Page 5

EVENIMENTE

„DIVERSITATEA JOACĂ UN ROL FOARTE IMPORTANT ÎN INOVAȚIE” PROF. DR. ALBERT – LÁSZLÒ BARABÁSI UN EXEMPLU DE CARIERĂ DE SUCCES

C

omunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara l-a primit în rândurile sale pe unul dintre cei mai recunoscuți cercetători născuți în România, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Scientarium domnului prof. dr. Albert – Lászlò Barabási, de la Northeastern University, Boston, Statele Unite ale Americii. Universitatea de Vest din Timișoara promovează ideea unei societăți moderne și inovative, în care educația contribuie la progres, la creșterea speranței de viață, la reducerea inegalității și sărăciei, la sustenabilitate ecologică, democratizare și respectarea drepturilor omului, dar și la o stabilitate politică crescută. Personalitatea domnului Albert – Lászlò Barabási, cunoscut ca părintele științei rețelelor, este una complexă, fiind unul dintre cei mai titrați cercetători născuți în România. Deși a plecat din țară încă din 1989, acesta a ales să-și păstreze cetățenia română, pe lângă cele maghiară și americană, spunând: „... consider că, până la un punct, sunt produsul sistemului educațional românesc. Din acest punct de vedere pot fi numit în egală măsură și român, și maghiar”.

8

Foto: Discursul prof. univ. dr. Albert – Lászlò Barabási, în cadrul ceremoniei DHC

Pasionat încă din copilărie de experimentele practice și beneficiind de îndrumarea unor profesori extraordinari, dl. Barabási a urmat studii în domeniul fizicii, dar a rămas fidel și iubirii sale pentru artă, a continuat să se preocupe de mecanismele care stau la baza funcționării organismelor vii sau a societății, considerând că diversitatea este cheia dezvoltării. Studiile întreprinse în domeniile rețelelor, în teoria haosului sau în domeniul fractalilor, au influențat metodologia științifică din numeroase zone ale cunoașterii științifice, stând la baza unor cercetări din științele naturii, medicină, economie, sociologie, etc. Teoria rețelelor i-a permis să privească lumea altfel și să arate tuturor că, deși rețelele nu gândesc, nu putem gândi decât cu ajutorul lor și orice formă de gândire sau de inteligență care apare se bazează pe rețele și pe corelarea lor. Cercetările prof. dr. Albert – Lászlò Barabási au avut un impact puternic asupra comunității academice globale, însumând la ora actuală peste 178,500 de citări și aducând un indice Hirsch de 125. Pe lângă această dovadă de recunoaștere a comunității academice, domnul profesor Barabási a fost recompensat cu o serie de premii și titluri onorifice. Acesta este membru al Societății Americane de Fizică. În 2005 i s-a acordat premiul aniversar FEBS pentru biologia sistemică, iar în 2006 medalia John von Neumann a societății de informatică John von Neumann din Ungaria, pentru rezultate deosebite în științe și tehnologii ale informației. Din 2004 este membru al Academiei Maghiare de Științe și din 2007 al Academia Europaea. A primit și premiul C&C al Fundației NEC C&C în 2008.

În 2009, Societatea Americană de Fizică l-a ales Outstanding Referee, iar Academia Națională de Științe ale Statelor Unite i-a acordat premiul Cozzarelli. În 2011, Barabási a primit premiul Lagrange al fundației CRT pentru contribuții în domeniul sistemelor complexe și a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universidad Politecnica de Madrid. Prof. dr. Albert – Lászlò Barabási a influențat metodologia științifică globală în studiul sistemelor complexe într-un mod surprinzător, deschizând o abordare nouă extrem de ofertantă în multe domenii ale cunoașterii. Fizician la origine, domnul profesor Barabási a reușit să influențeze științele naturii, științele sociale și științele vieții, și chiar a trecut granița, aproape impermeabilă în ultima vreme, dintre știință și cultură populară. „Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Scientiarium, Universitatea de Vest din Timișoara vă recunoaște meritele deosebite din lumea științei și este convinsă că, prin alăturarea Domniei Voastre comunității academice pe care o reprezint, prestigiul instituției noastre, din care de acum faceți parte, se va consolida”, a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

9

Profile for Comunicare și Imagine UVT

UVT Newsletter - martie 2018  

UVT Newsletter - martie 2018