UVT Newsletter - ianuarie 2017

Page 1


CUPRINS:

EVENIMENTE •

Live din spațiu. Întâlnire în direct cu astronautul Thomas Pesquet, de pe Stația Spațială Internațională / 4

„Povestea din spatele BiziDay”. Moise Guran, în dialog cu studenții UVT / 6

„The Journey - Tmișoara Saracens”. Tribut adus orașului și rugby-ului autohton / 8

DIVERSE •

Succese ale studenților Facultății de Litere, Istorie și Teologie la concursurile științifice naționale / 10

Un început de an artistic / 12

Transformări / 14

Textilele astăzi / 16

CALENDAR EVENIMENTE •

2

Calendar evenimente facultăți UVT, februarie 2017 / 18

3


EVENIMENTE

Live din spațiu Întâlnire în direct cu astronautul Thomas Pesquet, de pe Stația Spațială Internațională

U

niversitatea de Vest din Timișoara a început acest an cu un eveniment cu adevărat inedit, organizat de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România și Agenția Spațială Română (ROSA) și pe care UVT l-a găzduit cu mult interes. Este vorba despre o inițiativă de promovare la nivel național a contactului educațional cu Stația Spațială Internațională (ISS) și de conștientizare în rândul tinerilor a importanței programului spațial european. Astfel, în calitate de instituție-gazdă, am intermediat o întâlnire-eveniment cu astronautul Agenției Spațiale Europene (ESA), Thomas Pesquet, care se află în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Acesta a intrat în legătură video directă cu participanții și a oferit răspunsuri la întrebările selectate anterior de organizatori. Evenimentul a avut loc în Aula Magna a UVT, cu începere de la ora 14:00. Programul a debutat cu expunerile reprezentanților Agenției Spațiale Române (ROSA), ESERO România, Agenției Spațiale Europene (ESA) și Universității de Vest din Timișoara. Alături de noi, la eveniment a fost prezent și cosmonautul român Dumitru Prunariu, care a susținut o prezentare despre rolul pe care îl joacă spațiul în viața noastră cotidiană. „Periodic, Agenția Spațială Europeană favorizează legături directe ale publicului larg, elevilor, studenților, cu astronauții europeni care se află la bordul stației cosmice internaționale. O discuție în direct cu ei, aflarea noutăților despre ce se întâmplă acolo, aflarea unor lucruri despre cum se trăiește în spațiul cosmic, care sunt programele științifice, îi stimulează mult pe tineri să se orienteze spre acest domeniu de activitate”, a spus Dumitru Prunariu. Legătura directă cu Stația Spațială Internațională a fost stabilită atât cu România, cât și cu alte două țări participante, Irlanda și Portugalia.

4

Venim în întâmpinarea elevilor cu evenimente care să le deschidă apetitul pentru știință. Este important să le transmitem copiilor că științele exacte sunt extrem de interesante și îți pot aduce satisfacții deosebite. Ne bucurăm să îi avem lângă noi pe Dumitru Prunariu și Thomas Pesquet. Interacțiunea elevilor cu aceștia este în măsură să le deschidă noi perspective asupra traseului lor educațional și profesional, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

5


EVENIMENTE

„Povestea din spatele BiziDay” Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

Dumneavoastră, tinerii în general, aveți responsabilități de care nu sunteți conștienți în acest moment sau, mă rog, poate unii sunteți. Prin excelență, prin definiție, dumneavoastră sunteți elite, mai ales într-o țară ca România în care avem un deficit de educație major, indiferent că ne place sau nu să recunoaștem asta.[…] Indiferent cine și ce vă spune, adevărul gol goluț despre România este că nu trăim mai bine pentru că nu reușim să învățăm mai mult, iar după o perioadă am început să credem că se poate trăi cât de cât, dacă nu bine, fără să progresăm tot timpul, fără să ne specializăm tot timpul, într-o lume în care aceasta este concurența în momentul de față, a spus Moise Guran audienței din Aula Magna UVT.

6

E

conomie, societate, studenți, viitor, antreprenoriat și tehnologie. Acestea au fost subiectele abordate într-o dezbatere interactivă a jurnalistului Moise Guran, vineri, 20 ianuarie, cu mai mult de 500 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara. Moise Guran este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București. Pasionat de economie, acesta și-a început cariera ca reporter în 1994, iar cinci ani mai târziu, în 1999, a intrat în televiziune. Din 2005, a avut mereu emisiuni economice, sub diferite denumiri: Biz Bazar, Ora de business sau Biziday. În urma cu o lună, acesta a lansat aplicația Biziday. Vineri, 20 ianuarie, Aula Magna UVT s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să stea de vorbă cu acesta, discuțiile desfășurându-se sub forma unui dialog constructiv, în care fiecare participant a putut să afle secretele din spatele televiziunii, detalii despre cum a luat naștere aplicația BiziDay și modul în care „știrile curate, […], știrile independente” au creat „reflexul adevărului” printre generațiile mai tinere și cum BiziDay a devenit o marcă a jurnalismului de calitate. De asemenea, Moise Guran a răspuns la cele mai diverse întrebări din domeniul antreprenoriatului, oferind publicului exemple din propria sa experiență profesională și de viață.

Studenții au adus în discuție probleme ale sistemului de educație și au abordat teme de interes din domeniul administrației și socialului. Aceștia au fost interesați să afle părerea jurnalistului despre cum se pot informa corect asupra subiectelor de actualitate, dar și despre cum pot contribui la rezolvarea problemelor societății. Întâlnirea jurnalistului cu studenții UVT se pliază pe strategia instituției de conectare la societatea din care face parte și de aducere în mijlocul comunității academice a personalităților care pot împărtăși din experiența acumulată studenților și profesorilor săi.

7


EVENIMENTE

„The Journey-Timișoara Saracens” Tribut adus orașului și rugby-ului autohton

D

upă succesul catalogului dedicat echipei Timișoara Saracens SCM UVT, „The Knot”, Universitatea de Vest din Timișoara și clubul de rugby au lansat a doua ediție a acestuia, numit „The Journey-Timișoara Saracens”, un tribut adus orașului și rugby-ului autohton. Ca o continuare a teoriei indestructibilității Nodului Gordian al sportului cu balonul oval („The Knot”), a doua ediție prezintă călătoria duală a sarazinilor sub semnul culturii și al trofeelor. „Acest catalog face parte din acele lucruri care îți dau energie, care te motivează, care te fac să te ridici și să pleci mai departe, să-ți cauți drumul și să te regăsești pe tine însuți. Acest catalog trebuie să ne repoziționeze, pentru că este o bornă pentru noi și trebuie să ne facă să ne gândim la viitor”, a declarat vicepreședintele clubului, Dușan Filipaș. „Încă de la începuturile acestui demers, acestui vis, Universitatea de Vest din Timișoara a fost alături de echipă. Acum vreo 40 de ani, echipa Universității a fost pentru prima dată campioană națională la acest sport. Iată, la un ciclu de câteva zeci de ani, suntem la o performanță superioară. În general, Universitatea se alătură performanței. Avem rezultate deosebite și la alte sporturi. De exemplu, voleiul, unde funcționează modelul luat de la rugby, prin investitori privați”, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea. Catalogul este realizat în ediție limitată, de 500 de exemplare.

Foto: Membrii echipei Timișoara Saracens SCM UVT, la lansarea catalogului

8

9


DIVERSE

Succese ale studenților Facultății de Litere, Istorie și Teologie la concursurile științifice naționale

F

acultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara a început anul 2016 cu includerea, pentru al treilea an consecutiv, în QS Ranking 150+, prin programul de limbi moderne. Precum se știe, sunt apreciate în acest top reputația academică, dar și cea în rândul mediului de afaceri, relațiile dintre mediul academic și cel economic. Totodată, acest clasament reliefează calitatea profesională a absolvenților, apreciați de către angajatori. Tocmai de aceea, rezultatele obținute an de an de către studenții facultății sunt cu atât mai demne de evidențiat. Desfășurate la începutul anului universitar, Colocviile Naționale Studențești BeSt Letters Colloquia ale Facultății de Litere a Universității din București (28-29 octombrie) reprezintă în acest moment cea mai complexă manifestare dedicată studenților și masteranzilor umaniști din România. Ajunse la a III-a ediție, s-au remarcat și de această dată prin calitatea științifică a lucrărilor prezentate, dar și prin anvergura manifestării. Secțiunile colocviului – studii literare, studii de lingvistică, științe ale comunicării, studii culturale – au reunit aproximativ nouăzeci de participanți, studenți și masteranzi de la facultățile umaniste din șapte centre universitare: Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „BabeșBolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea de Vest din Timișoara. Reprezentanții Facultății de Litere, Istorie și Teologie au impresionat, ca

10

la fiecare ediție, prin contribuțiile lor în secțiunile unde au participat. Astfel, Snejana Ung (masterandă, anul I), multiplă laureată a unor competiții studențești, a fost răsplătită cu premiul I la secțiunea Studii literare, pentru lucrarea Un spectacol al identității. Matei Vișniec și Vlad Zografi (coordonator: conf. univ. dr. Pompiliu Crăciunescu); Loredana Monenciu (masterandă, anul I) a obținut premiul al II-lea la secțiunea Studii culturale pentru lucrarea Subcultura rock – practica libertății în România comunistă (coordonator: dr. Corina Popa); Claudiu-Ruben Stanc (anul al III-lea, Limbi și literaturi, secția română-engleză) a fost răsplătit cu premiul al III-lea pentru lucrarea De la politically correctness la corect gramatical la secțiunea Lingvistică (coordonatoare: lector univ. dr. Florina Băcilă și asist. univ. dr. Emina Căpălnășan); Raul Săran (anul al II-lea, Limbi și literaturi, secția românăengleză) a obținut mențiune în cadrul secțiunii Studii literare pentru lucrarea Paradigme ale transtemporalității în concepția lui Eliade (coordonator: conf. univ. dr. Pompiliu Crăciunescu).

În aceeași perioadă, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a avut loc a IV-a ediție a Colocviului Internațional Studențesc „Lucian Blaga”, manifestare care a primit anvergură internațională, deși în plan național se află la a XVIII-a ediție. Toți studenții participanți ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie, coordonați de către conf. univ. dr. Dumitru Tucan și dr. Irina Dincă, au obținut premiul al II-lea în cadrul secțiunii unde au participat: Patricia Tașcău, pentru lucrarea Ianus bifrons; Ramona Sas, Între două tăceri; Emilia Merce, Anabasis și catabasis; Iasmina Bot, Aforism și poiesis; Ioana Moroșan, Potențialul spectacular al dramaturgiei blagiene. Astfel, finele anului universitar precedent a însemnat pentru studenții Facultății de Litere, Istorie și Teologie adăugarea altor premii în concursurile științifice naționale, care le-au sporit palmaresul bogat al anului trecut, dar și prestigiul câștigat în timp.

11


DIVERSE

Un început de an artistic

A

nul 2017 a debutat cu o paletă concertistică și teatrală interesantă, creată de cadrele didactice și studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Astfel, pe data de 7 ianuarie 2017 la ora 19.00, Filarmonica Banatul Timișoara a fost gazda Concertului pentru două piane KW 365 in Mi b major de W.A. Mozart, precum și a Concertului pentru două piane BW 1060 in do minor de J.S. Bach; soliști Adriana Dogariu, Sorin Dogariu; dirijor Artun Hoinic (Turcia). În formație de Duo pianistic, Manuela și Dragoș Mihăilescu au susținut un recital în cadrul festivalului Klavierwoche din Heidelberg, Germania, în data de 9 ianuarie 2017. De asemenea, trebuie amintit faptul că în cursul lunii ianuarie se derulează proiectul Piano-Workshop- Timisoara - Kristiansand, proiect câștigat de UVT și coordonat de prof. univ. dr. Manuela Mihăilescu. Profesorul Tellef Juva și trei studenți au avut deja un recital și masterclass la Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran, iar Manuela Mihăilescu, Dragoș Mihăilescu, alături de trei studente ale Facultății de Muzică și Teatru vor susține de asemenea un recital și masterclass la Agder University din Kristiansand, Norvegia. În ceea ce privește activitatea teatrală a artiștilor timișoreni amintim următorul calendar al evenimentelor lunii ianuarie care au avut sau vor avea ca loc de desfășurare Teatrul Național Timișoara: - 14 ianuarie - Spectacol „Prin vis”, scenariu de Varga Mátyás, regia și coregrafia Pál Frenak/Franța, cu c.d.a. Laura Avarvari; - 15 ianuarie Spectacol „Nopți albe” adaptare după Fiodor Dostoievski, regia artistică Stefano De Luca/Italia, cu c.d.a. Mădălina Ghițescu-Petre, c.d.a. drd. Mirela Puia; - 20 ianuarie - Spectacol „Prometeu înlănțuit” scenariu și regia artistică de Kokan Mladenović după Eschil, cu c.d.a. drd. Claudiu Dogaru; - 27 ianuarie - Spectacol „Frühlings Erwachen” de Frank Wedekind, regia Charles Muller/Luxemburg, studenta Ioana Nițulescu, an III, limba germană; - 29 ianuarie Spectacol „Hamlet” după W. Shakespeare, un spectacol de Ada Lupu Hausvater, c.d.a. drd. Claudiu Dogaru; - 31 ianuarie - Spectacol „Die Fuchsiade” după Urmuz, o regie de Helmut Stürmer/Germania, acompaniat de Silviu Purcărete, studenta Eva Danciu, an II, limba română; Asist. univ. dr. Eudjen Cinc

12

13


DIVERSE

transFormări

Î

n perioada 12 ianuarie – 2 februarie 2017, doamna Gloria Grati, lector univ. dr. în cadrul Facultății de Arte și Design a expus în cadrul proiectului Grup21, la Galeria de Artă Alfa a Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Arad, o serie de lucrări decorative din ceramică, reunite într-o expoziție personală, transFormări. Lucrările au ancorat repere simbolice, în principal din sfera arhetipului figurativ, precum Ochiul, Aripa sau Norul. Formele volumetrice executate din argile colorate, gresie sau sticlă sunt derivate din aceste concepte simbolice, premeditând pretextul unui mesaj de elevare spirituală, îndemnând privitorul spre deschidere și autocunoaștere. Astfel, utilizând șansa unei abordări de expresie plastică, fiecare individ poate deveni un releu al propriilor simțuri și sensibilități, utilizând semne și simboluri personalizate cu ajutorul cărora se adresează lumii.

14

15


DIVERSE

Textilele Astăzi

O

dată cu începerea noului an, a avut loc cel mai tânăr eveniment dedicat artelor textile din România, intitulat Textilele Astăzi. Deschiderea a avut loc miercuri, 18 ianuarie, orele 1800, la Galeria Orizont din București, galerie ce aparține Filialei Arte Decorative din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din România. Evenimentul se desfășoară în perioada 18 ianuarie – 13 februarie și este grupat pe secțiuni distincte, care surprind spiritul contemporan și aduc în atenția publicului proiecte multidisciplinare, hibrid, la intersecția mai multor interese, metode și practici artistice din domeniul artelor și designului textil. Facultatea noastră a fost reprezentată de doamna conf. univ. dr. Valentina Ștefănescu, membru colaborator în echipa Textilele Astăzi.

16

17


CALENDAR EVENIMENTE

CALENDAR EVENIMENTE FACULTĂȚI UVT FEBRUARIE 2017

Data (Cronologic)

14.02

Denumirea evenimentului

Concert Valentine’s Day Prima întâlnire Voce și pian George Hora

Expoziție doctorală - drd. 17.02 - 03.03 Ciocoiu Andra, coord. prof. univ. dr. Dumitru Șerban

Locul de desfășurare

ORA

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD, Timișoara

20:00

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD, Timișoara

Facultatea

21.02

5th SESAME Net Best Practice Virtual Workshop

Matematică și Informatică

045C

15:00

23.02

Concurs programare Google Hash Code 2017

Matematică și Informatică

045C

19:30

18

19


20