UVT Newsletter - aprilie 2014

Page 1

Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională

dci@e-uvt.ro

DIN ACEST NUMĂR: EVENIMENTE ■

■ ■ ■ ■

UVT, reprezentantă la UEA Annual Conference 2014 Changing Landscapes in Learning and Teaching Facturi mai mici cu 50% la energia electrică, la UVT. Se pregătesc facturi mai mici și la gaze naturale. Rectorul UVT în Consiliul Academic al CODECS Săptămâna porților descise la UVT Lord Griffiths Fforestfach, DHC al Universității de Vest din Timișoara UVT legături puternice cu mediul de afaceri

CONFERINȚE, DEZBATERI ■ ■

Roadshow-ul de educație bursieră „Academia Bursieră“ continuă la Timișoara Industriile creative și participarea cetățenilor din comunitățile rurale multiculturale la valorificarea patrimoniului cultural local Studenții chimiștii din UVT, la Conferința Internațională „Studenți pentru studenți“

PROIECTE ■ ■

Living Heritage - an unlimited resource for tourism development „Burse Universitare în România prin Sprijin European pentru doctoranzi si post-doctoranzi“

COMPETIȚII ■ ■ ■

UVT, reprezentată la EUA Annual Conference 2014Changing Landscapes in Learning and Teaching Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată la EUA Annual Conference 2014 Changing Landscapes in Learning and Teaching de către Rectorul universității, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Prorector, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu și Prorector, conf. univ. dr. Dan Lazea. Tema discuțiilor din acest an a fost tendințele de transformare de învățare și predare, precum și modul în care ar trebui să răspundă universitățile europene la schimbările actuale. Conferința EUA a explorat metode inovatoare de predare în curs de dezvoltate sau aflate deja în utilizare și a luat în considerare implicațiile lor pentru organizarea proceselor de învățare și predare în anii următori.

Sesiunea de comunicări științifice a studenților InExtenso, a XIV-a ediție, Alba-Iulia 4 - 5 aprilie 2014 UVT a desfășurat cel mai importat concurs studențesc în domeniul dreptului Regal de badminton la Universitatea de Vest din Timișoara

DIVERSE

Profesor la UVT, singurul arbitru internațional de lupte de categorie olimpică din România ColibArtelier „Ziua studentului străin FEEA“ Școala generală de Antrenori a perfecționat 200 de antrenori, la UVT DUPLEX București - Timișoara 2014 Geocaching „Workshop de economie cu elevii olimpici la FEEA“ „Săptămâna...altfel“ dar și „Ziua porților deschise“ în Departamentul de Biologie - Chimie Expozița „Desene din atelier“ Activitate complexă la Facultatea de Muzică în luna aprilie Lansarea parteneriatului dintre Universitatea de Vest din Timișoara și S.C Stem Cells Bank S.R.L Program de schimb experiență

ACȚIUNI VIITOARE

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Astronomy Day - Ziua Astronomiei

Foto: Rectorul universității, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Prorector, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu și Prorector, conf. univ. dr. Dan Lazea.

Vorbitori de nivel înalt din Europa, Brazilia și China au reflectat asupra oportunităților și provocărilor cu care se confruntă instituțiile din Europa și alte regiuni ale lumii, precum și la impactul mobilității și internaționalizării asupra procesului de învățare și predare în universitățile din Europa.

www.uvt.ro

Conferința a reprezentat un forum pentru lideri universitari și manageri pentru schimbul de experiență, discutarea strategiilor viitoare pentru a răspunde la presiunile de schimbare și, astfel, să se anticipeze nevoile educaționale de mâine. Conferința anuală EUA 2014 a reunit lideri universitari, cercetători, studenți, factorii de decizie politică și părțile interesate partenere.

Facturi mai mici cu 50% la energia electrică, la UVT. Se pregătește economie și la gaze naturale Universitatea de Vest din Timișoara a realizat o economie de 48% la factura de energie electrică în luna martie 2014, față de aceeași lună a anului precedent, după ce a decis achiziționarea acesteia pe platforma Bursei de Mărfuri. Astfel, dacă în martie 2013 UVT plătea pentru energia electrică 44.542 de euro, în martie 2014 factura a fost cu 48% mai mică, de 23.278 euro. În 2014 a intrat în vigoare noul contract care prevede furnizarea energiei electrice la un preț de 167,85 Mwh, cu 53% mai mic. Aceasta înseamnă o reducere semnificativă față de contractul precedent, în cadrul căruia aceleași prestații erau executate la un preț de 361,4lei/ MWh. Precizăm că la această procedură de achiziție publică au participat un număr de 12 ofertanți. De asemenea, Universitatea de Vest din Timișoara se află în momentul de față în procedură de achiziție și licitație, pe Bursa de Mărfuri, pentru achiziționarea de gaze naturale la un preț redus față de cel actual. Procedurile sunt estimate a fi finalizate în decursul unei luni.


„Ne-am propus reducerea și eficientizarea cheltuielilor, fără a afecta activitatea Universității. Iată că rezultatele se văd prin cumpărarea energiei electrice de pe bursă. Mergem și mai departe și vizăm achiziția de gaze naturale de pe Bursă, la un preț mai mic decât cel pe care îl plătim acum. Profităm de concurența de pe piață pentru a eficientiza cât mai mult utilizarea banilor“, a declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Rectorul UVT, în Consiliul Academic al CODECS CODECS şi-a desemnat Consiliul Academic al companiei, care va avea atât rolul consultativ în strategia de dezvoltare a instituției, cât şi pe acela de a crea produse în parteneriat cu mediul universitar. Consiliul Academic va avea şi rolul de a crea o apropiere între mediul de business şi cel universitar, furnizând o platformă educaţionala adecvată pentru cei care doresc să exceleze în management şi să dobândească anumite competenţe specifice. Consilul Academic al CODECS este format din Victor Mocanu, Decanul Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Mihai Daniel Roman, Vicepreşedintele Senatului Academiei de Studii Economice, Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Ioan Alin Nistor, Decan Facultatea de Business, Babeş-Bolyiai Cluj Napoca, Sebastian Dumitru Popescu, Decan Facultatea de Fizică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi, Gehrig Schultz, CEO-ul Prospecţiuni, Ionel Marchiş, membru din partea acţionariatului companiei. „Consiliului Academic va propune CODECS politici educaţionale adaptate la cerintele pieţei, pentru a acoperi o zonă profesională, dincolo de ceea ce universităţile oferă. Ceea ce au în comun membrii Consiliului Academic, pe lângă reputaţia universitară, este o experienţă de management foarte relevantă, prin poziţiile pe care le ocupă“, a declarat Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, membru în Consiliul Academic al CODECS.

„Venim și în acest an cu o ofertă educațională europeană, soluții pentru piața muncii în numeroase domenii. Universitatea este una dinamică și se adaptează mereu cerințelor la nivel național, dar și internațional, astfel că pregătim specialiști care se pot integra și excela cu ușurință în orice sistem”, a spus rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Tinerii au avut ocazia să participe la sesiuni interactive, iar cadrele didactice însoțitoare să urmărească evoluția propriilor elevi în identificarea celor mai potrivite specializări din paleta foarte largă de domenii şi specializări – de la cele vocaționale (arte, muzică, teatru, sport), sociale (sociologie, psihologie, științe politice, drept), economice, filologice, până la științe exacte (matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, geografie). Evenimentul s-a desfășurat la sediul principal al UVT, pe Bd. V. Pârvan 4, unde vizitatorii au fost întâmpinați de către reprezentanții facultăților, tineri studenți, cadre didactice. Aceștia au răspuns oricăror întrebări cu privire la continuarea studiilor în cadrul Universității de Vest din Timișoara și oportunitățile absolvirii unei specializări din cadrul instituției.

Săptămâna porților deschise la UVT

Lord Griffiths of Fforestfach, DHC al Universităţii de Vest din Timişoara

Consecventă în afirmarea misiunii sale de promovare a valorilor învățământului şi înțelegând oportunitatea de a face cunoscute aceste valori în rândul tinerilor, Universitatea de Vest din Timişoara și-a prezentat oferta educațională adaptată la standardele cerute de condiția studentului european. În acest sens, Universitatea de Vest din Timişoara a organizat, în perioada 7-11 aprilie 2014, evenimentul „Zilele Porților Deschise”. Dedicat elevilor de toate vârstele care doresc să cunoască mediul universitar autentic şi opțiunile pentru domeniile şi specializările disponibile, evenimentul a reprezentat o adevărată incursiune în lumea științei, culturii şi tehnicii.

Universitatea de Vest din Timişoara a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum Lordului Griffiths de Fforestfach, distins membru al Camerei Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Vice-Chairman al prestigioasei companii de investiții Goldman Sachs Internațional. Acordarea titlului este semnul recunoașterii întregii activități, o reflectare a înaltei şi aclamatei receptări a contribuțiilor majore aduse de Domnia Sa la promovarea şi dezvoltarea gândirii strategice fundamentate etic, în domeniul managementului afacerilor la nivel global. „Suntem onorați să ştim că începând de astăzi, 10 aprilie 2014, vă număraţi printre deţinătorii titlului Doctor Honoris Causa ai Universităţii de

www.uvt.ro

pagina | 2


Vest din Timişoara. Asigurandu-vă de aleasa noastră apreciere, permiteţimi, Lord Griffiths de Fforestfach, să vă felicit şi să vă urez mult succes în activitatea dumneavoastră”, a declarat Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Petrom, în anul 2004, Doamna Mariana Gheorghe a devenit membră a Consiliului de Administrație al Petrom ca reprezentant al BERD, până în anul 2006, când a fost numită Director General Executiv al Petrom.

Foto: Rector UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea; DHC Mariana Gheorghe

Foto: Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, alături de Lord Griffiths of Fforestfach

„Este o plăcere deosebită să mă aflu din nou în Timişoara. Am vizitat prima dată Timişoara imediat după căderea lui Ceauşescu şi am vizitat ţara dumneavoastră în multe rânduri de atunci, în parte în legătură cu Facultatea de Management a Universităţii Emanuel din Oradea, dar şi în calitate de conducător al unei echipe de consilieri pentru privatizarea Romtelecom. Domnule Rector, sunt încântat că sub conducerea Dumneavoastră Universitatea este înfloritoare, nu în ultimul rând în domeniul meu de specialitate, şi anume, acela al economiei şi afacerilor”, a spus în cadrul ceremoniei Lord Griffiths de Fforestfach.

UVT, legături puternice cu mediul de afaceri Universitatea de Vest din Timișoara a acordat astăzi titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum doamnei Mariana Gheorghe, Director General Executiv al OMV Petrom. Calitatea excepțională a unei abordări complexe în domeniul managementului a propulsat-o pe doamna Mariana Gheorghe în câteva din cele mai importante poziții pe care le poate ocupa un economist. A deținut diverse poziții în cadrul a două mari întreprinderi, Policolor/ Romferchim, și ulterior funcția de Director General Adjunct al Departamentului de Finanțe Internaționale din cadrul Ministerului Finanțelor din România. A făcut parte dintr-o importantă instituție financiară - Banca Europeană pentru Investiții, în calitatea de Bancher Asociat, Bancher Principal și, mai apoi, ca Bancher Senior. După privatizarea

„Sunt convinsă că prin programele pe care noi le dezvoltăm în relațiile cu universitățile și mediul academic în ansamblu vom continua să identificăm proiectele în care să ne implicăm, împreună cu minunatul corp academic și entuziasmul studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara, în realizarea unor obiective de interes comun”, a declarat Mariana Gheorghe, Director General Executiv al OMV Petrom. „Conferind titlul de Doctor Honoris Causa doamnei Mariana Gheorghe, Universitatea de Vest din Timișoara stabilește noi parteneriate puternice cu mediul de afaceri, parteneriate al căror beneficiar să fie comunitatea academică, prin implicarea cadrelor didactice și a studenților în proiecte de anvergură. Avem aproape oameni puternici și împreună putem realiza lucruri importante pentru comunitate”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. În decizia Senatului Universității de conferire a acestei înalte distincții doamnei Mariana Gheorghe, un rol important l-a avut activitatea domniei sale în cadrul Petrom OMV, în calitate de Director General Executiv, dar mai cu seamă implicarea Petrom OMV în proiecte majore ale țării cu impact semnificativ asupra societății.

www.uvt.ro

pagina | 3


Roadshow-ul de educaţie bursieră „Academia Broker“ continuă la Timişoara SSIF Broker, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, Universitatea De Vest Timişoara şi Camera de Comert, Industrie şi Agricultura Timiş au organizat, la începutul lunii aprilie, conferinţa „Academia Broker”. Evenimentul a fost destinat atât studenţilor, cât şi investitorilor, şi face parte din proiectul educaţional „Academia Broker”, ce aduce în atenţia publicului importanţa educaţiei bursiere. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Magna a Universităţii şi a debutat cu seminarul destinat studenţilor care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul financiar şi al pieţei de Capital. Aceştia au avut ocazia să interacţioneze cu speakeri de top din cadrul SSIF Broker şi Bursa de Valori Bucureşti, dar şi să asiste la prezentări susţinute de profesionişti în domeniu. În cadrul acțiunii a avut loc și conferinţa destinată investitorilor pe Bursă, în cadrul căreia participanţii au avut ocazia să testeze platforma de tranzacţionare SSIF Broker, specialiştii din cadrul companiei oferind asistenţă şi informatii la faţa locului. Programul a continuat cu o sesiune de networking cu speakeri de top din cadrul SSIF Broker şi Bursa de Valori Bucureşti. Proiectul educaţional „Academia Broker” și-a propus două obiective majore: îndrumarea studenţilor din universităţile cu profil economic către o carieră în domeniul pieţei de capital şi educarea actualilor şi potenţialilor investitori pe bursă din toată ţara. Academia Broker a debutat în data de 24 februarie 2014, la Academia de Studii Economice Bucureşti. Seminarul s-a bucurat de prezenţa şi interesul din partea a peste 100 de studenţi din cadrul ASE. Speakerii invitaţi au captat atenţia participanţilor cu diverse subiecte de interes privind piaţa de capital. Proiectul „Academia Broker” se desfăşoară în parteneriat şi cu sprijinul celor mai importante universităţi din ţară şi facultăţi de profil, în vederea organizării de conferinţe şi întalniri de networking cu studenţi şi potenţiali investitori, evenimente ce vor contribui la aprofundarea cunoştinţelor în domeniul bursier şi continuarea profesiei în domeniul financiar. În paralel cu seminariile, Academia Broker completează procesul de educaţie bursieră prin materiale educative postate pe site-ul www.ssifbroker.ro, prin webinarii pe subiecte financiare şi bursiere, pentru pregătirea şi familiarizarea viitorilor investitori. De asemenea, studenţii participanţi vor avea ocazia să afle detalii despre stagiile de internship pe care SSIF Broker le oferă. În cadrul „Academia Broker” vor fi organizate peste 10 seminarii, în oraşe precum Cluj, Sibiu, Constanţa, Suceava sau Iaşi.

Industriile creative și participarea cetățenilor din comunitățile rurale multiculturale la valorificarea patrimoniului cultural local În perioada 10 – 11 aprilie 2014, la Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc workshop-ul Industriile creative și participarea cetățenilor din comunitățile rurale multiculturale la valorificarea patrimoniului cultural local (Creative Industries and Citizens’ Cultural Participation in Rural Multicultural Communities), parte a proiectului european Creative Cooperation in Cultural Heritage (Creative CH), proiect în care sunt implicați partenerii: PIN – Servizi didattici e scientifici per l’università de Firenze/ Italia; SRFG – Salzburg Research Forschungsgesellschaft m.b.H./ Austria; UoC – Universidade de Coimbra/ Portugalia; MNACTEC – Museu de la Ciència i de la Tèchnica de Catalunya/ Spania; UVT – Universitatea de Vest din Timișoara; MFG – Baden-Württemberg/ Germania.

Foto: Workshop în desfășurare

Activitățile s-au derulat după un program complex cu discuții pe teme precum Eliberarea diseminării Patrimoniului Cultural de ideologiile moderne – provocări ale societăților multiculturale; Pașaport pentru Țara Muzeelor. O abordare a muzeelor din regiunile Vojvodina și Csongrad. A avut loc, de asemenea, un tur virtual al Muzeului Satului Bănățean

www.uvt.ro

pagina | 4


din Timișoara și prezentări pe subiecte precum Mass-Media și comunitățile rurale în post-socialism și Revitalizarea unei comunități rurale în curs de dispariție prin intermediul unui festival de jazz. În ziua a doua a avut loc o vizită în comunitățile rurale din Banat – Rudăria, cu participare la festivități locale.

Studenții chimiști din UVT, la Conferința Internațională „Studenți pentru Studenți”

invitaţi, în cadrul cărora studenții au putut afla ultimele descoperiri în domeniu. Participarea studenților chimiști la Conferința Internațională “Studenți pentru Studenți” la Cluj-Napoca a ilustrat implicarea lor activă în cercetările actuale efectuate în cadrul Departamentului Biologie-Chimie, respectiv le-a creat oportunitatea de a se informa cu privire la cercetările efectuate în domeniul chimiei în alte centre universitare, de a afla nemijlocit care sunt așteptările companiilor naționale și internaționale de la absolvenții în domeniul chimiei, respectiv de a schimba impresii și informații cu ceilalți studenții participanți.

În perioada 9-13 aprilie 2014 a avut loc, la Cluj-Napoca, Conferința Internațională „Studenți pentru Studenți” 2014, organizată de Organizația Studenților Chimiști Cluj-Napoca cu ajutorul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și a Societății Române de Chimie, ramura Cluj-Napoca. La această manifestare științifică au participat opt studenți din cadrul Departamentului Biologie-Chimie al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie din Universitatea de Vest din Timișoara, care au prezentat șase lucrări sub formă de poster: Andreea Nădăban, Tiberiu Gianga, Dora Răsădean, Mădălina Mateescu, Viorela Vlăduți-Vasilan, Laurențiu Bălan, Matei Lihaciu și Larisa Ciocan.

Living Heritage - an unlimited resource for tourism development Universitatea de Vest din Timișoara în calitate de lider de proiect, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, lnstitutul Intercultural din Timișoara, Primăria Municipiului Kikinda au lansat public proiectul Living Heritage - an unlimited resource for tourism development, MIS-ETC Code 1324, derulat în cadrul liniei de finanțare a programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia.

Foto: Conferința Internațională „Studenți pentru Studenți”

Participarea la această manifestare științifică a devenit o tradiție pentru studenții Departamentului Biologie-Chimie, anul acesta fiind al treilea consecutiv în care Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie și Universitatea de Vest din Timișoara au fost reprezentate cu lucrări științifice. Anul acesta, în cadrul conferinţei s-a organizat și o secţiune specială intitulată „Oportunităţi de carieră”, în acest sens fiind invitaţi reprezentanţi ai companiilor naţionale şi internaţionale din domeniu. De asemenea, s-au desfăşurat conferinţe plenare susţinute de profesori

www.uvt.ro

Foto: Lansarea proiectului „Living Heritage“

pagina | 5


Timp de 14 luni, în cadrul proiectului se vor desfășura activități de cercetare privind identificarea patrimoniului cultural și natural în șapte localități din zona Banatului (cinci localități din Banatul românesc și două localități din Banatul sârbesc). De asemenea, pe baza acestor rezultate se vor elabora hărți cu trasee turistice, evenimente și sărbători calendaristice, cărți de gătit cu rețete locale, demonstrații de gătit în restaurante pentru prezentarea gastronomiei locale, târguri, conferințe cu participarea actorilor culturali locali, reprezentanții locali și operatorii de turism. Proiectul vizează să contribuie în mod semnificativ la valorificarea turistică a patrimoniului cultural din regiunea Banat, având în vedere că turismul cultural este un ingredient esențial pentru conservarea/protejarea siturilor de patrimoniu cultural, precum și pentru dezvoltarea socioeconomică regională, într-un mediu transfrontalier.

(din care 10 doctoranzi ai Universității de Vest din Timișoara) și 90 de cercetători postdoctorat (din care 10 cercetători postdoctorat ai Universității de Vest din Timișoara) de la nivelul celor patru parteneri instituţionali pentru următoarele domenii de cercetare: tehnologiile societății informaționale, energie, mediu, sănătate, agricultură, securitatea și siguranța alimentelor, bio-tehnologii, materiale, produse și procese inovative, spațiu și securitate și cercetări socio-economice și umaniste. Pe durata proiectului doctoranzii și postdoctoranzii vor beneficia de sprijin financiar pentru cercetare, concretizat în burse lunare de 1.800 lei (pentru doctoranzi) și 3.700 lei (pentru postdoctoranzi), precum și de posibilitatea de a efectua stagii de mobilitate interna și internațională în institute de cercetare și universități din Uniunea Europeană. De asemenea, cercetătorii vor beneficia de sprijin financiar pentru participarea la conferințe, seminarii internaționale legate de obiectul cercetării, în spațiul UE sau în Romania.

„Burse Universitare în România prin Sprijin European pentru Doctoranzi și Post-doctoranzi“ În urma semnării contractului de finanțare, în data de 8 aprilie 2014 a demarat implementarea proiectului strategic „Burse Universitare în România prin Sprijin European pentru Doctoranzi si Post-doctoranzi (BURSE DOC-POSTDOC)”, proiect câştigat prin competiţie naţională în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 1 „Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.5. „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”. Lansarea proiectului pentru partenerul Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc luni, 28 aprilie 2014, ora 13, în Sala de conferințe a Facultății de Drept, Bd. Eroilor de la Tisa nr. 9A. Bugetul total eligibil al proiectului este de 12.990.217 lei, din care asistența financiară nerambursabilă aprobată este de 12.730.412,66 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, partenerii instituţionali în cadrul acestuia fiind Universitatea din Craiova (în calitate de lider de proiect), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timișoara. Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea programelor de cercetare doctorală și post-doctorală prin acordarea de sprijin financiar și instituțional pentru participarea doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorat la astfel de programe, ca modalități de creștere a atractivității pentru inițierea și dezvoltarea unei cariere în cercetare. Proiectul își propune două obiective specifice: a) îmbunătățirea participării, creşterea atractivității și motivației pentru cariera în cercetare prin sprijinirea financiară, instituțională și științifică a doctoranzilor și cercetătorilor post-doctorat; b) dezvoltarea rețelelor între universități, centre de cercetare și întreprinderi și consolidarea legăturilor dintre învățământul superior, cercetare și mediul de afaceri. Grupul ţintă din cadrul proiectului este format din 80 de doctoranzi

Sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor In-Extenso, a XIV-a ediţie, Alba-Iulia 4-5 Aprilie 2014 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit în perioada 4-5 Aprilie 2014 Sesiunea națională de comunicări ştiinţifice a studenţilor In -Extenso. Ajunsă la cea de-a XIV-a ediție, manifestarea ştiinţifică a avut atât sectiuni de ştiinţe economice, cât şi secțiuni de informatică electronică și măsuratori terestre. Competiţia s-a desfăşurat separat pe niveluri de pregătire universitară, respectiv licenţă şi masterat. În concurs au fost înscrise 130 de lucrări ale studenţilor şi masteranzilor din centre universitare din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba-Iulia, Oradea, Timişoara, Braşov, Sibiu, Craiova, Târgu-Jiu. Studenţii şi masteranzii au realizat lucrări, fie singuri, fie împreună cu alţi colegi. Respectând blazonul și tradiția UVT, la participarea consecutivă cu numărul nouă, studenții Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din Timișoara, Departamentul de Finanțe, au fost apreciați pentru munca lor de cercetare prin decernarea Premiulul I, la secțiunea Master, studentei Rugea Felicia-Elisabeta, care a susținut lucrarea „Evoluţii ale sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est”, coordonată lect. univ. dr. Bogdan Boldea. La nivel de licenţă, datorită numărului mare de lucrări înscrise, categoria Finanţe-Contabilitate a fost împărţită în două subsecţiuni, astfel Universitatea de Vest din Timişoara cucereşte la ambele subsecţiuni Premiul I prin studenta Grigorici Ramona Nicoleta cu lucrarea „Performanţa financiară a întreprinderii prin metoda DuPont” coordonată de prof. univ. dr. Marilen Pirtea şi lect. univ. dr. Boţoc Claudiu, respectiv studentele Sărăcuţ Larisa-Patricia, cu lucrarea „Influenţa banilor în biblie” coordonată de lect. univ. dr. Bogdan Boldea, respectiv.

www.uvt.ro

pagina | 6


Foto: Deschiderea competiției

Foto: Echipa UVT

De asemenea, studenții Tigriş Daiana şi Domuţ Alexandru au primit Premiul II pentru lucrarea intitulată „Evaziunea Fiscală în România”, coordonată de lect. univ. dr. Bogdan Boldea. Studenţii din cadrul Departamentului de Finanțe ai Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor au manifestat un interes deosebit pentru astfel de competiţii fiind înscrise un număr de nouă lucrări la sesiunea de comunicări din Alba Iulia și adnotându-și cele mai importante premii. La festivitatea de închiderere, responsabilul cu participarea FEAA UVT la acest simpozion, lect. univ. dr. Bogdan Boldea, declara: „În învățământ contează decât începutul și finalul. Restul este muncă asiduă. Ceea ce studenții noştrii, ai Departamentului de Finanțe din cadrul FEAA UVT au demosntrat de-a lungul timpului și continuă să demonstreze și astăzi, aici, este că ei sunt consțienți că dacă discipolii sunt pregătiți, magiștrii vor apărea. Iar rolul nostru, al dascălilor, este de a le arăta drumul și a le deschide calea cum să priceapă lucrurile”.

UVT a desfășurat cel mai important concurs studențesc în domeniul dreptului În perioada de 9-12 aprilie a avut loc la Timișoara ediția 2014 a Hexagonului Facultăților de Drept, cel mai important concurs studențesc național în domeniul dreptului din România, la care studenți din cele șase facultăți membre ale Hexagonului (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Craiova şi Timişoara) au concurat la trei probe științifice și la patru probe sportive. La eveniment au participat aproape 140 de studenți și peste 30 de profesori, la care s-au adăugat decanii tuturor celor șase facultăți de drept.

Probele științifice au fost câștigate de următoarele echipe: 1. Drept civil – Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara (studenții Oana Suba și Maximilian Druță); 2. Drept penal – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (studenții Ionuț-Gabriel Vișinescu și Sorin Constantin Toma); 3. Drept constituțional - Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova (studenții Nicolae Caraus și Georgian Stan). Pe primul loc la probele sportive s-au situat următoarele echipe: 1. Fotbal – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova; 2. Streetball – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova; 3. Șah – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti; 4. Tenis de masă – Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara. Clasamentul final general a avut următoarea configurație: 1. Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti; 2. Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; 3. Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova; 4. Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara; 5. Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi; 6. Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Între primele trei universități clasate, care au acumulat punctaje egale, departajarea s-a realizat pe baza criteriului subsidiar al sumei punctelor obținute la probele științifice. În premieră, la această ediție a Hexagonului Facultăților de Drept a participat o delegație reprezentând Universitatea de Stat din Moldova, condusă de decanul Facultății de Drept din Chișinău, ai cărei studenți au participat, în afara concursului, la probele științifice. Evenimentul a fost susținut, în calitate de parteneri principali, de Editura Universul Juridic, Editura CH Beck, Editura Hamangiu, Baroul Timiș și Centrul European de Studii şi Cercetări Juridice Timişoara. Totodată, au sprijinit manifestarea, în calitate de parteneri, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara și Camera Notarilor Publici Timişoara, precum și Boștină & Asociaţii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen NNDKP, Schoenherr, CMS Cameron McKenna și Casa

www.uvt.ro

pagina | 7


de Insolvenţă Transilvania. Organizarea concursului a fost sponsorizată și de Cabinetul de avocat Florina Popa, Cabinetul de avocat Dr. Cristian Clipa și Biroul Individual Notarial Irina Sferdian.

Regal de badminton la Universitatea de Vest din Timișoara Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Educație Fizică şi Sport, a organizat Campionatul Național Universitar de Badminton, competiție ce se regăsește în calendarul competițional al Federației Sportului Școlar şi Universitar şi al Ministerului Educației Naționale.

Profesor la UVT, singurul arbitru internațional de lupte de categorie olimpică din România Marius Olaru, cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara, a devenit în anul 2014 arbitru internațional de lupte de categorie olimpică, singurul din România în activitate. Activitatea sa la Universitate a debutat în anul 1995, iar din 2002 a devenit arbitru internațional participând la campionate europene și mondiale de cadeți, juniori, iar din acest an și la cele de seniori.

Foto: Desfășurare competiţie

Tradiția Campionatului Național Universitar de Badminton a fost readusă în viața sportivă la inițiativa Universității de Vest din Timișoara și a Federației, după mai mulți ani în care competiția nu s-a mai desfășurat. „Readucem în viața comunității acest campionat național universitar pentru că dorim să promovăm performanța, valorile și importanța practicării sportului. UVT este o universitate comprehensivă, astfel că, pe lângă procesul de educație și cercetare, contribuim la toate componentele vieții orașului, de la cultură, la activități sportive”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Competiția a avut loc în perioada 11-13 aprilie 2014, iar probele competiției au fost simplu masculin, simplu feminin și dublu mixt, reunind aproximativ 30 de participanți din întreaga țară. Competițiile s-au desfășurat pe întreg parcursul zilei de sâmbătă, în Sala mare a Facultății de Educație Fizică și Sport și au fost deschise publicului larg.

Foto: Rectorul UVT, Prof. univ. Dr. Marilen Pirtea; Profesor Marius Olaru

În luna martie a arbitrat la Campionatul european de lupte de seniori din Vantaa, Finlanda, următorul pas pentru acesta fiind Campionatul mondial de seniori de lupte care va avea loc în Uzbekistan, în luna septembrie. De asemenea, Marius Olaru intenționează să se califice pentru a arbitra în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016, Brazilia. „Ne mândrim cu adevărați performeri, cadre didactice care pregătesc studenții Universității la cel mai înalt nivel, dovadă fiind numărul mare de campioni pe care i-a oferit și pregătit Universitatea de-a lungul timpului. Oameni de valoare dau, la rândul lor, valoare celor pe care îi îndrumă. Îi sprijinim și îi încurajăm în activitatea pe care o depun”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

www.uvt.ro

pagina | 8


În acest moment, Marius Olaru este singurul arbitru de lupte din România care poate să arbitreze, la seniori, campionate europene, mondiale și jocuri olimpice. La Universitatea de Vest din Timișoara predă, printre altele, Atletică grea, Lupte și Judo. De-a lungul carierei sale, a avut ca studenți numeroși campioni precum Ștefan Gheorghiță, Marian Sandu, Leonard Doroftei, Mihai Leu, Adrian Diaconu, Gabriel Brezoianu sau Cezar Popescu

ColibArtelier În perioada 27-30 aprilie 2014 în Galeria Mansarda a avut loc un performance-expoziție cu numele ColibArtelier. În cadrul acestei manifestări, studenții au organizat alveolele din Galeria Mansarda ca pe propriile ateliere, unde, în perioada precizată, au început o lucrare pe a o finaliza și a o expune. S-a alcătuit un mediu care să coaguleze diversitatea de viziune a studenților. Astfel, vizitatorii au putut observa artistul în spațiul propriu. Scopul acestui proiect este de a prezenta întreg procesul de creație, de la schițele de idei, până la vernisajul din cadrul expoziției.

La evenimentul „Ziua studentului străin“ au participat studenţii FEAA de la specializările de licenţă în limba franceză şi engleză, studenţii Erasmus, reprezentanţi ai asociatiei apel, membrii alumni ai specializărilor în limba franceză şi engleză, reprezentanți ai firmelor de origine franceză/engleză care desfăşoară activitatea în Timişoara, cadre didactice FEAA care predau la specializarile în limba franceză şi engleză, reprezentanţi ai Centrului Cultural Francez din Timişoara, reprezentanţi ai Centrului Cultural Româno-Arab din Timişoara etc. Studenţii străini, coordonaţi de cadrele didactice au amenajat standuri pe ţări şi au împărtăşit din experienţele lor culturale şi istorice (Stand Tunisia şi Stand Republica Moldova). Au fost de asemenea amenajate standuri ale specializarile în limba franceză şi engleză (Specializarea „Management în franceză“ şi stand Specializare „FinanceBanking în engleză“), stand pentru prezentare program ERASMUS şi standuri ale firmelor ( ex. BRD, Help Line etc.) Prima ediţie a evenimentului „ZIUA STUDENTULUI STRĂIN“ de joi 03.04.2014 organizat la FEAA a fost un real succes care a reunit un numar de 113 participanţi ce au interactionat şi au împărtăşit din experienţele lor multiculturale.

Școala Federală de Antrenori a perfecționat 200 de antrenori, la UVT

„Ziua studentului străin FEAA“ Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara a organizat joi, 3 aprilie 2014, evenimentul „Ziua studentului străin“. Evenimentul a avut loc la sediul Facultăţii de Economie și de Administrare a Afacerilor, Str. J.H. Pestalozzi nr.16, sala P02 între orele 9:30-13:00.

Școala Federală de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal a desfășurat în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara o ședință de perfecționare cu antrenorii din vestul țării care dețin licențe A şi B.

Foto: Ședință de perfecționare cu antrenorii din vestul țării care dețin liceențe A și B

Foto: Participanți la „Ziua studentului străin"

www.uvt.ro

pagina | 9


De menționat este că majoritatea antrenorilor de fotbal din vestul țării sunt absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității. „Suntem alături de toți cei care doresc să facă performanță și îi sprijinim în activitatea lor. Faptul că foarte mulți dintre ei sunt absolvenți ai Universității de Vest nu poate decât să ne bucure și să ne motiveze în munca noastră. Universitatea creează valori, dar le și susține pe parcursul activității lor”, spune Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. Dr. Marilen Pirtea. Ședința de perfecționare susținută de Școala Federală de Antrenori este una anuală.

Geocaching Cu ocazia desfășurării programului Școala Altfel (între 7-11 aprilie 2014), în ultima zi a programului, Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, împreună cu membrii Geotim (Asociația Studenților Geografi din Timișoara) au organizat un Geocaching care a constat în găsirea de către elevi a mai multor obiecte cu ajutorul GPS-ului. Credem că această activitate a dus la o mai bună promovare a Departamentului nostru încât elevii s-au arătat foarte încântați.

DUPLEX București - Timișoara 2014 Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti:au derulat în perioada 1 - 25 aprilie expoziția „DUPLEX'' București – Timișoara.

Foto: Elevi participanți

Expoziţia „DUPLEX“ a reunit, pentru prima dată, lucrări realizate de către profesorii Departamentului Pictură din Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cãtãlin Bãlescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Ion Lazãr, Petru Lucaci, George Moscal, Alexandru Rãdvan, Mihai Sârbulescu, şi profesorii Departamentului de Arte Vizuale, Specializarea Pictură din Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara: Dacian Andoni, Cãlin Beloescu, Daniela Constantin, Cristina Daju, Liliana Popa, Cristian Sida, Dan Toma. Curatori: Dana Constantin şi Marcel Bunea.

Pe lângă aceasta, s-a organizat și o vizită a Departamentului, unde am prezentat atât sălile, cât și echipamentele din dotare. Totodată, unii profesori s-au oferit chiar ei să prezinte pe scurt istoria Departamentului și a facultății, aceste contribuții majorând semnificativ probabilitatea de orientare a actualilor elevi spre studiile superioare și de ce nu, spre Geografie! La final echipele participante la Geocaching au fost răsplătite cu diplome cu care se pot mândri la școală!

www.uvt.ro

pagina | 10


,,Workshop de Economie cu elevii olimpici la FEAA“ Joi 10 aprilie 2014 la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, din cadrul Universității de Vest din Timișoara a avut loc evenimentul „Workshop-ul de Economie cu elevii olimpici la FEAA” organizat de către studenții de la specializarea de Economie Generală şi Comunicare Economică (EGCE) în cadrul șirului de evenimente derulate la FEAA sub egida Școala Altfel „Să știi mai multe, să fii mai bun!”

Foto: Participanți la Workshop

„Workshop-ul de Economie cu elevii olimpici la FEAA“ s-a derulat la sediul Facultăţii de Economie și de Administrare a Afacerilor, Str. J.H. Pestalozzi nr.16. La „Workshop-ul de Economie cu elevii olimpici la FEAA„ au participat elevii olimpici la disciplina Economie care au interacţionat la FEAA cu studenţii de la specializarea de Economie Generală şi Comunicare Economică (EGCE). Au fost oranizate trei ateliere de lucru pe tematică interactivă şi aplicativă din Economie şi Comunicare Economică. Toate activităţile au fost pregatite de către studenţii de anul 2 de la specializarea de Economie Generală şi Comunicare Economică (EGCE) sub coodonarea cadrelor didactice de la această specializare. Apoi elevii olimpici au vizitat „Laboratorul FEAA de simulare a afacerilor“ în care se utilizează pentru exerciţiile de simulare economică softul TOPSIM instalat pe 20 calculatoare (sala 111, etj.1, clădirea FEAA) precum şi „Studioul multimedia FEAA“ (sala D12, demisol clădirea FEAA). Studenţii EGCE le-au prezentat elevilor olimpici oportunităţile de carieră şi beneficiile pe care FEAA le oferă viitorilor studenţi. Evenimentul s-a finalizat cu lansarea şi vizionarea în premieră a filmului de prezentare a specializării de Economie Generală şi Comunicare Economică (EGCE) realizat de către studenţii de anul 2 EGCE sub coodonarea cadrelor didactice de la această specializare.

„Săptămâna ... altfel“, dar și „Ziua porților deschise“ în Departamentul de Biologie - Chimie

Legătura cu mediul preuniversitar, una din preocupările constante ale Departamentului de Biologie-Chimie, se realizează prin diverse forme: vizite în școli și vizite ale elevilor în departamentul nostru, concursuri profesionale: Concursul de Chimie Organică „George Ostrogovich”, Concursul de Chimie Anorganică „Veronica Chiriac”, pregătirea practică a elevilor chimiști de excelență din partea de vest a țării în laboratoarele noastre, dar și „Ziua porților deschise” în perioada în care în sistemul preuniversitar elevii au activități în „Săptămâna altfel”. În acest an am deschis porțile laboratoarelor și am invitat elevii să participe atât la prezentări, cât și la experimente practice, credem noi, adecvate să le stârnească interesul către studiul disciplinelor noastre. Tematicile propuse, mai numeroase și diverse ca în anii trecuți, au inclus: LABORATOARELE DE CHIMIE: Prezentări: Fractalii în știință - exemple și discuții; Folosirea calculatorului - programul Mathematica - pentru modelarea fenomenelor naturale din chimie-fizică; Metalele și viața; Aditivi alimentari Controverse; Medicamente de la eprubetă până la autorizare. Experimentele practice - care au stârnit un real interes între elevi au avut ca tematică: experimente de chimie anorganică; reacții oscilante; gelurile și aplicațiile lor; coloranți și substanțe colorate; extracte de compuși naturali; sinteze de esteri cu miros plăcut; demonstrații de analiză termică. LABORATOARELE DE BIOLOGIE: Prezentări: Prezentarea unui laborator de cercetări din domeniul ecologiei acvatice; Prezentarea unui laborator de cercetare în domeniul biologiei vegetale; Prezentareea laboratorului de zoologie; Mineralele și viața; Fractalii în știință - exemple și discutii. Experimentele practice realizate, deosebit de interesante, așa cum am perceput noi ecourile vizitelor, au avut ca teme: Cum facem o disecția unui rac?; Disecția globului ocular; Observații asupra embrionilor de găină; Ciupercile fitopatogene și implicațiile lor în viața noastră; Musculița de oțet (Drosophila melanogaster), obiect de studiu în genetică; Insectele și rolul lor; Indicatori biologici de evaluare a calitatii apei. LABORATOARELE DE CERCETĂRI AVANSATE DE MEDIU (LCAM): Prezentări cu tema „Geniul lui Mendeleev”, „Lumea microorganismelor”, dar și experimente practice: chimia prin experimente; identificarea amprentelor digitale; determinarea pH-ului unor lichide alimentare; identificarea proteinelor. Au umplut sălile și laboratoarele noastre elevi din Timișoara, dar și din diferite școli din județul Timiș, atât de nivel liceal cât și gimnazial. Sperăm că, prin tematica abordată, am stârnit interesul elevilor care neau trecut pragul și le-am transmis cel puțin unora dintre ei „microbul meseriei” către studiul fascinant al biologiei și chimiei.

www.uvt.ro

pagina | 11


Expozitia DESENE DIN ATELIER Universitatea de Vest din Timișoara a desfășurat a doua ediție a expoziției DESENE DIN ATELIER. Au expus studenți ai universităților și facultăților de artă din București, Cluj, Iași, Baia Mare și Timișoara. Coordonatorii proiectului au fost prof. univ. dr. Adriana Lucaciu și Lect. univ. Dr. Daniel Apostu - Teodorescu. Expoziția s-a desfășurat la Galeria Mansarda, iar prezentarea a fost făcută de conf. univ. dr. Călin Beloescu, prodecan al Facultății de Arte și Design și lect. univ. dr. Gabriel Kelemen.

Foto: Lucrări expuse în cadrul expoziției de la Galeria Mansarda

Dintr-un număr de 120 de participanți, au fost selectați 100 de expozanți, iar din cele 270 de lucrări primite, 120 au fost expuse.

Activitate complexă la Facultatea de Muzică în luna aprilie Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală – ediţia XXXIX – organizat de Filarmonica Banatul Timişoara a cuprins, în luna aprilie, două manifestări artistice susţinute de cadre didactice ale Facultăţii de Muzică. Astfel, pe 23.04 2014 a avut loc, pe scena sălii Capitol, un recital de pian susţinut de Adriana şi Sorin Dogariu. Programul a fost dedicat compozitorilor bănăţeni, incluzând lucrări pentru pian şi pentru 2 piane, printre care, cei doi pianişti au interpretat, în primă audiţie absolută, lucrarea pentru două piane semnată de colegul nostru, Gabriel Mălăncioiu, intitulată Für Therpsichore. Tot în cadrul festivalului amintit, pe data de 27.04 2014, ansamblul Atem (Cristina Constantin – vioară, Cosmin Hărșian – clarinet, Victor Andrei Părău – pian) în colaborare cu violoncelista Alex –

andra Guțu, au interpretat Cvartet pentru sfârșitul timpului de Olivier Messiaen. Două evenimente vin să confirme faptul că faima tânărului compozitor Gabriel Mălăncioiu a depăşit deja, de ceva vreme, graniţele ţării. Lucrarea sa intitulată Traulos pentru oboi, clarinet bas şi fagot a fost interpretată de ansamblul Aventure din Freiburg (Germania), pe 26.04 2014, în cadrul 20th International Festival of Modern Art, Odessa, Ucraina. De asemenea, Gabriel Mălăncioiu a compus muzica pentru filmul mut „The Gift” al regizorului Julio Pot (Chile); prima audiţie a avut loc la Chicago, în celebra sală Music Box Theatre, în cadrul Sound of Silent Film Festival, fiind interpretată de Ansamblul Palomar (Chicago, SUA). A continuat seria de concerte din cadrul Festivalul „Barocul în ipostaze contemporane”, ediţia a III-a, care s-a desfăşurat în 15.03.26.04.2014, sub coordonarea prof. univ. dr. Felician Roşca. În luna aprilie, acest festival a avut programate cinci concerte, în care au fost interpretate peste 60 de lucrări şi a reunit, sub însemnul muzicii baroce, elevi de CN.A. Ion Vidu Timişoara şi studenţi de la Universitatea din Szeged şi ai Facultăţii de Muzică timişorene, dar şi muzicieni de prestigiu din ţară sau străinătate, printre ei numărându-se şi cadre didactice ale facultăţii noastre: asist. univ. dr. Mia Iuga, lect. univ. dr. Ortensia Miclea, asist. univ. dr. Cristian Miclea, prof. univ. dr. Felician Roşca. Fiecare concert a fost un succes prin calitatea lucrărilor interpretate cu distinsă pasiune, muzicalitate și profesionalism. De remarcat, un public numeros care a fost prezent la toate manifestările, la concertul de închidere a festivalului fiind prezenți peste 170 de spectatori. O altă realizare notabilă a fost participarea organistului Felician Roșca, la Festivalul Internațional de orgă de la Universitatea Națională de Muzică din București. În concertul de debut al festivalului, din data de 24 aprilie 2014, Felician Roșca a interpretat printre alte lucrări şi o creaţie a lui Mihai Pamfil Ungureanu – Croix Jaune – în primă audiție bucureșteană. Facultatea de Muzică ne-a adus în atenţie, pe data de 10.04.2014, o producţie a ansamblului Clasei de operă conduse de c.d.a. dr. Mihaela Silvia Roşca, ce prezentat publicului numeros prezent – selecţiuni din opera Flautul Fermecat de W.A. Mozart. Pregătirea muzicală a fost asigurată de prep. univ. drd. Cezar Mihail Verlan, lect. univ. dr. Silviana Cîrdu, Hee Chul Yang (an II master). Coordonarea întregului proiect şi conducerea muzicală a spectacolului a revenit maestrei Mihaela Silvia Roşca. O premieră a constituit aniversarea Zilei Mondiale a Vocii, pe 16.04.2014, la Timişoara, prin conferinţa pe tema „Vocea profesionistă – abordări contemporane” şi recitalul vocal-instrumental susţinut de lect. univ. dr. Simona Negru, alături de doi dintre masteranzii facultăţii, Kim Dong Hyuk şi Hee Chul Yang. Cele două manifestări au avut loc în sala baroc Muzeului de Artă Timişoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al conducerii muzeului, prin prof. univ. dr. Victor Neumann şi sub îndrumarea conf. univ. dr. Ioan Fernbach. În perioada 25.04. – 27.04. 2014 în cadrul proiectului Panoramic XX, ediţia V, coordonat de Adriana şi Sorin Dogariu, a avut loc un masterclass de pian susţinut de Massimiliano Valenti (Italia). Tot în sfera desăvârşirii

www.uvt.ro

pagina | 12


tehnico-interpretative se înscrie şi masterclass-ul de canto, condus de conf. univ. dr. Dana-Sorina Chifu, la Universitatea de Arte din TârguMureş, 8-10 aprilie 2014, precum şi participarea acesteia în juriul simpozionului naţional al studenţilor intitulat „De la renascentişti … la impresionişti”. Debutul Festivalului Muzicii de Cameră 2014, ediţia XI, pe 30 aprilie 2014, cu Recitalul cameral al clasei de muzică de cameră condusă de prof. univ. dr. Ştefana-Graţiela Negruţiu a fost un succes, sala Orpheum a Facultăţii de Muzică fiind neîncăpătoare pentru publicul venit să se bucure de programul oferit de studenţii şi masteranzii clasei. Recitalul a cuprins lucrări din creaţia compozitorilor C.W. Gluck, W.A. Mozart, F. Schubert, B. Smetana, J. Massenet, G. Fauré, N. Paganini, A. Piazzolla şi s-a bucurat de participarea basului Marius Manyov care a interpretat lieduri de Fr. Schubert.

Lansarea parteneriatului dintre Universitatea de Vest din Timișoara și S.C. Stem Cells Bank S.R.L. La începutul lunii, la sediul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a avut loc lansarea parteneriatului încheiat între Universitatea de Vest din Timișoara și S.C. Stem Cells Bank S.R.L. Cele două instituții s-au angajat să colaboreze în interesul studenților, cadrelor didactice și a personalului S.C. Stem Cells Bank S.R.L.

cu caracter informațional, asistențial și aplicativ. Cei doi parteneri își propun să realizeze următoarele activități comune: susținerea de cursuri de către specialiști în domeniu, susținerea de prelegeri pentru studenți, vizite și stagii de pregătire practică a studenților în cadrul companiei, organizarea în parteneriat a evenimentelor și manifestărilor științifice, inițierea și implementarea în comun a proiectelor de cercetare, dezvoltare, inovare, respectiv promovarea reciprocă a imaginii instituțiilor.

Program de schimb de experiență La Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie s-a organizat un program de schimb de experiență cu studenții Facultății de Chimie a Universității din București. Schimbul de experiență din acest an a fost desfășurat în cele două centre universitare de câte un grup de 10 studenți din partea ambelor părți, astfel cei 10 studenți din Universitatea de Vest, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie, au fost la București în perioada 30.03-06.04.2014, iar grupul de 10 studenți ai Universității din București au fost la Timișoara în perioada 1118.04.2014.

Foto: Studenți participanți la schimbul de experiență

Foto: Lansarea parteneriatului

Se dorește dezvoltarea unui profil complex de competențe pentru studenți astfel încât aceștia să se poată adapta cât mai flexibil unei piețe a muncii dinamice și diversificarea ofertelor de perfecționare a carierei profesionale prin realizarea în comun de activități, programe și proiecte

Schimbul de experiență între studenții de la facultăți cu același profil, dar din orașe diferite, este un program cu multiple beneficii pentru aceștia: Testarea abilităților de adaptare la un mediu cu totul nou; ■ ■ Formarea unei imagini despre viața de student dintr-un alt oraș; ■ Legare de prietenii, posibilitatea integrării în diverse proiecte alături de studenți care au același obiectiv, etc.

www.uvt.ro

pagina | 13


Formarea unei imagini de ansamblu cu privire la modul de predare și activitățile de cercetare desfășurate în facultatea parteneră; ■ Șansa de a participa la activități educative, culturale și sociale: tur de oraș, vizite la muzee, seară culturală, socializare prin jocuri interactive; Legare de prietenii, posibilitatea integrării în diverse proiecte alături ■ de studenți care au același obiectiv, etc. Programul organizat de gazde - studenții Facultății de Chimie din cadrul Universității București, pentru musafiri - studenții Facultății de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în săptămâna 30.03.2014-05.04.2014, a cuprins următoarele: Deschidere oficială la Decanatul Facultății de Chimie; ■ ■ Prezentarea laboratoarelor de: Chimie-Fizică, Biochimie, Cataliză, Difractometrie; ■ Cursuri de: Chimie Coordinativă; Materiale micro și mezoporoase cu aplicații în Cataliză; Materiale Moleculare: Căi de sinteză și abordări teoretice, Materiale magnetice, conductoare și chorale; ■ Conferință științifică: ,,Explorând polii magnetici ai moleculelor,,; ■ Vizite la: Palatul Parlamentului, Muzeul Cotroceni și Grădina Botanică Dimitrie Brândză, Muzeul Țăranului Român, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa; ■ Teatru: Serile Teatrului Studențesc, Casa de Cultură a Studenților București; ■ Socializare: Centrul Vechi. Activitățiile desfășurate în cadrul vizitei studenților de la Universitatea din București în centrul nostru universitar, în perioada 11-18.04.2014, au fost următoarele: ■ Participare la cursuri în conformitate cu orarul fiecărui an; ■ Prezentarea centrului de cercetare Analize termice în probleme de mediu; ■ Vizitarea Laboratorelor de Cercetări Avansate de Mediu; ■ Prezentare cu tema Geniul lui Mendeleev; ■ Vizită la Spumotim S.A.; ■ Teatru Casa Studenților „Verde”; ■ Turul orașului, vizite la Palatul Baroc, Muzeul Satului, Memorialul Revoluției, Zoo; ■ Seri de socializare, jocuri de socializare și cunoaștere. Acest tip de schimb de experiență, demarat în urmă cu mai mulți ani de asociațiile studenților chimiști și continuat în prezent prin schimbul de experiență între studenții chimiști din Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara, dorește ca fiecărei generații de studenți să-i îmbogățească orizontul profesional și uman în vederea pregătirii lor cât mai temeinice în domenii conexe specializării lor. ■

Astronomy Day - Ziua Astronomiei Observatorul Astronomic, din cadrul Academiei Române, Filiala Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică, împreună cu Astroclubul Antares din Timişoara şi Astroclubul Altair din Timişoara, organizează sâmbătă 10 mai a.c. acțiunea cu publicul Astronomy Day - Ziua Astronomiei. Aceasta are ca scop reunirea celor interesați de astronomie, fie amatori sau profesioniști cu publicul larg curios sa deslușească tainele cerului. Ziua Astronomiei se organizează pe plan mondial în perioada aprilie sau mai, începând cu anul 1973. Conform tradiției, şi anul acesta ne întâlnim la sediul Observatorului Astronomic din Timişoara, Piața Axente Sever 1 (în zona Piața Bălcescu) sâmbătă începând cu ora 19.00. În caz de condiții meteo favorabile vom avea un program alcătuit din prezentări științifice, dialog cu publicul, prezentări de instrumente astronomice şi, în final, observații astronomice cu ajutorul a mai multe instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timișoreni. Intrarea este gratuită.

www.uvt.ro

pagina | 14


Lista actelor normative relevante pentru învățământul superior publicate în Monitorul Oficial al României în aprilie 2014

Ordin privind aprobarea Procedurii specifice de evaluare externă periodică a domeniilor de studii universitare de master acreditate Actul nr. 146 din 25 Martie 2014 Monitorul Oficial nr. 0236 din 2014 Emitent: Ministerul Educației Naționale Decizie referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 Actul nr. 106 din 27 Februarie 2014 Monitorul Oficial nr. 0238 din 2014 Emitent: Curtea Constituțională a României Lege privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi (republicare) Actul nr. 94 din 08 Septembrie 1992 Monitorul Oficial nr. 0238 din 2014 Emitent: Parlamentul României Lege privind protecţia desenelor şi modelelor (republicare) Actul nr. 129 din 29 Decembrie 1992 Monitorul Oficial nr. 0242 din 2014 Emitent: Parlamentul României

Lege privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale (republicare) Actul nr. 346 din 05 Iunie 2002 Monitorul Oficial nr. 0251 din 2014 Emitent: Parlamentul României Ordin privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie Actul nr. 183 din 16 Aprilie 2014 Monitorul Oficial nr. 0303 din 2014 Emitent: Ministerul Educației Naționale Lege privind semnătura electronică (republicare) Actul nr. 455 din 18 Iulie 2001 Monitorul Oficial nr. 0316 din 2014 Emitent: Parlamentul României

Notă: Aceste acte normative pot fi citite/descărcate/vizualizate de pe site-ul Monitorului Oficial, www.monitoruloficial.ro, de pe site-ul Ministerul Educației Naționale, www.edu.ro, la secretariatele facultăților accesând Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind prioritizarea programul legislativ disponibil gratuit Lege4 sau la Compartimentul Juridic proiectelor de investiţii publice al Universității de Vest din Timișoara, bulevardul Vasile Pârvan, nr.4, et.I, Actul nr. 225 din 26 Martie 2014 sala 159. Monitorul Oficial nr. 0249 din 2014 Emitent: Guvernul României Consilier juridic Florentina Radu

www.uvt.ro

pagina | 15


CALENDARUL EVENIMENTELOR LUNII MAI 2014

30 - 31

Festivalul Muzicii de Cameră 2014, ediţia XI - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Orpheum, Facultatea de Muzică;

Mai

02 Mai

Spectacol „Das Mädchen im Goldfischglas/Fetiţa din bolul peştelui auriu” de Morris Panych, regia Radu Afrim, student Raul Bastean, an III, actorie limba română, în cadrul microstagiunii TGST la Teatrul Odeon - Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale comunicării - Facultatea de Muzică; Locație: Teatrul Odeon, Bucureşti, Sala Majestic; Ora: 16 00 - 20 30

02

Spectacol „Iov” versiune versificată de Şerban Foarţă, regia artistică Sabin Popescu, asist. Alecu Reus - Facultatea de Muzică; Locație: Domul Romano Catolic / Piața Unirii; Ora: 20 00

04

Spectacol „Un Romeo şi o Julieta” - un scandal urban - după W. Shakespeare, un concept de Laura Avarvari, participare an III, actorie limba română - Facultatea de Muzică; Locație: Studio „Uţu Strugari”, TNT ; Ora: 11 00

05

Recital de pian la patru maini – Manuela şi Dragoş Mihăilescu - Facultatea de Muzică; Locație: München, Germania, Sala Sf. Pius; Ora: 20 00.

07

Spectacol „De-a baba oarba” de Edna Mazya, regia Mihaela Lichiardopol, Cristina Dumitru, an III, actorie limba română - Facultatea de Muzică; Locație: Studio „Uţu Strugari”, TNT; Ora: 19 00

07

Recital de pian la patru mâini – Manuela şi Dragoş Mihăilescu – în cadrul festivalului Neckar Musikfestival, ed. X, www.neckar-musikfestival.de - Facultatea de Muzică; Locație: Weinsberg, Germania Klinikum am Weissenhof, Festsaal; Ora: 2000

07

FSP20, Eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la întemeierea Facultăţii de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara – eveniment organizat sub egida UVT 70 - Facultatea de Sociologie și Psihologie; Locația: Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara; Ora: 09 30 - 12 30

07

International Conference "Young researchers in the social sciences" – eveniment organizat sub egida FSP20 – UVT70 - Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul Sociologie ; Locație: Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara; Ora: 14 00 - 19 00

07

Workshop al Rețelei Internaționale de Atașament și Adopții - – eveniment organizat sub egida FSP20 – UVT70 - Facultatea de Sociologie și Psihpologie, Departamentul de Asistență Socială Locație: Aula A01, UVT; Ora: 10 00 - 16 00

08

Al Doilea Congres Mondial Consacrat Rezilienţei: De la Persoană la Societate
– eveniment organizat sub egida FSP20 – UVT70 - Facultatea de Sociologie și Psihologie ; Locația: Aula Magna, UVT; Ora: 09 00 - 19 00

09

Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești „Actualități și perspective în Educație Fizică, Sport de performanță și Kinetoterapie“, Ed. a VIII-a - Facultatea de Educație Fizică și Sport ; Locația: Sala 326; Ora: 08 40 - 14 00

12

La capătul lumii (prelegere despre o expediție în America de Sud cu geologul Stoia Tiberiu) - Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Geografie, Asociația Geotim; Locația: Amfiteatrul A13; Ora: 18 00

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

Mai

www.uvt.ro

pagina | 16 15


14 - 20

UNISPORTVEST Ediția a X-a - Facultatea de Educație Fizică și Sport,OSUT; Locația: Detalii pe www.sportfest.ro;

Mai

15

Spectacol-monodramă „Die Hölle ist die Erinnerung ohne die Kraft noch etwas zu verändern/Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva“ de Jonas Gardell, studenta Oana Vidoni, an III, actorie limba germană, în cadrul Der lange NiL-Theatertag des Schul-und Jugendtheaters (AFTER NiL-Gruppe) - Facultatea de Muzică; Locație: TGST; Ora: 10 00 - 1400

16 - 17

Conferința internațională „Academic Geography of Timișoara at the 55th Anniversary” - Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Geografie; Locație: Aula Magna a UVT și sălile Departamentului de Geografie, Bul. V. Pârvan, nr. 4; Ora: 09 00 - 1900

Mai

Mai

17 Mai

Concursul de Chimie Organică „George Ostrogovich”, Ediția a XX-a - Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie; Locație: Str. Pestalozzi 16, Sala 9, 22 și laboratoarele departamentului; Ora: 10 00

19 Mai

Spectacol „Das Mädchen mit den Schwefelhölzern/Fetiţa cu chibrituri” de H. Ch. Andersen, regia Simona Vintilă, asistenţă regie, sufleuză şi supratitrare Oana Vidoni, an III, actorie limba german - Facultatea de Muzică; Locația: Sala Studio, Teatrul Maghiar; Ora: 11 00

20

Spectacol „Das Mädchen mit den Schwefelhölzern/Fetiţa cu chibrituri” de H. Ch. Andersen, regia Simona Vintilă, asistenţă regie, sufleuză şi supratitrare Oana Vidoni, an III, actorie limba german - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Studio, Teatrul Maghiar; Ora: 11 00

Mai

18 - 20

Concurs Internațional de orgă Szeged. Participă studenții Cristina Struța, Minodora Luca, Moldovan Denis, Klaudia Szeidert - Facultatea de Muzică; Locație: Universitatea din Szeged

Mai 21 - 23

Concursul național studențesc de matematică „Traian Lalescu” 2014 – Facultatea de Matematica si Informatica; Locație: UVT

Mai

24 Mai

Concert de Muzică de cameră, în cadrul Festivalului Muzicii de cameră 2014, ediţia XI, solişti Felician Roşca (orgă), Maria Mayer (Germania, violă) - Facultatea de Muzică ; Locație: Biserica Adventistă; Ora: 19 00

25 Mai

Spectacol „A fost odată la Timişoara” de Peter Kerek, regia Peter Kerek, asist. univ. Alecu Reus, spectacol prezentat în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara TESZT - Facultatea de muzică; Locație: Sala 2, TNT; Ora: 16 00

26

Spectacol „Niederungen” de Herta Müller, regia Niky Wolcz/SUA, Harald Weisz, an II, limba germană, Oana Vidoni, an III, actorie limba germană, spectacol prezentat în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara TESZT - Facultatea de Muzică; Locație: TGST; Ora: 21 00

Mai

26 Mai

Cercul științific studențesc „Cercul Principiilor” - Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie, Laboratoarele de Cercetări Avansate de mediu (LCAM); Locație: Sala de conferințe LCAM Str. Oituz nr. 4; Ora: 10 00

26 Mai

Conferința prof. Dr. Olivier JORDAN, School of Pharmaceutical Sciences, University of Geneva, cu titlul: „Chitosan and hyaluronate injectable hydrogels: compared performances in selected tissue engineering applications” - Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie, Laboratoarele de Cercetări Avansate de mediu (LCAM) și Centrul Interuniversitar Pilot de Comunicare şi Valorificare a Proprietăţii Intelectuale din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara; Locația: Sala de conferințe LCAM Str. Oituz nr. 4; Ora: 12 00

27 Mai

Recital de pian Manuela Mihăilescu, în cadrul Festivalului International SIMN - Facultatea de Muzică; Locația: Sala Capitol, Filarmonica Banatul din Timisoara; Ora: 19 00

www.uvt.ro www.uvt.ro

pagina | 17 15


29 - 30

Mai

30 Mai 30 Mai

Participare cu lucrarea The role of communication in an International Music Festival, de Felician Roșca, la Conferința Globalization, Intercultural Dialogue and National Identity (GIDNI - I), organizată de: Institutul de Studii Multiculturale Alpha, in parteneriat cu Universitatea „Petru Maior“ din Tirgu Mures si Institutul de studii socio-umane „Gheorghe Sincai“ al Academiei Romane, la Târgu Mures - Facultatea de Muzică; Locație: Universitatea „Petru Maior“ din Târgu Mureş; Recital cameral vocal înstrumental susţinut de lect. univ. dr. Ortensia Miclea, lect. univ. dr. Adriana Dogariu, lect. univ. dr. Simona Negru, lect. univ. dr. Aida Marc, în cadrul Festivalului Muzicii de cameră 2014, ediţia XI - Facultatea de muzică; Locație: Sala Orpheum, Facultatea de Muzică; Ora: 19 00 Spectacol „Piaţa Roosevelt” de Dea Lohrer, regia Radu Afrim, student Alex Hîncu, an II, actorie limba română - Facultatea de Muzică; Locație: Sala 2, TNT; Ora: 19 00

30

Sesiunea de comunicări științifice studențești „Biologia”, Ediția a VI-a - Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie Locație: Str. Pestalozzi 16, Sala 22;

31 Mai

Concursul de Chimie Anorganică „Veronica Chiriac”, Ediția a IX-a - Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie; Locația: Str. Pestalozzi 16, Sala 9, 22, P106, P102; Ora: 09 30

februarie - iunie

Workshop de vorbire scenică, susţinut de Linda Moog/Germania, colaborator la TGST (2009-2010 Ştiinţe ale filmului şi teatrului la Freie Universität Berlin, 2010-2013 Ştiinţe ale vorbirii la Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg), participare an I-III, limba germană - Facultatea de Muzică; Locație: Casa de Cultură a Studenţilor.

Mai

Mai

www.uvt.ro

pagina | 18 15


www.uvt.ro

pagina | 19 15


www.uvt.ro


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.