creşteri mari ale pieţei construcţiilor începând cu anul 2005

Valoarea pieţei construcţiilor în România în 2007 a fost de 9,2 miliarde euro

Valoarea pieţei construcţiilor în Bulgaria în 2007 a fost 5,3 miliarde euro

Salariul minim 153 euro Producţia internă de ciment în 2008: 11,3 mil. tone

Salariul minim 123 euro Producţia internă de ciment în 2008: 4,8 mil. tone

139 miliarde EURO a fost PIB-ul României în 2008

34 miliarde EURO a fost PIB-ul Bulgariei în 2008

33% a fost ponderea economiei subterane în PIB în 2008, plasând România pe locul 5 în Europa

36% a fost ponderea economiei subterane în PIB în 2008, plasând Bulgaria pe primul loc”

330 Expozanţi la ConstructExpo Antreprenor 2009

240 Expozanţi la expoziţia Bulgarian Building Week 2009

3797 vizitatori la Construct Expo 2009

16 000 vizitatori la Bulgarian Building Week 2009

65 - locul obţinut în clasamentul privind libertatea economică a ţărilor conform: http://www.heritage.org/Index/Ranking.aspx

56 - locul obţinut în clasamentul privind libertatea economică a ţărilor conform: http://www.heritage.org/Index/Ranking.aspx

1,8 milioane mp erau planurile de extindere a stocului de retail în 2008

0,5 milioane mp erau planurile de extindere a stocului de retail în 2008

4% din exporturile României au fost realizate în Bulgaria, în primele 3 luni ale anului

3,4% din importurile României au fost realizate din Bulgaria, în primele 3 luni ale anului

Impozit pe profit: 16%

Impozit pe profit: 10%

Locuinţe terminate în ianuarie-martie 2009: 10595

Locuinţe terminate în ianuarie-martie 2009: 3897

Autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în primul trimestru 2009: 13 401

Autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în primul trimestru 2009: 1 470

Autorizaţii de construire pentru clădiri administrative în primul trimestru 2009: 79

Autorizaţii de construire pentru clădiri administrative în primul trimestru 2009: 79

Autorizaţii de construire pentru alte clădiri în primul trimestru 2009: 2138

Autorizaţii de construire pentru alte clădiri în primul trimestru 2009: 978

298 km de autostradă daţi în folosinţă până în decembrie 2008

324 km de autostradă daţi în folosinţă în 2005

PIB-ul a scăzut cu 6,2% în primul trimestru al anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008

PIB-ul a scăzut cu 3,5% în primul trimestru al anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008

22 nr. 003, octombrie 2009

www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de IKO SALES ROMANIA

IKO Expertul în şindrile bituminoase

Companie de origine canadiană cu 17 fabrici în America de Nord, 14 fabrici şi 19 reprezentanţe comerciale în Europa, cu depozit şi reprezentanţă proprie în România din 2007, IKO este unul dintre liderii mondiali în producţia de materiale hidroizolante pe bază de bitum.

IKO produce atât materiale pentru acoperişuri industriale (membrane) cât şi materiale pentru acoperişuri rezidenţiale şi termoizolaţii, prioritatea noastră fiind însă şindrilele. Fiind recunoscuţi ca unul dintre cei mai mari producători de şindrile bituminoase din Europa şi ca rezultat al strategiei de integrare verticală a producţiei, IKO dispune astăzi de o independenţă în ceea ce priveşte materia primă, oferindu-ne astfel un avantaj competitiv important faţă de concurenţă. Mai mult decât atât, IKO vă oferă garanţia calitaţii şindrilelor sale atestată de marcajul CE prezent pe toate tipurile de şindrile, sub stricta supraveghere a unui laborator German independent: Universitatea Tehnică din Munchen.

5 motive

pentru a alege şindrilele IKO: 1. Aplicare rapidă şi adaptare la orice formă de acoperiş cu pante cuprinse între 15-90°. 2. Acoperişul IKO reduce considerabil zgomotul produs de ploaie şi grindină. 3. Şindrilele IKO sunt foarte rezistente la factorii externi, nefiind afectate de rugină şi de variaţiile mari de temperatură pot fi folosite în orice zone climatice. 4. Datorită flexibilităţii şindrilele IKO vă oferă posibilitatea acoperirii celor mai sofisticate acoperişuri, adaptându-se cu uşurinţă chiar şi celor mai îndrăzneţe arhitecturi. 5. Şindrilele IKO beneficiază de un sistem unic de garanţie Garanţia Platinum. Astfel pentru primii 5 sau 10 ani din totalul duratei de garanţie de max. 25 de ani (în funcţie de produs) IKO vă acoperă toate cheltuielile ocazionate de achiziţionarea şi montarea şindrilelor pe acoperişul Dumneavoastră. Pentru mai multe informaţii, pentru a intra în legătură cu distribuitorii noştri autorizaţi şi pentru a primi o ofertă de preţ competitivă contactaţi-ne la:

Cu un design creativ şi actual, IKO vă oferă o gamă extrem de variată de forme şi culori astfel încât Dumneavoastră să puteţi alege oricând produse care să se potrivească arhitecturii sau tendinţelor locale în materie de acoperişuri. Vă invităm să descoperiţi gama de şindrile bituminoase IKO:

Telefon: 0268/ 367 986 Fax: 0268 367 790 E-mail: info.romania@iko.eu sau vizitaţi site-ul nostru: www.iko.be

• Şindrila tip Classic • Şindrila tip Traditional • Şindrila tip Laminated • Şindrila tip Shield • Şindrila tip Design • Şindrila tip Premium www.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 23


Constructorial oferit de

RON PROTON

Criza ...aducătoare de calitate! Firma în cifre: - an înfiinţare: 25.01.2006 - cifra de afaceri: 1mil €/2008 - 300 000 m2 de pardoseli industriale executate - record: 3500 m2/zi platformă exterioară elicopterizată

S.C.Ron Proton S.R.L.

este o societate specializată în proiectarea și execuția pardoselilor industriale şi nu în ultimul rând a pavimentelor decorative amprentate, a şapelor semiuscate, respectiv a tencuielilor mecanizate. Ca și activitate secundară, societatea noastră asigură consultanță în domeniile mai sus amintite.

Punct de lucru: BUCUREŞTI, str. Cuţitul de argint nr. 64 www.ronproton.ro radu@ronproton.ro Echipa: dir.gen. Radu Roncea 0722365149 dir.ec. Magda Roncea 0729051443 şef şantier Stan Ioan Traian 0730031024

“De la acoperiri epoxidice la șape monolitice lipite, de la beton elicopterizat, drumuri din beton, la beton amprentat toate au un secret..! Să-ți placă ceea ce faci și nu în ultimul rând, să te înconjori de oameni cărora să le placă și lor ceea ce fac! Ceea ce mulți o numesc ca fiind criză, eu îndrăznesc să-i spun o schimbare în bine, o renunțare la mioriticul “a merge și așa”! Să construiești poduri de la om la om, poduri de la neîncredere la încredere, e meserie de constructor!” Radu Roncea 24 nr. 003, octombrie 2009

Reporter: D-le Roncea, care ar fi un preţ bun în condiţiile economice de azi la m2 de beton elicopterizat? R. Roncea: Un preţ bun / m2 la pardoselile industriale presupune atât alegerea unei soluții tehnice adecvate, cât și optimizarea producției. Productivitatea ridicată elimină costuri, însă există riscul apariției deficienţelor… un exemplu frecvent fiind nerespectarea suprapunerilor cât și a suspendării corecte a armăturii metalice! Reporter: Totuși, ați putea să-mi spuneți o valoare în euro/ m2 în jurul căreia am putea vorbi de manoperă? R. Roncea: E aproape imposibil să vorbim la modul general deoarece există foarte multe soluții tehnice ce diferă și ce influențează costurile manoperei. De pildă, o pardoseală industrială de 12 cm grosime armată cu plasă STM φ=6 costă mult mai mult decât dacă ar fi armată cu fibră metalică + fibră de polipropilenă și vă rog atenție, fac referire numai la manoperă!...deoarece la costul materialelor putem spune că e remiză. Reporter: Spuneţi-ne concret de unde apare această diferenţă la manoperă? R. Roncea: În primul rând, eliminăm montajul armăturii metalice cu tot ce presupune acesta: suprapuneri, suspendări, manipulare, legare etc… în al doilea rând, eliminăm necesitatea tăierii mecanice a rosturilor de dilatație, tăiere ce este costisitoare și de puține ori corect executată. Eliminarea tăierii rosturilor de dilatație implică automat și eliminarea sigilării acestora cu cordon pvc respectiv silicon. Reporter: …pardoseală industrială fără rosturi de dilataţie? Interesant… R. Roncea: Vă rog! Un pic de atenție, deoarece am spus că eliminăm tăierea acestor rosturi! Rosturile perimetrale cât și cele din jurul tensorilor sunt necesare și obligatorii, însă acestea se execută din burete expandat de 4-5 mm! Reporter: - Sunteţi greu de păcălit! În schimb, la fel de greu smulgem un preț concret de la dvs… R. Roncea: Este adevărat! În schimb, dacă mi-ați oferi concret un proiect, aș putea oferi și eu prețul concret. În linii mari, pot spune că față de anul 2008, prețul a scăzut cu 18-20% la manoperă și asta pe un fond de creștere a calității! Tot la modul general, pot spune că materialele sunt administrate cu mai multă grijă, la fel și timpii morți, ceea ce înseamnă o mai bună organizare, respectiv productivitate! Pe viitor tendința este încă de scădere, cu atât mai mult cu cât cei 18-20% nu influențează câștigul tocmai datorită optimizărilor!!! www.ibcfocus.ro


Constructo-bancul lunii

Merită să împărtăşeşti momentele de relaxare cu cei din branşă Trei ingineri, un japonez, un american şi un român, la o licitaţie pentru construirea unui pod. Japonezu’: Dom’le, noi pornim construcţia de pe ambele maluri în acelaşi timp. În felul asta câştigăm timp şi întâlnirea o facem cu ajutorul GPS-ului, cu eroare de centimetri. Americanu’: Noi pornim construcţia de pe ambele maluri în acelasi timp. În felul ăsta câştigăm timp şi întâlnirea o facem cu ajutorul LASER-ului, cu eroare de câţiva milimetri. Românu’: Noi pornim construcţia de pe ambele maluri în acelasi timp. Păi şi…? Spune comisia. Cum vă întâlniţi la mijloc? Păi dacă ne întâlnim, bine. Dacă nu, o să aveţi două poduri. Sfântul Petre a vrut să pună un gard în rai şi a chemat trei constructori pentru a estima costul. Primul, un rus a zis că această construcţie face 5000$. Sf. Petre întrebă: - De ce? Rusul a răspuns: - 2000 pentru materiale şi 3000 manopera. Al doilea, un italian că totul costă 10000$ la care Sf. Petre a întrebat: - De ce? Italianul răspunde: - 2000 pentru materiwww.ibcfocus.ro

ale şi 8000 manopera deoarece sunt cel mai bun constructor din lume. Al treilea, un român a spus că totul costă 25000$ la care Sf. Petre a întrebat: - Dar de ce aşa mult? Românul a răspuns: - 10000 pentru tine, 10000 pentru mine şi 5000 pentru rus să facă gardul. Francezii au făcut nişte săpături arheologice şi au găsit la vreo 50 m adâncime resturi de fire de cupru. După ce au fost cercetate cu atenţie de oameni de ştiinţă, s-a tras concluzia că stramoşii francezilor, Galii, puseseră la punct o reţea de telefonie subterană. La această neaşteptată veste, nemţii, ca să nu rămână mai prejos, au început şi ei să sape şi pe la 70 m adâncime au găsit nişte resturi de sticlă de unde, după alte cercetări, au ajuns la concluzia că strămoşii lor, Goţii, puseseră la punct o reţea subterană de fibre optice. Românii au început şi ei să sape; până la 100 m nu au găsit nimic şi au ajuns la concluzia că dacii comunicau wireless!

nr. 003, octombrie 2009 25


Constructorial oferit de

MARK

Sisteme de încălzire / ventilare MARK în cifre: - an înfiinţare:1944 - 8 sucursale deschise în Europa - cifra de afaceri: peste 300 miliarde euro anual - echipa: peste 300 de angajaţi

-Hala de sortare a corespondenţei Fan Curier România (Centura de nord Bucuresti) -Uzina Dacia Mioveni -Showroom Renault Tg. Jiu -Service Dacia – Renault Tg. Jiu -Săli de sport (programul de investiţii al Guvernului României)

Construcţia ta se apropie de final... şi ai nevoie de un sistem performant care să îţi asigure un confort climatic bun. Ce sistem vei alege? Ce criterii sunt importante în alegerea sistemului de încălzire şi ventilare? Cu o experienţă de peste 65 de ani de proiecte realizate, Mark încearcă să ofere câteva răspunsuri utile.

Mark Romania, sucursala MARK BV Olanda, înfiinţată în Decembrie 2006, vă oferă o gamă largă de produse de încălzire şi ventilaţie la preţuri imbatabile. Mark nu încearcă să vă ofere un produs, ci o soluţie. Noi venim în sprijinul dumneavoastră cu o soluţie personalizată pe domeniul şi tipul de activitate al dumneavoastră. Vă oferim atât consultanţă cât şi parte de proiectare a sistemului de ventilaţie. Toate produsele sunt de înaltă clasă şi calitate, cu certificare CE cât şi instrucţiuni de utilizare şi montaj în limba română. Produsele noastre sunt fabricate în Olanda de către persoane cu o vechime în domeniu. Toate produsele ajung la beneficiar în termenul stabilit şi de aceea noi încercăm să venim în sprijinul acestuia prin menţinerea unor stocuri de materii prime în halele din Olanda.

Aveţi nevoie de mai multe detalii despre cum să alegeţi sistemul de ventilare/încălzire ? Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă. SC MARK SRL, Târgu Mureş, Str. Libertăţii 117 Mobil: +4 0757 071 595 +4 0751 154 880 Fax: +4 031 808 55 63 E-mail: c.dragomir@markromania.ro  c.bocicor@markromania.ro www.markromania.ro

Considerăm că faptele noastre sunt mai grăitoare decât cuvintele, motiv pentru care vă prezentăm câteva lucrări realizate cu produsele MARK: 26 nr. 003, octombrie 2009

www.ibcfocus.ro


Constructorial oferit de PRO CONFORT

Mocheta - soluţia ideală pentru birouri PRO CONFORT

în cifre:

- importator direct din 3 ţări - an înfiinţare: 1998 - depozit - 4 echipe de montaj - cifra de afaceri: 2,6 mil € - echipa: 25 specialişti - 750 000 m2 în 2008

tru amplasat pe Şoseaua de Centură a Bucureştiului.

Mocheta este soluţia ideală pentru orice spaţiu de birouri… Să explicăm de ce: 1. Se încadrează în clasa de trafic comercial 32-33, având siguranţa în utilizare cu un plus evident de confort.

2. Rezistenţă la traficul exercitat de scaunul cu rotile – practic, este cel mai potrivit material pentru acest tip de mobilier.

3. Se poate livra în diferite dimensiuni pentru evitarea pierderilor, inclusiv în dale de mochetă de 50x50 cm. 4. Permite încălzirea prin pardoseală şi de asemenea permite montarea pe pardoseala flotantă supraînălţată în cazul mochetei în dale. 5. Mocheta are proprietăţi antistatice, evitându-se în acest fel deteriorarea echipamentelor electronice din birouri 6. Mocheta beneficiază de tratament de ignifugare clasa B sau clasa C, element extrem de important pentru prevenirea şi protecţia impotriva incendiilor. 7. Mocheta este lider în clasamentul acoperitorilor de sol în ceea ce priveşte proprietăţile fonoabsorbante. În spaţiile de birouri este foarte important ca pardoseala să fie una cât mai “tăcută”, pentru ca activitatea angajaţilor să nu fie tulburată în niciun fel. 8. Mocheta beneficiază de o gamă extrem de largă de culori şi modele, nemaiîntâlnită la niciun alt tip de pardoseală. 9. Întreţinere facilă – aspirare de 2-3 ori pe săptămână şi spălare de maxim 2 ori pe an.

De asemenea ne bazăm pe suportul total al furnizorilor noştri din Uniunea Europeană, cu care avem relaţii comerciale de mai bine de 10 ani. Cu toate acestea, clienţii multumiţi sunt cel mai important suport pentru activitatea noastră. Vă prezentăm câteva proiecte realizate recent: RIN GRAND Hotel RIVERSIDE Office Teatrul National de OPERETA UTI Grup ANTALIS Office NATROM Office FRANS MAAS Office LEONARDO Office GARANTI Bank Vă rugăm să ne contactaţi pentru detalii suplimentare, întrebări şi oferte de preţ, şi vă veţi convinge de profesionalismul şi transparenţa noastră. SC PRO CONFORT DISTRIBUTION Calea Moşilor 105, sect. 2 Bucureşti; Telefon 021.315.56.47. Project Team: 0720 777 653 şi 0731 111 244 Mail: adrian.delcea@proconfort.ro si office@proconfort.ro

10. Instalare economică – în comparaţie cu orice alte tipuri de pardoseli. Garanţia oferită de producător pentru mocheta de birou este de minim 5 ani, iar garanţia pentru instalare este de 2 ani. Compania Pro Confort are o experienţă de peste 10 ani în domeniul acoperitorilor de sol şi se bazează pe echipe de instalaremontaj profesioniste, pe o echipe de logistică şi vânzări prompte şi la dispoziţia dumneavoastră şi pe un parc auto, astfel încât cererile dumneavoastre vor fi satisfăcute rapid din Depozitul noswww.ibcfocus.ro

nr. 003, octombrie 2009 27


Construct Focus oct-dec  
Construct Focus oct-dec  

Singura publicatie pentru pasionatii de santiere

Advertisement