Page 1

Posttidning B

SVERIGES STÖRSTA

Sätt guldkant på konferensen med Fritidsresor.

KonferensVärlden 1 - 2011

Returadress: KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm Adressändring: adress@konferensvarlden.se

Gran Canaria NU! 5 498:-

BLUE STAR OASIS FFFF

Tenerife NU! 5 498:-

Pris per person med del i 2-rumslgh på Oasis FFFF i Playa de las Américas, 1 v från Arlanda 3/2. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

Utsikten Meetings i tv-såpa Nobis Hotel lyxiga möten på Norrmalmstorg

ajsas K

nya karriär

HÄR KAN DU KONFERERA I VÄRMEN

Bulgarien, Cypern, Dubai, Egypten, Mauritius, Portugal, Grekland, Turkiet, Spanien och Thailand.

Fritidsresor Grupp & Konferens, 08-84 00 40, conference@fritidsresor.se

www.konferensvarlden.se

3x böljande konferens

www.konferensvarlden.se

Pris per person med del i dubbelrum på Blue Village Orquidea FFFF på Bahía Feliz, 1 v fr Arlanda 2/2. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

nr. 1 januari 2011 pris 65:- inkl moms

Jobbsmart Den viktiga fikapausen

Vässa ditt företag i världens skönaste konferensmiljöer. Det stärker teamkänslan, ger energikickar och varma minnen. Vi har lång erfarenhet av att skräddarsy konferenser både för små och stora grupper och gör det enkelt att förena nytta med nöje. Just nu får du upp till 20 % rabatt på utvalda konferensresor till Medelhavet på försommaren. Ring eller mejla oss så berättar vi mer!

BLUE VILLAGE ORQUIDEA FFFF

TIDNING OM MÖTEN OCH KONFERENSER

Tema västra Sverige

Strömstad Spa & Resort, Sjögården, Villa Maritime, Elite Hotel Strandbaden.

Tema nder Mötestre licy, Mötespo e och nd idéskapa sk fysi ring visualise


Vi vet hur man sätter fart på konferensen Är det dags för kick-off, årsstämma, personalfest eller ett event kring er nya produktlansering? I Nordens största nöjespark finns gott om plats för både nytta och nöje. Året om dessutom. Ni säger vad ni vill ha ut av besöket så syr vi ihop en upplevelse som garanterat blir årets höjdpunkt. Vad sägs om en annorlunda bensträckare i Spelhuset, några snurr på lyckohjulen eller ett par åkturer i våra berg- och dalbanor efter en avslutad dag med excelarken? Hos oss är allt möjligt och förutom specialöppnade attraktioner väntar såväl teater som shower och härliga matupplevelser. Självklart har vi även bekväma sängar inom räckhåll när sista raden är skriven och skratthickan har lagt sig. Hos oss finns hotell, stugor och vandrarhem. Varmt välkommen att förena nytta med nöje i Nordens största nöjespark!

Allt annat än enkelspåriga konferensresor Ring oss på 031-400 200 eller läs mer på liseberg.se/konferens-event

Visste du att du kan skräddarsy din grupp- och konferensresa hos SJ? Är ni 10 personer eller fler är det dessutom riktigt prisvärt. Vi hjälper dig med allt från tågresan till taxi, hotell, spännande aktiviteter och evenemang. Reser ni från olika platser i landet ordnar vi så att alla kommer fram i tid. Väl ombord

på tåget sitter ni bekvämt och har möjlighet att jobba, koppla av eller bara umgås. Det går givetvis bra att börja konferera redan på tåget. Vi har till och med fullt utrustade specialvagnar om så önskas. Kontakta SJ Grupp & Event på 0771-75 75 75, tonval 2, eller läs mer på www.sj.se. Trevlig resa!


Innehåll 8-19

Nummer 1 januari 2011

Branschnytt

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från branschens aktörer.

25–40

Tema västra Sverige

VÄSTRA SVERIGE

KonferensVärlden har besökt fyra västliga anläggningar i vinterskrud. Från Strömstad Spa & Resort i norra Bohuslän, till Sjögården på Orust, Villa Maritime på Marstrand och Elite Hotel Strandbaden i Falkenberg.

42–46

Profilen: Kajsa Bergqvist

48–49

Nobis Hotel

57–75

Tema mötestrender

Möt Sveriges höjdhoppsdrottning, som har bytt idrottskarriären mot vinbranschen.

Kajsa Bergqvist

Återhållsam lyx på nya femstjärniga hotellet vid Norrmalmstorg i Stockholm.

Mötesrådgivaren Micke Darmell om mötespolicy, Andréas Breiler på Idélaboratoriet om att förbättra idéfasen i ett projekt, och Thomas de Ming om fysisk visualisering vid möten. Dessutom: vikten av att mötestekniken fungerar, och ljussättning som inredningstrend.

80–86

Den viktiga fikapausen

88–92

Utsikten Meetings – känt från tv?

Fikapausen är viktig för oss svenskar, och för att ge fler företag en trevlig miljö att dricka kaffe i har fikalösningsleverantören Jede tävlingen ”We fix your fikarum” tillsammans med inredningspersonligheterna Simon och Tomas.

Inför premiären av tv-såpan Konferensresan i Kanal 5 berättar Andreas Sjögren, konferensvärd på Utsikten Meetings i Nynäshamn och en av huvudrollsinnehavarna, om sina upplevelser framför kameran.

3x

Missa er: ll e h e t n i : filerna

n, hpro Bransc Svenska Möte , kberg in, Karin E Fredrik Juhl 22 och tt – 20– 6–78 o l S y b Hässel onferens – 7 g jande k 3 x böl ya Restauran 7 N –9 et – 96 n r o t n o Leij

3


UPPLEVELSEN AV GRATIS INTERNET FÖR MÖTESDELTAGARE

THE BLU EXPERIENCE Att skapa ett lyckat evenemang kräver fokusering på en stor mängd detaljer. Detta är något som gäller både FÖRE, UNDER och EFTER evenemanget. Något av det allra viktigaste är att skapa en god och pålitlig dialog mellan konferenslokalen och kunden. Vi ser till att både mötesplanerare och deltagare upplever och känner hur starkt vi fokuserar på vår Yes I Can!-service, genom hela evenemanget.

groupdesk.sweden@rezidor.com

08 5068 8700 radissonblu.se


Ledare

Astrid Feldreich astrid@konferensvarlden.se

Nytt år – nya konferenser När jag skriver det här är det bara några dagar kvar till julafton, och på redaktionen kämpar vi in i det sista för att skicka årets första KonferensVärlden till tryck så den hinner landa på era skrivbord tills ni kommer tillbaka från julledigheten i januari. I nummer ett spanar vi som vanligt på de största mötestrenderna och den här gången har vi valt att fokusera på mötets innehåll. För oavsett hur maten smakar, om rummet har sjöutsikt eller om det serveras gott kaffe är det vad som sker i möteslokalen som är det viktigaste. För att ta reda på hur 2011 års konferenser kan bli så bra som möjligt har jag intervjuat ett gäng experter. Svenskarna är det folk som åker på flest konferenser i världen enligt trailern för Kanal 5:s nya satsning ”Konferensresan”. I tv-såpan lovar de att avslöja vad som egentligen sker på en konferens. Jag misstänker att det kommer handla mer om pinsamheter och fulla chefer än mötesagendan. Vår reporter Matilda Andréasson har besökt en av anläggningarna där programmet spelats in för att prata med en av seriens blivande konferensstjärnor.

Så här glad blev jag när jag fick hälsa på Kajsa Bergqvist på hennes kontor. Foto: Per Dahl

Mitt nyårslöfte till er är att även fortsättningsvis hitta de bästa konferensanläggningarna, intressantaste profilerna och senaste nyheterna. Och jag både hoppas och tror att 2011 blir ett starkt år för mötesbranschen. Gott nytt mötesår!

KonferensVärldens omslagsprofil Kajsa Bergqvist har sadlat om och blivit sommelier. Hon har startat vinimportbolaget Kajsa Wines och arrangerar bland annat vinprovningar för företagsgrupper. Missa inte intervjun med henne på sid 42!

Layout: Helena Wikström KonferensVärlden ges ut sex gånger om året av Compro Marketing AB

Medarbetare i detta nummer: Astrid Feldreich, chefredaktör: astrid@konferensvarlden.se Matilda Andréasson, redaktör: matilda@konferensvarlden.se Kristin Fridholm, Per Dahl (foto omslag).

KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm

Ansvarig utgivare: Erik Bergdorf

Besöksadress: Hagagatan 25 B, Stockholm Tel: 08-459 24 00 Fax: 08-660 75 22

Prenumerationer: adress@compro.se

Website: www.konferensvarlden.se

Annonsavdelning: Britt Edberg, 08-459 24 26, britt@konferensvarlden.se Linda Rivera, 08-459 24 39, linda@konferensvarlden.se Robert Hertzman, 08-459 24 20, robert@konferensvarlden.se Annonsmaterial: Teres Anderson, 08-459 24 35, traffic@konferensvarlden.se Annonsproduktion: Kristoffer Ingemansson

Tryckeri: Elanders Falköping

© 2011 Compro Marketing AB ISSN 1100-4924 KonferensVärldens upplaga är RS-kontrollerad. Åsikter framförda i denna tidning delas inte nödvändigtvis av redaktionen. För ej beställt inskickat material frånsäger vi oss allt ansvar.

341

123 Britt Edberg

Robert Hertzman

Linda Rivera

5


BranschNytt

Fika och en cykel, tack! Det italienska cykelvarumärket Bianchi, som ingår i Salvatore Grimaldis cykelimperium, öppnar nu en flaggskeppsbutik i förening med antipastikök och espressobar i Stockholm. Allt detta i en elegant designad miljö förstärkt av Bianchis signaturfärg, Bianchi Celeste. Bianchi Café & Cycles ska skapa en mötesplats för stadens cykel- entusiaster, designvänner, mat- och cafégäster samt alla därutöver.

FOTO: LOUISE BILLGERT

Resnytt En semester som slutar i lyx Allt fler resenärer söker bekvämare och mer luxuösa resor, men reskassan räcker kanske inte till en hel semester på lyxhotell. Därför lanserar nu Apollo en helt ny typ av kombinationsresor inför sommaren 2011: börja din semester på ett mellanklasshotell och avsluta på ett verkligt exklusivt hotell. För en 14-dagars resa kan kombinationen vara elva nätter på mellanklasshotell och tre på lyxhotell.

Avsluta i lyx? Här på Mövenpick Resort El Sokhna i Egypten. Foto: Jessica Strömberg

6


nytt och aktuellt om branschens aktörer

På nya platser Hotellproffs till Clarion Hotel Post

1 januari började Daniel Stenbäck som direktör för Clarion Hotel Post i Göteborg, som beräknas öppna våren 2012. Daniel har gedigen erfarenhet av att utveckla stora hotellanläggningar, och har sedan 2005 varit en del av Choice Hotels koncernledning, med ansvar för alla resorthotellen.

Ny ergonomisk arbetsstol från HÅG

Daniel Stenbäck

Ny medarbetare på Högberga Gård

Tommy Eriksson är nytillträdd Food & Beverage Manager på Högberga Gård på Lidingö. Tommy har tidigare arbetat på bland annat Grythyttans Gästgivaregård och Crown Casino i Melbourne, och har också varit Sveriges representant i den interna- Tommy Eriksson tionella tävlingen Copper Skillet två år i rad.

Tillskott hos SBTA

Lotten Fowler har utsetts till General manager för Sveriges Affärsreseförening, SBTA, och började sitt uppdrag vid årsskiftet. Lotten är civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och kommer närmast från en tjänst som Director Business Development, Nordic Region för Rezidor Hotel Group med placering i Bryssel.

Yasuragis VD till nya Scandic Grand Central 25 år efter lanseringen av sadelstolen Capisco kommer nu Capisco Puls. Som sin föregångare ska den främja ett mer aktivt sittande, och vara anpassad efter människans behov av rörlighet. Vid tillverkningen av Capisco Puls har antal använda material begränsats till ett minimum, och det mesta är återvunnet för att minimera stolens koldioxidavtryck. Rekommenderat pris på stolen är cirka 5 000 kronor.

Lars Sandberg kommer närmast från Yasuragi Hasseludden där han varit VD i fem år. Den första februari 2011 tillträder han sin tjänst för Scandics nya storhotell i hörnet Vasagatan/Kungsgatan i Stockholm.

Tips! Enkelt system för e-inbjudningar Tjänsten E-inbjudan är ett komplett system för att ta emot anmälningar till konferenser, event och mässor. Formuläret där deltagarna anmäler sig skräddarsys enligt era önskemål, och alla anmälda deltagare får en bokningsbekräftelse via mail. Allting administreras i det webbaserade verktyget, där ni bland annat ser antal anmälda deltagare samt deras ifyllda uppgifter. Ni kan även skapa e-postlistor och utskick för att göra en digital inbjudan. Besök www.e-inbjudan.se

Boka din Säfsensemester på Facebook Nu lanserar Säfsen Resort en bokningsapplikation på Facebook. Som medlem på Säfsens Facebook-sida får man erbjudanden på upp till halva priset på resor under hela året. Erbjudandena går endast att boka via Facebook och om man ”gillar” Säfsen. – Vi vill ge ett mervärde till våra vänner på Facebook. Dessutom är det enkelt för våra gäster att boka i ett forum som de redan använder, säger Christer Rosén, vd på Säfsen Resort.

Lars Sandberg

Regionala lunchtrender En majoritet av svenskarna tar med sig matlåda till jobbet, detta enligt en undersökning från Previa. Stockholmarna är de som oftast väljer att äta lunch ute, medan örebroarna är bäst på att äta hemlagad mat rapporterar Traveltrends.

Sveriges första prisjämförelsesajt för kryssningar Kryssningsarrangören WonderCruises lanserar nu Sveriges första prisjämförelsesajt för kryssningsintresserade där man enkelt kan jämföra priser och utbud. En stor anledning till att pröva på att kryssa är priset. Just nu får du oerhört mycket för den svenska kronan, speciellt om du väljer fartyg där man handlar med dollar ombord. Nu ligger priset på cirka 700 kronor per natt inklusive mat, underhållning, aktiviteter och i vissa fall även dricksen.

7


BranschNytt

Skogshem & Wijk Meetings|Events får Svanenmärkning – Det är fantastiskt roligt att vi nu har gått i mål med Svanenmärkningen på Skogshem & Wijk, som blir första hotellet ut inom Fazer Konferens. Vi ansökte om Svanenmärkningen i mars 2010 och gick i mål november 2010, säger Anna Modd, Miljö- och kvalitetsansvarig på Skogshem & Wijk Meetings|Events.

6 miljarder kronor per år – så mycket vill besöksnäringen i Skåne öka.

Nominerade till Stora Talarpriset 2010 Skillspartner delar 22 februari ut Stora Talarpriset på Inspirationsdagen på Hotel Rival i Stockholm. Stora Talarpriset är en oberoende tävling öppen för alla, och pristagaren utses av en fristående jury. De tolv nominerade i år är: Göran Adlén, Thomas Fogdö, Fredrik Härén, Annika Malmberg, Christer Olsson, Kay Pollack, Mi Ridell, Claes Schmidt/Sara Lund, Ola Skinnarmo, Tina Thörner, Mia Törnblom och PG Wettsjö. Förra årets vinnare blev Kjell Enhager, som i år är prisutdelare. – Det är bara andra gången priset delas ut, men det har snabbt fått gott renommé. Det verkar vara det här priset de etablerade talarna vill vinna, säger Skillspartners VD Katarina Nordlund.

Priset, skulpturen ”Ypsilon”, är skapad av glaskonstnären Bertil Vallien.

Mi Ridell är en av de nominerade, och hon kommer också att föreläsa under Inspirationsdagen.

Vinnare Kaffekokarboken vann 2010 års Matbloggspris 12 november delades Matbloggspriset ut på mässan Det Goda Köket på Stockholmsmässan. – Det är otroligt vad priset har engagerat folk, det märks att det är enormt prestigefyllt att vinna Matbloggspriset. Det finns så många högkvalitativa matbloggar i Sverige, så juryn hade ett väldigt svårt arbete berättar Christopher Anderton från Matbloggspriset. Årets vinnare, Katja Wulffs matblogg Kaffekokarboken, handlar om något så originellt som att använda en kaffekokare till att laga mat.

8

Katja Wulff som vann för sin blogg Kaffekokarboken. Källa: Stockholmsmässan

Årets kudde till Gotland Svenska Turistföreningen har utsett årets bästa vandrarhem, och vinnare av det mest prestigefulla priset Årets kudde blev STF Vandrarhem Bunge/Fårösund på Gotland. Motivering; Den trevligaste semesterupplevelsen någonsin. Bunge vandrarhem erbjuder en äkta hemkänsla, en härlig hemlagad frukost, glada miner och trevliga samtal med personal och ägare som hela tiden finns tillgängliga och på plats. En vacker plats på jorden!

STF Vandrarhem Bunge/ Fårösund vann Årets kudde.


nytt och aktuellt om branschens aktörer Reseguiden.se huvudsponsor för TUR 2011 – Det här är ett spännande samarbete och vi längtar redan nu efter att mässan ska börja, säger Michael Blaxland, vd på Reseguiden.se. – Reseguiden.se är framgångsrika på nätet och tillför en ny dimension till mässan. Internet har förändrat villkoren för stora delar av rese- och turistnäringen, den utvecklingen vill vi följa, säger Per Magnusson, mässansvarig för TUR 2011.

Goda möten mellan himmel och hav.

Michael Blaxland, VD för Reseguiden.se

Skepparholmen

Kanske en SPAkonferens... Det är välgörande inspiration för en gladare och mer motiverad personal. Ring oss för fräscha idéer och färdiga paket på Roslagens vackraste SPA-hotell!

Hotell- och restaurangföretag säkrar minnes-stipendium Hotell- och konferensanläggningarna HKC Hotels, Långholmen Hotell & Restaurang, Sjönära Möten samt Skepparholmen Konferens/Krog/Spa har säkrat de kommande fem åren för Kulnetstipendiet till Jeanne Brunners minne. Skepparholmen instiftade stipendiet 2006 till minne av sin vd Jeanne Brunner, som omkom i tsunamin i Thailand. Utbildningsstipendiet delas ut till en framgångsrik chef som varit adept i Kulnet, där Jeanne Brunner var mentor.

Hufvudsta Gård är Årets Mötesplats 2010 Priset delades ut under högtidliga former vid Svenska Mötens Festligheter på Nalen i Stockholm den 15 november. Priset är instiftat av Svenska Möten, vars konferensköpare röstat fram vinnaren. – Att bli framröstad av kunder som bästa anläggning i konkurrens med alla bra mötesplatser är överväldigande. Priset är fantastiskt att dela med våra medarbetare, säger Maria Eklund, VD för Hufvudsta Gård Mat & Möten.

KONFERENS, SPA & WEEKEND I ROSLAGEN.

9

Tel: 0175 - 309 30 www.hotellhavsbaden.se


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Storgården öppnar nytt spa I vecka 45 invigdes den nyrenoverade basturelaxen i lantspa-miljö på Storgården i Rimforsa. Bland annat har ett träd fått växa fram, och nya trädgårdsmöbler har fått flytta in. Bastun och relaxrummet används kostnadsfritt för övernattande gäster och i och med ett nytt samarbete kan man, för att få mer spa-känsla, även beställa badtunna med utsikt över sjön Åsunden.

Viking Line lanserar ny åländsk öl-serie

Bild och tunna kommer från Vikingabadet i Sturefors.

291 stycken per 10 000 invånare är antalet husvagnar i Sverige, vilket är mest i Europa.

Viking Line har fördjupat samarbetet med det åländska bryggeriet Stallhagen och kommit överens om lanseringar av en helt ny serie öl ombord i fartygens pubar. Serien går under namnet Baltic Triangel. Under lanseringsperioden kommer den nya serien att endast finnas ombord på Viking Lines fartyg, och efter detta går ölet att köpa i speciella ölrestauranger märkta Stallhagen Premier Pubs där Viking Lines pubar ingår.

Vinnare

10

Nominerade till Årets Ametist 2011

Ving.se är Sveriges bästa resesajt

Informus årliga tävling Årets Ametist presenterar årets tre vinnare på Konfex i Kista 19 januari. Årets tio finalister är: Bjertorp Slott, Gothia Towers, Högbo Brukshotell, IVAs Konferenscenter, Kristina Konferens & Hotell, Rånäs Slott, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell, Sälens Högfjällshotell och Södertuna Slott.

På tidningen Internetworlds lista över Sveriges hundra bästa sajter 2010 blev Ving.se trea och är därmed årets bästa resesajt, skriver Travel News. Internetworlds motivering: ”Resenärerna är i fokus på Sveriges bästa resesajt: Vi får tycka till om resmål och hotell, om utvecklingen av sajten och får lätt en dialog med kundtjänst. Dessutom är sajten smart och begåvat integrerad med de sociala medierna. Det här är en resesajt där resenären får vara med på resan – från början.”

Stora Brännbo har inte bara en mysig relaxavdelning, utan också en riktigt bra hemsida.


Vaxholms Kastell –

den givna mötesplatsen i Stockholms skärgård!

Spektakulära uppleveler året om! Vaxholms Kastell ligger ett stenkast från Vaxholm. Hos oss finns konferenslokaler med plats för 10 - 500 personer.Vi erbjuder alltid förmånliga heldagspaket med konferens, aktiviteter och middag av oslagbar kvalitet. Upplev den roligaste konferensen eller kick-offen någonsin!

Varmt välkomna till oss! För bokning och information ring

08 541 333 61

w w w. k a s t e l l e t . c o m

Nya Älvsborgs Fästning –

den givna mötesplatsen i Göteborgs skärgård!

Inspirerande möten i historisk miljö! Nya Älvsborgs Fästning ligger endast 30 minuter från Göteborgs affärscentrum med båt. Vi presenterar oanade möjligheter för konferenser och andra arrangemang. Våra konferenslokaler passar grupper mellan 10 - 150 personer. Här finns alltid något som passar för alla! För att höja upplevelsen ytterligare erbjuder vi spännande och utmanande aktiviteter, alla med fästningen eller skärgården som scen. Självklart finns även möjligheten att avsluta en givande mötesdag i någon av våra festvåningar.

Varmt välkomna till oss! För bokning och information ring

031 15 81 51

w w w. a l v s b o r g s f a s t n i n g . s e


BranschNytt Handbollslandslaget laddar upp på Stenungsbaden Yacht Club 13–30 januari avgörs handbolls-VM för herrar i Sverige, det största svenska sportevenemanget under 2011. Det svenska landslaget har valt att under mästerskapet träna och ladda upp inför matcherna i Stenungsund och boendet förläggs till Stenungsbaden Yacht Club. – Det känns givetvis jätteroligt och stimulerande att ha svenska handbollslandslaget på besök. Framför allt är det roligt att vara en del av ett så stort arrangemang och kunna bidra med vårt strå till stacken i förberedelser och uppladdning inför matcherna, säger Jonas Mathiasson på Stenungsbaden.

FOTO: BERNDT WENNEBRINK, SKÖVDE

170 personer räknar Rezidor med att rekrytera i Sverige under år 2011.

Säsong två av realitysåpa i fjällmiljö

Congrex tecknar avtal med Regeringskansliet

Förra vintern lanserade skidorten Stöten i Sälen Sveriges första realitysåpa i fjällmiljö, kallad c/o Stöten. Skidanläggningens 200 anställda fick blogga om sina liv och sin vardag. Nu är det dags för säsong två och nytt för i år är samarbetet med bloggare från nöjessajten Finest.se. Följ det sprakande mötet mellan Stureplan och Dalarna. – Det kommer att bli en fullspäckad och spännande vinter, säger Nathalie Bemerholt, c/o Stötens nya redaktör.

Congrex har slutit ett exklusivt ramavtal med Regeringskansliet inom konferens, möten, gruppresor och event. Regeringskansliet efterfrågade en leverantör med en helhetslösning och ett komplett tjänsteutbud. – Vi hoppas att denna upphandling ska vara en ledstjärna för andra organisationer, att börja ställa högre krav på sina mötesleverantörer. Detta för att säkra kvaliteten i hela mötesindustrin, säger Lena Fletcher, Lena Fletcher, VD på VD på Congrex Sweden. Congrex Sweden.

Hotellnytt Kolmården renoverar konferenslokalerna Både konferenslokaler, lobby och reception på Vildmarkshotellet på Kolmården renoveras nu för att skapa en ännu bättre konferensupplevelse. Till våren står nya, fräscha lokaler klara med utsikt över Bråviken.

12

Renovering står för dörren i Örnsköldsvik First Hotel Statt är ett historiskt hotell i centrala Örnsköldsvik med 115 rum, möteslokaler för upp till 25 personer, träningsmöjligheter med bastu och en trevlig restaurang. Nu planeras en stor renovering av rum, korridorer, gemensamma utrymmen och delvis också själva byggnaden. – Kunderna ställer högre krav på hotellfaciliteter, och det här projektet ska ses som ett konkurrenskraftigt alternativ till andra planerade hotellbyggen i staden, säger Michael Telling, VD i First Hotels AS.


nytt och aktuellt om branschens aktörer

Stenungsbadens Yacht Club

Snö i Skåne året runt I slutet av nästa år ska det gå att åka längdskidor, snowboard, pulka och slalom i Skåne även om det inte finns snö. Inomhusanläggningen för skid- och snöaktiviteter ska byggas på det gamla regementsområdet i Hässleholm. Bakom projektet står familjen Öhman som driver hotell, restauranger och konferensanläggningar i Skåne, Blekinge och Småland. Konstruktionen blir klimatneutral genom att kylanläggningen drivs med fjärrvärme eller spillvärme från närliggande industrier. BILD: LENNART ALQUIST ARKITEKTER

SJ ingår nya hotellavtal SJ har skrivit hotellavtal för FOTO: STEFAN NILSSON gruppresor med Scandic, First Hotel, Elite Hotels och Best Western i Sverige, Norge och Danmark. – Ett enda samtal räcker för att vi ska kunna erbjuda en helt skräddarsydd lösning med det mest prisvärda boendet. Företagen efterfrågar miljövänligt konfererande och nu förverkligar vi det, säger Maria Öhman, chef för SJ resebyrå- och företagsförsäljning.

​ y cocktailbar på N Hotel Stureplan

c/o hund-hotell

Hotel Stureplans restaurang Per Lei öppnar en ny klassisk cocktailbar som har fått namnet The Midtown Bar. Det nya barkonceptet ska föra tankarna tillbaka i tiden till USAs prohibition-eras speakeasy-barer och klassiska engelska members clubs – allt detta med en italiensk touch säger Magnus Björck  och Jodi Cohan, ägare till Per Lei.

Nu är väluppfostrade och renliga hunder (och katter) välkomna till c/o Hotels, där kockarna också erbjuder en särskild meny för våra lurviga vänner. Rumspris för en hund är 300 svenska kronor.

13


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Ullevi växer Sommaren 2012 kan Sveriges största arenakonsert ske på ett fullsatt Ullevi. I höst har projekteringsarbetet för att utöka arenans kapacitet till en publik på 75 000 startat. Genom att ta bort de nedre sittplatserna på kortsidorna går det att placera scenen 15 meter längre bak samtidigt som utrymningstiden blir betydligt kortare. Ombyggnaden beräknas kosta 45–51 miljoner kronor. FOTO: ROGER NORLING

GORE-TEX® viktigaste uppfinningen I en stor läsarundersökning som magasinet Outside har genomfört blev GORE-TEX®-materialet utnämnt till den viktigaste uppfinningen i outdoorbranschen genom tiderna. Och det med en enorm marginal. Bland de cirka 1 000 svaren var det drygt två tredjedelar som ansåg att GORE-TEX®, som funnits på marknaden sedan 1976, är det viktigaste som hänt friluftsmänniskan. Andra uppfinningar som fick en relevant svarsfrekvens är GPS, carvingskidan och heldämpad MTB.

Hotellnytt Hotell-kris i Danmark Travel News rapporterar att den danska hotellindustrin genomlider sin värsta kris någonsin. Värst är det för de norskägda kedjorna Choice och First, som under de senaste nio åren förlorat närmare 500 miljoner danska kronor tillsammans. – Vi får betala för vår egen dumhet. Vi sitter fast i långa tuffa hyreskontrakt som gör att vi förlorar pengar. Men vi har ett långt perspektiv och inga problem att bära kostnaderna, säger Torgeir Silseth, koncernchef på Choice Scandinavia.

14

Skellefteå kommun säljer stadshotell till entreprenör

2 x Park Inn till västra Skåne

Stadshotellet i Skellefteå har varit utannonserat sedan våren 2010, både i lokal och i nationell press. Nu föreslås hotellentreprenören Hilding Holmqvist köpa hotellet för 10 miljoner kronor. Holmqvist kö- FOTO: CARINA WALLIN, SKELLEFTEÅ KOMMUN per också ett annat hotell i staden, Malmia Hotel.

Mitt inne i centrala Helsingborg byggs ett nytt 209-rums hotell som kommer ha SF Bio i källaren. Vid den nybyggda infarten till Lund byggs ett landmärke på 10 våningar och 192 rum. Från sviterna högst upp ser du hela vägen till Öresund med Turning Torso och bron. Hotellen öppnar 2012/2013 och kommer att drivas av Winn Hotel Group.


www.npp-reklam.se

Passion fรถr konferens. Passion fรถr mรถten.

TEL 018-34 90 00 | WWW.NOVAPARK.COM +KlimatPositiv +KlimatPositiv


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Ny katamaran mellan Ystad och Bornholm Rederiet BornholmerFærgens nya snabbfärja Leonora Christina håller på att ta form på det australiska skeppsvarvet Austal. Leonora Christina kommer att kunna frakta 1 400 passagerare och 350 bilar. Färjan väntas sättas i drift mellan Ystad och Rönne under sommaren 2011, då den avlöser snabbfärjan Villum Clausen, skriver Travel Report.

FOTO: NIELS THYE, VISIT DENMARK

New York-klassiker skrotas Resesajten skyscanner.se berättar att bilproducenten Ford nästa år kommer att stoppa produktionen av New Yorks berömda gula taxibilar, så skynda dig om du vill hinna en åktur! Efterhand kommer bilarna att ersättas av en ny modell med glastak; idealisk för besökare som vill se så mycket som möjligt av New York. De nu hotade gula taxibilarna har länge varit en symbol för staden och fungerat som inspiration för filmer som Taxi Driver med Robert De Niro. En utrotningshotad art?

Nya medlemmar Sahlströmsgården ny medlem i Petit Hotel Sahlströmsgården utanför KÄLLA: PETIT HOTEL Torsby är Petit Hotels nyaste medlem. Redan vid förra sekelskiftet var Sahlströmsgården en kulturell oas och en samlingspunkt för konst och rekreation. Idag är det fortfarande en mötesplats utöver det vanliga och alla rum har trägolv, kaklade badrum, tv, trådlöst internet och utsikt över Sirsjön. I den gamla ladugården “Djurpalatset” dukas borden för lunch, middag och konferenser bland annat.

16

Sex nya anläggningar i Svenska Möten-familjen De nya anläggningarna omfattar både dagkonferens i citylägen och större anläggningar med övernattning, samt täcker stora delar av marknaden med lägen i Stockholm, Västra Sverige och Öresund. De nya medlemmarna är Margretetorp Gästgifvaregård i Ängelholm, Runö Möten & Events i Åkers- Margretetorp Gästgifvaberga, Sigtuna Stads Hotell i Sigtuna, regård är ny medlem i Sjögården på  Orust, samt Summit Svenska Möten. Skofabriken och Victory Hotel & Konferens i Stockholm.


EN PLATS FÖR LIVSNJUTARE Soldränkta klipphällar i all ära. Men det finns många anledningar att njuta på Smögens Havsbad. Av den förstklassiga maten till exempel.

KONFERENSPAKET

Eller vad sägs om halstrad pilgrimsmousseline med confiterad Kamtjatka krabba eller smörstekt bergtunga med ostronskum? Vi vågar nog lova att det smakar lika gott som det låter.

Helpension ett dygn med logi i dubbelrum och

KONFERENSPAKET

bröd, salladsbord och varmrätt. Bordsvatten/

Helpension ett dygn med övernattning i dubbelrum, stor frukostbuffé, kaffe med hembakta delikatesser, lunchbuffé samt tvårätters gourmetmiddag. Konferenslokal ingår.

lättöl samt kaffe ingår. Tvårätters middag, med

PRiS FRåN 1.545:per person/dygn exkl moms.

Hotellgatan 26, 456 51 Smögen. Tel. 0523-66 84 50 info@smogenshavsbad.se www.smogenshavsbad.se

stor frukostbuffé. För- och eftermiddagskaffe med hembakade delikatesser. Lunchbuffé med nybakt

bordsvatten/lättöl och kaffe. Entré till spa med lån av badrock & handduk. Lämplig konferenslokal ingår. Pris per person, exklusive moms.

från 1695 kr

Vid Gullmarsfjorden, Bohuslän, Sverige Tel: 0523–442 00 | info@vann.se | www.vann.se


Över 300 sätt att mötas Vid havet, på slottet eller centralt i stan? Möjligheterna är många kongress-, bankett-, mötes- och konferensrum för 2-6000 pers. Vi hjälper dig att arrangera ditt bästa möte någonsin. Välkommen!

www.elite.se


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

DHR startar tillgänglighetscertifiering för konferensanläggningar

Nytt utomhuskoncept för konferenser NCU, Nationellt centrum för utomhuspedagogik, i Vimmerby arbetar med att ta fram ett nytt utomhuskoncept för konferenser. I nuläget finns samarbeten med flera konferensanläggningar, bland annat Fredensborgs Herrgård, Kolmården och Djurönäset. Forskning visar att konflikter minskar när vi vistas i en naturpräglad miljö samtidigt som vi blir piggare, lugnare och gladare, vilket också håller i sig inomhus. Användning av både inomhus- och utomhusmiljöer vid konferens skapar en god grund för att optimera organisationen, effektivisera personalen och tillsammans nå nya mål.

FOTO: GÖRAN ASSNER/VIEW

DHR, som står för Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet, är en organisation som har funnits i olika former sedan 1923 och hela tiden strävat efter att de som lever med funktionshinder ska ha samma rätt till delaktighet och tillgänglighet som alla andra. Nu har DHR startat projektet Makemyway som är tänkt att snabba upp processen och hjälpa etablissemang med att certifiera tillgängligheten i lokaler, till exempel konferenslokaler.

Ramundberget ansluter till STF Nu kan Svenska Turistföreningens 300 000 medlemmar njuta av Ramundbergets fina fjällanläggning, slalombackar och vandringsleder i västra Härjedalen. Vintertid finns här bland annat 42 skidbackar, längd- och turskidåkning, 6 restauranger, stugor, lägenheter och hotell. – Vi ser mycket positivt på samarbetet och är övertygade att vi tillsammans kan sätta Västra Härjedalen på vandringskartan, säger Anders Östring, vd Ramundberget.

692 miljoner kronor är Fritids-resegruppens nyligen presenterade rekordresultat.

Nya medlemmar Arlanda Hotellby väljer Best Western

Idala Gård ny till Countryside Hotels

1 januari 2011 blir Arlanda Hotellby medlem i Best Western Hotels. Arlanda Hotellby är en hotell- och konferensanläggning belägen sju minuter från Arlanda flygplats. Hotellet erbjuder 148 rum fördelade på 17 hus. Det finns tre olika typer av rum; ekonomirum, superiorrum samt exklusiva sviter med egen jacuzzi och bastu. Konferensavdelningen består av sex konferenslokaler där den största tar upp till 90 personer i biosittning.

Idala Gård, som inrymmer både gårdsbutik, hotell och restaurang, ligger utanför Dalköpinge By strax norr om Trelleborg. Den kringbyggda Skånegården har varit i familjens ägo sedan 1635. – Vår ambition är att dela denna unika plats med än fler genom att ingå i en organisation av själsfrän- FOTO: HELENA TORESDOTTER der. Vår ambition på Idala Gård är att erbjuda bästa tänkbara kombination av Skåne och dess lokala utbud varvat med det bästa av Italien, säger Chris Hofer, en av ägarna.

19


n e l fi o r p h c s n Bra Namn: Karin Ekberg Bor: Landvetter utanför Göteborg Bakgrund: Key Account Manager på KLM, Choice Hotels och HRG. Senast försäljningschef på VANN/Smögens Havsbad. Det bästa med västkusten: Klipporna och havet, och skaldjuren förstås.

Karin Ekberg

Ny affärsutvecklare hos Svenska Möten i region SydVäst Vilka tidigare erfarenheter har du av mötesbranschen? – Jag kommer precis från en tjänst som försäljningschef på VANN och Smögens Havsbad, där jag har varit i två och ett halvt år. Eftersom VANN var ett nyöppnat SPAoch konferenshotell, var min uppgift att bygga upp en ny försäljningsorganisation där. Innan dess har jag jobbat som Key Account Manager för Choice Hotels, holländska flygbolaget KLM och på HRG Nordic där min nyckelkund var AB Volvo.

Varför är det så roligt att jobba med möten? – Jag tycker att det är en bransch som är i en utvecklingsfas. Man ser förändringar i köpprocessen, där man har möjlighet att utveckla förbättringar för både anläggning och kund. Anläggningar har idag större möjlighet att nischa sig mot den kundgrupp man vill ha. Det har hänt väldigt mycket i mötes- och eventbranschen de senaste åren, och den kommer att fortsätta förändras framöver, vilket är mycket spännande.

Vad är styrkan med mötesregionen sydvästra Sverige? – Här på västkusten är skärgården naturligtvis fantastisk, och har stor dragningskraft. Skåne och Öresundsregionen har också en enorm dragningskraft, både som mötesregion och för boende. Öresundsregionen är idag lika ”het” som Stockholmsregionen.

Vilken blir din största utmaning i nya jobbet? – Att öka volymerna och orderingången till Svenska Möten i sydväst. Västkusten har ju varit en hårt drabbad region under lågkonjunkturen, särskilt under 2009, och det finns mycket att ta tag i nu när marknaden ”öppnar upp” igen. Vi kommer även att titta närmare på vad som finns på den danska mötesmarknaden. Jag kommer att ha en ny och samordnande tjänst för både västra och södra Sverige inom Svenska Möten. n 20


www.npp-reklam.se

Som kursledar e/konsult med ansvar för dive företagsaktivit rse eter, har jag un der mina 30 å inte träffat på r något annat ku rs -/konferens ställe som var it så totalt gen o marbetat vad a ledarskap, serv vser ice, kunskap o ch engageman g. Ni gör mitt jo bb s deltagare glad å mycket lättare och alla a och positiva .

Ingrid Jonsso n

VD på D JV

/ Du-Jag-Vi-

Kommunikati on +KlimatP os

itiv

Tel 08 - 591 2 31 50 | www .s

+KlimatP os

itiv

teningevik.s

e


n e l fi o r p h c s Bran

Namn: Fredrik Juhlin Ålder: 31 Bor: Hammarby Sjöstad i Stockholm Bakgrund: Bland annat jobbat på Ulfsunda Slott och Strand hotell. Favoritmat: Husmanskost, speciellt min fars.

Fredrik Juhlin

Kökschef på Hässelby Slott och guldmedaljör med Stockholm Culinary Team i Matlagnings-VM i Luxemburg. Grattis till guldet! Hur fungerar tävlingen? – Den består av tre kategorier; tapas, trerätters vegetarisk meny plus en femrättersmeny, och sen dessert och chokladskulptur. Vi ställer ut showmat i en stor mässhall som domarna sedan går runt och bedömer. Man jobbar i princip i två dygn för att få allt färdigt till klockan åtta på morgonen på tävlingsdagen. Domarna slår ihop lagens poäng i de olika kategorierna och över en viss totalpoäng så vinner man guld. Vi är det första regionala laget från Sverige som vinner ett guld, så det känns väldigt kul. Det som är lite speciellt med den här tävlingen är att domarna inte smakar på maten, det är en bedömningssport där det är utseende och tanken bakom som räknas. Men om domarna tycker att något verkar konstigt så skär de i det med sin skalpell för att se att det är rätt gjort.

Vad tror du en sådan här vinst gör för Sverige som matland? – Det är svårt att säga. Det svenska kocklandslaget är ju väldigt välkänt, och ett av de bästa i världen, så om även statusen för de regionala lagen kan lyftas så är det ju bra.

Hur kommer man med i Stockholm Culinary Team? – Det är som en vanlig jobbansökan, och man skriver kontrakt på två år i taget. Man lägger ner väldigt mycket tid på det här, och det är helt ideellt så jag gör det för att utmana mig själv och se om jag klarar av att ta ett guld.

Hur blir stämningen på en sådan stor tävling? – Det är väldigt häftigt. Efteråt sitter alla i en stor sal och man har ingen aning om hur det har gått. När vi vann var jag nog gladast av alla; när man har lagt ner så många timmar så är det väldigt skönt när allt släpper. n 22


Dags att boka vårkonferens! BokningsBolaget hjälper dig med allt från skräddarsydda konferenslösningar i Sverige och utomlands till bokning med bästa pris.

08-506 285 00 • 031-701 01 10 • 040-611 71 00 info@bokningsbolaget.se

Konferens på Östergårds Danderyd Konferera i januari och februari med 20% rabatt. Dessutom får ni 50% rabatt på vår populära glasprovning med Mattias Larsson – känd som Fredagskocken på Mix Megapol och kokbok helt gratis! Danderydsvägen 144 • 08-755 24 40 • info@ostergards.se • www.ostergards.se


Välkommen till Mötestorget! Ett endagsevent fyllt med inspiration och mötesglädje för dig som är konferens- och eventköpare. 5 april 2011 Kl. 8.30-16.30 Kulturhuset i Stockholm, våning 3 Knyt kontakter, lyssna på spännande föreläsningar, ta del av senaste nytt på konferensmarknaden, träffa medarbetare från kursgårdar, konferensanläggningar, hotell, eventbyråer m fl. Föranmäl ditt besök och få gratis entré på www.motestorget.net, där du också finner all information du behöver.

Mötestorget presenteras av:


••• Västra Sverige KonferensVärldens Kristin Fridholm har i det här numret utforskat den svenska västkusten och funnit fyra anläggningar med det där lilla extra. Vi börjar på Strömstad Spa & Resort i nordligaste Bohuslän, för att sedan hälsa på hos både Sjögården på Orust och Villa Maritime på Marstrand mitt på Bohuskusten, och slutligen landa på Elite Hotel Strandbaden i halländska Falkenberg.

25


••• Västra Sverige

Strömstad

Spa & Resort – en njutning även på vintern

Svenska företag konfererar gärna i Strömstad, men helst på sommarhalvåret. – Visst är Strömstad underbart på sommaren, men på vintern infaller ett helt annat lugn och vi vill gärna att fler svenska gäster kan upptäcka den bohuslänska naturen och vårt fina hotell även då. Och vill de sedan ha lite mer fart på konferenserna så gör de som norrmännen – bokar en helgkonferens med musik och lite mer hålligång, berättar försäljningschef Tirill Saegrov. Text: Kristin Fridholm

Vi får hålla oss ganska stadigt i ledstången på

väg ut för kylan har gjort golvet halt av is. Tårna kröker sig på våra fötter, men väl nere i det varma bubblande vattnet får kontrasterna av iskyla och hetta våra trötta kroppar att slappna av. Det monotona bubblandet får tankarna att förena sig med ångan från det varma vattnet och stiga upp mot den decembersvarta himlen. Efter en stund i den varma utomhuspoolen har det bildats iskristaller i håret och vi går in för att fortsätta vår tvagnings- och bastuceremoni. Vi förflyttar oss mellan välgörande ångbastu och masserande fotbad. Jag passar på att kasta konstgjord snö på en intet ont anande gäst som jag aldrig sett förut och hans chockade blick roar en lång stund!

Norska gäster Spa-avdelningen på Strömstad Spa & Resort är med sin vackra design en plats för avkoppling och njutning, men det är enligt Tirill Saegrov ändå inte något hälsohem. – Våra gäster ska trivas och ha roligt både i spa-avdelningen och i resten av anläggningen. 26

Den stora lobbyn inbjuder till avslappnade samtal. Foto: Kristin Fridholm


En flygbild över Strömstad Spa & Resort med sin småbåtshamn. Till höger syns Strömstad golfbana. Foto: Strömstad Spa & Resort

Strömstad Spa & Resort stod färdigt i mars 2007 och dess spännande arkitektur ger liv åt viken och den lilla hamnen. År 2012 ska projektet att göra E6 till motorväg hela vägen mellan Strömstad och Göteborg vara i mål och då kommer sträckan mellan de båda orterna att ta cirka en och en halv timme att köra. Foto: Kristin Fridholm Foto: Strömstad Spa & Resort

Foto: Strömstad Spa & Resort 27


••• Västra Sverige Vi vill skapa stämning med vacker design, mängder av stearinljus och levande eldar men vill också locka fram lite feststämning med musik och party i baren, berättar hon. Under vinterhalvåret har Strömstad Spa & Resort ett stort antal konferensgäster från Norge, och de konfererar lite annorlunda än svenskarna. – Norska företag tar gärna hit sin personal på helgkonferenser, så torsdag till söndag är det hög stämning bland våra gäster. Många norrmän tycker att det är lite exotiskt att åka utomlands på konferensen och så lockar det naturligtvis att handla billigt i de stora shoppingcentren som byggts upp här i Strömstad.

Ett vintrigt Strömstad Svenskarna däremot vill traditionellt konferera på veckodagar, och ska de till Strömstad så ska det helst ske under vår och höst när det är varmt och vackert väder. – Framför allt är det Kosteröarna som lockar många svenska besökare hit. Vi arrangerar en helt unik färjetur ut till dessa karga öar som utgör Sveriges mest artrika havsområde. Där ute står sedan cyklar och väntar och en tur runt på de vackra grusvägarna är för många ett minne för livet, berättar Tirill. Turerna ut till Kosteröarna kan även kombineras med lunch eller middag då Strömstad Spa & Resort har ett utvecklat samarbete med flera av de lokala restaurangerna. – Har man aldrig varit ute på Koster så rekommenderar jag verkligen ett besök där, men jag vill samtidigt försöka locka fler svenska företag att förlägga även sina vinterkonferenser här hos oss, fortsätter Tirill. Strömstad uppfattas framför allt som en sommardestination för de flesta svenskar, men det finns så mycket att upptäcka här även under andra årstider. Det 2 000 kvadratmeter stora spaet är en av dessa attraktioner, men också naturen med havet som går nästan ända in till hotellets restaurang. Den angränsande Strömstad golfbana ligger endast en misslyckad drive bort. Det finns också ett samarbete med ett aktivitetsbolag, som skräddarsyr exempelvis femkamper och musiktävlingar i stil med körslaget och sing-a-long. – Aktiviteter kopplade till mat och dryck är också populärt, och exempelvis ostron- och vinskola eller brandyprovning brukar höja stämningen på konferenserna.

Tända ljus och levande eld skapar en härlig stämning på Strömstad Spa & Resort. Foto: Kristin Fridholm

Dimman ringlar fram över det kalla vattnet och skapar en lite mystisk stämning i viken. Foto: Kristin Fridholm

Matens ABC Hotellets restaurang går under namnet ABC, vilket i grunden står för Asia, Bohuslän, California. Utgångspunkt är bohuslänska råvaror tillagade med inspiration från de asiatiska och kaliforniska köken. I restaurangen samsas lätt 300 personer utan att det känns trångt och sommartid öppnar man upp mot utomhusbaren med sin stora altan som huserar ytterligare cirka 300 matgäster. Inomhus finns dessutom två barer och en stor öppen lounge-yta som går att anpassa efter gästernas behov. – Hela hotellet stod klart här för endast tre år sedan och är toppmodernt och flexibelt. Vi flyttar enkelt på möblemang för att få plats med en scen eller gör om hela den enorma altanen till ett showroom för nylanserade bilmodeller, berättar Tirill. Konferensrum finns det ett stort antal av i olika storlekar. Det största tar cirka 500 personer. Hotellet har totalt 596 bäddar fördelade på 232 rum och i ett utav dessa somnar jag skönt efter en upplevelserik dag i ett vintrigt Strömstad. n

28

En av Strömstad Spa & Resorts stora moderna konferenslokaler. Foto: Strömstad Spa & Resort


Tanke

Ekologiskt

KULTURFORUM JÄRNA

Känsla

BiodynamisktKONFERENS

Arkitektur Rogivande

TEMADAGAR RESTAURANG

Vilja

Handling Närodlat

Trädgården

Mat

MÖTEN I EN MILJÖ DÄR TANKAR LYFTER OÄNDLIGA MÖJLIGHETER SKAPAT FÖR MÄNNISKOR

www.kulturforum.se Tel. 08 - 554 302 10

stekheta presentationer Boka nästa konferens på Filmstaden du också. Våra biosalonger passar för säljmöten, kundträffar, seminarier, bolagsstämmor, presskonferenser, utbildning och produktpresentationer. Filmstaden finns centralt beläget i alla landets större städer. Önskar du catering och mingel så ordnar vi det också. Alltså, boka in dig i Sveriges mest spännande möteslokaler. Och som avslutning – kanske en romantisk komedi?

www.sf.se/konferens


••• Västra Sverige

Sjögården – ett konferenshotell med affärsanda Bengt Gustafsson som driver Sjögården på Orust är en riktig entreprenör och sann affärsman. Konferenshotellet med sitt nybyggda spa och nyrenoverade kök är ett av flera uttryck för hans drivkraft. Så för det konferenssällskap som letar efter en inspirerande talare för sitt möte – varför inte fråga hotellägaren själv! Text: Kristin Fridholm

Kanske är jag lite influerad av det vintriga

landskapet utanför, men när jag kommer in i receptionen på Sjögården associerar jag automatiskt till en svensk fjällanläggning. Här finns en liten shop med vackra bohuslänska souvenirer, sköna fåtöljer invid de stora fönstren och en anslagstavla som berättar om olika aktiviteter som arrangeras just nu. Inredningen är relativt enkel, men känns fräsch och sportig och det är svårt att förstå att hotellet var helt nergånget när Bengt Gustafsson köpte det i september för sju år sedan. Då ägdes det av Svenska Sjömanskyrkan och hade fått förfalla under många år. – Jag hade aldrig drivit eller ens arbetat på hotell eller med konferenser innan jag köpte Sjögården, men hade alltid närt drömmen om ett eget hotell. Emellertid hade jag ett brett kontaktnät efter att bland annat ha drivit en stor grossistfirma med handel i Asien under många år, så jag tänkte att så svårt kan det väl inte vara, berättar Bengt och ler lite åt sin egen naivitet.

Miljön viktig För riktigt så enkelt som han trodde att det skulle bli har det inte varit, men idag står här ett modernt konferenshotell med fyra konfe30

Spaets relaxdel är designad i avslappnad New England-stil. Foto: Kristin Fridholm

rensrum, drygt 50 hotellrum och en nybyggd spa-anläggning på 650 kvadratmeter. – Vi har renoverat och förbättrat i stort sett allt sedan övertagandet och det är ett arbete som fortgår hela tiden. När konjunkturen störtdök under 2008 passade vi på att renovera köket, så nu när vi ser att konfererandet äntligen börjar ta fart igen så står vi rustade med ett nytt fräscht kök. Dessutom har vi blivit medlemmar i Svenska Spahotell och kan stoltsera med att Sjögården blivit utvald av Svenska Möten efter att klarat av sin Svanenmärkning. Att arbeta för att skapa en miljövänlig verksamhet är viktigt för Bengt, och han är inte mannen som vilar på lagrarna när han ser möjligheter till förbättring. Bland annat har han varit med och initierat en ny fliseldad fjärrvärmeanläggning i Ellös där hotellet ligger.


Här kan gästerna själva utföra badritualer med spa-produkter. Foto: Sjögården

Foto: Kristin Fridholm

Restaurangen rymmer cirka 130 ätande gäster. Foto: Sjögården

Foto: Sjögården

31


••• Västra Sverige

Ön Orust är lika vacker i sommar- som i vinterskrud. Foto: Kristin Fridholm

– Tidigare värmdes hela hotellet och även intilliggande företagsbyggnader med olja. Jag räknade ut att det bara här nere i Ellös hamn eldades upp över 1 000 liter diesel per dag och det ville jag ändra på. Det har tagit lite tid, men idag finns fjärrvärmecentralen här och både vi, ett par andra företag samt skola och äldreomsorg får sin värme därifrån, berättar han.

Tagit ut svängarna För det är så Bengt resonerar. Ingenting är omöjligt och med samarbete kommer man längre. Ett sådant tankesätt borde skapa goda förutsättningar för att skapa ett bra konferensklimat tänker jag när vi går runt och tittar på anläggningens övriga faciliteter. Restaurangen är stor och rymmer ungefär 130 ätande gäster. Dock känns den trivsam och ombonad då den är uppdelad i sektioner med olika höjd och dessutom har en mysig bar att hänga i. Efter maten rekommenderas att ta kaffet med sig och gå in i biblioteket som med sin murriga engelska stil har en skönt avslappnande effekt. Genom fönstren i biblioteket ser vi in till spa- och relaxavdelningen, och när vi sedermera går in genom dörrarna möts vi av under32

bara dofter och en avspänd, New England-inspirerad design. Här erbjuds alla traditionella behandlingar och dessutom en japansk tvagningsritual som gästerna utför själva med olika spa-produkter. – Jag har arbetat med färg och form i hela mitt liv och här har jag tagit ut svängarna lite extra. Utebadkaren i trä har jag exempelvis köpt under en av mina många affärsresor till Kina och de specialtillverkade ledstängerna till övervåningen är gjorda av Herrljunga ledstångsfabrik.

Marianne Lignersjö och Mariana Falk tar emot gästerna i spaets reception. Foto: Kristin Fridholm

Avstressande En slogan som Sjögården använder sig av i sin marknadsföring är ”Sjögården – där stressen är ovälkommen som gäst”. En plats att stressa av på är det gamla sjömanskapellet som ligger intill hotellbyggnaden. Idag finns inga kristna symboler kvar i kapellet, men atmosfären känns ändå på något sätt andlig när vi kommer in genom dörrarna. – Här brukar vi ha yogapass och andra lugna aktiviteter och det lämpar sig byggnaden med sin rymd och sitt vackra ljusinsläpp verkligen för, säger Bengt. Ursprungligen, under mitten av 1800-talet,

var Sjögården en lantbruksfastighet och kvar från den tiden är den gamla ladugården som idag är ett nyrenoverat, åretruntöppet vandrarhem som ligger vid sidan om kapellet. Innan jag lämnar Sjögården känner jag att jag vill se lite mer av ön och det uppmuntrar Bengt ivrigt. – Orust är en fantastisk ö och vi vill verkligen att de gäster som kommer hit ut inte bara ska se vårt hotell utan hela ön med allt den har att erbjuda. Vi har samarbeten med många aktörer runt om och lämnar gärna tips på fina platser och intressanta stopp på vägen. n


NY STOR SPALOUNGE 5 OLIKA POOLER, RELAX , BASTU M.M. FRITT FÖR KONFERENSGÄSTER

KONFERENS I OSLAGBAR MILJÖ!

★★★★

Gränsö slott

HOTELL SPA & KONFERENSARENA VID HAVET I VÄSTERVIK - PLATS FÖR 600 PERSONER Direkt vid havet i Västervik ligger Gränsö slott med hotell, spa och konferensarena. Stora investeringar har gjorts i att bygga det moderna Gränsö. I en oslagbar miljö har vi skapat en anläggning med fantastiska möjligheter för både små och stora grupper. I Magasinet kan vi ta emot 1500 personer.

Vi klarar en bankett med middag och dans för 600 personer. Precis intill vattnet ligger vårt nybyggda hotell med 45 rum, 90 bäddar och i mars blir det nya spat klart med inomhuspool, plungepool, jaccuzzi, ångbastu och stor härlig relaxdel med fönsterpartier mot havet. Golfbana lig-

ger intill slottet och du kan göra skärgårdsturer direkt från vår egen brygga. För konferensgäster ingår tillträde till den nya spaloungen som erbjuder en samlad aktivitet utan extra kostnad. Gränsö slott ligger ca. 1,5 timma från Norrköping, Linköping, resp. Kalmar och Stockholm 3 timmar.

w w w. g r a n s o . s e | G r ä n s ö s l o t t , 5 9 3 9 2 V ä s t e r v i k | Te l 0 4 9 0 - 8 2 4 3 0 | e - p o s t : i n f o @ g r a n s o . s e


••• Västra Sverige

Villa Maritime – mötesinspiration i skärgårdsidyllen Marstrand är en av Bohusläns mest omtalade och besökta öar. En promenad på ön ger både en fantastisk naturupplevelse och en spännande historielektion. Sommartid är det ett soldyrkarnas och seglingsentusiasternas Mecka, men resten av året är Marstrand en lugn skärgårdsidyll, som gjord för inspirerande möten. Text och foto: Kristin Fridholm

Det är ingen trängsel när jag går ombord på

färjan ut till Martstrand denna tidiga förmiddag i december. Det är bara jag, två öbor med sina flakmopeder, och en liten lastbil med livsmedel som tar just denna tur. Hade det varit samma tid fem månader tidigare hade kajen varit full av badsugna barn, historieintresserade turister och seglingsentusiaster från hela världen. Ön Marstrand, med den mäktiga Carlstens fästning som vakar från sin höjd, närmar sig snabbt. Färjeturen tar bara tre minuter. Vinden biter i kinderna och det känns skönt att snabbt kunna slinka in på hotell Villa Maritime som är resans mål. I den gemytliga lobbyn möts jag av hotellägare Kerstin Nyström som visar mig ner till restaurangen. Den bleka vintersolen står lågt och kittlar mig lite i ögonen när vi tar en kopp kaffe och slår oss ner i en soffgrupp intill den stora öppna spisen. Så här dagarna före jul är det ganska lugnt på hotellet, men Kerstin berättar att direkt efter helgerna drar det igång igen. – Då har vi flera stora konferensbokningar så då blir det full ruljans här. Det verkar som om företag och kommuner nu ser en ljusare framtid och satsar på lite större konferenser med övernattningar igen, säger hon. 34

Färjan mellan Koön och Marstrend går dagtid fyra gånger i timmen.

Storsatsning på miljön Villa Maritime ligger endast cirka 50 meter från färjeläget och byggdes år 1982. Under större delen av året är det ett utpräglat konferenshotell, men från midsommar och fram till mitten av augusti fylls rummen, restaurangen och den stora uteserveringen av turister och båtgäster. – De flesta av våra rum är stora med ett eller två sovrum, vardagsrum och kök. Som konferensgäst väljer man om man vill ha ett sådant rum per deltagare eller om man vill dela. Sommartid hyr familjer eller kompisgäng rummen och då kan man bo upp till fyra personer i varje lägenhet. Restaurangen, som har plats för cirka 100 gäster, är öppen året runt och har en högklassig meny. Härifrån är utsikten över gästhamnen magnifik och det är stor underhållning att bara sitta och titta på alla människor i rörelse.


Marstrands egen vatteng책ende sp책rvagn. 35


••• Västra Sverige Under året som gått har Villa Maritime gjort en storsatsning på att miljö- och klimatanpassa hotellet och kunde stolt ta emot sitt Svanencertifikat. – Vi har blivit utvalda av Svenska Möten, och Svanencertifieringen är ett av kraven för fortsatt medlemskap, berättar Kerstin. Vi hade redan tidigare investerat i bergvärme, men har under året även sett över vår sopsortering, våra inköp av förbrukningsvaror, bytt till lågenergilampor och gjort kontroller av vatten- och energiförbrukning. Ett spännande arbete som vi hoppas ger stor effekt på sikt.

Seglingsmetropol Marstrand är en ö med en underbart pittoresk bebyggelse och en fascinerande historia. Att på något sätt uppleva Carlstens fästning är nästan ett måste, och som gäst på Villa Maritime kan du välja att delta i en traditionell visning eller att exempelvis äta en medeltida lunch eller middag på fästningen och uppleva historien mer handgripligen. Förutom fästningen är ön vida känd för sin seglartradition. Varje år fylls gästhamnen med seglingsentusiaster från hela världen, och främst då under den julivecka då Match Cup Sweden går av stapeln. För företag som vill prova på segling har Villa Maritime även samarbeten med aktivitetsföretag som arrangerar kappseglingar eller andra aktiviteter på vattnet. – Ett annat populärt alternativ för att uppleva Marstrandsön är att ta en tur med spårvagnen! berättar Kerstin. – Spårvagnen? Inte har ön någon spårvagn? undrar jag förvånat. – Jo, men den går på vattnet, fortsätter Kerstin. Spårvagnen är en vackert himmelsblå passagerarfärja som tidigare körde i passagerartrafik fram och tillbaka mellan Marstrand och Koön. Idag används större färjor för den reguljära trafiken, och den gamla spårvagnen bokas idag bland annat för konferensgäster som vill se lite mer av hamnen och kanske passa på att ta sin fika eller en fördrink med tilltugg ombord. Den är också populär för födelsedagfirare och bröllopsgäster som vill anlända till ön på ett lite spektakulärt sätt. n

Villa Maritime ligger precis vid Marstrands färjeläge.

Utsikt från trappan till det stora konferensrummet.

Marstrand Marstrand stad är belägen på två öar, Marstrandsön och Koön, som är sammanlänkade med bilfärja. Koön nås via bilväg som går från fastlandet. Marstrand är en idyllisk trähusstad som sommartid är ett betydande turistmål och ett Mecka för alla seglingsintresserade. Ön är exempelvis utgångspunkt för seglingstävlingen Match Cup Sweden. Mitt på ön ligger den välbevarade Carlstens fästning. Årligen kommer tusentals människor hit för guidade rundvandringar med besök i suckarnas gång, galgbacken, Lasse-Majas kök och fästningskyrkan. Berättelserna kring fästningens kände fånge Lars Larsson Molin, mer känd som Lasse-Maja, är många. Han dömdes till livstids straffarbete på fästningen 1813-1839 efter att ha utfört ett stort antal stölder och rymningar. Hans signum var att han gjorde brotten utklädd till kvinna – därav smeknamnet. 36


KONFERENS-, KICK-OFF & ÄVENTYRSAKTIVITETER ”Svaret

är JA!

Hur lyder frågan?”

smac_l4.indd 1

2011-01-10 14:32:54

Nyhet - en lättare konferens! Från oss slipper du vänta på en ”skräddarsydd” offert. vårt suveräna läge har sedan länge löst  logistiken för våra gäster, nu underlättar vi även bokningen av möten. vad sägs om enhetspris oavsett om ni är två eller jättemånga? hos oss kostar konferensen alltid 595 kr per/pers  inklusive allt! Toppmoderna konferensrum för upp till 150 pers väntar, tillsammans med en  ny matsal som verkligen matchar vår goda mat - allt bara 15 minuter från Göteborgs centrum.

Välkommen!

T E L .  0 3 1 - 97  75  50 - w w w . L a n d v E T T E r a i r p o r T h o T E L . s E lah_190x63mmNY.indd 1

09-09-23 09.46.13

Pensionatet är naturskönt beläget på den bilfria ön Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Det är lätt att ta sig hit, endast 15 minuters båtfärd från Göteborg. R U M – KO N F E R E N S – R E S TAU R A N G

Havsnära konferens Låt havet inspirera nästa konferens. På Pensionat Styrsö Skäret är lugnet större än vanligt och mer storslagen kan naturen knappast bli. Havets läckerheter finns alltid på vår meny och våra rum andas skärgårdshistoria. Välkommen på en äkta skärgårdsupplevelse!

Pensionat

STYRSÖ SKÄRET

www.pensionatskaret.se 031 - 97 32 30


••• Västra Sverige

Strandbaden – konferens med sand mellan tårna Som ett sandslott mitt på stranden med det oändliga havet som kuliss ligger Strandbaden i Falkenberg. Endast en timme från Göteborg, en och en halv från Malmö och två timmar från Köpenhamn ligger hotellet både lättillgängligt och samtidigt naturnära. Text: Kristin Fridholm Foto: Strandbaden

Från en underbar sömn tar jag mig sakta men

säkert upp mot vakenhet. Får fundera några sekunder över var jag är någonstans för ljuden är så annorlunda. Eller snarare är det så att jag nästan inte hör några ljud alls, förutom ett och annat avlägset måsskri. Jag lämnar sängvärmen med känslan att det kommer att hända mycket spännande idag. Går fram till altandörren och släpper in vinden, dofterna och ljuden från havet. Tar tre steg och låter mina tår borra ner sig i sanden. Så här skulle man starta vare dag!

– Ofta använder vi även vår stora lobby när vi har kundevent. Faktiskt har vi haft både Corvetter och taxibilar mitt bland minglande gäster, så det är bara fantasin som sätter gränser för vad ytorna kan användas till, säger Torbjörn Strandberg, säljchef på Strandbaden.

Bada inomhus eller utomhus Restaurangen ligger på andra våningen och bardelen med loungen är öppen ner mot lobbyn. Här ryms 600 ätande gäster. För de lite mindre sällskapen finns även en separat matsal för 100 till 120 personer som Torbjörn Strandberg berättar är mycket populär för bröllop och liknande tillställningar. – Många par gifter sig här på stranden eller på bryggan. Under 2010 ökade antalet bröllop mycket, troligtvis på grund av att många par inspirerades av kronprinsessan Victoria och Daniels giftermål. Det ska bli spännande att se om bröllopstrenden håller i sig även i år, säger Torbjörn. Precis bakom Strandbaden ligger motionsoch badanläggningen Klitterbadet som drivs av Falkenbergs Kommun. Här har alla hotellets

I lobbyn finns plats för specialarrangemang för just era önskemål. Endast fantasin sätter gränser!

Havet som granne Många hotell och konferensanläggningar har unika lägen och ligger nära havet, men Strandbaden i Falkenberg är ändå det allra mest strandnära jag har besökt. Hotellet ligger bokstavligen mitt på Skrea Strand med den långa badbryggan löpandes rakt ut från en stor altan. Den nuvarande byggnaden stod klar 1992, men platsen har huserat hotell sedan 1930-talet. Hela anläggningen är anpassad efter att släppa in havet och ljuset, och alla tretton konferensrum är nyrenoverade och ligger på nedre plan med stora panoramafönster. Den största lokalen tar cirka 300 personer och tack vare flexibla vikväggar kan lokalerna användas till allt från små möten med bara några få deltagare till minimässor och workshops. 38

Sugen på att känna hur det är att äga ett eget hotell för en dag? Med Strandbadens koncept ”Hyr hela hotellet” får en kund exklusiv tillgång till hela anläggningen.


Logidelen innehåller 136 rum med totalt 272 bäddar. Hälften av rummen har utsikt mot havet och hälften mot parken. Rummen mot havet har antingen uteplats eller balkong.

Konferera med fri sikt ut över havet. 39


••• Västra Sverige

Det behövs en lång brygga för att komma ut på djupt vatten vid Skrea Strand där Strandbaden ligger.

gäster fri entré genom ett samarbete mellan de båda anläggningarna. Förutom en 50 meter lång saltvattenpool finns här jacuzzi, gym och möjlighet att få massage och andra typer av behandlingar. Badet nås direkt via hotellet. Förutom avslappnande bad och behandlingar brukar dryckesprovningar vara en populär aktivitet på konferenser, och på det området erbjuder Strandbaden en specialare. Ett litet stycke från Strandbaden ligger nämligen Carlsbergs Bryggeri, och här arrangeras visningar av bryggeriet och provningar av olika ölsorter. Under ett besök får gästerna lära sig vikten av rätt serveringstemperatur, rätt glas och att känna igen olika smaker och aromer i ölen. En annan aktivitet som är speciell för Strandbaden är förarutbildning på Falkenbergs motorbana. – Under en testkörning får deltagarna köra BMW-bilar, och särskilt bland företag där medarbetarna kör mycket bil i tjänsten brukar den aktiviteten vara mycket uppskattad. Man får lära sig lite mer om hur en bil uppför sig när man pressar den, lära sig kurvtagning och bromsteknik. Både roligt och nyttigt för många att öva på tror jag, säger Torbjörn.

Ekonomisk uppgång Under höst, vinter och vår är Strandbaden framför allt ett konferens- och weekendhotell, men när sommaren och semestrarna kommer 40

Sommartid är Strandbaden ett riktigt badhotell och många solbadare passar på att ta en lunch på hotellets uteservering.

förvandlas det till ett riktigt badhotell. – Då gör vi om ett av de stora konferensrummen till restaurang och öppnar upp dörrarna mot uteserveringen. De gäster som inte vill ligga på stranden eller bada brukar vi hitta på någon av våra sex tennisbanor eller på minigolfbanan.

– Men nu har vi först en spännande konferensvår att se fram emot. Vi har redan många kickoffer och liknande bokade direkt efter årsskiftet och det känns som om företagen börjar känna av den uppåtgående konjunkturen. Så det ser verkligen lovande ut inför framtiden, avslutar Torbjörn. n


VI UPPFYLLER DINA ÖNSKEMÅL I HJÄRTAT AV GÖTEBORG Göteborgs Konserthus erbjuder en förstklassig inramning till ditt event. Konferens, föreläsning, frukostmöte – vi löser behoven för det mindre sällskapet såväl som det stora.

• GLASHOTELLET •

Stora salen 1247 platser Stenhammarsalen 380 platser Viktor Rydbergssalen 50 platser

designhotell i glas och sten som explo-

KO S TA B O DA A R T H O T E L

är ett unikt

derar i färg, form, och fulländning. Låt dig inspireras vare sig du är här för att

Vår restaurang ordnar allt! Från kaffe och kaka till trerätters middag vid dukat bord.

rekreera din kropp och själ, ha kreativa företagsmöten eller för att bara ta det lugnt och shoppa det bästa inom svenskt glas, inredning eller märkeskläder. Njut en underbar måltid i hotellets restaurang, Linnéa Art Restaurant - en

Mingla i vackra Götaplatsfoajén – stans bästa adress!

upplevelse för både öga och gom. Du hittar oss mitt i Glasriket.

VÄ L KO MMEN!

031-7265300

WWW.GSO.SE

Konferens mitt i stan En rogivande och spännande plats att bo och mötas på. Välkommen till Novotel Göteborg!

Novotel Göteborg · Klippan 1 · 414 51 Göteborg Tel 031-720 22 00 · Fax 031-720 22 99 info@novotel.se · www.novotel.se

H O T E L L . R E S TA U R A N G . S P A . K O N F E R E N S . E V E N T. G L A S B A R .

www.kostabodaarthotel.se. tel 0478-348 30


Kajsa 42


Efter en lång karriär inom friidrotten har Kajsa Bergqvist lagt spikskorna på hyllan för att förverkliga en annan dröm; att starta vinimportbolaget Kajsa Wines. Nu kan företagsgrupper boka en vinprovning med en av Sveriges främsta höjdhoppare genom tiderna. Text: Astrid Feldreich Foto: Per Dahl

För tre år sedan insåg friidrottsstjär-

nan Kajsa Bergqvist att motivationen inte fanns där längre. Hon bestämde sig för att satsa på sitt stora intresse för vin i stället för OS 2008. I dag är hon utbildad sommelier och har startat vinimportbolaget Kajsa Wines. Förutom att driva eget företag, leda fem till sex vinprovningar varje månad och föreläsa om sina idrottsframgångar och nya värl­dens viner är hon styrelseledamot i företaget Cerfour Wine & Beverage, som tillverkar och säljer vin förpackat i engångsglas av plast. Dessutom reser hon ofta till sina vinproducenter i bland annat Sydafrika, Bordeaux och Champagne samt besöker befintliga och potentiella kunder på restauranger och hotell. Som om inte det vore nog är hon UNICEF-ambassadör. När KonferensVärlden träffar Kajsa på hennes kon-

vill berätta vinets historia

43


tor i Stockholms innerstad är hon nyss hemkommen från Sydafrika där hon besökt en av företagets 13 vinodlare. Landet har en särskild plats i Kajsas hjärta. – Det var i sydafrikanska Stellenbosch som jag började intressera mig för vin. Hela staden genomsyras av kärleken till vin. När jag var där för att träna och hade någon dag ledigt från idrotten passade jag på att resa runt till olika vingårdar. Där fick jag uppleva den passion som vinodlarna känner för sitt vin. Det är häftigt att förstå helheten och varför ett vin smakar som det gör, säger hon.

Livsnjutande idrottare Passionen och varje vinproducents unika historia vill Kajsa förmedla vidare under sina vinprovningar. – Jag tycker att det kan bli lite formellt och för mycket pekpinnar på vinprovningar. Jag försöker lägga mer fokus på historien bakom ett vin än om det smakar körsbär eller plommon. Men vin och idrott, hur går det ihop? – Då jag tävlade på elitnivå pratade jag inte högt om mitt intresse för vin. Men jag har alltid varit en livsnjutare och aldrig den typen av idrottare som bara äter havregrynsgröt. Självklart blir det mycket spottande, och när jag tävlade på elitnivå gick det av naturliga skäl inte att dricka vin hela tiden. När jag bestämde mig för att inte tävla i OS var kalendern plötsligt tom. Då kom tanken på att arbeta professionellt med vin och jag bestämde mig för att ta en sommelierexamen från Restaurangakademien. Kajsa berättar att hon är på god väg att

få in ett av sina viner, Art Space, i Systembolagets sortiment. Men det är lättare sagt än gjort med flera hundra konkurrenter i importbranschen. – Om tillräckligt många beställer vinet kan det flytta från beställningssortimentet till butikshyllan, säger hon.

Personlig profil Det senaste året har Kajsa rest runt och provsmakat viner för att hitta en personlig portfölj som hon kan stå för. Den som vill testa Kajsas viner kan åka till Blue Hotel på Lidingö där de köpt in hela hennes sortiment och gett henne en egen vinkällare. – Jag vill inte ta in för många viner i början. Det är viktigt att jag hittar rätt producenter och att det blir bra viner som jag kan stå för till 100 procent. Ju mer jag lär mig om viner desto större blir upplevelsen. Tidigare hade jag mycket lättare för att svara på frågan vilket som är mitt favoritvin. Nu tycker jag att det varierar och är beroende av så många yttre faktorer som humör, vad jag äter till, årstid och så vidare. Nyligen medverkade Kajsa på mässan ”Det goda köket” och hon besöker ofta mässor runt om i Europa för att knyta nya kontakter och marknadsföra sina viner. Kajsa betonar att hon trots sin nya karriär håller idrottsintresset vid liv och att hon fortfarande innehar världsrekordet i höjdhopp inomhus på 2,08. Förra året kunde svenska folket se Kajsa springa i tv när hon medverkade i programmet ”Sverige springer”. – Jag fungerar så att jag måste ha ett mål

”Då jag tävlade på elitnivå pratade jag inte högt om mitt intresse för vin. Men jag har alltid varit en livsnjutare och aldrig den typen av idrottare som bara äter havregrynsgröt.” 44


45


med min träning. Senast sprang jag New York Marathon på under fyra timmar, vilket var en otrolig upplevelse. En gång i veckan spelar jag tennis med min friidrottskollega Malin Ewerlöf-Krepp, och då märks det att tävlingsinstinkten sitter i.

Karriärens mörkaste stund I höstas såg jag en av Kajsas föreläsningar på Barkaby Gård utanför Stockholm. Där pratade hon på ett personligt sätt om sin 25 år långa idrottskarriär. Framgången har varken varit spikrak eller gratis, men hon har nått alla sina utsatta mål med envishet och viljestyrka. Kajsa är uppvuxen i Sollentuna norr och Stockholm och åkte efter gymnasiet till Dallas för att studera reklam och ekonomi i fyra år. Det var i USA som hon bestämde sig för att satsa på idrotten på elitnivå, men redan som tonåring hade hon en tydlig målbild. – När jag vann guld på ungdoms-OS vid 17 års ålder bestämde jag mig för att bli bäst i världen. Jag trodde på min målsättning vilket gjorde att jag lyckades. År 2000 hoppade hon för första gången

46

över två meter och vid årets slut rankades Kajsa som nummer ett. – Jag är väldigt snabb med att lägga både framgångar och motgångar bakom mig. Ofta är det resan som är själva grejen. Därför gav jag mig själv en ny utmaning; att hoppa 2,10 meter. Så inför OS i Aten 2004 hade jag som målsättning att vinna guld och sätta världsrekord. Men tre veckor innan OS-kvalet gick hälsenan av under en tävling i Båstad. – Det var den absolut mörkaste stunden i min karriär. Jag fick se Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson ta guld hemifrån tv-soffan. Men istället för att ge upp bestämde jag mig för att vinna guld i VM i Helsingfors. Under sin rehabilitering satte Kajsa hela tiden upp delmål för att orka. Det året förlorade hon inte en tävling och fick slutligen sin eftertraktade guldmedalj. – När jag tittar tillbaka på min idrottskarriär inser jag att många motgångar har varit en vändpunkt som senare lett till stora framgångar. n

Kajsas bästa tips för att nå ett mål: • Våga tro på dig själv • Våga förändra • Våga sätta höga mål


“All Inclusive”

Lösningar till Er konferens!

Hotell - Restaurang - Bröllop - Konferens Vid Mälaren, 70 minuter från Stockholm. Vacker miljö året runt. Nu för fjärde året i rad inspelningsplats för ”Bonde Söker Fru”.

rensKonfe nde a d erbju mars! i r janua

upplev sk illna de n Boka en effektiv konferens med möjligheten till positiv miljöpåverkan.

Vem avslöjar slottets

....mördare?

Endast en halvtimme från Arlanda i hjärtat av Uppland och Roslagen.

Varmt välkommen!

www.sundbyholms-slott.se 016 - 42 84 00

97 hotellrum (160 bäddar), lokaler 8 - 280 personer. Konferera på Sundbyholms Slott med en temamiddag! Teatermord, hovlik 1700-tals maskeradbal 20-250 gäster, eller vikingamiddag Jan-mars: I helpensionen (1995 kr ex moms) inkluderas vikingamiddag, litet vinpaket eller två dagars lokal - Du väljer!


Foto: Max Plunger, Nobis Hotel

KV nyhet

Återhållsam lyx är ledorden bakom Nobis nya femstjärniga hotell på Norrmalmstorg, som öppnade 1 december förra året. Förhoppningen är att såväl hotellgäster som stockholmare ska ta en drink i Guldbaren, mingla i den stora loungen eller äta en god italiensk middag i restaurangen. Text: Astrid Feldreich Foto: Louise Billgert, Nobis Hotel

Nobis Hotel sätter Norr – Det fanns en tid då Norrmalmstorg var fi-

nansvärldens centrum i Stockholm. Men stegvis tog Stureplan över. Vår vision är att sätta Norrmalmstorg på kartan igen, säger Claes Anerud, vd för Nobis Hotel. För att lyckas med sin vision har de inte sparat på krutet när det gäller någonting på hotellet, och satsat mycket på att hitta en genomgående design som känns nutida, hemtrevlig och samtidigt passar den klassiska 1800-talsbyggnaden. Bakom hotellets design står Ole Rune, arkitekt och designer på Claesson Koivisto Rune. Allt från färgsättningen i rummen till ljussättningen

48

är vald med omsorg och tanken är att hotellet ska kännas lyxigt utan att vara vräkigt.

Stora publika ytor Nobis Hotel har fem mötesrum som ligger i en avskild del av hotellet. Utanför fönstret från styrelserummet skymtar Norrmalmstorgs puls genom trädkronorna. Det största konferensrummet har plats för 28 personer och kan användas till både möten och middagar. – Det går enkelt att duka om från styrelsemöte till fin middagssittning här. Vi har försökt att bevara 1800-tals charmen i rummen genom

att inte ha någon teknik synlig, säger Charlotte Mangborg, försäljningschef på Nobis Hotel. En spännande anekdot är att det var i möteslokalerna på Nobis Hotel som Norrmalstorgsdramat utspelade sig på dåvarande Kreditbanken 1973. Det mest spektakulära i styrelserummet idag är det pampiga konferensbordet som består av en hel skiva med mörkt trä från Botswana. – Det är ovanligt att hitta ett bord som är så pass långt och i ett stycke, förklarar Charlotte. Med 800 kvadratmeter publika ytor vill hotellet inte bara locka långväga gäster utan även


malmstorg på kartan Stockholmare. Därför har Nobis Hotel både en restaurang, Caina, och en mindre bistro, Bistro 24/7, som har öppet dygnet runt för hotell­ gästerna.

Italiensk mat – Nobis har inte haft någon restaurang som serverar italiensk mat tidigare, plus att det är något som vi verkligen kan. Dessutom tycker väl alla om italiensk mat, säger Stefano Catenacci, som är gastronomiskt ansvarig på hotellet. Hotellbaren, Guldbaren, har väggar och tak

klädda med omsorgsfullt utskurna guldspeglar. I anslutning till baren ligger hotellets hjärta, den stora loungen som dekoreras av en enorm taklampa från Kosta Boda och har flera soffgrupper. Med 28 meters takhöjd och en takmålning som inspirerats av himlen i en glänta är det som att sitta på ett torg i Italien. Och efter min snabbvisit på hotellet kan jag konstatera att med ett oslagbart läge och spännande design har Nobis Hotel alla möjligheter att lyckas med sin vision att bli Stockholms nya mötesplats. n

49


KV nyhet

Allt annat än en

puck(l)ad idé

Andreas Dybedahl driver aktivitetsföretaget AktiviteterStockholm.se och har gjort något så ovanligt som att köpa två kameler till sin eventverksamhet. I framtiden ska det gå att hyra kamelerna Kalle Kamel och Lillebror till unika pr-event, reklam, aktiviteter och kamelridningar. Text: Astrid Feldreich

52

Andreas har sedan tidigare aktiviteter där

konferensdeltagare får bygga och testa en sulky samt lär sig köra minihäst i vagn. I och med köpet av kamelerna har han tagit verksamheten ett steg till. – Ibland vaknar jag på nätterna och undrar vad jag har gjort, det kan tyckas lite galet att köpa två kameler, skrattar han. Kamelen Kalle och hans yngre kompis Lillebror är födda på Öland och anlände till sitt nya hem i Bro utanför Stockholm för några veckor sedan. De är Stockholms enda privatägda kameler. Planen är att de ska vara delaktiga i olika event, mässor och konferensaktiviteter till vå-

ren. Just nu gör de nya stockholmarna sig hemmastadda hos Andreas kompanjon och delägare Gunilla i Bro. Kameler är både smarta och snälla djur, och inte alls lynniga på samma sätt som exempelvis en häst. Att de dessutom är exotiska djur gör att de passar bra till allt från reklamfilmer till temafester. Men hur trivs kamelerna i ett vinterkallt Sverige? – Alla tänker på öken när de tänker kameler, men det är dromedarer som lever i öken. Den baktriska kamelen är tvärt emot vad folk tror anpassade för ett kallare klimat än Sveriges, de är vanliga från Nepal till Ryssland och tål allt från 40 plusgrader till 30 minusgrader, förkla-


Vi gör det vi är bäst på! Vi bokar dina möten – stora som små Helt kostnadsfritt

Kostnadsfri bokning 020-78 11 25 www.konferenspoolen.se


”Se till att rätt personer finns på TUR. Då ökar våra möjligheter till givande kontakter och lönsamma affärer.” Så lyder en av de vanligaste synpunkterna från mässans utställare och fackbesökare. Sagt och gjort. Inför TUR 2011 har vi bjudit in omkring 3 000 nya köpare, som får VIP-status på branschdagarna. Motprestationen är att varje köpare bokar möten med utställare. VIP-konceptet ingår i satsningen En mässa i förändring. Målet är att ta TUR till oanade höjder. I det här arbetet sitter du i förarsätet.

På tur.se kan du se några av nyheterna och tipsa oss om vad som bör vässas härnäst. Det bästa förslaget belönas med en resa för två till ett varmt land. Första etappen av En mässa i förändring går i mål på TUR 2011. Välkommen att uppleva förbättringarna på plats.

Världens mötesplats! 24–27 mars 2011 Skandinaviens ledande mässa för resor, turism och möten Svenska Mässan, Göteborg tur.se Officiell partner:

infab

En av förbättringarna som har kommit till tack vare dig.


KV nyhet rar Andreas. Kamelerna kan göra ungefär samma saker som en häst, utom att hoppa. De är stresståliga och har ett tålmodigt temperament. Andreas tycker sig redan ha märkt att kamelerna är smartare än hästar. – Jag känner att jag redan fått en speciell kontakt med kamelerna. De är mycket mer beräknande i sitt sätt att känna av och tolka situationer. Det är en häftig känsla att vara nära ett så pass annorlunda och stort djur som kamelen, säger Andreas som startat en kamelblogg där han skriver om vardagen som nybliven kamelägare. Andreas tänker ta det lugnt i början och kommer inte att gå ut med någon massiv marknadsföring kring kamelerna, men han har redan märkt av ett stort intresse från allmänheten och branschen. – Det finns ju tre miljoner människor och bara två kameler i Stockholmsområdet, konstaterar han. n

Fakta kameler Kamelen har två fettlagrande pucklar på ryggen. Arten är över 2 meter hög, om man räknar med puckeln, och kan väga över 700 kg. Det förmodas att kamelen blev domesticerad 2 500 år f. Kr i norra Iran, nordöstra Afghanistan eller sydvästra Turkestan. Andra källor uppger Arabiska halvön som den rätta platsen och tidpunkten till 4 000 till 2 000 f. Kr. Människan har nästan utrotat de vilda kamelerna, men de tama djuren finns i stort antal och hjälper oss att frakta saker i otillgängliga och kala områden. Kamelen var förr ett mycket viktigt djur för den internationella handeln, och via den så kallade sidenvägen mellan Europa och Kina gick karavaner med kameler som förde med sig siden, kryddor och andra varor till Europa. Kamelen är idisslare, men har bara tre magar. Dess mjölk innehåller C-vitamin, den kan dricka saltvatten, äta giftiga buskar och klara sig utan vatten i upp till sex månader.

55


Prenumerera på KonferensVärlden! KonferensVärlden är Sveriges största tidning om möten och konferenser. Genom att prenumerera på KonferensVärlden får du senaste nytt från konferensbranschen, tips på konferensanläggningar och inspiration som gör er nästa konferens till en succé. Beställ en helårsprenumeration, 6 nummer, av tidningen KonferensVärlden för endast 390 kr inkl. moms.

S SV ER IGE 27

08-11-

16.35

l efters Org til

Returadres 102 39 Stockholm nsvarlden.se fere Box 6910, ing: adress@kon Adressändr

EN SE R

1

änslan, ger rker teamk ferenser r. Det stä kon ensmiljöe äddarsy e. te konfer av att skr ta med nöj ns skönas lång erfarenhet förena nyt delhavet g i världe har att eta Vi elt . för Me enk resor till Vässa ditt och varma minnen r och gör det r ppe konferens r! energikicka små och stora gru rabatt på utvalda så berättar vi me % för oss e 20 jla båd du upp till g eller me Just nu får försommaren. Rin på

600 personer i biosittning | banketter för 580 personer FFFF R OA SIS Högklassig restaurang | Rymliga mingel- & utställningsytor BLUE STA F IDE A FFF GE ORQU Moderna lokaler | Personlig service LA BLUE VIL

HÄR KA

8:- s FFFF i Playa de x. ! 5 49 i prise slgh på Oasi nerifonemedNU del i 2-rum Rabatten avdragen Teper pers da 3/2.

N DU KO

A I VÄ NFERER

RMEN

s a s j a K

Många möjligheter

Arlan Pris , 1 v från las Américas l platser. t anta Begränsa

a Tem nder e estr cy, Möt spoli ch Möte pande o a k idés fysisk g rin alise visu

rige stra Sve Resort, & ad Spa e, st m ö tr S Maritim en, Villa . Sjögård l Strandbaden te o H 600 personer i biosittning | banketter för 580 personer Elite Högklassig restaurang | Rymliga mingel- & utställningsytor Moderna lokaler | Personlig service

Egypten, , Dubai, t, , Cypern nd, Turkie Bulgarien al, Grekla , Portug d. Mauritius och Thailan n nie Spa

Tema vä

den.se

erensvarl www.konf

8:-e Orquidea 49Villag ! 5 Blue nadelriai dubbNU agen i elrum på an Ca tten avdr Grper 2/2. Raba person med fr Arlanda

art Jobbsm iga fikapausen Den vikt erens nde konf lja bö åpa 3x gs i tv-s n Meetin te ik ts U otel Nobis H öten på lyxiga m mstorg Norrmal

nya r Två anläggningar karriä

Chalmers Conference Centre nära avenyn eller Lindholmen Conference Centre vid vattnet

Pris ,1v Bahía Feliz l platser. FFFF på änsat anta prisex. Begr

esor Gru

C H A L MFritEidsrR S

pp & Kon

ferens, 08-

84 00 40,

KONFERENS & RESTAURANGER

conference

@fritidsre

sor.se

4 4 11.4

2010-12-1

ndd 1

287-nr7.i

120-212x

NF ER OC H KO

ere www.konf

1 - 2011

Två anläggningar på konferensen kant Sätt gulded Fritidsresor. Många möjligheter m

FRI-KV-0

TE N G OM MÖ

201 . 1inkljanumoarimsarld nr en.se pris 65:nsv

sVärlden

ning Ben Posttid nsVärld s: Konfere

031-772 39 50 www.chalmerskonferens.se bokning@chalmerskonferens.se

TID NIN

Sida 1

Konferen

sid änd bak

A

ST ÖR ST

Chalmers Konferens & Restauranger är en del av Chalmers Studentkårs företagsgrupp

www.konferensvarlden.se Chalmers Konferens & Restauranger är en del av Chalmers Studentkårs företagsgrupp


Content is king!

mötes

trender

Huvudsyftet med en konferens är det som sker i själva mötesrummet, även om miljön och maten gör sitt till. Därför har KonferensVärlden fördjupat sig i mötesformat, konferensteknik, idéskapande, kommunikation samt varför fler företag borde ha en mötespolicy.

57


trender

mötes

”Mötesfrågan

faller mellan stolarna”

Miljöarbete, jämställdhet, värdegrund – listan för olika typer av företagspolicys kan göras lång. Men trots att vi lägger 25 procent av vår arbetstid på interna möten saknar den delen av verksamheten ofta en uttalad policy. – Det är dags att ledningsgrupper börjar satsa på meeting management, säger Micke Darmell, mötesrådgivare på gr8 meetings och arrangör för Möteskulturdagen.

”I en fungerande möteskultur ska det gå att förverkliga alla värdeord i besluten.”

Text: Astrid Feldreich

Micke Darmells intresse för möten började

redan då han arbetade som sjukskötare inom vården i början av 80-talet. Därifrån tog han steget till eventindustrin och blev kvar i 22 år. De senaste tre åren har Micke börjat förbättra de ”vanliga” möten som sker varje dag på arbetsplatser runtom i landet. – Jag började titta på innehållet på de interna standardmötena. Det är inte den sexigaste delen av mötesindustrin, men det är den viktigaste att förändra och förbättra. Alla kan fest, men hur många kan de psykologiska aspekterna av ett möte? När Micke är ute och diskuterar frågan får han alltid höra talas om samma problem – möten som tar energi och saknar syfte och mål. Anledningen till att företagen fortsätter i gamla hjulspår med ineffektiva möten är enligt Micke att mötesfrågan faller mellan stolarna. Alla delar av en organisation slåss för sin budget och när ingen äger mötesfrågan hamnar den sist på prioriteringslistan. – Det behövs en ny organisationsstruktur. Möten måste bli en ledningsfråga och mer affärsmässiga. Företagen behöver utse en person som ansvarar för meeting management och skaffa sig kompetens inom mötesområdet. I dag tror jag att mötesbranschen är där miljöarbetet var i början av 90-talet – alla vet att något 58

är fel men få vet vilken väg de skall gå för att få ordning på detta. Vi har så många dåliga möten för att vi kan. Är det okej att komma fem minuter sent till varje möte gör vissa det. När 60 procent av alla möten saknar tydligt syfte och mål påverkar det naturligtvis resultatet, säger Micke.

Företagets värdeord För att ändra på en dålig möteskultur måste först och främst högsta ledningen med vd:n i spetsen vara drivande. Sedan bör ledningsgruppen ta fram en mötes- och e-postpolicy. Denna ska förankras hos alla anställda, på exempelvis en kick-off. När möteskulturen väl är satt så kan mötesledaren inleda varje möte med att läsa upp företagets värdeord, syfte och mål som en påminnelse och energihöjare. För ett möte ska ge energi, inte ta energi.

– I en fungerande möteskultur ska det gå att förverkliga alla värdeord, som exempelvis mod, i besluten. I slutet av mötet stämmer mötesledaren av alla beslut så att de verkligen är i linje med vad man vill åstadkomma. En annan viktig faktor är att mötet är väl förberett och att mötesledaren avsätter tid i almanackan för att planera innehållet. Det gör att mötena blir kortare och bättre, vilket gör livet lite roligare med tanke på hur ofta vi sitter i möten. Micke har märkt att företagsledningar i Sverige gärna vill se siffror innan de agerar. Därför början han sitt jobb med att kartlägga alla möten som företaget har på ett år. Det gör han tillsammans med ett analysföretag som heter 3S. – Jag håller en föreläsning för ledningsgruppen för att skapa ett gemensamt engagemang. Efter detta bestämmer vi en mötes- och e-post-


Kreativa möten med jamie oliver

Vi vet att maten spelar roll för hur du behåller skärpan under dagen. Därför har vi tillsammans med Jamie Oliver laddat för att du ska få en mötesdag med god mat, inspiration, energi och en skopa lekfullhet. Med andra ord de bästa förutsättningarna för att skapa bra resultat. Vi gör det enkelt för dig att ha effektiva möten, och det börjar redan vid bokningen. Ring och boka något av våra sex konferenshotell i Göteborg. Här hittar du rätt inramning för allt från det lilla kundmötet till den stora konferensen. Välkommen till Scandic scandichotels.se/goteborg, 031–751 43 00


trender

mötes

policy samt gör en mötesstruktur. Själva syftet med mötet är ofta det som saknas när vi gör mätningar i företag. Syftet kan exempelvis vara att alla ska vara delaktiga och målet att berätta om förväntningarna de närmaste tre åren. – Då fungerar det inte att vd:n håller ett långt föredrag på en scen och medarbetarna bara lyssnar passivt. Genom att ha en uttalad policy tvingas ledningen tänka kring konferensens format och innehåll på ett sätt som jag tror är nyttigt, säger Micke. Han berättar att få företag värnar om de informella mötena. I en mötespolicy ingår också regler kring e-post och virtuella möten. Trots att det är ledningens ansvar att ta fram en mötespolicy måste medarbetarna använda och respektera den. – Det handlar om att veta vad både ledaren och deltagarna har för ansvar att göra före, under och efter ett möte. Alla måste komma i tid, annars börjar mötet ändå. Har man en telefonkonferens ska deltagarna inte sitta och göra något annat samtidigt. Forskning visar att sitter du och exempelvis läser e-post samtidigt som du deltar i en telefonkonferens har du samma koncentrationsförmåga som om du var kraftigt haschpåverkad, säger Micke.

Höger hjärnhalva I dagens samhälle använder vi mestadels vänster hjärnhalva, den som styr detaljer och logik. Men ett möte måste även engagera höger hjärnhalva där kreativitet, intuition, känslor och helhet finns. Micke är kritisk till att mötesindustrin själva inte är bättre på möten. – Vi behöver en Apple inom branschen! Någon som är ledande och driver på utvecklingen och är villig att hjälpa kunderna att bli bättre. Jag har hjälpt Scandic Star Lund med deras interna möteskultur. Det är en förutsättning för att de i sin tur ska kunna hjälpa sina kunder att få bättre möten. Tack vare sin utbildning och sina egna bra möten kan de i dag ställa frågor kring syftet med konferensen och föreslår därefter olika typer av rum, möbleringar och mötesformat för att kunden ska få ut så mycket som möjligt av dagen. Det måste finnas kompetens bakom den här typen av standardfrågor ute på konferensanläggningarna. n

60


”Vi behöver en Apple inom branschen! Någon som är ledande och driver på utvecklingen och är villig att hjälpa kunderna att bli bättre.”

61


trender

mötes

Nya sätt att

brainstorma

Idéarbete, kreativ brief eller konceptfas. Kärt barn har många namn – men tyvärr alldeles för få arbetssätt. Andréas Breilers uppdrag som innovationskonsult är att effektivisera och förbättra idéfasen i ett projekt. I över tio år har han hjälpt företag att lyckas med den kanske viktigaste delen av ett projekt – det idéskapande mötet. Text; Astrid Feldreich

Har du någon gång känt att tanken inte riktigt

lyfter i brainstormingmötet? Att alla nya idéer dränks i powerpoint-presentationer? Det kanske inte är fel på din hjärna utan bara förutsättningarna. Det menar åtminstone Andréas Breiler som tillsammans med kollegan Jonas Michanek driver konsultföretaget Idélaboratoriet. Sedan år 2000 har de specialiserat sig på kreativa och innovativa processer. Utöver att driva företag har de skrivit en bok om hur man hanterar den kreativa processen, Idéagenten 2.0.

Idéstadiet en gråzon Att komma på idéer är inget nytt, det har människan gjort i tusentals år. Skillnaden är att tidigare har man inte gått på djupet med hur det egentligen går till. För tretton år sedan satt Andréas och Jonas och utarbetade metoder, tester och tankar kring idéprocessen i en arbetsmodell. De möttes på en utbildning i Danmark och åkte till San Fransisco ett halvår som en del i studierna. Där upptäckte de att idéfasen togs på allvar och att allt fler företag uppmärksammade den som viktig. – I alla arbetsmodeller finns alltid en box eller fas som kallas idéarbete, kollektiv brief eller konceptfas. Tyvärr har det hittills inte funnits så många olika sätt att lösa den delen på. Därför har vi utvecklat metoder och praktiska tillvägagångssätt att förbättra en fas av arbetet som tidigare var – och i viss mån fortfarande är

62

Andréas Breiler vill ge oss goda idéer. Foto: Katarina Björk

– lite av en gråzon och obruten mark. Det vill säga idéstadiet och den innovativa delen av ett projekt, förklarar Andréas. När han går in som konsult och hjälper ett företag eller organisation börjar han med att titta på behoven. Det måste finnas en vilja till attitydförändring uppifrån och ner. Sedan skapar Andréas nya arbetsmodeller som passar den projektmetodik som redan finns på arbetsplatsen. Han berättar att alla andra delar av ett projekt har tydliga strukturer. Men just idéfasen är av någon anledning fortfarande vag. – Trots att det är kärnan i ett projekt finns det sällan beskrivet vad man gör eller hur man ska leda ett sådant möte. Det förväntas chefen bara kunna. Det är konstigt att alla andra delar av ett projekt är tydligt mallade och planerade in i minsta detalj. Men när det gäller den första delen, den som faktiskt ligger till grund för resten av projektet, är det få som har någon beprövad metod. Det Andréas gör är att skära ut och titta på just den idéskapande delen av projektet för att den ska bli så bra som möjligt. – Vi arbetar sällan längre in i projketet då detta ofta kräver en branch- eller specialistkunskap.

Vanlig brainstorming går bort Sedvanlig brainstorming där personer sitter och kastar ur sig idéer som någon försöker hinna skriva ner ger Andréas inte mycket för. – Det ger sällan någon höjd på idéerna. Vi vill komma förbi traditionell brainstorming som vi menar hämmar kreativiteten. Många har negativa associationer till den typen av idéskapande arbete där gruppen sitter runt ett bord och kastar ur sig idéer på måfå, där någon försöker anteckna. Istället har han utvecklat metoder som ofta innehåller en provokation av något slag. – Det kan också handla om att utgå från olika kundtyper, ta på sig olika roller eller vända på resonemanget från en negativ synvinkel, hur skulle vi inte göra? Jag bygger bryggor istället för att gå rakt på problemet eller frågan. Många chefer börjar med en halvtimmes presentation i power point och ställer därefter frågan – är det någon som har några bra idéer? Helt fel enligt Andréas som menar att kreativiteten värsta fiende är för mycket information. – Ett överflöd av information smittar ner hjärnan med begränsningar och fakta. Jag brukar säga att kan du inte presentera problemet eller frågan på två till tre slides är det något fel.


Det är också viktigt hur mötesledaren ställer frågan. Säg hellre; ”hur kan vi bli bäst i världen” än ”hur ska vi bli bäst i Malmö”, tipsar Andréas.

Alla är kreativa på olika sätt Oavsett metodik är det deltagarna på mötet som avgör utgången. Bästa gruppstorleken är enligt Andréas runt åtta personer, tillräckligt många för att vara en kritisk massa men inte så många att det blir stökigt. – Även om både lokalen och metodiken ofta är centrala komponenter så är hjärnorna nyckeln, säger han. Med det i bakhuvudet gjorde Andréas och kollegan Jonas en enkel modell baserad på ett stort kreativitetstest. Testet heter KAI (Kirton Adaption–Innovation Inventory) och mäter individers olika sätt att definiera och lösa problem. Det förutsätter att deltagarna antingen är adaptiva eller innovativa. Personlighetsdragen är två olika sätt att vara kreativ på, eftersom Andréas menar att alla människor är kreativa.

– För den som är adaptiv tar det lång tid innan han eller hon kommer på en idé, men när den dyker upp är den väl genomtänkt. Är man däremot innovativ kommer det många idéer snabbt, men de är å andra sidan inte så genomtänkta, säger Andréas. De lade även på en annan axel, där kunskap och icke-kunskap fanns med. – Ett vanligt misstag vid den här typen av idémöten är att företaget tar in en homogen grupp med bara experter. Ibland behövs det personer från andra delar av organisationen som kommer med nya idéer och infallsvinklar för att få igång kreativiteten. Mixen är avgörande. Det får gärna delta personer som är bra på ett närliggande område. n

”Även om både lokalen och metodiken ofta är centrala komponenter så är hjärnorna nyckeln.”

63


trender

mötes

Gör mötet greppbart

Mötesturbo, samspel och fysisk visualisering. Låter det flummigt? Tvärtom menar Thomas de Ming, vd på företaget Ming. Han menar att det snarare är flummigt att fortsätta med ineffektiva och förlegade möten som tar tid och kostar pengar. Och att det bästa mötet är det som inte behövs…... Text: Astrid Feldreich

För drygt 13 år sedan startade Thomas före-

taget Ming, som bland annat jobbar med pedagogik inom mötesbranschen. Han brinner för att skapa samspel och har arbetat med att förbättra möteskvalitén för bland annat Stadium och mängder av forskningsprojekt finansierade av Stiftelsen för strategisk forskning. Thomas har tidigare arbetat i tv-branschen där han gjorde infotainment – att göra seriös fakta underhållande. Utöver tv har han jobbat med många andra uttrycksmedel som radio, film, teater och temaparker. Sättet att tänka från olika nischer och att utnyttja alla sinnen när man kommunicerar har Thomas tagit med sig in i konferensrummet. – Jag brukar säga att jag jobbar med lärdesign. Vi människor har blivit så digitaliserade att vi tror att allt kan kommuniceras via en liten skärm. Tyvärr fungerar inte vårt minne så, hjärnan är kvar i en tid när vi fysiskt kunde ta på vårt arbete. Alla människor har sitt sätt att närma sig ett problem eller ämne och vi tolkar information på olika sätt. Därför menar jag att det är så viktigt att göra alla idéer och projekt konkreta genom att visualisera och materialisera dem.

Gör projektet greppbart Thomas tycker att alla företag borde bygga upp sin arbetsmiljö för att främja visualisering. Det betyder att företag har en fysisk visuell modell i sin kontorsmiljö av de projekt de arbetar med. Modellen kan exempelvis vara en kunskapskarta med etiketter - eller varför inte en spel64

plan med pjäser? Knepet är att använda väggar, golv och stimulera flera sinnen för att göra något abstrakt greppbart för mötesdeltagarna. – Det går att skapa något fysiskt i rummet genom att exempelvis sätta lappar på olika saker som symboliserar delar av ett projekt. Kanske har man en bild av produkten i mitten, och allt till höger om bilden symboliserar Frankrike och allt till höger Tyskland. Det kan även vara bra att simulera en process, ungefär som ett rollspel, även om jag brukar undvika det ordet eftersom det avskräcker, säger Thomas med ett leende. Han tipsar också om att ställa upp det fysiska projektet på fikabordet så att alla kan flytta runt fysiska delar allteftersom projektet pågår.

” Vi människor har blivit så digitaliserade att vi tror att allt kan kommuniceras via en liten skärm.”


Foto: Svein Petter Aagård

NORGE NATURLIGA MÖTEN

Norge är varje mötesproducents dröm. Den unika kombinationen av fantastisk natur, charmiga städer och vågad innovation bidrar till att skapa en oslagbar plattform för ditt möte. Välkommen till en värld där naturen inspirerar, där aktiviteterna är oförglömliga och där äventyret alltid väntar bakom hörnet.

NORDKAP/HONNINGSVÅG

KIRKENES

TROMSØ

NORRA NORGE Tromsö, Bodö och Lofoten är alla perfekta utgångspunkter för upplevelserika möten. Vad sägs t ex om späckhuggarsafari, havsfiske eller golf i midnattssol? Det riktigt stora äventyret väntar på Svalbard - ett minne för livet!

LOFOTEN BODØ

MELLERSTA NORGE Här finns världsarvsstaden Röros och Trondheim där ni bl a kan ge er ut på äventyr med hundspann och snöskoter, häst- och vagnutflykter, prova skidåkningen i Oppdal eller laxfiske i några av Norges bästa älvar. VÄSTRA NORGE Fjordarna har flera gånger blivit utsedda till världens vackraste resmål. Ålesund, Bergen och Stavanger är utmärkta utgångspunkter för bl a glaciärvandringar och fjordturer. SÖDRA NORGE Oslos vackra omgivning och rika utbud av såväl vinter- som sommaraktiviteter gör det till en populär destination året om. Besök nya operan, ge er ut på en båttur på Oslofjorden eller ta trikken och upplev skidåkning bara 20 min från city. Välkommen att besöka visitnorway.com/meetings Här kan du bl a begära offerter, läsa om olika mötesfaciliteter och hitta aktiviteter som passar just din grupp. För mer information kontakta oss på; konferens@innovationnorway.no

SÅ HÄR TAR DU DIG HIT TRONDHEIM ÅLESUND

RØROS

Det är lätt och bekvämt att ta sig till Norge. Flyget bokar du enklast på sas.se

LILLEHAMMER

BERGEN OSLO

STOCKHOLM

STAVANGER GÖTEBORG

www.visitnorway.com/meetings


trender

mötes

”Jag brukar säga att vi inte ska sitta på mötet utan tänka. Rummet ska vara bra för rörelse.”

– På så vis slipper ni hela tiden maila och ringa varandra. Alla ser status direkt och det sparar tid och pengar. Han menar också att det är viktigt att utgå från hur olika personer tar till sig och förmedlar fakta. Därför är det extra bra att ha något fysiskt som symboliserar ett problem. – Genom att ha något framför er i rummet kan även en tyst mötesdeltagare flytta exempelvis en schackpjäs eller en magnet från en plats till en annan. Det öppnar upp för olika personligheter att göra sig hörda och ta plats.

Fokus på fel saker kring mötet Thomas tycker att många konferensanläggningar fokuserar för mycket på hur deltagarna ska sitta och när de vill ha kaffe istället för att underlätta kommunikation och kreativitet under själva mötesprocessen. – Det är för mycket vadd runtomkring konferensen i dag, och med det menar jag aktiviteter, mat och pilatesbollar i konferensrummen. Servicen kring själva innehållet i mötet är det sämre med. Jag brukar säga att vi inte ska sitta på mötet utan tänka. Rummet ska vara bra för rörelse. När Thomas leder ett möte brukar han låta alla konferensdeltagare själva ta en stol när de kommer in i rummet och sätta sig var de vill. 66

Då blir det ofta en ring automatiskt. Han hävdar att många anläggningar och företag har fastnat i ett förlegat sätt att se på hur ett möte ska vara. – Anläggningarna borde inspireras mer av människor som skapar starka upplevelser i andra branscher, som teater exempelvis, säger Thomas.

Mycket dötid på jobbet Ming kom nyligen ut med en rapport om vad människor egentligen gör på jobbet. I rapporten kom de fram till att alla åtgärder företagen gör för att effektivisera och förbättra egentligen bara förvärrar. – Alla möten, projektledare och mätningar gör att vi blir fragmenterade och får mindre gjort. Vi kom fram till att bara 25 procent av arbetstiden går åt till att konkret utveckla produkten eller tjänsten. Resten var förflyttningar, mätningar och kommunikation som att prata i telefon, maila eller förbereda och genomföra interna möten. Det betyder att närmare sex av åtta arbetstimmar varje dag går åt till olika kringaktiviteter som egentligen inte tillför något. Thomas har samlat alla onödiga moment under namnet M-träsket – möten, mail och mätningar.

– I dag är det tyvärr personer som behärskar träsket av information som blir framgångsrika på arbetsmarknaden. Många arbetsplatser lever på M-träsket och därför kan det vara svårt att komma ur invanda rutiner. Faktum är att om alla gjorde sig av med all onödig kommunikation skulle rätt många människor bli arbetslösa. En sätt att minska onödiga möten är ett åtta timmar långt möte som Thomas kallar för Mötesturbo. – Vi testade metoden på ett företag där 50 personer la ner i snitt 2000 timmar varje månad på att boka och genomföra möten. Vi samlade samtliga 50 personer under ett åtta timmar långt möte. Alla fick skriva en lista på problem, mål och vilka personer som behövde medverka för att lösa problemet på ett stort blädderblock. Sedan genomförde vi ett antal små gruppmöten direkt på plats under dagen. 80 procent av alla frågor löstes och mötestiden minskade med 1600 timmar den månaden. n


67


trender

mötes

Rätt teknik

stärker mötets innehåll ” Alla i branschen kan fest och logi i dag, men tekniken kommer i skymundan.”

Dagens konferensteknik är så mycket mer än bara projektorer. Det är något som ska lyfta innehållet i mötet och stärka varumärket. Interaktivitet är en stor trend, liksom visuella medier. Men okunskapen är fortfarande stor både hos kunder och konferensanläggningar, och få efterfrågar den senaste tekniken. Text: Astrid Feldreich

Rätt använd kan den tekniska utrustningen

garantera att konferensdeltagarna får en starkare upplevelse, att varumärket förstärks och att alla kan vara delaktiga under mötets gång. Men trots att få konferensbokare tänker på tekniken som en självklar del av mötets budget blir frågan plötsligt viktig när tekniken strular. Anders Müller är mötesproducent på Livebrand. Han har över 20 års erfarenhet av att arrangera stora möten och tycker att både kunderna och anläggningarna måste bli bättre på att lyfta frågan om teknikens betydelse för ett framgångsrikt möte. – Det kommer nog tyvärr dröja tio år innan vi har riktigt bra teknik på alla möten och den blir en självklarhet att ta upp precis som miljömärkningar, konferensrum och mat är idag. Vi måste lyfta frågan och hotell- och konferensanläggningarna måste göra tekniken till ett starkare säljargument, säger han. Anders arrangerar flera större event varje månad. Han tycker att mötesbokare måste börja ifrågasätta vad ett ”basutbud” inom teknik egentligen är och inse att det inte spelar någon roll hur god maten är eller hur bra ventilation ett konferensrum har om ingen hör vad chefen säger i mikrofonen. – Alla i branschen kan fest och logi i dag, men tekniken kommer i skymundan. Jag tror att det beror på att den känns lite skrämmande eller oviktig. Frågan är; vad är slutkunden villig 68

att betala? Det är en utmaning för branschen att veta vad de ska investera i. Ingen pratar ljud och bild eller vad kunden är villig att betala för det, säger han.

Fler experter Eftersom Anders jobbar som mötesproducent och ofta har som uppgift att ”regissera” deltagarna i mötet vet han hur avgörande tekniken är för att förbättra och förmedla ett budskap. Han jobbar just nu med att skriva en bok, Mötesboken, där han tar upp ett antal fall där något gått snett på grund av bristande kunskap kring vad bra teknik faktiskt betyder för ett möte eller event. – I framtiden ser jag mindre permanent teknik på anläggningarna eftersom det blir för dyrt att investera i de senaste produkterna hela tiden. Det kommer förmodligen att bli fler experter och samarbetsparter som levererar teknik till konferenserna. I dag kan man göra oändligt mycket med tekniska lösningar. Men tyvärr är få anläggningar och mötesrum anpassade för bra teknik. Som arrangör av ett större möte är det vik-

tigaste att börja planera tidigt för de tekniska lösningarna. Ge utrymme i budgeten för teknik och involvera en duktig aktör i början av projektet. Det går att göra hur dyra lösningar som helst för den som vill slå på stort, därför är det viktigt att vara tydlig med nivån och budgeten inledningsvis. En anledning till att det är bra att börja planera teknik innan ni väljer anläggning är att vissa tekniska lösningar kräver en viss typ av lokal. Ska man till exempel ha en backprojektion och en stor duk krävs ett stort rum, och så vidare. Dessutom bör företag se tekniken som en del av en större helhet. Rätt teknik både kan och bör förstärka ett budskap och varumärke. – Vill du att ditt varumärke ska vara en knastrande mikrofon? Dramaturgi och teknik är viktigt för hur ditt företag uppfattas, säger Anders.

Snåla inte på teknikkostnaden Det var länge sedan teknik var bra så länge den inte ”syns eller hörs”. I dag är devisen ju större desto bättre. – Vi har vant oss vid bra kvalitet och konsu-


En mötesplats inom Sodexo Meetings & Events.

Vinter-kickoff med spa och vinterbad? Välkommen till Nynäs Havsbad. I en ostörd skärgårdsmiljö, bara 30 minuter söder om Stockholm, väntar förstklassigt boende, god mat, vama utepooler på bryggan, vedeldad bastu och sköna spa-behandlingar. Läs mer på www.nynashavsbad.se. Välkommen! Strandgårdsvägen 9, Nynäshamn. Telefon 08-520 604 00 www.nynashavsbad.se

Aula Magna “Känsla och funktion i skön förening” I Aula Magna vid Stockholms universitet kan du anordna allt från de riktigt stora arrangemangen till de små seminarierna, allt under ett tak i magnifika lokaler. Vår flerfaldigt prisbelönade anläggning är utformad för att erbjuda den optimala mötesplatsen. Aula Magnas hörsal är utformad som en amfiteater, ett av de största i sitt slag i landet. Salen är fullt utrustad med modern konferensteknik, rymmer 1194 personer och kan även delas av till två separata lokaler. De fem seminarierummen har plats för mellan 18 och 50 personer. Samtliga rum är utrustade med projektor, hörslinga och trådlöst internet. Utanför hörsalen finns generösa utrymmen för utställningar och mingel med förtäring. Generösa fönsterväggar ger en rofylld direktkontakt med parkområdet utanför. Välkomna till en konferenslokal utöver det vanliga!

Kontakta oss på Konferensservice i Aula Magna för mer information och priser: Agneta Hollström Tel: 08-16 19 58 Ami Hedblad Tel: 08-16 19 59 Hemsida: www.aulamagna.se


trender

mötes

”Att anläggningarna vinner på att ta hjälp är jag övertygad om, för strular tekniken så är det anläggningen som får skulden...”

merar mycket bild idag. Många har en 50-tums hd-tv hemma. Allt ska gå fort, vara lättillgängligt och av bra kvalitet. Ta tv-programmet Idol till exempel, det är en uppvisning i god produktion. Och då blir det en kontrast när vi i arbetssituationer på konferenser och möten inte får uppleva samma goda kvalitet som vi gör privat. Mitt råd är att tänka efter innan du ska arrangera ett möte för fler än 100 personer och lägga en större del av budgeten på att säkerhetsställa bra teknik. Det kommer du inte att ångra. Snåla inte med sista pengen, det är så tråkigt när tekniken strular, uppmanar Anders. Det är Anders och hans kollegor inom eventbranschen som får ta upp och argumentera 70

för bra teknik i sitt möte med kunden. Anders tycker att konferensbokaren ska fråga anläggningen om de jobbar med någon specialist inom teknik och våga ställa krav i samband med att de bokar mötet. Florence Cardell,  ansvarig för mötesförsäljningen på Scandic, menar att många anläggningar redan i dag har ett bra samarbete med teknikleverantörer för större möten och events, men att utmaningen ligger i att få gehör för kostnaden som bra teknik faktiskt innebär. Därför välkomnar hon diskussionen kring teknikens betydelse. – Anläggningarnas ansvar är att leverera ett bra möte, och naturligtvis ingår tekniken i helheten men det är framför allt  atmosfär,  mat

och dryck och ett gott värdskap som mötespersonalen kan påverka, säger hon. Vid events menar Florence att det bästa för resultatet är att ta in experter när det gäller teknikfrågor som frångår den så kallade bastekniken, som finns i det vanliga mötesutbudet, för att synliggöra teknikens krav och möjligheter. –  Att anläggningarna vinner på att ta hjälp är jag övertygad om, för strular tekniken så är det anläggningen som får skulden, vare sig det är deras egen teknik eller inhyrd. Och framför allt leder det inte en bra upplevelse för mötesdeltagarna. n


VEM FÅR STORA TALARPRISET 2010?

Energi och inspiration med Sveriges främsta föreläsare!

BOKA NU!

Boka på www.skillspartner.se eller ring 08-411 76 00.

22 februari 2011, kl 13.15 - 17.00, Hotel Rival, Mariatorget, Stockholm Välkommen till Inspirationsdagen! Inspirationsdagen är en eftermiddag med föreläsningar i högt tempo med humor och en rejäl dos verklighetsförankring. FÖRELÄSARE Mikael Tornving & Pelle Tornell – Förnuft och magkänsla – om konsten att fatta beslut. Mi Ridell – Ditt kroppsspråk i affärsrelationer – hur du blir en bättre kommunikatör. Claes Schmidt/Sara Lund – Ovanligt normalt. PRISUTDELNING AV STORA TALARPRISET 2010 Kjell Enhager, vinnare av Stora Talarpriset 2009 är prisutdelare. Alexandra Pascalidou kommer att leda oss genom dagen.

Läs mer om Inspirationsdagen på www.skillspartner.se Alexandra Pascalidou, konferencier


trender

mötes

Ljusa idéer

för framtidens mötesrum

Mötesmiljön är viktig för kvalitén i mötets innehåll. Tiden då det räckte med ett konferensbord och några stolar för att inreda ett mötesrum är förbi. Enligt Torbjörn Blomqvist, vd på Svensk Inredning, är det nytänkande ljussättning som krävs för att locka framtidens konferensgäster. Text: Astrid Feldreich

Sedan i höstas huserar Svensk Inredning i det

gamla nöjespalatset Skeppets lokaler i Värtahamnen. Det gula trähuset där Hasse och Tage hade sina revyer en gång i tiden är förvandlat till ett stilrent kontor. Då Svensk Inredning är en av de största aktörerna i norra Europa inom hotell och restaurang vill jag veta vad vd:n Torbjörn Blomqvist tror om framtidens mötestrender. Han har över 25 års erfarenhet från hotellbranschen och jobbar dagligen med att tänka ut nya lösningar för både stora och små hotell- och konferensanläggningar. Svensk Inredning vann Svenska Ljuspriset 2007 och 2008. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Och just ljussättning är något som Torbjörn tror starkt på när det gäller konferensrum. – Ljus sätter en stämning och påverkar våra sinnen. Bar 101 på Scandic Anglais i Stockholm är ett bra exempel på hur det går att förändra känslan bara genom att ändra ljussättningen i ett rum. Tack vare en flexibel ljussättning med olika färger har de haft allt från firmafester till begravningar i baren. En lokal måste kunna anpassas efter tillfället och ljussättningen ett oslagbart sätt att göra det på, menar han.

Mötesmiljö som växlar I två års tid har Svensk Inredning arbetat med ett av Tysklands största hotell, Berlin Berlin – som naturligtvis ligger i staden med samma namn. 72

Bar 101 på Scandic Anglais i Stockholm.


”En lokal måste kunna anpassas efter tillfället och ljussättningen ett oslagbart sätt att göra det på.”

73


www.goranssonarena.se

8 000 m² och mer! Vi har kapacitet, flexibilitet och teknik för alla sorters evenemang, aktiviteter och möten. Funderar Du eller Ditt företag på att genomföra en konferens, en teambuildingaktivitet, kick-off eller middag så kontakta oss gärna. Hos oss finner du även: bandyplaner, gym, tennisbanor, inomhushallar, fotbollsplaner, ishall, bowlinghall och rehabcenter. Läge: Stockholm 120 min. Arlanda 90 min. Falun 45 min. Gävle 20 min. För information eller bokningar: 026-24 13 81 eller info@goranssonarena.se

konferens • event • mässa • idrott • hälsa • restaurang

[ Konferens med atmosfär i City ]

Stora och små Lyxiga och enkla Helhet och detaljer

ter C:12

Välkommen till vår mon

Luntmakargatan 68 Stockholm

Kontakt: konferens@arenabolaget.se eller 013-190 00 50. Läs mer på vår hemsida: arenabolaget.se

+46 8 661 86 00 hotel@hellsten.se www.hellsten.se

conference2.indd 1

12/17/10 10:53 AM


trender

mötes

”En grupp ska kunna komma tillbaka till samma mötesrum och ändå uppleva att det hänt något nytt sedan sist.”

Baren på hotell Berlin Berlin.

– När vi fick uppdraget var det ett rätt nedgånget gammalt konferenshotell. Vi fick förtroendet att utforma miljön fritt och nu skulle jag säga att det är ett av landets häftigaste hotell som är ledande inom mötesmiljöer. För att lyckas göra en större anläggning intressant för olika typer av konferensgrupper är det enligt Torbjörn viktigt att ha en mötesmiljö som växlar, så att ett och samma mötesrum går att förändra på ett enkelt sätt. – En grupp ska kunna komma tillbaka till samma mötesrum och ändå uppleva att det hänt något nytt sedan sist. Det måste finnas lite spänning och kännas annorlunda än vår vardagliga arbetsmiljö, säger han. För att lyckas skapa något nytt bör det gå att belysa konferensrummet i olika färger med hjälp av LED-belysning. Kunden ska även kunna växla mellan klassisk konferenssittning runt ett bord och sköna miljöer med soffor, sittpuffar eller pallar.

Användarvänlig teknik Utöver nytänkande ljussättning tror Torbjörn att vi kommer att få se mycket mer glas i konferensrummen framöver. Samt att det kommer bli lättare att använda den inbyggda tekniken. – I framtiden kommer vi att ha mer glas både i whiteboards och som ljuslådor av olika slag i inredningen. Dessutom tror jag att tekniken blir mer användarvänlig. Ett exempel på pedagogisk teknik finns på Crown Plaza i Bryssel. Där sitter en karta vid väggen i varje rum och varje lampa och annan teknisk utrustning i rummet finns utritad. På så vis blir det tydligt vilken knapp som leder till vad, förklarar han. Torbjörn berättar att Svensk inredning arbetar med att göra Hässelby slott och Rosersbergs slott till två framstående konferensdestinationer i Storstockholm med helt olika profiler. Just nu är Hässelby Slott aktuell i en tv-serie på Tv3 där ett antal kända artister får inreda ett eget hotellrum. Från och med mitten av janua-

ri kan den som vill bo i Dregen eller Thomas di Levas rum på det nya ”musikslottet”. Rosersbergs slott är Sveriges enda kungliga slott där du kan bo och äta som privatgäst. Därför ska känslan där spegla det kungliga arvet, berättar Torbjörn som menar att det är viktigt att våga gå hela vägen med en idé eller ett koncept. – Alldeles för många anläggningar vill att vi ska tänka gränslöst, men sedan vågar de inte fullfölja idéerna i praktiken. Små anläggningar måste hitta sin nisch och vara personliga medan större anläggningar som attraherar en större målgrupp bör satsa på ett bredare utbud, säger han. n

75


3x böljande konferens Ett fartyg med lång historia

På Kajplats 16 vid Södermälarstrand i Stockholm hittar du M/S Kronprinsessan Märtha, ett norskt fartyg med en lång och dramatisk historia som idag erbjuder hotell, konferens, restaurang och bar. På tryggt avstånd från stormiga hav avnjuts här en utsikt över Riddarfjärden så fantastisk att det får gästerna att fälla en tår. M/S Kronprinsessan Märtha byggdes i Polen

1928 på beställning av Stavanger ÅngfartygsAS, för att bland annat tjäna som postfartyg mellan Oslo och Bergen. Under andra världskriget nyttjades Märtha för att skydda tyska fartyg, och gick 1939 på grund med ett stort antal förstörda hytter som resultat. 1944 sjönk hon efter att ett störtat flygplan exploderat bara meter ifrån, och reparerades först efter kriget då hon återgick till sin ordinarie rutt. 1956 sjönk Märtha återigen, och byggdes sedan om till ett modernt fartyg. Sedan dess har hon fungerat som både sandblästringsfartyg i Strömstad, kryssningsfartyg i Västindien och flytande kasino i Holland. År 2000 anlände hon slutligen till Södermälarstrand där hon förvandlades till bekvämt hotellfartyg under namnet LogInn Hotel.

Storslagen utsikt Konferens- och restaurangverksamheten ombord drivs sedan 1 maj 2010 av Seaside Söder, som också driver KGB Bar & Restaurang. I fartygsrestaurangen Märthas Mäss arrangeras många företagsevent och större middagar för upp till 50 gäster. Med den storslagna utsikten i minne vill nog ingen heller missa att ta en drink i åretrunt-uteserveringen Sunset Bar på akterdäck. Restaurangchefen och delägaren Frida Hagdahl berättar att utsikten kan få folk att gråta. – Det är en unik miljö att konferera i. Många som åker på konferens är ju människor som annars sitter med inrutade dagar på kontor och då tror jag det är bra att få ett miljöombyte. n

76

1


KonferensVärlden har valt ut tre vitt skilda platser för konferenser, som har det gemensamt att mötet sker på havet. En flytande bastu med konferensrum, ett fartyg med lång och dramatisk historia, och ett skepp med stor teatersalong på nedre däck. Text: Matilda Andréasson

2 Hett och iskallt på M/S Värmeböljan Vid Hinsholmens småbåtshamn utanför Göteborg ligger bastubåten M/S Värmeböljan, som egentligen är långt ifrån bara en bastu. Här kan upp till tolv personer äta middag och konferera – och ta en simtur oavsett säsong. M/S Värmeböljan är en katamaran byggd på

glasfiberpontoner, med ett hus på 33 kvadratmeter och en uteservering på 18 kvadratmeter. Sedan några år in på 2000-talet har företag och privatpersoner kunnat tuffa fram i fem knop i Göteborgs södra skärgård, och såhär i vintertid kan kombinationen vedeldad bastu och nollgradigt havsvatten sätta extra krydda på mötesdagen. – Sålänge det inte är is på vattnet så går vi ut, och förra året när det frös till så tog vi upp en isvak bakom båten i hamnen. Det är nästan ett krav att bada även på vinter, skrattar Tomas Andersson på eventarrangören Vågbrytarna, som driver M/S Värmeböljan sedan 2007.

Konferens i skyddad skärgårdsvik Vågbrytarna arrangerar också andra aktiviteter på havet, bland annat med RIB-båtar, wakeboard- och vattenskidåkning som går utmärkt att kombinera med en konferens på den mindre adrenalinpumpande bastubåten. Tomas berättar att en vanlig konferensdag på M/S Värmeböljan börjar med en tur till en skyddad vik i skärgården för ankring och några timmars konferens, med utsikt över havet genom karakteristiska runda fönster. Maten levereras sedan och serveras ombord. Dagen avslutas gärna med en stund i bastun, följt av ett svalkande – alternativt iskallt – dopp i havet, och summering av dagen med en drink på uteserveringen eller fortsättning i bastun. n

77


3x böljande konferens TeaterSkeppet är en renodlad konferens- och festbåt där lite större grupper har stora möjligheter att få en helt unik konferensupplevelse.

TeaterSkeppet ligger vid Skeppsbron i Stock-

holm, men är inte bunden till sin hemmahamn utan gör också arrangemang i andra delar av landet. På övre däck finns en utomhusbar, och i de två våningarna under ligger matsalarna där upp till 286 matgäster kan serveras plockmat och olika temabufféer såväl som trerättersmiddagar. På nedre däck finns teatersalongen som rymmer 218 personer och all teknisk utrustning som krävs för konferensarrangemang. Även mässor kan anordnas ombord, då matsalen enkelt kan göras om till utställningshall och stora föremål, till och med bilar, kan lyftas ombord med TeaterSkeppets lyftkran.

TeaterSkeppet bryter isen TeaterSkeppets VD Niklas Drakenberg berättar att en konferens kan innebära att 180 personer går ombord på morgonen för att sedan åka ut i skärgården. Efter lunch till havs och eftermiddagsaktivitet på en skärgårdsö vänder man tillbaka för middag och dans innan man lägger till i hamn igen på kvällen. – Vi kan ju transportera grupperna under tiden de konfererar, i vanliga fall kanske man måste sitta på en buss i några timmar för att ta sig tillbaka från konferensen. Många märker inte ens att vi lagt ut för att det är så ljudisolerat i konferenslokalen, vilket ju också bygger upp förväntningarna, säger Niklas. Vinter och fruset vatten är inget som hindrar TeaterSkeppet, som ursprungligen var en fiskebåt med hemmahamn Färöarna: i februari ska en grupp åka långt ut i skärgården för att åka långsfärdsskridskor. Niklas eget tips om destination blir också en bra bit ut: – Jag skulle ta med dem till Stora Sandön, som är en helt obebyggd ö i Stockholms skärgård. Det är riktig skärgård, bara en lång sandstrand och klippor. n

78

3

Konferens till havs sommar som vinter


Vill du också synas

Konferens 25 meter från havet. Nattsömn från 695 kr*

i tidningen KonferensVärlden?

*GÄLLER ETAGERUM MED HAVSUTSIKT Vår idé är enkel. På Nya Varvet Studios får man mer än man betalar för och allt är möjligt. Därför blir en konferens hos oss så inspirerande. Sju ljusa och flexibla konferensytor där vår största rymmer 120 gäster. 150 luftiga och unika hotellrum. En underbar restaurangveranda med menyval för alla smaker och havet

Kontakta oss på försäljningsavdelningen, sales@konferensvarlden.se eller ring oss på 08-459 24 00!

Plugg KV_pren 1-4_stående.indd 1

några meter utanför. Föreställ dig mer och lite till. Välkommen.

TELEFON 031-85 70 20

11-01-10 09.31

BYGGNAD 37, NYA VARVET, GÖTEBORG WWW.NYAVARVETSTUDIOS.SE

Exklusiva EVENT För exklusiva TILLFÄLLEN EVENT KONFERENS TÄLT KONSERT INSTALLATION KONSTRUKTION DESIGN

EVENT,TÄLT,LJUD,LJUS

Vi erbjuder skräddarsydda företagsevent och konferenser i DALHALLA


jobb

smart

Bli en vinnare i arbetslivet! Det sägs att det fattas fler beslut

Länge leve

Sagt om kaffe ”Kaffe ska vara svart som helvetet, starkt som döden och sött som kärleken.” Turkiskt ordspråk

”Bland alla jordiska drycker, Ja kaffetåren den bästa är...” visa av M Craemer i revyn Femhundra riksdaler banko (1846).

80

”Jag har mätt ut mitt liv med kaffeskedar” T S Eliot, Love Song of J Alfred Prufrock

”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar...” …sjöng den populäre revyartisten Gösta Jonsson 1938. Melodien lär vara traditionell och texten är sannolikt framtagen av Mjölkcentralen (sedan 1975 Arla), som använde den i sin reklam.


framför kaffeautomaten än i styrelserummet. Så se till att vårda dina informella kontakter!

fikapausen! Svenskar är tillsammans med finländare det folk som dricker mest kaffe i världen. Hela 81 procent av oss dricker dagligen minst en kopp kaffe. Vår fikakultur är starkt förankrad och nu visar forskning att vi ofta diskuterar arbetsrelaterade problem på fikapausen – och att den fyller både ett socialt och ett affärsmässigt syfte. Text: Astrid Feldreich

Du kastar ett öga på klockan, lägger jobbet

åt sidan och går för att möta kollegorna i köket. För många människor är fikapausen något att se fram emot, en stund när vi kan prata informellt med kollegor, sträcka på benen och dricka en kopp kaffe för att få ny energi. Men trots att den är en välkommen paus från arbetet visar en nordisk undersökning kring kaffevanor att 85 procent pratar jobb på fikapausen. – Det sägs att det fattas fler beslut i fikarummet än i styrelserummet. De obligatoriska fikapauserna som vanligtvis infinner sig vid halv tio och kvart i tre är ett sätt att samla personalen och det finns mycket positivt i det sociala umgänget, säger Håkan Persson, försäljningsansvarig på Jede, ett företag som levererar fikalösningar till arbetsplatser.

Fulaste fikarummet Håkan har varit med och drivit tävlingen ”We fix your fikarum” tillsammans med inredningsprofilerna Simon och Tomas. För att delta i tävlingen skickade företag in bilder på sitt befintliga fikarum, sedan röstades en vinnare fram som fick sitt fikarum inrett av Simon och Tomas. I år fick Håkan och hans kollegor in 620 bidrag på mindre smickrande fikarum som behövde ett ansiktslyft. Över en miljon 81


jobb

smart Kaffekuriosa Nordborna bäst i världen Norden har världens absolut högsta kaffekonsumtion. Finland har de största kaffetunnorna och förbrukar i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag. Tätt efter kommer Sverige med 3,2 koppar om dagen. Norrmän och danskar är nästan lika stora kaffedrickare med mer än 3 koppar per person och dag.

röster kom in och det var slutligen Skogsvallens idrottsplats i Nässjö som fick ett nytt fikarum. I Sverige är vi unika med att ha två kaffepauser om dagen. Internationellt är det sämre med nätverkande vid kaffemaskinen. – Tyvärr ser vi en trend mot färre fikapauser även i Sverige, vilket jag inte tror gynnar företagen alls. Forskning har visat att vi blir piggare av koffeinet, men det är mer än så. Vi får resa oss upp, vila ögonen från datorskärmen och umgås under avslappnade former, säger Håkan.

Fika när man vill Håkan menar att den schemalagda fikapausen är utdöende. Nu kommer en ny latte-generation som är vana vid espressomaskiner och lyxigt kaffe. De vill fika lite när de känner för det. – Kommande generationer med 80-talisterna i spetsen förväntar sig mer än bara ”automatkaffe”. Men trots att unga människor dricker kaffe på nya sätt är det personer mellan 50–65 82

år som dricker mest kaffe på jobbet, följt av 35– 50 åringar. När kaffeautomaterna kom till Sverige var hela grejen att medarbetarna slapp brygga kaffet själva. Det skulle gå snabbt och vara enkelt. Men på 70- och 80-talen var kaffemaskinen en ganska primitiv produkt och kaffet inte särskilt gott. – Idag har vi maskiner med hela bönor som maler färskt kaffe och vi samarbetar med en barrista för att hänga med i utvecklingen, säger Håkan som berättar att 35 procent av alla mindre företag fortfarande brygger sitt kaffe på traditionellt vis.

Kaffe är det nya svarta guldet. Priserna kommer att stiga framöver, i takt med att allt fler länder får samma kaffekonsumtion som västvärlden och skördarna blir mindre. Näst efter olja är kaffe den största globala handelsvaran. – Varje år ökar kaffekonsumtionen med två procent, det är rätt mycket om man ser på siffran i ett globalt perspektiv, menar Håkan. För den som vill vara säker på att få rättvisemärkt kaffe går det numera att ställa krav på leverantören. Fråga efter hur mycket koldioxid din kaffelösning ger och be att få bara rättvisemärkt kaffe. Så kan du njuta av din kopp kaffe med gott samvete! n


Sjögården Spa & Konferens Park Inn Stockholm Hammarby Sjöstad Stora skidkonferenspaketet

Konferens och Spa

- ett erbjudande nära havet

rson

/ pe : 0 7 5

1 890kr*

Tillgång till möteslokal anpassad för antal deltagare Förmiddagskaffe med smörgås samt eftermiddagskaffe med bakverk Konferenslunch med kaffe Isvatten och godis i lokalen Modern teknik i nya fräscha lokaler med sköna stolar Tre timmars liftkort och tre timmars hyra av komplett skidutrustning (skidor, pjäxor, stavar alt. snowboard och snowboardskor) n Entré till bastu samt morgonrock, handduk & tofflor n Köp till Park Inns AFTER SKI hink (8 starköl (33cl) ölkorv samt snacks) pris: 475kr n n n n n n

• • • • • • • • •

*per person ink. moms (minimum 10 personer)

Maila oss på meetings.hammarby@rezidorparkinn.com Eller ring oss på telefonnummer: 08-5050 7333 www.parkinn.com/hotel-stockholmhammarby

hotellfrukost eller fm-kaffe lunchbuffé afternoontea 5-rätters middag dubbelrum med frukost konferenslokal med grupprum spa med sparitual spaaktivitet badrock och tofflor

Välkommen till Sjögården

-där stressen är ovälkommen som gästVi finns i Ellös på Västra Orust Tel 0304-51030 • www sjogarden.se

117037 STOPS Ad Konferensvärlden (93x130).indd 1

20/12/10 14.34

HotSoft Marknadsledande bokningssystem för hotell, SPA och konferens. HotSoft passar lika bra för dagkonferensanläggningar som för hotell med konferensverksamhet. HotSoft är uppbyggt av helintegrerade moduler vilket bland annat innebär en gemensam kunddatabas för hotell och konferens. Fördelar med HotSoft • Överskådliga vyer över konferenslokal och bokningar. • Möjlighet att skräddarsy arrangemang. • Information om bokningar, ekonomi och kunder. • Onlinebokning via TravelCLICK. • Egen utveckling och alltid tillgänglig support. HotSoft används idag av 350 hotell och konferensanläggningar i Sverige.

Tel. 08-555 164 00 info.se@hoistgroup.com www.hoistgroup.com


jobb

smart

KonferensVärlden har samlat några färgglada

Höj mysfaktorn i Rund ljuslykta i orientalisk stil skapar snabbt en mysig, orientalisk känsla. Round Oriental från Indiska, 69 kr.

Remake & recycle by INDISKA Färgglada vaser Pryd fikabordet med en färgglad och prisvärd vas. Tanken är att flera vaser kan sättas samman och forma exempelvis en cirkel eller en vågformad rad. SOMRIG Vas från Ikea, 19 kr.

Skydda bordet med glasunderlägg gjort av återvunnet material från Indien. Indiska, 29 kr.

Tesil Leaf Tesil Leaf fungerar lika bra för mugg som för den stora kannan. Silen är gjord av metall, locket av silikon och tål självklart maskindisk. Tack vare silikonlocket är silen tät och minimerar risken för irriterande teblad i muggen eller kannan. Kostar 150 kr och finns på Designtorget.

84


prylar som gör fikapausen roligare.

fikarummet! Sitt vackert Med stolsdynor från Mio. För alla som gillar att sitta och fika länge och vill undvika träsmak där bak… Pris: 79 kr.

En doft av choklad

Fika med farmor

Redaktionens favoritljus heter Pavillon och doftar verkligen choklad. Ljuset kommer från Byredo och det ger definitivt en hembakad känsla på fikapausen. Men doftar det så kostar det. 400 kr för att vara exakt. Då får man å andra sidan 60 timmar av chokladdoft… Finns att köpa på www.byredo.com

Bakom Rörstrands serie Fika med Farmor, står konstnären och grafiska formgivaren Ana Sikuljak. Ana är utbildad vid konstfack men har även ett förflutet inom socialantropologi, vilket tydligt avspeglar sig i hennes mönster och sätt att arbeta. Oavsett om Ana jobbar med konst eller design berättar hennes verk alltid en historia. Muggarna finns i svart, blå, beige och rosa. Pris: 149 kr.

Diskad eller odiskad? Har du stoppat i smutsig disk bland den nydiskade? För husfridens skull kan det vara bra att ha koll på diskmaskinens status. Man vill ju inte riskera att ställa ner en smutsig tallrik i en ren maskin. Lösningen är en fiffig vändbar skylt att sätta på diskmaskinsfronten. Designad av Rosemarie Ceder och finns på Designtorget. Pris 125 kr. 85


jobb

smart Röd Elefantbricka Estrid Ericson lät laminera textil på brickor redan på 1950-talet. De finns nu i hennes eget mönster Elefant och passar till vardag såväl som fest. Finns att köpa på Svenskt Tenn för 240 kr.

Kakeldekor 88 Tråkigt kakel får snabbt och enkelt ett helt nytt utseende med självhäftande kakeldekor. Sätts enkelt upp och kan sedan tas bort utan att lämna märken. Dekoren är självhäftande, köps i 6-pack. Kakeldekorens formgivare heter Lotta Kühlhorn. Designtorget, 75 kr. 86


Möten i Alandica – mitt i havet, mitt i Norden

Skärgårdskonferens Konferera på västkusten och njut av en 2 timmars båttur i Sveriges vackraste skärgård. Njut av gourmetmat på Sveriges äldsta restaurang i 350 års kontinuerlig drift. Vi finns mitt i världsarvet ”Tanums Hällristningar” och kan erbjuda konferens i bronsåldersmiljö. Vi erbjuder flera paketlösningar, men skräddarsyr naturligtvis också efter Era önskemål. Vårt hotell är i herrgårdsstil.

0525-290 10

Tanumshede

Alandica kultur- och kongresshus erbjuder publik och mötesdeltagare högklassiga lokaler och arrangemang. Här finns mötesrum av olika storlekar, det största för 600 personer. I Auditoriet som rymmer upp till 200 personer kan tekniken anpassas efter varje tänkbart behov. Kultur- och kongresshuset invigdes 2009 men har redan satt avtryck i historie-böckerna. Det var här vi avsmakade den numera världskända 200-åriga champagnen som upptäcktes i ett fartygsvrak på södra Åland. Upptäck Alandicas mötesmöjligheter och avsmaka det som sjöfartsstaden Mariehamn har ett erbjuda mitt i havet, mitt i Norden. Välkommen.

www.hoteltanum.se

Tel: +358 18 24 570, Fax: +358 18 24 384 Strandgatan 33 AX-22100 Mariehamn Åland Finland info@alandica.ax www.alandica.ax


I huvudrollerna: Anette på Clarion Hotel Stockholm, Andreas på Utsikten Meetings, och Ulf på Såstaholm Hotell & Konferens. Foto: Daniel Jälmbratt/Kanal 5

Utsikten Meetings i Nynäshamn är en av de tre anläggningar som skildras i Kanal 5s nya tv-såpa Konferensresan. Marknads- och försäljningschefen Elisabeth Schmidt och konferensvärden – och blivande tv-kändisen? – Andreas Sjögren berättar om hur det kändes att ständigt vara förföljd av ett kamerateam och vilken effekt de hoppas att serien kommer att ha för Utsikten Meetings. Text: Matilda Andréasson

När produktionsbolaget Great Works skick-

ade ut en uppmaning till Sveriges alla konferensanläggningar att söka till det nya tvprogrammet Konferensresan var Elisabeth Schmidt snabb. Redan samma dag skrev hon ett mejl där hon motiverade varför Utsikten ville delta, och beskrev vilka personligheter som fanns på anläggningen. Svaret lät inte vän-

88

ta på sig; redan dagen efter kom beskedet att Great Works ville provfilma på anläggningen, som blev den först utvalda. – Jag tror att det kan ha varit lockande att vi ligger i Nynäshamn. Vi har precis fått en ny fin motorväg hela vägen hit från Stockholm, och vi är lite kaxiga i vår sköna lantlighet här ute. Det hade varit härligt om vi kan få företag och konferensbokare att förstå att ”söder om stan” är väldigt nära Stockholm. Men hade inte vår personal varit så charmiga som de är så hade vi aldrig fått vara med, säger Elisabeth. – Vi är inte så stiffa här heller, det ska vara skönt att vara på möte, fyller Andreas Sjögren i. Andreas arbetar som konferensvärd på Utsikten och är en av tre huvudpersoner ur personalstyrkan som Kanal 5 lyft fram. Tillsammans med sina kollegor Jane och Siv, och ett antal personer från de andra anläggningarna Såstaholm och Clarion Hotel Stockholm, valdes han ut genom en prov-casting. – Det var spännande att få vara med om en casting, men vi satt mest och pratade som vanligt och de ställde frågor. Jag kände att jag verkligen ville försöka hjälpa den här branschen,

blir tv-såpa

Konferensvärdens vardag


Konferenstolkning Att tala och lyssna på sitt modersmål vid internationella möten ger bättre förståelse och ökad interaktion.

Tolkning | Översättning | Skribenter | Utbildning Telefon: 08-506 119 10 konferens@semantix.se | www.semantix.se SVERIGE FINLAND NORGE

En smartare konferensupplevelse – Allt under samma tak

Hotell | Konferens | Event Scandic Swania Trollhättan, endast 7 mil från Göteborg. Vi anordnar allt från det lilla mötet till det stora eventet. Med fokus på god mat, inspiration och personlig service, gör vi det enkelt för dig att ha effektiva möten med de bästa förutsättningarna att skapa bra resultat. Tel direkt 0520-89008 meeting.swania@scandichotels.com scandichotels.se/swania


Elisabeth Schmidt, marknads- och försäljningschef på Utsikten Meetings.

och visa upp det fantastiska som vi faktiskt jobbar med, berättar Andreas.

Verkligheten – på gott och ont För trots det mediala fokus som i förväg givits åt att Konferensresan främst skulle skildra överförfriskade konferensgäster som gör bort sig, så är den verkliga intentionen med satsningen att locka fler företag till konferensanläggningar i Stockholmsområdet. – Vi vill få folk att förstå att det är ett sånt lyft att åka iväg på konferens istället för att sitta på kontoret, säger Andreas, som tillägger att självklart finns det också ett stort underhållningsvärde i pinsamma detaljer och att det säkert kommer att förekomma i programmen. Varken Andréas eller Elisabeth har nämligen någon som helst aning om vad som i slutändan hamnar i rutan av alla de timmar som filmats. De är också förlagda med munkavle om vad de har varit med om under inspelningarna, även om jag gör mina försök att lirka ur dem någonting. Jag frågar hur mycket som är regisserat i serien, och får svaret att inga omtagningar gjordes överhuvudtaget. – I början gick vi runt och duttade lite och tände ljus överallt. Men om vi hade fixat till ett rum så filmade de såklart åt rakt motsatta hållet, skrattar Elisabeth och konstaterar att det är

90

Bloggnätverket Spotlife med Blondinbella i spetsen är en av konferensgrupperna som förekommer i serien. Foto: Kanal 5


BeSÖk SVeRIGeS STÖRSTA MÖTeS- & eVenTMäSSA

För dig som boKar ocH arrangErar mötEn, EvEnts & aFFärsrEsor

Fotograf: Stellan Herner

19-20 januari 2011 | Kistamässan | stocKHolm 9-10 FEbruari 2011 | EriKsbErgsHallEn | götEborg

KonfeX & events2011 affärsresa2011 ÅTeRUPPTäCk LÖnSAMHeTen MeD MÖTen & eVenTS! Inspirerande | Effektivt | Affärsdrivande

Konferenser & möten som öKar din vinst utan att spräcKa din budget Här kan du ta del av de senaste trenderna inom affärsresor, konferenser och möten. Ett väl utformat event motiverar dina medarbetare och knyter dina kunder närmre, vilket ökar din omsättning. Kom och lär dig hur! Förhandsregistrera ditt besök på vår webbsida redan idag - slipp köer och spar tid i entrén.

Samarbetspartners

välkommen!

Tower Artister pianobar o underhallning

Hämta din fribiljett med kod 0803 på www.easyFairs.com/konFex www.easyFairs.com/AFFARSReSA


verkligheten som skildras, på gott och ont. För att ha möjligheten att kommentera programmen i samband med att de sänds har Utsikten också startat en blogg på sin hemsida. De senaste årens trend att producera tv-såpor för att skildra arbetsplatser har givit oss nya kändisar som Ullared-Morgan och FärjanHåkan. Blir nästa stora namn KonferensresanAndreas? – Jag tror inte att jag kommer att bli kändis, jag blir väldigt chockad i så fall! Men jag skulle inte tycka att det var tråkigt, om det hjälpte till att lyfta fram oss som anläggning, säger Andreas.

Seriens hjältar Förhoppningen är förstås att serien ska locka fler till Utsikten Meetings och att 2011 blir ett riktigt bra år affärsmässigt. Viking Line såg sina intäkter öka markant efter sin såpa Färjan, och om Konferensresan får samma effekt torde det finnas en viss avundsjuka bland konkurrenterna. Elisabeth berättar att hon inte yppade för någon av sina kollegor i branschen att hon hade skickat in en ansökan, och hon tror att det kan finnas en viss avundsjuka hos konkurrenterna, även om det mesta är en glad nyfikenhet. Enligt Daniel af Klintberg, ansvarig projekt-

92

ledare för Konferensresan på produktionsbolaget Great Works, var det väldigt många anläggningar som anmälde sitt intresse för att medverka. – Vi ville hitta en bredd rent location-mässigt; ett city-ställe, ett utanför stan och en herrgård. Och det vi kände med Utsikten Meetings var att här finns en vilja att göra tv tillsammans, berättar Daniel på telefon. Om Andreas och de andra medverkande från anläggningarnas personal säger han att de på ett sätt är seriens hjältar. – De som arbetar får ju ta sig an alla möjliga önskemål från konferensgästerna, och med Andreas kände vi verkligen att han var en sån person. Om Andreas blir vår nya såpa-kändis återstår att se. n

Konferensvärden Andreas Sjögren. Foto: Daniel Jälmbratt/Kanal 5.


Välkommen till

Collegium Konferens och Restaurang Högteknologiskt På Collegium finns skicklig tekniker, starka projektorer, tillgång till trådlöst Internet och möjlighet till videokonferens.

Multifunktionella konferenslokaler Allting går att lösa! Våra lokaler rymmer tio till 450 personer. Vi har även ideala utställningsytor.

Regional matkultur Här finns den bästa maten i Linköping. Rätterna lagas från grunden med närproducerade råvaror. Vårt från-jord-till-bord koncept genomsyrar allt.

Välkommen att boka våra prisvärda konferenser redan idag! www.collegium.nu bokning@collegium.nu 013-20 44 00 Teknikringen 7 583 30 Linköping

Kasta loss från vardagen – boka en mini kick-off! Vi hjälper dig att arrangera er kick-off, fest och middag med personal eller kunder. Låt oss fixa hela arrangemanget med allt från fartyg, måltider, artister och andra aktiviteter. Varje fartyg har en egen krögare som ser till att maten ombord är av högsta klass. Några timmar eller en hel dag, du bestämmer hur länge ni vill vara borta. Välkommen sommar som vinter – vi kör året runt!

08-1200 40 00 bokning@stromma.se www.stromma.se/charter


ERIKSBERGSHALLEN | GÖTEBORG | 9-10 FEBRUARI 2011

KONFEX & EVENTS2011 AFFÄRSRESA2011 innovatieve technoLogieën voor ÅteRUPPtäCk lönsamHeten meD möten & eVents! energiePrestatie en binnenkLimaat

Inspirerande | Effektivt | Affärsdrivande

ETT URVAL AV MÄSSANS AKTIVITETER

Konferenser & möten som ökar din vinst och motiverar dina medarbetare utan att spräcka din budget

VIP-LUNCH ta en välbehövlig paus från mässgolvets puls och njut av god mat och dryck från sUccÉe event & catering. observera att du måste föranmäla dig via vår webbsida för att få ta del av lunchen och det är först till kvarn som gäller! Låt väl smaka!

det ekonomiska klimatet har blivit mildare och det är dags att göra nya satsningar. det här är mässan där du ser hur du får maximal utväxling för varje investerad konferenskrona. här återupptäcker du den ekonomiska effektiviteten i att arrangera nytänkande möten och events inför ditt nästa företagsevenemang.

AFTER WORK & BRANSCHMINGEL avisita travel ab och tower entertainment ställer till med festligheter på mässan och Loka brunn bjuder på dryck och tilltugg. kom och mingla med branschens viktigaste aktörer och lyssna till gothia barber girls.

Under två intensiva mässdagar träffar du mängder med nya leverantörer och samarbetspartners som ger dig idéer för att få bättre utdelning på dina möten och affärsresor. ta del av de senaste trenderna inom affärsresor, konferenser och möten. vi visar hur framtidens möten kommer att se ut och hur du effektiviserar dina företagsmöten och affärsresor, ur både ekonomisk och ekologisk synvinkel.

SPA kom in. andas ut. Upplev lugnet. På mässan erbjuder vann sPa hotell ett urval av sina avslappnande behandlingar. för att försäkra dig om plats förboka via vår webbsida, endast ett fåtal drop-in platser finns.

här hittar du även verktygen för hur du genom ett väl utformat event motiverar dina medarbetare och knyter dina kunder närmre och därmed ökar din omsättning.

Fotograf: Stellan Herner

spara tid och förregistrera dig på vår webbsida redan idag. VÄLKOMMEN!

retur Tur &

MARK LEVENGOOd schampo inte för håret utan för hjärnan. mark berättar om hur man tvättar bort gamla föreställningar och skapar utrymme för vår samtid att flytta in i huvudet. Seminarie - 9 feb kl 13.00

KOSTNAdSFRI TRANSFERBUSS för din bekvämlighet erbjuder vi i samarbete med scandinavian transfer gratis skjuts till och från mässan.

THOMAS FOGdÖ

för körschema och mer information om när, var och hur besök vår webbsida.

Seminarie - 10 feb kl 10.00

elitidrottaren som efter en olycka sadlade om till uppskattad inspiratör. ”att vända motgång till medgång och medgång till framgång”.

Allt är kostnadsfritt!

För mer information, komplett mässprogram och utskrift av din fribiljett: www.easyFairs.com/kOnFeX-GOtebORG | www.easyFairs.com/aFFaRsResa-GOtebORG


F

R d i I BI n k LJ o d ET :0 Registrera dig redan idag! 34 T 4 Slipp köa vid entrén - för fribiljett gå in på vår webbsida.

besök sVeRIGes stöRsta mötes- & eVentmässa

för dig som bokar och arrangerar möten, events & affärsresor

UtställaRe per den 17 december 2010

affärsresenären / kick off d8 albert kök hotell & konferens a11b avisita b01 baldersnäs herrgård a9a berns salonger e2 best Western arken hotell & konferens b11 best Western hotels - best meeting c19 best Western varbergs stadshotell & asia spa b11 bjertorp slott f2c björkhaga hotell & konferens c16 bohusgården hotell & konferens f2d bohus-malmöns Pensionat a9 bokenäs resort & conference f2g bokningsbolaget c4 borås convention bureau f3 carlstens fästning marstrand d13 chalmers konferens & restauranger c12 comwell aspenäs & varbergs kurort c20 congreX sWeden ab c13 dalslands aktiviteter a9a dömle herrgård c17 easyconference ab c24 elite hotels of sweden c9 en resaFEBRUARI i tiden ale / 9-10 2011 | Lilla edet d7 first hotel billingehus b1 first hotel grand alingsås b14

KONFEX & EVENTS AFFÄRSRESA

H5

G3A

G3

D13

G1

D11

D9

D7

sjögården spa & konferens g1 skånska möten c6 smultronställen c17 smögens havsbad & vann sPa hotell konferens b18 sodexo konferens b21 spar hotel gårda c23 stena Line d5 stenungsbaden Yacht club a6 strömma skärgårdsbåtar / nya älvsborgs fästning a15 swecamp konferenser d2 svenska möten f2 talarkompaniet e4 tanumstrand hotell & konferensanläggning b15 taxi göteborg d4 thorskogs slott c17 tofta herrgård konferens c11 torekov hotell b4 tower entertainment b01a två skyttlar f2h Ullevi & Åby konferens f1 Universeum ab e3 vadstena kloster hotell f2f vadstena klosterhotel c17 victory hotel & konferens f2L villa maritime f2k vincontoret c8 vinga konferens d11 visit trollhättan vänersborg b12 väderöarnas värdshus g3a världskulturmuseet a10 Yannick’s kitchen / france fromage g1a örenäs slott c17

konferensakademin ab a2 konferenspoolen d9 kosta boda art hotel b22 Laholmen hotell b25 Liseberg event b20 Loka brunn c25 möten på gotland h1 mötesplats varberg d4b nordens ark mötes & eventarrangör c10 nya varvet studio b10 nääs fabriker hotell & restaurang c7 nääs fabriker hotell & restaurang c17 nääs Wärdshus a3 nöjesvärdarna d1 onsala herrgård b17 ordenshusen i Johanneberg a14 Palace restaurang & hotel a18 Pensionat frillesberg b17 Pensionat styrsö skäret h3 Profilrestauranger a10a Promas ab g3 Quality hotel 11 a8 resia b26 restaurang drott varmbadhuset båtellet h5 ronnums herrgård c17 samspel c1 sankt Jörgen Park resort b24 scandic c14 scandinavian Limousine ab a11 shelters kyrkesund g2 sigtuna meeting f2a

folkets hus kulturhus trollhättan b6 gamla Ullevi restaurang & konferens c21 gothia towers b28 gottskär kurs & konferens g3a grand hotell marstrand d6 gullmarsstrand hotell & konferens f2 göteborgs konserthus b19 göteborgsoperan a12 hagabadet h2 handelskademin f2 hansen event & conference b16 hennickehammars herrgård c17 hittatalare.se g4 hjortviken konferens f2b hooks herrgård b13 hooks herrgård c17 hotel diplomat Åregården f2i hotel Posthuset a1 hotel skansen i båstad & stora blå b4 hotel tylösand b2 hotell fars hatt a7 hotell hehrne kök & konferens f5 hotell högland b16 hurtigruten 2011 b23 hällsnäs konferens affärsklubb f2e 2011 ice management ab b3 ihm hotel & konferens c12 ERIKSBERGSHALLEN | GÖTEBORG Jultorp ranch ab c22 kajskjul 8 d6 kejo a15b D5

D1

D8 H4

G4

G2

G1A

F7

F5

F3

D6 F1

D4B

C25

D4

C23

D2 C21

C17 C13

C19

C11

C9

C7

C1

H3 B01 H2

F2

C26

C24

B25 E1

H1

B23

E3

B21

C20

B19

C14

C18

B17

B13

B15

C12

C10

B11

C8

C6

B5

B3

C4 B1

B2B B26

E4

C22

B24

B22

A18

A16

B20

B18

B16

B14 B12

E2 A14

A12

A10A A10

B10

B6

B4

B2

A9A A6

A2

A15B

A15

A13

A11b

A11

A9

A1

SCEN

A3

A8

A5

A7

Samarbetspartners

ENTRÉ Tower Artister pianobar o underhallning

Hämta din fribiljett med kod 0344 på www.easyFairs.com/kOnFeX-GOtebORG | www.easyFairs.com/aFFaRsResa-GOtebORG


Restaurangen som vill ha Snåla öppettider och inte särskilt gott om plats – snart öppnar restaurang Leijontornet 12 x 8 med konceptet tolv middagar på ett år med plats för åtta gäster varje gång. Den som vill komma åt en biljett till någon av 2011 års middagar lär få skynda sig. Text: Matilda Andréasson

Restaurang Leijontornet, som under ett par

år förärades med en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin, stängde igen i juni förra året efter 23 år på den stockholmska finkrogskartan. Leijontornets bakficka Djuret har dock levt vidare, och ägarna har öppnat ännu en restaurang på gatan bredvid, nämligen gastropubstolkningen Pubologi. I mars i år kommer också den utlovade öppningen av Leijontornet i ny skepnad, som Leijontornet 12 x 8. De exklusiva middagarna kommer att serveras som sexrätters-menyer, där allt ingår i priset. – Vi har ju Djuret och Pubologi som vi jobbar med dagligen, så Leijontornet 12 x 8 har vi startat för att vi ska kunna förkovra oss i det vi håller på med, och kunna laga den perfek-

96


få gäster ta middagen. Om vi åker iväg och jagar eller plockar svamp så är det vad vi kommer att använda i maten. Vi kommer nog att bestämma menyerna ganska sent, men såklart lite styrt av planeringen, berättar restaurangchef Daniel Crespi.

Exklusiv hemma-middag Runt 3 000 kronor kommer en biljett till en av restaurangens middagar att kosta, och Daniel tror att den exklusiva skara som köper en biljett är personer med ett stor mat- och vinintresse. – Det blir ju givetvis ganska dyrt, men då får man också en helkväll där allt ingår. Vi vill inte göra den klassiska finmiddagen, utan göra det mer till en hemmamiddag där vi skakar hand

Efter

fem

med gästerna när de kommer. Jag tror att man måste ha ett tydligt koncept idag, det räcker inte riktigt att bara öppna restaurang, säger Daniel. De första sex tillfällena blir i mars, april och maj, och nästa sex i september, oktober och november. Bokningarna kommer nu först och främst att tas emot för de sex första tillfällena, och Daniel tror att biljetterna kommer att gå åt snabbt, då han märkt ett stort intresse. – Det känns som att vi skulle kunna ha fullbokat i tre år framöver! I lokalen finns numera en vinskänk och också en matskänk, där en del av matlagningen kommer att ske. De åtta matplatserna kan med fördel fördelas mellan olika sällskap, då tanken

inte främst är att servera sällskap på åtta personer. – Det är absolut inte vårt fokus att boka in företagsgrupper till exempel, utan det kan vara fyra sällskap på två personer i varje. Vi tror att de som kommer är folk som gillar att äta helt enkelt, säger Daniel. n

97


Nästa nummer nr 2 - 2011 I nästa nummer av KonferensVärlden har vi tema stora möten, kongresser och konferenser, och har besökt Stockholms nya kongresscenter Stockholm Waterfront Congress Centre. Vi har också besökt Sigtuna, som nu marknadsförs som mötesdestination.

Dessutom konferenspärlor utanför storstäderna, bloggpanelen, branschnyheter och mycket mer.

revlåda b in d i r a d er 2 lan m m u n n e d l är ars! KonferensV i slutet av m 98


Vi vet hur man sätter fart på konferensen Är det dags för kick-off, årsstämma, personalfest eller ett event kring er nya produktlansering? I Nordens största nöjespark finns gott om plats för både nytta och nöje. Året om dessutom. Ni säger vad ni vill ha ut av besöket så syr vi ihop en upplevelse som garanterat blir årets höjdpunkt. Vad sägs om en annorlunda bensträckare i Spelhuset, några snurr på lyckohjulen eller ett par åkturer i våra berg- och dalbanor efter en avslutad dag med excelarken? Hos oss är allt möjligt och förutom specialöppnade attraktioner väntar såväl teater som shower och härliga matupplevelser. Självklart har vi även bekväma sängar inom räckhåll när sista raden är skriven och skratthickan har lagt sig. Hos oss finns hotell, stugor och vandrarhem. Varmt välkommen att förena nytta med nöje i Nordens största nöjespark!

Allt annat än enkelspåriga konferensresor Ring oss på 031-400 200 eller läs mer på liseberg.se/konferens-event

Visste du att du kan skräddarsy din grupp- och konferensresa hos SJ? Är ni 10 personer eller fler är det dessutom riktigt prisvärt. Vi hjälper dig med allt från tågresan till taxi, hotell, spännande aktiviteter och evenemang. Reser ni från olika platser i landet ordnar vi så att alla kommer fram i tid. Väl ombord

på tåget sitter ni bekvämt och har möjlighet att jobba, koppla av eller bara umgås. Det går givetvis bra att börja konferera redan på tåget. Vi har till och med fullt utrustade specialvagnar om så önskas. Kontakta SJ Grupp & Event på 0771-75 75 75, tonval 2, eller läs mer på www.sj.se. Trevlig resa!


Posttidning B

SVERIGES STÖRSTA

Sätt guldkant på konferensen med Fritidsresor.

KonferensVärlden 1 - 2011

Returadress: KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm Adressändring: adress@konferensvarlden.se

Gran Canaria NU! 5 498:-

BLUE STAR OASIS FFFF

Tenerife NU! 5 498:-

Pris per person med del i 2-rumslgh på Oasis FFFF i Playa de las Américas, 1 v från Arlanda 3/2. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

Utsikten Meetings i tv-såpa Nobis Hotel lyxiga möten på Norrmalmstorg

ajsas K

nya karriär

HÄR KAN DU KONFERERA I VÄRMEN

Bulgarien, Cypern, Dubai, Egypten, Mauritius, Portugal, Grekland, Turkiet, Spanien och Thailand.

Fritidsresor Grupp & Konferens, 08-84 00 40, conference@fritidsresor.se

www.konferensvarlden.se

3x böljande konferens

www.konferensvarlden.se

Pris per person med del i dubbelrum på Blue Village Orquidea FFFF på Bahía Feliz, 1 v fr Arlanda 2/2. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

nr. 1 januari 2011 pris 65:- inkl moms

Jobbsmart Den viktiga fikapausen

Vässa ditt företag i världens skönaste konferensmiljöer. Det stärker teamkänslan, ger energikickar och varma minnen. Vi har lång erfarenhet av att skräddarsy konferenser både för små och stora grupper och gör det enkelt att förena nytta med nöje. Just nu får du upp till 20 % rabatt på utvalda konferensresor till Medelhavet på försommaren. Ring eller mejla oss så berättar vi mer!

BLUE VILLAGE ORQUIDEA FFFF

TIDNING OM MÖTEN OCH KONFERENSER

Tema västra Sverige

Strömstad Spa & Resort, Sjögården, Villa Maritime, Elite Hotel Strandbaden.

Tema nder Mötestre licy, Mötespo e och nd idéskapa sk fysi ring visualise

KonferensVärlden nr1 - 2011  

I dagarna levereras 2011 års premiärnummer av KonferensVärlden till dig. Den här gången har vi bland annat besökt fyra härliga konferensanlä...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you