Page 1

CASP 25 Número 422 · Gener-febrer 2018

EDITORIAL Ja tenim calendari de desplegament de l’H2020

C

om us comentava a l’editorial del Casp25 anterior, en els darrers anys, a totes les etapes educatives de Jesuïtes Casp s’han fet importants esforços de transformació de l’acció educativa tenint en compte el Model Educatiu de Jesuïtes Educació (MEJE), que fonamenta l’Horitzó 2020. Fa 4 cursos vam posar en marxa l’Educació Infantil a Casp, amb el nou model pedagògic MOPI, i aquest curs hem començat la Primària Inicial (PIN). Són dues etapes que ja implementen plenament els essencials de l’Horitzó 2020. En els darrers mesos, el Consell de Direcció ha fet una profunda revisió del Pla Director per ajustar el desplegament de l’Horitzó 2020 als interessos de la nostra comunitat educativa, tant pel que fa als educadors com als alumnes i les famílies. Una vegada compartida una proposta de calendari amb la Direcció General de JE, i validada en el Consell de Directors de JE, s’ha acordat que en el curs 19-20 iniciarem la Nova Etapa Intermèdia (NEI) a 1r de l’ESO. Entre els factors que hem valorat per prendre aquesta decisió assenyalem: que en dos anys totes les etapes estaran en procés de canvi profund (en el curs 18-19 també incorporarem algunes propostes del nou Batxillerat de JE); que l’esforç d’innovació que hem anat fent fins ara es podrà consolidar en incorporar tots els elements del model (equips docents, espais...); que aquest calendari permetrà que més alumnes i famílies puguin gaudir de la transformació profunda i que el procés de desplegament de l’H2020 no s’allargui tant en el temps. La nostra reflexió ha tingut en compte la sostenibilitat tant humana com econòmica del projecte. Evidentment que tenim davant importants inversions econòmiques (en formació dels educadors i millora d’espais) però tenir la previsió clara per als propers anys ens permet planificar millor. Estem convençuts que aquesta és una bona proposta per a la nostra escola i per a tots els que en formem part, educadors, alumnes i famílies. Maite Andreu Directora General

LA PAU ÉS EL CAMÍ

E

l dimarts 30 de gener vàrem celebrar a la nostra escola el DENIP (Dia Escolar per la No Violència i la Pau) que enguany hem dedicat a conèixer els Drets Humans (1948) i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (2015-2030), i a reflexionar-hi, fent una tria dels més entenedors i significatius per als alumnes en funció de la seva edat. A part de les dinàmiques pròpies de cada curs realitzades en les tutories, Bon Dia, seminaris o tallers... els alumnes han visitat l’exposició de FundiPau “Refugiats, per què?” que el mateix 30 de gener ens va presentar el President de l’entitat, Toni Soler. També s’han decorat els vestíbuls. Cal destacar que una de les activitats més rellevants i esperades són els agermanaments de 1r de PIN i de 2n, 3r i 4t de Primària amb el seus germans de l’ESO.

Els alumnes més grans han preparat per als més petits tot un seguit d’activitats sobre la pau, des de contes i cançons fins a manifestos i reflexions comunes. Als vestíbuls de Llúria i Casp i als passadissos de cada curs veureu els poemes, imatges, símbols i reflexions sobre la Pau fruit d’aquest treball.

Aquest curs també hem comptat amb l’ajuda dels voluntaris de Frontera Sud -alumnes de batxillerat compromesos amb un tracte just a immigrants i refugiats- per fer una dinàmica de sensibilització a 5è i 6è de Primària sobre aquest tema. Al Batxillerat els mateixos alumnes han organitzat tallers i xerrades al voltant de tres dels objectius de desenvolupament de Nacions Unides: assolir la pau i la justícia, la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic i la igualtat de gènere. Tot i que aquest és un dia dedicat especialment a la Pau, treballem sempre perquè -com diuen les pancartes de les façanes de l’escola- tinguem tots en el cor i en el cap, en el fer i ser de cada dia, el missatge “LA PAU ÉS EL CAMÍ”. Mireia Faura - Anna Quirós


CASP 25

Gener-febrer 2018

FOTONOTÍCIA

Dinora Puigbó, alumna de 1r de batxillerat, ha guanyat la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

L

Experimentem com els químics!

E

ls nens i nenes de P5 hem tingut la sort de gaudir d’un experiment que ens ha encantat. L’Oriol, el pare de la Roser, és químic i ha vingut a fer “minerals de laboratori”. A més a més, ha aparegut amb tot d’objectes que no havíem vist mai: pots de vidre, tubs, una màquina que escalfava i també barrejava les mescles... Abans de fer l’experiment ens ha fet una petita presentació teòrica i ens hem adonat que sabíem moltes coses dels minerals. I després ha vingut la part de posar-se mans a l’obra. Una mica d’un pols blau per aquí (60g), 100 ml d’aigua per allà, una bona remenada i llestos. Ja teníem el sulfat de coure preparat! El mateix hem fet amb l’alum potàssic, canviant la quantitat (de 60g a 30g) i el fet que era blanc enlloc de blau. L’objectiu és que després de deixar reposar les mostres tot el cap de setmana quan arribem dilluns a l’escola ens trobem que s’han convertit en cristalls de color blau i blanc respectivament. És la hipòtesi amb la que hem treballat tots i esperem que es compleixi!! 

a seva dissertació sobre “Revolució i Utopia” va ser seleccionada com a finalista i el dissabte 17 de febrer en va fer una brillant defensa davant del jurat de l’Olimpíada, que la va escollir com a guanyadora. La Dinora serà una de les representants de Catalunya a l’Olimpíada espanyola que tindrà lloc a Extremadura al mes de maig. Enhorabona!

Carnestoltes 2018

C

ada dia de la setmana, els ministres del Rei Neptú ens deien alguna cosa que havíem de portar l’endemà. El dilluns ens van fer portar un complement pel cap, el dimarts una roba blava, el dimecres ens van fer portar roba de pluja, i dijous roba de platja. El Carnaval va ser molt divertit. Tota la primària i l’infantil va anar disfressada d’algun element del mar: animals, mariners, submarinistes, pescadors, pirates, ecologistes de Green Peace i nàufrags. Abans de començar van dir que el rei Carnestoltes no volia venir. Tots estàvem morts de por perquè no podríem celebrar el Carnaval. Però a l’últim moment va aparèixer el Rei Neptú, el substitut del rei Carnestoltes. Vam poder celebrar el Carnaval d’una manera impressionant. Al final vam poder córrer i ballar una estona, va ser un Carnaval d’allò més emocionant! Carlos Domenech i Hugo Milà de 6èD

Els alumnes de 1r i 2n d’ESO vam celebrar la festa de Carnestoltes. Disfresses, música, i SOLIDARITAT amb el berenar que va organitzar una secció de 2n per recollir fons pel NEPAL. Tant alumnes com professors vam participar d’alguna manera, i estem molt contents de com va anar!

DAP

Poster of the body parts Hi there!

Sessions difusió Horitzó 2020:

Experiències innovadores per créixer Durant els mesos de març i abril, les famílies de Jesuïtes Casp estan convidades a participar en unes sessions / tallers per conèixer més a fons el desplegament de l’Horitzó 2020 a la nostra escola. Rebreu la invitació però aneu reservant les dates. 2n i 3r Primària: dijous 8 de març 4t i 5è Primària: dijous 12 d’abril 6è Primària, 1r i 2n ESO: dimecres 18 d’abril 3r i 4t ESO, 1r i 2n Batxillerat: dijous 26 d’abril

Today, we did a poster of someone’s body during the English class. We had a model on the wall made by the teachers. We were on the floor in groups of four. We had lots of coloured pencils and felt-tip pens to colour and draw. We wrote the names of the different parts of the body next to every body part. It was very funny, because we worked as a team and we learnt how to write all the body parts correctly. It was ok! Bye!!! Sol Boj, Amelie Sierra and Aaron Chaudry (students from 1r PIN D)


CASP 25

Gener-febrer 2018

FEM SALUT

ON/OFF # s@lut Aquest curs 2017-18 encetem un nou projecte dins del programa Fem Salut!: ON/OFF # s@lut

A

quest projecte va ser escollit el curs passat, de manera consensuada, en les diferents comissions: alumnes, famílies i professors-equip de gestió. Continuem treballant el projecte Esmorzo bé! sobre salut física i El món corre... camina, respira i pensa sobre salut emocional, però enguany incorporem, per treballar a l’escola i a casa, la salut tecnològica. El 24 de gener vàrem fer una trobada, al matí amb la subcomissió d’alumnes, i per la tarda amb la subcomissió de famílies, per elaborar un qüestionari que passarem més endavant a una mostra d’escolars per saber el punt de partida sobre l’ús de les pantalles, i valorar si som conscients de la seva influència en la salut. Us seguirem informant!

Reunió de la subcomissió d’alumnes

ESCOLES + SOSTENIBLES

Punt Verd Mòbil

E

l 18 de gener, com va sent habitual en aquests darrers anys, ens visità el camió verd punt mòbil. L’objectiu és ajudar a prendre consciència que cal utilitzar la deixalleria de barri i portar-hi els residus especials que no es poden deixar en els contenidors habituals del carrer. Aquesta iniciativa és promoguda pel programa de l’Ajuntament Escoles + Sostenibles que afavoreix l’educació mediambiental i vetlla per aconseguir unes escoles més responsables amb l’entorn. La nostra escola es va adherir el curs 2007-08 al programa. Des de llavors, s’han portat a terme en el nostre centre diverses iniciatives per millorar aquest àmbit. Aquesta activitat ha estat treballada prèviament a la classe, per conscienciar als nostres alumnes de la importància d’implementar al nostre dia a dia les conegudes “Tres Erres”: RECICLAR, REUTILITZAR i REDUIR.

L’Equip-Acció-Natura de 1r ESO (delegats d’escoles+sostenibles) carretejant materials de tota mena cap al punt verd mòbil. Com ells diuen: “Si la terra vols ajudar al punt verd has d’anar”.

A M PA

Sopar Solidari

D

esprés de l’èxit de la primera edició, al mes de juny del 2017 es va celebrar el II Sopar Solidari al pati de l’escola, organitzat per l’AMPA. En aquesta ocasió el lema va ser “Somriures pel Futur”, dedicat als nens i nenes amb una situació més difícil, perquè puguin accedir a una formació escolar i musical, mitjançant les ONGs Xamfrà (del Raval) i Open Cultural Center. En una nit màgica, en la que el bon temps ens va acompanyar, vam poder gaudir d’un sopar a l’aire lliure entre amics. L’exalumne David Ponsà (més conegut per Gary) va ser el presentador i conductor de l’acte, en el que també va haver-hi uns moments per recordar al Raimon Algueró, sj. Després de sopar, el grup RUN DOGS, del que forma part el professor d’anglès Martí Farràs, ens va animar la vetllada amb la seva actuació musical. Per finalitzar, vam fer un bingo solidari amb molts regals, sempre donacions d’empreses en les que treballen famílies de l’escola. La recaptació total val ser de 8.471,00 € i, descomptant les despeses no patrocinades, va quedar un import de 5.474,97€ per repartir entre les dues ONGs. Des d’aquí volem donar les gràcies a tots els que fan possible el Sopar Solidari: als assistents, a les aportacions Fila 0, als voluntaris de l’ESO i Batxillerat, al personal de l’escola, al Gary, als Run Dogs, als que fan aportacions pel Bingo i, en especial, als patrocinadors que, amb les seves aportacions, fan possible que la major part de la recaptació vagi destinada a una bona causa: ROCA, Dasler, Antics Alumnes de Casp i Vila Viniteca. Ja està en marxa el III Sopar Solidari: serà el 7 de juny. Ja podeu reservar la data, i organitzar els vostres sopars de classe, d’equip de bàsquet, futbol, hoquei o gimnàstica, de profes…. US ESPEREM A TOTS!!! Tots els que vulguin fer donacions de regals pel Bingo Solidari del III Sopar Solidari, us podeu posar en contacte per e-mail amb rosacarmendu@gmail.com

II Sopar Solidari. Juny 2017. El proper serà el 7 de juny de 2018. Us esperem a tots! Organitzar per:

Patrocinadors: Amb la col·laboració de:


CASP 25

Gener-febrer 2018

Espai Migdia

EMC

Händel…with friends!

E

n conèixer la possibilitat d’assistir a l’Espai Migdia del col·legi, la meva muller i jo no vàrem dubtar en anar-hi i conèixer els nous procediments educatius en aquesta àrea tan important per als nostres fills i, a la vegada, tan desconeguda per nosaltres els pares. Vaig descobrir que a l’hora del pati els nostres fills disposen de diferents possibilitats d’entreteniment fora del propi joc al pati: sala de lectura, sala de jocs de taula, sala de manualitats, etc... i sempre recolzats per monitors que interactuen amb els alumnes. També vaig conèixer les tècniques que utilitzen per introduir nous aliments, i assolir una dieta equilibrada  i variada a mesura que van creixent. Em va sobtar que, a partir d’una certa edat, els alumnes tenen un cert grau de llibertat per escollir el menjar i només són supervisats des de la distància. Això es reflecteix en el bufet de què disposen els alumnes més grans que poden triar entre diferents opcions. Recomano als altres pares que, almenys una vegada, visitin l’Espai Migdia i descobreixin com els seus fills gaudeixen del dinar i de l’esbarjo, tot rebent el suport dels professors i monitors en espais diferents de l’aula. Albert Nubiola

Els alumnes més grans poden triar entre diferents opcions

Des de l’Escola de Música ens hem proposat que els alumnes escoltin molta música. Per això treballem per promoure les audicions a les classes, així com les col·laboracions amb entitats com el Concurs de Piano Maria Canals o l’Institut del Teatre, també les sortides programades. L’èxit de la sortida a l’Auditori ens mostra un bon camí, que us animem a seguir. Recordeu: Händel and Friends?... molt millor Händel with Friends! Núria de Canals

U

na de les anècdotes més sonades de la Història de la Música va tenir lloc el dia que Händel estrenava els seus Reials Focs d’Artifici. El Concert, que celebrava la fi de la Guerra de Successió Austríaca, no va sortir com s’esperava: els petards van calar foc a part de la fusta de l’escenari, que va caure sobre el fossar dels músics. Afortunadament, res d’això va passar el passat diumenge 28 de gener, quan un grup d’alumnes i professors de l’Escola de Música vam anar a l’Auditori. El Concert “Händel and Friends” programava un recull d’obres de compositors barrocs, interpretats amb instruments antics. La posada en escena va ser molt acurada i artística, i no permetia treure els ulls de l’escenari... aquest cop sense cap incendi. El més destacable però, va ser el fet de poder compartir l’experiència amb la família i els amics. I és que els alumnes no només van preparar la sortida a les classes de Llenguatge, el Programa Preludi de l’Auditori va muntar uns tallers a l’Escola, el dissabte dia 20 de gener, i durant tot el matí, pares i fills vam poder gaudir de l’explicació de les obres del concert, endinsant-nos una mica més al món del 1700.

E S PA I D E P R E G À R I A

PA S S AT E M P S

Sobretot, per la natura, gràcies

A

ls sers humans ens ha estat donada una casa per viure que és el nostre planeta Terra. Tal com ens recorda el mite bíblic de l’inici del Gènesi, Déu ho ha posat tot a la nostra disposició: perquè en gaudim, perquè ens alimentem, perquè ens desenvolupem i portem a terme el nostre projecte de vida. Poques vegades considerem l’immens regal que això significa. Atrafegats com anem, hem perdut la capacitat d’afectar-nos davant del miracle de la vida: de reconèixer-ho, d’admirar-ho i de donar gràcies. No hem d’oblidar que no en som propietaris d’aquesta gran casa en la qual compartim veïnatge, sinó simples administradors. Mai hauríem d’oblidar que ho hem rebut (de Déu, de les generacions anteriors); i que n’hem de fer un ús adequat, respectuós, amorós. Perquè, quan en marxem, les generacions a venir n’han de continuar gaudint. Ens caldria aplicar aquella vella consigna que ens van ensenyar de petits: “deixa les coses una mica millor de com les has trobat”.

En aquesta casa mai hauríem de trencar les relacions de bon veïnatge: depenem els uns dels altres. I, potser massa tard, ens adonem ara que la casa és fràgil; i que els efectes dels nostres maldestres estils de vida l’estan malmetent (canvi climàtic, fenòmens meteorològics extrems: sequeres, inundacions, desgel, desertització...) Déu treballa per mi en la natura i el seu amor i la seva bondat m’arriben a través d’ella. Si puc reconèixer tant bé rebut1, no podré sinó explicitar un enorme i sentit gràcies per la natura, gràcies! Senyor, sobirà nostre, / que n’és, de gloriós, el teu nom per tota la terra! En el cel tens posada la teva majestat. (...) Quan miro el cel que han creat les teves mans, / la lluna i els estels que hi has posat, jo dic: «Què és l’home, perquè te’n recordis? / Què és un mortal, perquè el tinguis present?» Gairebé n’has fet un déu, / l’has coronat de glòria i dignitat, l’has fet rei de les coses creades, / tot ho has posat sota els seus peus: ramades de vedells i d’ovelles, / fins i tot els animals feréstecs, l’ocell que va pel cel i els peixos del mar, / i tot el que segueix els camins dels oceans. Senyor, sobirà nostre, / que n’és, de gloriós, el teu nom per tota la terra! (Psalm 8)

Dipòsit legal: B. 35.297-1975 - Edició Magenta Projectes, S.L. Imprès en paper ecològic.

1

Sant Ignasi Exercicis Espirituals #230-237

Les respostes (amb nom, cognoms, curs i secció) s’han de fer arribar a la secretaria del col·legi abans del divendres 23 de març. Feu una fotocòpia del passatemps i així no haureu de retallar la revista!!!

Revista Casp25 nº422 gener-febrer 2018  
Revista Casp25 nº422 gener-febrer 2018