Page 9

BURG

43

MBURG - doNdERdAG 25 jUNI 2009

en

Haspengouw

Borgloon

Fruitstreek

op hotel als je arm bent?”

Hoe zal het toerisme in Vlaanderen er in 2020 uitzien? Volgens Toerisme Vlaanderen ligt die datum nog te ver om concrete uitspraken over te doen. Een paar aanzetten: • In de eerste plaats willen ze Vlaanderen internationaal bekender en aantrekkelijker maken. “Voor toeristen uit het buitenland moet Vlaanderen dé citytrip-bestemming worden”, zegt woordvoerder Lea Winkeler. Met begeleiding en info over de buitenlandse ‘markten’ willen ze ervoor zorgen dat steeds meer hotels, campings en gastenverblijven weten hoe ze buitenlandse toeristen moeten aantrekken. • Volgens Winkeler kan er nog wat geschaafd worden aan de zogenaamde ‘gastvrijheidskunde’ in Vlaanderen. “Daarmee bedoel ik niet dat het toeristisch gevormd personeel ondermaats presteert. Maar toeristen komen niet alleen in contact met deze goed voorbereide mensen. Ze ontmoeten ook het personeel van café’s en restaurants, taxichauffeurs, winkelpersoneel. Die zouden allemaal ambassadeurs van bestemming Vlaanderen kunnen zijn.”

voor de gezondheid, belangrijk om nieuwe energie op te doen.” Soms verandert het zelfs een leven: “Zo kregen we hier een kaartje van een vrouw uit Kinrooi die via haar eerste vakantie aan zee met het openbaar vervoer heeft leren reizen. Ze woonde al 20 jaar aan een bushalte maar durfde niet opstappen omdat ze niet kon lezen en

bang was waar ze zou eindigen. Aan de kust heeft ze de kusttram leren gebruiken, het maakte toch niet uit of ze te ver of te vroeg uitstapte. En nu gaat ze in haar eigen gemeente naar ‘t stad’.” Hun ‘klanten’ zijn ook heel divers. “Soms krijgen we ook wel de reactie waarom er ook chique hotels in de brochure staan. Maar het is

niet omdat je weinig geld hebt dat je droomvakantie bestaat uit een week in een tent. Waarom zouden zij de kans niet mogen krijgen om in een hotel te logeren?” En hoe overtuigen ze uitbaters om hun deuren open te zetten? “We rekenen op hun sociaal engagement, onrechtstreeks is het ook een vorm van reclame.”

ben altijd de glimlach mee”

lading kids op zeeklassen rt. “Omdat je hier nogal wat n de buurt hebt, moeten al asten hun schoenen uitdoen het verblijf op pantoffels Want zand kruipt overal.” en kamers telt ‘haar’ cenvooral scholen en jeugdvergen krijgt ze over de vloer ook families of groepen en hebben hun weg gevonJe moet nu al boeken voor de rest zit zo goed als vol. We n veel groepen uit Limburg, aast komen ze vooral uit en West-Vlaanderen.”

De kust is in Vlaanderen goed voor 10,7 miljoen overnachtingen. Limburg neemt daarvan 7 procent voor haar rekening. Koplopers aan zee zijn de Walen met 23 procent. “De Limburgers zitten op zo’n 730.000 overnachtingen in logies aan de kust: hotels, campings, vakantieparken, sociaal toerisme en commerciële verhuur. Dat blijkt uit de analyse van onderzoeksbureau WES”, zegt Vincent Nijs van Toerisme Vlaanderen.

Toerisme in 2020

Dirk, Marcel, Hubert en Francis genieten met volle teugen van hun vakantie in Oostduinkerke.

iegangers, vorig jaar waren 9.912. En voor 2009 hebben al evenveel boekingen als het ar voordien. Dertig procent eer dan 5 jaar niet (of zelfs met vakantie geweest”, verhapmans, die voordien in het erk stond. “Vakantie wordt ezien als een luxeproduct, s dat in feite niet: het is goed

Het cijfer

Verschillende kamers zijn aangepast aan rolstoelgebruikers, sinds kort hebben ze een doucherolstoel en om ouders duidelijk te maken dat de kroost hen geen minuut mist, is er zelfs draadloos internet om foto’s door te mailen. “We amuseren ons hier ongelooflijk: garnalen vissen in de zee, krijt blazen, groepsspelletjes. Alleen jammer dat we naar huis moeten”, bevestigen Bruce, Lies, Jasper en Jessica die theorie.

Kampeerauto’s

Waarom Toerisme Vlaanderen

zelf aan het bouwen is gegaan? “Jeugd is één van onze doelgroepen. Zeker voor de kust omdat we daar ook een jonger publiek willen aantrekken. Maar je had veel verouderde accommodatie en dus wilden wij een voorbeeldrol spelen”, zegt Greet Vandenrijt van Toerisme Vlaanderen. De kust is sowieso één van hun grote aandachtspunten. “De kust moet er zijn voor iedereen, voor jong en oud. We hebben eigenlijk inspanningen voor alle doelgroepen gedaan. Onder meer via het Kustactieplan (KAP). Met de be-

doeling om de kwaliteit van wat er is te verhogen, te innoveren en de piekmomenten voor het toerisme iets gelijkmatiger te verdelen. Vandaar bijvoorbeeld de steun aan een aantal all-weatherattracties, maar bijvoorbeeld ook subsidies voor de heraanleg van pleinen, de vernieuwing van de pier van Blankenberge of de investering in een terrein voor kampeerauto’s in Westende. Want je zit hier met een ‘kwaliteitsbewuste’ toerist, die bijvoorbeeld voor hetzelfde geld ook naar Turkije of zo kan.”

• Ook op cultuur wil Toerisme Vlaanderen extra inzetten. Winkeler: “We verkopen Vlaanderen in het buitenland als een cultuurbestemming. Tot 10 jaar geleden legden we de nadruk op de klassieken: ons erfgoed, onze monumenten, Rubens, de Vlaamse Primitieven. Maar de laatste jaren spelen we meer in op hedendaagse beleving van onze steden: gastronomie, lifestyle, festivals en hedendaagse architectuur.” • Tenslotte wordt de kaart van het zakelijke toerisme nog meer getrokken. Toerisme Vlaanderen wil Vlaanderen en vooral Brussel naar voren schuiven als een topbestemming voor zakelijk toerisme en internationale congressen. “Daar pleiten we al lang voor, maar dat vraagt middelen natuurlijk. Of die er zullen zijn, daar hebben we nog geen zicht op. We zullen in ieder geval met man en macht ook deze zakelijke kant van Vlaanderen uitspelen.”

Teksten: Caroline VANDENREYT Foto’s Tony VAN GALEN Wim HENDRIX Peter MAENHOUDT

Morgen: Maritieme Dienstverlening en Kust

HBvL - 05 - Toerisme Vlaanderen  

Toerisme Vlaanderen

HBvL - 05 - Toerisme Vlaanderen  

Toerisme Vlaanderen