UPDATE #07 Computrain

Page 1

UPDATE #07

Magazine voor IT-gebruikers en -professionals

Van traditioneel naar Agile en Lean: de woelige wereld van projectmanagement “Informatiebeveiliging is slechts 9 procent van de GDPR!”

Thomas de Jong van bol.com: “Ons credo: fail fast, fail often and learn fast.”

MARC VRIJHOF, CHIEF ENTREPRENEURIAL OFFICER VAN THE PRIVACY FACTORY

Weten hoe blockchain werkt?

December 2017


DE VISIE VAN… Hoe gaat bol.com om met actuele thema’s in IT? Op zowel technologisch als maatschappelijk gebied? Thomas de Jong, site reliability team manager bij bol.com, geeft antwoord.

Data science “Alles wat we doen bij bol.com, benaderen we vanuit de klantervaring. IT is hierin uiteraard geen uitzondering! Data science is de technische motor achter het personaliseren van de ervaring van onze ruim 7,5 miljoen klanten. In de afgelopen jaren is de klant, terecht, veeleisender geworden op die klantervaring. Waar vroeger ‘vandaag besteld, morgen in huis’ en de prijsstelling bijzonder waren, zoekt de klant tegenwoordig ook steeds meer inspiratie. De fysieke winkelervaring wordt ook online steeds meer verwacht. Data science kan hier enorm bij helpen. Bij ­bol.com volgt data science het gedrag en het voorspelt toekomstige aankopen van onze klanten. Op basis van onder andere deze voorspellingen, geven wij onze klanten productaanbevelingen om hen nog beter te kunnen helpen. We staan nog maar aan het begin en dat geldt ook voor de technieken die we hiervoor gebruiken. Op dit moment experimenteren we volop, om klaar te zijn voor de toekomst.”

DevOps “Bij ons gaat DevOps om ownership en autonomie; door autonomie vergroot je ownership en andersom. Onze scrumteams mogen hun eigen keuzes maken en een eigen koers varen, samen met de business. Het doel van alle scrumteams is om zo min mogelijk afhankelijkheden te hebben, zodat je binnen je team optimale resultaten kan behalen. Als IT heb je de verplichting naar de teams, business en klanten om dit te bereiken. Dit vereist naast techniek ook een culturele shift. Er is veel vertrouwen en een leap of faith nodig, om dit voor elkaar te krijgen. Daarom noemen we het DevOps-programma bij bol.com ‘Man on the Moon’. Want uiteindelijk zullen teams nog sterker performen waardoor de klantervaring verbeterd wordt.”

Continuous delivery “Continuous delivery is voor ons een middel om de klantervaring te verbeteren. Ons credo: fail fast, fail often and learn fast. Hoe kleiner de veranderingen die je doorvoert, hoe kleiner het risico. De kwaliteit neemt verder toe en de verstoringen nemen af. Het is niet zo dat er geen verstoringen zijn, maar wel veel minder en met veel minder impact. We zijn van één release per maand naar driehonderd kleine releases per maand gegaan. Hiermee leveren we een betrouwbare klantervaring. Onze volgende stap in autonomie, DevOps en continuous delivery, wordt het ontdekken wat de cloud voor ons kan betekenen.”

Security “Security en het bieden van een veilig winkelplatform staan bij ons hoog in het vaandel. Bij de IT-afdeling, maar ook bij alle andere 1.300 bol.com’ers. Zo volgt ons team maandelijks een training over de actuele beveiligingsontwikkelingen. En onze security en patches zijn van een zeer hoog niveau om risico’s te beperken. We hebben er constant mensen op zitten. We houden onze machines en software secure door deze regelmatig en frequent te updaten. Een Security Monkey scant ons systeem en kijkt of er gaten zijn en we hebben een bugbounty-programma. We nodigen hackers uit om bugs in ons systeem te vinden en daar geven wij ze een beloning voor. Security nemen we heel, heel, heel serieus.”

Thomas de Jong

Site reliability team manager bol.com

02

“Ons credo bij bol.com: fail fast, fail often and learn fast.”


02

Redactioneel Je weet het: als IT-professional en gebruiker van IT moet je bijblijven, wil je goed je werk kunnen blijven doen.

04

Thomas de Jong Site reliability team manager bol.com

Exclusief bij Computrain:

Office On Demand

Technologie ontwikkelt zich in rap tempo en heeft een enorme impact op ons werk en op de samenleving. Met de informatie uit deze nieuwe UPDATE kun jij weer vooruit in IT.

Klassikaal les volgen is nog altijd de meest gekozen trainingsmethode. Maar wil jij liever zelf aan de slag op een moment dat het jou uitkomt? Dan is de blended leeroplossing Office On Demand iets voor jou. Via de

06

oe de cloud jouw H baan als IT’er verandert

Office-keuzetest ontdek je welke Office-training past bij jouw kennisniveau. En als extra hulp op je werkplek is de Quick Reference Card vol tips en tricks onmisbaar.

Door de digitalisering krijgen bedrijven steeds grotere hoeveelheden gegevens. Deze big data geeft hen nieuwe inzichten en kansen. Data science is dan ook hot en staat in de top vijf van IT-vacatures. In dit magazine lees

07

Word een data scientist met de trainingen van Computrain

08

Van traditioneel naar Agile en Lean

je hoe jij een volleerd data scientist wordt.

Al die data wil je natuurlijk goed beveiligen. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag, maar security en privacy draait tegenwoordig ook om de GDPR (AVG) en de verplicht aan te stellen DPO’er. Waar begin je? Wat moet jij in jouw functie weten van security en privacy?

Dat Agile hot is, daar kun je in bijna geen enkele sector meer omheen. Bedrijven regelen flexibel en efficiënt hun eigen projecten. Verdwijnt de functie van de traditionele projectmanager? Projectmanagement blijft een woelige wereld waarin allerlei aanpakken samen-

10

Efficiënter werken met de Quick Reference Cards

11

Jeroen Dolman volgde Excel Advanced: Fomules en functies

12

Breng je IT-security op orde!

14

Nieuws

15

Blockchain: snap jij al hoe het werkt?

19

Startdata

gaan. Nog zoiets waar iedereen het over heeft: blockchain. Het klinkt complex. Wat kun je of moet je ermee? Computrain is er volop mee bezig en helpt jou ook graag vooruit met blockchain.

De markt vraagt steeds meer naar IT-professionals op HBO- en/of Masterniveau. Computrain heeft daarom een ruim aanbod erkende HBO- en Masteropleidingen. Misschien denk je: leuk, maar hoe ga ik die betalen? Goed nieuws: sinds september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een erkende HBO Bacheloren Masteropleiding te volgen. Én wij geven je nu cadeaus en voordeel bij je HBO-inschrijving.

Spreek ik je binnenkort voor een live update? Voor nu veel leesplezier!

Leo Demont

Directeur Computrain

COLOFON UPDATE is een uitgave van Computrain en verschijnt 4 keer per jaar Redactie: Leo Demont, Patrick Kersten, Sjon Post, Bert Kortenoeven, Marije van Wijngaarden Brandmanager: Jurino Figaroa Eindredactie: Marije van Wijngaarden Vormgeving: Lucien Degens Fotografie: Peter van Hout, Richard Rood Drukwerk: Muller Visual Suggesties voor UPDATE: Mail naar communicatie@computrain.nl. Aanmelden voor UPDATE: Bezoek onze website computrain.nl/nieuwsbrief.

COMPUTRAIN.NL

03


Exclusief bij Computrain: Office On Demand Een combinatie van e-learning en hulp van een ervaren trainer Je wilt efficiënter leren werken met Excel, Word, PowerPoint of Outlook, maar een klassikale training is niet helemaal wat je zoekt? Dan brengen we de training naar jou via Office On Demand! Dit is een combinatie van e-learning en aanvullende coaching door ervaren trainers tijdens praktijkdagen. Zo kies jij zelf je studeermomenten en leertempo.

Doet Microsoft Office niet altijd wat jij wilt? Moet je vaak zoeken naar be-

Praktijkdagen: hulp van een trainer

paalde mogelijkheden van de programma’s die jij elke dag gebruikt? Dat kan

Om het zelfstandig leren soepel te laten verlopen, kom je na of tijdens de

slimmer en efficiënter! Met Office On Demand ontdek je de geheimen van

e-learning naar 1 of 2 praktijkdagen op een locatie bij jou in de buurt. Daar

Excel, Word, PowerPoint of Outlook in jouw eigen tempo, op het moment en

kun je al je vragen stellen aan een gecertificeerde Microsoft Office Specialist

de plek die jou het beste uitkomen. Dat doe je aan de hand van Nederlands-

(MOS)-trainer. Aan de hand van extra oefenopdrachten leer je het door jou

talige e-learning en bijbehorende oefeningen over het programma van jouw

gekozen Microsoft Office-programma nog beter kennen en kun je jouw werk

keuze. En op het niveau dat bij jou past: Basis, Advanced of Expert. Weten

nog efficiënter uitvoeren.

welk kennisniveau jij hebt? Doe dan de test op Computrain.nl/officekeuzetest.

Wil je 1 of 2 praktijkdagen? Leren wat jij nodig hebt

Computrain biedt Office On Demand aan in 2 vormen: PLUS en PREMIUM. In

Via Office On Demand leer je alles in één keer of bijvoorbeeld in 5 minuten

de PLUS-variant volg je 1 dag praktijkondersteuning in een Computrain-stu-

per dag, zodat de kennis beter blijft hangen. Ben je al meer ervaren? Jij kiest

diecentrum. In de PREMIUM-variant kom je 2 dagen naar een studiecentrum

zelf welke onderwerpen of functies jij nog wilt bestuderen. Wat je al kent,

voor ondersteuning.

kun je overslaan. Je leert alle ins en outs van het programma, inclusief vele

Office On Demand PLUS

tips en tricks om je werk sneller en efficiënter uit te voeren.

E-learning De e-learning die je ontvangt bestaat uit de volgende onderdelen: • Nederlands gesproken videolessen • Oefeningen die je in het betreffende Office-programma maakt • Kennistoetsen

04

Praktijkondersteuning

Office On Demand PREMIUM

x

x

1 dag

2 dagen


Deze trainingen kun je kiezen: • Office On Demand: Excel Basis • Office On Demand: Excel Advanced • Office On Demand: Excel Expert • Office On Demand: Word Basis • Office On Demand: Word Advanced • Office On Demand: Word Expert • Office On Demand: Outlook Basis • Office On Demand: Outlook Advanced • Office On Demand: PowerPoint Basis

On Demand bij Computrain Met ons On Demand-portfolio sluiten we aan op

On Demand

de groeiende behoefte in de markt om op een flexibele wijze te leren: waar, wanneer en hoe het jou uitkomt. We bieden altijd verschillende varianten van dezelfde training aan met verschil in praktijkdagen en begeleiding. Het afgelopen jaar hebben al meer dan 400 Computraincursisten kennisgemaakt met deze flexibele manier van leren.

computrain.nl/office

COMPUTRAIN.NL

05


Hoe de cloud jouw baan als IT’er verandert Waarom je op de hoogte moet zijn van de nieuwste cloudtechnologieën Cloudontwikkelingen hebben een grote invloed op jouw werk als IT’er. Bedrijven zetten namelijk steeds vaker cloudtechnieken in. Daarnaast worden traditionele technieken grotendeels geautomatiseerd. Om te voorkomen dat je op een dood spoor terecht komt en jezelf overbodig maakt, is het essentieel om mee te blijven groeien en nieuwe technologieën je zo snel mogelijk eigen te maken. Zo houd je je werk leuk en uitdagend en blijf je waardevol voor het bedrijf.

Waar bestanden en mailboxen vroeger lokaal

Veranderingen voor de DPO’er

Verdiepen in de juiste cloudtechnologieën

op servers werden opgeslagen, bevindt een deel

Dat een deel van de data buiten het bedrijf

Of het nu gaat om Amazon Web Services (AWS),

hiervan zich nu ergens in de cloud. Daarom moet

wordt opgeslagen, zorgt ook voor veranderin-

Microsoft Azure, of een open source cloud die je

je als beheerder in een Windows-omgeving te-

gen in de rollen van bijvoorbeeld een data pro-

gratis mag gebruiken, ze zorgen ervoor dat een

genwoordig ook verstand hebben van onder

tection officer of een database administrator. En

bedrijf flexibel en schaalbaar wordt. Tenminste,

andere Exchange Online, SharePoint Online en

dankzij Internet of Things en big data komen er

als je weet hoe je er gebruik van moet maken.

Office 365. Medewerkers willen allerlei soorten

steeds grotere hoeveelheden ruwe gegevens be-

Verdiep je in de cloudtechnologieën die in jouw

mobiele apparaten gebruiken om ook buiten

schikbaar, waaruit een data-analist via business

bedrijf het beste tot hun recht komen. Op die

het bedrijf overal en op elk tijdstip door te wer-

intelligence op een of andere manier nuttige in-

manier kun je jouw gebruikers steeds van een

ken. Daardoor moet jij je als beheerder ineens

formatie moet zien te abstraheren. Zodat jouw

passende oplossing voorzien, zodra er bepaalde

in Mobile Device Management verdiepen en

bedrijf daar weer waardevolle dingen mee kan

ontwikkelingen of vraagstukken binnen het be-

zo kom je in aanraking met moderne technolo-

doen.

drijf spelen.

gieën zoals Azure AD, AD Federation Services, Workplace Join en Microsoft Intune.

Multi-platform apps Voor een ontwikkelaar is het niet anders. Bedrijven ontwikkelen tegenwoordig apps en voegen daar via korte sprints continu nieuwe of verbe-

Ben jij al klaar voor de cloud?

terde functionaliteit aan toe. Deze apps moeten

Bekijk op computrain.nl/cloud in welke

ook nog eens multi-platform zijn, zodat ze op

cloudfase jouw bedrijf zich bevindt en welke training je verder kan helpen. Onze tips: • Cloud Essentials

nen draaien. Je moet als ontwikkelaar daarom nog steeds je programmeertalen zoals

• Microsoft Azure Fundamentals

.Net en Java beheersen, maar vanaf de

• AWS Technical Essentials

start moet je denken met de cloud

• Architecting on AWS

in je achterhoofd.

• Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions

Download het whitepaper Wil je meer lezen over hoe cloud het werk van IT'ers verandert? En wat dit voor jou betekent? Download dan ons whitepaper via onderstaande link. Dit whitepaper kwam tot stand in samenwerking met IDG.

06

verschillende soorten (mobiele) apparaten kun-

computrain.nl/whitepapercloud

Robert Boonman

Specialist Netwerken en Besturingssystemen en Computrain-docent


Word een data scientist met de trainingen van Computrain Binnen jouw huidige of toekomstige organisatie zijn steeds grotere hoeveelheden gegevens beschikbaar. Data die het management natuurlijk wil omzetten in waardevolle informatie. Als data scientist kun je dat voor het bedrijf regelen. De afgelopen jaren is de vraag naar deze specialisten dan ook enorm gegroeid. Daarom introduceert Computrain nu een Data science-programma.

Het Data science-programma van Computrain is gebaseerd op het Microsoft Professional Program Data Science, aangevuld met online studiebegeleiding en studiedagen op locatie. Het programma is beschikbaar via de on demand-leeromgeving van Computrain, die draait op Open edX. Tijdens de studiedagen

De drie deelprogramma’s:

1

Programming with Python for Data Science In deze training leer je de meest gebruikte data miningmodellen toe te passen aan de hand van Python. We gaan

kun je samen met een data science-expert en je medecursisten

onder andere in op datavisualisatie, dimensionality reduction

de theorie doornemen en bespreken. Elke module in het pro-

en clustering. We gebruiken echte datasets. De training bestaat

gramma wordt afgesloten met een examen (final exam). Het

uit drie online modules, begeleiding en drie coachingsavonden.

hele Data science-programma sluit je af met een eindopdracht

Computrain.nl/python-for-data-science

(final project) en bij voldoende resultaat ontvang je een diploma. Het Data science-programma duurt vier maanden en start 5 maart 2018.

2

Programming with R for Data Science In deze training leer je hoe je programmeertaal R toepast. Je ontdekt hoe je data van lokale bestanden naar databases in de

Deelprogramma’s data science

cloud leest en schrijft, hoe je de data transformeert naar jouw

Wil je niet het hele Data science-programma doorlopen, maar

wensen en eisen en hoe je R kunt inzetten voor predictive

vind je bepaalde onderdelen wel interessant? Kies dan een van

analytics. De training bestaat uit drie online modules, begeleiding

de drie deelprogramma’s. We bereiden je optimaal voor op de

en drie coachingsavonden. Computrain.nl/r-for-data-science

inbegrepen examens, waarmee je officiële Certificates of Completion behaalt. Door de opbouw zijn de trainingen geschikt voor iedereen, of je nu veel of weinig ervaring hebt met data science, Python of R, de statistische programmeertaal voor data scientists.

3

Machine Learning In deze training leer je hoe je machine learning-modellen bouwt en optimaliseert. En hoe je machine learning kunt toepassen om voorspellingen te doen aan de hand van text analytics, spatial data analysis, image processing en time series forecasting. De training bestaat uit twee online modules, begeleiding en twee coachingsavonden. Computrain.nl/machine-learning

Patrick Kersten

Programmadirecteur Computrain

computrain.nl/datascience

COMPUTRAIN.NL

07


Van traditioneel naar Agile en Lean: de woelige wereld van projectmanagement In sommige sectoren waarin IT veel gebruikt wordt, neemt het aantal projectmanagers gestaag af. In de zorg, bouw en infra, zien we juist een toenemende vraag naar projectleiders. Oude projectmanagementtechnieken maken plaats voor nieuwe werkwijzen die veelal gebaseerd zijn op het Agile-gedachtegoed. Betekent dit dat de rol van de projectmanager uitgespeeld is? Een kijkje in de wereld van projectmanagement.

Agile werkt vooral goed bij nieuwe, innovatieve producten of diensten die in-

Project in de zorg: let op de context

crementeel – in kleine stukjes – ontwikkeld kunnen worden. Agile is populair

Ook zien we een toenemend belang van kennis van de context waarbinnen een

bij grote banken, verzekeraars, overheden en bedrijven die technisch complexe

project uitgevoerd moet worden. Onder andere in de zorgsector en in de IT. Er

IT-consumentenproducten ontwikkelen, zoals websites of mobiele applicaties.

worden bijvoorbeeld nog veel projectleiders gevraagd die ervaring hebben met

Maar denk ook aan de auto-industrie (Tesla) en marketing en communicatie.

het implementeren van ERP-systemen. In de zorg gaat het minder om inhou-

Veel van deze bedrijven hebben het aantal projectmanagers de afgelopen jaren

delijke kennis, maar meer om de politieke en maatschappelijke context. Daar-

verminderd of gaan dit nog doen. Jonge startups die zich bezighouden met soft-

binnen gelden andere regels en zijn andere PM-competenties van belang. Het

wareontwikkeling nemen al helemaal geen projectmanagers meer in dienst. Zij

gaat meer om de omgang met en het betrekken van de stakeholders gedurende

kiezen ervoor om Agile te gaan werken. En/of volgens de managementfilosofie

het project. Hun belangen kunnen nogal uiteenlopen. Ook moet er rekening

Lean, die de klant centraal stelt en zo efficiënt mogelijk aan de klantvraag wil

gehouden worden met de invloed die de politiek heeft binnen de zorg. Een

voldoen met zo min mogelijk verspillingen.

verandering tot stand brengen vraagt andere competenties dan binnen een organisatie die sterk IT-georiënteerd is. Dit is ook een reden waarom in de zorg

Agile in de bouwsector

een Agile-aanpak minder goed werkt.

Ook in de bouw wordt met Lean en Agile geëxperimenteerd, een sector die zich zeer richt op klassiek projectmanagement. Er is een heldere doelstelling:

Verdwijnt de projectmanager?

een gebouw of brug moet binnen strakke deadlines en procedures rondom

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de projectleider? Naar onze mening

wet- en regelgeving gebouwd worden. Hiervoor is projectmanagement bij uit-

zal de rol van projectmanager niet verdwijnen. In veel sectoren blijven goede

stek geschikt. Wel wordt er voorzichtig geprobeerd efficiënter te werken door

projectmanagers cruciaal voor het succesvol afronden van complexe projecten.

gebruik te maken van Lean- en Agile-principes. Zo wordt in Nederland Lean

Het wordt wel belangrijker om je set gereedschap uit te breiden. Het belang

toegepast binnen het Lean Construction Netwerk Nederland, een initiatief van

van stijlflexibiliteit groeit. Je moet begrijpen wanneer een Agile- of Lean-aan-

Heembouw, TU Delft, Hogeschool Utrecht en Syntens. Dura Vermeer gebruikt

pak past en wanneer je beter kiest voor een meer traditionele aanpak of een

Lean-planningsmethoden en dagstarts, ook wel Daily Scrum, waarbij iedereen

combinatie van beide. Het is dan ook aan te raden om kennis op te doen over

blijft staan voor het bespreken van de voortgang. Een element uit het Scrum-

deze methoden.

framework.

08


Certificering IPMA Agile Leadership Werk je als projectleider in een branche of sector waarbij Agile steeds belang-

Training of opleiding projectmanagement

rijker wordt? Dan wordt het naast methodische kennis ook belangrijker om de

Flexibel en effectief werken? Projecten en je team bin-

juiste competenties te hebben om een Agile-traject te kunnen leiden. IPMA

nen tijd en budget beheersen? Laat je door Computrain

lanceerde hierom onlangs een certificering voor ervaren Agile-professionals die

bijscholen over de gevestigde of nieuwste projectme-

vanuit hun leiderschapsrol in staat zijn in een nieuwe context succesvol vorm te

thoden. Kies bijvoorbeeld uit PRINCE2, Agile, Scrum,

geven aan veranderingen. De competenties van het individu staan hierbij cen-

P3O, IPM, MSP of M_O_R. We hebben praktijkgerichte

traal. Kandidaten tonen aan dat ze beschikken over theoriekennis en over prak-

trainingen, volledige MBO-opleidingen, HBO-program-

tijkervaring. Ze doen een theorie-examen, stellen een portfolio samen en doen

ma’s en Masters voor zowel de beginnende projectassis-

een assessment. Het certificaat is een aanvulling op certificaten voor Scrum en

tent als de meer ervaren projectmanager.

SAFe (Scaled Agile Framework).

computrain.nl/projectmanagement

Agile Projectmanagement Agile Projectmanagement is ook een goede verbreding voor de projectmanager. Het is ontstaan vanuit DSDM (Dynamic Systems Development Method). De projectmanagementelementen uit DSDM Atern zijn verder uitgewerkt tot de standaard Agile PM. Agile PM onderscheidt zich ten opzichte van PRINCE2ÂŽ

De 3 populairste trainingen voor

door niet te starten met een volledig uitgewerkt projectplan. Het project en de

projectmanagers:

planning worden in kleine stukjes uitgewerkt door de teamleden en niet door de

1.

PRINCE2 Foundation

projectmanager. Agile PM kun je hierdoor goed combineren met bijvoorbeeld de

2.

Agile Scrum Foundation

Scrummethodiek. Iets voor jou?

3.

IPMA C Project Management

Sjon Post

Programmamanager Computrain

COMPUTRAIN.NL

09


Efficiënter werken met de Quick Reference Cards over Microsoft Office Snel cellen optellen in Excel? Pagina’s nummeren in Word? Effecten toevoegen in PowerPoint? Een afspraak maken in Outlook? Soms kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van zulke functies in Microsoft Office. Daarom hebben wij ze voor je op een rijtje gezet in onze Quick Reference Cards. Zet de kaarten op je bureau en je hebt de tips en tricks direct bij de hand. Simpel en het bespaart jou tijd. Werk ze!

Wat staat er in elke Quick Reference Card: ✓✓ Uitleg van de programma-interface (Excel, Word, PowerPoint of Outlook) ✓✓ Stapsgewijze uitleg van de belangrijkste functies ✓✓ Update van de nieuwste functies ✓✓ Afbeeldingen van knoppen en menu’s ✓✓ Lijst met meer dan 65 sneltoetsen

Cursus Word, Excel, Outlook of PowerPoint volgen Met de Office Quick Reference Cards van Computrain heb je de basis van Excel, Word, PowerPoint of Outlook altijd bij de hand. Wil je nóg meer leren en tijd overhouden, volg dan een cursus Office. Welke cursus gaat jou verder helpen? Doe de Office-keuzetest van Computrain en ontdek het binnen 5 minuten. Aan het eind van de test krijg je bovendien gratis lesmateriaal waarmee je al meteen aan de slag kunt. Ook handig als je andere Office-programma’s wilt leren kennen!

Ontvang jouw Quick Reference Card Kies jouw Quick Reference Card of bestel ze allemaal op computrain.nl/cursuswijzer. Ook handig voor je collega’s!

Meer weten? Heb je vragen over de Office Quick Reference Cards, de Office-keuzetest of over onze trainingen? Bel dan onze opleidingsadviseurs: 030 - 200 32 13.

computrain.nl/qrc

10


“DE CURSUS EXCEL ADVANCED: FORMULES EN FUNCTIES IS ECHT EEN AANRADER” Jeroen Dolman is creditmanager. Hij merkt dat veel bedrijven gedegen kennis van Excel vragen. “Die kennis heb ik, maar bewijs dat maar eens tijdens bijvoorbeeld sollicitaties. Daarom volgde ik de cursus Excel Advanced: Formules en Functies. Met de kennis én een mooi certificaat versterk ik mijn toegevoegde waarde.”

Jeroen maakt als creditmanager veel lijsten en rapportages. “Dat deed ik altijd al met Microsoft Excel, want je maakt er makkelijk vergelijkingen mee. En ze zien er nog mooi uit ook. Gaandeweg kwam ik erachter dat je er zoveel meer mee kunt. Excel-tips van vakgenoten waren handig, maar ik kwam er niet echt mee verder.” Dus ging Jeroen op zoek naar een training. “Voorwaarde was dat ik er behalve kennis ook een papiertje aan over zou houden. Ik koos voor Computrain omdat zij ontzettend goed naar voren komen in recensies op diverse fora. Het is een gedegen, betrouwbare en waardevolle opleider”, zegt Jeroen.

“De cursus levert mij veel tijdsbesparing op” Jeroen: “De cursus is echt een aanrader. Ik heb zoveel geleerd. Ik ben een gevorderde Excel-gebruiker, maar de cursus voegde heel veel toe. Zelfs na mijn jarenlange ervaring ken ik nu nieuwe manieren om dingen te doen. Ik weet nu hoe ik veel slimmer kan werken. Dat levert mij veel tijdbesparing op.” Behalve Excel Advanced: Formules en Functies heeft Jeroen ook al Excel Advanced: Lijsten en Tabellen afgerond. “En er staan nog twee opleidingen op de planning”, vertelt hij enthousiast.

“Goede begeleiding op alle niveaus” “Onze docent screende de groep om ieders niveau en de gebruikte versie van Excel te inventariseren. Sommigen hadden wat minder Excel-ervaring, maar de docent gaf goede begeleiding op alle niveaus. Hij kwam heel goed beslagen ten ijs. De docent pakte vragen feilloos op en stond daar waar hij nodig was. Er hing een prettige sfeer, want er werd in korte tijd een goede band opgebouwd tussen de docent en cursisten”, vertelt Jeroen.

“E-Connect is een USP van Computrain” Jeroen oefent ook thuis zijn nieuwe Excel-vaardigheden. “De online leeromgeving e-Connect is echt een USP van Computrain. Ik kan zelfs nu nog opdrachten downloaden, thuis oefenen en mijn kennis up-to-date houden. Ik ben ontzettend tevreden”, aldus Jeroen.

Haal jij al het beste uit Microsoft Excel? In onze cursus Excel Advanced: Formules en Functies leer je tijdbesparende formules toe te passen. Maar we hebben nog meer Excel Advanced-trainingen. Kijk voor het volledige aanbod op computrain.nl/office

Jeroen Dolman Creditmanager Excel Advanced: Fomules en Functies

computrain.nl/office COMPUTRAIN.NL

11


Breng je IT-security op orde! Security is trending, mede door de General Data Protection Regulation. Maar security is meer dan de GDPR. Het is een breed vakgebied waar je tegelijkertijd heel specialistische kennis voor nodig hebt. Wie heeft het overzicht en waar begin je? Wat moet jij in jouw functie eigenlijk weten van security?

Security is meer dan een goede firewall. Het

Kennen, kunnen of adviseren?

DPO CIPP/E - voorbereiding op het

gaat om informatie beschermen, IT-systemen

Een voorbeeld: een Data Protection Officer moet

CIPP/E-examen van het IAPP

tegen hackers beveiligen, na een incident de

alles weten van de GDPR, draagt de GDPR uit

Velen zien CIPP/E als een theoretische exercitie,

continuïteit van jouw business garanderen, een

en kan meepraten over information security en

maar de kracht zit hem juist in het leren hoe je de

informatiesecuritysysteem inrichten volgens er-

IT-security (Expert). Voor een developer ligt het

theorie van de nieuwe GDPR toepast in de prak-

kende ISO-normen, persoonsgegevens bescher-

accent meer op IT-security en op het schrijven van

tijk. Dat is het uitgangspunt van de training Data

men volgens de nieuwe GDPR, bewust worden

veilige code (Practitioner). Voor een gebruiker is

Protection Officer CIPP/E, die we hebben opgezet

van beveiligingsrisico’s en -aanvallen et cetera.

het juist het belangrijkst om bewust te zijn van de

samen met Marc Vrijhof, Chief Entrepreneurial

Computrain leert je er graag van alles over, maar

risico’s binnen het dagelijkse werk (Foundation).

Officer van The Privacy Factory. Hij is verantwoor-

wat is jouw kennisniveau en leerbehoefte? Onze

En jij? Bepaal voor jezelf hoeveel jij al van een

delijk voor het ontwikkelen van nieuwe produc-

Security Roadmap helpt jou om samen met ons te

thema weet en wat je nodig hebt binnen jouw

ten en diensten en het initieel in de markt zetten.

bepalen of en wat je moet weten van bepaalde

functie. Kennen, kunnen of adviseren?

Marc Vrijhof: “Informatiebeveiliging is slechts 9

security-thema’s.

procent van de GDPR! Om GDPR-compliant te zijn

Nieuwe security-trainingen bij Computrain

moeten er nog veel meer zaken geregeld wor-

Security Roadmap

Computrain geeft security-trainingen over alle

den. Die komen in de training aan bod.” Deze

Computrain heeft security ingedeeld in zes the-

thema’s en op alle niveaus. Hieronder tippen we

training ter voorbereiding op het CIPP/E-examen

ma’s die als een keten met elkaar zijn verbonden:

je over onze nieuwe trainingen. Zoek in het sche-

van het IAPP is een combinatie van zelfstudie en

• Wet- en regelgeving (zoals GDPR,

ma naar hun rode kleur, dan zie je bij welk thema

2 klassikale bijeenkomsten met een aanwezige

en niveau de training hoort.

DPO-expert. Een goede keus voor toekomstige

Omgevingswet)

DPO’ers en functionarissen voor de gegevensbe-

• Normen (zoals ISO 27001, NEN 7510) • Business Continuity (zoals BCMP, crisismanagement)

scherming (FG).

(SECO Institute)

• Information Security (zoals ISMS, procedures)

Iedereen heeft het over privacy, maar is jouw

IT-Security Foundation (SECO Institute)

• IT-security (zoals hacking, encryption, secure

data ook betrouwbaar en beschikbaar? Leer de

Geen IT-technische achtergrond, maar wil je wel

maatregelen en procedures om de beschikbaar-

weten wat IT-security in hoofdlijnen is? Deze trai-

heid, exclusiviteit, betrouwbaarheid en continuï-

ning is geschikt voor iedereen die een beperkte

teit van jouw informatievoorziening te garande-

technische achtergrond heeft, maar in het werk

Elk thema heeft drie niveaus:

ren. Deze training is bedoeld voor medewerkers,

wel met technici in gesprek wil gaan. Bijvoor-

• Kennen: theoretische basiskennis, het

informatiemanagers, informatiebeveiligers en

beeld medewerkers in IT risk, IT governance,

managers.

auditing, helpdesk, servicemanagement en lijn-

programming) • Awareness (zoals social engineering)

Foundation-niveau • Kunnen: in de praktijk kunnen toepassen, het Practitioner-niveau • Uitdragen en adviseren: de deskundige, het Expert-niveau

12

Information Security Foundation

managers.


uitdragen

Wet en regelgeving

Normen

Business Continuity

Information Security

IT-security

Awareness

(GDPR)

(ISO, NEN)

(Noodvoorzieningen)

(Procedures)

(Hardware-software)

(Intern beleid)

DPO Masterclass

Privacy Data Protection Expert

Business Continuity Expert

HBO DPO

Security Auditing Expert

Information Security Expert

CISA

HBO Informatica Security

CISM

Information Security Practitioner

CISSP

IT Security Expert

Secure Software Expert

ECSP

Ethical Hacking Expert

ESET T03 Mail Security for

CHFI

MS Exchange

kunnen CIPP/E

Privacy Data Protection Practitioner

Implementor

ISO 27001

RESILIA Practitioner

Business Continuity Practitioner

CRISC

Security Auditing Practitioner

Awareness Webinar

CCSP

IT Security Practitioner

Secure Software Practitioner

CEH

Ethical Hacking Practitioner

ESET T02 Network Client Security

Awareness Workshop

Administrator

Information Security voor Gemeenten

IT Risk Management

IT Security Management

CompTIA Security+

Awareness Podcast

kennen Privacy Awareness

Privacy Data Protection Foundation

ISO 27001 Foundation

RESILIA Foundation

Business Continuity Foundation

Security Auditing Foundation

Information Security Foundation

IT Security Foundation

Secure Software Foundation

Ethical Hacking Foundation

Awareness

Cybersecurity-trainingen bij Computrain Op dit moment kun je bij Computrain twee trainingen volgen van online security-expert ESET Nederland. Dit zijn T02 ESET Network Client Security Administrator en T03 ESET Mail Security for MS Exchange. Fenna Veulings, Channel Marketeer bij ESET Nederland: “In de T02-training leer je onze centrale managementconsole, de ESET Remote Administrator, volledig te beheren. Op deze manier kun je profiteren van de beste ESET-beveiliging, puur door een optimale configuratie en installatie. In de T03-training leer je jouw bedrijf beter te beschermen tegen ransomware, phishing en spam door middel van onze oplossing ESET Mail Security for MS Exchange. In beide trainingen ga je zelf aan de slag en je sluit de dag af met het online examen.”

Volgens ESET Nederland is educatie een van de belangrijkste onderdelen voor bedrijven om zich te wapenen tegen cybercrime. Fenna Veulings: “Daarom is het zo belangrijk dat onze trainingen op een professionele manier neergezet worden. Dit is mogelijk door de samenwerking met onze learningpartner Computrain. Zo kunnen we onze partners en eindklanten professionele, hoogstaande en kwalitatief goede trainingen bieden.”

Ethical Hacking Foundation (SECO Institute)

veilige applicatie ontwikkelen? Deze training is

Deze Foundation-training is voor professionals

bedoeld voor beginnende en ervaren program-

die de basisprincipes van ethical hacking willen

meurs met enige affiniteit met webdesign.

keren kennen. De Ethical Hacking Foundation is de basistraining in de Ethical Hacking Track van EC-Council? De Foundation is de basistraining in

Bert Kortenoeven

Programmamanager Computrain

de Ethical Hacking Track van het SECO Institute in samenwerking met EXIN. Na deze training kun je

Hulp nodig bij het kiezen van een voor jou rele-

verder leren voor het Practitioner- en Expert-level.

vante security-training? Wij adviseren je graag vrijblijvend over security en privacy binnen jouw

Secure Programming Foundation

organisatie.

(SECO Institute) IT-security begint met veilig programmeren. Leer

Mail of bel ons voor een afspraak!

het op basis van het Framework Secure Software: hoe kun je kwetsbaarheden voorkomen en een

computrain.nl/security-management

UPDATE Live: GDPR 25 januari 2018 BCN Utrecht CS 18.00 - 21.30 uur

Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

COMPUTRAIN.NL

13


Nieuws Nieuw bij Computrain: trainingen over blockchain!

Kijk voor meer nieuws op computrain.nl of volg ons op social media

Training Data Protection Officer CIPP/E vernieuwd Is jouw organisatie AVG/GDPR-proof? Voorkom boetes. Om te voldoen aan de nieuwe Europese

Dit najaar introduceerde Computrain twee trai-

wetgeving moet je nu maatregelen nemen, zoals het opleiden van jouw Data Protection Officer.

ningen omtrent de blockchaintechnologie. In

Onze tweedaagse training Data Protection Officer inclusief CIPP/E is vernieuwd: twee klassikale

de training Blockchain doe je kennis op over de

dagen inclusief online zelfstudie én het officiële examen. Certified Information Privacy Profes-

ontwikkeling en werking van de blockchaintech-

sional Europe (CIPP/E) is dé Europese certificering op het gebied van privacy. Hiermee toon je

nologie en cryptovaluta en de kansen en risico’s

aan dat je bekend bent met de wet- en regelgeving in privacy en dataprotectie. Leer meer dan

voor fintech. Ga je direct of indirect met block-

theorie, haal meer dan het examen: leer CIPP/E toe te passen!

chaintransacties aan de slag? Dan is de training Smart Contracts programmeren iets voor jou.

computrain.nl/cipp-e

Deze volledig geautomatiseerde overeenkomsten maken transacties via blockchain mogelijk. Dat heeft gevolgen op het vlak van risk, compliance en fraude. Lees meer op onze website en/ of informeer naar de mogelijkheden.

Masterclass Blockchain groot succes

computrain.nl/blockchain In oktober en november organiseerden wij samen

computrain.nl/smart-contracts

met opleider NIBE-SVV drie uitverkochte Masterclasses Blockchain. Spreker en blockchain-expert Olivier Rikken van AXVECO vertelde maar liefst 470 mensen over blockchain vanuit twee perspectieven: de financiële dienstverlening en de technische en IT-gerelateerde kant. Wil jij ook meer weten over blockchain? Kijk op de pagina hiernaast.

Taart voor Computrain-cursisten Taart voor deze developers tijdens hun training Visual C# Fundamentals, afgelopen september. We verrasten deze superhelden vanwege de maand van de programmeertaal bij Computrain. Die maand gaven we nog meer weg. Als je je inschreef voor een development-training, kreeg je een superhero-pakket met leuke goodies cadeau. Daarmee maakte je ook nog eens kans op een helikoptervlucht voor 2 personen. Houd Computrain in de gaten voor meer van dit soort acties!

computrain.nl/development

14


Blockchain: snap jij al hoe het werkt? Zeg je blockchain, dan zeggen velen ook bitcoin, de meest bekende digitale munt van dit moment. De opzet voor bitcoin is inderdaad de basis geweest voor de blockchaintechnologie. Maar deze techniek kun je voor zoveel meer toepassingen inzetten. We vertellen je hier in het kort wat blockchain is. Meer weten over blockchaintechnologie binnen jouw organisatie? Volg een van onze twee nieuwe trainingen Blockchain en Smart Contracts programmeren. Je kunt blockchain vergelijken met een grootboek waarin je

Training Blockchain

financiële data, identiteitsgegevens, medische of kadastrale

Onze training Blockchain is geschikt voor iedereen die kennis

gegevens of andere wijzigingen opslaat. Wat maakt blockchain

wil opdoen van de geschiedenis, de werking, de kansen en

uniek? Het is een decentraal en openbaar netwerk voor het

risico’s van fintech, blockchaintechnologie en cryptovaluta. Wat

opslaan van informatie en het verwerken van transacties.

komt er aan de orde:

Blockchain wordt niet door een derde, vertrouwde partij zoals

• De toepassingen van blockchain en potentiële nieuwe

een bank of overheidsorgaan beheerd. De validatie en borging binnen een blockchain gebeurt binnen de keten zelf, doordat de informatie niet op één plek maar op zeer veel plekken (decentraal) wordt opgeslagen. Niemand is hierdoor eigenaar en iedereen kan eraan deelnemen en de gegevens inzien

businessmodellen. • De mogelijkheden en uitdagingen voor blockchain op het gebied van wet- en regelgeving. • Begrijpen wat smart contracts en de mogelijkheden hiervan zijn.

Veilige opslag van gegevens

Training Smart Contracts programmeren

Een fijne bijkomstigheid is dat de data binnen een blockchain

Smart contracts maken transacties via blockchain mogelijk. Het is

erg moeilijk is te vervalsen. Aan een blockchain kan alleen een

een overeenkomst tussen twee of meerdere partijen die volledig

nieuw block met informatie toegevoegd worden. Voorgaande

geautomatiseerd kan worden uitgevoerd. Deze training is met

blocks kunnen niet meer gewijzigd worden. Een aanval kan

name interessant voor juristen, programmeurs, riskmanagers

alleen uitgevoerd worden wanneer één partij een meerderheid

en auditors die direct of indirect met smart contracts (gaan)

van de blockchain in handen heeft. Dat is moeilijk binnen een

werken. Wat behandelen we:

grote blockchain. Daarom is het een zeer veilige opslag van

• De rol van smart contracts binnen blockchain, wat is het en

gegevens. Mede hierdoor stijgt de populariteit van blockchain exponentieel.

hoe werk je ermee. • De techniek en de smart contract-programmeertaal Solidity. • Zelf een aantal smart contracts leren programmeren.

Leer alles over blockchain De impact van blockchain kan zeer groot zijn. Of het nu om de

• Risicodenken: wat zijn de meest voorkomende fraudes en belangrijkste legal aspecten in verband met smart contracts.

financiële sector gaat, transport en logistiek of de vele taken die nu nog door overheidsinstanties worden uitgevoerd. De impact van blockchain begrijpen en kunnen doorvertalen naar jouw eigen situatie is dus zeer waardevol. Je leert dat onder meer in

Sjon Post

Programmamanager Computrain

onze nieuwe trainingen:

computrain.nl/blockchain

computrain.nl/smart-contracts

COMPUTRAIN.NL

15


Levenlanglerenkrediet: voordelig geld lenen voor jouw IT-opleiding Jezelf laten omscholen of bijscholen binnen de IT? Dat doe je niet met een enkele training, maar met een stevige opleiding van enkele maanden of jaren. Dat betekent dat je ook financieel gezien moet investeren. Goed nieuws: de overheid komt je daarin tegemoet met het levenlanglerenkrediet. We vertellen je hieronder wat het is, wat de voorwaarden zijn en welke opleidingen in aanmerking komen voor het levenlanglerenkrediet.

De ontwikkelingen in IT volgen elkaar in razend

Voor welke opleidingen geldt het

Levenlanglerenkrediet terugbetalen

tempo op. Wil jij je werk goed blijven doen, dan

levenlanglerenkrediet?

De aflossing van je lening start op 1 januari na

ben je bijna verplicht je kennis bij te houden. Je

Je kunt levenlanglerenkrediet aanvragen voor

het afronden van jouw opleiding. Hoeveel je per

wilt natuurlijk niet achter de feiten aanlopen.

alle erkende HBO Bacheloropleidingen en Mas-

maand moet aflossen, hangt af van jouw inko-

Bovendien verandert de arbeidsmarkt mee. Een

teropleidingen van Computrain. Op deze pagi-

men. Je hebt 15 jaar de tijd om het levenlangle-

HBO Bachelor- of Masterdiploma in IT versterkt

na vind je een overzicht. Als je niet meteen een

renkrediet terug te betalen, inclusief rente. Goed

jouw positie op die markt. Maar wat als zo’n op-

volledige opleiding wilt volgen, start je toch

nieuws: tot 2022 is het rentepercentage 0,0%.

leiding om financiĂŤle redenen niet haalbaar is

gewoon met het eerste jaar? Ook dan kun je

voor jou? De overheid vindt het belangrijk dat

gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet.

Levenlanglerenkrediet aanvragen

iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Daarom

Na het eerste jaar bepaal je dan of je verder stu-

Je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen via

ondersteunt de overheid jou met een zeer voor-

deert.

digid.nl/inloggen. Dit doe je voordat jouw oplei-

delige lening om jouw HBO Bachelor- of Mas-

ding start. Let op: je moet al wel zijn ingeschre-

teropleiding te bekostigen. Tot 2022 is het ren-

Hoeveel geld lenen voor een opleiding?

ven voor en toegelaten tot de opleiding. Ben je

tepercentage van de lening 0,0%. Je hoeft dus

Je kunt per jaar een krediet krijgen ter hoogte

nog niet ingeschreven? Kies dan een startdatum

niets extra’s terug te betalen.

van je studiekosten, niet meer. In de kostenspe-

in de toekomst (bijvoorbeeld de eerste van de

cificatie bij de door jou gekozen opleiding staat

volgende volledige maand), zodat er genoeg tijd

Wat is het levenlanglerenkrediet?

wat de studiekosten zijn. Arrangementskosten en

is voor het verwerken van je aanvraag. Ook als je

Sinds september 2017 kan iedereen tot 55 jaar

studiemateriaal vallen niet onder deze regeling.

al een opleiding volgt kun je krediet aanvragen

tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een erkende HBO Bachelor- en

Hoelang geld lenen voor een opleiding?

Masteropleiding te volgen. Deze aantrekkelijke

Voor een erkende HBO Bachelor- of Masterop-

studiefinanciering voor volwassenen heet het

leiding van Computrain kun je maximaal 5 jaar

levenlanglerenkrediet. Zo kun je toch studeren

geld lenen.

wanneer je geen recht (meer) hebt op studiefinanciering.

16

voor je resterende studietijd. Dus niet met terugwerkende kracht.


Meer weten over het levenlanglerenkrediet? Heb je vragen over het levenlanglerenkrediet of andere financiële voordelen? Bel dan even met onze opleidings­ adviseurs via telefoonnummer 030 - 200 32 13. Wij helpen je graag.

0,0% rente

Voorwaarden van het levenlanglerenkrediet Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om in aanmer-

Deze opleidingen kun je bij Computrain volgen met het levenlanglerenkrediet:

king te komen voor het levenlanglerenkrediet. Ga voor de volledige voorwaarden naar www.duo.nl.

HBO Bachelor

Master

• Je volgt een wettelijk erkende HBO

• HBO Bachelor Business IT & Management

• Master in Management en ICT (MMIT)

• HBO Bachelor Business IT & Management

• Master in Management en ICT (MMIT)

Bacheloropleiding of Master. • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.

specialisatie Functioneel Beheer • HBO Bachelor Business IT & Management

• Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering. • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning type II, III of IV. • Jouw collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld door je werkgever.

specialisatie Projectmanagement • HBO Bachelor Informatica • HBO Bachelor Informatica specialisatie Business intelligence en big data • HBO Bachelor Informatica specialisatie Cloud architect • HBO Bachelor Informatica specialisatie

Meer weten over het levenlanglerenkrediet? Heb je vragen over het levenlanglerenkrediet of andere financiële voordelen? Bel dan even met onze

opleidingsadviseurs

via

telefoonnummer

030 - 200 32 13. Wij helpen je graag.

Functioneel beheer

specialisatie Enterprise-architectuur • Master in Management en ICT (MMIT) specialisatie IT security • Master of Business Administration (MBA) specialisatie Business Information Management • Master of Business Administration (MBA) specialisatie Informatiemanagement voor de overheid • Master of Business Information (MBI)

• HBO Bachelor Informatica specialisatie Security management • HBO Bachelor Informatica specialisatie Software engineering en development

computrain.nl/levenlanglerenkrediet

COMPUTRAIN.NL

17


MET DE JUISTE KENNIS WERK JE SLIMMER, SNELLER EN ZONDER STRESS Je werkt weleens met Excel, Word, PowerPoint of Outlook. Maar denk je niet dat het allemaal wat efficiënter kan? Volg een training en ontdek de geheimen van Microsoft Office die jouw werk leuker, makkelijker en sneller maken!

Microsoft Office-trainingen van Computrain ✓✓ Voor beginners, gevorderden en experts ✓✓ Je kunt elke week starten ✓✓ Klassikaal, e-learning of een combinatie ✓✓ Actueel en praktijkgericht lesmateriaal

Kies je training op computrain.nl/office

Bepaal gratis welke training je nodig hebt! Wil je weten welk niveau training jou vooruit gaat helpen? Doe de Office-keuzetest. Je krijgt dan een cursusadvies én tips en tricks waarmee je direct aan de slag kunt.

DOE DE TEST OP COMPUTRAIN.NL/OFFICEKEUZETEST

18

computrain.nl/office


Startdata GEBRUIK

Computrain last minute deals: volg je training met 15% korting Schrijf je in voor 1 van onze last minute deals en je krijgt 15% korting. Wacht niet te lang, want vol = vol. Reserveer snel jouw plek op Computrain.nl/lastminute

05-02-2018

Querying Data with Transact-SQL (MOC20761)

13-02-2018

Access Advanced: Data analyseren en macro’s

20-12-2017

SQL Fundamentals

19-12-2017

Access Advanced: Formulieren en rapporten

15-01-2018

Supporting and Troubleshooting Windows 10 (MOC10982)

21-12-2017

Acces Basis

13-02-2018

Updating Your Skills to SQL Server 2016 (MOC10986)

17-01-2018

Analyzing Data with Power BI (MOC20778)

12-12-2018

Excel Advanced: Formules en functies

17-01-2018

Excel Advanced: Lijsten en tabellen

16-01-2018

Advanced PHP Programming

21-12-2017

Excel Basis

24-01-2018

Advanced Programming in C++

01-02-2018

Excel Expert: Formulieren en Sjablonen

19-02-2018

Certified Ethical Hacker (CEH) Version 9

08-02-2018

Excel voor financials

22-01-2018

Developing ASP.NET MVC 4 Web Applications (MOC20486)

08-02-2018

Illustrator Advanced

08-01-2018

Developing Microsoft SQL Server Databases (MOC20464)

07-12-2017

Illustrator Basis

10-01-2018

Introductie tot het programmeren in Visual Basic for Applications (VBA)

10-01-2018

InDesign Advanced

08-01-2018

Java SE Fundamentals

24-01-2018

InDesign Basis

29-01-2018

Java SE Programming

14-12-2017

Microsoft Office 365 Fundamentals

26-02-2018

28-02-2018

Microsoft Office 365 SharePoint Online

MTA HTML5 Application Development Fundamentals (MTA-Examen 98-375) (MOC40375)

09-02-2018

Outlook Advanced: Efficiënter en georganiseerder werken

10-01-2018

PHP Programming

18-12-2017

Programmeren in Excel met VBA

11-12-2017

Programming in C# (MOC20483)

26-01-2018 15-12-2017 21-12-2017

Outlook Tips & Tricks voor de ervaren gebruiker Outlook Basis Photoshop Advanced

05-12-2017

Photoshop Basis

08-12-2017

PowerPoint Advanced: Dynamische presentaties en animaties

DEVELOPMENT

08-01-2018

Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3 (MOC20480)

29-01-2018

Programmeren in C++

12-12-2017

Python Programming

11-12-2017

Websites bouwen met HTML5 en CSS

15-01-2018

PowerPoint Basis

30-01-2018

SharePoint content management advanced

14-12-2017

SharePoint content management fundamentals

29-01-2018

SharePoint 2016 social media

07-02-2018

Agile Project Management™ Foundation (versie 2.0) inclusief examen

Sharepoint 2016 Workflow

14-12-2018

Agile Project Management™ Practitioner (versie 2.0) inclusief examen

Querying Data with Transact-SQL (MOC20761)

18-12-2017

Agile Scrum Foundation

22-01-2018

Word Advanced: Documenten indelen en tabellen

22-02-2018

ASL® Foundation

25-01-2018

Word Advanced: Mailings verzorgen

20-12-2017

Word Advanced: Werken met lange, complexe documenten

15-02-2018

Big Data Strategy and Analytics

23-01-2018

Word Basis I

17-01-2018

BiSL® Advanced

26-01-2018

Word Basis II

09-01-2018

BISL® Foundation

26-02-2018

Business Intelligence

16-01-2018

ITIL® Foundation

22-01-2018

ITIL® Practitioner

18-12-2017

Managing Successful Programmes (MSP®) Foundation

11-12-2017 05-02-2018

BEHEER 08-01-2018

Administering System Center Configuration Manager and Intune (MOC20696)

BUSINESS IT EN PROJECTMANAGEMENT

24-01-2018

Big Data Fundamentals

08-01-2018

Administering Windows Server 2012 9MOC20411)

20-02-2018

PRINCE2® Agile™

07-02-2018

Architecting Microsoft Azure Solutions (MOC40442/MOC20534)

21-12-2018

PRINCE2® Foundation

18-12-2017

AWS Technical Essentials

09-01-2018

PRINCE2® Practitioner

08-01-2018

CompTIA Network +

23-01-2018

Professional Scrum Master (PSM)

12-02-2018

CompTIA Security +

09-01-2018

Professional Scrum Product Owner (PSPO)

15-01-2018

Deploying and Managing Windows 10 Using Enterprise Services (MOC20697-2)

11-01-2018

Projectmanagement

26-02-2018

Enabling and Managing Office 365 (MOC20347)

22-01-2018

Identify with Windows Server (MOC20742)

18-12-2017

Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions (MOC20533)

29-01-2018

Networking with Windows Server 2016 (MOC20741)

15-01-2018

Planning and Administering SharePoint 2016 (MOC20339-1)

Computrain biedt ruim 850 trainingen en opleidingen op het gebied van Gebruik, Beheer, Development en Business IT. Bekijk ons totale aanbod op computrain.nl.

COMPUTRAIN.NL

19


NU CADEAUS EN VOORDEEL BIJ JE HBO-OPLEIDING IN DE IT! IT BLIJFT DOORONTWIKKELEN. HOE HOUD JIJ JEZELF UP-TO-DATE? SCHRIJF JE IN VOOR EEN HBO BACHELOR OF HBO-PROGRAMMA! Dan werk jij op een duurzame manier aan je carrière. Je krijgt nu namelijk een WakaWaka-powerpakket met gadgets op zonne-energie én tot € 200,- korting bij je opleiding. Gebruik je subsidies dan hoeft je opleiding nog minder te kosten!

SCHRIJF JE IN MET ACTIECODE WAKAWAKA Voor elke inschrijving doneren wij een iconische WakaWaka Light-zaklamp aan iemand die zonder elektriciteit leeft. Gebruik actiecode wakawaka bij je inschrijving (uiterlijk 28 februari 2018). Bekijk de actievoorwaarden op computrain.nl/wakawaka.

DIT KRIJG JE CADEAU BIJ JE INSCHRIJVING: Een goed gevoel: we doneren een WakaWaka-zaklamp aan een gezin in nood. Tot € 200,- korting op je inschrijving. Power 10: een powerbank met 10.000 mAh batterijcapaciteit. Solar Panel & Link: overal devices opladen met zonne-energie. World Charger: een wereldreisstekker met USB-aansluiting Micro USB Charging Cable: verbind jouw devices met je WakaWaka. Waterproof Pouch: beschermt je device tegen zand en water tot 10 meter diep.

COMPUTRAIN.NL/WAKAWAKA