Page 1

3. szám – 2013. november

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

Turizmus és mobilitás hírlevél Ez a hírlevél évente két alkalommal jelenik meg a SEEMORE- és a STARTERprojektek együttműködésében. A hírlevélre történő feliratkozáshoz látogassa meg az alábbi oldalakat: www.seemore-project.eu www.starter-project.eu

Fotó: Maarten van Bemmelen Séta a partra Menorcan

Tartalomjegyzék

Kedves Olvasó! Mindannyiunkat személyesen érint az, hogy miként tudunk közlekedni ott, ahol nyaralunk. Megkérdeztük Maarten van Bemmelent (a SEEMORE projektmenedzserét) és Ronald Jornát (a STARTER projektmenedzserét) az ilyen irányú tapasztalataikról. Tavaly nyáron Maarten van Bremmelen Menorcát választotta úticélul, mert a szigetet az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította, és számos természetes tengerparti szakasza van. Maarten nagyon élvezte, hogy jól kitáblázott sétaútvonalakon, természetvédelmi területeken keresztül tud eljutni a gyönyörű tengerpartokra. Úgy véli, Menorca jó példája annak, hogy nem szükséges parkolókat kiépíteni a törékeny szépségű tengerparti szakaszokra. A “Camí de Cavalls” még azt is lehetővé teszi, hogy a látogató a teljes partszakaszon gyalog, biciklivel vagy lóháton haladjon végig. Ronald Jorna Dél-Franciaországba utazott kocsival, kempingezni. Bár különösen fontos számára a fenntartható közlekedés, minden esetben egyéni döntést hoz az úticél, az utazók száma és a poggyászok mennyisége figyelembe vételével. Azt mondja, nagyon ambivalens érzés leparkolni a kocsinkkal a sok autó közé, és onnan indulni egy fantasztikus, négyórás túrára a Verdon-kanyonba. Miért nincs menetrendszerinti buszjárat, amely összeköti a fő túraútvonalakat? Pénzügyileg nem éri meg, vagy csak tiltó szabályozással lehetne bevezetni, ha ez lenne az egyetlen mód arra, hogy egy ilyen különleges természetvédelmi területre eljussunk? Ronald és Maarten is úgy érzik, hogy a háborítatlan természeti környezet és a vonzó, fenntartható mobilitási megoldások járhatnak kéz a kézben, de gyakran ez nem történik meg magától. Ronald Jorna STARTER projektmenedzser

Maarten van Bemmelen SEEMORE projektmenedzser

Helyi intézkedések és első eredmények Limassolban és Noordwijkban 2. oldal Helyi intézkedések a Nyugat-Balatonnál és Bohuslänban 4. és 5. oldal Eredmények más projektrégiókban 6. és 7. oldal Jövőbeli intézkedések 8. oldal SEEMORE fotópályázatok 9. és 10. oldal Hírek és események 11. oldal Kövessen minket a Facebookon is!


2. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

A cikk szerzője: Maria Stylianou Michaelidou, LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY © LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY

© enter picture source here

Helyi intézkedések és első eredmények Limassolban: Buszjárat a larnacai repülőtérre Cipruson a limassoli turizmus fejlesztésére és előmozdítására létrehozott Kft (Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd) együttműködésben a limassoli busztársasággal (EAL Ltd) buszjáratot hozott létre, amely a limassoli üdülőterületet köti össze a larnacai repülőtérrel (Ciprus fő repülőterével).

részvételével megvalósuló SEEMORE-project cselekvési tervének része.

Tony Antoniou, a felügyelőbizottság elnöke úgy fogalmazott: “Ezzel az intézkedéssel szeretnénk a limassolban elérhető szolgáltatási színvonalat növelni, és fenntartható, környezetbarát közlekedési megoldást nyújtani a A limassoli Kelet-Limassolba érkező látogatók, üdülőterületet és a valamint a helyiek részére.” A helyi larnacai repülőteret önkormányzat, a Parekklishia összekötő buszok közösségi tanács is üdvözölte ezt a 2013.július 8. óta lépést, különösen, mivel a növekvő járnak. utasszámok igencsak biztatóak.

A busz megállóit a nagyobb szállodák közelében helyezték el (St. Raphael Hotel, GrandResort, Kanika Elias Beach Hotel), és a limassoli üdülőövezet bármely szállodájából könnyedén megközelíthetőek egy negyedóránként járó, csatlakozó városi busz segítségével. A menetrend, illetve a szolgáltatással kapcsolatos további információk az alábbi honlapokon érhetők el: www.pameaerodromio.eu és www.airportshuttlebus.eu. Ez az intézkedés Development and

a Limassol Tourism Promotion Co Ltd

Az új buszjárat nagy nyilvánosságot kapott, intenzíven hirdetik a helyi médiában, illetve a szállodai magazinokban. A vállalat rövid távú tervei között szerepel, hogy fejleszti az egyes megállók infrastruktúráját, hogy így kényelmesebb szolgáltatást tudjon nyújtani az utasoknak.


3. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

A cikk szerzője: Daan Schrama, Noordwijk

Helyi intézkedések és első eredmények Noordwijkban: Forgalomirányítási kezdeményezés – Új, tengerparti buszjárat A kedvelt holland üdülővárosban, Nordwijkban, ha kisüt a nap, az azt jelenti, hogy a strandokat ellepik a nyaralók, akik a parthoz közeli utcákban parkolnak le. A STARTER-projekt részeként egy olyan új megközelítést dolgoztunk ki, amely javítani tudja a forgalom áramlását a területen és csökkenti a parkolási gondokat. A tengerparti buszjárat bevezetése lehetővé teszi, hogy a turisták messzebb parkoljanak le a járművükkel, ha a strandhoz közeli, szűkösen

rendelkezésre álló parkolóhelyek elfogynak. A buszt ingyen igénybe lehet venni, és júliustól szeptemberig minden vasárnap, valamint minden

Az új forgalomirányítási kezdeményezésnek a helyiek és a turisták is örülnek Noordwijkban napsütéses napon jár. A parthoz közeli utcákban magasabb lett a parkolási díj, hogy ezáltal arra ösztönözzük a látogatókat, hogy ne itt parkoljanak, és a meglévő parkolóhelyeket az itt lakók használhassák.

© enter picture source here

Az új tengerparti buszjárat és hozzá kapcsolódó parkolási rendszer 2013 nyarán debütált, és a következő évben is alkalmazni fogjuk. Annak érdekében, hogy a kezdeményezés továbbra is sikeres legyen, a jövőben határozottabb internetes jelenléttel nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a partra igyekvők számára Nordwijkban rendelkezésre álló közlekedési megoldások kommunikációjára.


4. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

Mikro-összeköttetések kialakítása a Nyugat-Balaton régióban A Nyugat-Balaton Régió nem csak Közép-Európa legnagyobb tavának, hanem termálfürdőknek, szülőültetvényeknek és nemzeti parkoknak is otthont ad. Az egyetlen probléma a területtel, hogy túl népszerű, vagy talán a közlekedési rendszert lehetne úgy fejleszteni, hogy jobban kiszolgálja az évente idelátogató 3,2 millió turistát.

A cikk szerzője: Botond Aba, KTI

A BME és a KTI, mint a STARTER partnerei olyan Helyi Közlekedési Terv Hálózatokat (Local Travel Plan Network [LTPN]) alakítanak ki, amelyek a nyugat-balatoni mikroösszeköttetéseket helyezik a középpontba, ezáltal csökkentve a torlódásokat. A megközelítés két fő kezdeményezést tartalmaz: Egyrészt, online turistaportált fejlesztünk Zalakaros és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kerékpárosai részére. Önkormányzatok, szállodák és a turizmusban érdekelt egyéb szereplők csatlakoztak már ehhez a projekthez. A honlap idegenforgalmi információkat is tartalmaz és ingyenes. A látogatók a résztvevő szállodákban, utazási irodákban és önkormányzatoknál is hozzát tudnak férni a honlaphoz. A mobileszközökön való elérhetőség fejlesztése jelenleg folyik. A projekt végső célja, hogy a portál információt nyújtson a teljes régióról, beleértve a Nyugat-Balaton fővárosának számító Keszthelyt és Európa legnagyobb gyógyvizű tavát, Hévízt is. A Nyugat-Balaton LTPN-en keresztül megvalósuló másik kezdeményezés a terület közösségi közlekedésének átszervezése, hogy így jobban kiszolgálja a célirányos utasforgalmat. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a hosszú-távú vasúti menetrendek és a helyi menetrendek integrálására. A végső cél a hosszú távú és a helyi közösségi közlekedés összehangolása a P+R (Park & Ride) és B+R (Bike & Ride) rendszerekkel. Ezeknek a megoldásoknak a hasznait nem csak a régióba látogató turisták fogják élvezni, hanem az itt lakók számára is élhetőbbé válik a nyugat-balatoni régió.


5. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

A cikk szerzője: Elsie Hellström, Bohuslän

Legutóbbi fejlemények Bohuslänben: Innováció a megállókban A SEEMORE-projekt keretein belül, együttműködésben a Västra Götaland régióval (Svédország) két, új koncepcióra épülő, innovatív buszmegállót alakítottunk ki. A megállók kialakítását Pernilla Rimmerfors, Daniel Burgos-Nystrom és Maria Björnäs hallgatók (a götheborgi Képzőés Iparművészeti Iskola végzős hallgatói) tervezték. Ők voltak annak az ötletpályázatnak a nyertesei, ami a fenntarható közlekedés előmozdítását célozta. A megállókat így szélharanggal, kaleidoszkóppal és társasjátékkal láttuk el, valamint a közeli úticélokkal kapcsolatos információkat, illetve a környezetre vonatkozó kérdéseket és válaszokat jelenítettünk meg bennük.

Mindezek együttesen kellemes élménnyé teszik a várakozási időt. Ha az utas az okostelefonjával egy QR-kódot beolvas, még egy online kvízben is részt vehet. Az utasoknak nagyon tetszik a buszmegállók új felszerelése, különösen pedig az, hogy információkat találhatnak a közeli turisztikailag érdekes helyszínekről. A helyi újságok négy cikket is közöltek a megállókról, és sokan részt vettek a kvízben. A helyi közlekedésszervező azt tervezi, hogy több buszmegállóban is kihelyez információkat a környező látnivalókról.


Eredmények további SEEMORE-régiókban Mallorca (Spanyolország) A CTM, a helyi közösségi közlekedésszervező átalakította a Calvia üdülőterület és Palma között üzemelő járatát: az útvonal módosítása révén húsz perccel rövidebb idő alatt lehet bejutni Mallorca történelmi központjába. Az utasok üdvözlik a fejlesztést; 2013 nyara során a CTM mérései szerint 13%-kal nőtt az utasforgalom a vonalon.

Madeira (Portugália) A Horarios do Funchal, a helyi közösségi közlekedésszervező ingyenes, okostelefonnal használható audio-guide-ot készített. Miközben a szigeten buszoznak, bizonyos tömegközlekedési útvonalakon az utasok fejhallgató segítségével hallgathatják a turisták számára érdekes információkat. A szolgáltatást 2013 októberében, a madeirai turistaidény kezdetét megelőzően vezették be.

Dobrich (Bulgária) A mobilitási és turistainformációkkal ellátott SEEMORE mobilitási csomag nagyon kedvelt a dobrichi turisták körében. Ötven szálloda recepcióján keresztül 2500 nyomtatott példány talált gazdára, az elektronikus verziót pedig le lehet tölteni a kerület és a négy önkormányzat hivatalos honlapjáról. Az első eredményekben már megmutatkozik az integrált SEEMORE-megközelítés hatása, hiszen több turista választja a lassabb közlekedési módokat és a közösségi közlekedést.

Choczewo (Lengyelország) A Bed and Bike (Szállás és bicikli) honlap a kerékpárosbarát szállásokról nyújt információt, és rajta keresztül le is lehet foglalni a szobát, valamint hozzá lehet jutni a turisták számára érdekes információkhoz. Choczewo hatvanhét szálláshelye szerepel a honlapon. A kezdeményezésben részt vevő szállodák vállalták, hogy adatokat gyűjtenek a vendégeiktől a kezdeményezés értékeléséhez.

Málta Máltán a SEEMORE-projekt résztvevői felvették a kapcsolatot a (kb. 1,7 millió utassal rendelkező) Air Malta légitársasággal és a (Máltát Szicíliával összkötő) Virtu Ferries hajózási társasággal. Ennek eredményeként augusztusban egy cikk jelent meg az Air Malta fedélzeti magazinjában, a Virtu Ferries pedig nagyszámú SEEMORE-képeslapot, és a kerékpározással kapcsolatos hasznos információkat osztott meg utasaival a hajókon.

Forlí-Cesena (Olaszország) Ebben a régióban a turistáknak szóló, a fenntartható mobilitást elősegítő integrált információs csomag előkészítésén dolgoznak. A csomag a közösségi közlekedéssel, a kerékpáros utakkal, a városi mobilitással, a parkolóövezetekkel, sétálóutcákkal, idegenvezetéssel, e-mobilitással és kerékpárkölcsönzéssel kapcsolatban fog információkat tartalmazni. Emellett áttekintést nyújt majd a szórakozási lehetőségekről is, és arról, hogyan lehet ezek helyszínét megközelíteni.

A cikk szerzője: Maarten van Bemmelen, CINESI


7. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

Eredmények más STARTER-regiókban A cikk szerzője: Liesbeth van Alphen, MOBYCON

Kos (Görögország) A Kosban bevezetett első intézkedés egy online portál beindítása volt, amely a turisták körében népszerűsíti a kerékpározást és a közösségi közlekedés használatát; ehhez egy dedikált útvonaltervező szolgáltatást hoztunk létre. Ezen túl a portál egy komplett turistakalauzt is magában foglal: információkat nyújt a főbb látványosságokról, vásárlási lehetőségekről, díjszabásról stb. A portál mobileszközökről is használható.

Fuerteventura (Spanyolország) Fuerteventurában is létrehoztuk a Helyi Közlekedési Terv Hálózatot és az első intézkedést is meghoztuk, amely egy tursitáknak szóló új termék kialakítását jelentette: A „Biciklivel a sóúton” csomag összekapcsolja a helyi látványosságokat (a Las

Salinas-i sóbányát és a múzeumot) a „finom” mobilitási eszközök (a Caleta de Fuste és Las Salinas közti kerékpárút) használatának ösztönzésével.

Werfenweng (Ausztria) A Helyi Közlekedési Terv Hálózat döntése értelmében Werfenweng a „finom” mobilitási eszközök használatának lehetőségére irányuló kommunikációját fejleszti. A „Stockwerk 2” elnevezésű reklámiroda nyerte meg a tendert, és már dolgozik az új kommunikációs stratégián, amely a (2013 nyara óta kizárólag elektromos meghajtással üzemelő buszokkal működő) inga-buszjárat, valamint a nyáron hat járművel kibővült e-jármű flotta márkaépítését és a róluk szóló tájékoztatást fogja magában foglalni.


További intézkedések: kis betekintés a 2013-2014 téli/nyári terveinkbe! Miután 2013 nyarán valamennyi helyszínen megvalósultak bizonyos intézkedések, itt az ideje, hogy hátratekintsünk és értékeljük ezeket. Mindkét projekt tagjai azon dolgoznak most, hogy a különböző megvalósításokat kiértékeljék, és elemezzék a helyi szereplőktől, valamint a turistáktól érkező véleményeket. Az értékelésből származó tapasztalatokat a projekt második fázisának előkészítésében fogjuk felhasználni. A köveztekző turistaidény előtt javítani fogunk az egyes helyszíneken a meglévő intézkedéseken, és olyan újakat fogunk bevezetni, amelyek még vonzóbb mobilitási lehetőségeket kínálnak a turistáknak. A STARTER Helyi Közlekedési Terv Hálózatok új tagokat kívánnak toborozni; ezáltal szeretnék a hálózatok által kialakított hatást elmélyíteni és a fenntarthatóságát növelni. A SEEMORE-helyszínek pedig nemzeti transzferszemináriumokat szerveznek, így osztják meg a tapasztalataikat az országaik más turistaparadicsomaival. A következő hírlevélben további részleteket olvashatnak a megvalósulás első fázisának eredményeiről, valamint a 2014 nyarára tervezett intézkedésekről, amelyeket mindannyian izgatottan várunk!

A cikk szerzői: Maarten van Bemmelen, CINESI, és Liesbeth van Alphen, MOBYCON


9. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

SEEMORE fotópályázatok Fotó: Guillem Febrer, a mallorcai fotópályázat résztvevője

A SEEMORE-régiók fotópályázatot hirdettek, hogy a fentartható közlekedési megoldásokkal kapcsolatos tudatosságot növeljék. A mallorcai, máltai, bohuslani és limassoli

Fotó: Kenneth Johansson A bohusläni nyertes felvétel

projektpartnerek az egyes saját pályázataikat a Facebookon és képeslapokon hirdették meg 2013 nyarán. Nemrégiben Dobrich és Madeira is beindította a saját versenyét.

Fotó: Koulla Pazourou A limassoli nyertes felvétel


Interjú Vincent van Roomennel, a máltai fotópályázat nyertesével Hogy hívnak és honnan jössz? Vincent van Roomen vagyok, Hollandiából. Mi tetszett legjobban Máltán? Úszkálni az Arany-öbölben a hatalmas hullámok között. Hogyan közlekedtél Máltán belül? A nagymamám Mellieha-ban lakik, így az ő kocsijával mentünk boltba. Valettába, Sliemába és Gozóra busszal jártunk, ami nagyon olcsó és kényelmes. Könnyű volt a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkhoz hozzájutni Máltán? Igen, a család vett egy térképet, amin rajta volt az összes buszjárat, így jól átláttuk a máltai buszhálózatot. Mit javasolnál, hogyan lehetne javítani a turisták számára elérhető tömegközlekedéssel kapcsolatos információkon? Szerintem igazán jól lehetne azzal reklámozni a tömegközlekedést, ha azt hangsúlyoznánk, milyen olcsó egy buszjegy. Hiszen Hollandiában a buszjegyek több mint kétszer ennyibe kerülnek.

A máltai fotópályázat nyertes felvétele

Article written by Lili Vasileva, Local Council’s Association of Malta


11. oldal

Turizmus és mobilitás A SEEMORE és a STARTER projekt közös elektronikus hírlevele

Osszuk meg a tapasztalatainkat! Ha szeretne folyamtosan tájékozódni a két projektről, írja meg véleményét, kövesse a híreinket vagy vegyen részt az eszmecserében a LinkedIn-en és a Facebookon! A SEEMORE és STARTER „Tourism and Mobility” névvel szakértők számára létrehozott egy csoportot a LinkedIn-en. Csatlakozzon ehhez a csoporthoz, hogy résztvehessen az eszmecserékben, kapcsolatba kerüljön másokkal, akik ezen a téren dolgoznak, és tegyen fel kérdéseket a projekttagoknak! A SEEMORE & STARTER Facebook oldal tájékoztatja Önt a regionális eredményekről és a két projekt legfrisebb fejleményeiről.

Legközelebbi események: - Nemzeti transzferszemináriumok a SEEMORE régiókban (pontos dátumok a honlapon) - Ötödik SEEMORE projekt meeting, Forlì-Cesenában, 2014. április 3-4. - Ötödik STARTER projekt meeting a Nyugat-Balaton régióban, 2014. április 7-8.

www.starter-project.eu

Projekt koordinátor Mobycon Ronald Jorna r.jorna@mobycon.nl

www.seemore-project.eu

A STARTER-projekt célja, hogy a turistaövezetekben népszerűsítse az energiahatékony és fenntartható mobilitási politikákat és gyakorlatokat a helyi érdekelt feleknek az úgynevezett Helyi Közlekedési Terv Hálózatokon belül történő együttműködése segítségével.

A SEEMORE arra mutat rá, hogy nyolc, európai tengerparti nyaralóövezetben aktív regionális szereplő képes lehet arra, hogy a régiójába látgató turisták körében a fenntarthatóbb közlekedési módok használatát előmozdítsa.

Projekt koordinátor CINESI Maarten van Bemmelen mvanbemmelen@cinesi.es

A hírlevél tartalmáért a teljes felelősséget a szerzők vállalják, a tartalom nem tükrözi minden esetben az Európai Unió, az EACI vagy az Európai Bizottság álláspontját és ezen szervezetek nem vállalnak felelősséget az itt leírtakért. A SEEMORE és a STARTER projektet az Intelligens Energia Európa program támogatja.

Newsletter 3 starter seemore hu final