Page 44

VEILIGHEID

Marc De Beuckeleer

“Bij innovatie de veiligheid en de ergonomie vooropstellen” Hoe kan de bedrijfsleiding de veiligheid verbeteren in de bouw? Door innovatie als een kans te zien, en door een duidelijke lijn uit te zetten. Dat is de visie van Marc De Beuckeleer van Cobesta, onze federatie van buigcentrales en betonstaalverwerkers.

I

n de werking van de Confederatie is veiligheid in de komende jaren een prioriteit. Maar dat wil niet zeggen dat het onderwerp vroeger verwaarloosd werd. Ze is doorheen heel de beroepsfederatie altijd een thema geweest. Dat blijkt onder meer uit de inspanningen die Cobesta levert. We ontmoeten Marc De Beuckeleer in Rijkevorsel. Naast ondervoorzitter van Cobesta is hij algemeen directeur van het daar gevestigde bedrijf Staalbeton (een onderdeel van de Groep Van Roey). Hij is vergezeld van Gunther Anné, verantwoordelijk voor Kwaliteit, Veiligheid en Milieu in het bedrijf. Deze laatste legt uit welke risico’s typisch zijn voor de bedrijven in Cobesta.

Gunther Anné: “Neem ons bedrijf, Staalbeton. Betonstaal met diameters gaande van 8 tot 40 millimeter wordt op de juiste maat geknipt, in de juiste vorm gebogen en eventueel gelast tot wapeningskorven. In het verleden eisten die bewerkingen een repetitieve manipulatie van relatief zware lasten. Dat vraagt veel van het spierstelsel en gewrichten, vooral de rug. Daarnaast komt ook het gebruik van de buigmachines met risico’s, vooral klemgevaar.” Marc De Beuckeleer: “We zijn geen opvallend gevaarlijke of ongezonde tak van de bouw. Maar weten dat de aard van ons werk specifieke risico’s meebrengt. Die willen we zoveel mogelijk uitschakelen. Arbeiders in het atelier hebben recht op werk dat even veilig is als bedienden op kantoor.”

Kansen benutten

Het geautomatiseerde magazijn. Machines transporteren de staven en minimaliseren de fysieke belasting van de arbeiders. Foto: Staalbeton

44 Bouwbedrijf • september 2018

De leden van Cobesta zijn ongewone bouwbedrijven. De productie vindt grotendeels plaats in het atelier en niet op de bouwplaats. Maar precies daardoor illustreren ze scherp welke rol innovatie en automatisering kunnen spelen. Vroeger moest een arbeider de staven voor betonwapening één voor één op de schaar leggen om ze te knippen; hij moest ze één voor één optillen om ze te plooien enzovoort. Maar dankzij verschillende grote investeringen is dat proces nu in hoge mate geautomatiseerd, met een automatisch laadmagazijn, het mechanische transport van de staven en bewerkingen die zo weinig mogelijk manuele arbeid vragen. Marc De Beuckeleer: “Belangrijk is hier dat deze machines voor ons op maat geassembleerd zijn. Het gaat om innovatie op basis van onze input. We hebben in onze specificaties aan de fabrikant van in het begin rekening