Page 1

Posttidning B

SVERIGES LEDANDE

KonferensVärlden 3 - 2013

Returadress: Compro Media AB Rüsundavägen 1, 169 67 Solna Adressändring: adress@konferensvarlden.se

TIDNING OM MĂ–TEN OCH KONFERENSER

nr. 3 maj/juni 2013 pris 65:- inkl moms www.konferensvarlden.se

0g7(10('3/$76)g5$777b1.$61$%%:,), 2&+1b5,1*)g56-b/(1$//$'(,1*5(',(16(5 620.5b96)g5(77/<&.$70g7(

Sofi FranzĂŠn www.konferensvarlden.se

+27(/6'(6,*1('726$<<(6 JURXSGHVNVZHGHQ#FDUOVRQUH]LGRUFRP UDGLVVRQEOXVH

Med nya idÊer till nästa kick-off Stockholm/Mälardalen

3x Kick-off

Upptäck Roslagen 7A inviger pü Odenplan Yasuragi i ny form

GĂśr en vetenskapsresa Skeppsfest pĂĽ DjurgĂĽrden LĂśs problem med lego

Vann du pĂĽ

MĂśtestorget?

SĂ&#x2013;K KONFERENSANLĂ&#x201E;GGNINGAR PĂ&#x2026; Konferensguiden.se


SKYTTEHOLM HOTEL & KONFERENS

Conférence avec

jätterabatt – hela 2013 MERCURE ÄR EN FRANSK kedja med över 750 hotell runt om i världen. Och

MÖTEN SOM BERÖR! Skytteholm Hotel & Konferens är en av de platser för konferens, möten och utbildningar som vi erbjuder inom Sodexo Meetings & Events. I den vackra herrgårdsmiljön vid Mälarens strand bara 30 minuter från Stockholm City finns många valmöjligheter. Nu kan du boka ditt möte i april och juni till ett förmånligt pris, helpension från 1 295 kr/pers *.

när vi nu slår upp portarna i Sverige tar vi med oss våra erfarenheter av bra konferenser hit. Det vill vi gärna visa dig, så därför låter vi vårt öppningserbjudande gälla hela året ut.

UPP TILL

50%

Våra hotell ligger på ställen dit man lätt tar sig med

rabatt på våra heldagspaket!*

bil, buss eller tåg. Vi har nyrenoverade rum, god mat, gott vin och lokaler med rätt utrustning, både för konferensen och för relax eller träning. Och vi har vettiga

priser eftersom vi hellre vill ge er en bra upplevelse inne i hotellet än en tjusig fasad mitt i city. Ring oss på 0771-44 66 88 så berättar vi mer om vårt erbjudande och hjälper dig att hitta rätt upplägg för er konferens.

I VÅR GRUPP HITTAR DU OCKSÅ FÖLJANDE ATTRAKTIVA ANLÄGGNINGAR: Drottninggatan 89 - Stockholm City, Luma Restaurang & Konferens - Stockholm, IFL Kämpasten - Sigtuna, Nynäs Havsbad - Nynäshamn, Centralhuset Konferens - Göteborg, Brofästet Hotel & Konferens - Kalmar, Nordens Ark - Bohuslän.

Bienvenue à Mercure

* Gäller endast nybokningar. Kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter

www.sodexomeetings.se 020-64 00 00

mercure-hotel-stockholm.com

mercure-hotel-malmo.com

mercure-hotel-nykoping.com

*Erbjudandet gäller heldagspaket och lokalhyra när ni bor och konfererar hos oss – ju fler ni är, desto större rabatt. Upp till 300 personer.


† Vädret. † Trafiken. † Hotellet. Hotell du kan lita på:

Park Inn Malmö Exklusivt samarbete med Turning Torso Meetings Park Inn. Adding Color to LifeSM

100+ Hotell

040-6286000 parkinn.com/hotel-malmo


(W WVWRUW WDFNIÅUI DQWDVWLVN SHUVRQDO X   QGHUEDUP  D R W FKHWW KHOWSHUIHN WNRQIHUHQ VVWÀOO H ,QWU\FNHQ IUœ Q6WHQ LQ JHYLNÀU ÅYHUYÀOGLJD QGH 7DFNÀQHQJœ QJIÅUDWW QL ELGURJWLOO DWWYLßFN HWWSDU O\FNDGHGD JDU 9HURQLF D * 6HFXULWD XVWDIVRQ V'LUHFW$ % Tel 08 -591 2 31 50 | www .s

matPositiv +Kli

teningevik.s

e


kompago.se

=POHYZRHWH[LUNSHTV\YÂ&#x20AC;Z4HUOH[[HUIHYTP[[P:RpYNrYKLU ;YHMPRLUpYPU[LSPRH[p[ZVTWr4HUOH[[HUZrK\RHU[HKPN ZUHII[ VJO ZTPKPN[ MYrU :[VJROVST [PSS 5`UpZOHTU Wr  TPU\[LYTLKKLUU`I`NNKHTV[VY]pNLU0IHYLUOÂ&#x20AC;YZPU[LL[[ Z\ZMYrU]pNLUPZ[pSSL[RVTTLYPZIP[HYUHZRSPYYHUKLTV[ JVJR[HPSNSHZLUH[[MrHJRVTWHUQLTHUNH]SP]LT\ZPR )HYLUY`TTLYZRÂ&#x20AC;UHZP[[WSH[ZLYVJOSV\UNLUTPUNSHUKL NpZ[LYVJOMÂ&#x20AC;YZ[rZTÂ&#x20AC;QSPNOL[LUH[[ILZ[pSSHL[[V[HS MpYNNSHKH *VJR[HPSZ :rRVTOP[+LUpYI`NNKQ\Z[MÂ&#x20AC;YKPN

<[ZPR[Z]pNLU 5`UpZOHTUYPUN 3pZTLYWr^^^\[ZPR[LUTLL[PUNZZL


FAVÖR I Foto: Fredrik Broman

Sveriges bästa företagarkommun 2011

Kanske är det något med vattnet?

Eller så är det något annat, okänt och mystiskt som gör att du inte kommer känna igen dina medarbetare efter en konferens i Gällivare. Risken är nämligen stor att ni alla blir smittade av vår framåtanda och drabbas av ökad effektivitet. I värsta fall leder det till blomstrande affärer. Men det är ett pris du får betala och det kan det väl vara värt? Kontakta oss på Visit Gellivare Lapland så berättar vi mer om vad du kan utsätta dig för när du kommer till oss. Ring idag, 0970-166 60 eller maila på info@gellivarelapland.se.


0XQNHGDOV +HUUJnUG 9LHUEMXGHUร€QDNRQIHUHQV P|MOLJKHWHUJRGDPnOWLGHUVDPW ร€QWERHQGH 9nUDYDFNUDQDWXUUXPNDQ XSSOHYDVPHGROLNDDNWLYLWHWHU RFKGXNDQEnGHร€VNDRFKMDJD KRVRVV ZZZPXQNHGDOVKHUUJDUGVH

Telefon: 0524-285 00 โ€ข info@munkedalsherrgard.se Munkedal Skog AB โ€ข Sรถrbygdsvรคgen 1 โ€ข 455 33 MUNKEDAL

.,&.2)) (9(176 +RWHOO+|JODQGSn6PnOlQGVND+|JODQGHWlUGHQYlOSODQHUDGHNRQIHUHQVDQOlJJQLQJHQPHG

VWRUDOXIWLJDORNDOHUOlPSDGHI|UVWRUDHYHQWV9LWDUHPRWJUXSSHUXSSPRWSHUVRQHU 

)OH[LEODORNDOHU

)UlVFKWERHQGH

.XODNWLYLWHWHU

.RQWDNWDRVVVnVNUlGGDUV\UYL(UWDUUDQJHPDQJHIWHU|QVNHPnOEHKRY SOnQERN

allt fรถr Er kick-off! +RWHOO+|JODQG(VSODQDGHQ1lVVM|ZZZKRJODQGVH


Passion fรถr mat. Passion fรถr mรถten.

TEL 018-34 90 00 | WWW.NOVAPARK.COM


Innehåll

Nummer 3 maj/juni 2013

12–24 Branschnytt Håll dig uppdaterad med det senaste från branschen.

26–38 Stockholm/Mälardalen I detta nummer ger vi tips på mötesaktiviteter, mat och boende i idylliska Roslagen. Vi har också besökt en ny mötesvåning på Odenplan och japaninspirerade Yasuragi i Nacka som byggt till nya rogivande mötesplatser.

42–47 Profilen: Sofi Franzén Sofi Franzén är VD för en av Sveriges största eventbyråer och hon har stenkoll på hur man skapar en lyckad kick-off.

48–50 3x kick-off Låt dig inspireras av tre annorlunda platser att ha nästa kick-off på.

59-62 Utland På andra sidan Östersjön smids planer för en ny kongresshall. Vi har också pratat med den svenska hotelldirektören i Istanbul som jobbat på många platser i Europa.

Profilen

Stockholm/ Mälardalen

Utland

Branschnytt Missa inte heller: • Mötestrender: Kreativt för hjärnan sid 56 • Vinnare på Mötestorget sid 64

9


Dags att boka kick-off! Låt oss på Elite Hotel Marina Tower säkra att ni får en lyckad kick-off.

Vi har fantastiska möjligheter att skräddarsy ett upplägg som passar just ert behov. www.elite.se/marinatower

el i t e hot el m a r i na t ow e r, Saltsjöqvarns Kaj 25, 131 71 Nacka, Tel 08-555 702 00


Ledare

Malin Svensson malin@konferensvarlden.se

Nyligen träffade jag representanter… …från en tjugotal olika statliga turistbyråer i Stockholm. På 60 minuter blev jag uppdaterad på vilka konferensmöjligheter det finns världen över – från Island, Tyskland, Holland och Aruba till Tunisien, Zambia och Sydafrika. Under de sista minuterna fick jag veta att Kuala Lumpur i Malaysia just utsetts till Asiens bästa konferensstad 2013. Gemensamt för dem jag pratade med är att det finns en stark framtidstro. Konjunkturen vänder, det byggs nya hotell och mötesplatser, företagen bokar alltfler möten men det har inte skett per automatik. Nä, samtidigt har mötesarrangörerna fått anpassa sin kostym och se över sina egna möteskoncept. Det går inte att sälja konferenser på att enbart briljera med flyttbara ytor, mästerkockar, miljöcertifikat och den senaste tekniken. Det är lika mycket det mänskliga vi behöver, det som sker i mötet mellan oss – det flexibla förhållningssättet och i kompetensen att skapa ett passande innehåll. Precis enligt de mötestrender som vi skrev om i årets första nummer. Radisson Blu är ett exempel på en hotellkedja som tagit ett helhetsgrepp kring sin mötesstrategi som du kan läsa om på sidan 56–57. Vart tionde år brukar de flesta ta sig en något längre funderare än vanligt på det där med fest. Ska man fira ordentligt nu när man fyller jämnt, satsa på den där exotiska resan istället eller kanske rent av ignorera att det händer? Jag bestämde mig för det första alternativet den här gången och har sedan början av året rekat allt från festvåningar, cateringfirmor och band till trollkarlar och jakten på den mest glänsande diskokulan. Snart är det dags för fest! På jobbet dyker den där längre funderaren åtminstone upp en gång om året. Liksom den privata festen, kräver en lyckad kick-off en eldsjäl och organisatör med ett tydligt syfte och mål. Det vet Sofi Franzén som är professionell eventarrangör och VD för en av Sveriges största eventbyråer. På sidan 42–47 delar hon med sig av sina bästa kick-off-tips. I det här numret har vi även besökt Roslagen, skärgården norr om Stockholm, vi har tittat på en ny stor mötesvåning på Odenplan och besökt japaninspirerade Yasuragi i Nacka där man byggt till och renoverat med finess. Om detta och mycket annat kan du läsa om i KonferensVärldens sommarnummer!

Glad sommar!

Två bra söksidor som hjälper dig i planeringen till konferens eller möte På www.konferensguiden.se söker du enkelt bland Sveriges bästa konferensanläggningar. Tips på bra föreläsare och inspiratörer till ert möte finns på www.hittatalare.se

© 2013 Compro Media AB ISSN 1100-4924 KonferensVärldens upplaga är RS-kontrollerad. 341

Åsikter framförda i denna tidning delas inte nödvändigtvis av redaktionen. För ej beställt inskickat material frånsäger vi oss allt ansvar.

KonferensVärlden Box 4028, 169 04 Solna Besöksadress: Råsundavägen 1, Solna Tel: 08-459 24 00 Fax: 08-459 24 10 Website: www.konferensvarlden.se Prenumerationer: adress@compro.se Tryckeri: Elanders Sverige AB, Falköping

Medarbetare i detta nummer: Malin Svensson, chefredaktör: malin@konferensvarlden.se Fanny Westin, Anna Hansen och Björn Lennestig.

123

Annonsmaterial: Eva Sjökvist, 08-459 24 35, traffic@konferensvarlden.se Annonsproduktion: Helena Wikström

Omslagsfoto: Lisa Björner Ansvarig utgivare: Erik Bergdorf Annonsavdelning: Christina Geijer, 08-459 24 25, christina@konferensvarlden.se Linda Sandwall, 08-459 24 39, linda@konferensvarlden.se

Grafisk form: Helena Wikström KonferensVärlden ges ut sex gånger om året av Compro Media AB

Christina Geijer

Linda Sandwall

11


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

Ystad Saltsjöbad storsatsar på gastronomi Ystad Saltsjöbad har slagit upp portarna till två nya krogar – Port och Vitas. Port blir flaggskeppet på anläggningen med svensk-amerikansk seafood och tidlös kvalitet i fokus. Vitas den lite busigare bakfickan och mötesplatsen i fransk amerikansk brasserietradition med många klassiker på menyn. – Vi vill ge fler människor en anledning att resa hit, och genom att både bredda utbudet och höja kvaliteten på restaurangsidan höjer vi totalupplevelsen på anläggningen. Att äta gott i en unik miljö ska vara en av många anledningar att våra gäster vill återkomma till oss, därför är det viktigt att göra det riktigt bra, säger Anders Nilsson.

Spa-nyheter Bästa spakonferensen utsedd Hotell-, spa- och mötesanläggningen Yasuragi Hasseludden har fått utmärkelsen Bästa Spakonferens i SpaStar Awards 2013 som delades ut på TUR-mässan. Motiveringen löd: ”Rawfoodpauser och yoga ger energifyllda konferenser som bjuder in svenska folket till spavärlden.”. Florence Cardell, Marknad- och försäljningschef   på Yasuragi Hasseludden mottog priset och framhöll samtidigt att Yasuragi ligger i framkant när det gäller att tillgodose behoven hos framtidens möteskunder.

12

Årets spabehandling 2013 Hawaiiansk massage på Varbergs Kurort utsågs till Årets spabehandling 2013 på SpaStar Awards under årets TUR-mässa i Göteborg. Priset delades ut av SpaStar International, ett svenskt företag som arbetar på en global marknad med konsumentupplysning och kvalitetssäkring för spabranschen. Motiveringen löd: ”Årets behandling – en klassiker och fortfarande bäst i landet” – Det som känns så bra är att vi genom den här utmärkelsen uppmärksammas för vårt hantverk, säger Carina Wallberg, spachef på Varbergs Kurort och som tog emot priset tillsammans med hotellets nytillträdda platschef Terese Asplund.

Nytt spa-pris instiftat Svenska Spahotell har från och med i år instiftat branschpriset Årets Spahotell som kommer att delas ut årligen på Spadagarna. Avsikten är att premiera och lyfta fram medlemsanläggningar som utmärkt sig under året. Av de 38 medlemmarna utsågs Sankt Jörgen Park Resort till årets vinnare.


BranschNytt FOTO: PETER KNUTSSON

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Bäst före?! Claes Månsson är en av våra mest folkkära skådespelare och nu ser vi honom i årets roligaste enmansföreställning. Bäst före?! är en komisk monolog om att bli äldre och om hur fort åren går. Den tar träffsäkert upp symtom och fördomar kring åldrande: glömska, krämpor plastikoperationer och motionshysteri. Bäst före?! är en föreställning för alla åldrar, vare sig du fyllt 25 eller har glömt att du fyllt 65.

Bubbelbar på Centralstationen Perini Wine Champagne & Food har flyttat in på ”hyllan” uppe vid Klarabergsviadukten på Centralstationen i Stockholm. Champagnebaren är inredd i italiensk art deco-stil och kommer även servera ”medelhavstapas”. Utbudet skiljer sig åt från resten av restaurangerna på stationen, bland annat genom att de endast serverar mat och dryck som äts på plats. Fokus är att skapa en publik miljö där gästerna vill stanna kvar för mat och barhäng i en trevlig miljö även när man inte är ute och reser.

Best Western öppnar i Åkersberga Den 10 juni öppnar Best Western The Public Hotel i Åkersberga, ett samarbete med The Public Group som driver restaurangen The Public intill. Anläggningen rymmer 53 rum, en lobbybar, två mindre konferenslokaler med närhet till skärgårdsaktiviteter och flera golfbanor. The Public Group driver även Restaurang Tegelbruket i Täby centrum, Restaurang Fem Små Hus i Gamla Stan i centrala Stockholm och, från september, även restaurang The Public i Sundbyberg.

Aktiviteter Rent a Chef startar vinklubb I samarbete med Octopus Group och dess sommelierer, har Rent a Chef under våren startat en vinklubb med tillfälle att prova sju sorters viner till mat. Genom att jämföra smaker och dofter vill de ge en ny syn på olika viner och hur de passar till olika maträtter. I höst flyttar de till större lokaler och utökar utbudet av kurser, provningar och kunskap inom mat och vin. – Vi har noterat en ökad trend av just olika sorters mat- och vinklubbar som man kan anmäla sig till och gå mer in på djupet i dryckens och matens värld, jättekul tycker vi, säger Gunnar Frykfors.

Säl- och skärgårdssafari i Oxelösund Passa på att spana efter gråsäl och rödlistade fågelarter som Havsörn och Ejder under försommaren. Turerna är ett samarbete mellan Oxelösunds turistbyrå och Trosa Rederi och är kvalitetsmärkta enligt svensk ekoturism med certifiering från Naturens Bästa. De genomförs fredag till söndag fram till 16 juni. Resans start sker från kajen i Oxelösunds Gästhamn (Badhusviken) och därifrån tar sig turen genom Oxelösunds skärgård ut mot sälområdet i ytterskärgården.

13


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

På nya platser Rock of Ages rocks on

Marcus Majewski är ny VD för de två hotellen Nordic Light Hotel och Nordic Sea Hotel i Stockholm. I början av mars flyttade han in på kontoret på Vasaplan tillsammans med sin hundvalp Thelma. Marcus kommer senast från VD-posten på det nystartade hotellet The Thief i Oslo och har tidigare även jobbat som hotellchef på Clarion Hotel Sign och VD på Clarion Hotel Stockholm. – Jag har jobbat inom hotellbranschen länge och har alltid varit avundsjuk på dem som jobbar för Nordic Light Hotel och Nordic Sea Hotel. Två fantastiska hotell i Stockholms absolut bästa läge med personal i elitklass. Nu är jag en av dem så nu får man väl säga att jag är avundsjuk på mig själv, säger Marcus Majewski.

Världens hetaste rockmusikal intog China Teatern under våren med Johan Rheborg, Joacim Cans, Kee Marcello, Peter Magnusson och Gladys del Pilar. I höst fortsätter succén med nypremiär den 13 september. Föreställningen handlar om en legendarisk rockklubb i Los Angeles. Klubben ska jämnas med marken för att den omoraliska rockmusiken ska förintas, och samtidigt ska lokala politiker kunna bygga en ny shoppinggalleria. – Den här kritikerhyllade musikalen har allt. Det är högoktanig underhållning, sprängfylld med rock’n roll, inomhusfyrverkerier och galen humor. Glädjande nog har många utsett den till Stockholms häftigaste föreställning, säger producenten Bosse Andersson.

Gotlands största hotell blir Scandic Den 14 juni öppnar Visby HamnHotell efter utbyggnad och renovering och blir därmed Gotlands största hotell. Samtidigt byter hotellet namn till Nya Scandic Visby. Hotellet tar emot sommarens gäster med 214 rum, många med havsutsikt och uteplats. På området finns även konferensanläggning, dubbla restauranger, pool, utespa, gym och ett oslagbart läge mitt emot färjeterminalen, några minuter från den medeltida stadskärnan.

Teatergrillen på Riche expanderar Teatergrillen expanderar för första gången någonsin med Teaterbaren som precis öppnats i angränsande lokal på Nybrogatan 3. Vid det stora lummiga trädet på Ingmar Bergmans plats finns en uteservering med drygt 30 sittplatser och inomhus ytterligare 20 sittplatser. – Teaterbaren är utformad för att utstråla god mat. Alla är välkomna och det ska synas att här finns ett teatertemperament, säger Jonas Bohlin som varit med och utformat den nya lokalen. Menyn innehåller godbitar från såväl Riche som Teatergrillen. På dryckessidan följer sortimentet Teatergrillens tradition och Richard Broni, som tidigare ägde och drev Mården, har anställts som baransvarig.

Resnytt Världens billigaste resmål Litauen är världens billigaste resmål just nu enligt Forex Banks senaste semesterindex. I Litauen kostar en hotellnatt i snitt 562 kronor vilket är hälften så dyrt som Sverige och nästan tre gånger billigare än i Mexico som var det dyraste resmålet i mätningen. En halvliter öl kostar 13 kronor jämfört med 50 kronor i Sverige, och en middag för två kostar 175 kronor jämfört med 820 kronor i Norge.

14

Årets golfdestination utsedd Dominikanska republiken har för andra gången utsetts till årets golfdestination i Karibien och Latinamerika. Priset, som delas ut av golforganisationen IAGTO, utser det karibiska semesterparadiset till det bästa valet när svenska golfentusiaster ska svinga golfklubban på exotiska platser. Flera golfresorts och golfbanor Dominikanska republiken har nyligen vunnit priser.

Ny konferenschef på IVA Charlotta Svedberg har tillträtt som ny konferenschef för IVAs Konferenscenter som tillhör Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Närmast kommer hon från Nordic Choice Hotels där hon haft roller som Director of Inhouse Sales och Guest Relation Manager för Nordic Light Hotel och Nordic Sea Hotel.

Han ska locka fler till Uppsala Uppsala Convention Bureau (UCB) har anställt Jonas Ekebacke, ny projektassistent inom idrottsarrangemang och möten. Jonas har under de senaste åtta åren arbetat operativt med allt från mikroevenemang inom utbildningssektorn och stora musikfestivaler, till nu senast som projektledare för SM-finalen i innebandy på Malmö Arena. – Jag ser fram emot att flytta till min nya hemstad Uppsala och få börja jobba med att få fler att förlägga möten och evenemang i Uppsala. Min ambition är att kunna lära mig mycket och bidra med spetskompetens kring arrangörers behov så att fler väljer Uppsala, säger Jonas Ekebacke.

FOTO: ASTRID TROBRO

Ny VD på Nordic Light och Nordic Sea


En lysande mötesplats!

Den nya Wallenbergsalen

På IVAs Konferenscenter finns allt du behöver för ett lyckat möte. I Wallenbergsalen, som nu är ombyggd från grunden, möter våra gäster en exklusiv miljö i nordisk stil och det bästa inom bild, ljud och scenteknik. En trappa upp erbjuder vår bankettsal en utsökt inramning till fester och arrangemang av alla slag. Restaurang Grodan står för allt det goda som serveras. Vi har också ett tiotal fina konferensrum och en egen trädgård, mitt i city. Besök www.ivaskonferens.se och slå oss gärna en signal på 08-791 30 00 för att boka en visning. Varmt välkommen in! Annelie Pompe föreläser i Wallenbergsalen

Vi är stolta innehavare av Svenska Mötens 5 kronor IVAs Konferenscenter Grev Turegatan 16 Stockholm www.ivaskonferens.se


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

Kungligt designboende Rosersbergs slottshotell har renoverats till en anrik designdröm. Slottshotellet ligger vackert omgivet av en generös slottspark, inbäddat i grönska vid Mälaren. I slottsmiljön inryms en modern konferensanläggning med stilfull inredning och uppdaterad AV-teknik. Övernattande gäster bor i tidstypiskt inredda rum med möbler som valts av Sanna Nathanson på Svensk Inredning, som precis avslutat renoveringen av våning tre på Grand Hôtel i Stockholm. – Det har varit en extra angenäm uppgift att renovera ett kungligt slott med så fin historia och stor potential till en modern hotellverksamhet som kombinerar det bästa av två världar. Av elva kungliga slott i Sverige är vi ensamma om att kunna erbjuda övernattning till våra gäster, säger Torbjörn Blomqvist som driver hotellet.

Vinnare i loppet Run4Fun 2013 blev Per Persson från Krusenbergs Herrgård, på tiden 00.39.44 och Pernilla Möllergård från Friiberghs Herrgård på tiden 00.44.35.

Nysatsningar Siggesta öppnar herrgårdsboende 1 september öppnar Siggesta Gård herrgårdsflyglarna med 24 bäddar i tolv rum. Siggesta Herrgårdsboende kan liknas vid ett Bed & Breakfast och kan hyras av företag som vill umgås under avslappnade former, i samband med konferens i herrgården intill. – Flyglarna inreds med en tanke att gästen skall känna att de kommer hem. Siggesta Herrgårdsboende är lika exklusivt som det är avspänt och att bo här ska kännas lyxigt men inte märkvärdigt, säger Susanne Blomberg.

16

Nytt franskt krypin 25 april slog Le Relais de La Gare upp portarna på Vasagatan 38 i Stockholm. Un hommage à L´Entrecôte är temat på restaurangen som hämtat sin inspiration från Paris och som hyllar enkelheten i god mat och gott sällskap. Ett blygsamt krypin med smal meny, men med en skrytsam dessertlista. Krögare på Le Relais de La Gare är Andreas Martinez, tillika Head Chef i Profilrestauranger och med ett förflutet hos anrika Stadshuskällaren i Stockholm.


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

Dans, dans, dans!

Bollywood Masala.

Tekniknördigt på nya Radisson Blu Plaza Helsingfors

Swing Latino.

Öijared Resort, strax utanför Göteborg, satsar nu cirka 60 miljoner på att bredda sin verksamhet från renodlad golfanläggning till en multifunktionell rekreationsanläggning för friskvård, möten, golf och event. Det arkitektritade hotellet med 34 rum kommer ligga i anslutning till klubbhuset och golfbanorna. Invigningen sker våren 2014. – Detta är en dröm som vi nu förverkligar. Genom det nya hotellet kan vi erbjuda spel på tre 18-hålsbanor utan att man behöver transportera sig. Vi kommer även att kunna erbjuda golfläger, intensivkurser och träningsläger bland annat inom löpning och mountainbike, säger Mikael Jedenberg, styrelseordförande i Öijared Resort AB.

FOTO: STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL

Efter en totalrenovering med en investering på över 12,2 miljoner euro har Radisson Blu Plaza i Helsingfors åter öppnat sina dörrar till det senaste inom inredning, med lyxiga sängar från Finlayson, inbyggda TV-skärmar i badrumsspeglarna och det senaste inom ljudteknik. Helsingfors är en smältdegel av internationella trender, mönster och idéer och med nya restaurangen Kitz presenteras en unik kulinarisk upplevelse, där du kan beställa mat från fem olika menyer via ett nytt system med läsplattor som kommunicerar direkt med kockarna. Alla bord är dessutom utrustade med trådlös laddning för mobiler via Power Kiss-teknologin.

Öijared Resort storsatsar

FOTO: STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL

Stockholms Kulturfestival lyfter upp gatukulturen på scenen och bjuder ut finrummen till gator och torg. Internationella succéer som Swing Latino och Bollywood Masala Orchestra intar festivalens största scen, prisbelönta nordiska dansikoner som Virpi Pahkinen på Kulturhusets tak och Gunilla Heilborn på Plattan. I Studion guidar handplockade pedagoger i Bachata, popping, stepp och carib swing. Artister, storband och orkestrar ackompanjerar danskvällar med folkdans, tango, salsa, swing och disco. Barnen kan pröva allt från babyrytmik till balett. 13–18 augusti, fri entré.

Kocklandslagsstjärna till Upper House Krister Dahl är ensam i världen om att ha fyra OS-guld i matlagning och var fram till årsskiftet lagledare för det svenska kocklandslaget. Nu tar han ledningen över restaurangen Gothia Towers Upper House, som öppnar i augusti 2013 intill Svenska Mässan i Göteborg. Idag är han Executive Chef för samtliga restauranger på Gothia Towers. – Jag har lett ett landslag till toppen och siktar på detsamma för Upper House. Det verkligt intressanta med konceptet är att det liknar det gamla värdshuset – det finns ingen gräns mellan mat och logi, allt hänger ihop, säger Krister Dahl.

17


BranschNytt

FOTO: KICKI FOTOGRAF

nytt och aktuellt om branschens aktörer

FOTO: BJÖRN FORSBERG

Fler kongressplatser i Malmö Ny matlagningsstudio på Högberga Gård Högberga Gård har byggt en helt nybyggda matstudio där upp till 40 personer kan laga mat tillsammans med deras kockar. Man kan välja att tillreda en trerätters gourmetmiddag, lära sig att göra korv från grunden, få tips om hur man blir kung vid grillen i sommar eller hur man kan imponera med plockmat till olika tillställningar.

Redan efter första verksamhetsåret kommer Malmömässan byggas ut. En ny konferens- och kongressavdelning för 1 800 personer kommer att stå klar under våren 2014, total kapacitet blir för 2 700 personer. Detta tack vare ett lyckat premiärår med fullspäckat program och fortsatt stor efterfrågan från både nationellt och internationellt håll. – Vi kommer att kunna erbjuda möjligheten att kombinera fullskaliga och flexibla konferenslokaler med nästan obegränsad utställningsyta och restaurangkapacitet, vilket är unikt, säger Lasse Larsson, VD Malmömässan.

Mötesproffs Mötesindustriveckan flyttar och förnyar

Konferenspoolen ökar

Roger Kellerman

För att nå fler flyttar Mötesindustriveckan till huvudstaden efter sju år i Göteborg. Den 20–24 januari 2014 genomförs mötesbranschens eget stormöte på Stockholmsmässan, med fokus på bland annat tillväxt. Några programpunkter är redan spikade. Den 21 januari blir det premiär för Vetenskapsforum, ett helt nytt programupplägg med fokus på hur vetenskap, forskning och industri kan maximera sina resultat, attrahera talanger och sprida svensk innovation med hjälp av möten som genomförs i Sverige. – Aldrig tidigare, någonstans i världen, har ett forum av detta slag arrangerats. Det visar att vi i Sverige i dag ligger i absolut framkant av hur man använder möten som ett strategiskt verktyg, säger Roger Kellerman som är en av initiativtagarna till Mötesindustriveckan.

18

Allt fler av landets hotell- och konferensanläggningar väljer att ingå ett samarbete med Konferenspoolen. Sedan 2012 har avtal tecknats med 58 nya partners. – Trots en något svagare konjunktur under 2013, har vi kunnat notera en ökning. Anläggningarna har insett hur viktigt det är att nå ut i fler försäljningskanaler och då har det blivit naturligt för dem att kontakta oss som konferensexpert. Vi har även märkt ett ökat behov från våra kunder att få professionell hjälp med administrationen kring en konferens. Vi har verktyg och system för att snabbt och effektivt avlasta våra kunder i den tidskrävande processen, säger Ullis Holgersson, försäljningsansvarig på Konferenspoolen.


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

FOTO: SIMON BAJADA

Tina fixar frukosten Best Western Hotels inleder ett samarbete med Tina Nordström och tar fram ett nytt frukostkoncept – Best Breakfast byTina. Konceptet består dels av ett antal nya produkter från Tina ”by Tina” samt mindre rätter baserade på recept från Tina ”Tina Cooking”. Best Western gör också med Tinas hjälp en generell översyn av sortimentet för att genomgående höja kvaliteten på produkterna och jobba mer med närproducerat. – Best Breakfast by Tina ska stå för hög kvalitet, vara sund, god och ”lekfull” och sätter tydliga ramar för vår frukost men tillåter fortfarande hotellen att behålla den personliga touchen. Det är fantastiskt roligt att Tina vill samarbeta med oss, säger Johan Kukacka, VD på Best Western Hotels i Sverige.

Herrgårdar

20

Ernst förvandlar Kohlswa Herrgård

Svartå Herrgård ny medlem

Den nya säsongen av Sommar med Ernst, som visas i TV4, kommer att spelas in på Kohlswa Herrgård utanför Västerås. Inspelningarna startade i början av maj och det återstår att se vad Ernst ska förvandla på herrgården under årets säsong.

Svartå Herrgård i Bergslagen är nya medlemmar i Countryside Hotels  och kommer därmed tillbaka till organisationen efter nära 20 års uppehåll. Det anrika hotellet drivs i tredje generationen av systrarna Kristin och Louise Frantzén, vars familj har bedrivit verksamhet här sedan 1946. Svartå Herrgård vid sjön Lilla Björken i Västernärke cirka nio mil sydväst om Örebro, är ett av de vackraste gustavianska byggnadsverken i denna del av landet.


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

På nya platser Ny säljchef på Rezidor Rezidor Hotel Group Global Sales Sweden förstärker sitt säljteam med Beatrice Wallblom, ny Sales Manager. Beatrice har gedigen bakgrund inom Key Account Management för ett av de ledande företagen inom flygträningsindustrin. Hon har flera års erfarenhet av förhandling på internationell nivå med stora globala företag inom den östeuropeiska regionen. – Det känns otroligt spännande och intressant att få vara med och utveckla försäljningen i en av världens största och mest dynamiska hotellkoncerner, Carlson Rezidor Hotel Group, säger Beatrice Wallblom.

FOTO: LINUS FLODIN

Familjen Ahlbom har öppnat Hornhuset, deras senaste satsning i Stockholms krogliv.

Ny hotelldirektör på Åkeshofs Slott

I slutet av april öppnade Hornhuset, ett fristående kroghus i tre plan med två olika matkoncept intill den nya gallerian vid Hornstull i Stockholm. Trattorian Enzo’s på våning tre präglas av det italienska sättet att umgås med pizza på napolitanskt vis och italienska viner i en avslappnad sportbarmiljö. – Eftersom fotboll ligger oss varmt om hjärtat har min vän Jesper Hussfelt varit med i projektet för att få fram den äkta passionen för Il calcio, säger Hornhusets ägare Jesper Ahlbom. På andra våningen serveras mat med smaker från länderna kring Medelhavet. – I många av våra rätter låter vi en grönsak spela huvudrollen, ackompanjerad av smakrika tillbehör, säger Petter Viding, kökschef på Hornhuset.

Lena-Carin Boman välkomnas som ny hotelldirektör på Åkeshofs Slott. Hon kommer senast från Ulfsunda Slott där hon varit hotellchef och har dessförinnan haft flera tjänster inom Stockholm Meeting Selection, där Åkeshofs Slott ingår, bland annat som bokningschef. – Jag är oerhört glad för att fått förtroendet som ansvarig för Åkeshofs Slott och att få leda verksamheten. Det är en fantastisk anläggning med närhet till allt – både stan, naturen, mötet och maten men framförallt till gästen – vilket är avgörande för att upprätthålla en utmärkt servicenivå, säger Lena-Carin Boman.

Operakällarens nya champagne Operakällaren har i samarbete med Champagne André Jacquart tagit fram en specialcuvée för sina gäster och alla champagneälskare. Cuvée Operakällaren är en helt torr champagne med endast sex gram socker, vilket gör att den smakar utmärkt både som aperitif och till mat. Champagnen går även att beställa i Systembolagets beställningssortiment.

Renoverat på Hooks Herrgård På Hooks Herrgård, i Småland, är ytterligare nio rum stilfullt renoverade i Kavaljersflygeln. Tanken har varit att skapa en maskulin miljö utifrån namnet på flygeln. Originalstockarna i korridoren blev basen i hela färgsättningen. Den svarta pinnstolen, vars historia en gång började på Hook, fick bli en spännande kontrast till den skandinaviskt blonda inredningen. De vita gardinerna tillsammans med takpendlarna ger friskhet till det i övrigt mustigt färgsatta rummet.

21

FOTO: ANDREAS VON GEGERFELT

Skönt häng vid Hornstull

Ny VD på Gröna Lund Magnus Widell, före detta VD på Seglarhotellet i Sandhamn, är ny VD på Gröna Lund. Jan Roy, Gröna Lunds tidigare VD, som parallellt även varit koncernchef för Parks and Resorts, kommer fortsättningsvis helhjärtat fokusera på koncernchefsjobbet. Magnus Widell ser fler gemensamma nämnare med hotellbranschen. – Både i hotellbranschen och upplevelsebranschen handlar det om att trolla bort verkligheten. Det handlar också om service och närhet till gästen. Jag vill vara närvarande i driften och själv möta medarbetare och gäster. Det är det jag kommer ifrån, säger han.


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

Grand Café Klara är ett nytt matkoncept mitt i Stockholm, och en del av det nyrenoverade Rica Hotel Stockholm. Till konferensen kan nya matpaket beställas, exempelvis frukostbuffén God morgon eller fikabuffén c/o RicaEnergikick som båda är framtagna av Svenska Kocklandslaget. – Med våra två nya matoch mötesplatser, vår renoverade lobby och vår nya konferenssal som är helt unik i de kvarter vi befinner oss, blir hotellet nu en perfekt plats för såväl den som har kontoret på fickan, ska träffa en vän eller ska hålla konferenser och seminarier för stora grupper, säger Päivi Gäng, hotelldirektör för Rica Hotel Stockholm.

Tung industri blir nytt besöksmål Den 10 maj öppnade Funkisfabriken i Diö, Älmhult, upp för allmänheten. Med sina 8 000 kvadratmeter yta och sin tydliga funkiskaraktär är den en unik pärla i Kronobergs industrihistoria. I fabriken har Sveriges äldsta möbelföretag, Gemla fabrikers AB, haft delar av sin verksamhet. Sedan i höstas finns de bredvid i nya lokaler. Ur den gamla fabriken växer det fram något helt nytt och redan idag samverkar 15 olika företag inom allt från hantverk och design till konstutövning och galleriverksamhet. Här finns också två museer. Funkisfabrikens Möbleum fokuserar i första hand på historien kring huset, människorna och platsen. Gemla Fabrikers museum är ett historiskt museum som framför allt visar stolarna och företagets första 100 år. – Än så länge ordnar vi visningar för slutna grupper men ambitionen är att ständigt utveckla Möbleum med fler föremål, berättelser och fakta. I planerna ingår också att öppna butik och konferensverksamhet, säger Mikael Widerdal som sedan i höstas huserar över fabriken tillsammans med sin fru Helena.

FOTO: MIKAEL/FUNKISFABRIKEN

Energikick på Rica Hotel Stockholm

Utmärkelser Hållbara destinationer Uppsala och Göteborg fick dela på förstaplatsen när utmärkelsen ”Most Sustainable Destination” delades ut. Internationellt deltog 20 destinationer från de fem nordiska länderna i jämförelsestudien. Utmärkelsen delades ut under ICCA Scandinavian Chapter Meeting i Aarhus i mars.

22

Vinnare av The Northern Light 2013 Sedan 2011 delar Resegeometri Nordic AB tillsammans med TUR-mässan ut en utmärkelse till Nordens bästa reseföretag alla kategorier. Utnämningen går till det reseföretag som av kunderna får de högsta rekommendationerna av alla 120 bedömda reseföretag i Norden (reseföretagen som bedöms är flygbolag, hotellkedjor, resebyråer, hyrbilsföretag och betaltjänster). Vinnaren och utnämningen av The Northern Light 2013 går till: Singapore Airlines.

Meetagain prisas för mobiltjänster Konferens- och kongressarrangören Meetagain har fått Trippuspriset för den mest innovativa IT-lösningen inom evenemangsindustrin. Meetagain har under de senaste åren satsat mycket på mobila tjänster för konferenser och kongresser. – Idag är de flesta som ska arrangera en konferens intresserade av att deltagarna ska kunna använda olika tjänster i mobilen, och därför har att vi satsat på att hamna i framkant av utvecklingen. Det är roligt att vi nu får bekräftat att vi verkligen lyckats med det, säger Ewa-Karin Franck, vice VD Meetagain.


KONFERENS PÅ FÄRGFABRIKEN Färgfabriken är ett märkligt, mäktigt gammalt hus. historien har satt sina avtryck i väggarna, de gamla stentrapporna, valven och de djupa fönsternischerna. I DE VACKRA FABRIKSLOKALERNA PÅ LÖVHOLMEN I STOCKHOLM ANORDNAR VI KONFERENSER, FESTER OCH EVENT MED KAPACITETEN 50-650 GÄSTER.

V Ä L KO M N A AT T K O N TA K TA O S S S Å B E R ÄT TA R V I M E R OC H BOK A R I N E N V I S N I N G ! + 4 6 ( 0 8 ) – 6 4 5 – 3 3 – 0 7, I N F O @ FA R G FA B R I K E N S K A F E . S E , W W W. FA R G FA B R I K E N S K A F E . S E .

DAGKONFERENS I STOCKHOLM endast 5 minuter från centralstationen

Stockholm Konferenscenter, Dalarnas Hus Vasagatan 46 111 20 Stockholm 08- 545 141 30


BranschNytt nytt och aktuellt om branschens aktörer

Avslappnat på The Cuckoo’s Nest Nyöppnade Radisson Blu Riverside Hotel egen konceptrestaurang, The Cuckoo’s Nest, erbjuder en avslappnad atmosfär och utsikt över vattnet och hamnen vid Lindholmenpiren. Här möts Göteborg och världen över goda plockmenyer i olika storlekar, fisk och skaldjur eller godbitar från grillen. En mötesplats för visionärer och drömmare, kreatörer och tvärtomtänkare, innovatörer och möjlighetsmänniskor. Restaurangen kan ta emot upp till 160 gäster och ytterligare 60 på uteserveringen.

På nya platser

Utmärkelser Clarion Hotels korat till ”Bästa hotellkedja i Sverige” För fjärde året i rad fick de ta emot utmärkelsen ”Bästa hotellkedja i Sverige” vid Grand Travel Award 2013. Omröstningen i kategorin görs av svenska resebyråer som bedömer de nominerade hotellkedjorna utifrån kriterierna: service, produkt och marknadsföring. – Jag är oerhört stolt att vi befäster vår position som Sveriges ledande hotellkedja och jag är övertygad om att våra nya servicekoncept såsom Kitchen & Table med Marcus Samuelsson gör oss ännu starkare i framtiden, säger Katalin Paldeak, koncernchef Clarion Hotels.

24

FOTO. INGELA VAGSUND

FOTO. INGELA VAGSUND

Swedish Lapland rekryterar Erica Mattsson, VD på Kiruna Lappland, rekryteras som Destinationsutvecklingsstrateg till Swedish Lapland Tourism. Hon har magisterexamen som civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har lång erfarenhet av besöksnäringen i regionen. De senaste tio åren har besöksnäringen vuxit med 74 procent och omsätter idag 4,1 miljarder. – Jag ser fram emot att stötta och utveckla näringen regionalt. Det finns en enorm potential för Swedish Lapland och vi behöver arbeta strategiskt med att utveckla destinationen för att nå målet om fördubblad omsättning, säger Erica Mattsson.

Ny mötessamordnare på Åland Tiina Björklund kommer att bygga upp verksamheten för Åland Convention Bureau. Hon har en diger erfarenhet av nordisk turism, marknadskommunikation och projektledning och kommer närmast från en tjänst som marknads- och avdelningschef inom finanssektorn. I styrgruppen för Åland Convention Bureau sitter representanter för de tio viktigaste konferensanläggningarna på Åland.


Nyrenoverade

Quality Spa & Resort Dalecarlia Vi har i år invigt våra nyrenoverade rum och vår vackra salong. Den oemotståndliga vyn över mytomspunna Siljan finns fortfarande med överallt och ger ro, kraft och inspiration på många plan. Det är inte bara ögat som ska trivas på hos oss utan alla sinnen ska aktiveras och användas. Genom ett kök av yppersta klass som tar tillvara råvaror från Dalarna samt vårt spa där allt du behöver för välmående och avkoppling finns. På Dalecarlia hittar du alla förutsättningar för inspirerande möten och konferenser i alla storlekar. Från intima sittningar till grupper på 200 personer.

Låt oss berätta mer 0247-89100 | dalecarlia.se 4XDOLW\6SD 5HVRUW'DOHFDUOLD_7lOOJnUGVJDWWX__7lOOEHUJ_TUGDOHFDUOLD#FKRLFHVH_GDOHFDUOLDVH


S TOCK HOLMMÄL AR DAL E N

Roslagen FOTO: GISELA NORÉN

Öregrund.

Pittoreska skärgårdsöar, närproducerad mat och gamla bruksmiljöer som bär på svensk industrihistoria – i Roslagens famn finns otaliga möjligheter för möten, konferenser och aktiviteter i bedårande vacker och rofylld miljö. T E X T : FA N N Y W E S T I N

på behörigt avstånd från storstadsstressen, men ändå rent geografiskt nära både Stockholm och Arlanda, breder det uppländska kustlandskapet ut sig med

26

sina tusentals öar och idylliska små trähusstäder. Roslagen har ett rikt historiskt arv – här finns fornlämningar från vikingatiden, gamla gravfält, kyrkor och inte minst en hel rad charmiga gamla vallonsmedjor, herrgårdar och bruk. Till de främsta hör Forsmarks bruk, som är ett av Sveriges äldsta och bäst bevarade, med anor från 1500-talet, liksom Wira bruk, där man en gång i tiden hade ensamrätt på att tillverka värjor åt den svenska kronan. Här finns fortfarande verksamma smeder och besökare är välkomna året runt. Blir man sugen på att insupa lite stadsmiljö kan man gå en guidad stadsvandring i de gamla kvarteren i Norrtälje, Östhammar eller Öregrund för att sedan vila benen på något av de trevliga caféerna.


S TO C K H O L MMÄ LARDALEN

för alla smaker

FOTO: GISELA NORÉN

Öregrund.

27


S TOCK HOLMMÄL AR DAL E N

Årligen turistar dryga fyra miljoner i Roslagen och turismen sägs omsätta nästan två miljarder. Gisela Norén, destinationschef för Roslagen, berättar vad det är som gör regionen till ett så attraktivt resmål för såväl fritidsturister som konferenssällskap. – Det är lätt att hitta lugnet här, och här finns också ett brett spektra att välja bland när det kommer till möten och boende. Vad sägs till exempel om att konferera i den gamla fyren Söderarm långt ute i havsbandet, ta in på SPA-hotell i Grisslehamn, eller varför inte besöka den före detta ”kolerastationen” på Fejan, som under slutet av 1800-talet fungerade som karantän för kolersjuka? Den tiden är som tur passé för länge sedan och kvar finns här vacker miljö och en krog med gott renommé. Vill man konferera och äta trerätters i ljusa slottssalar är ett besök på Rånäs slott att rekommendera och då kan man också passa på att gå en guidad tur om man törs, för liksom varje slott värt sitt namn besöks det enligt utsago av gäster från andra sidan.

Grisslehamn.

FOTO: GISELA NORÉN

Boende för alla plånböcker

FOTO: PEK KARLSSON

Närproducerad mat Många av Roslagens krogar erbjuder både ekologiskt och närproducerat. På Waxholms hotell serveras en populär strömming med potatismos och rårörda lingon. På Åtellet i Norrtälje kan man äta traktens specialitet, Roslagsschnitzel, och på Väddö gårdsmejeri kan man äta ostar döpta efter byarna i omgivningen liksom egentillverkad glass. Här kan den hugade också följa med bonden ut på en kosafari. På Norrtelje Brenneri tillverkas den uppskattade Roslagspunschen och likaså Sveriges första ekologiska whisky. Är man sugen på att få sig något starkt innanför västen efter rundturen kan man delta i en snapsprovning på den inglasade hölogen.

I Roslagen är det närproducerat som gäller. Skebo herrgård har utsetts till en krog i mästerklass av krogguiden White Guide.

Öregrund.

Roslagen präglas av närheten till havet och därför finns av naturliga skäl bra möjligheter till vattenaktiviteter så som fiske och

28

FOTO: GISELA NORÉN

Stillhet och äventyr i kontrast


FOTO: GISELA NORÉN

S TO C K H O L MMÄ LARDALEN

Rådhuset i Norrtälje.

29


S TOCK HOLMMÄL AR DAL E N Åtellet i Norrtälje.

FOTO: GISELA NORÉN

FOTO: GISELA NORÉN

paddling. Eller varför inte ta en fartfylld tur med RIB-båt? För den som vill se landskapet till fots finns Roslagsleden, en vandringsled som sträcker sig från Danderyd i söder till Grisslehamn i norr och den lite mer äventyrligt lagde kan klättra in i Upplands största grotta, Gillberga gryte. Grottan ska vara över 100 meter lång och enligt sägnen användes den som gömställe under ryssarnas härjningar i skärgården på 1700-talet. Q

Societetsbron, Norrtälje.

Snabbfakta Roslagen

• Vad som rent geografiskt räknas till Roslagen råder det delade meningar om, vissa menar att Roslagen omfattar alla gamla kustsocknar i Uppland, medan andra menar att benämningen Roslagen ska begränsas till kommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. 30

FOTO: GISELA NORÉN

• Utgörs av 13 000 öar.


ett världsunikt litet hotell Som en nyslipad juvel vid Mälarens strand mitt i Sveriges äldsta stad, endast 40 minuter från Stockholm och 15 min från Arlanda ligger 1909 Sigtuna Stads Hotell lika vackert som när hotellet uppfördes 1909. I dag ett exklusivt designhotell inrett i 30–50-talsstil och skandinavisk formgivning. Sveriges minsta femstjärniga hotell erbjuder exklusiva, skandinaviskt designade rum med Mälarvy, fem fantastiska mötesrum varav det största för upp till 60 personer, en välrenommerad restaurang och prisbelönt kök, pianolounge, bar, relax och bastu.

Tfn. 08 592 501 00, info@sigtunastadshotell.se www.sigtunastadshotell.se


S TO C K H O L MMÄ LARDALEN

NY mötesvåning

på Odenplan

33


S TOCK HOLMMÄL AR DAL E N I början av maj öppnade 7A ett helt nytt våningsplan för möten och event på Odenplan. – Vi har försökt tillgodose de behov som finns men som saknas på många ställen i centrala Stockholm, säger Pontus Esbo, marknadschef. TEXT: MALIN SVENSSON

när jag besöker 7A odenplan jobbar snickare, elektriker och inredare om vartannat med den sista finishen i deras nya våningsplan för möten och event. Det första som slår mig är ljuset jag möts av i loungen. Fönstren ligger tätt på rad och bjuder på en unik uppvisning av Odenplan och Odengatan som sträcker sig bort mot Östermalm. Med glaspartier och vikväggar blir hela utrymmet väldigt ljust, öppet och flexibelt. Den största lokalen har byggts i en oval form som påminner om en bandyrink, och har ett glastak som, vid soliga dagar som denna, tar in den klarblå himlen i rummet. – Vi har försökt tillgodose de behov som finns och har till exempel gjort stora biytor i direkt anslutning till mötesrummen. Där kan man ha sin egen registrering, fika och lunch och få en privat känsla även om det pågår flera evenemang intill, säger Pontus.

målgrupper som har behov av större ytor. Rummen är färre men mycket större och med breda korridorer och stora öppna ytor passar stället särskilt bra för minimässor, utställningar och branschdagar som kan övergå till festliga tillställningar på kvällen. En av våra projektledare kommer från mässbranschen och är dedikerad den typen av möten, säger Pontus.

Passar även mässor 7A finns sedan tidigare på Strandvägen och vid Stockholms Centralstation. Strandvägen är en stor paradvåning från sekelskiftet där de arrangerar allt från diskreta styrelsemöten till praktfulla bröllop. Lokalerna på Vasagatan inreddes 2011 i en modern, stramare stil och ligger intill Arlanda Express med ett läge optimerat för snabba möten. För tre år sedan öppnade 7A även konferensverksamhet i 50-talshuset på Odenplan och i somras fick de tillgång till det nya våningsplanet på 2 000 kvadratmeter. Därmed har möteslokalerna centrerats till ett ställe och ytan har blivit dubbelt så stor. – Med 7A Odenplan kan vi attrahera nya

34

Fest på terrassen Till 7A kommer man via två entréer. Den gamla ingången på Norrtullsgatan har fräschats upp och från Odengatan har en ny gallerialiknande glasad entré tagit form som leder upp till det stora mötesplanet en trappa upp. Längs baksidan av huset och med direkt ingång till flera av mötesrummen, ligger en stor terrass som tar upp till 200 minglande gäster. Och precis ovanför konferensplanet finns en nästan lika stor takterrass med samma unika vy som från fönstren nedanför. – Här ute kan vi servera kaffe, lunch och

middagar men vi kommer även hyra ut terrasserna separat för fester och event, säger Pontus. 7A har satsat på ett supermodernt kök som ligger i mitten av alla mötesrum. Därifrån kommer kockarna och servisen kunna hantera flera olika sällskap som kan bestå av flera hundra sittande middagsgäster samtidigt. – Här ska du kunna få en riktigt fin galamiddag, säger Pontus.

Fantastiskt läge 7A Odenplan ligger på gångavstånd från St Eriksplan där flygbussarna stannar, och på tio minuters promenad är du nere vid Centralstation. Odenplan är en viktig knutpunkt för lokaltrafiken med bussar och tunnelbana som inom några år utökas med pendeltågtrafik. – Och via en transporthiss når du ett stort parkeringsplan längst ner i huset. 7A Odenplan är helt fantastiskt även när det gäller kommunikationer, säger Pontus. Q


-QPHGTGPUHÒTRGTUQPGT Bara några minuter från centrum, i världens första nationalstadspark, ligger Aula Magna, Stockholms universitets stora möteslokal. Vår flerfaldigt prisbelönade anläggning är utformad för att erbjuda den optimala mötesplatsen för upp till 1200 personer. Lokalen kan även delas till två mindre salar med plats för 557 resp 637 personer. Här kan du anordna både riktigt stora arrangemang och små seminarier, allt under ett tak i magnifika lokaler.

YYYCWNCOCIPCUG

V id Mälaren, 1 mil norr om Eskilstuna, ca 1 timme från Stockholm.

We

T ips! 1700-tals maskerad med kanonsalut, vackra dräkter i rokokostil m.m:

Mondays året runt!

Året runt laddar vi alla måndagar med extra fina erbjudanden!

Konferens på Sundbyholms Slott!

www.sundbyholms-slott.se

016 - 42 84 00 Akivitetsförslag: Skattjakten, Agentuppdraget, vikingamiddag, 1700-tals maskeradbal, mordgåta, Slottskampen, ponnytrav, golf, hot spa utomhusbad, bastu, bryggflottar, strandaktiviteter m.m.


S TOCK HOLMMÄL AR DAL E N

Ny energi på

Klädd i en tunn marinblå bomullsrock med vita japanska tecken till ett par matchande tofflor, dras jag med i en känsla som är stilla och ödmjuk men samtidigt skärpt i sinnet. Jag bjuds på energidryck av lime, blodapelsin och grape och visningen av det nya Yasuragi börjar. En plats som vill väcka ny kunskap och nya insikter. – Vi vill att man ska få chansen att hitta tillbaka till sin energi och åka härifrån med ny kraft, säger Anna Spjuth, VD för Yasuragi. TEXT: MALIN SVENSSON

en halvtimmes resa från Stockholms Centralsstation når vi Yasuragi Hasseludden i Nacka, halvvägs ut mot skärgården där Finlandsfärjorna passerar så nära att man nästan kan känna draget i schlagerbaren. En total kontrast till det som möter oss. Vi åker igenom ett flertal traditionella japanska träportaler, torii, som anses hålla borta onda andar, innan vi är framme vid entrén. – Portalerna är typiskt japanska. De är helt nya och målade i rödaste falufärg. Japansk inspiration möter svensk tradition här och det är utmärkande för hela Yasuragi, säger Anna Spjuth. Nya temarum att mötas i Yasuragi har under de senaste åren byggts till med en ny hotelldel, sushirestaurang,

36


S TO C K H O L MMÄ LARDALEN

Yasuragi

De traditionella japanska stråmattorna tatami är sköna att gå på och precis som i Japan tar man naturligtvis av sig skorna innan man går in.

37


S TOCK HOLMMÄL AR DAL E N utökad spaavdelning och fyra temarum utifrån de senaste rönen kring lärandemiljöer. De nya rummen är inredda med livfulla färger och fototapeter som illustrerar både det gamla och moderna Japan. Ett av rummen visar den traditionella japanska teatern till blåa väggar och olikformade möbler i lila, rött och grått. Ett annat rum är inspirerat av den japanska Mangakulturen med cerise färger och möbler i svart plast. Ett tredje rum visar Shibuya, Tokyos mest trafikerade vägkorsning, som ihop med röda väggar ger enormt mycket energi. Det fjärde rummet är mer stillsamt med en fotovägg av en japansk trädgård. På golvet står små puffar och tebord som kan möbleras hur man vill. För att förhöja känslan i rummen har man lagt till passande dofter och ljud. – De flesta har inte ett Mangarum på kontoret. Vi kan med andra ord erbjuda något annat, säger Anna. De kan också erbjuda olika avbrott i mötet som gör mötesdeltagarna mer närvarande. Varför inte börja vistelsen med ett japanskt bad med tvagning? – Den typen av aktiviteter vet vi ger en ökad närvaro i nuet vilket i sin tur leder till mer närvaro i mötet. Man blir mer klartänkt och engagerad, säger hon.

Jämna energidepåer Ytterligare en trend som råder är mer fokus på mat och att maten vi äter ska innehålla rätt sorts energi. Fikatiden har förvandlats till energipauser. På Yasuragi är mötesdeltagarnas pausmeny i grund och botten rawfood som förstärkts med japanska smaker, allt för att hålla blodsockret på jämn nivå under dagen. – Vi har gjort om frukostbuffén med japansk inspiration i kombination med svenska frukostvanor som yoghurt och bröd. Ren japansk frukost med kokt vitt ris, fisk, misosoppa, nori (torkat rostat sjögräs) och grönt te är svårt att enbart erbjuda våra konferensgäster, säger Anna och ler. I spadelen finns 30 nyrenoverade rymliga behandlingsrum. Utanför har man byggt till nya varma källor i form av 40 graders uppvärmda bassänger som ligger sluttande i etage ut mot en omgivning av tallträd. – Arkitektens vision var att skapa en käns-

38

Temarum inspirerat av den japanska trädgården.

la av att man sitter i en naturlig källa i skogen, säger Kersti Olophsdotter, pressansvarig på Yasuragi. En bit upp finns också en ny bastu med kallpool utanför som man kan vada igenom med vatten upp till midjan. Trappan upp till bastun har medvetet gjorts ganska smal, att gå långsamt är ett sätt öka närvaron. Här uppe ligger också en ny ljuddämpad och rostillande lounge med panoramafönster som ger vy över trädtopparna och Stockholms inlopp. – På kvällen lyses tallarna upp av ledbelysning och det blir helt magiskt, berättar Kersti.

Japansk tvagning på rummen Hotelldelen på Yasuragi har byggts till med 27 nya rum. Denna del har fått en lång korridor i ljusaste furu med belysning underifrån och med grus längs sidorna. Känslan blir som att gå i en lång trädgårdsgång med den gröna tallmon utanför fönstren. Här gör sig också det långsamma påmint, man varvar ner automatiskt i denna korridor. Rummen är rakt igenom japansinspirerade med futonbäddar, nedsänkta matplatser, vågmönstrade tapeter och badrum med möjlighet till japansk tvagningsritual. Sviten har till och med en japansk trädgård inomhus. Samtliga nya rum ligger ut mot det för dagen solglittrande vattnet med utsikt över Lidingös spets och in mot Stockholm. Så vackert. Så rofyllt. Så energigivande. Q

Stora Loungen.

Mangarummet.


8SSWĂ&#x2039;FN0RUQLQJWRQ+RWHONRQIHUHQVLKĂ&#x153;VW .RQIHUHUDHWWVWHQNDVWIUĂ&#x152;Q6WRFNKROPVSXOVPLWWSĂ&#x152;OXJQDÂżVWHUPDOP 9LKDUJUXSSUXPRFKVWĂ&#x153;UUHNRQIHUHQVORNDOHUVRPNDQWDXSSWLOOSHUVRQHU 3ULVHUIUĂ&#x152;QVHN

0 2 5 1 , 1 * 7 2 1  + 2 7 ( /  6 7 2 & . + 2 / 0  & , 7 <  1\EURJDWDQ7HOHIRQ7EDQDÂżVWHUPDOPVWRUJ (SRVWVWRFNKROP#PRUQLQJWRQVHZZZPRUQLQJWRQVHVWRFNKROP

Arbetets museum

*E^IV6IWXEYVERK /SRJIVIRW*PIQMRKKEXER

i hjärtat av NorrkÜpings industrilandskap

Konferens kryddad med kultur 75 minuter pr ise xe mp el Konferenslokal, frĂĽn Stockholm mĂĽ ltider och hotellĂśvernattning med tĂĽg

1 508:-/p exkl moms

Vi har lokaler fĂśr 5â&#x20AC;&#x201C;200 personer.

HÜr av dig sü berättar vi mer! Tel 011-23 17 00 konferens@arbetetsmuseum.se

Mötas, träffas, umgås! Mitt på kungsholmen :MPPHYZIXEQIV8IP FSORMRK¾IQMRKKEXER$JE^IVWI`[[[JE^IVWI¾IQMRKKEXER


En KonferensVärlden Promotion

De många möjligheternas i Stockholm

magasin Längst ut på en pir i Frihamnen, men ändå bara tio minuter från Stureplans myller, ligger en av Stockholms största konferenslokaler. I Magasin 9 anordnas såväl konstmässor som julfester och strandpartyn, allt enligt devisen ”ingenting är omöjligt”.

genomföra sitt event. Annorlunda catering offererar dock gärna sina tjänster efter kundens alla tänkbara önskemål. – I Magasin 9 ändrar vi skepnad efter kundens behov. Ena dagen kan vi ordna konstmässa här, och den andra en internationell produktlansering, eller kanske en stor Hawaiifest med Steel Band på en sandstrand med en massa solstolar.

Stora grupper välkomna 9 ÄR EN AV Stockholms största eventanläggningar, och passar lika bra som eventhall och festlokal för galamiddagar, som för inspelningar och filmproduktioner. Den gigantiska lokalen med över 2 400 kvadratmeter golvyta är inredd med allt som behövs för en lyckad fest, konferens eller mässa. – Tanken är att man ska kunna genomföra i stort sett alla typer av event här. Stora arrangemang handlar ofta om att skapa en speciell upplevelse eller känsla, så det är viktigt att magasinet är flexibelt och kan formas till såväl något extraordinärt som till en typisk konferenslokal, berättar Johan Tornblad, som driver Annorlunda catering som hyr ut lokalen.

MAGA SI N

Konstmässa eller Hawaiifest Här kan man ansöka om eget serveringstillstånd och fritt välja cateringfirma, allt för att kunden ska ha full frihet att välja själv hur man vill 40

Magasin 9 vänder sig till konferensgrupper från ungefär 300 personer och upp till drygt 2 000 gäster. – Möbleringen i lokalen är flexibel, och det ger stor valfrihet gällande sittning. Förutom traditionell konferenssittning, kan man välja att sitta i soffor och fåtöljer, eller kanske bada i bollhav. Precis utanför dörren – mot vattnet i Frihamnen – har man dessutom tillgång till ytterligare nästan 1 200 kvadratmeter nybyggd kajyta, där det går bra att sätta upp tält eller kanske ankra upp ett stort fartyg om det skulle behövas för konferensen…! – Närmare seaside än så här kan man knappast komma, avslutar Johan Tornblad med ett leende. Q

Mer information om Magasin 9 finns på www.magasin9.se


C

H

: S EF S H GT C N S K BE KÖ R E Y N OF T S I R

O

N

HÄNGMÖRAD KONFERENS I HERRGÅRDSMILJÖ =\[S\UI\^IKSZITWSITMZWKPQV[XQZMZIVLM IS\Q^Q\M\MZM`MUXMT^Q[qTO[INIZQ

1230:-

NZsV

l^MZVI\\VQVOQMVSMTZ]UTWSITÅSINZ]SW[\T]VKPWKP\ZMZq\\MZ[UQLLIO 8ZQ[M\qZM`ST][Q^MUWU[

___ZWVV]U[M


FOTO: LISA BJÖRNER

KI C K -OFF

42


På korståg

mot slentrianmässiga

kick-offer Äventyrliga aktiviteter och spännande resmål i all ära – men viktigast i kickoff-sammanhang är ändå förberedelserna och uppföljningen. Sofi Franzén är VD för en av Sveriges största eventbyråer och vet vad hon snackar om. KonferensVärlden har fått ta del av hennes recept på en lyckad kick-off. T E X T : FA N N Y W E S T I N

dags att samla trupperna inför en nystart eller kicka igång ett nytt projekt? Anledningarna till att anordna kickoff kan vara många men frånsett vilka de är och oavsett om man tar hjälp av en byrå eller själv står för planeringen, finns det vissa saker man bör ta i beaktande. Sofi Franzén på eventbyrån Eventyr har erfarenhet av allt från mindre arrangemang till storföretagskick-offer med tusentals deltagare från hela världen. Men hela Eventyrs koncept kan egentligen kokas ner till en kort och koncis mening: – Missionen är att frälsa näringslivet från dåliga möten. Det hela började 1995. Sofi var 23 år och efter att ha ”säsongat” i Åre startade hon tillsammans med Kristoffer Schjött Quist (numera kollega) ett eventföretag – trots att be-

nämningen eventföretag inte ens fanns då. – Vår idé var att ordna skidkonferenser, men vi förstod ganska snabbt att företagen vi vände oss till behövde hjälp med att sätta ihop arrangemang för deras kunder. Vi började då skapa event med olika aktiviteter, föreläsare och middagar. Efteråt fick vi alltid minst en ny förfrågan och på så sätt växte vi som företag.

Eventbyrån fixar logistiken Enligt Sofi är A och O i planeringsstadiet inför en kick-off att verkligen analysera vad man vill få ut av att träffas. – Vissa kunder kan säga ”vi har alltid gjort så här” och sedan kan de inte riktigt svara på varför. Men det är jätteviktigt att tänka efter före, vilka resultat man vill uppnå. Eventyr kommer in i bilden och styr upp

Sofi Franzén Gör: VD för eventbyrån Eventyr. Ålder: 41 år. Familj: ”Världens snyggaste man” och två barn. Bor: I villa i Sollentuna. Gör en ledig dag: Är utomhus, tränar, umgås med familj och vänner och äter gott. Ofta gör jag lite för mycket när jag är ledig.

43


KI C K -OFF allt från innehåll till kringarrangemang – en viktig uppgift är att se till att logistiken flyter på. – Som deltagare ska man inte behöva stå i långa köer, varken till kaffet eller till hotellincheckningen. Vi checkar in tusen personer på en kvart i stället för att det tar två timmar som det annars kan göra.

Undvik upptrissade förväntningar Numera har Eventyr 2 000 svenska och internationella företag i sitt kundregister och närmare hälften av alla arrangemang är förlagda utanför Sveriges gränser. Vissa så långt borta som i Sydafrika, Brasilien och Kina – men oavsett geografisk plats finns det vissa saker man bör tänka på för att skapa en givande kick-off. – Ledningen måste vara tydlig i kommunikationen redan i inbjudningen, exempelvis om man ska förbereda sig på något särskilt sätt, eller något så enkelt som hur man ska packa. En klassisk fälla är att skapa för stora förväntningar hos deltagarna. – Skriv inte att de ska ta med sig pass om ni inte ska åka utomlands. Och skriv inte att det är en hemlig artist som ska uppträda om det inte verkligen är Abbas återförening eller något lika stort. Ha gärna överraskningar, men kommunicera dem inte i förväg, menar Sofi.

Från skrytevent till fokus på mål Mycket vatten har flutit under broarna sedan Eventyr startade och många olika trender har avlöst varandra. Från IT-boomen i slutet av 90-talet, då många företag försökte bräcka varandra i dyra middagar och äventyrliga arrangemang för att nu i stället fokusera mer på hur man ska nå sina övergripande mål – en utveckling Sofi välkomnar. Eventyr har arrangerat otaliga kick-offer under årens lopp, och Sofi berättar om några arrangemang hon minns extra väl. – Till ett företag som ville skapa bättre sammanhållning gjorde vi en kick-off på Svalbard. Först var det övernattning i den ryska gruvstaden Barentsburg och sedan avslutade vi med fine dining och vinprovning på Europas nordligaste gourmetrestaurang. Vi hade anlitat Ola Skinnarmo

44

Så ordnar du en lyckad kick-off: • Låt deltagarna vara delaktiga, både i mötet och i resten av programmet, i stället för att bara servera ett färdigt budskap. • Undvik att låta bra idéer rinna ut i sanden och var tydlig med vems ansvar det är att sedan ta tag i det som har beslutats under kick-offen. • Nämn inte ”hemliga överraskningar” (som lätt trissar upp förväntningarna) i inbjudan. Var tydlig i utan att avslöja allt.


”Som deltagare ska man inte behöva stå i långa köer, varken till kaffet eller till hotellincheckningen.”

• Undvik powerpoint-träsket under mötesdelen. 200 powerpointsidor är för mycket! • Använd restiden till att teambilda eller diskutera i grupper. • Tänk på att möten och kick-offer är viktiga i framgång – men är ännu viktigare i motgång och i ekonomiskt svajiga tider.

45


KI C K -OFF

FOTO: LISA BJÖRNER

”Det brukar vara är svårt att få till

46


lyckat att göra något som på egen hand.”

som ciceron och sista dagen, på skoter, såg vi en stor isbjörn. Alla var väldigt nöjda. Till ett datorspelsföretag byggde Eventyr upp hela miljöer i Spanien, hämtade från deras spel, med olika utmaningar de skulle klara – ett exempel på hur man kan koppla ett event till verksamheten. Slutligen nämner Sofi en kick-off till ett bolag som strävade efter att bli bättre på att ”få till affärer”. Temat fick bli powerplay och kick-off-deltagarna fick köra en hockeyturnering på Hovet i Stockholm med riktiga hockeyproffs. – Det var en stor internationell kick-off och det kom människor från hela världen. Det var många som inte var inte jättevana vid skridskor och is men alla tyckte att det var väldigt roligt och spännande. Det brukar vara lyckat att göra något som är svårt att få till på egen hand. Q

47


3x kick-off

Sugen på en kick-off i anrik miljö präglad av ny teknik? Då är Visualiseringscenter C rätt val.

1

Ge nyfikenheten fritt spelrum Mer än hälften av kroppens sinnesceller sitter i ögat och synen är vårt viktigaste sinne för att förstå och uppleva vår omgivning. Visualisering, att på digital väg göra det vi ”egentligen inte kan se” synbart är ett effektivt sätt att förmedla allt från avancerad forskning till nervkittlande rymdresor. T E X T : FA N N Y W E S T I N

intill motala ström i Norrköpings gamla industrimiljö ligger Visualiseringscenter C. Här bedrivs världsunik forskning inom området – men här finns framför allt en ambitiös utställningsverk-

48

samhet präglad av interaktivitet och installationer. Men vad menas då med visualisering? – Det är ett sätt att visa det vi inte kan se eller tolka med blotta ögat och med datorgrafikens hjälp kan vi göra det begripligt eftersom vi har lättare att förstå och ta in information via bilder än på annat sätt. Man kan till exempel visualisera kroppen och gå in och titta hur den ser ut på insidan, berättar Therese Eklöf, som är VD.

Titta på film i 360 graders vinkel Här finns också en den så kallade domen, en kupolformad ”bioduk” i 360 graders vinkel – den tekniskt mest avancerade i sitt slag i norra Europa. Perfekt om man vill imponera på företagskunder eller kick-off-deltagare med en ny produktlansering. Eller

varför inte luta sig tillbaka och ta del av en ”liveresa” i rymden? Centret erbjuder också besökarna att agera stadsplanerare i ”Urban explore” – en stadsmodell i 3D där man kan testa att placera in nya byggnader. I slutet av maj är det premiär för en egenproducerad film om rymden och dito utställning där man som besökare kommer att kunna ta del av en astronauts vardag med allt från tyngdlöshetsträning till en guidad tur inifrån en rymdstation, allt i sällskap av Christer Fuglesang. Q

Snabbfakta Visualiseringscenter C Plats: Norrköping Kapacitet: Tar emot upp till 400 kickoffdeltagare. Äta: Husmanskost med tyngdpunkt på lokalproducerade och ekologiska varor.


Prägla nästa kick-off med närhet till tivoli och lekfulla aktiviteter. Ha kul och upptäck nya sidor hos dig själv och dina medarbetare!

2

Hemtrevligt i anrik skeppsmiljö Champagneprovning med utsikt över Kungliga Djurgården? Eller kanske grillkväll ute på däck med fri sikt över Stockholms inlopp? På Fyrskeppet på Biskoppsudden får gästerna ta del av Stockholm när det är som bäst. T E X T : FA N N Y W E S T I N

låt er inte avskräckas av att denna gamla donna som för 25 år sedan låg på havets botten. Efter att ha hissats upp, byggts om och fungerat som flytande privatbostad under ett antal år, välkomnar Fyrskeppet sedan i fjol företag att anordna kick-offer och events här. I den hemtrevliga salongen finns det plats för 40 sittande gäster och i fyrtor-

net, tio meter upp i luften, kan ett gäng på dryga tiotalet konferera i lugn och ro med panoramautsikt i 360 graders vinkel. – Visst är det väldigt trevligt med herrgårdar och slott men vi rekommenderar alla som vill göra något lite udda att komma hit, berättar Rolf Tönnesen som är ägare och eventansvarig.

eller lämnar av på pontonen, och på pontonen finns för övrigt också möjlighet att hålla större event. – Det är perfekt om man ska göra en produktlansering och vill bjuda in kunder. Här planerar till exempel ett företag, som inför lanseringen av en ny bilmodell, att lyfta över bilen och hålla själva avtäckningen där, avslöjar Rolf. Q

Kunglig skog och kluckande hav Med närheten till Djurgårdens gröna ängar och Östersjöns inlopp kan man med fördel utnyttja den omgivande miljön och kombinera en tjusig candle light-dinner med en tur på vattenskoter, dykning, en luftballongsfärd eller varför inte en traditionell brännbollsmatch i all enkelhet? Vill man däremot slå på den lite större trumman kan man chartra en helikopter som hämtar upp

Snabbfakta Fyrskeppet Plats: Biskopsudden på Djurgården i Stockholm. Kapacitet: 40 personer ombord på båten och 250 personer på den intilliggande pontonen. Äta: Hyr in kockar som lagar mat ombord alternativt att beställ catering från exempelvis Pontus-gruppen.

49


3x kick-off

3

Teambuilda med lego Dags att väcka liv i en gammal barndomsdröm? På Legoland i Danmark finns möjlighet att kombinera nytta med nöje – här kan man på ett lekfullt sätt skapa starkare sammanhållning och lösa problem genom legobygge med kollegerna. T E X T : FA N N Y W E S T I N

det är kanske få tillfällen då det känns helt legitimt att som vuxen, och i arbetskamraternas närvaro, sätta sig och bygga med legobitar – men inom ramarna för Hotell Legolands kick-offverksamhet är det fullt tillåtet. – I början kan folk tycka att det är lite lustigt, ”Ska jag som är vuxen bygga med le-

50

go?” Men när de väl har börjat är de svåra att stoppa, berättar Mads Keblovszki på Hotell Legoland.

Släpp loss kreativiteten Konceptet “business & bricks” är en workshop på allt från 20 minuter till en heldag där deltagarna får lösa olika uppgifter, antingen i par eller i större grupper. Det kan vara att utifrån en minimodell, utan instruktioner, bygga en enmeters legofigur, eller att med ”viskleken” försöka skapa en legokreation baserad på en originalbeskrivning som under vägens gång modifierats – allt i syfte att på ett lustfyllt sätt utveckla kommunikationen i gänget. Nöjesparken Legoland har, liksom hotellet, funnits sedan 1968 och här kan man ströva runt i en rad olika fantastiska miniatyrvärldar. Hur många legobitar som har

gått åt för att skapa detta Mecka för legoentusiaster är oklart, men klart är att den största figuren – presidenterna på Mount Rushmore – tog hisnande 1,5 miljoner legobitar och 40 000 duplobitar i anspråk.Q

Snabbfakta Hotell Legoland Plats: 3 km från Billunds flygplats i Danmark, 40 minuter från Köpenhamn. Kapacitet för konferenser: 2 auditorium samt 31 mindre rum och 199 hotellrum. Äta: Ät en galamiddag i det kungliga palatset i kärnan av Legoland eller en gourmetmiddag i sällskap av hajar i Legolands egen undervattensvärld.


Sveriges bästa sparitual 2013. Tvü nya restauranger 2013. Var är du 2013?

 \INFO YSBSE\WWWYSBSE

:Ă&#x2020;POSQQIRXMPP WSQQEVIRTĂ&#x201E;7ZIVMKIW LĂ&#x2020;VPMKEWXILSXIPP

_LQIR#VWUDQGEDGHQVH_ZZZVWUDQGEDGHQVH


Kick-offGuiden NORRA LATIN & FOLKETS HUS

0|WHQPLWWL9lWWHUQ

Kickoff, konferens eller uppstartsmรถte? 50 inspirerande mรถteslokaler. Mitt i city. www.stoccc.se

ZZZZLVLQJVRVH

( , C 8SSOHYHQNYlOOLVDQQGHFNDUDQGDWLOOVDPPDQVPHG GLQDYlQQHUGlUQLDOODlUGHODNWLJD 6DPWLGLJWVRPQLlWHUHQJRGPLGGDJRPJHVQLDY LQWULJHUVRPUHVXOWHUDULPRUG'HWEOLUHQNYlOOPHG P\FNHWKXPRURFKVNUDWW .DQVNHlUGHWGXVRPlUP|UGDUHQ 3DVVDUJUXSSHUPHOODQSHUVRQHU 3ULVHUHOOHUI|UWYnUlWWHUVPLGGDJ .DQERNDVLDOODVWlGHULKHOD6YHULJH

7lYODLODJLQnJRQDY *|NERHWVDOODDNWLYLWHWHU NYPLQRPKXV )HPNDPS)nQJDUQD 3DLQWEDOO   8SSGUDJSn6WDQ )RONUDFH     *R.DUWSnYDWWHQ

_ZZZPRUGP\VWHULXPVH

_ZZZJRNERHWVH

Heldagskonferens 395 kr

ex. moms

Alltid nybakat fika frรฅn vรฅrt eget bageri! Ljusa och moderna lokaler mitt i centrala gรถteborg! Avsluta konferensen med att utmana kollegorna eller slรฅ chefen i en 3- eller 5-kamp! S T A R | B OWL ING | 5-KA MP | BAR | RESTAURANG | K ONFERENS | W W W .STARBOW L I N G.S E ODINSG A T A N 8 | 41 1 0 3 Gร–TEBORG | TEL. 031- 15 52 50 | I NFO@STARBOW LI NG .S E

52


KUL HALVDAG MED GRUPPSTĂ&#x201E;RKANDE AKTIVITET, VARM VĂ&#x201E;LKOMSTMACKA & GRILLMIDDAG I STOCKHOLM SKĂ&#x201E;RGĂ&#x2026;RD

:79m9oms Ex

Ă&#x201E;ventyrens Ă&#x2013; Telefon: 08-540 881 16 www.aventyrenso.se 45 min frĂĽn Stockholm C â&#x20AC;&#x201C; Gäller grupper min: 20 personer

â&#x20AC;?Om det fanns en guldbagge fĂśr svenska hotell skulle SĂĽstaholm ha fĂĽtt den.â&#x20AC;?

Kick-off i slottsmiljĂś - 70 minuter frĂĽn Stockholm

Sundbyholms Slott!

KundomdĂśme frĂĽn Tripadvisor.

016 - 42 84 00 www.sundbyholms-slott.se

97 rum, 160 bäddar Festlokal: 10-280 pers Konferens: 3-250 pers

.LFNRIISn

%lFNDVNRJ6ORWW 9LHUEMXGHUHQXQLNPLOM|I|U NRQIHUHQVHUUHSUHVHQWDWLRQ IHVWHURFKNLFNRIIHU (WWN|NYlUWDWWSU|YD +RWHOO UXP .RQIHUHQV5HVWDXUDQJ )HVW.LFNRII+HOJSDNHWDYROLNDVODJ %DUXPVYlJHQ)MlONLQJH7 ZZZEDFNDVNRJVORWWVHLQIR#EDFNDVNRJVORWWVH

FĂśrr bodde mĂĽnga prisbelĂśnta skĂĽdespelare pĂĽ SĂĽstaholm Hotell & Konferens, eller HĂśstsol som det hette pĂĽ den tiden. Numera delar vi ĂĽrligen ut ett scenkonstpris till deras ära. Själva tycker vi att det absolut ďŹ naste pris vi kan fĂĽ är nĂśjda gäster. Vi är extra stolta Ăśver att ha utsetts till Travellers Choice 2013 av Tripadvisors användare i kategorierna Top 25 hotels in Sweden och Top 25 hotels in Sweden fĂśr bästa service.

Kurera, inspirera & konferera!

SĂ&#x2026;STAHOL MS ALLĂ&#x2030; 1 2 +46 510 194 00 INFO SASTAHOL M .SE W W W.SASTAHOL M .SE TEL:

Kurhotell â&#x20AC;˘ Konferens â&#x20AC;˘ Spa

0515-432 00 â&#x20AC;˘ www.kurortenmosseberg.se 53


En KonferensVärlden Promotion

Nära men exotiskt på

Wisby Strand Med havet som närmaste granne i världsarvsstaden Visby, och i ett toppmodernt hus med fasader av glas, kan förutsättningarna inte vara bättre för en inspirerande och lyckad konferens. På Wisby Strand Congress & Event bygger man vidare på en lång gotländsk mötestradition.

54


En KonferensVärlden Promotion

var Gotland en viktig mötesplats för besökare från när och fjärran, och många viktiga beslut har fattats genom seklerna här i Rosornas stad. År 2007 invigdes Wisby Strand Congress & Event och traditionen förs nu vidare i denna vackra och funktionella mötesanläggning, med havet på ena sidan och Almedalen och ringmuren på den andra. – Att åka till Gotland är lite som att komma utomlands. Naturen är annorlunda och bebyggelsen har sin egen stil, och de flesta besökare upplever ön som ganska exotisk. Men med en flygtid på 30 minuter från Stockholm, och med direktflyg från såväl Malmö som Göteborg, är det numera väldigt enkelt att ta sig hit, konstaterar VD:n CarlJohan Stålhammar. På Wisby Strand Congress & Event är man van att anpassa sig till de flesta typer av önskemål och här har man genomfört alltifrån företagskick-offer och riksidrottsmöten, till internationella rymdkonferenser och politiska seminarier. I den storslagna glasbyggnaden välkomnas såväl mindre sällskap (från ungefär 30 personer) som stora grupper om upp till 1 000 deltagare.

REDAN PÅ MEDELTIDEN

Europas bästa beach club Under de senaste åren har Wisby Strand Congress & Event fått en rad fina utmärkelser. Bland annat har man, tack vare sitt fantastiska kallbadhus, utsetts till Europas bästa Beach Club av den brittiska tidningen Sunday Mail, men också till den mest inspirerande mötesplatsen i Norden av besökarna på TUR2010. – Vårt unika läge precis mellan havet och Almedalen, och med världsarvsstaden Visby

med alla sina pittoreska gränder runt hörnan, skapar ett bestående intryck hos våra gäster.

Stor utställningsyta Men det är naturligtvis mer än bara läget som gör att konferensbesökarna uppskattar Wisby Strand. Anläggningen förenar estetik och funktionalitet och i de 14 ljusa och ändamålsenliga lokalerna har man noga planerat akustik och ventilation, och i alla rum finns naturligtvis den senaste tekniska utrustningen. Dessutom finns drygt 1 300 kvadratmeter utställningsyta i direkt anslutning till konferenslokalerna. – Vi är mycket flexibla och kan anpassa lokalerna efter kundens behov. Exempelvis jobbar vi mycket med tyger, växter och ljus och kan på så sätt skapa mindre rum i de stora rummen för att få dessa att kännas mer intima, berättar Carl-Johan Stålhammar.

Tre egna restauranger På Wisby Strand Congress & Event finns också tre egna restauranger som serverar vällagad mat med utgångspunkt i alla de fina närproducerade råvaror som Gotland kan erbjuda. Anläggningen är öppen året om och många är de företag och organisationer som har upptäckt att Gotland och Visby har fantastiskt mycket att erbjuda även under vinterhalvåret. Och under den period då andra konferensanläggningar ofta inte har så stor beläggning – i juli – jobbar man för fullt på Wisby Strand Congress & Event. Detta eftersom många partier, organisationer och företag gärna förlägger sina möten och seminarier under den politiska Almedalsveckan till det vackra glashuset nere vid vattnet. Q

Mer information om Wisby Strand finns på www.wisbystrand.se.

55


M ÖT ESTREN D ER Även om det inte syns utanpå så kroknar de flesta av att sitta stilla i dagslånga möten som energifylls med kaffe och sockersöta kakor. Hjärnan blir både uttråkad och trött. Inom hotellkedjan Radisson Blu ser man till att hålla huvudet i trim på konferensdeltagarna hela dagen. T E X T : M A L I N S V E N S S O N

Rätt atmosfär för den kreativa för två år sedan öppnade Stockholm Waterfront Congress Centre, ett flaggskepp inom Radisson Blu, speciellt utformat för allt från stora evenemang till mindre möten. Här bredvid Stockholms Centralstation finns ett konferenscenter med mässlokaler, auditorium och flera konferenshallar med över 30 mötesrumsvarianter. I ett av rummen sjunker man ner extra bekvämt i stora orange puffar på golvet. En av väggarna är målade som en griffeltavla med svart magnetfärg som man kan skriva och fästa saker på. En bit upp på väggen står det ”Orange: motivating, stimulating, energetic, creative, successful.”. Med flexibel möblering, olika färger i rummet och möjlighet att hålla i presentationer på olika sätt, tar rummet hänsyn till våra olika lärstilar och stimulerar samtidigt hjärnan till nytänkande.   Rum för nytänkande Rummet kallas för Brain Box. Det kan inte bokas utan är tänkt att användas som ett inslag under dagen. Företagen använder rummet för alla möjliga ändamål, från gruppstärkande övningar till att utforma nya strategier. Med nedtonad belysning och ”mood”-musik kan det också bli ett skönt avslut här efter en intensiv mötesdag.  Inom Radisson Blu har man satsat mycket på att förbättra mötets innehåll med aktiviteter men det är inte meningen att ta bort eventbolagens funktion för det. – Vi jobbar ofta med dem men vi är bäst på våra lokaler och kan på så sätt ge konsultation till ännu bättre mötesupplägg, säger

VD:n Sam Holmberg.   Sam Holmberg har varit med från allra första början i planeringen av den mäktiga Waterfront-byggnaden. Han har hämtat inspiration från de amerikanska kongresshallarna som ofta är hotelldrivna, till skillnad från de ofta fristående europeiska byggnaderna. – Gästerna uppskattar hotellkulturen och det har jag tagit med mig hit. Vi har också tagit hänsyn till vilka behov de har genom att förekomma dem med ett nytt möteskoncept, säger han. Möteskonceptet ska stimulera till bästa tänkbara arbetsmiljö för hjärnan. Förutom att skapa kreativa lokaler, har de utvecklat maten med rawfood-experten Erica Palmcrantz som ambassadör. Den ska bidra till en jämn blodsockernivå under dagen. Rätt mat vid rätt tidpunkt ger bättre koncentration, kortare reaktionstider och mindre stress. De arbetar också aktivt för en renare

miljö med koldioxidfria möten. Ny användarvänlig teknik och Wi-Fi i hela huset ska underlätta för den som har möte. – Flexibilitet är vårt nyckelord, sammanfattar Sam.

Friare mötesformer Hur möter man då framtidens krav med en ny generation som inte kommer acceptera att sitta i ett konferensrum hela dagarna? Sam tror att sociala medier kommer påverka oss ännu mer framöver. – Vi kommer vilja vara ännu mer sociala när vi väl ses och därför blir det som händer runt mötet viktigare. Brain Box-rummet är ett exempel som blivit så populärt att vi kommer göra ett till sådant rum här. Att lyfta fram maten är ett annat. Vi förbättrar vårt möteskoncept ständigt och det är spännande att hänga med i utvecklingen, säger Sam. Q

Brain Box finns på följande Radisson Blu-hotell: Royal Viking, Arlandia, Sky City, Strand, Malmo och Gothenburg. 56


M ÖT E STREND ER

hjärnan

”Thinking inside the box” Principer för Mötesrummet Brain Box: 1. Utformat för att uppmuntra och inspirera nytt och kreativt tänkande. 2. Flexibla och icke-traditionella möbler och mötesrumsinredningar. 3. Ett rum som enkelt kan omvandlas till ett konventionellt mötesrum. 57


Vi bokar dina konferenser, kickoffs, möten, events och utbildningar. Du når Sveriges alla hotell- och konferensanläggningar genom oss. Vi bokar även utlandskonferenser och förser er med förslag på destinationer, utflykter och flygbiljetter. Vi hjälper dig med konferensadministration inför en större konferens eller kongress. Vi bokar även talare, artister, underhållning och aktiviteter – för ett komplett möte! Kontakta ett personligare bokningsbolag för din nästa konferens!

08-540 233 90 info@svenskmotesdesign.se www.svenskmotesdesign.se


UTLAND

Sankt Petersburg

får nytt mäss- och kongresscentrum

Ryssland rustar för att bli ännu bättre på mässor och kongresser och Sankt Petersburg blir porten till satsningen. Den gamla kulturstaden inviger sin toppmoderna anläggning Expoforum 2014. T E X T : BJ Ö R N L E N N E S T I G

och två byggnader för affärscentrum på 25 000 kvadratmeter. Hiltonkedjan bygger två hotell med totalt 440 rum, därtill kommer en konserthall för 10 000 åskådare och en ny sportanläggning. Expoforum ligger inte heller långt ifrån de välbesökta kejserliga palatsen Pushkin och Pavlovsk. De ryska myndigheterna ser det som ett naturligt centrum för affärer och turism. Sverige är en av de fem största investerarna i Ryssland, potentialen är betydande.

expoforum i Sankt Petersburg blir den största mässanlägg-

Svenskt samarbete

ningen i nordvästra Ryssland när den är klar nästa år. Den är centralt placerad på en höjd i södra delen av staden. Etableringen ligger bara en halvmil från flygplatsen Pulkovo, som kommer att expandera. Satsningen på mässan sker stegvis. 2018 ska den vara helt klar.

I samband med svensk-ryska överläggningar hos ryska handelsrepresentationen i Sverige våren 2013, förklarade Rysslands industrioch handelsminister Denis Manturov att han ser mässor och event som en stor gemensam industri. Expoforum har besökt den svenska mässnäringen och fört samtal om eventuellt samarbete. Samtidigt försöker Expoforum och ett rederi att samarbeta om en visumfri vistelse i Sankt Petersburg under tre dygn.Q

Många funktioner i ett Expoforum blir ett mångfunktionellt mässcentrum med sex mässhallar som omfattar totalt 100 000 kvadratmeter. Här byggs också ett kongresscentrum med plats för 3 500 deltagare, 40 möteshallar

59


UT L A ND

Cocktailproffset som blev femstjärnig hotelldirektör Peter Reischl bestämde sig tidigt för att resa och upptäcka världen. Med en pappa i restaurangbranschen valde han samma spår och utbildade sig till kock, servitör och bartender på Restaurangskolan i Alingsås. Idag är han hotelldirektör på femstjärnigt hotell i Istanbul. TEXT: MALIN SVENSSON

som ung var peter reischls största intresse att resa och upptäcka nya kulturer. Något som han gärna kombinerade med jobb. Ett år var han i Sankt Petersburg och jobbade som barchef över en restaurang, ett kasino, en cocktailbar och ett diskotek. Ett annat år var han i Dominikanska Republiken, drev Pedros bar och blev proffs på att blanda karibiska drinkar. – Jag har alltid varit målmedveten men målen har sett olika ut. Att jobba i bar och resa var det bästa jag kunde tänka mig då, säger Peter. Flera år senare kom han till Ramada Sport Hotel i tyska skidorten Garmisch-Partenkirchen för att börja sitt nya jobb som assistant food and bevarage manager. Jobbet blev en hård skola med en ovanligt pedantisk hotellchef. Varje morgon fick han

60

börja med att kratta bort löv från grusgången till hotellet. – Men jag lärde mig mycket också, framför allt att sköta det administrativa. Det var då jag insåg att om jag ska komma någonstans i den här branschen är det den här vägen jag måste gå. Efter några år hade jag min första tjänst som Director Food & Beverage på ett Marriott-hotell i Leipzig. Det var den elaka chefen som tipsade mig om det. Det är 13 år sedan nu och Peter är kvar inom Marriott, en gigantisk koncern med 3 700 hotell i 74 länder. Med ganska snabba rörelser har han hunnit med jobb både på Mallorca, i Lissabon, Algarve och Paris. De senaste två åren har han varit hotelldirektör på Marriott Hotel Asia i Istanbul. – Det som drivit mig att flytta till nya länder är intresset att möta nya människor och kulturer. Men utmaningen är densamma överallt - att fylla hotellet och se till att gästerna och medarbetarna är nöjda. Märker du någon skillnad i sättet att mötas på i de olika länder du jobbat i?

– Det är en svår fråga eftersom branschen utvecklas hela tiden och jag hinner flytta men allmänt kan jag uppleva att möten har mer social prägel här i Sydeuropa. Man visar mer känslor och skapar en mer personlig kontakt med varandra i affärslivet. Det gör inget om det går en halvtimme till att pussa på varandra och prata om hur familjen mår. Det är del av hur man gör affärer här. I norra Europa är vi mer rakt på sak.

På vilket sätt skiljer sig matkulturen tycker du?

– Generellt får maten allt större fokus. Den största skillnaden är nog frukosten. Ställ en korg med croissanter och kaffe i Frankrike så är det bra. Samma sak i Spanien och Portugal. Lunchen ska också vara lätt. I Turkiet däremot är det tvärtom. Där vill man ha en bred buffé. Hälsoaspekten är viktig men om det inte är tillräckligt med mat så kommer de inte tillbaka. Då upplevs det som snålt gentemot de gäster man har med sig. Varje land har sin mat och lokala kultur att erbjuda och den ska man utnyttja tycker jag. Hur har gästernas behov förändrats?

– Pauserna har förändrats i och med nya telefoner och surfplattor. Många gånger har de inte tid att sätta sig i restaurangen och får vi anpassa oss genom att till exempel servera mat på stående fot istället. Man har också högre krav på variation. Nyligen hade vi en svensk företagsägare här under några dagar med 60 konferensgäster. Hans önskan var att slippa lunchbuffén så istället gjorde vi paninisandwich som serverades utanför träningsrummet en dag. Nästa dag tog vi in dem i vårt kök, bjöd på ett glas vin under tiden som kocken bakade pizza till dem. Tredje dagen delades baguetter ut av kocken som klätt sig med basker på sned och röd näsduk runt halsen. Jag tror det är viktigt att vara innovativ i det enkla. Man kan aldrig hitta något som passar alla hela tiden men genom variation kan alla hitta något som passar någon dag.


UTLAND

Peter Reischl har sin bas inom mat och dryck. Tillsammans med sitt köksteam på Istanbul Marriott Hotel Asia testas nya lokala maträtter.

Peter Reischl Ålder: 42 Familj: Frun Dita från Tyskland och sonen Maximilian, 5 år. Bor: Istanbul, Turkiet Intressen: Mat och dryck, golf, uppleva världen. Bakgrund: Född och uppvuxen i Alingsås, utbildad kock och servitör.

61


UT L A ND

Hur mycket är du själv involverad i det dagliga arbetet?

– Hela min filosofi bygger på att vara ute bland gästerna och mina medarbetare. Jag jobbar vanligtvis från halvåtta på morgonen till åtta på kvällarna fem till sex dagar i veckan. Varje morgon inleder jag med att vara i lobbyn för att hälsa på och ta hand om våra gäster. Jag går runt mycket på hotellet istället för att ha alltför mycket möten. Jag tror att man hinner glömma bort många av de där bra idéerna om man väntar till nästa möte. Med så mycket tid på jobbet, hur får du ihop ditt familjeliv?

– Min fru kommer från samma bransch och vet att man måste satsa på att vara tillgänglig om man ska vara hotelldirektör. Det händer att jag sover över på hotellet i veckorna men helgerna försöker jag sluta tidi-

62

gare, söndagar är jag helt ledig och i början av veckan äter jag alltid frukost hemma med familjen. En dag i veckan kommer min fru och min femårige son hit till hotellet och bor över här, något sonen tycker är jätteroligt. Vi bodde nämligen här den första tiden innan vi skaffade hus så när han är här är jag bara ställföreträdande chef. Hur klarar ni av att flytta till nya länder så ofta?

– Att flytta är som att köpa en ny slips för mig. Jag har flyttat 17 gånger i mitt liv och jag vet vad som förväntas när jag kommer till ett nytt Marriotthotell. Jag känner mig hemma vart jag än kommer, precis som våra gäster ska känna. Det svåraste är nog för min fru som måste lära sig det lokala sättet att leva på. Vi har en överenskommelse att jag jobbar och familjen hänger med mig. Alla är nöjda just nu men den gäller ju bara

så länge ingen av oss vill något annat. Med din karriär, vad blir nästa steg?

– Att vara hotelldirektör är det bästa jobbet jag vet. Nästa steg inom Marriott är i så fall att bli area general manager med fler hotell under dig och sedan area vice president med ansvar för 30 hotell eller mer. Då utgår man från kontoret i London eller Frankfurt och flyger runt till de hotell du ansvarar. Jag njuter fortfarande över att möta gästerna på hotellet och kanske jag går vidare till ett större hotell. En gammal kollega flyttade precis till Dubai och ska ansvara för 1 600 rum och 13 restauranger och barer. De kan ta 10 000 personer i konferensstorlek. Det är också en väg att gå som är väldigt lockande. Q


ETT STENKAST FRÅN STUREPLAN

Finlandshuset Konferens • Snickarbacken 4 • 111 83 Stockholm • 08-545 212 04 • finlandshuset@fazer.com • www.finlandshuset.se

Kombinera en effektiv konferens med en njutbar vistelse på nytt Skandinaviskt spa vid havet. Koppla av i utomhuspoolen med hänförande utsikt över skärgården. Endast 20 minuter från Stockholm city. Varmt välkommen! Vi får dig att längta tillbaka...

Spakonferens PÅ SKEPPARHOLMEN NACKA

www.skepparholmen.se 08-747 65 00

265

Inspiration – Motivation & 100% engagemang Stefan Sebö är en av Sveriges mest efterfrågade förläsare inom försäljning, målstrategi medarbetarutveckling och konsten att utveckla vinnande team. För referenser, pressklipp och mer information om hur Stefan kan hjälpa dig och ditt företag se www.sebo.se

Ett av Stefans mest uppskattade seminarier är: RESULTAT - Recept på framgång

• • • • • •

Framgångsfaktorer. Varför blir vissa företag vinnare och inte andra? Konsten att skapa en säljande kultur Excellent service och kvalitet ”säljer” Du är bolagets och ditt eget varumärke Positivitet kommer av daglig träning Entusiasm & engagemang är nyckelord

K<Z<KE&ZE^͕ &^d>>ZD/' /y<>h^/s/dd W Zz''Z^>E Zz''Z^>EEKZZdh>>^'dEϭϮEϬϴͲϱϱϱϯϱϮϬϮ/E&KΛZz''Z^>E͘^ttt͘Zz''Z^>E͘^


Mingel från

Mötestorget

22 april var det dags för sjätte upplagan av KonferensVärldens endagsevent Mötestorget. Drygt 50 utställare fick besök av över 450 mötesbokare på Kulturhuset i Stockholm. Dagen bjöd på ett digert talarprogram under ledning av Fredrik Berling från Lindau Production, och med föreläsare som Martina Haag, Christian Wass och Louise Hoffsten. – Vi har fått fin respons från både utställare och besökare. Besökarna tyckte om det centrala läget och mixen av utställare. Det enkla formatet med ett ståbord och en roll-up, som Mötestorget står för, uppskattas av såväl utställare som besökare. Snabba och effektiva möten ligger i tiden, säger Linda Sandwall, projektledare för Mötestorget.

Vann du på Mötestorget? 1. Två konsertbiljetter till Mike Tramp inklusive övernattning för två personer på Utsikten Meetings. Vinnare: Marja Tiippana, IFMetall 2. Fina glasflaskor från Still Sparkling. Vinnare: Gloria Vintila Andersson, Experience Transylvania

64

Under dagen lottade utställarna ut fina priser, här är vinnarna. 3. Två presentkort på middagskryssning på Eckerö Linjen. Vinnare: Lena Kindlund, PEAB 4. Ett presentkort på golfweekend på Vidbynäs Gård. Vinnare: Jennie Sterner, Eventmarket.com 5. Årskort på Fotografiska Museet. Vinnare: Inger Ippolito, Noréns Patentbyrå

6. Presentkort på kryssning med Tallink Silja. Vinnare: Kristina Cardell, Noréns Patentbyrå 7. Presentkort för två personer på valfritt hotell inom Nobisgruppen. Vinnare: Sofia Dekker, Mashine AB


8. Fyra fribiljetter till Visualiseringscenter i Norrköping. Vinnare: Carina Lindberg, Arbetsförmedlingen 9. Två biljetter vardera till föreställningen Burnt out Punks på Subtopia. Vinnare: Maj-Britt Hesselgren, SULF, och Ulla-Carin Karlsson, Kristdemokraterna

11. En stor skumpaflaska från SSQ Awards. Vinnare: Ulla Dauphin, Eurolys AB

14. Louise Hoffstens cd Looking for Mr God. Vinnare: Mia Friman, TYA

12. Sara Vargas bok Min inre röst, och cd Spring för livet. Vinnare: Sofia Hjelte, Blick Möteskonsult

15. Promas återhämtningsfåtölj prova på en månad. Vinnare: Ulla Fernqvist Lind, Naturvetarna

13. Rickard Olssons bok Frågor & Svar - Vet du bäst? Vinnare: Ilona Vartianen, PEAB, och Ingrid Andersson, Visions center i Stockholm

16. Presentkort Trainingcamp 2013 på Stora Sjöfallet. Vinnare: Pauline Croner Conductive

65


konferencierer

föreläsar

talare e

utbildare moderatorer konferencierer äsare föreläsare

talare

Söker ni en talare och inspiratör till ert nästa möte eller utbildning? Sök bland över 100 av Sveriges bästa talare. Inga provisioner eller dolda avgifter!

www.hittatalare.se


SKYTTEHOLM HOTEL & KONFERENS

Conférence avec

jätterabatt – hela 2013 MERCURE ÄR EN FRANSK kedja med över 750 hotell runt om i världen. Och

MÖTEN SOM BERÖR! Skytteholm Hotel & Konferens är en av de platser för konferens, möten och utbildningar som vi erbjuder inom Sodexo Meetings & Events. I den vackra herrgårdsmiljön vid Mälarens strand bara 30 minuter från Stockholm City finns många valmöjligheter. Nu kan du boka ditt möte i april och juni till ett förmånligt pris, helpension från 1 295 kr/pers *.

när vi nu slår upp portarna i Sverige tar vi med oss våra erfarenheter av bra konferenser hit. Det vill vi gärna visa dig, så därför låter vi vårt öppningserbjudande gälla hela året ut.

UPP TILL

50%

Våra hotell ligger på ställen dit man lätt tar sig med

rabatt på våra heldagspaket!*

bil, buss eller tåg. Vi har nyrenoverade rum, god mat, gott vin och lokaler med rätt utrustning, både för konferensen och för relax eller träning. Och vi har vettiga

priser eftersom vi hellre vill ge er en bra upplevelse inne i hotellet än en tjusig fasad mitt i city. Ring oss på 0771-44 66 88 så berättar vi mer om vårt erbjudande och hjälper dig att hitta rätt upplägg för er konferens.

I VÅR GRUPP HITTAR DU OCKSÅ FÖLJANDE ATTRAKTIVA ANLÄGGNINGAR: Drottninggatan 89 - Stockholm City, Luma Restaurang & Konferens - Stockholm, IFL Kämpasten - Sigtuna, Nynäs Havsbad - Nynäshamn, Centralhuset Konferens - Göteborg, Brofästet Hotel & Konferens - Kalmar, Nordens Ark - Bohuslän.

Bienvenue à Mercure

* Gäller endast nybokningar. Kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter

www.sodexomeetings.se 020-64 00 00

mercure-hotel-stockholm.com

mercure-hotel-malmo.com

mercure-hotel-nykoping.com

*Erbjudandet gäller heldagspaket och lokalhyra när ni bor och konfererar hos oss – ju fler ni är, desto större rabatt. Upp till 300 personer.


Posttidning B

SVERIGES LEDANDE

KonferensVärlden 3 - 2013

Returadress: Compro Media AB Rüsundavägen 1, 169 67 Solna Adressändring: adress@konferensvarlden.se

TIDNING OM MĂ&#x2013;TEN OCH KONFERENSER

nr. 3 maj/juni 2013 pris 65:- inkl moms www.konferensvarlden.se

0g7(10('3/$76)g5$777b1.$61$%%:,), 2&+1b5,1*)g56-b/(1$//$'(,1*5(',(16(5 620.5b96)g5(77/<&.$70g7(

Sofi FranzĂŠn www.konferensvarlden.se

+27(/6'(6,*1('726$<<(6 JURXSGHVNVZHGHQ#FDUOVRQUH]LGRUFRP UDGLVVRQEOXVH

Med nya idÊer till nästa kick-off Stockholm/Mälardalen

3x Kick-off

Upptäck Roslagen 7A inviger pü Odenplan Yasuragi i ny form

GĂśr en vetenskapsresa Skeppsfest pĂĽ DjurgĂĽrden LĂśs problem med lego

Vann du pĂĽ

MĂśtestorget?

SĂ&#x2013;K KONFERENSANLĂ&#x201E;GGNINGAR PĂ&#x2026; Konferensguiden.se

Konferensvärlden nr3 2013  

Nya idéer till nästa kick-off. Upptäck Roslagen.