Page 1

LA VEGETACIÓ


VOCABULARI DE LA VEGETACIÓ La vegetació és el conjunt de plantes que creixen en un lloc.

Un ARBRE és una planta de tronc alt i llenyós que a partir d'una certa alçada es ramifica en BRANQUES. La part alta de l'arbre formada per les branques, LES FULLES i ELS FRUITS és la CAPÇADA. Sota terra hi ha les ARRELS.

Un ARBUST és una planta llenyosa d’alçades diferents que es ramifica en branques des de la base mateix. Solta terra hi ha les arrels.

1. Dibuixa un arbre i escriu el nom de les seves parts: TRONC, CAPÇADA BRANCA FULLA FRUIT ARREL.


LA VEGETACIÓ DE RUBÍ: ELS ARBRES

La major part de boscos que té Rubí són PINEDES. El PI és un arbre de fulla perenne, tot l'any té fulles. Aquestes tenen forma d'agulla. El fruit del pi és la PINYA.

Les ALZINES són també arbres que trobem a Rubí. Un bosc d'alzines és un ALZINAR. Són arbres que també tenen fulles tot l'any. Aquestes tenen un color verd fosc i brillant per sobre, blanquinoses i peludes per sota. Són una mica punxegudes pel voltant quan l’arbre és petit. El seu fruit és la GLA.

A les zones més humides hi ha algun ROURE. Un bosc de roures és una ROUREDA. És un arbre de fulla caduca, les seves fulles cauen a l'hivern. Tenen forma lobulada. El seu fruit és la GLA, que té una forma que rodona que la gla d'alzina.

A Rubí hi ha roures i alzines que tenen més de 300 anys.


LA VEGETACIÓ DE RUBÍ: ELS ARBUSTOS A les clarianes i marges dels boscos de Rubí podem trobar els següents arbusts: El romaní i la farigola són plantes aromàtiques que podem trobar a les clarianes del bosc. La fulla del romaní té forma d’agulla, i la de la farigola és molt petita. Les flors del romaní són blavoses i les de la farigola són d’un blanc – rosat. El romaní està florit quasi tot l’any, mentre que la farigola sols ho fa a la primavera.

El llentiscle és l’arbust més abundant que podem trobar als boscos rubinencs. Té fulles compostes, que vol dir que cada fulla està composta per moltes fulletes petites. Els fruits són unes boletes de color vermell,que quan són madures es tornen negres i són el menjar força animals del bosc a l’hivern. Fa molts anys aquest arbust s’utilitzava per a fer xiclets


LA VEGETACIÓ DE RUBÍ: ELS ARBUSTOS

La ginesta la trovarem a les clarianes i marges del bosc. La seva tija comenta a ramificar des del terra i continua fent-ho fins a la seva capçada amb tiges que tenen forma de (tubs) cilindres estrets i molt llargs. Floreix a la primavera amb flors de color groc, força grosses i molt perfumades.


LA VEGETACIÓ DE RUBÍ

Nom de l’arbre

Un bosc és un...

Fulles

Fruit

1. Dibuixa les diferents parts d’alguna de les plantes que podem trobar a Rubí.


L’ALZINA I EL ROURE

L’alzina i el roure són dos bons germans. Tots dos esgarrapen, tots dos fan aglans. L’estiu els ajuda A ser bons companys. Quan glaça i venteja Ja són iguals. Les fulles del roure se’n van a l’hivern. L’alzina les guarda per no tenir fred. Núria Albó.

LA GINESTA

“La ginesta altra vegada la ginesta amb tanta olor és la meva enamorada, que ve al temps de la calor. Per donar-li una abraçada he pujat dalt del serrat. A la primera besada m'ha deixat tot perfumat.” Joan Maragall

1. 2.

Aprèn de memòria una de les dues poesies. Dibuixa la ginesta.


També i per afegir tan sols una pinzellada de fauna posaríem Rècords de la Fauna de Rubí - El Llangardaix Ocel·lat és l’espècie de llangardaix més gran d’Europa. - La Serp Verda és la serp més gran d’Europa. - La Papallona Saturnia Pyri és també la papallona més gran d’Europa. - La Musaranya Nana és el mamífer més petit del món.

Capítol 7 la vegetació  

Capítol 7 la vegetació