Page 1

Event&Expo 1 – 2013

Posttidning B

Returadress: Event&Expo Box 4028, 169 04 Solna Adressändring: adress@eventexpo.se

exhibition & event support

Tidningen för eventköpare, marknadsförare och mässutställare. Sedan 1984. Nr 1 - 2013 Pris: 65:-

EXHIBITIONS MEETINGS

Årets Monter här är vinnarna Arvid Axland proffs på upplevelser Nya eventytor i storstäderna Mässvåren 2013

EVENTS SCIENCE CENTERS INTERIORS

Hitta nya leverantörer

på sid 44-50 och i www.eventexpo.se

TV-STUDIOS

www.spaceproduction.se STOCKHOLM

SINGAPORE

Space Production AB

Space Production AB

Space Production PTE LTD

Norra Långebergsgatan 8

Frihamnsgatan 13

Daniel Noonan

421 32 Västra Frölunda

Hus E, Hamnvillan

2A Derby Shire Road

SWEDEN

115 56 Stockholm

11-02 PASADENA

SWEDEN

309470 SINGAPORE

www.eventexpo.se

GÖTEBORG

Eurovision Pehr Palm om euforin i Malmö


En lysande plats för event, fest och möten!

Den nya Wallenbergsalen

På IVAs Konferenscenter finns allt du behöver för ett lyckat event. Vår totalrenoverade hörsal, som återinvigs den 22 februari, är en vacker skapelse där tradition och modernitet möts i en lyckad avvägning och där tekniken är av högsta klass. I direkt anslutning finns ett nybyggt ”Green Room” och en egen entré till Grodans vinbar som kan abonneras för våra gäster. En trappa upp erbjuder vår Bankettsal en särklassig miljö för fester och företagsarrangemang av alla slag. En utsökt inramning till exempel för frukostmöten, vinprovningar, festmiddagar och bröllopsfester. Här finns också ett tiotal fina konferensrum och en egen trädgård, mitt i city. Restaurang Grodan, i samma hus, står för allt det goda som serveras. Besök www.ivaskonferens.se och låt dig inspireras eller slå oss en signal direkt på 08-791 30 00 för att boka en visning. Varmt välkommen!

ISOframe Wave är ett nytt unikt utställningssystem som på plats kan anpassas exakt efter din monteryta. Bättre formgivare går inte att få tag på. Wave ingår i ISOframe´s omfattande produktprogram där även Compact och Exhibit ingår. Kontakta oss så berättar vi mer.

Branschens bästa formgivare U

och

Nu finns en lösning på problemet!

Enkelt hänger man på plattskärmar,

ISOframe Wave är ett helt nytt modulärt

hyllor, läsplattor med mera. LED spot-

anpassa sig till givna ytor och

koncept med en oslagbar flexibilitet. Tack

lights och ett antal bordsvarianter kan

format och att kunna ändra och

vare den patenterade ”Wave-linken” kan

också kopplas till systemet.

t s tä lln i n g a r

mässor handlar om att

lägga till när behovet förändras.

man steglöst vinkla systemet i

Detta är en stor utmaning för de

alla riktningar och former –

room i Borås eller

flesta display- och montersystem

konvexa, konkava, cirkulära,

kontakta oss så

på marknaden och en

U-formade, S-formade etc.

kommer vi och

uppgift som de inte alltid

– valet är ditt. Standardhöjder:

går i land med.

209 cm, 229 cm och 249 cm.

Välkommen att besöka vårt show-

demar hos Dig.

Vi är stolta innehavare av Svenska Mötens 5 kronor

Ring 033 480 460 och begär vår 68-sidiga huvudkatalog och återförsäljarprislista!

Bankettsalen

IVAs Konferenscenter Grev Turegatan 16 Stockholm www.ivaskonferens.se

Från vårt huvudkontor i Borås säljer vi dag våra produkter i över 70 länder via ett nätverk av distributörer och återförsäljare. Mark Bric Display AB, Källbäcksrydsgatan 4, 507 42 Borås Tel 033 480 460, Fax 033 480 470, E-mail: display@markbric.se www.markbricdisplay.com, www.isoframe.com


Som namnet antyder tillför vi energi, kreativitet och erfarenhet!

Mässmontrar Utställningar Inredningar Events

Lets_meet_212x287.indd 1

www.infuse.se 013-473 40 00 2013-01-29 07:04


Välkommen till Mötestorget!

22 april på Kulturhuset i Stockholm! Besök Mötestorget för senaste nytt inom konferenser, möten och event. Mingla med ett 50-tal utställare från mötes- och eventbranschen. Lyssna till professionella talare och artister!

Öppettider: 22 april 09.30-17.00 (17.00 -18.00 Afterwork för vip-gäster och utställare) Plats: Kulturhuset i Stockholm, våning 3

Clas Malmström är idrottsläkare och psykiater, omtalad för sin forskning om positiv stress och stresstålighet. Högpresterare eller medelmåtta - vad är det som gör skillnaden? Föreläsningen lyfter fram intressanta teoretiska aspekter och ger praktiska tips på hur man blir en uthållig värdeskapare som även fungerar under press och stress.

Johan Dahl lockar till både skratt, eftertanke och handling. Föreläsningen ”Lagomtänk eller världsklasstänk” handlar om åsikter, avsikter, utsikter och insikter på jobbet och privat. Om hur Dina tankar hjälper eller stjälper. Om hur Du genom att utveckla Din kommunikation får ett rikare liv.

Christian Wass är en framgångsrik inspirationsföreläsare som nominerades till Stora Talarpriset 2012. Föreläsningen ”Rätt attityd i förändringens tid” handlar om hur vi mentalt kan förbereda oss på att hantera de förändringar som inte kan undvikas i våra liv.

Martina Haag är en rutinerad och proffsig föreläsare och programledare med mångårig scenvana. Heja, våga!! En smakprovsföreläsning där Martina Haag bjuder på godbitar ur sina två föreläsningar ”Heja, heja” och ”Nu är det min tur”, en föreläsning om hur man skaffar sig modet att leva det liv man vill ha.

Carina & Pernilla känner säker de flesta igen som Judit & Judit från Comhem-reklamen. Carina & Pernilla är ett riktigt bra, roligt och oväntat konferencierpar som infriar alla högt ställda förväntningar. De agerar med humor och skärpa, för den röda tråden från början till slut och intervjuar på ett lite annorlunda sätt.

Louise Hoffsten behöver kanske ingen närmare presentation – hon är en av våra mest älskade sångerskor! Mitt i framgångssagan knackade det på hennes dörr. Det var en objuden gäst – den svåra, neurologiska sjukdomen MS. Louise berättar om sitt möte med den ”Objudne gästen” – sitt handikapp – hur hon lever med och hanterar den.


Agenda

Mötestorget 22 april 2013 Under dagen kommer ni få smakprov på intressanta föreläsningar från våra talare: 10.00 12.00 12.20

Clas Malmström Johan Dahl Christian Wass

Programledare:

14.00 16.00

Martina Haag Louise Hoffsten

Fredrik Berling, Rickard Olsson

Afterwork 17.00:

Mötestorget i samarbete med Lindau Production AB presenterar After Work med bl a: Rickard Olsson, Sara Varga, Fredrik Berling, Lasse Nielsen, Julien Dauphin.

Fredrik Berling är för de flesta känd som programledare på Lilla Sportspegeln och Hjärnkontoret. Sedan dess har han gjort mycket TV, han dubbar även film och läser in talböcker, föreläser på medieskolor, coachar programledare och hjälper människor att tala inför andra men ägnar sig mest åt uppdrag som konferencier och moderator.

Rickard Olsson Lättsam, trevlig, skärpt och underfundig – Rickard Olsson har många kvalitéer. Genomproffsig programledare som behärskar alla sammanhang. Han har visat upp sig i många stora TVsammanhang. Han har varit programledare och konferencier på ett antal större events och företagsarrangemang runt om i landet.

Lasse Nilsen räknas som en av Sveriges absolut mest sevärda komiker. Lasses komik handlar mycket om hur vi kommunicerar, vilka behov vi har, vilka subtila signaler vi utsöndrar, dråpligheter från vardagen som alla känner igen, anställningsintervjuer, etc.

Sara Varga fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2011 med låten som gick rakt in i allas hjärtan: Spring för livet. Låten låg på första plats på Svenktoppen i hela 18 veckor, 35 veckor totalt på listan. Saras album med samma titel har sålt guld och nu är hon aktuell med sin tredje skiva som släpps till sommaren.

Julien Dauphin började sin karriär på Paris gator och torg i tonåren. Han har korats till svensk och nordisk mästare i magi. Han har framträtt för mer än 200 miljoner människor via tvshower världen över och haft liveframträdanden på prestigefyllda tillställningar som filmfestivalen i Cannes och Grand Prix i Monaco.

Mötestorget är en exklusiv mötesarena för dig som bokar, arrangera och köper konferenser, event, talare och artister. Mötestorget är ett slutet event vilket innebär att endast fackfolk som köper tjänster och produkter av våra utställare har tillträde.

Du föranmäler dig på: www.motestorget.net. Det är kostnadsfritt att delta som besökare. Med reserveration för eventuella programändringar.

Välkommen!


lam k e r r ö g m o s ig d r ö F gar in n ll ä t s t u r e g g y b h oc u

Kontakt: fredrik@kao.n

• • • • • •

Självhäftande folier Sol- och säkerhetsfilmer Printmedia Tejp och lim Skyddsfolier Tyger

KA Olsson & Gems AB Box 2104 431 02 Mölndal

Tel +46 31-74 64 900 Fax +46 31-74 64 920 www.kao.nu


Innehåll 1-13 24 30

10

26

10

24

26

28

30

36

42 44

Ringside

36

Det senaste från branschen.

Profil: Arvid Axland

Han kryddar varumärket med upplevelser.

Årets Monter

Sveriges EXPOförbund har med medlemmarnas röster utsett de vinnande bidragen.

Mässkrönikan

ROI på mässan.

Inför Eurovision

Vilken PR-effekt ger Eurovision Song Contest en stad som Malmö? Och hur förbereder sig invånarna? En av dem som kan svara på det är Event in Skånes VD Pehr Palm.

Nya eventytor

42

Event&Expo har besökt två ombyggda historiska mötesplatser – en i Stockholm och en i Göteborg.

Mässkalender våren 2013 Branschregistret

Sök leverantörer och samarbetspartners.

Event&Expo 1 – 2013

7


VINNARE AV EXHIBITION

Nr 1 Event & Expo 212x287.indd 1

STAND DESIGN AWARD FEM ÅR I RAD.

2013-02-05 23.10


Ledare I början av december fick jag förtroendet… …att vara med i juryn till Årets Monter – mäss- och utställningsbranschens eget designpris. Över 75 bidrag kom in och det var med stor respekt och viss vånda jag nominerade montrar till den slutliga omröstningen som gjordes av Sveriges EXPOförbunds medlemmar. När jag ser vinnarna blir jag både lite rörd och stolt. Vilken kompetens och kreativitet branschen besitter! De vinnande bidragen finns presenterade på sidan 26. I samma veva presenterades EXPObarometern. 52 procent av företagen ökade sin omsättning under kvartal tre jämfört med året innan och 46 procent budgeterar för en ökning i nästa års budget. Samtidigt höjer man beredskapen för en lågkonjunktur genom att satsa mer proaktivt på sälj och marknadsföring genom att sprida riskerna på fler kunder. Branschen andas med andra ord fortsatt optimism. I Malmö förbereder man sig för Eurovision Song Contest. Vi har tagit reda på vad det innebär rent PR-mässigt för Malmö och hur man involverat stadens invånare i ett av världens största publikevenemang, se sidan 30–34. Vi har också träffat ett proffs på upplevelsebaserad marknadsföring som du kan läsa om på sidan 24–25. Med denna inledning av 2013 önskar jag dig en intressant lässtund i årets första nummer av Event&Expo.

Trevlig läsning!

Ris, ros och tips till malin@eventexpo.se

Chefredaktör: Malin Svensson, malin@eventexpo.se, 08-459 24 21 Ansvarig utgivare: Erik Bergdorf Medarbetare i detta nummer: Kristin Fridholm, Anna Hansen och Åsa Dahlqvist. Grafisk form: Helena Wikström Omslagsfoto: Eva Levau Annonsbokning: Britt Edberg, 08-459 24 26, britt.edberg@compro.se

Två bra söksidor som hjälper dig i planeringen av ditt nästa event! På www.eventexpo.se söker du enkelt bland Sveriges bästa leverantörer inom event och expo. Tips på bra föreläsare och inspiratörer till ert event finns på www.hittatalare.se.

Britt Edberg

Annonsmaterial/traffic: Eva Sjökvist, 08-459 24 35 traffic@eventexpo.se Annonsproduktion: Helena Wikström Prenumerationer: www.eventexpo.se/prenumerera Internet: www.eventexpo.se Utges av: Compro Media AB, Råsundavägen 1, 169 67 Solna Tel: 08-459 24 00 Fax: 08-459 24 10 E-post: info@compro.se Internet: www.compro.se Tryckeri: Elanders Sverige AB, Falköping ISSN: 1652-0602

Event&Expo 1 – 2013

9


Ringside nya på jobbet Ny media- och PR-chef på Vattenfall

Ny AEG-representant till Hammarby Fotbolls styrelse Efter drygt två år som AEG:s representant i Hammarby Fotbolls styrelse lämnar Ninna Engberg sitt uppdrag i samband med Hammarby Fotbolls årsmöte i mars 2013. Platsen tas över av Matthieu van Veen, Senior Vice President of AEG Sports, Europe.

Åre Destination får ny VD Therese Sjölundh blir ny VD för Åre Destination AB från och med 1 mars 2013. Therese tar över efter Lars-Börje Eriksson som lämnar jobbet för att leda projektet ”Hållbar destinationsutveckling” med inriktning på att de närmaste åren utveckla Åre som internationell Foto: Patrik Svedberg turistort. Therese Sjölundh är 38 år och har de senaste 10 åren varit VD för Science Park Jönköping AB men flyttar nu med familjen från Jönköping till Åre.

SF Bio bygger Sveriges största biograf SF Bio satsar stort i Mall of Scandinavia som planerar att öppnas hösten 2015 i Solna. Det blir SF Bios största etablering någonsin. Anläggningen blir på över 9 000 kvadratmeter, med Nordens största filmduk och över 2 000 fåtöljer. Anläggningen består av elva salonger samt en lyxbiograf med fyra VIP-salonger i en separat del med exklusiv restaurang och bar. Alla salonger kommer att motsvara framtidens krav på ljud och bild, bland annat med 4K-projektorer med high frame-rate, 3D och revolutionerande ljud.

10

nds Gröna Lu n tio k ra tt a nya tarFlyer ta högs S Världens Gröna sjubilaren

år ril slår 130blir därför Den 27 ap rets nyhet Å . ar rt po na spresent si p um up le bi Lund nliga, en ju va t de er at a traktionågot utöv re. Den ny nds besöka Lu arFlyer, en na St rö ta G gs till världens hö ir bl se mer med ip m nen Ecl jd, och ko på hög hö hisnande en på slänggunga a ud eter att bj gar. sina 121 m de som vå åktur – för

Eurovision Song Contest miljöcertifieras Malmö stads arbete med Eurovision Song Contest ska miljöcertifieras enligt samma standard som OS i London: ISO 20121. Det ska vara hållbart, etiskt, konkret och mätbart. – Detta innebär rent praktiskt att Malmö stad arbetar för att öka medvetenheten kring frågan och ställer tydliga miljö- och etiska krav för mat och dryck, transporter, avfall och energi, säger Susanna Winblad, projektledare för Malmö stads miljöarbete i ESC. l

Foto: James Holm

Foto: Magnus Bergström

Andreas Jansson blir ny chef för Media and Public Relations på Vattenfall. Han kommer närmast från Röda Korset som chef för kommunikation och insamling. I sin nya tjänst kommer han leda koncernens arbete med extern kommunikation. I tjänsten ingår också ansvar för avdelningen Incident och krishantering (ICM). Positionen är internationell med medarbetare i Sverige, Tyskland, Nederländerna samt andra länder. – Det känns väldigt inspirerande. Vattenfall är ett oerhört spännande företag i en intressant och samhällsviktig bransch, säger Andreas Jansson.

Japan tar täten i whiskyvärlden På Linköpings Whiskyexpo, som hölls i början av februari, utsågs japanen Yoichi 15 till bästa whisky. Yoichi Distillery från nordön Hokkaido är det destilleri som det senaste decenniet fått flest utmärkelser och medaljer vid de internationella dryckestävlingarna. Yoichi 15 är kraftfull, lätt rökig med blommiga toner, rik på russin och nötter. Den är oljig med en tydlig ekighet, vitpeppar och små inslag av tändsticksplån. En tungviktswhisky med en lång, närmast oändlig eftersmak. Nr 86821 på Systembolaget. l

1 – 2013

Event&Expo


Ringside Göteborg har arrangerat Volvo ocean Race två gånger tidigare – 2002 och 2008.

Volvo ocean Race till Göteborg Göteborg blir värdstad för jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race – både 2015 och 2018. Målgången 2015 kommer att ske i Göteborg, ett naturligt val enligt Knut Frostad, vd för Volvo Ocean Race: – Göteborg är en perfekt plats för att avsluta ett globalt evenemang av den här storleken, säger Frostad som har egna meriter som Volvo Ocean Race-seglare. Det känns bra att veta att vi, efter att ha seglat tiotusentals sjömil runt jorden, kommer att anlända till en värdhamn med alla nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att skapa ett fantastiskt evenemang. l

Ny serie om succéfestivalen Summerburst Sommaren 2013 går den tredje upplagan av Summerburst av stapeln, efter två tidigare succéår. Den 7 och 8 juni hålls festivalen i Göteborg och helgen efter intar festivalen Stockholm Stadion. Förra året direktsände SVT succéfestivalen, i år kan man följa upptakten till festivalen på Pocket Entertainment, som tar dig med bakom kulisserna i nya tv-serien Inför Summerburst 2013. – Det kan knappast ha undgått någon att housemusiken snabbt blivit en av vår tids allra starkaste kulturyttringar och att svenska DJ:s är bland de främsta i världen. Vi är därför oerhört stolta över att, som enda svenska kanal presentera Inför Summerburst 2013 – en serie där du får möta stjärnorna bakom den återkommande succéfestivalen, säger Håkan Lindhé, VD på Pocket Entertainment. l

Event&Expo 1 – 2013 2012

11


Ringside nya på jobbet Nya stjärnor till Arenabolaget

Springtime förstärker med fyra konsulter I januari började två nya konsulter på Springtime: Rikard Westerberg och Helena Nordman-Knutson. Samtidigt övergick praktikanterna Åsa Hallgren och Lisa Lindgren till att bli juniorkonsulter på byrån. Rikard Westerberg har sedan 2010 varit politisk sakkunnig i Statsrådsberedningens samordningskansli. Helena NordmanKnutsson kommer från Pareto Öhman och är en av de mest välrenommerade aktieanalytikerna i Sverige. Lisa Lindgren har nyss avslutat sin utbildning på Handelshögskolan och Åsa Hallgren arbetar redan aktivt i flera kunduppdrag med tidigare erfarenheter från detaljhandel och lifestyle, senast som butikschef på Twist & Tango.

Foto: Jesper Anhede

I Linköping satsar nu Arenabolaget ytterligare på evenemang, möten och destinationsutveckling. En del av satsningen är rekryteringen av två nya personer. I januari tillträdde Joakim Ritzén tjänsten som försäljningschef och tidigare i höstas tillträdde Johan Ilbäck som restaurangchef för Arenabolaget. Joakim Ritzén kommer närmast från rollen som Driftchef på Elgiganten Megastore i Norrköping och har lång erfarenhet av olika befattningar inom försäljning. Johan Ilbäck tillträdde hösten 2012 som ny Restaurangchef på Arenabolaget och har dessförinnan drivit flera egna konferens- och restaurangverksamheter i Linköping.

Föreläsningsturné ska ge en miljon till välgörenhet Bidra till en bättre värld och få inspirationsföreläsning på köpet! Det är slogan på ett nytt och unikt välgörenhetsprojekt, där föreläsningsturnén Inspiration för ALLA ska inbringa en miljon kronor till Tjejzonen, Childhood, RödaKorset, Naturskyddsföreningen och Djurskyddet. Grundare av konceptet är inspiratören och mentala tränaren Olof Röhlander, under turnén bjuder han på sig själv och en rad gästföreläsare. För att få komma på ett av eventen anmäler man sig på hemsidan www.inspirationforalla.se och betalar därefter in 200 kronor till någon av hjälporganisationerna. Inbetalningen skrivs ut och visas upp i entrén. l

Program för våren 2013 12 februari, Malmö 1 mars, Östersund 6 mars, Falkenberg 11 mars, Umeå 13 mars, Gävle 19 mars, Stockholm 20 mars, Karlstad 12 april, Sundsvall 24 april, Göteborg 25 april, Halmstad 17 maj, Lund

Växtkraft på Nordiska Trädgårdar När besökarna kommer till Nordiska Trädgårdar den 11–14 april, möts de av en grön revolution, skapad av förstaårseleverna på Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning. Årets entrétorgsutställning blir en tankeväckande miljö som genomsyras av mässans tema - Växtkraft, och som får entrén att bokstavligen brytas upp och ge plats för frodiga grönsaker, blommande fruktträd och flödande vatten. – Trädgårdsskötsel handlar till stor del om att tämja naturen, att utforma den så som vi vill ha det, men var går egentligen gränsen? När är det dags att sluta tämja och istället släppa loss växtkraften, bejaka naturen och låta oss inspireras av den? Det frågar sig Daniel Hörberg, verksamhetsledare på Skillebyholm. l

12

1 – 2013

Event&Expo


VINNARE AV

FRAMTIDENS MONTER 2012 EXPOförbundets specialpris ”Framtidens monter” gick till: Johan Eriksson, Rickard Levin och Emilia Bjurhager. De tre är studenter på YH utbildningen för Skylt-, mässoch storbildsproduktion vid Xenter Botkyrka. Med uppdraget Framtidens monter vill SverigesExpoförbund öka samarbetet med de eftergymnasiala utbildningar, som har någon form av koppling till mötesindustrin. Detta görs för att sprida kunskap om mässmediet och alla dess fördelar.

Två av vinnarna, Johan Eriksson och Rickard Levin. Saknas på bilden gör Emilia Bjurhager.

Sveriges Expoförbund, SEF, är en branschorganisation för företag som verkar inom utställningsoch monterproduktion. Förbundet har för närvarande ca 120 medlemmar över hela landet. EXPOförbundet arbetar för att informera om och marknadsföra förbundet och dess medlemmar. Vi arbetar naturligtvis också för att öka intresset för expomediet. Vi arrangerar möten och utbildningar för att höja branschens status. Vi bevakar medlemmarnas intressen men ställer också krav på medlemmarnas yrkeskunskap, skötsamhet och kvalitet! Mer information finns på www.swedexpo.se

23.10


Ringside mässnytt Elmia Fastighet ger sig ut på Sverigeturné Nordens största fastighetsmässa Elmia Fastighet, arrangeras den 24–26 september i Jönköping. I ett samarbete mellan Elmia Fastighet och Slussen.biz kommer ExpoFastighet att arrangeras på ytterligare tio orter i landet under 2013. Tidigare i februari besöktes Uppsala, Stockholm och Västerås. Senare i år besöks Luleå (21/5), Umeå (22/5), Örnsköldsvik (23/5), Sundsvall (24/5), Karlskrona (26/11), Malmö (27/11) och Helsingborg (28/11). – Jag ser det som att vi skickar ut satelliter runt om i landet för att komma närmare våra kunder, säger Elmia Fastighets produktchef Henrik Landén.

Nytt mattsortiment för mässor

Vasaloppet allt populärare OCTANORM Nordic utökar sitt framgångsrika sortiment av mattor för mässor och utställningar med kollektionen EXPO textil XL kollektionen som vänder sig till de som värdesätter en högre kvalitet och komfort kommer i 10 kvaliteter och totalt 104 färger. Samtliga är brandklassade enligt EU norm.

Löparmässan skjuts upp Den nya löparmässan som skulle gått av stapeln den 23–24 mars på Stockholmsmässan, har skjutits upp till 2014. Enligt dem själva har startsträckan varit för kort.

Ny resemässa i centrala Stockholm Den 24 oktober invigs Stockholm Travel Show i Gallerian på Hamngatan 37. Mässan får ett konsumentfokus men press, resebeställare, reseproducenter och branschens ledande aktörer bjuds in även som gäster. – Skillnaden mot den traditionella mäs�san är att vi kommer till konsumenten och erbjuder en upplevelse utöver det vanliga helt kostnadsfritt. Vi räknar med ett femtiotal utställare – alla på Gallerians gågata i gatuplan, säger Martin Ahlberg på FIN-S Marknad och Kommunikation som producerar mässan.

För sjätte året i följd sätter Vasaloppets vintervecka nytt anmälningsrekord med hittills 63 200 anmälda. Man räknar med ytterligare några tusen innan det är stopp. Loppen lockade 63 142 förra året, 59 130 anmälda år 2011, 57 560 anmälda år 2010 och 48 184 anmälda år 2009. - Den utveckling som Vasaloppsarrangemangen har haft de senaste åren är helt osannolik när vi tittar tillbaka, säger Tommy Höglund som är Vasaloppets sportchef. Vi rider verkligen på tränings- och friskvårdsvågen, folk vill ha ett mål med sin träning och då anmäler de sig till ett lopp. l

Stockholm Visitors Board vässar Stockholmskortet Inför 2013 har Stockholm Visitors Board vässat den grafiska profilen på Stockholmskortet samt stärkt marknadsföringen online för att nå besökarna tidigare i beslutsprocessen. Stockholmskortet genererar över en miljon besök årligen på stadens museer och attraktioner. Utmaningen och styrkan i Stockholmskortet är den enorma bredd i utbudet med över 80 museer och attraktioner. – Genom att paketera attraktionerna i teman och presentera dem i kartform blir det lättare för besökaren att både se nyttan med kortet och upptäcka mer av Stockholm, förklarar Anna-Karin Andersson, projektledare Stockholmskortet på Stockholm Visitors Board. l

Utställning om ungas boende blir konferens Med fokus på ungas bostadssituation anordnas i höst en konferens i Malmö. Anledningen till initiativet är den framgångsrika utställningen UngBo 12 som anordnades förra året för att väcka debatt om bostadsbristen bland unga. UngBo-konferensen förväntas locka uppemot 150 deltagare och bostadsmarknadens alla aktörer, som under en dag ska kunna ta del av föreläsningar, workshops och diskussioner. På konferensen ska man också bygga vidare på de nätverk som bildades i samband med utställningen. l  

14

1 – 2013

Event&Expo


Ringside

Liseberg na y bergba e g byg r n till 2014

Foto: Nisse Schmidt, Vasaloppet

nga och a rekordlå sebergs ny bergs Li gs vi är in Det Lise År 2014 h dalbana. oc ti rg bi be Am onen ba någonsin. rekordsnab h ssatsning on ti a berg- oc ak st tr at bä s största av världen en i bl a sk är att den dalbanor. turen tar lång och åk are 1,4 km celerarm ac nä å är tv ns Banan I banan fin . er ut ta med in rs m fö den nästan två banan till vilket gör en haser ed kt M un a. sp tion Europ a eleration i blir den ny dubbel-acc 100 km/h ll ti p up rgs be se tighet på Li dalbanan berg- och snabbaste.

Ny spotlight ska spara energi och tid OCTANORM Nordic AB lanserar en ny spotlight för mässbranschen, den nya är baserad på LED-teknik som förbrukar mindre energi än de halogenspots som till största del används fram till nu. Den uppvärmning, som genereras bland 1 000-tals spots, elimineras också och mässan får ett behagligare klimat för utställare och besökare. Unikt med spotlighten är möjligheten att seriekoppla upp till 35 enheter utan tids - och platskrävande sladdosor. Detta sparar otroligt mycket tid vid uppsättning och nedtagning. l

Event&Expo 1 – 2013

15


Ringside mässnytt Foto:August Eriksson, Stockholmsmässan

Tekniska Mässan blir Industri & Teknik Industri & Teknik heter Stockholmsmässans nya mäss- och mötesplats för industriteknik, logistik, fogning och en rad andra områden som behövs inom tillverkande industri. Den nya mässan genomförs i så kallat fast fair format med modulmontrar under två dagar i oktober och ersätter Tekniska Mässan som lagts ned.

Det våras för produktion och automation Nordens nya mässa för produktion och automation - M.A.X, tidigareläggs och genomförs våren 2014. Den 18–21 mars 2014 går M.A.X av stapeln, vilket är cirka sex månader tidigare än den ursprungliga planen. Detta som ett resultat av önskemål från utställare och besökare. – Tanken att flytta den här mässan till våren har funnits en längre tid, berättar Björn Lindforss från Stockholmsmässan och projektledare för M.A.X. Nu har vi fått en möjlighet att förverkliga idén och därmed möta önskemål vi fått både från våra samarbetsparter SVMF och MTAS och från andra utställare liksom många besökare.

Elmia instiftar nytt pris Elmia Lantbruk Innovation Award är namnet på ett nyinstiftat pris som ska delas ut årligen, från och med 2013. Syftet med priset är att lyfta fram produkter som kan bidra till att utveckla det moderna lantbruket. – Den vinnande produkten ska representera ny teknik och gärna vara branschutvecklande. Vi kommer också att beakta om produkten leder till förbättringar inom miljö, arbetsmiljö och djurens välfärd, kommenterar Maria Lindsäth.  Utmärkelsen ersätter de tidigare priserna som Elmia Lantbruk stått bakom, Årets Nyhet och Årets Arbetsmiljöprodukt. Datum för arrangemanget är 23–26 oktober 2013.

”Fresh” är nya trenden När Formex öppnade den 17 januari på Stockholmsmässan drog designåret 2013 igång på riktigt. Säsongens tema ”Fresh” speglar en ny, modern och ljus känsla. Det är enkelhet med ett designstarkt uttryck och ett tema som speglar både naturens nystart och vårt behov av omstart efter en lång vinter, säger Formex projektchef Chicie Lindgren. l

Chokladfestivalen växer och flyttar till Stockholmsmässan Nyligen firade Chokladfestivalen tio-årsjubileum. Under dessa tio år har utvecklingen varit positiv vilket bidragit till ett ökat chokladintresse och ringlande köer av entusiaster utanför portarna. För att kunna fortsätta växa och utvecklas flyttar Chokladfestivalen från och med 2013 till Stockholmsmässan. Magnus Johansson, konditor och arrangör, menar att det på Stockholmsmässan finns både resurserna och erfarenheten som ger dem möjlighet att skapa en ännu bättre upplevelse för besökarna i framtiden.

Foto: Peter Segemark, ©Nordiska museet

16

1 – 2013

Event&Expo


Mobila sanitetslösningar för alla tillfällen Nordic Toilets sanitetslösningar doftar fräscht av citrus, är lättstädade, enkla att transportera och behöver varken el- eller vattenanslutning. Du kan hyra för ett dygn, några veckor eller ett helt år – du väljer precis som det passar dig. Dessutom är priserna mycket konkurrenskraftiga. Som kund hos Nordic Toilet får du alltid en skräddarsydd sanitetslösning till ett riktigt bra pris.

CHAUVET LIGHTING BRETT SORTIMENT • INTRESSANT PRISNIVÅ • SMARTA LÖSNINGAR

UPLIGHTING Chauvet Freedom-serien * 230V & batteridrift * Trådlös DMX-överföring * Ljusbord med trådlös sändare * 230V uppladdning i flightcase

TUNGRÖK Chauvet Nimbus

PS. Den fina servicen är en självklarhet, så den brukar vi inte prata så mycket om.

* Kompakt format * Dubbla värmeblock * Upp till 4,5kg torris * Reglerbart flöde * Kort uppvärmningstid

Handikappanpassad Gott om plats för rullstol och rullator men även barnvagn.

LED PYRO Chauvet Geyser RGB * Simulerar pyro/flame * Kombinerar haze & LED * DMX & trådlös styrning * Valfri monteringsvinkel

Standardtoalett Fräsch, lättstädad och enkel att flytta.

B2B WEBSHOP Som registrerad återförsäljare har Du tillgång till Dina nettopriser med lagerstatus, dygnet runt.

Urinoar Ståplats för fyra håller köerna korta.

KATALOG Be om vår 228-sidors produktkatalog på svenska, med hela vårt samlade sortiment av ljud, ljus och tillbehör.

Vi har även alla tillbehör, som tex alcogel, saneringsvätska, toalettpapper mm.

Nordic Toilet är inne i en expansiv fas och söker entreprenörer till fler depåer runt om i Sverige. Vill du också komplettera din verksamhet med minimal insats? Ring eller skicka ett mejl, så berättar vi mer.

Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev, som skickas per mail varje vecka. Anmälning på hemsidan.

0550 – 770 900 info@nordictoilet.se

www.nordictoilet.se

B2B grossist: Skaffa inlogg Starfelt Company AB SE-442 40 Kungälv

www.starfelt.se info@starfelt.se 0303-245670


Ringside nya samarbeten Svenska Fotbollförbundet och Intersport förnyar samarbetet Nu är det klart att Intersports och Svenska Fotbollförbundets samarbete förlängs i ytterligare sex år. Samarbetet är Intersports största och innefattar även Landslagets fotbollsskola, Sveriges största fotbollsskola för ungdomar. Det nya avtalet sträcker sig fram till 2019. – Vi är mycket glada över att få fortsätta vårt långa samarbete med Svenska Fotbollförbundet. Fotboll står för en tredjedel av allt idrottande i Sverige och engagerar allt från elit till föreningar och gammal såväl som ung, säger Erik Andersch, marknadschef Intersport.

Coop väljer PS till Melodifestivalen Coop har valt PS Communication som brand experience-byrå för aktiveringen i butik och på arenorna av Melodifestivalen. Sponsorskapet består av tre delar: biljetter till genrepen för halva priset till alla Coops medlemmar, kampanjtorg i butik och frågesport. Frågesporten består bland annat av frågesportsappen Festivalfajten som även lyfts ut live, både i butik och på arenorna.

ABBA The Museum samarbetar med Spotify ABBA The Museum och Spotify ingår ett unikt samarbete. Målet är att integrera och förlänga museets musikupplevelser i Spotify genom gemensamma interaktiva aktiviteter i utställningshallen Foto: Bengt H. Malmqvist som öppnar den 7 maj i Swedish Music Hall of Fame på Djurgården i Stockholm.

Car Events till Tierp Arena För att komplettera de större enskilda eventen, så som EM i dragracing och STCC-tävlingar, med en bred daglig verksamhet, har Tierp Arena knutit förarutvecklings- och bilunderhållningsföretaget Car Events AB till sig. Den första verksamheten är R-Challenge, en tävlings- och umgängesform där grupper av förare får mäta sina krafter genom att köra på en racingbana på tid. – Vi ser Tierp Arenas enorma potential. Här kommer vi, tack vare arenaområdets unika förutsättningar att kunna vidareutveckla flera av våra redan framgångsrika koncept, säger Johnny Ellénius, VD på Car Events. l

Live art i Visby 1 konstnär, 10 tomma dukar, 100 burkar färg på lagret. ”plindberg Live Art” med konstnären Peter Lindberg. Från 15 februari till 9 mars skapar konstnären plindberg en utställning på plats på Clarion Hotel Wisby. Genom konceptet Clarion Loves Locals ger hotellet den gotländske konstnären Peter Lindberg möjlighet att pröva ett helt nytt konst-event. Konstnären finns på hotellet, han till och med bor där under perioder och skapar alster utifrån besökarnas önskemål. Saknas det något på en vägg någonstans? plindberg skapar det. l

Svenska Mässan anlitar Mässguru för mässutbildning Från våren 2013 kommer Mässguru utbilda Svenska Mässans utställare. På kursen får deltagarna lära sig hur de når rätt personer på mässan med hjälp av målsättningar, inbjudningar och riktade aktiviteter. – Det är otroligt roligt att få samarbeta med Svenska Mässan. Det finns så mycket potential hos utställarna här. Med lite struktur och inspiration kan de bli så mycket bättre, säger Ellen Källberg, utbildningsansvarig på Mässguru.

18

Fieldwork-konsulter startar ny byrå A LOUD MINORITY – så heter den byrå som i slutet av 2012 startades av sex konsulter från eventbyrån Fieldwork, som gick i konkurs i höstas. Den nya kommunikationsbyrån arbetar med att utveckla kundernas affärer, både online och genom livekommunikation. – Vi är sex medarbetare från Fieldwork som insåg att vi ville fortsätta arbeta tillsammans. Vi har en gemensam syn på kommunikation och på hur vi vill driva en byrå. Vi har samtliga titeln creative & project manager, säger Richard Gustafsson, en av grundarna. l

1 – 2013

Event&Expo


Mattor för alla behov: mässa - event kontor - entré Vi tycker mattor är en viktig del av det personliga mötet. På gislerud.com hittar du ett komplett sortiment av hyr och köpmattor för mässor, events och utställningar.

tel: 021 - 3 mobil: 070 Thomas

Gislerud

021 - 33 21 00 www.gislerud.com

VI SYNS OCH HÖRS! Den 23-25 april är det äntligen dags igen: Stockholmsmässan öppnar sina portar för Sveriges alla proffs inom ljud-, ljus- och bildområdet. Här kan du se de senaste produkterna, träffa gamla och nya kollegor, få häftig inspiration och självklart göra riktigt bra affärer. Vill du uppleva den senaste tekniken från tillverkare över hela världen? Kom till LLB-mässan. Vill du höra spännande och aktuella föreläsningar där branschprofiler delar med sig av senaste nytt? De finns på LLB-mässan. Mässans öppettider är 10.00-18.00 Gå in på llbmassan.se och registrera dig så får du fri entré till mässan. Välkommen till Ljud Ljus och Bildmässan – Kunskap du inte kan vara utan!

Ljud LjuS OCH BILd på StOCKHOLMSMäSSaN 23-25 apRIL 2013

2013

www.llbmassan.se LJUD LJUS BILD Nordens ledande branschmässa


Ringside resenytt Sportresearrangören MyPlanet Sports går ”all in” MyPlanet Sports som tillhör världens största resekoncern TUI Travel PLC, där bland annat Fritidsresor ingår, går nu ”all in” på den svenska sport- och upplevelseresemarknaden med sina produkter och med sin onlinebokning av privat- och gruppresor till hela världens idrottsupplevelser. – Våra resor kan bokas dygnet runt i 365 dagar om året via vår svenska hemsida med onlinebokning och vi kommer att skräddarsy gruppresor för och till föreningar, förbund, medlemsklubbar samt företag som vill uppleva idrott LIVE på världens arenor, säger Camilla Andersen, Direktör på Travel Sense/ MyPlanet Sport i Danmark.

Norwegian utökar för södra Sverige Norwegian fortsätter sin satsning på den danska marknaden och lanserar sex nya direktlinjer från Köpenhamn-Kastrup i samband med sommarprogramet 2013. Nya direktlinjer blir Korfu, Lissabon, Liverpool, Madrid, Montpellier och Sarajevo. Norwegian ökar samtidigt kapaciteten till en rad befintliga destinationer som bland annat Malaga, Nice, Palma och Faro.

Foto: Hans Olav Nyborg

Resia förvärvar Resfeber

Nyrenoverat på Berns Hotel

Foto: www.berns.se

Berns Hotel har renoverat sina rum och sviter inför årets 150-årsjubileum. Inredningsarkitekten Franz Hardinger har formgivit utvalda delar av rummens interiör. Inredningen är en noga genomtänkt blandning av modernt och vintage med ett personligt uttryck som ger en hemma-hos-känsla. – Varma färger i textiler, läder, trä som åldrats med åren i kombination med moderna möbler, konst och detaljer ger en mysig och ombonad atmosfär, säger Anna Bengtsson, hotellchef Berns Hotel. l

Resebyråkedjan Resia AB förvärvar Resfeber, en av Sveriges ledande resebyråer på Internet. Förvärvet omfattar även Boxoffice, som arbetar med återförsäljning av evenemangsbilEva Moen Adolfsson jetter, samt motsvarande varumärken i Norge och Danmark. Eva Moen Adolfsson, koncernchef för Tivoli blir Resia Travel Group menar att deras större 2013 långsiktiga strategi är att fortsätta Nöjesparken Tivoli i Köpenhamn har friatt växa och ta marknadsandelar, lagt ett 600 kvadratmeter stort område i det speciellt på Internet där Resfeber hörn av parken som kallas ”Det muntre Hjørne”, har ett starkt erbjudande och där byggs tre nya attraktioner som ska stå klara varumärke redan idag. vid säsongsöppningen den 11 april 2013. Inspirationen till temat i det nya området är den danske astronomen Tycho Brahe. En av de tre nya åkattraktionerna i området riktar sig till den vuxna publiken och präglas av hög höjd, hög fart, stark rotation och centrifugalkrafter i styrkan 4G släpps lös.

20

1 – 2013

Event&Expo


Ringside

Foto: Niklas Ékesson

Lavazza och SSP öppnar Espression-café på Arlanda Efter stora framgångar i andra länder lanserar Lavazza nu Espression-konceptet i Sverige som första nordiska land. Lavazza Espression öppnar i nya Terminal 2 på Stockholm Arlanda och är ett café och en restaurang i två våningar med ett stort utbud av italiensk mat, bakverk och kaffedrycker på menyn. Några av världens bästa fotografer, bland andra Annie Leibovitz, Mark Seliger och Ellen von Unwerth, står för fotografierna som kommer från de välkända, ambitiösa och konstnärliga fotokalendrar som Lavazza gett ut under 20 år. SSP kommer att sköta driften av caféet vars personal är utbildade på Lavazza Training Center i Turin och i Stockholm. l Foto: Niklas Ékesson

Foto: www.berns.se

Event&Expo 1 – 2013

21


Ringside utmärkelser mässnytt Internationellt pris till Tekniska museet och PS för 100 innovationer Tekniska museet och PS fick ett silver för ”Best Cultural Event” på den prestigefyllda galan European Best Event Awards i Milano. Bidraget 100 innovationer är Tekniska museets största egenproducerade utställning någonsin, ett komplext projekt med många tekniska och designsmarta lösningar. Utställningen 100 innovationer, som är planerad att visas åtminstone till 2015, har sedan invigningen i februari förra året lockat drygt 173 500 besökare.

8.90 Riserva från Högberga Vinfabrik Regionöverläkare Ola Björgell tilldelas utmärkelsen Årets Eventskåning efter sina insatser till flera stora medicinska kongresser. Sammantaget lockar dessa events flera tusen personer till Skåne varje år. En av de största är kongressen Framtidens Specialistläkare som nu arrangeras i Malmö vartannat år. – Jag ser utnämningen till Årets Eventskåning som ett tydligt bevis på att vår kursoch kongressverksamhet är viktig och ger ett mervärde till väldigt många deltagare, säger Ola Björgell.

Radisson Blu Waterfront bäst enligt TripAdvisor När den globala konsumentwebben TripAdvisors användare röstat fram 2013 års bästa svenska hotell hamnar Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm i topp med motiveringen: ”Det här är ett fantastiskt ställe att bo på. Utmärkta rum och bra service, nära till transporter och en kort promenad till gågator och Gamla stan i Stockholm.”. ­– Vi är mycket stolta och glada över att återigen erövrat förstaplatsen när gästerna själva betygsätter sina favorithotell, säger Radisson Blu Waterfront Hotels General Manager Sam Holmberg.

22

Sundbyholms Slott lanserar tjeckisk lager Sundbyholms Slott och det lokala mikrobryggeriet Eskilstuna Ölkultur presenterar Sundbyholms Slotts Tjeckiska Lager som är gjord enligt traditionen. Tjeckisk lager uppfanns i staden Pilsen i Tjeckien 1842. Det är en gyllengul och klar törstsläckare med tydlig humlearom och lätt beska som blivit hela världens favoritöl. Ölen är opastöriserad för den goda smakens skull och kommer även att säljas på Systembolaget under namnet Stolt Lager. Sundbyholms Slotts Wieneröl och Sundbyholms Slotts Imperial Stout är resultatet av tidigare samarbeten. l

K2 Skiers Bar öppnar i Ramundberget Nu har skid- och snowboardåkarna i Ramundberget fått sin egen K2 Skiers Bar. Inredningen har en amerikansk retrokänsla i kombination med detaljer från Ramundberget, som kommer att förändras med tiden då tanken är att den ska fyllas med minnen, till exempel vykort och gamla K2-skidor som besökarna tar med sig. Baren är ett resultat av ett längre samarbete mellan Ramundberget och K2 Sport, som Skidskolan K2 Rocker Academy och K2 Womens Camp. Den nya baren ligger inne i restaurang Rudolf vid skidbackens fot i Ramundberget. – För oss är Ramundberget det självklara valet med sin historia och sitt varma skidåkarhjärta, säger Marcus Pupp, K2 Sport. l

1 – 2013

Event&Expo

Foto: Mats Heed, Ramundberget

Årets Eventskåning 2012

I december släppte Högberga Vinfabrik de första flaskorna av 8.90 Riserva (2010) på Systembolaget. 8.90 Riserva finns med två blends och har ekfatslagrats i 15 månader. Det är första gången ett svensktillverkat rödvin släppts som riserva. I september 2010 öppnade Sveriges första toscanska vinfabrik på Högberga Gård på Lidingö. Drygt ett år senare fanns det egentillverkade vinet 8.90 på Systembolaget och nu finns 8.90 Riserva på Systembolagen på Lidingö, Fältöversten och Garnisonen. l


Ringside

Foto: Carl Carboni

Foto: Niklas Alexandersson

Taverna Brillo – nytt matpalats i Stockholm I december öppnade Taverna Brillo, Stockholms nya matpalats vid Stureplan, en kombinerad saluhall och restaurang. Matsalen omges av barer och butiker som erbjuder charkuterier, delikatesser, pizza, bröd, glass, kafé och blommor. Idén bakom konceptet är att utbudet ska vara lika generöst som öppettiderna. Bakom Taverna Brillo står ägarna till Sturehof, Riche och Teatergrillen. Menyn har sina rötter i det italienska köket men har förnyats av Tommy Myllymäki i samarbete med kockar från Riche och Sturehof. l

Juryn för Gyllene Hjulet 2013 klar Gyllene Hjulet delas årligen ut av Sponsrings & Eventföreningen till de bästa svenska projekten inom sponsring och event. Årets gala blir den 16:e i ordningen och går av stapeln den 14 mars 2013 på Ericsson Globe Arena. Vinnarna annonseras på den stora galan i mars. - Det blir spännande att se vilka guldkorn juryn vaskar fram från året som gått. En bransch på tillväxt där sponsring ökat med åtta procent och eventmarknadsföring med 28 procent. Jag är mycket stolt över att presentera årets jury där den samlade kompetensen är mycket hög, säger Niklas Birgetz, VD på Sponsrings & Eventföreningen. l

Systrarna Brydling gästar Rum & Trädgård Under Rum & Trädgård, 7–10 mars på Kistamässan, finns möjlighet för besökarna att få intryck av smaker och dofter ur det ekologiska köket i mässans Köksträdgård. Systrarna Carina och Ulrika Brydling kommer under årets upplaga att gästa mässan och med hjälp av råvaror från svenska mathantverkare och ekologiska leverantörer bjuda och inspirera besökare på spännande smaker och inspirerande samtal. Kocksystrarna driver idag bland annat Brydlings på Åhléns City, men har även utöver restaurang- och konsultverksamhet utgivit ett antal mycket uppskattade kokböcker. l Event&Expo 1 – 2013

Juryn är uppdelad i en sponsrings- respektive en eventjury, ledda av en huvudjury. Huvudjury 2012: Cecilia Perlind, TNS SIFO ordf.; Linus Almqvist, Vattenfall; Jacob Nelson, Forsman & Bodenfors. Eventjury: Lars Andersson, Nine Yards; Linda Häggkvist, Brandecho; Annika Kreipke, fd Halebop; Birgitta Lerström, Swedbank; Eva Lundström,

SATS; Dora Streiffert, Wenderfalck. Sponsringsjury: Charlotte Ekman, JJP; Niklas Lundell, Luger; Patrizia Nilsson, Stadium; Carl-Henric Stjerna, PS Group; Ricky Strandberg, MEC; Annika Wink, Svenska Spel.

23


profilen

Arvid föreläser om upplevelsebaserad marknadsföring och tar hjälp av två mjukisdjur för att illustrera olika generationers syn på vad som skapar värde.

foto: per pettersson

Jag välkomnas av Arvid Axland på ett ljust kontor på Surbrunnsgatan i Stockholm. Här har ett tjugotal prisbelönta kreatörer just startat dagen. Arvid är delägare på upplevelsebyrån Pool, enligt honom veterligen den första reklambyrå som nischat sig mot företag som vill bjuda medarbetare och kunder på en fysisk, personlig och social upplevelse. Helst ska alla tre dimensionerna finnas med för att det ska bli en riktigt stark upplevelse. Han visar en bild med tre stora cirklar som projicerats mot källarväggen och tar Vasaloppet som exempel: – Den uppfylls på en fysisk nivå genom dina fem sinnen. På en personlig nivå uppfyller den egna förväntningar och mål, den är självförverkligande och kan kopplas till en stark personlig belöning. Den kanske viktigaste dimen24

sionen idag är den sociala, att uppleva tillsammans med andra. När människor rankar sina toppupplevelser har de nästan alltid ett starkt socialt fokus. Och har du inte visat det på Facebook så har det knappt hänt, menar han. Inspirerade av Disney Arvid startade Pool 1998 tillsammans med Hanna Steiner efter att ha studerat grafisk teknologi ihop i Borlänge. Då låg allt fokus på att skapa häftiga upplevelser för företag på webben, men sedan tio år är de en fullservicebyrå som spänner över alla kommunikationskanaler. En stark förebild är Disney. – Det finns ett begrepp som heter imagineering som syftar till deras sätt att skapa temaparker, de ser en röd tråd genom hela kundupple-

velsen. Det har vi tagit till oss och anpassat till den typ av kommunikation som vi jobbar med, säger han. Flera av Pools kunder, så som Gröna Lund, KLM och Naturhistoriska Riksmuseet, är företag som har en vana att leverera upplevelser. Men de har också kunder i helt andra branscher. – Vi jobbar till exempel med färg- och tapetkedjan Happy Homes. I deras reklambudskap har vi fokuserat på den sociala drivkraft som en ommålning av hemmet kan bidra till. Man konkurrerar inte i målarbranschen utan snarare om vilken social aktivitet familjen ska satsa på. Ska de lägga sina pengar på en resa till Thailand, köpa ett nytt Playstation eller måla om hemma?

1 – 2013

Event&Expo


Han älskar

upplevelser

Arvid Axland hjälper företag att lyfta sina varumärken med inspiration från Disney’s värld. Med sin upplevelsebyrå Pool har han hittat en nisch inom reklambranschen som växer sig allt starkare. T E X T: M A L I N S V E NSSON

Arvid Axland Ålder: 39 Familj: Hustrun Malin, bolagsjurist, dottern Ingrid 5 år och sonen Vilgot 4 månader. Bor: Kungsholmen, Stockholm. Intressen: Golf, musik och träning i olika former. Bakgrund: Har studerat grafisk teknologi i Borlänge. Det var där idén till Pool föddes. Innan dess satsade han hårt

En lönsam affär Den konsumtionstrend som råder pekar på att allt fler företag skapar upplevelser kring sina produkter. Den ena sidan av myntet är att priset på en upplevelse har dubblerats på tio år. Som konsument lägger man ner mycket mer energi, tid och kärlek på en upplevelse och man är beredd att betala mer för det jämfört med att köpa en produkt. Den andra sidan av myntet är att få vill ha reklam idag och man måste hitta nya angreppssätt. – Jag tror väldigt många företag skulle kunna sälja en upplevelse men det krävs stort engagemang och en förändringsvilja, menar han. Event&Expo 1 – 2013

på en idrottskarriär och nådde topp fem i Sverige på medeloch långdistanslöpning. Utmärkelser: Pool har bland annat vunnit Guldnyckeln en mängd gånger och blivit utsedd till årets byrå av tidningen Resumé. Arvids bästa marknadsföringstips 2013: Mänskligfiera ditt varumärke med dess styrkor och svagheter. Man söker efter äkta vara just nu.

Arvid tycker att det är förhållandevis lätt att skapa upplevelser med den externa marknadsföringen, utmaningen är att generera det i alla led där kunden kommer i kontakt med företaget. För det räcker inte med att visa upp en snygg yta idag, trovärdighet, äkthet och involvering är jätteviktigt – både internt och externt. ­– Hur får man sina medarbetare att känna sig som artister? Det innebär ganska mycket hemläxa om man ska göra det på riktigt. Traditionellt gör kunden en uppdragsbeskrivning till reklambyrån, men här involveras kunden direkt. – Om vi ska skapa en upplevelse kring varu-

märket så måsta alla delar i verksamheten vara med i framtagandet av konceptet. Vi vill även bjuda kunden på en upplevelse i sig genom att skapa en juste atmosfär och få alla att känna att de bidrar i teamet. Idag ser Arvid sin byrå som en katalysator till nya processer också kring den interna kommunikationen. – Drömuppdraget för mig är att förändra synen på ett varumärke och dess upplevelsepotential både internt på företaget och hos dess kunder. n

25


Årets Monter För nionde året i rad har design­ priset Årets Monter delats ut. Vinnarna utsågs den 6 december på Sveriges EX­ POförbunds höst­ möte som hölls på Hagamagasinet vid Radisson Blu Royal Park i Stock­ holm.

Designpriset är uppdelat i fyra kategorier och baseras på monterytans storlek. Dessutom finns en kategori för produktion utanför mässorna. – Årets designtävling utmärktes av många fina bidrag och totalt var ett 75-tal bidrag nominerade till de olika klasserna, säger Peter Bergh, branschansvarig på Sveriges EXPOförbund. n

Sveriges EXPOförbunds designpris 2012:

Kategori 51–100 kvm: DOHRNS Exhibitions & Events AB och Nespresso

Övrig produktion: Sture Exhibitions & Events AB och Vattenfall

Kategori 0–50 kvm: Ratius Mässbyrå och Johan Lidby Vinhandel Nomineringsjuryn bestod av: Niklas Birgetz, VD Sponsrings & Eventföreningen Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Mikael Jansson, VD Svenska Nu gruppen Malin Svensson, chefredaktör Event&Expo Lennart Uhlmann, VD Branschkansliet 26

Kategori 101 kvm och mer: PEN Interiör och EFG

1 – 2013

Event&Expo


30 år

färgstarka fester i stora hallen för 700 sittande eller 1500 stående gäster

vacker inramning för små och stora beslut Välkommen att boka dina konferenser och möten på lokalbokning@nordiskamuseet.se eller 08-519 546 00

Vid Mälaren, norr om Eskilstuna, ca 1 h från Stockholm. • • • • • • • •

F

ria mervärden i helpensionen t.o.m. april 2013!

Sundbyholms Slott!

Scen- och dansmattor, golvfolier Scener, podier, golv Scentextilier Projektionsdukar Flamskyddsmedel Tross Tejper 2 Specialeffekter: rök, co , konfetti, snö, eld, vind, bubblor m.m.

97 hotellrum (160 bäddar), konferenslokaler: 2-250 pers. Vacker slottsmiljö året runt!

www.sundbyholms-slott.se

016 - 42 84 00

Vikingamiddag i 1700-talsbal slottsvalven

i egen festlokal

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

08-442 56 50 info@primetime.se www.primetime.se


mässkrönikan Utställare – här har du ditt ROI!

magkänslan är inte att förringa, den kan leda oss rätt många gånger. Men om du som mässansvarig vill arbeta professionellt och strategiskt med möten och mässor och få gehör för dina idéer hos chefer och kollegor är det bäst att backa upp din magkänsla med siffror. Så här går det till: vad har ni uppnått? Efter mässan, skriv upp allt ni uppnått med mässan, det vill säga alla resultat som ni fick ut av mässdeltagandet som kan vara av värde. Det kan vara uppföljningsbara kontakter, direktförsäljning, tecknade ordrar, publicitet, möten med nuvarande kunder och möten med potentiella kunder eller samarbetspartner. Vissa resultat kan dock vara svåra utvärdera själv, exempelvis besökarnas kännedom eller attityd, det vi kallar kommunikationsmål. Där kan det vara lämpligt att anlita ett undersökningsföretag som kan hjälpa till med mätningarna . hur mycket är det värt? Bestäm er sedan för vad varje resultat kan vara värt. Det går naturligtvis inte att veta exakt vad till exempel ett möte med en potentiell kund är värt – det kan ni inte vara säkra på förrän om flera år. Men ni kan sätta ett belopp på vad ni tycker att det är värt att få träffa en potentiell kund. Vad skulle ni vara beredda att betala för att få träffa en potentiell kund? Kanske kommer ni fram till 50, 500 eller 3 000 kronor per samtal, allt beroende på hur just er verksamhet ser ut. Det här arbetet med att ta fram värdet på olika typer av resultat på mässan kan vara tidskrävande, men tänk på att det är en engångsinsats. Samma belopp kan – och bör – användas vid ROI-utvärdering på andra mässor och mötesplatser. räkna ut ROI. Summera värdena av samtliga resultat ni uppnått på mässan och ni får ett värde att jämföra med er investering i mässdeltagandet. Investeringen är hur mycket pengar ni lagt ner på att delta på mässan: monteryta, monter, personal, kläder, giveaways med mera. För att räkna ut ROI dividerar du värdet med kostnaden. om och om igen. ROI-talen visar hur mycket ni fick ut av investeringen, och blir ännu mer intressanta om ni räknar ut ROI på samma sätt varje gång ni ställer ut. Helt plötsligt har ni siffror att visa upp och diskutera kring, som kompletterar er egen uppfattning och känsla för de olika mässarrangemangen. Era mässdeltaganden kommer inte längre ses som stora kostnader för företaget, utan som reella investeringar som ger avkastning. ROI = Värdet av resultaten av mässan/kostnaderna för mässan Gratis utvärderingsmodell finns att hämta på Mässgurus hemsida, www.massguru.se, under fliken Utvärdering.

Åsa Dahlqvist driver företaget Memma kommunikation som hjälper företag att bli bättre på personliga möten med sin omvärld: på mässan, i minglet eller på kundeventet. Hon är en av Sveriges främsta utbildare inom mässdeltagande och monteragerande och ingår i Mässguru-nätverket. Maila oss gärna på redaktionen@eventexpo.se 28

1 – 2013

Event&Expo


ARENAN FINNS I SUNDSVALL GÄRDEHOV

Mässa, konsert och kongress, publikkapacitet upp till 14 000 Vår anläggning består av fyra hallar i direkt anslutning till varandra. Från minsta hall 800 kvm, till största hall som är Nordichallen 10 700 kvm (122x88 m) och mäter 21 meter i takhöjd, publikkapacitet på 9 200 personer. I de tre övriga hallarna så är publikkapaciteten 300-2 500 personer. Totalt i de fyra hallarna kan Gärdehov ta emot runt 14 000 personer samtidigt. I hallarna kan lastbilar köras in för lossning och lastning, truckar och lastmaskiner finns i arenorna.

SPORTHALLEN

Konsert och kongress, Publikkapacitet upp till 2 200 Anläggningen har många möjligheter för de flesta arrangemang. Fri golvyta mtsvarande 43x22 meter och med en takhöjd på 12 meter gör anläggningen populär för konserter. Fasta sittplatser är 1 010 och på golvet får man plats med ytterligare ca 1 000 sittplatser. I Sporthallen finns ytterligare tre hallar som kan nyttjas samtidigt. Hemmaarena för bland annat Sundsvall Dragons och Granlo BK. Sporthallen ligger dessutom vägg i vägg med det populära äventyrsbadet Himlabadet.

NORRPORTEN ARENA

Konsert och event, publikkapacitet upp till 25 000 Planmåttet är 105x68 meter. Servicen till publik är hög genom flertal serveringsställen och toaletter som finns runt arenan, även en restaurang finns med utsikt över arenan. Norrporten Arena är hemmaarena för bland annat GIF Sundsvall och Sundsvalls DFF. Vid dessa tillfällen rymmer arenan totalt 8 500 i publik varav 8 000 sittplatser, cirka 5 000 av dessa är även under tak.

Information och bokning av arenorna i Sundsvall Ring Fritidsinformation 060-19 20 10

Föreslå Sundsvall för din nästa konferens Konferensstaden fixar allt med boende, lokaler och aktiviteter. Ett nummer till allt: 060-52 52 10


Eurovision Song

foto: Werner nYstrand

mĂśjligheternas

30

1 – 2013

Event&Expo

e


g Contest –

event

Happy F&B och Forsman & Bodenfors har tillsammans med SVT arbetat fram det grafiska konceptet till Eurovision Song Contest Malmö 2013.

Eufori rådde inte bara när Loreen sjöng hem den svenska segern i Baku, Azerbajdzjan. När Malmöborna fick veta att Eurovision Song Contest skulle hållas i Malmö Arena var det också många som jublade av stolthet och glädje över att få arrangera ett av Europas allra största evenemang. T E X T: K R I S T I N F R I D H O L M

En av dem som jublade högst, och som sedan satte igång att arbeta intensivt med Eurovision Song Contest, var Pehr Palm, VD för Region Skånes eventbolag Event in Skåne. En trio bestående av Event in Skåne, Malmö Stad och Malmö Arena bildades snabbt, och långt innan det var bestämt att tävlingen skulle hållas i Malmö hade tusentals hotellrum i regionen preliminärbokats under tiden för evenemanget. – Tack vare Malmös strategiska placering nära Köpenhamns flygplats, och våra utmärkta transportlösningar där tåget går direkt från flygplatsen till Malmö Arena, kände jag från början att vi skulle kunna vara en stark konkurrent till både Stockholm och Göteborg, förklarar Pehr Palm sitt snabba agerande. Event&Expo 1 – 2013

31


”Med tanke på att bara turismomsättningen beräknas uppgå till 200 miljoner kronor under eventet så bör det vara en bra affär”

32

1 – 2013

Event&Expo


foto: eva levau

Utmaning för Malmö Arena Att tävlingen skulle genomföras i den nybyggda Malmö Arena, som rymmer 12 000 personer, var ett självklart val för arrangörerna. – Det är en ära för oss att få vara med och anordna Eurovision Song Contest samtidigt som det är en fantastisk exponering. Det är en utmaning eftersom det är en kort tid att planera evenemanget, men givetvis så är det en upplevelse för alla oss som arbetar på arenan, säger Malmö Arenas projektledare Linda Leeman. Produktionen är den största som genomförts sedan arenan invigdes 2008. Att arrangera tio publika evenemang i arenan på sex dagar innebär en stor utmaning, men ger samtidigt en chans att visa upp sin fulla kapacitet. – Malmö och Malmö Arena kommer att få mycket exponering i Europa och vi hoppas naturligtvis på att nå nya arrangörer både inom musik, sport och möten. Det är över hundra miljoner tv-tittare som följer evenemanget och vi kommer att nå ut brett i Europa med vårt varumärke. Det innebär också att arenan blir en perfekt plattform för representation för både svenska och europeiska företag, säger Linda Leeman.

Event&Expo 1 – 2013

Invånarna engageras Under den vecka som tävlingen pågår, 14-18 maj, kommer stora delar av Skåne att involveras i firandet. – Bland annat kommer 150 000 skolbarn att delta på olika sätt. De yngre barnen får vara med i en teckningstävling där vinnarnas bidrag kommer att smycka ett antal av Skånetrafikens bussar under tävlingsdagarna, berättar Pehr Palm. De lite äldre ungdomarna kommer att få spela in ett eget uppträdande på film som kommer att visas inför genrepet av den stora finalen. Temat för både bild- och filmbidragen är Mitt framtida Europa. Totalt kommer Malmö Stad och Region Skåne att investera omkring 25 miljoner kronor i transporter, säkerhet, smyckning av staden och olika kringarrangemang. – Med tanke på att bara turismomsättningen beräknas uppgå till 200 miljoner kronor under eventet så bör det vara en bra affär, säger Pehr Palm med ett leende. PR-värdet med all internationell press på plats beräknas till över 500 miljoner kronor och staden Malmö kommer att nämnas i tv ungefär 33


Turning Torso.

Malmö Arena.

foto: oskar falck

foto: jesper lindgren

Loreen tog Eurovision till Sverige.

hundra gånger bara under finalshowen. Även städerna och landsbygden runt Malmö kommer att få del av kakan. Hotellen börjar bli fullbokade i både Lund, Trelleborg, Helsingborg och Ystad. Även flera stora slott i Skåne huserar internationella delegationer under tävlingsveckan. Och självklart spiller en del över även på Köpenhamn. – Att Köpenhamn skulle bli den stora vinnaren framför Malmö var ett av argumenten som togs upp mot Malmö som arrangör. Naturligtvis kommer även danskarna ha glädje av tävlingen, men det ser vi inte som något problem. Skåne har en gemensam eventstrategi med Danmark så båda länderna tjänar på att få hit sådana här stora evenemang. Malmö förenar Europa Genom att förlägga Eurovision till Malmö vill 34

Martin Österdahl är exekutiv producent för Eurovision.

SVT slå ett slag för en starkare gemenskap inom Europa och knyta an till tävlingens ursprung. När Eurovision arrangerades för första gången år 1956 var Europa splittrat efter två världskrig. Idén om att starta en gränsöverskridande tv-sänd musiktävling för att överbrygga avståndet mellan länderna föddes, och sedan dess har tävlingen vuxit till att bli världens största underhållningsprogram. Denna grundidé vill SVT återknyta till. Intimare program – Vi vill göra ett intimare Eurovision Song Contest 2013, där människor kommer närmare varandra, där kulturella skillnader överbryggas och där gemenskapen upplevs starkare, säger SVT:s exekutive producent Martin Österdahl. Med de ambitionerna är Malmö en bra stad för Eurovision Song Contest. Malmös storlek

gör det lättare att klä hela staden i Eurovisionskrud och skapa en härlig upplevelse av eventet långt utanför arenan. Vart du än går i Malmö ska du känna att du är en del av festligheterna Även Malmös placering på kartan och dess storlek talade enligt Martin Österdahl till dess fördel. – Öresundsbron länkar både symboliskt och faktiskt samman Sverige med resten av Europa och över 160 nationaliteter lever i Malmö. Staden har också många bra uteställen där människor kan mötas runt musikfesten. – Stadens storlek gör också att avstånden är korta och transporter därmed blir enklare. Med våra erfarenheter från Melodifestivalen i Malmö Arena vet vi att arenan fungerar bra för tv-produktion, och att storleken lämpar sig väl för att skapa den intimitet och energi vi vill ska fylla arenan. n

1 – 2013

Event&Expo


Vi bokar dina konferenser, kickoffs, möten, events och utbildningar. Vi bokar även talare, artister, underhållning och aktiviteter. Du når Sveriges alla hotelloch konferensanläggningar genom oss. Vi hjälper dig även med konferensadministration inför en större konferens eller kongress. Kontakta ett personligare bokningsbolag för din nästa konferens!

08-540 233 90 info@svenskmotesdesign.se www.svenskmotesdesign.se


eventytor

Historiskt och modernt

i Stockholms mittpunkt 36

1 – 2013

Event&Expo


Mitt i centrala Stockholm, bara ett stenkast från Stureplans pulserande nöjesliv, ligger IVA:s Konferenscenter, en plats för stora och små event. Med en totalrenoverad och hypermodern mötessal där det finns plats för 150 personer, en storslagen bankettsal i guld och med egen ingång till restaurang Grodans vinbar, svarar man upp till de mest kräsna gästers krav på kvalitet, effektivitet och trivsel.   T E X T: A N N A H A N S E N

I slutet av 1800-talet invigdes i den vackra byggnaden på Grev Turegatan stadens största nöjespalats, Tattersall, där alltifrån restauranger och affärer till en inomhustennisbana och en spektakulär ridhall lockade dåtidens Stockholmssocieté. Idag rymmer huset en toppmodern event- och konferensanläggning, som klarat av att kombinera nutidens krav på modern och effektiv teknik och bekvämlighet, med dåtidens charm och atmosfär. Dessutom har man lyckats med konststycket att – som enda konferensanläggning i Stockholm – få fem stjärnor i Svenska Mötens klassificering. För 30 år sedan startade konferensverksamheten i huset, som dessförinnan under ett antal årtionden inhyst IVA:s (Ingenjörsvetenskapsakademien) kansli. IVA:s verksamhet handlar i mångt och mycket om Event&Expo 1 – 2013

37


eventytor

som totalrenoverats under ett halvår för att få toppmodern standard, såväl tekniskt som rent estetiskt och bekvämlighetsmässigt. Den stora salen, med plats för 150 personer, för tankarna till ett grekiskt auditorium, med sina vita pelare, det vackra golvet i kalksten från Vättern, och med specialritade, vridbara stolar i lönnträ och svenskt ko-skinn. Framme vid podiet täcks väggen av en unik typ av skärm – faktiskt den enda i sitt slag i en europeisk konferensanläggning – en så kallad laserfosforskärm, som erbjuder en extremt hög bildkvalitet.  

att skapa möten mellan vetenskapen, näringslivet och samhället och av den anledningen fanns redan en välutvecklad och effektiv konferensavdelning, som man nu även öppnade upp för allmänheten. Kreativ och spännande miljö – IVA har till uppgift att hela tiden ligga i framkant av utvecklingen, och har avdelningar inom såväl näringslivsfrågor som teknik och innovation. Det sitter en kreativ och inspirerande känsla i väggarna här. Och det gör det spännande även för andra företag och organisationer att anordna sina egna möten här i våra vackra lokaler, konstaterar konferenschefen Charlotta Svedberg. I dagarna öppnade man återigen upp den så kallade Wallenbergsalen 38

Supermodernt och klassiskt historiskt – Att vi kan erbjuda den senaste tekniken, inklusive en egen tekniker, gör att det blir väldigt enkelt att ordna olika typer av event och möten här, förklarar Charlotta Svedberg. Allt här nere i Wallenbergsalen är supermodernt. Och detta i kombination med vår historiskt vackra gyllene bankettsal med fem meters takhöjd, där nästan 160 personer kan mingla och äta middag, gör oss ganska unika som eventlokal. Samarbetet med restaurang Grodan, som ligger i samma hus, innebär att man såväl har en egen ingång från Wallenbergsalen in i Grodans nyrenoverade och charmiga vinbar, som att all den goda maten levereras direkt från restaurangens välrenommerade kök. – Tillsammans med vår stora flexibilitet och den höga kompetens som vi gemensamt besitter i personalen, kan jag nog ärligt säga att ingenting är omöjligt här på IVA, avslutar Charlotta, och ger som exempel på att alltifrån amerikanska filminspelningar och storslagna bröllop, till bolagsstämmor och skolmöten under åren har ägt rum i den pampiga byggnaden intill Stureplan. n

1 – 2013

Event&Expo


konferencierer

föreläsare

talare

utbildare moderatorer konferencierer eläsare föreläsare

talare

Söker ni en talare och inspiratör till ert nästa möte eller utbildning? Sök bland över 100 av Sveriges bästa talare. Inga provisioner eller dolda avgifter!

www.hittatalare.se


eventytor

Palace i ny storslagen kostym Dinera och mingla bland våra allra mest älskade svenska sekelskifteskonstnärer. Nyöppnade Palace lyfter med modern teknik och spännande designeffekter fram sin fantastiska historia. T E X T: K R I S T I N F R I D H O L M

40

När jag sitter med min kopp te efter maten slås jag av insikten att här satt en gång Carl Larsson, ivrigt samspråkande med kollegorna och kurskamraterna från Valands konstskola, Anders Zorn och Bruno Liljefors – kanske över en kopp te som jag idag. I november slog Palace i Göteborg återigen upp sina portar efter en grundläggande renovering. Palatset har fått ett helt nytt koncept och ny interiör, designad av företaget Stylt Trampoli. Restaurangen på nedervåningen har fått sig en rejäl ansiktslyftning och fest- och mötesutrymmena har uppgraderats till vackert utsmyckade och toppmoderna lokaler, anpassa-

de efter alla möjliga – och omöjliga krav från mötesdeltagare och festarrangörer. Ett utvecklat samarbete finns med Palace Hotell som ligger vägg i vägg, men som ägs av företaget Ess hotell. Fürstenbergska galleriet Grunden till byggnaden som Palace ligger i uppfördes redan under mitten av 1700-talet och användes då som sockerbruk, men dess moderna historia tar sin början i mitten av 1800-talet med Pontus och Göthilda Fürstenberg som skapade sig ett hem här mitt i det mest centrala av Göteborg. Paret vurmade för

1 – 2013

Event&Expo


En lång bar som inbjuder till samtal och en drink.

foto: kristin fridholm

Den trivsamma salongen där kända och okända musiker uppträder tre kvällar i veckan. foto: erik nissen johansen

Detaljbild från Salongen. foto: kristin fridholm

den svenska konsten och därför lät de sitt palats bli en samlingspunkt för samtidens radikala konstnärer. Högst upp på fjärde våningen låg Fürstenbergska galleriet där konstnärerna fick visa upp sina alster för privata sällskap, men även för allmänheten vilket var något nytt för den tiden. Galleriets 223 konstverk kom sedermera att bli basen i Göteborgs konstmuseum. Mecenatandan lever kvar Uppdateringen av Palace innebär att den tidigare nattklubben har lagts ner och nu satsar VD Mikael Skager istället på att – i sann mecenaEvent&Expo 1 – 2013

tanda – bli en betydande aktör på Göteborgs musikscen. – I salongen på andra våningen kommer vi att låta duktiga lokala musiker få presentera sin musik. Tre kvällar i veckan kommer livemusik att spelas och vi utlovar såväl välkända som nya lovande musiker, säger han. Tavlorna i inredningen Men även om renoveringen har varit omfattande har man varit noga med att bevara och lyfta fram det kulturhistoriska arvet. I galleriet har exempelvis väggarna fått tillbaka sin röda sidentapet och sina guldutsmyckningar, samtidigt som man har byggt in dolda uttag för datorer, undangömda ljuskanoner och så vidare. Tanken är att rummen ska kunna användas för många olika ändamål. Samtliga möteslokaler har sin alldeles egen design, inspirerade av någon av de kända konstnärerna. – Vi har till exempel i rummet Nordisk som-

markväll, som flödar av skandinaviskt ljus, hämtat inspiration från Richard Berghs välkända oljemålning med samma namn. Eller ta Natteffekt, vars fantastiska mörkröda och vita tygkreation i taket har fått inspiration av klänningen i Anders Zorns tavla. Folkligt och elegant Maten på Palace håller mycket hög klass utan att bli överpretentiös. – Vi vill servera riktigt bra mat, men ändå hålla det folkligt, förklarar Mikael Skager. Från à la cartemenyn kan nämnas Tournedos Rossini och Rimmad torskrygg. På brasserimenyn syns rätter som Mecenatens räksmörgås och Kalvburgare ”ouvert”. Från Göteborgsredaktionen ser vi nu fram emot sommaren när vi återigen kan sitta på Palace uteservering och koppla av och titta på folk, för tack och lov har det fantastiska läget mitt i centrum inte ändrats. n

41


Den svenska Mars

1–3 mar

Passion för mat, Eriksbergshallen, Göteborg

2–3 mar

SciFi World mässa, Stadionmässan, Malmö

2–10 mar

Allt för sjön, Stockholmsmässan

4–5 mar Scandinavian Developer Conference 2013,

7–8 mar

Svenska Mässan, Göteborg Mediedagarna i Göteborg (MEG), Svenska Mässan, Göteborg

7–10 mar

Rum & Trädgård, Kistamässan, Stockholm

7–10 mar

Vildmarksmässan, Stockholmsmässan

9–10 mar

Köpa hus utomlands, Malmömässan

12–15 mar

Byggmaskiner, Svenska Mässan, Göteborg

12–13 mar

Nordbygg Ecoforum, Stockholmsmässan

12–13 mar

Sectech, Stockholmsmässan

13–14 mar

Butiksmässan, Kistamässan, Stockholm

13–14 mar

Online Marketing & E-handel,

Kistamässan, Stockholm

15–17 mar

Nordiska Trädgårdar 11–14 april, Stockholmsmässan

16 mar

Stora Symässan, Stadionmässan, Malmö Dustin Expo 2013, Annexet, Stockholm

19–20 mar

Electronic Environment 2013,

Stockholmsmässan

19–21 mar

GIT 2013 geografisk IT, Elmia, Jönköping

20–21 mar

Fastighetsmässa, Kistamässan, Stockholm

21–24 mar

TUR, Svenska Mässan, Göteborg

23–24 mar

Acadermia, Kistamässan, Stockholm

23–24 mar

Mat & Vänner, Stadionmässan, Malmö

23–24 mar

Hundutställning, Malmömässan

28–31 mar

piXL, Malmömässan

29–31 mar

Stockholm International Easter Dog Show,

Kistamässan, Stockholm

10–11 apr

Plastteknik, Malmömässan

11–14 apr

Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan

12–13 apr

En Öl- & Whiskymässa, Svenska Mässan,

Göteborg

12–16 apr ASIS 12th European Security Conference &

Exhibition, Svenska Mässan, Göteborg

14–16 apr

TandhygienistDagarna, Stockholmsmässan

16–18 apr

Leva & Fungera och Vitalis,

Svenska Mässan, Göteborg

17–18 apr

Automation, Livsmedelsproduktion,

Logistik, Pack & Emballage och

Underhållsteknik, Malmömässan

17–18 apr

Settdagarna, Kistamässan, Stockholm

29 mar–1 apr Bilsport Performance & Custom Motor

Show, Elmia, Jönköping

5–7 apr

Sportfiskemässan, Kistamässan, Stockholm

6–7 apr

Scrap & Pearls, Annexet, Stockholm

8–12 apr

EuCap 2013, Svenska Mässan, Göteborg

10–11 apr

Förskoledagarna, Stockholmsmässan

10–11 apr

Infrastruktur & Kommunalteknik,

Kistamässan, Stockholm

42

Sportfiskemässan 5–7 april, Kistamässan

1 – 2013

Foto: Mattias Drugge

April

Event&Expo


Mässvåren 2013 19 apr

Marknadsföringens Dag, Svenska Mässan, Göteborg

20–21 apr

Lakritsfestivalen 2013, Annexet, Stockholm

20–21 apr

Internationell kattutställning,

Stadionmässan, Malmö

22 apr

Mötestorget, Kulturhuset, Stockholm

23 apr

HVB-dagen, Kulturhuset, Stockholm

23–24 apr

Byggmässan, Malmömässan

23–25 apr

Ljud, Ljus och Bildmässan 2013,

Stockholmsmässan

23–24 apr

VVS-mässan Öresund, Malmömässan

24–25 apr

AT-Forum, Stockholmsmässan

24–28 apr

EuroHorse, Svenska Mässan, Göteborg

26–28 apr

Upplev Sverige, Kistamässan, Stockholm

26–28 apr

Nolia Trädgård, Nolia, Umeå

EuroHorse 24–28 april, Svenska Mässan, Göteborg

Foto: Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen 20–21 april, Annexet, Stockholm

Maj

3–5 maj

Lisebergs Trädgårdar, Liseberg, Göteborg

3–5 maj

Nordic Outdoor, Svenska Mässan, Göteborg

6–7 maj

SM i UF Företagande, Stockholmsmässan

9–11 maj

Elmia Game Fair jaktmässa, Elmia, Jönköping

10–11 maj

Stockholm Truck Meet 2013,

Stockholmsmässan

13–17 maj

Elfack, Svenska Mässan, Göteborg

14–15 maj

IP Expo, Kistamässan, Stockholm

14–15 maj

Medica Expo, Kistamässan, Stockholm

22–24 maj

HPH 2013, Svenska Mässan, Göteborg

24–26 maj

HPH 2013 och Yoga Games,

Svenska Mässan, Göteborg

28–29 maj

Scandinavian Coating, Svenska Mässan,

Göteborg

28–30 maj

ScanPlåt, Svenska Mässan, Göteborg

28–30 maj

Offentliga Rummet 2013, Elmia, Jönköping

29–30 maj

Logistik & Transport, Svenska Mässan,

Göteborg

29–30 maj

Clean Service & Supply, Svenska Mässan,

Göteborg

Foto: Svenska Mässan

Event&Expo 1 – 2013

43


BRANSCHREGISTER Arrangörer / Anläggningar

Eventföretag IP-KLASSAD FASADBELYSNING TÜV-GODKÄND TROSS

SLIMPANEL TRI-12 IP * * * *

12x3W Tri-LEDs Flimmerfria LEDs 3576 Lux / 2m IP65

C:a 3832:- exkl.moms VI SKAPAR RAMARNA - DU SKAPAR RESULTATET

13 NYA BOMÄSSOR

GÄVLE NORRKÖPING VETLANDA HELSINGBORG VÄNERSBORG LUND LINKÖPING KARLSKRONA GREBBESTAD LIDKÖPING BORÅS HALMSTAD ESKILSTUNA

SLIMPANEL TRI-24 IP * * * *

24x3W Tri-LEDs Flimmerfria LEDs 5850 Lux / 2m IP65

NORRPORTEN ARENA

C:a 6296:- exkl.moms

Utomhusarena för konsert, event och COLORBAND PIX IP evenemang i större * 12x3W Tri-LEDs * Flimmerfria LEDs format * 1952 Lux / 2m * IP65 C:a 4448:- exkl.moms

Publikkapacitet: 25000 För mer info:

060-19 20 10

Se www.starfelt.se eller beställ vår 228 sidors papperskatalog.

Störst i Skandinavien! www.compassfairs.se

B2B grossist: Skaffa inlogg

www.sundsvall.se www.starfelt.se info@starfelt.se 0303-245670

Besök starfelt.se eller chauvettrusst.com

B2B grossist: Skaffa inlogg

www.starfelt.se info@starfelt.se 0303-245670

Ljud & ljus

Vi förverkligar dina idéer

ViVi hjälper förverkligar dig med allt fråndina det lilla idéer till det stora arrangemanget för ditt företag

Vi hjälper dig www.luleaexpo.se med allt från det lilla till det stora arrangemanget för ditt företag

Båda annonserna är avsedda för tidningen Event & Expo, Sveriges meste Branschnytt/Event. mässarrangör!

GÄRDEHOV

Även mäss- Växla annonserna enligt nedan: och monterbyggnationer, event Inomhusarenor för 2012 / nr 4 mässor, kongresser och uthyrning. 2013 / nr 2 och evenemang i 2013 / nr 4 större format Publikkapacitet: 14 000 i tre hallar

Ett evenemang evenemang –– en en leverantör leverantör Ett • Scen- & mässteknik • Scen- & mässteknik • Ljud & ljus • Ljud & ljus • Projektering & installation • Projektering & installation • Discjockeys • Discjockeys 2013 / nr 1

Ett evenemang – en leverantör www.jhshowbiz.se 2013 / nr 3 www.jhshowbiz.se

070-546 65 48 • 023-430 33 • info@jhshowbiz.se •070-546 65 48 • 023-430 33 • info@jhshowbiz.se Scen- & mässteknik • Ljud & ljus • Projektering & installation • Discjockeys

www.prmedia.se 060-19 20 10 www.sundsvall.se

www.luleaexpo.se

44

www. jhshowbiz.se

070-546 65 48 • 023-430 33 info@jhshowbiz.se

1 – 2013

Event&Expo


BRANSCHREGISTER Utställningssystem Butiksinredning Displaysystem Renrumsystem

Ljud Ljus Bild Scen

Octanorm Nordic AB

Box 8283 163 08 SPÅNGA Tel: 08-621 65 00 Fax: 08-621 65 Nordic 90 Octanorm AB E-post: info@octanorm.se Box 8283 Internet: 163 08www.octanorm.se SPÅNGA

Vi kan. Kontakta oss.

Tejper Tyger Dekormaterial InkJet media Verktyg Kardborre Laminat Snabblås Limmer Skylthållare Självhäftande folie ..bland annat! +46 31-74 64 900 fredrik@kao.nu www.kao.nu

Tel: 08-621 65 00 Fax: 08-621 65 90 E-post: info@octanorm.se Internet: www.octanorm.se

scenteknik.se 018-60 12 30

Mäss- & utställningsmaterial

Montersystem

Satsa på säkra kort! Upptäck ISOframe Wave – vårt nya unika utställningssystem som steglöst kan vinklas och anpassas till din monteryta. www.isoframe.com

FOR STANDS, EVENTS & DISPLAYS

För dig som gör reklam och bygger utställningar

Besök även www.markbricdisplay.com och se vårt kompletta program av roll-ups, pop-ups, diskar, broschyrställ, skärmväggar, montersystem etc. Från vårt huvudkontor i Borås säljer vi idag våra produkter i över 70 länder via ett nätverk av distributörer och återförsäljare.

Mark Bric Display AB Källbäcksrydsgatan 4, 507 42 Borås Tel 033 480 460 E-mail: display@markbric.se www.markbricdisplay.com, www.isoframe.com

• Korthållare • Besöksbrickor • Tryckta plastkort • Logoband • Namnbrickor • Eventband • Plastfickor

Heltäckande sortiment av:

• • • • • •

Tejper Tyger Mattor Golv Scenpodier Projektionsdukar • Tross • Flamskydd www.primetime.se 08-442 56 50

www.beMatrix.se Markus Hammarberg

+46 727 30 34 54

Event&Expo 1 – 2013

info@bq.se | www.bq.se | 0302-680 800

45


BRANSCHREGISTER Mässproduktion

Syns ni? montrar design eventproduktion

vinnare av EXHIBITION STAND DESIGN AWARD fem år i rad.

Vi hjälper dig att synas och är experter på mässmontrar, displaysystem, showroom, butiksinredning och mycket, mycket mer… Expoline har kunskapen och verktygen för att hjälpa dig genom hela processen från början till slut.

Mässmontrar

Roll-Ups

Text/Bild

Vi syns!

Portabla utställningar

Specialdesignade displayer

Nyckelfärdiga säljande mötesplatser

www.dohrns.se www.expoline.se

VI BYGGER

DIN MÄSSA

Låt oss ta totalansvaret för ditt arrangemang Sätt din tillit till oss - vi levererar i tid Vår erfarenhet skapar trygghet Utrustning efter dina behov Lönsam returprovision

Nationell och internationell utställningservice

Mässor Event Displayer Inredningar

Gamla Södertäljevägen 169 141 70 Segeltorp Tel: 08 88 88 31 Fax: 08 88 88 25 www.gmexpo.se

Drömmer du om en bättre monter?

Expohouse är en fullservicebyrå med många års branscherfarenhet och jobbar idag med uppdragsgivare från hela världen.

unik exponering för unika utställare

Hyr- & köpmattor till

www.hoglund.se

mässan - kontoret eventet - entrén info@expohouse.com www.expohouse.com

021 - 33 21 00 www.gislerud.com

www.compassfairs.se

46

1 – 2013

Event&Expo


Allt från idé till färdig monter!

BRANSCHREGISTER byter namn till...

MINDUSTRY AB Kungsängvägen 14 S-753 23 UPPSALA +46(0)18-17 25 00

Tillsammans hittar vi den monterlösning som passar bäst just för ditt företag!

Reklambolaget AB

www.mindustry.se

www.pilreklam.se 031-707 31 00 Följ pilarna! TILLSAMMANS SKAPAR VI

2013-01-11 11:02

VI LÄGGER MATTOR PÅ MÄSSOR OCH EVENTS

FLER BESÖKARE

MÄSSMONTRAR I SVERIGE OCH UTOMLANDS EVENTS OCH HEMMAUTSTÄLLNINGAR IDÉ OCH DESIGN PORTABLA SYSTEM

Doktor Abrahams väg 82 168 59 Bromma Tel: 08 630 05 47 info@reklambolaget.se www.reklambolaget.se

exhibition & event support

kontakt@mindustry.se

mindustry 43x110 eventoexpo.indd 1

Montrar, Events, Portabla Utställningsprodukter, Skyltar & Banderoller

Din samarbetspartner när det gäller mässor, utställningar och events.

maxibit.com

Event&Expo 1 – 2013

www.nessim.se

PROREKLAM EXPO Tel. 08-630 02 00 info@proreklam.se www.proreklam.se

www.spaceproduction.se Norra Långebergsg. 8, 421 32 Västra Frölunda Tel. 031 - 710 16 00 Fax. 031 - 49 43 12

47


BRANSCHREGISTER Mässproduktion

Mässuthyrning

EVENT & EXPO 43 X 110 MM Reklam & marknadsföring

Roadshows

NAMNSKYLTAR Eric Provman Ceciliant sista 1st As

Självgående monterbyggare på timme/fastpris

Ann-Charlotte

KONFERENSBRICKOR KAMPANJKNAPPAR

Hyrmöbler till mässor, utställningar & events. Bra rabatter för branschföretag ! Stålverksgatan 4, 417 07 Göteborg Tel: 031-936400, Fax: 031-936411 info@mezzogruppen.se info@expomobler.se www.mezzogruppen.se www.expomobler.se

Sara Sa mplema n District BZ-3

0474 - 48840 www.quickbutton.com info@quickbutton.com

Q4 original 43x110 Event&Expo 2012.pdf 1 2012-01-16

HYR ALLT TILL FEST, KONFERENS & MÄSSA! C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

Design

Mässmontrar

Inredningar Te x t / B i l d

Möten

K

Snickeri Skyltar

w w w. t h u l i n p r o d u c t i o n . c o m 08-564 104 70

08-622 98 40 www.westmans.se

Westmans Annons 43x110.indd 1

48

2013-02-11 13.49

1 – 2013

Event&Expo


BRANSCHREGISTER Storbildsproduktion

43 x 110_World Wide...2012-11-21_:Layout 1 Totalentreprenörer

Mässor Event Displayer Inredningar

Välkommen till ett av nordens modernaste digitaltryckeri ! Megaformat

upp till 5 meters bredd

Sublimering

upp till 3 meters bredd

Planprint

12-11-21

WORLDWIDE EXHIBITIONS!

samt figurfräs upp till 3 meters bredd

Expohouse är en fullservicebyrå med många års branscherfarenhet och jobbar idag med uppdragsgivare från hela världen.

Bildhiss

14.19

Sida 1

Mässmontrar Utställningar Inredningar Events

för enkelt fasadmontage

Ramsystem & LED Ljuslådor för bilder med gummilist

Jet Print Storbilder AB Björbäcksvägen 1a 451 55 Uddevalla Tel 0522 - 26 11 00 Fax 0522 - 329 25 info@jetprint.se

info@expohouse.com www.expohouse.com

www.craft-expo.com 013-474 67 00

www.infuse.se 013-473 40 00

www.jetprint.se

Vinnare av

2012 i kategorin 0-50m 2

montrar design eventproduktion

SCREENBOLAGET AB Telefon: 08-781 04 00 www.screenbolaget.se

Event&Expo 1 – 2013

vinnare av EXHIBITION STAND DESIGN AWARD fem år i rad.

Totalentreprenör för mässor och events. med lång erfarenhet.

RATIUS erbjuder allt från monterdesign och monterbyggnation till roadshows, event och grafisk produktion av olika slag. Vi har vunnit designpriset ”Årets monter” i olika kategorier 2008, 2010, 2011 och 2012. Vill ni också ha hjälp att skilja er från mängden? Kontakta oss så hjälper vi er. www.ratius.se

www.dohrns.se

49


BRANSCHREGISTER Transporter & logistik

Tält & scen

On-Site Exhibitions AB

Smart mässlogistik över hela världen DB SCHENKER fairs&exhibitions Vi har 30 års erfarenhet inom mässlogistik.

Box 6289 400 60 GÖTEBORG Tel: 031-707 30 70 Fax: 031-707 30 75 E-post: info@onsitegroup.se Internet: www.onsitegroup.se

On-Site Exhibitions AB Box 6289 400 60 GÖTEBORG Tel: 031-707 30 70 Fax: 031-707 30 75 E-post: info@onsitegroup www.onsitegroup.se

Göteborg 031-337 05 70 www.dbschenker.com/se

Mobila sanitetslösningar för alla tillfällen Extra rymlig med plats för rullstol, rullator och barnvagn.

Lätthanterliga enheter med fräsch citrusdoft.

Vill du också synas här? Ring oss och boka så kommer även ditt företag att synas i Branschregistret redan i nästa nummer!

Urinoar med fyra platser håller köerna korta.

info@nordictoilet.se 0550 - 770 900

www.nordictoilet.se

-Vi gör ert event säkert

Shopman.nu Huvudkontor: Skreavägen 7, Box 235, 311 23 Falkenberg Tel: 0346-499 99 www.shopman.nu epost: info@shopman.nu

Kontakta Britt Edberg 08-459 24 26

ACKREDITERINGSKORT REGISTRERINGSSYSTEM ARMBAND PASSAGESYSTEM LANYARDS RFID KORT


En lysande plats för event, fest och möten!

Den nya Wallenbergsalen

På IVAs Konferenscenter finns allt du behöver för ett lyckat event. Vår totalrenoverade hörsal, som återinvigs den 22 februari, är en vacker skapelse där tradition och modernitet möts i en lyckad avvägning och där tekniken är av högsta klass. I direkt anslutning finns ett nybyggt ”Green Room” och en egen entré till Grodans vinbar som kan abonneras för våra gäster. En trappa upp erbjuder vår Bankettsal en särklassig miljö för fester och företagsarrangemang av alla slag. En utsökt inramning till exempel för frukostmöten, vinprovningar, festmiddagar och bröllopsfester. Här finns också ett tiotal fina konferensrum och en egen trädgård, mitt i city. Restaurang Grodan, i samma hus, står för allt det goda som serveras. Besök www.ivaskonferens.se och låt dig inspireras eller slå oss en signal direkt på 08-791 30 00 för att boka en visning. Varmt välkommen!

ISOframe Wave är ett nytt unikt utställningssystem som på plats kan anpassas exakt efter din monteryta. Bättre formgivare går inte att få tag på. Wave ingår i ISOframe´s omfattande produktprogram där även Compact och Exhibit ingår. Kontakta oss så berättar vi mer.

Branschens bästa formgivare U

och

Nu finns en lösning på problemet!

Enkelt hänger man på plattskärmar,

ISOframe Wave är ett helt nytt modulärt

hyllor, läsplattor med mera. LED spot-

anpassa sig till givna ytor och

koncept med en oslagbar flexibilitet. Tack

lights och ett antal bordsvarianter kan

format och att kunna ändra och

vare den patenterade ”Wave-linken” kan

också kopplas till systemet.

t s tä lln i n g a r

mässor handlar om att

lägga till när behovet förändras.

man steglöst vinkla systemet i

Detta är en stor utmaning för de

alla riktningar och former –

room i Borås eller

flesta display- och montersystem

konvexa, konkava, cirkulära,

kontakta oss så

på marknaden och en

U-formade, S-formade etc.

kommer vi och

uppgift som de inte alltid

– valet är ditt. Standardhöjder:

går i land med.

209 cm, 229 cm och 249 cm.

Välkommen att besöka vårt show-

demar hos Dig.

Vi är stolta innehavare av Svenska Mötens 5 kronor

Ring 033 480 460 och begär vår 68-sidiga huvudkatalog och återförsäljarprislista!

Bankettsalen

IVAs Konferenscenter Grev Turegatan 16 Stockholm www.ivaskonferens.se

Från vårt huvudkontor i Borås säljer vi dag våra produkter i över 70 länder via ett nätverk av distributörer och återförsäljare. Mark Bric Display AB, Källbäcksrydsgatan 4, 507 42 Borås Tel 033 480 460, Fax 033 480 470, E-mail: display@markbric.se www.markbricdisplay.com, www.isoframe.com


Event&Expo 1 – 2013

Posttidning B

Returadress: Event&Expo Box 4028, 169 04 Solna Adressändring: adress@eventexpo.se

exhibition & event support

Tidningen för eventköpare, marknadsförare och mässutställare. Sedan 1984. Nr 1 - 2013 Pris: 65:-

EXHIBITIONS MEETINGS

Årets Monter här är vinnarna Arvid Axland proffs på upplevelser Nya eventytor i storstäderna Mässvåren 2013

EVENTS SCIENCE CENTERS INTERIORS

Hitta nya leverantörer

på sid 44-50 och i www.eventexpo.se

TV-STUDIOS

www.spaceproduction.se STOCKHOLM

SINGAPORE

Space Production AB

Space Production AB

Space Production PTE LTD

Norra Långebergsgatan 8

Frihamnsgatan 13

Daniel Noonan

421 32 Västra Frölunda

Hus E, Hamnvillan

2A Derby Shire Road

SWEDEN

115 56 Stockholm

11-02 PASADENA

SWEDEN

309470 SINGAPORE

www.eventexpo.se

GÖTEBORG

Eurovision Pehr Palm om euforin i Malmö

Event & Expo nr1 2013  

Event & Expo nr1 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you