Page 186

DE KUNSTCOLLECTIE VAN HET CONCERT­GEBOUW

Tijdens MOZART06 fotografeerde Malou Swinnen zeventien musici kort voor hun optreden. Ze vroeg hen daarbij te denken aan Mozart, zijn muziek of wat zijn muziek voor hen betekent. In the Name of Mozart (2006) toont elke muzikant in een frontaal busteportret.

Concertgebouw Brugge verleent onderdak aan een interessante verzameling actuele kunst, die gestaag aangroeit. Voor deze collectie wordt nauw samengewerkt met architect Paul Robbrecht, die samen met de kunstenaars kiest voor werken die in de moderne architectuur zelf geïntegreerd kunnen worden. De Eerste steen, een werk van Pieter Boudens, werd in 2000 op het plein voor de publieksingang ingeplant. De grote schijf functioneert als rustpunt en spil waarrond passanten zich bewegen. In de plafonds van de hoogste foyers werd Poème Electronique van Edgard Varèse geïntegreerd, met een inleidende klankcompositie van Iannis Xenakis, Concret PH. De compositie van Varèse werd oorspronkelijk gemaakt voor het Philips-paviljoen van de wereldtentoonstelling van ’58 in Brussel, ontworpen door Le Corbusier en Xenakis. De foyerplafonds zijn op datzelfde paviljoen geïnspireerd. Voor Brugge 2002 schreef Peter Verhelst het themagedicht Op een dag, dat op de stoelruggen van de Concertzaal is te lezen. Multimediakunstenares Anouk De Clercq creëerde building (2003), een computeranimatie waarin het Concertgebouw wordt verkend, als een eigentijdse hommage aan het gebouw en zijn architecten.

De monumentale foto H.S.-N.Y.-94-99 (2007) van Dirk Braeckman is een close-up van decoratief behangpapier. Het beeld werd geprint op Japans zijdepapier, in hars gedrenkt en tegen de nok van het Atrium gekleefd. Magnumfotograaf Carl De Keyzer bracht in de fotoreeks Before the Flood (2007) de Belgische kust in beeld, als een visualisering van het seizoensthema L’O (2007-2008). Met de muurschildering Angel (2012) van Luc Tuymans voegde het Concertgebouw een achtste werk toe aan zijn collectie. Het werk werd aangebracht in de publieksfoyer op het niveau van Balkon 2. In februari 2014 kreeg het Concertgebouw er een negende kunstwerk bij, Annunciation. Deze klankinstallatie van de Tsjechische kunstenaar Pavel Büchler, bestaande uit een reeks luidsprekers uit een voormalig Oostblokstadion, is te bewonderen in de trappenhal aan westzijde. In de installatie wordt een opname afgespeeld van gezoem van bijen dat mogelijk ook het gevoel van een juichende menigte kan oproepen, meteen ook een verwijzing naar de gevoelens die muziek en dans kunnen losmaken.

Op een dag van Peter Verhelst © Filip Dujardin

H.S.-N.Y.-94-99 van Dirk Braeckman © Filip Dujardin

Annunciation van Pavel Büchler © Tim Theo Deceuninck

184

Angel van Luc Tuymans © David Samyn

Profile for Concertgebouw Brugge

Seizoensbrochure 2014-2015  

Met een focus op Purcell en Elgar zet Concertgebouw Brugge kroonjuwelen van de Britse muziekgeschiedenis op een voetstuk. Bovendien wijdt he...

Seizoensbrochure 2014-2015  

Met een focus op Purcell en Elgar zet Concertgebouw Brugge kroonjuwelen van de Britse muziekgeschiedenis op een voetstuk. Bovendien wijdt he...

Advertisement