Page 1

FULL INFORMATIU DEL CLUB D'ESCACS CONGRÉS

Maig 2012

Editorial Després d'alguns mesos de desorientació en la direcció del club i superada aquella etapa, la Junta Directiva actual esta posant "fil a l'agulla" i en el moment actual podem dir que ja hem consolidat la "estructura del funcionariat". És a dir, que les funcions bàsiques estan assegurades en aquests moments per en Javier Bielsa, ajudat per en Josep Ramírez en els temes de tresoreria; Jaume Viñals i Héctor Hernández són els delegats federatius que s'encarregaran de fer-vos renovar les llicencies i de posar al dia les vostres dades; la Cristina Alujas obrirà i tancarà el local, així com de les funcions pròpies de secretaria; en Paco Martínez (vicepresident); Javier González (coordinador) i Frederic Andreu(President) asseguren la etapa inicial de l'escola d'escacs. Fem una crida a tots els socis per ampliar el contingut de les classes en quatre apartats: 1.2.3.4.-

Ampliar el contingut de les classes al Club. Oferir-se a les escoles del barri. Fer classes per a adults. Estudiar la figura d'un entrenador general.

També en aquesta etapa, a més de consolidar l'escola, elaborarem una pàgina web on el més important serà trobar les persones que actualitzin els diferents apartats; és a dir, no es posarà en marxa fins aconseguir aquestes persones. Voluntaris!!! Un pas endavant!!! També intentarem posar en marxa un mínim d'activitats (vegeu calendari) on intentarem retrobar els divendres com a dia tradicional. No obstant això, us farem una consulta per saber quin dia i hora trobeu mes adient per fer les activitats, i a quines assistiríeu. Hem d'entendre que tots som propietaris del Club, i per tant, tenim el deure de vetllar per la seva bona salut i ampliar el nostre compromís. No volem tancar aquest editorial sense agrair la col·laboració de totes les persones que han fet possible la confecció d'aquest butlletí.


Primera Divisió 2013 Ja han quedat definits els dos grups de Primera Divisió de l'any 2013 i això ens permet saber en quin grup estarà el nostre primer equip i quins seran els nostres contrincants. Tan sols a la Divisió d'Honor perquè és un sol grup i als dos grups de Primera Divisió, se sap la distribució dels equips a la finalització del campionat anterior. Tenint en compte el Reglament del Campionat de Catalunya per equips ( punt 6.3), el grup I estarà format pels nombres 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 16, 17 i 20 i el grup II estarà format pels nombres 2, 3 , 6, 7, 10, 11, 14, 15, 18 i 19; això vol dir que els grups queden així:

Grup I: Lleida (1, desè classificat DH), Barcelona UGA B (4, segons nota FCE), Reus Deportiu (5, perdedor del play-off), Mollet (8, segon quart), Ideal Clavé (9, millor 5 ), Congrés (12, segon sisè), SCC Sabadell B (13, millor setè), Tordera (16, subcampió de 2 ª Divisió), Cerdanyola Vallès B (17, tercer 2 ª Divisió) Tàrrega (20, tercer millor classificat ascendit play-off).

Grup II: Terrassa (2, onzè classificat DH), Tarragona (3, dotzè classificat DH), Tres Peons (6, segon millor tercer), Sant Martí (7, millor quart), Gerunda (10, segon cinquè) , Peona i Peó (11, millor sisè), Catalònia (14, segon setè), Sant Boi (15, campió 2 ª Divisió), Catalunya (18, millor classificat ascendit play-off) Gran Penya (19, segon millor classificat ascendit play-off).

Valorar ara el nivell de cada grup tan sols es pot fer des de criteris d'aquest any, l'any vinent els equips poden tenir altes i baixes que pot suposar una altra situació molt diferent, però en principi no ens podem queixar del nostre grup.


Tornejos I Open Ciudad de Albacete sub 2300 Entre el 27 d’abril i l’1 de maig s’ha disputat a Albacete el I Open Ciudad de Albacete. El torneig, en format de doble ronda diària i exclusiu per als jugadors que no superen els 2300 punts d’ELO FIDE, s’ha emplaçat al Palau de Congressos de la ciutat manxega. Els germans González Muelas (MA i Javi) i els Hernández Funes han representat al Club d’Escacs Congres entre els 140 participants del torneig, aconseguint uns resultats prou satisfactoris que seguidament us desglossem:

Rubén Hernández, 7 punts, 3a posició: després de la derrota inesperada a la primera ronda, en Rubén s’ha posat les piles per aconseguir, després d’un final de torneig excel·lent, un podi molt meritori, tenint en compte que era el 15è del rànquing. Els escaquistes locals temen el seu retorn l’any vinent.

Héctor Hernández, 5 punts, 54a posició: torneig força regular de l’Héctor, per bé que ha sumat dos punts després d’una incompareixença i de que sonés un telèfon mòbil del seu adversari a la vuitena ronda. Finalment, 3r classificat sub-2000, llonganissa i xoriç ibèric cap a casa. Javi González, 4 punts, 78a posició: bona actuació en línies generals, destacant la seva victòria, a la primera ronda, davant del MF Aurelio Vila. El millor Xavier flirteja amb la seva reaparició. MA González, 4 punts, 98a posició: davant de rivals superiors, en MA ha estat un adversari dur de rosegar, finalitzant el campionat amb una bona puntuació, a punt de sorprendre al seu germà. Destacar la fantàstica organització, així com les bones condicions d’allotjament per als participants. Un cúmul de factors que aconseguiran desplaçar més congressistes de cara a l’edició del 2013.

Héctor Hernández,

Podeu consultar la classificació final d'aquest torneig al següent enllaç.


Campionat de Catalunya de Veterans Des de l'11 fins el 19 de maig, s'ha jugat al municipi de Santa Susanna el Campionat de Catalunya de Veterans 2012. El campionat s'ha fet a les instal·lacions de l'Hotel Indalo Park i ha comptat amb una amplia representació dels millors jugadors veterans de Catalunya. Al pòdium s'ha produït un tiple empat amb tres jugadors amb 7 punts, quedant campió el Joan Bautista del Sant Andreu, segon el Josep Garriga del Malgrat i com a tercer l'Emili Simon del Terrassa. Podeu consultar la classificació final clicant aquest enllaç. Bona actuació del Fermín Tejero, que amb 6 punts ha quedat en quarta posició en solitari. El Fermí tan sols ha perdut una partida i ha estat amb el campió, llàstima d'algunes taules que no l'han permès lluitar pel títol. També ha jugat aquest campionat altre jugador del Congrés, el Joan Josep Tort, que ha fet 2,5 punts. Meritori campionat, ja que tots els seus contrincants gaudien de millor Elo.

VII Torneig Obert Internacional d'Escacs "Tupinambà" Organitzat pel Club d'Escacs Tres Peons s'ha jugat el Internacional d'Escacs "Tupinambà".

VII Torneig Obert

En aquesta ocasió, aquest torneig, a comptat com a titulats amb dos Mestres Internacionals, quatre Mestres FIDE i uns quants Mestres Catalans. El guanyador ha estat l'Orelvis Pérez, amb una gran autoritat, seguit al podi per l'Antoni Picañol i l'Alfred Rosich. Si voleu consultar la classificació final podeu clicar en aquest enllaç. Bona actuació dels dos jugadors del Club d'Escacs Congrés que han jugat aquests torneig. El Petar Plamenov a fet 6 punts en un molt bon campionat. També l'ha jugat el veterà Rafael Ylla que amb 5 punts ha culminat un campionat fantàstic.


Informació des de la Federació Catalana d'Escacs Hem rebut aquesta informació des de la Federació Catalana d'escacs: Des de 2008 la Federació Catalana d'Escacs manté un acord de cooperació amb el Club d'Escacs en línia més important del món, Internet Chess Club (ICC) www.chessclub.com Aquest acord permet a tots els federats i federades de la FCE amb llicència en vigor a gaudir d'un compte d'ICC per jugar en línia contra altres jugadors/es d’escacs d'arreu del món. Només és necessari validar el codi-cupó que la FCE ha enviat al president del vostre club al portal d'activació http://www.chessclub.com/tryicc/catalan.php . Més de 2000 federats/des de la Federació ja han validat els seus cupons i gaudeixen completament de franc d'aquest servei que té un cost normal de 57 €/any. Una vegada creat, el teu compte et permetrà accedir durant tot el 2012 als serveis de pagament d'ICC, des de jugar partides a qualsevol ritme, practicar exercicis, o seguir les retransmissions amb comentaris en directe de GM que ICC fa de tots els torneigs més importants, com ara mateix el Campionat del Món entre Vishy Anand i Boris Gelfand.         

No dubtis a aprofitar aquesta oportunitat i demanar el teu cupó al president del teu club i gaudir de tots els serveis d'ICC, que enumerem a continuació: Atenció al Client i Suport Tècnic en espanyol, tant per e-mail, com per telèfon. Partides il·limitades amb ràting ELO contra oponents de tots els nivells, en més de 50 modalitats diferents. Més de 700 torneigs online setmanals, classes amb mestres, jocs en equip i molts altres esdeveniments. Accés exclusiu a CHESS.FM en espanyol, on els millors mestres llatins comenten en directe i ofereixen periòdicament conferències, lliçons i altres serveis. Retransmissió dels torneigs més importants del món, comentades en directe per Grans Mestres. Observa i aprèn dels més d'1.200 Grans Mestres i Mestres Internacionals competint en ICC. Xateja, juga, deixa missatges a amics, explora i participa en centenars de canals de conversa. Examina la base de dades de més de 5 milions de partides jugades en el club pels Mestres. Mesura els teus progressos. Obtingues múltiples puntuacions i rating ELO en diferents categories: estàndard, ràpides i més.

Si teniu cap dubte i/o pregunta, us podeu posar en contacte amb el Frederic Andreu.


Classes d'escacs per a socis Hem rebut publicitat de la "Escuela de ajedrez online", dirigida pels GM Peralta i Marc Narciso. Més informació a http://www.escueladeajedrez.com/. Nosaltres com a Club estem interessats en estudiar la possibilitat d'organitzar classes col·lectives al nostre local, sense cost pels socis aquest primer any. Però per poder enllestir aquesta tasca, prèviament necessitem saber la gent interessada en assistir-hi, per organitzar els diferents tipus de classes a impartir. Els interessats podeu dir el vostre parer directament al local del club, o via correu electrònic, tant al del club, com al del Frederic Andreu . Seria convenient que indiquéssiu el dia i l'hora que us va millor, per tenir més elements de judici i coordinar l'activitat.

Properes activitats socials Circuit partides llampec. Es tracta de sis tornejos diferents, amb acumulació de les puntuacions assolides al final del circuit. No serà obligatori jugar-los tots. Els dies de joc són els divendres següents, a les 21:30 hores: 6 de juliol. 7 de setembre. 5 d'octubre. 2 de novembre. 7 de desembre. 21 de desembre. Repartiment de premis als tres primers i, cava i torró pels assistents. Properament farem difusió de les bases del torneig. Festa Major Congrés 2012 Dissabte 29 de setembre. Campionat de futbolí i de domino per parelles, a les 17:00 hores. Dissabte 6 d'octubre. Simultànies d'escacs obertes al barri a la Plaça del Congrés. Dissabte 20 d'octubre. Campionat de partides llampec (5 m.), obert a jugadors de fora del Club. Dissabte 20 d'octubre. Inauguració reformes del local. Informarem dels actes al proper butlletí.


Solució problema (1)

Les blanques juguen i guanyen. 1.g8=C+! (Sí 1.g8=D?-f6+=)

1...Axg8 (Després de 1...Rg6 2.Cf6 el blanc guanya fàcilment) 2.Rf6-Rh7 3.g5-d3 4.Af4!

(Però no 4.Aa5?-Rh8 5.Ac3-Rh7 i el blanc no pot guanyar) 4...Rh8 5.Ae5!


5...Rh7 (5...d2 6.g6-d1=D 7.Rg5 mat) 6.Ac3-d2 7.Axd2-Rh8 8.Ac3-Rh7 9.Ab2-Rh8 10.g6

I el blanc guanya: 10...fxg6 11.Rxg6 mat o 10...Ah7 11.Rxf7 mat Qui diu que els finals d'alfils de diferent color sempre són taules?

El racó del soci Òbviament aquest Full informatiu està obert a què qualsevol soci pugui aportar un article dins de la informació general. Però a més, obrim aquesta secció perquè els socis aporteu idees, punts de vista, crítiques o qualsevol criteri que, dins del respecte i l'educació, es vugui manifestar. Per poder-ho fer, es necessari lliurar un correu electrònic a l'adreça següent: clubdescacscongres@gmail.com Especificant que es publiqui a la secció "El racó del soci" del Full Informatiu.


Problema (2)

Aquesta posició es va produir en una partida jugada l'any 2011, entre dos jugadors de l'èlit mundial, Kamsky (2741) amb blanques i Svidler (2739). En aquesta posició, les negres van fer una jugada que va obligar a les blanques a abandonar en poques jugades. Està a les teves mans trobar-la.

Full Informatiu del club d' escacs congres Maig 2012  

Full informatiu del club d' escacs congres que derscriu els events del mes de Maig del 2012