Page 1

GUAITEU !

ELS AVETS Tel: 93 830 13 62/ 93 820 77 12 a/e: comunicacio@ruscavets.org

Full informatiu mensual de la comunitat Els Avets

Març 2013

núm. 97

Notícies de la comunitat Una bonica nevada! El passat dia 13 vam tenir una bona sorpresa quan al matí va començar a nevar, i a nevar, i a nevar.... Primer ens pensàvem que no seria res, però la neu va començar a cobrir tot el paisatge. Sort que l’endemà va sortir el sol i la va desfer tota.

Un bonic paisatge nevat per dir adéu a l’hivern!

Agraïts al banc d’aliments Aquest mes de nou l’Esther ha baixat a Barcelona al Banc d’aliments i ha portat llet, iogurts, arròs, cereals, palets de pa, embotit, fruita (peres, pomes, prunes, mandarines), oli, enciams i tomàquets.... Això ens és una molt bona ajuda en aquests moments i en donem les gràcies!

Curs de contenció Volem agrair al David del gimnàs la formació pràctica que ens ha fet per tal de poder contenir i gestionar el millor possible les situacions d’agressivitat que es poden donar en el nostre dia a dia. Hem participat moltes de les persones que actualment estem treballant o bé fent voluntariat a els Avets.

El gest del rentat de peus: símbol de servei. Aquest any, en lloc de fer aquest gest dins la celebració del Dijous Sant, l’hem realitzat dins la reunió comunitària d’espiritualitat el dimarts de la mateixa Setmana Santa. Ens va acompanyar el pare Marià. Aquest gest és quelcom que ens uneix a les altres comunitats de l’Arca i una oportunitat per reviure i repensar el sentit del servei.

A reunió de debat del mes de març Aquest mes d’abril hem fet una reunió comunitària de debat una mica diferent de les que veníem fent. La reunió va ser més formativa que de debat i va consistir en una explicació molt vivencial, conduïda per en Joan Corbalán (mestre del Ramon) del que és la Pedagogia Sistèmica. En Joan ens va mostrar la importància que té tenir present a les famílies, als nostres sistemes d’origen, que sempre duem amb nosaltres. Fent-nos posar a diversos de nosaltres com a representants d’una hipotètica família d’una de les persones acollides, i a altres com representants dels educadors, la institució i els objectius, vam visualitzar cap a on sintonitzem les nostres mirades. La imatge de solució era inclusiva, tenint en compte el respecte a les famílies de cadascú i incorporant en la mirada, en el centre a la persona acollida i permetent-nos mirar alhora la institució i els objectius. Vist això era evident també la importància de mirar cadascú els seus propis orígens, la força i els condicionants que ens venen de les nostres famílies. Vam tancar la sessió amb la diferenciació entre relació i vincle i presentant-nos les ordres de l’amor, en les que es basa la Pedagogia Sistèmica.

1


Les nostres llars Llar Els Avets

Llar L’Olivera

Caminar per fer salut!

Molts ànims, Vito!

Això és un no parar!

Ara que comença a fer bo des de la llar Els Avets hem establert de fer algunes passejades a les tardes, un cop tornem a casa després de treballar. Us animem a afegir-vos amb nosaltres perquè, ja se sap, sortir a caminar fa salut a més a més podrem fruir junts d’un meravellós paisatge de primavera!

Volem enviar molts ànima a la Vito que s’està recuperant de l’operació que li van realitzar el mes passat.

Cada quinze dies, un grupet anem de ballaruca a l’Esplai! Sí, sí, ja us podeu imaginar què bé que ens ho passem! Ens fem un fart de riure. I ballem salsa, merengue, passos dobles, valsos... i de tot una mica!

Li enviem una abraçada ben forta!

També alguns ens agrada anar a veure ela partits del Barça al Casal, especialment en Jesús, que ja s’hi ha aficionat! A més a més li encanta anar-hi amb la Fabianne i la Blandine.

Taller Arc de Sant Martí Programa Tàndem amb les famílies que eduquen a casa. El passat dijous 21 vam acollir 38 persones al taller, entre nens i nenes, pares i mares que han optat per fer l’educació des seus fills en família. Dins el programa Tàndem, els vam ensenyar a fer mosaic i cada persona va poder fer un posa-gots ben bonic i de molts colors. Com sempre, una experiència molt enriquidora per tots i totes!

Taller de teatre! I aquest mes hem fet la segona sessió del Taller de teatre, juntament amb la colla d’El Rusc. Aquest cop, però, ho vam fer a Moià, a les Faixes i, tot i el fred que feia, ens ho vam passar molt bé! La Merche ens va ensenyar un munt de coses i ens va fer moure i ballar de valent!!!

Tenim màquina de cosir! I les noies del taller de costura estem molt contentes perquè la Isabel Pérez ens ha regalat una màquina de cosir!! Sí, sí, ho heu entès bé... i ara ja veureu quines coses encara més xules que farem. Moltíssimes gràcies Isabel!!!

2


El Voluntariat

El suro

A reveure Gökhan i l’Helena

Calendari del mes d’abril

Diem adéu al Gökhan i a la Helena que marxen a viure a Barcelona. Estem molt contents d’haver pogut compartir tot aquest temps amb ells i els hi desitgem el millor en els seus nous projectes.

1 2 6 9 12 23 26 27 30

Carta des del Brasil i visita des d’Anglaterra!

Dilluns de Pasqua. Mengem Mona! Reunió comunitària informativa. Aniversari Isabel Pérez (junta) Reunió comunitària de debat. Aniversari Sònia (taller) Sant Jordi. Venda de roses. Aniversari Rosa Puga (Avets) Sant i aniversari de la Montse (Olivera) Reunió comunitària espiritualitat Tàndem amb IES Sant Gabriel.

Estem molt contents de que els nostres amics d’arreu del món se’n recordin de nosaltres! Hem rebut carta del Vinicius que, des del Brasil, ens envia molts records. I el divendres va venir l’Ed d’Anglaterra que havia estat a L’Olivera com a voluntari fa uns cinc anys.

Com més serem més riurem!

Voluntàries a les falles!

Donem la benvinguda a la Zoraida i la Cristina que vindran a fer les pràctiques de la formació de Sociosanitari. També els dissabtes tindrem la Miriam amb nosaltres a la llar d’Els Avets. Molt contents de conèixer gent nova!! I molt benvingudes!!

La Blandine i la Fabienne de l’Olivera han anat per Sant Josep a les Falles de Valencia. Han tornat molt contentes perquè van poder participar de la Mascletà i veure la nit del foc amb totes les fogueres. Els hi va agradar molt.

El passatemps

Qui és qui? Endevina-ho! LA PEPETA I LA VIRGINIA TENEN ALES. LA PESTRUSCA, L’OSCAR, EN JORDI I L’ELENA SÓN SALVATGES. EN CHARLI ÉS COSI GERMÀ DE L’ALBERT. LA VIRGINIA SURT A LES NITS. L’ OSCAR VIU AL POL NORD. L’ ELENA TÉ EL COLL MOLT LLARG I EN JORDI ÉS EL QUE PESA MÉS. L’ ALBERT ÉS EL MÉS CATALÁ DE TOTS. LA JOSEFINA I EN LLUIS VIUEN A L’AIGUA PERÓ EN LLUIS SURT A PASSEJAR DE TANT EN TANT. EN VICENÇ ÉS EL NOSTRE MILLOR AMIC. EL ROSSENDO ÉS EL QUE TÉ MÉS POTES. LA TIDIANA ACABA DE SER MARE. LA PETRUSCA PORTA BIGOTI.

Passatemps realitzat per en Jordi P, Jordi R i Rosa V.

3

Els guanyadors del mes de març han estat en XAVI ROPERO, la SÍLVIA BETRAN i la TERESA PUIG. Ànimeu-vos que hi han molts premis sorpresa fets per nosaltres!


Pensament de Jean Vanier

El gest del rentat de peus...

“El lavatori de peus és un gest que ens parla de la humilitat i la unitat. Estem tots cridats a deixar-nos rentar els peus com Jesús ens va demanar. Aquest gest és una ensenyança que capgira la nostra lògica humana per revelar-nos la lògica de l’Amor. La nostra societat està construïda sobre el model piramidal: a dalt els poderosos i privilegiats, a baix els dèbils i els pobres i, encara més avall, els exclosos, els marginats. Jesús reemplaça el model piramidal per el cos on cada membre està cridat a exercir el seu do, on els més dèbils són el cor, els més necessaris. Veure un nen amb una greu discapacitat rentar els peus de la seva mare, és el món al revés, però així és tal com és l’Evangeli. Veure un bisbe ortodox rentar els peus a una dona pastora de l’Església Baptista, descobreix el sentit profund de l’ecumenisme. Rentar-nos els peus els uns als altres és un camí d’humilitat i de vida, un gest que ens porta al cor del missatge de Jesús”. Jean Vanier

… un gest viscut en el nostre dia a dia. ... és un gest viscut en el nostre dia a dia.

Jean Vanier

Som uns artistes! Us presentarem a partir d’aquest número un seguit de dibuixos de la Lourdes Alibés, del taller, que ens ha fet arribar perquè en fruïm tots.

Frases fetes d’arreu: França « En avril ne te découvre pas d’un fil » és a dir «a l’abril no et treguis pas ni un fil!» Aquest refrany es diu molt a França quan arriba la calor de l’abril i la gent acostuma a posar-se ja la roba de primavera. El temps del mes d’abril pot canviar molt i el fred no acabar de marxar, així que és millor no treure tan ràpidament la roba d’hivern per no constipar-se. Blandine

L’equip de redacció som: Rosa Villalba

Jordi Riera,

Mónica Rodríguez Montse Soler Xavi Ropero

Jordi Pérez,

4

Lourdes Alibés Roser Blàzquez

GUAITEU MARÇ  
GUAITEU MARÇ  

BUTLLETÍ OFICIAL GUAITEU MES DE MARÇ DEL 2013