UVT Newsletter - martie 2017

Page 1


CUPRINS:

EVENIMENTE

CONFERINȚE

Zilele Porților Deschise la UVT. Obiective: promovarea ofertei educaționale

Conferința de drept bancar: Formele speciale ale creditului bancar / 26

consiliere și orientare în carieră pentru viitorii studenți / 4

20 de ani de învățământ universitar în Științele educației la UVT / 27

Școală de televiziune la UVT. Un proiect important pentru o viitoare carieră în mass-media / 8

Săptămâna PsyForensic / 28

Domeniul Limbi moderne de la UVT, din nou în top la nivel mondial / 10

Prof. univ. dr. Mihail Megan, Profesor Emerit al Universității de Vest din Timișoara,

DIVERSE

distins de UBB cu titlul de Doctor Honoris Causa / 12

Acționează terapeutic online (e-ACT). Program gratuit de psihoterapie oferit

Spectacolul televiziunii. Un dialog cu Dan Negru la UVT / 16

Ambasador la UVT. Vizită de nivel înalt, în cadrul strategiei de internaționalizare / 12

Chimia și Biologia prin ochii copiilor / 30

UVT, pentru a patra oară consecutiv în clasificarea U-Multirank / 18

Minicaravana CBG / 31

Vizita Prof. Thanos Salifoglou de la Universitatea „Aristotel” din Salonic / 19

Activități experimentale derulate la „Centrul aplicativ de științe ale naturii”

Colocviul Internțional de Studii Francofone de la Timișoara. Ediția a XIII-a «Silence(s)» - «Fețele tăcerii» / 20

de UVT persoanelor cu un nivel ridicat de anxietate / 30

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie / 32 •

Oferta educațională a Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, promovată în județele Arad și Bihor / 33

COmpetiții

Zilele Porților Deschise la Departamentul Biologie - Chimie / 33

Șapte medalii pentru UVT la Cupa României la badminton / 22

Studenții geografi de la UVT, față în față cu angajatorii! / 34

Catalysts Coding Contest. Concurs online de programare / 23

Un început de primăvară muzical deosebit de bogat / 35

Olimpiada de altruism. Concurs de eseuri pentru promovarea comportamentelor

2

pro-active și pro-sociale în rândul tinerilor liceeni / 24

CALENDAR EVENIMENTE

Cei mai buni elevi la Matematică s-au întrecut într-un concurs de tradiție al Universității de Vest din Timișoara / 25

Calendar evenimente facultăți UVT aprilie 2017 / 36

3


EVENIMENTE

Zilele Porților Deschise la UVT Obiective: promovarea ofertei educaționale consiliere și orientare în carieră pentru viitorii studenți

A

teliere de pictură și gravură, experimente de chimie și biologie sub tematica „între știință și magie”, „Mapping festival”… sau cum să creezi o hartă în 30 de minute folosind cartografia digitală, călătorii în timp cu ajutorul hărților digitale, activități fizice pe biciclete și role și chiar o simulare a unui Consiliu de Securitate ONU. Toate acestea și multe altele au fost acțiuni pregătite de Universitatea de Vest din Timișoara pentru elevii din vestul țării care au trecut pragul instituției în cadrul Zilelor Porților Deschise. Evenimentul a avut loc în perioada 27-31 martie și s-a adresat elevilor de toate vârstele. În plus față de cele deja menționate, au mai avut loc și conferințe specializate, dar și excursii prin Timișoara. De asemenea, tinerii elevi au putut participa și la cursuri și seminarii alături de studenți. Oferta facultăților pentru Zilele Porților Deschise a fost variată, în funcție de specialitate, fiind pregătite mai mult de 90 de activități diferite.

4

„Ne-am orientat către acțiuni cât mai practice, pentru a prezenta aplicabilitatea celor învățate în viața de zi cu zi. Oferta e diversă și se pliază pe diferite vârste, de la cei mai mici dintre elevi, la liceenii din anii terminali. Este important pentru tineri să-și formeze o opinie cât mai bine conturată vizavi de profesia pe care doresc să o urmeze. Putem spune că ne-am propus ca evenimentul să fie și un instrument de îndrumare a tinerilor către un traseu educațional și profesional care li se potrivește cel mai bine. Acțiunea crește în amploare în fiecare an. Vrem ca elevii să-și aleagă traseul profesional în cunoștință de cauză. Îi invit pe toți cei interesați în a urma o facultate să ne treacă pragul. De altfel, universitatea le este deschisă în permanență, nu doar cu ocazia acestei acțiuni”, a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

5


EVENIMENTE

6

7


EVENIMENTE

Școală de televiziune la UVT Un proiect important pentru o viitoare carieră în mass-media

D

emarat la finalul anului trecut sub denumirea „UVT TV”, proiectul „Școlii de televiziune” a depășit rapid faza de început, luând amploare în doar câteva luni. Inițial a fost conceput să se desfășoare ca o emisiune tv transmisă prin intermediul televiziunii locale Tele Europa Nova. Însă, având în vedere că proiectul a dovedit un potențial mare de dezvoltare, redacția a fost reconfigurată tehnic astfel încât să facă posibile atât înregistrări de materiale de televiziune, montare, arhivare, dar și emiteri în mediul virtual, organizându-se un post de televiziune și radio online. „Școala de televiziune” funcționează ca o redacție, după toate regulile unei redacții profesioniste: ședință de redacție, sumar, realizarea de interviuri, știri, reportaje, portrete, toate genurile de materiale de televiziune. Este o echipă închegată, formată din studenți și coordonată de prof.univ.dr. Marcel Tolcea (Facultatea de Științe ale Comunicării, jurnalist și scriitor) și Daniela Rațiu (jurnalist și scriitor).

8

Studenții implicați învață procesul realizării unui material de televiziune de la etapa de documentare, scrierea textului de însoțire al imaginii, înregistrarea textelor pentru imagine, filmarea, organizarea cadrelor, unghiul de abordare al unui material – fie că este consemnarea unei știri, fie interviu sau reportaj. De asemenea, ei află cum se organizează un material filmat, cum se taie, ce se folosește din brutul de imagine, exersează specificul jurnalismului de televiziune, dar învață și care sunt regulile de organizare a unei redacții. Școala de Televiziune UVT TV este exact ceea ce trebuie pentru comunitatea UVT: un laborator de televiziune adresat nu numai studenților de la Jurnalism și Comunicare, ci și tuturor studenților pasionați de media, indiferent de specialitatea aleasă.

UVT TV pune la dispoziție spațiul, mijloacele și cunoștințele necesare pentru a realiza o știre, un reportaj, un interviu, un documentar, un scurtmetraj. Le arată studenților cum se filmează, cum se montează/ editează un material video. Îi încurajează să meargă pe teren, să vadă cum se face documentarea, apoi să învețe cum se înregistrează vocea pentru materiale sau cum se face „voice-over”. Studenții pot afla care este specificul textului de televiziune și pot vedea pe viu care sunt etapele procesului de televiziune. „Școala de televiziune” oferă bagajul indispensabil pentru mai departe. Alături de echipa UVT TV, studenții își vor putea construi un portofoliu consistent, un pas important pentru o viitoare carieră.

9


EVENIMENTE

Domeniul Limbi moderne de la UVT, din nou în top la nivel mondial

Î

n tradiția ultimilor ani, domeniul Limbi moderne de la Universitatea de Vest din Timișoara se menține pe poziții favorabile în unul dintre cele mai importante topuri internaționale, QS World University Rankings by Subject, situându-se printre primele 251-300 din lume. Ediția cu numărul șapte a clasamentului mondial include un nou record al domeniilor analizate, în număr de 46, cu patru în plus față de 2016, fiind astfel cel mai mare top de acest gen din lume. În generarea clasamentului, QS Quacquarelli Symonds s-a bazat pe analiza reputației academice și a celei din rândul angajatorului (QS Global Employer and Academic Surveys) și pe indicatorii privind activitatea științifică: numărul de citări/articol și indicele Hirsch (informații extrase din bază de date Scopus). Analizând rezultatele obținute la cei patru indicatori ai clasificării QS by Subject, constatăm că alături de domeniul Limbi moderne, în UVT mai există și alte domenii considerate ca având potențial de către QS, fiind incluse în analiza pentru clasificarea din 2017: QS Rankings by Subject 2017 Academic Reputation Employer Reputation Citations H-index Overall Rank 2017 Pentru realizarea clasificării din 2017, QS a evaluat 4.438 de universități, dintre care doar 1117 de instituții s-au clasat în topul final. De asemenea, au fost analizate peste 127 de milioane de citări din Scopus, baza de date bibliometrică a Elsevier. De remarcat este faptul că în clasament sunt prezente doar trei universități din România: Universitatea BabeșBolyai din Cluj-Napoca (4 domenii), Universitatea din București (7 domenii), Universitatea de Vest din Timișoara (1 domeniu), toate aceste universități fiind membre ale Consorțiului Universitaria.

„Ne menținem în top cu domeniul Limbi moderne. În plus, datele celor de la QS confirmă și potențialul altor domenii de a intra în clasament în edițiile următoare, Economia, Fizica, Matematica și altele. Am recuperat mult din decalajele față de colegii noștri din alte țări, dar mai avem de lucru. Ne-au ajutat fondurile europene la nivel de infrastructură, dar și în ceea ce privește resursa umană, cea mai importantă piesă în acest ‹‹puzzle››. Continuăm să scriem proiecte, întrucât suntem conștienți că fără oameni bine plătiți, nu putem cere performanță”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Clasificarea QS World University Rankings by Subject are la bază patru indicatori de performanță, iar ponderea acestora se poate observa în tabelul de mai jos:

Sursa: www.iu.qs.com/2013/09/a-new-approach-to-faculty-areas/ Informații suplimentare pot fi regăsite la: www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

10

11


EVENIMENTE

Prof. univ. dr. Mihail Megan, Profesor Emerit al Universității de Vest din Timișoara, distins de UBB cu titlul de Doctor Honoris Causa

L

Foto: Prof. univ. dr. Mihail Megan, DHC al UBB

a sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc festivitatea de decernare a titlului de Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeș-Bolyai (UBB) domnului prof. univ. dr. Mihail Megan, Profesor Emerit al Universităţii de Vest din Timișoara. Ceremonia a fost condusă de prof. univ. dr. Adrian Petrușel, decanul Facultății de Matematică și Informatică a Universităţii Babeș-Bolyai, care în deschidere a apreciat următoarele: „Profesorul Megan și-a dedicat întreaga activitate Universităţii din Timișoara. A fost student, doctorand și cadru didactic al acestei universități, însumând (din 1964 - an în care intră pe porțile facultății ca și student și până astăzi) aproape 53 de ani de activitate neîntreruptă în cadrul universității timișorene. Dascăl desăvârșit, cercetător prolific și cu rezultate relevante și consistente în domeniul teoriei calitative a sistemelor dinamice, teoriei controlului și analizei matematice, profesorul Mihail Megan a contribuit în mod decisiv la formarea și dezvoltarea Școlii Timișorene de Matematică. Din această perspectivă, profesorul Megan este exemplul elocvent al proverbului românesc „Omul sfințește locul.” Laudatio a fost prezentată de prof. univ. dr. Octavian Agratini, Directorul Departamentului de Matematică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a UBB și a adus un elogiu activităților de cercetare, didactică, managerială și editorială cu totul remarcabile ale Profesorului Megan. Diploma de Profesor Honoris Causa a fost înmânată laureatului de către Președintele Senatului Universităţii Babeș-Bolyai, preot prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care a adresat o alocuțiune de felicitare. „Suntem mândri de valorile noastre. Apreciem întreaga activitate în Universitate a domnului profesor Mihail Megan. Implicarea domniei sale a trecut dincolo de segmentul profesional, a lucrat mereu cu sufletul și a reușit să fie inspirație pentru numeroase generații. Este un exemplu pentru noi”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Foto: Distincția i-a fost acordată domnului prof. univ. dr. Mihail Megan, de către Decanul Facultății de Matematică și Informatică a UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel

La ceremonie au participat, alături de familia profesorului Megan, un număr impresionant de cadre didactice, doctoranzi și studenți de la Universitatea BabeșBolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. De asemenea, la festivitate au fost prezenți reprezentanți ai inspectoratelor școlare județene, precum și un mare număr de cadre didactice din învățământul preuniversitar, foști studenți ai domnului Profesor Mihail Megan.

„Suntem mândri de valorile noastre. Apreciem întreaga activitate în Universitate a domnului profesor Mihail Megan. Implicarea domniei sale a trecut dincolo de segmentul profesional, a lucrat mereu cu sufletul și a reușit să fie inspirație pentru numeroase generații. Este un exemplu pentru noi”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

12

13


EVENIMENTE

Spectacolul televiziunii

UVT, la Salonul de carte de la Novi Sad

Un dialog cu Dan Negru la UVT

„Suntem onorați că dl. Dan Negru a răspuns invitației noastre de a dialoga direct și de a ne împărtăși din tainele meseriei de moderator, secretele succesului – unul dintre ele fiind munca, după părerea mea. Este, așadar, un motiv de bucurie să-l avem astăzi în rândul comunității noastre pe dl. Dan Negru”,

Foto: EUV, prezentă cu lansări de carte la Novi Sad

a spus rectorul UVT, Foto: Dan Negru le-a vorbit tinerilor interesați de domeniul televiziunii

V

ineri, 24 martie 2017, a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara o întâlnire relaxată și instructivă cu omul de televiziune Dan Negru, care a purtat un dialog deschis cu publicul despre spectacolul lumii din spatele micului ecran. Născut în orașul de pe Bega și alumnus UVT, Dan Negru și-a început cariera la Radio Timișoara în 1991, după care a activat la TVR Timișoara, continuând ca prezentator al unor show-uri de mare audiență la diverse televiziuni naționale. Este considerat unul dintre cei mai buni moderatori TV din România, fiind singurul moderator TV european care a realizat simultan show-uri TV lider de audiență în două țări: România și Moldova. În această calitate, de om de televiziune cu o experiență vastă, Dan Negru a oferit studenților din Aula Magna exemple concrete din cariera lui, precum și sfaturi de luat în seamă de către studenții care se gândesc la o carieră în jurnalism sau televiziune.

14

„Fiți implicați! Nu așteptați soluția din partea altora! Căutați voi înșivă! Jurnalismul este o lume abundentă. Trebuie să țineți mereu pasul cu ea”, i-a îndemnat Dan Negru pe studenți. De asemenea, a ținut să facă distincția între jurnalism și divertisment, care sunt două domenii fără nici o legătură unul cu altul. Dialogul a fost moderat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea și conf. univ. dr. Lucian Ionică. Acesta din urmă i-a încurajat pe tineri să caute nișa pe care se potrivesc, să își descopere pasiunea și să meargă pe calea talentului, pe propriul lor drum. „Suntem onorați că dl. Dan Negru a răspuns invitației noastre de a dialoga direct și de a ne împărtăși din tainele meseriei de moderator, secretele succesului – unul dintre ele fiind munca, după părerea mea. Este, așadar, un motiv de bucurie să-l avem astăzi în rândul comunității noastre pe dl. Dan Negru”, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, în deschiderea evenimentului.

prof.univ. dr. Marilen Pirtea, în deschiderea evenimentului.

E

ditura Universității de Vest a participat în perioada 6-12 martie la cea de-a XXIII-a ediție a Salonului de carte de la Novi Sad, unde Timișoara a fost oraș invitat. Prof. univ. dr. Otilia Hedeșan a luat parte la deschiderea oficială a salonului de carte cu o prelegere intitulată Timişoara a city, a culture. Luni, 6 martie, la standul Editurii Universității de Vest a avut loc evenimentul Oameni și locuri din Voievodina, eveniment la care au participat prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, Mărioara Sârbu (Uzdin), moderator Zorislav Stojanović. Sâmbătă, 11 martie, publicul cititor din Serbia a avut prilejul de a se întâlni cu prozatorul şi eseistul Radu Pavel Gheo. Alături de acesta au fost prof. univ. dr. Otilia Hedeşan şi conf. univ. Virginia Popovici (Universitatea Novi Sad). Evenimentul a fost moderat de Marilena Brânda și Radu Cosma de la Universitatea de Vest din Timișoara.

15


Ambasador la UVT Vizită de nivel înalt, în cadrul strategiei de internaționalizare

E

xcelenţa Sa D-na. Paivi Pohjanheimo, Ambasadaorea Finlandei la Bucureşti, a vizitat, în data de 29.03.2017, Universitatea de Vest din Timişoara. Alături de ea s-au aflat reprezentanţi ai companiei Nokia. Membrii delegaţiei finlandeze au fost interesați de infrastructura educaţională a instituţiei şi de programele sale de studiu. Acestora le-a fost prezentată şi reţeaua de calcul a Universităţii. În cadrul vizitei, doamna Ambasador şi reprezentanţii UVT au manifestat interes către dezvoltarea în comun a unor programe de studiu moderne, utilizând experienţa celor două ţări în domeniu. „Modelul educaţional finlandez este extrem de avansat, aceştia inovând în permanenţă. Putem prelua din ceea ce ei au de oferit şi în cadrul programelor noastre de studiu, cu atât mai mult dacă le vom dezvolta în comun. Vom continua să discutăm pe tema posibilelor proiecte comune. În plus, i-am transmis doamnei Ambasador invitaţia de a susţine o conferinţă la Universitate”, a declarat rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Foto:

16

Imagini din cadrul vizitei Excelenţei Sale D-na. Paivi Pohjanheimo, Ambasadaorea Finlandei la Bucureşti, la UVT

17


EVENIMENTE

UVT, pentru a patra oară consecutiv în clasificarea U-Multirank

U

niversitatea de Vest din Timișoara este prezentă și în 2017, pentru a patra oară consecutiv, în clasificarea multidimensională a universităților U-Multirank, inițiată de Comisia Europeană și finanțată prin Programul Erasmus+. U-Multirank este o abordare multidimensională, axată pe clasamentul internațional al instituțiilor de învățământ superior. Având în vedere abordarea multidimensională, U-Multirank este primul clasament la nivel mondial care oferă o imagine completă a diversității performanței universitare, oferind utilizatorilor informații din mai multe arii de cunoaștere, nu doar din cercetare. Dimensiunile incluse sunt: predare și învățare, cercetare, transfer de cunoștințe, orientare internațională și angajament la nivel regional, toate fiind la fel de importante ca pondere în clasamentul final. Pe baza datelor furnizate, U-Multirank compară instituții cu profiluri similare și permite utilizatorilor să dezvolte clasamente personalizate prin selectarea indicatorilor conform cu propriile preferințe. U-Multirank nu este o clasificare propriu-zisă, întrucât universităţile nu sunt enumerate unele înaintea altora, ci

oferă posibilitatea comparării universităţilor în funcţie de indicatorii de performanţă şi caracteristici, astfel fiecare îşi poate crea propriul clasament personalizat al universităţilor în funcție de criteriile considerate relevante. Cea de a patra ediție a U-Multirank este cea mai mare de la lansarea sa, incluzând în clasificare 1.497 de instituţii de învăţământ superior din 99 de ţări, 56% dintre acestea fiind din Europa. La clasificarea pe domenii au participat 3.284 de facultăţi/departamente şi 10.526 de programe de studii din 16 domenii de studiu, dintre care 3 domenii incluse pentru prima dată. Aria domeniilor creşte de la an la an. Datele incluse în U-Multirank oferă utilizatorilor un set complet de informaţii, fiind extrase dintr-un număr mare de surse: date furnizate de instituţii, baze de date internaţionale bibliometrice şi brevete (bazele de date bibliometrice Thomson Reuters), sondaje de opinie aplicate studenţilor universităţilor participante. Mai mult de 100.000 de studenţi au oferit prin răspunsurile lor o perspectivă unică asupra dimensiunii U-Mutirank de predare şi învățare. Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă în clasificarea U-Multirank din 2017 cu 1 domeniu nou de studii: Economie şi cu 2 domenii de studii reevaluate (prima dată au fost evaluate în 2014, respectiv 2015): Administrarea afacerilor şi Informatică. Analizând rezultatele obţinute de UVT în 2017, faţă de cele din 2016, din punct de vedere al indicatorilor de performanţă în număr de 35, constatăm o uşoară creştere pe următoarele componente: Master Graduate rate, Graduates on time (Bachelor), Copublications with industrial partners.

Vizita Prof. Thanos Salifoglou de la Universitatea „Aristotel” din Salonic

C

a în fiecare an, din 2002 încoace, în luna martie, Departamentul de Biologie – Chimie îl are ca oaspete, prin programul Erasmus, pe Prof. Dr. Thanos Salifoglou, de la Universitatea „Aristotel” din Salonic (Grecia). În acest an, în perioada 27 – 29 martie 2017, Prof. Salifoglou a susținut un minicurs despre „Implicațiile proceselor metalo – biologice în sănătate și mediul înconjurător”. Cursul s-a adresat în special studenților masteranzi biologi, biochimiști și chimiști, dar au participat și studenți înscriși în programele de licență. Cursul s-a încheiat cu un examen scris, absolvenții primind un certificat. Domnul Prof. Salifoglou a prezentat de asemenea într-o conferință adresată în egală măsură studenților masteranzi, doctoranzi, dar și cercetătorilor și cadrelor didactice, rezultatele cercetărilor întreprinse într-un domeniu atât de sensibil al secolului XXI, precum cel al diabetului zaharat și al implicațiilor unor complecși metal-organici în tratarea acestuia. Prezentarea s-a constituit în același timp într-un moment de reflecție și un apel, susținut de date și statistici, pentru un regim de viață cât mai echilibrat și sănătos.

Foto: Cursul domnului prof. univ. dr. Thanos Salifoglou s-a adresat studenților și masteranzilor

Informații suplimentare pot fi găsite la: http://www.umultirank.org/#!/home?trackType=home

18

19


EVENIMENTE

Colocviul Internțional de Studii Francofone de la Timișoara Ediția a XIII-a «Silence(s)» - «Fețele tăcerii»

U

niversitatea de Vest din Timișoara a găzduit în 17 și 18 martie cea de-a XIII-a ediție a Colocviului Internațional de Studii Francophone (CIEFT 2017). Acest eveniment are deja o mare tradiție în universitatea noastră, fiind cea mai importantă manifestare științifică francofonă ce are loc la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, și se bucură de o importantă vizibilitate pe plan internațional. Organizat în fiecare an în jurul datei de 20 martie (Ziua Internațională a Francofoniei), acest colocviu reprezintă o celebrare a francofoniei, a diversității și a toleranței – limba franceză fiind vorbită în prezent de aproximativ 220 de milioane de persoane de pe 5 continente. În fiecare an, cadre didactice și cercetători veniți din întreaga lume se întâlnesc la Timișoara pentru a dezbate și pentru a-și împărtăși ideile în jurul unei teme de actualitate. Tema propusă în acest an, «Silence(s)» («Fețele tăcerii»), s-a dovedit a fi de un real interes într-o societate adesea saturată de zgomote fără fond. Am avut, astfel, ocazia de a asculta comunicările a peste 65 de participanți veniți din Franța, Belgia, Luxemburg, Elveția, Japonia, Coreea de Sud, Algeria, Tunisia, Egipt, Iordania, Camerun, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Polonia și, bineînțeles, din România. Colocviul a debutat cu alocuțiunile de deschidere rostite de Conf. univ. dr. Dana Percec (Decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie), Prof. univ. dr. Irina Macsinga (Prorectorul responsabil de Strategia academică), Cyrille Fierobe (Directorul Institutului Francez din Timișoara) și Guillaume Dujardin (Lector francez la Universitatea de Vest și Responsabil de cooperarere educativă la Institutul Francez). Au avut loc trei conferințe plenare susținute de Prof. univ. dr. Maria Țenchea, Universitatea de Vest din Timișoara: «Ce que dit le mot silence» («Ce spune cuvântul tăcere»); Prof. univ. dr. Anne STAQUET, Universitatea din Mons, Belgia: «Comment dire sans dire. L’exemple de l’héliocentrisme de Descartes» («Cum să spui fără să spui. Exemplul heliocentrismului la Descartes»), respectiv Prof. univ. dr. Marie-Christine Lala, Universitatea Sorbonne Nouvelle, Paris 3, Franța: «Les formes du silence entre

20

Foto: Participanți la colocviu

implicite et ineffable» («Formele tăcerii între implicit și inefabil»). Celelalte comunicări au fost împărțite în patru domenii de cercetare: literatură, lingvisitică, didactică și științele comunicării. La sfârşitul lucrărilor, toţi participanţii la colocviu şi-au exprimat aprecierea faţă de calitatea excepţională a intervenţiilor şi discuţiilor şi au insistat asupra rolului indiscutabil pe care limba franceză îl are în apropierea dintre persoane venite din colţuri îndepărtate ale lumii, cu preocupări ştiinţifice diferite. O parte din comunicările prezentate vor fi publicate în volumul Agapes Francophones, în urma unui proces de evaluare peer-review. Acest eveniment de o înaltă valoare științifică a fost posibil și datorită sprijinului unor instituții și organizații partenere, aflate în slujba francofoniei: Agenția Universitară a Francofoniei, Institutul Francez din Timișoara, Delegația Wallonie-Bruxelles, Centrul de Reușită Universitară din Timișoara, Lectoratul Francez din Timișoara, Sindicatul Universitas Timisiensis și asociația de studenți inimoși Hexagone.

Foto: Moment din cadrul conferinței

Foto: Participanți la colocviu

21


Competiții

Șapte medalii pentru UVT la Cupa României la badminton

R

ezultate excepționale pentru sportivii de la CSU UVT în cadrul Cupei României la badminton, competiție desfășurată în perioada 10-12 martie la Bacău. Universitatea de Vest din Timișoara a reușit să se impună la nu mai puțin de patru probe din cele cinci disputate, bilanțul fiind de patru medalii de aur, una de argint și două de bronz. Collins Filimon, Florentina Constantinescu și Florin Posteucă sunt sportivii clubului universitar care au triumfat. La proba de simplu masculin, Collins Filimon s-a impus în fața băcăuanului Robert Ciobotaru după trei seturi disputate, 21-16, 13-21, 21-14. La dublu băieți, cuplul Collins Filimon / Florin Posteucă a câștigat finala împotriva dublului George Constantinescu / Mihai Grosu (Sportul Studențesc București), cu scorul de 21-12, 21-10. De remarcat faptul că în semifinale au reușit să învingă campionii naționali en-titre, Robert Ciobotaru / Daniel Cojocaru (Știința Bacău) 14-21, 21-16, 21-18.

Florentina Constantinescu și-a confirmat statutul de favorita numărul 1 în probele de dublu fete și dublu mixt, reușind să triumfe în ambele. La dublu mixt, alături de Robert Ciobotaru (Știința Bacău), au câștigat finala contra perechii Alexandra Milon / Daniel Cojocaru (Știința Bacău), 21-12, 23-25, 21-16. Timișorenii Florin Posteuca și Emanuela Avrămuț au reușit să obțină medalia de bronz la această probă. La dublu fete, experimentatele Florentina Constantinescu și Alexandra Milon au disputat finala, impunându-se în două seturi, 21-15, 21-9. Maria Duțu, la doar 16 ani, a reușit să obțină locul 3 la proba de simplu feminin, probă câștigată de tânăra Ioana Grecea (Sportul Studențesc București). În paralel cu competiția de seniori, a avut loc și Memorialul Lepădatu pentru copiii sub 11 ani. Vlad Dehelean, sportiv al CSU UVT, a reușit să ocupe locul 2 în întrecerea băieților.

Catalysts Coding Contest Concurs online de programare

F

acultatea de Matematică şi Informatică a găzduit în 31 martie 2017 concursul online de programare organizat de compania austriacă Catalysts Software. Concursul, destinat elevilor, studenţilor şi absolvenţilor, s-a desfăşurat simultan în 18 locaţii (în Austria, Belgia, Germania, Olanda, Franţa, Spania, România, Ungaria şi Africa de Sud) iar numărul total de participanţi a depăşit 2000. În România concursul a fost găzduit în patru locaţii (Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara). La locaţia din Timişoara au participat 78 de concurenţi, majoritatea fiind elevi de la licee din Timişoara (Colegiul Naţional Bănăţean, Colegiul C.D. Loga, Liceul Grigore Moisil) şi studenţi de la Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Foto: Participanți la concursul online

Detalii despre concurs pot fi găsite la https:// contest.catalysts.cc/en/

Foto: Campionii timișoreni pe podium

22

Foto: Medaliați ai concursului

23


Competiții

Olimpiada de altruism.

Cei mai buni elevi la Matematică

Concurs de eseuri pentru promovarea comportamentelor pro-active și pro-sociale în rândul tinerilor liceeni

s-au întrecut într-un concurs de tradiție al Universității de Vest din Timișoara

Î

ntr-un secol în care valorile sociale se îndreaptă spre activități de voluntariat și protecție a comunității față de persoanele aflate în situații de criză, acest concurs își propune promovarea comportamentelor pro-active, pro-sociale și altruiste în rândul tinerilor. Pornind de la convingerea că tinerii din România au în experiența acestora de viață un număr relativ de ,,fapte bune,, concursul îşi dorește să dezvolte reflecția lor personală asupra unor valori și comportamente umaniste, pro-sociale, care contribue la dezvoltarea unei societăț coezive ș incluzive, precum ș asupra rolului activ pe care aceșia ș-l pot asuma în construirea unei astfel de societăți. Concursul este organizat de căre Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara și se adresează elevilor înmatriculați în clasa a XII-a la oricare din unitățile de învățământ din România, acreditate de Ministerul Educației Naționale. Olimpiada de Altruism urmărește să îi provoace pe elevi la un exercițiu de imaginație, dar și de documentare asupra tematicii propuse. Participanții vor scrie un eseu pe tema Ediției 2017: „De ce și cum ne ajutăm semenii?” și îl vor transmite pe adresa de email asistenta.sociala@e-uvt.ro, până la data de 30 aprilie 2017. Detalii despre concurs, calendarul acestuia și premiile oferite de organizatori se găsesc la link-ul: https://asistenta-sociala.uvt.ro/olimpiada-dealtruism/ Foto: Afișul evenimentului

24

Foto: Elevii premianți

Î

n perioada 31 martie - 02 aprilie 2017 a avut loc la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, cea de-a 31-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Memorialul Traian Lalescu”. La acest concurs participă, prin tradiție, elevi olimpici la matematică din clasele V-XII din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș care s-au clasat pe primele 5 locuri la Olimpiada Judeţeană. Prima ediție a acestui prestigios concurs a avut loc în anul 1985. Competiția este patronată de către Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara și este organizată în fiecare an, prin rotație, de alt județ din cele patru, prin implicarea și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene. În fiecare an, profesorii corectori sunt cadre didactice care predau matematică în învăţământul preuniversitar şi care au preocupări constante pentru formarea elevilor de elită şi pentru promovarea performanţei şi excelenţei în competiţiile de matematică. Ediția din acest an de la Arad a reprezentat un foarte mare succes, remarcându-se atât prin organizarea impecabilă cât și prin interesul deosebit acordat de elevi. La această ediție au participat aproximativ 160 de elevi care au obținut rezultate excelente în competiție. Subiectele de concurs și baremele de corectare au fost realizate de cadre didactice ale Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Autorii subiectelor au supervizat, de asemenea, corectura, asigurând calitatea acesteia. Echipa UVT implicată în derularea concursului a fost formată din: Prof. Dr. Bogdan Sasu - Preşedinte executiv, Conf. Dr. Dan Comănescu Vicepreşedinte, Conf. Dr. Silviu Birăuaș, Conf. Dr. Ioan

Cașu, Lector Dr. Mihai Chiș, Conf. Dr. Dorel Miheț, Lector Dr. Raluca Mureșan, Prof. Dr. Adina Luminița Sasu, Conf. Dr. Gheorghe Silberberg, Conf. Dr. Răzvan Tudoran şi Lector Dr. Claudia Zaharia. Anul acesta, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara a oferit premii în bani elevilor care au obţinut premiul I la clasele V – VIII, respectiv elevilor care au luat premii la clasele IX - XII. În premieră s-a acordat „Premiul Gheorghe Eckstein” elevului cu cel mai mare punctaj din competiţie, premiul reprezentând un omagiu adus memoriei profesorului Eckstein, fost cadru didactic al UVT, dispărut prematur în anul 2017. Premianților de la clasele IX-XII ai Concursului Interjudețean de Matematică „Memorialul Traian Lalescu” li se va recunoaște una dintre notele de admitere cu nota 10, la Concursul de admitere de la Facultatea de Matematică și Informatică. Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina web a concursului: http://lalescu2017.matearad.ro/

25


Conferințe

Conferința de drept bancar: Formele speciale ale creditului bancar

20 de ani de învățământ universitar în Științele educației la UVT

D

L

a Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara s-a desfășurat, în data de 31 martie 2017, a șasea ediție a Conferinței de drept bancar, cu tema Formele speciale ale creditului bancar. Conferința a făcut parte din ciclul Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, fiind organizată în colaborare cu Banca Națională a României – Direcția Juridică. La conferință au participat, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept și de economie, precum și specialiști care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții de credit și societăți de avocatură. Conferința s-a adresat atât juriștilor specializați în materie bancară (avocați, magistrați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești etc.), cât și altor specialiști interesați de problematica abordată. Această manifestare se înscrie în ciclul conferințelor de drept bancar organizate anual în cooperare de Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara și Banca Națională a României – Direcția Juridică. Evenimentul a fost organizat în parteneriat media cu juridice.ro, a fost susținut financiar de Banca Comercială Română și s-a bucurat de sprijinul Fundației Universității de Vest din Timișoara. Ediția din anul 2017 a conferinței a făcut parte din seria de evenimente Conferințele Facultății de Drept din Timișoara – 25 de ani, organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea facultății. Seria de conferințe Facultatea de Drept din Timișoara - 25 de ani este susținută de parteneri instituționali de prestigiu: Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. Totodată, seria de conferințe se bucură de sprijinul Băncii Comerciale Române și al unor societăți de avocatură de anvergură din București (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen – NNDKP; Țuca, Zbârcea & Asociații; Schönherr România; Stoica & Asociații; Dentons) și Timișoara (Hațegan Attorneys, Moțec Ștefan Cabinet de Avocat). Cei mai importanți editori de carte juridică din România (Universul Juridic, CH Beck, Hamangiu) au calitatea de parteneri editoriali ai evenimentelor.

epartamentul de Științe ale Educației (DȘE), din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie (FSP), aniversează 20 de ani de învățământ universitar în Științele educației la Universitatea de Vest din Timișoara. În 1997 s-a înființat Catedra de Pedagogie, parte componentă a DȘE. Cu acest prilej, DȘE propune o serie de evenimente: Foto: Moment din cadrul conferinței

- „Dialoguri educaționale” - dezbateri lunare deschise întregii comunități a cadrelor didactice și specialiștilor educaționali, studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar (debut, 22 martie 2017) - „Conferințele alumni” – ca modalitate de interacțiune directă și inspirație între studenți și alumni (debut 15 martie 2017) - „20 pentru educație” – serie de workshopuri, dezbateri, activități interactive, comunicări științifice adresate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar (22-26 mai 2017) - Conferința studențească (26-27 mai 2017)

Foto: Profesori și specialiști prezenți la conferință

- Ciclul de (video)conferințe adresate studenților, susținute de cadre didactice de la departamentele omonime din Consorțiul „Universitaria” și de către colegi din străinătate - Conferințele DHC ai DȘE – profesori universitari care au obținut titlul de Doctor Honoris Causa al UVT, la propunerea DȘE, vor conferenția studenților și cadrelor didactice - Lansări de carte - Colocviul internațional „Științele educației ca ofertă de studiu academică” (20 iulie 2017). Detalii suplimentare la 0256-592249/320, www.fsp.uvt.ro, secretariat.sted@e-uvt.ro

Foto: Profesori și specialiști prezenți la conferință

26

27


Conferințe

Săptămâna PsyForensic

Î

n perioada 27 martie-02 aprilie 2017 a avut loc Săptămâna PsyForensic, un eveniment al Asociației Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara. În cadrul acestui eveniment s-au abordat teme din sfera psihologiei aplicate în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale. Invitații au fost actuali sau foști reprezentanți și practicieni de marcă precum: Cătălin Luca, Paul Herinean, Marin Iachimov, Raoul Radu, Gabriela Culda, Alin Leș, Dumitran Dorin, Vasile Doru Mărineanu, Gianina Alexa, Emanuel Andelin, Loredana Iustina Corduneanu. Aceștia sunt reprezentanți ai următoarelor instituții: o Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) - Direcţia de Investigaţii Criminale - Serviciul Analiză Comportamentală o Administrația Națională a Penitenciarelor Direcția Reintegrare Socială o Laboratorul de detecţie psihologică a comportamentului simulat din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti o Filiala Sibiu a Societății Române de Criminologie și Criminalistică o IceU Training Grup o Ministerul Apărării Naționale - Centrul de Investigații Sociocomportamentale o Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad o Universitatea Babeș Bolyai (UBB), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Școala doctorală de „Psihologie Cognitivă Aplicată” o Inspectoratul de Poliție al Județului Arad o Serviciul Român de Informații - Departamentul de Recrutare Personal - Academia Națională de Informații o Universitatea Babeș Bolyai (UBB), Școala doctorală „Educație, Reflecție, Dezvoltare”. În zilele de luni, marți, vineri și sâmbătă, participanții veniți din toate colțurile țării au luat parte la conferințele susținute de invitații noștri și au plecat cu multe informații, dar și clarificări în cea ce privește activitatea unui psiholog pentru această ramură a psihologiei. Participanții au avut ocazia de a merge în zilele de miercuri și joi la Tribunalul Timișoara pentru a asista la procese, acestea fiind analizate duminică în cadrul dezbaterii pe această temă.

28

Foto: Participanți la Săptămâna PsyForensic

29


Diverse

Acționează terapeutic online (e-ACT)

Chimia și Biologia prin ochii copiilor

Program gratuit de psihoterapie oferit de UVT persoanelor cu un nivel ridicat de anxietate

U

niversitatea de Vest din Timișoara, prin Departamentul de Psihologie, lansează un nou program de psihoterapie: Acționează terapeutic online (e-ACT). Programul se adresează persoanelor care se confruntă cu stări de îngrijorare, frică şi anxietate sau au o tulburare anxioasă de intensitate medie. Sub aspect conceptual, Programul e-ACT se bazează pe principiile Terapiei prin Acceptare și Angajament, care este o formă de terapie cognitiv - comportamentală. Livrarea programului se va face exclusiv online și are o durată de șapte săptămâni. Programul e-ACT poate fi accesat de către orice persoană care cunoaște limba română și are o conexiune la internet. Ce au de făcut persoanele interesate? Odată înscrise, persoanele au fost direcționate către chestionarele de screening care necesită aproximativ 40 de minute pentru a fi completate. Au fost selectate doar persoanele care pot beneficia maximal de acest program. Informații suplimentare despre Programul e-ACT pot fi găsite pe pagina de web a proiectului (http://e-cbt.ro/ program/e-act ).

30

Î

n data de 01 martie 2017, elevii clasei a V-a A de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, însoțiți de d-na prof. Lorette Cherăscu și de d-na prof. Roxana Anton, au venit la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie în vederea derulării unei activități experimentale la tema „Apa”. Activitatea s-a desfășurat la „Centrul aplicativ de științe ale naturii”, în sala „Prof. Dr. Adrian Chiriac” și sala „Conf. dr. Aurel Faur” de la Departamentul de Biologie-Chimie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, amenajat în cadrul proiectului POSDRU/161/2.1/G/133468 „Dezvoltarea creativității și a capacității de inovare prin abordări interdisciplinare și facilitarea inserției absolvenților pe piața muncii”. Responsabili pentru desfășurarea activităților practice au fost d-na lector dr. Daniela Dascălu, d-l lector dr. Adrian Sinitean și studentul masterand Alexandru Pahomi. Primele experimente efectuate au avut scopul de a pune în evidență câteva dintre proprietățile fizice ale apei. Cea mai interesantă proprietate li s-a părut elevilor tensiunea superficială care explică, de exemplu, de ce picăturile de apă sunt rotunde și de ce unele insecte pot merge pe apă. Atractiv li s-a părut elevilor și experimentul denumit „lampa cu lavă”. La cererea elevilor au fost realizate și experimente captivante cum ar fi: aprinderea focului fără chibrit, „vulcanul chimic”, „pasta de dinți pentru elefanți” și oxidarea energică a zaharozei dintr-un ursuleț Haribo. Pentru activitațile experimentale de la Biologie, în cadrul temei propuse – „APA”, au fost efectuate preparate microscopice în probe provenite din râul Bega. Elevii au putut astfel observa organisme microscopice precum alge, viermi microscopici, microcrustacei, larve ale unor insecte, mai apoi s-a dezbătut implicația acestor organisme microscopice în ecosistemul acvatic din care fac parte. Elevii au înțeles în final că ecosistemul acvatic este unul complex, viu și au conștientizat faptul că, deși viețuitoarele observate sunt microscopice, sunt extrem de importante în buna funcționare a ecosistemelor acvatice, că sunt extrem de expuse la degradările produse de om și că necesită protecție. Elevii au fost încântați și au promis că vor reveni la centru și cu alte ocazii pentru a se familiariza cu partea

experimentală a Chimiei și Biologiei. Interesul pentru științele naturii este foarte mare în clasele mici când elevii sunt foarte curioși și încearcă să-și explice fenomenele care au loc în jurul lor. Cadrele didactice trebuie să fie preocupate în permanență de integrarea experimentului în lecție pentru ca aceasta să devină mai atractivă și mai ușor de înțeles. Elevii din gimnaziu trebuie să realizeze conștient orientarea spre un obiect de studiu, fără a fi constrânși. Pentru ca fenomenele naturii și legile acesteia să prezinte interes pentru elevi, profesorii trebuie să renunțe la calcule în favoarea fenomenului, a experimentului și, uneori, la sobrietatea științifică în favoarea spectaculosului, al atractivului și al utilității. Motivul? Astăzi trăim un paradox: chimia este prezentă peste tot, dar tot mai puțini oameni sunt interesați de ea.

Foto: Experiment pentru copii

Minicaravana CBG

M

inicaravana CBG condusă de Prodecan Prof. dr. Vlase Titus, conf.dr. Vlase Gabriela și masternada Văduva Silvana, și-a continuat vizitele în licee conform programului stabilit încă de la începutul anului, cu vizitele la liceele din judeţele CaraşSeverin şi Mehedinți, în perioada 2-4 Martie. Astfel a fost prezentată oferta educaţională a Facultăţii de Chimie, Biologie, Geografie în două licee din Caransebeș (Colegiul Naţional „C.D. Loga”, Colegiul Naţional „Traian Doda”), unul în Mehadia (Liceul Tehnologic Mehadia), unul în Orşova (Liceul Teoretic „Traian Lalescu”) şi cinci licee din Turnu-Severin (Colegiul Naţional „Traian”, Colegiul Naţional Pedagogic „St. Odobleja”, Colegiul Naţional „Titeica”, Colegiul Tehnic „Decebal” şi Liceul de Arte „I.St. Paulian”). În perioada 23-26 martie Minicaravana CBG s-a unit cu caravana Universităţii de Vest din Timişoara și a prezentat oferta educaţională prin intermediul aceleiaşi persoane, de data aceasta în nordul ţării în judetele SatuMare și Maramureș. Astfel au aflat de oferta educaţională a CBG, alături de oferta educaţională a altor facultăţi din Universitate, elevi din Baia Mare de la: Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, Colegiul Naţional „Ioan Slavici”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, din Negreşti Oaş de la Liceul Teoretic „Negreşti Oaş” respectiv din Baia-Mare de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” și Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai”.

Foto: Participanți la Minicaravana CBG

31


Diverse

Activități experimentale derulate la „Centrul aplicativ de științe ale naturii” Facultatea de Chimie, Biologie,

Oferta educațională

Zilele Porților Deschise

a Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, promovată

la Departamentul Biologie - Chimie

în județele Arad și Bihor

Geografie

Î

n data de 28 martie 2017 a fost organizată o întâlnire cu elevii Colegiului Tehnic „Azur” Timișoara în vederea derulării de activități specifice. Astfel, elevii au fost informați cu privire la domeniul ocupațional aferent Biologiei și Biochimiei prin prezentarea oportunităților viitoare de angajare ca tineri absolvenți ai Departamentului de Biologie-Chimie, din cadrul Facultății de Biologie, Chimie, Geografie, Universitatea de Vest din Timișoara, responsabil de această activitate fiind Lect. Dr. Milca Petrovici. Totodată, elevii au participat la desfășurarea de activități de laborator cu tema: „Indicatori biologici utilizați în evaluarea calității apei”. Acestea s-au desfășurat în cadrul „Centrului aplicativ de științe ale naturii” POSDRU/161/2.1/G/133468 „Dezvoltarea creativității și a capacității de inovare prin abordări interdisciplinare și facilitarea inserției absolvenților pe piața muncii”, Departament Biologie-Chimie, responsabil de desfășurarea activităților practice fiind Lect. Dr. Mălina Pîrvu. Elevii au avut astfel ocazia de a aprofunda aspecte legate de principalele grupe de macronevertebrate bentonice utilizate frecvent în evaluarea biologică a calității apei ecosistemelor acvatice. Aceștia sunt așteptați să revină la centru și cu alte ocazii.

O

ferta educațională a Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a fost promovată și în județele Arad și Bihor. Astfel, joi, 23 martie 2017, elevii Liceului Mihai Viteazul din Ineu, cei ai Liceului Teoretic Sebiș și respectiv cei ai Liceului Ioan Buteanu Gurahonț au primit informații privind specializările de licență și masterat oferite de Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie pentru anul universitar 2017-2018. Vineri, 24 martie 2017, au beneficiat de aceste informații și elevii Colegiului Național Samuil Vulcan Beiuș, ai Colegiului Tehnic Ioan Ciordaș Beiuș, ai Colegiului Național Avram Iancu Ștei și respectiv cei ai Colegiului Tehnic Unirea Ștei. Totodată, elevii au fost informați și asupra condițiilor de studiu și cazare, asupra posibilităților de angajare la finalizarea studiilor, precum și asupra activităților extracurriculare desfășurate în facultatea noastră. Nu în ultimul rând, cadrele didactice care activează în aceste unități de învătământ au fost informate cu privire la cursurile postuniversitare oferite de facultatea noastră și s-au purtat discuții cu privire la posibile parteneriate pentru a participa la competiții de proiecte specifice, toate acestea contribuind la dezvoltarea relațiilor de colaborare existente între Facultatea de Chimie, Biologie, Goegrafie și unitățile de învățământ liceal vizitate.

Î

n 31 martie 2017, în cadrul Zilele Porților Deschise la CBG, au avut loc activități numeroase cu mai multe grupuri de elevi provenind de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, Colegiul Bănățean din Timișoara, Colegiul „Moise Nicoară” din Arad. Elevii au participat la diverse experimente, observații microscopice, disecții. Li s-au prezentat laboratoarele și oferta educațională din cadrul Departamentului de Biologie – Chimie. Cadrele didactice și studenții voluntari au răspuns întrebărilor și au evidențiat traseele profesionale de urmat în cazul specializărilor organizate în cadrul Departamentului Biologie-Chimie.

Foto: Zilele Porților Deschise la CBG

32

33


Studenții geografi de la UVT, față în față cu angajatorii!

Un început de primăvară muzical deosebit de bogat

L

a Universitatea de Vest din Timișoara, în data de 30 martie 2017 s-a desfășurat cea de a doua ediție a Zilei Carierei la Geografie, organizată de Departamentul de Geografie. A fost o foarte bună ocazie pentru studenții, masteranzii și doctoranzii geografi ai universității de a se întâlni cu reprezentanți ai unor firme și instituții din mediul social-economic, potențiali angajatori și ofertanți de stagii de practică. Manifestarea a fost găzduită în Amfiteatrul A.1.3 și s-a bucurat de o bună audiență în rândul invitaților și al studenților. Dorința Universității de a se apropia de piața muncii și-a găsit, astfel, o remarcabilă concretizare în timpul acestui eveniment, la care au răspuns 15 ofertanți. Aceștia au acoperit o bună parte din paleta de ocupații către care se pot îndrepta absolvenții celor 8 programe de studii de licență, master și doctorat oferite de Departamentul de Geografie, în domeniile Geografie și Știința mediului.

Foto: Prezentarea a mediulului social-economic pentru studenții la Geografie

34

Astfel, au prezentat experiența colaborării cu geografii și oportunitățile de practică, respectiv de carieră oferite de instituțiile lor, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Primăriei Timișoara, Direcției Regionale de Statistică Timiș, Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, Primăriei Caransebeș, Administrației Bazinale de Apă Banat, precum și ai unor firme private din domeniul turismului (agenții turistice, agenții și asociații de marketing și promovare turistică, hoteluri, ghizi turistici), din domeniile geodeziei, cadastrului și GIS, conservării biodiversității și, respectiv, freelanceri. A fost o ocazie, de asemenea, pentru studenții geografi de a veni în contact cu absolvenți ai facultății, deveniți între timp actori importanți ai mediului social-ecomomic din această parte a țării, fie ca angajați cu funcții de răspundere în unele dintre instituțiile și firmele amintite, fie ca patroni și manageri ai unor structuri economice deja consacrate, cu rol bine definit pe piața timișoreană de servicii sau angrenate în rețele cu extindere națională și internațională. Frecventa evocare a activității pe bază de proiecte a oferit imaginea reconfortantă a unui mediu social-economic dinamic și concurențial, cu potențial ridicat de adresabilitate pentru absolvenții geografi. Din dezbateri a reieșit că, în cadrul acestui mediu social-economic competitiv, reușita este un rezultat al îmbinării competenței și calității resursei umane, cu pasiunea, ambiția și angajamentul profesional al tinerilor (Prof. univ. Dr. Nicolae POPA).

Î

n perioada 6–10 martie 2017, a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Chitară, găzduind cursuri de măiestrie și conferințe la Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, recitaluri și concerte desfășurate la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara și la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Au fost invitați să concerteze artiști de renume internațional precum Marco Tamayo, Anabel Montesinos, Gabriel Bianco, Uros Dojcinovic, Costin Soare, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Alexandru Crețescu, Ion Dorobanțu și Gianluca Vanzelli. De asemenea au avut loc cursuri de măiestrie destinate elevilor, studenților și practicanților claselor de chitară clasică și nu numai, susținute de artiștii invitați, precum și conferințe pe tema „Actul componistic pentru chitară în sec. XXI” chitariștii-compozitori Uros Dojcinovic și Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu în dialog cu Ion Dorobanțu. Organizat de Filarmonica Banatul Timișoara și Asociația Memoria Culturii, Festivalul Internațional de Chitară Timișoara a avut ca principali parteneri Facultatea de Muzică și Teatru a UVT, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Director artistic al Festivalului a fost Ion Dorobanțu.

Menționăm și două evenimente muzicale dedicate violoncelului – anume, pe 17 martie 2017 la Teatrul Municipal din Lugoj iar o zi mai târziu la Filarmonica din Arad au avut loc două recitaluri de violoncel și pian, susținute de către Dan Cavassi-prim-violoncelist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti și Sorin Dogariu-solist al Filarmonicii de Stat Arad și cadru didactic al Facultății de Muzică și Teatru UVT. Programul a inclus lucrări de: L. van Beethoven, J. Brahms, R. Schumann, C. Debussy, C. Saint Saens, E. Elgar, G. Enescu, P. Constantinescu, C. Dimitrescu. Vineri, 24 februarie 2017, la Biblioteca Centrală Universitară „‘Eugen Todoran”’ a avut loc un concert al grupului vocal „Dignitas” , dirijor: Daniel Igna, solistă: Alexandra Peica, acompaniament pian: lect. univ. Dr. Marcela Costea (Concert susținut în cadrul Festivalului Corurilor Școlare „Nici o Școală fără Cor”, organizat de Cantus Mundi, Madrigal, Teatrul Excelsior și Primăria Municipiului București). Sâmbătă, 25 martie 2017, la Basilica Maria Radna a avut loc marcarea jubileului de 250 de ani de la sfințire 1767 - 2017. Cu această ocazie a avut loc un concert susținut de: Roxana Badila - Sopran 1, Paula Moldovan - Sopran 2, Csilla Toth - Alt, Marius Manyov - Bas, Orgă: lect. univ. Dr. Marcela Sorina Costea, Program și conducere muzicală: prof. univ. dr. Habil Marius Manyov. Duminică, 26 martie 2017, la Domul Romano-Catolic din Timişoara a avut loc concertul de orgă susținut de Marcela Costea (lect. univ. dr. la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara). De asemenea, amintim și interpretările lucrărilor compozitorului timișorean conf.univ.dr. Gabriel Malancioiu și anume: la Berlin (Germania), „De Profundis” pentru bas, Unerhoerte Musik, Martin Wistinghausen, Munchen (Germania), „Flauros - in memoriam Constantin Brâncuşi” pentru flaut, precum și „Hommage a Marsyas” pentru flaut piccolo, Flöten Festival München 2017, Vlad Colar și la fel la Tijuana (Mexic), „Katharythmos” pentru cinci percuționiști, RePerccussio Ensemble, Orquestra de Baja California. Lect. univ. dr. Eudjen Cinc

35


CALENDAR EVENIMENTE

Data (Cronologic)

Denumirea evenimentului

Facultatea

Locul de desfășurare

ORA

7 aprilie

Lansare de carte: Gabriel Bărădșan, Elementul latin moştenit în lexicul dialectului istroromân Prezintă Vasile Frăţilă şi Ana Maria Radu-Pop

Litere, Istorie și Teologie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara

17.00

8 aprilie

Concursul de Fizică pentru elevi „Constantin Sălceanu”

Fizică

UVT, Facultatea de Fizică

9-14

7-8 aprilie

The 22th Symposium of Students in English

Litere, Istorie și Teologie

UVT, A11 (Deschiderea simpozionului)

09.00-18.00

8 aprilie

Lansare de carte: Dan Negrescu, Mehala - o poveste Prezintă: Otilia Hedeşan şi Dana Percec

Litere, Istorie și Teologie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara

11.00-12.00

8 aprilie

Lansare de carte: Cristian Pătrăşconiu, Întrebări puse La Punkt Invitați: Adriana Babeţi, Marcel Tolcea, Mircea Mihăieş, Vasile Popovici, Cornel Ungureanu, Robert Şerban, Smaranda Vultur, Daniel Vighi şi Dan Negrescu

Litere, Istorie și Teologie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara

9 aprilie

Lansare de carte: Dana Percec şi Dan Negrescu, Periplu prin malefic. Un eseu lucrat pe surse Prezintă Adriana Babeţi şi Reghina Dascăl

Litere, Istorie și Teologie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara

11.00-12.00

9 aprilie

Lansare de carte: Maria Candale Grosu, Arhivele de folclor şi memoria culturală Prezintă Otilia Hedeşan şi Diana Mihuţ Prezintă Florica Bodişteanu şi Marcel Tolcea.

Litere, Istorie și Teologie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara

18.00-19.00

10-13 aprilie

Festivalul Internaţional Francofon de Improvizatie şi Teatru Universitar din Timişoara FIFITUT – ediția a 10-a

Litere, Istorie și Teologie

Aula Magna

18.00

22-23 aprilie

Olimpiada Națională de Matematică

Matematică și Informatică

A02, A11, Aula Magna

9-14

36

18.00

37


38

39


40


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.