Page 1

ADEC draagt flexibiliteit hoog in het vaandel gespecialiseerd is in mechanische constructies en herstellingen. De firma heeft haar naam te danken aan de oprichter,

André DeCuypere. In 1963 startte hij onder de naam André Decuypere een éénmanszaak in metaaldraaiwerk in zijn achtertuin te Hove. Het begon met amper 1 draaibank. Korte tijd later kwamen er 2, daarna werden het er 3, enz. De tuin werd te klein en het werk stapelde zich op.“De verhuis naar een atelier een paar straten verder was een feit en al snel bleek dat de zaakvoerder een aantal arbeiders kon gebruiken. In 1975 kwam zoon Raoul in de zaak en veranderde de naam in Decuypere A&Zonen Bvba”, vertelt verantwoordelijke Sales & Marketing, Martijn Decuypere. Het bedrijf

groeide gestaag, maar wegens te weinig commerciële inzichten was het moeilijk nieuwe klanten te vinden. Midden jaren tachtig was André op pensioengerechtigde leeftijd gekomen en begon te denken aan de toekomst van het bedrijf. “Aangezien zijn oudste zoon, Rudi, als commercieel directeur bij ASCO Joucomatic, een goede positie en toekomst had, was het niet gemakkelijk hem te overtuigen om mee in het bedrijf te stappen. Een volhardende WestVlaamse keikop als André was, is het hem uiteindelijk toch gelukt.”

Lasafdeling Er werden stappen ondernomen om het bedrijf een toekomst te geven. De grond in Hove werd verkocht en er werd een nieuw atelier gebouwd met een zeer commerciële ligging: de Boomsesteenweg (A12) in Aartselaar. De naam werd veranderd in ADEC bvba en al snel werd beslist om het machinepark stap voor stap te vernieuwen met computer gestuurde machines. “Naast de klassieke bewerkingen zoals draaien, frezen en steken werd ook geïnvesteerd in een lasafdeling. Vandaag de dag kunnen we projecten behandelen van ontwerp tot uitvoering.” De huidige zaakvoerder is nog steeds Rudi Decuypere, maar de opvolging is verze-

kerd.“Momenteel sta ikzelf in voor Sales & Marketing en Personeel, terwijl mijn neef Simon Decuypere de technische kant opvolgt”, zegt Martijn.

Gevoelige sector “De sector Metaal is een gevoelige sector en dit is duidelijk te merken aan de impact van de crisis! Verschillende grote spelers in deze sector zijn het afgelopen jaar zwaar getroffen en dit heeft natuurlijk zijn gevolg op kleinere spelers zoals wij. Toch laat de crisis zich niet zozeer op het financiële vlak voelen”, weet Martijn. “Wij merken vooral een verschil in de aard van de bestellingen. In een ‘normaal’ jaar hebben we gemiddeld 10 grote projecten. Het spreekt voor zich dat projecten een groot deel van de omzet bepalen. In 2009 zullen we, als ik me niet vergis, 5 projecten gehad hebben. Dit wil zeggen dat we het verschil grotendeels gerecupereerd hebben met meerdere kleinere bestellingen.”

Flexibiliteit De troeven van Adec zijn voornamelijk snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. “De drempel om bij ons binnen te stappen met een probleem is zeer laag. Een

technieker met een probleem of een klant die een vraag heeft, kan bij ons binnenstappen en wordt onmiddellijk geholpen”, verzekert Martijn. Flexibiliteit houdt in dat we proberen mee te denken met onze klant, nagaan welke toepassingen een bepaald stuk heeft en oplossingen proberen te bieden. We vinden ook flexibiliteit in onze eigen productiemogelijkheden zeer belangrijk. Wegens een uitgebreid machinepark hebben we een grote flexibiliteit in onze eigen productiemogelijkheden. Daarnaast kunnen we ook rekenen op betrouwbare “gespecialiseerde” leveranciers waar we door de jaren een stevige relatie mee opgebouwd hebben.

i INFO N N N

Activiteit: Metaalbewerking Ligging: Aartselaar Aantal werknemers: 8

Boomsesteenweg 51 B-2630 Aartselaar tel. 03-877 43 50 fax 03-877 23 51 info@adec-metal.be www.adec-metal.be

Betrouwbaarheid

Investering

Onze bedrijfsfilosofie is gebaseerd op de bekende uitspraak van René Descartes in de 17de eeuw: “Je pens donc je suis.” Concreet betekent dit dat onze mensen zelf de opdracht moeten analyseren, de beste methode kiezen en eventuele problemen oplossen (dit alles binnen bepaalde grenzen natuurlijk). Deze werkwijze geeft verschillende voordelen. De werkvoorbereidingen (‘door den bureau’) kunnen tot een minimum beperkt worden. Er is een grotere arbeidsvreugde en het bedrijf blijft groeien in haar mogelijkheden omdat de capaciteit van de stielmannen blijft groeien. Betrouwbaarheid kan ik het best omschrijven als gerustheid geven. Als ik een werk aanpak en doorgeef aan één van onze stielmannen, ben ik er zeker van dat het in orde komt en kan dus met een gerust geweten de volgende uitdaging aanpakken. Dit is een gevoel dat wij onze klanten moeten geven. Als zij een bestelling plaatsen, moeten ze gerust zijn dat het goed komt en niet beginnen piekeren!

De laatste investering dateert van vorig jaar. “Na evaluatie hebben we beslist een nieuwe CNC draaibank aan te kopen. Wat deze bank speciaal maakt t.o.v. andere draaibanken is zijn enorme capaciteit. Deze heeft een draaidiameter van 1,3 meter en een lengte van 7 meter tussen de punten (draagcapaciteit van +/- 10 ton). Bovendien is deze draaibank uitgerust met een freeskop, hetgeen ons in staat stelt om stukken volledig af te werken. Dat impliceert eigenlijk de richting van onze volgende investeringen. Dat zowel in infrastructuur als nieuwe machinerie. Wat en wanneer deze plaatsvinden, is nog niet beslist maar de investeringen zullen geleidelijk en doordacht gebeuren. We hebben niet de ambitie om sterk te groeien en een grote speler te worden. Collegialiteit, flexibiliteit en een lage drempel voor onze (potentiële) klanten moeten behouden blijven. Dit neemt niet weg dat er geen andere mogelijkheden zijn om de capaciteit te vergroten zonder aan flexibiliteit in te boeten.

evh90218812.01

ADEC is een familiebedrijf dat

ADEC  

ADEC draagt flexibiliteit hoog in het vaandel

ADEC  

ADEC draagt flexibiliteit hoog in het vaandel