Page 1

Nr 20 6/12 – 20/12 2017

Osbys Lucia 2017 Maya Haraldsson Läs mer på sid. 5


JU LK LA PP ST IP S FR Å N SÅG & M OTO R! KAMPANJ!

JULPRIS!

Värmeväst EN 471 Enkel att dra på utanpå jackan för att hålla värmen.

775:-

KAMPANJ!

MS 231 Särskilt lämplig för vedsågning.

MS 201 C-M Sthils minsta professionella såg.

FS 460 C-EM K Skogsröjare för proffs.

3.890:-

6.290:-

8.190:-

Ord. pris 5.190:-

Ord. pris 7.390:-

Ord. pris 9.390:-

Function Universal Skyddsbyxa

790:-

FÖR EFFEKTIVT SKOGSARBETE! Husqvarna 545 Motorsåg

5.990:-

Ord. pris 7.800:- inkl. moms

KAMPANJPRIS!

2000:- INBYTE Få 2000:- i rabatt på Husqvarna 545/555 FX/FXT, 535 FBx vid inbyte av din gamla fungerande röjsåg.

INBYTESKAMPANJ!

445e- serien Stark och lättstartad allroundsåg med X-Torq®-motor som kombinerar råstyrka med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp.

3.990:-

Ord. pris 6.000:- inkl. moms

FÖR BARNEN

Startbatteri

Motorsåg 195:-

från Banner

Spolarvätska

Röjsåg 295:-

4 l. Färdigblandad

39:-

3 st. 99:-

Teleskoplastare Cat 199:-

Njuravägen 1, Broby Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

2

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

producerad av espresso reklam


LEDAREN

Julklappstips N

är du ändå går i julklappsvånda, glöm inte dig själv. Om du nu ändå inte räknar med att få det du önskar - se till att du får det. Allt annat blir en bonus. Jag har fastnat för tio goa tips som jag ska ge mig själv i julklapp. Ni kan få dem också.

6. Se framgång som ett steg i avsedd riktning. Behöver

1. Sluta strula. Livet är alltför viktigt för att lägga energi

vad de betyder, så når du troligen hela vägen.

2. Gör slut med det som äter din energi. Den ska du

saker och gängar ur dåliga saker.

3. Maximera. Ta för dig. Ingen tackar dig för att du

Vi har en julklapp kvar. Årets sista tidning, som landar i en brevlåda ruggigt nära dig den 20 december. Sen firar vi jul och äter gröt o knäck. Därefter gör vi ett litet uppehåll till den 23 januari.

på saker som inte berikar dig. ha för viktigare saker. smyger i vassen.

4. Planera. Vänta inte på att det ska hända. Se till att det händer.

inte vara konstigare än så.

7. Den bästa tiden för beslut är nu. 8. Säg ja om känslan kittlar. Varje minut därefter närmar sig ett nej du kan ångra.

9. Alla har vi mål i livet. Skriv ner känslan för 10. Att reflektera innebär att du skruvar till bra

5. Tro alla människor om gott tills motsatsen är bevisad. Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också? På facebook, twitter, instagram och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

HJÄLP! VINTERN ÄR HÄR! Är du beredd? Vi har det du behöver för att klara snö och halka.

Tö-salt 10kg

64,50/st

Snöskyffel SERVA

159:-/st Öppettider:

Nr. 21

Annonsbokning: 7 dec

Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13

Materialdag: 8 dec

Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

BIDRAG som skapar NYTTA och FÖRÄNDRING

M

Årets Eldsjäl

-Thomas Persson, ICA Supermarket Osby

Å

rets Eldsjäl delas ut till den Supermarkethandlare som genom sitt entreprenörskap och engagemang gör skillnad för sin lokala ort. Eldsjälen driver inte bara sin butik på ett bra sätt utan hen arbetar även aktivt för att bidra i större sammanhang. Priset delades ut av Marknadutskottets ordförande Niclas Stenberg, tillsammans med ICA Supermarkets marknadschef Sebastian Gabot.

Nomineringen löd: Årets Eldsjäl är en person med ett outtröttligt engagemang för gemenskap och andra människors delaktighet och utveckling i samhället. Han ordnar fruktstunder för skolbarn, ser till att förskolebarnen får lagad mat från butiken och bjuder in både gamla och nyanlända vänner på fest. Han är en sann entreprenör med ett stort intresse för både mat och vin, vilket bland annat tar sig uttryck i de årliga matresor han anordnar för sina kunder, ofta till Italien. Här har ni mannen som drömmer om att snart kunna erbjuda sina kunder vinprovningar i butiken, från sin egen vingård! Vinnare i årets Eldsjäl är Thomas Persson, ICA Supermarket Osby.

ånga företag har tagit över rollen som motor för utveckling av våra samhällen. Föreningar, kulturliv och engagemang av olika slag, drivs idag till stor del genom att det finns ett antal företagare som bidrar. En av dem som finns med i väldigt många sammanhang, är Thomas Persson från ICA Supermarket.

– Det finns ingen strategi eller tanke bakom, förklarar Thomas. Vi bor här och som handlare blir du involverad i väldigt mycket. Vi försöker hjälpa till så mycket det går.

Lever på sponsring

Alla lite större föreningar brottas med växande kostnader för anläggningar, hyror, personal, resor, material etc. De bidrag som stat och kommun räcker inte till att bedriva verksamheten. Möjligheten till att utvecklas ligger därför i att attrahera sponsorer som varje år finansierar en stor del av verksamheten. – Vi har valt att vara en större sponsor hos flera föreningar, berättar Thomas. Det finns en glädje i att kunna ge. Sen ger det naturligtvis goodwill. Om det i slutändan genererar något är svårt att mäta. Det är i alla fall inget vi räknar med.

Annorlunda julbord

Kyrkan mitt i byn har till stor del blivit handlaren mitt i byn. – Ja om vi bara ser till pengar så kan

4

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

det nog vara så att vi handlare tar ett större ansvar idag än tidigare, menar Thomas. Sen gör kyrkan så otroligt mycket nytta på annat sätt. Vi finns med i olika projekt där vi haft nöjet att medverka och stötta ett fantastiskt engagemang. Ett exempel är kyrkans insatser inom integration, som lett till så många positiva saker. För ett tag sen bjöd vi in drygt 45 personer från Syrien, Palestina och Afghanistan på svenskt julbord. En utmaning rent kulinariskt för att ersätta ingredienser från gris. Det blev en härlig kväll och många nya vänner och erfarenheter.

Perspektiv på livet

”Idag finns det nästan 1300 ICA-butiker i Sverige. Och på varje plats är vi mer än bara en matbutik. Vi är alla en del av ett kvarter, en stad eller en bygd. Vi har hjärtefrågor och vi vill alla vara med och göra skillnad. För vår hemtrakt och för en god morgondag.” Så skriver ICA på sin hemsida. Thomas och Supermarket stöttar också ett flertal lokala projekt och lokala hjälporganisationer. – Ett projekt som vi är särskilt stolta över är vårt engagemang i BK Kul, förklarar Thomas. Det är en förening där alla med funktionshinder bowlar och har kul tillsammans. Det ger oss glädje och ett mycket viktigt perspektiv på både livet och vår verksamhet, avslutar Thomas. Text: johnny@alltomosby.se

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN

Osbys Lucia 2017 Namn: Maya Haraldsson Ålder: 18 år Bor: i Osby Familj: Mamma, pappa och storasyster Gör: Pluggar Teknik, sista året på Ekbackeskolan Intresse: Musik Var kan man se Lucia? I kyrkan den 13/12 och på Lindhem och Rönnebacken Är du en sjungande Lucia? Absolut! Hur firar du jul? Hemma med familjen. Vad tycker du om julens traditioner? Bra – Julen ska vara ”som den alltid varit”.

Sven- Ingvar Johansson har gjort det igen - pyntat Nettorondellen.

E

n fin tomte som drar på en lite motsträvig julbock. Påpassligt fotograferad av Maj-Britt Sundin en morgon när snön föll.

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

5


DANIEL BJÖRK

Jag samlar mod och tvingar mig möta synen i spegeln. Där beskådar jag ett halvförtvivlat mansansikte ganska likt mitt, men med en helt ny mexikansk look.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

Jag stirrar häpet i badrumsspegeln innan jag blygt slår ner blicken. Nyss, i en surrande virrvarrig rakapparatsmassaker, regnade ögonfranslånga skäggstrån likt tusentals spindelben från mitt anlete. Vintervit hy som gör sig bäst bakom ett tryggt skägglager lyser nu upp badrummet. I handfatet ligger en vitgråbrunsvart hopsamlad hårklump inte helt olik en åldrad mullvad i framstupa sidoläge. Jag samlar mod och tvingar mig möta synen i spegeln. Där beskådar jag ett halvförtvivlat mansansikte ganska likt mitt men med en helt ny mexikansk look.

Låt mig börja från början. Då november nalkades skrev en onödigt

lång arbetskamrat på vårt intranät: ”Hur är det nu mina herrar (och eventuella damer med anlag), kör vi Movember från och med måndag eller?”. Jag förstod ingenting. Movember …kan det ha med att flytta att göra (move…engelska, alltså)? Då jag frågade kollegan, som vi kan kalla Nartim, tittade han på mig som om jag var från Sjöbo. Tydligen är ”movember” ett begripbart begrepp för gemene man, men då är jag uppenbarligen inte gemen. Man är jag dock och det är tydligen en bra förutsättning för att movember ska lyckas. Det handlar nämligen om att odla mustasch vilket jag inte tycker det där lilla m:et signalerar särskilt tydligt. Med den logiken skulle man kunna kalla maj för gaj för det är då man börjar grilla.

Jag bestämde mig i alla fall för att hoppa

på mustaschtåget och att jag nu skulle försöka skapa en präktig pjäs under näsborrarna. Inte bara för att sätta andra herrkollegor på plats utan för att projektet utmynnar i en välgörande ”snyggast mustasch-omröstning” på Glimåkra Folkhögskola. En omröstning där varje röst på valfri mustasch (min helst då) inbringar pengar till Cancerfonden och deras livsviktiga kamp mot prostatacancer. Och man får rösta hur många gånger man vill på sin favorit (se parentesen ovan).

En annan något petig kollega, som vi kan kalla

En välgörande mustasch Le Vadid, muttrade tidigt om att jag fuskade mig genom månaden genom att rebelliskt bära helskägg (som jag visserligen ämnade raka bort mot slutet). Reglerna kräver egentligen att man börjar från noll den första november för att omgivningen sedan ska få följa mustaschen från fjunig födsel till fullfjädrad snorbroms.

Tillbaka till nuet.

förbereder ett: ”Hola Senora! Te quiero!” (”Hej frun! Jag älskar dig!”). Hon vänder sig om men innan jag hinner vädra min bristfälliga spanska utstöter hon ett skrik som får mustaschen att fladdra. ”Fan va’ du skräms…och hur fan ser du ut!?”, säger hon sedan ovanligt svordomligt för att komma från henne. I nästa stund ler hon skeptiskt och antyder att hon knappt kan titta på mig och att mustaschveckan lär bli helt pusslös.

Med en vecka kvar av mörka november

Jag får väl trösta mig med att jag kommer

står jag nu här framför min spegel, skägglös och blank sånär som på mina sydländska morrhår. Målbilden har hela tiden varit en argsint hård biker-mustasch à la James Hetfield i Metallica, helt i linje med min omtalat tuffa framtoning. I stället ser jag, med min vassa haka, ut som valfri broder ur brödraskaran Dalton i Lucky Luke. Jag backar in i sovrummet och ser att man på avstånd kan tro att en skogssnigel klamrar sig fast mellan näsa och läpp.

En vecka ska jag väl stå ut. Frågan är hur

resten av familjen ska reagera. Sonen Johan är den första jag möter och han tittar på mig som om jag är ett klurigt matteproblem innan han brister ut i ett förnedrande skratt och insisterar på att få dra i mustaschen för att den tydligen ser för osannolik ut för att inte vara en mustaschprotes.

att lägga fruns julklappspengar på att tokrösta på min egen mustasch.

Har ni också någon vars julklappspengar gör sig bättre hos Cancerfonden? Gå gärna in på cancerfonden.se och lämna ett välgörande bidrag.

Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

Dottern Hanna deklarerar tydligt och strängt

att jag inte på några villkor får visa mig kring Glimåkraskolan där risken finns att hennes vänner ser mig (vilket givetvis sporrar mig att uppfinna ärenden dit). Eftersom Hanna har en räv bakom örat (efter sin mor) får hon plötsligt något lömskt i blicken och föreslår att jag ska klä ut mig innan jag outar min nya look för mamma Björk. Vi rotar i utklädningslådan efter attiraljer som kan mexikanisera mig utöver muschen men tvingas snart ge upp. ”Mormor har allt! Spring in till henne!”, föreslår dottern och jag hoppar genast i foppatofflor och löper tjugofem meter till grannhuset. Och givetvis har svärmor både sombrero och poncho.

I stallet står Anna med ryggen emot

och fyller på vatten i en hink. Jag ställer mig i stallgången, tufft bredbent och med armarna i kors över en uppblåst bröstkorg och

Buskteatern ger

”Uppäggad men okysst”

SIBBHULTS FOLKETS HUS Speldagar 17 feb, 23 feb, 24 feb, 2 mars, 3 mars, 9 mars och 10 mars, alltid kl. 19.30 BILJETTBOKNING på telefon 044 – 775 61 98 eller 0733 – 80 96 76 alt. E-post: hanssoncalle@gmail.com 6

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

producerad av espresso reklam


ERBJUDANDEN

GÄLLER T.O.M

10/12 - 2017

OSBY • BROBY • KNISLINGE • SIBBHULT

NYGRILLAT

I BUTIK

49)= /kg

GRILLADE SPARERIBS

10k/st

14)= /st

Handla andra varor för 500:-.

AL

LOK

T MA

15k/st

20k/st

POTATISSALLAD MED CRÉME FRAICHE Coop. 800 g. jfr-pris 18:62/kg.

Handla andra varor för 300:-.

Handla andra varor för 100:-

AL

LOK

T MA

Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk. 300 g. jfr-pris 66:33/kg.

Ekne Gård i Olofström. Från frigående höns. 1071 g.

5 LITER

AL

T MA

.

99k

99k

/st

/st

GRÄDDGLASS 5 LITER

/st

PRINSKORV

MAX 2 KÖP/HUSHÅLL. ÄGG 18-PACK

LOK

19)=

Otto & Glassfabrikeni Yngsjö. Olika smaker. 5 liter. jfr-pris 19:80/liter

SMÖRGÅSTÅRTA

Kallskänks Gourmé. 4-5 personer. 1000 g. jfr-pris 99:-/kg.

AL

LOK

T MA

10k /st

DELIKATESSLIMPA

Coop Bageri i Kristianstad. 775 g. jfr-pris 12:90/kg.

Vi reserverar oss för leveransförseningar, korrekturfel samt för eventuell slutförsäljning. NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

7


Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli Västra Storgatan 26 283 31 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

Anna Svensson, I do flowers, berättar om sina erfarenheter.

STORT INTRESSE när NyföretagarCentrum hade Starta Eget-information Det var ett ovanligt stort intresse när NyföretagarCentrum Osby bjöd in till Starta Eget-information. Ett femtontal potentiella nyföretagare fick bl.a. tips och erfarenheter från Anna Svensson, I do flowers, som nyligen startat sitt företag.

Rådgivning

Visste Du att…

Osbys alla restauranger med Dagens, är samlade på ett och samma ställe. Gå in på www.osby.nu, scrolla ner till botten av sidan och klicka på ”Veckans lunch”

NYSTARTADE FÖRETAG NORDIC EXPANDY AB Förvaltning av aktier Jan Gustafsson AMANDA SALONG Frisör Sam Mandawi

Den rådgivning som NyföretagarCentrum tillhandahåller är utan kostnad och konfidentiell och dessutom kan den ges på många olika språk. Verksamheten finansieras genom bidrag från kommunen och ett antal samarbetspartners från näringslivet. Minst två gånger per år bjuder man in till en informationskväll där man tar upp viktiga saker att tänka på som nyföretagare. Rådgivare i Osby är Annvy Elheim som också är ansvarig för rådgivningen vid NyföretagarCentrum i Älmhult. - Vår rådgivning bygger på att den är kostnadsfri och konfidentiell. Vi utgår oftast från en affärsplan som

får nyföretagaren att tänka på alla delar i företagsstarten. - Vår målsättning är kanske inte att det i första hand startas så många företag som möjligt, utan snarare de som startar skall ha en bärande affärsidé, menar Annvy Elheim.

Fler företag

Nyföretagandet i Osby har under flera år varit lägre än genomsnittet för motsvarande kommuner i landet. - En bra arbetsmarknad med relativt låg arbetslöshet är nog en av anledningarna. Men för att på sikt kunna behålla denna låga nivå på arbetslösheten så är starten av nya företag en förutsättning, menar

Paul Phillips, näringslivsstrateg på Osby kommun. De företagsidéer som kommer till NyföretagarCentrum ryms inom alla branscher. Handel, IT-tjänster, byggsektorn är exempel på några.

Samarbetspartners

Vid varje informationsmöte är flera av NyföretagarCentrums samarbetspartners närvarande. Vid senast mötet var det Refa Revision (Henrik Edfors), Handelsbanken (Carolina Nilsson), ALMI (Eva Nilsson) samt Osby kommun (Paul Phillips) som höll i informationen. Ett inslag den här gången var också tips och erfarenheter från Anna Svensson, som nyligen har startat företaget ”I do flowers”. - Jag vill verkligen understryka det stöd jag fick av NyföretagarCentrum, det var viktigt i min uppstartsfas, förmedlade Anna på informationsmötet.

En klok tomte handlar julklapparna på hemmaplan!

NUTCHAREE THAI FOOD Restaurangverksamhet Andree Al Khoury KTTK ARKITEKTUR & BYGG AB Arkitekt- och byggverksamhet. Kresimir Kljucevic LUKASPL Friluftsliv tjänsterverksamhet. Lukas Perez Lennart

8 ALLTOsby OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20 på Följ Näringsliv

producerad av espresso reklam Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu


Kommande Eurofori på börsen? Den amerikanska aktiemarknaden har under senare år gått urstarkt där både analytikers förväntningar och andra stora börser ideligen blivit överträffade. Värderingarna är nu mycket höga och många investerade börjar därför snegla mot Europa som ett alternativ. Förhoppningar om en minskad politisk turbulens och en fortsatt expansiv penningpolitik gör att förutsättningar för ett skifte finns. Kanske är det Europas tur nu. Indexbevis Outperformance Europa vs USA ger exponering mot den europeiska aktiemarknadens utveckling i förhållande till den amerikanska genom en indikativ deltagandegrad om 180 procent, vilket betyder att placeringen betalar ut positiv avkastning om den europeiska marknaden utvecklas bättre än den amerikanska. På slutdagen har placeringen ett kursfallsskydd om 60 procent av startvärde.

Marknadsföringsmaterial

1695 Indexbevis Outperformance Europa vs USA INDEXBEVIS

GRUNDUTBUD

5 ÅR

RISKNIVÅ

(Placeringens risknivå är fastställd vid emissionens genomförande och kan förändras under placeringens löptid.)

‚

1

2

3

4

5

6

LÄGRE RISK RISKNIVÅ VID NORMALT UTFALL RISKNIVÅ VID EXTREMUTFALL

7 HÖGRE RISK

4 6

Den extrema risknivån (skala 1–7) visar risken vid extrema utfall. Som exempelvis vid börskraschen under finanskrisen 2008. KREDITRISK

S&P: A+ / FITCH: A

GARANT

Citigroup

För mer information se sidan 6 eller www.strukturerade.se

Mont-Saint-Michel, Bretagne

Europa vs USA

Placeringen ger exponering mot den europeiska aktiemarknadens utveckling i förhållande till den amerikanska genom en indikativ deltagandegrad om 180 procent, vilket betyder att placeringen betalar ut positiv avkastning om den europeiska marknaden utvecklas bättre än den amerikanska. På slutdagen har placeringen ett kursfallsskydd om 60 procent av startvärde. 1695 INDEXBEVIS OUTPERFORMANCE EUROPA VS USA EMITTENT

Citigroup Global Markets Funding Luxembourg S.C.A. med garanten Citigroup Global Markets Limited

ERBJUDS AV TECKNAS TILL UNDERLIGGANDE KAPITALSKYDD LÖPTID GENOMSNITTSDAGAR DELTAGANDEGRAD

Strukturinvest Fondkommission (FK) AB 15 december 2017 EuroSTOXX 50 Index vs S&P 500 Index Nej 5 år 13 observationer sista 12 månaderna 180 % (indikativt), lägst 140 %

KURSFALLSSKYDD

60 % av startvärde på slutdagen på EuroSTOXX 50 Index

VALUTA NOMINELLT BELOPP TECKNINGSKURS COURTAGE TILLGÅNGSSLAG ISIN

SEK 10 000 kr/certifikat 10 000 kr/certifikat 200 kr/certifikat Aktier SE0010521138

En investering i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. En investering i certifikat är förknippad med risk. Det investerade beloppet kan under löptiden både öka och minska i värde och då certifikatet inte är kapitalskyddat kan hela Investeringsbeloppet förloras. Återbetalningen är beroende av emittentens finansiella förmåga att fullgöra sina förpliktelser på återbetalningsdagen, se Viktig information.

Kontakta din rådgivare på SKFS för mer information.

SKFS är ett specialistbolag inom försäkring och sparande. En liten kostnadseffektiv och flexibel organisation med stort nätverk av noggrant utvalda samarbetspartners. SKFS AB bildades 1996 av Jörgen Rydén och är medlem i Svenska försäkringsförmedlares förening, SFM. För mer information, besök www.skfs.nu eller kontakta oss på 0479-147 15 Observera att denna annons inte utgör något erbjudande. För fullständig information om placeringens konstruktion och risker hänvisas till marknadsföringsbroschyr och prospekt tillgängliga på www.strukturinvest.se.

www.strukturinvest.se NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

9


AKTUELLT

Tid förLAPPAR Undvik kemikalier JULK i barns vardag Tel 0476-15501

Är du intresserad av att skapa en mer kemikaliesmart vardag för dina barn? Då är du välkommen till en föreläsning med Therese Birath, kemist och grundare av Kemikalieklok, tisdagen den 23 januari kl. 18.30-19.30 i Linnésalen i kommunhuset i Älmhult. Kemikalier finns överallt i vår

vardag men det är inte alltid vi tänker på det. De finns bland annat i kläder, hygienartiklar, smink, möbler, elektronik och textilier. En del är farliga, andra är ofarliga och en del vet vi inte så mycket om.

Therese Birath utbildar personal,

föräldrar, inventerar förskolor och

10

Hitta julklapparna hos oss!

Tel 0476-15501 Norra Torggatan 343 303, 343 Älmhult Norra3, Torggatan 30 Älmhult rEKO-licensierar kemikaliekloka förskolor. Under föreläsningen går Transfer Logo Therese igenom hur du som förälder på ett enkelt sätt kan minska kemikaliexponeringen som dina barn utsätts för. Hon ger bl.a. en introduktion på vardagskemikaler, tips på kemikaliekloka alternativ till fleeceplagg, plasttryck, mjuka plastleksaker m.m.

Föreläsningen är kostnadsfri

men föranmälan krävs. Anmälan görs till miljöstrateg cecilia.axelsson@almhult.se senast 19 januari. Har du frågor eller vill veta mer kontakta cecilia.axelsson@almhult.se, tfn 0476-550 75. Läs mer på www. almhult.se/kemikaliesmartforskola.

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Julklappstips till någon du vill skämma bort! Ge ett presentkort i julens paket Handmassage 30 min 400:-

• Lyxig djupgående massage på händerna som får igång cirkulationen i hela kroppen. • Mycket avslappnande och njutningsfull behandling med peeling och oljor. • En mjuk och behaglig stund där du känner dig ordentligt omhändertagen!

Pernillas Hälsa • Eriksgatan 12 Älmhult • 070-618 88 26 ring, sms:a eller maila för tidbokning hallborg.pernilla@telia.com • www.pernillashälsa.se

producerad av espresso reklam


julkalender nytt erbjudande i ny butik varje dag! Följ kalendern på älmhults handelsplats Facebook, i entrén på IKEA FYND eller på Instagram @ikeafyndvaruhuset

Fackhandel med kvalitet och omtanke

IKEA Fynd ®

IKEA Hotell ®

450

530

05 Horizontal logo 450_w. 3482mm and letter hight(E) 450mm

3482

1. Freestanding acrylic letter Apotek text – acrylic 060 – Lpflex (lp4) – text 33mm depth Integrated LED diode white K 7.000 Edges painted white

2. Crown symbol LP6 with facet, 5mm hight difference Crown line – 3mm depth LED color – white 7.000 Kelvin Solid acrylic – satin color code 2C02DC Aluminium in Orange

CLIENT

This drawing is solely for the use of client personel. No part of this may be circulated, quoted, or reproduced for distribution outside the client organization without prior written approval from Reactor retail AS All elements of this drawing are to be set out by contractor and to be approved by Reac tor retail AS prior to any implementation

PROJECT DRAWING

Kronan 2.0_sign program 1.4_horizontal 450

SCALE

1:10 / A3

DATA

19.aug 2013

DRAWN BY

ØN

REV

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

11


TRÄDGÅRDSTIPS

Har Du drabbats av rödbränna eller toppröta? Jankovs

Trädgårdstips

N

ej, lugn! Det är inte fråga om för mycket sol på Kanarieöarna eller att det känns trögt och sunkigt i huvet. Det är inte heller något som indikerar begynnande skallighet eller pinsam rodnad när man gjort bort sig. Det rör sig om den botaniska avdelningen i livet. Du ska se upp när Du köper hyacinter och kolla att det inte finns någon knopp i toppen av blomman som är brun eller har en avvikande färg. Om Du redan har hyacinten hemma ska Du peta bort den skadade knoppen och hoppas på att rötan inte sprider sig. Toppröta uppstår när man vattnat hyacinterna och någon eller några droppar dröjer kvar på blomknopparna. Då aktiveras eventuella sporer som utvecklas till en svampsjukdom. Så duscha inte Dina hyacinter utan vattna dem sparsamt, som med alla andra lökväxter. Rödbränna kan drabba amaryllis och en del

narcisser. Man känner igen det på att det förekommer strimmor med rödbrun färg längs blomstjälkarna eller nere i bladvecken på löken. Kolla detta när Du står och väljer i butiken. Dyker det upp hemma tycker jag att Du ska reklamera den hos handlaren. Driver Du själv fram amaryllisar så släng gamla infekterade lökar så att sjukdomen inte sprider sig. Dessa amaryllisar blir aldrig bra om angreppet är stort. Blomstänglarna blir ofta krokiga och fula.

Växtmästaren har haft besök av en under-

bar liten Goldenvalp, som heter Doris. Det är vår trogna medarbetare, Britt-Maries förvärv. Hennes man, Magnus, skulle nämligen vovva (motsvarar vabba ) men eftersom han är brevbärare så kunde han inte stanna hemma på grund

12

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

av alla brev och julklappar, som ska delas ut. Lilla Doris fann sig snabbt tillrätta hos oss men Sia var mycket reserverad. Hon såg ut som ett h hela dagen med raggen rakt i vädret och ryggen uppskjuten i en båge. Samtidigt var hon mycket intresserad men höll sig på betryggande avstånd hela tiden men med Doris inom synhåll. Hon hade inte ens tid att äta. Doris var helt opåverkad av hennes avvisande attityd, till Sias stora förtret. Doris viftade på svansen och ville leka vilket Sia inte kunde nedlåta sig till, rädd att få dåligt rykte i kattkretsar.

Min goa dotter Åsa skulle byta bort sin

När jag samlar material till mina historier

En rktigt god jul önskar Jankov och Sia, som hämtat sig förvånansvärt snabbt efter Doris besök.

om mig själv, min kära hustru och alla barnbarnen, brukar jag alltid snabba mig att skriva upp händelsen i min mobil direkt. Går det för lång tid försvinner det permanent ur minnet. Jag sitter här nu på morgonen och tittar igenom mina anteckningar och finner att där är några oanvända texter.

gamla SAAB mot en ny begagnad bil. Hon hittade en Renault Clio på Göinge Bil. Den var i perfekt skick! När hon skulle ta över den och alla papper var klara frågade hon Kim: – Finns det en sån där grej på ratten, Du vet? Hur Kim kunde veta vad hon menade är en gåta men han svarade: – Farthållare, menar Du? – Ja, just det! Svarade Åsa. – Nej, tyvärr finns det inte på denna bilen. – Oh, vad skönt! Jag hatar sånna!

Hälsningar Jankov och Sia

Jag var hos min tandläkare på Tandhälsan häromdagen för den årliga besiktningen. Efter att ha blivit godkänd av tandhygienisten kom Gunnar och ville höra hur det var fatt med mina tänder efter cykelolyckan. Han gjorde en undersökning och då passade jag på att fråga om några av mina tänder som jag känner har slitits ner så att emaljen försvunnit på slitytorna. Jag frågade: Vad kan man göra med de två hörntänderna, som är slitna? Jag befarar att de med tiden kommer att falla ihop. Gunnar svarade snabbt: Nej, Du behöver inte vara orolig. Dina tänder kommer att hålla både längre och bättre än resten av kroppen! Vad säger man efter en sådan kommentar?

producerad av espresso reklam


Årets smartaste julklapp Automatisk parkeringsskiva – omtyckt för både funktion och design.

Smakfulla Julklappar!

Julkorg

Till företag och privatpersoner Korg fylld med godsaker. Innehåller ostar, chark, marmelad, kex, choklad.

Vi har Julkorgar för:

Beställ i god tid, så de inte tar slut!

300:- 350:- 450:-

449:-

Ord. pris 599:-

ÖPPET i BUTIKEN:

tkort

Presen

Måndag-Tisdag10.00 –15.00 Onsdag-Fredag 10.00 –18.00 Lördag 10.00 –15.00

Den 9-10 d ec finns vi p å

Ju lm a rk n a d e n

med våra goda

i Ä lm h u lt

Öländska osta

r

Ring oss: 0479–160 60

pecorinoosby@gmail.com www.pecorinoosby.se Osby Osby Tegvägen Tegvägen 66 0479-131 0479-131 0505

Öppettider Öppettider Vardagar 07.00  Vardagar 07.00   18.00 – 1–8.00 09.00   13.00 Lördagar 09.00  – 1–3.00 Lördagar

Följ oss på fb & instagram

Nu är det Jul igen!

Fina Julgrupper för alla smaker!

Ljusglober Tre storlekar

69:- 109:- 129:-

Pyntad amaryllis med kruka 129:- (159:-)

Marschallhållare från Eld Design

298:-

Hyacinter

25:-/st köp 3 för 65:-

Priserna i annonsen gäller så länge lagret räcker. Dock längst till den 20/12.

Öppet: vard. 10-18 • lörd 10-14. Tel. 0479-143 28.

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

13


Å F U D N A K N E K I T U B ALLT I ! T R A L K H C O T A R INSTALLE FM MATTSSON SILJAN

Takduschpaket

Säkerhetsblandare 160 cc med inbyggd omkastare. Tak- & handdusch med kalkavvisande sil. Eco Flow, handdusch 9 l/min & takdusch 12 l/min. Metallslang med anti-twist, duschstång med väggtätning (kan kapas vid behov).

VATTENBESPARANDE

IFÖ SPIRA 6260 RIMFREE

WC-stol FM MATTSSON SILJAN

Tvättställsblandare

Miljöanpassad enligt Eco Safe™. Mjukstängning tar bort tryckstötar & smällar i rör & blandare, vilket förlänger livstiden. Med Eco Flow 6 l/min. Kallstartsfunktion. Finns även i en mindre modell.

Installerat-och-klart-pris*

Installerat-och-klart-pris*

6 599:-

Installerat-och-klart-pris*

Ord. Installerat-och-klart-pris 7 719:-

Endast takdusch 5 295:-

Endast blandare 1 095:-

Ord. Installerat-och-klart-pris 9 614:-

Ord. Installerat-och-klart-pris 2 960:-

2 599:-

Osby | Tegvägen 5 | 0479-146 04 | Öppet månd-fred: 13-17 | bad-varme.se

14

Ifö Clean rengöringsvänlig glasyr. Fresh WC – håller din WC-stol fräsch länge. 42 cm sitthöjd utan sits. Svensktillverkad.

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

5 999:-

Från inspiration. Till installation.®

producerad av espresso reklam


ANNONSBLAD INFÖR JULSKYLTNINGEN DEN 10 DECEMBER 2017

7 1 0 2

Prog ram 14.00 – 17.00

Affärerna håller öppet Ica o Konsum har ordinarie öppettider.

14.00 – 17.00

MEDBORGARHUSET

14.00 – 17.00

Hembygdsföreningen har Julstuga i LNT huset. LNT:s Outletbutik är öppen.

14.00 – 17.00

Lions finns vid ICA.

14.00 – 17.00

Gå Lgifs motionsbingo under julskyltningen och hitta dina nummer i butikerna. Hämta o lämna brickan utanför Ica - fina priser.

14.00 – 17.00

Lönsboda räddningstjänst visar upp sig.

15:30

Tomten tar emot hos Ica - lämna barnens önskelista och alla barn får gottepåse.

16.00

Luciatåg genom byn - arrangör fritidsgården Bulten.

16:15

Dans kring granen vid Coop - Tomten kommer med godis till alla Barn.

10 DECEMBER

Biblioteket har öppet med lokala hantverkare. Röda korset, samhällsföreningen mfl kaffeservering . Lotterier. Fritidsgården har öppet hus med aktiviteter, Pistolskytte är i pelarsalen prova att skjuta med laserpistol. Bröhultsgården lokala delikatesser finns i Medborgarhuset.

Tomtehoppet i sporthallen.

Hoppa o lek så mycket du vill 12-18 Tomten är på plats mfl. Entré 70 kr gå och kom som du vill under hela dagen. IBK har kiosken öppen och säljer Grillat

Sixten Svensson och Margareta Juhlin säljer och signerar sina nya böcker på Medborgarhuset. Julskyltningen avslutas kl 18 med Stor kyrkokonsert med samtliga körer och solister. Byns egen snögubbe går runt på byn och myser.

Det kommer som vanligt erbjudas grillad korv och lotterier lite här och där i byn. av IBK Pistolsytteklubben, LGOIF.

Hjärtligt välkommen önskar Köpmangillet! NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

15


AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda!

vi har allt du behÖver infÖr advent och jul!

10% V50 Lämnar vi 10% GreenGate V 49 lämnar vi på allt från Pilgrim

Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

på allt från

vÄlkommen!

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

@snickaregardendesign

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Pellets HÄMTPRIS

ÖPPET: Må-Fr 9.00-12.00, 13.00-17.30 Tel: 044 - 42 425 • Fabriksgatan 15, Glimåkra • www.snickaregarden.se Lö 10.00-13.00

JULENS SMAKER ÄR HÄR!

JULTALLRIK från 149:-

Alla julmenyer finns på hemsidan eller kontakta oss.

Även Loggs briketter till BRA PRIS

NU

2.150:-

Hel pall 52 x 16 kg = 832 kg

BESTÄLL JULENS

delikatesslådor och glöggpåsar! pris fr. 150:-

Freij’s BioBränsle Glimåkra

044-421 45, 0705-944 521 Kvarngatan 8, Glimåkra. Öppet efter överenskommelse. Välkomna!

Gilla oss!

Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

Möt oss på Julmarknaden 16-17/12 kl.10-16 på Hanaskogs Gård

VVS-fš

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

WWW.SAVVS

anders@savv

NYHET! Nyinstallation • Service • Värmepumpar Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mest energieffektiva Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någons

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd nordiskt klimat och med den senaste invertertekni luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrad

Se även våra berg/jordvärmepumpar som producerar mest och varmast tappvarmvatten.

www.savvs.se

Nu lanserar vi luft/vattenvärmepumpen i Tec - byggd för Nu lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec – byggd för nordiskt och med den senaste invertertekniken. Hurklimat mycket kan du spara? Effektiv energibesparing ned till 25 minusgrader. nordiskt klimat och med ända den senaste invertertekniken. Kontakta oss direkt, görtillvi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned VVS-företag

Hur mycket kan du spara?

Hur mycket kan spara? så gör vi en Kontakta ossdudirekt, Kontakta oss direkt, så gör vi en kalkyl!

Fabriksgatan 5, 289 50 HANASKOG

kalkyl!

Med styrning: Tel. 044-614 11 • Mobiltel. 0735-188 188 +++

A

Med styrning:Utan styrning:

16

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

A+++

Utan styrning:

A

++

A++

producerad av espresso reklam


Hanaskogs gård JULFÖRSÄLJNING

i viltboden på Hanaskogs gård Lördagen 16/12 kl. 09:00-17:00 & Söndagen 17/12 kl. 10:00-17:00 Försäljning av:

• Rökta produkter • Färskt viltkött • Korv, prinskorv • Pastejer, patéer • Skinkor • Änder Pälle Fridlund är på plats med Snapphanekrogens delikatesser såsom: Olika sorters sillinläggningar

lax, ål, Janssons frestelse och brunkål mm.

Vi bjuder på glögg och pepparkakor.

Försäljning av grillad viltkorv med Restaurang Snapphanens hemmagjorda julsenap.

Välkomna önskar

Hanaskogs Gård & Restaurang Snapphanen Frenne Pälle

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

17


ANNONS

INNEHÅLL SPONSRAT AV WILOBOKENS GÅRD

Ett litet paradis för din hund I juli öppnade djurskötarna Linnéa Wiloboken och Rasmus Eriksson Wilobokens gård – hunddagis, hundpensionat och djurbutik i Broby. Linnéa och Rasmus är båda utbildade djurvårdare och har arbetat med djur på olika sätt på Kolmården och Skansen, hunddagis, katthem m.m. Viljan att bo på landet och driva eget lockade dem till Linnéas hemkommun Östra Göinge.

Hundar som har kul

Dagislokalen är inredd i mysiga boxar där hundarna inhyses tillsammans i flockar.

Utformningen av flockarna styrs av hur hundarna trivs ihop samt enskilda behov. I rastgården på 1000 kvm får gästerna springa av sig ett par timmar varje dag. - Hundarna får också använda näsan på dagliga promenader. Sammantaget får de mycket frisk luft och aktiviteter och är de trötta på kvällen när matte och husse hämtar dem så har vi gjort rätt, menar Rasmus och Linnéa.

Djurbutik som växer

Norrmans Sträde 1, 289 41 Broby Tel: 073 – 854 93 03 info@wiloboken.se www.wiloboken.se

I djurbutiken finns ett bassortiment för hund och en del saker för katt. Planen är att det ska bli en komplett djurbutik framöver. - Vi fyller på efterhand, berättar Rasmus. Nu kan hundägaren handla det viktigaste till sina hundar av bra och säkra produkter som ändå

signerar sin nya bok

• Kroppsbehandlingar - Healing • EFT behandling - Fobier, rädsla, självkänsla m.m. • Andlig vägledning - Coaching • Medial sittning - Bevisförande andekontakt Julklap p PRESEN stips • Målade själsbilder - Personlig avläsning TKORT • Hårmineralanalys - Hitta grundorsak - åtgärda - förbli frisk! Heldagskurs medial utveckling, nybörjare och erfaren 10 februari kl. 10-15 Media cirkel start 27 februari OBS! Nya arrangemang uppdateras på hemsidan

Karl XI den misslyckade folkmördaren

Pris:

200:-/st

God Jul & Gott Nytt År! Christel 073 816 16 92 • bowenpraktiken.com

Lördagen 9 dec Kl 11-13

Ö. Järnvägsg. 10, Osby. 0479 - 103 39 • www.ugglanbokhandel.se

lu J klappar till bra priser!

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

18

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Denna text är sponsrat innehåll. Bild: Privat Text: jessica@espressoreklam.se

Sixten Svensson

Bowenpraktiken för din inre & yttre hälsa

SEHIT!

WILOBOKENS GÅRD • Hundpensionat alla dagar • Hunddagis vardagar • Djurbutik mån- fre 10-17 • Kloklippning och hundbad

ANNONS

På Wilobokens gård är målsättningen att kunna ge den bästa service till alla de hundar och hundägare som bor i närområdet med pensionat, dagis och djurbutik. För närvarande inreds även en hundsporthall på 170 kvm, där privatpersoner och organisationer ska kunna hyra in sig. - Vi trivs båda med att umgås med djur och det är viktigt för oss att det inte handlar om förvaring. Därför har vi valt att driva ett flockdagis med målet att hundarna ska aktiveras och få ha kul. Samtidigt får de mycket social träning i flocken, berättar Rasmus.

håller bra priser jämförelsevis. Bland produkterna hittar kunderna spannmålsfritt, svensktillverkat foder som enbart innehåller svenskt kött. Det finns även bäddar, skålar, godis och leksaker. Djurbutiken är ett perfekt komplement på Wilobokens gård och Linnéa och Rasmus lever den dröm som många har – att få arbeta heltid med djur. - Det är en speciell känsla att kunna arbeta som vi vill. Det finns inget bättre än när hundarna kommer på morgonen och vi ser att de drar i kopplet för att komma in till oss.

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso reklam


NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

19


REPORTAGE

Årets Gasell

Skapat av Dagens Industri som satt upp följande kriterier för att komma med i tävlingen. En Gasell har: 1. En omsättning som överstiger 10 Mkr 2. Minst tio anställda 3. Minst fördubblat sin omsättning om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i undersökningsperioden 4. Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren 5. Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt 6. I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner 7. Sunda finanser

Älmhultsföretag utsett till Gasell

Carl-Magnus Elmersson

C

arl-Magnus Elmersson tänkte starta eget företag redan när han gick i gymnasiet med inriktning Fordon/transport. I verkligheten blev det anställning i åtta år. Idag konstaterar han att det var bra att ha den erfarenheten i ryggen när han vid finanskrisen -08/09 ställdes på egna ben. Hösten -08 startade han företaget på kvälls- och helgbasis och våren -09 stod han helt på egna ben. Föga anade han då att han åtta år senare skulle nomineras till tävlingen Årets Gasellföretag av Dagens Industri. AoÄ träffar Carl-Magnus en av de få stun-

der då han sitter ner och tar en paus. Telefonen ringer dock hela tiden, som sig bör för en upptagen företagare. - Vi har ökat personalmässigt med två personer varje år och är nu 14-16 st. Omsättningen har ökat från 0 till 25/26 miljoner kr. Det märks att det är högkonjunktur och byggs mycket i Älmhult. Det är i princip uteslutande här vi har våra uppdrag, berättar Carl-Magnus. Som markentreprenad finns företaget med i allehanda sammanhang, både hos företag och privatpersoner. - Vi utför allt inom mark- och anläggningsarbeten från smått till stort, säger Carl-Magnus. Snöröjning, trädfällning och lossningar ingår också i de arbeten firman utför. En ny nisch är satsningen på byggkonstruktioner som pooler och väggelement i betong. Carl-Magnus har dessutom köpt mark vid södra infarten, där han tänker anlägga industritomter. - Jag tror det är viktigt att bredda verksamheten, poängterar han. Någon gång kommer marknaden att lugna ner sig och då blir det en styrka för företaget.

sorteringsverk och en vält. Är det detta som är ditt framgångsrecept menar du? - Min målsättning är att försöka göra alla nöjda, både kunder och anställda. Att göra ett bra jobb, ge god service, och att vara ödmjuk men också kunna ta betalt för det arbete vi gör.

Gasellföretag

Det är ett till synes enkelt koncept som fungerat ytterst väl för Carl-Magnus. Under oktober var han en av 17 nominerade till Gasellpriset från Kronobergs län. Gaselltävlingen uppmärksammar de snabbast växande företagen i Sveriges 21 län. - Ja, jag trodde inte det var sant först, skrattar han. Det är många kriterier som ska uppfyllas för att ens komma ifråga för tävlingen så det känns helt fantastiskt! Carl-Magnus vann inte priset utan slutade på

”För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla dessa kriterier. Men utöver dessa kriterier görs en helhetsbedömning av bolaget och övriga parametrar som visar på sund verksamhet vägs in. I Gasellundersökningen utgår juryn alltid från företagets fyra senaste årsredovisningar.”

10:e plats av 17. Men han är jättenöjd med att CM Entreprenad har utsetts till Gasellföretag. - Det var en fin tillställning och väldigt intressant med alla ”gamla” Gaseller som föreläste om sina framgångsrecept. Vi har ju fått ta del av ditt framgångsrecept. Är det något särskilt du kan rekommendera andra företagare? - Det skulle i så fall vara att lära sig att ta betalt för sina tjänster och att ge god service. Vi på CM Entreprenad är stolta över vårt arbete och strävar efter att alltid hålla en mycket hög service. Vi vinner många kunder på det, avslutar Carl-Magnus. Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: CM Entreprenad

Administratör Therese Andersson med sin lilla pälsiga assistent.

Kortsiktiga mål

Att tänka i kortsiktiga mål är viktigt för CarlMagnus. Visst har han drömmar och visioner men han vill inte bli besviken och håller målen realistiska. - Jag har satsat mycket på investeringar i företaget. 2013 köpte jag nuvarande fastighet, totalrenoverade den och tog in hyresgäster. Maskinparken är jag också noggrann med. Det är ett mål i sig att den ska vara miljövänlig, modern och effektiv. Ett stort antal fordon finns nu i maskinparken, fördelade på grävmaskiner, hjullastare, traktor och flakväxlare, lastbilar, kranbil, personbilar,

20

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

producerad av espresso reklam


Under vintern fortsätter vi att belöna dig som vågar utmana dina fördomar. Förutom att vi bjuder på upp till xx xxx kronor i rabatt när du köper en ny Opel får du även vinterhjul på köpet.* Utmana dina fördomar och boka en provkörning redan idag. Välkommen till nya Opel.

TYSK KVALITET MED VINTERHJUL PÅ KÖPET! opel.se

Under vintern fortsätter vi att belöna dig som vågar utmana dina fördomar. Förutom att vi bjuder på upp till xx xxx kronor i rabatt när du köper en ny Opel får du även vinterhjul på köpet.* Utmana dina fördomar och boka en provkörning redan idag. Välkommen till nya Opel.

opel.se

BRETT URVAL AV CAN-AM

Astra: Bränsleförbrukning blandad körning 3,4-5,5 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 93-128 g/km. Corsa: Bränsleförbrukning blandad körning 3,3-6,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 87-140 g/km. Mokka: Bränsleförbrukning blandad körning 4,3-7,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 114-160 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Erbjudandet om vinterhjul vid köp av en ny Opel avser däck på Opel originalstålfälg inkl. TPMS och hjulsida. Värdet varierar beroende på bilmodell. Erbjudandet gäller t o m 31 mars 2016 och gäller alla våra personbilar sålda till privatpersoner, utom Opel KARL, utgående Astra J och vid privatleasing.

Nyfiken på ’Det goda hemmet’?

Astra: Bränsleförbrukning blandad körning 3,4-5,5 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 93-128 g/km. Corsa: Bränsleförbrukning blandad körning 3,3-6,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 87-140 g/km. Mokka: Bränsleförbrukning blandad körning 4,3-7,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 114-160 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Erbjudandet om vinterhjul vid köp av en ny Opel avser däck på Opel originalstålfälg inkl. TPMS och hjulsida. Värdet varierar beroende på bilmodell. Erbjudandet gäller t o m 31 mars 2016 och gäller alla våra personbilar sålda till privatpersoner, utom Opel KARL, utgående Astra J och vid privatleasing.

Can-Am Outlander 570 Max Pro T3 2017 107.775:-

Hela sortimentet och öppettider, se vår hemsida.

FINA BEGAGNADE BILAR Chevrolet Captiva 2,2 TDI automat –11 Vit, 7-sits �������������������������������������� 169900:Chevrolet Cruze LTZ 2,0 VCDi –11450 Can-Am Outlander Pewter Grey Metallic, Sedan ������ 129900:2017 Chevrolet Spark 1,2 LT 81hk M/T 5d –11 69.900:Carbon Flash Metallic������������������� 79900:-

Honda CR-V 2,2 i-DTEC Executive –13 Svart Metallic ������������������������������ 269900:Opel Astra 1,4T 5d –13 Röd ����������������������������������������������� 134900:Opel Astra 1,4T Sports Tourer 140hk –12 Silver Lightning Metallic ������������� 134900:-

Opel Astra 1,4T SportsTourer ECOTEC Opel Zafira Cosmo 1,7 CDTi -11 140 hk –13 Röd, 125 hk, 7 sits �����������������������129�900:Asteroid Grey Metallic ���������������� 159900:Saab 9-5 Vector/Active 2,0 TDI -11 Opel Astra Drive 1,4T 5d –15 Vit, Sedan nya modellen, Automat Soft Bronze Metallic ������������������� 144900:- ����������������������������������������������������� 194�900:Opel Corsa 1,6T ECOTEC OPC -12 Volkswagen CC 2,0 TDI -13 Arden Blue Metallic����������������������169�900:- Mörkbrun Metallic, BlueMotion Technology, 170hk���������������������������������� 195�000:Opel Insignia 2,0 CDTI -13 Röd, Combicoupé ���������������������� 194�900:- Volkswagen Tiguan 1,4 TSi -14 Svart Metallic, Line, 160hk ���������199�900:Opel Insignia 2,0 CDTi -12 Svart metallic, Sports Tourer ����� 154�900:Volvo V60 D2 -12 Can-Am DS 90 X Mörk grå Metallic ������������������������159�900:2018 Opel Insignia Business 2�0 CDTi -12 Vit, 195 hk, SportsTourer 4x4, Automat Volvo V70 II 1,6D DRIVe -11 36.200:������������������������������������������������������809�900:- Grå Metallic, 115hk����������������������149�900:Opel Insignia Edition Sport Tourer 2,0 Volvo XC90 D3 2WD -11 CDTi -11 Svart Metallic, 163hk ����������������� 179 900:Silver Lake Metallic, ECOTEC, 160hk ����������������������������������������������������� 145�000:-

+ Ett flertal fordon i olika prisklasser! Öppettider: Mån-tor �������������������� 9-18 Fredag���������������������� 9-17 Lördag ����������������� 10-13

Besök butiken! Södra Torggatan 4 Älmhult Kronobergs Bil firar

Oskar Johansson 0476-488 41 - www.kronobergsbil.se

70 år

Alla tallrikar & skålar från alla varumärken

4 för 3 1:a sortering

Gäller 1:a sort t.o.m. 31/12 2017. Vi bjuder på produkten med lägst pris. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller ej nyheter.

Iittala Outlet Älmhult, Handelsvägen 12 C NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

21


JULKUL I BYGDEN

välkommen på årets Julmarknad Vi bjuder på stämning på älmhults handelsplats med aktiviteter, pyssel, mat och hantverk för hela familjen! En varm småländsk utom- och inomhus julmarknad där ni finner allt från julens doftande bakverk till hemslöjdade julklappar. Marknaden fylls av stämningsfulla uppträdanden och julens lockande dofter från mat, bakverk, ljus, blommor och granris. Kanske till och med tomten kommer på besök?

9-10 december kl 10-18 älmhults handelsplats, vid IKEA, väg 23

22

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Välkomna!

producerad av espresso reklam


JULKUL I BYGDEN

n

ano lör 1 hela dagarna: mini-tivoli med gratis åkning häst och vagn runt området (paus 13-14) tomteverkstad och önskelistor varje dag: 10:00 öppning med trumpetspel 11:00 barnkonsert 11:00-13:00 tomten är på plats i verkstaden 11:30 trumpetspel 11:45 cellokonsert 12:30 godisregn 13:30 julsånger 13:30-16:00 tomten är på plats i verkstaden 14:30 saxofonkvartett 15:30 cellokonsert 17:00 trumpetspel

& 6:00

sön 12:00

16 r sön

ace wilde

:0 0

m ed

l relsson sön 14:00 i w v

n gu s ju l show joha& mari j en ny

winqvist lör 1

ta

0 3: 0

älmhultshandelsplats.se NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

23


SHOPPING och AKTIVITETER Nu händer det spännande saker på Älmhults handelsplats!

Massor av roliga aktiviteter och fina erbjudanden i butikerna under hela helgen, för stora som små. För mer information om aktiviteter och erbjudanden besök vår Facebook.

VÄLKOMMEN ATT ÄTA ÅRETS JULBORD 16 NOVEMBER - 23 DECEMBER Julbordet serveras: Mån-fre kl.14-19.30 Helger kl.12-17.30

© Inter IKEA Systems B.V 2017

Varmt välkomna till oss på Älmhults handelsplats!

IKEA FAMILY pris:

149:Ord. pris 229:Barn upp till 13 år äter för 29:-.

IKEA FAMILY pris

1.195:(ord. pris 1.495:-)

FABRIKÖR vitrinskåp, blå, B81xD42xH113 cm Gäller t.o.m. 1/1 2018 så långt lagret räcker.

9-10/12 bjuder vi alla kunder på gratis karusellåkning på julmarknaden och 50-70% rabatt i vårt outletstånd.

Öppet dygnet runt på: www.IKEA.se/Älmhult

butiker

Fackhandel med kvalitet och omtanke

1200 gratis parkeringsplatser Generösa öppettider www.almhultshandelsplats.se 24

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Gilla oss på facebook producerad av espresso reklam


för hela FAMILJEN! Alla tallrikar & skålar från alla varumärken

Vi bjuder på julfika och 15% rabatt på allt i butiken! Gäller 9-10/12 under Julmarknaden på Älmhults Handelsplats

(gäller på ord.pris och kan ej kombineras med andra erbjudande och rabatter)

Ljusslinga 50 LED Inomhus/Utomhus, Totallängd: 9,9 m

29.99:-

4 för 3 1:a sortering

Gäller 1:a sort t.o.m. 31/12 2017. Vi bjuder på Iittala Outlet Älmhult, Handelsvägen 12 C produkten med lägst pris. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller ej nyheter.

Gäller 1:a sort t.o.m. 31/12 2017. Vi bjuder på produkten med lägst pris. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller ej nyheter.

PASSA PÅ!! KÖP 2 PAR BETALA FÖR 1 PAR! Gäller utvalda modeller! Billigaste paret på köpet.

SMÅLANDS STÖRSTA UTBUD AV SKOR FRÅN KÄNDA VARUMÄRKEN TILL BÄTTRE PRISER!

Tävla och vinn Fun Box! Vi bjuder alla barn på glass och ballong efter maten!

Extra Cookie!

Köp valfritt Sub-meal och få en extra cookie på köpet

20%

rabatt på valfri vara. Gäller på ord priser, ej beställningsvaror och cyklar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

3 FÖR

1000 chexchoklad CANDY PEOPLE • 55g Jämförpris 60:61 kr/kg Willys Älmhult, Handelsvägen 18 B 343 33 Älmhult

Vår affärsidé: Sveriges billigaste matkasse

älmhults handelsplats

almhultshandelsplats.se NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

25


Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster • • • • • • •

Nytillverkning och renovering Svetsning av rostfritt, aluminium och svartstål Lokal utrustad med lyftkapacitet upp till 25 ton Servicebil med alla sorts verktyg för fältarbete Saxlift för uthyrning H 6m B 80cm L 3m 250kg Kranbil på 40t/m samt flakväxlare Försäljning av svetsgas, gasol och svetstillbehör

Postadress: CT Andersson AB Lyckegatan 8 280 64 GLIMÅKRA

Besöksadress: Södra Portgatan 28 283 50 Osby Andre@ctandersson.se

Med andra ord:

!

lighet Vi gör din idé till verk

Telefon: André: 072-5891612 Pelle: 072-589 1610

När du behöver säker förvaring!

• • • • 26

Nya & begagnade containers Specialcontainer & ombyggnationer Flera olika storlekar Försäljning och uthyrning ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se producerad av espresso reklam


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

Dags att byta tak och fönster? om framtidens energisystem. Nytt badrum? Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att Franssons Bygg i Hästveda ABinstallera är ett komplett byggföretag en bergvärmepump. Utmaningen är att som kan hjälpa er med bland annat: göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya • Nybyggnation • Tillbyggnation • Husmontage • Takläggning Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina • Renovering • Kakel& klinkerarbete behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta Och dessutom håller vi vad vi lovar! om framtidens energisystem. Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi!

A+++

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

27


AKTUELLT

Program 9:45-10:30 ”Storkens återkomst - för dig som tror på storken” - Sven Persson/N, Vankiva 11:00-11:45 ”Med känsla, engagemang och kärlek till naturen” - Camilla Noresson/PN, Malmö 12:10-12:45 ”Cornwall - Kung Arthurs stormfåglar, Lands End och en försvunnen trädgård” - Mikael Gustafsson/N, Hästveda 13:50-14:35 ”Att se motiven på natthimlen” - Jörgen Tannerstedt/N, Kalmar. 15:00-15:45 ”Skogen som motivområde och inspiration för bildskapande” - Marie Kantermo/PN, Älmhult.

Göinge Naturfestival L

ördagen den 13/1 2018 arrangeras Göinge Naturfestival för femte året i Sibbhults Folkets Hus. Under dagen samlas det in pengar till Naturskyddsföreningens projekt ”Rädda skogen”. Pengarna går till inköp av skyddsvärda skogar. Kom och upplev naturen och träffa andra naturintresserade. Alla är hjärtligt välkomna. Alla inblandade Kanonfin visningslokal med biosittning. Gott om plats för utställningar och mingel. Försäljning av böcker, honung och fågelholkar. Fotoutställningar

16:15-17:00 ”Bland kroknäbbar och eldögon - möten med rovfåglar och ugglor” - Patrik Olofsson/N, Falkenberg 17:00 Prisutdelning i fototävlingen

Detta är Naturskyddsföreningen En ideell, partipolitiskt och religiöst obunden miljöorganisation. Föreningen finns i lokalföreningar och länsförbund över hela landet. Naturskyddsföreningen i Göinge är en av Naturskyddsföreningens 270 lokala kretsar. Vi arbetar med frågor som rör Osby, Östra Göinge och Hässleholms kommuner. Lokalavdelningen Göinge bildades redan 1908 och har tidigare hetat Nordöstra Skånes Naturvårdsförening. Föreningen namnändrades 1992 till Naturskyddsföreningen i Osby/Östra Göinge. 2013 utökades kretsen till att omfatta även Hässleholms kommun och bytte då namn till SNF Göinge. www. goinge.naturskyddsforeningen.se

av bildvisarna m.fl. Mattssons foto från Lund demonstrerar kameror, objektiv m.m. Det finns smörgåsar, fika, kaffe, korv m.m. till försäljning. Fototävling: Ta med dina tre bästa naturbilder på ett USB. Inlämning mellan 9:30-11:00. Fina priser utlovas! Dagkort till alla bildvisningarna: 100 kr. Arr: Göinge naturskyddsförening Under 2017 års Naturfestival kom det 125 betalande besökare. Pengarna går till ca 1,5 ha svensk urskog via Naturskyddsföreningens projekt att rädda skogen.

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 28

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


HAR DU FIN GROV EK

inom 15 km från Glimåkra?

Vi köper till bra priser. Ta kontakt före kapning till stockar.

Ängavången Ekgolv & Co Ring Lennart: 0734-11 88 09 eller Philip: 0738-38 59 63

Är du vår nya

Ekonomiassistent? Osby Glas söker nu en ekonomiassistent/administratör till kontoret i Osby. I denna roll kommer du ingå som en del av den administrativa organisationen med arbetsuppgifter inom ekonomi (ca 50%) samt blandade administrativa uppgifter som vi skräddarsyr beroende på dina erfarenheter och önskemål (kan vara inköp, lager, stöttning till produktionsledning etc). Exempel på arbetsuppgifter som ingår i tjänsten: • registrering av kundinbetalningar • registrering av leverantörsfakturor • fakturering samt påminnelsehantering • bokföring av löner • avstämningar och framtagande av rapporter

Vi säljer, reparerar och servar; GRÄSKLIPPARE, TRÄDGÅRDSMASKINER, ROBOTGRÄSKLIPPARE, MOTORSÅGAR, RÖJSÅGAR MM.

Ni hittar oss på N. Gullarpsvägen 2 (mittemot OSW) Tel.0479-142 44 osbysagomotor@hotmail.com

Missa inte våra fina paketpriser på sängar! 00 g Björkö 180x2 kontinentalsän ass och bäddmadr inkl gavel, ben

13 995:995:-) 1 329:-/mån (17

Vem är du? Vi söker dig med minst gymnasieutbildning inom ekonomi samt gärna med 2–3 års erfarenhet från liknande roll. Som person är du positiv, strukturerad och prestigelös. Du tar ansvar för dina arbetsuppgifter och du är öppen och ärlig. Vidare är du orädd och bidrar till förbättringsarbete gällande rutiner och processer. Du har en förmåga att arbeta självständigt och har en positiv inställning till att sätta dig in nya arbetsuppgifter. Vill Du veta mer är Du välkommen att kontakta Joel Rosenqvist, tfn: 0479-173 37 eller mail: joel@osbyglas.se

2017/2018

FYLLD MED N ERBJUDANDE OCH NYHETER!

nyhet! taklampa

1 050:-

hylla

1 390:-

NU ÄR DET TID FÖR ästar M

Sköna 13 990:-Juldagar PRIS!

nyhet!

soffa Bellezze

/mån (15 970:-) 1 329:-

med härligt soffhäng för hela familjen!

Eventuella ändringar meddelas via mail Eventuella meddelas senaständringar 13 februari 2017.via mail senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack. HÖRNSOFFAN Bekräfta även detta via mail, tack.

SYMFONI 5:med öppet 79 avslut i tyg Bari antracit. 269x205 H86 satsbord

/ set

R MÖBLER FÖRE NA ETT SKÖ r EM sc Vårbro hyH

9.995:SÖNDAGSÖPPET 12-16 (ord 12.440:-)

Södra Vägen 41, Bjärnum. Södra Vägen15, 41, 280 Bjärnum Tel 0451-203 2152060 Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

Postadress: Box 130, 283 23 Osby Besöksadress: Modellgatan 12, Osby Tel: 0479-173 00 E-post: order@osbyglas.se Webb: www.osbyglas.se

Måndag - fredag kl 10-18

MåndagLördag - fredag kl 10-18klkl Måndag - fredag 10-18 10-14

Lördag kl 10-14 Söndag kl 12-16 Söndag kl 12-16 kl 10-14 INGMARS BJÄRNUM Lördag (1/6 - 31/8 stängt söndagar) INGMARS BJÄRNUM (1/6 - 31/8 stängt söndagar) Söndag kl 1 2 -16

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

29


AKTUELLT

Alex tar plats i IFK Osby

IFK

Osby har nu kontrakterat Alexander Fridlund som tränare för damlaget tillsammans med Jessica Jönsson och som barn- & ungdomsansvarig. Alex tillträder sin tjänst i januari. I dagarna har han varit på besök för att träffa både lag och ledning. – Känns både roligt och inspirerande. Jag är i grunden från Broby, så jag har bra koll på föreningen sen tidigare. Det händer mycket framöver i föreningen, så det är motiverande att få vara med på den resan, säger Alex Hej Alex, vad vet du om IFK Osby? – Jag var själv med och mötte och beskådade den resa herrlaget gjorde uppåt i divisionerna, och minns framför allt när vi förlorade med 2–0 i Broby mot Osby, när laget låg i sexan. Jag har aldrig blivit så utspelad i en match som då. Då visste man att det va nåt på gång på herrsidan. Sen växte jag upp med att försöka jaga ikapp Hampus Nilsson i jakt på förstehandskarna i distriktslagen men han var flera nivåer bättre. Har också med intresse följt framgången i ert integrationsarbete. Du verkar målmedveten med din utbildning. Har du ett drömmål dit du vill nå? - Jag har alltid drivits av att få chansen att jobba heltid med fotboll vilket det ser ut som att jag kommer kunna göra här i förlängningen. Drömbilden är att jag är med och skapar något nytt och positivt. Något som lyfter fotbollen i regionen där varken socioekonomisk bakgrund, kön eller etnicitet spelar någon roll för individens möjlighet att få utvecklas som fotbollsspelare i allmänhet, men som människa i synnerhet. Hur ser du på damlagets möjligheter? - Det ska vara ett ambitiöst gäng och en bred grund med stora kullar underifrån. Det viktigaste är att nå

30

varje spelar och förhoppningsvis kunna påverka i den riktning personen önskar. I fotboll finns mängder av möjlighet till personlig utveckling på flera nivåer. Det är tränarteamets ansvar att försöka skruva på oss för att varje individ kan utvecklas i lagkontexten. På vilket sätt kommer damlaget att märka din påverkan? - Framför allt handlar det om att utveckla och utbilda spelare i föreningen. Referensen är matchen, således spelet fotboll. Varje övningsval måste ha en direkt koppling på det vi ska göra på planen, annars sysslar vi med någon annan sport. Jag hoppas också kunna bidra med att hålla utbildningar kring spelet fotboll och hur vi planerar, genomför och analyserar våra träningar och matcher. IFK Osby har idag 800 medlemmar och mellan 5-600 aktiva. En mycket stor del av dessa finns inom ungdomssektion (föreningens hjärta). Hur ser du på ett sådant ansvar? - Oj det är verkligen fantastiskt att reflektera över vilket ansvar IFK Osby har i samhället, genom att bidra till glädje, samhörighet, integration, och fysisk aktivitet hos både barn, ungdomar och vuxna. Jag antar utmaningen ödmjukt med ett stort driv i att förhoppningsvis vara en del i att

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Detta är Alex Namn: Alexander Fridlund Ålder: 27 år Bor: Just nu Halmstad, flyttar efter jul hem till göingeskogarna. Familj: Flickvän som studerar till polis i Växjö Intressen: Fotboll, musik och utveckling Favoritspelare: Gary Neville påverka så många medlemmar i en positiv riktning. Nästa år så kommer Ekbackeskolan att erbjuda ett fotbollsspår för tjejer. Hur ser du på möjligheterna för IFK Osby att attrahera fler spelare till Osby? - Möjligheten att kombinera studier med en satsning på fotboll är idag inte helt jämställd i regionen, vilket är något som känns fantastiskt att kunna vara med och driva igenom. Det ska inte spela någon roll i ens möjligheter till utveckling, om man är tjej eller kille. Ett problem som vi delar med alla andre föreningar när tjejerna närmar sig 15–17 år är att de slutar idrotta

och går från aktivitet till inaktivitet. Vad vill du säga till alla tjejer som idag har sådana tankar? Varför ska man fortsätta idrotta? Varför är IFK Osby i så fall ett bra alternativ? - Jag tror först och främst att vi ska börja lyssna på dessa tjejerna och ta reda på orsaken till varför de går i dessa funderingar. Är det något vi som förening kan göra annorlunda för att få tjejerna att fortsätta träna? Det är speciellt att vara en del av något större som man är i en förening, men då måste vi se till att vi erbjuder det som tjejerna kanske känner att de inte får. Bara genom att prata med varandra så kan man komma fram till konkreta lösningar på problem, men då måste vi först lyssna.

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Magnus Svensson tog priset E FK Osbys ungdomssektion har nyligen haft sin säsongsavslutning. Alla ungdomslag med tränare och ledare fyllde biosalen där samtliga lag fick ta plats på scenen.

n av IFK Osbys största eldsjälar, Jerker Björnsson, har lämnat ett stort tomrum efter sin bortgång. Hans minne lever dock kvar både inom föreningen och i en minnesfond som Jerkers barn upprättat. Priset ska gå till en ledare inom ungdomssektionen som visat stort engagemang utifrån föreningens värdegrund.

Björn och Andreas

Smittande engagemang

IFK Osby avslutade på Borgen I

Björn Olsson var som vanligt konferencier. Denna gång tillsammans med sin ”sidekick” Andreas Bengtsson. Samtliga spelare blev uppropade och många blev prisade. Flera lag vann sina serier och fick därför specialpriser. Men även engagemang och träningsvillighet belönades denna kväll.

Ett framgångsrikt år

IFK Osbys Ungdomssektion växer ständigt i takt med att intresset för fotboll ökar. Det gäller från fotbollsskolan och hela vägen upp till juniorlagen. 2017 har varit ett mycket framgångsrikt år både för våra spelare och för hela föreningen. Samtidigt så finns det stora ambitioner och möjligheter som ligger och ruvar inför 2018. Men det blir en helt annan historia. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Årets pris gick till Magnus Svensson. Magnus har ett stort hjärta och engagemang både för föreningen och för de lag han är involverad i. Det är också tydligt att hans engagemang har smittat både ledare och fotbollsspelare till både framgångar och fotbollsglädje. Magnus var en populär mottagare och fick ta emot både publikens jubel och pris för sitt engagemang. Prisutdelare var Björn Olsson. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Sveriges billigaste tryckpriser! MED PRISGARANTI!

espressotryck.se NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

31


VÅRA KYRKOR

Så otroligt stort

Annelen Nilsson

D

agarna före jul är årets mörkaste dagar. Så åh vad jag har längtat efter ljuset, och just nu lyser stjärnor och ljusstakar upp våra hem. Planeringen är i full gång inför julen,

pepparkakor som ska bakas och kanske några lussekatter, och även hemmagjort julgodis. Några julfester är inbokade och några julpaket ska köpas in. Så full rusch med andra ord.

Speciellt för alla barnen så handlar advent

om att julen är snart här, ja varje gång en lucka ska öppnas i adventskalendern så finns det en förväntan att julen närmar sig dag för dag.

Men du kanske också finns som bara vill

slippa all uppståndelse och vill ta det lugnt och låta julfriden infinna sig. Så viktigt, något som vi alla behöver ta till oss.

Advent betyder ju ankomst, något som

Med önskan om en härlig advents- och julhelg & Guds välsignelse!

kommer, något som är på väg. I Gamla testamentet kan vi läsa gång på gång om löftet om att någon ska komma som ska göra att Gud och människa kan ha nära gemenskap igen. Profeterna bar budskap om det flera århundraden innan, de berättar om barnet som ska födas i Betlehem. Det är så otroligt stort!

Annelen

Adventstiden är alltså ett firande både av att Jesus en gång har kommit hit till jorden, dött, uppstått och lever igen men också en uppmaning till dig och mig att vara redo. Han som en gång kom till jorden ska komma igen. Låt adventstiden få vara en tid att på nytt åter upptäcka hur stort det Jesus gjort för oss verkligen är.

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Ons. 6/12 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Tor. 7/12 14.00 Mässa på Rönnebacken & Lindhem. 17.00 Studiecirkel om Luther, fh.

Ons. 20/12 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

32

Visseltofta Ons. 13/12 17.00 Luciagudstjänst, Eriksson. Barn från Visseltofta, Bengt Almfjord m.fl. Sön. 17/12 3 i advent 10.00 Högmässa, Eriksson

Glöm inte att anmäla dig till

jul i gemenskap

Julafton kl. 11.00 -14.45 Tillsammans firar vi en del av julaftonen i Osby kyrka och församlingshem. Välkomna till ett traditionellt och enkelt firande med andakt, jullunch, sånger, pyssel och lekar.

Mån. 11/12 10.00 Måndagsträff, Ekebo. Ons. 13/12 19.00 Luciagudstjänst, Eriksson. Ungdomskören, Diskanten, Mixturen, Bernt-Ove Kroon & Bengt Almfjord.

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Sön. 17/12 3 i advent 16.00 Julkonsert, Eriksson. Kyrkokören, ungdomskören & barnkörerna Diskanten & Mixturen, Bernt-Ove Kroon & Bengt Almfjord. Mats Lindskog -elbas, Iréne Jönsson & Ylva Palmgren -presentatörer, bildprojektioner. Kollekt till Svenska kyrkans internationella.

Sön. 10/12 2 i advent 10.00 Högmässa med dop, Eriksson.

Anm. till past. exp. 0479–524500 senast 15/12 Fre 15/12 Internationella gruppen finns på torget i Osby under förmiddagen och säljer hembakat/lagat till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete - JULKAMPANJEN.

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Visseltofta Loshult

Loshult Ons 6/12 14.00 Adventssamling i Hököns fritidsgård. Eriksson. Tor. 7/12 14.00 Adventssamling i Missionsgården. Eriksson. Sön. 10/12 2 i advent 16.00 Adventsgudstjänst med Lucia, Hansson. Ons. 13/12 17.30 Lucia i Hemgården med församlingens barngrupper. Lör. 16/12 16.00 Julkonsert, Eriksson. "Vi sjunger in julen" Församlingens körer, Thony Lindh, Sven Jeppsson m.fl. solister och musiker från körerna. Kollekt till Mentormammaprojekt i Afrika. Kyrkskjuts: Bengt, 0479-30173.

producerad av espresso reklam


Detta händer i våra församlingar

Knislinge

Kviinge

Gryt

MÄSSA MED BISKOP TYRBERG

KNISLINGE Torsd 7 dec 19.00 Mässa m biskop Johan Tyrberg. Fikamingel från 18.30.

KVIINGE Sönd 10 dec – Andra advent 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

Lörd 9 dec 16.00 Konsert med Kristianstads hemvärns musikkår.

Sönd 17 dec – Tredje advent 16.00 Sånggudstjänst i advent & jultid med Tribute Gospel Choir. Peter KogGOSPELKÖREN TRIBUTE Tribute Gospel Choir ler. Barnsamlingar. Efteråt julgröt och 3:e advent skinksmörgås i församlingshemmet. (årets elever på gospellinjen på Glimåkra fhs) kommer till Julafton 24 dec Kviinge kyrka kl 16 sönd 17 dec 11.00 Julkrubbegudstjänst, med till vår årliga sånggudstjänst barnkören Joy. Barnen hjälper till vid i advent- och jultid. Efteråt julgröt och skinksmörgås i julkrubban. Fredrik Carlsson. församlingshemmet. Juldagen 25 dec JUL I GEMENSKAP 11.00 Festhögmässa, Peter Kogler. Kören Praise. Barnsamlingar. Fira jul tillsammans i god gemenskap i Knislinge församlingshem på julafton kl 13. Jullunch, julsånger, kaffe & lotterier. Avslutas LUCIAMÄSSA 13 dec med julbönen kl 16 i Knislinge kyrka. Anmäl helst före 18 dec till expeditionen. Frågor – kontakta Bodil Hansson 072-7177035. Kl 19 i Knislinge kyrka. Telefon exp: 044-67980 Luciatåg med konfirmander och Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge ungdomar från E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se ungdomsgruppen. www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

Sönd 10 dec – Andra advent 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Onsd 13 dec 19.00 Lucia-mässa, Carlsson & Kogler, Luciatåg med ungdomar. Sönd 17 dec – Tredje advent 11.00 Högmässa (Obs tiden), Peter Kogler. Efteråt grötfika med julgemenskap i Hjärsås lilla missionshus Julafton 24 dec 16.00 Julbön, Peter Kogler. Sång. 23.00 Midnattsmässa, Fredrik Carlsson. Sång. Juldagen 25 dec 07.00 Julotta, Peter Kogler.

Detta händer i pastoratet

Glimåkra

Torsdagen den 7 dec kommer biskop Johan Tyrberg på besök. På kvällen kl 19 leder han mässa i Knislinge kyrka, med efterföljande samtal med ungdomar. Till den är alla välkomna! Fikamingel innan från 18.30.

Hjärsås

Onsdag 6 december 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Spagettikyrka i Sibbhults fh. Se ruta! Torsdag 7 december 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra. 14.00 Öppet hus i Glimåkra fh. Se ruta!   Lördag 9 december 10.00 Stickcafé i Sibbhults fh. 15.00 Dopgudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson.   Söndag 10 december, 2 i advent 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, C Frostensson. Sång av Vira Malmberg. Kyrkkaffe. 17.00 Luciagudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson. Julavslutning för barngrupperna. Kyrkfika.   Tisdag 12 december 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Terminsavslutning.  

Onsdag 13 december 8.00 Folkhögskolans lucia i Glimåkra k:a. 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra. Torsdag 14 december 11.00 Julandakt på Skogsbrynet. Sång av Rolf Liljenberg. 14.00 Julandakt på Solglimman. Sång av Rolf Liljenberg.   Söndag 17 december, 3 i advent 10.00 Gudstjänst i Hjärsås k:a, K Hallqvist. Kyrkkaffe. 18.00 Julstämning med Schaffer, Wittje och Ehde i Glimåkra k:a, A Thorsén. Se ruta!   Onsdag 20 december Expeditionerna stängda p.g.a personalsamling.

Telefon exp: 044-34 60 00

Drop in från kl 17.00 Vi äter spagetti och köttfärssås tillsammans kl 17.30. Pyssel för barn och samtalshörna för vuxna. Kvällen avslutas med en enkel andakt i kyrkan.

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Spagettikyrka i Sibbhults församlingshem

onsdag 6 december kl 17.30

Sibbhult

ÖPPET HUS i Glimåkra församlingshem torsdag 7 december kl 14.00. Sånger i advents- och jultid med Hanna La Fleur och Anders Andersson. Lotteri med fina vinster till förmån för det diakonala arbetet i pastoratet. Julkaffe och hembakat. Foto: Carl-Gustav Ljunggren

JULSTÄMNING med Janne Schaffer, Bengt Wittje och John Ehde

i Glimåkra kyrka söndag 17 december kl. 18.00 Insläpp kl 17.00 Entré: 100 kr. Förköp: Glimåkra Blomsterhandel, Glimåkra spelhörna, Coop Sibbhult, Systrarnas Spel & Sånt, Knislinge. Sponsras av Sparbanken Göinge.

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

33


AKTUELLT

Julmarknad i Killeberg Lördagen den 9 december är det dags för julmarknad i Killeberg. I år är det femårsjubileum för marknaden som brukar vara välbesökt. Välkommen att delta i olika aktiviteter, shopping,

julstämning, mat och fika kl. 10-16. En del av utbudet ni finner på marknaden är ponnyridning för barn, hantverk och design – av både ”gamla” och nya utställare, fikaservering med kaffe, kakor och sillamackor,

korvgrillning och vedugnsbakade pizzor. Det blir också ett lotteri där överskottet går till välgörenhet. Förra årets överskott gick till Lindhem i Osby. Varmt välkomna!

B

andet Dönaberga berättar sin historia från de första åren fram till idag med musik, anekdoter och bilder. I våras mottog Bandet Dönaberga Östra Gö-

inge Kommuns kulturpris, ett välförtjänt tack och en hyllning för fyra decenniers tjänst i musikens och kulturens tecken. Bandet bildades i Immeln/ Dönaberga under namnet Anton & Dönabergapojkarna i början på 1980-talet. Medlemmar, som fortfarande är med i bandet, var Mats Hennig, Ingemar Nilsson och Anders Anton Påhlsson. Gemensamt intresse för amerikansk och irländsk folkmusik förde dem samman. Fortfarande är det folkmusiken, framförallt den irländska som utgör bandets repertoar, numer med egna svenska texter till de traditionella låtarna.

Har inspirerat många

Bandet har genom åren inspirerat många andra att ta upp den irländska musiken, bl.a. Smen´s Baglomma. Genom åren har bandet vuxit. I mitten på 1990-talet kom basisten Pelle Jansson med, några år senare Mauritz Bondesson på fiol. Bandet spelar varje år på Musik vid Immeln, en tradition som faktiskt grundats av bandet själva.

Från Irland till Göinge

- 35 år med dönamitmusik 34

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Fredagen den 8:e december intar Ban-

det Dönaberga Kulturhuset i Broby med en retrospektiv konsert med låtar från bandets barndom fram till idag. Arrangör är Östra Göinge Riksteaterförening. producerad av espresso reklam


• •

En av våra många nöjda annonsörer!

”Folk har ringt nästan dagligen och bokat julbord sedan vi hade annonsen hos er senast. Det är kul med tanke på att vi inte har lagt ut det någon annanstans än på vår hemsida och Facebook.” Sylvia Devnell Broby Gästgivaregård

JULMARKNAD i KILLEBERG

Hantverk, design, korvgrillning, Lördag Lördagsillamackor, och Söndag vedugnsbakad pizza, 9 december fikaservering, ponnyridning, och mycket mer. Kl: 10-16 12-13 lotteri december

Brunnsgatan 12. Följ skyltar.

Välkomna!

Kl: 10-15

Brunnsgatan 12. Följ skyltar. Hantverk, design, korvgrillning, ål, sillamackor, fikaservering, lotteri och mycket mer.

FILIPPOS & ÖPPNA HJÄRTAT Välkomna!

Fira jul tillsammans i god gemenskap När? 24 december kl. 13.00 Var? Knislinge församlingshem Hur? Jullunch, julsånger, kaffe, lotteri Avslutande julbön i kyrkan kl. 16.00 Församlingen bjuder på maten

Anmäl gärna före 18 december på tel: 044-679 80 måndag, tisdag och torsdag kl 08:30-12.

• • •

Kan du hjälpa till eller har frågor? Kontakta Bodil Hansson tel: 072-717 70 35

Vi stöder Barnmissionens hjälparbete runt om i världen.

SECOND HAND

Filippos Öppna hjärtat i Osby Industrigatan 8 B, 283 50 Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors: 15–18, lör: 10–14

www.oppnahjartat.se

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

35


SIMONTORP

När tågen kom till byn I nordöstra Skånes skogsmarker fanns stora

Historia från Simontorp

Anders Blidberg

D

et går knappast att överskatta hur viktig utbyggnaden av järnvägen i slutet av 1880-talet var för Sveriges utveckling. Fram till denna tid fanns endast några få städer samt några marknadsplatser vid de större landsvägarnas knutpunkter. Nästan varje station längs spåren växte till nya samhällen, köpingar eller rent av städer med affärer, industrier och skolor. I nordöstra Skåne började allt på ett stormöte i Kristianstad den 13 oktober 1883.

naturtillgångar i form av timmer och sten, men de hopplöst usla transportmöjligheterna gjorde dessa svåra att exploatera. För att underlätta transporterna och utveckla verksamheten diskuterades länge möjligheten att bygga en järnväg. Redan på 1850-talet var de första ångloken igång i Sverige och bygget av stambanan med de nya järnvägssamhällena Hässleholm, Hästveda, Osby och Älmhult under 1860-talet gav säkert inspiration. 1865 invigdes även linjen till Kristianstad, men att bygga järnväg genom ödemarkerna i nordost dröjde. 1876 tog Hjärsås kommun upp frågan men förslaget röstades ner. Initiativet kom slutligen från en grupp intressenter som lördagen den 13 oktober 1883 samlades till ett välbesökt möte i Kristianstad. Där beslutade man om att försöka bygga en järnväg och en interimsstyrelse bildades och fick i uppdrag att söka nödvändiga tillstånd.

År 1884 började man sälja aktierna till

Kristianstad-Immelns Jernvegs Aktiebolag. Man ansåg sig behöva 703 500 kr och sålde aktier för 100 kr styck. Den 3 december 1885 invigdes järnvägen och redan våren 1886 var linjen förlängd till Sibbhult. Slutligen nådde man stambanan i Älmhult 1909. Invigningen av sträckan Sibbhult-Glimåkra 30 augusti 1886 hölls i Glimåkra kyrka och den lokala dikterskan Blinda Bengta hade skrivit en sång för tillfället: ”O, Herre Gud välsigna den nya vägen så, att allas gagn och glädje han framgent bliva må. Från olycksfall och faror beskydda en och var, som där i redig avsikt arbetar eller far.” När väl möjligheten att transportera stenen från brotten fanns gick exploateringen explosionsartat. Efterfrågan på den svarta graniten var stor. Det började i Jedenryd

där brottet öppnades den 23 mars 1890 och två dagar senare i Brännskulla. Från hela Sverige kom hundratals arbetare för att arbeta i bergen.

Samma år som järnvägen invigdes sattes ång-

båten ”Framåt” i trafik på sjön Immeln av företaget Immelns Ångslup AB och på så sätt fick de tidigare otillgängliga orterna runt sjön bra kommunikationer. Hamnar fanns i Nyteboda, Björkhult, Skärsnäs, Breanäs, Mjönäs, Ebbarp, Ranvik, Rörvik, Skvalparviken och i det nya samhället Immeln. Båten körde passagerare och drog timmer och sten på pråmar. Runt 1910 ersattes Framåt av båten Svea som var i drift till mitten av 1920-talet.

En av de ivrigaste järnvägsförespråkarna

i trakten var landstingsmannen Anders Brynolf Nilsson i Sibbhult. Han var i många år direktör för järnvägsbolagets styrelse och var framsynt nog att främja olika entreprenörer att starta företag för att ta tillvara traktens råvaror på bästa sätt. Träskofabriken i Immeln och glasbruken i Sibbhult och Glimåkra är några exempel på stora industrier som etablerades tack vara järnvägen. Glasugnarna slukade mängder av ved och det var därför lämpligt att anlägga glasbruk i dessa trakter. Text: Anders Blidberg Bild: Simontorps gårdsarkiv

Aktiebrev på järnvägen Kristianstad-Immeln tecknat av författarens farfars farfar Ola Svensson

BLI Medlem! mp.se/bli-medlem

sms:a 72 980 och skriv “mpmedlem” följt av ditt personnummer och din e-post, sms:et kostar medlemsavgiften 100:Osby: 076-8215965, margaret.engdahl@mp.se

36

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

Östra Göinge: 076-5596421, ulf.holmen@mp.se

producerad av espresso reklam


AKTUELLT En av våra många nöjda annonsörer!

HANDELSBANKENS FONDER + 4 000 ÖVRIGA

”Jag har fått bra respons på artikeln. Alla tycker att budskapet har kommit fram så jag är jättenöjd.”

I SNITT 40 % BILLIGARE

Christofer Aronsson Aronssons måleri

www.skfs.nu info@skfs.nu

UTFÖRSÄLJNING I MARKLUNDASKOLAN LÖRDAGEN DEN 9 december KL. 10-14

nnar för Vattenbru ch hushåll o k u r b t n la

50% RABATT PÅ ALLT Vi har även öppet på Industrigatan 8 B mellan 10 och 14. OBS! INGEN REA i butiken på industrigatan!!

Ring och boka nu!

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

Second Hand Varmt välkomna!

Julklappstips! Playstation 4 PRO 1TB

Playstation Slim 500GB

Pris Nu 3990:-

SONY BRAVIA 55XE9005B

Pris Nu 2990:Upptäck 4K HDR-underhållning på en ny nivå med kraften i 4K HDR Processor X1™ och den vidareutvecklade X-tended Dynamic Range PRO-tekniken som ger suverän kontrast, detaljrikedom och skärpa. Allt i en snygg och smäcker modell med elegant aluminiumfinish.

Doro 8040

Pris Nu 11490:-

(Finns även 65” Pris 17990:- ord:22990:-)

Retro Bluetooth högtalare med uppladdningsbart batteri och hela 100W

Pris Nu 1990:-

Samsung Q-LED 55Q7FAMT EN SMARTPHONE UPPGRADERAD MED ENKELHET! Med Doro 8040 behöver du inte oroa dig för komplicerade val. Utför alla handlingar med en ny, mer logisk navigering som också håller reda på de funktioner du använder oftast. Svep upp för att få fler kommandon och appar, svep till vänster för snabbfunktioner och meddelanden.

Älmhult Måndag - Fredag: 10-18 0763-20 18 23 Danska vägen 9, Älmhult (Gamla jiro cykels lokal)

Knislinge mån, tis, tor, fre: 14-17 lördag 10-14 044-41295

Pris NU 2490:-

ORD 2790:.

• Q Color – med Quantum Dot-teknik som klarar att åter ge 100 % färgvolym enligt CIELAB. • Q HDR 1500/2000 – med så kraftfull ljusstyrka får du fantastisk dynamik oavsett hur ljust du har i rummet. • Q Viewing angle – med QLED får alla i soffan fantastisk bild, utan störande färgförskjutningar eller kontrastbortfall.

Pris Nu 15990:-

Erbjudandet gäller tom. 2017-12-23 eller så långt lagret räcker!

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

37


MAT & DRYCK

Skånska Pepparkakor - Skånsk Klassiker

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

30 st

Gör så här:

2 dl ljus sirap

Koka upp sirap, farinsocker och socker. Tillsätt smöret och låt det smälta.

½ dl farinsocker

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

1 dl socker 75 g smör 2 msk mald kanel 1 tsk mald kryddnejlika 1 tsk mald ingefära 1 ägg 1 äggula 1 dl grädde

Lägg alla kryddor i en stålbunke. Häll i blandningen med det smälta smöret. Vispa ihop ägg, äggula och grädde och rör ner i bunken. Låt stå tills det kallnar, rör då och då. Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner det i bunken med den avsvalnade smeten. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av visp eller för hand. Låt degen vila övertäckt i kylskåp över natten.

1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till rullar 6-7 cm tjocka. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor.

1 ½ tsk bakpulver

Lägg glest på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt ugnen ca 10 minuter.

9-10 vetemjöl, special

Lite historia om Julmust V

i dricker 50 miljoner liter julmust i december varje år och nedan får Du historien om denna älskade dryck. I början av 1900- talet vill fabrikör Ro-

bert Roberts i Örebro, skapa ett alternativ till öl och brännvin. Allt sker under sonen Harrys vistelse i Berlin, dit fadern har skickat sonen för att studera kemi. Där skapar Harry sin egen samling av recept, varav ett ska bli ett stycke svensk dryckeshistoria. Efter flera års laborerande forskar Harry fram den svarta brygd, som liknar svagdricka till utseendet, men har en helt annan smak. Den berömda julmusten... Julmust står för ungefär 50% av den totala läskmarknaden i december, och 75 % av den totala mustförsäljningen under ett helt år. När det gäller leverans av essens, står Roberts Fabriker för 98 % i Sverige. Det finns någonstans mellan 30 och 40 olika tillverkare av julmust i Sverige, beroende på hur man räknar. Det förekommer också högst lokala varianter i mycket små upplagor. Ett par matjättar levererar också sina egna märken till jul och påsk.

Försäljningen av julmust gör att Coca-Cola

tappar ordentligt med mark i Sverige i december varje år. Man har därför försökt utmana julmustförsäljningen på olika sätt genom åren. Det är slående hur nära Coca-Colas reklam gärna

38

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

lägger sig julmustens, när det gäller attribut och formspråk. Man har också försökt med tuffare metoder. Tidn ingen Expressen (13 dec 2010) citerar ett grävande reportage i magasinet Filter och skriver:

Magasinet Filter skildrar hur dryckesim-

periet inleder en massiv marknadsföringskampanj för att lansera Coca-Cola som juldryck och hur Örebroföretaget stod emot angreppet. Coca-Cola såg hur deras försäljning i Sverige halverades varje år i december, något som inte skedde i andra länder. 1999 fördubblade de sin reklambudget i Sverige och satsade 5 miljoner kronor på att profilera sig som en klassisk juldryck. Kampanjen forsatte i flera år, men julmustens ställning lät sig inte rubbas. Till slut bytte Coca Cola taktik, skriver Filter. De vände sig till Roberts Fabriker och bad att få köpa mustextrakt. Det blev affär och samma år, 2004, lanserade Coca-Cola sina egen julmust Bjäre, baserad på Roberts recept. Men colamusten blev ingen succé. De intensiva försöken att lansera Coca Cola som juldryck pågår fortfarande. Men julmusttillverkarna tycks ta det med ro.

Servering: Skånska pepparkakor serveras med smör och mjölk.

Avslutningsvis kan det nämnas att det finns ett

försiktigt intresse för julmust i våra grannländer, och en del export sker till olika svenskkolonier och bygder runt om världen, som t.ex. USA. Familjen Roberts har också noterat att många nya svenskar tagit drycken till sitt hjärta. Källor: Roberts Fabriker och Anna Carlstedts bok ”Julmust: historia, hemligheter, hajp” (2015)

producerad av espresso reklam


KULTUR En av våra många nöjda annonsörer!

”Jag har fått många nya kunder tack vare min annons i Allt om Osby” Kerstin Svensson Sibbarps Gård & Hantverk

Nyår med Tranan

Tycker ni att Nyår är stressig och svår att planera? Ta det lite lugnare och låt oss på Tranan sköta alla förberedelser av maten till er nyårsmiddag. Ni hämtar maten på Tranan, samtidigt får ni instruktioner om hur ni lägger den sista touchen på middagen. På så vis kan ni vara med hela kvällen och vara den perfekta värden.

Grevinnan Förrätt

Skagen serverat med brioche Dryckesförslag: Tegernseerhof Grüner Veltiner (4616)

Stort sortiment med garner och tillbehör! STORSÄLJARE Step sockgarn

Varmrätt

Kalventrecote med vitlöksfrästa champinjoner, långbakad morot, potatiskaka, bearnaisesås & madeirasky Dryckesförslag: Lleiroso (79366)

Dessert

Hallonmousse med chokladkräm & knäckflarn Dryckesförslag: Las Moras Late harvest (74077)

120 kr/nystan

335:-/person

GARN ULRIKA 100%superwash ull

GARN snuggly snowflake chunky

Pris 33 kr

Sibbarps Gård & Hantverk – En annorlunda butik på landet på vägen mellan Osby och Hästveda • Öppettider Må-To 13-18

Telefon 0451-370 95, 0451-370 96 • www.sibbarpsgard.se

Betjänten Förrätt

Svampbruschetta med Tryffelcreme & Parmesanchips Dryckesförslag: Musella (2393)

Varmrätt

Majskycklingbröst med citronrostade rotfrukter, gräddkokt savoykål smaksatt med getost samt friterad svartkål Dryckesförslag: Irony (6694)

Dessert

Äppelkaka serveras med mynta, browniecrust & vaniljsås Dryckesförslag: Brännland Iscider (2918)

Socialdemokraterna i Östra Göinge bjuder in till julmöte!

12 december 18:30 i Folkets Hus i Värestorp • Aktuella frågor, • Valprogram, • Nomineringar till riksdagen och region Skåne Vi bjuder på Julgröt, Skinkmacka och julmust Alla välkomna, även nya medlemmar! Anders Bengtsson, Ordförande 0709-536013

295:-/person

Tigern (Barnmeny) Förrätt

Gratinerad ost och skinkbagel

Varmrätt

Färsbiffar med klyftpotatis och gräddsås & lingon

Dessert

Fruktspett med chockladdipsås

145:-/person Varmt välkomna med bokning på tel. 0708-769239 eller martin@malmbergsgastro.se Sista beställningsdag 22/12 Avhämtning sker Nyårsafton på restaurang Tranan mellan 12.00-15.00 OBS. Avhämtning sker i bokat reservationsnamn

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

39


Cajsa

KORSORD BELÄGGNING KAPACITET

UTFRÅGNING

Ebba INGENJÖRSKONST

KALORIFATTIGA

SES MED VE

PASSA IHOP MED I KÄTTE KLAGOMÅL

SVAR

BLEV FÖRBISEDD

MOT MITTEN

KLÄNNING AVVIKANDE MORTENSEN NÖJESSYSSLA

HIERARKI

BUMS BARRVÄXT PÅ GRÖNKULLA BIORGAN PÅ SJÄLS- FOLKTOM FRID PLATS

TAGGAD

HAR KOLL PÅ RÄTT OCH FEL

FÖLJER EFTER

ATOLLEN

SES I TÅG

PUDER KAN MAN GÅ I FÖR NÅGON

I DET FRIA

KÄRLEKS- KOMMER SIST FULLT

SKORV

DRAR INTE JÄMNT

MAN KAN GE BETALT FÖR GAMMAL TIME-OUT

UNDERHÅLLA

DYNASTI

FÖRE UPPREPNING RÖRA RUNT OKUVLIG

LITET DJUR KARNEVALSTAD

SAKNAR KUNGEN MATFISK CEREMONI HANS OCH GRETA

MEDDELANDE GODISSORT

PÅ SJUKHUS

FIX IDÉ

HAMSTER

SILVER

AVKOK KOMMA ÅT

PÅ LÄKTARE DÖDEN

PÅHITT

BEGE SIG

Vinn 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 13 december vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@alltomosby.se Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 21 den 20 december och den rätta lösningen publiceras på hemsidan samtidigt. Namn………………………............................................................................................................……………… Adress…………………………….............................................................. Tfn/mail………………..............................................…………………………

Svar på korsordet i Allt om nr 18

Och vinnaren är... Rätt svar: ZLATAN LIGGER I LÄ

SVAJIGT I TOPPEN

Vinnare: Jan Ringius i Osby. Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten. Vill du se hela lösningen på krysset, gå in på vår hemsida: www.alltomosby.se

40

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Super-Snabba Guld-Fia

"Fast man är liten är man minst lika viktig som en stor."

D

et står Nalle Puh fast vid, men också jag. Efter att ännu en termin fått hänga med barnen på Korsdraget så har jag verkligen insett vilken skillnad vi kan göra tillsammans. Mitt namn är Super-Snabba Guld-Fia och jag är en superhjälte. Jag vet inte om ni minns

mig från mitt reportage i tidningen tidigare i år, då jag tillsammans med barnen i Hallen samlade in pengar till en massa djur som sedan skänktes till fattiga familjer utomlands.

I höst har vi samlat in pengar till hela 15 stycken julklappar som innan jul ska delas ut

till barn i Ukraina. För oss är det kanske inte saker som står högst upp på vår önskelista, men för dem är en tandborste, ett par vantar eller en handduk, en fin och välbehövlig gåva.

Nu innan jul matas vi av erbjudanden, extrapriser som vi inte kan vara utan och af-

färerna lockar oss ständigt till köp. Att mitt i allt detta få se barn hjälpa andra barn, ge istället för att få och tillsammans göra den här världen lite ljusare, är något mycket fint i mina superhjälteögon i alla fall. Kanske är det något vi alla kan ta lärdom av, att bli lite mer som barnen.

Så jag skulle bara vilja säga ett stort tack till alla barn och ledare på Korsdraget

som antog mitt uppdrag. Tillsammans har vi gjort julen lite roligare för 15 stycken barn. Vill även ge ett tack till Skandinaviska Barnmissionen som kommer köra ner och leverera dessa klappar tryggt och säkert. Till sist, från mig till dig, en riktigt god jul!

Decemberdanser Mats Bergmans Söndag 10/12

Kl. 17:00-21:00 Entré 170:- inkl. fika Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

Julklapp Blender

Vi har den pe rfekta j ulklappen till den som har allt! Presentkort på valf ri summa .

Lördag 16/12 kl. 20.00 - 00.00 Entré: 200:-

Sälj s fram till den 21 December

© Inter IKEA Systems B.V. 2017

/ granadalonsboda

JULBORD 299 kr Vårt julbord står framdukat 4–17 december, måndag t.o.m torsdag från kl 18.00 till 21.00. Priset gäller för en vuxen exkl. dryck. Barn upp till 12 år: 99 kr. Boka på 0476-64 12 00, ikeahotell.eat@ikea.com www.IKEAhotell.se

IKEA Hotell ®

W

W

W

.S

TO

RA

H

OT

EL

LE

TO

SB

Y.

CO

M

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

41


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

LÖNSBODA SIMHALL 45 ÅR

Osby Bibliotek

I december 1972 invigdes den nya simhallen i Lönsboda. Kom och fira 45-årsjubileet med oss!

Språkcafe på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00

Tisdag 12/12 bjuder vi alla morgonsimmare på frukost l Onsdag 13/12 så badar alla till 1972 års badpriser, 3:- för vuxna och 1:- för barn. Vi bjuder alla besökare på fika. l Torsdag 14/12 så bjuder vi på aufguss i bastun (tysk bastutradition med eteriska oljor) l Fredag15/12 har vi öppet mellan 06.00-09.00 och 14.00-17.00 (kassan till 16.00). Klockan 19.00 har vi LUCIA i samarbete med Bulten och Lions Club Lönsboda. l

Läxhjälp på biblioteket i Osby varje måndag (terminstid)15.30-17.30 Stickcafé på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00 Temasagostund för barn 4-5 år på Osby bibliotek fredag 19/12 9.30-10.00 Tema: Vintersagor Pytteträff 18-36 månader på Osby bibliotek torsdag 7/12 10.00-10.30 Konsumentstöd på biblioteket i Osby torsdag 7/12 13.00-16.00 Decembermys på biblioteket i Osby fredag 8/12 17.00-21.00

Hjärtligt välkomna! Kultur och Fritid bjuder in till medborgardialog i Lönsboda

Decembermys På Osby bibliotek 8 december, 17.00-21.00

Kom och gör din röst hörd

Medborgarhuset 14 december

 Sagostund för barn 3-5 år kl 17.30  Vågar du lyssna? Ruggiga historier Berättargruppen Ägir kl 18 för stora och små  Lögn eller sanning? Tre lögnaktiga och tre sanna berättelser. Publiken bedömer. Berättargruppen Ägir kl 19.30 för stora och små  Pepparkaksbak och julpyssel för alla barn  Hantverksutställningar  Workshops; blomdekorationer, virkning, tovning  Glögg och pepparkakor

PULSEN 18.00 7december Osbyungdomar på scenen!

Mer information om dagen finner du på www.osby.se

AMATÖRKONST Utställning pågår i Osby Konsthall

Publik i alla åldrar är välkomna! Fri entré!

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se Fritidsgården Pulsen, Osby. 0709318244


KULTUR

Strålande Jul i Lönsboda U

pplev äkta julkänsla med Nöjeskompaniet i Örkeneds kyrka

den 17/12 kl. 17:00. Konserten varar ca 1 timme och har ett innehåll som orkestermedlemmarna själva känner väldigt starkt för. Det blir traditionella jullåtar men även en och annan låt som inte specifikt hör julen till men som ändå bara måste vara med.

Biljettpris: 230 kr Insläpp en timme före konserten Frendo Lönsboda 0479-203 00 Nöjeskompaniet 0454-52057 www.nojeskompaniet.se Varmt välkomna!

Nöjeskompaniet Julkonsert

Strålande Jul 17/12 klockan17:00

Örkeneds kyrka, Lönsboda Frendo Lönsboda 0479-203 00 Nöjeskompaniet 0454-52057 www.nojeskompaniet.se • Biljettpris: 230kr • Insläpp en timme före konserten

Varmt välkomna!

Julbord Lördagarna 9 & 16 De ce mbe r. För större sällskap/ företag erbj uds  även övriga dagar. Boka på 0 4 79- 162 22 alt. info@storahotelle tosby .com

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

43


Du behöver e-legitimation/bank-id

Skolvalet gör du på Osby kommuns hemsida www.osby.se, där du behöver ha e-legitimation/bank-id, för att säkerställa din identitet. Det är i samma system som ansökan till förskola och fritidshem. Kontakta din bank eller Skatteverket för att skaffa e-legitimation/ bank-id.

Skolvalet görs av en vårdnadshavare.

Om barnet har två vårdnadshavare måste den andra vårdnadshavaren bekräfta skolvalet via kommunens hemsida.

Antagningsprinciper Barn & skola

Skolvalet i Osby kommun blir digitalt Inför skolvalet 2018 inför Osby kommun ett digitalt skolval. Det digitala valet innebär bland annat att handläggning blir effektivare och enklare.

Välkommen att välja grundskola

Du som är vårdnadshavare till barn i Osby kommun som börjar förskoleklass hösttermi-

nen 2018 ska göra det digitala skolvalet. Valet kommer göras under perioden 23 januari - 13 februari 2018.

Osby kommun placerar eleverna, så långt det är möjligt, enligt vårdnadshavarnas önskemål. Om antalet sökande till en skola är fler än antalet platser görs urval utifrån upptagningsområde. Mer information om Osby kommuns skolors upptagningsområde skickas till berörda vårdnadshavare via brev i januari 2018.

Placeringsbesked

Besked om placering skickas ut under vecka 11.

Praktisk hjälp

Har ni frågor eller saknar tillgång till e-legitimation så kontakta barnochskola@osby.se eller Osby kommuns växel 0479-52 80 00, Barn och skola. Gun Oredsson och Tero Lamminsaari är redo att besöka kommunens 77-åringar.

Den nya modellen har precis som tidigare

Vård & omsorg

Uppsökande verksamhet besöker 77-åringar Osby kommuns vård- och omsorgsverksamhet höjer nu åldern för besöken i uppsökande verksamhet för seniorer. Från och med 2018 ändras åldern från 75 till 77 år. Anledningen är att en gemensam modell införs i Nordöstra Skånes kommuner, tillsammans med Högskolan i Kristianstad.

44

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

målet att ge individuellt anpassade rekommendationer och förslag för att främja hälsa, välbefinnande och oberoende. Genom att stärka seniorers vilja och förmåga kan seniorer få stöd att bibehålla och kanske till och med förbättra sin vardag och hälsa. Informationen som framkommer under besöket kan även vara värdefull för kommunens planering av insatser och resurser. Alla hemmaboende seniorer som är folkbokförda i Osby kommun kommer att få hem en inbjudan för besöket. Tero, Vildana och Gun som arbetar i Osby kommuns hemsjukvård ser fram emot att träffa kommunens 77-åringar under 2018. Vi kommer även med olika intervall att utföra fler uppföljande besök hos seniorer i kommunen framöver.

Håll utkik efter vår inbjudan! Om du redan

haft besök hoppas vi att mötet var positivt för dig. Under besöket kommer vi att erbjuda dig att kolla blodtryck och ta ett tum-EKG.

Vi ses! Gun, Vildana och Tero

producerad av espresso reklam


Lyckad satsning på 4-fackssystem gör det möjligt att sänka renhållningstaxan.

Vid införandet av 4-fackssystemet 2016, var ett av målen att minska det brännbara avfallet, vilket också påverkar taxan positivt. Det kommunala renhållningsbolaget ÖGRAB ser att volymerna minskat med drygt 20 procent för villor och fritidshus, plus att kostnader för administration har sjunkit tack vare att antalet taxor har minskat från 15 olika varianter ner till 1 för villor och 1 för fritidshus. Därför blir det en sänkning av taxan 2018 med 344 kr för villor, och 156 kr för fritidshusen.

Förslag till återbetalning

ÖGRAB bedömer att det finns ett utrymme för en återbetalning med 10 % av renhållningsavgiften 2017, för villor och fritidsabonnenter. Detta innebär att villabonnenter får tillbaka 290 kr, och fritidsabonnenten får 211 kr inklusive moms.

Samhällsbyggnad

Sänkt renhållningstaxa 2018 Renhållningstaxan i Osby kommun sänks från och med 2018 och dessutom föreslås en återbetalning med 10 procent av renhållningsavgiften för 2017.

Ett beslut om eventuell återbetalning måste dock fattas senast under december månad utifrån bokföringstekniska förutsättningar. Den eventuella återbetalningen regleras på abonnentens nästkommande faktura, vilket innebär att majoriteten får sin återbetalning under 2018.

Det var Sara Nilsson, som arbetar på en av LSS gruppbostäder och som tidigare arbetat i klädbutik, som kom med idén om att man inom LSS kunde göra en egen modevisning. Alla boende och daglig verksamhet nappade genast och samtliga fick vara delaktiga på olika vis. 15 killar och tjejer gick modevisning och

några uppträdde och dansade. Husbandet Ambo Singers spelade och sjöng. Andra stod för bakning eller försäljning av fika och lotter. Vinsten av försäljningen går till brukarna inom LSS för att göra en kul aktivitet.

Fantastisk show

Lokalen på Pulsen var sprängfylld av förväntansfulla anhöriga på kvällen den 14 november. Det blev en fantastisk show fylld med sån glädje och värme. Med stort mod vandrade den ena efter den andra stjärnmannekängen ut på scenen och alla mottogs med jublande applåder.

Vård & omsorg

Succéartad modevisning inom LSS Brukare inom LSS bjöd på en bejublad show med modevisning, sång och dans på ett välfyllt Pulsen i Osby i vecka 46.

Arrangemanget var genomförbart tack vare mycket stöd och hjälp från lokala företag och ideella krafter hade det inte varit genomförbart och LSS-verksamheten vill passa på att rikta ett stort tack till alla!

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

45


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Catering

Dörr & fönsterbyte

Gott Liv by Pia

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag. Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Glasmästeri

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Maskin & cykel

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tandläkare

Hälsa

Hushållsmaskiner

ARA STÄD

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se

www.oredssonsel.se

Ring Göran 0727-304 145

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Hälsa & Hudvård

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Tel: 0479-130 48

Reklambyrå

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Rivning/Sanering

Lösningar för tryckt och digital media

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

TV & antenn

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

www.espressoreklam.se

otto.rivare@hotmail.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Välkommen till oss!

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Ditt lokala tryckeri

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

0479-131 30

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0763-201823

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Här kan ditt företag synas! 46

ALLT OM | 6 DECEMBER 2017 | NR 20

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Fastigheter Idyll Gård Strandläge Stor efterfrågan kontakta oss:

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

info@ekeby.cc

www.allbonordica.se Hälsa

Tips Thaimassage Medium Healing Regression Djurkommunikation

Rostfritt

•Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

VVS

Din VVS-firma

Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Smarta solskydd Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Svetsning

Glasmek

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Välkommen till

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

även aktiv utomlands!

i Osby

•Nybyggnation

Foto .se

Mäklarhus AB

Byggservice

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tak Anders Takservice Markaryd Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

Tandläkare Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Kontakta oss på 0479 - 160 07

Fabriksgatan 4, Osby

NR 20 | 6 DECEMBER 2017 | ALLT OM

47


© Inter IKEA Systems B.V. 2017

Julklappstips från IKEA Museum I vår butik hittar du unika klappar till stora och små. Fram till jul har vi nya erbjudanden varje vecka.

4–10 dec

99:–

(ord. pris 129:–)

199:–

AVSIKTLIG bricka

(ord. pris 299:–) EMIL barnstol

11–17 dec 18–23 dec

249:–

(ord. pris 349:–)

IKEA PS klocka

199:– (ord. pris 299:–)

STOCKHOLM skål

79:–

89:–

(ord. pris 119:–) IKEA PS Kontant

IKEAmuseum.com

IKEAgatan 5, Älmhult. Öppet varje dag: 10–18

(ord. pris 99:–) Bölsöflickornas kokbok

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Osby nr. 20 2017  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomosby #osbylucia

Allt om Osby nr. 20 2017  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomosby #osbylucia