Revista Blaugranes número 7

Page 1

BLAUGRANES REVISTA OFICIAL DE LA CONFEDERACIÓ MUNDIAL DE PENYES DEL FC BARCELONA. NÚM. 7 - OCTUBRE 2018

El 39è Congrés Mundial de Penyes corrobora l’èxit del projecte

ESPECIAL CONGRÉS MUNDIAL DE PENYES 2018 • ENTREVISTA A SOR LUCÍA CARAM • CONFERÈNCIES BLAUGRANES • II TROBADA PANAMERICANA DE PENYES • CONEIX LES PENYESO C T U B R E

5

EDITORIAL

Antoni Guil reflexiona sobre les conclusions del 39è Congrés Mundial de Penyes.

2 0 1 8

20

31

ENTREVISTA CONEIX LES Parlem amb Sor Lucía Caram sobre el projecte Invulnerables i la seva PENYES vinculació amb el FC Barcelona. Ens endinsem en el dia a dia de la PB de Puigcerdà, la PB de Fuentealbilla i la PB de Sant Petersburg.

6

ESPECIAL

Tots els detalls sobre el Congrés Mundial de Penyes i les seves activitats més destacades.

24

INTERNACIONAL

Repassem tot el que va passar durant la II Trobada Panamericana de Penyes.

42

18

BREUS Tota l’actualitat dels actes de penyes.

INFOGRAFIA

Les dades més importants del nou reglament de penyes.

28

REPORTATGE

Desvetllem en què consisteixen les xerrades informatives que ofereix la Confederació Mundial de Penyes.

BLAUGRANES NÚM. 7 OCTUBRE 2018

EDITA Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona PRESIDENT Antoni Guil i Román DIRECTOR Joan Camps i Reig REDACCIÓ Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona, Llorente & Cuenca AGRAÏMENTS Departament de Comunicació i Departament de Màrqueting del FC Barcelona COL·LABORADORS Federacions de Penyes del FC Barcelona, Pere Escobar FOTOGRAFIA DE PORTADA Germán Parga - FCB FOTOGRAFIA Germán Parga - FCB, Miguel Ruiz - FCB, Victor Salgado - FCB, Santiago Garcés - FCB, Dani Aznar, Sara Gordón, Jorge Frias DISSENY I MAQUETACIÓ Bufa Tramuntana Comunicació IMPRESSIÓ TO+ Creacions Gràfiques DIPÒSIT LEGAL B 25197-20175 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

E D I T O R I A L

Un somni que és de tots La passada temporada ha estat vital per al moviment de penyes i així ho vam evidenciar a la 39a edició del nostre Congrés Mundial: una gran festa del barcelonisme que va servir, un any més, per posar en relleu les importants accions i els bons resultats assolits darrerament, però també per reflexionar sobre aquelles metes que se’ns presenten d’ara endavant. La feina feta és exemplar. Estem aconseguint els nostres objectius en l’àmbit de la comunicació, generant nous canals i fórmules per potenciar el sentiment de pertinença; estem brindant dia a dia més autonomia i recursos a les Federacions per convertirles en pilars bàsics per al barcelonisme, i estem eixamplant el nostre múscul solidari per continuar col·laborant en el benestar dels conciutadans que més ho necessiten. Sobre aquests èxits assolits destaca especialment la bona sintonia que l’àmbit penyístic ha mantingut i manté amb el FC Barcelona. La complicitat i l’aposta decidida de la Junta Directiva per la transformació i el creixement del nostre moviment és més clara que mai i està donant com a fruit un nou conveni de col·laboració que regirà les nostres relacions d’ara endavant. I també despunta la feina realitzada conjuntament amb la Fundació Barça, amb qui compartim el compromís solidari i social amb els que més ho necessiten.

Ara, però, la maquinària no es pot aturar. El futur que tenim per endavant és prometedor i reptador a parts iguals i hem de ser conscients de la feina que ens queda per fer. El primer pas el vam fer a l’auditori del Palau de Congressos, amb l’aprovació unànime d’un nou reglament de penyes que ens permetrà adaptar-nos a la nova organització i organigrama del moviment, però caldrà continuar avançant. Tenim a les nostres mans l’oportunitat de transformar el model de penya per fer-la més atractiva i per aconseguir que intervingui d’una manera més propera amb la societat; tenim com a deure seguir desenvolupant accions i activitats punteres que ens mantinguin com a l’entitat de referència que som; però també, i per sobre de tot, tenim la responsabilitat de fer créixer la nostra base social a través de la potenciació del diàleg i la proximitat amb la massa social del FC Barcelona per cercar i identificar allò que ens uneix a través del projecte “Socis fem penya”. I una cosa és ben clara: si els reptes són grans, més ho és la nostra capacitat per fer realitat un somni que és de tots. Per això, des d’aquí, no puc fer res més que agrair i encoratjar la vostra estima, compromís i afany per fer créixer aquest Club del nostre cor; el millor Club del món, el FC Barcelona.

Antoni Guil

President de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona


6 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

CONGRÉS MUNDIAL E

S

P

E

C

I

A

L


7 BLAUGRANES

El Congrés Mundial de Penyes va celebrar la seva 39a edició amb més de 1.300 inscrits EL CONGRÉS VA REUNIR PENYISTES, SOCIS I AFICIONATS BLAUGRANA DELS CINC CONTINENTS I VA CONSOLIDAR L’ÈXIT DEL PROJECTE PENYÍSTIC Tot i que una històrica onada de calor assetjava la ciutat de Barcelona el passat 15 d’agost, la il·lusió pels èxits esportius que vindran i la passió pels valors blaugrana van ser motius suficients perquè més de 1.300 penyistes i socis culers es reunissin a la trobada més important de l’any per al moviment de penyes: el Congrés Mundial de Penyes. A les nou del matí es va

OCTUBRE 2018

encetar la 39a edició de l’espai anual que ofereix als seguidors culers d’arreu del món un fòrum de presentació i aprovació de tota la feina feta al llarg de la temporada i dels projectes per desenvolupar els propers tres anys. Al llarg dels seus gairebé 40 anys d’història, el Congrés Mundial de Penyes ha esdevingut l’espai ideal on es comparteixen objectius conjunts que segueixin impulsant l’expansió i el creixement del moviment de penyes a partir dels projectes promoguts per la Confederació Mundial de Penyes i el FC Barcelona. Aquest any, el Congrés també es va dividir en dues parts diferenciades. Una primera part de treball amb les intervencions del president de la Confederació Mundial de Penyes, Antoni Guil, i dels seus directius amb la conducció de l’acte per part del secretari de la Confederació, Joan Giménez; i una segona part més institucional on van ser presents el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu; el vicepresident primer, Jordi Cardoner, i el directiu Pau Vilanova, entre altres membres de la Junta Directiva, moderada pel secretari de la Junta, Jordi Calsamiglia.


8 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

CAMINANT CAP A UN NOU MODEL DE PENYA Al llarg de la seva intervenció, Antoni Guil va destacar la necessitat de canviar el model de penya a través de seguir guanyant atractiu i fer que les penyes siguin necessàries per a la ciutadania i per a les sòcies i socis del FC Barcelona. També va voler agrair al Club i a la seva Junta Directiva la complicitat i l’aposta decidida i continuada per a la transformació del moviment de penyes a través de l’estreta col·laboració entre la Confederació Mundial de Penyes i el FC Barcelona.

LA REVISTA BLAUGRANES I LA NOVA WEB DE PENYES, FITES EN L’ÀMBIT DE LA COMUNICACIÓ Per la seva banda, Lluís Grau, vicepresident institucional de la Confederació, va recalcar la gran importància que tenen els penyistes per a l’univers blaugrana, i va destacar el suport i ànim incondicional que aquests demostren a tots els equips del FC Barcelona. En termes de comunicació, el portaveu de la Comissió Institucional i de Serveis es va referir a l’estratègia de notorietat de la Confederació Mundial de Penyes repassant les fites assolides darrerament, entre les quals destaquen les tres edicions de la revista Blaugranes publicades durant l’última temporada i l’estrena d’una nova pàgina web que veurà la llum el mes d’octubre. Finalment, el directiu va donar pas a la votació del nou reglament de penyes treballat a través d’un procés participatiu de totes les penyes i Federacions. Aquesta nova normativa regula el funcionament de les organitzacions blaugrana i va quedar aprovada de manera aclaparadora.

ACTES, ACTIVITATS I SOLIDARITAT, ELS INGREDIENTS DE L’ÈXIT Penyistes i aficionats assistents també van poder conèixer de primera mà algunes de les activitats i accions més destacades de l’univers penyístic durant la intervenció del vicepresident sociocultural de l’entitat, Salvador Torres. Durant la passada temporada s’han afermat a l’univers blaugrana iniciatives com el Torneig Penyes Futbol Games o el projecte Junts+, tots dos des de la voluntat d’elevar la marca penya i expandir l’esperit culer entre els més joves.

Juan Carrión, portaveu del Consell de Solidaritat, va repassar les accions empreses durant la temporada en un dels àmbits en què l’entitat és referència: la solidaritat. Així, el directiu penyístic va ressaltar la importància de treballar en coordinació amb entitats com la Fundació Barça per seguir avançant i aconseguir, cada dia, més fites i objectius en l’àmbit solidari.

APROVACIÓ DELS COMPTES I PRESENTACIÓ DEL PRESSUPOST 2018-19 L’encarregat de posar punt final a la primera part del Congrés va ser el director de la Confederació Mundial de Penyes, Joan Camps, que va presentar als penyistes les principals xifres econòmiques de la temporada. Així, la primera part de l’acte va finalitzar amb l’aprovació dels comptes de la darrera temporada, la 2017-2018, i amb la presentació del pressupost per a la Confederació de cara a la temporada que ve, la 2018-2019.

SUPORT INCONDICIONAL DEL CLUB El binomi Club i Confederació segueix sumant èxits, i així ho va manifestar Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona, que, acompanyat de Jordi Cardoner, vicepresident primer del Club; Pau Vilanova, directiu responsable de Penyes; Jordi Moix, vicepresident tercer del FC Barcelona responsable de l’Espai Barça, i Dídac Lee, membre de la Junta Directiva, va manifestar durant la seva intervenció el rellevant paper que les penyes assumeixen per fer del Barça el millor Club del món.


9 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

UN ESPECTACULAR DINAR DE GALA

PRESENTATS ELS NOUS FITXATGES ALS PENYISTES Després dels parlaments dels representants del FC Barcelona, arribava un dels moments estel·lars de l’acte: la presentació dels nous fitxatges del primer equip. Any rere any, els penyistes reben amb gran anhel i entusiasme les noves incorporacions. I, enguany, Lenglet, Arthur, Malcom i Arturo Vidal no van ser una excepció. Des de l’escenari van intercanviar algunes paraules amb l’afició, acompanyats del secretari tècnic, Éric Abidal, i l’adjunt a la secretaria tècnica, Ramon Planes.

La cirereta del pastís la va posar el dinar de gala, l’acte encarregat de posar punt final a les intenses jornades celebrades durant els dies del Congrés Mundial de Penyes. Com ja és tradició, l’àpat blaugrana va comptar amb l’assistència dels membres de la Junta Directiva del FC Barcelona i de la Confederació Mundial de Penyes, així com d’altres personalitats i més de 950 penyistes. En un ambient distès i ple d’esperit blaugrana provinent de tots els racons del planeta, aficionats i membres del Club van poder gaudir d’un espai idoni per a la posada en comú d’experiències. A més a més, durant el dinar es va retre homenatge a les penyes que celebraven efemèrides destacades durant l’any 2018. I és que el moviment penyístic es consolida any rere any.


10 BLAUGRANES

El 13è Torneig de Futbol 7 va viure la final més igualada de la història del Congrés ELS PENALS VAN SER ELS ENCARREGATS DE DECIDIR ELS GUANYADORS DEL XIII TORNEIG DE FUTBOL 7 EN LES DUES CATEGORIES PARTICIPANTS

OCTUBRE 2018

El 13è Torneig de Futbol 7 va viure una final històrica. Més de 250 nens i nenes en representació de 12 Federacions de Penyes esperaven amb il·lusió aquesta competició que ja s’ha instaurat com una tradició en el marc del Congrés Mundial de Penyes. Un torneig amb l’objectiu de seguir fomentant l’esport entre els més joves on els valors del FC Barcelona, com ara el respecte, l’esforç, l’ambició, el treball en equip i la humilitat, es fan molt evidents. Els dies 13 i 14 d’agost, els camps annexos al Miniestadi es van preparar per rebre una intensa competició que va acabar amb la victòria en la categoria benjamina de la PB Vendrell i Baix Penedès, representant de la Federació de Penyes de Tarragona Nord, i en categoria alevina de la Peña Leonesa FC Barcelona, corresponent a la Federació de Penyes de Castella i Lleó.

EL CAMÍ CAP A LA FINAL Amb una durada de dos dies, el Torneig de Futbol 7 és l’activitat més prolongada del Congrés i, en aquesta darrera edició, un total de 19 equips, 9 d’alevins i 10 de benjamins, l’encetaven amb les piles ben carregades. Alguns, a més, van participar en el torneig


11 BLAUGRANES

després de disputar una fase eliminatòria a la seva respectiva Federació de Penyes. El matí de la jornada inicial els jugadors xutaven per primera vegada una pilota que no pararia de rodar fins a la tarda de l’endemà. La final va ser la més renyida de tota la història d’aquest torneig. I és que, per primera vegada, els darrers partits de les categories benjamina i alevina es van resoldre a la tanda de penals. Finalment, la persistència va fer la PB Vendrell i Baix Penedès guanyadora del XIII Torneig de Futbol 7 en la categoria benjamina, després de vèncer la PB Navàs. A l’altra cara de la moneda, els que van aconseguir el primer premi en categoria alevina van ser els jugadors de la Peña Leonesa FC Barcelona, que havien tingut com a contrincant la PB Comarques de València i la Marina Alta.

UN JOC DE VALORS I COMPANYONIA En caure el vespre del dia 14, i un cop finalitzats els partits, arribava el torn de l’entrega de premis. Amb els pares omplint

OCTUBRE 2018

les graderies i els nens sobre la gespa del camp, Pau Vilanova, directiu del FC Barcelona, i Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, juntament amb altres directius de l’entitat penyística, procedien a lliurar els guardons. El joc, però, no perseguia un únic fi. Premiar aquells esportistes que aconseguissin els millors resultats en les competicions en nombre de gols era important, però també ho era reconèixer els que superessin la prova fent ús del fair play que regeix el Club. Un dels símptomes d’aquest respecte entre equips va ser els passadissos amb aplaudiments entre els equips guanyadors i finalistes, que mostraven el bon ambient que va imperar al llarg del torneig. Per a tots aquells jugadors que van fer mostra del joc net o van fer accions considerades fair play envers els seus companys i equips participants, els representants del FC Barcelona van lliurar el premi Josep Maria Profitós. Aquest trofeu en honor a qui va ser impulsor d’aquest torneig va ser lliurat a la Penya Barcelonista d’Arbúcies, de la Federació de Penyes del Gironès, la Selva i la Garrotxa i a la Federació de Penyes de Terres de l’Ebre.


OCTUBRE 2018

ALEVÍ

BENJAMÍ

12 BLAUGRANES

1. PB VENDRELL I BAIX PENEDÉS

1. PEÑA LEONESA FC BARCELONA

2. PB NAVÀS

(FED. PENYES BAGES, BERGUEDÀ I CERDANYA)

2. FEDERACIÓ DE PENYES DE COMARQUES DE VALÈNCIA I MARINA ALTA

3. PB ARTESA DE SEGRE I COMARCA

3. PB TÀRREGA

(FEDERACIÓ DE PENYES DE TARRAGONA NORD)

(FEDERACIÓ DE PENYES DE CASTELLA I LLEÓ)

4. FEDERACIÓ DE PENYES DE TERRES DE L’EBRE 5. PEÑA LEONESA FC BARCELONA (FEDERACIÓ DE PENYES DE CASTELLA I LLEÓ) 6. PB TOTANA (FEDERACIÓ DE PENYES DE MÚRCIA) 7. PB TÀRREGA (FEDERACIÓ DE PENYES DE LLEIDA SUD) 8. PB ARTESA DE SEGRE I COMARCA (FEDERACIÓ DE PENYES DE PONENT NORD) 9. PB CINC COPES (FEDERACIÓ DE PENYES DEL BARCELONÈS EST) 10. PB D´ARBÚCIES (FED. PENYES DEL GIRONÈS, LA SELVA I LA GARROTXA) Premi Fair Play Josep Maria Profitós: PENYA BARCELONISTA D’ARBÚCIES (FED. PENYES DEL GIRONÈS, LA SELVA I LA GARROTXA) Equip més golejador: PB VENDRELL I BAIX PENEDÈS (FEDERACIÓ DE PENYES DE TARRAGONA NORD) Equip menys golejat: PB VENDRELL I BAIX PENEDÈS (FEDERACIÓ DE PENYES DE TARRAGONA NORD)

(FEDERACIÓ DE PENYES DE LLEIDA SUD)

C L A S S I F I C A C I O N S

C L A S S I F I C A C I O N S

(FEDERACIÓ DE PENYES DE PONENT NORD)

4. 5. 6. 7. 8. 9.

PB ARTESA DE SEGRE I COMARCA (FEDERACIÓ DE PENYES DE PONENT NORD) PB NAVÀS (FED. PENYES BAGES, BERGUEDÀ I CERDANYA) PB DE CONSTANTÍ (FEDERACIÓ DE PENYES DE TARRAGONA NORD) PB TOTANA (FEDERACIÓ DE PENYES DE MÚRCIA) FEDERACIÓ DE PENYES DE TERRES DE L´EBRE FEDERACIÓ DE PENYES DEL MARESME

Premi Fair Play Josep Maria Profitós: FEDERACIÓ DE PENYES DE TERRES DE L´EBRE Equip més golejador: PEÑA LEONESA FC BARCELONA (FEDERACIÓ DE PENYES DE CASTELLA I LLEÓ) Equip menys golejat: PB ARTESA DE SEGRE I COMARCA (FEDERACIÓ DE PENYES DE PONENT NORD)


13 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

TORNEIG DE

CARTES

El dia va començar amb un torneig de cartes molt esperat. Les portes de l’Auditori 1899 van obrir-se per acollir unes xifres rècord d’assistència: fins a 78 parelles van voler ser partícips d’aquesta setena edició del torneig. L’organització del torneig va resultar tot un èxit gràcies també al president de la Federació de Penyes de Ponent Nord, Pere Mentruit, principal impulsor i ànima de la competició, juntament amb els seus col·laboradors. Penyistes i socis arribats de tots els racons del planeta es reunien per gaudir d’un dels jocs més tradicionals i estesos de la cultura catalana: la botifarra. A través d’aquesta competició els assistents es van endinsar de ple en la tradició catalana i en l’esperit blaugrana durant una bona estona. El joc es va desenvolupar durant tota la tarda i es va celebrar de forma paral·lela al Torneig de Futbol 7, l’altra activitat programada per a la jornada del dia 14. Precisament, igual que en el cas del torneig de futbol, alguns dels participants del torneig de cartes van haver de passar per una fase eliminatòria a les seves respectives Federacions o penyes. Després d’hores de concentració i d’adrenalina el VII Torneig de Cartes va deixar com a guanyadors la parella formada per Sergi Montraveta i Jordi Batllebó, membres de la Penya Barcelonista Solsona i Comarca que van representar la Federació de Penyes Ponent Nord. En segon i tercer lloc, respectivament, van quedar la parella formada per Jordi Aymerich i Salvador Casanoves, de la Penya Barça de la Cerdanya, corresponent a la Federació de Penyes del Bages, el Berguedà i la Cerdanya, i la formada per Xavier Fonoll i Alejandro José Armengol, de la Ciberpenya Blaugrana, de la Federació de Penyes Món.

P E N Y E S

UN VII TORNEIG DE CARTES AMB RÈCORD D’ASSISTÈNCIA

D E

El VII Torneig de Cartes i el sopar popular van ser, un any més, les dues activitats imprescindibles pel foment del sentiment de germanor entre els penyistes arribats d’arreu del món. La Confederació Mundial de Penyes va marcar el dia 14 al calendari de tots els assistents al Congrés per celebrar aquestes dues cites que ja constitueixen una tradició consagrada d’aquesta reunió penyística internacional.

L L I S T A

ESPERIT BLAUGRANA I HISTÒRIA, UNA MESCLA CARACTERÍSTICA DE LES ACTIVITATS PRÈVIES AL CONGRÉS MUNDIAL DE PENYES

P A R T I C I P A N T S

Els estendards de la tradició penyística: el torneig de cartes i el sopar popular

CIBERPENYA BLAUGRANA PENYA BARCELONISTA DE CALAF I COMARCA PENYA BARCELONISTA DISTRICTE XXVII LA SAGRERA PENYA BARCELONISTA SOLSONA I COMARCA PENYA BLAUGRANA DE FIGARÓ-MONTMANY PENYA BLAUGRANA DE PERAMOLA I COMARCA PENYA BARCELONISTA PUIGVERD DE LLEIDA PENYA BARCELONISTA DE LLINARS DEL VALLÈS PENYA BLAUGRANA STA. MARGARIDA DE MONTBUI PENYA BARCELONISTA DE SITGES PENYA BLAUGRANA D’AVINYÓ PENYA BARCELONISTA DE TORREBESSES PENYA BLAUGRANA SANT BOI DE LLUÇANÈS PENYA BARCELONISTA DE TORRELAMEU PENYA BARÇA CAMBRILS PENYA BARCELONISTA ANTONI CAMPS PENYA BARCELONISTA L’ALBA DEL VALLÈS PENYA BARCELONISTA PUIGCERDÀ PENYA BARCELONISTA PUIGVERD DE LLEIDA PENYA BARCELONISTA FONTALBA D’ULLDEMOLINS PENYA BARCELONISTA TÀRREGA PENYA BARÇA DE LA CERDANYA PENYA BLAUGRANA LES CORTS PENYA BARCELONISTA URGELLENCA PENYA BARCELONISTA DE BATEA PENYA BARCELONISTA DE PALLEJÀ PENYA BARCELONISTA D’ARBÚCIES PALS BLAU I GRANA PENYA BARCELONISTA EL REPARTIDOR DE L’HOSPITALET PENYA BARCELONISTA MONTGRÍ I COMARCA PENYA BLAUGRANA DE MADRID PENYA BARCELONISTA VILANOVA PENYA BARCELONISTA RIUDECANYES PENYA BARCELONISTA LA BISBAL D’EMPORDÀ PENYA BARCELONISTA VILAMAJOR’S


14 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

SOPAR POPU


15 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

ULAR UN SOPAR POPULAR AMANIT D’ESPERIT BLAUGRANA Després d’una intensa jornada plena d’activitats va arribar la recompensa més esperada per a tots els penyistes: el sopar popular, que va comptar amb un excel·lent càtering del Molí de l’Escala. Les instal·lacions del FC Barcelona van actuar com a perfectes amfitriones d’un àpat que va reunir al voltant de la taula fins a 700 penyistes i convidats en un context inigualable, amb l’estadi com a teló de fons. Durant l’acte, els assistents van poder compartir experiències en un ambient distès i festiu mentre es relaxaven i gaudien de diferents actuacions musicals. Entre aquestes, cal destacar especialment l’actuació de la Xènia, sòcia de la penya de Golmés, que amb només 13 anys va emocionar tots els penyistes i socis amb una brillant interpretació de l’himne del FC Barcelona. En definitiva, una cita única a què van assistir el vicepresident primer del FC Barcelona, Jordi Cardoner; el directiu Pau Vilanova; el president de la Confederació, Antoni Guil, i altres representants de totes dues entitats. L’esperit blaugrana i les tradicions consagrades van ser el plat fort d’un sopar que ja s’ha consolidat com a tradició i que va actuar com a perfecte prefaci al Congrés Mundial de Penyes, que va tenir lloc l’endemà al Palau de Congressos de Catalunya.


16 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

T O R N E I G

FUTBOL GAMES Passió blaugrana als comandaments EL VII TORNEIG DE PENYES FUTBOL GAMES ES VA REINVENTAR APOSTANT PER UN CANVI DE LOGÍSTICA: LA PROLONGACIÓ DE LA COMPETICIÓ DURANT ELS MESOS PRECEDENTS AL CONGRÉS MUNDIAL DE PENYES AMB UNES FASES ELIMINATÒRIES

Habilitat als comandaments i passió pel futbol són els ingredients essencials per participar en el ja tradicional Torneig de Futbol Games que, enguany, arribava a la 7a edició. En aquesta ocasió, però, se sumava un al·licient més a la contesa: la persistència. I és que, durant la darrera temporada, la Confederació Mundial de Penyes va optar per reinventar i professionalitzar la competició, mitjançant la inclusió de fases eliminatòries que es van desenvolupar durant els mesos previs al Congrés.


17 BLAUGRANES

Amb tot, una xifra rècord de fins a una vuitantena de nens i nenes van poder estrenar el Pro Evolution Soccer 2019 (PES19), el videojoc de la companyia japonesa Konami, patrocinadora del FC Barcelona i de la Confederació, en una jornada protagonitzada per la passió pel futbol –en el seu estat més digital–, i la competitivitat sana.

UNA SETENA EDICIÓ QUE NO VOLIA SER FRUIT D’UN SOL DIA Amb l’objectiu de classificar-se en una competició que es va estendre durant el mig any precedent al 39è Congrés Mundial de Penyes, els nens i joves amants del futbol digital, tots ells d’entre 8 i 18 anys, van lluitar amb totes les seves forces per superar una primera fase individual que els va obrir les portes de la gran final. A l’última prova només hi podien accedir els quatre primers classificats de cada Federació, joves blaugrana que havien jugat els partits previs celebrats a les seus de les Federacions de la seva zona, arreu de Catalunya. Una aposta integradora amb què la Confederació va demostrar, un cop més, la professionalització i capacitat logística d’un moviment que cada cop és més gran, més plural i més modern.

LA CLAU DE L’ÈXIT DE LA GRAN FINAL: LA FEINA EN EQUIP El dia 15 d’agost, coincidint amb el Congrés, l’Auditori 1899 es preparava per rebre l’anhelada final. Els participants classificats per a aquesta darrera fase arribaven a les instal·lacions del Camp Nou a punt per gastar les seves últimes energies, aquest cop, barrejant talent individual amb talent en equip. Mentre dos jugadors competien en format individual, els dos restants ho feien en parelles disputant partits de dos contra dos. Una fórmula que va permetre al torneig impregnar-se d’un dels ideals vertebradors del FC Barcelona: la importància de la feina en equip. Amb aquest modus operandi, la Federació que més partides anava guanyant accedia a la següent ronda i optava així a proclamar-se, finalment, campiona del VII Torneig de Penyes Futbol Games. L’esforç i la perseverança van ser els protagonistes d’una competició que, finalment, va deixar com a guanyadora la Federació de Penyes del Maresme. Darrere seu, les segones i terceres classificades, respectivament, van ser: la Federació de l’Anoia, el Penedès i el Garraf, i la Federació del Gironès, la Selva i la Garrotxa. Els jugadors del Juvenil A, Nil Mortimer, Antonio Jesús Catón i Josep Jaume Martínez, van ser els encarregats de fer l’entrega de premis juntament amb el tècnic Denis Silva, que tampoc va voler faltar a la cita. Amb tot, la 7a edició del Torneig de Futbol Games va ser una jornada protagonitzada per la companyonia en format digital.

OCTUBRE 2018


18 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

Els detalls del nou reglament de penyes. Els representants de les penyes de cada Federació van aprovar, durant el darrer Congrés Mundial de Penyes, el nou reglament de penyes, un compendi reglamentari que actualitza les normes de funcionament per a les entitats penyístiques en resposta al creixement que el moviment ha experimentat en els últims anys. Amb l’objectiu final de continuar difonent i fomentant el sentiment barcelonista, aquesta actualització

ha estat necessària per adaptar l’activitat del moviment a la creació de la Confederació Mundial de Penyes, l’any 2015, i al reconeixement i organització de les Federacions Territorials i les seves penyes. Repassem, en aquesta infografia, característiques d’aquest reglament:

les

principals


19 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

1.

Un nou procés per oficialitzar una penya El de penyes és un moviment que creix dia a dia des d’una perspectiva global. Per això, és imprescindible disposar d’un procés consolidat i reconegut per totes les parts que defineixi els requisits per constituir una penya. Aquest procés inclou, entre altres coses: • Constitució com a associació i adequació a les lleis pertinents. • Nombre mínim de penyistes en funció del nombre d’habitants del municipi o localitat on es vulgui constituir la nova penya. • Necessitat que el president de la penya sigui soci o titular del carnet de compromís del FC Barcelona. • Una junta directiva formada per, com a mínim, un president, un secretari i un tresorer. • Disposició d’un mínim de cinc membres titulars del carnet de soci o de compromís del Barça per a les penyes de Catalunya. • Disposició d’un local per fer les activitats de l’entitat. • Denominació de la penya de manera que contingui referències tant al FC Barcelona com a l’àmbit territorial on es desenvolupa l’activitat.

2.

Organització i funcionament de les penyes El nou reglament inclou tota la informació referida als àmbits següents de les entitats penyístiques: • Assemblea general i Junta Directiva. • Drets i deures de les penyes i els seus penyistes. • Celebracions i actes.

3.

Un nou reglament disciplinari Per fomentar el benestar del moviment i dels penyistes que en formen part, la nova normativa de penyes inclou un reglament disciplinari previst per a la correcció de les infraccions de disciplina associativa que, eventualment, es puguin produir en el desenvolupament de les activitats de federacions territorials, penyes i penyistes. Es divideix en tres grans categories: • Infraccions lleus. • Infraccions greus. • Infraccions molt greus.

Un reglament consensuat i aprovat El reglament, com a eina necessària i útil per a tots aquells integrants del moviment de penyes, va ser consensuat per: • Totes les penyes. • Totes les Federacions de penyes. • El Consell de Penyes de la Confederació Mundial de Penyes. • El Congrés Mundial de Penyes.


20 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018


21 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

E

N

T

R

E

V

I

S T A

“HEM D’AJUDAR LA UNICEF, PERÒ TAMBÉ TREBALLAR PER A LA NOSTRA GENT” Polèmica, monja, dominica, argentina, culer, xerraire, vitalista, futbolera, valenta, emprenedora... Sor Lucía Caram és tot això i segur que unes quantes coses més. Quan acabes de parlar amb ella en surts amb la impressió que si no existís, l’hauríem d’inventar.


22 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

Cinquena de set germans, nascuda a Tucumán (Argentina), ja fa 27 anys que és a Catalunya, on s’ha guanyat la gent i el seu reconeixement amb premis com ara el de Catalana de l’Any (2014) i la Creu de Sant Jordi (2018)

seva terra. Massa argentins junts. No es valora Messi, ni el papa Francesc... El català és crític, però acabeu fent pinya i aneu tots en la mateixa direcció. A l’Argentina es divideixen i s’acaben destrossant entre ells. A Catalunya hi ha una consciència de treballar, d’equip... Tampoc no ens han acompanyat els governs que han permès a la gent viure de plans socials dintre d’un populisme que s’ha replicat a altres països de l’Amèrica Llatina, com a Cuba o Veneçuela. Han acostumat la gent a no treballar.

“Diuen que soc polèmica perquè dic el que penso... i de vegades no penso el que dic. Ho penso, eh? De vegades massa i tot. Però tinc incontinència verbal. El meu amic Risto Mejide diu: ‘Si ningú no es molesta, és que no has dit res’. De vegades passa això. Hi ha coses que s’han de dir. No busco molestar ningú, potser sí despertar consciències. Hi ha qui creu que és millor quedar-se callat, però quan un no té res a perdre és millor no quedar-se callat.”

Però als catalans, i especialment als culers, deixi’ns anar també. De vegades sembla que esperem una decisió qualsevol per poder-la criticar. Per cert, l’única crítica que mai no li he sentit és a la directiva. Els draps bruts s’han de rentar a casa. El Barça és una entitat molt complicada i hi ha moltes divisions, interessos, que els hem vist amb una brutalitat descarnada cada cop que hi ha campanya electoral. Jo crec que hem de treballar tots junts. Segur que a la directiva hi ha molt bones persones, però no sempre les bones persones són idònies per fer una feina concreta.

El que passa és que segurament no estem acostumats a monges contestatàries. Igual que no ho estem que tinguin aquesta passió que vostè té pel futbol... Soc argentina i els argentins ho tenim a l’ADN, això del futbol. I a més, m’estic fent gran i quan et fas gran les manies s’accentuen. De petita m’agradava molt el futbol i de gran, molt més. A més, arribes a Catalunya i resulta que et trobes que té el millor equip del món i un compatriota tan especial com Messi, i això suposo que em va fer recuperar totes les passions que tenia guardades. Sant pare argentí, tres dels millors jugadors de la història argentins... Amb qui han fet un pacte vostès? Jo crec que Déu és argentí. Ens han dit que era d’un altre lloc, però segur que és argentí. I per això el país està com està. L’Argentina no l’arregla ni Déu, potser per allò que ningú no és profeta a la

Vostè col·labora al Club: a la Fundació, amb les penyes... També li pregunten pel futbol? La meva feina dins del bloc no és criticar un fitxatge o una acció. Però no em cansaré de denunciar que els clubs tenen les mans lligades perquè han entrat en el món pornogràfic del qual s’està pagant. Que entra dins del món del futbol? Possiblement, però no dins del món de l’esport, perquè l’esport és una altra cosa. Jo treballo perquè el Barça sigui més que un Club. I perquè ho sigui amb les penyes o la Fundació. La passió barcelonista ens empeny i ens motiva i té una força impressionant com a factor de transformació. És en això que miro d’incidir. I com a mínim en això he aconseguit que m’escoltin.


23 BLAUGRANES

Des d’aquest punt de vista, com des de molts d’altres, el Barça és una rara avis. No hi ha clubs que facin el que fa aquest. Enlloc. I menys amb el convenciment que es fa. I penso que el camí és aquest. Cuidar les bases, cuidar la gent, cuidar els valors... Entre altres coses perquè cada cop més la gent pot seguir el Club des de casa i aquesta capacitat de mobilització que ha tingut el Barça es perd arreu. Abans et podia fer mandra anar a l’estadi, però hi anaves o no veies el partit. Ara, si tens mandra, encens la tele. Això diluirà moltes coses. Mantenir amb valors aquesta mobilització és important. Potser d’aquí a uns anys moltes de les coses que avui són indiscutibles ja no ho seran. Ja fa temps que hi és. Ha aconseguit canviar alguna cosa? Ja fa quatre anys que treballem amb el Club i amb Pere Mentruit [president de la Federació de Ponent Nord i membre del Consell de Solidaritat de la Confederació Mundial de Penyes], que s’ho creu i empeny. I hem fet un programa transformador que ha fet una marca i que fa que quan vas arreu t’escoltin. Després costa molt canviar dinàmiques, però mentre estigui allà dins serè la mosca emprenyadora o la monja emprenyadora que diu, per exemple, que és molt important el que fem a fora, però que també s’ha de treballar en el quilòmetre zero. Aquí també tenim desastres humanitaris. Sí. I no estic dient que es deixi de fer tot el que es fa. Em semblen molt bé tots els acords que es facin amb la UNICEF, que està lluitant contra la pobresa infantil arreu del món. Però aquí no. Aquí fa campanyes i recull diners. I nosaltres juguem aquí, amb la nostra gent. El Barça i la Fundació tenen prou força per fer projectes tan transformadors com els que fa la UNICEF, potser més. Però per fer-los aquí al territori. Això és el que ens falta. Creure que som capaços de fer projectes transformadors aquí. No podem oblidar que aquí també hi ha nens que passen gana, famílies desestructurades o refugiats en situacions crítiques. Sí al FutbolNet arreu del món, però també aquí. I les penyes? També hi col·labora. Quin paper de l’auca haurien d’interpretar? He fet molts quilòmetres visitant penyes. Bateguen molt fort, amb valors insubornables. El Barça és més que un Club. I ho és perquè té un factor de transformació brutal. Quan et mous, allà

OCTUBRE 2018

on vagis, trobes penyes formades per grups de bones persones que no només segueixen el Barça. Treballen contra el càncer, contra les malalties, la desigualtat social… per tot el que preocupa la gent del territori. Aquesta és la força del Club. Per això hem de cuidar les penyes. Sí. Anem a celebrar, és clar. Però aprofitem per cultivar les relacions i les relacions amb bones persones. I la Fundació també ha d’aprofitar aquesta empenta. S’ha de donar a conèixer més i millor. Acostarse al territori. Implicar els socis, els penyistes i la ciutadania amb tot el que som capaços de mobilitzar com a Barça. Ha pogut conèixer personalment alguns jugadors? He anat amb els jugadors a visitar els hospitals. Saben qui soc i em fan la broma amb el color del meu hàbit. Que si soc del Madrid, que si vaig de blanc, que si no en podia haver triat un altre... Hi ha nanos sensacionals, com Sergi Roberto. O el mateix Messi, que m’ha sorprès amb alguna abraçada. És molt tímid, com Suárez, que potser encara ho és més. Messi ha madurat, ha fet un pas endavant. Sentint-lo parlar al Gamper, sé que guanyarem la Champions. “Si comença a fer anar la llengua com fa anar les cames…”. Si els pogués demanar alguna cosa, els demanaria que no vegin els seguidors només com una massa que crida i els anima, que manté el seu estatus. Que siguin capaços de mirarlos als ulls i perdre uns minuts quan els

demanen una foto o un autògraf. La gent es queda amb aquests detalls i això fa el Club més gran. Fa la sensació de ser un bon grup. Amb bona gent. Tenim un gran equip de bons nois i un bon entrenador. Bona gent, que això també és important. Els que marxen segur que ho troben a faltar. S’ho passen tan bé treballant... Iniesta segur que els troba a faltar, i segurament Neymar es faria enrere si pogués. Sap el que es perd cada dia. Vostè no para. Sembla que els seus dies tinguin 28 hores. Segur que està en algun altre projecte. Quin és el seu somni? Poder aconseguir cases de la infància com la que hem fet a Manresa. Ho he fet amb La Caixa i vull fer-ho a Girona, Tarragona i Barcelona. És el meu gran repte. Veig les necessitats i s’ha de fer alguna cosa per frenar segons quins drames. No posaré fi a la pobresa infantil, ja ho sé, però si ens ho anem explicant i teixim complicitats potser aconseguirem resoldre alguns casos. No sé quan dorm. Ni quan dina o descansa. Deu menjar en deu minuts perquè entre una reunió i una altra m’ha atès a mi. Sempre amb un somriure. I dient el que pensa. Encara que pensi que no dir-ho li podria evitar un disgust.


24 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018


25 BLAUGRANES

I

N

T

E

R

N

A C

OCTUBRE 2018

I

O

N

A

L

ACULLEN LA II TROBADA PANAMERICANA DE PENYES Coincidint equip, les Francisco centenars aficionats

amb la gira del primer penyes de Dallas i San van obrir les portes a de penyistes, socis i

Els Estats Units, un dels països amb més presència internacional pel que fa a penyes, va acollir per segon any consecutiu la II Trobada Panamericana de Penyes. Coincidint amb la gira del primer equip de futbol, la Confederació Mundial de Penyes va celebrar, a finals de juliol i principis d’agost, la segona edició d’aquesta trobada internacional que va congregar centenars de persones provinents de tots els racons d’Amèrica. En aquesta ocasió, les penyes de Dallas i San Francisco van ser les perfectes

amfitriones per a tots els penyistes, socis i aficionats que van voler participar en els actes de celebració de la trobada. Una reunió multitudinària, un tailgate party que va batre rècords d’assistència i la vivència de la passió blaugrana al més pur estil ianqui van concloure una fita que va incloure dues parades: la primera, a la mítica ciutat de Dallas i, la segona, a la metròpoli internacional de San Francisco.


26 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

DALLAS, HISTÒRIC BASTIÓ BLAUGRANA La primera amfitriona d’aquesta reunió internacional va ser la ciutat texana de Dallas, històricament lligada al FC Barcelona. La capital del sud va acollir una jornada de treball a què van assistir personalitats relacionades amb el Club i el moviment de penyes, com ara Josep Maria Barnils, directiu responsable de la Comissió Social; Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, i Antonio Freire, president de la Federació de Penyes Món. Durant la trobada, els assistents van poder dialogar sobre el creixement exponencial del barcelonisme en territori americà i compartir anècdotes i vivències en l’entorn culer. Després de la jornada de treball, el Rugby House de Dallas, seu de la Penya de Dallas, va obrir les portes per a la celebració d’un acte de recepció multitudinari que va comptar amb l’assistència de més de 400 penyistes provinents del Canadà, la República Dominicana i els Estats Units. Un acte ple de germanor en què van poder compartir el sentiment blaugrana juntament amb Jordi Moix, Emili Rousaud i Josep Ramon Vidal-Abarca, membres de la junta directiva del Club, i el nou managing director de l’oficina de Nova York, Xavier O’Callaghan. A més a més, durant gairebé una hora, els penyistes van poder fotografiar-se i rebre autògrafs del Legend Luis García. A banda, la jornada va acollir un intercanvi de regals entre el FC Barcelona i la Penya de Dallas.

UN TAILGATE PARTY DE RÈCORD L’endemà i, coincidint amb el partit del primer equip contra la Roma a l’AT&T Stadium, els seguidors americans van fer evident la seva passió i suport als jugadors del FC Barcelona amb una espectacular tailgate party, una típica celebració nord-americana en què seguidors d’un equip es reuneixen en una esplanada amb els maleters dels cotxes oberts i plens de menjar per compartir vivències i fer vibrar els seus jugadors. Com no podia ser d’una altra manera, la trobada va batre rècords de participació, ja que va agrupar més de 1.000 barcelonistes. A més, gràcies al projecte Penyes i Esport, es va organitzar una edició del Torneig Penyes Futbol Games amb l’objectiu de seguir apropant els més joves a les penyes. La competició va comptar amb el videojoc Pro Evolution Soccer 2018 (PES 2018), de la companyia japonesa Konami, patrocinadora de la Confederació i del FC Barcelona.

CLAUSURA D’ACTES A SAN FRANCISCO L’esperit blaugrana va viatjar més tard del sud a l’oest nordamericà, i San Francisco, a l’assolellat estat de Califòrnia, va ser la segona ciutat encarregada de rebre l’afició blaugrana a partir del dia 3 d’agost. Més de 90 culers van participar en una jornada institucional que es va iniciar amb el parlament de Matt Manson, president de la PB de San Francisco i va cloure amb unes paraules de Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona, que van ser acompanyats per la comitiva blaugrana de Dallas.


27 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

EXEMPLE DE CREIXEMENT I CONVICCIÓ L’any 2009 David Goude, un americà que es va casar, fa dues dècades, amb una catalana que li va encomanar la seva estima pel Club, va encetar un ambiciós projecte que va cristal·litzar amb la creació de la PB de Dallas, que aleshores només tenia set persones entre les seves files. Quasi 10 anys després, aquesta penya texana té més de 350 afiliats que comparteixen l’estima pels colors i valors del FC Barcelona, fet que demostra que és una de les institucions blaugrana més consolidades del territori americà. Actualment, Goude comparteix la seva presidència

amb Roger Rovira, un català resident a Texas que no va voler perdre’s el periple culer als Estats Units. Per la seva banda, amb més de 10 anys de recorregut a les espatlles i prop de 130 afiliats, la PB de San Francisco és una altra de les organitzacions blaugrana més destacades als Estats Units. No en va, es tracta d’una de les penyes amb més activitat social de la Costa Oest dels Estats Units i, tot i la distància i la diferència horària, els seus compromesos integrants es reuneixen cada setmana per veure els partits de l’equip blaugrana.


28 BLAUGRANES

R

E

P

O

OCTUBRE 2018

R T A T G

E

BLAUGRANES


29 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

LA CONFEDERACIÓ REAFIRMA UN COP MÉS EL SEU COMPROMÍS DIVULGATIU I CULTURAL DURANT EL DARRER ANY, L’ENTITAT HA POSAT EN MARXA UN GRAN NOMBRE DE XERRADES INFORMATIVES QUE TENEN COM A OBJECTIU CONSCIENCIAR PENYISTES I AFICIONATS SOBRE TEMES SOCIALS, ESPORTIUS I CULTURALS DE L’ENTORN CULER En línia amb el seu compromís amb la divulgació i la posada en comú de la cultura i els valors blaugrana, la Confederació Mundial de Penyes ha posat a disposició de totes les penyes i Federacions blaugrana una sèrie de xerrades informatives que tenen com a objectiu conscienciar penyistes i aficionats sobre temes socials, esportius i culturals relacionats amb el FC Barcelona. Les accions, que busquen que el teixit local pugui gaudir de més activitats de l’entorn blaugrana, es desenvolupen al territori durant tota la temporada. Aquelles penyes interessades a desenvolupar una d’aquestes accions poden tramitar la petició a través de la seva Federació com a mínim un mes abans de la data de celebració de l’acte. En revelem a continuació els principals continguts.

Barça Catalunya

Invulnerables

Què podràs conèixer? La història del FC Barcelona és la protagonista d’aquestes xerrades que fan un repàs dels orígens convulsos i apassionats del Club, alhora que posen de manifest innumerables anècdotes i situacions que han marcat la trajectòria culer en el decurs de la seva història. Amb tot, els assistents podran conèixer de primera mà les arrels, la identitat i la influència que el Barça ha tingut a la societat en les seves diferents etapes i la relació del Club amb Catalunya i el catalanisme.

Què podràs conèixer? Dirigida a famílies seleccionades per serveis socials o entitats del tercer sector, la Confederació presenta, mitjançant aquesta xerrada, el projecte #Invulnerables de la mà de sor Lucía Caram, la seva impulsora. Es tracta d’un programa de lluita social contra la pobresa infantil que treballa per garantir la igualtat d’oportunitats dels nens, per trencar el cercle de la pobresa infantil i per promoure la col·laboració públicoprivada. Així, la conferència consciencia sobre l’existència de la pobresa al nostre territori i la necessitat d’assumir la coresponsabilitat dels diferents agents socials.

Qui imparteix la xerrada? Els continguts, d’alta qualitat i rigor, han estat elaborats per un grup multidisciplinari format per Salva Torres, vicepresident de la Confederació Mundial de Penyes; Frederic Porta, periodista, escriptor i presentador de televisió; Carles Santacana, director del Departament d’Història de la Universitat de Barcelona; Toni Closa, periodista, escriptor i estudiós de la història del Futbol Club Barcelona; David Melero, llicenciat en Història i professor de Ciències Socials, i Xavier Gamper, net del fundador del Futbol Club Barcelona.

Qui imparteix la xerrada? Reconeguda culer i patrona de la Fundació Barça, la religiosa i activista social sor Lucía Caram és monja dominicana contemplativa. Compagina l’oració, l’estudi i la vida en comunitat amb l’activitat social enfocada a les persones més vulnerables. També és directora de la Fundació Convent de Santa Clara.


30 BLAUGRANES

Debat d’actualitat

OCTUBRE 2018

Col·loqui exjugadors

Què podràs conèixer? Aquelles penyes que vulguin conèixer tots els secrets sobre l’actualitat blaugrana tenen una oportunitat d’or amb aquest debat conduït per periodistes esportius amb una àmplia trajectòria. Amb un to de confiança i divulgació, polemitzaran i interactuaran amb els assistents sobre les diferents visions i opinions de l’actualitat del Club, així com dels reptes i oportunitats de futur.

Què podràs conèixer? La Confederació Mundial de Penyes, en col·laboració amb l’Agrupació Barça Jugadors, coordina la representació en actes d’exjugadors del Futbol Club Barcelona que participen en debats o tertúlies que les penyes hagin plantejat en la seva agenda d’actes. A més a més, aquesta iniciativa prioritza, sempre que l’agenda ho permeti, la representació d’un exjugador de la zona de la penya on se celebra l’acte.

Qui imparteix la xerrada? Tres periodistes destacats i referents en l’àmbit blaugrana ofereixen aquesta xerrada: el fundador del diari Sport, del qual va ser subdirector, José Luis Carazo; el que va ser cap d’Esports de Televisió de Catalunya entre el 2004 i el 2008 i conductor de diversos programes de la petita pantalla, Pere Escobar, i el reconegut periodista Quique Guasch, amb una llarga trajectòria a Televisió Espanyola i ràdio COPE.

Qui imparteix la xerrada? Els membres representants de l’Agrupació Barça Jugadors, entitat sense ànim de lucre creada el 1959 amb la missió de mantenir l’esperit dels exjugadors del FC Barcelona, són els protagonistes d’aquestes xerrades de visibilitat i divulgació dels valors culers.


31 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

OCTUBRE 2018

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB PUIGCERDÀ Quasi mig segle fent història L’ENTITAT ÉS UNA DE LES MÉS GRANS DEL MOVIMENT EN RELACIÓ AMB EL NOMBRE D’HABITANTS DE LA SEVA POBLACIÓ: DELS 7.000 HABITANTS QUE TÉ, 430 SÓN PENYISTES Cada diumenge, dos penyistes i membres de la junta inicial de la Penya Barcelonista de Puigcerdà pujaven pel carrer Major cap a casa seva després d’una intensa jornada al local social, llavors situat a la plaça Cabrinetty. Per les seves expressions, els veïns del poble que els veien quan passaven sabien si el Barça havia guanyat o perdut. En el primer dels casos, pujaven el carrer amb un gran avalot i alegria i es preparaven per a una gran celebració. En el segon dels supòsits, feien el camí amb cares llargues que il·lustraven el seu mal humor i no apujaven el cap per saludar ningú. Es deia que es posaven al llit tan bon punt arribaven, sense ganes de sopar. Així recorda els seus anys de joventut Pere Domingo, l’actual president de la PB de Puigcerdà, una de les penyes blaugrana més antigues i consolidades del moviment penyístic, que d’aquí a tres anys complirà mig segle de vida. Més de 40 anys després, però, s’han convertit en una de les entitats penyístiques més grans del moviment en relació amb el nombre d’habitants de la

seva població. Dels 7.000 habitants que té, n’hi ha 430 que són penyistes.

ELS ORÍGENS DE LA PENYA Va ser el 25 de maig de 1971 quan la penya es va fundar oficialment. Mesos abans, un grup de seguidors incondicionals del FC Barcelona van veure la necessitat de disposar d’un local on presenciar els partits en grup. En els temps que corrien, l’ús de televisors en domicilis particulars no estava gaire generalitzat i aquesta circumstància, afegida al desig inicial de poder comentar jugades, celebrar gols i criticar les decisions de l’àrbitre tots junts, va culminar en la decisió de constituir una penya. Així, 12 veïns de Puigcerdà, encapçalats per Pere Isern com a nou president de la junta provisional, van posar fil a l’agulla per enllestir el procediment necessari i oficialitzar una nova entitat penyística.

UN DIA PER EMMARCAR: LA TROBADA MUNDIAL DE PENYES DEL 1998 A PUIGCERDÀ Els aficionats blaugrana de Puigcerdà recorden amb nostàlgia la Trobada Mundial de Penyes que es van engrescar a organitzar l’any 1998; sens dubte, la més multitudinària de totes. Va aplegar un nombre tan gran de penyistes d’arreu que va alterar positivament la vida de tota la població i gairebé de la comarca. Amb el suport del FC Barcelona i de l’Ajuntament de Puigcerdà es van celebrar actes de tota mena i, fins i tot, es va inaugurar


32 BLAUGRANES

una escultura abstracta de l’artista comarcal Ernest Altes, que encara és a la plaça del Rec de Puigcerdà i que representa una pilota de futbol envoltada per les quatre barres catalanes. Com no podia ser d’una altra manera, la jornada va culminar amb el futbol com a protagonista: gaudint, tots plegats, del partit del Barça contra el Reial Madrid en una pantalla gegant instal·lada per l’ocasió.

PUIGCERDÀ ÉS PLE DE VIDA I D’ESPERIT BLAUGRANA ELS 365 DIES DE L’ANY A punt de celebrar el seu cinquantè aniversari, la penya només ha canviat de president en tres ocasions. El president actual és Pere Domingo i Casanovas, que se sent orgullós del creixement que ha experimentat la penya des de la seva constitució: “Actualment tenim 430 socis en actiu. L’increment de socis ha estat considerable i sostingut des dels nostres inicis i trobem el nombre actual d’afiliats molt rellevant, atès que estem en una població d’uns 7.000 habitants”. L’element clau de l’èxit és, segurament, el vincle amb el Club, un esperit i sentiment barcelonista que impera en tots els membres de la penya i que engresca la resta de la població a sumar-se al moviment. I és que es tracta d’una agrupació molt activa. Ofereix dos viatges anuals, fins a 12 seients abonats als penyistes que volen veure els partits al Camp Nou i la seva seu té una peculiaritat: dues sales amb televisors per diferenciar l’afició més jove de la gent de més edat. D’aquesta forma, diuen, els primers poden viure els partits amb més intensitat i, els segons, més tranquil·lament. Acabat el partit “la penya obsequia els assistents amb cava i coca en els partits significatius o en aquells en què el Barça obté algun títol”, explica el president. A més a més, l’1 de maig la PB Puigcerdà es posa els seus millors vestits de gala per celebrar l’aniversari de la seva fundació amb actes oberts no només als penyistes, sinó

OCTUBRE 2018

a tota la població, que inclouen una ballada de sardanes davant del local social, una exposició de copes cedides pel Club, un dinar de gala i un ball de fi de festa, entre altres activitats. Una diada, en definitiva, que el poble espera amb clamor i que reuneix anualment prop d’un centenar de persones. Però l’estiu tampoc és època de parada per a aquests aficionats blaugrana que, el mes d’agost, i coincidint amb la desfilada de carrosses de la festa de l’estany de Puigcerdà, participen presentant una carrossa amb nens i nenes vestits de jugadors del Barça.

EL QUINTO DELS DIUMENGES: UN SEGELL D’IDENTITAT Una de les tradicions més singulars i determinants de la penya és el quinto dels diumenges, una mena de joc del bingo, que, a més de ser una manera d’ocupar unes quantes hores de les fredes jornades hivernals de la Cerdanya, ha esdevingut una forma de finançament per a la penya. I és que el quinto típic de la comarca és ben conegut i econòmic: només cal comprar un cartró per jugar tots els lots de la tarda i els premis, en comptes de ser en efectiu, són en embotit, menjar i tota mena de queviures. L’esdeveniment reuneix setmanalment una vuitantena de penyistes que passen la tarda dels diumenges i festius durant tot l’any excepte el juliol i l’agost. Tot i els anys de trajectòria que la PB Puigcerdà porta a les espatlles, encara els queden forces per, com a mínim, “complir mig segle de vida més” i segueixen pensant iniciatives que els connectin encara més amb la vida social de la localitat, com ara la creació d’un nou programa radiofònic de debat blaugrana conduït per penyistes que s’emet de manera setmanal a l’emissora de la ciutat.


33 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

“PUIGCERDÀ ÉS PLE DE VIDA I D’ESPERIT BLAUGRANA

ELS 365 DIES L’ANY”

PB PUIGCERDÀ35 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

OCTUBRE 2018

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB FUENTEALBILLA El poble manxec amb més esperit blaugrana

pel FC Barcelona. Així, el gener de 2002, va néixer de forma oficial la Peña Andrés Iniesta a la localitat manxega.

DES DE L’OFICIALITZACIÓ DE LA PENYA BARCELONISTA DE LA LOCALITAT, L’ANY 2002, ELS SEUS HABITANTS HAN MOSTRAT UN SUPORT INCONDICIONAL AL FC BARCELONA I A L’EXJUGADOR CULER ANDRÉS INIESTA

Iniesta va esdevenir un símbol per al seu poble, que es defineix com “culer però, sobretot, iniestista”. Un sentiment recíproc, ja que gràcies al jugador la majoria de seguidors culers, tant a escala nacional com internacional, han après a situar Fuentealbilla al mapa, reconeixement que ha incentivat els seus membres a seguir creixent i emprenent iniciatives. L’any passat, de fet, el moviment blaugrana manxec sumava 330 membres i se situava com la penya barcelonista més nombrosa de Castella-la Manxa.

Fa més de dues dècades, un poble manxec de tan sols 2.000 habitants deia adeu a un nen de 12 anys que emprenia amb valentia un viatge cap a Barcelona: Andrés Iniesta. Des d’aquell moment i, malgrat els quilòmetres que separen Fuentealbilla de Barcelona, un grup de veïns i familiars començaven a seguir activament el FC Barcelona i aquest petit jugador que, al cap de pocs anys, esdevindria una figura clau per als culers.

EL NAIXEMENT D’UNA PASSIÓ El sentiment blaugrana va començar a aflorar en un grup reduït de paisans que es reunia per veure els partits del Club blaugrana. A poc a poc, aquesta colla d’amics i familiars va anar creixent al mateix ritme que Andrés Iniesta esdevenia una figura fonamental

MOMENTS QUE ROMANDRAN EN LA MEMÒRIA DE TOTS Des de sempre, els membres de la penya s’han reunit a la seva seu per veure junts tots els partits del FC Barcelona i, plegats, han fet viatges per seguir el Club, han impulsat sortejos i han organitzat sopars. Hi ha algunes activitats, però, que recorden amb especial il·lusió. El cap de setmana del 10 de juliol de 2015, per exemple, els de Fuentealbilla van organitzar una sèrie d’actes en suport a l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) que va comptar amb la participació activa d’Andrés Iniesta. Juntament amb altres


36 BLAUGRANES

“LA FAMÍLIA D’INIESTA,

L’EIX VERTEBRADOR DE LA PENYA” PB FUENTEALBILLA

Photography: 19Tarrestnom65 / Wikimedia Commons

OCTUBRE 2018


37 BLAUGRANES

jugadors de l’Albacete, l’estrella blaugrana va oferir un col·loqui que va finalitzar amb un gran sopar en què va participar Silvia Dorschnerova, delegada de la Selecció Espanyola. Fins i tot Vicente del Bosque, tot i no poder ser-hi presencialment per motius de salut, els va fer arribar una gravació en vídeo que va culminar una de les iniciatives que els aficionats recorden amb més tendresa. I també evoquen amb especial emoció la que va ser la reunió més multitudinària de totes: una trobada de penyes barcelonistes celebrada el 2011 que va aconseguir reunir fins a 800 aficionats. A banda dels fets que impliquen la penya, però, els membres no obliden cap dels triomfs d’Iniesta dins del camp. Un dels moments que els seguidors de Fuentealbilla tenen més gravats a la retina es va produir un 11 de juliol de 2010. Tots els aficionats seguien un partit que es jugava molt lluny de casa, a Sud-àfrica, amb els nervis a flor de pell quan, de sobte, el seu paisà va marcar el gol guanyador del Mundial. Els membres de la penya es queden sense paraules quan volen descriure l’eufòria experimentada en veure que un ésser estimat és l’artífex d’una jugada que ressona a tots els racons del planeta.

OCTUBRE 2018

primer equip, una experiència que no oblidarà mai. Gestos humils i sincers que han anat consolidant el moviment penyístic del poble com una família cada cop més gran i unida entre si i, a la vegada, als colors blaugrana.

EL FUTUR DE LA PENYA La darrera primavera el jugador manxec va disputar el seu últim partit vestint els colors blaugrana al Camp Nou. Davant d’una afició incondicional, Iniesta deia adeu al Club dels seus somnis 22 anys després de posar-hi el peu per primera vegada. Tal com descriu el seu president, per a la PB Fuentealbilla, la marxa d’Iniesta al Japó ha estat “com el menjar oriental, agredolç”. D’una banda, hi ha un sentiment de tristesa de pensar que la distància els impedirà gaudir del seu ídol en directe. Però, de l’altra, senten una profunda alegria en saber que el jugador ha finalitzat la seva vida com a futbolista d’elit tal com ell volia: al Barça i amb un comiat que no podia ser millor, amb el gol de Copa contra el Sevilla i davant dels més de 60 penyistes de Fuentealbilla que es van desplaçar fins a Barcelona per veure’l.

LA FAMÍLIA D’INIESTA, L’EIX VERTEBRADOR DE LA PENYA

Els membres de l’entitat són optimistes i seguiran el seu paisà allà on vagi. De fet, els més valents i intrèpids de la penya ja estan organitzant un viatge al Japó el proper mes de maig per gaudir uns dies del jugador.

“La família és una extensió de l’Andrés. Ens acompanyen als actes i ens visiten als viatges a Barcelona”. I és que, tal com afirma el president de la penya manxega, Andrés García, els familiars del jugador han estat una peça clau en tot aquest engranatge des del principi i van fer molt més que fundar la penya. García recorda el dia en què, gràcies al pare d’Iniesta, ell va poder celebrar en primera persona el triomf del Barça a la Champions amb els jugadors del

A més a més, tot i que Andrés Iniesta ja no segueix al Club, els membres de la PB Fuentealbilla estaran eternament agraïts al Club, als entrenadors que van creure en l’Andrés per donar-li l’oportunitat de fer realitat el seu somni i, sobretot, a una afició incondicional, i continuaran seguint els partits del conjunt blaugrana.39 BLAUGRANES

C

O

N

E

I

X

L

OCTUBRE 2018

E

S

P

E

N

Y

E

S

PB SANT PETERSBURG Un trepidant road trip des de la Venècia del Nord fins a Barcelona L’ENTITAT RUSSA VA RECÓRRER EN COTXE 10.000 QUILÒMETRES A TRAVÉS DE 10 PAÏSOS PER ARRIBAR AL 39è CONGRÉS MUNDIAL DE PENYES. UN VIATGE ÚNIC QUE ELS VA PERMETRE CONÈIXER 10 ENTITATS PENYÍSTIQUES Amb motiu del darrer Mundial de Futbol, desenes de penyistes blaugrana d’arreu es van desplaçar fins a Rússia, país amfitrió, per gaudir plegats de la selecció espanyola que, en aquesta ocasió, incloïa molts jugadors blaugrana. Lluny de quedar-se en una anècdota, aquesta mobilització va ser la llavor d’una iniciativa que quedaria gravada a la memòria de tots per la seva tendresa i peculiaritat. I és que, més enllà de transportar l’orgull futbolístic culer, aquest viatge va bastir ponts entre els penyistes catalans i la Penya Blaugrana de Sant Petersburg. Ponts que, en ple estiu, van cristal·litzar en un trepidant road trip que va portar els penyistes russos fins a Barcelona amb motiu del 39è Congrés Mundial de Penyes.

“El nostre viatge mostra que cap distància, diferència política entre estats o prejudicis racials poden obstaculitzar l’amistat”, assegurava George Nemykin, president de la PB de Sant Petersburg, encara emocionat, a l’arribada a Rússia després d’una experiència, de ben segur, inoblidable. No en va, la penya russa va organitzar un trajecte totalment oposat a convencionalismes: una travessia en cotxe que els portaria a recórrer més de 10.000 quilòmetres amb la voluntat única i exclusiva de seguir l’equip dels seus somnis i conèixer millor la seva afició nacional i internacional. Segons Nemykin, l’himne del Barça té un missatge clau que des del primer moment van adoptar com a lema del viatge: “Si del sud o del nord, ara estem d’acord”.

UN VIATGE ÚNIC I PLE DE GERMANOR Fins a vuit persones es van sumar a aquesta aventura que començava a principis d’agost a Sant Petersburg. Amb dos cotxes caracteritzats amb motius blaugrana per a l’ocasió, els culers russos emprenien un viatge de 10 dies fins a la capital catalana amb l’objectiu d’arribar a temps per al Congrés Mundial de Penyes. A més a més, durant el trajecte els culers de la Venècia del Nord es van proposar una clara fita: conèixer les penyes blaugrana que es trobaven al seu pas per compartir-hi experiències i,


40 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

“UN VIATGE ÚNIC I PLE DE GERMANOR” PB SANT PETERSBURG


41 BLAUGRANES

sobretot, la passió futbolera que els uneix. Per això, la penya va contactar amb 10 agrupacions penyístiques internacionals de Polònia, Bèlgica, França i Catalunya, que van rebre amb els braços oberts aquests aficionats russos. Una barreja de cultures, unides per un sentiment, que va fer mostra dels valors predicats pel FC Barcelona i practicats per una afició altruista i compromesa amb el seu Club. Així ho expressa Nemykin: “És impressionant que en cada racó del planeta hi hagués amics penyistes contents de rebre la nostra visita”. Després del llarg viatge, el president de la penya se sentia profundament satisfet amb les ganes i perseverança de la penya que representa però, sobretot, agraït a tots els penyistes que van contribuir a fer aquesta experiència única i a la Confederació Mundial de Penyes per tota l’ajuda oferta durant el trajecte.

UNA PENYA RUSSA JOVE I MOLT ESTIMADA A CATALUNYA Rússia té actualment tres penyes blaugrana, de les quals la PB Sant Petersburg és la més antiga. Rondava el 2016 quan es va fundar i, amb només dos anys de trajectòria, ja inclou gairebé 200 membres. La participació en el Congrés Mundial de Penyes era la fita amb què els penyistes de Sant Petersburg emprenien el seu llarg viatge però, no obstant això, aquesta no va ser la seva última parada. Els aficionats esperaven ansiosos una última visita a la Penya Blaugrana Móra d’Ebre, a la qual consideren part de la seva família. “Són els nostres germans catalans, als quals visitem cada any”, afirma Nemykin. I és que l’any 2016 l’Ajuntament de Móra d’Ebre es va comprometre amb un conveni oficial d’amistat amb la PB Sant Petersburg i,

OCTUBRE 2018

des de llavors, els visiten sempre abans del Congrés. El president de la penya russa conclou: “Aquesta fraternitat és quelcom extraordinari, d’aquelles coses que passen només un cop a la vida i que serveix com a clar exemple de l’amistat sense fronteres”. A banda de l’afició de Móra d’Ebre, la PB Sant Petersburg és també molt apreciada per la PB Marc Bartra de Sant Jaume dels Domenys. Els membres d’aquesta penya catalana es van desplaçar, ja fa un temps, fins a Sant Petersburg i, en aquesta ocasió, van ser els aficionats russos els que van visitar la localitat catalana i la seva penya per primera vegada. Amb tot, aquest viatge en cotxe a través d’Europa ha deixat una estela ben dolça en el record dels penyistes russos que prometen sorprendre, altre cop, l’any vinent. Un compromís que el president de la penya reafirmava al crit de: “Visca el Barça, visca les penyes del Barça i visca Catalunya!”.

10 PENYES VISITADES EN UN VIATGE INOBLIDABLE FAN CLUB BARÇA POLSKA PENYA FANATIEK FC BARCELONA PENYA BARCELONISTA DE GANT PENYA BARCELONISTA KNOKKE-HEIST PENYA “BLAUGRANOR” DEL NORD DE FRANÇA PENYA BLAUGRANA DE PARÍS PENYA BLAUGRANA DE LIÓ PENYA BARCELONISTA DE NAVÀS PENYA BLAUGRANA MARC BARTRA DE SANT JAUME DELS DOMENYS PENYA BLAUGRANA MÓRA D’EBRE


42 BLAUGRANES

N

O

T

Í

C

I

E

OCTUBRE 2018

S

B

R

E

U

S

CASTELLA I LLEÓ Reunió de penyes a Villanubla

Antoni Guil s’uneix a la XVI Trobada de Penyes Barcelonistes de Castella i Lleó FINS A 240 PENYISTES CASTELLANOLLEONESOS VAN CELEBRAR UNA TROBADA QUE VA PRECEDIR EL PARTIT DEL PRIMER EQUIP A VALLADOLID Dissabte 25 d’agost, Villanubla (Valladolid) va acollir la 16a Trobada de Penyes Barcelonistes de Castella i Lleó. La primera parada de la jornada va ser a la Casa de Cultura de la localitat, fins on es va desplaçar Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes. El matí va començar amb una reunió

informativa per part de la Federació de Penyes Barcelonistes de Castella i Lleó, seguida de la presentació del Pla Estratègic 201621 de la Confederació, a càrrec de Guil. A quarts d’una del migdia, Juan Carlos Rodríguez, exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors, es va sumar als assistents just a temps per presenciar el pregó de la trobada, a càrrec del periodista Alfredo Martínez. A les 13 h va tenir lloc el lliurament de premis Barça Peñas Castilla y León, després del qual Nicolás Pérez va voler dedicar unes paraules i va fer menció a l’expresident Sandro Rossell. Abans del trasllat al restaurant El Parador, el president de la Confederació Mundial de Penyes, Antoni Guil, juntament amb l’exjugador Juan Carlos Rodríguez van assistir als actes de lliurament d’obsequis commemoratius i solidaris i van participar en la tradicional ronda de parlaments. En representació del moviment de penyes, va assistir a la trobada el president de la Federació de Penyes de Castella i Lleó, Nicolás Pérez, i els presidents de les federacions de Cantàbria i Astúries, Madrid, Euskadi i Extremadura.


43 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

TARRAGONA NORD La PB del Baix Camp, amfitriona de l’acte

Pau Vilanova assisteix a la XVII Trobada de Penyes de Tarragona Nord UN TOTAL DE 29 PENYES ES VAN REUNIR A TARRAGONA EN UN AMBIENT FESTIU I CULER La Penya Barcelonista del Baix Camp va celebrar l’1 de juliol la 17a Trobada de Penyes Barcelonistes de Tarragona Nord. Una ruta modernista pels carrers de Reus va donar el tret de sortida a una diada plena de germanor i sentiment blaugrana. Una cita a

què no van voler faltar el directiu del FC Barcelona Pau Vilanova i Ramon M. Calderé, exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors, que es va unir als penyistes al migdia al restaurant Mas de Sedó, on va tenir lloc un col·loqui sobre la influència de la política en l’esport. El debat va deixar pas a una ronda de parlaments per part dels representants de les penyes, del Club i de les figures institucionals que va concloure amb el lliurament d’obsequis commemoratius de la trobada i amb un dinar amb més de 200 assistents. La trobada va tenir un convidat d’honor, l’expresident del Parlament de Catalunya Ernest Benach, a qui va acompanyar l’actual alcalde de Reus, Carles Pellicer. En representació de les penyes, els amfitrions de la trobada van ser el president de la PB Baix Camp, Antonio Sánchez, i el president de la Federació de la PB Tarragona Nord, Josep Borrull.


44 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

MARROC Trobada a Tànger

Les penyes del Marroc celebren un sopar amb motiu de la Supercopa d’Espanya LA JORNADA VA DEMOSTRAR LA SOLIDESA I EL CREIXEMENT DEL MOVIMENT PENYÍSTIC BLAUGRANA A ESCALA INTERNACIONAL El dissabte 11 d’agost, Tànger acollia un sopar organitzat per les penyes del Marroc amb motiu del desplaçament del primer equip a la ciutat marroquina per a la final de la Supercopa d’Espanya.

A la cita no hi va voler faltar Ramon Térmens, síndic de penyes del FC Barcelona, que es va desplaçar al país i va compartir una vetllada de germanor amb els representants de les penyes del Marroc al Club de Golf de Tànger. Un cop finalitzat el sopar, va tenir lloc un intercanvi d’obsequis entre les entitats marroquines i el FC Barcelona. Després de l’Estat espanyol, el Marroc és el país amb més penyes barcelonistes: vuit ja són oficials i actives i tres estan en procés de ser-ho. En aquest context, els penyistes marroquins van contribuir a crear un ambient ple de germanor i esperit blaugrana per rebre els jugadors del primer equip en el partit de Supercopa de Tànger. Més de 700 seguidors culers vestien la samarreta commemorativa de la final i van desplegar un impressionant mosaic. Tot això per ajudar l’equip a aconseguir una victòria que es va materialitzar en el primer títol de la temporada.


45 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

BARCELONA Final multitudinària

L’Agrupació de Penyes finalitza la temporada a la Ciutat Esportiva Joan Gamper L’ENTITAT INCLOU MÉS DE 200 EQUIPS I 3.000 JUGADORS QUE CADA ANY COMPETEIXEN AMB ELS COLORS DE LES SEVES PENYES BARCELONISTES La Ciutat Esportiva Joan Gamper va acollir el 7 de juliol les finals del Torneig de l’Agrupació de Clubs i Penyes del FC Barcelona, amb què es va concloure la temporada en un ambient festiu i

multitudinari que va comptar amb la participació de 20 equips de les categories benjamina, alevina i infantil. La jornada es va iniciar amb els partits dels més joves, pertanyents a la categoria benjamina, que va acabar amb la victòria de la UB Catalonia després d’un partit contra l’ADB Collblanc. Cap al migdia va arribar el torn dels alevins, categoria de què van sortir dos guanyadors: el CB Terlenka del primer grup i la PB Sant Just de Trajana del segon grup. Per últim i en la categoria més elevada, la dels infantils, l’APB Anguera va ser l’afortunada d’aconseguir el primer lloc. El torneig va comptar amb la presència del directiu del FC Barcelona Pau Vilanova, que no es va voler perdre l’esdeveniment esportiu. Un cop finalitzats els partits es va procedir a l’entrega de trofeus, que va anar a càrrec de Lluís Monràs, president de l’Agrupació de Penyes; de Daniel Sala, directiu responsable de penyes de la Comissió Social del FC Barcelona, i de l’exjugador Paco Clos.


46 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

BURKINA FASO Nova expedició al país africà

Èxit del segon viatge solidari de la FPB Barcelonès Est a Burkina Faso PER SEGON ANY CONSECUTIU ELS PENYISTES BARCELONINS VAN VISITAR LES SEVES POBLACIONS AGERMANADES AL PAÍS I VAN FER PALESA LA SEVA TASCA SOLIDÀRIA A LA ZONA Els membres de la FPB Barcelonès Est es van desplaçar de nou fins a Burkina Faso amb motiu d’un viatge solidari que s’està convertint en tota una tradició. En arribar, els aficionats culers van saludar les autoritats polítiques i tradicionals del país, entre les quals es trobava Sa Majestat Moogho Naaba Baongo, que els

va rebre al seu palau després que assistissin a una cerimònia que té lloc cada divendres de l’any. El país esperava l’arribada dels culers amb tant d’anhel que ni tan sols el ministre d’Estat Simon Compaoré es va voler perdre la cita. El ministre els va agrair la visita però, sobretot, la tasca solidària que les penyes barcelonines fan per a la millora del desenvolupament del país. De fet, aquest any, els penyistes van fer arribar al país més de cinc caixes de material i gairebé 300 kg de material escolar, d’higiene, botes de futbol, pilotes i samarretes, entre d’altres. A més, entre la Federació i les seves penyes van fer una recol·lecta de 1.250 kg de farina de blat de moro i 1.250 kg d’arròs blanc local per repartir entre Bousse i els barris de Gonghin i Larle a Ouagadougou. A banda de les tasques solidàries i de les visites a les poblacions agermanades amb les penyes de la Federació del Barcelonès Est, el viatge a Burkina Faso també va donar cabuda a l’esport, element fonamental de vincle entre les penyes catalanes i els aficionats locals. Així, partits de futbol de grans i petits, femení, bàsquet i petanca van completar les activitats d’aquestes jornades solidàries a Burkina Faso.


47 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

TERRES DE L’EBRE Un quart de segle de vida

La Penya Barcelonista de Gandesa celebra el seu 25è aniversari UN TOTAL DE 35 PENYES DE LA FEDERACIÓ DE PENYES DE LES TERRES DE L’EBRE ASSISTEIXEN A LA CELEBRACIÓ DE L’ANIVERSARI El dissabte 7 de juliol la Penya Barcelonista Gandesa va celebrar un quart de segle des de la seva fundació. El col·loqui Show Trident sobre l’actualitat blaugrana, moderat pel

periodista esportiu Quique Guasch, va donar el tret de sortida de la jornada a les 17 h. L’activitat va comptar també amb la participació dels periodistes Pere Escobar i José Luís Carazo. Els actes van continuar a l’Ajuntament de Gandesa, on es van sumar el membre de la Junta Directiva Xavier Vilajoana i l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors Pere Valentí Mora. Al voltant de les 19 h els assistents van gaudir d’una visita guiada al Celler Cooperatiu de Gandesa i després la diada va finalitzar amb un sopar commemoratiu que va reunir un total de 200 persones entre penyistes i representants; xifres que demostren la importància i la unió del moviment penyístic. Amb tot, Gandesa va esdevenir un espai idoni on els assistents van poder compartir l’esperit festiu i blaugrana propi de la celebració. L’acte de clausura va ser un homenatge als expresidents i exmembres de la junta directiva de la penya.


48 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

EUSKADI Trobada i aniversari al País Basc

La Penya Barcelonista de Pasaia La Bahia celebra el seu 10è aniversari en el marc de la IX Trobada de Penyes d’Euskadi JORDI CARDONER VA ASSISTIR AL SOPAR OFICAL DE LA TROBADA ABANS DEL REIAL SOCIETAT-BARÇA

Amb motiu de la IX Trobada de Penyes d’Euskadi i del partit de Lliga del primer equip a Sant Sebastià contra la Reial Societat, el vicepresident primer Jordi Cardoner i Casaus va assistir al sopar oficial de celebració de la trobada i del 10è aniversari de la Penya Barcelonista de Pasaia La Bahia. La Sociedad Gastronómica Lagunak va ser el lloc escollit per celebrar el sopar, on també van assistir els membres de la Junta Directiva del FC Barcelona Silvio Elías i Josep Pont, i l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors Ricardo Serna. Joaquin Saborido, president de la PB Pasaia La Bahia, i Gorka Muñoz, president de la Federació de Penyes d’Euskadi, van agrair la presència dels directius del FC Barcelona en un dia molt important per al moviment de penyes basc. Finalment, en record de l’efemèride, la penya amfitriona va fer entrega d’un obsequi commemoratiu de la trobada al vicepresident Jordi Cardoner i a l’exjugador Ricardo Serna.


49 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

GIRONA Especial aniversari a Girona

Josep Maria Bartomeu i Jordi Cardoner celebren el 50è Aniversari de la Penya Barcelonista Santa Coloma de Farners EL PRESIDENT DEL FC BARCELONA VA FELICITAR L’ENTITAT PER SER LA PRIMERA DE LA PROVÍNCIA DE GIRONA AMB MIG SEGLE DE VIDA El passat 2 de setembre el Club va voler felicitar els membres de la Penya Barcelonista Santa Coloma de Farners amb motiu de la celebració del seu 50è aniversari. El president Josep

Maria Bartomeu, juntament amb el vicepresident primer, Jordi Cardoner, van rebre els més de 60 membres de la penya i el seu president, Salvador Esparch, a l’Auditori 1899 del Camp Nou, poc abans de la celebració del partit de Lliga entre el FC Barcelona i l’Osca. Durant la celebració, el president del Barça va posar en relleu la importància d’aquest aniversari en tractar-se de la primera agrupació penyística de la província de Girona a complir la cinquantena d’anys. Per la seva banda, Cardoner va recordar “aquelles persones que ja no estan entre nosaltres”, però que van ser vitals pel naixement i creixement de la penya. L’acte també va comptar amb la presència d’Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes; Joaquim Vall·llosera, president de la Federació de Penyes Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Pla de l’Estany; Josep Maria Fusté, exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors, i representants de les comissions social i de penyes del Club, Daniel Sala i Xavier Ilincheta, respectivament. A més, també com a representació institucional va assistir-hi Jordi Sitjà, regidor d’esports de la població.


50 BLAUGRANES

OCTUBRE 2018

MENORCA Celebració penyística a Menorca

Jordi Cardoner visita la Penya Barcelonista de Ciutadella

Tot seguit, els assistents es van traslladar fins al Club Nàutic de Ciutadella, on va tenir lloc el “sopar del doblet”, que recordava els títols de Lliga i Copa aconseguits durant la temporada passada. Un centenar de penyistes van poder gaudir d’un àpat que va acabar amb els parlaments de Carles Gener, Òscar Escoda, Miquel Àngel Nadal i Jordi Cardoner.

EL VICEPRESIDENT PRIMER DEL FC BARCELONA I L’EXJUGADOR MIQUEL ÀNGEL NADAL VAN ASSISTIR A L’ACTE Jordi Cardoner i Casaus i Miquel Àngel Nadal, aprofitant les seves vacances estiuenques, van assistir el passat 11 d’agost als actes de celebració del 34è aniversari de la Penya Barcelonista de Ciutadella, una entitat amb 1.000 socis. Allà van signar el llibre d’honor de l’entitat en presència del president de la penya, Carles Gener, i el president de la Federació de les PB de les Illes Balears, Òscar Escoda.

OSONA-RIPOLLÈS Trobada i aniversari a Osona

La XV Trobada de Penyes d’Osona i el Ripollès coincideix amb el 10è aniversari de la PB Sant Boi de Lluçanès

UN TOTAL DE 18 PENYES VAN ASSISTIR A LA JORNADA PER CELEBRAR LA DÈCADA DE VIDA DE L’ENTITAT AMFITRIONA El passat 1 de juliol la Penya Blaugrana de Sant Boi de Lluçanès va celebrar el seu desè aniversari acollint la 15a Trobada de Penyes Barcelonistes d’Osona i el Ripollès. La diada va començar al voltant de les 12 del migdia amb l’arribada a l’ajuntament de Josep Ramon Vidal-Abarca, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona, i de Pere Valentí Mora, exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors. A més a més, la reunió va comptar amb la participació de tot un símbol del món penyístic blaugrana: Joan Casals, l’avi del Barça. Després d’un aperitiu gentilesa del consistori de la població, els assistents es van desplaçar al pavelló municipal, on les 18 penyes participants en la trobada van rebre un obsequi commemoratiu. Després dels parlaments dels representants de les penyes, es va prosseguir amb un dinar commemoratiu de la 15a trobada i del 10è aniversari de la penya amfitriona, cita que va reunir fins a 120 assistents. En representació del moviment de penyes, els amfitrions de la trobada van ser Josep Cebrià, president de la PB St. Boi de Lluçanès; Francesc Xavier Canudas, president de la FPB d’Osona i el Ripollès, i Ramon Burniol, president de la FPB del Bages, el Berguedà i la Cerdanya. Tampoc van voler faltar a l’acte l’alcalde de Sant Boi, Josep M. Masramon, i el rector de la parròquia de la població, mossèn Felip Soldevila.