Revista Blaugranes número 8

Page 1

BLAUGRANES REVISTA OFICIAL DE LA CONFEDERACIÓ MUNDIAL DE PENYES DEL FC BARCELONA. NÚM. 8 - FEBRER 2019

BARÇA

LEGENDS

ENTREVISTA A ALBERT FERRER • LA SOLIDARITAT PENYÍSTICA • NOU WEB DE LA CONFEDERACIÓ • ESPAI PENYES • REPORTATGE DE BATISTE LLOPIS • ACTUALITATF E B R E R

5

EDITORIAL

Antoni Guil reflexiona sobre el compromís solidari del moviment penyístic.

6

ENTREVISTA Parlem amb Albert Ferrer, entrenador dels Barça Legends.

12

REPORTATGE

Així va ser la iniciativa de la Confederació durant la Diada del Soci Solidari.

2 0 1 9

20

36

la Confederació.

FC Barcelona, subjecte actiu en la lluita contra el frau.

INFOGRAFIA Els punts clau del nou web oficial de

22

ESPAI PENYES

Posem al descobert el nou espai del Museu del FC Barcelona dedicat al moviment de penyes.

ENTRADES

37

ESPECIAL Coneixem Juan Bautista Llopis, el porter centenari del FC Barcelona.

25

40 CONEIX LES ACTUALITAT PENYES Tota l’actualitat del moviment de Ens endinsem en la història de la PB Almogàvers Garrotxins, la PB Pedrito i la PB Beirut.

BLAUGRANES NÚM. 8 FEBRER 2019

penyes.

EDITA Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona PRESIDENT Antoni Guil i Román DIRECTOR Joan Camps i Reig REDACCIÓ Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona, Llorente & Cuenca AGRAÏMENTS Departament de Comunicació i Departament de Màrqueting del FC Barcelona COL·LABORADORS Federacions de Penyes del FC Barcelona, Pere Escobar, Frederic Porta FOTOGRAFIA Germán Parga - FCB, Manel Gimeno DISSENY I MAQUETACIÓ Bufa Tramuntana Comunicació IMPRESSIÓ TO+ Creacions Gràfiques DIPÒSIT LEGAL B 25197-20175 BLAUGRANES

FEBRER 2019

E D I T O R I A L

Solidaritat penyística Igual que la passió pels colors del nostre club, la solidaritat és un valor que uneix tots els penyistes de l’univers blaugrana. I és que, d’una manera constant i compromesa, els seguidors culers, a través de les nostres penyes, hem col·laborat i col·laborem diàriament en la millora de la qualitat de vida de les persones. I ho fem a través d’allò que més ens agrada i més feliç ens fa: la transmissió dels valors del FC Barcelona. Darrerament aquest compromís ha transcendit barreres amb una sèrie d’accions d’alt impacte social que només han estat possibles gràcies a l’esforç i convicció de tots i cadascun dels membres del nostre col·lectiu. L’èxit de la darrera Diada del Soci Solidari, una acció inclusiva que pretén que els més joves prenguin consciència de la realitat que ens envolta, n’és un bon exemple. Mitjançant l’aportació de persones de l’entorn de les Federacions territorials i les seves penyes, vam ser capaços de recollir 6.850 kg d’aliments destinats al Banc dels Aliments, una xifra que revela un any més la nostra

implicació en l’esdeveniment social en què s’ha convertit aquesta diada. Però també és mostra del pes que l’acció social té pel moviment penyístic l’estreta relació que, des de la Confederació Mundial de Penyes, mantenim amb la Fundació Barça, amb la qual, després de signar un acord estratègic de col·laboració, desenvolupem periòdicament una sèrie d’accions en l’àmbit de l’esport que tenen com a objectiu inculcar valors entorn de l’esport i la salut als més joves. Aquests projectes, però, no fan més que replicar una sensibilitat compartida per tots i cadascun dels penyistes que, des de les seves entitats locals, s’esforcen amb constància i perseverança per contribuir a construir unes millors condicions de vida. No hi ha una penya al món que no estigui compromesa amb el seu entorn i això ens ha de fer sentir honorats com a col·lectiu. Gràcies a tots els penyistes per l’esforç realitzat, ja que el vostre compromís ens ha convertit en el gran moviment que som: integrador i, sobretot, solidari.

Antoni Guil

President de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona


6 BLAUGRANES

E

N

T

R

E

V

I

FEBRER 2019

S T A

Entrevistem l’entrenador dels Barça Legends, un equip format per exjugadors del FC Barcelona

ALBERT

FERRER


7 BLAUGRANES

FEBRER 2019

La memòria al futbol és molt feble. Cada vegada més. El crèdit aconseguit per unes quantes bones actuacions consecutives pot ser suficient per aconseguir una millora de contracte. Avui valorem amb dificultat la temporada passada o el partit de fa un parell de mesos. Tot passa molt de pressa i la voracitat informativa es menja els seus fills com ho feia Cronos, el déu del temps, amb els seus.

Quan un personatge aconsegueix transcendir aquesta mena de maledicció temporal, és que té alguna cosa més que una suma de mèrits en un temps determinat. L’Albert Ferrer va néixer a Rubí fa 48 anys i és un exemple del que suposa la connexió entre la grada i el camp. Van ser els aficionats que el van anomenar el millor lateral dret de la història del Club quan el Barça va celebrar el centenari, i els que li demostren, encara avui, molts anys després de deixar el seu lateral, que és un personatge estimat.


8 BLAUGRANES

FEBRER 2019

“L’AFICIÓ ÉS EL MÉS IMPORTANT DEL CLUB” Sí, és veritat, em sento estimat. I això que, entre una cosa i l’altra, he estat molt de temps fora, però quan vens aquí i veus que et recorden, és molt maco. Potser és perquè soc de la casa i t’agafen una estima especial, però això és impagable. Quan jugues, portes un ritme tan frenètic que li dones menys importància, però quan et retires t’adones de la importància del soci, de les penyes, d’aquest contacte... Quan jugues és impossible, tot passa molt de pressa. I per què aquesta llunyania entre jugadors i afició? Ara encara és més accentuada que quan jugava... Al final fas el que pots i per on et porten. Abans anaves més amb aficionats i periodistes als avions, ara no. El jugador fa el que li diuen, és el més natural, i això crea més distància. Els mitjans de comunicació també han crescut molt i seria inviable aquella relació. El primer equip també s’ha de protegir d’un entorn que no sempre és fàcil. Jo, com que soc un romàntic, m’estimava més aquell tipus de relació, encara que és veritat que de vegades aquest contacte et distorsionava. Sovint estaves amoïnat o concentrat pel partit i volies estar sol, i això, al Barça, és molt difícil. Ara gaudeixo de la proximitat.

Albert Ferrer fent-se un selfie amb Hristo Stoítxkov

Fa d’entrenador del Legends. No hi juga mai? Només faig d’entrenador, i m’agrada. Hauria de treballar molt per estar a punt per jugar. El genoll em provoca moltes molèsties i l’hauria de treballar. Si m’hi posés... Però em costa molt i ser a la banqueta és un luxe. La seva situació és curiosa. Va deixar de jugar i es va posar a entrenar en tres equips. Però ha tingut prou temps per entrar a la història del Còrdova, per exemple. Per què no ha continuat per aquest camí? M’arriben coses, però no m’he mogut gaire perquè estic molt bé aquí. M’ha sortit alguna oportunitat fora, a Xipre... però ara estic a Can Barça i és fantàstic. El projecte Legends és molt més que quatre amics que juguen a futbol, és un projecte a través del qual sents que ajudes a fer gran el teu Club de tota la vida. És molt gratificant. No et dic que no torni a entrenar professionalment, aquí o a Anglaterra, perquè no ho sé. Conec aquell futbol i vaig ser molt feliç al Chelsea, però m’agrada el que estic fent ara, i soc a casa. Ser al Barça sempre ha estat el meu somni.


9 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Ferrer durant una roda de premsa

Diu que gaudeix del tracte de la gent. Ha passat per les penyes? El seu contacte amb els socis es limita a les trobades casuals quan va a l’estadi? No, això de l’estadi és puntual. Vaig anar a la trobada de penyes d’Andalusia i va ser increïble. És en llocs com aquest on t’adones que la gent és el més important del Club. Al final, aquí, a Can Barça, no hi ha cap propietari. No hi ha un senyor que tingui una majoria d’accions i pugui decidir unilateralment què vol fer. Aquest és un club de tots. També de la gent de les penyes: els que venen de fora, que agafen autocars i venen al camp, i els que no poden perquè viuen molt lluny i amb sort venen a Barcelona un cop l’any o cada no sé quan... A Andalusia em vaig adonar del que és aquesta afició. Ells no poden venir, però fan una defensa brutal del Club i de l’equip durant tot l’any, a contracorrent, i en situacions de vegades complicades. I això és impagable. Hi ha molta gent del Barça arreu, i t’adones dels sentiments tan profunds que tenen. Va més enllà de ser un aficionat d’un equip de futbol, el que fa aquesta gent es veu a pocs llocs al món

Vagis on vagis, al continent que sigui, trobes gent amb la samarreta d’en Leo o d’en Luis. És espectacular, i amb els Legends ho veiem moltíssim. A l’Índia, per posar-te un exemple, vam ajuntar 40.000 persones en un estadi, una passada. Hi ha equips a la LFP que no ajunten tanta gent per veure el primer equip professional i, nosaltres, que som veterans, que se’ns ha passat l’arròs, en vam ajuntar 40.000, quan normalment en tens 15.000 o 20.000. Això només ho aconsegueix el Barça. Nosaltres només en som els seus representants. Quan vas a un acte uniformat i amb l’escut és quan veus el que representes. Els dones un pin i es tornen bojos. No saps com ho valoren, la il·lusió que els fa. Hem de seguir exportant marca i fent Club, a tot el món, a les penyes. Aquest projecte, el dels Legends, pot contribuir a fer encara més gran el Club. Entens ara per què em costa pensar a marxar d’aquí? M’agrada, em sento útil, soc a casa... què més puc voler? El veig molt entregat. Emocionat, fins i tot.

Això és el futbol? És el Barça? Jo crec que és el Barça. No ho has vist mai? Un grup de gent que ve de fora i es plantegen l’estada com ho fan quan van de vacances a qualsevol altre lloc del món: fer la visita a l’estadi, passar per la botiga, comprar un record... Per a la gent que és culer i té una oportunitat de tant en tant, és molt important. Quan les coses les tens a l’abast, deixes de valorar-les.

És que em sobta. Pensi que, com a jugadors, aquestes coses les hem viscut de lluny. Sorprèn el nivell de coneixement i estima que et té gent que és d’un altre món, d’una altra cultura i d’un altre país. I, sobretot, sorprèn quan et trobes gent que ha marxat de casa per treballar. Em va passar fa quatre dies a Milà. Passejàvem pel Duomo i se’ns van apropar uns catalans que feia uns quants anys que vivien a Itàlia. Ens van demanar de fer unes


10 BLAUGRANES

fotos i vam estar xerrant una estoneta. Els vaig sentir molt a prop meu. Per ells era molt important, se sentien més a prop de casa, i em van fer sentir important, necessari, útil. Em van fer molt feliç. És que vostè no és un jugador qualsevol. Es va guanyar la gent fent coses que la tradició explica que no són gens senzilles. Aconseguir una plaça al primer equip després d’haver entrat al Club als 13 anys, aconseguir ser indiscutible d’un equip tan important com el Dream Team després de passar per una cessió a Tenerife... Però, segurament, el més difícil que va fer l’Albert Ferrer va ser recuperar-se en un temps rècord d’una lesió greu a Las Gaunas. Va caure al novembre i es va aixecar a l’abril per acabar jugant la lliga, la Champions i la final dels JJOO de Barcelona i guanyar-les totes tres. La gent recorda els títols, la història més íntima és igual i, per a mi, és igual que m’ho valorin o no. Aquells sis mesos van ser el

FEBRER 2019

meu millor any, i va ser l’any que menys vaig jugar: del novembre a l’abril, res, només feina cada dia. Però el que sí que recordo, i molt, és els que van estar al meu costat, els que no surten a la foto del premi final però sense els quals jo no hi hauria pogut ser: el doctor Borrell, el doctor Baños, el Langa, el gran Joan Malgosa... que van treballar amb mi el dia de Nadal per poder recuperar aquell genoll en un temps rècord. Gran part del meu èxit és gràcies a aquesta gent que no surt als mitjans però que, quan acabes la carrera, valores molt més. Per cert, vostè va ser un gran defensor, però també un gran marcador. Com s’ho hauria fet amb Messi al davant? Tu sol no pots fer res. T’ho dic jo, que he hagut de marcar l’home molts partits, amb aquest no pots fer-hi res. Necessites una feina de grup perquè amb l’un contra un o un dos contra un no te’n surts, és impossible. Necessites una feina molt zonal, molt

LEGENDS Els Barça Legends són el resultat d’un programa del FC Barcelona que té com a objectiu valorar la figura dels futbolistes que han vestit la samarreta del Club. Aquest projecte té la voluntat de contribuir a la globalització de la marca Barça i els seus valors a través dels exjugadors, així com rendibilitzar la carrera dels esportistes més enllà de la seva retirada professional. La iniciativa preveu la disputa de diversos partits i l’organització d’esdeveniments paral·lels en diferents llocs del món. Fins ara, els Barça Legends ja han participat en partits contra altres conjunts formats per llegendes, com el Manchester United, l’Inter de Milà i l’Olympique de Marsella, entre d’altres.


11 BLAUGRANES

d’ajudes, intentar que rebi en altres zones per tenir suports al costat... Has de fer una tàctica específica per mirar d’aturar-lo. Als entrenadors se’ls gira feina. A més de plantejar els partits, han de fer alguna cosa més. I és igual... perquè aleshores n’assisteix un altre i ja hi tornes a ser. Marcar-lo ha de ser un malson. No saps com fer-ho, si de prop o si de lluny. Si té un bon dia és impossible. Tots els jugadors tenim les nostres coses: si n’agafes un de ràpid, li deixes més espai i, si és hàbil, hi estàs més a sobre, però ell ho té tot. Té tantes coses, tantes virtuts, que és impossible.

FEBRER 2019

suposat que el que fa és normal, quan plegui sabrem el que ha estat capaç de fer aquest noi. Vostè el coneix. Bé, sé que ens seguia, que ens venia a veure. De vegades he anat a l’entrenament del primer equip, he coincidit amb ell i he de dir que m’ha tractat sempre amb una estima increïble. Suposo que quan ell era un nen a qui admirava era a nosaltres, el Dream Team. Amb mi ha estat sempre increïble, i s’agraeix, perquè, sent qui és, continua sent un noi extraordinari.

Doncs beneïda la sort de no haver-te d’amoïnar per això... Sí, tens raó. Ens hem de limitar a gaudir-lo perquè quan ell es retiri serà un drama - no ho hauria de ser. Perquè ens hem acostumat a veure certes coses que considerem normals, però que ja no les veurem fer a ningú, enlloc, mai més. Donem per

Per cert, vostè que ha voltat per mig món, on li agradaria anar a fer algun partit amb els seus Legends? M’agradaria molt anar a l’Argentina. És un país molt futboler i no hi he anat mai. També a Austràlia, encara que no ho sigui tant. Però l’Argentina... bé, de fet hi estem treballant.


12 BLAUGRANES

FEBRER 2019


13 BLAUGRANES

FEBRER 2019

R

E

P

O

R T A T G

E

El motor del col·lectiu penyístic


14 BLAUGRANES

AMB MOTIU DE LA DIADA DEL SOCI SOLIDARI, MÉS DE 18.000 PERSONES VAN OMPLIR LES RESERVES DEL BANC DELS ALIMENTS AMB L’APORTACIÓ DE 6.850 KG DE PRODUCTES DE PRIMERA NECESSITAT La solidaritat és un dels principals motors que impulsen el moviment penyístic blaugrana i és també un dels elements que l’han convertit en un dels col·lectius associatius més compromesos amb el seu entorn. Durant tot l’any, les diferents entitats barcelonistes col·laboren en tot tipus d’activitats que tenen com a principal objectiu millorar la vida de les persones, sobretot les del seu entorn més proper que, com a associacions profundament arrelades al seu territori, coneixen de primera mà. De fet, no són poques les ocasions en què les penyes impulsen diferents recaptes de diners per ajudar les persones que més ho necessiten, a més de promoure diferents accions d’acompanyament als col·lectius que no només necessiten una aportació de caire material, sinó també un acompanyament de caràcter humà.

FEBRER 2019

Aquest esperit solidari compartit entre tots els penyistes es demostra de manera global una vegada a l’any en la col·laboració que fan les penyes, amb l’impuls de les seves respectives Federacions territorials, a la Diada del Soci Solidari. Des de ja fa vuit anys, el FC Barcelona anima els seus socis a cedir els seus seients al Camp Nou a diversos col·lectius, col·lectius com ara ONG, escoles, associacions, entitats i institucions d’acció social perquè les persones que habitualment no tenen l’opció de poder gaudir d’un partit de futbol en directe puguin animar els seus jugadors preferits. Amb la inspiració que suposa aquesta iniciativa del Club blaugrana, la Confederació Mundial de Penyes fa tres anys que, juntament amb la Fundació Barça, impulsa una recollida d’aliments i productes de primera necessitat coincidint amb aquesta Diada Solidària i en benefici del Banc dels Aliments. El Banc dels Aliments té entre els seus objectius bàsics lluitar contra la pobresa alimentària arreu, participar en la reducció de l’exclusió social, contribuir a l’exercici del dret a una alimentació suficient i saludable i promoure una utilització més eficient dels recursos, objectius que entronquen completament amb els valors d’entitats com la Fundació Barça i la Confederació Mundial de Penyes. La impulsió de la Diada del Soci Solidari permet que tant els nens i nenes com els joves seguidors culers gaudeixin


15 BLAUGRANES

de l’experiència de visitar el Camp Nou i veure el seu equip jugar. A canvi, els membres de les penyes, les Federacions i els mateixos assistents han de col·laborar aportant aliments bàsics que es dipositen en diferents punts de trobada situats a l’entrada de l’estadi en unes caixes de grans dimensions. Així, es pretén que els més joves prenguin consciència de la realitat que els envolta, estiguin sensibilitzats respecte a la situació de les famílies menys afavorides i experimentin que poden actuar per intentar revertir-la. En aquesta ocasió, la diada es va celebrar el dia del partit de Copa del Rei disputat contra la Cultural Lleonesa a la capital catalana, el dia 5 de desembre. Una competició que es va tenyir de germanor i esperit blaugrana tant dins com fora del terreny de joc, i va fer tangibles els valors que representen el Club, que els aficionats i els penyistes sempre porten per bandera allà on van. Aquesta edició va superar totes les expectatives i va batre rècords, amb la participació de 18.000 persones d’entitats provinents de penyes d’arreu de Catalunya que, entre totes, van arreplegar més de 6.850 kg d’aliments de primera necessitat. A més de la massiva recollida d’aliments, la Confederació Mundial de Penyes també col·labora amb el Banc dels Aliments econòmicament. Les donacions econòmiques a les entitats de caire solidari són fonamentals per garantir la seva sostenibilitat i la continuïtat de la seva importantíssima tasca social. D’aquesta manera, en finalitzar la jornada i abans d’entrar a les graderies de l’estadi, Antoni Guil, president de l’entitat penyística mundial, va fer entrega d’un xec per valor de 5.000 € a Roser Brutau, presidenta del Banc dels Aliments, tal com s’havia fet en anteriors ocasions. Així mateix, aquest acte protocol·lari va comptar amb la presència de diversos presidents de Federacions de penyes barcelonistes d’arreu, a més de Pau Vilanova i Emili Rousaud, membres de la Junta Directiva del FC Barcelona.

Facilitar l’assistència al Camp Nou, objectiu primordial de la Diada del Soci Solidari A més de la recollida solidària d’aliments no peribles, iniciativa que va fonamentalment adreçada als alumnes d’escoles i instituts de les poblacions on estan establides les penyes al territori, la Diada del Soci Solidari se sustenta sobre la idea de facilitar el visionat en directe d’un partit del primer equip de futbol del FC Barcelona. De fet, assistir de públic al Camp Nou és un somni que molts no es poden permetre degut a les circumstàncies en què es troben, i és per això que les penyes del territori, coneixedores principals del seu entorn més proper, són la corretja de transmissió entre aquestes persones i el FC Barcelona. Aquest és el cas, per exemple, dels 25 refugiats marroquins acollits a l’associació Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) de Santa Coloma de Queralt. De tots ells, els que són menors de 16 anys estudien a l’IES Joan Segura i Valls, institut on treballa el vicepresident de la Confederació Mundial de Penyes, Salvador Torres. Com que el centre col·labora amb algunes entitats socials i culturals

FEBRER 2019


16 BLAUGRANES

del municipi tarragoní, tots els estudiants d’aquest institut van poder anar a l’estadi per gaudir d’una jornada plena d’esport, valors i interculturalitat. De la mateixa manera, la Penya Barcelonista Palau Solità i Plegamans va cooperar amb l’associació de persones discapacitades ADISPAP i, tal com destacava emocionat el president de la penya culer, Vicenç Aixàs, “veure la il·lusió i les cares d’alegria d’aquests nois i noies és una de les coses que ens fa sentir més orgullosos”.

Amb la finalitat de promoure els valors dins de l’esport, la Federació de Penyes Barcelonistes del Barcelonès Oest, presidida per Salvador Balsells, va distribuir 150 entrades per als nens i nenes de la Fundació Esportiva Hospitalet Atlètic. En concret, aquesta entitat relaciona la pràctica esportiva amb l’educació per inculcar als jugadors i jugadores uns valors humans i universals, així com nodrir-los de bones accions cap a altres col·lectius socials. D’aquesta manera, amb l’eslògan Tots i totes fem Fundació: No és el què, és el com! pretenen formar els jugadors en un esperit constant de solidaritat i diversificació. Des de la Federació de Penyes del Barcelonès Est, a través del seu president, Jordi Monturiol, i totes les seves penyes, es van repartir més de 5.550 entrades a associacions, com per exemple la Fundació del Pare Manel, associació sense ànim de lucre radicada al barceloní barri de Verdum-les Roquetes que treballa amb aquelles persones, infants, joves i famílies que estan en situació de major vulnerabilitat; centres cívics barcelonins com el Casal Infantil l’Ànec, i desenes d’escoles i instituts de la zona. Aquest sentiment promogut per les penyes va arribar a ser, fins i tot, internacional. I és que la Federació Món, a través de la Penya Virtual Blaugrana amb seu a Las Palmas de Gran Canària, va col·laborar i distribuir 100 entrades pel partit entre l’Associació Síndrome de RETT i l’Associació TDAH, totes dues situades a Sant Boi de Llobregat, que agermanen i ajuden tant familiars com persones afectades per aquestes malalties rares. En aquesta línia, la Federació va signar un conveni de col·laboració amb ALIBER (moviment associatiu de malalties rares a l’Amèrica Llatina) i amb l’Associació de Familiars i Afectats per Lipodistròfies. El president de la Federació de Penyes de Múrcia, Juan Carrión, va facilitar també l’accés a l’estadi a 75 persones que formen part de FEDER, la Federació Espanyola de Malalties Rares, que van poder gaudir d’una jornada inoblidable.

Les penyes, compromeses amb el seu entorn Les xifres rècord i l’allau de solidaritat aconseguit amb motiu de la Diada del Soci Solidari, però, no són l’única gran fita del moviment penyístic. Els dies previs a aquesta gran jornada social, algunes entitats penyístiques van escalfar motors amb diverses iniciatives pròpies per col·laborar amb el Gran

FEBRER 2019


17 BLAUGRANES

FEBRER 2019

La campanya de recollida d’aliments anual al Camp Nou


18 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Recapte d’Aliments que impulsa el Banc dels Aliments i que enguany es va celebrar entre els dies 30 de novembre i 1 de desembre. Per exemple, les penyes barcelonistes de la Federació Barcelonès Oest es van reunir el passat 23 de novembre al multitudinari sopar solidari Gran Recapte d’Aliments, un projecte amb el qual els seguidors culers van donar suport a l’ONG local Bona Voluntat en Acció del Poble Sec. La voluntat i la il·lusió dels penyistes van contribuir amb la comunitat i va resultar un èxit rotund. Entre els 150 penyistes presents a la trobada, es van recol·lectar 500 kg d’aliments bàsics. A més, el FC Barcelona i la Confederació Mundial de Penyes van fer entrega d’un xec a Mercè Amat, membre de l’ONG, equivalent a 150 kg més d’aliments: un quilo per cada penyista blaugrana present al sopar. Aquest fet va representar una alenada d’aire fresc per l’entitat, que actua amb la voluntat de ser el motor de canvi al Poble Sec, una zona barcelonina on, malgrat que la necessitat d’ajuda a persones en risc d’exclusió social augmenta de forma exponencial, poques organitzacions s’hi impliquen. Tanmateix, la Penya Barcelonista La Rana de Castella i Lleó va col·laborar amb el Banc d’Aliments de la zona amb una gran recollida d’aliments en què van participar tant els seus membres com els habitants del voltant. Sense deixar la Federació castellana, una altra de les iniciatives més importants va ser la duta a terme per la Penya Lleonesa FC Barcelona, que va posar en marxa la IV Recollida Solidària d’Aliments i

En lluita contra les malalties minoritàries Pau Vilanova i Antoni Guil donant suport a l’acord entre la Federació Món i les entitats socials


19 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Joguines. L’objectiu que es van posar els lleonesos enguany va ser superar els 1.000 quilograms de menjar, cosa que van aconseguir, a més de poder aportar més de 100 joguines també per als nens i nenes de famílies menys afavorides en unes dates properes a Nadal. La Penya Barcelonista de Palafrugell, com cada any, també va participar en el Gran Recapte d’Aliments de la seva població. Enguany van recaptar ni més ni menys que 5.700 kg d’aliments no peribles i 60 litres de llet, amb els quals es va superar la recol·lecció de la passada edició amb escreix. D’altra banda, la canària Penya Barcelonista Pedrito, com cada any des de la seva fundació el 2011, va organitzar una recollida d’aliments i joguines a la seva seu a favor de l’ONG local Ábora. Enguany la penya va recollir una xifra rècord de més de 1.000 kg d’aliments i 500 joguines. En aquest sentit també treballa la Penya Blaugrana de Faió, de la Federació de Lleida Sud, que des de fa vuit anys i dos cops a l’any, un a l’estiu i un altre a l’hivern abans de Nadal, organitza una recollida de menjar, roba i joguines per tot el poble amb la voluntat d’ajudar l’organització Càritas-Fraga. En aquesta ocasió, van omplir una camioneta sencera. Tots aquests actes benèfics escenifiquen els valors dels penyistes i de la seva implicació amb el barri i la ciutat que els ha vist créixer, uns valors que estan inspirats pels del FC Barcelona i per la implicació social de la Fundació Barça.

El passat mes de desembre, la Federació de Penyes Món va signar un conveni de col·laboració amb ALIBER (Aliança Iberoamericana de Malalties Rares o Poc Freqüents) i l’Associació de Familiars i Afectats de Lipodistròfies per afavorir les persones amb malalties minoritàries i les seves famílies mitjançant la promoció d’accions. La signatura va ser possible gràcies a la col·laboració del FC Barcelona, la Confederació i la Federació de Penyes de Múrcia, entitat presidida per Juan Carrión, també president de les entitats FEDER (Federació Espanyola de Malalties Rares) i ALIBER. La Federació de Penyes Món representa més de 120 penyes i més de 20.000 penyistes repartits per tota la geografia mundial i pretén ser un altaveu internacional en la lluita contra les malalties minoritàries amb la promoció d’activitats i accions de millora de qualitat de vida d’aquest col·lectiu.


20 BLAUGRANES

I

N

F

O

G

R

A

F

I

FEBRER 2019

A

La digitalització del moviment de penyes La nova pàgina web de la Confederació Mundial de Penyes posa de manifest un dels principals objectius de l’entitat: la digitalització del moviment penyístic. Una vocació que busca donar resposta a la necessitat d’immediatesa de la societat actual que vol viure el seu barcelonisme d’una manera més directa, propera i digital.

Els punts clau del nou web de la Confederació Amb l’objectiu d’arribar a penyistes, socis i tots els barcelonistes a través d’un ventall actualitzat i renovat de continguts, la Confederació Mundial de Penyes ha presentat un nou espai web que aposta per la funcionalitat, la senzillesa i la navegació intuïtiva per proporcionar tota la informació d’interès sobre el moviment de penyes. Repassem els elements més importants del nou portal web:

1.

Tota la informació de servei a l’abast del penyista L’espai digital s’erigeix com una peça útil per millorar la relació entre els penyistes i la resta de socis i barcelonistes. Per això, permet un accés més intuïtiu a tots els serveis que li poden ser d’utilitat, com ara: • Informació sobre el carnet del penyista i passos a seguir per obtenir-lo • Sol·licitud d’actes • Informació sobre les activitats encapçalades per la Confederació • Accés al portal de tràmits en línia


21 BLAUGRANES

2.

Més a prop de les penyes Una de les principals vocacions de la Confederació és que el moviment creixi en termes globals i alhora guanyi proximitat. Per això, el web apropa a l’usuari totes les penyes oficials a través de l’eina interactiva ‘Troba la teva penya’, que agrupa les entitats en els següents àmbits: • Catalunya, Andorra, Comunitat Valenciana, Illes Balears • La resta d’Espanya • La resta del món

FEBRER 2019

3.

L’actualitat del moviment, al minut Com a canal de comunicació d’un moviment que encapçala de forma proactiva i continuada un gran nombre d’activitats, el nou web presenta diversos espais destinats a recollir tots els detalls i la informació d’actualitat sobre els esdeveniments, notícies i novetats del moviment. Aniversaris de penyes, trobades nacionals i internacionals i jornades especials es recullen a les seccions de: • Notícies • Agenda d’actes • Sala de premsa

4.

La informació sobre les entrades, més a prop que mai El nou portal digital de la Confederació Mundial de Penyes també presenta d’una manera més clara i accessible que mai tota la informació per tal que les penyes puguin adquirir entrades per als partits de tots els equips que conformen el Club.


22 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Un homenatge al moviment penyĂ­stic


23 BLAUGRANES

E

S

P A

I

FEBRER 2019

P

E

N

Y

E

S

Descobrir una tradició des de la modernitat Lluny d’oferir una proposta museística lineal, l’Espai Penyes aposta per la interacció amb els usuaris a través de l’aplicació de solucions innovadores i digitals. Per això, l’espai proposa un viatge amb quatre parades que conviuen en una mateixa sala i que permetrà al visitant adquirir una imatge més àmplia i completa del moviment associatiu més rellevant del món en l’àmbit esportiu.

EL MUSEU DEL FC BARCELONA ACULL UNA NOVA INSTAL·LACIÓ PERMANENT PER RETRE HOMENATGE AL MOVIMENT DE PENYES Més de 3.500 m2 recullen la història i les fites del FC Barcelona en un dels museus més visitats de Catalunya, un espai que ja ha fet vibrar milions d’aficionats arreu del món. El Museu FC Barcelona et convida a gaudir de l’univers barcelonista a través de l’aposta pel format audiovisual i multimèdia, on no falten els espais dedicats als millors jugadors de la història del Club, els seus èxits, trofeus i fites. Ara, 35 anys després de la seva inauguració, el museu blaugrana recupera i amplia un espai dedicat a un dels pilars de la cultura blaugrana: el moviment penyístic. A través de la nova instal·lació permanent, anomenada Espai Penyes, el Club blaugrana ret homenatge als moments més destacats de la història de les entitats i al seu creixement i consolidació.

La primera peça expositiva constitueix un veritable homenatge a l’univers penyístic a través de la projecció seqüencial de fins a 100 imatges de penyes i penyistes d’arreu del món que repassen moments històrics i emocionals viscuts al llarg dels anys. Immediatament després, el visitant pot continuar el seu viatge pel següent espai, una instal·lació digital que presenta la història del seu moment, radiografiant exhaustivament tant la Confederació Mundial de Penyes com les mateixes entitats penyístiques a través de l’exhibició de les dades més representatives i els valors que envolten el moviment. A més, un mapa interactiu fa tangible el creixement i consolidació en el marc mundial de l’univers penyístic. El penúltim espai busca la participació explícita de l’usuari involucrant-lo i fent-lo encara més partícip de la visita amb un monitor interactiu que permet viatjar a l’interior de cadascuna de les penyes oficials i demanar-ne informació per fer-se soci o crear una nova penya. Al final del camí hi ha el quart racó, que està compost per vitrines, tant de taula com de paret, que actuen com a recull dels diversos elements més característics de les penyes d’arreu del món. Tot plegat, un bonic homenatge amb el qual el FC Barcelona i la Confederació Mundial de Penyes refermen la seva voluntat de seguir sumant per fer del Barça el Club més internacional i reconegut del món.25 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

FEBRER 2019

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB ALMOGÀVERS GARROTXINS Tradició i passió culer, la recepta de l’èxit dels almogàvers garrotxins AMB MÉS DE 300 SOCIS, LA PB ALMÒGAVERS GARROTXINS FA MÉS DE DUES DÈCADES QUE CONJUGA TRADICIONS CATALANES I PASSIÓ BLAUGRANA DES DE LA POBLACIÓ CATALANA D’OLOT Fundada el 1997 per un grup de coneguts que estimava a parts iguals el FC Barcelona i les tradicions catalanes, la Penya Almògavers Garrotxins s’ha consolidat com un punt neuràlgic

Els penyistes garrotxins a la Trobada Mundial de Penyes de Sant Sebastià

pel foment dels valors i la tradició culers a la Garrotxa. La seva creació es deu a l’esforç, la perseverança i, sobretot, la passió d’un grup d’aficionats olotins que van veure, el 2010, com l’entitat prenia forma amb la seva oficialització. Per celebrar-ho, no van dubtar a vestir la ciutat d’Olot de gala organitzant una jornada festiva plena d’actes, entre els quals van destacar la inauguració de l’escut de la penya, a la seva seu social, i el ball de festa al cèntric i conegut Passeig d’en Blay.

EN CLAM, EL GEGANT BLAUGRANA Amb el creixement de l’agrupació, que ara congrega més de 300 persones, els penyistes van creure oportú establir un estendard dins la penya que actués com el seu símbol inconfusible. Va ser així com va néixer el gegant Clam, una figura que conjuga a la

En Clam, el gegant de la penya, protagonista d’una celebració local


26 BLAUGRANES

FEBRER 2019

perfecció els dos motors principals de l’entitat penyística: el barcelonisme i el catalanisme.

ALMOGÀVERS ACTIUS PER LES BONES CAUSES

Un gran nombre de colles geganteres de tot Catalunya es van reunir a Olot per celebrar el bateig d’aquest membre d’honor de la penya en un acte que va ser molt emotiu i en què no van faltar les sardanes, la coca, la xocolata ni les cercaviles. Fins i tot van acomiadar la jornada amb un ball de fi de festa.

L’agrupació, que ja fa dos anys que va celebrar el seu 20è aniversari, s’ha caracteritzat des del seu naixement per ser una penya molt activa i compromesa amb les persones que l’envolten, encapçalant iniciatives de tot tipus. A banda de les tradicionals trobades culers, els viatges esportius i la visualització col·lectiva de partits a la seva seu social, la penya ha promogut activitats com la que, segons Anna Domènech, vicepresidenta de l’entitat, els ha resultat més laboriosa de totes: una jornada omplerta amb focs artificials per als més menuts, actuacions musicals i tallers de percussió i de maquillatge que els va servir per recaptar diners per als que més ho necessiten.

Des de llavors, no es desfan mai del Clam, que ha visitat el Camp Nou amb motiu del Trofeu Joan Gamper i ha viatjat fins a Sant Sebastià en companyia de la banda de percussió VanDalmogàvers per celebrar la XXXIII Trobada Mundial de Penyes l’any 2010.

PERÒ, I EL PRESIDENT? De desplaçaments, la penya n’ha fet molts al llarg de tots els seus anys de vida. Cada setmana, l’entitat organitza un autocar per als socis que volen anar al Camp Nou a veure els partits en directe, una tradició que es remunta als seus inicis. En una d’aquestes expedicions, la penya va fer una parada en una àrea de servei per estirar les cames. Però, quan els aficionats van pujar de nou al vehicle per continuar el seu camí, es van adonar amb sorpresa que no hi eren tots. A l’autocar faltava, precisament, el membre més important de l’entitat: el president. Se l’havien oblidat a la cafeteria i va ser rescatat per l’autocar d’una altra penya que també emprenia camí cap a l’estadi blaugrana i que el va reunir de nou amb els garrotxins. Tot i que ja en fa més d’una dècada d’aquesta experiència, ha esdevingut l’anècdota d’or de la penya, que la reviu enriolada una vegada rere l’altra.

La penya assistint a la Vila Gegantera d’Olot

I no és l’únic exemple en l’àmbit de solidaritat. En aquesta mateixa línia, la PB Almogàvers Garrotxins ha participat en iniciatives com la Marató de TV3, ha col·laborat en la lluita contra el càncer de la mà de la Fundació Albert Bosch i, fins i tot, va ser partícip de les jornades solidàries que es van organitzar pel poble sahrauí. L’objectiu d’aquestes darreres era recaptar diners per a l’entitat Natura & Màgia, Àfrica Màgica, que té com a finalitat que els nens i nenes refugiats del poble sahrauí s’evadeixin de la seva realitat durant unes hores. Amb aquesta premissa, els aficionats blaugrana van organitzar un dinar popular al local de la penya, tot amanit amb un toc de màgia del mag Nani, responsable del projecte a qui es va fer entrega dels diners un cop finalitzada la diada. “Ajuda’ns a ajudar, aquest és el nostre lema”, afirma la vicepresidenta de l’entitat. El lema d’una penya fidel a les tradicions catalanes, culer fins al moll de l’os i conscient de les necessitats de la societat actual.

Els Almogàvers celebrant les festes de la ciutat amb els colors barcelonistes


27 BLAUGRANES

FEBRER 2019

“ALMOGÀVERS ACTIUS PER LES BONES CAUSES” PB ALMOGÀVERS GARROTXINS

Fotografia: Volcà de Santa Margarida, situat a la regió volcànica d’Olot29 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

FEBRER 2019

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB PEDRITO Una penya amb nom de llegenda LA PASSIÓ I ELS VALORS BLAUGRANA VAN EMPÈNYER UN GRUP DE SEGUIDORS CULERS A CREAR LA PRIMERA PENYA A LA CAPITAL CANÀRIA PER RETRE HOMENATGE AL FUTBOLISTA PEDRO RODRÍGUEZ Des de les illes Canàries, Antonio Pascual González sempre ha sentit els colors barcelonistes. Precisament, aquest sentiment el va empènyer a impulsar la creació de la primera penya barcelonista a Santa Cruz de Tenerife, amb la voluntat de transmetre la passió culer per tot el territori canari. Ben aviat es van afegir a la iniciativa un grup d’aficionats de la zona disposats a posar el seu cor i ànima a un projecte destinat a fer història a les illes. Tots plegats van decidir que la penya no podia existir sense retre homenatge al seu paisà, Pedro Rodríguez Ledesma, en aquell

Els penyistes canaris celebren el seu vuitè aniversari

moment jugador del FC Barcelona i ara llegenda del Club després dels èxits esportius aconseguits amb el primer equip. El que no s’imaginaven, però, és que per aconseguir posar el seu nom a l’entitat necessitarien el vistiplau del futbolista, un repte que els va endinsar en una exhaustiva recerca telefònica per trobar la família del culer, resident al sud de l’illa, que els podia facilitar la gestió.

CULTIVANT UNA IL·LUSIÓ “No va ser fàcil localitzar la família”, explica Pascual, encara president de l’entitat penyística. “No la coneixíem ni teníem cap contacte amb gent del seu entorn. Malgrat tot, sabíem per la premsa que el pare del jugador treballava en una benzinera del sud de Tenerife”. Amb aquesta única pista i l’empenta indiscutible d’una afició compromesa, els seguidors culers van iniciar una exhaustiva ronda de trucades a totes les estacions de servei de la zona fins que, passats uns dies, van fer diana. “Els vam explicar el nostre projecte i, molt amablement, ens va dir que Pedro es posaria en contacte amb nosaltres, i així va ser: poc temps després, el jugador ens va traslladar el seu interès


30 BLAUGRANES

FEBRER 2019

“LA PRIMERA PENYA DE LA CAPITAL CANÀRIA” PB PEDRITO Fotografia: Platja de Las Teresitas, la més coneguda de Santa Cruz de Tenerife


31 BLAUGRANES

Penyistes de la PB Pedrito d’excursió al Teide

per fer-ho realitat”, recorda Pascual amb alegria. I aquest va ser, precisament, l’element que va fer realitat un somni: la Penya Barcelonista Pedrito prenia forma el mes de novembre de 2010, quan Pascual i la resta de membres de la penya van emprendre un viatge a Barcelona per oficialitzar l’entitat.

CREIXENT AL TERRITORI CANARI La passió culer fora del territori català és, segons Antonio Pascual, “un sentiment difícil d’explicar, que va més enllà dels colors blaugrana: el Club transmet uns valors de compromís amb la societat amb els quals ens sentim identificats”. Potser per això, la solidaritat és un dels motius que arrelen amb més força en el si d’aquest grup d’aficionats canaris. I és que la Penya Barcelonista Pedrito s’ha sentit partícip de les problemàtiques socials que envolten els seus paisans des del començament. Durant els primers dies com a penya l’entitat es va creuar amb una família el fill de la qual patia paràlisi cerebral

Entrega de joguines i aliments a la ONG Ágora

FEBRER 2019

La penya canària organitzant el seu tradicional esmorzar solidari

i necessitava un caminador especial amb urgència. La penya va organitzar una rifa solidària que va aconseguir recaptar els diners necessaris per traslladar la cadira fins a Tenerife. Actualment, aquest nen és el seu soci d’honor. “Hem vist créixer i lluitar aquest valent que ara ja té 11 anys; aquest va ser el punt de partida de la nostra tasca solidària”, afegeix emocionat el president de la penya. Una tasca que ja suma moltes iniciatives repartides al llarg de tot l’any –com ara recollides de joguines, aliments i material escolar, esmorzars solidaris i col·laboracions amb ONG– i que han esdevingut un tret característic de l’agrupació. A més, la penya es reuneix fidelment a la seva seu per compartir l’emoció que els suscita cada partit del FC Barcelona –especialment quan juga contra l’etern rival–, organitza excursions, viatges i jornades. Per tot això, la PB Pedrito s’ha consolidat com una penya activa que tenyeix la capital de Tenerife de blaugrana des de fa gairebé una dècada i que ja suma 132 socis.33 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

FEBRER 2019

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB BEIRUT Quan els valors blaugrana arriben a l’Orient Mitjà MALGRAT ELS QUILÒMETRES DE DISTÀNCIA QUE SEPAREN BEIRUT DE BARCELONA, ELS SOMNIS DE SIS JOVES LIBANESOS ES VAN FER REALITAT ARA FA SIS ANYS AMB LA CREACIÓ DE LA PRIMERA PENYA CULER DEL LÍBAN Ara fa sis anys, un grup de joves de Beirut, al Líban, va veure com es feia realitat un dels seus grans somnis: representar de forma oficial al seu país el Club que sempre havien estimat. I és que tot i els quilòmetres que els separaven de Barcelona, Maymoon Shaddad, Mohammad Haddad, Hassan Ibrahim, Mohammad Awad, Ahmad Younes i Ali Tarraf sempre havien tingut el cor dividit entre la seva ciutat natal i la capital catalana, seu del FC Barcelona. Gràcies al seu entusiasme, passió i perseverança, l’any 2012 va néixer la Penya Barcelonista de Beirut sota el nom de FC Barcelona Supporters in Lebanon. En aquells moments l’entitat

La penya organitza esdeveniments multitudinaris amb motiu del Clàssic

encara no era oficial, però sí que responia a les inquietuds d’un grup d’aficionats que compartien l’esperit blaugrana i les ganes de gaudir conjuntament de les victòries del seu equip. Dos anys més tard, el 2014, després del viatge a Barcelona de Firas Arab, el seu president, l’oficialització de la penya es va fer efectiva i es va convertir en la primera organització penyística oficial del Líban.

LA MATERIALITZACIÓ D’UNA IL·LUSIÓ Fins avui, el nombre d’adeptes de la Penya Barcelonista de Beirut ha anat creixent fins a arribar als 145 afiliats. A més a més, l’entitat té un grup privat a Facebook que ja acumula més de 6.000 persones i guanya cada cop més visibilitat en un país que viu de prop els èxits blaugrana. Segons el seu president, Firas Arab, el moviment penyístic a Beirut s’ha fet extensiu gràcies al dinamisme que caracteritza l’entitat, que s’ha posicionat com una de les penyes més actives de la zona: “Hem rebut futbolistes tan destacats com Carles Puyol i Ronaldinho, així com representants de la Fundació Barça, però també hem estat presents en moments tan importants com el clàssic entre el Barça Legends i el Real Madrid Legends que es va celebrar a l’estadi Camille Chamoun Sports City de Beirut”, comenta.

Recepció al Camp Nou del directiu Pau Vilanova a la PB Beirut


34 BLAUGRANES

FEBRER 2019

“TRANSMETENT ELS VALORS DEL FC BARCELONA A L’ORIENT MITJÀ” PB BEIRUT Fotografia: Mesquita Mohammad Al-Amin, Beirut - Homo Cosmicos / Shutterstock.com


35 BLAUGRANES

FEBRER 2019

La PB Beirut rep als Barça Legends a la seva ciutat

Aquest dinamisme està estretament associat a la pròpia naturalesa de la penya: l’entitat acull aficionats d’arreu del país i, segons Arab, està impulsada per persones que estan “boges pel futbol i pel Club, que creuen en la importància de l’afició i, en concret, de la seva penya”.

TRANSMETENT ELS VALORS DEL FC BARCELONA A L’ORIENT MITJÀ La Penya de Beirut se sent especialment vinculada i representada pels valors que promou el FC Barcelona: “Respectar els altres, actuar amb dignitat, afavorir els més necessitats i gaudir del futbol són la nostra missió; és el que Club ens ha ensenyat i el que volem transmetre als joves culers libanesos, ja que són uns valors especialment importants en zones conflictives com l’Orient Mitjà”, afirma Arab. Des d’aquest compromís, la penya ha organitzat molts actes solidaris, com ara donacions al Centre de Càncer Infantil del territori, aportacions de roba i regals per a infants en situació de vulnerabilitat, campaments de futbol i minijocs. Fins i tot, des de l’entitat s’han dinamitzat iftars, àpats nocturns amb els quals es trenca el dejuni diari durant el mes sagrat del ramadà, per a orfes i persones que ho necessiten. “Al Líban hi ha moltes persones en situació de vulnerabilitat que ni tan sols es poden permetre una samarreta. Des de la penya treballem per revertir aquesta situació”, continua el president de la penya.

EL FUTBOL: L’EIX VERTEBRADOR DE L’ENTITAT A banda de les accions d’àmbit social, la penya encapçala moltes iniciatives durant l’any tant a Beirut com a la resta del país: des de viatges i trobades fins a activitats de tota mena. Un dels seus principals objectius és promoure l’esport i el futbol entre els seus paisans organitzant i participant en tornejos locals. Una de les diades que els penyistes recorden amb més emoció per la seva magnitud és la reunió que van fer al camp de futbol sala de la ciutat, on el dia 3 de desembre de l’any 2016 van instal·lar dues pantalles gegants amb motiu del clàssic contra l’etern rival al Camp Nou. La trobada va tenir fins a 1.500 assistents i es va consolidar com la reunió més gran que havia tingut lloc fins aleshores al Líban. “L’ambient era una bogeria, tot estava molt ben organitzat; tant és així que fins i tot van cobrir la trobada les televisions locals i, fins i tot, alguna d’internacional, com beIN Sports”, conclou el directiu de l’entitat. Si una cosa queda clara és que els membres de la PB Beirut porten els colors blaugrana al cor i la seva penya per bandera: “Seguirem dient a tothom que, mentre el FC Barcelona sigui més que un Club, la Penya Beirut serà més que una penya”.


36 BLAUGRANES

E

N

T

R

FEBRER 2019

A

D

E

S

El FC Barcelona i la Confederació Mundial de Penyes, compromesos amb la lluita contra el frau EL FC BARCELONA HA EXECUTAT TOT UN SEGUIT D’ACCIONS AMB EL SUPORT DEL MOVIMENT DE PENYES AMB L’OBJECTIU DE GARANTIR ELS DRETS DE TOTS ELS SOCIS DEL CLUB La detecció de 2.822 entrades falsificades durant el clàssic que es va celebrar al Camp Nou el 6 de maig de 2018 va motivar l’inici d’una campanya antifrau. Però aquest compromís per la defensa dels drets de tots els socis i penyistes del Club no és nou. De fet, el FC Barcelona, amb el suport de la Confederació Mundial de Penyes, s’ha adaptat a la nova realitat en què, per motius de seguretat i també a sol·licitud dels equips rivals, els socis i penyistes han de portar una entrada nominativa i recollir-la al destí. Es tracta de dues mesures per garantir que tots els barcelonistes només s’hagin de preocupar de gaudir i animar, com sempre, l’equip. Quant a la recollida al destí, es va començar a aplicar l’any 2016 en tots els partits fora de casa, especialment els de Lliga de Campions, però també a l’última final de la Copa del Rei disputada a Madrid. En aquest cas, la recollida a IFEMA va ser un èxit i va permetre que tots els socis poguessin disposar d’entrades, alhora que es va minimitzar el risc de frau i es va aconseguir un ambient envejable al Wanda Metropolitano.

En aquesta línia, el Club ja va iniciar l’any 2011 una actualització del cens de socis i sòcies amb l’objectiu d’identificar i regularitzar la massa social i eliminar les possibles conductes fraudulentes. També des de la temporada 2011-12 es va obrir la llista d’abonaments i, des d’aquella campanya, ja són més de 2.000 els nous abonaments assignats. Pel que fa a ticketing, el FC Barcelona ha optimitzat i regulat la xarxa de tour-operadors filtrant les plataformes i canals oficials de venda i fixant nous processos de control i de fiscalització per garantir una bona gestió i distribució de les entrades.

La ferma voluntat del Club Arran de la detecció d’entrades fraudulentes amb motiu del clàssic del 6 de maig de 2018, el FC Barcelona continuarà col·laborant estretament amb la Fiscalia i amb el Jutjat d’Instrucció en la investigació sobre la falsificació d’entrades durant el clàssic del 6 de maig, però també passarà a ser part activa en la lluita contra el frau. Així, a banda d’extremar les mesures de seguretat i detecció, el Club es personarà, en el moment processal oportú, com a part perjudicada des de la seva voluntat de ser un subjecte actiu en aquesta lluita. Un conflicte que serà llarg i complex però que ja ha començat a donar fruits i que es planteja com un dels principals objectius de l’actual Junta Directiva.


37 BLAUGRANES

E

S

P

FEBRER 2019

E

C

I

A

L

torna a vestir la samarreta del FC Barcelona Amb motiu del partit de Copa del Rei Llevant - Barça, la Federació de Penyes de València i Marina Alta va organitzar una trobada amb el porter de 102 anys. Carcaixent, el seu poble natal, va ser l’escenari on una delegació barcelonista formada pel directiu del Club, Pau Vilanova; el vicepresident de la Confederació, Salvador Torres; el president de l’Agrupació Barça Jugadors, Ramon Alfonseda; el director de Relacions Institucionals, Guillermo Amor, i l’exjugador Migueli, entre d’altres,

van retre-li un merescut homenatge. La comitiva va fer entrega d’una samarreta de porter del primer equip amb el seu nom i amb les signatures dels seus successors i actuals jugadors del FC Barcelona, Ter Stegen i Cillessen. Al llarg de la trobada, Llopis va rememorar alguns dels partits disputats amb el primer equip i va intercanviar anècdotes amb els assistents. A més, no descarta visitar el Camp Nou abans de final de temporada i gaudir per primer cop d’un partit a l’estadi.


38 BLAUGRANES

BATISTE LLOPIS

EL PORTER CENTENARI DEL BARÇA Un petit preàmbul abans d’entrar en la matèria biogràfica de Juan Bautista Llopis, el porter centenari del Futbol Club Barcelona. El coneixement de la memòria històrica blaugrana continua sent la gran assignatura pendent de qualsevol culer. Un tresor desconegut, un recorregut centenari únic i singular, segurament sense punt de comparació amb qualsevol altra entitat esportiva del món. Una fantàstica font d’orgull i lliçons per recordar. Doncs bé, just quan Llopis frisava per jugar sota els tres pals, el Barça afrontava el duel més crucial de la seva història: la promoció per salvar el descens a Segona, partit jugat a Chamartín contra el Múrcia el 28 de juny del 1942. Pepe Nogués, l’home que havia barrat el pas a Llopis cap a la titularitat, s’havia reconvertit en l’entrenador salvador, el míster que alineava aquell dia a Madrid un onze decisiu com cap altre en la història, format per Lluís Miró a la porteria, Zabala i Benito a la defensa de dos, Raich, Rosalench i Franco a la mitjana de tres, amb Sospedra, Escolà, Martín, Balmanya

FEBRER 2019

i Valle a la davantera. Un equipàs salvat de baixar gràcies al 5-1 de marcador final contra el Múrcia, el fantasma de caure a Segona esvaït amb el segell dels quatre gols marcats per Mariano Martín. Aquell mateix grup, en una carambola increïble, havia guanyat set dies abans al mateix escenari, el coliseu blanc de la capital espanyola, la Copa a la final vençuda a l’Athletic de Bilbao a la pròrroga per 4-3. Només dos canvis a l’onze. Llácer pel capità Franco i el petit Bravo per Valle a l’extrem esquerre. En vuit dies van salvar amb un títol i tot la campanya més deslluïda del Barça en el seu recorregut vital. Històries de la història que el nostre heroi, Juan Bautista Llopis, patia des de la distància. Ell, nascut a Carcaixent en una família de propietaris agrícoles dedicats als cítrics, estava vivint la gran aventura de la seva vida, sense perdre l’esperança de debutar en un matx oficial. Amb Ignasi Llàcer, un altre valencià, i després de certes peripècies dictades pel destí, va acabar de blaugrana entre el 1941 i el 1943, just quan els futbolistes esmentats protagonitzaven les primeres passes del Barça a la postguerra, sense que la societat s’hagués recuperat encara de la fortíssima sotragada de la guerra civil. Llopis havia nascut el 1916, en plena Gran Guerra, quan el món era un altre i l’Imperi austrohongarès, per citar un simple exemple, encara era poderós. Batiste Llopis arribaria a jugar sis partits amistosos amb l’equip durant aquell parell de temporades de militància blaugrana. Impossible prendre-li el lloc a una referència d’aquells temps com Lluís Miró. O al seu suplent de començament, aquell Nogués reciclat en entrenador d’emergència i èxit al cap de pocs mesos. Per si faltava competència, també Argila aspirava a la plaça tan cobejada. Al final, Llopis va rebre un bany de realitat i la família li va suggerir tornar a casa, que l’empresa


39 BLAUGRANES

familiar de taronges i mandarines el reclamava. Des d’un punt de vista barcelonista, allà se li va perdre la pista. Fem ara, però, un vertiginós salt en el temps de set dècades. En sec, Llopis torna a emergir. El passat mes d’octubre, per celebrar el 40è aniversari de la remuntada contra l’Anderlecht, la Penya Barcelonista de La Safor va organitzar un acte commemoratiu en què van participar grans exjugadors, com Xarli Rexach, Juan Manuel Asensi, Tente Sánchez i Torito Zuviria, protagonistes d’aquella eliminatòria de Recopa rematada amb l’inoblidable triomf a Basilea. Malgrat el formidable full de serveis a la causa que presentava el quartet, al final els va tocar cedir el protagonisme de la vetllada al retrobat Batiste Llopis. Setmanes enrere, alguns culers l’havien redescobert, ja centenari, encara gaudint de la vida al seu apartament del carrer de Castelló, a Carcaixent. Encara viu sol, tot i que cuidat per tres fills, sis nets i mitja dotzena més de besnets. No va ser difícil refer la seva biografia. Havia tornat a casa, sí, convertit en una celebritat, tal com ell mateix reconeix sense vantar-se de res. Això de tenir un convilatà que hagi jugat al Barça no passa cada dia, ni a cada poble, naturalment. I es va convertir en empresari per herència familiar i entrenador com a resultat de la seva passió per la pilota. Va entrenar set anys seguits el Carcaixent. Entre altres raons, segons declara modest, perquè així el club del poble s’estalviava el sou del tècnic. Aleshores, batallant per la Tercera valenciana, tocava enfrontar-se amb equips com el Llevant, el Vila-Real i, fins i tot, el balear Mallorca, d’un pes històric avui del tot respectable. Anys després, prepararia altres onzes d’aquelles comarques, com l’Algemesí i el Benifalló. Com que la malifeta ha prescrit, Juan Bautista Llopis ens comentava una impagable anècdota de fa dues dècades quan, ja octogenari, va ser renyat per la Federació Valenciana. Se li havia acudit cedir el títol d’entrenador al seu propi fill, aleshores hereu a la banqueta del Carcaixent. El retrobat Llopis sembla un prodigi de la natura, un distingit pels déus. Amb 102 anys, que es diu aviat, pot viure sol, malgrat la imprescindible tutela familiar. Centenari i encara en possessió de totes les seves facultats i una ment envejablement clara que desgrana anècdotes entranyables. Com aquella de l’entrenament protagonitzat per Josep Samitier. El mite, aleshores erigit ja en tècnic, li demanava a Llopis que aturés les pilotes que li enviava saltant per sobre d’una cadira de vímet col·locada pel mite com a obstacle. – Si vostè salta amb il·lusió, ja veurà com no nota el dolor de la caiguda–, afirmava Sami. I contesta avui Llopis: – Potser anava de psicòleg, en Samitier, però la patacada era tremenda, per molta il·lusió que li posés a cada estirada... D’aquí que entrenés amb proteccions als genolls i als malucs en aquell estadi de les Corts que anava perdent la gespa a mesura que avançava la temporada fins a quedar convertit en un camp qualsevol de terra, del tot antipàtic per als porters. Tornem al començament: amb la formidable colla de contemporanis amb

FEBRER 2019

els quals va compartir vestidor, no estranya gens que Llopis s’hagués de conformar a disputar mitja dotzena d’amistosos. El que resulta increïble d’aquesta història és el seu recorregut vital, com el porter sembla capaç d’evitar la pena màxima de qualsevol existència. Ara, la Confederació Mundial de Penyes li ha posat una altra il·lusió i repte vital per seguir endavant: conèixer per fi aquest Camp Nou que Batiste mai ha trepitjat, malgrat que la nova catedral hagi complert ja els 60 anys de vida. Seria meravellós aparèixer a la llotja, ser afalagat per la directiva, veure Messi i compartir 90 minuts de barcelonisme amb els altres parroquians d’aquesta peculiar i incomparable religió esportiva. Culers que, per sorpresa, han descobert el seu jugador més veterà. El porter de 102 anys que continua en plenitud de facultats.


40 BLAUGRANES

A C

T

U A

L

I

FEBRER 2019

T A T

P

E

N

Y

E

S

GANDIA Trobada i aniversari a València

Gandia acull el 13è Aplec de Penyes MÉS DE 200 PENYISTES DE LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA VAN SER PARTÍCIPS DE LA DIADA QUE VA HOMENETJAR JUAN BAUTISTA LLOPIS, L’EXJUGADOR MÉS LONGEU DEL FC BARCELONA

alhora, president de la PB de la Safor i de la Federació de Penyes Barcelonistes de València i Marina Alta, i quatre exjugadors i membres de l’ABJ: Carles Rexach, Juan Manuel Asensi, José Vicente Sánchez i Rafael Zuviría. Els exjugadors van ser els encarregats de donar el tret de sortida a la jornada protagonitzant la xerrada blaugrana La nit on començà tot, un col·loqui que buscava reconèixer davant d’un públic format per 40 penyes, la primera gran remuntada del Club, l’1 de novembre de 1978 davant l’Anderlecht.

La Penya Barcelonista de la Safor va voler celebrar les seves tres dècades de vida organitzant el 13è Aplec de Penyes Barcelonistes de les Comarques de València i Marina Alta. Gandia va ser l’amfitriona d’aquesta diada plena de la germanor i l’esperit culer característics del moviment penyístic blaugrana.

Un dia intens de celebracions en què també van tenir cabuda el Torneig Penyes Futbol Games, una visita cultural al Palau dels Borja, un aperitiu a la seu social de la penya i un sopar de gala commemoratiu. Els actes van culminar amb el Cafè dels herois, la simulació d’una roda de premsa en què els seguidors tenien l’oportunitat de preguntar tot allò que volguessin als exjugadors presents.

L’acte va comptar amb la presència d’Oriol Tomàs, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona; Salvador Torres, que és,

La presència més destacada de la diada va ser la de Juan Bautista Llopis, l’exjugador centenari i més longeu del Club.

Xerrada amb exjugadors del FC Barcelona amb motiu del 13è Aplec de Penyes a Gandia


41 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Josep Maria Bartomeu inaugura la nova seu social de la Peña Leonesa FC Barcelona

CASTELLA I LLEÓ Celebració blaugrana a Castella i Lleó

La Penya Lleonesa FC Barcelona inaugura la seva nova seu social EL PRESIDENT DEL FC BARCELONA, JOSEP MARIA BARTOMEU, NO VA FALTAR A UNA CITA EN QUÈ ES VAN REUNIR MÉS DE 300 PENYISTES LLEONESOS El partit de setzens de final de la Copa del Rei que va enfrontar el FC Barcelona i la Cultural Lleonesa, el passat 31 d’octubre, va ser l’escenari escollit pels penyistes lleonesos per donar la benvinguda a la seva nova seu social, que va obrir les portes per primera vegada el mateix dia a les 21.30 h. No van voler faltar a

la cita Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona; Pau Vilanova, membre de la Junta Directiva; Nicolás Pérez, president de la Federació de Castella i Lleó, i Juan Carlos Rodríguez, exjugador i membre de l’ABJ. Addicionalment, i amb motiu d’aquesta efemèride, els lleonesos van posar fil a l’agulla per reunir els penyistes de la zona organitzant diverses activitats, entre les quals destaca l’intercanvi d’obsequis que es va produir entre la Federació de Penyes del FC Barcelona de Castella i Lleó i la Federació de Penyes de la Cultural Lleonesa. Malgrat la distància, Lleó és una de les zones on el moviment penyístic és més actiu. I és que, segons les últimes dades del CIS, que situen el futbol com l’esport amb més acceptació i seguiment a Espanya, el 25% de l’afició del país és blaugrana. En concret, Castella i Lleó és la segona província del país amb més afició culer, just per darrere de Catalunya. El territori lleonès aglutina un total de 44 penyes oficials que juntes sumen fins a 4.000 penyistes.


42 BLAUGRANES

FEBRER 2019

BARCELONA La penya dels més lluitadors

Neix la PB Petits Valents de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu JORDI CARDONER I ANTONI GUIL VAN ASSISTIR A L’ACTE D’INAUGURACIÓ DE L’ENTITAT FORMADA PER NENS, PARES, INFERMERS, VOLUNTARIS I METGES DEL CENTRE HOSPITALARI El dijous 17 de gener l’auditori Dr. Plaza de l’Hospital Sant Joan de Déu va acollir la inauguració d’una penya molt especial: la Penya Blaugrana Petits Valents. La peculiaritat d’aquesta nova entitat resideix en la naturalesa dels seus membres, tots

Jordi Cardoner i Antoni Guil a la inauguració de la PB Petits Valents

ells nens, pares, infermers, voluntaris i metges de l’hospital maternoinfantil. La presidenta de la penya, Tina Parayre, va conduir un acte que va comptar amb la presència del vicepresident primer del FC Barcelona, Jordi Cardoner i Casaus, i del president de la Confederació Mundial de Penyes, Antoni Guil. També van serhi presents el director gerent de l’hospital, Manuel del Castillo; el president de la Federació de Penyes del Barcelonès Oest, Salvador Balsells, i l’exjugador i membre de l’ABJ Ramon Maria Calderé. Durant l’acte es va fer entrega del primer carnet de penyista amb el número 0 a Jordi Serra Capellera, un dels 200 socis de la penya i pacient de l’Hospital Sant Joan de Déu. La inauguració de la penya ha estat possible gràcies a un projecte iniciat el 2017 amb l’oficialització de l’entitat i que ha comptat amb la implicació directa del FC Barcelona, la Confederació Mundial de Penyes i la Fundació Barça.


43 BLAUGRANES

FEBRER 2019

El vicepresident primer Jordi Cardoner, durant l’acte de celebració del 35è aniversari de la PB El Perelló

EL PERELLÓ Més de 600 penyistes

La PB El Perelló celebra el seu 35è aniversari JORDI CARDONER, XAVIER ILINCHETA I JUAN MANUEL ASENSI VAN ASSISTIR A LA COMMEMORACIÓ D’UNA DE LES PENYES MÉS NOMBROSES DE CATALUNYA Coneguda com una de les entitats penyístiques més nombroses de Catalunya, amb més de 600 membres actius, la Penya Barcelonista El Perelló, a Tarragona, va celebrar el passat 25 de gener el seu 35è aniversari. L’acte, que va arreplegar més de 250 assistents, va comptar amb la presència del vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació Barça, Jordi Cardoner i Casaus; el membre de la Comissió de Penyes Xavier Ilincheta, i l’exjugador i membre de l’ABJ Juan Manuel Asensi, entre altres representants del Club i del món del moviment de penyes. La jornada va començar amb la recepció a la seu social de l’entitat de les 30 penyes convidades, majoritàriament provinents de la Federació de les Terres de l’Ebre, presidida per Ramon Fibla. Tot seguit, es va celebrar el col·loqui Actualitat del FC Barcelona, en

què van participar diversos periodistes esportius, l’excandidat a la presidència del FC Barcelona Jordi Farré i l’extècnic de futbol base de La Masia, Álex Gómez, per posar en valor la importància de La Masia i el recanvi de jugadors del Club, així com la rellevància del moviment de penyes. Seguidament, l’alcalde del Perelló, Ferran Cid, i el regidor d’esports del municipi, Miquel Priego, van rebre els penyistes i, juntament amb el vicepresident blaugrana, van signar el llibre d’honor del consistori. Després d’una altra visita a la seu de la penya homenatjada, els assistents es van desplaçar fins al monolític dedicat a la PB El Perelló, en què hi ha esculpit l’escut de la penya i un missatge que diu: “30 anys de sentiment blaugrana al Perelló. 1983-2013”. I és que precisament la penya té els seus orígens el 26 de setembre de 1983, quan cinc perellonencs van decidir formar la penya barcelonista per “donar suport al Club que més estimem”. Des de llavors, han participat activament en la vida cultural, festiva i esportiva de la població i de mica en mica han anat creixent fins a convertir-se en aquesta gran massa social penyística presidida per Jordi Brull. L’acte va concloure amb els parlaments a càrrec de les personalitats assistents, l’intercanvi d’obsequis i el lliurament per part de Jordi Cardoner i Casaus d’una placa institucional al president de la PB El Perelló. Tant les intervencions de l’esdeveniment com la cloenda van ser conduïts per les dues pubilles de la localitat, Elisenda Forés i Irene Pallarés. Finalment, es va procedir al sopar commemoratiu i a la tradicional tallada de pastís.


44 BLAUGRANES

FEBRER 2019

BINISSALEM Noces d’argent de la PB Binissalem

La presència femenina protagonitza el 25è aniversari de la Penya Barcelonista Binissalem LA PB BINISSALEM VA COMMEMORAR LA SEVA EFEMÈRIDE AMB UN ACTE PRESIDIT PER MARIA TEIXIDOR, VICESECRETÀRIA DE LA JUNTA DIRECTIVA, I SOR LUCÍA CARAM, PATRONA DE LA FUNDACIÓ DEL FC BARCELONA El passat 9 de novembre la localitat mallorquina de Binissalem reunia fins a 140 penyistes per veure com la penya de la zona bufava 25 espelmes. A banda de l’afició, l’acte va congregar els exjugadors blaugrana Juan Manuel Asensi, Joan Josep Estella i Miquel Àngel Nadal, així com la vicesecretària de la Junta Directiva, Maria Teixidor, en representació del FC Barcelona. La representació femenina de l’acte es corroborava amb l’assistència

de convidades com Sor Lucía Caram, patrona de la Fundació del FC Barcelona; Marta Simorra, membre de la Comissió de Disciplina del FC Barcelona, i Francesca Coll, directora insular del Patrimoni del Consell de Mallorca. La celebració va començar a l’ajuntament de la localitat, on l’alcalde, Víctor Martí, juntament amb Maria Teixidor, va protagonitzar la recepció institucional de l’acte. La festivitat va prosseguir amb un sopar commemoratiu a Binissalem que va comptar amb la participació dels membres de la penya local, així com amb membres d’altres penyes i amb la de la Federació de Penyes Barcelonistes de Balears, representada pel seu president, Òscar Escoda. L’acte també va retre homenatge a la presidenta de l’entitat, Àngela Lladó, que ha estat al capdavant de la penya des de la seva fundació: “Em van dir que seria presidenta durant tres mesos fins que trobessin algú altre i d’això ja fa 25 anys”, afirmava emocionada. Per la seva banda, Maria Teixidor agraïa el suport al Club durant els parlaments: “És fantàstic poder descobrir que en un racó de Mallorca hi ha un lloc com aquest en què es viu el Barça amb tanta intensitat. 25 anys demostren la constància de la penya i la seva forta presència al municipi. Gràcies pel vostre suport i entre tots hem de seguir construint el Barça del futur i buscar la unió en la riquesa de la diversitat”.

Maria Teixidor, exjugadors i membres de l’ABJ i Sor Lucia Caram celebrant el 25è Aniversari de la PB Binissalem


45 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Tertúlia sobre Eulogio Martínez entre exjugadors del FC Barcelona amb motiu de la Trobada de Penyes del Vallès

VALLÈS 29a Trobada de Penyes del Vallès

La Trobada de Penyes del Vallès homenatja a Eulogio Martínez LA JORNADA VA COMPTAR AMB LA PARTICIPACIÓ DE JORDI CARDONER, VICEPRESIDENT PRIMER DEL FC BARCELONA, I ANTONI GUIL, PRESIDENT DE LA CONFEDERACIÓ MUNDIAL DE PENYES La Penya Barcelonista Vilamajor’s, que aglutina els seguidors de les poblacions de Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor, va ser l’encarregada d’organitzar la 29a Trobada de Penyes Barcelonistes del Vallès, que es va materialitzar el dia 18 de novembre a les dues localitats. La celebració començava de bon matí, amb un esmorzar a la sala La Fàbrica de Sant Pere de Vilamajor en presència de Pamela Isús, alcaldessa de la localitat, i de Maria Lluïsa Berdala, alcaldessa de Sant Antoni de Vilamajor. La representació barcelonista va ser encapçalada per Jordi Cardoner i Casaus,

vicepresident primer del FC Barcelona; Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, i els exjugadors i membres de l’ABJ Joan Josep Estella, Pepito Ramos, Paco Clos i Robert Fernández. Després de la primera presa de contacte, els participants es van dirigir al teatre La Sala de Sant Antoni de Vilamajor per presenciar un homenatge a Eulogio Martínez, el davanter paraguaià del Barça dels anys 50. Així, i en presència de la seva vídua i fills, es va organitzar “El davanter centre, d’Eulogio Martínez a Luis Suárez”, un col·loqui presentat pel periodista Eloi Vila i contrastat amb les opinions dels exjugadors presents i del representant Josep Maria Minguella. La commemoració va culminar amb un dinar farcit d’esperit blaugrana al Patronat de Sant Antoni de Vilamajor, un escenari perfecte per fer entrega d’una fotografia de l’exdavanter del Club als seus familiars. Com a cloenda de la jornada, Jordi Cardoner va recordar que el seu avi, Nicolau Casaus, havia mantingut una relació directa amb Eulogio Martínez i va concloure la trobada dient: “Tots tenim un mateix sentiment barcelonista però cadascú se’l fa seu amb la seva història i els seus records. Cada trobada és diferent i cada lloc té la seva particularitat, i la de la penya que avui ens acull és la de pertànyer a dos pobles, com queda reflectit amb la essa del seu nom, Penya Barcelonista Vilamajor’s”.


46 BLAUGRANES

FEBRER 2019

MANRESA Doble celebració a Manresa

La PB de Manresa celebra 60 anys de vida L’ANIVERSARI VA SER EL TELÓ DE FONS DE LA 26a TROBADA DE PENYES BARCELONISTES DE LA ZONA, UNA JORNADA QUE VA APLEGAR 34 PENYES A MANRESA El passat diumenge 18 de novembre, Manresa es vestia de gala per acollir una doble celebració: el 60è aniversari de la Penya Blaugrana de Manresa i la 26a Trobada de Penyes Barcelonistes del Bages, el Berguedà i la Cerdanya. Maria Teixidor, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona, no es va voler perdre la cita, a què també van assistir Pere Valentí Mora, exjugador i membre de l’Agrupació Barça

Jugadors, i Ramon Burniol, president de la Federació de Penyes del Bages, el Berguedà i la Cerdanya. Addicionalment, l’acte va comptar amb representació de l’Ajuntament de Manresa. Tant l’alcalde de la localitat, Valentí Junyent, com el regidor de Qualitat Urbana, Serveis, Mobilitat i Esports, Jordi Serracanta, en van ser partícips. La celebració va començar de bon matí amb una marxa en forma de cercavila que va mobilitzar els assistents des de la seu de la PB Manresa fins a l’ajuntament de la localitat, lloc on es va fer el lliurament d’una litografia del Club i dels Corbatins de la Penya. Seguidament, la cercavila es va desplaçar fins a la plaça de Crist Rei per inaugurar la placa commemorativa de la jornada. Els 160 penyistes i representants del moviment s’asseien al voltant de la taula just després d’aquest acte institucional, en un àpat de germanor que va culminar amb el lliurament d’obsequis. També es va fer entrega d’insígnies als 10 socis més antics de l’entitat penyística i es va celebrar un especial homenatge als quatre penyistes amb més recorregut dins l’agrupació dirigida per Ana Maria Calvera, els quals ja sumen 25 anys fent bandera dels valors i l’esperit blaugrana.

L’Ajuntament de Manresa va organitzar una recepció a la comitiva barcelonista amb Maria Teixidor al capdavant


47 BLAUGRANES

FEBRER 2019

El directiu Xavier Vilajoana celebrant els 60è aniversari de la PB Poblenou

POBLENOU 60è aniversari PB Poblenou

La Penya Barcelonista del Poblenou ja suma sis dècades d’història LA CELEBRACIÓ VA COMPTAR AMB FIGURES DESTACADES DEL CLUB COM XAVIER VILAJOANA, MEMBRE DE LA JUNTA DIRECTIVA DEL CLUB, I ELS EXJUGADORS I MEMBRES DE L’ABJ MIQUEL COROMINAS I SAMUEL OKUNOWO Ja fa 60 anys que la Penya Barcelonista del Poblenou va començar a fer les seves primeres passes i a oferir el seu suport incondicional al Club dels seus somnis, un suport que es manté ferm fins avui. Així, a mitjans de novembre, la penya va voler bufar

les espelmes amb tots els seus socis i amb la representació del Club. L’acte va comptar amb la presència de Jordi Monturiol, president de la Federació de Penyes Barcelonistes del Barcelonès Est, i Ricard Palau, president de la PB del Poblenou, entre d’altres. Per part del FC Barcelona, hi va assistir Xavier Vilajoana, membre de la Junta Directiva del Club, i els exjugadors i membres de l’Agrupació Barça Jugadors Miquel Corominas i Samuel Okunoko. La celebració va començar amb un aperitiu al restaurant Mediterrània, que va acollir la ronda de parlaments iniciada per Palau, Monturiol i Corominas. Tots ells van fer palès el seu agraïment als penyistes. Finalment, Vilajoana va tancar els discursos fent entrega de la placa institucional al president de la penya. A banda dels càrrecs institucionals, la cita va reunir un centenar de penyistes, que van gaudir del tradicional dinar commemoratiu, de la fotografia de família i del vídeo que feia honor als 60 anys d’història de l’entitat, la cloenda perfecta per a una gran jornada barcelonista.


48 BLAUGRANES

FEBRER 2019

PONENT NORD I ANDORRA Aniversari i trobada a la localitat de Torrelameu

Celebrada amb èxit la 9a Trobada de Penyes Barcelonistes de Ponent Nord i Andorra EL MUNICIPI LLEIDETÀ DE TORRELAMEU VA SER L’AMFITRIÓ D’AQUESTA REUNIÓ PENYÍSTICA ENCAPÇALADA PER JORDI MOIX, VICEPRESIDENT TERCER DEL FC BARCELONA El passat diumenge 18 de novembre les Penyes Barcelonistes de Ponent Nord i Andorra es reunien a Lleida per festejar una celebració per partida doble: la 9a Trobada de Penyes Barcelonistes de Ponent Nord i Andorra i el 15è aniversari de la Penya Barcelonista de Torrelameu.

Alguns dels representants del FC Barcelona i del moviment penyístic presents a l’acte van ser: Jordi Moix, vicepresident tercer i responsable de l’Espai Barça del FC Barcelona; l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors Javier Sánchez Jara, i el representant de la Federació de PB de Ponent Nord i Andorra Maurici Vidal. L’Ajuntament de Torrelameu va ser l’encarregat d’acollir l’inici de la jornada, una recepció encapçalada per Carles Puig, president de la penya lleidatana, i Carles Comes, alcalde de la població. Posteriorment, la comitiva es va desplaçar fins a la seu de la penya, on un centenar de persones van ser partícips de la presentació del llibre Futbolítica. Històries de clubs políticament singulars per part de l’autor Ramon Usall. La novetat de la diada va venir de la mà de Jordi Moix, que, després dels parlaments inicials de rigor, va presentar el nou projecte Espai Barça, un tribut al moviment penyístic blaugrana. A continuació, les autoritats van signar el llibre d’honor al despatx de l’alcalde, un moment que va precedir l’intercanvi d’obsequis entre els presents i l’homenatge a Joan Prats que, als 92 anys, ha esdevingut el soci més gran de la penya. La intensa jornada va finalitzar amb el tradicional dinar commemoratiu, la fotografia de família i els records de la trobada, que va reunir fins a 140 penyistes.

El vicepresident tercer Jordi Moix amb la PB Torrelameu durant la 9a Trobada de Penyes de Ponent Nord i Andorra


49 BLAUGRANES

FEBRER 2019

Jordi Cardoner i Antoni Guil van assistir a la XI Nit de les Penyes

BARCELONÈS EST XI Nit de les Penyes

La capital catalana acull l’11a Nit de les Penyes LA DIADA VA COMPTAR AMB LA PARTICIPACIÓ DE JORDI CARDONER, VICEPRESIDENT PRIMER DEL FC BARCELONA, I VA ESTAR ORGANITZADA, UN ANY MÉS, PER LA FEDERACIÓ DE PENYES DEL BARCELONÈS EST La Federació de Penyes Barcelonistes del Barcelonès Est va ser l’amfitriona de la darrera edició de la Nit de les Penyes, que es va materialitzar el passat 23 de novembre. Aquesta nit, que ja s’ha instaurat com una tradició dins del món penyístic barceloní, va comptar amb la presència de Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona; Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, i Jordi Monturiol, president de la Federació del Barcelonès Est. També hi van assistir diferents representants del Club, com Ramon Térmens, síndic de penyes del FC Barcelona; Amador Bernabeu, delegat de les relacions amb la UEFA; Josep Maldonado, patró de la Fundació FCB, i els exjugadors i membres de l’ABJ José Vicente “Tente” Sánchez i Pere Valentí Mora. El sopar de celebració va estar caracteritzat per diversos homenatges i reconeixements, entre els quals, el que es va fer a les sis Copes del Rei guanyades per tots els equips

professionals del Barça. Així mateix, es va reconèixer la tasca solidària dels penyistes per aportar el seu granet de sorra amb la col·laboració solidària a Burkina Faso, mitjançant la donació d’aliments i productes de primera necessitat. Per últim, va tenir lloc el tradicional lliurament de premis. El primer va ser el guardó Optimisme Blaugrana, que va reconèixer la tasca dels periodistes Pilar Calvo i Eduard Boet, i el segon, el de Sentiment Blaugrana, es va atorgar a l’Avi del Barça, Joan Casals, que ha esdevingut tot un emblema del barcelonisme i del moviment de penyes.

2n OPEN GOLF DE PENYES Una altra activitat promoguda per la Federació de Penyes Barcelonès Est a les acaballes de l’any 2018 va ser el 2n Open Golf Penyes del Barça, un torneig que anima a la participació de penyistes, socis i simpatitzants del Club. Amb aquesta voluntat i coorganitzat per la Confederació Mundial de Penyes, aquest any l’acte va reunir fins a 100 jugadors a les instal·lacions del Golf La Roca Barcelona, el 21 d’octubre. A la jornada hi van assistir personalitats vinculades al Club com ara Chema Corbella, Josep M. Minguella, Jordi Gonzalvo i l’actor Jordi Rios. Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, també va ser partícip de la diada i, juntament amb Xavier Ilincheta, membre de la Comissió Penyes, es van fer càrrec de l’entrega de premis que, en aquesta edició, van guardonar en la modalitat Hàndicap Superior, Jordi Gilabert; en Hàndicap Inferior, Roger Carbonell; en femení, Nakao Kumico, i en scratch, Hernán Andreano.


50 BLAUGRANES

FEBRER 2019

BARCELONA Copa de cava amb l’Agrupació de Penyes

El FC Barcelona i l’Agrupació de Penyes brinden al Camp Nou A LA JORNADA FESTIVA HI VAN ASSISTIR EL PRESIDENT DEL FC BARCELONA, JOSEP M. BARTOMEU, I EL DIRECTIU PAU VILANOVA El passat 18 de desembre els directius del FC Barcelona i els de l’Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes del FC Barcelona es van reunir a l’Avantllotja d’Honor del Camp Nou per seguir treballant conjuntament i celebrar l’entrada de les festes nadalenques. La jornada va començar ben entrada la tarda amb l’arribada dels directius del Club al Camp Nou. Seguidament, Lluís Monràs, president de l’Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes del FC

Barcelona, va encetar els torns de paraula, en què també van participar Pau Vilanova i Josep M. Bartomeu. La celebració va finalitzar amb l’esperat brindis entre els presents i la tradicional fotografia de família. A banda dels directius del Club citats, tampoc van voler faltar a la cita Vicenç Notari, tresorer de la Confederació; Jordi Monturiol, president de la Federació de Penyes Barcelonès Est; Salvador Balsells, president de la Federació de Penyes Barcelonès Oest; Paco Clos, exjugador i membre de l’ABJ, i els directius de l’Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes del FC Barcelona. Un dels objectius del projecte Penyes Segle XXI és apropar els més joves al moviment i fomentar els valors del Club. En aquesta línia, la temporada passada es va iniciar una campanya de formació continuada destinada a coordinadors i entrenadors per tal que fomentin el creixement dels més petits en el marc de valors que defineixen el Club: la companyonia, la solidaritat i el respecte envers l’altre. Aquesta iniciativa que completa les jornades formatives amb els jugadors i pares de l’agrupació ja fa cinc temporades que està en vigor.

Josep Maria Bartomeu i Pau Vilanova amb el president de l’Agrupació, Lluís Monràs, l’exjugador Paco Clos i presidents de Federacions de Penyes