UVT Newsletter - aprilie 2018

Page 1


CUPRINS:

EVENIMENTE

diverse

Andrei Pleșu s-a alăturat comunității academice a Universității de Vest din Timișoara / 4

Stephen Hawking - O viață dedicată științei. Dezbatere și proiecție de film, la UVT / 25

Universitatea de Vest din Timișoara, locul 2 la nivel național / 6

Metode moderne de predare pe bază de jocuri (gamification), dezbătute la UVT / 26

Microsoft Academy 2018 UVT și Microsoft au oferit studenților timișoreni o experiență unică de învățare / 7

Schimb de experiență între studenții biologi și biochimiști din Timișoara și Cluj-Napoca / 27

Cooperare româno-germană, la UVT / 8

Schimb de experiență Timișoara – București 2018. Tradiția chimiștilor continu / 28

Șanse mari pentru sportul timișorean. Echipa de ciclism a Clubului sportiv

Zilele Carierei în Chimie și Biologie / 30

UVT a marcat primele rezultate la nivel internaționa / 10

Facultatea de Arte și Design, la început de primăvară / 31

UVT recunoaște reperele valorice și morale / 12

Activitate artistică și de cercetare, la Facultatea de Muzică și Teatru / 36

UVT - apreciată afară, penalizată în țară! / 14

Al XI-lea Festival Shakespeare la Craiova / 37

Festivalul Internațional Francofon de Improvizație și Teatru de la Timișoara (FIFITUT) / 38

CONFERINȚE

TIMillusions. Atelierul de improvizație teatrală / 40

,,Educația pentru valori – continuitate și context” / 15

Workshop dedicat scrierii de proiecte în domeniul științelor umaniste la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie / 40

#WeAreNATO / 16

Studenți chimiști timișoreni la Conferința Internațională de chimie de la Cluj-Napoca / 18

calendar evenimente •

Facultăți UVT, mai 2018 / 42

competiții •

Locul doi pentru UVT, în „Hexagonul Facultăților de Drept” 2018 / 20

Concursul național de Fizică pentru elevi „Constantin Sălceanu“ / 22

Catalysts Coding Contest / 22

Participarea la Concursul Național Studențesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu” / 23

GEOMONDIS – Etapa Regională Timișoara 2018 / 24

2

3


EVENIMENTE

Andrei Pleșu s-a alăturat comunității academice a Universității de Vest din Timișoara

F

ilosoful, scriitorul și criticul de artă Andrei Pleșu a devenit, în mod oficial, membru al comunității academice a Universității de Vest din Timișoara, fiind învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în data de 26 aprilie în Aula Magna „Ioan Curea”. Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a primit, astfel, în rândurile sale o personalitate remarcabilă a culturii române din ultimele decenii, un scriitor, filosof și estetician de excepție. Strălucit absolvent al secției de Istorie și teorie a artei din cadrul Facultății de Arte Plastice a Universității din București, domnul Andrei Pleșu și-a început activitatea sub semnul esteticii, istoriei și teoriei artei, dovedind nu numai finețea observației estetice și a interpretării culturale a artei plastice, ci și capacitatea de a se concentra asupra valoricului. Această aplecare asupra esențialului este potențată de participarea, spre sfârșitul anilor ´70, la întâlnirile formatoare găzduite de filosoful Constantin Noica. Poate și acesta este motivul pentru care domnul Andrei Pleșu a abordat tot mai mult probleme filosofice, de etică și de antropologie, iar după 1989 s-a implicat activ în spațiul civic și politic în favoarea reconstrucției valorice

4

a culturii române, fiind pe rând Ministru al Culturii și Ministru de Externe. Activitatea principală a domniei sale a rămas încă cea culturală și academică, iar în peisajul cultural românesc, puține sunt personalitățile care s-au exprimat constant și consistent în favoarea unei culturi a dialogului. „Sunt evident mișcat să fiu onorat cu un asemenea titlu la Timișoara, deși nu vă ascund și nu e o cochetărie, nu e ușor să-ți auzi numele atât de des și să capeți impresia că ai de raportat o mulțime de isprăvi. Nu vreau să intru în detalii de psihologie abisală proprie, dar în orice caz, fapt e că un titlu ca acesta conferit la Timișoara mă emoționează în mod deosebit fiindcă că am o admirație specială pentru Timișoara și o sumedenie de prieteni și o foarte specială amintire personală, pentru că atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timișoreancă (...), dar n-am putut rămâne împreună pentru că ea mi-a spus... dacă vrei să rămânem împreună, vino la Timișoara, că eu la București nu pot să trăiesc. Încet, încet, am înțeles ce voia să spună. Nu mai vorbesc de ce a însemnat Timișoara în schimbarea radicală care ne-a fost dăruită în 1989”, a spus Andrei Pleșu în deschiderea discursului său.

Astăzi, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, Universitatea de Vest din Timișoara vă mulțumește pentru modul în care ați contribuit la creșterea culturii românești și la formarea noilor generații. Suntem onorați de prezența Domniei Voastre în Timișoara și de intrarea în rândurile comunității noastre academice. Vă urăm sănătate și putere de muncă și vă dorim să continuați, cu aceeași dăruire, pasionanta dumneavoastră activitate, a declarat Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

5


EVENIMENTE

Universitatea de Vest din Timișoara, locul 2 la nivel național

Nu se mai poate vorbi de o coincidență. Prezența constantă a universității noastre în topurile internaționale este un indicator clar asupra calității actului educațional și de cercetare. De asemenea, nu este nicio coincidență faptul că patru din cele cinci universități din top sunt parte a Consorțiului Universitaria. Se lucrează mult la îmbunătățirea rezultatelor instituției la nivel de educație și cercetare, întrucât competiția nu mai este una națională, ci internațională. Suntem parte integrantă a pieței educaționale europene și nu ne permitem să pierdem competiția cu celelalte state membre,

U

niversitatea de Vest din Timișoara ocupă poziția 2 la nivel național între universitățile românești incluse în clasamentul Times HigherEducation - New Europe. Topul cuprinde universitățile de top din cele 13 națiuni care au aderat la Uniunea Europeană din 2004 și până în prezent. Universitatea timișoreană a obținut cele mai bune scoruri la citări - influența instituției în cercetare, la capitolul transfer de know-how către industrie - capacitatea universității de a ajuta industria cu inovații, invenții și consultanță, cât și la capitolul internaționalizare - abilitatea universității de a atrage studenți și profesori din întreaga lume. Metodologia utilizată este cea prin care a fost realizat topul mondial THE World University Rankings 2018. Din România, în clasament sunt prezente cinci instituții. UVT este clasată pe locul doi (29 în topul general), fiind urmată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (31-40 în topul general) și de cea din București (31-40 în topul general). Prima poziție este ocupată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din ClujNapoca (17 în topul general).

Microsoft Academy 2018 UVT și Microsoft au oferit studenților timișoreni o experiență unică de învățare

S

tudenții timișoreni au avut șansa de a explora și de a învăța diferite tehnologii de ultimă oră în cadrul Academiei Microsoft 2018. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Fizică, în perioada 16 aprilie - 11 mai, fiind deschis studenților de la orice universitate. Scopul Academiei Microsoft a fost motivarea studenților de a se gândi la viitorul lor loc de muncă, precum și creșterea gradului de conștientizare vizavi de programul Microsoft Academy College Hire (MACH). Compania Microsoft și UVT le-a oferit studen’ilor șansa de a explora și de a învăța diferite tehnologii Microsoft, precum: Networking, O365, Azure Active Directory, SQL, System Center Configuration Manager, MachineLearning, Exchange, Business ApplicationPlatform: Power BI, Power Apps, MS Flow. Studenții au avut ocazia să câștige premii pentru participare activă la toate sesiunile unei tehnologii. De asemenea, aceștia au primit Microsoft MCP vouchers, Microsoft AzurePasses și pot fi admiși la Microsoft Student Techathon. Participanții cu potențial mare vor fi selectați pentru Internship/MACH assessment.

Suntem mereu deschiși la acțiuni menite să completeze pachetul de competențe oferit studenților, un plus care în multe cazuri poate face diferența în găsirea unui loc de muncă bun. Partenerul nostru, Microsoft, nu are nevoie de nicio recomandare, calitatea acestei acțiuni fiind garantată, la fel cum s-a întâmplat și în celelalte demersuri în care l-am avut alături, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

6

7


EVENIMENTE

Cooperare româno-germană, la UVT

U

niversitatea de Vest din Timișoara și Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German (FCBRG) au semnat, în data de 25 aprilie 2018, un protocol de colaborare, în vederea derulării unor proiecte comune în domeniul educației. Mai exact, cele două instituții vor lucra împreună pentru a încuraja implementarea unor proiecte care privesc schimburile bilaterale la nivel academic, precum și pentru organizarea de evenimente în vederea promovării cooperării româno-germane față de actorii principali din domeniul educației în cele două țări. Semnarea protocolului între cele două instituții a fost marcată printr-o conferință de presă susținută de către Andrei Pleșu - Președinte Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, Michael Schmidt Secretar General Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German și inițiator al asociației, Marilen Gabriel Pirtea - Rector Universitatea de Vest din Timișoara și RalfKrautkrämer, Consulul Germaniei la Timișoara. Semnarea protocolului a fost urmată de o Masă Rotundă, desfășurată sub titlul „Promovarea relațiilor bilaterale româno-germane la nivel cultural și în domeniul educației. Parteneriate strategice la nivel regional”.Evenimentula abordat rolul important pe care îl joacă educația, inclusiv tradiția învățământului în limba germană, și cultura, în toate formele sale de exprimare, în ceea ce privește susținerea cooperării româno-germane. Printre invitații prezenți la dezbatere s-au numărat: Vasile Dîncu - Sociolog, Membru al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, Christian von Albrichsfeld - Director General, Continental Automotive România, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură din regiune, reprezentanți ai studenților și ai mediului de afaceri, reprezentanți ai comunității germane. Protocolul semnat între cele două instituții marchează debutul unei serii de parteneriate încheiate de FCBRG cu instituțiile de învățământ superior din România, în scopul dezvoltării unui dialog permanent și constructiv cu mediul academic în slujba proiectelor bilaterale.

8

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German a luat naștere în anul 2016 la inițiativa mai multor personalități ale vieții publice din România, cu scopul de a dezvolta o platformă solidă pentru schimburile românogermane la nivel cultural, social, economic și științific. Mai multe informații despre Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German sunt disponibile aici: http://www.fcbrg.ro/

9


EVENIMENTE

Șanse mari pentru sportul timișorean Echipa de ciclism a Clubului sportiv UVT a marcat primele rezultate la nivel internațional

O

nouă secție sportivă din cadrul CSUUVT, înființată la sfârșitul anului trecut, a început să lupte pentru obținerea unor rezultate cât mai bune în întrecerile sportive naționale și internaționale. Este vorba de tânăra echipă de ciclism UVT Devron-West Cycling Team, care a participat la începutul lunii aprilie la o cursă ciclistă în Ungaria, 15. SajóPéterEmlékverseny, Kisdorog. Datorită unei strategii foarte bine coordonată de Marius Petrache, echipa a obținut, prin Mihai Băbăiță, locul 3 la categoria U23 și locul 7 în clasamentul general. De asemenea, Mădălin Gaiță (Elite) a câștigat Locul 1 (categoria 30-39 ani) la Tour of Thasos (Grecia), după o luptă strânsă cu plutonul ce a adunat la start nu mai puțin de 300 de participanți și cu un traseu având o lungime de 90 km și o diferență de nivel de 1250m. Marius Petrache este sportivul care a adus încă un Loc 1 echipei UVT, la Bike Fest Măciuca 2018, ediția a VII-a, pe un traseu de 112km. Echipa are în componența sa un număr de șapte cicliști legitimați la Federația Romană de Ciclism, pregătiți de o echipă de cadre didactice specializate din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport: lector dr. Tiberiu Puta, conf. dr. Claudiu Avram, lector dr. Cristian Negrea, lector dr. Mirică Nicoleta, asistent univ. dr. Alexandra Rusu, antrenor de ciclism Alex-Drilea Apetrei, director sportiv Florent Horeau, cu un palmares deloc de neglijat în ciclismul românesc și internațional. Marius Petrache (categoria Elite): ciclist complex, iubitor al ciclismului de șosea, velodrom, ciclocros, MTB. Component al Lotului Național de Ciclism, campion național în ultimii doi ani la proba de șosea fond 2016-2017, cu un total de 29 de titluri de campion național al României la diferite discipline. A reprezentat țara cu mândrie la Balcaniadă, Campionatele Europene de șosea, Velodrom și Campionatele Mondiale; Mihai Băbăiță (categoria U23): deținător al titlului de Campion Național pe Velodrom (2014), al titlului de campion național al României (fond, 2016), medalia de broz la Balcaniada de Velodrom (2016) și participant la Campionatele Mondiale de ciclism de la Doha (2016);

10

Gaiță Mădălin (Elite): deținător a trei titluri de campion național la contratimp (2015, 2016, 2017 categoria amatori), vicecampion național (categoria amatori) la proba de fond și a numeroase clasări pe podium, pasionat de ciclismul de șosea și MTB; Emil Chepețan (U23): deținător al titlului de campion național (categoria amatori) la contratimp individual (2013) și vicecampion național la fond (2013); Adrian Blagoescu (U23), bronz la Campionatele Naționale fond (2017 - categoria de amatori) și multe clasări pe podium la concursurile naționale, precum și tinerii cicliști Caragel Robert și Sergiu Bacalov (categoria U23). „Sunt convins că vom auzi tot mai des de tânăra echipă de ciclism a UVT. Dacă ne uităm la membrii săi, vedem foarte mult potențial, oameni dedicați ciclismului de performanță. Clubul nostru sportiv a crescut pe toate ramurile sale și de multe ori concurează cot la cot cu cluburi de tradiție la nivel național, în contextul în care financiar și logistic suntem de multe ori depășiți. Compensăm prin oameni dedicați, care dincolo de implicarea profesională, pun mult suflet în ceea ce fac”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea. Trebuie menționat că UVT, alături de partenerii Devron, Smartfitt Studio Timișoara, Fundația medicală Cardioprevent, firmele Nutriform Expert, HealingHands și Papri, au în vedere crearea unui Centru de formare, antrenament și performanță în ciclism. Secția de Ciclism a CSU-UVT este prima secție universitară de profil afiliată Federației Române de Ciclism.

11


EVENIMENTE

UVT recunoaște reperele valorice și morale

Mă bucură prezența Domniei Sale în această aulă, în contextul evenimentelor culturale organizate în Timișoara odată cu nominalizarea orașului de pe Bega la onorantul titlu de Capitală Culturală Europeană în 2021, mai ales pentru că domnul profesor a fost implicat activ în evenimentele desfășurate la Sibiu, atunci când Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2007 și cred că experiența domniei sale poate să fie un punct de sprijin și pentru Universitatea de Vest din Timișoara, ca important participant la evenimentele culturale ce se desfășoară și se vor dezvolta în oraș în perioada următoare, a declarat Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

12

C

omunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara este permanent preocupată să își apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelență, să promoveze meritele culturale, științifice și umane ale marilor personalități ale lumii academice și să aducă în prim plan modele adevărate pentru generațiile tinere. Într-o societate dinamică, universitățile au tot mai mult rolul de a contribui la formarea unui mediu social modern și la popularizarea culturii, aducând realizările artistice mai aproape de oameni. În acest context, UVT a avut onoarea de a primi în rândurile sale pe una dintre personalitățile emblematice ale teatrului și filmului românesc, atât ca actor cât și ca director general al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de acest tip din Europa) – dl. Constantin Chiriac. Actor apreciat și iubit de public, manager eficient, om de cultură activ și respectat în lumea artistică, dl. Constantin Chiriac a desfășurat o

activitate prolifică în lumea culturii, jucând în peste 50 de roluri de teatru și film, susținând recitaluri de poezie, dar și împărtășind generațiilor tinere din experiența sa, ca profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu sau ca invitat al unor universități de prestigiu de pe întreg mapamondul.

Cu toate că scena îl fascinează și meseria de actor îi este atât de dragă, profesorul Constantin Chiriac alege să se implice în această lume nu doar ca artist, ci și ca decident în cadrul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu sau ca președinte al cunoscutului festival de teatru organizat la Sibiu, care permite familiarizarea unui public larg cu forme inovative de spectacol și cu personaje marcante ale lumii mondiale ale teatrului. Frumoasa sa carieră este recunoscută și prin numeroasele distincții primite atât în România, cât și în străinătate, de la Cel mai bun manager de teatru din România la Meritul Cultural în grad de Ofițer, de la Premiul Ministerului Culturii și Cultelor la titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană. Cu ocazia vizitei sale la universitatea noastră, dl. Constantin Chiriac a participat, alături de conducerea UVT, la o conferință în cadrul căreia au fost abordate subiecte legate de implicarea UVT în proiectul Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Astfel, s-a discutat despre Școala de vară „Leadership cultural“ organizată de UVT, proiect care își propune să formeze specialiști în managementul evenimentelor culturale și în cadrul căruia dl. Chiriac a acceptat să fie unul dintre mentori.

13


EVENIMENTE / conferințe

UVT - apreciată afară, penalizată în țară!

Î

ncă o confirmare internațională! Universitatea de Vest din Timișoara este prezentă în anul 2018 pentru prima oară în clasificarea Round University Ranking, ocupând poziția 647 la nivel mondial și poziția 3 la nivel național. Pentru clasificarea din 2018 au fost analizate 783 de universități din 74 de țări, numărul acestora crescând față de anul 2017 (763 universități din 72 de țări). Potrivit rezultatelor obținute la cele patru categorii de indicatori, în zona cercetării UVT ocupă locul 2 la nivel național și locul 588 la nivel mondial. Clasificarea Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanță grupați în 4 categorii - predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) și sustenabilitate financiară (10%) și 6 domenii de studii - științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale și științe medicale. Topul mondial Round University Ranking, publicat din 2013 de Agenția RUR Rankings din Moscova, a rezultat

14

în urma analizei informațiilor furnizate de universități pe platforma studiului Global InstitutionalProfiles Project (GIPP) dezvoltat de ClarivateAnalytics, a datelor bibliometrice / scientometrice extrase din bazele de date Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar etc. şi prin interpretarea studiului privind reputația academică realizat prin intermediul Global InstitutionalProfiles Project (GIPP). În această clasificare, alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente doar alte două universități din România, ambele fiind membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București.

,,Educația pentru valori – continuitate și context”

Î

n perioada 25-27 aprilie, 2018 s-a desfășurat a V-a Conferinţă Internaţională de Educaţie a Adulţilor: ,,Educatia pentru valori – continuitate şi context” . Conferința a debutat la Iaşi - 25-27 Aprilie 2018 și s-a încheiat la Chişinău, Republica Moldova - 27-28 Aprilie 2018. Organizatorii acestui eveniment au fost: Consortiul UNIVERSITARIA și IACEHOF - International Adult and Continuing Education Hall of Fame; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, International Adult and Continuing Education Hall of Fame (IACEHOF), Outrech University, Oklahoma, USA; Universitatea de Stat din Moldova. Universitatea de Vest din Timişoara a fost reprezentată de dl Prorector, Conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, respectiv de dna Prof. univ. dr. Simona Sava, Director al Departamentului de Științe ale Educației, co-organizator. Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor a fost un forum al schimburilor de informaţii din domeniul ştiinţific, practic şi legislativ, prezentând rezultate ale cercetărilor din sfera educaţiei continue şi a adulţilor. Totodată, manifestarea a evidențiat ideea unității europene prin realizarea unor lucrări comune axate pe nevoia de cultivare a valorilor superioare, perene: ideea europeană de educaţie a adulţilor, continuitate și discontinuitate în Educaţia adulţilor – cu evidenţierea elementelor continuităţii - unitate şi diversitate – cu accent pe unitate. Preocuparea participanților a fost semnificativă prin identificarea unor căi de formare a comportamentelor, atitudinilor superioare – pornind de la valorificarea tradiţiilor, experienţelor istoriei şi oferind criterii, principii de selecţie şi asumare a efectelor. Multe alte detalii precum și programul conferinței se găsesc pe site-ul http://iec.psih.uaic. ro/ciea2018/?language=ro&chapter=0

15


conferințe

#WeAreNATO

N

ATO s-a prezentat studenților și tinerilor timișoreni, într-o conferință organizată în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timișoara, în cadrul campaniei de informare publică -WeAreNATO. Conferința „România în NATO - 14 ani” a constat în prezentarea unor prelegeri având ca teme: Parcursul României în NATO, NATO azi și Armata României în misiunile NATO. Conferința a debutat cu un mesaj video transmis de către Ambasadorul Tacan Ildem – Șeful Diviziei de Diplomație a NATO (PDD). La activitate au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Statului Major al Apărării, Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Comandamentului Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, precum și cadre didactice și studenți ai Universităţii de Vest din Timișoara. De asemenea, în fața Aulei Magna a fost organizat un atelier de prezentare a armamentului, a aparaturii de comunicații, a echipamentelor de parașutare, echipamente de alpinism specifice cercetării și supravegherii montane și un stand de promovare a profesiei militare.

16

17


conferințe

Studenți chimiști timișoreni la Conferința Internațională de chimie de la Cluj-Napoca

Î

n perioada 18-22 aprilie 2018, Pahomi Alexandru și Dezsi Ștefana-Gheorghina din anul II Master Chimie clinică și de laborator sanitar, Cernușcă Bianca-Denisa din anul III Licență Chimie și Irimia Lucian din anul I Master Chimie clinică și de laborator sanitar de la Facultea de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul Biologie-Chimie au participat la Conferința Internațională „Students for Students” care a avutloc la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cei patru sudenți și-au prezentat lucrările în calitate de tineri cercetători, sub îndrumările domnilor profesori coordonatori Conf. Dr. Ing. Otilia Bizerea, Conf. Dr. Ing. Daniela Dascălu, Lect. Dr. Beatrice VladOros, Lect. Dr. Corina Duda-Seiman.

18

Pe lângă prezentarea posterelor, aceștia au participat la prelegeri susținute de diferiți cercetători invitați din afara țării, training-uri pe tematici privind proprietatea intelectuală etc, vizite în centrele de cercetare din cadrul facultății și numeroase activități de socializare, atât cu ceilalți participanți, cât și cu organizatorii conferinței, astfel legând prietenii puternice, pavânddrumulspre viitoare invitații la conferințe și eventuale colaborări. Impresiile adunate, dar și cele lăsate la ClujNapoca au fost doar pozitive, studenții dând dovadă de dăruire pentru viitoarea lor carieră în minunata lume a chimiei. Aceștia au demonstrat faptul că se pot crea rezultate profesionale frumoase îmbinând munca, pasiunea pentru știință, dar și distracția.

19


coMPETIȚII

Locul doi pentru UVT, în „Hexagonul Facultăților de Drept” 2018

R

ezultat remarcabil pentru studenții UVT. Echipa Facultății de Drept din cadrul Universităţii s-a situat pe locul II în cadrul „Hexagonului Facultăților de Drept”, cel mai prestigios concurs studenţesc național în domeniul dreptului, organizat anual între echipele facultăţilor de drept ale Universității din București, Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universităţii „Al.I. Cuza” Iași, Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, Universităţii din Craiova și Universităţii de Vest din Timișoara. Concursul include trei probe științifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituțional) și patru probe sportive (fotbal, street-ball, tenis de masă, șah). Rezultatul confirmă apartenența studenților Facultăţii de Drept la elita învăţământului superior juridic din România şi se adaugă performanţelor obţinute de echipele Facultăţii la concursurile internaţionale şi europene de drepturile omului şi drept internaţional public. Facultatea de Drept a UVT s-a situat pe podium la toate probele ştiinţifice: echipa de Drept constituțional, formată din Alexandra Olariu şi Alexandra Modrea și coordonată de lect. dr. Andreea VerteșOlteanu, a ocupat locul I; echipa de Drept civil, formată din Sena Birgean și Geanny Mărinică și coordonată de drd. MaximilianAndrei Druță, a ocupat locul III; echipa de Drept penal, formată din Andrei Zlatan Botezatu și Flavius Diblaru și coordonată de lect. dr. Laura Stănilă, a ocupat locul III. La pregătirea studenților au mai contribuit conf. dr. Florin Mangu, lect. dr. CodruţaGuzei-Manguşi drd. Alexandra Bob (drept civil), respectiv drd. Cristina Nicorici (drept penal).

20

Totodată, Facultatea de Drept din Timişoara a obţinut locul I la proba de street-ball, respectiv locul III la proba de tenis de masă. Pregătirea echipelor pentru probele sportive a fost coordonată de prof. dr. Florin Moţiu şi lect. dr. Sergiu Stănilă. Rezultatele obținute se înscriu în linia ascendentă a participărilor din ultimii ani la „Hexagonul Facultăţilor de Drept”, în ultimii șase ani Facultatea ocupând trei locuri II și două locuri III în clasamentul general al competiției. „Calitatea procesului educațional din Universitate este confirmată și de astfel de concursuri. Ne măsurăm și intrăm în competiție cu cei mai buni, iar rezultatele sunt absolut onorante. Linia ascendentă a rezultatelor din ultimii ani arată preocuparea comunității noastre de a se îmbunătăți în permanență“, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea. Echipa Facultății de Drept din cadrul UVT a fost alcătuită din: Alexandra Olariu, Alexandra Modrea (Drept constituţional); Sena Birgean, Geanny Mărinică (Drept civil); Andrei Zlatan Botezatu, Flavius Diblaru (Drept penal); Sorin Bîzu (tenis de masă); Sabrina Duțu, Larisa Parlea, Bianca Vaisa, Ana Maria Preda, Roxana Oprea (street-ball); Răzvan Stolojescu, Alexandru Ștehuță, Igor Jivcovici, Alin Cazmir, Robert Radu Schmidt, Nicola Carabenciov, Dan Bădeț, Robert David Nicorici, Filipp Zan (fotbal); Petru Mihai Viocan (şah).

21


coMPETIȚII

Concursul național de Fizică pentru elevi „Constantin Sălceanu“

S

âmbătă, 21 aprilie 2018, Facultatea de Fizică a organizat ediția din 2018 a Concursul Național de Fizică pentru elevi Constantin

Sălceanu. Facultatea de Fizică din Timișoara organizează anual concursul de fizică „Constantin Sălceanu”, începând cu anul 2003, în vederea promovării interesului pentru Fizică în rândul elevilor de liceu și, desigur, pentru selectarea de viitori studenți. Concursul constă dintr-o singură probă scrisă de trei ore, cuprinzând probleme de fizică şi întrebări teoretice din programa pentru examenul de Bacalaureat. Participarea la concurs este gratuită, pe baza înscrierii nominale trimise la Facultatea de Fizică. La prezenta ediție a concursului au participat 123 de elevi din clasele IX-XII, din județele Alba, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Sibiu și Timiș. Un număr de 51 de elevi au obținut punctaj de peste 60 de puncte, ceea ce le permite, conform cu Regulamentul de admitere al Facultății de Fizică a UVT, să fie admiși la concursul de admitere la Facultatea de Fizică.

22

Catalysts Coding Contest

F

acultatea de Matematică şi Informatică a găzduit în 27 aprilie 2018 concursul online de programare organizat de compania austriacă Catalysts Software. Concursul, destinat elevilor, studenţilor şi absolvenţilor, s-a desfăşurat simultan în 37 locaţii (Austria, Belgia, Croația, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Moldova, Serbia, Spania, România, Ucraina, Ungaria şi Africa de Sud) iar numărul total de participanţi a fost 3000. In România concursul fost găzduit în 5 locaţii (Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi şi Timişoara). In locaţia din Timişoara au participat 65 de concurenţi majoritatea fiind elevi de la licee din Timişoara (Colegiul Naţional Bănăţean, Colegiul C.D. Loga, Liceul Grigore Moisil) şi studenţi de la Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest din Timişoara. Premiile 1 și 2 au fost obţinute de către participanţi afiliaţi la Universitatea Politehnica respectiv la Universitatea de Vest din Timişoara. Detalii despre concurs pot fi găsite la https://contest. catalysts.cc/en/

Participarea la Concursul Național Studențesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu”

Î

n perioada 20-22 aprilie, studenții Facultății de Fizică a UVT au participat, ca în fiecare an, la Concursul Național Studențesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu”, a cărui ediție 2018 a fost găzduită de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Echipa de 5 studenți care a reprezentat Facultatea de Fizică UVT a obținut premiul 2 la anul I (Hațegan Sergiu) si două mențiuni, una la anul I (Mohuț Andrei) si una la anul III (Szakal Izabela). Echipa de studenți a fost coordonată de conf. univ. dr. Paul Barvinschi, cadru didactic al Facultății de Fizică din UVT. Concursul „Dragomir Hurmuzescu” urmărește stimularea pregătirii de calitate a studenților fizicieni din universitățile românești.

Concursul se adresează studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență, iar inițiativa organizării lui aparține Facultăților de Fizică membre ale Consorțiului „Universitaria”, care, împreună cu reprezentanții Universității din Craiova, l-au organizat anual prin rotație, începând cu anul 2012. Pentru studenții anilor I și II, concursul „Dragomir Hurmuzescu” constă în rezolvarea de probleme de fizică, din domeniile fundamentale ale acesteia, iar pentru studenții anilor terminali concursul constă în prezentarea orală a rezultatelor activității de cercetare a fiecărui concurent, pe o anumită temă, de regulă aceea aleasă pentru lucrarea de licență.

23


coMPETIȚII / DIVERSE

GEOMONDIS – Etapa Regională Timișoara 2018

A

nul acesta, Etapa Regională de la Timișoara a concursului dedicat liceenilor pasionați de geografie a ajuns la cea de-a IX-a ediție. „GEOMONDIS”, căci despre el este vorba, a devenit o tradiție atât în cadrul Departamentului de Geografie al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, cât și în rândul membrilor Asociației Studenților Geografi din Timișoara (GEOTIM), în fiecare an lucrând împreună pentru organizarea acestui eveniment și reușind să descopere din ce în ce mai multe minți creative și dornice să își arate cunoștințele într-ale geografiei. „GEOMONDIS” s-a desfășurat în data de 21 aprilie 2018, în spațiul Universității de Vest din Timișoara, liceeni reușind astfel să între în contact cu mediul academic timișorean și să descopere ceea ce înseamnă să fii student într-unul din cele mai mari centre universitare din țară. Concomitent, celelalte Etape Regionale ale concursului s-au desfășurat în cadrul altor centre universitare din țară, anume : Universitatea Babeș-Bolyai din ClujNapoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București. Alături de membrii Asociației Studenților Geografi din Timișoara (GEOTIM), participanții au fost întâmpinați de două cadre didactice ale Departamentului de Geografie, decanul Facultății de Chimie, Biologie,

24

Geografie, doamna conf. univ. Dr. Cătălina ANCUȚA și directorul Departamentului de Geografie, domnul lector univ. Dr. Sorin PAVEL, care au vorbit la deschiderea evenimentului și le-au oferit cuvinte de încurajare elevilor. De asemenea, președintele actual al Asociației Studenților Geografi din Timișoara (GEOTIM), Csato Attila, student în cadrul Departamentului de Geografie a oferit o prezentare detaliată despre Asociație, data de 21 aprilie fiind și zi de sărbătoare în rândul membrilor GEOTIM, Asociația sărbătorind 27 de ani de la înființarea sa. La finalul zilei, după finalizarea activităților și a probelor scrise și orale, echipa Colegiului Național „Elena Ghiba-Birta” din Arad a fost declarată câștigătoare, fiind urmată de către echipele Colegiului „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din Arad (II) și a Liceului Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad (III). Primele două echipe clasate au avut ocazia de a reprezenta atât liceele lor, cât și zona de Vest și de Sud-Vest a României în cadrul Etapei Naționale a concursului, ce s-a desfășurat anul acesta în orașul Cluj-Napoca.

Stephen Hawking - O viață dedicată științei Dezbatere și proiecție de film, la UVT

F

acultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara a dedicat o serie de evenimente personalității complexe a unuia dintre cei mai mari cosmologi: fizicianul și teoreticianul originii universului, Stephen Hawking. Sub tematica Stephen Hawking - O viață dedicată științei, Universitatea a organizat o dezbatere și o proiecție de film. Evenimentul a debutat cu prezentarea dr. Robert Blaga „Găuri negre și universuri paralele - moștenirea lui Stephen Hawking” și a continuat cu proiecția celebrului film ”The Theory of Everything” (r. James Marsh). La final, participanții au fost invitați la discuții pe tema vieții marelui Stephen Hawking și a originii universului.

25


DIVERSE

Metode moderne de predare pe bază de jocuri (gamification), dezbătute la UVT

S

tudenții economiști își pot îmbunătăți abilitățile practice, prin intermediul spațiilor virtuale de lucru adaptate la cerințele pieței. La sfârșitul lunii aprilie, la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor a Universității de Vest din Timișoara s-a desfășurat cea de-a șaptea întâlnire de lucru în cadrul proiectului Erasmus+ „I Trust My Competency in Accounting and Finance via Gamified Learning Platform”, proiect implementat întrun consorțiu internațional (mediul academic, companii IT), în care FEAA este partener. Proiectul are o durată de 2 ani și are ca obiectiv dezvoltarea unei platforme de învățare pe bază de jocuri (GLP) pentru domeniul financiar-contabil. Astfel, materialele educaționale care vor fi create (jocuri, simulări, video training) vor contribui la îmbunătățirea abilităților practice ale studenților, prin generarea de spații virtuale de lucru adaptate la cerințele pieței. „În societatea de astăzi, în care smartphone-ul și internetul sunt elemente indispensabile stilului de viață al tinerilor, utilizarea tehnologiei în activitatea de predare reprezintă o provocare tot mai mare. FEAA este o facultate dinamică, orientată spre viitor și preocupată de adaptarea sa la noutățile procesului educațional, în conformitate cu cadrul European de competențe digitale. Ideea de gamification stârnește un real interes la nivel internațional, motiv pentru care considerăm că reprezintă o bună oportunitate pentru dezvoltarea de alte proiecte internaționale ” a declarat Claudiu Boțoc, responsabil de proiect din partea UVT.

26

Schimb de experiență între studenții biologi și biochimiști din Timișoara și Cluj-Napoca

S

ub titulatura „DESCOPERĂ O ALTĂ FACULTATE Exchange 2018”, s-a derulat un prim schimb de experiență între studenții biologi și biochimiști din cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie și cei de la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În perioada 25 martie – 1 aprilie 2018 a avut loc prima etapă a acestui schimb, în timpul căreia, studenții timișoreni au fost primiți cu mare bucurie și căldură de către gazdele de la Cluj-Napoca. Schimbul de experiență a continuat cu vizita a 15 studenți clujeni, în perioada 22-29 aprilie la Timișoara. Timp de o săptămână, studenții clujeni au participat la cursurile și laboratoarele oferite de cadrele didactice de la specializările Biologie și Biochimie și s-au bucurat de frumosul oraș de pe Bega. S-au derulat numeroase activități puse la dispoziție de către studenții organizatori și conducerea facultății. Printre aceste activițăți s-au numărat: turul orașului Timișoara, un tur al parcurilor (Parcul Rozelor, Parcul Copiilor, Parcul Botanic), vizită la Fabrica de Bere Timișoreana, vizită la Muzeul Revoluției 1989, vizită la Muzeul Satului Bănățean și la Grădina Zoologică. Studenții vizitatori s-au bucurat de seri sociale. Vizita la Timișoara s-a concretizat în consolidarea relațiilor de prietenie iar la finalul proiectului, feedback-ul primit a fost unul pozitiv din toate punctele de vedere: de la condițiile de cazare, continuând cu informațiile primite la cursuri și deschiderea pe care au găsit-o aici, în special cu privire la relația de comunicare profesor-student.

27


DIVERSE

Schimb de experiență Timișoara – București 2018 Tradiția chimiștilor continuă

Î

n perioada 15 – 29 aprilie 2018 a avut loc o nouă ediție a proiectului Schimb de Experiență între Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie și Universitatea din București, Facultatea de Chimie. În săptămâna 15 – 22 aprilie, Timișoara a primit vizita a 15 studenți bucureșteni, urmând ca în săptămâna imediat următoare, 22 – 29 aprilie, 15 studenți ai Facultății de Chimie, Biologie, Geografie să se deplaseze la București. Proiectul este unul de tradiție între cele două facultăți, fapt ce dovedește că legătura (chimică) dintre studenții chimiști ai celor două instituții rămâne la fel de puternică. Astfel, fiind surprinși în mod plăcut de oraș, de baza materială a facultății și a universității, de prietenia dintre studenți și, nu în ultimul rând, de strânsa colaborare cu cadrele didactice, vizitatorii noștri șiau declarat afinitatea față de Timișoara, cu promisiunea că vor reveni cu proxima ocazie, poate chiar la studii. Desigur, a urmat vizita în capitală, unde întotdeauna ai ceva de văzut. De asemenea, baza materială a Facultății de Chimie din București este una cel puțin la fel de impresionantă. Iar orașul nu mai are nevoie de nicio descriere, Bucureștiul fiind mereu o atracție turistică și o oportunitate de a te dezvolta în carieră. Rolul acestui schimb a fost de a arăta studenților din ambele centre diferite metode de predare sau chiar de lucrări în laborator, prezentarea bazelor materiale și a ofertelor educaționale în vederea unor posibile deplasări de studiu, cum ar fi ciclul de master sau doctorat, de a vizita un alt oraș de mare anvergură, de a forma noi prietenii, colaborări precum și de a crea amintiri de neuitat pentru toți participanții.

28

29


DIVERSE

Zilele Carierei în Chimie și Biologie

D

epartamentul Biologie-Chimie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie a organizat în data de 26 aprilie 2018 evenimentul cu tema Zilele Carierei în Chimie și Biologie. La acest eveniment au participat reprezentanți ai mai multor agenți economici și institute de cercetare, dintre care numeroși alumni ai Departamentului BiologieChimie și în cea mai mare parte angajatori ai absolvenților celor 8 programe de studii de licență, master și doctorat oferite de acest departament: BBraun SRL, STADA Hemofarm SRL, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială - ECOIND, Romanian New Materials Cluster, Tehnical MGT, Institutul de Chimie al Academiei Române filiala Timișoara. Reprezentanții agenților economici și ai institutelor de cercetare au expus studenților așteptările pe care le au de la specialiștii pe care îi angajează și oferta pentru stagii de practică și/sau internship-uri. Pe lângă informațiile primite direct de la potențialii angajatori, studenții chimiști și biologi au fost informați și cu privire la oportunitatea de a deveni antreprenopri, oportunitate pe care o oferă instituția noastră prin implementarea proiectului SMART Start-up care vizează formarea de competențe antreprenoriale și finanțarea cu maxim 156000 lei a unei afaceri fondate în domeniul știintelor exacte și ale naturii. Studenții au participat în număr foarte mare la eveniment fiind dornici să ia contact direct cu agenții economici și institutele de cercetare pentru a obține informații cu privire la oportunitățile de carieră și/sau stagiidepregătire practică de specialitate/internshipuri. Dialogul dintre reprezentanții agenților economici, ai institutelor de cercetare, studenți și cadre didactice participante a condus la concluzia că pasiunea, creativitatea și implicarea, dublate de cunoștințe și competențe specifice,sunt premisele reușitei în carieră a proaspeților absolvenți.

30

Facultatea de Arte și Design, la început de primăvară Expoziția „Somn ușor și Poftă bună!”

E

xpoziția de la Galeria Subterană a Casei Artelor a prezentat o incursiune experimentală și ludică a studenților anului III Arte Decorative - ceramică și textile, de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. „Abordarea unor subiecte îndeobște asociate zonei personale sau chiar intime cum sunt dormitul sau mâncarea, are ca rezultat bucuria de a experimenta cu forma, materialitățile, textura și culoarea, dar și un joc conceptual aflat adesea în zona absurdului” a spus doamna lector univ. dr. Daniela Catona, coordonatorul proiectului.

31


DIVERSE

Expoziția Textilisme 5/2

E

xpoziția a implicat, atât în organizare cât și în participare și prezentare, studenți care au înțeles exact procesul unei expuneri și a unei prezentări. Prezentă pe simezele Muzeului de Arte „Casa Simian” Râmnicu Vâlcea, a creat un ecou pozitiv în acest oraș, aceasta fiind onorată cu prezența publicului vâlcean. Artele Textile s-au bucurat de apreciere, studenții fiind încântați de atenția primită în acest oraș.

32

V for Vintage#20

Î

n calitate de partener, Facultatea de Arte și Design din Timișoara a prezentat creațiile realizate de studenții și masteranzii specializării Modă-Design Vestimentar în cadrul târgului de design contemporan și cultură vintageV for Vintage#20, la The Landmark, București, în perioada 21 – 22 aprilie 2018. Richard Hamilton a descris arta Pop ca fiind „tranzitorie, expandabilă, ieftină, produsă în serie, juvenilă, spirituală, sexy, artificială” … adică expresia estetică a unui spirit ireverent, liber și colorat, propriu societății de consum. Proiectul Make it Pop!, valorifică aceste calități ale culturii consumeriste care definesc moda contemporană, într-o micro – colecție solară, dinamică, vie și optimistă, ce mixează și mizează pe conexiunea și armonia grafică și cromatică dintre printurile standardizate– buline, dungi și mici imprimeuri geometrice. Proiectul Perfect Imperfection vede arta ca referent. Preia teme ale artei contemporane pe care și le asumă, transformându-le în teme de design. Într-un dialog continuu cu un reper cultural major, creațiile individuale privesc vestimentația ca instrument de comunicare și senzor al modului nostru de a trăi și imagina, acum. Cu gândul la LucioFontana, Hermann Nitsch, YayoiKusama... Proiectul Duende vorbește despre puterea artei de emoționa profund, prin expresivitate și autenticitate. Pornind de la un pretext creativ comun, cel al relației dintre artă și moda contemporană, dezvoltă viziuni estetice și conceptuale individuale diferite. Au participat studenții și masteranzii: Costean Claudia Maria /Sidoreanu Amos Midas / Vișovan Mihaela /Blajovan Andreea / CsiszarBorbala /Cassonato Iosefina/Bianca Chiriac/Maria Dombrov/ Iovanaș Iana / Kovacs Nora / LinzenboldVanessa / Mazilița Maria / Petrican Sonia / Ungureanu Denisia / Văraru Mădălina / Virag Elisabeth / Ghencea Alexandru / Ilie Florina / Piscureanu Ionuț / Claudia Negulici / Adina Orboi / Andreea Pleșa / Alexandru Pruteanu / Cecilia Rodean / HaneloreSchadt, coordonați de către doamnele conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor, lector univ. dr. Cristina Lazăr, asist. univ. dr. Sandra Suciu și cadru didactic asoc. dr. Corina Mutu Coordonator participare FAD: conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor

33


DIVERSE FashionWeek - European Fashion Talent Design Competition

T

radiția Fashionweek, începută la Paris cu ani în urmă, a ajuns a face acum înconjurul lumii. În cadrul ediției FashionWeek European Fashion Talent Design Competition, de la Novi Sad, Serbia, desfășurată în perioada 24 - 29 aprilie 2018, studenta facultății noastre, Andreea Pleșa, a obținut premiul III. Suntem mândri de tine!

34

Expoziția FILOARTE

O

rganizată de către Asociația Clubul LIONS IRIS din Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara este o manifestarea-concurs, aflată deja la cea de-a 9-a ediție. În acest an, evenimentul a reunit lucrări ale studenților specializării Arte plastice - Grafică, realizate în maniere și tehnici exploratorii specifice, cu o tematică variată. Vernisajul a avut loc miercuri 25 aprilie, la Filarmonica Banatul din Timișoara, în prezența doamnei Dr. Manuela Buzescu – președinte al Asociației Clubul LIONS IRIS și a domnului Prof. univ. dr. VicăAdorian, Decan al Facultății de Arte și Design. Coordonatorul proiectului a fost doamna Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, Prodecan al FAD.

35


DIVERSE

Activitate artistică și de cercetare, la Facultatea de Muzică și Teatru

L

una aprilie a fost marcată de câteva evenimente de excepție, coorodnate de cadrele didactice și studenții Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT. Facultatea, prin Centrul de Cercetare Muzicală și Transdiciplinară în parteneriat cu Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca a organizat la inițiativa domnului lector dr. Mihai Popean Simpozionul Național cu Participare Internațională de Cercetare Transdisciplinară pe teme de Cogniție Muzicală, prima ediție, Timișoara, România, 17 aprilie 2018. Lucrările simpozionul s-au desfășurat la Universitatea de Vest din Timișoara, în amfiteatrul A01, la care au participat cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, specialiști și cercetători în științele cognitive sau asociate. Invitatul principal, profesorul și cercetătorul Verner Peter Bingman de la Bowling Green State University din Ohio, SUA, a inaugurat simpozionul în calitate de keynotespeaker cu prezentarea The changing brain and the musical mind – susținută în limba engleză, aducând numeroase exemple din bogata sa experiență în domeniu. Au urmat comunicări în limba engleză și limba română, susținute de lector dr. Paul Sârbescu Facultatea de Psihologie UVT, dr. ing. Laura Stan USAMV Cluj-Napoca, lector dr. Mihai Popean Facultatea de Muzică și Teatru UVT, lector dr. Mihai Ungureanu Facultatea de Muzică și Teatru UVT, dr. Mihaela Aurora Christi student masterand Facultatea de Muzică și Teatru UVT, lector dr. Liliana Popa Facultatea de Arte și Design UVT, prof. Florina Mariana Grecu Colegiul Național Bănățean Timișoara, profesor psihopedagog Adriana Ramona Ichim Centrul de resurse și Asistență Socială “Speranța” Timișoara (Site-ul simpozionului https://mcsym.weebly.com/.). Rezultatele acestui simpozion inedit vor fi publicate în revista de cercetare transdisciplinară MUSIQ https://ccmtmusiq. weebly.com. În zilele de 25, 26 și 27 aprilie au avut loc la Filarmonica Banatul, sala Capitol, trei concerte cu lucrări aparținând Maestrului Remus Georgescu, în cadrul evenimentului dedicat aniversării sale. A mai fost interpretată și lucrarea Sufletul satului a lect.univ.dr. Gabriel Mălăncioiu, pentru soprană, flaut și vioară pe versuri de Lucian Blaga cu participarea artiștilor: Rut Iovescu, Vlad Colar, Cristina Mălăncioiu Notăm și Conferința MAESTRUL REMUS GEORGESCU ÎN DIALOG CU STUDENȚII, eveniment ținut la Facultatea de Muzică și Teatru, sala Orpheum, marți, 24 aprilie 2018.

Al XI-lea Festival Shakespeare la Craiova

Î

n perioada 23 aprilie – 6 mai 2018 a avut loc la Craiova cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, dublat de conferința ESRA „Viewing and Reviewing Shakespeare in Performance”, organizată de asociația ESRA, Universitatea din Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu participarea mai multor cercetători, cadre didactice, regizori și studenți-actori din Franța, Irlanda, Marea Britania, SUA, Ucraina, România etc., precum și trupe de teatru din Franța, Marea Britanie, Corea de Sud, Japonia și România. Evenimentul a inclus și concerte în aer liber, reprezentații comunitare și piese de teatru pentru copii (marionete).

Conferința propriu-zisă a constat dintr-o serie de mese rotunde dedicate mai întâi vizionării și apoi recenzării unor piese shakespeariene ca „Miezul unei nopți de vară”, „Macbeth”, „Măsură pentru măsură”, „Furtuna” etc., prezentate în cadrul festivalului. Din partea Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT a participat la eveniment în perioada 2830 aprilie Andreea Serban, la două mese rotunde dedicate vizionării și recenzării „Measure for Measure” (în regia lui Declan Donellan, prezentată de Teatrul Pușkin din Moscova în colaborare cu compania londoneză Cheek by Jowl) și „The Tempest” (în regie și interpretare japoneză).

Lect. univ. dr. Eudjen Cinc 36

37


DIVERSE

Festivalul Internațional Francofon de Improvizație și Teatru de la Timișoara (FIFITUT)

Î

n perioada 27-30 martie 2018 a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Francofon de Improvizație și Teatru de la Timișoara (FIFITUT), organizat de Institutul Francez din Timișoara în colaborare cu Universitatea de Vest. Timp de 4 zile, studenți din mai multe centre universitare din țară (Craiova, București, Iași, Brașov, Timișoara) și străinătate (Serbia, Franța) au participat la mai multe activități propuse de formatori precum Nathalie Ducasse, Lionnel Lainard și Renaud Leclercq, dovedindu-și talentul și spiritul creativ în spectacolele de improvizație desfășurate în mai multe seri la rând. Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată de o echipa compusă din patru studente de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie: Lucia Lobonț, Lucia Botnari, Andreea Burtea și Andrada Tecar, sub îndrumarea doamnei asist. univ. dr. Ileana Neli Eiben.

38

39


DIVERSE

TIMillusions atelierul de improvizație teatrală

L

ectoratul francez din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează miercurea, orele 18- 19:30, sala 042, atelierul de improvizație teatrală TIMillusions. Alături de echipa de improvizație, veți putea descoperi noi modalități de exprimare verbală și nonverbală, bazate pe încredere și solidaritate! Improvizația înseamnă spontaneitate, prietenie, muncă în echipă și acceptarea celuilat! Formatori: Lucia LOBONȚ, Asist. univ. dr. Neli Ileana EIBEN Cu participarea: Melissei Abrantes, Studentă Master 2, Université d’Artois, Franţa

40

Workshop dedicat scrierii de proiecte în domeniul științelor umaniste la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

I

nițiate de către prodecanul responsabil de activitatea științifică la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, workshopurile ce vizează modalitățile concrete de scriere și de accesare de proiecte în domeniul științelor umaniste – Drumul către proiectul de cercetare – au continuat în luna aprilie cu a doua parte a prezentării susținute de către dr. Mădălina Chitez, cercetător asociat al Departamentului de limbi și literaturi moderne din cadrul facultății. Prezența numeroasă la primul workshop, discuțiile vii iscate, precum și răspunsurile la chestionarul anonim din finalul întâlnirii au confirmat rolul catalitic al acestora, fiind stabilite astfel reuniri periodice pe subiecte din această sferă. Dacă primul workshop a fost preponderent teoretic, cel de-al doilea, desfășurat în 18 aprilie, a cuprins exerciții concrete de scriere de proiecte. Astfel, celor aproximativ cincisprezece participanți le-au fost oferite prezentări concrete în selectarea de proiecte: apeluri adecvate, alegerea echipei de lucru și a partenerilor, dar și structurarea discursului propunerii, termeni-cheie utilizați. Totodată, au fost indicate câteva proiecte naționale câștigătoare în domeniul științelor umaniste și, pornind de aici, au fost conturate modele de proiecte de cercetare, în care fiecare participant a fost implicat direct, construindu-și propria aplicație. Potrivit chestionarului completat de către participanți, întâlnirea din luna mai se va focaliza asupra problematicii financiare.

41


calendar evenimente

CALENDAR EVENIMENTE FACULTĂȚI UVT MAi 2018 Denumirea evenimentului

Facultatea

Locul de desfășurare

04.05

Atelier închis „De la DADAism la CONCEPTual” – în cadrul proiectului StudentFest2018: ABSTRACT

Arte și Design

Atelierele M04 și M09, FAD

04.05-11.05

Atelier închis „Dezvoltare Concept” – în cadrul proiectului StudentFest2018: ABSTRACT

Arte și Design

Atelierele M07 și M13, FAD

05.05-06.05

Atelier închis „Conceptual Patterns” – în cadrul proiectului StudentFest2018: ABSTRACT

Arte și Design

Atelierele M04 și M09, FAD

10:00-17:00

06.05

Conferință pe teme de dezvoltare personală și spirituală – Maestrul tibetan Karma Tanpai Gyaltshen

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

16:00-19:00

07.05-08.05

Atelier închis „Metamorfoză de lână” – în cadrul proiectului StudentFest2018: ABSTRACT

Arte și Design

Atelierele M04 și M09, FAD

09:00-12:00

07.05

Workshopul de inițiere în jurnalism Crashkurs: Einführung in den praktischen Journalismus. Schreibwerkstatt

LIT - Colectivul de limba și literatura

germană împreună cu ziarul local de limbă germană “Banater Zeitung”

LIT (sala 202)

08.05-09.05

Timișoara Fashion Week - prezentarea a 9 colecții vestimentare -

Arte și Design

Venue Ballroom Events

09.05

Proiect „Poftă bună!”, în cadrul Zilei Europei - studenți FAD – Arte Decorative, anul III

Arte și Design

Piața Libertății, Pavilionul Italiei

09.05-10.05

Atelier de ceramică – în cadrul proiectului StudentFest2018: ABSTRACT

Arte și Design

Curtea FAD

9:00-15:00

10.05-12.05

Atelier de tehnică de pictură – în cadrul proiectului StudentFest2018: ABSTRACT

Arte și Design

Curtea FAD

16:00-21:00

14.05

Expoziție Hashtag Offline – masteranzi ITA, anul I

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

14.05-19.05

Meta-Morph – Gabriel Kelemen, expoziție de desene-proiecție video lansare album „The Universal Sphere Vortex Principle”

Arte și Design

Centrul Multifuncțional Bastion

14.05-22.05

Expoziție a programului de studiu modă-design vestimentar

Arte și Design

Galeria Primăriei

17.05-18.05

Conferința Internațională - British and American Studies, ediția a XXVIII-a

LIT

LIT și BCUT

8.00-16.00

19.05-27.05

Romanian Design Week - prezentarea a două colecții vestimentare selecționate -

Arte și Design

București

10:00

19.05

Concurs FMI

Matematică și Informatică

UVT

10:30

21.05-25.05

Workshop Ulrike Ettinger/Barbara Schrödl

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

24.05-26.05

Conferința națională de fizică TIM 18

Fizică

UVT - Facultatea de Fizică

29.05-02.06

Conferința internațională itinerantă GAP: Geometry and Physics, ediția XVI

Fizică, Matematică și Informatică

UVT

31.05

Talk: Beral Madra și Răzvan Ion

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

Data (Cronologic)

42

ORA

11:00-19:00 14:00

9:40-11:10 și 11:20-12:50

13:00

12:00

43


44