Issuu on Google+

2010

2011

2012

Market Place

Boathouse

Art Facility Addition

Haiti Relief

Bike Pavilion


Bike Pavilion Shana Shevitz Junior year 2011 The project called for a bike pavilion which two up and coming companies could use to promote and store their bikes. Urban Adventures and Hubway offer two different services but both are there to provide bikes for people in the community. My project proposed that Urban Adventures and Hubway would work together to create more business by placing green view ports throughout the city. This not only directs people in the direction of the pavilion, in turn creating buzz, but by installing these they would be required to repair or replace city sidewalks and roads in order to install. The view ports developed while researching the site. The site for this project was located on the corner of Main Street and Boardway Ave in Cambridge Massachusetts, near Kendall Station. This spot was directly in the middle of a busy area. While there, I noticed four strong views out of the site. Mostly down the three busy streets but the last one was looking out to the MIT campus and vegetation. Additional research showed that existing bikers slowed down and sped up in different areas, this information would be useful in placing the company view ports for signage and billboard information. The design of the view ports was important for this project. It was not as simple as just placing a material on a surface and calling it a day. While researching for a potential material I stumbled across steel road plates. These places are used every day to cover road work in the area, there are storage yards filled with them. This presented the opportunity to reuse them in this project. By researching weight and structural elements I was able to incorporate the steel plates into standard concrete with reinforced rebar.


1.5” steel road plate painted to prevent rusting

8000 pounds

1” rebar 2.8 pounds per foot spaced 6” apart

vertical loads

lateral loads


Market Place Hezekiah Pratt Sophomore year 2010 This project involved integrating an interior and exterior market place within a urban context. This began with an abstract exercise that involved space and movement. This project’s program consisted of a public space, a market and a café. The restrains of the project were limited to a kit of parts which were given when the project program was assigned. These included preset columns, walls and roof elements. The market place was designed to be a place of solitaire, which is open to the public. The outer rim of the site has slim, grass covered gathering spaces and hard concrete covered spaces which are uncomfortable because of the exposure to the cars and surrounding urban context. However a cantilevering roof system stretches out to grab people walking by the market place. As one would walk by the market place, they would be drawn into the new structure and they would be protected from the elements with the roof system. Once inside the roof system guides people to important destinations and back out into the streets. A very special, isolated area inside would be a relaxing get away from the world. It is not designed to catch the attention of anyone in side because it was meant to be a private spot. It would be constructed of an 8’ high hedge that would surround the public garden space where people can escape from the urban world and retreat to nature. Only a four foot wide opening invites people into this space which keeps it a secret only to the ones that really use the market place.


Art Facility Sara West Junior year 2011 I was assigned to study Charles Dorrien, a sculptor whose work is at the Decordova Park in Massachusetts. The original sculpture for this semester is known as “little red riding hood and other stories�. The large sculpture is made of granite slabs, that stretch 55 feet long and 8 feet high. It was design for this spot of the Decordova Park to overlook a lake in the area. This project involved the artist and a story. The proposed first part of the project involved incorporating a path which would be an adventure, only for those who found the pieces of the hidden path. The end result would be a view of the sculpture like few would experience. The next part of the project involved creating a workshop space for the artist. The idea behind this was to relate as much of the building to the artist. This included granite materials, putting the office in the clouds such as a flying carpet would do and to hide the building among the trees. The final part of this project involved incorporating the existing grid into this project. It was important to introduce a new grid system which would interrupt the old system. While looking back on the earlier projects it was clear that they would be a huge influence on the final designed building. The existing bridge and materials used from the first and second project helped in the overall design of the final building.


Public Level

Artist Level

Student Level


Charles River Boathouse Shana Shevitz Junior year 2011 The boat house located on the Charles River, near Boston University, was designed to store two local school’s row boats and provide the public with boat storage. The main inspiration for the project came from the existing reeds that over grew the site. The plants were incorporated into every aspect of the design, from the row boat layout to the program organization to even the façades. Since the project involved colleges and the public, people and how they interacted with the building was important. So the human experience played a big role. For example, the large wood doors that move change the way the building is experienced inside. As crew members remove their boats, they pull open the wood screens which change the way the natural light enters the rest of building mostly effecting the people in the offices. The river facing façade mimicked the reeds that once grew there. The opening slits in the wood panels represented the density of the reeds before the building was there. This creates a deeper connection back to the site. The rest of the façades are set up for the interior program needs. Allowing light and privacy where needed. The development of the boat storage was a huge undertaking. Storing the boats involved creating a new and innovative way, which could also display them. The solution was stacking them like books and placing them on rollers, this allowed for easy removal and inserting them into the building with ease. Displaying the boats for the crew members was not the only advantage of this system. Since this project revolved around the public, it was important that the users of the interior of the building could see the row boats. The solution was to installed glass floor windows throughout the building program, this experience with the boats as they change the building one more way completed the project.


Step 1

Step 2

Step 3

Step 4


Second Level

Main Level

Dock Level


Haiti Ideas Challenge Jennifer Lee Junior year 2011 The proposal for the development of this housing community integrates the use of found materials, debris, and recycling of others. The materials include wood shipping pallets, plastic and glass bottles, concrete blocks (CMU), and zinc corrugated siding. The site that was selected included the most dense and depressed neighborhood in Port –Au- Prince, Cite Soleil. This particular section of Cite Soleil was chosen because it gave the opportunity to solve many problems in terms of creating a new planned housing community. This included the waste collection and debris that the city is dealing with. The design of the homes incorporated a series of water collection, which used simple filters for rainwater to be used in the home. The gray water which would come from the used rain water would be able to help with the agriculture issue in the surrounding areas of the site. The water would be drained into the soil and would interact with planned retention ponds. In regards to the design of the dwellings that would be placed in the project, the house would incorporate vernacular aspects of Haitian architecture such as the traditional dogtrot and the shogun houses. These types of homes utilize a high level of openness, are easy to construct, and highly versatile in the use of spaces. The house is built completely out of recycled and renewed materials, which can be found within the area. The proposed homes are easy to construct and are modular because the wood shipping pallets drive the design and layout of each home. The knowledge to build the homes is basic but reliable against earthquakes, tsunamis, and hurricanes. This provides the people of Cite Soleil the ability to build their own homes and create their own community, without relying on the help from the outside world.


Kevin Compher 2013

Portfolio



Architecture Porfolio