Page 1


Inhoudstafel

Colofon DOTcom is een jaarlijkse uitgave gepubliceerd door klasgroep 2ComB, 2e jaar communicatiemanagement Campus Kantienberg Voetweg 6 9000 GENT Tel.: 09 234 90 00 Fax: 09 234 90 01 info@arteveldehs.be www.arteveldehogeschool.be

Redactie Feature Eva Goossens Zico Van Wulpen Interview ValĂŠrie De Ridder Nele Van Vlaenderen Justine Vanneste Aurelie Anciaux Actueel bericht Lena Steenbeke Anne Selfslagh Jolien Depovere Brecht Raes Editorial Stefanie Jonckheere Notulist Fien Colman Eindredactrice Stefanie Jonckheere Lay-out Brecht Raes


Edito Beste lezers Een maand geleden stond ik daar… Plots was ik hoofdredacteur van een nieuw blad. Een blad over communicatiemanagement, door en voor studenten. Hopelijk wordt het een succes, want dat is toch waar we allemaal naar streven. De redactie vloog er alvast meteen in. Iedereen had allerlei ideeën voor artikels, maar het enige wat nog ontbrak was een naam. Een naam voor ons gloednieuwe blad. Aangezien wij jullie wat info en leuke weetjes over het reilen en zeilen in communicatiemanagement willen meegeven, waren we het allemaal eens dat het iets met ‘com’ moest zijn.

De toon was gezet en de artikels kregen vorm. Avonturen van Erasmussers, entrepreneurs in Gent, afgestudeerden, studentenclubs, een gouden pump, studentengerechten en nog zoveel meer, dat vinden jullie allemaal in deze uitgave. Wij willen jullie allemaal warm maken, of warm houden, voor communicatiemanagement en alles wat daarbij komt kijken. Geniet van uw eerste kennismaking met Dotcom. Veel leesplezier!

“Wij beschouwen onszelf namelijk als dé digital natives” Comcommer, Compas en nog vele andere namen passeerden de revue. Uiteindelijk doopten we het blad tot Dotcom, de laatste woorden van een URL. De link – ik blijf bij het thema internet – was snel gelegd. Wij beschouwen onszelf namelijk als dé digital natives, wij zijn opgegroeid en leven met de computer, en ook een groot deel van de communicatie verloopt tegenwoordig via het internet. Dotcom is trouwens ook te lezen en te downloaden op het net.

Stefanie Jonckheere Hoofdredactrice


Stima student congres 2014 #STIMAsc2014 Begin jaren 80 werd door een groepje marketeers avant la lettre de ‘stichting marketing’ opgericht. Nu zijn we 30 jaar later. Na een naamsverandering en een enorme groei te hebben ondergaan, zijn hun waarden en normen nog steeds dezelfde. Het congres dat dit jaar plaatsvond op 20 maart werd georganiseerd voor, maar ook door studenten. Het doel van het Stima congres is studenten een eerste keer kennis te laten maken met netwerking en congressen in het algemeen. Natuurlijk komen er elk jaar een aantal professionele gastsprekers die elk over hun vakgebied komen vertellen. Het zijn niet zomaar de eerste de beste mensen, maar pioniers in hun branche, die jongeren heel wat te bij te brengen hebben.

OLD VS NEW MEDIA Het thema van dit jaar was ‘old VS new media’. Iedereen weet dat alles in onze omgeving voor veranderingen vatbaar is. Sommige zaken al wat meer dan andere. Het basisprincipe van het thema is dat we vroeger keuze hadden uit 7 verschillende media om als marketinginstrument te gebruiken. Deze waren: televisie, radio, kranten en dagbladen, tijdschriften, film, theater, buitenmedia. Het aanbod was beperkt, maar nu hebben we de mogelijkheid om ongelofelijk veel andere media te gebruiken. Doelgroepen zijn makkelijker te bereiken, maar toch ook weer moeilijker. Mensen slikken niet zomaar alles meer wat ze voorgeschoteld krijgen. Er zitten ingewikkelde strategieën achter alles wat met communicatie van bedrijven te maken heeft.

Herman Toch Vergeet alles wat je weet!? Tijdens het congres werden de meningen van de specialisten over ‘old vs. new media’ al snel verduidelijkt. Old media werkt perfect in combinatie met new media, het is niet omdat de wereld gedigitaliseerd wordt dat we geen rekening meer moeten houden met vroegere communicatiedragers. Eén uitspraak overheerste wel het hele event, en deze kwam van niemand minder dan Herman Toch. “Vergeet alles wat jullie nu leren over marketingmodellen, alle theorieën (zoals het model van Porter en de vier P’s) zijn ondertussen allemaal achterhaald.” Na wat denkwerk was de conclusie duidelijk: wanneer we nieuwe inzichten willen krijgen over communicatie en marketing moeten we met een schone lei beginnen. Het probleem is dat we eerst inzicht moeten krijgen hoe deze materie in de loop der jaren geëvolueerd is. Alle theorieën en modellen die we tijdens onze opleiding leren, moeten ons dus aanzetten tot kritisch denken. Het Stima congres vond dit jaar plaats in Brussels Expo (Paleis 10), op 20 maart 2014. De toegangsprijs bedroeg 40 Euro. De sprekers waren onder andere: Herman Toch, Geert Troch, Olivier Lissens, Pieter Goiris, Jan De Coster, Guy Gelaude & Francois Gilson, Ilse Van Rillaer & Chenling Zhang, Kate Stockman en Tom Segers.

Auteur: Brecht Raes


Stima congres doorgelicht (1) Op donderdag 20 maart vond eindelijk het langverwachte STIMA-congres plaats in paleis 10 in Brussel. Het was de laatste dag van de winter, maar de zon scheen de hele dag door en zorgde voor een van de warmste winterdagen van het jaar. Het teken voor een mooie dag? STIMA: Stimulating Marketing Het congres was een verplichte activiteit voor alle studenten communicatiemanagement en werd voorgesteld als een grote toegevoegde waarde aan ons lessenpakket. “Het STIMA-congres is dé plaats voor jullie studenten om te netwerken en relaties aan te gaan met potentiële werkgevers en mensen uit het werkveld”, kondigde mevrouw Van Betsbrugge aan. Jammer genoeg viel daar weinig van te merken. Iedereen verwachtte veel van het congres, want er kwamen veel interessante sprekers, lectoren waren er laaiend enthousiast over en de toegangsprijs was niet minder dan 40 euro. Dat is veel voor een student en dan mag er ook wel iets van verwacht worden in de plaats. Het congres kon niet slechter beginnen. De ontvangst in een bijna lege inkomsthal was erg triestig voor zo’n groot congres. We verwachtten een mooi ingeklede zaal met standjes van werkgevers, want dit was voor hen tenslotte dé plaats om studenten te ontmoeten. In plaats daarvan kregen we een kale zaal met een paar tafels en banken, een standje waar je foto’s kon laten nemen, een vertegenwoordiger van Pepperminds die jobstudenten aanwierf en een tafel waar je, in ruil voor je e-mailadres, prijzen kon winnen. Later kwam daar ook nog eens een auto van Redbull, de hoofdsponsor, met muziekinstallatie en dj bij. Iets te weinig toch zag je de meesten denken. Wisselvallige sprekers Misschien konden de sprekers ons overtuigen? Dat viel helaas wat tegen. Het begon goed met twee interessante en schijnbaar ook ervaren sprekers, maar na de eerste break werd het heel wat minder. Iedereen wachtte in spanning op Olivier Lissens van Colruyt Group omdat zij een

bekend Belgisch bedrijf zijn en niet zo vaak sprekers sturen naar evenementen. Olivier was echter duidelijk niet vertrouwd met het spreken voor een groot publiek en ook de inhoud was alles behalve interessant. Hoe ze bij Colruyt te werk gaan en waar het bedrijf voor staat is niet echt een meerwaarde voor onze studies vind ik. Zo’n informatie kan je ook op hun website vinden. Daarna was de CEO van Boondoggle, bekend voor de realisatie van de populaire Duiveluitdagingen, aan de beurt. Eindelijk zagen we een presentatie zoals het moet. Een zeer vernieuwende inhoud en dat op een perfecte manier gebracht. Het ietwat late begin van toch nog een mooie dag? Onverwachte robots De volgende spreker, Jan De Coster, bracht de hele zaal compleet in verwarring. De voorgaande sprekers spraken allemaal over hun bedrijf en het gebruik van nieuwe media. Zijn presentatie ging echter over iets helemaal anders. Ik snap niet waarom iemand, op een congres voor “Stimulating Marketing” met als onderwerp oude vs nieuwe media, spreekt over hoe hij twee robotten heeft gebouwd. Hij had niet eens de moeite gedaan om ze mee te nemen. Het enige wat we te zien kregen waren enkele foto’s van zijn prototypes. Naarmate zijn uiteenzetting vorderde zag je het aantal luisteraars met minstens de helft afnemen, ook ik moet eerlijk bekennen dat ik het een kwartier voor het einde noodgedwongen moest opgeven.


Stima congres doorgelicht (2) Welverdiende pauze Intussen was het al middag en was er in de inkomsthal nog steeds geen nieuw standje of werkgever te bespeuren. Misschien hadden ze zich van datum vergist? Er waren voor elke student broodjes voorzien, maar die vonden de meesten dan weer veel te taai en vertrokken richting uitgang om de pauze buiten door te brengen. De stralende zon op een prachtig Atomium maakten voor de meesten de dag toch nog een beetje aangenaam. Een uurtje later was de pauze voorbij en kon je, tot ieders verbazing, gewoon het paleis weer binnenwandelen. Er was niemand om de bandjes te controleren. Zij die geen 40 euro wilden betalen en gewoon ’s middags kwamen, konden dus makkelijk met de rest mee naar binnen wandelen. Alweer een flater van de organisatie. Toen was het tijd voor spreker nummer 6. Deze keer kregen we er twee: Guy Gelaude en François Gilson van Google. Google is God Geert Troch had meer dan gelijk toen hij tijdens zijn presentatie in de ochtend zei dat Google gelijk is aan God. De zaal was tot de nok gevuld en terecht, want ze gaven een interactieve presentatie in het Nederlands en in het Frans over hun unieke werkgever en hun visie op nieuwe media. Eindelijk kregen we weer wat hoop op een goede afloop van de dag, maar het contrast met de twee vrouwelijke sprekers van VIER die na hen kwamen, was veel te groot. Vier is not Iedereen weet welk bedrijf VIER is en wat ze doen. Het was dus totaal nutteloos om hier nog eens een halfuur lang over te presenteren. De manier waarop liet ook zwaar te wensen over. Ze presenteerden, wiebelend op hun hoge hakken, alsof ze elke seconde in huilen konden uitbarsten en dat terwijl ze de hele presentatie lang achter zich keken naar hun slides op het

grote scherm. Totaal onlogisch als je weet dat er een grote monitor voor hen staat op het podium waarop ze alles konden zien. Dit getuigde ook weer van amateurisme en van een organisatie als VIER mag je toch wel meer verwachten. De laatste twee sprekers van Trendwatcher en Spotify waren beter, maar ook zeker niet om over naar huis te schrijven. Flop Het bleef dus bij een zeer teleurstellende dag georganiseerd door, laat ons eerlijk zijn, amateurs. De filmpjes die sprekers in hun presentatie hadden, werkten maar twee keer en ook de micro’s vielen geregeld uit waardoor de sprekers moesten roepen of micro’s doorgeven. De studenten verwachtten zich aan een groot evenement, maar kregen echt geen waar voor hun geld en als de lectoren mevrouw De Groof en meneer Van Goethem eerlijk zijn, zullen ze ook wel toegeven dat het congres een onverwachte flop was. Misschien volgend jaar geen misleidende communicatie geven over de toegevoegde waarde van deze “schitterende plaats om te netwerken”, maar wel een degelijke activiteit plannen die de studenten niet doet twijfelen over de geloofwaardigheid van hun studiekeuze. Auteur: Zico Van Wulpen


Student GhentrepreWAT? Student Ghentrepreneur is een project dat sinds 2012 studenten, docenten en business partners samenbrengt om kennis en ideeën uit te wisselen over ondernemerschap. Het is een project waarin de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, Ugent, iMinds, UNIZO en Stad Gent de handen in elkaar slaan om de ondernemende Gentse student te bereiken en aan te moedigen. Activiteiten Tijdens het academiejaar organiseert Student Ghentrepreneur verschillende activiteiten en evenementen. Hieronder vallen infoen inspiratiesessies waarbij een spreker de studenten informatie aanbiedt over een actueel thema. Er worden ook pitchsessies en andere workshops aangeboden om datgene wat je leert meteen in de praktijk om te zetten. Voor de dromers en creatievelingen worden er geregeld brainstormsessies georganiseerd. Hierin kan je je wildste fantasieën delen met anderen om op die manier samen tot andere ideeën en inzichten te komen. Naast dit alles wordt er jaarlijks een bootcamp georganiseerd waarin je gedurende 3 volle dagen wordt ondergedompeld in de wereld van het ondernemerschap. Tijdens dat weekend komen heel wat uiteenliggende thema’s aan bod en krijg je bovendien een unieke kans om deel te nemen aan workshops en infosessies om je ondernemerstalent te ontwikkelen.

Bootcamp?! Dit jaar gaat de tweede bootcamp door van vrijdagavond 28 maart tot en met zondag 30 maart. Deze bootcamp is voor het eerst enkel en alleen gericht tot de vrouwelijke ondernemende studenten. Naast het feit dat het weekend zal doorgaan op een toplocatie, wordt er over de inhoud niet veel informatie vrijgegeven. Geïnteresseerden kunnen op de website van Centrum voor Ondernemen nog een van de laatste plaatsjes voor het aankomende weekend proberen bemachtigen. Vat vol ideeën? Wat als je als student opeens een schitterend idee krijgt? Geen probleem! Afhankelijk van de onderwijsinstelling waarin je bent ingeschreven is er een aparte dienst waar je steeds terecht kan met ideeën, suggesties of vragen. Arteveldehogeschool: ACCIO dominique.roodhooft@arteveldehs.be HoGent: Centrum voor Ondernemen ward.verwaeren@hogent.be UGen: Durf Ondernemen steve.stevens@ugent.be

Auteur: Lena Steenbeke


De gouden pump 2014 Op het gala van de Gouden Schoen dat doorging op 22 januari 2014 kreeg niet enkel de beste voetballer een gouden schoen, ook de knapste spelersvrouw kreeg goud aan haar voeten. Dit jaar was het Gal Refaelov die met de gouden pumps naar huis ging. In totaal waren er vier kandidates om Annelien Coorevits, de winnares van vorig jaar, op te volgen. Een van die vier genomineerden was Lindsey van Gele, een studente communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool. Zij is de verloofde van Mamoutou N’Diaye, een profvoetballer bij Zulte Waregem. De nominatie Lindsey Van Gele werd genomineerd door NINA, het glossy vrouwenmagazine dat deel uitmaakt van de weekendkrant van Het Laatste Nieuws. Elk lid van de redactie van NINA moest stemmen op de mooiste voetLindsey Van Gele balvrouw. Hiervoor moesten ze gaan zoeken bij de ploegen Anderlecht, Club Brugge, Zulte, Waregem en Lokeren. De 4 genomineerden, waaronder Lindsey, ondergingen enkele fotoshoots en interviews met de pers en NINA zelf. De geduchte favoriet Tijdens het gala van de Gouden Schoen toonde men enkele beelden van de shoots en werd aan iedere kandidate nog een paar vragen gesteld. Volgens velen was Lindsey Van Gele die avond de geduchte favoriet maar toch liep Gal Refaelov weg met de gouden Louboutins. Dat was natuurlijk een teleurstelling, maar Lindsey vond de andere kandidates evenwaardige tegenstanders en bovendien allemaal sympathieke madammen. Het was Gal zeker gegund! De verloofde Lindsey speelde vroeger zelf voetbal. Op 18-jarige leeftijd is ze hiermee gestopt vanwege enkele zware blessures. Haar

vader stuurde haar toen naar een kinesist bij KAA Gent, waar ze haar verloofde leerde kennen. Sindsdien is haar leven compleet veranderd. Met een profvoetballer samenleven is zeker niet te onderschatten. Van een profvoetballer wordt verwacht dat hij een gezonde levensstijl heeft. Elke dag moet er gezond gekookt worden en dat best niet te laat op de avond. Een voetballer moet mentaal ook altijd sterk staan om goed te kunnen presteren op het voetbalveld. Alcohol, roken en uitgaan zijn dus zeker uit den boze. Om hem hierin te steunen gaat de 20-jarige Lindsey Van Gele zelf ook niet uit en drinkt ze geen alcohol. Ze probeert hem regelmatig ook te verzorgen om blessures en verzuring van de spieren te voorkomen. Dat doet ze aan de hand van massages, warme en koude baden, sauna, ... De toekomst Mamoutou N’Diaeye heeft nu een contract bij Zulte Waregem tot 2016. Pas daarna zullen ze verdere plannen kunnen maken voor de toekomst. Misschien belanden ze wel in het buitenland… Lindsey is dan ook blij dat ze met haar diploma communicatiemanagement overal terecht kan. Het voetbalkoppel koestert een kinderdroom, maar wacht daar nog wat mee. Voorlopig kan ze alles nog goed combineren met haar studies want als je goed plant, lukt alles, volgens Lindsey! Auteur: Jolien Depovere


Bedrijfsblad1 5  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you