Page 1

De complete gids voor de

Alles wat je moet weten over het revolutionaire mobiele apparaat van Apple

164 PAGINA’S VOL TIPS

€ 9,95

► Aan de slag in minder dan 30 minuten ► 30 apps die je niet mag missen ► Iedere functie uitvoerig behandeld


Het nieuwe iPhone Magazine ligt vanaf 23 juli in de winkel De meest complete gids voor de iPhone, iPad en iPod 2

Het meest complete magazine voor de iPhone. Zomer 2010 € 9,95

2

Het meest complete magazine voor de iPhone.

Alleskunner iPhone 4

BESTEL E IN HEM ONL

€9,95 €8,9L 5

Sneller, langer én gelijktijdig HDfilmen, webcammen, media streamen en nog veel meer! ❯ Overleven met je

iPhone p100

(INC N) NDKOSTE E Z R E V

❯ iHome: overal in huis

online met Apple p42

Powered by:

❯ 7 iPhone-junkies en

hun apps p33

+ de 100 beste apps! 001 iPhoneMagazine_cover2b.def.indd 1

29-6-2010 11:17:17

Online bestellen: www.iphone-magazine.nl Maak nu kans op een gratis iPhone 4G Bestel iPhone Magazine online en win een gratis iPhone 4G


De complete gids voor de iPad

Welkom

bij de complete gids voor de iPad…

N

og maar kort geleden bracht een koerier ons de iPad die we in de VS kochten en we kunnen hem nu al niet meer missen. Natuurlijk, we kunnen zonder, maar waarom zouden we? We kunnen ook zonder internetbankieren of magnetron, maar mét is een stuk prettiger en comfortabeler. De iPad heeft de manier waarop we dingen doen aanzienlijk veranderd. We zijn ervan overtuigd dat het apparaat op jou hetzelfde effect zal hebben. De touchscreeninterface en het mooie ontwerp van de iPad lijken schone schijn, totdat je het apparaat echt een tijdje gebruikt. Tuurlijk kun je hetzelfde en meer met een laptop of een pc. Het gaat om het ánders. Speel ermee en ontdek nieuwe gebruiksmogelijkheden die je dagelijkse leven voorgoed veranderen. Denk vooral aan leuker, speelser en effectiever. Deze gids gaat je daarbij helpen. Wij zorgen voor een vlekkeloze kennismaking met je iPad, helpen je ontdekken wat je ermee kunt doen en leren je hoe je het beste uit het apparaat kunt halen. Daarna laten we je de beste apps binnen de iPad App Store zien voor nog meer functies en gebruiksplezier. Bereid je voor op de iPad-lifestyle, je zult niet meer anders willen.

Jeroen de Jager, Adjunct-hoofdredacteur

COLOFON Redactie Hoofdredacteur adjunct-hoofdredacteur Projectredacteur eindredactie VoRmgeVing oRigineel concePt adVeRtentie-exPloitatie

tecHniscHe Realisatie distRibutie diRectie en uitgeVeR PostadRes

bezoekadRes abonnee seRVice-centeR

Remco de Graaf Jeroen de Jager Martin Gijzemijter José Pauty, Emke Slijkerman, Theske Slijkerman Aico Turba (artdirector), Tim van Amerongen, Bert Sluyter IDG UK Patrick Vernack (sales director) Arnold Diepenheim Marcel Schaper Camiel Toxopeus Telefoon: 020-7585857 Fax: 020-7585855 Senefelder Misset, Doetinchem (druk) Betapress (Nederland) Imapress (België) Lennard Hoogenraad, Rob Koghee (adjunct) iPad Magazine Postbus 20646 1001 NP Amsterdam Transformatorweg 80 1014 AK Amsterdam Klantenservice IDG www.idg.nl/abonnementen Telefoon 0900-3665233 (lokaal tarief )

met dank aan: Andy Penfold, Mark Hattersley, Mandie Johnson, Graig Grannell, Richard Lim, Simon King, Karl Hodge, Rob Buckley, Jonny Evans, Christopher Breen, James Galbraith, Alice Ross, James Walker, Patrick Llewelyn-Davies, Karen Haslam, Richard Bailey, Nikkie Causer, Emma van Beurden, Mustafa Mustafa, Kit Gould

© IDG Nederland. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift strekt zich tevens uit tot het in enige vorm elektronisch beschikbaar stellen. Hoewel aan iPad Magazine uiterste zorg is besteed, aanvaarden de redactie noch de uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in het blad en/of op de website. Prijzen vermeld op de redactionele pagina’s in deze uitgave zijn richtprijzen inclusief btw.

De complete gids voor de iPad 2010 3


Inhoud: De complete gids voor de iPad

100 118

64

4 De complete gids voor de iPad 2010


inhoud De complete gids…

Cursussen

6 Alles over de iPad

44 Aan de slag

We leggen uit waarom je de iPad moet hebben en zetten de belangrijkste functies uiteen

20

48 Surfen op internet 52 Bladwijzers gebruiken 56 E-mail instellen

Uitgelicht

16 Je digitale levensstijl Hoe de iPad het gat opvult tussen je telefoon en de pc

60 Mail bekijken 64 Video bekijken 68 De iPod-app gebruiken 72 iTunes Afspeellijsten 76 De iTunes Store

28

80 De App Store 84 Apps downloaden

20 iPad-mythologie Is de iPad echt 18 jaar lang in ontwikkeling geweest? 22 Instellingen 22

Verkentocht door Instellingen de krachtigste app op de iPad

28 De iPad-snelheidstest Klaar voor de start? Af! We testen de snelheid van de iPad ten opzichte van de iPhone

Koopgids 35

30 iPad accessoires Van hoezen tot standaarden en pennen. Dit zijn de beste uitbreidingen

36 30 apps om niet te missen Maak je iPad nog functioneler met de beste apps

150

Slotwoord 162 Een iPad-toekomst

88 Agenda 92 Activiteiten inplannen 96 Contacten gebruiken 100 YouTube kijken 104 Foto’s bekijken

Essentiële apps 110 Pages 118 Numbers 126 Keynote 134 Bento 138 LogMeIn Ignition 142 Instapper 146 Brushes 150 TweetDeck 154 Things 158 Comics

Wat is Apple van plan met de iPad 2.0, en daarna? De complete gids voor de iPad 2010 5


Uitgelicht: Alles over de iPad

Alles over de iPad

De belofte van een Apple tablet computer hing bijna 20 jaar in de lucht. Het apparaat is eindelijk gearriveerd. Dit is de iPad… Door Andy Penfold en Mark Hattersley

A

pple heeft z’n nek uit durven steken met de iPad: een apparaat dat in geen enkele categorie valt, gelanceerd in een zwak economisch klimaat. Echter, de hype die gepaard ging met de lancering was verbazingwekkend. Dit komt waarschijnlijk deels doordat er al meer dan 18 jaar geruchten klonken over een tablet computer die ontwikkeld zou worden bij Apple. De andere oorzaak was de mogelijkheid dat Apple de manier waarop we technologie in de toekomst bedienen zou kunnen veranderen. De iPad zou de draagbare computer kunnen zijn die ons doet overstappen van toetsenbord en beeldscherm naar iets veel intuïtievers en dynamischers. De iPad zet deze aardverschuiving mogelijk in werking. Het apparaat heeft zo z’n beperkingen: het virtuele toetsenbord is niet prettig en alleen geschikt voor lichte taken. Maar de iPad heeft dezelfde interface als de iPhone en biedt je de mogelijkheid om deze op comfortabele wijze te gebruiken, zonder beperkingen op het gebied van afmeting. De iPad biedt je een luxe, maar draagbare vorm van interactie met de wereld om je heen. De gemeenschap die apps ontwikkelt zal het nut van de iPad waarschijnlijk verder ontwikkelen op manieren die we ons nu niet kunnen voorstellen. De mogelijkheden zijn eindeloos en we konden niet wachten om een exemplaar te bemachtigen en deze complete gids met je te delen.

6 De complete gids voor de iPad 2010


iPad – een complete gids Het uiterlijk en de functies van de iPad Beeldscherm Het 9,7 inch scherm van de iPad gebruikt dezelfde multi-touch technologie als de iPhone. Echter, door de grotere afmeting heb je veel meer bewegingsvrijheid en het scherm heeft meer dan duizend sensoren die ervoor zorgen dat de plaatsing van je vinger(s) altijd juist is.

Knoppen Net als de iPod Touch heeft de iPad een volumeknop aan de zijkant en een stand-byknop op de bovenkant. Met de overgebleven knop kun je voorkomen dat het scherm draait als je de iPad kantelt.

Thuisknop Net als bij de iPhone en de iPod Touch bedien je de iPad volledig via het scherm, met als uitzondering een Thuisknop waarmee je terug kunt naar het beginscherm. Je kunt het scherm met deze knop ook uit de stand-bymodus halen.

Invoer/uitvoer De iPad is voorzien van luidsprekers en een microfoon en werkt dus met apps als Skype en andere VoIP apps. Ook heeft het apparaat een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting zodat je in stilte kunt genieten. De microfoon is van dermate goede kwaliteit dat je de iPad niet voor je gezicht hoeft te houden.

Dock en opladen De iPad heeft dezelfde dock-aansluiting als de iPod en iPhone. Apple heeft al een paar dock-accessoires uitgebracht, waaronder een toetsenbord-dock waarmee je de iPad meer kunt gebruiken als een notebook.

De complete gids voor de iPad 2010 7


Uitgelicht: Alles over de iPad

Accessoires De iPad is niet de enige nieuwe hardware van Apple, het bedrijf heeft er direct een aantal accessoires voor gemaakt. IPad Keyboard Dock

De grootste verrassing tijdens de aankondiging van de iPad was het mechanische toetsenbord dat je erbij kunt kopen. Je plaatst je iPad in verticale stand op de dock, waardoor deze opgeladen wordt. “Als je echt heel veel moet typen, dan is dit de beste manier” zei Steve Jobs, topman bij Apple. Omdat de iPad Bluetooth ondersteunt kun je ook een Apple draadloos toetsenbord gebruiken, maar dan is het dus wel handiger om aan een bureau te gaan zitten.

IPad Camera Connection Kit

Apple heeft ook een Camera Connection Kit uitgebracht, welke bestaat uit twee kleine stekkers die je in de dock-aansluiting onder in de iPad steekt. De ene stekker stelt je in staat een sd-kaart in de iPad te plaatsen en foto’s en video’s te importeren. De andere stekker stelt je in staat een camera direct te verbinden met de iPad via een usb-kabel. Deze gadget maakt de iPad aantrekkelijk voor mensen die hun computer alleen gebruiken voor iTunes, e-mail, internet en digitale fotografie.

iPad-bescherming Voor nog meer iPad-hoezen lees je de koopgids op pagina 30.

Griffin Passport Elan URL www.griffintechnology.com Prijs $49,99 (ongeveer € 41,-)

Griffin heeft de Elan Passport, een suède hoes die de iPad beschermt tegen krassen, inclusief vakjes voor credit cards en andere zaken. Deze hoes geeft je iPad een professioneel uiterlijk.

Belkin Grip Sleeve URL www.belkin.com Prijs $39,99 (ongeveer € 33,-)

Een van de eerste iPad-hoezen van Belkin. De Grip Sleeve is gemaakt van duurzaam neopreen en siliconen om de iPad te beschermen en te voorkomen dat hij uit je hand glipt.

IPad Case

Je kunt de iPad natuurlijk zonder hoes gebruiken, maar je wilt het scherm waarschijnlijk het liefst schoon en krasvrij houden. Apple heeft een mooie hoes gemaakt met meerdere functies. Je kunt hem op verschillende manieren plaatsen, zoals een ideale stand voor typen of voor het bekijken van films of foto’s. De hoes is gemaakt van vinyl met een zachte afwerking en heeft uitsparingen aan de zijkant zodat je bij alle knoppen van de iPad kunt. Omdat de iPad op het moment van schrijven nog niet uit is in Nederland zijn de hoezen in dit artikel vooral Amerikaans, maar uiteraard zal ook Nederland overspoeld worden met iPad-hoezen en accessoires.

IPad Dock

Het verbaast ons niets dat de iPad dezelfde 30-pins dock-aansluiting gebruikt als de iPhone en de iPod, maar we zijn wel benieuwd hoe het werkt met deze kleine dock. Met de dock kun je de iPad opladen en synchroniseren met je computer. Daarnaast is er een audio-uitgang waarmee je de iPad kunt aansluiten op je geluidsinstallatie. De dock werkt ook met de Camera Connection Kit. Desalniettemin ziet het er raar uit als de grote iPad balanceert op deze kleine dock.

8 De complete gids voor de iPad 2010

Proporta Perfora URL www.proporta.com Prijs € 21,95

Proporta heeft een aantal generieke hoezen in haar assortiment waarin de iPad prima past, zoals de envelopachtige nepleren Perfora. Het bedrijf werkt ook aan iPad-specifieke hoezen.


Foto’s Het beheren en weergeven van je digitale foto’s is één van de sterke punten van de iPad. De iPad Foto’s-app lijkt veel op iPhoto op de Mac, maar heeft een aantal functies die fantastisch werken in combinatie met het multi-touchscherm. Fotoalbums worden in rijen en kolommen weergegeven en je kunt erop drukken om ze te openen, of even spieken in een album door je vingers uit elkaar te bewegen. Je kunt diavoorstellingen instellen en je iPad gebruiken als digitale fotolijst (bijvoorbeeld tijdens het opladen). Je kunt foto’s vanaf je computer op dezelfde manier synchroniseren met de iPad als met de iPod, maar je kunt ze ook downloaden vanuit je mail. Ook kun je met de Camera Connection Kit foto’s importeren vanaf je camera.

iPod De iPad wordt regelmatig een grote iPod genoemd, maar hoe functioneert hij als muziekspeler? Net als de iPod Touch scheidt de iPad video en muziek door ze af te spelen in verschillende apps. De iPod-app op de iPad lijkt veel meer op de Mac-versie van iTunes dan de iPhone-versie. Met de knoppen bovenin kun je afspelen en bladeren tussen nummers, door het nummer heen scrollen en het volume hoger of lager zetten. Aan de linkerkant vind je een menu waarin je kunt filteren op muziek, podcast, audioboeken en afspeellijsten. Ook alle album-art wordt prachtig weergegeven. Aan de rechterkant kun je nummers zien en aangeven wat je wilt afspelen. Je kunt naar muziek luisteren via de ingebouwde luidsprekers (die ongeveer zo klinken als laptop luidsprekers), maar het klinkt allemaal een stuk beter met hoofdtelefoons.

Geen camera? Verwacht werd dat de iPad een camera zou hebben, maar niets bleek minder waar... Het grote scherm van de iPad is perfect voor VoIP-gesprekken, maar Apple heeft het apparaat niet van een camera voorzien. Een reparatiebedrijf ontdekte dat er in de behuizing van de iPad zelfs al ruimte is gereserveerd voor hetzelfde model camera als de MacBook. Mission Repair, uit Kansas, is een toonaangevend reparatiebedrijf voor electronica. Het bedrijf beweert de iPad opengebroken te hebben en ontdekte een uitsparing

voor een MacBook iSight camera, zoals te zien is op de foto rechts. Er is veel gespeculeerd over de vraag waarom de iPad geen iSight heeft. Het kan zijn dat dit bewust bewaard is voor een toekomstige versie, zodat men een nieuw apparaat moet kopen. Ook kan het zijn dat men heeft getracht kosten te besparen om de prijs van de iPad te drukken. De capaciteit van de data-netwerken duikt ook vaak op

Opengebroken Er zit geen camera in de iPad, maar er is wel ruimte voor. in speculaties. Wat de reden van het ontbreken ook is, de volgende versie heeft waarschijnlijk gewoon een camera.

De complete gids voor de iPad 2010 9


Uitgelicht: Alles over de iPad

Een nieuwe manier om te internetten Apple was zelf vol lof over de iPad met betrekking tot het surfen op internet en het versturen van e-mail, met name in vergelijking met een netbook.

S

teve Jobs heeft nooit een kans laten liggen om te roepen hoe slecht netbooks wel niet zijn. Hij is ervan overtuigd dat surfen op internet met de iPad een ervaring is die beter is dan op de laptop of iPhone. De iPad biedt de “beste browse-ervaring die je ooit hebt gekend” zei Steve Jobs tijdens de lancering. “Het is fenomenaal om een hele pagina voor je neus te zien die je vervolgens kunt bedienen met je vingers. Het is beter dan surfen op een laptop.” Grote woorden, maar Apple meent iedere letter. “Het moet beter zijn in dit soort taken dan een laptop of smartphone” zei Jobs, “anders heeft het geen bestaansrecht.” We onderzoeken of Apple dit kan waarmaken.

Times Online In tegenstelling tot de meeste mobiele apparaten zie je op de iPad een hele webpagina.

Toetsen Het virtuele toetsenbord van de iPad – hoe werkt het in vergelijking met het echte werk?

H

et virtuele toetsenbord van de iPhone kan behoorlijk op je zenuwen werken, je drukt door de beperkte ruimte regelmatig op een verkeerde knop en omdat je geen knoppen voelt zit je er dan ook sneller naast. Het toetsenbord van de iPad lost één van die problemen op, aangezien het veel groter is (zeker als je de iPad op z’n kant draait). Dat werkt in het voordeel van de iPad, maar we zijn niet 100 procent overtuigd. Het toetsenbord is dan wel groot, maar nog steeds geen vervanging van ‘echte’ toetsen en fouten zijn op het grote toetsenbord net zo snel gemaakt als op het kleine iPhone toetsenbord. Ook moet je de iPad neerleggen om met twee handen te kunnen typen. Daarnaast misten we de functie waarbij een letter groter wordt als je erop drukt, zoals op de iPhone. Je kunt niet met je vinger van de ene letter naar de andere schuiven en dat is zonde, want dat zou een hoop problemen oplossen. Misschien is het een kwestie van tijd, het heeft immers ook even geduurd voordat we aan het iPhone toetsenbord gewend waren. Wellicht typ je er na een paar weken lustig op los, maar misschien is het voor fanatieke schrijvers toch handiger om het toetsenbord-dock te bestellen.

10 De complete gids voor de iPad 2010


Internet De iPad-browser uitproberen

D

e browse-ervaring op de iPad is in wezen gelijk aan die van de iPhone. Je kunt pagina’s omhoog en omlaag schuiven met je vingers en tweemaal drukken om in en uit te zoomen op bepaalde gebieden. Het formaat van het scherm zorgt er echter voor dat de ervaring in de praktijk heel anders is. Wanneer je een pagina opent kun je deze volledig bekijken zonder in te hoeven zoomen. Nadeel is dat Flash niet wordt ondersteund en dat veel interactieve content daarom niet zichtbaar is. YouTube-video’s openen in de YouTube-app in plaats van rechtstreeks in de browser. Apple liegt geen seconde wanneer het beweert dat de iPad de beste mobiele internervaring tot nu toe biedt.

Mail Mail gebruiken op de iPad

D

e Mail-app op de iPad werkt een stuk beter dan de versie op de iPhone en iPod Touch. Het lijkt meer op Mail op de Mac en biedt een e-mailervaring vol opties. De applicatie toont een lijst met berichten aan de linkerkant en het bericht zelf in een groot venster. Draai de iPad op z’n kant en je ziet alleen het bericht. Net als op de iPhone kun je veelvoorkomende bijlagen openen. Maar het belangrijkste pluspunt is niet mail lezen, maar mail schrijven. Zoals Steve Jobs zei: “Druk op ‘Nieuw bericht’ en er verschijnt een gigantisch toetsenbord. Het typt heerlijk!”

Verbinding maken De iPad is uitgerust met uitstekende opties voor het downloaden van gegevens en bestanden en het delen van informatie met andere digitale apparaten. Een overzicht van de connectiviteit opties op de iPad.

Wifi Dankzij de 802.11n wifi-technologie, kun je met de iPad snel bestanden overblazen over een wifi-netwerk. Wifi blijft de belangrijkste methode voor het overzetten van apps en je kunt op dezelfde manier muziek en apps downloaden van de iTunes Store en App Store als met de iPhone.

Bluetooth 2.1 Met behulp van de Bluetooth 2.1 technologie maak je verbinding met handsfree sets (al kun je alleen bellen via VoIP) en met een draadloos Apple-toetsenbord.

Ook moet het mogelijk zijn om iPads met elkaar te verbinden voor multiplayer gaming. Naarmate ontwikkelaars meer tijd hebben kunnen doorbrengen met de iPad zullen we steeds meer toepassingen tegenkomen.

Usb 2.0 De iPad heeft een standaard 30-pins dock-aansluiting, net als de iPod en iPhone-producten. Hiermee verbind je de iPad met een computer via usb 2.0 met de bijgeleverde kabel, zodat je muziek, video’s en foto’s over kunt zetten.

De complete gids voor de iPad 2010 11


Uitgelicht: Alles over de iPad

Boeken op de iPad De markt voor e-readers begint een vlucht te nemen en Apple is van plan om digitale boeken eigenhandig naar de massa te brengen.

D

e iPad is erg belangrijk voor uitgevers. Het apparaat heeft een ingebouwde boekenwinkel, waarmee uitgevers hun boeken online kunnen verkopen op dezelfde manier waarop platenmaatschappijen al jaren muziek verkopen via iTunes. Boeken lezen op een apparaat wordt gezien als een nicheactiviteit, maar de iPad brengt daar verandering in. “Amazon heeft met de Kindle fantastisch werk verricht” liet Steve Jobs onlangs weten. “Wij gaan nu op hun schouders staan en leggen de lat nog iets hoger.” De iPad heeft een app voor het lezen van boeken genaamd iBooks en een geheel nieuwe winkel die daaraan gekoppeld is. Lezen zal nooit meer hetzelfde zijn.

App makers Matt Brooke-Smith is de CEO van Future Workshops, een app-ontwikkelaar die apps maakte voor onder andere Empire magazine. Wij vroegen hem hoe hij denkt over de iPad. Welke mogelijkheden biedt de iPad de app-ontwikkelaar? Het belangrijkste is de mogelijkheid om apps te bouwen die gebruikers langer open hebben. Dit kan omdat de iPad ontworpen is voor een meer ontspannen omgeving. Het grotere scherm betekent dat applicaties veel beter gepresenteerd kunnen worden. We zijn zeer enthousiast over de mogelijkheden, met name die in de media- en uitgeversbranche. Verwacht je dezelfde mate van succes voor de iPad als de iPod? Ik denk niet dat Apple teleurgesteld zal zijn in z’n verkoopcijfers. In mijn ogen is de iPad een product dat langzaam aan populariteit wint en niet een product dat in één klap een diepe indruk maakt.

12 De complete gids voor de iPad 2010

Future now Future Workshops maakte iPhone-apps voor klanten als Empire. Wat kan een ontwikkelaar op de iPad dat niet kan op de iPhone? De langere aandachtsspan van gebruikers leidt tot apps met veel content, zoals interactieve tijdschriften en boeken.

Zie je de iPad als een succesvolle gameconsole? Ja, maar ik denk dat de populairste games in een andere categorie te vinden zullen zijn dan op de iPhone en dat ze een brug zullen slaan tussen de desktop en de mobiele telefoon. Ik denk dat MMO’s (massively multiplayer online) populair zullen worden en dat we een opleving zullen zien in RTS-spellen (realtime strategy).


Lezen op de iPad De iBooks-app

D

e iBooks-app op de iPad bestaat uit twee delen. Het ene deel is een boekenplank die alle digitale boeken toont die je bezit, het andere een e-reader waarmee je door het boek kunt bladeren. De boekenplank toont de omslagen van je boeken en de knop ‘Winkel’ brengt je naar de online boekenwinkel. Je kunt boeken direct vanuit de winkel op je boekenplank plaatsen (zoals je muziek koopt in iTunes). Klik op een boek op de boekenplank om deze te openen. In staande modus zie je slechts één pagina, in liggende modus zie je twee pagina’s tegelijkertijd. Je kunt door de pagina’s bladeren door op de zijkant van het scherm te drukken of door een pagina van de ene kant naar de andere kant te slepen. Een kleine rode boekenlegger toont de inhoud, druk erop om naar de inhoudsopgave te bladeren. Omdat de iPad krachtiger is dan een Kindle, kan het apparaat grote kleurenafbeeldingen en zelfs video’s tonen in boeken. Het nadeel is dat je na een paar uur lezen last van je ogen zou kunnen krijgen door het heldere scherm en dat is dan ook waarom de Kindle E Ink gebruikt. Toch verkiezen we de iPad zonder twijfel boven iedere andere e-reader.

iPad comics Stripverhalen komen tot leven op de iPad

E

en van de dingen waar veel gebruikers vol lof over zijn op de iPad, is de mogelijkheid om comics, beeldromans en ‘gewone’ boeken te lezen. Omdat de iPad een groot multitouch kleurenscherm heeft, is het een ideaal apparaat om comics op te lezen. Er zijn verschillende goede comic-apps voor de iPhone en je kunt een flinke reeks briljante apps verwachten voor de iPad. ComicX heeft al een versie speciaal voor de iPad laten maken en stelt je in staat comics te importeren in .cbzformaat of ze rechtstreeks te kopen via de ingebouwde winkel. Veel comics, de zogeheten Golden Age comics, zijn nu gratis te downloaden. Surf naar www.lorencollins. net/ freecomic voor een lijst met sites waar je gratis comics kunt downloaden.

Boeken De iPad is een fantastische manier om veel boeken bij je te dragen

Bestandsformaten Het e-book bestandsformaat van Apple Apple gebruikt het open-source ePub bestandsformaat voor boeken op de iPad. Hierdoor kun je eenvoudig boeken maken van je eigen documenten en deze toevoegen aan de iPad. Het kiezen voor een open standaard is een belangrijke stap voor Apple, waarmee iBooks en dus de iPad, interessant is voor een breder publiek. Veel readers, zoals de Kindle, gebruiken een merkgebonden formaat. Sony heeft ePub inmiddels echter ook omarmd op haar readers. Apple biedt verkopers van boeken de mogelijkheid om FairPlay DRMtechnologie te gebruiken, dus als je een boek koopt, kun je het waarschijnlijk niet delen met je vrienden. Je kunt ePub boeken lezen op een iPhone en iPod Touch via de Stanza-app en je kunt boeken gratis downloaden vanuit Stanza of via sites als Kindle killer? Verslaat Project Gutenberg de iPad de Kindle (www.gutenberg.org). als bestverkopende e-reader?

De complete gids voor de iPad 2010 13


Uitgelicht: Alles over de iPad

Apps & spellen Een nieuwe wereld voor touchscreen gaming en hulpprogramma’s voor productiviteit. De iPad zal de app-wereld flink veranderen.

D

e App Store is zonder twijfel de grootste uitvinding van Apple in de afgelopen jaren. Het is de motor achter de verkoop van z’n mobiele apparaten. De ontwikkeling van specifieke apps voor de iPad neemt inmiddels een vlucht en Apple heeft er zelf ook een paar ontwikkeld: versies van de iWork desktop-apps. Het touchscreen in combinatie met Pages, Keynote en Numbers biedt je nog altijd geen ervaring die vergelijkbaar is met die van de Macversies van de programma’s, maar ze zijn wel een stuk goedkoper. Met iWork op de iPad kun je documenten van Microsoft Office importeren, maar ook documenten van de Mac-versie van iWork. Je kunt iWork ’09documenten exporteren en pdf’en, dus het is eenvoudig om je creaties over te zetten op je computer om ze daar verder te bewerken. Uiteraard zorgt de SDK (Software Development Kit) van de iPad ervoor dat de ontwikkelaarsgemeenschap blijft werken aan meer apps en spellen voor de iPad.

iWork De apps van Apple’s iWork

Keynote

Numbers

Pages

Het antwoord van Apple op PowerPoint. Weliswaar niet zo professioneel als het programma van Microsoft, maar je kunt met Keynote eenvoudig fraaie presentaties maken. Er zijn 12 sjablonen beschikbaar en verschillende opties voor het aanpassen van je dia’s.

De spreadsheet-app van Apple heeft de iPadconversie op briljante wijze overleefd. Het bevat een intelligent toetsenbord dat zich aanpast aan wat je doet en meer dan 250 gebruiksvriendelijke functies. Het concept mobiele spreadsheets is verrassend interessant.

De tekstverwerker van Apple waarmee je eenvoudig fraaie documenten kunt maken op basis van sjablonen. Minder functies dan Word, maar ook een stuk goedkoper. Het virtuele toetsenbord verschijnt automatisch, maar Pages werkt ook ideaal met een fysiek toetsenbord.

14 De complete gids voor de iPad 2010


De App Store voor de iPad De App Store op het grote scherm

H

et is het nieuwe model voor mobile computing: je koopt een mobiele gadget en downloadt vrijwel alle functionaliteiten in de vorm van apps. Dit werkt prima voor de iPhone en de iPod Touch en het ziet er naar uit dat hetzelfde succes voor de iPad is weggelegd. Het grotere scherm en de krachtige processor zorgen ervoor dat er geweldige apps gemaakt worden en dat de iPad zeer geschikt is als spelconsole.

Bestaande iPhone-apps

De meeste apps in de App Store, dat zijn er zo’n 140.000, werken ook op de iPad. Als je al een flinke verzameling apps hebt, dan kun je die collectie eenvoudig overzetten naar je iPad. De apps hebben dezelfde afmeting als je iPhone, ze draaien in het midden van je iPad-scherm op iPhone grootte. Met behulp van een knop kun je de app ‘uitrekken’ om het scherm van de iPad te vullen, maar hierdoor oogt de app vaak grof en lelijk. Geen van de twee oplossingen zal een lang leven beschoren zijn op de iPad, het is waarschijnlijker dat iPad-specifieke apps zullen overheersen. Grote bedrijven zoals EA, FileMaker, etc. hebben het platform reeds omarmd.

Morgan Davies is de eigenaar van Sauce Digital, het bedrijf achter iPhone spellen zoals Nano Rally, Killer Pool, Touch Soccer 3D en Amoebas. Wij willen weten hoe hij denkt over de iPad in combinatie met spellen. Wordt de iPad een spelcomputer? Combineer de bekendheid van de iPhone als game platform en de interactiemogelijkheden van de iPad en je hebt een goed recept.

Hoe zullen iPad-spellen gaan afwijken van iPhone-spellen? Schermgrootte en de toename in het interactieve gebied maken de spelervaring anders. Real-timestrategy-spellen zullen bijvoorbeeld

Kaarten De wifi-versie van kaarten op je iPad kan je locatie alleen bepalen via wifi-hotspots. De iPad 3G kun je ook traceren via mobiele netwerkmasten. Beide modellen hebben een digitaal kompas.

YouTube YouTube op de iPad kijkt ontspannender dan op de iPhone. Speel een video af in liggende modus en de iPad schakelt over op volledig scherm.

Notes

Spellenmakers

Is Sauce van plan om iPad-spellen te maken? Zeker, in het begin zullen we nieuwe spellen maken die zowel draaien op de iPhone als op volledig scherm op de iPad, daarna wellicht iPadspecifieke spellen.

Standaard apps Apple heeft apps ingebouwd in de iPad. Wij leggen uit wat ze doen en hoe ze werken.

Gelijk aan de iPhoneversie, maar dankzij het scherm van de iPad heb je een groter toetsenbord en een lijst links in het scherm waarmee je notities eenvoudig kunt beheren.

Agenda Toekomst Davies van Sauce Digital ziet een multi-player toekomst. beter werken en multi-touch spellen groeien uit tot een eigen genre.

De graphics van de standaard apps op de iPad (vooral Agenda) zijn indrukwekkend. De ruimte is goed benut, je kunt twee weergaven tegelijkertijd zien of een hele week in één oogopslag.

Wat kunnen ontwikkelaars op de iPad dat niet kon op de iPhone? Een betere spelervaring realiseren voor spellen die meerdere spelers op één apparaat hebben en het implementeren van complexe multi-touch spellen.

De complete gids voor de iPad 2010 15


Uitgelicht: De nieuwe digitale levensstijl van Apple

Apple’s nieuwe

digitale levensstijl

De iPad is ontworpen om het gat te vullen tussen de Mac en de iPhone. Een slim marketingtrucje of echte innovatie? Door Christopher Breen

T

oen Steve Jobs de iPad onthulde gaf hij aan dat het een apparaat was dat zich ergens tussen de iPhone en de Mac bevond met betrekking tot functionaliteit. Gezien de prijs en afmeting van de iPad, zou je dit eenvoudig kunnen afdoen als een marketinghype. Echter, het is de moeite waard het idee eens nader onder de loep te nemen, want een apparaat met mogelijkheden die ergens tussen de telefoon en de computer liggen, verdient meer aandacht dan slechts een presentatie en een persbericht. Wanneer je de iPad gebruikt, zul je ontdekken dat je de combinatie tussen de iPhone- en Mac-besturingssystemen door het hele apparaat aantreft. Uiteraard biedt de iPad een groter werkvlak dankzij z’n afmeting, maar het is interessant om eens te onderzoeken waar Apple, in vergelijking met de iPhone, concessies heeft gedaan of juist dingen heeft toegevoegd. Applicaties als Mail, Contacten en Agenda lijken meer op de Mac OS-ervaring dan op de iPhone, vooral vanwege de grootte van het iPadbeeldscherm. Maar er zijn ook applicaties die meer nut hebben op de iPhone, zoals Trein of 9292ov die toch veel handiger zijn om in je broekzak te hebben dan om onder je arm te dragen.

16 De complete gids voor de iPad 2010


De software

De agenda- en communicatiefuncties

Agenda Bepaalde apps, zoals Agenda, profiteren aanzienlijk van het grote scherm van de iPad

vormen de echte kracht van de iPad. In Mail kun je dankzij het grote scherm van de iPad een lijst met mailboxen binnen een bepaalde account zien, of een lijst met berichten samen met een voorvertoning van een geselecteerd bericht, net als in Mail op de Mac. In tegenstelling tot de Mac-versie van Mail dien je nog steeds naar een apart venster te bladeren om al je accounts te zien (vanaf iOS4, eind dit jaar, krijgt de iPad een verenigde inbox). Contact Contactpersonen worden weergegeven in boekachtige interfaces die wat uiterlijk betreft ergens tussen de Contacten-app van de iPhone en het adresboek van OS X zweeft. Net als bij de iPhone-app kun je bladeren door een alfabetische lijst met contactpersonen door op letters (tabbladen in het geval van de iPhone) te drukken. Net als in het adresboek op de Mac zie je in één venster de namen van contactpersonen inclusief de bijbehorende gegevens. Het verschil is echter dat je op de iPad groepen selecteert door te drukken op de knop ‘Groepen’ waardoor een pop-up opent. Op de Mac zijn groepen niet verborgen in een pop-up menu. Agenda De Agenda-app lijkt sterk op de OS X applicatie iCal. In de dagweergave worden niet alleen activiteiten weergegeven in iCal-achtige blokken, maar ook de details van de specifieke afspraken, welke aan de linkerkant van het ‘boek’ verschijnen. De weekweergave lijkt ook sterk op die van iCal, inclusief de Details pop-up. Vanuit al deze weergaven kun je drukken op de knop ‘Agenda’ om een agenda te kiezen. Browsen Ook Safari lijkt veel meer op de Mac OS-versie dan op die van de iPhone. Wanneer je een website bezoekt die zowel een mobiele als desktopindeling heeft, zie je automatisch de desktopversie, terwijl je nog wel, net als op de iPhone, tweemaal kunt drukken om ergens op in te zoomen. Omdat het scherm zo groot is passen knoppen voor navigatie en bladwijzers naast de url-velden, in plaats van onder in het scherm. Druk op een ‘Bladwijzer’pictogram om bladwijzers te bekijken. De iPad-versie van Safari bevat tevens een bladwijzerbalk waarmee je snel naar je favoriete sites kunt bladeren. Kaarten Kaarten werken het beste wanneer ze niet in een browser gepropt zitten en daarom heeft de iPad hier een prettige app voor die sterk lijkt op de iPhone-versie. Maar hier geldt wederom dat de afmeting

Een apparaat dat ergens tussen de Mac en je iPhone hangt gaat veel verder dan een marketinghype

Internet Surfen op internet met je vingers voelt veel intuïtiever dan met een muis

De complete gids voor de iPad 2010 17


Uitgelicht: De nieuwe digitale levensstijl van Apple

van het scherm het verschil maakt. Routebeschrijvingen bevinden zich in een pop-up die over je geselecteerde kaartweergave wordt geplaatst (deze versie van Kaarten bevat een nieuwe Terreinweergave). Net als op de iPhone 3GS werkt de Kaarten-app samen met een kompas, al heeft de iPad geen afzonderlijke kompas-app. Praktisch gezien is het formaat van de iPad echter niet zo handig, te voet een route uitstippelen met een iPad onder je arm is niet erg comfortabel.

iPad als iPod

De iPod- en Video’s-apps Richtinggevoel De Kaarten-app op de iPad ziet er fantastisch uit, maar door de afmeting van het apparaat is de iPhone in dit opzicht handiger

vormen een interessante combinatie van de iPhone en Mac OS. Wat bladeren door media betreft lijken ze sterk op de Mac- en pc-versies van iTunes. Net als iTunes op de desktop vind je audio onder tabbladen als ‘Muziek’, ‘Podcast’, ‘Audioboek’ en eventuele afspeellijsten. Met de knoppen onder in het scherm kun je muziek weergeven op basis van ‘Nummer’, ‘Artiest’, ‘Album’, ‘Genre’ of ‘Componist’. Druk op een nummer om deze af te spelen. Videocontent De iPod-app op de iPad ondersteunt dezelfde indeling voor video als de desktop-versie van iTunes. Aangezien de Nederlandse iTunes nog altijd voornamelijk muziek en apps verkoopt, en geen films en tv-series, verschijnen deze opties dan ook niet in de iPod-app (tenzij je het voor elkaar hebt gekregen om een Amerikaanse account te registreren uiteraard). Videopodcasts zijn wel verkrijgbaar in de Nederlandse iTunes, maar deze worden onder het kopje ‘Podcast’ geplaatst en niet onder video. Video en audio afspelen werkt vrijwel hetzelfde als op de iPhone. Wanneer je een liedje afspeelt, dan vult het scherm van de iPad zich met het artwork van het album, inclusief knoppen voor afspelen, pauzeren, spoelen en het volume aanpassen. Door te drukken op de knop ‘Genius’ maak je een Genius-afspeellijst aan op basis van het nummer dat je op dat moment afspeelt. Druk op het artwork om een tijdlijn tevoorschijn te halen (waar je net als op de iPhone of iPod Touch doorheen kunt scrollen). Afgezien van de afmeting van het beeldscherm voelt het kijken van video op de iPad hetzelfde aan als video kijken op de iPhone en iPod Touch. De bedieningsknoppen verschijnen zodra je op de video drukt en bovenin zie je een tijdlijn (waar je wederom doorheen kunt scrollen), evenals een knop om te schakelen tussen volledig scherm en breedbeeldweergave. Winkelen Op de iPhone en iPod Touch is de iTunes Store in een klein scherm gepropt. Op de iPad lijkt de iTunes Store veel meer op wat je kent van de Mac of de pc. Het is veel eenvoudiger om te vinden wat je zoekt dan op de iPhone, dankzij de knoppen onder in het scherm. Daarnaast past er meer informatie in het scherm over de media die je selecteert.

18 De complete gids voor de iPad 2010

Opgepast Winkelen op de iPad is eenvoudig en leuk, dus pas op voor je maandsalaris.


De ontbrekende apps

Wanneer je het beginscherm van de iPad voor het

iTunes iTunes op de laptop of desktop heeft zo z’n voordelen, maar de mobiele iTunes interface werkt ook erg prettig

YouTube Het scherm van de iPad werkt perfect in combinatie met YouTube

eerst voor ogen krijgt, valt het op dat er maar weinig apps staan. De reden hiervoor is dat er wat apps van de iPhone en iPod Touch zijn weggelaten, te weten Aandelen, Weer, Dictafoon, Klok en Rekenmachine. Er zijn veel verschillende theorieën over Apple’s beweegredenen hiertoe. Eentje daarvan is dat er genoeg apps in de App Store zijn op dit gebied en dat Apple zich beter op iets anders kan concentreren. Een andere theorie is dat Apple onderscheid wil maken tussen de twee platformen en dat de kleinere apps beter op hun plek zijn op een iPhone. Immers, het zijn apps die je opent om snel wat informatie te krijgen, en daar heb je geen gigantisch scherm met gedetailleerde informatie voor nodig.

Geen iPod Touch, geen Macbook

Rekenmachine Er zit geen rekenmachine op de iPad. Daar heb je de iPhone voor

Zodra je een tijdje gewerkt hebt met de iPad lijkt de

opmerking dat het ‘gewoon een grote iPod Touch is’ te kort door de bocht. Het is veel fijner om een video te bekijken op een iPad. Lezen op het apparaat werkt heerlijk natuurgetrouw en niet geforceerd. Door het grotere scherm hoef je minder te scrollen en de kans is ook veel kleiner dat je afgaat in een spelletje omdat je op de verkeerde pixel hebt gedrukt. Geen laptop Tegelijkertijd is de iPad in z’n huidige vorm ook geen vervanging voor de laptop. In staande modus typ je met twee vingers. Liggend is typen met tien vingers mogelijk, maar voor leestekens moet je nog altijd op een aparte knop drukken en dat komt de snelheid niet ten goede. Daarnaast zijn er dingen die de iPad echt niet kan, maar die voor veel laptopgebruikers belangrijk zijn. Gezien de beperkte opslagcapaciteit en hoeveelheid geheugen zul je geen supercomplexe video’s monteren op de iPad (al is iMovie voor iOS4 in aantocht). Helaas zijn er ook belangrijkere taken die de iPad niet ondersteunt. Zo kun je op dit moment nog niet printen met je iPad en dat betekent dat de iPad niet de ultieme vervanging is voor de computers in huis. Ken je publiek Apple roept dan ook niet voor niets dat de iPad bedoeld is om het gat tussen de pc en de iPhone op te vullen en daar slaagt het apparaat zeker in. Het voelt wat decadent, een computer om op te werken, een smartphone om mee te bellen en een iPad voor de rest. Maar het werkt als een tierelier, het is veel productiever dan alleen een computer en een iPhone en daarnaast is het nog veel leuker ook.

Typen Het virtuele toetsenbord kan niet op tegen het echte werk

De complete gids voor de iPad 2010 19


Uitgelicht: iPad-mythologie

iPad-

mythologie Een duik in de ontwikkelingen en geruchten die leidden tot de uitvinding van de iPad Door Mark Hattersley

D

e mythe van een Apple Tablet zit zo diep geworteld in de folklore van het bedrijf dat er al vele websites aan de iPad waren gewijd voordat Apple deze aankondigde. Mensen spraken al tien jaar over dit product alsof het de heilige graal was. In januari 2010 was vrijwel iedereen in de technologiebranche ervan overtuigd dat Apple een 10 inch versie van de iPod Touch had gemaakt, een gerucht dat waarheid zou blijken. Maar de geschiedenis van het gerucht is interessant, omdat het twee mogelijkheden schetst. Óf Apple heeft tien jaar lang achter gesloten deuren gewerkt aan de iPad, of het bedrijf heeft gereageerd op de gigantische vraag en het apparaat aan de hand daarvan gemaakt. In mei 2001 schreef Kevin Fox, hoofdontwerper bij Google op zijn blog: “in de afgelopen tien jaar is er bij Apple ten minste vijf keer aan een tablet gewerkt, maar de vier vorige pogingen zijn niet geslaagd. Apple heeft het beste voor het laatst bewaard. In juli komt hij: de iPad”. Dat was negen jaar geleden en het gerucht is nooit uit de wereld geholpen. Toen de netbook-computers massaal op de markt verschenen, wakkerde het gerucht opnieuw aan. Steve Jobs sabelde netbooks neer met

20 De complete gids voor de iPad 2010

iPad Mag_1  

De complete gids voor de ipad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you