Page 1

Introducció: L’atletisme és un esport que compta amb diferentes disciplines agrupades en carreres, salts, llançaments probes combinades i marxa. És un dels esports practicat universalment i a tots els nivells. Consisteix en superar el rendiment dels adversaris en velocitat, en resistència, en distancia o en altura i aconseguir l’objectiu principal: la superació d’un mateix. És la forma organitzada més antiga de l’esport ja que la seva practica es remunta a les civilitzacions antigues. En 1983 es va organitzar el primer “Campionat Mundial d’Atletisme” i des de 1991 es celebra cada dos anys. L’atletisme és la disciplina més important dels “Jocs Olimpics” que es celebren cada quatre anys des de 1896.

1


Proves atletiques: 1. Carreres llises - Velocitat: recorrer un espai curt en el menor temps · 100 m mes curta · 200 m mas./fem., combina velocitat amb aceleració · 400 m velocitat, força i resistència a la fatiga i el dolor - Mig fons: distancies intermèdies entre les de velocitat i les de fons · 800 m la més important · 1.500 m mas./fem., capacitat de reacció i resistencia en l’última volta - Fons: distancies superiors a 3000m · 5.000 m masculí · 3.000 m femení · 10.000 m mas./fem. · marató mas./fem. (42’195km)

2. Carreres amb tanques i obstacles - Velocitat · 110 m masculí (saltar 10 tanques) · 110 m femení (saltar 10 tanques) · 400 m masculí (la proba més tècnica) - Fons · 3000 m obstacles, saltar tnques, pistes d’aigua…

3. Relleus Consta de quatre atletes per equip que es transmeten el “testigo” (cilindre de fusta) acord cobreixen les distancies. · 4 x 100 m mas./fem. · 4 x 400 m mas./fem.

2


4. Salts - Salt d’altura: sobre una barra horitzontal sense derribar-la - Salt de longitud: carrera d’impuls, saltar des de el més proper a una “3alta mb de sortida”. - Triple salt: després de l’impuls donar tres passos (un amb cada peu) i caure el més lluny possible. - Salt amb perxa: carrera d’impuls, amb l’ajuda d’una perxa, franquejar una barra transversal sense fer-la caure.

5. Llançaments - Llançament de pes - Llançament de disc - Llançament de martell - Llançament de javelina 6. Marxa: (sempre caminar, mai correr) - 20 km marxa - 50 km marxa 7. Proves combinades - Declatón: 10 proves en 2 dies: 4 carreres, 3 salts i 3 llançaments - Heptatlón: 7 proves en 2 dies: 3 carreres, 2 salts i 2 llançaments - Pentatlón: 5 proves en 1 dia: · Tir amb pistola · Esgrima · Natació · Salt eqüestre · Carrera - Tratlón: es un dels esports més durs · Natació · Ciclisme · Carrera

3


MARATÓ Una marató és una prova atlètica de resistència amb categoria olímpica que consisteix a córrer a peu la distància de 42.195 metres. Forma part del programa olímpic en la categoria masculina des de 1896, i el 1984 es va incorporar la categoria femenina. L'origen de la marató es troba en la gesta del soldat grec Fidipides, que en l'any 490 a. C. va morir de fatiga després d'haver corregut uns 40 km des de Marató fins a Atenes per anunciar la victòria sobre l'exèrcit persa. En honor a la gesta de Fidipides es va crear una competició amb el nom de "marató", que va ser inclosa en els jocs de 1896 d'Atenes inaugurats pel Baró Pierre de Coubertin i el primer home que la guanyar va ser grec. Al principi, la marató només podia ser correguda per homes. Les dones van tindre que esperar un segle, aproximadament, per poder participar oficialment. El “sexe fort” era de l'opinió que l'esforç de la cursa no havia de ser exigit a una dona. En l’actualitat, els deportistes africans, són els que destaquen en aquesta disciplina. Els seus llocs d’origen, són ideals per adaptarse a aquesta prova. L’intens calor d’aquests països i el biotip de l’home de color africà, l'afavoreix enormement per poder resistir llargues distàncies a una velocitat constant, que és l'estratègia de la marató.

Córrer és l'exercici que més fàcilment es pot arribar a dominar, però la marató és una de les disciplines més dures que existiesen, és necessari un entrenament adequat amb el qual es pugui aconseguir una bona resistència i poder córrer durant el temps necessari sense parar per cobrir aquesta distància i un bon fons que és la capacitat de mantenir un ritme constant. És una quesitó de desició, disciplina i voluntat. En la marató es pateix i les temptacions d'abandonar apareixeràn en algún moment. L'equipament és bastant senzill sent el calçat la part més important. Part important de l'entrenament com en tota prova atlètica és l'alimentació on, tenint els lípids i les proteïnes un paper important, són els hidrats de carboni l'únic "combustible" que funciona per donar energia al cos. En definitiva una dieta equilibrada d'aquests tres elements és vital per obtenir el major rendiment al córrer. Els 42.195 m per els que avui dia coneixem la Marató daten de l'any 1908, quan es van celebrar els Jocs Olímpics de Londres i la reina va establir, sense voler-ho, aquesta distància com la distància oficial de la cursa de resistència per antonomàsia. Aquesta distància és la que separa la ciutat anglesa de Windsor l'estadi White City, a Londres. Els últims metres van ser afegits per a que la final tingués lloc davant a la llotja presidencial de l'estadi.

4


A part de ser una prova atlètica de caràcter olímpic també és una prova atlètica de caràcter popular on cada any participen milers de corredors en diferents ciutats del món, sent les més importants; • Marató de Nova York: és una de les més massives; anualment participen unes 38.000 persones. Està homologada com una de les gold road races per al 2008 per la IAAF. • Marató de Londres: reuneix a 49.000 participants. • Marató de Berlín: congrega uns 40.000 corredors. • Marató de Chicago: cada octubre s'esperen 50.000 corredors. • Marató de Boston: és el més antic dels maratons anuals; data de l'any 1896. Cada abril s'espera a 22.000 participants. • Marató d'Estocolm: Arriben uns 22.000 corredors. • Marató de París: 35.000 corredors es reuneixen cada any a l'abril. • Marató de Rotterdam: Hi participen unes 20.000 persones. • Marató de Barcelona: Hi participen unes 9.000 persones i aquesta en creixement. • Marató de la Ciutat de Mèxic: Hi participen unes 10.000 persones. • Marató de Madrid: Hi participen unes 14.000 persones. Està homologada per la IAAF com Silver Road Race. • Marató de Sevilla: El circuit està homologat per la IAAF. • Mitja Marató de Bogota: En la seva versió del any 2008 va convocar a 43.893 persones aproximadament, està homologada per la IAAF i el 2009 té el label Gold Road Race. Es realitza a la ciutat de Bogota. • Marató de Oporto. • Marató Tres Ciutats Patagònica . • Marató de Buenos Aires.

5

educació fisica  

treball d'atletisme d'educació fisica pel Cesc

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you