Page 1

Den modificerede

stenalderkost

En kost med vedvarende høj kvalitet er helt afgørende for børn, der skal udvikle sig optimalt. Den sikreste vej er denne modificerede stenalderkost, der modsat den gamle, inkluderer bønner, linser, kikærter, sunde planteolier. Til gengæld skærer den kraftigt ned på bær og frugt. AF LARZ THIELEMANN NEUROPRAKTIKER

Ss

tenalderkost består af fødevarer, som jægerne spiste, før man fik landbrug. Det vil sige fisk, kød, grøntsager, frugt, bær, kerner, nødder og fedtsyrer. Derimod spiste de ingen mælkeprodukter, korn, ris og andre forarbejdede fødevarer. Mange forskningsresultater peger på, at en kost med få kulhydrater og meget protein mindsker risikoen for diabetes, hjertekarsygdomme, sukkersyge, overvægt og forebygger flere af nutidens livsstilssygdomme. Men nok så vigtigt er kosten også en hjernebooster, fordi den ikke indeholder sukker, kemi og tomme kulhydrater. Derfor er stenalderkosten meget velegnet til børn – og især børn, der skranter og har neurologiske udfordringer.

Kitava-folket Den svenske læge Staffan Lindeberg drog i 1990'erne til Kitava-øerne ved Ny Guinea for at undersøge befolkningen, der lever som i stenalderen for 12.000 år siden. De spiser de ting, der er tilgængelige på øen og i havet. De har ingen landbrug, så korn, brød, pasta og ris findes ikke i deres kost. Hjertekarsygdomme og kræft eksisterer ikke blandt folket, ligesom man heller ikke ser symptomer på nutidens livsstilssygdomme. Hovedårsagen skal formodentlig findes i kostens høje indhold af fibre, antioxidanter, vitaminer og mineraler. Ligesom forarbejdede fødevarer som mejeriprodukter, brød, transfedtsyrer, sukker og salt ikke er inkluderet i Kitava-folkets ernæring.

De fire madgrupper

Stenalderkosten tager sit udgangspunkt i samfundet før agerfolket begyndte at forarbejde og ændre fødevarernes naturlige struktur. I denne modificerede udgave tager den især hensyn til børn der skranter, er sårbare eller har fødevareintolerance.

Den modificerede stenalderkost

Alt for mange børn udsættes for skødesløs ernæring, fordi man undervurderer kostens betydning og indvirkning på hjernen og organismens funktioner. Stenalderkosten er derfor meget velegnet, fordi den bygger på grundteorien om, at der findes to typer fedt, to typer kulhydrater, to typer sukker og to typer proteiner. Det gode og det dårlige: Det forarbejdede mod det uforarbejdede. Hjernetips.dk

Hjernetips.dk

Kulhydrater

Fedt

Sunde gode kulhydrater har afgørende betydning for energien til hver celle i kroppen, men generelt spiser vi alt for mange usunde kulhydrater, blandt andet fra forarbejdet mad – de såkaldte hurtige kulhydrater. De mindst næringsfyldte kulhydrater findes typisk i pasta, hvidt brød, hvide ris, morgensmadsprodukter, bordsukker, syltetøj, slik, saftevand, sodavand og juice. Også vores nationalspise kartoflen er en "snyder" uden særlig meget krudt og energi.

Det handler om fiskeolie til hjernen og planteolie til kroppen. Fiskeolien skal have et højt indhold af EPA og DHA, som udvikler hjernen. Planteolier skal indeholde umættede olier med omega-3 og 6. Mættet fedt er i princippet ikke sundt, kokosolien undtaget. Den er tilmed en god stegeolie, der ikke ødelægges ved opvarmning.

Proteiner Hvis man kunne dræne en slank og veltrænet krop for vand, ville over halvdelen af det tilbageværende materiale være protein. Det handler først og fremmest om at undgå fast food, hakkekød, marineret grillkød samt kød med soya-tilsætning, stivelse og smagsforstærkere. Spis økologisk kød fra pattedyr, fisk og fjerkræ – så uforarbejdet og økologisk som muligt. En anden supersund kilde til proteiner er bønner, linser og kikærter.

Sukker Stenalderkosten udelukker naturligvis alt det forarbejdede hvide sukker, fordi det på alle måder er usundt og skadeligt – især for børn. Stenalderfolket spiste meget frugt og dermed sukker, men det er skåret drastisk ned i min modificerede udgave. Først og fremmest fordi det påvirker blodsukkeret og feder. Men også fordi det kan fremprovokere hyperaktivitet, koncentrationsbesvær, allergi og give søvnproblemer. Sukker er det mest afhængighedsskabende stof der findes og skaber forventninger om mere, derfor skal også frugtsukkeret reduceres. Den modificerede stenalderkost


Det må du gerne spise Kød og proteiner er fulde af proteiner, der mætter og er sundt for børn, der træner og er aktive. Bedst er kød fra vildt, fjerkræ og fisk. Den modificerede stenalderkost tillader i modsætning til den gamle også proteiner fra bønner, linser og kikærter.

Grøntsager skal være på tallerke-

Fedtsyrer er meget vigtigt i Den

nen ved dine måltider. De er lave på kalorier og giver masser af energi. Gør som i stenalderen og spis årstidens frugt og grønt og gerne økologisk. Halvdelen af tallerkenen bør bestå af grøntsager.

modificerede stenalderkost. Halvdelen af hjernen består af fedt. Derfor skal der sunde olier på motoren. Fiskeolie med EPA og DHA til hjernen og planteolier til krop og organisme.

Stenalder opskrifter Principperne i Stenalderkost er at spise så uforarbejdet mad som muligt og tilberede maden på en naturlig måde. Det handler i virkeligheden om at lave ting fra bunden.

Bælgplanter som bønner, linser

Nødder og kerner er fulde af

tofu, kikærter med mere er supersunde og meget proteinrige og fulde af fibre.

fibre og antioxidanter. Giver et mere stabilt blodsukker og lind afføring.

Forarbejdede fødevarer med

Mælk er til kalve, ikke til mennesker.

kemiske tilsætningsstoffer er usundt og decideret skadeligt for alle mennesker og særligt for børn. Det er især farvestoffer med e-numre. Men også fødevarer med salt og sukker, samt dåse- og færdigretter er helt udelukket. Det gælder også røget eller saltet kød, bacon, skinke, spege- og rullepølser, pålægssalater, chips, pølser, leverpostej med mere. På engelsk siger man det meget præcist: Don’t eat packet food.

I stenalderen brugte man ikke dyrenes mælk i kosten. Mælkeprodukter er animalsk fedt og indeholder i sukkerstoffet laktose.

Det må du ikke spise Brød og korn er for fugle. Undgå brød, kiks, havregryn og morgenmadsprodukter, som fandtes ikke i stenalderen. Spis brunch om morgenen med æg, kød og grøntsager. Brød er kulhydrater uden stor næring, som også har en kraftig påvirkning af blodsukkeret. Glutenproteiner i brød er svært fordøjelige og kan bl.a. forårsage neurologiske problemer.

Stenalderbrød

Stenalderburger

Majonæse

Brødet smager helt fantastisk, det er let at bage og så er det helt uden mel og tomme kulhydrater. Således at også glutenallergikere og børn med intolance kan spise det.

Sådan laver du stenalderburgere med kalkun.

2 æggeblommer (økologiske) 1 spsk dijonsennep 1 spsk cidereddike eller citron 1 tsk dijon sennep 2 dl rapsolie

100 g græskarkerner 100 g solsikke kerner 100 g mandler 100 g valnødder 100 g hørfrø 100 g sesamfrø 5 æg 1 dl ekstra jomfru olivenolie 1 dl kokosolie 2 tsk salt af god kvalitet Pisk først æggene meget grundigt. Bland derefter alle ingredienser sammen og kom brød-massen i en smurt form med kokosolie. Brødet bages en time ved 160 grader.

1 kg hakket kalkunbryst 2 æg 1 fed hvidløg 1 stor bøftomat 1 lille agurk 2 rødløg 1 iceberg salathoved 2 spsk. macadamia nøddeolie 1 spsk. sesamfrø 1 majonæse 1 stenalderbrød

Æggeblommer, sennep piskes grundigt. Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle, mens du pisker godt, så den ikke skiller. Brug evt. en blender. Smag til med eddike, salt og peber.

Rør kalkunfarsen godt sammen med æg, olivenolie, løg, hvidløg og 1 spsk. sesamfrø. Del farsen i seks lige store portioner og form dem som hakkebøffer. Grillsteg i macadamia nøddeolie og servér kødet mellem to stykker brød med alle grøntsager.

Stenalder omelet 4 æg (øko eller pasturiserede æg) 1 revet pastinak 1 finthakket rødløg 4 skiver finthakket skinke 1 spsk. macadamia nøddeolie 1 håndfuld finthakket purløg

Sukkerprodukter i juice, sodavand, slik, honning, kager og hvidt bordsukker giver hyperaktivitet, koncentrationsbesvær og feder.

Pisk æggene grundigt og tilsæt ingredienser ÷ purløg. Hæld macadamiaolie på panden og lad den simre på mellemvarme i 5 min. Løft den evt. undervejs i kanterne så den ikke brænder på. Vend den til sidst og giv den 1/2 min. på den anden side. Drys med purløg og servér evt. med salat. Den modificerede stenalderkost

Hjernetips.dk

Hjernetips.dk

Den modificerede stenalderkost

Den modificerede stenalderkost  
Den modificerede stenalderkost  

En kost med vedvarende høj kvalitet er helt afgørende for børn, der skal udvikle sig optimalt. Den sikreste vej er denne modificerede stenal...

Advertisement