Page 1

Full Informatiu

Problemes d’escacs . . . . . . . . 15

Un premi de bellesa "únic" . . 14

Un any de club . . . . . . . . . . . . 12

Partides . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Actualitat internacional . . . . . 10

Notícies socials . . . . . . . . . . . . 8

Torneig Social Inaugural . . . . . 5

Competicions oficials . . . . . . . . 3

Editorial . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

Novembre 1993

Aquesta entitat declina tota responsabilitat derivada dels articles i manuscrits que siguin publicats en aquest Full Informatiu. Respecte als articles amb pseudònim o sense firma, el comitè de redacció conservarà els originals signats per l’autor. Els textos i escrits publicats en aquest butlletí no poden ser reproduïts sense autorització. Aquest Full Informatiu s’ha acabat d’imprimir el dia 7 de març de 2007.

Redacció: Lluís Lanza i Josep Sadurní. Compaginació i títols: Josep Sadurní. Col laboradors: Pere Martínez, José Ramírez, Frederic Andreu, Jesús Asensio, Carlos Oliver i Javier Bielsa.

5ª Època. Any II. Número 12: novembre de 1993 Club d’Escacs Congrés: Alexandre Galí, 24-26. 08027 Barcelona. Telèfon: 352 38 51

Número 12

FULL INFORMATIU


2

Per Lluís Lanza

Full Informatiu

De dissabte a dijous . . . . . . . . de 18 a 22h. Divendres . . . . . . . . . . . . . . de 18 a 02h. Diumenge, si hi ha competició, a més de 09 a 15h.

HORARI D’OBERTURA DEL CLUB

***

Només em queda un "lema" per dir: «Fes club i participa en els seus torneigs interiors i en el Per Equips».

mort en activitats escaquistes.

social com en el Per Equips i sense ella el club estaria

torneigs socials com en el Per Equips, ja que la vostra participació fa que el club sigui més gran, tant a nivell

farem els possibles perquè tot això no passi, tant en els

Crec que tots vosaltres entendreu el missatge i

adversari i així s’estalvia el desplaçament fins al local social o fins i tot es pot acordar un ajornament de la partida.

res de fer una trucada de telèfon i comunicar-ho al vostre

vegades es falti per causes de força major, però no costa

ment perjudiqueu el soci que ve a jugar amb vosaltres i, aleshores, el torneig queda desvirtuat. Tots entenem que a

d’això perquè, desgraciadament, amb el vostre comporta-

voldria fer un toc d’atenció directament als responsables

per faltar a jugar en alguna ronda. Des d’aquestes línies

seriositat per part d’alguns socis a l’hora d’inscriure’s o

organitzats l’actual temporada es pot observar la poca

Malauradament, en els diferents torneigs socials

Editorial

Novembre 1993


OPEN DE BARCELONA

COMPETICIONS OFICIALS

Novembre 1993

Per Javier Bielsa

3

Nota de la redacció: A la secció de partides d’aquest Full Informatiu podeu trobar un encontre que pertany a aquest darrer torneig.

Els dies 10 i 12 d’octubre es va disputar el Campionat de Catalunya d’escacs actius, al local del Foment Martinenc. Va guanyar amb autoritat el M.I. Mellado, del Barcino, amb 7 punts de 8 partides, seguit de Ubach (Terrassa) i González (C. Mataró), amb 6½. La representació del Club estava formada per Jordi Tejero, Fermín Tejero i Carlos Oliver. Fermín va començar força bé la primera jornada, però no va poder mantenir el ritme i va acabar el 23è amb 4½ punts, una classificació que millora el seu rànking de sortida en el torneig. Jordi va jugar sense molta convicció i poc motivat, potser saturat de partides i va acabar amb 3 punts. Jo vaig fer un joc poc brillant, però pràctic, i vaig acabar el 15è amb 5½ punts, una classificació força bona per un jugador que no està molt ben adaptat al ritme de partides de 25 minuts.

Per Carlos Oliver

CAMPIONAT INDIVIDUAL DE CATALUNYA D’ESCACS ACTIUS

La participació nostra s’ha limitat a 5 jugadors, tots ells enquadrats dins de la màxima categoria, Preferent Grup "A": J. Tejero, Oliver, Llopis, Bielsa i Moranta. Espectacular inici de Carles Oliver, amb 4½ de 5 partides, el ½ punt de taules va ser amb en Narciso, el número 1 del rànking, i es va situar líder després de 5 rondes. Va perdre la 6a amb Ferrer i actualment es troba a ½ punt dels líders. J. Tejero està jugant un torneig molt sòlid, amb 2 victòries i 4 taules, a un punt del cap de la classificació. Llopis va tenir un bon inici, una mica enterbolit per la seva derrota a la 6a ronda amb Pazo (La Lira). Actualment porta 3 punts. Bielsa va jugar partides amb poques alternatives fins a la 4a ronda, ja que va entaular 3 partides i en va guanyar una. A la 5a, que jugà contra Vehí, tenia una molt prometedora posició de taules, però en els destrets de temps va perdre un peó i va malmetre el treball fet anteriorment. Victòria a la 6a i actualment porta 3½ punts. Moranta no ha trobat el seu joc en tot el torneig i es troba amb 1½ punts, tot i que el nivell dels seus rivals ha estat elevat. La classificació després de la 6a ronda l’encapçalen Ferrer i Narciso, amb 5 punts. Els jugadors del nostre club estan situats a les següents posicions: 3er: Oliver, 4½ punts, amb 3 jugadors més que comparteixen la puntuació; 8è: J. Tejero, 4 p., junt amb 8 jugadors més; 16è: J. Bielsa, 3½ p., junt amb 11 jugadors; 28è: Llopis, 3 p., amb 14 jugadors, i 57è: Moranta, 1½ punts.

Full Informatiu


Novembre 1993

Full Informatiu

AVÍS IMPORTANT: Us recordem que, d’acord amb la darrera assemblea, si desitgeu avançar el pagament de la quota del proper any sense l’augment estipulat, teniu de temps fins el dia 15 de desembre d’enguany per a comunicar a la Junta la vostra intenció de fer-ho. La Junta

CALENDARI DE COMPETICIONS OFICIALS * COPA CATALANA: 9 i 16 de gener de 1994. * CAMPIONAT PER EQUIPS DE CATALUNYA: del 23 de gener al 20 de març. * CAMPIONATS JUVENIL I FEMENÍ DE CATALUNYA (Fases prèvies): del 22 de gener al 5 de març de 1994. * OBERT INTERNACIONAL DEL FOMENT MARTINENC: del 27 de desembre de 1993 al 5 de gener de 1994 (totes les categories). * OBERT DE LA U.G.E.: Mestres, preferents i primeres, dissabtes a partir del 15 de gener de 1994. Segones i terceres dijous a partir del 13 de gener de 1994. * OBERT DEL VULCÀ: Mestres, preferents i primeres, divendres a partir del 14 de gener de 1994. Segones i terceres dijous a partir del 20 de gener de 1994. * OBERT DE MALGRAT: segones i terceres a partir del 15 de gener de 1994. * OBERT DE LA LIRA: primeres, segones i terceres, a partir del 14 de gener de 1994.

CAMPIONAT INDIVIDUAL DE CATALUNYA A partir del 17 d’octubre s’està disputant un any més aquesta competició. Tal i com va succeir l’any passat, el nostre club presenta una ínfima representació, potser pel gran nombre de torneigs existents, potser per una manca generalitzada de temps o de ganes de jugar, o potser perquè el dia i l’hora de joc no són adequats. El cas és que, un cop més, no hem pogut ser seu de joc i, per tant, els viatges han estat nombrosos. Els nostres participants són en Jordi Tejero a la final, en Josep Sadurní a preferent "B" i en Josep Antoni Lucas, a segona categoria. Pel què fa a aquest darrer va acabar la seva participació en quedar eliminat a la quarta ronda amb 1½ punts, insuficients per a assolir el tan desitjat ascens. Tot i això, no s’ha de desanimar ja que, si no ens equivoquem, aquest és el primer torneig que juga en molt temps i li pot servir per a agafar experiència. Creiem que, en vista del joc mostrat, nivell i qualitat no li falten, potser sí un xic de rodatge que pot assolir jugant torneigs. En quant al Josep Sadurní, va començar força bé, però un canvi dràstic en la seva vida social i professional el va descentrar totalment i va afectar al seu joc en forma negativa. Tot i això, ha aconseguit anarse mantenint dins la zona central de la taula i li pot servir, en vista de la mitjana relativament elevada d’ELO dels rivals, per a pujar ELO. Porta 4 punts de 7 rondes. En Jordi Tejero està fent un paper prou bo malgrat que va començar perdent. Després de la derrota inicial, es va refer i a la 6a ronda es troba a la posició 13-17 amb 3½ punts. La classificació la comanda A. Pablo en solitari amb 5 de 6.

4


Novembre 1993

Per Lluís Lanza

5

3a Ronda: Comença la lluita pel cap de la classificació: bon paper van fer en Josep Sadurní i en Frederic Andreu en entaular amb P. Martínez i J. Ramírez respectivament. J. González perd davant J. Casals. Els 6 primers aleshores són:

2a Ronda: Martínez, Ramírez, Andreu, Sadurní i J. González no perdonen. Casals es despenja del cap de la classificació en fer taules amb Rastrollo. F. J. Gasques (revelació en l’anterior social) perd, i Sans fa taules enfront M. A. González.

1a Ronda: La sorpresa va estar en la partida Márquez-Sans: 1-0 i CompteGasques: 1-0. Abad guanyà per incompareixença a Camacho i Rovira va fer taules amb Cano. La curiositat va ser que de 14 partides, 10 les van guanyar les blanques i tan sols 3 les negres.

5a Ronda: La partida esperada es produeix en aquesta ronda: Ramírez-Martínez, els quals entaulen. Sadurní no pot amb la seva bèstia negra i perd enfront

4a Ronda: Andreu, Rastrollo i Casals perden amb Martínez, Ramírez i Sadurní, respectivament, demostrant aquest últim el seu gran moment de joc. Després d’aquesta ronda queda la classificació així: Ramírez, Sadurní (millor 03) i Martínez, amb 3½ i, a un punt d’ells, Andreu, Casals, J. González, Rastrollo (millor 02), Sorribas, Pallás, Armengou, Rovira (millor 01) i Sans. Millor 00 és en aquests moments en C. Vignoli.

Andreu, Sadurní, Martínez, J. Ramírez, Casals i Rastrollo (millor 02). Soler era millor 01 i Márquez millor 00.

El passat dia 1 d’octubre va començar el Torneig Social, el qual es va jugar a 8 rondes cada divendres fins el dia 19 de novembre. Donat el nombre d’inscrits (28 jugadors) l’organització hauria d’haver rebaixat la quantitat de rondes a 6 per tal d’estalviarse els problemes sorgits a les dues darreres amb el sorteig. Cal destacar la manca de força jugadors habituals, com en Fermín Tejero (campió social del 91), Roger Salvo (sots-campió social del 92), Antonio Moranta, José Luis Marín, Jordi Ciurana, Jesús Asensio, Joan Inglés, J. A. Pérez, I. Pérez, X. Morte, Antonio Robles, Òscar Delgado i d’altres, la qual cosa va donar lloc a priori a una lluita pel títol entre en Pere Martínez i José Ramírez, pel millor 03 entre en Frederic Andreu, Josep Sadurní, J. González i J. Gasques, pel millor 02 entre en J. Sorribas, Jesús Pallás i Lluís Rastrollo, pel millor 01 entre Mena i Sapiña i pel millor 00 entre en J. A. Márquez i Cèsar Rovira, com a principals favorits. Durant el torneig hi hagué dos retirats, en M. Camacho i l’A. Canela. Tota la carn estava posada a la graella i s’encengué el foc.

TORNEIG SOCIAL INAUGURAL 93

Full Informatiu


8a Ronda: (La ronda que mai no s’hauria d’haver jugat) Enfront dels problemes per fer el sorteig, l’organització decidí agrupar els 6 primers (de 6 punts fins 4½) enfront del grup de 4 punts. De la mateixa manera es va fer amb la part de baix.

7a Ronda: Martínez, Andreu i Sadurní van llençats i guanyen a Pallás, Cano i J. González respectivament. Ramírez entaula amb Casals i es posa a 1½ punts de Martínez. Sorribas guanya Sapiña. Compte, en partida quasi llampec, a Mas i es posa millor 01. Gasques, en un torneig desastrós, perd enfront de Márquez, el qual passa a ser el millor 00.

6a Ronda: Martínez posa la directa i guanya a Casals. Sadurní es refà i guanya a Ramírez, agafant-li la segona posició i el camí pel millor 03. Sorribas perd enfront d’Andreu, el qual es posava en el 3er lloc i a l’espera de l’errada de Sadurní i la gran sorpresa Pallás guanya a J. González i és en aquest moment millor 02 i 4rt a la general. Cano, tot fent un torneig de submarí (tot jugant amb els de baix) guanya a Soler i es coloca 6è, darrera de Ramírez. Sapiña guanya a Sans i passa a ser el millor 01. Com a millor 00 continua en C. Rovira.

Full Informatiu

***

Si veiem la classificació després de les partides jugades cal destacar el bon torneig del Sadurní i de l’Andreu, 2on i 3er respectivament; del Pallás, del Sorribas i del Márquez (5è, 6è i 9è respectivament). A l’altra cara de la moneda hi ha en Casals, en J. González, en Mena (per malaltia) i, sobretot, en Gasques.

El menys afavorit pel sorteig va ser Andreu en haver de jugar enfront Casals (tot i que va guanyar-lo). Per la seva banda, els nervis van afectar a Sadurní a la seva partida amb Rastrollo i va jugar molt fluix i, tot i que va estar a un pas de les taules tota l’estona, a última hora (va ser la darrera partida en acabar) va aconseguir imposar-se i d’aquesta manera el sots-campionat i millor 03. La lluita per la part del mig estava entre Pallás (millor 02) enfront Abad (segon 01) i Sorribas (segon 02) enfront Compte (millor 01). Abad entaulà amb Pallás per repetició de jugades i restà la partida Compte-Sorribas, on aquest últim amb peó de més entaulà en un final d’àlfils de diferent color. Una altra partida disputada va ser Márquez-Rovira, on es decidia el millor 00. Guanyà Márquez, el qual pujà a 02 i quedà el millor 00 Mas. Una cosa similar va passar amb la partida J. González-Sans, on qui perdés perdia la categoria, i que va ser guanyada per Sans.

Novembre 1993

de l’Andreu. Pallás guanya a Sans i Sorribas a Rastrollo. La classificació l’encapçalen Martínez i Ramírez amb 4 punts, seguits de Sadurní (millor 03), Andreu, J. González, J. Casals, J. J. Sorribas (millor 02) i J. Pallás. Millor 01 torna a ser Soler i millor 00 Rovira.

6


Rànk. 1 6 4 2 10 9 18 16 15 20 7 3 12 11 13 19 25 8 23 17 21 24 5 22 14 26

Nom Punts Martínez 7 Sadurní 6½ Andreu 6½ Ramírez, J. 5½ Pallás 5 Sorribas 5 Compte 4½ Abad 4½ Sapiña 4½ Márquez 4½ Sans 4½ Casals 4 Rastrollo 4 Cano 4 Armengou 4 Lucas 4 Mas 4 González, J. 3½ Vignoli 3½ González, A. 3½ Soler 3 Rovira 3 Gasques 3 González,M.A. 2½ Mena 2 Miralpeix ½ 23.5 23 19.5 19 18 17.5 17.5 22.5 21 20.5 19.5 16 13 21.5 16.5 13.5 17 16.5 10

29 28

30.5 30

Desempat Prog. Buch.

Inicial Cat./ELO 06 2300 03 2000 03 2000 05 2200 02 1900 02 1900 01 1800 01 1800 01 1800 00 1700 03 2000 04 2100 02 1900 02 1900 03-1 1900 01 1800 00 1700 03 2000 00 1700 02-1 1800 01-1 1700 00 1700 03 2000 00 1700 01 1800 00 1700

Punts Esper. 7.06 3.92 3.92 6.08 3.24 3.84 3.04 3.04 3.84 2.56 6.16 4.96 3.75 4.56 4.24 2.88 2.88 5.20 2.80 3,04 1.84 2.40 6.48 2.80 3.12 2.80

CLASSIFICACIÓ FINAL SOCIAL’93

Novembre 1993

Final Cat./ELO 07 2350 04 2115 04 2115 05 2185 03 1995 03 1980 02 1885 02 1885 02 1870 02 1845 03 1960 04-1 2025 02 1905 02 1885 03-1 1895 01 1830 01 1780 03-1 1910 00 1715 02-1 1810 01-1 1730 00 1715 03-1 1865 00 1695 01-1 1720 00 1645

7

½ 0 ½

Andreu Ramírez

1

Sadurní

Martínez

Nom

0

1

½

2

½

0

1

3

½

1

½

4

LLIGUETA DELS 4 PRIMERS:

1

2

Tot.

Curiositats: 10 pugen de categoria i en baixen 4. Només n’hi ha 3 que mantinguin a la classificació final el lloc en el rànking: Martínez, Soler i Miralpeix. 12 queden per sobre del seu rànking i 11 per sota.

Clas. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Full Informatiu


ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

NOTÍCIES SOCIALS

Novembre 1993

Per J. Ramírez

Full Informatiu

CALENDARI DE COMPETICIONS SOCIALS * TORNEIG DE RÀPIDES "BON NADAL": 5 minuts/partida. El 17/12/1993. Hi haurà cava i torró per a tots i premis en espècie. * TORNEIG D’ESCACS ACTIUS GENER’94: Els dies 14, 21 i 28 de gener. 7 rondes (3 rondes el 14, 2 el 21 i 2 el 28). Començament a les 21 hores.

LOTERIA DEL NEN Hem reservat tot el número 70.601 per al sorteig del 5 de gener de l’any vinent. Esperem que, com cada any, aquesta vegada també puguem esgarrapar algun premi.

NOUS SOCIS Força altes hi ha aquest cop. Donem la benvinguda al Club a Luis Gilabert Gaucha, Pau Castelló Casellas, David Quesada Rodríguez, Helio García Rodríguez, Daniel García Rodríguez i Bernardo Fuentes Pérez.

NECROLÒGICA Acompanyem en el sentiment en Jordi Gros Fernández per la mort del seu pare esdevinguda la segona quinzena de setembre. Reposi en pau.

El passat dia 13 de novembre va tenir lloc en els nostres locals socials l’Assemblea General Ordinària. Abans de tot cal destacar l’escassa presència en ella, fet que a tots ens ha de fer reflexionar, a la Junta per convocar en un dia que segurament no és el més idoni i a tots els socis en general, perquè no ens interessa massa la situació del Club. S’informà de la situació econòmica, que cal qualificar-la com a satisfactòria. Posteriorment, el President va informar dels esdeveniments tant esportius com de caire social que han passat aquest darrer any, va destacar l’intent d’alguns socis (minoritaris) per a trencar l’harmonia i la convivència del Club. A continuació, la Junta va posar a disposició de l’Assemblea els seus càrrecs, els quals van ser tots confirmats per unanimitat. Acte seguit s’informà del pressupost per l’any que ve i es proposà un augment de quotes de 400 ptes., i quedà fixada la quota del soci numerari per l’any 1994 en 8.600 ptes. L’Assemblea aprovà tant el pressupost com la nova quota. És de destacar i a tenir en compte que qui aboni la seva quota de l’any 1994 abans del 31-12-1993 no veurà augmentada la quantitat i pagarà, per tant, 8.200 ptes., igual que enguany. Després d’un interessant debat de l’Assemblea, producte dels precs i preguntes dels socis, s’aixecà la sessió.

8


Novembre 1993

9

DEMOSTRACIÓ DE LA MÀQUINA KASPÀROV Com ja havíem anunciat en l’anterior Full Informatiu, el dia 26 de novembre, divendres, a les 9 del vespre, van fer una demostració de la darrera versió de la computadora d’escacs Kaspàrov.

PROPER CAMPIONAT DE CATALUNYA PER EQUIPS Ja es coneix l’emparellament de la Divisió d’Honor pel proper Campionat per Equips: 1. Foment Martinenc, 2. Sant Josep, 3. Cerdanyola Vallès, 4. Sitges, 5. Catalonia, 6. Olot, 7. Terrassa, 8. Barcino, 9. Vulcà, 10. Congrés. En vista d’aquesta numeració, les dates i rondes dels enfrontaments del nostre primer equip seran les següents: 1.23/01/1994 Foment Martinenc - Congrés 2.30/01/1994 Congrés - Olot 3.06/02/1994 Sant Josep - Congrés 4.13/02/1994 Congrés - Terrassa 5.20/02/1994 Cerdanyola Vallès - Congrés 6.27/02/1994 Congrés - Barcino 7.06/03/1994 Sitges - Congrés 8.13/03/1994 Congrés - Vulcà 9.20/03/1994 Catalonia - Congrés

CURIOSITATS - Darrerament a la cartellera del Club han anat desapareixent alguns exemplars del nostre Full Informatiu que estan exposats. Si us en voleu quedar algun, només heu de demanar-lo al conserge i sense cap problema us en donarà un (si n’hi ha existències), no cal que l’agafeu. - Enguany han col laborat en el nostre Full Informatiu un total de 21 persones diferents. Gairebé el doble que l’any passat. Algunes d’aquestes col laboracions han estat esporàdiques, d’altres més fidels. Destaquem molt especialment a en Pere Martínez, amb la seva habitual crònica internacional i molts articles i partides. Altres aportacions importants han estat les de L. Lanza, J. Asensio i J. González, tot i que qualsevol, per petita que sigui, és d’agrair. Des d’aquí seguim animant a tots els socis per tal que continueu subministrant cròniques, partides, articles, passatemps, problemes, etc.. El Full Informatiu l’hem de fer tots i no els mateixos de sempre. Si en voleu fer alguna poseu-vos en contacte amb algú de la redacció. - El passat 23 de novembre van venir els repòrters del diari «Avui» a fotografiar, al nostre local, al jugador Pere Martínez per un article del dominical de l’esmentat rotatiu. Com a notícia de darrera hora, aquest article s’ha publicat el dia 5 de desembre a la pàgina 2, a la secció "El futur en present" sota el títol: "Pere Martínez, jugador d’escacs. La mirada en diagonal com una interpretació de l’equilibri mental". Dins l’article s’anomena al Congrés com "un dels clubs amb més historial de Catalunya". - Ja sabem la data del casament de l’Alfred Morell amb na Carmen: ha estat el 4 de desembre. Felicitats!

Full Informatiu


ACTUALITAT INTERNACIONAL

Novembre 1993

Per Pere Martínez

Full Informatiu

INTERZONAL FEMENÍ: Arajamia, guanyadora. Gaprindaschvili no hi participa per la sobtada mort del seu marit.Ja s’han decidit les set jugadores que, junt amb Zsuzsa Polgar, derrotada a l’última Final de Candidates, jugaran aquest nou Cicle que decidirà la jugadora que opti al títol mundial. Les classificades van ser: Arajamia, Gallianova, Chiburdanidze, Peng, Máric, Cramling i Fosor. Es van succeir moments dramàtics, com quan a la penúltima ronda, Arajamia jugà amb la xinesa Peng i aquesta última va perdre incomprensiblement un final totalment guanyat.

TROFEIG ANÍBAL: Ljubójevic-Illescas. Vuit taules! Vuit taules de vuit partides va ser el resultat d’aquest particular matx, organitzat per l’insigne Luis Rentero, entre dos importants jugadors radicats al nostre país. De totes maneres, tot i el resultat, diuen les cròniques que va haver-hi molta lluita, amb algun incident entre els jugadors per la tensió. Així doncs, Rentero va quedar conforme i no ha posat els jugadors a la llista negra!.

KÀRPOV GUANYA EL MATX A TIMMAN I TORNA A SER CAMPIÓ DEL MÓN D’ESCACS El rus Anatoli Kàrpov, de 42 anys d’edat, torna a ser campió del món d’escacs, versió oficial de la FIDE, després d’imposar-se per 12,5 a 8,5 punts sobre Jan Timman. Kàrpov ha demostrat una gran superioritat. L’holandès no ha pogut fer front en cap moment a l’escaquista rus. Ara per ara, ha quedat clar que Kàrpov i Kaspàrov estan bastant per sobre de la resta de jugadors i que només un matx entre ells dos serviria per determinar el veritable campió mundial. Kàrpov va aconseguir tres victòries consecutives entre les partides catorzena i setzena, quan Timman va cometre errors impropis d’un jugador que lluita pel campionat del món. S’ha arribat a parlar d’una sisena final entre Kaspàrov i Kàrpov, però sembla poc factible en aquests moments, ja que les relacions personals entre aquests dos jugadors són "més que dolentes, inexistents". És clar que una bona quantitat de dòlars podria fer canviar l’opinió dels jugadors, però ara per ara això no sembla molt probable. Així doncs, tenim en aquests moments a tres jugadors que es consideren campions del món: Kàrpov, oficialment; Kaspàrov, oficiosament, i Fischer, moralment?. Respecte a aquest últim, no se n’ha parlat més d’ell després del seu matx amb el veterà Spassky. Potser el nord-americà s’ha adonat que el seu nivell de joc no tornarà a ser el què va tenir quan va ser l’indiscutible rei dels escacs mundials.

10


Novembre 1993

PARTIDES D’ESCACS

11

- Normes a seguir per a la realització de partides entre jugadors cecs i vidents: És necessària la utilització de dos taulers, el jugador vident utilitza un tauler normal i el jugador cec un d’especial amb espigues a les bases de les fitxes. Les jugades han de ser anunciades amb claredat. Al tauler del jugador cec una peça es considera tocada quan s’ha tret del seu orifici de seguretat. ("Avui", 25 de març de 1993)

ETALLS SOBRE EL REGLAMENT

R D

Bordell - Oliver Individual Act. Cat. (4) 1993 EO 8.2 1.c4 e5 2.Cc3 Cf6 3.Cf3 Cc6 4.d4 (una continuació poc ambiciosa que la teoria considera de igualtat) 4. .. exd4 5.Cxd4 Ab4 6.Cxc6 Axc3+ 7.bxc3 dxc6 8.Dd4? (la teoria recomana 8.Dxd8 amb igualtat, una continuació que el mateix Bordell m’havia jugat fa dos anys) 8. .. De7 9.Ag5 O-O 10.Axf6 gxf6! 11.O-O-O Af5 (ara el blanc tindrà molts problemes amb el rei ja que no té peces desenvolupades per a poder defensar-se) 12.Dd2 Tfd8 13.Db2 Txd1+ 14.Rxd1 Td8+ 15.Re1 Dd6 16.Dc1 Ab1! (l’àlfil es dirigeix a b3) 17.a3 Aa2 18.h4 (amb la idea de desenvolupar la torre via h3, però no hi ha temps) 18. .. Ab3 19.e3 Dd1+ 20.Dxd1 Txd1+ 21.Re2 Ta1 22.Rd3 b5! (força el guany de material tot aprofitant la clavada de l’àlfil) 23.cxb5 cxb5 24.Rd4 Ac4 25.Axc4 Txh1 26.Axb5 Rf8 (per defensar c7 abans d’atacar els peons blancs del flanc de rei) 27.Rc5 Re7 28.Rc6 Rd8 29.a4 a5 30.g3 Tc1 31.c4 Tf1 32.c5 Txf2 33.Ad3 h6 34.Ac4 Tf3 35.Axf7 Txe3 36.Rb5 Te5 37.Rxa5 Txc5+ 38.Rb4 Te5 39.a5 c5+ 40.Rb5 c4+ 41.Rxc4 Txa5 42.g4 Re7 43.Ag6 Re6 i les blanques van abandonar. 0-1

Una partida de l’Individual de Catalunya d’actius (comentaris del Carles Oliver):

Sadurní, J. (2010, 03) - Ramírez, J. (2215, 05) Social (6) 1993 CA 1.2 1.d4 Cf6 2.g3 e6 3.c4 Ab4+ 4.Ad2 De7 5.Ag2 Cc6 6.e3 Axd2+ 7.Cxd2 d6 8.Ce2 O-O 9.O-O a5 10.Cc3 e5 11.d5 Cb8 12.Dc2 Ca6 13.a3 Ad7 14.Tab1 c6 15.Tfd1 Ag4 16.dxc6 Axd1 17.Txd1 bxc6 18.Axc6 Tad8 19.Cde4 Cxe4 20.Axe4 g6 21.Da4 Dc7 22.Cd5 Cc5 23.Dc2 Da7 24.b4 axb4 25.axb4 Cxe4 26.Dxe4 Da4 27.Tb1 f5 28.Ce7+ Rg7 29.Dd3 Tf7 30.Cd5 Tb7 31.b5 Tc8 32.Tb4 Da1+ 33.Rg2 Ta8 34.Tb1 Da3 35.Tb3 Da1 36.Cb4 Da4 37.Cc2 Da2 38.Cb4 Da4 39.Tb1 Td8 40.Cc6 Tdd7 41.Dc3 Txb5 42.Txb5 Da8 43.Tb6 Tc7 44.Da5 1-0

Una partida del Social d’enguany:

Martínez (CEAM, 2070) - Asensio (Congrés, 1a.) Badalona Int. Open (3) 1993 SI 1.1 1.e4 c5 2.Cf3 d6 3.h3 Cc6 4.c3 Cf6 5.Dc2 e5 6.d3 Ae7 7.Ae2 Ae6 8.Ae3 O-O 9.Cbd2 d5 10.Cf1 d4 11.Ad2 Ce8 12.g4 Cd6 13.Cg3 c4 14.cxd4 cxd3 15.Axd3 Cxd4 16.Cxd4 exd4 17.b3 Tc8 18.Dd1 Ah4 19.O-O a6 20.Rh2 Cb5 21.f4 g6 22.f5 Ad7 23.Df3 Ag5 24.Ab4 Te8 25.fxg6 fxg6 26.e5 a5 27.Ch5 Ae6 28.Axb5 Tc2+ 29.Tf2 Ad5 30.Dg3 Txf2+ 31.Dxf2 Txe5 32.Ad2 Axd2 33.Dxd2 gxh5 34.Ac4 Axc4 35.bxc4 Dd6 36.Rg1 d3 37.Tf1 Te2 38.Dg5+ Rh8 39.Tf2 Dg3+ 40.Rf1 Dxf2+ 0-1

Més partides de Badalona:

Full Informatiu


UN ANY DE CLUB

Novembre 1993

Full Informatiu

Competicions Oficials Pel què fa a ascensos de categoria, cal destacar molt especialment al Jesús Asensio, el qual aquesta temporada ha fet el salt de 2a a Preferent gràcies als bons papers fets en els Oberts del Foment i de Badalona. Esperem que la seva trajectòria continuï en ascens i aviat faci trontollar en el Per Equips les cadires de l’equip "A". Les prediccions que fèiem en el Full 7, pàgina 12, s’han acomplert. Altres ascensos han estat en J. Sorribas a Preferent (Open Foment), C. Rovira a 2a (Open UGA), J. Gasques a 1a (Open La Lira), X. Salvatella a 2a (per equips), J.Pallás a 2a (per equips), J. Benedicto a 1a (per equips), J. Abad a 1a (per equips), S. Bagués a 2a (Open Catalunya) i J.A. Márquez a 2a (Open Premià). Per tant, en aquest sentit hi ha hagut un gran èxit. El Campionat Individual de Catalunya comptà amb la inscripció de tan sols dos jugadors del nostre Club, en Sadurní i en Casals, els quals jugaven a "Preferent B" i van aconseguir 4½ punts i 2½ punts respectivament. El Campionat Juvenil de Catalunya, a les fases prèvies, comptà amb la participació dels germans Javi i Albert González, els quals van fer un paper prou bo. El primer no es va classificar per culpa del sistema de desempat i el segon quedà a la zona mitjana. El Torneig Obert de Barcelona comptà amb la participació del C. Oliver i el J. Bielsa, els quals van fer 5 punts i quedaren en les

Competicions Socials Com cada any, s’inicià la temporada amb el Torneig Social Inaugural, el qual comptà amb una bona participació inicial, 40 jugadors, tot i que hi hagué 3 baixes durant la competició, fet que aquesta temporada ha estat força habitual i contra el qual la Junta intenta lluitar. Aquesta vegada, el campionat se l’endugué amb tots els mèrits en Pere Martínez, el qual l’any anterior havia quedat cinquè, i que ja era campió matemàtic a falta d’una ronda. Hi hagué una novetat pel què fa al sistema de joc, ja que les tres primeres rondes es van jugar sistema lliga i les cinc darreres sistema suís. El sots-campionat va ser per a Roger Salvo. L’anterior campió, en Fermí Tejero, va quedar a la posició 5, a 1½ de distància del vencedor. La lluita pel tercer lloc va ser molt renyida, amb 11 jugadors separats per només 1 punt, i l’aconseguí en Josep Casals. Podeu trobar-ne més informació al Full Informatiu 6. Altres competicions socials van ser: ràpides (18/12/92,"Nadal’92"), escacs actius 30 minuts (gener’93, 22 jugadors), supercopa de ràpides (març’93, 14 participants), tancat de ràpides "Equip A" (7/3/93, 8 participants), supercopa de ràpides per equips (20/6/93, "Estiu’93", 16 inscrits), escacs actius 30 minuts (juliol’93, 10 inscrits) i escacs actius 30 minuts (setembre’93, 8 participants). Es pot constatar un fet que ha estat constant aquesta temporada: la molt baixa inscripció als torneigs socials i la poca formalitat d’alguns inscrits que es donen de baixa a última hora o no es presenten a jugar a algunes rondes, la qual cosa ha fet deslluir alguns torneigs. Aquesta pot ser la nota més negativa pel què fa a aquest tipus de competicions.

12


Novembre 1993

13

Vida social El 14/11/92 es va celebrar una assemblea extraordinària, amb la finalitat de reformar els estatuts de l’entitat, els quals van ser aprovats, i tot seguit una d’ordinària, en la qual s’aprovà la gestió i es confirmà i amplià la Junta en els seus càrrecs. El passat dia 16/4/93 es va celebrar una reunió de jugadors federats en vista dels resultats i de l’actuació en el Per Equips per tal que no es repetís el què va passar. Es van acordar una sèrie de punts, que podeu trobar al Full 9. D’altra banda, s’han iniciat unes classes d’escacs per a principiants a càrrec principalment del J. Gasques. Això ha aportat moltes altes de soci de gent jove que tan necessàries són per a la supervivència i renovació d’un Club que s’anava envellint. Una altra notícia social remarcable és la supervivència, aquesta temporada amb algunes dificultats, d’aquest Full Informatiu. A més, amb algunes millores. Tot aprofitant l’avinentesa, des de la redacció demanem una vegada més la vostra col laboració. Si us costa fer les cròniques, només heu de donar les dades a la redacció i l’article ja el muntarem nosaltres. Necessitem tan sols la resposta a les típiques preguntes (què? quan? com? on?, etc.). A més, podeu fer aportacions de partides, problemes o de qualsevol article que considereu important. La consergeria del Club ha passat a mans del J. Gasques i del Y. Samper.

posicions 11 i 9 respectivament. En el Torneig Obert del F. Martinenc hi van participar J.A. Pérez i J. Sorribas (5 punts), i J. González (4 punts). L’Obert de Sant Cugat comptà amb la participació d’A. González (2½ punts) i P. Martínez (5½ punts). A l’obert de Badalona d’enguany hi participaren J. Tejero (9è), J. Bielsa (56è), F. Tejero, J. Asensio, P. Martínez, J.L. Marín, J.M. Gómez, J. González i A. Moranta. Altres Oberts amb participació nostra van ser el de Segones i Terceres del F. Martinenc, del de la UGA, el de La Lira, el de Sant Cugat de Segones i Terceres (on, per cert, la rectificació que publicàvem en el número 10 no era correcta, en M.A. González va fer 5 punts), el del Catalunya, el de Premià i el de ràpides del CECOB. En competicions per equips vam prendre part en el de Catalunya, del qual parlarem després, en el Per Equips de Partides Llampec i en el Quadrangular Mercè’93, el qual vam guanyar. Si passem a la competició per equips per excel lència, el LI Campionat de Catalunya per Equips, la nostra sort va ser totalment diferent de la predita en el nostre Full 6, pàgina 4. Allà dèiem que l’equip "A" hauria de patir per a mantenir-se. Enguany, no s’ha patit massa ja que els dos candidats al descens ja eren bastant clars. A més, per primera vegada vam estar a punt de guanyar el Vulcà i per autèntica mala sort no es va aconseguir. Respecte al "B", es deia que hauria d’aspirar a l’ascens. Doncs bé, degut a les moltes baixes i resultats dolents, va baixar. Del "C" es deia que jugaria a recuperar la categoria, però no ho aconseguí, tot i que pels pèls. Del "D" dèiem que hauria de lluitar per no baixar, però de fet va pujar (tot i que cedirà la lletra al "C"). L’únic que vam encertar va ser l’"E", del qual es deia que serviria per a preparar nous jugadors. El cinquè equip va fer un paper força bo, quedà a la zona mitjana, i algun jugador va debutar en els equips superiors a causa dels bons resultats obtinguts.

Full Informatiu


UN PREMI DE BELLESA "ÚNIC"

Novembre 1993

Per FRED

Full Informatiu

Andreu, F - Díaz, Carlos Social 1970 RL 17.3 1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.Ab5 a6 4.Aa4 Cf6 5.O-O Ae7 6.Te1 b5 7.Ab3 O-O 8.c3 d5 9.exd5 Cxd5 10.Cxe5 Cxe5 11.Txe5 Cf6 (La idea original del gambet Marshall, jugat per ell mateix contra Capablanca) 12.d4 Ad6 13.Te1 Cg4 14.g3?? (Aquesta jugada, bona en la línia moderna, aquí és un terrible error. Ara es guanyava ràpidament amb 14. .. Cxh2 15.Ad5 Axg3 etc.. El camí escollit per Díaz, més lent, també serà devastador) 14. .. Df6 15.Ae3 Te8 16.Ad5? (Tot confiant que després de la retirada de la torre jugaré 17.Df3, i tot en ordre, però...) 16. .. Txe3!! 17.f3 Dh6 18.fxg4 Axg3! 19.hxg3 Txg3+ 20.Ag2 Axg4 21.Dd2 Dh3 22.Te2 Axe2 23.Dxe2 Rf8 24.Ca3 Te8 25.Df2 Dg4 26.Tf1 f6 27.Rh2 Dh4+ 28.Rg1 Dg4 29.Rh2 Dh4+ 30.Rg1 Tee3 31.Df4 Dh3 0-1

SEGON PREMI

Andreu, F - Morales Social 1970 AL 5.3 1.e4 Cf6 2.e5 Cd5 3.d4 d6 4.Cf3 Cc6? 5.c4 Cb6 6.e6! fxe6 7.Cg5 (En aquella època era l’única jugada coneguda (Panov). Actualment, junt a la textual, es juga 7.Ad3 i sobretot 7.h4 que intenta destruir el futur desenvolupament del flanc de rei) 7. .. g6 8.Df3 Cxd4 9.Df7+ Rd7 10.Ae3!? Cc2+ 11.Rd1 Cxa1 12.Dxe6+ Rc6 (El meu contrincant juga per a guanyar. Després de 12. .. Re8 no veig res més que escac continu amb 13.Df7+) 13.De4+ d5 14.Df3 Ag7 15.Cf7 Df8?? (L’error decisiu, ara es produeix una devastadora persecució al rei negre) 16.cxd5+ Cxd5 17.Ab5+! Rxb5 18.Dxd5+ Ra6 19.Dc4+ b5 20.Dc6+ Ra5 21.Ad2+ b4 22.a3 Tb8 23.axb4+ Txb4 24.Ca3 Aa6 25.Dc5+ 1-0

PREMI DE BELLESA

Evidentment, he aconseguit un bon titular ja que, efectivament, l’únic premi de bellesa que s’ha atorgat en el Club va ser durant la disputa del Torneig Inaugural de la temporada 1970-71 en el qual vaig ser protagonista destacat ja que vaig aconseguir aquest premi per la meva partida amb Morales i vaig ser la "víctima" de Carlos Díaz en la partida que va quedar en segon lloc. Abans de passar a comentar ambdues partides m’agradaria indicar que la Junta de llavors i les següents no van considerar oportú seguir atorgant el Premi de Bellesa en entendre que potser era un "càstig" molt fort pel soci perdedor. Tot i estar d’acord amb aquesta decisió considero que els socis actuals haurien de donar la seva opinió a la Junta respecte a si hauria de restablir-se aquest premi ja que considero que podria ser un bon esperó per a estimular la combativitat en els actuals torneigs socials. A continuació passo a comentar ambdues partides, no sense precisar abans que, potser, la personalitat del meu contrincant, bon jugador però excessivament pedant, va influir de manera decisiva en l’obtenció del premi ja que tant en Carlos Díaz com jo vam castigar brillantment un greu error del nostre rival.

14


Les blanques tenen mat en 7 jugades. En aquest cas, la clau és saber quan cal sacrificar les peces i els moviments subtils que forcen la derrota negra.

En aquesta posició les blanques tenen mat en 12 jugades. La dificultat del problema està en les nombroses promocions de peons que hi ha, saber triar a quina peça es promociona i el lloc exacte on van les peces promocionades.

Problema 22: 1.Ta8 Th6 2.Ta1 Th8 3.Tg1 Td8 4.Tg3 fxg3+ 5.fxg3++

Problema 21: 1...Txb1+ 2.Rxb1 Ta1+ 3.Rxa1 Da4+ 4.Rb1 Da2+ 5.Rc1 Da1+ 6.Rd2 Dxb2+ 7.Rd3 Dc2+ 8.Rd4 Dc4+ 9.Re5 Dd5+ 10.Rf6 Df7+ 11.Re5 Df5+ 12.Rd4 c5+ 13.Rc3 Dc2++

SOLUCIONS ALS PROBLEMES ANTERIORS:

Les solucions, al proper Full Informatiu.

BLANQUES JUGUEN I GUANYEN

BLANQUES JUGUEN I GUANYEN

15

Problema 24

PROBLEMES D’ESCACS

Novembre 1993

Problema 23

Full Informatiu


No deixa adreça

Refusat

Adreça inexacta

Absent

Desconegut

No donen raó

Es prega indiqueu amb una X la causa de la devolució:

Sr. Carter:

Destinatari:

Club d’Escacs Congrés Alexandre Galí, 24-26 08027 Barcelona

Butlletins 5a epoca(12 de Novembre del 1993)  

Butlletins 5a epoca(12 de Novembre del 1993)