Page 167

Het Budapest Festival Orchestra mocht in 2013 dertig kaarsjes uitblazen. Oprichters Iván Fischer en Zoltán Kocsis wilden met hun orkest het Hongaarse muziekleven nieuw leven inblazen, en de stad Budapest een orkest geven dat internationaal kon meetellen. En of ze daarin geslaagd zijn! Fischer loodste zijn orkest kordaat naar de top tien van de beste orkesten ter wereld. Nog steeds is het moeilijk een betere uitvoering van Béla Bartóks Concerto voor orkest te vinden dan die van het Budapest Festival Orchestra. Fischers formatie gooit niet alleen hoge ogen in het Hongaarse repertoire. Het engagement en het risicovolle spel van zijn musici werpt ook in de muziek van Brahms, Mahler en andere symfonische grootheden zijn vruchten af. Hun opname van Mahlers Tweede symfonie was zelfs goed voor een Gramophone Award, zowat de Oscar van de klassieke muziek. Een concert met dit orkest bijwonen is zoveel als met eigen ogen en oren een herschepping van de muziek meemaken. Fischer zorgt immers altijd voor dat ‘extraatje’ dat buitengewone van goede orkesten onderscheidt. Verbeeldingskracht, beheersing, engagement, musiceren op het scherp van de snee: een must voor elke muziekliefhebber!

Le Budapest Festival Orchestra a soufflé ses trente bougies en 2013. Iván Fischer a d’une main ferme mené son orchestre parmi les dix meilleurs au monde. Il apporte en effet toujours cette « petite touche » qui fait la différence entre bons et excellents orchestres. Imagination, maîtrise, engagement, musique sur le fil du rasoir : un incontournable pour tous les mélomanes !

FR

In 2013 the Budapest Festival Orchestra celebrated its thirtieth birthday. Under Iván Fischer’s leadership the BFO has become one of the top-ten best orchestras in the world. Fischer always provides that little something extra that lifts an exceptional orchestra above a merely good one. Imagination, control, commitment, cutting edge music making: in short, a must for every music lover!

EN

BUDAPEST FESTIVAL

Budapest Festivalpas € 106 89 69 165

Profile for Concertgebouw Brugge

Seizoensbrochure 2014-2015  

Met een focus op Purcell en Elgar zet Concertgebouw Brugge kroonjuwelen van de Britse muziekgeschiedenis op een voetstuk. Bovendien wijdt he...

Seizoensbrochure 2014-2015  

Met een focus op Purcell en Elgar zet Concertgebouw Brugge kroonjuwelen van de Britse muziekgeschiedenis op een voetstuk. Bovendien wijdt he...

Advertisement