Page 142

zo / dim / sun

Huelgas Ensemble

29 MAA 2015 20.00 — Concertzaal

De Rore. Missa Praeter rerum seriem

19.15 — Inleiding door Simon Van Damme

Ronsenaar Cipriano de Rore was kapelmeester van de San Marco in Venetië en van de schitterende hoven in Ferrara en Parma. Hij genoot groot respect als innovatieve madrigalist. Als geen ander verklankte hij de poëzie van Petrarca en tijdgenoten met de nieuwste compositietechnieken. Monteverdi noemde hem als voorbeeld in het ‘imitar le parole’ en ook Lassus stak zijn waardering niet onder stoelen of banken. Bij De Rores vijfhonderste verjaardag concentreert het Huelgas Ensemble zich echter niet alleen op de indertijd alom gekende madrigalen, maar op de zevenstemmige Missa Praeter rerum seriem, een werk met volgens Paul Van Nevel ‘de meest perfecte architectuur van de renaissance’. De Rore betoont zich een waardig opvolger van Josquin des Prez, op wiens motet de geniale mis is gebaseerd. Een portret van een (bijna) vergeten meester.

Le Renaisien Cipriano de Rore – maître de chapelle de Saint-Marc et dans les cours de Ferrare et de Parme – était un madrigaliste innovant très respecté. À l’occasion de son cinq centième anniversaire, Paul Van Nevel et son ensemble Huelgas se concentrent surtout sur la Missa Praeter rerum seriem à sept voix, une œuvre affichant « la plus parfaite architecture de la Renaissance ».

FR

Huelgas Ensemble: vocaal ensemble Paul Van Nevel: dirigent

Cipriano de Rore (1515/16-1565) Missa Praeter rerum seriem Motetten en madrigalen

East Fleming Cipriano de Rore – maestro di cappella of Saint Mark’s in Venice and of the courts of Ferrara and Parma – enjoyed great respect as an innovative madrigalist. To mark his five-hundredth birthday, the Huelgas Ensemble built a rich programme around his seven-part Missa Praeter rerum seriem, a work with ‘the most perfect architecture of the Renaissance’.

EN

€ 32 27 21 16 Abo Vocaal

VOCAAL Huelgas Ensemble

140

Profile for Concertgebouw Brugge

Seizoensbrochure 2014-2015  

Met een focus op Purcell en Elgar zet Concertgebouw Brugge kroonjuwelen van de Britse muziekgeschiedenis op een voetstuk. Bovendien wijdt he...

Seizoensbrochure 2014-2015  

Met een focus op Purcell en Elgar zet Concertgebouw Brugge kroonjuwelen van de Britse muziekgeschiedenis op een voetstuk. Bovendien wijdt he...

Advertisement