Ct 2015 0708 preview

Page 11

EID

W

anneer een politieagent je daarom vraagt, moet je jezelf in Nederland kunnen identificeren door een geldig identiteitsbewijs te laten zien. Ook de kassière bij de supermarkt kan je daarom vragen, maar alleen wanneer je alcohol wilt kopen en er twijfel is over je leeftijd. Met je identiteitsbewijs toon je dan hoe oud je bent en even later loop je tevreden de winkel uit. Online ontbreekt zo’n middel om jezelf te identificeren en vooral bedrijven vinden dat lastig. Want met wie doen ze eigenlijk zaken? In Nederland hebben we wel DigiD, maar dat wordt eigenlijk alleen gebruikt door de overheid. Bij DigiD kies je zelf een gebruikersnaam en wachtwoord, dat bij de registratie wordt gekoppeld aan jouw burgerservicenummer: het unieke nummer van iedere persoon in de Basisregistratie Personen (BRP). Log je vervolgens met je DigiD in op een website van de overheid, dan weet die overheid met wie het op dat moment zaken doet. In 2014 logden de 12 miljoen uitgegeven DigiD’s samen 158 miljoen keer in. DigiD is hiermee voor de overheid een succes, maar alle andere organisaties en bedrijven staan met lege handen. Webshops willen graag weten of hun klant wel de persoon is die hij zegt te zijn, of hij oud genoeg is, en kredietwaardig. Volgens branchevereniging Thuiswinkel.org hebben de ruim 45.000 Nederlandse webwinkels daarom momenteel maar één grote vraag: waar blijft eID? eID Stelsel is de naam voor de opvolger van DigiD, die de Nederlandse

overheid nu aan het ontwikkelen is. eID moet alle benodigde manieren van online identificatie tussen burgers, overheid én bedrijven mogelijk maken.

Consument heeft belang bij eID

Marcel Joosten, directeur e-commerce bij de grote zakelijke ICTleverancier Centralpoint.nl zegt: “Het probleem voor ons is dat een consument geen online identity heeft, anders dan wat hij of zij zelf opgeeft. Dat leidt tot fraude. Bij een sluitende eID-oplossing weten we met wie we zaken doen en of dat vertrouwd is.” Joosten is duidelijk over wat hij wil. “Voor e-commerce-bedrijven is met één eID kunnen inloggen, winkelen en betalen de ultieme oplossing, zeker nu meer dan de helft van de bezoekers van onze site via een mobiel apparaat internet. Vanwege de privacy zal het wel een tussenvariant worden, zolang wij maar weten wie de koper is.” Volgens Thuiswinkel.org remt het uitblijven van eID de ontwikkeling van het online zakendoen.

“HET UITBLIJVEN VAN EID REMT DE ONTWIKKELING VAN ONLINE ZAKENDOEN.”

J U L I / A U G U S T U S 2 0 1 5 • C O M P U T E R ! T O TA A L

Dat de Belastingdienst DigiD is gaan gebruiken is een van de factoren achter het succes van DigiD.

55

MARCEL JOOSTEN Marcel Joosten is al sinds 2002 directeur e-commerce bij Centralpoint.nl (www.centralpoint.nl), de grootste zakelijke ICT-leverancier van Nederland. Centralpoint. nl is 100% online gericht en levert meer dan 1 miljoen producten, van smartphones en tablets tot grote servers en storageoplossingen aan zowel bedrijven als consumenten. Als e-commercepartij volgt Centralpoint.nl de ontwikkelingen rond eID op de voet.