__MAIN_TEXT__

Page 1

BLAUGRANES REVISTA OFICIAL DE LA CONFEDERACIÓ MUNDIAL DE PENYES DEL FC BARCELONA. NÚM. 9 - JULIOL 2019

SEMPRE AMB L’EQUIP LES PENYES, L’ÀNIMA DEL BARÇA A LA GRADA • ENTREVISTA A JULIANO BELLETTI • ENTREVISTA A JOSEP MARIA BARNILS • CONEIX LES PENYES • ACTIVITATS • ACTUALITAT


J U L I O L

5

EDITORIAL

Antoni Guil reflexiona sobre la importància de l’afició per al FC Barcelona.

6

LES PENYES, L’ÀNIMA DE LA GRADA

2 0 1 9

18

JOSEP Mª BARNILS Parlem amb el directiu del Club sobre l’evolució del moviment de penyes blaugranes.

32

REPORTATGE

Ens endinsem en el torneig Penyes Pàdel Tour.

34

ACTIVITATS El recorregut dels projectes Junts+, Penyes Futbol Games, #Invulnerables i les conferències “Barça i Catalunya” arreu del territori català.

Repassem la mobilització i el seguiment incondicional de les penyes a tots els equips durant la darrera temporada.

22 12

BELLETTI L’ambaixador del FC Barcelona ens

CONEIX LES PENYES Coneixem la història de la PB El Papiol, la PB Villabalter i la PB Japó.

38

ACTUALITAT Tota l’actualitat del moviment de penyes.

desvela la seva història i recorregut al Club.

BLAUGRANES NÚM. 9 JULIOL 2019

EDITA Confederació Munidal de Penyes del FC Barcelona PRESIDENT Antoni Guil i Román DIRECTOR Joan Camps i Reig REDACCIÓ Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona, LLYC AGRAÏMENTS Departament de Comunicació i Departament de Màrqueting del FC Barcelona COL·LABORADORS Federacions de Penyes del FC Barcelona, Pere Escobar FOTOGRAFIA DE PORTADA Dani Aznar FOTOGRAFIA Germán Parga – FCB, Manel Gimeno, Santiago Garcés, Marc Guillem, Federacions de Penyes DISSENY I MAQUETACIÓ Bufa Tramuntana Comunicació IMPRESSIÓ TO+ Creacions Gràfiques DIPÒSIT LEGAL B 25197-2017


5 BLAUGRANES

JULIOL 2019

E D I T O R I A L

Un sentiment ple de força La missió del moviment de penyes és estar sempre al costat dels nostres equips. Aquest suport ha esdevingut una peça clau en molts moments de la història del FC Barcelona. La nostra capil·laritat i la capacitat d’actuar arreu del món fan que els càntics blaugranes ressonin amb força, partit rere partit, infonent la força i el coratge necessaris a les nostres jugadores i jugadors per afrontar els moments esportius més exigents. Aquesta temporada, aquest suport s’ha fet més notori que mai. Han estat més de 40 els desplaçaments organitzats per seguir el primer equip a Holanda, Itàlia, Anglaterra o França. Aquests viatges han suposat compartir emocions, moments d’eufòria i també de tristor, però al mateix temps han suposat una nova oportunitat per a mostrar-nos arreu des dels valors del Club que ens agermana. Aquestes expedicions no s’han restringit únicament a l’àmbit del primer equip de futbol. El bàsquet, l’handbol, l’hoquei patins i el futbol sala han mobilitzat també un bon nombre d’aficionades i

d’aficionats gràcies a l’ingent labor de les penyes especialment compromeses amb la visibilitat d’aquestes disciplines esportives. Sens dubte, cal destacar el suport que ha rebut l’equip de futbol femení i la seva connexió amb l’afició en moments clau de la temporada, com en la final de la UEFA Women’s Champions League o en l’històric enfrontament contra l’Atlético de Madrid al Wanda Metropolitano, que va batre rècords d’assistència a un partit de futbol femení entre clubs. És una mostra més de la importància de l’animació per a l’assoliment dels objectius col·lectius. Penyes i penyistes hem posat novament de manifest el nostre paper com a ensenya del barcelonisme, traslladant la passió blaugrana arreu del món, vibrant amb els nostres equips i contribuint a fer créixer i consolidar el lideratge esportiu i social del Club poliesportiu del món més gran i millor, el FC Barcelona. Gràcies a totes i a tots pel vostre compromís amb els nostres colors.

Antoni Guil

President de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona


6 BLAUGRANES

R

E

P

O

R T A T G

JULIOL 2019

E

LES PENYES L’ÀNIMA DEL BARÇA A LA GRADA


7 BLAUGRANES

JULIOL 2019


8 BLAUGRANES

Trobada de penyistes a Manchester

EL SEGUIMENT DEMOSTRAT PELS PENYISTES EN ELS DESPLAÇAMENTS DELS DIFERENTS CONJUNTS DEL BARÇA HA CONVERTIT EL MOVIMENT PENYÍSTIC BLAUGRANA EN UN DELS MÉS GRANS I GLOBALS DEL MÓN Era la final de la CXV edició de la Copa del Rei i, malgrat que la contesa es disputava lluny dels coliseus del FC Barcelona i del València CF, l’estadi Benito Villamarín de Sevilla estava ple de gom a gom. Bona part dels assistents que omplien les graderies vestien els colors blau i grana i corejaven en massa l’himne i els càntics que encoratgen l’equip culer des del 1899. Tots tenien un objectiu comú: la victòria del primer equip, però provenien d’orígens diferents. I és que la majoria eren penyistes que s’havien desplaçat des d’allunyades geografies d’Espanya per demostrar que l’afició provinent de les penyes juga un paper cabdal a l’hora de donar suport a l’equip quan juga fora de casa. En total, 21.000 persones van acompanyar l’equip culer a Sevilla, de les quals 8.000 procedien de les penyes d’arreu del món. En concret, l’andalusa Peña Barcelonista de Pedroche i la catalana

Els penyistes de la Penya Barcelonista de Nova York

JULIOL 2019

L’afició a la Fan Zone de la Final de la Copa del Rei

Penya Barcelonista de Palamós i Comarca van ser les que van aconseguir arreplegar un major nombre d’aficionats als voltants de l’estadi andalús. No en va, els penyistes són seguidors disposats a donar-ho tot pel seu equip i a fer-li costat de manera incondicional. Un suport que resulta decisiu en el resultat final dels partits i que els jugadors senten de ben a prop. Al llarg de la temporada, moltes persones han viatjat per compartir eufòria i llàgrimes amb els seus jugadors. Concretament, els penyistes han representat el 50% de l’afició que s’ha desplaçat en els partits de Lliga, mentre que ha sigut un 70% en els partits de Champions i de les seccions professionals. Aquesta és una mostra ben evident de la rellevància que tenen els penyistes en el manteniment de l’esperit blaugrana arreu del món, i que ha convertit el moviment de penyes del FC Barcelona en un dels més grans i globals del món.

Desplaçaments durant tot l’any La final de la Copa del Rei, però, no ha estat un exemple aïllat de la passió que els aficionats de les penyes demostren per al primer equip. Els partits celebrats al llarg de la Lliga de Campions també s’han erigit en un estendard de l’animació de les penyes arreu del territori europeu. A Holanda, es van assolir xifres rècord amb motiu del partit entre el PSV Eindhoven i el Barça, celebrat a inicis de temporada.

Les penyes de la Federació Euskadi a Sevilla


9 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Les penyes, sempre presents a les grades del Camp Nou

Per aquesta competició, més de 760 penyistes provinents de 60 penyes blaugranes d’arreu del món van viatjar als Països Baixos, fet que representava prop del 80% del total de desplaçats del Club per a l’ocasió. Moltes d’aquestes penyes provenien de la Federació Món, amb una presència especial de les tres penyes holandeses, les dues de Polònia i les cinc de Bèlgica.

de tot el món a la ciutat del nord d’Anglaterra. I és que, tot i que un 38% dels desplaçats formaven part de la penya polonesa Fan Club Barça Polska, els quarts de final van reunir aficionats de les entitats penyístiques de Londres, Budapest, Newcastle, Nord de França i també de la Penya Gastronòmica, així com d’indrets més llunyans com Xangai, Sao Paulo, Cali o Beirut.

Poques setmanes després, la Penya Lombarda del FC Barcelona va rebre a Milà més de 600 companys penyistes provinents de tot el món, coincidint amb el partit que disputaven l’Inter de Milà i el FC Barcelona. Tot i que els assistents procedien majoritàriament de les penyes blaugranes d’Itàlia i de regions properes, tampoc no es van voler perdre la cita entitats originàries de Polònia i Hongria.

Un exemple diferent del poder de convocatòria de l’afició penyística va ser el viscut durant la darrera Diada del Soci Solidari, que es va celebrar amb motiu del partit FC BarcelonaCultural Leonesa de la Copa del Rei. En total, 16.000 persones es van desplaçar fins al Camp Nou provinents de col·lectius, entitats, escoles, associacions i institucions d’acció social de tot Catalunya. Tots plegats, van demostrar que, a banda de resultar una peça fonamental per al suport dels equips, les penyes del Barça són entitats solidàries i compromeses amb el seu entorn.

Al mes de febrer, la ciutat de Lió va rebre més de 650 penyistes per al partit de vuitens de final entre l’Olympique i el Barça. Amb un gran nombre d’esdeveniments encapçalats per la penya local, la FC Blaugrana “Plus que des Supporters”, el matx es va saldar amb un rànquing d’assistència encapçalat per les penyes suïsses i franceses, entre les quals van destacar la PB de Ginebra, la PB de Vandoeuvre Lorraine, la PB de París i la Penya “Blaugranor” du Nord de la France. Tot i així, també van ser moltes les entitats internacionals que es van traslladar a la metròpoli de l’est de França. També el partit Manchester United-Barça, disputat al mes d’abril, va congregar més de 600 penyistes provinents de penyes

Els meetings o concentracions de seguidors són una altra de les mostres més característiques del suport de les penyes. Pràcticament cada desplaçament està vinculat a una trobada protagonitzada pels penyistes viatgers amb l’objectiu d’escalfar motors de cara als partits més complexos i difícils. La tipologia d’aquestes trobades ha estat i és molt diversa: des de concentracions en concorreguts espais de les ciutats amfitriones dels partits fins a disputes esportives ben diverses, com és el cas del partit 5x5 que es va organitzar entre l’Inter de Milà i el Barça Legends a la vila italiana amb motiu de la Lliga de Campions.

La Trobada de penyes russes a Moscou


10 BLAUGRANES

LES PENYES NO NOMÉS DONEN SUPORT AL FUTBOL

Les penyes recolzant a l’Hoquei

JULIOL 2019

Si bé el primer equip és l’innegable motor dels desplaçaments més multitudinaris, les penyes blaugranes també han demostrat el seu suport sense fissures a altres seccions del club blaugrana. Al llarg de la temporada, milers de penyistes han acompanyat i recolzat els conjunts de les quatre seccions professionals del Club: bàsquet, handbol, hoquei patins i futbol sala, així com a d’altres esports amateurs. Entre les penyes que desenvolupen una tasca més important quant al suport de les seccions destaquen la PB Meritxell, la PB Sang Culé Cor Català, la PB de Móstoles, la PB Soses, la PB Osos Rusos de Noginsk o la PB El Racó.

La Penya Blaugrana “Sang Culé Cor Català” al Palau Blaugrana


11 BLAUGRANES

Les penyes donant suport al Femení

Al llarg dels darrers anys, el futbol femení ha anat guanyant adeptes entre les files penyistes. Les blaugranes han estat el primer club femení de la Lliga espanyola que ha arribat a una final de la UEFA Women’s Champions League. La final es va disputar el passat 18 de maig i, tot i no saldar-se amb un resultat positiu per a l’equip blaugrana, sí que va congregar un elevat nombre de penyistes que van voler compartir l’emoció de les esportistes en aquell moment històric. Amb motiu de la competició celebrada a Budapest contra l’Olympique de Lyon, van ser més de 250 els penyistes barcelonistes que es van desplaçar a la capital hongaresa. Entre els quals, cal destacar l’àmplia presència de la Penya Blaugrana de Budapest, amfitriona de l’ocasió, que va congregar 170 seguidors al Groupama Arena. Coincidint amb el partit, la penya hongaresa va organitzar un sopar popular en petit comitè que va comptar amb la presència de diversos representants del Club i de la Confederació. Així mateix, van impulsar una trobada d’aficionats al parc Orczy Garden per caminar plegats fins als voltants de l’estadi. Aquest esdeveniment i un altre de recent, l’històric partit celebrat contra l’Atlético de Madrid al Wanda Metropolitano, que va batre rècords d’assistència a un partit de futbol femení entre clubs, són mostres evidents de la rellevància que té l’esport femení en el si de les penyes.

JULIOL 2019

Al Wanda en el partit de futbol femení amb més públic de la història

EL FEMENÍ TAMBÉ MOU MASSES


12 BLAUGRANES

JULIOL 2019


13 BLAUGRANES

JULIOL 2019

E

N

T

R

E

V

I

S T A

L’heroi de París Juliano Belletti té quaranta-tres anys acabats de fer i es conserva com quan en tenia vint-i-vuit. Ni un gram de greix. “Treballo molt, més que quan era futbolista”. És jugador del Legends, ambaixador del club, creador d’escoles de futbol, de gespes artificials i mil ocupacions més, com ara fer conferències per a empreses en què intenta ensenyar tot el que ha après en aquests anys com a futbolista. Al seu currículum hi ha, entre altres coses, campionats de lliga en tres països diferents, un títol de Champions i un Mundial amb la seva selecció.


14 BLAUGRANES

“TRASLLADO LA MEVA EXPERIÈNCIA AL MÓN DE LES EMPRESES, ALS CLUBS DE FUTBOL O A LES ESCOLES... A TOT ARREU ON VAIG. ELS EXPLICO LES BONDATS DE L’ENTRENAMENT, DEL TREBALL EN EQUIP, DE LA COMPETITIVITAT. ELS EXPLICO LA HISTÒRIA D’UN NEN QUE VA COMENÇAR JUGANT DE PORTER DE FUTBOL SALA I VA ACABAR MARCANT UN GOL DECISIU A LA FINAL DE PARÍS” Juliano Belletti

JULIOL 2019

Uff, aquell gol de París... encara l’hi recorden? Cada dia! La gent és molt bona. Quan arribo a l’aeroport de Barcelona sempre hi ha un policia o altre que em dona la benvinguda amb un: “Mira, en Belletti, l’heroi de París!” I la gent del carrer, igual. Em sento molt estimat aquí. Potser per això és ambaixador del Club. Un ambaixador brasiler. Sí, al meu país no ho acaben d’entendre i m’ho demanen sovint. Per què sent brasiler ets ambaixador d’un club com el Barça? Doncs perquè és un club global que és arreu del món. Saben que m’agrada treballar i que m’agrada el que fa el Club, i vull ajudar perquè crec el mateix. Hem d’aportar coses a la societat. Jo miro de fer-ho, i el Barça ho fa. No és només fer acte de presència. Hi ha dies que estàs cinc hores al sol, d’altres que no menges. No sempre és fàcil, però no em molesta perquè conec la potència d’aquesta marca per ajudar la societat a través del futbol. Si encara compten amb mi és perquè no ho faig malament: viatjo molt amb el Club, l’acadèmia, la Fundació, les penyes i els Legends. Hem estat a Grècia, en camps de refugiats, a Uganda, a l’Índia, a la Xina, al Japó, als Estats Units... Ha d’estar ben al cas del que el Club vol transmetre... I creure-hi! Si no hi cregués, no ho podria fer. Quan has de parlar amb nens no pots mentir: has de saber parlar amb cadascú, assimilar la idea, entendre-la, compartir-la i treballar-la en funció de a qui li has de traslladar. Un cop vaig anar a Miami i durant el trajecte fins a l’acadèmia vaig estar

Belletti jugant amb els nens de la Barça Academy


15 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Celebrant la Champions de París el 2006, on va marcar el gol de la victòria

estudiant una hora i mitja què els havia de dir als nanos i com ho havia de fer. No es tracta d’entabanar-los amb jugar al primer equip, perquè som molt pocs els que ho arribem a fer, uns escollits, però durant el camí pots aprendre moltes coses que t’aportaran un valor inqüestionable a la vida i que et donaran eines que tard o d’hora faràs servir. També visita les penyes. Això sí que és una experiència nova perquè els jugadors viuen molt lluny dels aficionats. És veritat, el jugador viu aïllat per necessitat. Has d’aguantar la pressió dels resultats, la gent, els directius, la premsa, els aficionats… La pressió et tanca en una bombolla, i en aquesta bombolla et sens segur, confortable i amb capacitat per treballar quan toca. Després has de respondre en el camp, has d’estar concentrat. Quan tot això s’acaba i no has de guanyar, no tens aquesta responsabilitat; no et mata la premsa i no t’hi jugues el lloc, és quan surts de la bombolla. Quan ets jugador i les coses no et surten bé, desconfies molt de tot i de tothom, fins i tot, del teu entorn més proper: de les mirades, de la gent… no recorden el que has fet, sinó que veuen el que fas. El món del futbol té poca memòria, però això té una part bona. Quan ho deixes, et troben a faltar. Quan estàs acabant et foten fora, però quan marxes no hi ha tanta pressió i et troben a faltar. I quan surts de la bombolla? Doncs, aleshores te n’adones que el món és més simple del que tu creies quan eres futbolista. La gent vol parlar una mica amb tu, conèixer-te com a persona, fer-se una foto… però quan ets futbolista és impossible. Ara, gaudeixo de tot això cada vegada que vaig a una penya.

I, és clar, li demanen pel gol de París... Deixi’m fer el mateix, què recorda d’aquell gol? Em demanen per la reacció del gol de París, què pensava en aquell moment. Jo ja sé que no era dels que destacava, treballava per a en Ronnie, per a en Samuel, per a en Deco, i no buscava protagonisme individual. Va ser molta feina feta durant tres anys, i n’ha quedat el gol. Vaig començar el partit a la banqueta, Valdés anava fent miracles amb unes aturades increïbles i, quan vaig entrar, vaig marcar als cinc minuts. L’emoció no es pot explicar. No estava enfadat perquè s’havia quedat a la banqueta? L’alegria era tan gran que no vaig pensar que se m’havia deixat a la banqueta. És veritat que pensava que jugaria de titular, però vaig entendre la decisió de Rijkaard i, a la xerrada d’abans del partit, em vaig convèncer que no podia pensar negativament, que l’equip em podia necessitar en qualsevol moment. Recordo que vaig estar tot el partit molt concentrat, a la banqueta, mirant cada jugada, cada moviment. Quan vaig entrar, semblava que havia estat jugant. Hi ha qui entra i quasi no toca pilota perquè la pressió és molt gran, però jo no. Què fa un lateral dret quan vas perdent zero a un i queda un quart per acabar el partit? No penses que entraràs i marcaràs dos gols. Jo vaig entrar pensant en ser ofensiu, en jugar, en buscar els meus companys: en Ronnie, en Samuel, l’Iniesta… i, al final, vaig tenir l’oportunitat. Controlar una pilota plovent, amb velocitat i amb l’esquerra, és molt difícil. La primera opció era buscar algú amb la samarreta del Barça amb una grada de fons, però nosaltres no busquem, ja ho sabem, i no hi havia ningú, així que només em quedava xutar, i això és el que vaig fer. Tot passa en menys d’un segon, però és com si el temps s’aturés. Has d’estar preparat.


16 BLAUGRANES

Jo no em vaig preparar per a aquest minut o per a aquesta final un dia, una setmana o un mes abans, sinó que duia tota la vida preparant-me. Deu mesos abans jugava l’Oleguer i jo havia de lluitar per no estar trist, per sortir-ne reforçat, per treballar per recuperar el lloc o jugar bé quan em toqués: aquella final la vaig preparar tota la temporada. Això és el que t’ensenya el futbol, i això és el que ara explico a les meves xerrades. Un lateral dret que remunta una final i un lateral dret que va començar jugant de porter a futbol sala...

JULIOL 2019

La veritat és que sí, no m’han fet por els canvis. Això també m’ho ha ensenyat el futbol i m’he anat preparant constantment, afegint coneixements. A la Xina diuen que tot el que aprens tard o d’hora t’acaba ajudant, i és veritat. He fet màrqueting, comunicació, xarxes socials... he estudiat molt i m’hi he implicat. Quan m’han vingut a buscar per utilitzar el meu nom sempre he dit que no si no hi podia afegir el meu gra de sorra, la meva experiència. M’ha passat amb l’Arena Belletti, l’escola de futbol, que ha acabat sent una escola per a nens molt petits i per a adults. Per a adults?

Sí, és veritat, i un lateral dret que amb onze anys va guanyar una lliga brasilera i tres lligues de Paranà. El meu pare era porter de futbol onze i al Mundial del 70, el de Mèxic, va estar a punt de ser tercer amb la selecció. Jo també volia ser com ell. De petits, ens va apuntar a una escola de futbol sala als tres germans. Al gran, el va fitxar el Cruzeiro de futbol sala amb 18 anys, i jo, que tenia quinze anys, hi vaig anar a passar les vacances. Però per poder dormir a l’acadèmia d’allà havia de fer una prova i que m’agafessin. El meu germà em va prohibir fer-la de porter, per por que li tragués el lloc, i vaig jugar al mig del camp. Com que no sabia driblar ni fer passades llargues ni marcar gols, vaig fer-ho tot fàcil i em vaig limitar a jugar en equip: rebre i tocar. La passava al que estava millor col·locat, no la perdia mai. El meu entrenador s’hi va fixar i em van fitxar. “No t’equivoques mai”, em va dir, i així és com vaig canviar de posició.

Sí, sí, per a adults. A tots ens agrada jugar al futbol i tots ens volem aprimar. Doncs, en lloc d’anar al gimnàs, els proposo entrenar en un camp de futbol. Fent exercici, aprenen a responsabilitzar-se del treball, desfer-se de l’estrès, gestionar la pressió, superar les pors, treballar en equip o trobar solucions. El futbol dona totes aquestes coses: si millores la coordinació de tot el cos, la forma física i la concentració, tindràs una vida millor. És un projecte molt il·lusionant que ha tingut una acollida espectacular. És una franquícia i hem rebut demanda de tots els estats del Brasil. Per cert, ja que el tinc aquí, què li sembla la nova samarreta del Barça? (Riures) M’agrada moltíssim! Com que he estat obert a coses noves, més agosarades. M’agrada molt la idea.

No sé si li queda alguna cosa d’aquell petit porter. Diu el tòpic que els porters estan una mica sonats...

Escolti, abans de marxar, parli’m de Messi...

Sí, estic boig. Amb dinou anys vaig ser internacional com a mig centre pivot, però amb vint-i-tres vaig decidir canviar de posició i vaig avançar-la en el camp. Vaig fer un munt de gols i em van donar el premi al millor jugador del Brasil. Així vaig acabar la temporada, però el meu club tenia un problema amb el lateral dret i només un mes després li vaig dir al meu entrenador que no patís, que jo faria de lateral dret. Em deia que era impossible, que no podia posar de lateral al millor migcampista avançat del país! Jo ho feia per ajudar, i em va acabar agradant. Al cap de sis mesos ja era internacional amb la selecció com a lateral dret.

Quan jo jugava i ell va començar, Messi ja era així. Això és el que és difícil. Cada vegada, cada any, cada partit… el conec fa molt de temps i encara m’impressiona. El més difícil és mantenir això. He jugat amb i contra grans jugadors com Zidane, Ronaldo, Ronaldinho, que han durat pocs anys a dalt de tot. Ell manté el nivell. Els títols no vénen, però el futbol és això: es perd més que es guanya. Messi és diferent, és el més gran que he vist a la meva vida. No vaig tenir la sort de veure Pelé, però Messi és el més gran. Per això hem de seguir gaudint de cada partit i de cada cosa que fa, perquè serà molt difícil tornar a veure algú semblant.

Ja era emprenedor, sense saber-ho, quan jugava al futbol sala...

Per cert, Belletti té quatre fills. El gran, amb catorze anys, juga de porter. Com l’avi.

La 1a Trobada Panamericana de Penyes

Belletti, admirat pels culers d’arreu del món


17 BLAUGRANES

JULIOL 2019


18 BLAUGRANES

JULIOL 2019


19 BLAUGRANES

JULIOL 2019

E

N

T

R

E

V

I

S T A

“La Confederació ha estat clau per a la internacionalització del moviment de penyes” Josep Maria Barnils és advocat de professió, però, per damunt de tot, culer de cor. En realitat, es podria dir que el FC Barcelona és part del seu ADN. Va néixer a Barcelona el 1964 i va créixer envoltat de la passió i dels valors blaugranes gràcies al seu pare, Carles Barnils, una figura puntera dins del club. Des de l’any 2010, Josep Maria Barnils ha inculcat tota aquesta herència als barcelonistes de tot el món i ho ha fet gràcies a les penyes, un moviment que s’ha encarregat de cuidar, millorar i internacionalitzar. Gràcies a ell, avui dia existeixen milers de culers arreu del planeta que senten el barcelonisme dins l’ànima, i està convençut que cada vegada seran més i millors.


20 BLAUGRANES

“QUE HI HAGI GENT A MILERS DE QUILÒMETRES DE BARCELONA AMB UNA AMOR TAN FORT PEL NOSTRE CLUB ÉS UNA COSA QUE MAI NO DEIXA DE SORPRENDRE’M” Els antecedents blaugranes que té venen de lluny. Com ha viscut històricament el barcelonisme a casa? Efectivament, he viscut el barcelonisme a casa des que vaig néixer. De fet, em van fer soci en néixer, cosa que significa que porto 55 anys sent-ho. Vaig començar anant regularment a l’Estadi per veure els partits quan tenia 7 anys i, així, fins ara. A més, el meu pare, Carles Barnils, va ser el director de la revista Barça, fundador de la Revista Barcelonista i patró de la Fundació, des que es va crear fins a la seva defunció l’any 2012. A casa es respirava barcelonisme cada dia, fins al punt que els caps de setmana depenien dels partits. Van ser molts anys de patiment fins que es van començar a guanyar títols regularment, a la dècada dels noranta. Vostè va entrar a la directiva del Club l’any 2010 com a responsable de l’Àrea Internacional de Penyes i actualment és el directiu responsable de la Comissió Social. En què ha consistit la tasca que ha dut a terme des d’aleshores? La meva tasca aquests nou anys ha estat principalment ser el responsable de les nostres penyes a l’estranger. Crec que la missió principal ha estat convèncer-les que, malgrat estar lluny de Barcelona, són una part important del Club. Potser ens separen molts quilòmetres, però els seus cors són a prop nostre. És vital que se sentin estimades i que siguin conscients de la importància que tenen, per això volem escoltar-les i cuidar-les. Un cop ho hem aconseguit, és més fàcil que aquestes penyes estiguin més involucrades i siguin millors ambaixadores del Club en cada territori. D’altra banda, evidentment, he ajudat la Confederació Mundial de Penyes. He contribuït al creixement del moviment a escala internacional i, per això, he participat en els diversos actes que s’han organitzat en els països. També he ajudat en la millora de l’organització, entre altres coses. En aquest sentit, voldria destacar que des del 2015 s’han creat 50 penyes a nivell internacional. Ha tingut l’oportunitat de visitar entitats penyístiques arreu del món. Quins trets diria que totes comparteixen, i quins altres diferencien les penyes d’aquí de les de la resta del món? Evidentment, el que comparteixen totes és el barcelonisme, l’amor als nostres colors i la defensa dels nostres valors en cada territori. En canvi, jo diria que l’organització ha anat canviant. Les primeres penyes internacionals es van establir amb l’ajuda de catalans que havien arribat a aquests països per motius laborals o familiars. Avui dia, són persones del país les encarregades d’establir-les i de formar-les. Potser un altre

JULIOL 2019

element diferencial és que els penyistes estrangers acostumen a ser persones joves, cosa que significa que han crescut veient els triomfs del nostre Club d’aquestes darreres dècades. Són molt entusiastes, molt viatgers (ho notem a la Lliga de Campions) i molt optimistes; no pensen mai en trencar el carnet després d’una derrota, com hem fet de vegades els catalans. Fora de Catalunya i Espanya, en quin territori ha notat un seguiment més fort del barcelonisme? El seguiment és molt fort a Europa. Segur que la proximitat amb Barcelona hi contribueix. Tot i això, en els últims anys hem experimentat un fort creixement en altres regions, per exemple, a la CONCACAF (especialment, als Estats Units) i a l’Àfrica (sobretot al Marroc, que avui dia és el país on tenim més penyes oficials, juntament amb França). Àsia continua sent el continent on devem créixer més. L’oficialització de les Federacions, l’any 2013, va suposar un canvi notable en l’organització del moviment de penyes. Concretament, en l’àmbit internacional, s’ha treballat molt amb la Federación Mundo per créixer internacionalment. Quins creu que han estat els canvis més importants que s’han fet durant aquests anys? Amb tot el respecte del món, jo diria que amb l’oficialització de les federacions s’ha passat a treballar d’una manera més “professional”. Això ho noto, per exemple, a la Federación Mundo, on actualment existeix una junta directiva que està fent una tasca immensa, no només amb l’objectiu de mantenir la molt bona qualitat de les penyes existents, sinó també per seguir creixent i augmentant el nombre de penyes a escala internacional. També tenim coneixement que s’estan preparant alguns canvis organitzatius a escala internacional. Ens pot explicar en què consistiran? Quin n’és l’objectiu? Un dels canvis és l’entrada en vigor d’uns nous Estatuts i un nou Reglament, que s’han d’aprovar en el Congrés de la Federación Mundo. Aquest se celebrarà a Barcelona el 3 d’agost amb motiu del Congrés Mundial de Penyes i el Trofeu Joan Gamper. Recullen la creació de cinc àrees a la zona món, amb una directiva i competències pròpies (delegades per la Federación Mundo). Aquestes cinc àrees són: Europa; Amèrica del Sud; Àsia i Oceania; CONCACAF, i Àfrica. A parer meu, la formació d’aquestes àrees contribuirà a potenciar les penyes existents en cada territori i, a més, oferirà més possibilitats per a la creació de noves penyes en tots aquests territoris. L’objectiu és que, d’aquí uns anys, quan aquestes àrees ja tinguin una organització i un funcionament consolidats, i comptin amb un mínim de penyes establertes, es vagin independitzant gradualment de la Federación Mundo fins a tenir-ne una de pròpia per cada àrea. El FC Barcelona ha apostat, a més, per anar vinculant diversos projectes amb les penyes internacionals per tenir present l’impacte social del Club fora d’Espanya. Per exemple, és significativa la col·laboració entre el Barça Academy i les penyes. Com valora aquestes aliances? Què creu que passarà amb aquestes aliances en el futur?


21 BLAUGRANES

Així és. Crec que és molt important que les penyes internacionals es vinculin a d’altres projectes que el Club porti a terme en cada territori. No només amb les Barça Academy, sinó també amb la Fundació. En el cas concret de les Academy, està clar que han d’anar de la mà de les penyes. D’aquesta manera, els nens i els pares no només coneixen el FC Barcelona futbolístic, relacionat amb l’estil de joc i el comportament en el camp, sinó també l’aspecte social del Club, com la història o els valors. Ja tenim bons exemples de llocs (República Dominicana, Nigèria) on la relació entre la penya i l’Academy ha estat vital per a la creació d’una altra d’aquestes entitats. Aquest és el camí a seguir, i em consta que la directiva de la Federación Mundo i la direcció de l’Academy estan treballant conjuntament perquè altres projectes esdevinguin una realitat.

JULIOL 2019

Durant la Gira de pretemporada als Estats Units

Quin paper considera que està desenvolupant la Confederació Mundial de Penyes des de la creació? Un molt important. Ha estat un pas decisiu i vital per a la millora del moviment de penyes. Si ens centrem en l’aspecte internacional, la Confederació ha estat clau en aquest desenvolupament tan gran que ha experimentat el moviment i que ja compta amb més de 130 penyes internacionals. També ha estat fonamental, perquè sempre ha fet costat a les iniciatives (esdeveniments, trobades de zona, etc.) que ha presentat la directiva de la Federación Mundo. També vull destacar el suport que sempre han brindat Jordi Cardoner i Pau Vilanova a aquest creixement internacional.

A la 2a Trobada Panamericana de Penyes

Quin pes creu que tenen les penyes en el suport als equips? És bàsic. Quan l’equip juga fora de casa, ja sigui a la Lliga espanyola o a la Lliga de Campions, els penyistes sempre són allà amb el seu suport. Però el que jo destacaria per damunt de tot és que es bolquen amb qualsevol equip del FC Barcelona (ja sigui de futbol, de les seccions o de futbol base) que visita cada territori. Pel que fa a suport, els poso un 10 a les penyes. Com creu que serà el moviment de penyes d’aquí a deu anys? Haurà crescut? El veig com un moviment cada vegada més organitzat, que haurà crescut tant en quantitat com en qualitat. Segurament també s’haurà rejovenit, serà molt actiu en qüestions socials i tindrà una gran importància social en cada territori.

Amb la PB Sfax al 8è Congrés de PB Francòfones

Per acabar, quina anècdota relacionada amb el món de les penyes recorda amb més afecte? Més que una anècdota és la sorpresa que m’emporto, tot i els meus anys i experiència, cada vegada que visito una penya a l’estranger. L’amor que senten aquesta gent pel FC Barcelona (encara que moltes vegades no han trepitjat ni tan sols l’estadi ni la ciutat de Barcelona) és increïble. A més, coneixen la història, la idiosincràsia del nostre Club. Que hi hagi gent a milers de quilòmetres de Barcelona amb una amor tan fort i un coneixement tan gran del Club és una cosa que mai no deixa de sorprendre’m. Penyistes de les Penyes Barcelonistes Francòfones


22 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

JULIOL 2019

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB EL PAPIOL La perfecta conjunció entre localitat i globalitat AMB GAIREBÉ 150 SOCIS I MÉS DE 35 ANYS DE TRAJECTÒRIA, LA PENYA BLAUGRANA EL PAPIOL SEGUEIX SENT UN SÍMBOL DE CULTURA I BARCELONISME “Hem seguit el Barça en cotxe, en autocar, en tren i en avió”, afirma Antonio Lorenz, president de la Penya Blaugrana El Papiol, una agrupació penyística que acompanya l’equip dels seus somnis des de fa més de tres dècades, i que celebra la passió i l’esperit blaugrana des del bell mig del Baix Llobregat. Són uns viatges que, a vegades, adquireixen una importància

Xerrada #Invulnerables a la penya a càrrec de Sor Lucía Caram

primordial per a alguns dels penyistes, ja que combinen l’entusiasme esportiu amb la vida personal. “Les visites als Estats Units amb la penya han estat molts especials. Recordo amb especial il·lusió els darrers desplaçaments a Dallas, Washington DC i Nova York. Allà hi tinc dos nets, un de vuit anys i l’altre de tres, als quals no veig tant com voldria; per això aquests viatges són tan importants”, explica el president, emocionat.

Una il·lusió consolidada “Ja fa més de 35 anys que fem barcelonisme arreu del món. Per a nosaltres, el denominador comú de l’afició blaugrana són les persones, els sentiments, l’afecte cap a uns colors i el fet de conèixer seguidors d’altres penyes que esdevenen amics per a tota la vida”, assegura Lorenz.


23 BLAUGRANES

JULIOL 2019

“MÉS DE 35 ANYS FENT BARCELONISME ARREU DEL MÓN” PB EL PAPIOL Fotografia: Castell del Papiol


24 BLAUGRANES

Aquesta penya, que avui suma ja 146 socis, es va fundar oficialment el novembre de 1983 per la voluntat d’un grup de culers que sempre seguia de prop el seu equip; ja fos al Camp Nou o al bar de la plaça del poble. “L’objectiu principal de constituir una penya era reunir més persones per gaudir junts dels partits i poder organitzar les sortides plegats”, afirma el president. Avui, la penya ja està consolidada i es manté totalment activa. Encapçala tot tipus d’iniciatives que la mantenen vinculada a la seva localitat, com botifarrades populars, recollides d’aliments o trobades. A més a més, manté una gran amistat amb altres penyes de la zona com les del Berguedà o el Maresme i ha establert una icònica tradició: visitar el restaurant de l’Avi del Barça. Un cop l’any, la penya es reuneix amb Joan Casals, el veritable nom d’aquest personatge vital per a la història culer, per gaudir d’una diada que els permet compartir els sentiments que els agermanen. En la darrera ocasió, van pujar al mirador de Pedraforca abans de reunir-se al voltant de la taula.

Tradicions culers al Papiol Situat al Baix Llobregat, El Papiol, que actualment compta amb poc més de 4.000 habitants, es va formar sobre un turó de 160 metres d’alçària al voltant d’un castell que data de l’any 1115. Per als habitants d’una localitat que respira història, un dels moments més importants de l’any és la Setmana Cultural, una festivitat que es va instaurar al municipi l’any 1978 amb l’objectiu de promocionar els diversos aspectes de la cultura del territori i, sobretot, d’unir totes les entitats locals. La Penya Blaugrana del Papiol sempre juga un rol protagonista en la vida social i cultural de la localitat,

Alguns penyistes de la Penya Blaugrana El Papiol

JULIOL 2019

i per això, any rere any, participa de forma activa en la seva gran setmana. Com mana la tradició, els penyistes encapçalen una visita guiada pel castell; un escenari idoni per compartir cultura i esperit blaugrana. Després de la visita, organitzen un col·loqui en què cada any participa una personalitat o una associació benèfica diferent. En la darrera celebració, els aficionats culers van poder conèixer de ben a prop a Sor Lucía Caram, que els va parlar sobre la seva història de superació personal i els va apropar a la realitat de la pobresa infantil. Una activitat que ha quedat gravada en la memòria dels penyistes. La cultura i la història esdevenen així un eix vinculant per a aquesta penya versàtil, la qual s’entrega a la seva comunitat, però no renuncia al context internacional, ja que, a més a més, participa en totes les activitats promogudes per la Confederació Mundial de Penyes.

Escalfant motors per al Congrés Mundial de Penyes El cap de setmana del 18 de maig, les penyes culers que formen part de la Federació de Penyes del Baix Llobregat es van reunir al gimnàs de l’Escola Pau Vila del Papiol per enfrontar-se al torneig d’eSports Penyes Futbol Games. Més de 31 aficionats blaugranes amb habilitats especials als comandaments es van inscriure a aquesta jornada, i quatre en van sortir victoriosos. La Federació de Penyes del Baix Llobregat va premiar aquests finalistes, que representaran a l’agrupació durant el 40è Congrés Mundial de Penyes. En definitiva, la penya ha crescut amb el pas dels anys i, poc a poc, ha aconseguit la finalitat amb què es va iniciar: “Formar una gran família barcelonista”.

Un torneig de Penyes Futbol Games a la penya


25 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

JULIOL 2019

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB VILLABALTER 31 anys, 1 llibre i molta passió culer JOHAN CRUYFF VA SER, SENSE SABERHO, UN DELS IMPULSORS DE LA PENYA BARCELONISTA VILLABALTER, QUE AVUI DIA JA SUMA MÉS DE TRES DÈCADES D’HISTÒRIA I DE TRADICIÓ BLAUGRANA La història de la Penya Barcelonista Villabalter es va començar a teixir, curiosament, lluny de les terres lleoneses que l’han vist créixer. Els seus inicis coincidirien amb la proclamació del FC Barcelona com a flamant campió de Lliga de la temporada 1984-85, després de la parada d’un penal històric que quedaria gravat per a la posteritat gràcies a la famosa frase del periodista Joaquim Maria Puyal: “Urruti, t’estimo!”. Molts culers provinents de la localitat de Villabalter s’havien desplaçat a Valladolid per compartir aquest partit decisiu amb la Penya Huertana el Botijo.

Alguns penyistes a la Final de la Copa del Rei 2019

La intensa jornada va fer vibrar uns aficionats lleonesos amb ganes de seguir a l’equip dels seus somnis, fet que esdevindria el germen que cristal·litzaria amb la creació de la PB Villabalter. Tot i això, van haver de passar alguns anys perquè l’entitat naixés i s’oficialitzés.

Cruyff, la llegenda lleonesa Durant la temporada 1988-89, es va produir un esdeveniment de gran impacte mediàtic en el món del futbol: el qui va ser jugador del Barça a la dècada dels setanta i un dels millors futbolistes de la història, Johan Cruyff, va ser nomenat entrenador del primer equip. L’holandès no ho sabia, però la seva designació suposaria un important pas en la creació definitiva de la penya lleonesa. Amb l’arribada d’“El Flaco”, la localitat de Villabalter es va bolcar amb el Barça i les ganes d’esdevenir una penya oficial del Club es van manifestar d’una manera cada cop més intensa. Els carrers del poble es van començar a preparar per

Projecte “Navidad Solidaria” amb el CRE Discapacidad y Dependencia


26 BLAUGRANES

JULIOL 2019

“CRUYFF, LA LLEGENDA LLEONESA” PB VILLABALTER Fotografia: Catedral de Santa María de Regla de Lleó, en ple camí de Santiago, a prop de Villabalter.


27 BLAUGRANES

La penya, compromesa amb l’educació

fer realitat el somni de tenir una penya pròpia en una població que, en aquell moment, no arribava als 700 habitants. La il·lusió va esdevenir realitat amb l’arribada de l’estiu de 1988, després que un grup d’amics encapçalat per Pedro González —que va ser el primer president de l’entitat—, Manuel Ibán García, Alfonso de la Mano Barazón, Antonio Oblanca Fernández, Luis Fernando García i Isidro Oblanca Peñalosa aprovessin l’acta fundacional i els estatuts, al cap de múltiples trobades. Així, la Penya Barcelonista Villabalter quedava constituïda el 23 de juny de 1988.

Barcelonisme sense distàncies “Som aficionats, penyistes o socis del Barça als quals ens agermana una bandera. El que ens uneix amb el FC Barcelona és que és ‘més que un Club’, és una entitat, són uns colors i una particularitat: el seu caràcter poliesportiu, uns valors democràtics, humans i solidaris i uns seguidors fidels, els culers”, afirma Jorge Moreno, president de la PB Villabalter. Segons els seus membres, el que uneix la Penya Barcelonista Villabalter al Club és molt més fort que els quilòmetres que els separen de Barcelona. La solidaritat, un dels valors que promou el FC Barcelona, és un d’aquests motius i la penya n’ha fet el seu segell d’identitat. Durant els 30 anys des de la seva fundació, l’agrupació penyística ha encapçalat moltes iniciatives socials amb la voluntat de portar els valors blaugranes arreu del món i d’ajudar amb aquests als qui més ho necessiten. Els actes d’aquest tipus van començar el 2004 quan el director d’una escola de la localitat, Pedro Ángel Deza,

JULIOL 2019

La seu de la penya

es va posar en contacte amb la penya per sol·licitar una donació de material per a un bingo solidari, que recaptava fons per al “Projecte de Salut Infantil” de San Miguel de Sucumbios, a Equador. “Creiem que l’educació és primordial per al desenvolupament dels pobles. Per això, desitgem contribuir a la millora de l’educació integral dels nens i joves, ja sigui intel·lectual, humana, física o lúdica”, afirma el president de l’entitat. Dos anys més tard, el president va viatjar a Cuba per reunir-se amb la Penya Barcelonista de Santiago de Cuba, una entitat penyística amb esperit blaugrana que ha fet seves les tradicions catalanes. Segons Moreno, “malgrat la distància amb Barcelona i encara que sigui amb dos dies de retard, els cubans vibren amb els partits i amb les victòries del FC Barcelona”. La PB Villabalter va donar una caixa amb 40 kg de material —medicaments, material didàctic i esportiu del FC Barcelona, així com diversos productes de primera necessitat— a un grup infantil de la localitat.

El llibre oficial de la penya A banda de les iniciatives solidàries, la penya es reuneix fidelment a la seva seu per compartir l’emoció que els suscita cada partit del FC Barcelona, i ha organitzat tantes jornades i expedicions al llarg dels seus 30 anys de vida que seria impossible resumir-les en aquest article. Per això, i amb motiu del seu 25è aniversari, l’entitat va editar un llibre propi de gairebé 400 pàgines que recull l’esperit i l’activitat de tots aquests anys de germanor, titulat “25 Aniversario Peña Barcelonista Villabalter: años de peña, años de barcelonismo”. Amb tot plegat, la PB Villabalter s’ha consolidat com una penya inquieta que tenyeix Lleó de blaugrana des de fa més de tres dècades i que ja suma 88 socis.


29 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

JULIOL 2019

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB JAPÓ Una penya fidel a les tradicions catalanes

enamorar encara més de la ciutat que avui considera la seva segona casa. L’any 2002, va tornar al Japó amb una il·lusió: muntar una penya blaugrana al seu país. Nakano recorda aquell moment: “El meu amor pel Barça era indiscutible i vaig preguntar a en Gaspar, en aquell moment president del Club, si hi havia ja alguna penya formada. Em va respondre que no hi havia cap entitat blaugrana en tot el continent asiàtic”.

L’ENTITAT TOQUIOTA VA SER LA PRIMERA PENYA BLAUGRANA AL CONTINENT ASIÀTIC I, EN MENYS DE 20 ANYS D’HISTÒRIA, JA SUMA MÉS DE 600 MEMBRES

Situant el FC Barcelona a Àsia

“La meva empresa em va demanar que em traslladés a Barcelona l’any 1992, coincidint amb l’època del Dream Team. Cruyff havia estat sempre el meu ídol i, per a mi, desplaçar-me a la capital catalana era un somni”, recorda amb emoció Hiroki Nakano, president de la Penya FC Barcelona Japan. “El dia que vaig arribar, tot eren focs artificials i vaig saber pels diaris que el Barça havia guanyat a Wembley”.

Així, Tòquio veia néixer la Penya FC Barcelona Japan el 2003: “Als inicis, érem cinc a la penya i quasi ningú al Japó coneixia el FC Barcelona. Avui, ja som més de 600 penyistes”, afirma el president de l’entitat. El que va començar com un projecte i una il·lusió personal ha esdevingut un dels col·lectius penyístics més nombrosos del món. A més a més i en quant a socis, el Japó és, després d’Espanya, un dels territoris que més n’acumula.

En aquest context històric, Nakano va arribar a Barcelona sense saber que hi restaria durant la propera dècada. Durant aquell temps, el japonès va fer seves les tradicions catalanes i es va

L’entitat penyística, totalment consolidada avui dia, organitza activitats i trobades i, malgrat la diferència horària, visualitza els partits més importants del primer equip conjuntament i en

El vicepresident primer del FC Barcelona, Jordi Cardoner, amb la penya

Alguns penyistes de la Penya FC Barcelona Japan


30 BLAUGRANES

JULIOL 2019

“UN DELS COL·LECTIUS PENYÍSTICS MÉS NOMBROSOS DEL MÓN” PB JAPÓ Fotografia: Sensō-ji, el temple més antic de Tòquio - Autor: cowardlion / Shutterstock.com


31 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Visualització d’El Clàssic a Japó organitzada per La Liga

línia (streaming), encara que siguin a altes hores de la matinada. I és que, malgrat els quilòmetres de distància, l’agrupació se sent molt vinculada al Club perquè, afirmen, el FC Barcelona és l’agrupació esportiva que té la filosofia més propera a la cultura japonesa.

Tots units fem força Amb la constitució i el creixement de la penya, l’interès pel futbol s’ha incrementat considerablement al Japó i, conscient d’això, l’agrupació treballa a diari per inculcar els valors blaugranes al continent asiàtic: “La nostra missió és ser els ambaixadors del FC Barcelona al nostre país i transmetre a tots els ciutadans el que ens vincula al Club, cosa que va molt més enllà del futbol en si, involucra uns valors que, per a mi, són fonamentals”, assegura Nakano. Una cultura corporativa que es va fer més explícita que mai al territori amb el terratrèmol que el país va patir l’any 2011. El terratrèmol va durar escassos minuts, La Barça Academy del Japó en la seva visita a Barcelona

però va ser suficient per causar la devastació al país, ja que va arribar a la magnitud 9 a l’escala de Richter. Davant la catàstrofe natural, el Club va decidir prendre partit i involucrar-se amb la població de manera directa. Per primera vegada a la història del FC Barcelona, es va organitzar una gran recepció per demostrar el compromís i la solidaritat amb totes les víctimes i, sobretot, amb els infants afectats. Segons el president, aquest acte va adquirir una importància capital per als japonesos. Potser fruit d’això, avui dia, el país nipó és el territori asiàtic amb major presència d’escoles de futbol oficials del FC Barcelona, amb un total de quatre situades a Shinagawa Oimachi, Fukuoka, Katsushika i Nara. A més, la penya es prepara pel què considera tota una efemèride: aquest any, el FC Barcelona farà la seva gira de pretemporada a l’Àsia. “Volem fer un mosaic com els que es fan al Camp Nou i intentar que els nens puguin anar a veure algun entrenament o, fins i tot, el partit”, conclou amb emoció el president de la penya nipona.

Trobada de la penya amb els equips de les Barça Academy japoneses


32 BLAUGRANES

JULIOL 2019


33 BLAUGRANES

R

E

P

O

JULIOL 2019

R T A T G

Penyes Pàdel Tour El torneig Penyes Pàdel Tour ofereix unes jornades esportives úniques EL NOU FORMAT DEL CIRCUIT ESPORTIU ES CONSOLIDA COM UNA INICIATIVA QUE PROMOU EL VALOR SOCIAL DEL PÀDEL ENTRE ELS SOCIS, PENYISTES I AFICIONATS BARCELONISTES El passat mes de maig es va donar el tret de sortida al nou format del Penyes Pàdel Tour, el circuit de pàdel organitzat per la Confederació Mundial de Penyes amb l’objectiu de posar a l’abast dels socis, penyistes i aficionats del Club blaugrana la possibilitat de gaudir d’unes jornades esportives úniques arreu de la geografia catalana. Amb el torneig es pretén reivindicar aquest esport com a esdeveniment social entre els membres de la Confederació i promoure alhora una pràctica esportiva cada vegada més de moda. Aquest fet implica també cuidar tots els detalls que tenen lloc durant el torneig, tant dins com fora de les pistes, i posar de manifest els valors del FC Barcelona. Al llarg de tota la competició, els esportistes que hi participin disposaran d’experiències exclusives al voltant de la zona Village, on hi haurà activitats paral·leles perquè els barcelonistes aficionats al pàdel puguin sentir els colors blaugranes i gaudir d’una experiència única. Més concretament, hi haurà un espai amb el trofeu de la Lliga guanyada pel Barça perquè els assistents s’hi puguin fer fotos i un altre amb aparells electrònics

E

instal·lats per poder jugar a diversos eSports, com ara el ProEvolution Soccer. Pel que fa als premis als quals poden optar les parelles guanyadores, inclouen entrades per a un desplaçament de la Lliga de Campions, trofeus commemoratius, entrades per al Camp Nou, entrades per al Camp Nou Tour, un paleter i una pala de pàdel. A més, també es farà un sorteig entre tots els participants d’una samarreta de la primera equipació del FC Barcelona i una altra de la segona equipació, entre altres premis.

Una iniciativa renovada El torneig de caire social i sense ambició competitiva s’ha engegat aquest mes de maig a Lleida amb la presència del president de la Federació de Penyes Barcelonistes de Lleida Sud, Claudi Bosch. El Penyes Pàdel Tour recorrerà, fins a l’agost, diverses localitats de la geografia catalana, entre les quals hi ha Sant Just Desvern, Girona, Tarragona, Premià de Mar i Barcelona. D’altra banda, també organitzarà un torneig la Federació de Penyes Barcelonistes d’Andalusia, Ceuta i Melilla. El nou format consisteix en cinc tornejos i el Màster Final, al qual accediran els finalistes de cadascuna de les categories -or, plata i bronze- que competiran per parelles en dues grans categories: masculina i femenina. A nivell competitiu, els enfrontaments entre equips constaran, com a mínim, de tres partits. La competició s’inicia amb una fase de grups i, finalment, passa a una fase eliminatòria per determinar el guanyador. El Màster Final, on es decidiran els guanyadors definitius d’aquest torneig, se celebrarà a l’agost, durant el cap de setmana del Gamper, al Club Esportiu Laietà, que té una superfície de gairebé 30.000 metres quadrats i compta amb diferents instal·lacions, entre les quals destaquen onze pistes de pàdel. A més del Penyes Pàdel Tour, la Confederació Mundial de Penyes organitza altres activitats pertot el territori català. És el cas del Junts+, un projecte que dona suport a l’esport de base i en millora la presència a les poblacions de les penyes, tot fomentant els bons hàbits; el Penyes Futbol Games, un campionat de ProEvolution Soccer; o bé les conferències “Barça i Catalunya” en què es fa un repàs de la història del Club i de la importància que ha tingut el suport del moviment de les penyes al llarg de tots els anys. Podeu consultar més informació sobre la iniciativa al web www.penyespadeltour.com


34 BLAUGRANES

JULIOL 2019

AGENDA D’ACTES FEB-JUNY 2019 PB Santomera – 15/03/19 PB Calafell – 23/03/19 PB Montgrí i comarca – 29/03/19 PB SB Castellar del Vallès – 04/04/19 PB Casal de Tarragona – 11/04/19 Fed. Lleida Sud i la Franja – 23/04/19 PB La Societat – 05/05/19 PB Maresme – 09/05/19 PB Sant Adrià del Besós – 10/05/19 PB Golmés – 19/05/19 PB Colbató – 07/06/19

Conferències Les arrels, la història i el catalanisme són el denominador comú de les xerrades blaugranes LA CONFERÈNCIA “BARÇA I CATALUNYA” HA RECORREGUT BONA PART DEL TERRITORI CATALÀ I, FINS I TOT, HA VISITAT EL CENTRE PENITENCIARI MÚRCIA I

en el moment de la fundació del Club, el paper del feminisme en els orígens del Barça o quina relació té el Club amb el catalanisme, entre molts altres matèries d’interès. L’activitat ha recorregut bona part del territori català, i ha posat llum, en la història blaugrana, a entitats com la PB Calafell, la PB Montgrí i comarca, la PB Casal de Tarragona, la Federació Lleida Sud i la Franja, la PB La Societat, la PB Maresme, la PB Sant Adrià del Besós, la PB Golmés i la PB Collbató. Així mateix, ha visitat una de les penyes més antigues del moviment penyístic blaugrana, la Penya Solera Barcelonista de Castellar del Vallès, que aquest mes celebra el seu 67è aniversari.

Tot culer vol conèixer els seus orígens, les arrels del Club dels seus somnis. Amb la voluntat de satisfer aquesta necessitat, neixen les conferències “Barça i Catalunya”, una oportunitat per fer un repàs a la història del FC Barcelona a través dels seus orígens convulsos i apassionants, anècdotes i situacions que han marcat l’evolució i constitució del Club tal com és avui dia.

A més de recórrer la geografia catalana, la conferència també es va fer a la ciutat de Múrcia, i no en un escenari qualsevol. El Centre Penitenciari Murcia I va ser el teló de fons d’una jornada organitzada per les penyes locals, la PB Totana i la PB Santomera, juntament amb la Confederació Mundial de Penyes. Així, les persones internades van poder conèixer els orígens del Club i interactuar amb els ponents.

Així, un grup multidisciplinari de conferenciants format per representants de la Confederació Mundial de Penyes, periodistes, historiadors, escriptors i personalitats vinculades al Club comparteixen amb l’afició temes com la situació sociopolítica en què es trobava la Ciutat de Barcelona

I és que tal com diu el lema, el FC Barcelona és “més que un Club” i, per això, des de sempre ha volgut implicar-se de manera proactiva amb la societat, sent un actor més al servei no només d’aquells que decideixen sumar-se a la família blaugrana, sinó de tot el territori.


35 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Junts+ L’handbol pren el protagonisme a l’inici de la nova temporada de Junts+ al territori ELS NENS DE L’ESCOLA DE FUTBOL ARBUCIENCA I DE L’ESCOLA DE FUTBOL SALA TECLA SALA TAMBÉ HAN REBUT LA FORMACIÓ D’ENTRENADORS DE FUTBOL BASE DEL FC BARCELONA Amb la voluntat de promoure l’esport de base i de transmetre els valors blaugranes i el sentiment culer als més joves arreu de tot el territori, la Confederació Mundial de Penyes impulsa el projecte Junts+. A través d’aquest, les penyes implicades col·laboren amb un equip d’esport formatiu de la seva localitat i estableixen una relació amb una de les cinc seccions professionals del Club: futbol, futbol sala, bàsquet, handbol o hoquei patins. Aquest any el tret de sortida de Junts+ va tenir lloc a finals del mes de març, amb l’handbol com a protagonista. D’una banda, gràcies a la PB de Berga i els equips alevins i benjamins masculins de l’Handbol Berga; de l’altra, amb la PB El Perelló i els equips alevins i infantils de l’Handbol Club Perelló, un club

íntegrament femení. En ambdós casos, l’entrenador del juvenil d’handbol del Barça Lassa va dirigir un entrenament i va oferir una xerrada sobre l’estil de joc en equip, les tècniques esportives i els valors blaugranes. En el cas de l’Handbol Club Perelló, les joves jugadores van completar l’experiència assistint a un partit del primer equip al Palau Blaugrana a principis de maig. Totes les activitats van comptar amb la implicació de la Federació de Penyes Barcelonistes del Bages, Berguedà i la Cerdanya, la Federació de les Terres de l’Ebre, i també de representants del FC Barcelona. En el terreny del futbol, el projecte Junts+ va repetir l’experiència amb la PB d’Arbúcies, de la Federació de Penyes Barcelonistes del Gironès, Selva, Garrotxa i Pla de l’Estany, i amb l’Escola de Futbol Arbucienca, que l’any passat també hi va participar. Primer, els 40 nens dels equips benjamins van assistir a una jornada formativa a les instal·lacions annexes al Mini Estadi i, unes setmanes més tard, van rebre la visita de dos entrenadors de la Barça Escola, que hi van celebrar una sessió tècnica i una xerrada. Finalment, el projecte Junts+ va aterrar a l’escola de futbol sala Tecla Sala de L’Hospitalet la primera setmana de juny. El grup de nens de l’equip aleví d’aquesta escola van comptar amb la presència de l’entrenador del juvenil de futbol sala del FC Barcelona, que va dirigir un entrenament i també els va fer una xerrada formativa sobre els valors que cal tenir en compte sobre la pista. Tots els participants del projecte Junts+ i les seves famílies han rebut un carnet específic associat a la penya corresponent que ha promogut aquesta acció.

AGENDA D’ACTES FEB-JUNY 2019 CH Berga (handbol) 25/03/19 CH Perelló (handbol femení) 27/03/19 Escola de futbol Arbucienca 04/05/19 i 31/05/19 Escola de Futbol Sala Tecla Sala 05/06/2019


36 BLAUGRANES

JULIOL 2019

AGENDA D’ACTES FEB-JUNY 2019 PB Vall de Bisaura – 02/02/19 PB Vall del Tenes – 15/03/19 PB SB Castellar del Vallès – 21/03/19 PB Joves de Ponent – 22/03/19 PB Alella – 04/04/19 PB Bellvisenca – 06/04/19 PB El Papiol – 13/04/19 PB L’Estany – 01/06/19

Solidaritat #Invulnerables recorre la geografia catalana per conscienciar l’afició blaugrana sobre la pobresa infantil LA VISITA DE SOR LUCÍA CARAM AL VALLÈS VA TENIR UN ÈXIT SENSE PRECEDENTS EN REUNIR MÉS DE DUES-CENTES PERSONES A BIGUES I RIELLS I MÉS DE CENT A CASTELLAR La solidaritat és un dels valors fonamentals i definidors del FC Barcelona i també una peça clau per al moviment de penyes que l’anima i l’esperona. Així, i en el marc de les activitats que organitza la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona en col·laboració amb la Fundació Barça, sor Lucía Caram ha presentat al llarg dels darrers mesos el projecte #Invulnerables arreu del territori català. Mitjançant xerrades que busquen conscienciar penyistes i aficionats blaugranes sobre diverses problemàtiques socials, la iniciativa vol contribuir a erradicar la pobresa infantil amb la finalitat d’afavorir la igualtat d’oportunitats entre els infants,

trencar el cercle de la pobresa hereditària i promoure la col·laboració públicoprivada. Amb aquest objectiu per bandera, la religiosa, activista social i patrona de la Fundació Barça, ha visitat bona part de la geografia catalana. Pobles i ciutats amb un denominador comú: la passió blaugrana i la voluntat d’aportar el seu granet de sorra a la societat. Al Vallès, les xerrades van comptar amb una participació sense precedents. A Bigues i Riells, més de dues-centes persones van escoltar les paraules de sor Lucía Caram, mentre que, a Castellar, la xerrada superava el centenar d’assistents. La PB Vall de Tenes en col·laboració amb l’Ajuntament de Bigues i Riells va acollir una jornada solidària en què Caram va descriure el projecte com “un repte i un somni, ja que a Catalunya la pobresa té cara de nen i darrera de cada infant hi ha una família i un drama”. L’activitat també va suposar un punt d’inflexió per als penyistes del Papiol, que van acollir la monja dominicana en el context de la Setmana Cultural que se celebra a la seva localitat. A banda d’acostar-los la realitat de la pobresa infantil, sor Lucía Caram va mostrar la seva cara més propera parlant-los de la seva història de superació personal, una crònica d’humanitat que va commoure tots els assistents. De fet, el relat de sor Lucía Caram ja ha impregnat Osona, el Vallès, Lleida, el Maresme i el Barcelonès, i ha demostrat així el seu compromís tant amb els valors del FC Barcelona en general com amb els de les penyes en particular.


37 BLAUGRANES

JULIOL 2019

eSports El torneig Penyes Futbol Games acosta l’emoció dels esports electrònics als penyistes més joves L’ACTIVITAT HA CREUAT L’ATLÀNTIC I HA ARRIBAT PER PRIMER COP A BRASIL, DE LA MÀ DE LA PB DE SAO PAULO El moviment de penyes del FC Barcelona ha esdevingut una experiència transversal en la qual hi tenen cabuda des dels seguidors culers més veterans fins als més petits. Els més menuts i els joves de la casa són, precisament, un dels motors més importants del moviment, ja que són els responsables de continuar el llegat penyístic i transmetre’l a les futures generacions. Conscient d’això, la Confederació Mundial de Penyes encapçala Penyes Futbol Games, un projecte que té la finalitat d’apropar els més joves al moviment de penyes mitjançant els videojocs i amb la col·laboració de les federacions territorials. Darrerament, el projecte ha anat creixent i cada cop són més les penyes que volen sumar-se al repte. Tant és així, que l’abast de la iniciativa ha creuat l’oceà Atlàntic. La Penya

Barcelonista Sao Paulo va organitzar per primera vegada un torneig d’e-sports del Pro Evolution Soccer 2019 (PES19) el darrer mes d’abril. L’entitat brasilera va aconseguir reunir fins a vint-i-quatre nens, nenes i adolescents que van competir en format fase de grups i eliminatòries, fet que va resultar una “gran festa i experiència per a tots els jugadors”, segons el president de la penya brasilera, Miquel Pardina. Aquesta penya blaugrana, l’única oficial al país, ja suma gairebé doscents penyistes i, amb la voluntat d’actuar de pont entre el Club i l’afició brasilera, ha demostrat que la passió pels colors blaugranes no té fronteres i s’ha erigit com a clar exemple de la internacionalització del moviment blaugrana, que arriba ja als cinc continents. Així mateix, el torneig s’ha consolidat arreu del territori català i ja són moltes les federacions de penyes barcelonistes que han donat a conèixer els seus classificats per participar a la fase final, que se celebrarà el dia del Trofeu Joan Gamper, en el marc del Congrés Mundial de Penyes. Entre aquestes hi ha les federacions de les Terres de l’Ebre, el Vallès, Ponent Nord, el Baix Llobregat, Tarragona Nord, el Maresme, Lleida Sud i la Franja. Certament, el torneig s’ha consolidat com una de les activitats preferides dels benjamins de les penyes. Els quatre finalistes de cada federació esperen amb neguit l’arribada del Congrés Mundial de Penyes per poder compartir i demostrar els seus dots als comandaments, i enfrontar-se als penyistes provinents d’arreu del territori.

AGENDA D’ACTES FEB-JUNY 2019 Terres de l’Ebre – 09/03/19 Federació Vallès – 24/03/19 PB de Sao Paulo – 04/04/19 Federació Ponent Nord – 01/05/19 Baix Llobregat – 18/05/19 Federació Tarragona Nord – 19/05/19 Federació Maresme – 01/06/19 Fed. Lleida Sud i Franja – 08/06/19


38 BLAUGRANES

A C

T

U A

L

I

JULIOL 2019

T A T

P

E

N

Y

E

S

BARCELONA

• Èxit de participació de “Dona sang culer” • La Confederació Mundial de Penyes acull actes solidaris per a nens amb malalties minoritàries i per a menors no acompanyats

MATARÓ

• El I Torneig Internacional de Futbol 7 de la Penya Special Barça se celebra a Mataró

SARAGOSSA

• La PB Tarazona celebra les seves noces de plata i acull la 4a Trobada de Penyes d’Aragó, Navarra i La Rioja

LLEIDA

• La 13a Trobada de Penyes de Lleida Sud i la Franja engalana Almacelles amb els colors blaugranes

MARRAKECH

• El 8è Congrés de Penyes Barcelonistes Francòfones se celebra al Marroc

BADAJOZ

• La PB Puebla de la Calzada celebra els seus vint-i-cinc anys d’història

ROQUETES

• La Trobada de Penyes de les Terres de l’Ebre celebra el 25è aniversari

UN MOVIMENT ACTIU El moviment de penyes del FC Barcelona està present als cinc continents i encara continua creixent. Per accentuar la seva presència al territori, les penyes organitzen centenars d’actes al llarg de l’any. En aquesta secció destaquem alguns celebrats en les darreres dates:

GALÍCIA

• La 29a Xuntanza congrega més de 20 penyes de la federació gallega

SANT CUGAT

• Més de 200 adolescents de Sant Cugat participen en el 6è Torneig Nocturn Mixt de Futbol 7

RIUDECANYES

• Celebració, història i esperit culer a la 18a Trobada de Penyes de Tarragona Nord

RODA DE TER

• La Penya Barcelonista Roda de Ter i les Masies celebra tres dècades de vida en família


39 BLAUGRANES

JULIOL 2019

BARCELONA Campanya de donació

Èxit de participació de “Dona sang culer” EL DIRECTIU PAU VILANOVA, EL PRESIDENT DE LA CONFEDERACIÓ I 20 PENYES BARCELONISTES VAN FORMAR PART DE LA INICIATIVA SOLIDÀRIA IMPULSADA PER LA FEDERACIÓ DEL BARCELONÈS EST La Federació de Penyes Barcelonistes del Barcelonès Est, presidida per Jordi Monturiol, amb la col·laboració de la Confederació Mundial de Penyes i el Banc de Sang i Teixits, van impulsar una marató de donació de sang a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, la qual va resultar tot un èxit de participació

Les penyes de la Federació del Barcelonès Est a la marató “Dona sang culer” a l’Hospital Sant Pau

amb un total de 60 donants. El directiu Pau Vilanova; el president de la Confederació, Antoni Guil; el vocal de la Fundació Barça, Antoni Tombas, i l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors, Paco Fortes, van ser-hi presents i van col·laborar com a donants a favor d’aquesta iniciativa solidària. Van ser 20 les entitats barcelonistes de la capital catalana les que van participar en aquesta jornada solidària de donació de sang sota el lema “Dona Sang Culer” que, en total, va aconseguir més de 80 donacions, i que evidencia un cop més els valors i principis dels penyistes, els quals van molt més enllà del suport a l’equip. La directora de l’Hospital de Sant Pau, Laura Medina, va agrair en la seva intervenció la labor que totes les penyes van fer durant la jornada i va destacar la importància social de les donacions de sang.


40 BLAUGRANES

JULIOL 2019

BARCELONA Visibilitat de les malalties minoritàries

La Confederació Mundial de Penyes acull actes solidaris per a nens amb malalties minoritàries i per a menors no acompanyats

entitat que uneix tota la comunitat de famílies amb malalties estranyes d’Espanya per fer visible les seves necessitats i proposar millores per a la seva qualitat de vida. Així mateix, la Confederació va rebre també 50 menors no acompanyats (MENA), membres i representants de la Fundació Antonio Moreno. Aquesta és una fundació que pretén donar resposta al desenvolupament de centres i programes destinats a la prevenció, el tractament i la integració de persones en risc d’exclusió social i que centra el seu focus en la infància, la joventut i la família.

LA CONFEDERACIÓ VA CELEBRAR, JUNTAMENT AMB LA FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE ENFERMEDADES RARAS, UNA RECEPCIÓ SOLIDÀRIA PER A UNA SEIXANTENA D’INFANTS, FAMILIARS I AFECTATS PER AQUESTES MALALTIES

Els actes van comptar amb la presència de cares visibles del FC Barcelona i del moviment de penyes, entre els quals, el directiu del Barça, Pau Vilanova; el president de la Confederació Mundial de Penyes, Antoni Guil; diversos presidents de Federacions de Penyes Barcelonistes; el president de FEDER i alhora responsable del Consell de Solidaritat de la Confederació, Juan Carrión, i diversos representants de la Fundació Antonio Moreno.

La Confederació Mundial de Penyes va tornar a ser l’estendard dels valors blaugranes vinculats amb la solidaritat i la inclusió social a través de l’impuls d’un acte benèfic que va acollir nens, familiars i afectats per malalties minoritàries. L’organitzava la Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER), una

Els menors no acompanyats van poder gaudir d’una visita al Museu del FC Barcelona, mentre que els nens i nenes provinents del col·lectiu de malalties minoritàries van tenir l’oportunitat de saltar a la gespa del Camp Nou i de fer-se una fotografia amb el primer equip del Barça.

Pau Vilanova i Antoni Guil a la fotografia de família de la jornada del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries


41 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Els participants del I Torneig Internacional de Futbol, organitzat per la Penya Special Barça a l’Escola Salesians de Mataró

MATARÓ Cita ineludible per al foment de la solidaritat i la cooperació

El I Torneig Internacional de Futbol 7 de la Penya Special Barça se celebra a Mataró

d’un centenar d’esportistes d’arreu de Catalunya i Itàlia, els jugadors, les famílies i els espectadors van convertir-se en un clar exemple de les capacitats i virtuts del col·lectiu. El torneig el va organitzar la Fundació Fedamar amb la col·laboració dels voluntaris de ”la Caixa”, i va aplegar més de 200 espectadors i aficionats que van crear un ambient de germanor immillorable.

ORGANITZAT PER LA FUNDACIÓ FEDAMAR AMB LA COL·LABORACIÓ DE ”LA CAIXA”, LA CONTESA VA REUNIR MÉS D’UN CENTENAR D’ESPORTISTES A L’ESCOLA SALESIANS DE MATARÓ

La Penya Barcelonista Special Barça treballa per al benestar dels seus membres, un nombre molt important dels quals són persones amb diversitat funcional, majoritàriament de caire intel·lectual, i es dedica a promoure l’activitat esportiva entre els seus socis. A través de la celebració d’aquest primer torneig, es va fer palès que l’esport té la capacitat de connectar comunitats de diferents racons del món i que la plena inclusió i integració de les persones amb diversitat funcional és possible.

El passat mes de febrer es va celebrar a l’Escola Salesians de Mataró el I Torneig Internacional de Futbol 7 de la Penya Barcelonista Special Barça per a persones amb diversitat funcional. En un ambient familiar i festiu, que va acollir més

No es va voler perdre la cita una figura com Juan Manuel Asensi, emblemàtic ex-jugador del FC Barcelona, que va estar acompanyat per les tres copes més importants del Club: la Copa de la Lliga, la Champions i la del Rei, per presidir l’esdeveniment.


42 BLAUGRANES

JULIOL 2019

SARAGOSSA Doble celebració a Saragossa

La PB Tarazona celebra les seves noces de plata i acull la 4a Trobada de Penyes d’Aragó, Navarra i La Rioja L’ENTITAT ARAGONESA VA ENCAPÇALAR EL PASSAT MES DE MARÇ UNA JORNADA FARCIDA D’ACTIVITATS PER CELEBRAR EL SEU ANIVERSARI EN EL MARC DE LA QUARTA EDICIÓ DE L’APLEC TERRITORIAL La PB Tarazona, situada a la província de Saragossa, va celebrar el seu vint-i-cinquè aniversari el passat mes de març. En el marc

Penyistes d’Aragó, Navarra i La Rioja davant la catedral de Tarazona

de la commemoració, l’entitat va acollir també la 4a Trobada de Penyes d’Aragó, Navarra i La Rioja, que va congregar 250 penyistes provinents del nord-est espanyol. A l’esdeveniment hi van participar representants del FC Barcelona com el síndic de penyes, Ramon Térmens, i els exjugadors i membres de l’Agrupació Barça Jugadors, Pere Valentí Mora i Samuel Okunowo. Al llarg de la jornada, encapçalada pel president de la penya de la localitat, Miguel Lancis, i per la presidenta de la Federació de Penyes d’Aragó, Navarra i La Rioja, Marta Gajate, els assistents van poder gaudir d’un tour cultural i gastronòmic pel municipi i d’un dinar de gala commemoratiu. A més a més, es va fer un homenatge al president i als cinc socis fundadors de l’entitat penyística, que es va formalitzar amb el lliurament del Club a la penya d’un bolígraf institucional i de l’evolució dels escuts. Per finalitzar la diada es van lliurar una sèrie de records a les penyes assistents i es va oficialitzar un donatiu econòmic a l’associació social Centinela Tarazona.


43 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Els penyistes de la Federació Lleida Sud i La Franja en el dinar commemoratiu de la Trobada a Almacelles

LLEIDA Sentiment i força barcelonistes a Lleida

La 13a Trobada de Penyes de Lleida Sud i la Franja engalana Almacelles amb els colors blaugranes EL PASSAT MES DE MARÇ, 200 PENYISTES VAN GAUDIR DE LA CELEBRACIÓ DE DIVERSOS ACTES QUE VAN DEMOSTRAR LA PASSIÓ PEL BARCELONISME A LA REGIÓ

Dos centenars de penyistes i aficionats blaugranes van ser partícips d’una doble celebració que va engalanar Almacelles amb els colors del FC Barcelona per celebrar la 13a Trobada de Penyes de Lleida Sud i la Franja i el 25è aniversari de la Penya Barcelonista “La Clamor” de la localitat. Durant la jornada, els penyistes van tenir la possibilitat de gaudir d’un debat d’actualitat anomenat “Show Trident” al Casal Cultural d’Almacelles i també es va dur a terme una recepció a l’Ajuntament amb l’alcalde de la localitat, Josep Ibarz. La visita a la seu de la penya local va precedir el dinar multitudinari amb el qual es van tancar els actes de la celebració i on també hi van assistir el president de la Federació de Penyes de Lleida Sud i la Franja, Claudio Bosch; el president de la Penya Barcelonista “La Clamor” d’Almacelles, Javier Navarro, o l’Avi del Barça, Joan Casals, entre d’altres.


44 BLAUGRANES

JULIOL 2019

MARRAKECH Visita a Marrakech

El 8è Congrés de Penyes Barcelonistes Francòfones se celebra al Marroc LA PENYA BLAUGRANA DE MARRAKECH VA ORGANITZAR, JUNTAMENT AMB LA FEDERACIÓ MÓN I LA CONFEDERACIÓ MUNDIAL DE PENYES, EL 8è CONGRÉS DE PENYES BARCELONISTES FRANCÒFONES AL MARROC El passat mes de març la Penya Blaugrana de Marrakech, amb la col·laboració de la Federació Món i la Confederació Mundial de Penyes, va congregar al Marroc un total de 24 penyes barcelonistes de parla francesa procedents del nord d’Àfrica i

Espectacle pirotècnic organitzat per la Penya Blaugrana de Marrakech

de França, amb motiu del 8è Congrés de Penyes Barcelonistes Francòfones. Durant la celebració del Congrés, els penyistes van tenir la possibilitat de fer turisme per Marrakech visitant la Medina i altres monuments imprescindibles de la ciutat. El moment més emocionant va arribar a la nit, en què en un solar envoltat per un claustre ple d’haimes, diversos genets van fer un espectacle de volteig amb banderes del Barça i del Marroc. Posteriorment, es va disparar un castell de focs artificials en què, un cop va acabar la traca final, es podia llegir “Visca el Barça” i tots els presents, emocionats, van cantar a ple pulmó l’himne blaugrana. Després d’aquesta funció improvisada, els representants del moviment de penyes i del FC Barcelona van signar en el llibre de visites de l’Ajuntament. La comitiva blaugrana va estar encapçalada pel directiu en cap de la Comissió Social, Josep Maria Barnils; el president de la Confederació Mundial de Penyes, Antoni Guil; el president de la Federació Món, Antoni Freire, i els presidents, les juntes directives i els membres tant de la penya amfitriona com de la resta de penyes francòfones assistents.


45 BLAUGRANES

JULIOL 2019

La tradicional tallada de pastís a Badajoz

BADAJOZ Efemèrides a Badajoz

La PB Puebla de la Calzada celebra els seus 25 anys d’història LA PENYA DE BADAJOZ VA COMMEMORAR EL SEU QUART DE SEGLE AMB UNA JORNADA QUE VA COMPTAR AMB LA PRESÈNCIA ESPECIAL DE REPRESENTANTS DEL FC BARCELONA La PB Puebla de la Calzada va protagonitzar una intensa jornada d’activitats per celebrar els seus vint-i-cinc anys d’història. Un restaurant local va ser l’escenari, el passat 30 de març, d’un dinar en petit comitè que va donar el tret de sortida a la celebració i on van participar els membres de l’entitat penyística

i els representants de la Federació Barcelonista de Penyes d’Extremadura. Tot seguit, la comitiva del FC Barcelona i de la penya, encapçalada pel delegat de les relacions amb la UEFA, Amador Bernabeu, i l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors, Juan Manuel Asensi, es van dirigir a l’ajuntament de la localitat on es va dur a terme una recepció per part de l’alcalde del municipi, Juan María Delfa. Posteriorment, la celebració es va traslladar a la seu de la penya per fer una visita que va mobilitzar un elevat nombre de gent jove i famílies veïnes, que van demostrar la rellevància de l’entitat com a punt neuràlgic i de reunió per al municipi. Com a mostra de la sincronia i l’afecte amb els representants d’altres clubs, també hi van assistir els presidents de les penyes del Reial Madrid i de l’Atlético de Madrid de la zona. La jornada es va tancar amb un còctel a la seu social de la penya i un sopar de germanor que va permetre als assistents compartir vivències sobre el quart de segle d’història de l’entitat.


46 BLAUGRANES

JULIOL 2019

ROQUETES Un quart de segle de reunions de penyes al sud de Catalunya

La Trobada de Penyes de les Terres de l’Ebre celebra el 25è aniversari EL VICEPRESIDENT PRIMER, JORDI CARDONER I CASAUS, VA PRESIDIR L’EFEMÈRIDE, QUE VA COINCIDIR AMB EL 25è ANIVERSARI DE LA PB MONT-CARO La localitat de Roquetes va ser l’amfitriona el passat mes de juny de la 25a Trobada de Penyes de les Terres de l’Ebre. La reunió es va celebrar coincidint amb el 25è aniversari de la Penya Barcelonista Mont-Caro, amb seu a la mateixa població, la qual es va encarregar de l’organització de la cerimònia. La jornada va començar amb un col·loqui que van pronunciar els exjugadors del FC Barcelona Pere Valentí Mora, José

Joaquín Albaladejo i Félix Palomares, tots tres integrants de la plantilla que va guanyar la primera Recopa del Barça l’any 1979. Tot seguit, els assistents van poder visitar l’Observatori de l’Ebre, un institut d’investigació fundat el 1904 per estudiar la meteorologia i les relacions entre el Sol i la Terra, i que actualment forma part de la Universitat Ramon Llull. Els actes institucionals es van completar amb una recepció a l’Ajuntament de Roquetes encapçalada per Francesc Gas, alcalde de la localitat. En representació del Club hi va acudir Jordi Cardoner i Casaus, vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació Barça; i en representació del moviment de penyes hi van anar Ramon Fibla, president de la Federació de Penyes Barcelonistes de les Terres de l’Ebre; i Ramon Pardo, president de la PB Mont-Caro. Després dels corresponents parlaments i intercanvis d’obsequis, la comitiva es va dirigir al Pavelló Municipal de Roquetes, on els tres exjugadors del Barça, el president de la PB Mont-Caro i el president de la Federació de les Terres de l’Ebre van dedicar unes paraules a tots els presents. Seguidament, van donar pas als parlaments finals de l’alcalde del municipi i del vicepresident Cardoner. La celebració va concloure amb el lliurament dels corbatins de record a les 39 entitats assistents i un dinar commemoratiu que va comptar amb la presència de 220 persones.

El vicepresident primer del FC Barcleona, Jordi Cardoner, amb els representants de les 39 penyes barcelonistes assistents


47 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Les 20 penyes gallegues amb els obsequis commemoratius de la 29a Xuntanza

GALÍCIA Novetats blaugranes a Galícia

La 29a Xuntanza congrega més de 20 penyes de la federació gallega EL PASSAT MES DE JUNY, LA LOCALITAT DE VIMIANZO VA ACOLLIR MÉS DE 200 PENYISTES EN UNA JORNADA EN QUÈ ES VAN ATORGAR ELS PREMIS BARÇA-GALÍCIA La 29a Xuntanza, la trobada anual de penyes gallegues, es va celebrar el passat mes de juny a la localitat de Vimianzo, sota l’organització de la Peña Barcelonista Irmandiña. Més de 20 penyes de la Federació gallega es van congregar amb motiu de la trobada, que va engalanar amb símbols blaugranes els carrers de la localitat. Un moment molt destacat del cap de setmana es va viure durant una xerrada sobre la Recopa de Basilea de 1979, que van encapçalar els exjugadors i membres

de l’Agrupació Barça Jugadors Juan Manuel Asensi, Rafael Zuviría i Paco Méndez, i va estar moderada pel periodista Joan Poquí. Per tal d’aprofundir en la cultura gallega, els assistents van visitar el Castelo de Vimianzo, on es va realitzar una recreació històrica amb una àmplia assistència tant d’habitants locals com de penyistes. Tot seguit, l’alcalde en funcions de la localitat, Manuel Antelo, va rebre el moviment de penyes a la Casa de la Cultura. En representació del Club va acudir-hi Jordi Casamiglia, membre de la Junta Directiva, mentre que els representants del moviment van ser el president de la Federació de Galícia,  Salvador Cerviño; el president de la Federació del Bages, el Berguedà i la Cerdanya, Ramon Burniol; el president de la Federació  de Castilla-La Mancha,  Daniel Peinado, i el vicepresident de la Federació d’Andalusia, Ceuta i Melilla, Rafael Pichardo. Finalment, es va fer l’entrega dels Premis Barça-Galícia, una gala anual en què la federació gallega premia quatre de les seves penyes. També es va retre un bonic homenatge sorpresa a l’Avi del Barça, Joan Casals.


48 BLAUGRANES

JULIOL 2019

SANT CUGAT Futbol nocturn al Vallès

Més de 200 adolescents de Sant Cugat participen en el 6è Torneig Nocturn Mixt de Futbol 7

del territori per gaudir d’una jornada esportiva plena de valors blaugranes. Una de les característiques principals d’aquesta iniciativa és la transmissió de valors, educació i respecte, com el Fair Play, una fita que es feia explícita sota el lema “Enganxa’t als bons hàbits”.

“ENGANXA’T ALS BONS HÀBITS” VA SER EL LEMA DE LA DARRERA EDICIÓ DE LA CONTESA ENCAPÇALADA PER LA PENYA BARCELONISTA DE LA LOCALITAT

En aquesta línia, una de les normes del joc és que cada equip participant compti, com a mínim, amb tres noies a la seva plantilla amb l’objectiu de fomentar la inclusió i la igualtat de gènere en el món de l’esport. Així mateix, i per tal de no promoure la competitivitat i incidir en la diversió esportiva, cada equip pot tenir un màxim de quatre participants federats. Addicionalment, durant la diada es van fer diversos tallers de sensibilització dedicats a l’autocontrol, als primers auxilis i a entendre la pròpia anatomia i les seves funcionalitats.

Els nois i noies d’entre 12 i 18 anys de tots els instituts i centres escolars de Sant Cugat, així com de casals, centres cívics per a joves, entitats esportives i culturals, van ser els protagonistes de la 6ª edició del Torneig Nocturn Mixt de Futbol 7, una activitat promoguda per la Penya Blaugrana de Sant Cugat del Vallès que, enguany, celebra el seu 40è aniversari. La penya, que l’any passat va rebre el Premi a la Major Projecció Social gràcies a la organització d’aquest torneig –atorgat per l’Esports en Marxa de Cugat.cat–, ha assolit unes xifres rècord de participació en aquesta darrera edició, reunint a més dos centenars de joves

La penya organitzadora tampoc no va voler deixar passar l’ocasió d’amenitzar la jornada amb un toc d’humor. Per això, un altre dels requisits per presentar-s’hi era comptar amb un nom divertit, un repte que van guanyar dos equips, el Cabehsitos i el Bebesita FC, considerats els equips amb noms més originals. També es va premiar l’equip que va demostrar més fair play i el que va mostrar més interès en els tallers de sensibilització. En definitiva, una jornada dominada per l’esport, la diversió i la igualtat que s’organitza amb la col·laboració de l’ajuntament del municipi, el FC Barcelona i la Confederació Mundial de Penyes.

Tots els equips de nois i noies que van competir en el torneig a Sant Cugat


49 BLAUGRANES

JULIOL 2019

Pau Vilanova amb els exjugadors i els representants de les penyes presents a la Trobada

RIUDECANYES Trobada de penyes i aniversari a Riudecanyes

Celebració, història i esperit culer a la 18a Trobada de Penyes de Tarragona Nord FINS A 170 PENYISTES ES VAN REUNIR PER CELEBRAR EL 6è ANIVERSARI DE LA PENYA DE LA LOCALITAT Envoltada d’afició i esperit blaugrana, el passat 16 de juny, la Penya Barcelonista Riudecanyes commemorava el seu 6è aniversari alhora que acollia més de 170 penyistes per celebrar la 18a Trobada de la Federació de Penyes Barcelonistes de Tarragona Nord a la seva població d’origen. Els penyistes més matiners van donar el tret de sortia a la jornada amb una visita guiada al Castell Monestir Sant Miquel d’Escornalbou. Posteriorment, els aficionats es van reunir a la sala de la Societat Recreativa per gaudir d’un col·loqui sobre la final de Basilea del 1979 moderat pel periodista Marçal Lorente

i encapçalat pels tres jugadors protagonistes d’aquell partit: Asensi, Zuviría i Martínez, que van compartir amb l’afició les seves sensacions sobre aquella final, van agrair el suport rebut i van recordar diverses anècdotes tant del partit com de les seves carreres esportives al Club dels seus somnis. Un relat que va emocionar als penyistes, una bona dels quals part havien estat presents en aquella final per sorpresa dels jugadors. La jornada també va dedicar temps a una celebració de caire institucional que va tenir lloc a l’ajuntament de la localitat amb la presència del directiu del Club, Pau Vilanova; Ernest Roigé, alcalde de Riudecanyes; Sergi Pitarch, president de la Penya Barcelonista Riudecanyes; Josep Borrull, president de la Federació de Penyes de Tarragona Nord, i Josep Maldonado, patró de la Fundació Barça. La Trobada va concloure amb el tradicional dinar commemoratiu i amb unes encoratjadores paraules del directiu Pau Vilanova, que va assegurar: “Aquesta Trobada culmina una temporada de molta feina per a totes les penyes que treballen constantment per estendre el barcelonisme arreu del territori. Al mateix temps, permet reunir un gran nombre de penyes que són ambaixadores del nostre Club, i que aprofiten moments com aquest per intercanviar experiències i maneres d’actuar”.


50 BLAUGRANES

JULIOL 2019

RODA DE TER 30è aniversari a Osona

La Penya Barcelonista Roda de Ter i les Masies celebra tres dècades de vida en família LA PENYA RODENCA ES VA INAUGURAR EL 1989 AMB 9 MEMBRES I ARA JA SUMA 250 SOCIS QUE SEGUEIXEN INCANSABLES A L’EQUIP DEL SEUS SOMNIS Un centenar de penyistes es van reunir per celebrar el 30è aniversari de la Penya Barcelonista Roda de Ter i les Masies, que es va celebrar aquest mes de juny a l’Ajuntament de les Masies de Roda. L’acte va comptar amb la presència d’Isidre

La directiva Maria Teixidor, entregant l’obsequi del FC Barcelona al president de la PB Roda de Ter

Costa, president de la penya homenatjada; Xavier Canudas, president de la Federació de Penyes Barcelonistes d’Osona i el Ripollès; i els dos alcaldes de les localitats veïnes, Jordi Vistos, alcalde de Les Masies de Roda, i Albert Serra, alcalde de Roda de Ter. L’encarregada de presidir l’acte va ser Maria Teixidor, secretària de la Junta Directiva del FC Barcelona i responsable del Futbol Femení del FC Barcelona, qui va posar de relleu les fites esportives del Club en el context femení, recordant l’èxit de les blaugranes en ser el primer equip espanyol de la història en arribar a la final de la UEFA Women’s Champions League i posant en valor la tasca del Club per incentivar el futbol femení. L’Ajuntament de Les Masies de Roda va ser el teló de fons de l’aperitiu de la diada en el què Maria Teixidor va dedicar unes paraules als penyistes. El plat principal va ser el tradicional dinar commemoratiu amb tallada de pastís per celebrar l’aniversari. Una jornada plena de germanor i esperit blaugrana a la que tampoc va faltar l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors, Paco Clos.


Profile for Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona

Revista Blaugranes número 9  

Revista editada per la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona

Revista Blaugranes número 9  

Revista editada per la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona

Advertisement