Page 1

SVerigeS största

tidning om möten och KonferenSer

nr. 3

maj 2010 pris 60:- inkl moms www.konferensvarlden.se

tema kickoff Roliga aktiviteter som stärker teamet Bloggpanelen – så lyckas du med kickoffen

Äntligen finns det statistik för konferensmarknaden!

dublin – en grön mötesstad som imponerar följ med bakom kulisserna på Smådalarö Gård, Steningevik och Högberga Gård

ÖLJER MEDF UMMER: N DETTA

3xflygande möten KV testar alternativa kontor

Maria RE

A T T I H

A L TA DEN GUI

s erige v S v e! 100 a över ästa talar b

Akraka gör konferensen sportigare


For meetings we suggest

NY FÖR TT M PRO ÅNSGRA M

the extraordinary

Nytt förmånsprogram för mötesplanerare Nu kan du samla poäng varje gång du ordnar ett evenemang på Radisson Blu Hotels. De intjänade poängen kan du sedan använda till att uppgradera kommande arrangemang eller lösa in dem mot unika reseupplevelser runt om i världen. Anmäl dig nu och få 1 000 extra Gold Points® i välkomstpresent!

08 5068 8700

radissonblu.se/konferens


Innehåll Branschnytt

Håll dig uppdaterad med senaste nytt från branschens aktörer.

27-34

KV på prao

36-42

Profilen: Maria Akraka

PRAO

8-21

Nummer 3 maj 2010

Redaktionen har besökt tre konferensanläggningar i Mälardalen för att ta reda på hur de jobbar bakom kulisserna.

Vår omslagsprofil Maria Akraka var under en stor del av 90-talet en av Sveriges främsta medeldistanslöpare. Trots att det var flera år sedan hon slutade så innehar hon fortfarande det svenska rekordet på 800 meter och 1500meter inomhus. I dag arbetar hon som vd på Sportcore, där hennes uppgift är att förena idrott och näringsliv.

45-55

Tema Kickoff

57-68

Mötesstaden Dublin

71-72

Destination Managers - ett fenomen i tiden

”Det har gjorts undersökningar som bevisar att frisk personal presterar bättre.” Maria Akraka

Varför inte testa några annorlunda sporter inför nästa kickoff? Klättring, curling och dans är tre lite ovanligare idrotter att svetsa samman gänget med. Det blir garanterat många skratt och roliga stunder att minnas.

KonferensVärlden har besökt en stad där mötet är i centrum. Med nytt kongresscenter och en ny arena satsar Dublin på att attrahera stora internationella kongresser och konferenser. Dessutom bjuder Dublin på många spännande aktiviteter att kombinera med konferensen.

Hjälte eller skurk? Föreställningarna och myterna om de så kallade DMC-företagen är många. Men verksamheten växer i takt med globaliseringen och enligt aktörerna själva har fenomenet fått ett oförtjänt tveksamt rykte.

Missa inte heller:

Dublin

3xflygande möten 78-80 – Konferera direkt på flygplatsen Gröna Lund 75 – Mer än bara femkamp Bloggpanelen 82-83 – Så lyckas du med kickoffen

5


Sätt guldkant på konferensen med Fritidsresor. Vässa ditt företag i världens skönaste konferensmiljöer. Det stärker teamkänslan, ger energikickar och varma minnen. Vi har lång erfarenhet av att skräddarsy konferenser både för små och stora grupper och gör det enkelt att förena nytta med nöje. Just nu får du upp till 20 % rabatt på utvalda konferensresor till Medelhavet på försommaren. Ring eller mejla oss så berättar vi mer!

BLUE VILLAGE CALDERA BEACH FFFF

BLUE STAR VIVA BLUE FFFF

HÄR KAN DU KONFERERA I VÄRMEN

Kreta NU! 4 998:-

Mallorca NU! 4 998:-

Bulgarien, Cypern, Dubai, Egypten, Mauritius, Portugal, Grekland, Turkiet, Spanien och Thailand.

Pris per person med del i enrumslgh för två personer på Blue Village Atlantica Caldera Beach FFFF i Gerani, 1 v fr Arlanda 29/8. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

Pris per person med del i tvårumslägenhet för två personer på Blue Star Viva Blue FFFF i Alcúdia , 1 v från Arlanda 9/10. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

Fritidsresor Grupp & Konferens, 08-84 00 40, conference@fritidsresor.se


Ledare

Astrid Feldreich astrid@konferensvarlden.se

Sportiga aktiviteter

Att röra på sig ger resultat, både privat och på jobbet. En hurtig

klyscha som är sann. Den arbetsgivare som inte underlättar fysisk aktivitet med en extra träningstimme eller friskvårdsbidrag gör sig själv en björntjänst. Inför det här numret har KonferensVärldens reporter Livia träffat idrottaren Maria Akraka som kan allt om sport och friskvård, (hon syns just nu i Intersports reklam). Som vd på företaget Sportcore är Maria dessutom specialist på att förena näringsliv och idrott. Sportiga aktiviteter är också ett kul sätt att få bättre gemenskap i en grupp. Vissa sporter är mer etablerade inom näringslivet än andra. När en väninna till mig skulle åka till Italien på stor kickoff fick hon välja mellan golf och tennis som företagsaktivitet. Två sporter som kräver att man har testat dem mer än en gång. Så för att variera oss lite har redaktionen testat tre kickoffaktiviteter som förmodligen alla dina kollegor är lika bra (eller dåliga) på – nämligen dans, curling och klättring. Vad vi tyckte kan ni läsa på sid 45. Grönt kort i golf ska jag förhoppningsvis ta vilken sommar som helst. Och nästa vecka väntar intensivkurs i tennis; jag måste gardera mig inför kommande kickoffer.

Trevlig sommar!

Layout: Helena Wikström, Malin Wikegård

Tryckeri: Elanders Falköping

KonferensVärlden ges ut sex gånger om året av Compro Media AB

Medarbetare i detta nummer: Astrid Feldreich, chefredaktör: astrid@konferensvarlden.se Livia Jakobsson, redaktör: livia@konferensvarlden.se Matilda Andrèasson, Kristin Fridholm, Per Dahl (foto omslag).

Annonsavdelning: Britt Edberg, 08-459 24 26, britt@konferensvarlden.se Linda Rivera, 08-459 24 39, linda@konferensvarlden.se Robert Hertzman, 08-459 24 20, robert@konferensvarlden.se

KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm

Ansvarig utgivare: Erik Bergdorf

Annonsmaterial: Teres Andersson, 08-459 24 35, traffic@konferensvarlden.se

Besöksadress: Hagagatan 25 B, Stockholm Tel: 08-459 24 00 Fax: 08-660 75 22

Produktionschef: Christina Rehn, 08-459 24 15, christina.rehn@compro.se

Annonsproduktion: Malin Wikegård

Website: www.konferensvarlden.se

Prenumerationer: adress@compro.se

© 2010 Compro Media AB ISSN 1100-4924 KonferensVärldens upplaga är RS-kontrollerad. Åsikter framförda i denna tidning delas inte nödvändigtvis av redaktionen. För ej beställt inskickat material frånsäger vi oss allt ansvar.

Britt Edberg

Robert Hertzman

Linda Rivera

7


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

En vigsel, minst två frierier och 12 000 besökare Foto: Göran Billeson

– succéstart för Globens SkyView.

Göta kanal firar 200 år sedan första spadtaget Det är 200 år sedan det första spadtaget togs på Göta kanal, vattenleden som går tvärs genom hela Sverige. Jubileet kommer att firas med en festdag i Motala 24 maj, där den första spaden sattes i jorden. – Det här är ett bra tillfälle att visa att Göta kanal inte bara är ett populärt semesterområde utan också ett helt unikt byggnadsverk. Det tog hela 22 år att bygga färdigt kanalen som blev första steget i moderniseringen av Sveriges infrastruktur, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

Handel och turism får ny gemensam aktör Handel och turism är två näringar som knyts allt närmare varandra. Därför går nu Handelns Utredningsinstitut, HUI, och Turismens Utredningsinstitut, TUI, samman i ett nytt bolag. Svensk Handel och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, kommer att äga bolaget gemensamt. – Sammanslagningen känns naturlig. Det nya bolaget blir en gemensam aktör för hela besöksnäringen som branschen kan vända sig till, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

Nya projekt Peter Apelgren formger Varbergs Kurort

Summit Konferens och Event öppnar skofabrik

Villa Apelviken, ett helt nytt hotell- och konferenshus, invigs på Varbergs Kurort i sommar. Husets gäster kommer att bjudas på havsutsikt, klimatsmarta lösningar och plats för 220 konferensgäster. Formgivare är På spåretprofilen Peter Apelgren som tillsammans med inredare Fredrik Wendt står bakom både färg, form och material. Inspirationen har hämtats alldeles utanför dörren – hav, strand, klippor och nypon kommer att återfinnas i husets inredning.

Summit Skofabriken, en ny mötesplats med sju event- och möteslokaler i två plan, ligger på Södermalm i Stockholm, och är designat av arkitektkontoret Koncept Stockholm. Alla rum har ett eget ”kunskapstema” med helt individuell design därefter. På entréplanet finns en stor lounge som kan användas för allt från små spontana möten till fester för upp till 300 personer, och som ansluter till en stor, öppen innergård. Summit Skofabriken öppnar 17 maj.

8


Mest inspirerande mötesmiljöer på TUR De två anläggningarna Jumbo Hostel och Wisby Strand Congress & Event blev båda vinnare i Avisita Inspirerande Mötesmiljöer som avgjordes på TUR-mässan fredagen den 26 mars. En enig jury bestående av namnkunniga personer från mötesbranschen utsåg Jumbo Hostel till Årets Inspirerande Mötesmiljö, samtidigt som 24 % av alla röstande besökare korade Wisby Strand Congress & Event till Besökarnas Val.

På nya platser Vår Gård Saltsjöbaden växer Wisby Strand Congress & Event.

Scandic blir Official Partner till Gothia Cup Scandic och Gothia Cup har under många år haft samarbete kring hotellnätter under turneringen. Idrott står sedan lång tid tillbaka i fokus för Scandic och det nya avtalet är ett led i satsningen på gräsrotsidrott. – Scandic är en naturlig partner som vi verkligen önskat få in i vårt nätverk, säger Roger Andersson på Gothia Cups marknadsavdelning. Det är ett företag som passar Gothia Cup som handen i handsken då de arbetar med en stark human värdegrund och betonar vikten av engagemang för samhället.

Lisa Hägglund och Caroline Weineson är nya på boknings- och konferensavdelningen på Vår Gård Saltsjöbaden. Lisa är ursprungligen från Örnsköldsvik och har tidigare arbetat för Airtours, Tammsvik, Nordic Hotels och senast på Autoropa. Caroline kommer senast från bokningsavdelningen på Skogshem & Wijk.

Ny Director of Sales and Marketing på Gothia Towers Johan Sandström har tillträtt tjänsten som Director of Sales and Marketing på Gothia Towers. Johan har över 22 års erfarenhet från hotell-, mäss- och resebranschen, de senaste fem åren som VD för Hotelzon Sweden som arbetat med hotellbokning online. Johan kommer att leda försäljnings- och marknadsarbetet tillsammans med Försäljningschef Annika Kronbladh och Marknadschef Maria Anderson.

Runar Menøy till Vann Spa, Hotell och Konferens I mars tillträdde Runar Menøy tjänsten som VD på Vann Spa, Hotell och Konferens. Han har en gedigen erfarenhet från hotell- och turismbranschen och har bland annat arbetat tre år som VD på Tanum Strand i Grebbestad. Han tar över VD-posten efter Kristian Höglind, som nu går på föräldraledighet och sedan, från och med september, ska arbeta med utvecklingsfrågor inom företaget.

Nytt spännande kvinnligt företag tar form I påskhelgen gick startskottet för Vilanda, som ska bli en ny kurs- och konferensanläggning i Jörlanda. Det är Annett Lindblom, Malle Lungberg, Catarina Stigberg och Elisabeth Löfgren som ligger bakom projektet. Gården som ska inrymma den nya anläggningen är från 1898 och kommer att kräva en stor ombyggnation. Vilanda vill utvecklas till en mötesplats som ska erbjuda inspiration för kropp och själ bland annat i form av spännande kurser, och vara ett forum för konst och kultur och, inte minst, ett utflyktsmål för alla.

Orbaden bygger till Orbaden Konferens & Spa lägger nu ner 4-5 miljoner kronor på tillbyggnad och renovering av konferenslokaler och restaurang. Nysatsningen är ett led i att fastigheterna köpts loss från Korsnäs Sociala Fond, och investeringarna kommer att fortsätta med till exempel ett nytt värmesystem och renovering av hotellrummen. I januari påbörjades tillbyggnaden av en restaurang som rymmer 300 personer, med utsikt över älvdalen från samtliga bord, och den gamla restaurangen görs nu om till konferenslokaler.

9


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Mötesrumsforskning på Bokenäs Utformningen av Bokenäs nya konferenslokaler, som invigdes i september, är en fallstudie i ett forskningsprojekt vid Högskolan för Design och Konsthantverk/Göteborgs Universitet. Bakom konceptet står doktorand och inredningsarkitekt Kersti Sandin Bülow. Allt är noga genomtänkt för att skapa en totalupplevelse anpassat efter mötets syfte. I ett av rummen bryts det konservativa mönstret för styrelsemöten genom blommiga stolar i starka cerise färger kring en stor högblank bordsskiva.

200 kronor – så mycket får Läkare Utan

Grattis Post-it 30 år! I 30 år har den klistriga lappen hjälpt oss att hålla reda på stort och smått, och är också ett exempel på hur en misslyckad uppfinning kan vändas till succé – det svaga limmet som finns på post-it lappen var tänkt att bli ett superlim. Flera år senare upptäckte en annan forskare att det svaga limmet funkade bra att fästa lappar med, och Post-it lappen var född. Med åren har den fått kultstatus och det finns många roliga exempel på alternativa användningsområden, till exempel den här klänningen.

Gränser för varje dalahäst som skänks till Vår Gård Saltsjöbaden.

Årets Företagsrestaurang ligger i Sigtuna

Hotellnytt Schyffert ger sig in i hotellbranschen

Afternoon Tea Love på Grand

Tv-profilen Henrik Schyffert har via bolag tecknat sig för 500 000 kronor i nyemissionen i Metromark, utvecklare av hotellkoncept och ägare av bland annat affärshotellet Park Venue i Stockholm, och väntas också ta plats i styrelsen. – Som turnerande underhållare har jag naturligtvis väldigt mycket åsikter om hotellbranschen, och Joakim och Fredrik (Lundeborg och Ivarsson, driver Metromark reds. anm.) har ett helt nytt sätt att tänka som kändes fräscht, kul och väldigt smart, säger Schyffert till Sydsvenskan.

Till ära av det kungliga bröllopet den 19 juni 2010 erbjuds ett par av Grand Hôtels finaste festvåningslokaler till grupper för att avnjuta en privat Afternoon Tea Love. I priset ingår utöver en kärleksfull samling av sandwiches, utsökta scones och bakverk även lokal med utsikt över det Kungliga Slottet.

10


På nya platser Ny hotellchef på Nordic Light Hotel Satu Andersson är ny hotellchef på Nordic Light Hotel i Stockholm, och kommer närmast från Choice Hotels Scandinavia där hon arbetade som Director of Franchise Services / We Care Ansvarig. – Det är otroligt roligt att få ta sig an den här utmaningen att driva och fortsätta utveckla Stockholms designhotell med allt vad det innebär! Nordic är för våra ägare ett nytt spännande varumärke och här kommer det att hända mycket nytt under de närmaste åren, säger Satu Andersson som tillträdde sin tjänst 1 februari.

Svensk Mötesdesign har nyanställt Svensk Mötesdesign satsar nu ytterligare och välkomnar Cathrin Pettersson som ny medarbetare med fokus på kundrelationer. Cathrin kommer närmast från Nova Park Conference där hon arbetat med såväl försäljning, marknadskommunikation som bokning.

Nya ägare till Pensionat Styrsö Skäret Ylva och Ola Tulldahl har nu tagit över hela ansvaret för pensionat Styrsö Skäret på Styrsö i Göteborgs skärgård. Tidigare har de jobbat på bland annat Sjömagasinet, Westra Piren och Le Village i Göteborg och Fjäderholmarnas krog i Stockholm. Till sin hjälp har de köksmästarinnan Anna-Stina Winblad som skolats i Maritim Gastronomi.

Kockarna Johan Kuhn och Niklas Pallgren från Sodexos restaurang på IFL Kämpasten i Sigtuna är Sveriges bästa företagskockar. Tävlingen Årets Företagsrestaurang 2010 avgjordes nyligen på restaurangmässan Gastro Nord. – Det känns väldigt roligt att få vinna. Det är oerhört små skillnader mellan att vara väldigt bra och bäst. Vi brinner för att skapa och utveckla god mat och i år var det vi som lagade den mat som imponerade mest på juryn, säger Johan Kuhn.

Ny ledning på Skogshem & Wijk Charlotte Blum, förut bland annat VD på Radisson SAS Strand Hotel och Diplomat Hotels, blir platschef. Caroline Thunved, med en gedigen bakgrund inom reklam och PR och de senaste åtta åren aktiv ägare till Fejan Skärgårdskrog & Konferens, har rekryterats som ny chef för den utökade försäljningsavdelningen. Christin Ahlbin, närmast från Hansen Event, anställs som kundutvecklare med huvudCharlotte Blum fokus på EventArenan.

SHR har ny ordförande I samband med föreningsstämman den 19 april utsågs Claes Bjerkne till ny ordförande för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. Han efterträder därmed Ulf Adelsohn som lett styrelsearbetet sedan 2001. Claes Bjerkne har en gedigen bakgrund inom besöksnäringen och har bland annat varit VD för Göteborg & Co.

Peter Nilsson ny VD för Tott Hotel Åre Under vintern har Tott Hotel Åre stått övergivet, men nu blir det ändring. Mannen som fått uppdraget att genomföra den är en av den svenska fjällvärldens mest namnkunniga hotellchefer, Peter Nilsson – tidigare bland annat VD för Fjällgården och Copperhill Mountain Lodge – som säger att han vill återge Tott dess status som skidhotellet nummer ett. Nyinvigningen beräknas ske lagom till att liftarna öppnar i december 2010.

StayAt i konkurs

Långholmens Wärdshus nyrenoverat

Hotellkedjan StayAt har gått i konkurs. De olika hotellen har olika ägare, som valt olika lösningar för framtiden. Den tidigare ägaren av hotellkedjan, familjen Stendahl, har valt att driva vidare hotellen i Lund, Bromma och Kista och också köpt loss namnet StayAt. Fyra hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö och Solna riskerar dock att läggas ner, uppger Travel News.

Nu har Långholmens Wärdshus fått en rejäl ansiktslyftning, med både nytt kök och nya matsalar. Inriktningen är mot det skandinaviska köket, baserad på närproducerade råvaror. Under renoveringen hittades också ett litet ”visitkort” som murats in i väggen av ett par forna fånggäster för nästan 100 år sedan. De två skojfriska kåkfararna har berikat Långholmen med ytterligare en historia och fyndet pryder nu en av matsalsväggarna.

Nyligen Svanenmärkta Bland nyligen Svanenmärkta anläggningar hittar vi Bommersvik Konferens, Rånäs Slott, Best Western Gustaf Wasa, Fjällgården i Åre och Smådalarö Gård.

11


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer Gröna konferenser i Sydafrika På resorten Sun City i Johannesburg erbjuds gröna konferenspaket med organiska måltider, papperslös incheckning och pennor av återvunnet material. Konferensdeltagarna uppmanas att gå eller använda gemensam transport mellan hotell och konferensanläggningen, och lampor och luftkonditionering är avstängda när mötesrummen är tomma. Det enorma semesterparadiset är bland pionjärerna inom turistnäringen när det gäller användning av miljövänlig teknik, och målet är att vara självförsörjande på miljövänlig energi.

Thoresta mot högre höjder

Nya medlemmar i Sweden Hotels

Thoresta Herrgård tänker bli en av Sveriges bästa krogar. Mycket God Klass i White Guide, Silverkrog i Sveriges Bästa Bord och betyg 4 av DN:s Hotellpatrull visar att en konferensanläggning kan vara med i eliten, och strategin är att fokusera på gastronomi och värdskap. – Utmärkelserna är ett kvitto på att vi är på rätt väg, men vi siktar ännu högre och tänker konkurrera med de allra bästa krogarna i Sverige, säger Stefan Ekengren, köksmästare på Thoresta Herrgård.

Sweden Hotels utökar sin närvaro med hotell i Uddevalla, Motala, Oskarshamn och Hjo. Detta innebär att hotellkedjan numera har 38 hotell på 33 orter och förhandlingar pågår med ytterligare ett flertal hotell. De hotell som valt att ansluta sig till hotellkedjan är Hotel Gyldenlöwe i Uddevalla, HotellEtt i Oskarshamn, Hotel Bellevue i Hjo samt ett nybyggt hotell i Motala Hamn. Det senare öppnar i juni och namn är ännu ej bestämt.

Hotellnytt

TJU G OT

IO

Storhogna Högfjällshotell får nya ägare

Se Lundakarnevalen från första parkett!

Charlotte Mannerson, ägare till Wellington Hotell AB i Stockholm, köper Storhogna Högfjällshotell och Spa i Vemdalen tillsammans med sin partner Anders Treschow. Det nya ägarparet har ett genuint intresse av friluftsliv och jakt och vill utveckla hotellets utbud av aktiviteter och skapa en åretruntverksamhet. Bättre paketering, nya samarbetspartners och prisvärda transporter kommer att ha en hög prioritet för de nya ägarna, som tog över driften 1 maj.

Grand Hotel i Lund startade 1 maj klockan 13 en nätauktion på Tradera om ett helt unikt bord för ett sällskap på sex personer lördagen 22 maj. Bordet står uppdukat på hotellets balkong, där köparen kan njuta av underbar mat i goda vänners lag, kombinerat med en fantastisk utsikt över karnevalståget som passerar. En personlig servitör och ett glas champagne vid ankomst sätter extra guldkant på tillställningen.

2 010

12


Nya Älvsborgs Fästning –

den givna mötesplatsen i Göteborgs skärgård! Inspirerande möten i historisk miljö! På Nya Älvsborgs Fästning finns konferenslokaler i varierande storlekar som passar grupper mellan 10 och 150 personer. Våra konferenslokaler är ljust inredda och har känslan från 1700-talet kvar vilket inspirerar till kreativitet och nytänkande. En fest hos oss är inte den andra lik Nya Älvsborgs Fästning är en unik arena för både små och stora festligheter – året runt. Här är den perfekta platsen för t. ex fester, produktlanseringar eller konserter. Våra erfarna arrangemangssäljare hjälper gärna till med allt från idé till genomförandet.

Nya Älvsborgs Fästning erbjuder spektakulära upplevelser året om!

Våra aktiviteter stärker lagandan! Våra aktiviteter erbjuder något för alla. Fångarna på Älvsborg är en fartfylld aktivitet som stärker lagandan med både fysiska och kluriga utmaningar. Inför sommaren 2010 kommer vi kunna presentera en helt ny aktivitet, Uppdrag Älvsborg. Här ställs lagets kreativitet och samarbete på prov genom uppdrag skickade via en mobiltelefon. Här är det samarbete som gäller!

På Nya Älvsborgs Fästning möts du som gäst av en rofylld och helt unik miljö bara 30 minuter med båt från Göteborgs affärscentrum.Vi presenterar oanade möjligheter för konferenser och andra arrangemang.

Vi har flera olika restauranglokaler Hos oss finns flera olika restauranglokaler i olika storlekar och stilar.

Varmt välkomna till oss!

Våra duktiga kockar tillagar välkomponerade menyer – allt tillagat av förstklassiga råvaror förstås. Under sommaren har Kommendantens Bistro öppet dagligen där man kan njuta av fräsch sommarmat, smörgåsar, kaffe och glass!

För att höja upplevelsen ytterligare erbjuder vi spännande aktiviteter med fästningen eller skärgården som scen. Självklart finns även möjligheten att avsluta en givande mötesdag i någon av våra festvåningar.

För bokning och information ring

031 15 81 51

Ingår i Strömmagruppen

w w w. a l v s b o r g s f a s t n i n g . s e


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Nytt klassificeringssystem för campingplatser Som en följd av att moderna campingplatser blir allt mer utvecklade genomförs en förändring av klassificeringssystemet som gör att en del anläggningar förlorar stjärnor. Bedömningen görs av SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation. – Själva campingplatserna har inte blivit sämre, men vi gör en mer kritisk bedömning där också de mjuka värdena som miljö, service och aktiviteter tar plats, säger Lars Isacson, VD på SCR. Varje campingplats bedöms nu i fem olika kategorier – hygien, miljö, service, rekreation och aktivitet. Foto: Anna Hult

Fult kontor på Restaurang F12

Restaurang F12 i Stockholm fick den tveksamma äran att vinna andrapris i Struktur och ELLEs årliga tävling ”Årets fulaste kontor”. Priset var en konsultation med rådgivare från Struktur.

1700-talet till Herrgården på Siggesta Den senaste i raden av storsatsningar på Siggesta Gård på Värmdö är upprustningen av den gamla Herrgården som varsamt renoverats och återskapats till genuin 1700-talsstil. Högteknologiska lösningar finns integrerade och dolda i speciellt framtagen inredning, och möbler har handplockats för att återge en optimal hemmakänsla från 1700-talet. Tanken har varit att ingenting ska se nytt ut, utan det ska kännas självklart att allting står där det alltid har stått.

Scandinavian Resort tar över Torekov Hotell Scandinavian Resort tar över driften av Torekov Hotell genom ett långsiktigt hyresavtal med Torekov Partners, och nu består Scandinavian Resorts rörelse av Hotell Skansen i Båstad, Sälens Högfjällshotell, Gammelgården i Sälen, Torekov Hotell och Ladan. – Jag tror på unika hotell i unika miljöer. Till skillnad från affärshotellen är dessa ofta ensamma på sin ort, och därför inte lika känsliga för priskonkurrens, säger Hans Mellström, VD för Viamare, den största ägaren i Scandinavian Resort.

Fotograf: Erik Rundelius

Det rullar på Flygstopp ett lyft för Quality Spa & Resort i Strömstad Flyg- och charterbolagen har drabbats hårt av vulkanutbrottet på Island, men för Quality Spa & Resort i Strömstad är effekten den motsatta. – Vårt nuvarande bokningsläge är 25 procent högre än normalt, säger vd Lars Öberg. Det beror på oron i flygtrafiken och inställda utlandsresor, men också på att vi är ett tryggt och fullgott alternativ på betydligt närmare håll.

Provkör Audi på Krusenberg Herrgård

I maj erbjuder Krusenberg Herrgård en spännande helg där gästerna får provköra Audis finaste bilmodeller. Under helgen arrangeras flera utflykter tillsammans med Audi där deltagarna under cirka tre timmar får provköra minst fem olika modeller ur Audis program såsom nya A8, TTRS, A5 och A3 Cabriolet. Turerna körs runt den vackra och historiska omgivningen vid norra Mälaren.

15


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Värmekyrkan sista pusselbiten på Louis De Geer Louis De Geer konsert & kongress har sedan starten 1994 byggt ut och förbättrat sin verksamhet på flera plan. Förutom förbättringar i huvudbyggnaden så har konsert- och konferenssalen Flygeln och ytterligare ett konferensplan tillkommit. Nu faller den sista pusselbiten på plats – Värmekyrkan, som med sina fyra höga skorstenar och stora vackra fönster nu genomgår en omvandling för att förbli en av Sveriges häftigaste evenemangslokaler. Ombyggnationen kommer stå klar under våren 2011.

Chefskarusell i konferensbranschen Nuvarande VD på Aronsborgs konferenshotell, Johan Svensson, har fått tjänsten som hotelldirektör på nya Clarion Hotel Arlanda som öppnar hösten 2012, och till hans ersättare har Niklas Sjöblom, idag delägare och VD på Wisby Strand Congress & Event och Kallbadhuset på Gotland, utsetts. Vem som ersätter Sjöblom är oklart, och han tillträder sin nya tjänst först 1 mars 2011.

Niklas Sjöblom

Det rullar på Hotel Skeppsholmen världens hetaste

Nu är Radisson Blu störst i Europa

I oktober öppnades Hotel Skeppsholmen i en 1600-talsbyggnad fylld med samtida design, mode, mat och konst. Nu har hotellet hamnat på prestigefyllda listan ”The Hot List” från Condé Nast Travellers, som i år täcker 31 länder och avser nyligen öppnade hotell. 66 hotell över hela världen har valts ut efter lång efterforskning bland hundratals förslag från Condé Nast Travellers internationella läsarkrets. Hotellen har bland annat valts ut baserat på stil, design, servicenivå och gästupplevelse.

Hotellkedjorna Radisson Blu och Radisson Edwadrian har gemensamt klättrat till topplaceringen bland Europas högklasshotell. Det framgår av analysföretaget MKG Hospitalitys senaste rapport ”Upscale Brands Top 10 in Europe”. På andra plats återfinns Hilton med 146 hotell och 37 806 rum och trea är Marriott med 86 hotell och 20 806 rum.

16


Ett nummer till alla våra

konferenslokaler i göteborg Vi gör det enkelt för dig att ha effektiva möten, och det börjar redan vid bokningen. Ring och boka något av våra sex konferenshotell i Göteborg; Scandic Crown, Scandic Europa, Scandic Mölndal, Scandic Opalen, Scandic Backadal och Scandic Rubinen. Här hittar du rätt inramning för allt från det lilla kundmötet till den stora konferensen. Välkommen till Scandic scandichotels.se/goteborg, 031–751 43 00


Nu finns vi i Stockholms trendigaste stadsdel

177 rum 5 mötesrum

Öppnar i maj 2010

Sov gott. Må gott.

För bokning och information: Tel: 08-5050 7000

www.stockholm-hammarby.parkinn.se

Nytt koncept RBG Bar & Grill


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Nya konferenslokaler i Slottsstallet i Rosersberg Det gamla slottsstallet vid Rosersbergs slott har renoverats till moderna konferenslokaler av SFV som återskapat delar av det kulturhistoriska och arkitektoniska värdet. – Detta är ett fantastiskt komplement till de konferenslokaler vi redan har, säger Pär Hernell på Rosersberg Hotell och konferens. Nu får vi två toppmoderna lokaler i det historiska slottsstallet, som rymmer större grupper och som ger ett enormt lyft åt anläggningen då boende och konferenskapacitet matchar varandra.

Choice satsar på Baltikum Choice Hotels Scandinavia A/S har bildat ett joint venture bolag, SIA Choice Hotels Baltics, tillsammans med den lettisk-svenska familjen Cakste. Syftet är att etablera ytterligare nio hotell i Estland, Lettland och Litauen inom tre år. VD för det nya bolaget blir Karl Mikael Cakste. Idag har Choice ett hotell i Tallinn och ett hotell i Riga.

Konferenspremiär för förskolorna På nybyggda Stockholm Waterfront Congress Centre arrangeras 9-10 mars nästa år förskolornas första egna konferens och mässa, Förskoledagarna 2011. Evenemanget vänder sig till förskolepersonal såväl i den enskilda som i den kommunala sektorn.

Ny kongress­ och konsertanläggning i Malmö Skanska Sverige AB har tillsammans med danska arkitektfirman Schmidt Hammer Lassen tagit fram det vinnande förslaget i tävlingen om Malmös nya kongress- och konsertanläggning. Anläggningen, som består av tre delar; möten/kongresser, konserter och hotellverksamhet, kommer att ligga på gångavstånd från Centralstationen och den nya Citytunnelstationen, mellan den gamla stadskärnan och moderna Västra Hamnen. Anläggningen omfattar 90 000 kvm och beräknas stå klar vid årsskiftet 2013/2014.

Kungligt Sodexo officiell mat­ leverantör under Love Stockholm 2010

Svenska kungafamiljen poppis i Finland

Stockholms stad anordnar folkfest i kärlekens tecken 6-19 juni i samband med det kungliga bröllopet. Under festligheterna serverar Sodexo speciellt framtagna menyer baserade på säsongsanpassade svenska smaker på restauranger och utomhusserveringar på Strömkajen och Skeppsbron. Foto: Paul Hansen

Viking Line firar kronprinsessbröllopet med flaggsmyckade fartyg, guidade bussturer och en speciell bröllopsmeny ombord. M/S Gabriella senarelägger sin återfärd till Helsingfors så att passagerarna ska hinna ta del av bröllopsfestligheterna i Stockholm den 19 juni. En speciell bussrundtur i Victorias fotspår har också tagits fram, som går bland annat till vigselkyrkan Storkyrkan, barndomshemmet Drottningholms slott, hennes gamla skola i Bromma och nya hemmet Haga slott.

19


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer Aspa blir Petit

Svensk sommarkväll på Mälaren ”Svensk sommarkväll” är Strömma Kanalbolagets nya kvällskryssning, en tre och en halv timmes båtkryssning på Mälaren med mat, livemusik och bryggdans. Turen vänder sig till både företagsgrupper och privatpersoner, och ombord blir det buffé med fräscha sallader, sommarkryddade kött- och fiskrätter och somriga desserter.

Ny operatör av TOTT Hotel Visby Bostadsrättsföreningen Resort Visby har valt ny operatör av TOTT Hotel Visby – Gotlands Konferens & Turistservice AB, som öppnade hotellet för gäster den 30 april. Ett restaurangupplägg för både huvudrestaurangen och Visby Beach Club skall tas fram med lokala operatörer, konferensupplägget skall utvecklas vidare och hotellet kommer att hålla fyrstjärnig klass. Hotellet ligger intill havet vid Norderstrand, ca 800 meter från Visby ringmur och stod klart sommaren 2009. Tidigare operatör var Stureplansgruppen.

Nyöppnat Nytt 5­stjärnigt SPA på Sylt

Nyöppnad mötes­ plats i Stockholm

1 maj öppnade Grand SPA Resort A-ROSA på nordtyska ön Sylt, på ett 3 500 kvadratmeter stort område precis vid sanddynerna. Bakom står det tyska rederiet Deutsche Seerederei GmbH som under namnet A-ROSA Resort Management GmbH även driver resorter i Bad Saarow, Travemünde och Kitzbühel och Hotel NEPTUN i Warnemünde.

Mitt i centrala Stockholm har nya mötesplatsen Konferens Odenplan smygöppnat, och är i full gång från och med 10 maj. Här finns ljusa och rymliga mötesrum som möbleras efter kundens behov, med utsikt över Vasastans hustak och Stadsbiblioteket. För maten står samma välrenommerade kockar som på systeranläggningen Strandvägen 7A.

20

I alla år har Aspa Herrgård lyckats få diplom, utmärkelser och goda vitsord från olika håll för sin förstklassiga mat. För att öka attraktionskraften för sin Herrgård väljer man nu att bli medlem i Petit Hotel och blir då nätverkets 32:a medlem. – Vi ser fram emot ett givande samarbete som nya medlemmar i Petit Hotel och väntar med spänning på allt nytt det kommer att ge, säger Sofia Lindholm, VD för Aspa Herrgård.


4 nya hotell har Scandic köpt i Finland, varav det ena börjar byggas 2011

Svenska Mötens nya Svenska Möten utökar sitt erbjudande med dagkonferensanläggningarna World Trade Center i Stockholm och ETT på Avenyn i Göteborg. De nya medlemsanläggningarna ligger mitt i centrala Stockholm respektive Göteborg.

Clarion Hotel Sign världens bästa Clarionhotell Clarion Hotel Sign i Stockholm utnämndes i början av maj till ”International Clarion Hotel of the Year” som delades ut på Choice Hotels Internationals stora gala i Las Vegas. – Vi är otroligt glada och stolta över det här priset, ett helt fantastiskt erkännande för hotellet och personalen, säger Camilla Bergman, hotelldirektör på Clarion Hotel Sign.

Det er dejligt! Danmark får Nordens största hotell

Världens längsta catwalk i Köpenhamn

När Nordens största hotell med 814 rum öppnar vid Bella Center i Köpenhamn sommaren 2011 blir det med Comwell som partner. Namnet blir Bella Sky – Comwell Hotel Copenhagen. Ett nytt hotell för 1,6 miljarder kronor är inte vardagsmat for Köpenhamn, och de två hotelltornen på 24 våningar blir byggda med en lutning på 15 grader – en stor ingenjörsmässig bedrift.

Den danska modeindustrin går nu samman och lanserar en stor marknadsföringskampanj för att promota skandinaviskt mode internationellt på världens längsta catwalk. Copenhagen Fashion Week i augusti kommer att bli en stor tillställning, när Ströget mellan Rådhusplatsen och Kongens Nytorv med sina 1,3 kilometer 14 augusti blir omvandlat till världens längsta utomhus-catwalk. Foto: visitdenmark.com

21


Kasta loss från vardagen – boka en mini kick-off! Vi hjälper dig att arrangera er kick-off, fest och middag med personal eller kunder. Låt oss fixa hela arrangemanget med allt från fartyg, måltider, artister och andra aktiviteter. Varje fartyg har en egen krögare som ser till att maten ombord är av högsta klass. Några timmar eller en hel dag, du bestämmer hur länge ni vill vara borta. Välkommen sommar som vinter – vi kör året runt!

08-1200 40 00 bokning@stromma.se www.stromma.se/charter

Dags att boka vårkonferensen! BokningsBolaget hjälper dig med allt från kostnadsfri bokning till skräddarsydda konferenslösningar i Sverige och utomlands med bästa pris.

08-506 285 00 • 031-701 01 10 • 040-611 71 00 www.bokningsbolaget.se • info@bokningsbolaget.se


n e l fi o r p h c s n Bra

Fredrik Jiserup Marknadskommunikation Stephanie Beudat Interaktiv kommunikation Anna Sjödin – Produktionsledning/Operativ Projektledning Sabine Traub – Produktionsledning/Operativ Projektledning

David Lundgren – Reklam Copywriter Gabrielle Lööf – Reklam Art Director Oscar Eldin – Strategisk kommunikation och PR Tove Mellgren - Strategisk kommunikation och PR

Studenterna på Berghs School of Communication ... som fått i uppdrag av Svenska Möten att kommunicera att de lyckats svanenmärka alla sina anläggningar. Vad hade ni för bild av konferensbranschen innan ni började med ert examensprojekt? – Innan arbetet startade hade vi inte mycket erfarenhet av konferensbranschen. Därför har det krävts mycket av oss för att ta reda på vad branschen handlar om. Efter intervjuer och många timmars grävande i diverse rapporter och statistik är vi nu nära en riktigt bra lösning på Svenska Mötens stundande kommunikationsproblem.

Vad har ni för uppfattning om konferensbranschen i dag? – Det finns möjligheter i konferensvärlden. Som branschen ser ut i dag har man kommunikativt inte tagit ut svängarna ordentligt. Få vågar sticka ut och ha attityd. För att nå yngre målgrupper krävs att man tar ställning och står för någonting.

Vad tror ni är största utmaningen med miljöarbetet inom konferensbranschen? – Vi ser en ökad efterfrågan av gröna möten hos mötesbeställare i Sverige. Samtidigt finns en ökad medvetenhet om greenwash, fenomenet då företag inte lever upp till det man utlovar. Det ställer till problem inte bara för miljön utan också för köparna, som ofta känner att gröna möten innebär förvirring och ökade kostnader. Gröna möten måste innebära enkelhet och effektivitet, annars blir de inte attraktiva för mötesbeställarna.

Vad är förhoppningen med ert projekt? – Nyskapande är vårt ledord. Efter den här kampanjen vi vill att konferensbranschen ska se Svenska Möten som ett företag som vågar kommunicera på ett nytt vis. Fokus ligger mindre på en iögonfallande slogan, och mer på att kommunicera med öppenhet och ärlighet. Vårt projekt är en del av Berghs slututställning, som även är en intern tävling. Vi har bestämt oss för att vinstpokalen för bästa kommunikativa lösning ska hamna i våra händer. ■

23


n e l fi o r p h c s n Bra

Namn: Maria Lycknert

Yrke: Regionansvarig på SHR Stockholm.

Intressen: Friluftsliv, att vara ute i naturen. Jag är gärna ute i Stockholms skärgård eller på

Hammarnäs i Jämtland när jag är ledig.

En bra såpa ska innehålla: Roliga karaktärer, intressanta miljöer, någon intrig kanske, men framförallt en stor nypa humor.

Maria Lycknert … regionansvarig på SHR Stockholm som är med och startar nya dokusåpan ”Konferensresan”. Hur kommer det sig att SHR ska göra den här satsningen? – Det hela började med att SHR Stockholm sålde Konferenspoolen. Därefter fick vi i uppdrag av medlemmarna att återinvestera pengarna vi fick från försäljningen för att stärka Stockholm som konferensstad. Efter att ha kontaktat alla medlemmar samt olika pr-byråer kom vi fram till att bland de mest intressanta förslagen var att utnyttja nya medier samt digital marknadsföring. Uppdraget gick till den digitala reklambyrån Great Works som leder inspelningen och produktion av Konferensresan.

Vilket ”fokus” kommer programmet att ha? – Det finns flera lyckade exempel där branscher bidragit, goda exempel är Färjan, SOS Gute, Kustbevakarna, och Ullared. Nu utspelar sig handlingen istället på en konferensanläggning. Vi kommer att få följa det dagliga arbetet och olika medarbetare. Inspelningen börjar i maj med en audition bland de anläggningar som vill vara med. Enda kravet är att de ligger i Stockholms län och är medlemmar i SHR. Inspelningen kommer att påbörjas i vår och fortsätta till i augusti-september. Programmet sänds första kvartalet 2011 på Kanal 5 i fem avsnitt till att börja med. I förlängningen kanske kanal 5 kan ta över och bekosta samt driva produktionen vidare utan oss.

En dokusåpa – varför?

24

– Förhoppningsvis kommer programmet att göra Stockholm till en attraktivare konferensdestination. Vi kommer att visa på mångfalden och utbudet av konferensanläggningar, så marknadsföringen kommer att bli stor. Förhoppningen är att Konferensresan ska ha samma effekt för konferensbranschen som inredningsprogrammet ”Room Service” har haft för måleribranschen sedan det började sändas för 10-12 år sedan. Ett tv-program betyder otroligt mycket för en bransch. Vi tror också att serien kommer att locka ungdomar och arbetssökande att intressera sig för att arbeta inom konferensbranschen. ■


www.npp-reklam.se

Tack alla gäster! Kvalitet, omtanke, engagemang och ett prisbelönt kök. Det är framgångsreceptet som gjort att ni utsett oss till en av de bästa konferensanläggningarna i Sverige. Med priser för bland annat ”Årets Mötesplats” och ”Bästa Totalupplevelse” fortsätter vi nu att förfina och utveckla Steningevik ytterligare. I år har vi hittills blivit prisade som Årets Ametist för branschens bästa hemsida. Välkommen att ta del av Steningevik anno 2010 – 8 minuter från Arlanda och 3 meter från Mälarens strand.

Tel 08-591 231 50 | www.steningevik.se +KlimatPositiv +KlimatPositiv


Konferera på Stockholms vackraste läge.

Ta båten till konferensen! Med bästa läge på kajen ligger ett unikt Elite-hotell. Med närhet till allt, bor och konfererar ni förstklassigt i den varsamt renoverade kvarnbyggnaden i Saltsjöqvarn-området. Fantastisk utsikt över Djurgården, Gamla Stan och båtarna som passerar på Saltsjön – ett riktigt Nordens Venedig! • 186 rum och sviter • Mäss- & konferenskapacitet upp till totalt 900 personer • SPA med pool • Restaurang och bar • Uteservering • Bra parkeringsmöjligheter • Kommunikation med bil, båt, buss eller tåg ELITE HOTEL MARINA TOWER

Saltsjöqvarns kaj 25, 131 71 Nacka Bokning och information info.marinatower.se Tel: 08-555 702 00 www.elite.se


Mälardalen Prao

Som journalister i konferensbranschen är vi oftast betraktare. Hur går det till ute på anläggningarna? Vad är viktigt i kundkontakten och vad händer från att en förfrågan om en konferens landar i mailboxen till att konferensen är genomförd? För att gräva ner oss djupare i frågorna upprepar vi succén från 2009 – redaktionen på prao.

27


Mälardalen Prao

Konferensplanering med driv på Smådalarö Gård Att ansvara för konferenser är ett jobb som kräver koordination, kreativitet och ett socialt sinnelag. Det har redaktionen lärt sig efter en dag med Anna Bergstrand, konferensansvarig på Smådalarö Gård. Text: Astrid Feldreich

09.00 – 10.00 Introduktion och historia Anna möter oss med ett leende i receptionen. Med sin naturliga drivkraft känns det som om hon haft jobbet som konferensansvarig länge. – Jag fick jobbet i oktober, och det är det enda jobb jag inte har tröttnat på. Det är så oerhört varierande. Ena dagen är jag på en mässa, andra dagen är jag ute och pratar med gäster eller planerar en konferens, säger hon när vi tar en fika i det inglasade Orangeriet. Smådalarö Gård ligger vackert i Hemviken som är en del av Östersjön. Anläggningen ingår i Sjönära möten och har samma ägare som 28

Fågelbro Hus och Krusenberg Herrgård. – I sommar kommer det att bli stor fest för att fira Smådalarö Gårds 200-års jubileum, berättar Anna medan hon visar runt i den 200-åriga huvudbyggnaden som fått en del tillbyggnader. – Det är speciellt under vecka 31 som vi kommer att ha fest med olika teman varje kväll.

10.00 –11.00 Kontor och bokningssystem Det märks att Anna är duktig på det hon gör. En gång i månaden träffar hon sina konferenskollegor på systeranläggningarna för att utbyta erfarenheter. Anna ser till att allt flyter på – från bokningsförfrågan, under själva konferensen och till dess att konferensgästerna återvänder hem. Varje onsdag är det avstämningsmöte med de som ansvarar för restaurang, hotellrum och reception. – Vi på Smådalarö Gård jobbar väldigt tight vilket gör att vi ofta går in och jobbar på varandras olika avdelningar. Jag tycker det är viktigt att man har förståelse för varandras arbeten. Inom Sjönära möten har vi valt att enbart ha en person som är länken mellan konferens-

gruppen och alla avdelningar på hotellet. Jag tror att det känns tryggt för kontaktpersonen på företaget, att hela tiden veta vem de ska ha kontakt med och som knyter ihop säcken. Det är även tryggt för alla avdelningar på hotellet, säger Anna. Vi följer med in på kontoret och Anna visar deras bokningssystem. Hennes arbete går ut på att sköta kontakten med kunderna och att samordna allting kring konferensen. – Jag tycker att det är viktigt med den personliga relationen till våra gäster. Jag lär mig alltid namnen, ringer uppföljningssamtal och möter nya gäster och frågar dem hur de mår, och om de behöver något mer. Så konferensgästerna på Smådalarö Gård kan känna sig lugna. Anna har koll på allt från konferensmöblering till middagsmeny och vilken som är den populäraste konferensaktivteten. – Varje konferens får sin egen mapp i systemet. Jag skriver också ut och samlar all mailkorrespondens så att jag vet vad som bestämts senast. Här är till exempel en kund som inte bekräftat ordern än som jag måste ringa, förklarar hon och jag blir imponerad av att hon har så många projekt igång samtidigt.


Omdöme: Två positiva och lättsamma tjejer som jag absolut skulle rekommendera i den här branschen. Lätta att samarbeta med och intresserade av att lära sig något nytt. Det märktes när de fick ett eget case att jobba med, visningsresan som de planerade så bra. Anna Bergstrand, konferensansvarig

11.00 – 12.00 Planering av visningsresa Medan Anna ringer några uppföljningssamtal till kunder får vi vår största uppgift under dagen; att planera en visningsresa i april. Vi har fått ett case där vi vet när gruppen med 20 personer anländer till gården och när bussen tillbaka avgår. Därefter ska vi själva bestämma vad som är viktigt att visa och hur vi lägger upp visningsslingan för att gruppen, som delas upp, ska guidas runt utan att krocka. Middag och dessert ska ingå. Vi känner oss som elever igen och går in för vår uppgift med stor entusiasm. Efter mycket hjärngymnastik har vi ett färdigt förslag som inkluderar tipspromenad vid vattnet och ett musikquiz till middagen.

12.00 – 13.00 Påfyllning av konferensgott Innan det är dags för lunch fyller vi på med vatten, frukt och godis i konferensrummen. När vi praktiserar på anläggningen är det helt fullbokat och det är många tider att hålla reda på. På vagnen sitter en post-it lapp med alla

gruppers lunchtider. Inne i rummen byter vi ut bubbelvatten och Anna visar att hon även har ett tidsschema för varje grupp framme vid tavlan. – Det här är deras schema med hålltider, så att gruppen har koll på sina tider, säger hon. Medan vi tar en tur runt med vagnen berättar Anna att en aktivitet som Smådalarö Gård är känd för är deras egen 9-håls golfbana. – Eftersom den ägs av oss och att vi inte har några medlemmar så bestämmer vi själva vad vi ska göra med den. Det är bland annat en konferensgrupp i september som hyrt hela banan exklusivt för sig själva. Något som är populärt bland konferensgästerna är den vedeldade bastun och jacuzzin vid vattnet. – Jag brukar alltid känna av vilken typ av grupp det är och därefter ge ett antal förslag på aktiviteter. Vi är ju sjönära, och försöker därför ha många aktiviteter kring vattnet, bland annat att röka fisk på sommaren. Vår k-märkta kvarn har en fantastisk utsikt över Hemviken och är ett aktivitetshus med tre våningar. Den kan jag också rekommendera för våra konferensgrupper, säger hon.

13.00 – 14.30 Lunch med redovisning Lunchen serveras i Nämndösalen, en ljus sal med stor terrass mot vattnet. Den är även Smådalarö Gårds största konferenslokal och är perfekt för stora middagssällskap. Efter en krämig paella med lax tar vi en kaffe i Brasrummet för att redovisa vår visningresa. – Jag gillar det här med tipspromenaden, säger Anna och antecknar. Till alla er som ska på visningresan i april – grattis! Det kommer att bli en upplevelse. Mer än så avslöjar vi inte.

14.30 – 15.00 Avskedsvåfflor Samma dag som vår praktik är det våffeldagen. Vad kan passa bättre än att äta nygräddade våfflor med hjortronsylt och grädde vid fikapausen? Lite motvilligt inser vi att det är hög tid att åka tillbaka till redaktionen för att undvika rusningstrafiken. Jag tror att vi båda kan tänka oss en alternativ karriär som konferensplanerare efter att fått följa med Anna en dag på jobbet. n 29


Mälardalen Prao

Passionerat och sofistikerat på Högberga Gård

Att vara vd och marknadschef för en anläggning innebär mycket möten, kontakt med både personal och kunder, att driva verksamheten framåt och att helt enkelt ha koll på läget. Det fick vi på redaktionen uppleva när vi praktiserade en dag på Högberga Gård på Lidingö. Text: Livia Jakobsson

Trots att Lidingö, strax utanför Stockholm,

är lite utav ett konferensmecka där anläggning efter anläggning avlöser varandra, inser vi när vi parkerar bilen utanför Högberga Gård att vi faktiskt aldrig varit just här. Fast det är vårt första besök på anläggningen så är det en välbekant duo som hälsar oss välkomna: Johan Hjort, vd, och Tanja Jezewski, marknadschef. Både Johan och Tanja har jobbat i branschen länge och jobbade senast tillsammans på Tammsvik Konferens och Herrgård. 30

09.00 – 09.30 Gemensam genomgång Innan vi får reda på vad som blir våra arbetsuppgifter under dagen deltar vi i personalens gemensamma frukost. Restaurangchefen Katja går igenom hur många gäster som ska äta lunch, fika och äta middag under dagen. Under tiden funderar jag på vad vi ska få hjälpa till med: serveringen, disken eller kanske bokningen? Mina gissningar visar sig vara riktigt dåliga då Johan berättar planen: – Ni ska följa oss under en dag och få ta del av vad vi har sysslat med den senaste tiden. Det känns inte helt fel att få praktisera som vd och marknadschef och vi är ivriga att få sätta igång.

09.30 – 10.30 Rundvandring För att få en känsla för vår praktikplats visar Johan och Tanja oss runt. Det är en stor anläggning med 67 hotellrum och ett drygt tiotal mötesrum, där huvudfastigheten är en 100-årig K-märkt byggnad. – Vad tycker ni om det här rummet? frågar

Johan när vi kommer in i ett kinainspirerat loungerum. Både Johan och Tanja är hela tiden måna om vad vi tycker om lokalerna och den känsla vi får. De har ett genuint intresse av att få reda på hur vi som förstagångsbesökare upplever deras anläggning. Vi får se deras stora konferensbyggnad där de flesta mötesrummen ligger. En byggnad helt inriktad på möten och som ger en känsla av att här ligger business i fokus.

10.30 – 12.00 Brainstorming Vi tar oss upp till Johans rum för ett brainstormingmöte. Johan har varit vd på Högberga Gård sedan oktober och insåg ganska snart att det behövdes arbetas fram ett tydligt varumärke. Han insåg även att det behövdes en sälj- och marknadschef och hans första val var självklart. Tanja som hade slutat på Tammsvik var inte sen att haka på Johans erbjudande om en tjänst på Högberga. Johan och Tanja är ett välsvarvat team och det märks att de trivs med att jobba ihop. De senaste månaderna har de ägnat tid åt att arbeta fram ett nytt varumär-


Omdöme Ja, hur vill man att en praktikant ska vara? - Intresserad – vilja lära - Engagerad - Pålitlig, hålla tider och sånt - Nyfiken - Känna in sin nya arbetsplats - Bli en i gänget - Komma med synpunkter och idéer – mycket viktigt då praktikanten kommer med nya fräscha ögon och ser saker som man själv kanske aldrig har tänkt på. Precis så var Livia och Astrid då de praktiserade på Högberga Gård för en dag. Dessutom gick de in i sin roll som vd/marknad på ett passionerat, sofistikerat och mycket närvarande sätt. Bidrog med idéer som kommer resultera i både ombyggnad och konceptutveckling. Till detta kan läggas att de är två riktiga glädjespridare vilket inte ska underskattas på en arbetsplats. Helt enkelt två drömpraktikanter som vi ger högsta betyg. Tanja Jezewski, marknadschef Högberga Gård

keskoncept och samtidigt ta fram tydliga riktlinjer för företagskulturen. – Det här kommer att bli vår nya sofistikerade profil. Vad tycker ni? frågar Johan samtidigt som han tar fram skisser på hur det kommer att se ut. Just passion och sofistikerad är två kärnvärden som Högberga framöver kommer att jobba med. Vi resonerar fram och tillbaka kring färgerna, den nya loggan och hur deras nya hemsida ser ut. Dessutom får vi ta del av den företagskulturhandbok som Johan och Tanja ska presentera för personalen under en stor kickoff. – Det är viktigt att vi alla arbetar efter samma kärnvärden och mål. Alla måste anstränga sig och det kommer att göra att gästen får en större upplevelse, förklarar Tanja. – Kedjan är aldrig starkare än den svagaste länken, flikar Johan in. Nästa programpunkt som Johan och Tanja vill få feedback på är det bemötande vi fick när vi kom och hur vi uppfattade entrén. Vi går ut och går steg för steg igenom vad vi tycker om entrén. I dagsläget är receptionen ”gömd” i ett hörn och det kan vara svårt för gästerna att hit-

ta rätt. Hela tiden märks det att de är måna om hur gästerna bemöts och gästernas upplevelser. Det är svårt att komma på en massa bra idéer så där på rak arm, men vi gör vårt bästa för att imponera på våra chefer. Brainstorming gör en verkligen hungrig och vi pustar ut när vi får reda på att det är dags för lunch.

12.00 – 13.00 Lunchmöte Om vi trodde att vi skulle få en avslappnande lunchpaus, hade vi fel. Som vd och marknadschef gäller det att ta vara på tiden vilket innebär att lunchen ibland vigs åt möten. Dagens lunch består av en härlig salladsbuffé, moussaka och livliga diskussioner med restaurangchefen och en kostrådgivare. Förhoppningen är att utveckla ett möteskoncept som med hjälp av mat ska höja konferensdeltagarnas prestationer. – Det här kommer både att vara kompetenshöjande för personalen och får våra gäster, säger Johan. Även här vill Tanja och Johan gärna höra vad vi har att säga och visst håller vi med om att nyttiga och välplanerade måltider och kaffe-

pauser bara kan göra gott för konferensgästerna. Men trots att det är nyttig mat vi pratar om kan vi inte hjälpa att tänka på hur gott det vore med ett wienerbröd eller en kanelbulle.

13.00 - 14.30 Avrundning Under vår rundvandring hann vi inte med att se Högbergas senaste tillskott, Paviljongen. Medan vi avrundar dagen får vi en visning av Paviljongens mötesrum och framför allt den vedeldade bastun och jacuzzin. Värmen här inne i kombination med alla intryck vi fått under dagen gör att vi känner oss lite matta. Att vara vd och marknadschef är inte lätt: idéer ska kläckas och beslut fattas samtidigt som verksamheten ska drivas och utvecklas. Det har minst sagt varit en lärorik dag och när vi sätter oss i bilen på väg hem, känner vi oss lite som Johan och Tanja. Vi diskuterar framtida artikeluppslag, kommer med nya galna idéer, avbryter och fyller i varandras meningar och framför allt har vi väldigt roligt. n

31


Aula Magna I Aula Magna kan du anordna allt från de riktigt stora arrangemangen till de små seminarierna, allt under ett tak i magnifika lokaler. Aula Magna är beläget i Frescati i Stockholm. Byggnaden stod färdig 1997, och är ett av arkitekten Ralph Erskines främsta byggnadsverk. Lokalerna är ljusa och luftiga, genomgående inredda med blonda träslag. Generösa fönsterväggar vetter ut mot de ståtliga ekarna utanför.

Vacker och funktionell konferensmiljö Vår flerfaldigt prisbelönade konferensanläggning ger dina sinnen både avkoppling och stimulans och lokalerna bjuder på stora möjligheter. Här är varje detalj utformad för att erbjuda den optimala mötesplatsen, både i det större och mindre formatet. Hörsalen i hjärtat av Aula Magna är utformad som en amfiteater. Den rymmer 1 194 personer, och kan även delas av till två separata lokaler med plats för 557 respektive 637 personer. Det finns fem seminarierum med plats för mellan 18 och 50 personer. Seminarierummen är placerade ovanför hörsalen. Samtliga är utrustade med whiteboard, dataprojektor, OH-apparat, hörslinga och uttag för uppkoppling mot Internet. Aula Magnas eleganta foajé är belägen innanför huvudentrén. I dess generösa utrymmen finns reception och möjlighet att placera såväl utställningar som garderob. Det ljusa luftiga Galleriet på våningen ovanför erbjuder generösa utrymmen för utställningar och mingel. Här har traditionella hantverk väckts till liv och inredningen präglas av naturmaterial som tegel, trä, glas och sten.

www.aulamagna.se

Mezzaninen är ett avskilt sällskapsrum för upp till 50 personer. Från det eleganta terrassliknande rummet har man en fin utsikt över galleriet och campusområdet.

sjukt sköna fåtöljer Boka nästa konferens på Filmstaden du också. Våra biosalonger passar för säljmöten, kundträffar, seminarier, bolagsstämmor, presskonferenser, utbildning och produktpresentationer. Filmstaden finns centralt beläget i alla landets större städer. Önskar du catering och mingel så ordnar vi det också. Alltså, boka in dig i Sveriges mest spännande möteslokaler. Och som avslutning – kanske ett tårdrypande drama?

www.sf.se/konferens


Mälardalen Prao

Teamkänsla och rena lakan på Steningevik Steningevik i Sigtuna har varit en renodlad konferensanläggning sedan 1995. I år vann de pris för årets bästa hemsida i mötesbranschen. På webben lockar de med vackra bilder och värmande stämning. KonferensVärldens redaktion bestämde sig för att testa om verkligheten motsvarar hemsidan... Text: Astrid Feldreich

09.30 – 10.00 Välkomstkaffe i salongen Eva Forsberg, platschef på Steningevik, möter oss i receptionen. Vi hänger av oss och slår oss ned med en kopp kaffe i sällskapsrummet för en introduktion. – Sammanlagt jobbar 24 personer på Steningevik. Anläggningen byggdes 1990 i syfte att vara en konferens- och spaanläggning. Fem

år senare tog nuvarande ägare över och sedan dess har en rad förbättringar gjorts på anläggningen. Tack vare vår närhet till Arlanda har vi ett bra utgångsläge, säger Eva. Även om de flesta av byggnaderna på Steningevik är relativt nya smälter de in i omgivningen med sin faluröda färg och diskreta arkitektur. Men allt är inte nybyggt. Snett över gårdsplanen ligger Gammelgården. Den gamla 1800-tals byggnaden har renoverats till moderna möteslokaler med trevliga grupprum. Även Stallet vid vattnet har sin ursprungliga charm kvar – dock är det upprustat för att passa lite mindre konferensgrupper. Huvudbyggnaden har kök, restaurang, sällskapsrum, konferensrum och relaxavdelning med pool. Resterande konferens- samt hotellrum ligger i tre röda byggnader mitt emot huvudbyggnaden. – De heter alla något som slutar på ”vik”, Skogsvik, Ängsvik och Sandvik, förklarar Eva. Hon berättar också att personalstyrkan är ett sammansvetsat gäng som sätter stort värde i att konferensanläggningen ska vara toppfräsch. – För att illustrera sammanhållningen och

hur noga vi är med städningen har vi bestämt att ni ska få vara med städpersonalen i dag, säger hon.

10.00 – 11.00 Städning av hotellrummen Ulla Faulkner, husfru på Steningevik, har jobbat på anläggningen sedan 2001. Hon börjar med att ge oss varsin tröja som det står Steningevik på så att vi känner oss som en del av gänget. Tillsammans med våra nya kollegor Åsa och Jessica sätter vi igång att göra i ordning hotellrummen för nya konferensgäster. Arbetspasset börjar egentligen klockan 06.00, fast vi ansluter i ärlighetens namn lite senare. – Jag har sett att städpersonal på andra hotell inte möter gästernas blickar. Så gör vi inte här på Steningevik. Städningen är bland det viktigaste och vi är stolta över vårt arbete, säger Ulla och visar oss hur vi ska vika överkast och täcken. Det finns 51 hotellrum och en hel del att göra. Men eftersom det är måndag är det inte lika hektiskt som vanligt, förklarar Ulla. Vi är rätt tacksamma för att vi kom på en måndag 33


Mälardalen Prao

Omdöme: Astrid och Livia visade både intresse och vilja att lära sig vad arbetet på en städavdelning innebär. Roligt att se att de kände sig som hemma när de började bädda varsitt rum. Eva Forsberg, platschef

och inte en vanlig dag om det här är en lugn morgon. Efter lite övning får vi in snitsen och lyckas byta lakan och dammtorka med en relativt hög hastighet trots att det är svårt att hålla jämn takt med övriga i gänget. För att variera sig brukar Ulla, Jessica och Åsa utföra olika uppgifter i olika rum. Det sista vi gör innan vi lämnar ett hotellrum är att lägg en karamellstrut på sängen. – Jag brukar ofta hitta karamellpapper på sängbordet, så det verkar vara uppskattat med våra karamellstutar, säger Ulla med ett leende. Enligt Ulla är det optimala om alla gäster checkar ut samtidigt. Då kan man arbeta systematiskt från ena sidan av en våning och vidare till nästa hus. Värre är det om det är strörum kvar att göra. Knepet då är att ställa en dörrstopp vid de kvarvarande rummen och ta dem sist.

11.00 – 11.15 Fikapaus Dags för en obligatorisk och välbehövlig kaffetår. Medan vi njuter av den värmande marssolen berättar Åsa att mycket av glädjen i jobbet 34

ligger i att de dagligen får positiva kommentarer i de utvärderingslappar som ligger på sängen i varje rum. – Det gör att man känner sig väldigt glad över att vi utför ett uppskattat arbete, säger hon. Ulla berättar att personalen åker på en gemensam utlandsresa varje år. Något som stärker samhörigheten och ger många gemensamma minnen.

11.15- 13.15 Vippade rum – Nu ska vi förbereda några vippade rum, säger Ulla och förklarar att vippade rum är att exempelvis kursledare får något extra på sina rum. Därför tar vi en tur in till kontoret för att hämta en pirra samt en stor kartong med nyanlända sko- och tvättpåsar. – De här har vi inte haft tidigare, men det är praktiskt för affärsresenärer som packar ofta och som vill hålla reda på smutstvätten i resväskan, säger Ulla. Efter lite fundering väljer vi att placera de prydligt vikta påsarna på huvudkudden med en liten hälsning på. Det börjar kurra i magen

och det är äntligen dags att gå tillbaka in i huvudbyggnaden och möta resten av personalstyrkan i restaurangen.

13.15- 14.00 Lunch En stor fördel med att jobba på Steningevik, förutom den fantastiska naturen och läget vid Mälarens strand, är luncherna. Varje dag är det nya rätter på menyn, och personalen samlas alltid för gemensam lunch. Med hembakat bröd, ostbricka och salladsbuffé är det lätt att bli bortskämd. – Bättre kan man inte ha det. Alla sitter vid ett bord, det finns ingen inbördes gruppering vid lunchbordet, förklarar Ulla när vi slår oss ned. Efter lunch är det dags för oss att åka tillbaka. Det känns som om dagen varit ett nyttigt träningspass i konsten att bädda en säng och att hitta teamkänslan i en arbetsgrupp. ■


hål 9, kl 23.50

I Luleå ser vi livet från den ljusa sidan. Hela dygnet runt. Somrarna i Luleå är ljusa och varma – och solen är uppe i stort sett 24 timmar om dygnet. Kontrasterna är starka, mellan stadens puls och Europas sista vildmark. Så varför inte kombinera er nästa konferens med annorlunda upplevelser. Bada bastu, ta ett dopp i havet och ät skärgårdsmiddag – långt ute i havsbandet. Eller njut av helstekt ren, samiska berättelser och jojk i lappkåtan. Möjligheterna är många. Och varierade.

Luleå är en utmärkt kongresstad mycket tack vare närheten till bl a det världsledande Luleå tekniska universitet och ett av Europas modernaste sjukhus. I Kulturens hus finns moderna konferens- och kongresslokaler för upp till 1000 personer. Välkommen till sommarnätter som ger ljusa minnen. Kontakta oss gärna för kostnadsfri rådgivning och offert inför ert nästa möte.

Med stöd av:

Luleå Convention Bureau. Storgatan 30, 972 32 Luleå. Tel, Luleå: 0920-22 13 32. Tel, Stockholm: 070-666 54 14. E-post: info@luleacvb.se. www.luleacvb.se

Vad gjorde ni på er senaste kick off ? Kom och se vad landet har att erbjuda

www.siggestagard.se Läs mer på vår hemsida eller ring 08-562 80 120 för mer information.

favorreklambyra.se I Foto: Fredrik Broman/humanspectra.com

LULE Å


36


Maria

Akraka förenar idrott och näringsliv Under en stor del av 90-talet var Maria Akraka en av Sveriges främsta medeldistanslöpare. Trots att det var flera år sedan hon slutade så har hon fortfarande det svenska rekordet på 800 meter och 1500 meter inomhus. I dag arbetar hon med att förmedla idrottsprofiler till företag, något hon gör med stor energi och entusiasm. Text: Livia Jakobsson Foto: Per Dahl

37


Jag var otroligt hungrig och hade en sådan motivation...

Medeldistanslöparen Maria Akraka var under 90-talet en av de framstående svenska profilerna. Tack vare min pappas jobb har jag kunnat följa svensk friidrott på nära håll ända sedan barnsben. Under hela min uppväxt satt jag varje år på läktaren på såväl DN-Galan på Stockholm Stadion som på DN-Games i Globen. Jag kommer tydligt ihåg Maria och hennes vackra stil på löparbanorna samt hennes trevliga personlighet i alla intervjuer. Det är därför jag förväntansfullt träffar Maria på affärssporthotellet Mornington Hotel i Bromma. Hon känns som en passande profil till vårt kickofftema. – Konstigt nog har jag inte alltid varit intresserad av idrott och hälsa. Under min uppväxt var hästar min stora passion. Det var först när jag tittade på OS i Los Angeles 1984 som mitt intresse för löpning vaknade, förklarar hon.

Sen start Maria började faktiskt inte med löpningen förrän hon var 18 år gammal, men då gick det i rekordfart. Från början var hon inställd på sprintsträckorna 100 och 200 meter. Efter att ha tillbringat åtta månader hos sin pappa i Nigeria, som var förbundskapten för det nigerianska juniorlandslaget, beslutade hon sig för att satsa på 800 och 1 500 meter istället. – Jag satsade oerhört hårt från första början och tränade fem sex gånger i veckan. Direkt så kände jag att ”det här vill jag bli bra på”. En av mina starkare sidor var nog att jag tränade hårt, men det var bara för att jag tyckte det var så roligt, berättar Maria. Tre år efter att hon började blev Maria uttagen till VM och sedan sprang hon i den svenska landslagdräkten i 13 år. En prestation Maria är särskilt stolt över är att hon, trots att hon aldrig vann några mästerskapsmedaljer, var rankad femma i världen inomhus. Dessutom har hon fortfarande det svenska rekordet på både 800 meter och 1500 meter inomhus. – En anledning till att jag höll på så länge är nog att jag började så pass sent. Jag var otroligt hungrig och hade en sådan motivation. Att vara elitidrottare är verkligen en livsstil. Jag levde för friidrotten och det var en tillvaro jag trivdes väldigt bra i.

... Att vara elitidrottare är verkligen en livsstil. 38


hotell ko n f e r e n s s pa r e s ta u r a n g glasbar

Passion. Omtanke. Kreativitet.

s g n i t e Methat moves you

Foto Klas Hjertberg

0478-348 30 www.kostabodaarthotel.se

400 bäddar. 50 mötesrum. 35 min från Sthlm 08-546 291 14, www.utsiktenmeetings.se


40


Många elitidrottare förbereder sig inte inför den civila karriären ...

Vill ta tillvara idrottares kunskap När Maria beslutade sig för att sluta var det delvis på grund av skador, men också för att hon kände sig färdig med friidrottslivet. Dock hade hon inte någon aning om vilken väg hon skulle gå efter idrottskarriären. En ovisshet som många elitidrottare lever med. Enligt Maria är det naturligt då det krävs mycket för att ligga på den absoluta toppnivån och fokusera enbart på idrotten. – Just då finns det inget annat än idrotten i huvudet. Börjar idrottare tänka på annat är risken att de tappar drivet och fokus. Men jag tror att det skulle vara sunt om de samtidigt hade en bisyssla. En utbildning eller ett extrajobb kan göra att övergången blir lättare. När Maria slutade springa blev hon gravid och började sedan arbeta på marknadsavdelningen hos huvudsponsorn Twilfit. Därefter provade hon på några programledarjobb innan hon för tre och ett halvt år sedan startade Sportcore, som är ett dotterbolag till försäkringsföretaget Euro Accident. Målet är att ta tillvara den kunskap som elitidrottare erhållit under sin karriär och föra den vidare till näringslivet. – Många elitidrottare förbereder sig inte inför den civila karriären och går från att vara stjärnor till att inte veta vad de vill göra. Många går igenom en identitetskris och det blir en tuff verklighet att landa i. Det går inte att förvänta sig att man hittar ett jobb som man brinner för lika mycket som man gjort för idrotten, säger Maria som är vd för Sportcore.

Bra hälsa ger bättre affärer I Sportcores stall ingår drygt 200 elitidrottare och Maria förmedlar en del av dem som föreläsare till olika företag. Höjdhopperskan Kajsa Bergqvist, simmaren Lars Frölander, boxaren George Scott och brottaren Ara Abrahamian är några av de idrottare som går att anlita. När vi träffas på Mornington Hotel Bromma håller boxaren Roger Pettersson ett pass för hotellets anställda och gäster. – Det har ju gjorts undersökningar som bevisar att frisk personal presterar bättre. Förhoppningsvis kan våra profiler uppmuntra människor till hälsosammare livsstilar genom att visa sina idrotter från ett annat perspektiv.

... och går från att vara stjärnor till att inte veta vad de vill göra.

41


Foto: Livia Jakobsson

Namn: Maria Henriksson Akraka Ålder: 43 Bor: Täby Kyrkby Familj: Maken Tord, den före detta trestegshopparen, döttrarna Mica, 14 och Moa, 9. Största idrottsminne som aktiv: Vet inte riktigt… har många bra minnen. Bästa idrottsminne från läktaren: På plats i Aten när Christian Olsson, Stefan Holm och Carolina Klüft tog OS-Guld!!

42

Sportcore erbjuder företag föreläsningar och workshops, där deltagarna aktivt deltar i övningar tillsammans med idrottsprofilen. Detta kan vara ett bra sätt att lätta upp konferensen på. Dessutom erbjuder Sportcore möjligheten att planera ett hälsoupplägg, där företaget under en längre tid arbetar för att förbättra sina anställdas hälsa. Även här involveras en idrottsprofil.

Många bollar i luften Att se till att idrottsprofilerna blir anlitade och att företagen får förbättrad hälsa kan låta som ett heltidsjobb, men Maria hinner med två andra jobb också. Hon driver en travverksamhet och jobbar deltid med att utbilda sportkedjan Intersports kunder och anställda. – Jag gillar att ha många järn i elden, vilket innebär att jag aldrig är ledig. Drivkraften är att det ska gå bra för Sportcore och Intersport, så att jag har möjlighet att ägna mer tid åt hästarna. Jag tycker jag har hittat en form som fungerar. Hästarna är min hobby och det är i stallet jag kan återhämta mig. Trots hennes många åtaganden hinner hon

med att löpträna två till tre gånger i veckan. Ibland kan det dock kännas tungt även för Maria att gå upp klockan 06.00 för att ge sig ut och springa. Nu har hon dock en något annorlunda målsättning än när hon var aktiv. – Även om jag inte alltid tycker att det är kul så är det bara att göra det. Jag är alltid nöjd efteråt, så målet är att komma hem och känna att jag är klar, skrattar Maria. – Träning är inte något man får gratis, det handlar om prioriteringar. Då är det viktigt att komma ihåg varför det är viktigt med bra hälsa. Dessutom måste det kanske vara lite jobbigt för att man ska gå framåt. När intervjun är slut ska Maria bege sig till

stallet, trots att det är sen fredagseftermiddag. Hon är energisk och ivrig att få ge sig iväg. Den energin tänker jag på när min väckarklocka ringer klockan 06.30 några dagar senare då planen är att jag ska gå till gymmet. Jag ser Marias lätta löpsteg framför mig, hör hennes röst ”det är bara att göra det” och studsar ut ur sängen. n


www.npp-reklam.se

Passion fรถr upplevelse. Passion fรถr mรถten.

tel 018-34 90 00 | www.novapark.com +KlimatPositiv +KlimatPositiv


Försommarkonferens i Sigtuna Stad Sigtuna Stads Hotell är en populär mötesplats för såväl konferenser och internationella möten, som för affärsresenären, weekendgästen och bröllopsfesten. Resultatet! En mötesplats för dem som söker något utöver det vanliga. Endast 15 minuter från Arlanda ligger hotellet centralt beläget vid Mälarens strand. En exklusiv mötesplats med modern teknik och skandinaviskt designade rum med alla faciliteter. Från ett av Sveriges bästa kök serveras också de bästa råvaror i en meny som vi för säsongen kallar "Trädgård". Vid bokning av helpension ingår vår 4-rätters säsongsmeny. Stora Nygatan 3, 193 30 Sigtuna. Tfn. + 46 8 592 501 00, info@sigtunastadshotell.se www.sigtunastadshotell.se

www.gavlecvb.se info@gavlecvb.se 026-17 82 74

SMARTA GRÖNA MÖTEN 391

029

Solentros böcker trycks på Med svanenmärkt restaurang Sveriges enda klimatneutrala tryckeri.

arenabolaget.se


Kickoff Konferensvärldens redaktion bestämde sig för att gå ut och testa några annorlunda och samtidigt sportiga kickoffaktiviteter som alla kan hänga med på. Här är tre alternativ till golf, femkamp och vinprovning!

45


kickoff

Stenkul

på hal is

Curling är en perfekt kickoffaktivitet. Sporten är neutral på så vis att alla tävlar på samma villkor och med samma förutsättningar. Det är också en sport där du verkligen får jobba i team. KV:s redaktion gav sig ut på isen i Danderyds curlinghall för att testa om det är lika kul som det ser ut. Text: Astrid Feldreich

Danderyds Curling AB ägs av två klubbar, Stocksund och Djursholm, och drivs av Ulf Östberg. Han möter oss i dörren och vi börjar med en rundtur i hallen. En trappa upp ligger ett vip-rum samt en kombinerad matsal och konferensrum. Där finns även mingelytor med utsikt över curlingbanorna. 46

– Vägg i vägg ligger Danderyds gymnasium som har en helt nybyggd hörsal som vi kan erbjuda våra konferensgrupper. Sedan samarbetar vi även med anläggningar i närheten, säger Ulf. Varför är curling egentligen en bra kickoff aktivitet? – Ett lag, som består av fyra personer, minglar runt och möter en rad olika lag under tiden de spelar. Efter 30 minuter träffar du nya människor. Det gör att det är en perfekt kundaktivitet. Mycket bättre än golf om du frågar mig, säger Ulf. En annan fördel är att curling är en aktivitet som inte är väderberoende. Den gör sig bäst när det är som sämst väder i Sverige. Under sommarmånaderna är hallen stängd, men öppnar igen i slutet av augusti. Julen är högsäsong. – Vi har redan fått in bokningar inför årets julbord, berättar Ulf. Efter visningen får vi sätta på oss curlingskor

som har en ”hal” sko och en mindre hal högersula att ta fart med. När skorna väl är på plats får vi gå in i ett rum för instruktioner innan vi tar våra första stapplande steg på isen. – Jag börjar alltid med en genomgång av regler, säkerhet och lite historia samt kuriosa om sporten. Våra instruktörer skojar rätt mycket med deltagarna för att skapa en avslappnad stämning, de blir lite som artister, säger han. Det är äntligen dags att ge sig ut på isen. Inne i curlinghallen finns sammanlagt åtta banor. Luften är bara fem grader – så det är lite kallt till en början. Vi sätter på oss hjälm och tar varsin borste. Alla kan vara med. Har man ryggproblem går det att skicka iväg stenen stående med ett specialutformat hjälpmedel. I samband med genomgången innan match brukar många grupper även ta en fika. – Men ett tips är att äta middag eller dricka öl efteråt, curling är nämligen en balanssport och att få iväg stenen blir inte lättare med alkohol i kroppen, säger Ulf när vi vinglar ut på isen.


Att det är en balanssport blir vi snart varse. Det är svårare än det ser ut att få rätt fart på stenen. Antagligen nybörjartur, men jag börjar med att sätta stenen mitt i prick. Triumfen blir dock kortvarig för i nästa stund lyckas min motspelerska Livia slå bort den. Timmen försvinner fort och vi konstaterar att vi har haft jätteroligt samtidigt som det känns som ett träningspass. När vi snörar av oss skorna, lite lätt svettiga, går Anette Norberg, kapten i det kvinnliga curlinglaget, förbi. Hon ska instruera dagens företagsgrupp. Hennes lag tränar i Danderydshallen och har sin bas här. Det känns lite extra kul att veta att vi precis spelat på samma bana som OS-guldmedaljörerna. n

För- och nackdelar med curling:

+ • Alla kan vara med på lika villkor

• Mingel- och teamkänslan är hög • Inga förkunskaper krävs • Spännande tävlingar

– • Stängt på sommaren

• Inget dagsljus inne i hallen • Kan ge blåmärken • Risk för spräckta byxor

47


kickoff

Nå höga höjder Har ni tröttnat på klassiska aktiviteter som femkamp, men ändå vill stärka gemenskapen i gruppen? Efter en timme på klätterväggen når ni garanterat nya höjder med gruppdynamiken. Text: Livia Jakobsson

I januari öppnade Klättercentret sin andra anläggning i Stockholm och finns nu både i Solna och vid Telefonplan. Anläggningen vid Telefonplan har två konferensrum i anslutning till klättringshallen och det går utmärkt att ha en konferens, ett företagsevent eller en kickoff för upp till 150 personer här. – De senaste åren har vi märkt en ökad efterfrågan både från företag och privatpersoner. Förra året hade vi 60 000 besökare i Solna och vi hoppas på det dubbla antalet på den nya anläggningen, säger Clas Ebler, delägare och 48

”klättringspappa.” Klättring är en bra kickoff aktivitet då alla deltagare är med på samma villkor, eftersom svårighetsgraden lätt kan anpassas. Här finns klätterväggar som passar allt ifrån tävlingsklättrare till nybörjare. – De flesta har aldrig provat på klättring innan, men det gör ingenting. Här går det att utmana sig själv oavsett hur duktig man är. En stor del av klättringen består i att tänka till och planera sitt nästa steg. Dessutom är det en mycket social aktivitet, säger Clas. Förutom klättring erbjuder Klättercentret en mängd olika aktiviteter som förbättrar teamkänslan. I maj blev höghöjdsbanan klar, där deltagarna får klättra 13 meter upp för att sedan bemästra en hinderbana. – Våra teambuldingaktiviteter är ett bra sätt att se hur gruppdynamiken fungerar, säger Clas.

Jag är tacksam över att vi ska prova på en av

de ”lättare” väggarna då min klättringskarriär enbart består av att ha klättrat upp på en stege ett par gånger. Innan det är dags att ta sig an dagens utmaning byter vi om till träningskläder och får sätta på oss klättringsskor och sele. Det finns en avskild kursavdelning som passar bra för kickoffer. Klättercentret har sexton specialutbildade företagsinstruktörer som ser till att säkerhetskraven följs och som kan ge tips och stöd. – Många som kommer hit är höjdrädda, men övervinner snabbt sin fobi när de kommit igång med klättringen, säger Clas medan han säkrar mig. Trots att jag varken har svindel eller höjdrädsla, får jag snabbt handsvett när jag inser hur hög väggen faktiskt är. Till tonerna av Clas uppmuntrande ord tar jag så mina första stapplande kliv. – Så ja, det ser bra ut. Kom ihåg att använda benen. Tryck ifrån bara, hojtar Clas från golvet. Istället för att titta ner fokuserar jag på var jag


ska sätta fötterna och vilka grepp jag kan nå. När jag kommit halvvägs slår mjölksyran i armarna till och trots att Clas uppmuntrar mig att fortsätta, känner jag att det är dags att bege mig nedåt. Det är en härlig och nervös känsla att släppa taget och låta Clas fira ner mig. Väl nere på golvet är jag varm och ordentligt trött, både av den fysiska och av den psykiska aktiviteten. Det ger en kick att pressa sig för att se hur högt det går att ta sig och samtidigt känns det bra när jag är väl är nere på golvet igen. Efter ytterligare några försök får jag dock ge mig då både armar och ben skakar ordentligt. Jag kan snabbt konstatera att klättring är otroligt bra träning och samtidigt en kul aktivitet att prova på. Väl tillbaka på redaktionen känner jag fortfarande av sviterna av klättringen och att träningsvärken börjar smyga sig på. n

För- och nackdelar med klättring:

+

• Socialt • Utmanande • Varenda liten muskel tränas

-

• Risk för svindel • Mjölksyra garanterad • Fara för brutna naglar

49


Mälarens längsta sandstrand, prisbelönad marina och tusenåriga Sigurdsristningen. Vid Mälaren, 70 minuter från Stockholm.

t! Nyhe spp a k i Hand sat! anpas

Sundbyholms Slott!

★★★★

Gränsö slott

HOTELL SPA & KONFERENS VID HAVET I VÄSTERVIK www.sundbyholms-slott.se

016 - 42 84 00

Kapacitet:

Direkt vid havet i Västervik. Oslagbar miljö i naturreservat. Nybyggt hotell med 45 rum, 90 bäddar. Lokaler från 12 till 600 personer. Eget spa, relax, pooler, behandlingar. Golfbana intill.

160 bäddar, lokaler 8-280 personer.

Sommarerbjudande på slottets hovlika 1700-tals middagar och slottets rustika vikingamiddagar i källarvalven.

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

www.granso.se | Tel 0490-824 30 | e-post: info@granso.se


kickoff

Kickoffen går som

en dans Att dansa pardans har blivit en populär företagsaktivitet. KonferensVärlden hängde med Maria Bild, fyrfaldig SM- mästarinna och känd från Let´s Dance, på ett träningspass inför SISU Idrottsbildarnas och Stockholms Idrottsförbunds stora kickoff. Text och foto: Astrid Feldreich

– Nu är det tjejernas tur. En gång till!

Svetten flödar i takt med musiken. Då och då stänger Maria av musiken från den bärbara stereon för att gå igenom ett steg i koreografin lite mer ingående. Maria är på plats i Solna för att träna fyra olika grupper som arbetar på SISU Idrottsbildarna i Stockholm. Samtliga grupper får en och en halvtimmes träning två gånger med Maria. På den stora kickoffen med middag i vår kom-

mer det hela att resultera i en stor show á la Let´s Dance. Då sitter Maria och hennes danspartner med i juryn och ett vinnande team ska koras. När jag besöker Idrottens hus är det Svenska Simförbundet som övar i en provisorisk danssal som egentligen är ett kök. De har valt en jive till Elvis gamla goding ”Jail House Rock”. Koreografin är snabb och det är en låt med mycket karaktär. Även om det skrattas mycket under träningen är det ingen lek. Många grupper är vana tävlingsmänniskor och det tisslas och tasslas om vilka som tränar på lunchrasten. Konkurrensen är stenhård mellan deltagarna – Vi ställer stereon i fikarummet, föreslår en av deltagarna. Jan Wallin, en av initiativtagarna till kickoff aktiviteten och ansvarig för Stockholmsidrottens Hus, tycker att det bara har varit positiv respons från alla deltagarna. Han berättar att företaget var på julbord förra året där det var dansuppvisning och idén föddes till en liknande aktivitet. 51


kickoff

Men hur är det egentligen att vara så nära sina kollegor rent fysiskt? – Det är inga problem alls, säger han.

Let´s Dance skapar efterfrågan Maria är en professionell dansare som har ett flertal SM-guld i tiodans och standarddans. Hon blev känd för allmänheten när hon medverkade i TV4-programmet Let´s dance. När det startade 2006 vann hon tävlingen i par med artisten Måns Zelmerlöw. Hon ser en tydlig skillnad sedan programmet började sändas för första gången vad gäller förfrågningar från företag. – Nu vet alla vad en jive och cha-cha är för något. Det är kul att så många fått upp ögonen för dans eftersom det är en jättebra företagsaktivitet, säger hon. Maria berättar att hon även tränar ledningsgrupper som sedan får ha en dansshow för sin personal. – Det är väldigt poppis eftersom det alltid är kul att se chefen i en lite utsatt position, där han eller hon bjuder på sig själv, konstaterar hon. n

För- och nackdelar med dans:

+

• Hög skrattfaktor • Skapar bra stämning • Något nytt för de flesta • Kul avslutning med jury och tävling

• Kräver total koncentration • Kräver att man bjuder på sig själv • Man måste vara bekväm med att dansa nära kollegorna

52

De flesta har sett Maria Bild i Let´s Dance. Här är hon mitt i en danslektion på ett företag inför deras stora kickoff.


Kerstin Florians exklusiva koncept för spa Kerstin Florians koncept finns exklusivt på spa-anläggningar och salonger världen över. Det breda utbudet av produkter och behandlingar, ger en fungerande och professionell verksamhet. Vi erbjuder lönsamma behandlingar och unika upplevelser, generös support och skräddarsydda lösningar. Vill ni också arbeta med ett framgångsrikt spakoncept? Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er! KFI Spa Management AB Artillerigatan 42, 2tr • 114 45 Stockholm Tel 08-534 88 500 • E-post info@kerstinflorian.se

www.kerstinflorian.se


Kickoff Guiden FEST OCH MÖTE I HJÄRTAT AV LUND

Nya Älvsborgs Fästning FEST KONFERENS AKTIVITETER

”Fångarna på Älvsborg” ”Uppdrag Älvsborg”

Kurser, konferenser och fester – AF Borgen rymmer det mesta, så varför inte förlägga ditt nästa arrangemang till Lunds hjärta? Bokning och information ring

031 15 81 51

www.afborgen.se

Hyr H e la båte n!

www.alvsborgsfastning.se

Naturskönt vid sjön Immeln...

Hotell Konferens restaurang

Kickoff, konferenser & weekends i nordöstra Skåne!

Ombord finns 60 bäddar, fyra konferenslokaler, en utställningshall samt restaurang med plats för 110 personer med ett kök utöver det vanliga. Välkomna på visning!

HOTELL & KONFERENS

Tel 031-635800. www.liseberg.se barken.viking@liseberg.se

Boka Kick-off

Tel 044-482 85 www.breanas.com MED KÄRLEK TILL MATEN, NATUREN OCH LUGNET...

Vi utlovar en Kick-off ni aldrig glömmer!

08-44 13 130

- forsränning - forssimning - Guldvaskning - Äventyrskamper - fisketurer

www. h ot e l l f o r se n . se

I

0 9 3 3 - 3 9 7 00

Konferenspaket från 995:-

Emtnäs – Nyköping 0155-22 42 20 www.marsviken.se konferens@marsviken.se 54

exkl. moms och konferenslokal


Bok

Kickoff Guiden Boka nästa konferens hos oss www.sf.se/konferens

Skärgårdskonferens En halvtimmes båtresa från Göteborg ligger bilfria Syrsö. Omgiven av havet kan vi erbjuda rofyllda dagar i storslagen natur, lyxig pensionatslogi och omsorgsfullt tillagad skärgårdsmeny. Välkomna!

Pensionat

STYRSÖ SKÄRET www.pensionatskaret.se 031 - 97 32 30

Ann_SF_Txt_90x60.indd 1

RUM – KONFERENS – MATSAL

PARK TOGHETER

10-04-13 18.36.09

Sankt Jörgen Park erbjuder en park full av möjligheter! Kombinera aktiviteter såsom golf & gruppträningspass med sköna spaupplevelser i Sveriges modernaste spa. Konfererar och bor gör Ni på designhotellet mitt i parken! Välkomna! 031-348 40 00

SPA KONFERENS HOTEL SPORTCLUB GOLF

Uppdrag Kastellet

Sundbyholms Slotts temamiddagar!

VÅR NYASTE AKTIVITET!

För grupper från 10 till 250 pers.

En klurig aktivitet där kreativiteten och samarbetsförmågan sätts på prov. Lagets viktigaste hjälpmedel är mobiltelefonen och agentväskan! Ring oss på tel 08 541 333 61 eller besök vår hemsida. Välkomna!

www.kastellet.com

Kanonsalut och röda mattan. www.sundbyholms-slott.se Festdukning i egen lokal Hyra av nysydda dräkter i 016 - 42 84 00 rokokostil med mera.

Tidsenlig rekvisita. Egen lokal i slottsvalven. Hyra av vikingadräkter, hjälm med mera.

Take me back to

J A’s BAR-B-Q Restaurang Mångkamp

Goda utsikter för en lyckad kick-off! www.novapark.com

Designhotell Bullriding

Möte och kickoff, vi har allt ni behöver!

www.jaranch.se 55


Dublin är en växande mötesstad. Med ett nytt kongresscenter och en ny arena satsar staden på att attrahera stora internationella kongresser och konferenser. Dessutom erbjuder Dublin spännande aktiviteter att kombinera med konferensen.

DUBLIN Redaktionen besökte Dublin under några dagar och kom tillbaka med ett leende på läpparna. Vi har aldrig tidigare mött så serviceinriktade människor och den välkomnande känslan väger upp det regniga klimatet.

57


DUBLIN

Event, mässor och kongresser i Dublin En av Europas snabbast växande städer är Irlands största stad Dublin. Staden satsar just nu på att attrahera stora internationella event. I år kommer två betydande byggnader att stå klara: The Convention Center Dublin och Aviva Stadium. Dessutom finns redan den klassiska anläggningen Royal Dublin Society som kan ta emot stora grupper. Text: Livia Jakobsson

för beslutade regeringen för drygt tio år sedan att det skulle byggas en. För tre år sedan påbörjades själva bygget. – En stor konkurrensfördel som vi har jämfört med andra stora anläggningar är att vi ligger mitt i stan och endast 20 minuter från flygplatsen. Det gör det väldigt smidigt när vi måste transportera stora grupper, säger kommunikationschefen Patricia Sugrue. CCD är en pampig byggnad där den ligger vid flodkanten. Ett stort glasatrium fungerar som entré och är en välkomnande yta som kan användas för mingelevent. Fem våningar upp får besökarna en härlig utsikt över Dublin och bergen som skymtar i bakgrunden.

Grönt arbete Vid Spencer Dock, ett nybyggt område vid flo-

den Liffey som delar Dublin i två, ligger nya byggnaden The Convention Center Dublin, CCD. När vi besöker anläggningen är det fortfarande en byggarbetsplats, och vi får ta på oss skyddshjälm och reflexväst innan vi går på rundvandring. Det pågår livlig aktivitet på byggarbetsplatsen då anläggningen ska stå färdig och invigas den 1 september i år. Irland har inte haft någon kongresshall tidigare och där58

CCD kommer att ha sammanlagt 22 mötesrum samt en 4500 kvadratmeter stor mässyta. Dessutom kommer det att finnas ett stort auditorium med plats för 2000 gäster. Auditoriet är till stor del gjort av miljövänligt material och vi blir smått förvånade när Patricia berättar att endast fyra träd har använts till de stora väggarna. Miljöarbetet har varit en viktig del av bygget och CCD kommer att bli den första koldioxidneutrala kongresshallen i hela värl-


The Convention Center Dublin Antal mötesrum: 22 Kapacitet: 8-8000 personer Invigning: Den första september 2010. CCD är den första koldioxidneutrala kongresshallen i världen

Aviva Stadium

Royal Dublin Society

Antal eventytor: 50 Antal sittplatser: 50 000 Invigning: Den 15 maj 2010

Antal mässhallar: 10 Antal utomhusarenor: 1 Antal bibliotek: 1

Aviva Stadium är den första arenan i världen som är certifierad enligt eventindustrins miljöstandard.

Royal Dublin Society har funnits sedan 1731.

den. Än så länge är drygt 40 event redan inbokade, varav flera stora. The International Bar Association kommer med 4000 deltagare och the International Statistics Institute med 3000. CCD beräknas att dra in 73 miljoner euro till den irländska ekonomin.

och marknadschef för event och möten på Aviva Stadium när vi, återigen iklädda skyddshjälmar, går runt på byggarbetsplatsen. Sammanlagt jobbar 970 byggarbetare med Aviva Stadium och det är mycket som ska hinnas klart innan invigningen den 15 maj.

Storslagen arena

Event i omklädningsrummen

Strax utanför Dublin city färdigställs just nu ytterligare ett stort bygge. Irlands rugby- och fotbollslag ska få en ny hemmaarena. Aviva Stadium öppnar till sommaren och ligger på samma plats där den tidigare arenan låg, som revs 2007. Arenan är ritad av samma arktitektbyrå som ritat omtalade Emirates Stadium, fotbollslaget Arsenals hemmaarena, och kommer att kosta 450 miljoner euro. I och med Aviva Stadium kommer Dublin att få ännu en storslagen anläggning. Aviva Stadium har en vågliknande form, ett medvetet val då arenan varit tvungen att anpassa sig till stadsbilden och inte störa områdets grannar. – I största möjliga mån har vi använt oss av glas så att vi inte blockerar solljuset. Det har gjort att man som åskådare faktiskt ser Dublin från arenan och det är inte många arenor där man kan göra det, säger Cailin Keaney, sälj-

Även Aviva Stadium satsar hårt på sitt miljöarbete och har som enda sportarena i världen fått eventindustrins hållbarhetscertifiering. Betongen från den gamla arenan har återvunnits, arenan kommer att vara koldioxidneutral och solenergi kommer att användas. Under matchdagarna tar arenan 50 000 åskådare, men under övriga dagar kommer arenan användas till företagsevent. Sammanlagt finns 50 olika eventytor som kan användas till möten, event, mässor och konferenser. Till och med omklädningsrummen kommer att kunna användas som eventlokal. Sångaren Michael Bublé har sålt ut två konserter i höst och nästa år kommer UEFA Cup-finalen att gå på Aviva Stadium.

Historiska mässor För den som hellre vill lägga eventet eller mäss-

san på en mer historisk anläggning är Royal Dublin Society, RDS, ett spännande alternativ. År 1731 bildade 14 irländare Royal Dublin Society och hade som mål att förbättra det ekonomiska läget genom att marknadsföra jordbruk, konst, industri och vetenskap på Irland. I dag har organisationen 3000 medlemmar som snart 300 år senare verkar för samma ändamål. Förutom medlemslokalerna har RDS tio mässhallar, den största är 11 000 kvadratmeter stor. Dessutom finns här en utomhusarena som används till både rugby och fotboll. Men framför allt är den hemmaarena till Irlands stora hästshow som går varje år. Det känns ovanligt att gå omkring i en mässhall som liknar ett museum mer än någonting annat. Här finns mycket konst på väggarna, i var och vartannat hörn står statyer och i en av de största hallarna finns parkettgolv och stora bokhyllor med värdefulla böcker. Att lägga en mässa på Royal Dublin Society innebär att du får en historisk atmosfär på köpet. n

Läs om vilka boendemöjligheter som finns i Dublin på nästa uppslag. 59


DUBLIN

Lyxiga möten Oavsett om du ska ha ett styrelsemöte eller festligt event finns det något som passar på The Westbury Hotel – hotellet med den trevligaste personalen vi träffat. Förra året blev de färdiga med en omfattande renovering där de bland annat satsat stort på konferensrummen. Text: Astrid Feldreich

60

The Westbury Hotel

– centralt med fantastisk service På Grafton Street, mitt i Dublins affärsstråk,

ligger The Westbury Hotel som en klassisk oas bland pubar och butiker. Det är ett femstjärnigt hotell och ett av de elva hotell som ingår i The Doyle Collection. Hotellet är även med i The Leading Hotels of the World, och gör verkligen rättvisa åt namnet. Läget är oslagbart om man vill ha nära till nöjen, shopping, kultur och kommunikationer. I en avskild del av hotellet ligger konferensrummen, för att undvika spring och störande

moment. På vägen in hälsar konferensvärden välkommen från en särskild reception. Han finns tillgänglig för frågor och assistans hela tiden, berättar Julie Rourke som flyttat från Boston och trivs bra i Dublin och som säljare på Westbury Hotel. – Konferensrummen är helt nyrenoverade. Här finns sju stycken styrelserum som rymmer från 8 till 45 personer, säger Julie och visar stolt upp den helt nya tekniska utrustningen. Samtliga mötesrum har dagsljus och är mo-


The Gallery.

På Café Novo är det lättsam afterworkstämning.

derna med en amerikansk känsla. Vi provsitter en av de sköna skinnfåtöljerna från Hugo Boss. Överallt på hotellet ingår fritt trådlöst nätverk, ett måste för dagens femstjärniga hotell enligt Julie. Att alla konferensrum, samt både bar och restaurang ligger på ett plan underlättar logistiken. – Grafton Suite, den större event- och festlokalen som rymmer 220 personer, ligger intill huvudreceptionen vilket gör att det går att utnyttja flera delar av hotellet på ett naturligt sätt, säger Julie. Som en knytpunkt och mingelyta mellan Grafton Suite och konferensavdelningen ligger en stor lounge, The Gallery. Hit söker sig gäster, affärsresenärer, lokalbefolkning och kultu-

rella eliten i Dublin. Dagtid används den ljusa vestibulen som mötesplats och kafé, nattid som mingel och cocktailbar. På väggarna hänger dyrbar konst, därav namnet. I baren alldeles intill, The Marble Bar, är stilen mer modern med svart marmor och starka färger och några steg längre bort ligger Wilde, den lite finare av hotellets två restauranger. – I gatuplan och med egen ingång finns ett alternativ för den som vill ha ett enklare alternativ Café Novo. Där är det mer lättsam ”afterwork” stämning, berättar Julie. Samtliga av de 205 hotellrummen är smakfulla med lugna färger och alla bekvämligheter. 157 av rummen är superior- eller deluxe rum på 25 respektive 43 kvadratmeter. För den riktigt lyxiga resenären finns sviter på 72 kvadrat-

meter och är du superstjärna, president eller bara i behov av en egen våning på 140 kvadratmeter med bastu kan du välja presidentsviten. Som en extra bonus finns det på varje rum en Nespressomaskin och Aqua de Palma produkter. Men när jag tänker tillbaka på Westbury Hotel är det främst den fantastiska personalen som jag minns. De var uppmärksamma utan att vara påstridiga, och genuint omtänksamma. Det är trots allt gott värdskap och det personliga bemötandet som betyder mest. n

61


DUBLIN

Four Season Hotel i Dublin.

En av Four Seasons bankettsalar.

Isbaren på Four Seasons Hotel är en cool eventlokal.

Pampiga banketter på Four Seasons Hotel När det gäller hög standard är Four Seasons Hotels ett välkänt varumärke på den internationella marknaden. Stora ytor, två rymliga bankettsalar och hög säkerhet lockar många celebriteter och konferensgrupper från USA och Europa till Four Seasons Hotel i Dublin. Text: Astrid Feldreich Foto: Jaime Ardiles-Arce, Livia Jakobsson

Det första vi ser i entrén till Four Seasons Hotel i Dublin är ett fantastiskt blomsterarrangemang som ser konstgjorda ut. Floristen har fullt upp och resultatet är fantastiskt, överallt på hotellet står vaser med levande blommor. Ann O’Shea är försäljningschef på Four Seasons Hotel Dublin. Hon berättar att när hotellet byggdes för några år sedan var konferens och event en viktig del i planeringen och utformningen av byggnaden. Hotellet ligger tio minuter utanför centrala Dublin och alldeles 62

intill Royal Dublin Societys stora event och mässhall. – En stor del av hotellet är speciellt utformat för konferenser, banketter och event för grupper mellan 10 till 550 personer, säger Ann. Hotellets mötesrum är pampigt amerikanska med tjocka gardiner i stora fönster som vetter ut mot en terrass och trädgård. Stoltheten är de två ”Ballrooms”, eller bankettsalar, som går att använda till fester, större middagar, konferens och event. Det finns gott om kvadratmeter och flera barer och andra ytor för mingel och registrering. I matsalen står personal och stryker de vita linnedukarna. Ann visar stolt upp det stora köket som har ett mycket effektivt system. Det märks att hon är stolt över organisationen som serverar, tillagar maten och planerar event och banketter. Vi får en särskild genomgång kring kökets professionella hantering av flera grupper samtidigt. – Personalen kan servera 400 personer på åtta minuter, det är viktigt att alla får maten på samma gång, säger Ann. Enligt Ann jobbar de otroligt mycket med

service och att ingen gäst ska lämna hotellet missnöjd. – Vi ringer alltid upp och frågar om det är något vi kan förbättra, säger hon. Självklart finns spa och gym på hotellet för den som vill jobba bort stress och den goda maten. Four Seasons har 197 hotellrum och sviter, vissa med privat terrass. Ann berättar att de ofta har besök av amerikanska gäster och celebriteter. – Säkerheten är hög, vi har bland annat den före detta premiärministern boende i en våning året om. När det gäller våra ordinarie hotellrum är det positivt för konferensgrupper från stora företag att vi har många likadana rum som inte är individuellt utformade, säger Ann. Den moderna och lite mer skandinaviskt stilrena Isbaren (som inte är gjord av is) är ett av de coolaste ställena att ta en drink på i Dublin. Den går även att använda som möteslokal om man vill det. – Här hänger alla tv-personligheter i Dublin efter arbetstid, säger Ann. n


CONFERENCE

Familjen c/o Hotels är en eklektisk samling romantiker, gourméer och innovatörer. Sedan 1640 har vi tagit hand om kungar, operasångare, hundar, soldater, direktörer och författare. När du är gäst hos oss tar vi inte bara hand om dig – vi tar även hand om allt du ser omkring dig: de historiska byggnaderna, marken och området däromkring. Vi serverar organisk närproducerad mat och bidrar till ett positivt kretslopp med en så liten klimatpåverkan som möjligt. c/o Hotels tar hand om möten, kickoffs och events för alla behov. Vår konferenskoordinator hjälper till med allt från mat och logi till aktiviteter och möteslokaler. Ni behöver bara ta hand om det ni gör bäst – c/o Hotels tar hand om allt annat. Hitta mer inspiration på www.careofhotels.com.

Members of the eclectic c/o Hotels family ............................................................................................................................................ c/o GRYTHYTTANS GÄSTGIVAREGÅRD | c/o HÄRINGE SLOTT c/o KRÄGGA HERRGÅRD | c/o THE MAIDSTONE c/o TAMMSVIK KONFERENS OCH HERRGÅRD | c/o VILLA MÄLARGÅRDEN


DUBLIN

Två populära gruppaktiviteter i Dublin är whiskey- och ölprovning. Redaktionen har testat en guidad visning på the Old Jameson Distillery och Guinness Storehouse och är numera ”qualified irish whiskey tasters”.

Cheers mate! Text: Astrid Feldreich

Irlands största turistmål – Guiness Storehouse

I år firar Guinness Storehouse tio år som turistattraktion. Hittills har svindlande 7, 5 miljoner människor från hela världen besökt det kombinerade besöksmålet och bryggeriet, som även har ett stort konferenscenter. Arantxa Colomé, som jobbar med pr och

marknadsföring på Guinness Storehouse, berättar att Guinness Storehouse är den en tredje största varumärkesupplevelsen i världen. Själva byggnaden liknar ett torn med sju våningar som rymmer shop, restaurang, festlokal, konferenscenter samt fyra barer. – The Storehouse byggdes 1904 för att användas till jäsningsprocessen i fabriken. Därför fick man ta hänsyn till att byggnaden har ett kulturhistoriskt värde när den renoverades. Tittar du på en ritning över de sju våningarna är det tydligt att arkitekten byggt det inneglasade atriet i mitten så att det ser ut som ett glas, eller en pint, säger Arantxa. 64

Förutom att vara Irlands största turistattraktion är Guinness Storehouse en konferensanläggning. Där ligger Arthur Guinness Business Centre med tio konferensrum som sträcker sig över tre våningsplan och har utsikt över bryggeriet och Dublins stadskärna. Guinness Storehouse har över 4 700 kvadratmeter mötesyta. Som mest får 2000 personer plats och företag kan välja att hyra hela byggnaden eller separata våningar. – Lokalerna är perfekta för julfester, produktlanseringar, föreläsningar, konferenser och alla former av företagsevent, förklarar Arantxa. De flesta som besöker Guinness går en guidad tur där de får veta mer om företagets historia. Varje visning avslutas högst upp i tornet i den häftigaste baren – Gravity Bar. Där njuter vi av vår pint och en 360 graders panoramautsikt över Dublin och Irlands gröna berg vid horisonten. n Obs! Blir ni bjudna på en ”Baby Guinness” är det inte öl det handlar om utan en starkare dryck ...


Från korn till flaska

- The Old Jameson Distillery Det finns väl knappast någon som inte förknippar Dublin med pubar och whiskey. Ett besök på The Old Jameson Distillery känns därför som ett måste. Själva destilleriet ligger nuförtiden i Middleton, Cork, men den gamla fabriken finns kvar i Dublin och är i dag en stor turistattraktion. Varje år besöks anläggningen av 250 000 människor och används flitigt av företag för både event och kickoff aktiviteter. Varje år på St. Patricks Day sänder 30 radiostationer live från anläggningen och rockbandet U2 har haft sin stora efterfest här. En guidad tur i den gamla whiskeyfabriken består av tre delar: en film om grundaren John Jameson, en guidad rundvisning och en whiskeyprovning. Vår guide Niall beskriver processen hur whiskey görs på ett roligt och underhållande sätt. Trots att han varit guide i över åtta år pratar han entusiasmerande om hur kornet till slut förvandlas till whiskeyflaskor.

Visningen avslutas som sagt med whiskey-

provning. Några av gruppens deltagare får prova på en äkta provning med resten av gruppen får sig ett glas av valfri dryck: ren Jameson, Jameson med Coca-Cola eller alkoholfritt. Vi som är med på whiskeyprovningen får lära oss vad som skiljer Jameson jämfört med både Johnny Walker, whiskey från Skottland, och Jack Daniels, från USA. Den femåriga Jameson som vi får prova destilleras hela tre gånger och har en söt vaniljsmak till skillnad mot Johnny Walker som är bra mycket rökigare och Jack Daniels smakar mer parfymerad. När provningen är klar, och vi faktiskt inser att Jameson nog är vår favorit, delar Niall ut diplom som bevisar att vi är certifierade whiskeyprovare. Ett besök på The Old Jameson Distillery

känns som en passande konferensaktivitet vid ett besök i Dublin och ger verkligen en inblick i staden och landets historia och kultur. n 65


Mat och dryck:

dublin

Innestället utan namn

Café En Seine

Titta efter en snigel på en skylt på 3 Fade Street. Där ligger nämligen Dublins hemligaste inneställe. Här sitter alla som är något i vardagsrumsliknande soffgrupper eller minglar på terrassen. Det är alltså en bar som inte har något namn, men vi har luskat ut att den i folkmun går under namnet The Snail Bar, 3 Fade Street, The bar with no name eller The Secret Bar. Baren är särskilt känd för sina goda Mohitos. Men kom ihåg – cash is king på det här stället. l

En stor och pampig bar och kafé där de framgångsrika människorna tillbringar helger och kvällar. Baren ligger centralt på en gata nära Grafton Street. På Café en Seine kan man ha företagsfester, och de erbjuder catering till upp till 1 500 personer samtidigt. Vill man fortsätta barrundan är det bara att hoppa till grannbaren Sam Sara som tillhör La Stampa Hotel. Där har inredningen ett orientaliskt tema med varma färger. Även på Sam Sara lär kändisarna trivas. l

Boxty House Boxty är en typisk irländsk paradrätt som består av potatis, potatis och... potatis. Den kan antingen ätas i brödform och doppas i sås eller som små pannkakor fyllda med olika ingredienser, ungefär som crêpes. Vi tyckte inte det var någon fantastisk smakupplevelse men det känns bra att ha testat. l

Bewleys Café, Grafton Street, Dublin Ett klassiskt kafé på en klassisk affärsgata. Bewleys Café är ett perfekt ställe för afternoon tea och scones. Här kan du ladda depåerna inför nästa shoppingrunda. l

67


dublin

Mer mötesinspiration:

Trinity College Dublin Mitt i Dublin ligger det stora universitetsområdet som nästan är ett litet samhälle i sig. Där bor och studerar 16 000 studenter under terminerna. Men när sommaren kommer står många lokaler och studentlägenheter till förfogande. Då förvandlas universitetet till en plats för kurs och konferens. I över 30 år har universitetet tagit emot företagsgrupper. Liane Donnelly, konferensansvarig på Trinity College, berättar att de tar emot ungefär 40 konferensgrupper varje sommar. Grupperna har mellan 20 och 1 200 deltagare. Området består av gamla historiska byggnader och en hel del nybyggen. Eftersom universitetet är så pass stort finns allt från sportcenter till bibliotek till mötesdeltagarnas förfogande. Å andra sidan kan det bli en hel del promenader mellan de olika husen. Det finns två huvudbyggnader för konferenser på campus, the Trinity Conference Centre and Hamilton Conference Centre. l Trinity College

Citywest Hotel och International Event & Conference Centre, IECC Citywest Hotel är en imponerande anläggning för både stora mässor, konferenser och golfentusiaster. Här finns 34 konferensrum och ett helt nybyggt kongresscenter, IECC. Citywest Hotel är Irlands största mötesplats och arrangerar mässor för över 20 000 personer och det stora auditoriet tar 4 000 sittande deltagare och 2 500 på galamiddag. Den stora anläggningen ligger 20 minuter utanför Dublin och är även Irlands största hotell med över 1 500 hotellrum. Gäster som Bill Clinton, Tiger Woods, Gordon Brown med flera landar gärna med helikopter för att undvika den täta rusningstrafiken. Anläggningen är tack vare sitt läge bra för större grupper som vill mötas i en mer lantlig miljö och kunna koppla av med golf, vid poolen eller i tränings- och spacentret mellan arbetspassen. l

68


En känsla av sommar! Skansen är en fantastisk plats för gemenskap och nöje. Här finns också utymme för inspiration och eftertänksamhet. Upplev känslan av våren och sommaren med: • Frierier bland människor och djur

Välkommen till

Collegium Konferens och Restaurang Högteknologiskt På Collegium finns skicklig tekniker, starka projektorer, tillgång till trådlöst Internet och möjlighet till videokonferens.

Multifunktionella konferenslokaler Allting går att lösa! Våra lokaler rymmer tio till 450 personer. Vi har även ideala utställningsytor.

• Tidig morgonvandring till djuren

Regional matkultur Här finns den bästa maten i Linköping. Rätterna lagas från grunden med närproducerade råvaror. Vårt från-jord-till-bord koncept genomsyrar allt.

• Pröva-på aktiviteter • Folktro i midsommartid • Sommarupptakt för medarbetare, familj och kunder • Picknick i det gröna eller sommarmiddag på en av våra restauranger!

Den vackra utsikten över Stockholm ger en extra krydda till evenemanget! Stockholms bästa evenemangsarena

Välkommen att boka våra prisvärda konferenser redan idag! www.collegium.nu bokning@collegium.nu 013-20 44 00 Teknikringen 7 583 30 Linköping

08-442 82 66 n foretag@skansen.se n www.skansen.se

www.goranssonarena.se

STÖRST I SVERIGE MÖJLIGHETERNA ÄR MÅNGA PÅ VÅR ARENA! Funderar Du eller Ditt företag på att genomföra en konferens, en teambuildingaktivitet, kick-off eller middag så kontakta oss gärna. Förutom att Göransson Arena är en fantastiskt fin multiarena så har vi mycket goda konferensmöjligheter. Hos oss kan Ni boka traditionellt eller låta oss skräddarsy en konferens med olika aktiviteter. Alla våra lokaler är utrustade med LCD-skärmar och sedvanlig konferensutrustning. För information eller bokningar: 026-24 13 81 eller info@goranssonarena.se

konferens • event • mässa • idrott • hälsa • restaurang


Allt annat än enkelspåriga konferenser Visste du att du kan skräddarsy din grupp- och konferensresa hos SJ? Är ni 10 personer eller fler är det dessutom riktigt prisvärt. Vi hjälper dig med allt från tågresan till taxi, hotell, spännande aktiviteter och evenemang. Reser ni från olika platser i landet ordnar vi så att alla kommer fram i tid.

Väl ombord på tåget sitter ni bekvämt och har möjlighet att jobba, koppla av eller bara umgås. Det går givetvis bra att börja konferera redan på tåget. Vi har till och med fullt utrustade specialvagnar om så önskas. Kontakta SJ Grupp & Event på 0771-75 75 75, tonval 2, eller läs mer på www.sj.se. Trevlig resa!


DMC – ett fenomen i tiden Är de good guys eller bad guys? Föreställningarna och myterna om de så kallade DMC-företagen är många. Men verksamheten växer i takt med globaliseringen och enligt aktörerna själva har fenomenet fått ett oförtjänt tveksamt rykte.

företag, men nu börjar allt fler större aktörer få upp ögonen för samarbetsformen. Ett DMC-företag består av personer som är experter på en destination – ofta ett land. Deras uppgift är att med sin expertis, sitt kontaktnät och sina erfarenheter arrangera professionella event för utländska kunder, ofta via en eventbyrå i kundens hemland.

Text: Kristin Fridholm

Så varför hjältar eller skurkar? Varför har denna verksamhet fått ett tveksamt rykte? Så här resonerar Marcus Östlundh kring frågan: – Om man inte förstår en DMC-operatörs roll fullt ut kan det kanske te sig som om den bara är en mellanhand som roffar åt sig av kundens mötesbudget. Traditionellt har DMC-företag varit relativt små och därmed haft begränsade möjligheter att kommunicera ut vad de verkligen gör och vilka fördelar deras arbete ger för både kunden och destinationen. Enligt Patrick Delaney är DMC definitivt hjältar. – De är experter på sin destination och utgör en strategisk resurs för sina kunder. De har även stor betydelse för mötesindustrins olika aktörer genom att de kan locka stora möten och event till destinationen. Att en del DMC-operatörer har kommit att betraktas som skurkar beror enligt Patrick Delaney på att de har uppfattat som ordermottagare som inte bedriver någon egen destinationsförsäljning. – Men det stämmer inte. Ett riktigt DMCföretag ställer ut på de stora mässorna, ordnar säljresor utomlands och är medlemmar i internationella DMC-nätverk. Som kund erbjuds du unika upplevelser på destinationen och du får ta del av DMC-företagets kontakter och erfarenheter. Genom ett nära samarbete med kunden använder DMC-företagen sina specialkunskaper och anpassar eventet efter kundens önskemål.

Hjälte eller skurk? Ja, inte känns han särskilt skurkaktig, Patrick Delaney när han med ett leende lika brett som sin irländska dialekt, världsvant fångar publikens fulla uppmärksamhet. Förkortningen DMC står för Destination Management Companies – ett uttryck som många säkert har hört, men kanske inte riktigt vetat vad det innebär. Patrick Delaney är vd för Ovation Global DMC (se fakta) och något av en guru inom området DMC. På TUR-mässan i Göteborg höll han ett föredrag om fenomenet under titeln ”DMCs – Heroes och Villains?”. – DMC är företag som omgärdas av en mängd myter och föreställningar och framställs därför ofta antingen som hjältar eller skurkar. Till stor del beror detta på okunskap och på att företagen själva är dåliga på att tala om vad de verkligen gör och vilka fördelar deras arbete kan innebära.

Experter på sin destination Marcus Östlundh är chef på Ovation Scandinavia DMC och har lång erfarenhet av att både bygga upp och utveckla DMC-företag. – Begreppet DMC är relativt okänt i Sverige trots att det faktiskt var ett svenskt bolag som myntade det. Traditionellt har det framför allt varit rese- och eventbyråer som anlitat dessa

Varför ryktet?

Patrick Delaney, grundare och vd för Ovation Global DMC. Han är irländare och berättar livligt om likheterna mellan irländare och svenskar. – Båda folken är raka, ärliga och okonstlade. Svenskar och irländare har ungefär samma sorts kärva humor och uppskattar en liten hutt starksprit emellanåt, säger han med glimten i ögat.

71


Strategisk partner En av myterna kring DMC-aktörernas verksamhet är att de bara behövs på exotiska platser eller i länder där kunden inte kan språket. – Språkkunskaperna är förstås jätteviktiga och därför har vi personer som talar både engelska, spanska, tyska och franska på affärsnivå på våra kontor, berättar Marcus Östlundh. Men än viktigare är att DMC-företaget verkligen förstår hur marknaden fungerar i det land där kunden verkar – hur kulturen och affärsklimatet är och vilka förväntningar dessa kunder har på kvalitet och upplevelser. En DMC som förstår kunden fullt ut och som kan anpassa sig efter dennes förutsättningar kan verkligen göra skillnad! – Ett DMC-företag ska vara en strategisk partner, påpekar Patrick Delaney. Det ska fråga kunden om des strategi och målsättning med mötet. Det ska kunna bidra med kreativa idéer kring mötets upplägg, ge ett professionellt mottagande på plats, organisera unika och skräddarsydda upplevelser och även hjälpa till med uppföljningar och utvärderingar efter besöket. En annan myt är den som Marcus Östlundh nämner ovan, att DMC-företag är en mellan-

hand som fördyrar eventet utan att tillföra något riktigt värde. – Naturligtvis måste även DMC-företaget ta betalt för sina tjänster, men i ett fungerande samarbete tjänar faktiskt både kunden och de lokala leverantörerna på det hela, hävdar han. Det finns flera olika sätt som DMC kan få ersättning för sitt arbete. De kan antingen att få betalt för arbete med mötesstrategi och bokningar etcetera som kundens egen personal annars skulle ha fått utföra eller så kan de förhandla om provision från lokala leverantörer, det vill säga hotell, restauranger och andra arrangörer. – Ofta arbetar vi efter en kombination av olika betalningssystem för att få ett så kostnadseffektivt event som möjligt och det är det allt fler som börjar upptäcka. DMC är en företeelse som växer i takt med att företag blir allt mer globala och att fler inser vinsterna med effektiva och välarrangerade möten. n

Ovations maskot

Fakta Ovation DMC startades för nästan 20 år sedan i Irland av Patrick Delaney och Padraic Gillian. Företaget kom snabbt att bli Irlands största DMC-operatör och de fick flera utmärkelser för sitt innovativa arbete. 2007 slogs Ovation samman med mötes- och eventkoncernen MCI och i och med detta fick MCI:s DMC-verksamhet varumärket Ovation Global för vilken grundarna idag ansvarar. Totalt finns ett 20-tal helägda Ovation kontor samt representation i över 60 länder på fyra kontinenter. Ovation Scandinavia, med kontor i Göteborg, Stockholm och Köpenhamn är en del av den globala verksamheten och leds av Marcus Östlundh. Exempel på andra svenska DMC-företag: Scandinavian Image, Nordic Network Coordinator, Risbecker International och Gerle Travel 72

Marcus Östlundh leder Ovation Scandinavia som har kontor i Göteborg, Stockholm och Köpenhamn. Han har mångårig erfarenhet av DMC och har arbetat med denna typ av företag över stora delar av världen.


Tanke

Ekologiskt

KULTURFORUM JÄRNA

Känsla

BiodynamisktKONFERENS

Arkitektur Rogivande

TEMADAGAR RESTAURANG

Vilja

Handling Närodlat

Trädgården

Mat

MÖTEN I EN MILJÖ DÄR TANKAR LYFTER OÄNDLIGA MÖJLIGHETER SKAPAT FÖR MÄNNISKOR

Johnny Sundin Inspirationsföreläsaren! Ladda sinnena med nya insikter, energi och mentala vitamininjektioner under konferensen! Johnny Sundin är rolig inspiration när den behövs som mest. Med HUMOR och fakta pratar Johnny om vår dagliga - men ofta tvetydiga - mänskliga KOMMUNIKATION. Om hur vi tappert försöker nå fram, nå ut - men ibland inte längre än näsan räcker. Underhållande och insiktsfullt. På ett lättsamt sätt guidar Johnny också sina åhörare till tankar och idéer om hur rätt ATTITYD och innovativ SERVICE skapar roligare läsning på sista raden i bokslutet. Eller varför inte följa med på en spännande djupdykning tillsammans med Johnny ner till KREATIVITETENS förlovade tankevärld? Lär er mer om att leka med tanken och varför kreativitet kan fungera som HJÄRNANS egen FRISKVÅRD!

Glada och välventilerade hjärnor presterar mer – Johnny Sundin ordnar korsdrag en stund.

För ytterligare information: www.johnnysundin.se

www.kulturforum.se Tel. 08 - 554 302 10


Nyhet - en lättare konferens! Från oss slipper du vänta på en ”skräddarsydd” offert. vårt suveräna läge har sedan länge löst  logistiken för våra gäster, nu underlättar vi även bokningen av möten. vad sägs om enhetspris oavsett om ni är två eller jättemånga? hos oss kostar konferensen alltid 595 kr per/pers  inklusive allt! Toppmoderna konferensrum för upp till 150 pers väntar, tillsammans med en  ny matsal som verkligen matchar vår goda mat - allt bara 15 minuter från Göteborgs centrum.

Välkommen!

T E L .  0 3 1 - 97  75  50  - w w w . L a n d v E T T E r a i r p o r T h o T E L . s E lah_190x63mmNY.indd 1

09-09-23 09.46.13

Vi frigör magin...

Besöksadress Stortorget 11, Malmö. Tel 040-60 60 220. E-post info@bktravelsolutions.se www.bktravelsolutions.se RGB: 0.0.0 RGB: 233.101.28 CMYK: 90, 90, 90, 90

CMYK: 4, 74, 100, 1

Konferera till 1858 års pris! Våra hotell har stått pall för lågkonjunkturer, krig, bränder och farsoter i snart två sekel. 1858 öppnade Stora Hotellet i Örebro, en mötesplats för stadens egna och tillresta affärsmän. På den tiden kostade Börsrummet 4,52 kr och det är precis vad din grupp betalar för en konferenslokal när ni konfererar på något av våra 20 hotell, där allt är modernt utom priset. Välkommen! Let’s meet at Elite. www.elite.se 0771-788 789 Erbjudandet går att boka direkt på aktuellt hotell och gäller i mån av plats. Boka fram till 24/6 2010; genomför er konferens innan 31/12 2010. Gäller alla nybokade heldagskonferenser för minimum 12 personer inkl. övernattning. Ett erbjudande per kund per hotell. Erbjudandekod 1858. Mer information hittar du på vår hemsida.


Gröna Lund Adrenalinkick på

Förra året var ett rekordår för Gröna Lund – hela 1,2 miljoner personer besökte nöjesparken på Djurgården i Stockholm. De har sedan länge haft företagsverksamhet vid sidan av den privata delen. Nu har Gröna Lundsteatern frächats upp och lockar företagsgrupper med en fartfylld tivolikonferens. Text: Astrid Feldreich

Vem minns inte smaken av sockervadd och

ruset efter ett åk med berg- och dalbanan? Som barn var det sommarens höjdpunkt. Gröna Lund marknadsförs som ”Stockholms roligas-

te mötesplats för vuxna barn”. – Vi har rustat upp Gröna Lundsteatern med nya stolar och gett den en uppfräschning. Här kan man sitta 220 i biosittning och teatern har en speciell, äldre atmosfär. Utöver den finns det ett flertal alternativ för företagsfesten, konferensen och kickoffen, säger Åsa Ahlin, försäljningschef på koncernen Parks & Resorts, som Gröna Lund ingår i. Halloweenfest i Spökhuset, båtfärd till Gröna Lund och därefter middag och konferens på Kaskad eller produktlansering och kickoff i festvåningen i Spelhuset är några av de alternativ som Åsa tipsar om. På Gröna Lund ligger även välkända Tyrol där julborden serveras och som är en populär konferens- och festlokal och en välbesökt konsertscen. Åsa vill lyfta fram att de erbjuder mer än bara den klassiska företagsaktiviteten 5-kamp.

– Företagen kan ha en konferens eller föreläsning på förmiddagen och avsluta eller börja dagen med åkning och nöje. Det går bra att hyra en enstaka attraktion, säger Åsa. Den populäraste attraktionen att hyra separat för företagsgrupper är enligt Ulrika Jonsson, eventansvarig på Gröna Lund, fortfarande Jetline – den stora berg- och dalbanan. – Den är lagom läskig för att passa de flesta, säger hon. Ett vanligt upplägg är att ett företag abonnerar hela parken två timmar innan ordinarie öppettid, eller hyr hela parken direkt före eller efter ordinarie öppetsäsong. – Det går även att ha en egen ingång med välkomstkommitté och vip-känsla de dagar Gröna Lund har öppet, säger Åsa. n

75


Krönika omvärld Många tabbar bakom framgång På mitt första jobb efter Handels fick jag

en ryggsäck fylld med tabbar av vd:n Stefan Elving. Han förklarade att när (inte om) jag gjorde tabbar i jobbet framöver, skulle jag bara ta dem ur ryggsäcken och lämna till chefen. Därefter var det dennes problem. Ryggsäcken, eller ”TabbekvotenTM” som han kallade det, fylls sedan på automatiskt. Oändligt många gånger! Jag vet inte hur det är på ditt företag, men i många företag är det ok att göra ett fel. Men inte flera fel! Och absolut inte samma fel två gånger. ”Någon” verkar alltså bestämma vad som är tabbar och hur många bolaget tillåter. Risken är då uppenbar att arbetsmiljön dämpar kreativa, ambitiösa eller nyanställda människor, från att prestera sitt bästa. Eller helt enkelt begränsar vanliga människor att utveckla sitt arbete och ansvarsområde. Ett fel, sedan är det ut nästa gång. Så varför chansa?

Fakta Ulf Mazur Ulf Mazur har 25 års färsk erfarenhet från ledande sälj och marknadsbefattningar inom världsledande koncerner som Carlsberg, Kraft Foods och Campbell´s. De senaste åren var Ulf VD för svenska börsnoterade nöjeskoncernen 2Entertain. Sedan årsskiftet följer han sin egen vision om att vara egen företagare, med inriktning på föreläsningar och managementkonsulting. Ulfs föreläsningar anpassas efter företagets behov och utgår från att gästerna, oavsett om det är samtliga medarbetare eller bara en ledningsgrupp, ska få med sig några nya och användbara tips och idéer hem till verkligheten. www.mazurdevelopment.se

Läs mer om Ulf på www.hittatalare.se 76

Edison misslyckades enligt uppgift över 1000 gånger innan han fick glödlampan att fungera. Spencer Silver jobbade på 3M och skulle ta fram ett superstarkt klister 1970. Resultatet blev inte bra, men han sparade hur han gjort. Fyra år senare minns en körsjungande kollega till Spencer detta. Kollegan hade problem med att notbladen bara åkte isär hela tiden. Med ett misslyckat klister som inte var starkt hittade han lösningen. 1980 lanserade 3M Post-it lappar och de är idag en av världens största kontorsprodukter. På kortare eller längre sikt leder upplevda misslyckanden eller kriser ofta till stora framgångar. De kan dock inte alltid kopplas till varandra och ”felsökar-kollegorna” är snabba på att fokusera på det som var fel och vems felet var. Dessa stackare som oftare hittar fel i andras arbete, än att själva ha någon lösning, är samhällets, företagens och välfärdens botten. Genom ett ord eller blick kan de döda idéer, tysta och knäcka människor. Effektivt. Känner du kanske någon sådan? Det

borde vara förbjudet, men vad ska man göra? Förändring och nyskapande är en självklarhet i framgångsrika organisationer. Ett roligt exempel från verkligheten på Falcon; Millennium Orange, med 10 procent apelsinjuice i ölen, lanserades 1998. Tjejer skulle älska denna öl, enligt marknadschefen. Det blev enkatastrof med bara 6000 sålda backar. Vad göra? Ett halvt år senare kan namnet användas för att lansera en helt annan typ av öl. Millennium Starköl. Försäljningen blev 1,5 miljoner backar första året! En av Falcons största succéer på 100 år var ett faktum och bryggeriet lever vidare. Tacka den ”misslyckade” marknadschefen för det! Ett annat kul exempel är att försöka vända

kundreklamationer till något positivt. Medarbetarna på Konsumentservice lyckades få 95 procent av alla som vände sig till dem och klagade att bli mer nöjda med företaget, än de var innan de köpte deras produkt. Förra sommaren anställde nöjeskoncernen 2Entertain i Falkenberg en Toalettdirektör, som jobbade på Sveriges största utomhusteatermed cirka 70 000 gäster under 6 veckor. Målet att göra Vallarnas friluftsteater till Sveriges absolut bästa innebär bland annat att toaletterna måste vara över förväntan. Pausförsäljningen ökade med hela 25 procent, säkert till viss del beroende på Toalettdirektören. Jag arbetar med att förändra bra företag och organisationer till att bli framgångsrika. Det är lätt att bli hemmablind och då behövs extern hjälp. Att inspirera till en arbetsmiljö där målen är ambitiösa, kraven är höga, förändringstakten snabb och medarbetarna trivs är en utmaning. TabbekvotenTMär ett verktyg. Att ha kul på jobbet är ett annat. Chefen på världens mest framgångsrika hotell, Mandarin Oriental i Bangkok, sa en gång till mig: Happy employees, give Happy guests! Jag tror att han har rätt! Vad tror du? n


En upplevelse utöver det vanliga

Konferens 25 meter från havet. Nattsömn från 595 kr* * g ä l l e r e tag e r u m m e d h av s u t s i k t Vår idé är enkel. På Nya Varvet Studios får man mer än man betalar för och allt är möjligt. Därför blir en konferens hos oss så inspirerande. Sju ljusa och flexibla konferensytor där vår största rymmer 120 gäster. 150 luftiga och unika hotellrum. En underbar restaurangveranda med menyval för alla smaker och havet några meter utanför. Föreställ dig mer och lite till. Välkommen.

TELEFON 031-85 70 20

då vi är belägna 104 meter upp i luften har vi stockholms mest spektakulära event och konferenslokal. då flexibilitet är ett av våra kännetecken, så skräddarsyr vi självklart konferensen efter era önskemål. för mer information besök vår hemsida.

götgatan 78, 118 30 stockholm telefon 08-660 60 68 www.restauranghimlen.se

BYGGNAD 37, NYA VARVET, GÖTEBORG WWW.NYAVARVETSTUDIOS.SE

Taxinge Slott – mer än goda kakor! Varför inte konferera på ”hemmaplan”. Taxinge Slott kan erbjuda en stimulerande konferensmiljö för både små och stora grupper. Vår lokal Stallet klarar även de riktigt stora arrangemangen på upp till 500 pers. Vill ni dessutom kombinera er konferens med aktiviteter kan Baslägret, vårt teamtränings- och äventyrscenter hjälpa till. Kontakta oss gärna för mer information. taxinge slott, taxinge näsby, nykvarn, tel

0159-701 14

info@taxingeslott.se, www.taxingeslott.se


3x flygande möten

Foto. LFV/Tommy Säfström

1

Närhet till hela världen

Vad sägs om att äta konferenslunchen med utsikt över start- och landningsbanorna? Eller ha en produktlansering i en hangar för flygplansparkering? Eller varför inte en mässa på gatuplan mellan Terminal 4 och 5? På Arlanda Conference och Business Center är detta möjligt. Text: Livia Jakobsson

Oavsett tidpunkt så är det alltid liv och rörelse på Sveriges största flygplats och samma sak gäl-

ler Arlanda Conference och Business Center som har runt 100 000 gäster per år. Arlanda Conference och Business Center ligger vid Sky City, mellan Arlandas Terminal 4 och 5. Stor fokus ligger självklart på snabba möten där deltagarna flyger in på morgonen och ut samma kväll.

Stora ytor Anläggningen har ett 50-tal lokaler fördelat på tre plan och har möjlighet att ta hand om alltifrån mindre ledningsmöten och konferenser till stora event och mässor. På gatuplan mel78

lan Terminal 4 och 5 finns en stor mässhall på 1800 kvadratmeter, Sky City Expo. En trappa upp finns Sky City Plaza, där tusentals resenärer passerar varje dag, som även kan fungera som eventyta. Här får gästerna sitta mitt i händelsernas centrum med en fantastisk utsikt över start- och landningsbanorna. Den kanske mest udda av Arlandas ytor är den stora flyghangaren några minuter från Terminal 5. Hangaren fungerar i vanliga fall som parkeringsplats för privatflygplan, men har blivit allt vanligare för företag att hyra. Den 3 000 kvadratmeter stora hangaren är en rå lokal som passar bra till bland annat större middagar, banketter och produktlanseringar. De flesta kunder som lägger sitt event på Arlanda har gäster som kommer från hela Sverige eller från andra delar av världen.


Det har inte varit de bästa tiderna för flygbranschen sedan Eyjafjallajökull började pumpa ut aska över Europa. Men vi trotsar askmolnet och presenterar tre flygplatser som har konferenslokaler för er som är på resande fot.

Konferens mitt i 2 Öresundsregionen Malmö Airport ligger mitt i Öresundsregionen, där tillväxten är som starkast i Sverige. Sedan ett år tillbaka har de en konferensanläggning – något som uppskattas av affärsresenärerna. Text: Astrid Feldreich

För att förenkla för kunden erbjuder anläggningen tjänster som gruppincheckning, ombokning av flygbiljetter samt VIP-möjligheter. Genom Arlandas VIP-service får kunden ett eget VIP-rum, egen incheckning och säkerhetskontroll, allt i Arlandas egen VIP-avdelning. n

Med ett stort antal inrikes- och utrikesdestinationer är Malmö Airport en mötesplats för resenärer i regionen. Sedan deras konferensanläggning öppnade för drygt ett år sedan har den varit uppskattad – om än lite okänd. – Vi får fortfarande förvånade resenärer som inte visste att vi även erbjuder konferens- och eventytor, säger Ann Wermelin, chef för passagerarservice på Malmö Airport Sammanlagt finns det tre konferenslokaler och en för större evenemang varav den största lokalen rymmer upp till 100 deltagare. Mest populär är JetStream – mötesrummet med retrostil som passar den lite mindre gruppen. – Bra service är en av de saker som konferensgästerna tyckt varit bäst med oss hittills. Och att det är tidseffektivt. Vi samarbetar med restauranger här på flygplatsen och kan ordna med mat och service med kort varsel, förklarar Ann som berättar att vanligast är att deltagarna äter lunch i möteslokalen. Många konferensdeltagare kommer från Lund och Malmö-områdena, men det förekommer att de även kommer från utlandet från länder som Danmark och England. – De flesta konferenser är mellan två och tre timmar, men det finns också hel- och halvdagarskonferenser. Vad vi ser som positivt är att många mötesdeltagare kommer via Stockholm från norra Sverige, säger Ann. En stor fördel med Malmö Airport är närheten till allt i terminalen och möjlighet att shoppa med 10 procent rabatt. – En populär aktivitet vi anordnar är rundvandring på flygplatsen där vi berättar lite kuriosa och historia samt visar landningsbanan, säger Ann. n

79


3x flygande möten Mötet börjar när planet landar 3

Landvetter Airport Hotel satsar på möten. För två år sedan fick hotellets konferensavdelning ett lyft. Så nu finns även plats för större grupper som vill mötas tidseffektivt på flygplatsen.

Text: Astrid Feldreich

År 2008 fick Landvetter Airport Hotel 2000 nya kvadratmeter.

– Vi hade fått förfrågningar om att kunna ta emot större konferensgrupper. Därför byggde vi bland annat ett 150 kvadratmeter stort konferensrum som tar upp till 150 deltagare i biosittning. Nu har vi verkligen något bra att erbjuda konferensgästerna, säger Susanne Jordheimer, konferensansvarig på Landvetter Airport Hotel. Sammanlagt finns tolv möteslokaler på hotellet som har både övernattningskonferenser och kortare affärsmöten. Och det är just de renodlade affärsresenärerna som är vanligast att hitta på Landvetter Airport Hotels konferensavdelning. – Ett tvåtimmarsmöte mellan två flighter är vanligt. Man kanske flyger in en person från Stockholm och resten av deltagarna tar bilen. Det blir väldigt tidseffektivt, säger Susanne.

Central flygplats Fördelen med att konferera på hotellet är enligt Susanne naturligtvis närheten till Landvetters flygplats. Hon berättar att de har valt att fokusera på bra lokaler, ljud, ljus och ventilation. Inga konstigheter, men avgörande för att ett möte ska bli produktivt. På hotellet finns också en populär och nybyggd restaurang samt ett fullt utrustat gym med maskiner och vikter. – Som deltagare kan du konferera in i det sista, och åka härifrån precis innan du ska checka in. Vi har gratis parkering och många tycker att det är skönt att slippa åka in till stadskärnan, förklarar Susanne. n

80


Plats att mötas, trivas och inspireras

Oavsett årstid, väder och vind är ni varmt välkomna! Värm er i vår gemytliga miljö när vinden viner runt knuten, eller gassa i solen och låt er inspireras av den magnifika utsikten på vår veranda. På södra Tjörn, tryggt intill urberget och med en hänförande utsikt över västerhavet, finner ni Bergabo. Med lång erfarenhet av konferenser och ett välkänt kök som längtar efter att skämma bort er skapar vi tillsammans en upplevelse värd att minnas.

Hjärtligt välkomna!

Boka: 08-50 55 60 90 • mer info: www.engelen.se kornhamnstorg 59 B, gamla stan *) Gäller företag i Stockholmstrakten vars postnummer börjar på 10–19.

Kyrkvägen 22 • Rönnäng • Tjörn • 0304-67 70 80 • www.bergabo.com

KONFERENS MED KÄNSLA Mat, miljö och upplevelser står i centrum när du konfererar hos Gyllene Uttern Hotel Group. hote l gylle n e utte r n lockar med svindlande vätternutsikt och ett utsökt kök, utvalt av White Guide. hote l u lli ng e är det småländska smultronstället med skön stämning i värdshusmiljö. hote l m u llsjö är den naturliga avkopplingsbubblan som låter skogen och sjön sätta agendan. Väl mött!

gy l l e n e u t t e r n h o t e l g r o u p. c o m


bloggpanelen om Att blogga, twittra och hålla sig ständigt uppdaterad i sociala medier är en trend som håller i sig. Här är några av konferens- och eventbranschens flitiga bloggare.

Benny Karlsson

Katarina Niss

Namn: Benny Karlsson

Namn: Katarina Niss

Bor: Onsala

Bor: Bålsta

Sysselsättning: vd Hansen Conference & Event

Sysselsättning: Marknadschef och mötesdesigner.

Intressen: FFS (familj, fotboll, skidor) Bloggar om: eventbranschen, eller mötesindustrin som det lär heta.

Intressen: Löpning, hem och familj, läsa böcker. Bloggar om: Möten mellan människor.

Andra bloggar jag läser: Marcus Birro, blogg + kvällstidingsspalter och allt som skrivs om Halmstads Bollklubb.

Andra bloggar jag läser: Hinner tyvärr inte läsa andra bloggar.

Säkerställ delaktighet

Kreativitet och lite bus

Vad är ett måste på en lyckad kickoff?

Vad är ett måste på en lyckad kickoff?

Delaktighet. Alla som kommer ska känna att ”jag är viktigt”. Den som känner sig utvald och välkommen kommer att i själ och hjärta bidra till att detta event blir en positiv upplevelse och ett avstamp för framtiden. ”Chefen bestämmer”, ”alla vill ju bara festa därför behövs inget sådant där budskap”, ”vi gör kickoff för att vi måste” är formuleringar som väcker varningsklockor  hos oss eventmakare. En kickoff ska självklart innehålla love-bombing, glädje och fest dock är det klokt att ta chansen att kommunicera företagets affärsnyttiga budskap och skapa bestående intryck.        

En kickoff innebär ofta en nytändning som skapar laganda och en vi-känsla i företaget. För mig ska en kickoff bekräfta företagets visioner och mål och samtidigt vara en mötesplats för medarbetarna under lite lättsammare former utan att för den skull tappa seriositeten. En lyckad kickoff innebär även att ha en kärnfull agenda som ger plats för kreativitet och lite bus. Ett måste på en lyckad kickoff är alltså en väl genomtänkt agenda, en mötesform som engagerar alla mötesdeltagare istället för att använda sig av den traditionella skolsittningen och slutligen teambyggande och kreativa aktiviteter.

Säkerställ delaktigheten genom att i god tid ge alla inbjudna möjlighet att komma med idéer på innehåll och att delge sina hjärtefrågor. Att du som värd och arrangör har en egen tydlig avsikt med varför ni träffas och vilken effekt du vill uppnå lär vara en självklarhet 2010. Eller? ”Annorlunda aktiviteter” får inte urarta i yxkastning och 5-kamp helt frikopplad från era avsikter och ert välformulerade mål. Om ni valt aktiviteter som ”speed dating”, ”story telling” och ”kristallkulan” så är detta förmodligen frukten av att ert behov är att lära känna varandra ytterligare, stärka företagskulturen och prata om företagets vision.  

Något bra tips på annorlunda kickoff aktiviteter?

När ska man ha en kickoff?

När ska man ha en kickoff?

Något bra tips på annorlunda kickoff aktiviteter?

Ja, kanske är det slut med lådbilsbygge nu för ett årtionde framåt? En spännande aktivitet är ”Rhythm by Dance” som utformats och koreograferats av Annette Lefterow, wellnessexpert. Det är en aktivitet där deltagarna får utöva yoga och barfotadans med fotbjällror. Här blandas yoga, bollywood, indisk kathak, samba, salsa och rytmiska övningar. Det här är en garanterat oväntad aktivitet som passar alla åldrar. Den är avväpnande och okomplicerad och samtidigt annorlunda, men innan man har provat på det så kan man säkert möta viss skepsis från traditionalister.

Bryt mönstret. När kickoffen blir en återkommande självklarhet så är det hög tid att byta hjulspår. Naturliga kickoff sammanhang kan vara när företag går ihop eller isär samt i alla sammanhang där företagets framgång står och faller med motiverade, engagerade och samspelta människor som gillar sitt jobb.    

Självklart när det passar företaget som allra bäst. Ingen tid är fel utan den tidpunkt man väljer är troligen den rätta. Det vanligaste verkar ändå vara i början på året, eller direkt efter sommaren, men jag tycker nog att man kan vara flexibel och genomföra en kickoff när som helst på året.

Blogglänk: www.conferenceandevent.wordpress.com

Blogglänk: www.svenskmotesdesign.se/blogg

82


kickoff! Vill du läsa mer? Gå in på nya KonferensVärlden.se och klicka på Bloggar så finns alla bloggarna samlade där.

Johan Törnhage

Namn: Johan Svensson

Namn: Johan Törnhage

Ålder: 39 år

Bor: Uppsala

Bor: Hässelby Villastad

Sysselsättning: Business Inclusive Managementkonsult

Sysselsättning: VD Aronsborg Intressen: Jobba, Åka båt, Bygga och Familjen Bloggar om: Möten mellan människor Andra bloggar jag läser: Tammsvik, Min Extradotters, och andra intressanta bloggar på Konferensvärlden.se

Intressen: Cykel & business Bloggar om: Mötet mellan Management Consulting och Konferensvärlden Andra bloggar jag läser: Johan Norberg.net, Katarina Niss, Svensk mötesblogg

Foto: Pierre Zoetterman. Bananablue”

Johan Svensson

Tänj på gränserna

Framåtriktat fokus

Vad är ett måste på en lyckad kickoff?

Vad är ett måste på en lyckad kickoff?

En bra och genomarbetad inbjudan, ett genomtänkt program med gott om tid att umgås med sina kollegor, några oväntade överraskningar/aktiviteter, en bra toastmaster/konferencier som håller ihop och att det är ok att äta frukost minst fram till 08.30 dagen efter.

En riktigt lyckad kickoff kännetecknas av energi och framåtriktat fokus. Medarbetare på tå inför den kommande säsongen är ofta målet med övningen. För att lyckas krävs extraordinära insatser av ledarna. Chefer som förmedlar energi, fokus och kvalitet i innehållet får med sig medarbetare på tåget. Det ställer höga krav på förberedelser och genomförande vilket kan ge den mest rutinerade ledare prestationsångest. Ledarna förväntas givetvis leda verksamheten i vardagen. I samband med en kickoff förväntas dessutom en portion kreativitet, upplevelse samt nöje.

Något bra tips på annorlunda kickoff aktiviteter? Jag gillar när man byter om till bra kläder efter väderlek och gör något utomhus. Gärna tänja lite på gränserna för vad man tror sig klara av. Mina tips är att alltid se till att alla i gruppen kan vara med och att man anpassar aktiviteten efter det. En av mina favoriter är att bygga en flotte som man ska använda för att lösa olika uppgifter. Det väcker gamla barndomsminnen till liv och är sjukt kul.

När ska man ha en kickoff? Man ska ha kick-off när man vill belöna för en period av hårt arbete och vill hämta kraft innan man går vidare in i nästa eller om man bara vill pumpa upp energin inom företaget någon gång per år. Ofta förknippar man kick-offer med stora grupper, men det går lika bra och har ofta samma effekt om man gör det på rätt sätt med en enskild avdelning eller ett litet företag.

Något bra tips på annorlunda kickoff aktiviteter? Ofta anlitas en extern föreläsare till kickoffen. Denne förväntas lyfta medarbetarna till nya höjder. För en lyckad kickoff ska dock intrycket bestå när man är tillbaka på arbetsplatsen. Standardföreläsningar som inte har anpassade för åhörarna bidrar mycket sällan till förändring. Om ni anlitar en extern föreläsare ställ tydliga krav på att innehållet verkligen är anpassat utifrån ert företags aktuella situation. Allt för sällan diskuteras företagets egna mål och ambitioner på ett medryckande sätt. En verkligt lyckad kickoff skapar engagemang för företaget och de uppställda mål och aktiviteter som ska genomföras.

När ska man ha en kickoff? Ska ni göra en kickoff. Sätt upp ett tydligt mål om vad ni ska uppnå i den ordinarie verksamheten med övningen. Att bara åka iväg slentrianmässigt och ha trevligt är givetvis kul och trevligt. Förankring med vardagen bortom kickoffen bidrar till att ni får igen pengarna på investeringen.

Blogglänk: www.aronsborg.blogspot.com

Blogglänk: www.businessinclusive.blogspot.com 83


Källan

till en piggare arbetsplats

Ett bra miljöval! Kylt vanligt eller kolsyrat vatten kopplat direkt på vattenledningen. Med en vattenkylare från Water Company finns friskt och härligt vatten alltid tillgängligt, nära till hands. Det ger piggare medarbetare med lägre sjukfrånvaro och bättre prestationer.

Tel. 020-49 51 00 www.watercompany.se

J

KonferensVärldens

ulbordsguide!

Effektivare möten.

••

Missa inte att annonsera i vår stora Julbordsguide som kommer att vara med i nummer fyra och fem av KonferensVärlden!

••

Boka er plats redan nu.

Pris 2 900 kr för två införanden (format 90x60 mm).

ARRIVE. MEET. DEPART. Arlanda Conference & Business Center telefon 08-797 62 00 www.arlanda.se

Maila din bokning till sales@konferensvarlden.se redan idag.


jobb

smart

Det har länge saknats bra statistik för konferensmarknaden. Men nu har branschen fått ett eget mätverktyg – The Conference Bench. Inspirerad av sin föregångare på hotellmarknaden, The Bench, är det ett redskap för det dagliga arbetet med hjälp av aktuell statistik. Text: Astrid Feldreich

Nytt verktyg för mätning

av konferenser Per Anders Pettersson är delägare och grundare till The Conference Bench. Han bor sedan sex år tillbaka i Belgien och pendlar mellan hemmet, huvudkontoret i London och möten i Stockholm. Per Anders har en gedigen bakgrund i hotell- och konferensbranschen. Han var en av dem som utvecklade motsvarande mätverktyg för hotellbranschen, The Bench, som numera ägs av STR Global.

Konkurrenskraft The Conference Bench kan sammanfattas som ett verktyg som hjälper konferensanläggningar att se sina svagheter och styrkor i förhållande

till konkurrenter och marknaden i regionen. Varje företag jämför sig med en grupp bestående av minst fem utvalda konkurrenter. Det generella nyckeltalet är intäkt per kvadratmeter konferensyta samt per konferensgäst. – Tidigare har det saknats den här typen av statistik. Ingen har vetat hur mycket pengar som varje konferensgäst bidragit med i snitt. Fördelen med The Conference Bench är att hotellet kan se om det följer motsvarande siffror i regionen. Växer en konkurrentgrupp i samma takt under en bra period? Vilka är anläggningens styrkor respektive svagheter? Genom att få tillgång till aktuell statistik kan man se om an-

läggningen exempelvis har yta för 10 procent av marknaden men tar 15 procent av regionens intäkter, förklarar Per Anders.

Växer så det knakar Sedan The Conference Bench startade i april 2009 har 59 anläggningar i Sverige gått med – och över 300 i världen. Inledningsvis testade Per Anders och hans team The Conference Bench i tre städer; Stockholm, Dubai och London. I dag ingår både dagkonferensanläggningar och hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö. – Vi försökte faktiskt dra igång ett liknande 85


jobb

smart Varsågod, här är de senaste nyckeltalen för mars månad från The Conference Bench i Stockholm och Göteborg: Stockholm I snitt genererade varje tillgänglig kvadratmeter konferensyta drygt 41 kr (RevPAS – Revenue per available square meter). De 38 anläggningarna i Stockholm som är med har gemensamt 45 000 kvm konferensyta. Omsättningen för anläggningarnas konferensverksamhet var gemensamt drygt 59 miljoner svenska kronor. I Stockholm var beläggningen på konferenslokaler 25,7%. Stockholms medverkande anläggningar hade gemensamt 97 851 konferensdeltagare. projekt redan 2004, men då var hotellen inte redo. Konferensdelen var ett bisegment och det uppfattades som för komplicerat att samla in informationen. För att vara med krävs det att man har tillgång till viss statistik, och hotelloch konferensmarknaden har varit långt efter andra branscher när det gäller ny teknologi. Därför har vi också fått utveckla ett användarvänligt system, säger Per Anders. Medlemmarna får tillgång till statistik på webben dagligen eller månadsvis och dessutom skickas rapporter ut varje vecka och månad. På så vis kan deltagarna mäta om omsättningen på anläggningen följer utvecklingen i närområdet. – Vår målgrupp är företag med minst fem konferensrum eller minst 300 kvadratmeter konferensyta. Exempel på företag som är medlemmar nu är Grand Hotel samt Nobis gruppen, säger Per Anders.

Möjligt samarbete med SHR För tillfället för Per Anders en dialog med Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, SHR, om ett framtida samarbete. SHR har sedan tidiga86

re samlat statistik i Konferensbarometern, men enligt Thomas Jakobsson, branschekonom på SHR, är det angeläget att hitta en aktivare bevakning av den svenska konferensmarknaden. – Att någonting kommer att hända inom den närmsta framtiden är klart. Men vi befinner oss i ett förhandlingsstadium just nu, säger han. Intresset för The Conference Bench har enligt Per Anders varit stort. Han menar också att det som konferensbokare går att köpa statistik om man vill ha tillgång till den. Och än så länge är de ensamma i Europa med sin affärsidé. – Businessanalysen börjar hamna mer i centrum. Men fortfarande är det många konferensanläggningar som har en vd som både serverar kaffe och sköter verksamheten. Upplevelser har varit i fokus tidigare och strategin har hamnat lite på sidan av. Men i kölvattnet av den ekonomiska krisen tror jag att behovet av bra statistik och mätverktyg har ökat, säger Per Anders. ■

Göteborg I snitt genererade varje tillgänglig kvadratmeter konferensyta drygt 38 kr (RevPAS – Revenue per available square meter). Omsättningen anläggningarnas konferensverksamhet i Göteborg var gemensamt drygt 10 miljoner. I Göteborg var beläggningen på konferenslokaler 49,3%. Göteborgs medverkande anläggningar hade gemensamt 59 932 stycken deltagare. Onsdag är den dag som hade flest deltagare i båda städerna, medan torsdagen genererade mest pengar. På torsdagen var även beläggningen som högst.


Energigivande möten 2010... -Hälsobalanserad mat. -Ljuvliga Brunnsparken. -Tradition och kultur. -Blekinge skärgård. -Spännande aktiviteter. -Njut på Spa. -Nya Brunnsbadet. -Ger kraft och energi.

Det händer mycket på Ronneby Brunn just nu... Vi berättar gärna mer om energigivande möten - 0457-75000

HotSoft Marknadsledande bokningssystem för hotell, SPA och konferens. HotSoft passar lika bra för dagkonferensanläggningar som för hotell med konferensverksamhet. HotSoft är uppbyggt av helintegrerade moduler vilket bland annat innebär en gemensam kunddatabas för hotell och konferens. Fördelar med HotSoft • Överskådliga vyer över konferenslokal och bokningar. • Möjlighet att skräddarsy arrangemang. • Information om bokningar, ekonomi och kunder. • Interface för integration med över 200 system. • Egen utveckling och alltid tillgänglig support. HotSoft används av Skogshem & Wijk, Djurönäset och Loka Brunn samt av ytterligare 350 hotell och konferensanläggningar i Sverige.

Tel. 08-555 164 00 info.se@hoistgroup.com www.hoistgroup.com

www.ronnebybrunn.se


Su

er

fortsä n é tt cc

Arrangeras för fjärde året i rad!

Gratis entré!

För mer information och fö besök www.konferensex ranmälan, po.se

KonferensExpo 2010 14 september i Frihamnshallen i Stockholm Mässan för dig som är konferens- och eventköpare Knyt kontakter och ta del av senaste nytt på konferensmarknaden, träffa medarbetare från kursgårdar, konferensanläggningar, hotell m fl. Inspirationsseminarium – lyssna till föreläsningar från medlemmar i talarnätverket hittatalare.se

Tidningen för eventköpare, marknadsförare och mässutställare

Sveriges största tidning om möten & konferenser


jobb

smart

Att sitta på kontoret när vårsolen börjar värma känns inte alltid så kul. Ibland behövs lite nya intryck! KonferensVärlden testade att lämna kontoret en dag för att se hur det påverkar kreativiteten och arbetsförmågan.

KV testar

alternativa kontor 89


jobb

smart På kontorshotell

Ska du ha ett affärsmöte och glömt att boka en konferensanläggning? Kanske har du kunder som flyger in från ett annat land och ni behöver en plats att konferera tillfälligt i Stockholm? Om du har några timmar över eller vill jobba i en inspirerande arbetsmiljö är United Spaces ett kontorshotell som satsar på atmosfär och nätverkande. Text: Astrid Feldreich

Granne med Centralstationen i Stockholm

ligger United Spaces som satsar på att vara familjärt och lättillgängligt. Direkt när man kommer in i entrén är entreprenörskänslan stark. Det öppna och ljusa kontorslandskapet bjuder in till informella möten i loungen eller vid ett ståbord. Omkring 250 människor pas90

serar varje dag genom United Spaces 1 640 kvadratmeter stora anläggning. I dag sitter 95 företag och arbetar i de ljusa och trendigt inredda lokalerna. Här ryms varierande arbetsplatser och en skön blandning av människor och branscher skapar en levande atmosfär. De flesta är konsulter av något slag och har sökt sig hit för servicen och möjligheten att tillhöra en företagskultur. – Affärsidén bygger på enkelhet och att allt det praktiska ska ingå. Medlemmarna behöver inte bekymra sig om tidskrävande administration som post, teknik eller städning. Dessutom har medlemmarna gemensam fredagsöl, måndagsfrukost, onsdagsgodis och torsdagsfrukt, säger Fredrik Ölander, vd på United Spaces. KonferensVärldens redaktion testade att arbeta på United Spaces under en dag. Vi satt både i fåtöljer, i kaféet och vid kontorsplats. Internet var snabbt, kaffet gott och vi hade dessutom en bunt användbara visitkort med oss till-

baka. Intrycket blev positivt, mycket tack vare det personliga bemötandet av Håkan Gunnarsson, restaurangchefen, som ser till att alla har det bra och kan utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt. Det finns olika typer av medlemskap. Ett fast medlemskap innebär en egen plats, fullt utrustad för att arbeta och tillgång till fullservicekontoret. Ett mobilt medlemskap ger dig en arbetsplats i det öppna kontorslandskapet samt tillgång till fullservicekontoret och loungeytor. Vid arbetsdagens slut är det rent skrivbord som gäller och du har möjlighet att låsa in dina saker i ett skåp. Ett business center medlemskap är i första hand framtaget för dig som antingen befinner dig mest på resande fot, eller inte har din verksamhet permanent i Stockholm. – Medlemskapet ger dig en Stockholmsadress och tillgång till en arbetsplats åtta timmar per vecka. Vill du vara här utöver dessa timmar så


Test United Spaces: Ljudnivå: Mycket behaglig. Trots att det är många människor på plats så är det ett skönt, men inte störande, brus runt om i lokalerna. Renlighet: Toaletterna städas 2 gånger per dag. Dusch finns. Bekvämlighet: Möjlighet att stå, sitta vid skrivbord eller i lounge eller kafé. Ergonomiska stolar och höj- och sänkbara bord. Atmosfär: Ljust, bra ventilation. Finns tillgång till tidningar och funktionellt kök. Tillgång till privata mötesrum. KV gillar: Bara genom att vara här har vi fått flera artikeluppslag och samtidigt finns möjlighet att gå undan och få jobbet gjort. Dessutom träffar vi massor av spännande människor från intressanta branscher. Pris: Ganska dyrt. För en mobil plats kostar det 7 000 kr i månaden, för enstaka besök 129 kr/timme, men då ingår det mesta. Säkerhet: Väldigt hög. Därav priset. Vid ingången sitter passergrindar och internetsäkerheten är också hög. Passar: Sociala, trendkänsliga personer med stor plånbok, stort säkerhetsbehov och som vill ha fullservice på plats.

går det bra till en kostnad om 95 kr per påbörjad timme. Det går även bra att köpa ett klippkort och utnyttja kontoret för 129 kronor per timme om man är i Stockholm mer sällan, säger Fredrik. United Spaces anordnar även nätverksträffar, frukostföreläsningar och andra event för sina medlemmar, som i sin tur kan bjuda med sina egna kunder. I lokalen finns även ett flertal mötesrum som går att boka per timme. Konferenspaketet omfattar allt från ett litet möte i kaféet till en tredagarskonferens med mat, underhållning och externa inspiratörer. Vi lämnar United Spaces fyllda av nya idéer samtidigt som vi har fått mycket uträttat under dagen. Även om vi redan har ett fast kontor så känns det viktigt att då och då komma bort och arbeta i nya miljöer. l

På kafé

Hur bra fungerar det egentligen att sitta på ett kafé och jobba istället för kontoret? Då jag hade en hektisk dag full av inbokade möten fick jag chansen att prova på det under ett par timmar. Text: Livia Jakobsson

Jag har lyckats boka in två intervjuer med

tillräckligt mycket tid mellan för att inte kunna gå direkt till nästa möte. Samtidigt har jag inte tillräckligt med tid för att ta mig tillbaka till kontoret. Dessutom är det ändå dags för lunch så jag bestämmer mig för att testa ett riktigt klassiskt fik för att se hur det fungerar som arbetsplats. Konditori Sturekatten ligger på Riddargatan, bara en tvärgata från ett av Stockholms stressigaste områden Stureplan. Trots att det är mitt i lunchrushen så känns det relativt lugnt när jag kliver in på Sturekatten, och ändå är det långt ifrån tomt. Här finns en och annan affärsman som snabbt trycker i sig en baguette och en slät kopp kaffe innan det är dags att rusa vidare. Men främst sitter här olika grupperingar av tanter och farbröder som över en läcker bakelse eller ett fluffigt kaffebröd skvallrar om veckans händelser. Jag beställer in en dagens lunch och sätter

mig vid ett fönsterbord. Lokalen är mörk och dagsljuset är därför välbehövligt då jag måste gå igenom mina anteckningar. Det känns som jag gör ett besök in en svunnen tid och sitter i

farmors gamla vardagsrum, här står tiden stilla. Att ta upp en dator känns nästan opassande och jag väljer därför att för en gång skull skriva för hand. Miljön är både mysig och inspirerande och bidrar till min effektivitet. Ljudnivån är lagom, men det är först när jag ska ringa några telefonsamtal som jag inser att surret är högre än vad jag lade märke till när jag satt och skrev. Mätt och belåten över att jag faktiskt har hunnit med en hel del arbete lämnar jag Sturekatten. Det märks att jag genast är tillbaka i den stressiga storstaden då jag rusar vidare till nästa möte. Pensionärerna som satt där när jag kom sitter nog kvar där än… l

Test Sturekatten: Ljudnivå: Godkänd. Dock känns den lite hög när telefonsamtal ska göras. Bekvämlighet: Fåtöljerna är både mjuka och sköna, men inte de bästa ur ergonomisk synvinkel. Atmosfär: Mysigt och ombonat. Inredningen är personlig med mycket möbler och många tavlor på väggarna. KV gillar: Att det ingår kaffe och en kaka i en dagens lunch. Mysfaktorn. Pris: Medel, en dagens kostar 85 kronor. Passar: Den som gillar ett klassiskt konditori där det går att få en vanlig kopp kaffe. Dessutom passar det bra för mindre och avskilda möten.

91


jobb

smart

Hemma Det är få förunnat att kunna gå direkt från sängen till skrivbordet. Jobbar du hemifrån är det möjligt och jag bestämmer mig därför att testa hur bra min lägenhet fungerar som kontor. Text: Livia Jakobsson

När jag vanligtvis jobbar vaknar jag vid halv

sju och är på kontoret vid åtta. Den här morgonen ringer väckarklockan 07.55 och prick klockan åtta sitter jag framför datorn och svarar på mail från mina kollegor. En av fördelarna med att jobba hemifrån är det går att jobba helt ostört. Jag sitter avslappnat i morgonrock och pratar i telefon, dessutom kan jag äta frukost samtidigt som jag mailar. Då det vanligtvis är kollegor som kommer och avbryter eller kunder som ringer så finns det annat som distraherar hemma. ”Jag borde diska och slänga in en tvätt i tvättmaskinen. Jag kanske ska ta en 92

paus och göra lite hushållssysslor?” Jag passar på att sätta på både tv:n och stereon och vips så märker jag att jag fastnar framför nyhetsmorgon istället för att göra det jag borde. Jag inser snart att det mest effektiva är att sät-

ta mig vid skrivbordet och fokusera på mina uppdrag, precis som jag alltid gör när jag är på kontoret. Jag arbetar på bra och tar bara en kort paus för att leta efter nåt ätbart i kylskåpet. Efter någon timme behöver jag skriva ut ett dokument och inser att det är omöjligt då jag saknar skrivare. Jag fastnar vid en formulering och vanligtvis hade jag bara bett min kollega om hjälp och snabbt kommit på rätt spår igen. Nu tar det mycket längre tid innan jag kommer på en lösning, dessutom känns det lite ensamt att inte ha någon att diskutera med. Tiden går trots allt rätt fort och snart är det dags för mig att åka till kontoret. Det har varit skönt att byta miljö för en stund, men det ska trots allt bli roligt att få komma tillbaka till kontoret igen. l

Test Hemma Ljudnivå: Optimal. Här går det helt att styra över eventuellt brus. Bekvämlighet: Säng, soffa, matbord eller skrivbord fungerar som kontor och det blir så bekvämt du själv gör det. Atmosfär: Asocial och saknaden av kollegor är stor. KV gillar: Att det inte är någon onödig transportsträcka och att det går att jobba i pyjamas. Dessutom är det skönt att själv styra över sina arbetstider. Pris: Så gott som gratis. Passar: Den som jobbar bäst i ensamhet, är disciplinerad och som inte orkar lägga tid på klädsel.


På hotell

Att flytta sitt kontor till en hotellobby är omåttligt populärt just nu, särskilt för de personer som jobbar som konsulter. Gå in på ett hotell i Stockholm en torsdagseftermiddag och det vimlar av laptops och Iphones. Text: Livia Jakobsson

Efter ett inbokat lunchmöte på Scandic Malmen

vid Medborgarplatsen väljer vi på redaktionen att sätta oss i lobbyn för att avsluta dagens arbete. Vi bänkar oss vid ett stort fönster och har därmed utsikt över Götgatans pulserande eftermiddagstrafik. Det är lätt att bli distraherad när det händer något spännande ute på gatan, men samtidigt är det en miljö som känns levande och inspirerande. Just under vårt besök är det många gäster som checkar in och vi har svårt att koncentrera oss på grund av allt stök. När det lugnar sig kommer vi dock igång och arbetar på bra i ett par timmar. När det är dags för eftermiddagsfikan behöver vi knappt flytta på oss då det står en kyl mitt i lobbyn. Här finns allt från sallader och smörgåsar till läsk och muffins. Ett gott och enkelt sätt att få sig en liten energikick! Bredvid står även två datorer som går att låna om man inte har med sig sin egen. Hade vi inte haft så bråttom iväg efter avslutat arbetspass hade vi kunnat förflytta oss några meter för en after work på någon av hotellets barer. I Lilla Hotellbaren spelas livemusik på kvällarna och Cocktailbaren passar för den som hellre vill varva ner. l

Test Scandic Malmen: Ljudnivå: Hög, behöver man en tyst plats ska man inte välja ett hotell mitt i staden. Bekvämlighet: Sådär, ofta sköna stolar och fåtöljer, men snarare bra för en pratstund än att sitta och skriva en längre tid. Atmosfär: Skön och avslappnad. Mycket social. KV gillar: Att det är ljust och snygg inredning. Inspirerande miljö. Pris: Trådlös internet ingår. Passar: Den trendige som gillar att arbeta mitt ”i smeten”.

93


Konferens med spa – alltid bäst mellan himmel och hav!

Välgörande inspiration för gladare och mer motiverade medarbetare. Kontakta oss för fräscha idéer och färdiga paket på Roslagens vackraste spa-hotell!

RENS, KONFE EKEND A & WE SPVälkomna! AGEN I ROSL

www.hotellhavsbaden.se tel 0175-309 30


Efter

fem

”Bra underhållning berusar” Att anlita en artist inför ett företagsarrangemang är vanligt. KonferensVärlden har kontaktat några proffs i underhållningsbranschen för att ta reda på hur de kan lyfta din nästa kickoff.

Fakta Anders: Namn: Anders Lundin Yrke: Underhållare Bakgrund: Lärare, Musikant, Radio, TV, Krogscen. Aktuell med: REA på Hamburger Börs, egna föreställningen med låtar jag skrivit: ”Buckliga Ord, Knyckiga Låtar” och med Allsång På Skansen.

Anders Lundin

Varför ska företag anlita en artist till sin kickoff? – Det är klart att artister ju har som yrke att just uppträda på scen och se till att leverera något bra, fartigt, tänkvärt, roligt eller vad det nu är företaget anlitat för framträdande. Det känns väl lite flottare än att personalchefen sjunger och skämtar.

Vad är det roligaste med företagsjobb? – Att få inblickar i nya världar. Att plötsligt sätta sig in i hur man framställer torv eller försöka få en hum om vilka utmaningar fönsterglastillverkare står inför.

Vilka är dina styrkor som underhållare? – Det är rätt svårt att säga själv. Men jag brukar få till en trivsam stämning, tycker jag.

Till vilken typ av företagsevent ska man anlita dig? – Roligast tycker jag är att få dra föreläsningen som jag åker ut på turné med emellanåt. Den handlar om att ”Våga fast man inte törs”. Det är många som tvekar att anta utmaningar, men jag har en liten färdplan för det.

96


Anders Mårtensson Varför ska företag anlita en artist till sin kickoff? – Ett artistinslag förhöjer kvällen och sätter färg på tillställningen. Med humorn som redskap kan ett ämne eller en presentation som ska göras på en kickoff ges en skjuts framåt. Humorn och skrattet är en oslagbar pedagogisk faktor och skapar broar mellan människor på så vis att har man skrattat ihop så kan man prata allvar sedan.

Vad är det roligaste med företagsjobb? – Det roligaste är att träffa människor i olika typer av branscher och med olika bakgrund och värdegrunder. Och att se likheter och skillnader.

Vilka är dina styrkor som underhållare? – Att ”ta publiken” samt att vara öppen och lyhörd och fånga ögonblicket och att man gör framträdandet för just dem.

Till vilken typ av företagsevent ska man anlita dig/er? – I princip alla!

Fakta Anders: Namn: Anders Mårtensson Yrke: Imitatör, komiker, musiker och moderator Bakgrund: Jobbat med underhållning och med företag på heltid sedan 1990. Aktuell med: Mina high-lights är Tommy Körberg, Zlatan, Henke Larsson, Göran Persson och Kungen. Jag gör en föreställning som heter Imitera mera med aktuella personer och händelser gestaltade i ord och ton.

Johan Krafman

Fakta Johan:

Varför ska företag anlita en artist till sin kickoff?

Namn: Johan Krafman

– För att skapa en festlig atmosfär och för att få till ”det där lilla extra”. Bra underhållning berusar och skulle i praktiken kunna bytas ut mot fördrinken. Bra underhållning skapar trivsamhet och gör oss mottagliga för glädje och lust. Bra underhållning sätter också ett avtryck och får oss att aldrig glömma den. Och vem kan förneka att den bästa kickoffen är den man för alltid minns, trots det faktum att det kanske ändå blev en fördrink.

Vad är det roligaste med företagsjobb? – Definitivt stämningen. Är den inte alltför påtaglig i början så kommer den alltid ändå så småningom. Med undantag för ”Ladies Night-turnén” är flera av mina företagsjobb bland de mest tacksamma spelningar jag gjort. Det är just på grund av gemenskapen som ligger i luften och som gör det riktigt kul för mig att bara köra på.

Vilka är dina styrkor som underhållare? – För det första, mitt intresse. Jag gör det jag själv brinner för och det är en grundläggande förutsättning för att andra ska uppskatta det. Det förser mig också med ett stort engagemang för mina ”uppdrag” och har resulterat i en genomtänkt, egen och bred repertoar av bra låtar. För det andra, mina scen - och publikerfarenheter. Trots min ålder har jag uppträtt väldigt mycket och således också inför många olika typer av publiker. Det som dock betytt mest för mig som underhållare är de gånger jag stått inför ett skitigt golv, i en ödslig lokal men tvingats spela på som vanligt.

Yrke: Artist / Singer/Songwriter (även Låtskrivare) Bakgrund: 22 år. Född i Helsingborg, numera bosatt i Stockholm. Vinnare av Mix Megapols ”Artistjakten” 2008, turnerade med ”Ladies Night” samma år och uppträdde bl. a. i Globen, Scandinavium och Baltiska Hallen. Aktuell med: Skriver just nu på sitt debutalbum som ska släppas med Universal Music. Är i övrigt ute och uppträder så mycket det går.

Till vilken typ av företagsevent ska man anlita dig? – Till alla typer så klart! Musik är en otroligt tacksam underhållningsform som passar bra till alla slags tillställningar. Jag kan exempelvis göra ett lågmält, välkomnande set under tiden som gästerna anländer till mässan, likväl som en intim, akustisk spelning under en jubileumsmiddag. Jag kan också göra större spelningar med egna låtar, med eller utan band till kickoffer, olika kundevenemang eller på en klubb. 97


Efter

fem

Janne Lindau Varför ska företag anlita en artist till sin kickoff? – Det gäller att få till en kickoffupplevelse som deltagarna talar om och minns länge. Rätt artist till kickoffen ger ett mervärde. Personalen märker direkt att företaget satsar på de anställda.

Vad är det roligaste med företagsjobb ? – Vi får möjlighet att vara med och påverka arrangemanget så att det blir lyckat. Efteråt får vi alltid respons från företagen på hur väl arrangemanget upplevdes.

Vilka är era styrkor som bokningsbolag?

Brynolf&Ljung Varför ska företag anlita en artist till sin kickoff? – Jag tror att på ett evenemang där allt annat klaffar är det artisten man pratar om efteråt. Det blir det mest minnesvärda. En duktig artist kan lyfta ett arrangemang eller event genom att bidra med något underhållande och extraordinärt. Framför allt kan du överaska med en bra artist. Allt annat förväntar sig deltagarna, bra mat och så vidare, men med hjälp av en duktig artist kan du överträffa förväntningarna.

Vad är det roligaste med företagsjobb? – Att det ofta är bra förutsättningar att göra en lyckad show på företagsevent. Ofta är det en eventbyrå som arrangerar och de är duktiga på att skapa bra förutsättningar. Eller så är det en kompetent och van person hos företaget som lagt mycket tid och ansträngning på att det ska bli bra.

Vilka är era styrkor som underhållare? – Vi har en annorlunda trollerishow med mycket humor! Vi tog även silver i VM i trolleri i somras.

– Vi har funnits med i branschen i 20 år och har levererat och producerat underhållning, artisteri och föreläsningar till tusentals olika företagsarrangemang över hela landet. Vi har direktkontakt med alla artister och vet vad som fungerar vid olika sorters företagsarrangemang. Tillsammans med företaget kommer vi fram till vad som blir det bästa för just deras arrangemang, både vad det gäller ekonomi och vilken typ av inriktning på underhållningen. Vi känner av trender och vet vad som lockar publik. Vi märker att allt fungerar då företag och kommuner återkommer år efter år med nya uppdrag.

Till vilken typ av företagsevent ska man anlita er? – Stora som små. Vi jobbar med alla sorters event där man vill ha någon form av underhållning. Ibland kan det vara en föreläsare, andra gånger kanske man vill ha en magiker, eller en helkväll med någon rikskänd artist, ett partyband eller kanske en ståuppkomiker som kvällens underhållning.

Vilka kunder vänder ni er till?

– Vi jobbar mycket på galor, prisutdelningar samt evenemang. Ibland är vi där i rollen som programledare och andra gånger är vi huvudnummer eller som sidekick.

– Vi arbetar och anlitas ofta direkt av näringslivet; kommuner, landsting, föreningar och privata företag. Vi levererar underhållning, föreläsningar och artister sedan många år till landets ledande eventbolag, restauranger, festivaler, konferens och mötesbokare.

Fakta Brynolf&Ljung:

Fakta Janne:

Namn: Peter Brynolf och Jonas Ljung

Namn: Janne Lindau, Lindau Production AB

Yrke: Trollkarlar

Yrke: Artistförmedling/Bokningsbolag

Bakgrund: Peter är utbildad musikalartist och Jonas har en bakgrund som komiker.

Bakgrund: 20 år i branschen.

Aktuell med: Trollerishowen Brynolf&Ljung, som huvudakt under Gothia Cup i sommar.

Aktuella med: Artister-Föreläsare-LivemusikShower-Komiker-Magi.

Till vilken typ av företagsevent ska man anlita er?

98


Accent Reklambyrå

De bästa upplevelserna hittar du på Eventdagarna Eventdagarna är tillbaka med nya aktiviteter, nytt innehåll

seminarier, heta paneldebatter, bubblande mingel och

och ett kreativt monterlandskap som sätter fantasin i rörelse.

spännande happenings med branschens mest intressanta

Här hittar du mängder av spännande uppslag för kommande

och namnkunniga profiler.

events, konferenser och möten. Knyt kontakter, utbyt erfarenheter och ta del av de senaste rönen. Vi bjuder på lärorika

Välkommen till Skandinaviens enda heltäckande forum inom Event Marketing, sponsring, evenemang och möten!

Eventdagarna • 15 – 16 september 2010 • Svenska Mässan, Göteborg Se hela programmet och registrera ditt besök på www.eventdagarna.se

Arrangör


nkel.se foto: Björn Tesch/Råddarna

Sällskapet “The Return of the King” tar ton. Vi har konferenslokaler för alla slags möten – från 2 till 450 personer. Välkommen till Essinge Konferenscenter. www.essingekonferens.se | tel. 08 - 737 69 00


Posttidning B Returadress: KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm Adressändring: adress@konferensvarlden.se

RUNÖ

- konferenser & events på egen halvö 1 eventhall ■ en egen halvö ■ 9 gästhus ■ 220 gästrum ■ 30 mötesrum ■ 700 konstverk ■ 40 hektar mark ■ 30 minuter från Stockholm ■ Svanenmärkt www.runo.com | 08-555 380 00 | bokning@runo.se

KonferensVärlden nr3 - 2010  

Att röra på sig ger resultat, både privat och på jobbet. En hurtig klyscha som är sann. Den arbetsgivare som inte underlättar fysisk aktivit...

KonferensVärlden nr3 - 2010  

Att röra på sig ger resultat, både privat och på jobbet. En hurtig klyscha som är sann. Den arbetsgivare som inte underlättar fysisk aktivit...

Advertisement