Page 1

Nr 15 27/9 – 11/10 2017

BRIO uppåt väggarna Speciellt för inbitna Osbybor Läs mer på sid. 14

Foto: Johnny Billinger


”15 minutes of fame” Andy Warhol myntade uttrycket ”i framtiden kommer alla att få sina 15 minuter i rampljuset”. Vår ambition ligger lite högre än så. Vi satsar på att bygga långa hållbara relationer med våra kunder. Vi erbjuder kunskap, trygghet och effektivitet efter mer än 20 års erfarenhet av framgångsarbete. Hur kan vi hjälpa ert företag att synas? Kika på tidigare uppdrag vi gjort: www.espressoreklam.se

2

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


LEDAREN

Träna dig modig S

om ung var framträdandet och att tala inför folk som ett avgrundsdjupt hål. Inget skrämde mig mer. Ändå är det just detta jag gjort i 35 år. Som officer, som guide, som underhållare eller som föreläsare, ledare eller presentatör. Nu förstår jag varför. Jag har alltid haft en vilja att djävlas med mig själv. En expert inom personlig utveckling skulle ha uttryckt det som att ”han tränar på sitt mod”. Utgångsläget är att vi alla begränsar oss genom

Det handlar om att förflytta positionerna om du vill leva livet fullt ut. Det finns ju så mycket att se, uppleva och lära.

Modet är en mental muskel. Den måste

tränas precis som vilken muskel som helst. Det finns inget annat sätt än att försätta dig i situationer som du gärna undviker. I de allra flesta fall, inser du efteråt att det egentligen inte var något att vara rädd för. Tvärtom så blir du premierad av en positiv känsla. Den känslan är bra att ha med sig nästa gång du tvekar och tvivlet hindrar dig.

att undvika det som skrämmer. Men om du aldrig utmanar dina rädslor så blir det svårt för dig att växa.

johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

SPARA UPP TILL 6.000:Du vet väl att vi finns på nätet också?

På facebook, instagram, twitter och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se

Höstrusk ger myslust!

Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Välkommen hem till värmen! Öppettider:

Nr. 16 - 2017

Annonsbokning: 28 sep Materialdag: 29 sep

Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

Trångt, gott och roligt S

tand-Up kvällarna på Borgen i Osby har gått från test till fest. Konceptet innebär att använda en försökspublik för att läsa av och skruva på de skämt som sen ska användas ”på riktigt”. Håller det på Borgen så håller det på Norra Brunn.

Visst funkar det

Arrangörer är i vanlig ordning Jessica Persson och Lars Magnusson. De bjuder då också in någon mer etablerad och kanske ett par som är på väg in i branschen. Men alla har ett och samma syfte – funkar det? Jo visst funkar det. Konceptet bygger inga höga förväntningar vilket måste vara tacksamt för ett så utsatt yrke. Men när man känner att det håller hela vägen så blir det ett stort kollektivt leende.

Jörgen gästade

Kvällen har blivit mycket populär och säljer slut varje gång. Det innebär ca 100 personer som valt att trängas, äta gott och skratta plötsligt och våldsamt. Denna kväll var det totalt fem personer som tog plats på scenen. Kvällens ”headliner” var Jörgen Sjöberg som väl får betraktas som etablerad bland de större i landet. Han gjorde heller ingen besviken. Men Jessica är också en rolig jävel. Text och bild: johnny@alltomosby.se

4

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN

Positivt uppstart

för kvinnligt nätverk O

sby kommuns nystartade kvinnliga nätverket hade sitt första möte tisdagen den 12 september på Pecorino i Osby. Den första träffen var mycket lyckad och fick stor uppslutning ur

ett brett perspektiv med kvinnliga företagsledare och representanter från många olika branscher: handel, logistik, tillverkningsindustrin, kulturella kreativa näringar, turism, journalistik, banker, nyföretagarcentrum, arbetsförmedlingen etc. På träffen fick kvinnorna möjlighet att intervjua och presentera varandra. En enklare undersökning av intresseområden genomfördes och så lyssnade de på Sofie Billsten som kort berättade om sitt företag.

Kraft och kunskapsbank

Det bestämdes att gruppen skulle träffas ett par tillfällen på vår resp. höst. Marie Wetterqvist, Osby kommun, var sammankallande och mycket nöjd med mötet. - Det fanns en sådan otrolig kraft och kunskapsbank hos kvinnorna i gruppen, vilket skapade ett genuint positivt möte med mycket högt i tak och även många skratt. Det här kör vi definitivt vidare på, säger Marie och nästa möte är redan satt till den 14 november. Mötet är öppet för alla intresserade kvinnor i företagsledande position. Anmäl intresse till Marie Wetterqvist via mejl: marie.wetterquist@osby.se

NYA MAZDA CX-5 VÄNTAR PÅ DIG

PREMIÄR FÖR NYA SWIFT!

ÖPPET HUS 23–24 SEPTEMBER Välkommen att testa testvinnaren nya Swift.

M{ZD{ CX-5 Den testvinnande SUV:en Mazda CX-5 är här i en ny skepnad. Förbättrad på punkt efter punkt. Ännu säkrare. Ännu bekvämare. Ännu mer tekniskt avancerad. Och framförallt: ännu roligare att köra. Kom in och låt oss visa vad alla nya finesser betyder för säkerheten, komforten och känslan bakom ratten. Välkommen in till oss och bli en av de första att provköra nya Mazda CX-5.

mazda.se

NYA SWIFT LANSERINGSERBJUDANDE* FRÅN

129.900:-

ORD. PRIS FRÅN 139.900:INKL. AUTOBROMS ADAPTIV FARTHÅLLARE BACKKAMERA M. M.

PRIS FRÅN: 244 900:Bränsledekl. bl. körn. 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. Tioårsgarantin innefattar 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se.

Lindgrens Bil AB Södra Portgatan 34 283 50 Osby www.lindgrensbil.com

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

Bränsleförbr. bl. körning 4,0-4,9 l/100 km. CO2 90-110 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Vid tecknande av order t. o. m. 31/10 2017. Gäller endast nya Swift 1.2 och 1.2 CVT och kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Bilen på bilden är extrautrustad.

ÖPPET mån-fre 8-18 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

5


DANIEL BJÖRK

Han lät glad i luren, jag blev glad, Anna blev glad, vi blev snäppet mer pussbenägna (jag och frun, alltså), barnen fick höra hur fina dom var och katterna fick mjölk. Det blir ju så när man utsätts för snällhet. - Man vill skicka vidare.

De snälla Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

M

itt i Aktuellt ringde telefonen. Ett okänt nummer på displayen vid olämplig tidpunkt brukar innebära en säljare med piffigt säljarnamn som ”Samantha” eller ”Balthazar” som på ledig rikssvenska tilltalar mig med mitt förnamn i tid och otid. ”Hej Daniel! Jag vill absolut inte sälja något, Daniel, men har Du, Daniel, koll på dina räntor, Daniel? Vi har en tjänst, Daniel, som bla, bla, blabbedi bla…!” Jag reste mig och gick ut i köket, harklade

mig, tryckte på svaraknappen och gjorde mig beredd att, hårt men rättvist, be Balthasamantha att kamma sig (en snäll variant på ”dra åt helvete”). Vidare skulle hen ombedjas att aldrig mer störa mig när jag halvsover framför pessimistiska undergångsnyheter om en nordkoreansk jättebaby och en amerikansk dylik som vill kasta bomber på varandra. Samt att jag inte orkar tänka på räntor klockan halvtio utan bara vill höra väder-Nils berätta om vilket skitväder det blir i morgon.

Rösten i luren var visserligen oskånsk men

ytterst osäljig och mycket vänlig i tonen. Det visade sig vara en välvillig man ifrån byn (Glimåkra) som hade läst mitt kåseri om snarkning och därför vill ge mig ett gäng tips. Metodiskt radade han upp metod efter metod och avslutade sedan med att avfärda dem alla som helt värdelösa samt med att berätta att snarkråden var ett svepskäl för att ringa och tacka mig för alla mina texter genom åren.

Lycklig som en lärka på en lördag återvände

jag till vardagsrummet där frun satt (okej, låg) i soffan med en ”vem va’ de’-min” i ansiktet. Jag sprudlade ur mig att det var Arvid Ingemarsson (han heter något liknande) som hade rotat fram

mitt telefonnummer och ville berätta att han uppskattar det jag skriver. Hon sprack upp i ett leende och sa: ”Vad snällt!”

Och det var precis vad det var. Snällt. Och det gav ringar på vattnet. Han lät glad i luren, jag blev glad, Anna blev glad, vi blev snäppet mer pussbenägna (jag och frun, alltså), barnen fick höra hur fina dom var och katterna fick mjölk. Det blir ju så när man utsätts för snällhet. Man vill skicka vidare.

Ändå ser man då och då hur ordet snäll dras

i smutsen. ”Han är så snäll så han är dum” kan folk få för sig att säga. Nej, säger jag. En snäll människa är INTE dum. Dumt blir det först när folk i omgivningen gör dumt av det snälla. En annan nedlåtande kommentar är: ”Visst är hon snäll men det är kossan på ängen också!” Ja, kanske det, och därför ska både hon och kossan hyllas. Snäll är bra. Punkt.

Apropå kossa och snäll så kommer jag tänka

på min gamle vän, Naserd Lonsen (han heter något liknande). Eftersom vi har en något rå men hjärtlig jargong bär det mig emot att skriva detta men han är förmodligen Sveriges snällaste man. Gång på gång har han ställt upp och stöttat en ung man (mig…hrm) i besvärliga situationer. Jag återkommer snart till honom och då får ni kanske förklaringen till varför jag drar en parallell mellan honom och en kossa.

Då jag nyligen fick stopp i en toastol gav jag

mig först fanken på att lösa situationen själv. Jag fyllde en hink med vatten och utsatte stolen för ett antal aggressiva hällningar mitt i kröken, så att säga. ”Stoppet” vägrade ge med sig så jag joggade ut i förrådet och klippte av en bit kasserad trädgårdsslang som jag vek dubbel och förde ner i toan. Min plan var att stöta ”stoppet” all världens väg, eller i alla fall till närmaste reningsverk. Efter att i tjugo minuter, resultatlöst, ha stött blev

jag både trött och stött. Mörk i sinnet provade jag då en kombination av hårt vattentryck och trädgårdsslangsstötning. Problemet var att med vattenfylld stol tvingades jag doppa hela armen för att få bra skjuts i stötningarna. Där satt jag alltså halvvägs ner i avloppet, hatade ögonblicket och kom att tänka på Naserd Lonsen. Han om någon vet hur man behandlar ett trilskande avlopp. Jag tvättade armen noggrant, tvättade den igen och kastade mig i bilen och körde bort till Folkhögskolan där Naserd jobbar (…ibland). Snäll som han är släppte han genast sin fikakopp och gick till sitt förråd och plockade fram en sugpropp modellen större. Därefter undervisade han mig i konsten att juxa sugproppen mot avloppshålet innan han önskade mig lycka till och återvände till sina kakor, förlåt, sysslor. Väl hemma igen tog det två jux innan ett klassiskt slööörp ljöd i badrummet och både jag och avloppet kunde andas ut. För säkert hundraelfte gången löste sig en knivig situation med hjälp av min snälle vän, Naserd.

Hur var det nu med den där kossan då? Jo,

det finns ett tillfälle då Naserd inte var helt snäll. Helt utan förvarning, vid ett avslutningsspex på Glimåkra Folkhögskola, klämde han in sig i en väldigt trång baddräkt som inte lämnade något åt fantasin. Det vi sedan tvingades bevittna var både djuriskt och hårigt och kunde lätt liknas med valfritt lagårdsdjur. Synen brände sig fast på våra stackars näthinnor och skakade om oss i månader efteråt. Men, i övrigt, som sagt, Sveriges snällaste man. Låt oss inspireras av de snälla i höst. Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab

Transportakuten

www.otmab.se • 0479-121

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se

6

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


Nu har vi resultatet!

Under juni månad fick 1000 slumpvis utvalda hushåll tycka till om avfallshanteringen i Osby och Östra Göinge kommuner. Sammanfattningsvis är resultat mycket positivt, men undersökningen visar också vad som kan förbättras. Hela sammanställningen kommer att finnas tillgänglig på www.ograb.se.

UPPLEVD SERVICEKVALITET Faktor

Nöjdhet

Hämtning av hushållsavfall

82 % av hushållen är nöjda /mycket nöjda

Återvinningscentraler

90 % av hushållen är nöjda /mycket nöjda

Kundtjänst

87 % av hushållen är nöjda /mycket nöjda

Informationen

80 % av hushållen är nöjda /mycket nöjda

Avfallhanteringen i kommunen

82 % av hushållen är nöjda /mycket nöjda

VINTERTID PÅ ÅVC Nu är det återigen dags för vintertid på våra Återvinningscentraler. Under perioder oktober - mars har återvinningscentralerna i Knislinge, Sibbult, Osby och Lönsboda öppet en lördag i månaden. Knislinge ÅVC Första lördagen varje månad 8:30-12:30

Sibbhult ÅVC Andra lördagen varje månad 8:30-12:30

Osby ÅVC Tredje lördagen varje månad 8:20-12:30

Lönsboda ÅVC Sista lördagen varje månad 8:30-12:30

För våra övriga öppettider besök www.ograb.se

SOCIALA MEDIER

Vi finns nu även på Instagram där du hittar oss under @ograbrenhallning! Där kommer vi att uppdatera information om avfallshantering och skolprojektet SSA- SopSorteringsAkademin som börjar nu i oktober. Har du frågor kring avfall och renhållning kan du även ställa dessa genom att använda hashtag #frågaögrab. Välkommen att följa oss! Du har väl inte missat att vi även finns tillgängliga på Facebook? Sök på ÖGRAB- Östra Göinge Renhållnings AB så hittar du oss!

VISSTE

DU

ATT... Insa brännb mlad mängd art har under minska 20 t med 365000 17 kg. Bra job bat!

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

7


Kommunalråden på Näringslivsdagen Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli Västra Storgatan 26 283 31 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

KALENDER LUNCHMÖTE Datum: Fredag, 29. September Tid: 12:00 - 13:00 Plats: Restaurang Borgen, andra våningen. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är värd för september månads lunchmöte NYSTART OSBY – STARTA EGET-INFORMATION FÖR NYANLÄNDA Datum: Onsdag, 11. Oktober Tid: 11:30 - 12:30 Plats: Lärcentret, S Portgatan 28, Kontakt: Kontaktperson: Paul Phillips, Näringslivsstrateg Osby kommun, 0709 318326, paul.phillips@osby.se UTBILDNING FACEBOOK Datum: Måndag, 16 Oktober Tid: 18:00 - 19:00 Plats: Medborgahuset Lönsboda Datum: Onsdag, 18 Oktober Tid: 18:00 - 19:00 Plats: Näringslivscenter, Osby Grundläggande utbildning hur man enkelt marknadsför sig via Facebook Kontakt: Osby Näringsliv, kansliet, 0479-16110

Marika Bjerstedt Hansen och Niklas Larsson var på Kristianstad Österlen Flygplats den 19 september och besökte Sveriges Bästa Näringslivsdag – Skåne Nordost så klart, som är ett samarbete mellan Osby, Kristianstad, Hässleholm, Bromölla, Östra Göinge och Hörby kommuner. Huvudtalarna var Henrik Persson Ekdahl, 31-åringing som är VD för Betsson Group med 1200 anställda och ett marknadsvärde på ca 9 miljarder kronor; Andra ”Börshajen” Farhad 23 år gammal som startade Börshajen, Sveriges största utbildningsplattform för sparande och investeringar; Johan Andersson, VD Mellby Gård AB. Höjdpunkten var Marcus Oscarsson, TV4:s politiska kommentator. Marcus berättade om Trumpeffekten, Brexit och politiken i Sverige på ett informativt och humoristiskt sätt. Hans prognos inför valet i Sverige 2018 är att allt hänger på vem Annie Lööf och Centerpartiet vill alliera sig med, Stefan Löfven och socialdemokraterna eller Moderaterna och en partiledare som ännu inte utsetts. Han menade att vi bör förvänta oss det oväntade! Det var många utställare på minimässan, intressanta mini-seminarier och mingel där företag hade bra

möjligheter att skapa nya kontakter och affärer. Ett mycket framgångsrikt evenemang och ni är välkomna tillbaka den 17 september 2018!

Nystart Osby – starta egetinformation för nyanlända Osby kommun tillsammans med samarbetspartners NyföretagarCentrum, Sparbanken Skåne, Arbetsförmedlingen och ALMI håller Nystart Osby på den nya Lärcentret, Södra Portgatan 28 i Osby den 11 oktober. Många människor som har flyttat till Sverige har drivit ett företag eller butik i sitt hemland. Kanske kan och vill man starta upp en verksamhet även här i Sverige och i Osby kommun. Tillsammans med Nyföretagarcentrum, Sparbanken

INBJUDAN Osby Näringslivs lunchmöte Fred 29 sep • kl 12.00 – 13.00 Restaurang Borgen i Osby, andra våningen

SKADEFÖREBYGGANDE BESIKTNINGAR – UNDVIK SKADOR SOM FINNS I DIN NÄRHET

Niklas Larsson, VD Peter Friberg, skadeförebyggare Åsa Eddysson, säljare företagsförsäkringar -----------Länsförsäkringar bjuder alla företagare på lunchen. Hjärtligt välkomna! Styrelsen

8 ALLTOsby OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15på Följ Näringsliv

Skåne, Arbetsförmedlingen och ALMI ordnar Osby kommun nu en starta-eget-information på Lärcenter i Osby den 11 oktober. Då träffar vi alla Svenska för invandrare- klasser (SFI) och informerar om möjligheter för att starta eget, regelverket i Sverige och att det finns möjlighet till rådgivning utan kostnad på olika språk.

UTBILDNING hur Facebook fungerar och företagens möjligheter till marknadsföring. Osby Näringsliv i samarbete med KalbyNet erbjuder en grundläggande utbildning om hur man enkelt jobbar med att direkt från mobil/dator ladda upp material på Facebook och vilka regler som gäller för att publicera. Kursdeltagarna erhåller utbildningsmaterial som presenteras på mötet i printat format. Utbildare är KalbyNet. TID OCH PLATS: Måndagen 16 oktober, Medborgarhuset Lönsboda, kl. 18.00 – 19.00 Onsdagen 18 oktober, Näringslivscenter Osby, kl. 18.00 – 19.00 Inget krav att kursdeltagare tar med egen dator. Pris per deltagare: 500 kr för medlem, 700 kr för övriga (minst 5 stycken deltagare per kursort) Anmälan med namn, företag, kursdatum till: info@osbynaringsliv.se senast den 9 oktober.

producerad av espresso reklam Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu


LEDIGA LOKALER

Nu erbjuder vi stora och funktionella lokaler centralt i Osby

aP DäcksErvicE

väLkommEN tiLL EuromastEr i osby! 1380 m² industrilokal med kontor och lastbrygga på S Portgatan

250 m² hantverkslokal med kontor och lastbrygga på Modellgatan

945 m² industrilokal (även livsmedel) med 3x lastbryggor på S Portgatan

aLLt iNom Däck – FäLG FÖrvariNG biLsErvicE

KÖR SÄKERT i viNTER! viNTERDÄCK

795:15” från

725 m² industri och 190 m² kontor/personalutrymmen på Industrigatan

För mer information: Bo Ekstrand 0479-53 54 01

Pannan Fastighetsservice AB Klubban Fastighets AB Barnvagnen Fastighets AB

EuromastEr osby - aP DäcksErvicE Klövervägen 26, tel. 0479-153 55. NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

9


TRÄDGÅRDSTIPS

Regnar det? Planera för våren nu

Vilket träd föder levande ungar? Svar finns på slutet.
 Jankovs

Trädgårdstips

D

et är underligt, jmen faktum är, att de lökar, som blommar på vår och försommar kallas enligt traditionen för höstlök, beroende på att de ska planteras på hösten. Rimligen bör de kallas vårlök men det gör i stället de lökar, som ska sättas på våren och blommar under sommaren och hösten. Man kan ju undra hur det blivit såhär. Lökarna Du sätter nu på hösten har redan

den kommande blomningen färdig inne i löken. Du kan t.o.m. se blomman i mikroformat inne i löken om Du delar den i två delar på mitten från topp till bas. Det enda som kan påverka blomningen är lökarnas storlek och hur lökarna hanteras innan plantering. Det är viktigt att de förvaras svalt och inte alltför torrt, både i butiken och när Du fått hem dem. Låt dem inte ligga utan plantera så snart du kan. Drabbas de av intorkning riskerar blomningen att utebli. Lökar ska sättas på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Grundgödsla med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel för kommande års blomning. Gödseln krafsar Du ner i jorden under löken. Tulpaner är hungriga och behöver mycket näring, så förutom benmjöl vid planteringen ska dessa också ha gödsel just efter blomningen, annars finns risk att andra årets blommor uteblir eller minskar starkt i antal och storlek. Bladen ska också vissna ner innan de tas bort för att kraften ska gå ner i löken.


Det enklaste sättet att plantera lök

De flesta smålökar, som kan bilda mattor, behöver inte grävas ner utan kasta ut dem i buskaget tillsammans med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel och lägg sedan plantjord/täckbark över. Lökarna ska hamna ungefär tre gånger lökens storlek djupt. Tänk på att tulpanernas och krokusarnas blommor är delikatesser för rådjur och kaniner, så skydda dessa när de sticker upp

ur jorden på våren med blodmjöl eller annan avskräckning. Blodmjöl luktar slaktplats för de vilda djuren och gör att de väljer bort dessa blommor. 
Vissa lökar sprider sig snabbt både genom att bilda sidolökar och att fröa av sig. Dessa kan Du med fördel plantera under stora buskar som marktäckare. Pärlhyacint, krokus, vintergäck, scilla, vildtulpan och påsklilja är bra exempel på sådana. Den senare tillhör gruppen narcisser, som rådjur och kaniner inte är intresserade av. 


minska föroreningarna från alla motorfordon. Man använder majsplantor för att få upp miljögifter ur förorenade jordar.
 De tropiska regnskogarna fungerar som jordens lungor. De syresätter luften, binder vatten och tar hand om koldioxiden samt ger ett fantastiskt djur- och växtliv. Det är märkligt att det ska vara så svårt för jordens politiker att förstå en så enkel sak. 


Bästa tiden att plantera träd och buskar för en bättre miljö


som fungerar som koldioxidfångare. Gräs är koldioxidneutralt eftersom gräset växer till under sommaren och binder då koldioxiden men närmare hösten minskar tillväxten och en del av grässtråna förmultnar och avger därmed sin lagrade koldioxid. Så är det med alla perenner också. Plantera mer vedartade växter för en bättre miljö och sundare liv.

Det är en gammal kunskap att man utnyttjar växter för att ta hand om och bryta ner miljöföroreningar i utsatta områden. Växterna tar också upp och binder koldioxiderna, som bildas vid förbränning. Koldioxid använder växterna för att bygga celler och helt enkelt växa. För att förstå detta bättre ska jag ge ett exempel: Ett stort träd som levt i kanske 100 år har lagrat upp koldioxid från luften under alla dessa år. Huvudbeståndsdelen i detta träd är just kol. Bränner man upp trädet försvinner den upplagrade koldioxiden upp i luften igen och kvar blir en liten hög av aska, som består av olika mineralämnen och kalk. Det som vi kallar gödsel! Det är svårt för oss att förstå att växterna genom fotosyntesen tar upp den osynliga koldioxiden och omvandlar den till synlig ved. Enkelt kan man säga att träden består av ”luft”.

Det är bara växter, som kan förvedas,

En underlig händelse i vår digitaliserade

värld utspelade sig i vårt uterum för någon vecka sedan. Jag stod med kaffebrickan i händerna och mobilen klämd mellan handtag och fingrar. Jag tittade bort mot almanackan på bordet i vilken jag prickar för alla passerade dagar med halskragstvånget. Jag läste på rubriken: Alstermo! Jag frågade Eva högt: Alstermo, var ligger det?


Hör och häpna! Innan Eva ens hade öppnat

annat som inte ska brinna upp kan vi minska koldioxiden i atmosfären rejält. Planterar vi massor av nya träd där vi har kalhuggit kan dessa växter absorbera mer och mer koldioxid. Detta är en mycket enkel och säker metod för att minska den globala uppvärmningen.


munnen för att svara (vilket går mycket snabbt) talade mobiltelefonen med hög stämma: ”Alstermo är en tätort i Uppvidinge kommun i Kronobergs län…” o.s.v. Jag höll på att svimma och glodde ömsom på mobilen och ömsom på Eva. Det mest anmärkningsvärda var inte att svaret kom från mobilen utan att någon hann svara före Eva! Att mobilen lever ett eget liv det vet man ju sedan gammalt.


Vi vet att många trädgårdsväxter är väldigt

Rätt svar: Hembiträdet!


Använder vi träden till att bygga hus och

duktiga på att ta hand om både koldioxid och föroreningar. I städerna planteras gärna plataner och i Kalifornien planteras idegranar i mängder för att man vet att dessa är specialister på att

Hälsningar Jankov

laddar för LÅNGLÖRDAG

30/9 kl. 10-15 Hitta allt du behöver veta om shopping i Osby på www.osbyshopping.se och i OSBY:SHOPPINGS egen APP!

10

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


Nu har vi öppet

nästan varje dag!

i trädgården!

Nu är det dags!

Tis-fre 13.00 – 18.00 Lör 10.00 – 13.00

att plantera vårens lökar! Krokus, tulpan, påskliljor mm.

Välkommen in och fynda!

Gåvoinlämning samma tider eller enligt ök. Vi hämtar även upp efter bokning. Tel 0479-534400

Hösttider

Odla din egen vitlök

Flera olika sorter!

49:per förp

secondhand

NYHET! Canville Trädgårdstjänst Vi hjälper dig med allt trädgårdsjobb som du inte hinner eller orkar själv.

Snart dags att smycka graven!

Planteringstid

för häckar, fruktträd och buskar! Välkommen att beställa dina häckplantor!

Canville i Osby

Kristianstadsgatan 1 Tel: 0479-53 44 00 www.facebook.com/canville.se

Öppet: vard. 10-18 • lörd 10-14. Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Barnens dag! 7 oktober kl 10-13

Välkomna till Flora, Bokhandeln, Jagedahls, Börjes och Handelsbanken för massor av aktiviteter för barn under 12 år! Börjes: Bokhandeln: Flora: Jagedals: Handelsbanken:

Dekorera din egen tårta 50 kr Fiskdamm 20 kr. Prova på att plantera din egen blomgrupp 20 kr Barnfärg i håret 20 kr Bjuder på fika. Ansiktsmålning, pyssel o lotteri till förmån för Världens barn i kyrkans regi.

Kolla efter erbjudanden i butikerna! Korvgrillning Osby IK U-9 och hoppborg från Kalashoppet. Avslutning med godisregn på parkeringen kl 13

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

11


INREDNING

Tidlöst men inte färglöst. Anna Hägelmark väljer sina produkter efter egen smak med målet att de ska leva länge.

Anna Hägelmark är i färd med att bygga upp ett eget inredningsföretag. Hennes idé är att skapa det goda hemmet, fyllt av föremål att använda och njuta av.

Hon bygger upp nytt inredningsföretag:

Mitt sätt att jobba är motsatsen till "slit och släng-tänkandet" Anna Hägelmark vill arbeta med produkter som lever länge. Sådana som man tycker om att ha omkring sig i sitt hem. Skönhet, kvalitet, god design. De kostar lite mer men håller desto längre. Efter en tid som kommunikatör i Östra Göinge kommun och ett antal projekt runt affärsutveckling kom beslutet att bygga upp något eget inom det stora intresset heminredning. I dag jobbar Hagelmark AB mest på nätet – men sedan i somras finns även en butik på Södra Torggatan i Älmhult. Där man kan känna och njuta av allt det vackra. Hon drog i gång verksam-

heten strax före jul 2016. Beslutet var fattat. Anna Hägelmark hade jobbat som kommunikatör i Östra Göinge kommun och därefter varit projektledare på konsultbasis. Nu satsade hon helhjärtat på ett eget inredningsföretag, Hagelmark AB.

12

– Ja, jag vill bygga upp något från grunden, vara med på hela resan. Att mitt företag finns i Älmhult beror på att jag bor i den här bygden. Och det finns fördelar med det. Anna Hägelmark syftar på varumärket Älmhult som genast leder tankarna till inredning. Praktiskt taget alla vet att här finns intresse och kompetens för just detta. – Absolut. Att jag arbetar i Älmhult har varit något av en "dörröppnare" den här första tiden.

Hagelmark AB verkar mest på

nätet. Man kan uppleva hela sortimentet både i bildspel och på film. Och givetvis göra sina inköp där. Men Anna kände att det var ändå något som saknades. Ett ställe där man kan uppleva alla de läckert designade produkterna rent fysiskt; känna på dem och komma dem riktigt nära. – Så sedan i somras har jag en butik på Södra Torggatan i Älmhult. Tre rum i källarplan. Butiken fungerar som ett "show room", men man kan förstås köpa produkterna här också. I förlängningen är det möjligt att jag

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

öppnar något liknande på fler orter. Anna Hägelmark driver sitt företag från Stockanäs, mellan Älmhult och Diö. Här på sambons gamla släktgård finns lager och kontor. I det digitala samhället kan ett företag med ambitionen att växa faktiskt finnas var som helst. På gården hittar hon dessutom sköna fotomiljöer för sina produkter. – Ja, flera av mina bilder är tagna inne i det gamla kostallet, säger hon med ett skratt.

Hela Annas sätt att jobba är raka

motsatsen till "slit och släng-tänkandet". Vare sig det gäller bad, belysning, möbler, textil eller inredningsdetaljer finns en känsla av tidlöshet. Det här fungerar lika bra igår som imorgon. Hennes stil sticker ut, den är ljust skandinavisk men långtifrån färglös. Hagelmark AB:s samlade kollektion består till största delen av svensk design. Här hittar man Lisa Bengtssons brickor, Emma von Brömssens kuddar, Kajsa Cramers porslin och Älmhultsdesignern Lotta Petterssons glasvaser. Hon köper inte in några stora upplagor, det handlar aldrig om massproduktion.

– Nej, lite exklusivt vill jag att det ska kännas. Egentligen består hela Anna Hägelmarks sortiment av bruksföremål. Det finns en tanke med allt från den mest formsköna glasvas till en designad diskborste i trä. Borsten är dyrare än ett trepack i plast – men den är absolut roligare att titta på. – Nu vill jag bygga ett företag och ett eget varumärke och förhoppningsvis blir vi flera i verksamheten med tiden. Jag är ju gladast när jag kan skapa och bygga upp! Fotnot: Den som vill veta mer om Anna Hägelmarks heminredning kan kika in på internet: hagelmark.se Här finns produktbilder, butikens öppettider med mera. Anna Hägelmark driver även bloggen detgodahemmet.se Text och foto: Lasse Lindell

producerad av espresso reklam


Just nu!

avet capri collection

HÖSTBUFFE

135:-/port

Nu får du

15%

på alla höstens överdelar! (gäller ej jackor)

Den 1 okt stänger vi

caféet och satsar helt på cateringen.

Välkommen med din beställning! Gilla oss!

ÖPPET t o m 30/9: mån-stängt tis,ons,tor 9-15 fre 9-17, lör 9-15

Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

Massor av nyheter i butiken!

Välkomna!

Köpmannag. 6, Osby Osby. 0479-15225

Semesterstängt

FAMILY TREE 949 KR*

9 oktober - 17 oktober

ÖPPETTIDER Mån- Fre: 9.30-18.00 Lör: 10.00-14.00

pandora.net

*Innehåller ett öppet armband (596477) i sterlingsilver och Family Tree-charm (791728CZ). Totalt värde om delarna köps separat 1148 kr. Gäller t.o.m. 1 november 2017. Kan inte kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Gäller så långt lagret räcker.

*Innehåller ett öppet armband (596477) i sterlingsilver och Family Tree-charm (791728CZ). Totalt värde om delarna köps separat 1148 kr. Gäller från den 31 augusti till den 1 november 2017. Kan inte kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Gäller så långt lagret räcker.

INSERT YOUR LOGO HERE After inserting logo, please remove the box. This can be done with “TouchUp Object Tool” in Adobe Acrobat Pro (found under Tools -> Advanced Editing).

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Esplanadg. 5, Osby

Sticka en sjal i garnet Toledo

99 kr/nystan

20%RABATT TET PÅ HELA MODESORTIMEN ÄVEN HÖSTENS NYHETER 30/9 & 4/10! 19! 4/10 EXTRA ÖPPET TILL KL

Nu har vi fyllt på med hobbyfärger, målardukar, akvarellblock mm.

ÖPPET Mån-fre 12-18

Butiken med det färgglada sortimentet! Tavelinramning-Garn-Broderier-Sytillbehör Barnkläder från stl.56-152 och prematur 38-44

Följ oss på sociala medier för senaste nytt! NATURTERAPI, AKTIVITETER, MODE- & HELHETSBUTIK BUTIKÖPPET ONSDAG 10-18 LÖRDAG 10-13. Övrig tid behandlingar, aktiviteter Emmislöv 1117, 289 93 Broby 070-206 45 98 annasbiocare.se

N. Torgg. 5, Älmhult • 0476-63 65 12 • 0735-167585 • www.renaramasara.se

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

13


INREDNING

BRIO uppåt väggarna V

Låt din köksr på marbo

i är många som har växt upp med BRIOS fantastiska leksaker på ett eller annat sätt. Kanske det var trätågbanan, clownen, den lilla taxen vars svans vajar fram och tillbaka när man tar en promenad med den. Själv har jag lagat många låtsasmiddagar på kompisens röda briospis och det finns säkert åtskilliga vuxna som har trampat, snubblat och trillat över utspridda träleksaker på golvet. För det är just där vi är vana att se dem, på golvet i barnrummet eller i plastbackar under sängen i ett desperat behov av att skapa någon sorts ordning i kaoset. Men nu har Boråstapeter passat på att plocka fram det lekfulla,

barnsliga och kreativa som är typisk för Brio och översatt det till tapeter. Tillsammans med mönster från Stig Lindberg, Elsa Beskow och Boråstapeters egna Amanda Nordblad så får även BRIO vara med och skapa liv på väggarna, i den nya tapetkollektionen ”Scandinavian designers mini”. Så nu kan små som stora äntligen få uppleva de klassiska BRIO-figurerna på väggarna. För det är svårt att inte le och känna sig lite nostalgisk när man ser BRIOs giraff, anka, tax, myra, tåg m.m. rulla fram över tapeterna i såväl färgstarka och dämpade kulörer. Speciellt som en inbiten Osbybo.

Låt din köksresa börja på marbodal.se Vitvaror för

20 000 kr på köpet

Kollektionen finns i butiken nu och för varje såld rulle så går 15

kronor direkt till Unicefs arbete för barns rättigheter. Vill ni passa på uppleva mer av BRIOs lekfulla historia så glöm inte att besöka BRIO lekoseum i centrum av Osby. Ida Olsson Colorama Osby

när du köper ett Marbodalkök*

BRIO får vara med och skapa liv på väggarna, i den nya VI KAN: BAD – KÖK – FÄRG – TAPETE tapetkollektionen ”Scandinavian designers mini”.

Vitvaror för

20 000 kr på köpet

Ny katalog ute nu!

*Köp kökssnickerier för minst 60 000 kr och få vitvaror för 20 000 k Välj ur Marbodals sortiment från NEFF/Siemens/Electrolux. Erbjud gäller 6/4 - 22/5 2017. Kan kombineras med andra erbjudanden.

Följ oss på Facebook och Instagram.

när du köper ett Marbodalkök*

Ny katalog ute nu!

V Storg 27 • Osby • Tel 04

Ny katalog ute nu!

*Köp kökssnickerier för minst 60 000 kr och få vitvaror för 20 000 kr. Välj ur Marbodals s Siemens/Electrolux. Erbjudandet gäller 6/4 -22/5 2017. Kan kombineras med andra erbjud

VI KAN: BAD – KÖK – FÄRG – TAPETER – GOLV – KAKEL & KLINKERS

*Köp kökssnickerier för minst 60 000 kr och få vitvaror för 20 000 kr. Välj ur Marbodals sortiment från NEFF/Siemens/Electrolux. Erbjudandet gäller 6/4 - 22/5 2017. Kan kombineras med andra erbjudanden.

Följ oss på Facebook och Instagram.

V Storg 27 • Osby • Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.colorama.se/Osby

*Köp kökssnickerier för minst 60 000 kr och få vitvaror för 20 000 kr. Välj ur Marbodals sortiment från NEFF/ Siemens/Electrolux. Erbjudandet gäller 6/4 -22/5 2017. Kan kombineras med andra erbjudanden.

14

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


NYA KATALOGEN ÄR HÄR! e Mi inte ssa int Missa vå ina ra ffina våra ris tp ke er pa riser paketp ar! ng på sängar! på sä

Vägglampa Hangover Krom 1.495 kr (1.695 kr) Mässing 1.595 kr (1.795 kr)

ö 180x200 alsängg Björk 180x200 kontinent Björkö madr inentalsänoch bäddmadrass kontgavel ass inkl gavel,, ben ben och bädd inkl

13 995:-

8 018 20 /201 17/2 2017

(17 995:-)) 1 329:-/mån 995:1 329:-/mån (17

ED MED FY DM LLD FYLL N DEN ANDE ER UDAN BJUD ERBJ H OC OCH R! NY TER! HETE NYHE

et! nyh nyhet! taklampa taklampa:-

11 050 050:-

hylla hylla

:11 390 390:-

ta M tarr äsIS! Mäs

et! nyh nyhet!zze

13 990:-

Lampfot Atmosphere

soffa Belle soffa Bellezze

Höjd 510 mm 1.195 kr Höjd 410 mm, 799 kr Finns i silver och guld

PR PRIS!

/mån (15 970:-)) 11 329:/mån (15 970:- 329:-

Vaxljus LED

KOM IN och HÄMTA Eventuella Eventuella ändringar ändringar meddelas meddelas via via mail mail Eventuella ändringar meddelas via Eventuella ändringar meddelas via mail mail senast 13 februari 2017. senast 13 februari 2017. DITTsenast EX! 13 februari 2017. senast 13 februari 2017.

Batteridriven Höjd 125 mm 59 kr Värmeljus uppladdningsbara LED 6-p, brinntid ca 6 h. Laddstation. Höjd 70 mm. 249 kr

R MÖBLER FÖRE NA ETT SKÖ hyrr EM sc ro rb sc Vå Vårbro hyH

Är Är allting allting korrekt? korrekt? Är korrekt? Är allting allting korrekt? Bekräfta även Bekräfta även detta detta via via mail, mail, tack. tack. Bekräfta även Bekräfta även detta detta via via mail, mail, tack. tack.

795:-

satsbord satsbord

/ set / set

SÖNDAGSÖPPET 12-16 Södra Södra Vägen Vägen 41, 41, Bjärnum. Bjärnum. Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 Södra41, Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 Södra 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 Södra Vägen Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 60 info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

Mån - Fre 9-18 • Lör 10-13 V. Järnvägsg. 19 • 283 31 Osby 0479-177 50 www.oredssonsel.se

Måndag - fredag kl 10-18

INGMARS BJÄRNUM INGMARS BJÄRNUM INGMARS BJÄRNUM INGMARS BJÄRNUM

Måndag -klfredag klkl 10-18 Måndag -- fredag Måndag -- fredag 10-18 MåndagLördag fredag kl 10-18 10-18kl 10-14 Måndag fredag 10-18 Lördag klkl 10-14 Lördag Lördag Söndag kl kl 10-14 10-14 kl 12-16 Lördag 10-14 Söndag kl 12-16kl klkl 12-16 Söndag Lördag 10-14 Söndag (1/6 - 31/8 kl 12-16 stängt (1/6 stängt - 31/8söndagar) stängt söndagar) söndagar) (1/6 31/8 Söndag kl (1/6 - 31/8 stängt söndagar) Söndag kl 11 22 -16 -16

MASSOR AV JUBILEUMSERBJUDANDEN I BUTIK!

JUBILEUMSRABATT

25-50 % VÄLJ BLAND 1000-TALS TAPETER! Gäller bland annat samtliga kollektioner från Boråstapeter, Christian Lacroix, Cole & Son, Colorama, Decor Maison, Designers Guild, Duro, Engblad & Co, Ferm Living, Fiona, Grandeco, Intrade, Lexington, Living Walls, Midbec, Mimou, Morris, Mr Perswall, Ralph Lauren, Sandberg, Sanderson, York mfl.

PÅ 1000-TALS TAPETER

Erbjudandet gäller 25 sep – 8 okt 2017. Med reservation för lokala avvikelser och slutförsäljning.

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER Adressgatan XX, Ortsnamn. Tel: 0000-00 00 00. Öppet: Mån–fre XX–XX. Lör XX–XX. Sön XX–XX

V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/Osby NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

15


Cajsa

INREDNING

Ebba

Hösten är här F

ör några av oss har hösten varit här ett bra tag. Inget är väl ändå så rogivande som när mörkret kommer oss närmare, vi kryper upp i soffan, tänder några ljus och kanske sätter en brasa i kaminen. Det är då vi börjar se oss omkring, ställer oss frågan vad behövs fixas eller vad vill jag förändra. Hur ser då höstens trender ut? Vilken stil ska det vara? Tänk inte

på hur trendskaparna vill forma oss, det är ditt hem och det är du som ska trivas. Kom ihåg att din stil är din personlighet. Alla vill vara unika och skapa ett hem som visar vem som bor här.

Höstens färger som kommer att omge oss är mörkare och ”smutsi-

gare” än på länge, träslagen ska gärna vara mörkbruna och låt dig gärna inspireras av naturen. Vårt hem är ju den plats vi längtar till när vi behöver vila o fylla på energi. Det gör du bäst om du skapar din egen stil; gå ton i ton eller skapa kontraster. Färgerna som säljs i färghandeln idag håller mycket hög kvalitet och den nya ”matta” färgen gör sig fantastiskt bra i alla de nya höstkulörerna.

För att förändra behöver man inte möblera om eller köpa nytt, det kan räcka med att byta kulör på väggarna. När man byter kulör ändrar man både rummets atmosfär och känsla. Kulören i ens omgivning har större betydelse än man tror, det är viktigt att kulören är vacker på stora ytor och att den upplevs lika i olika ljusförhållanden.

Jotuns nya färgkarta är ett svar på trenderna vi kommer att se runt

om i världen i höst. Man upplever nyanser från ökenlandskap med persikotoner och bruna sandfärger samt de blågröna tonerna från vår natur i regnskogen. Dessa kulörer kan gärna kombineras tillsammans med gula och rosa toner som påminner om tidig soluppgång.

Efter några år med ett relativt gott leverne så förändras vårt sätt att

konsumera. Vi längtar efter mer sobra färger och plockar bort det vita som blir för fräscht och går mot dovare färger. Vi kommer att vilja ha sådant som håller länge, t.ex. skinn och läder som detaljer i möbelsammanhang. Temat är hållbarhet.

Glöm inte att den perfekta inredningsstilen skapar du själv, med kulör och prylar som du trivs med. Ett gott råd; om du är osäker på kulör och om de passar ihop... vänd dig till en fackbutik - där får du hjälp.

Dorthy Olsson Målerifirman Sture Persson AB Knislinge

SEHIT!

Vi längtar efter mer sobra färger och plockar bort det vita som blir för fräscht och går mot dovare färger.

NORRLÄNDSK KVALITETSPELLETS! 8 mm pellets 16 kg/säck 52 säckar/pall, avser helpall HÄMTPRIS

2190:-

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

16

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso reklam


TERRASS: JOTUN 9073 SKIMMERGRÅ

Demidekkare laserar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

Dags att fixa terrassen! 3 liter terrasslasyr KAMPANJPRIS

399:-

(ord.pris 563:-)

JOTUNS

GRATTIS! VINNARE I VÅR TÄVLING PÅ HUS & HEM MÄSSAN:

Nya färgkartan är här!

1. Bruno Wollberg, Knislinge 2. Jan Bogdanowicz, Kristianstad 3. Pernilla Nilsson, Sölvesborg

Välkommen DEMIDEKK TERRASSLASYR in i buti ken och låt dig inspireras. – Vackra utomhusgolv som håller färgen

Med ett vackert laserat terrassgolv så får du gott om tid att njuta och slipper att tänka på att olja in golvet år efter år. Läs mer på jotun.se/demidekk eller hämta din färgkarta hos oss!

BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

MåleriButik

Unikt erbjudande för dig som är eller blir medlem under perioden

-30%

på hela sortimentet

Myiittala medlemsdagar 28/9-1/10 För alla som uppskattar tidlös design. Bli medlem idag och ta del av vårt unika erbjudande.

Gäller på ett helt köp och ej nyheter. Iittala Outlet Älmhult Handelsvägen 12 C Iittalaoutlet.se

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

17


INREDNING

Philip Lindberg, som tillsammans med sin syster Caroline representerar den senaste generationen i det stolta familjeföretaget.

117 år av stolt

familjeföretagande L

indbergs Möbler i Bjärnum uppvisar en imponerande historia med en och samma familj vid rodret i 117 år. Nils Edvard Lindberg startade företaget år 1900 i form av tapetserarverkstad och sadelmakeri. Under åren 1905-14 omvandlades firman till möbelaffär. Idag är det fjärde generationen som driver möbelföretaget. Yngst är Philip Lindberg, som tillsammans med sin syster Caroline representerar den senaste generationen i det stolta familjeföretaget. Pappa Ingvar finns dock fortfarande kvar och hjälper till med transporter och montering. Att driva möbelföretaget har blivit som

en identitet för familjen Lindberg efter 117 års lyckat företagande. Familjen är stolt över sin affär och sitt möbelsortiment. - Vi är alltid här, Caroline och jag, och det ger en igenkänning och trygghet för kunderna att det är samma personer de träffar. Samtidigt blir det en kvalitetsförsäkran, berättar Philip Lindberg. - Farfar sa alltid ”tala sanning - då behöver du aldrig fundera på vad du har sagt och kan se dina kunder i ögonen.” Det har alltid varit oerhört viktigt för familjen och företaget. Kunderna lär känna oss och vet att vi är ärliga. Vi levererar enbart produkter vi kan stå för och är mycket måna om att det ska vara hög kvalitet på det vi säljer.

Komplett inredning

På Lindbergs möbler hittar besökaren komplett inredning till hemmet - Ja, vi ser oss som den kompletta inredningsbutiken, och det är en viktig del i vårt koncept. Till exempel så arbetar vi även med detaljer som gardiner och gardinuppsättningar och syr upp på beställning.

18

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Det är Caroline som syr upp allting själv för att garantera kvaliteten. - Det är viktigt för oss med den personliga servicen och även noggrannheten i vårt arbete. Det följer med i allt vi gör. Våra möbler håller hög kvalitet och vi sätter en ära i att kunna stå för den kvaliteten på alla sätt. Därför är vi också väldigt noggranna när vi väljer ut produkter. Caroline och jag tar alltid gemensamma beslut och ska vara överens – vi tullar inte på det eftersom det borgar för kvaliteten, säger Philip.

Svenskt och lokalt

Bjärnum förknippas med möbler enligt en lång och stolt hantverkstradition. Det har också blivit en del av Lindbergs Möblers identitet, att associeras med svensktillverkat och då gärna närproducerat. - Det finns en fin möbeltradition i Bjärnum som vi värnar om och vill fortsätta förknippas med. Det ligger naturligtvis en stolthet i att kunna leverera 100 % Bjärnum genom lokalt producerade kvalitetsprodukter. Exempel på detta är att vi säljer bokhyllor från Olof Nilsson och kökssoffor från Möbelman, två Bjärnumsföretag, berättar Philip.

Sängar och soffor

Ska man nämna någon specialitet så är företaget duktiga på sängar och soffor, möbler som är bättre för användaren ju högre kvalitet de har. För sju år sedan tog familjen fram en säng tillsammans med en producent. Sängen bär det stolta namnet Ingeborg, efter Philips och Carolines farmor. - Hos oss ska man få rätt säng. Ingeborg är t.ex. en ställbar modell som vi arbetade fram i samband med att vi fyllde 110 år. Den sängen hade inte fått farmors namn om vi inte varit väldigt stolta över produkten. Ett sista led i den personliga servicen är hemleveranser och montering i hemmet. - Det är också ett viktigt trygghets- och kvalitetssignum för oss. Det garanterar att vi levererat en möbel i bästa skick hos kunden, avslutar Philip. Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: privat

producerad av espresso reklam


Dunder-Succén fortsätter!

pizzeria restaurang BROBY

Svensk kvalité till bästa pris! Köp Lectus Cloud få 50% RABATT på bäddmadrass, täcken, kuddar & huvudgavel!

Cloud

Ställbar kvalitetssäng inkl. bäddmadrass Air 180 cm. www.lectus.se

Pizza • Thaimat À la carte • Sallad • Pasta Hamburgare • Plankor Bakad potatis

HÖST KICK-OFF 28-29-30 sept -1-2-3-4 okt med 7 dagar som bjuder på fantastiska priser, hembakat & kaffe.

Öppettider

Månd - tors 11:30 – 22:00 Fred - lörd 11:30 – 23:00 Sönd 12:30 – 20:00

TAKE AWAY

Kom och trivs hos oss med personlig service och kvalité till bästa pris. KICK-OFF KAMPANJ

5.290:-

KICK-OFF KAMPANJ

11.500:-

KICK-OFF PRIS

5.495:-

Lunchbuffé 79 kr

vard. 11:30 – 14:30 (ej tisd)

PLAZA

RAMONA

Snurrfåtölj med pall

Snurrfåtölj med pall

PAULA XL

Fåtölj med pall

Kvalitetssoffan TRARYD VVS-fšretag

vÄlkomna!

FRI Hemkörning & Montering

WWW.SAVVS.SE

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Tel 044-471 00 Flis • Pelletsanläggningar Gränsgatan 5, BROBY

anders@savvs.se

Från

8.295:3-sits soffa

Massor av färdigsydda gardiner!

NYHET!

Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis

Vi syr även efter önskemål.

VVS-fšretag

iTec – vår mestWWW.SAVVS.SE energieffektiva anders@savvs.se luft/vattenvärmepump någonsin NYHET!

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd för nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader.

Nu i Tec–- byggd byggdför för Nulanserar lanserarviviluft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iTec Hur mycket kan du spara? nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan kan du spara? Kontakta direkt, vi en kalkyl! Kontakta ossoss direkt, så gör viså engör kalkyl!

Med styrning:Utan styrning:

A

+++

Utan styrning:

A

++

A

++

Kvalitetssoffan

AMALIA KICK-OFF KAMPANJ

17.995:-

ord.pris 19.315:-

BYGGBAR NÄRPRODUCERAD PREMIUMSOFFA

Med styrning:

A+++

FRI Hemkörning & Montering

Köp värmepump* innan 30/11 och vinn en takbox 100 TAKBOXAR I POTTEN! *gäller ej luft/luft

thermia.se/takbox

MANGO

3-sits soff a i tyg Frank Aubergin.

Från

12.320:-

www.telamobel.se

VÅRA MÖBLER HITTAR HEM!

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 2895, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 188 11 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614

ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10 - 18 • LÖRDAG 10 - 14 • SÖNDAG 12 - 16

• Verumsvägen 9 (mitt i byn), Bjärnum , 0735-188www.lindbergsmobler.se 188

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

19


Detta är Tord

Namn: Tord Martinsson Familj: Son till Sonja (Göingeflickorna) och Olle Martinsson Ålder: 48 år Arbete: Slagverkslärare i Ljungby och studioproducent i Osby Intressen: Musik och film Aktuell: Arbetar på skiva i egna studion Powerec Studio

Tords vecka med Al Schmitt E

n musikalisk höjdpunkt för Tord Martinsson. Så kan man sammanfatta hans vecka hos en av världens mest prisade och respekterade producenter, Al Schmitt. Sju dagars seminarium där 14 kvalificerade inspelningsproducenter tog hjälp av den bästa.

Lät fantastiskt

Efter en tids letande hittade Tord ett erbjudande med ”all inclusive”; musik, mat och möte med mästaren Al, som även tagit med sig teknikern Steve Genewick. – Ja det var mer av en slump, säger Tord. Men det lät fantastiskt så jag gjorde en ansökan och skicka arbetsprover och fick en av platserna.

Arbete med Melody Gardot

Inramningen var minst lika inspirerande som arbetet i studion. – Ja vi bodde och jobbade på en stor gård i södra Frankrike. Så även om det bestående handlar om teknik och tips, så var miljön och vädret något som förstärker minnet, förklarar Tord. Trevligt också att få vara delaktig i något som andra gjort. Bland annat så fanns Melody Gardot med denna vecka. Något vi alla fick vara med och jobba med.

Fakta om Al Schmitt Al är idag 87 år men är fortfarande aktiv på allra högsta nivå. Bor i Hollywood där han jobbar för Capitol Records. Han är en legend i branschen och har arbetat med Frank Sinatra, Duke Ellington, Michael Jackson, Paul McCartney för att nämna några. Just nu var det Melody Gardot. Bland alla utmärkelser han fått så finns 23 Grammys.

Bra respons

Seminariet innebar att få vara delaktig i produktioner. Dela erfarenheter och att få alla tips och råd på vägen från Al och Steve. Alla hade också fått ta med sig egna produktioner som då blev en del i arbetet. – Ja jag hade med mig en hel del av det jag håller på med just nu, berättar Tord. Bland annat en ny skiva som vi hoppas släppa nästa år. Responsen från Al var mycket positiv och något som jag definitivt har nytta av framöver.

Ny skiva

Tord är en av personerna bakom Songs from the Wood. En nattlig konsert i Svarta Bergen. Han har också varit med i många olika musikaliska sammanhang som trummis. Förutom slagverk och studioinspelning, så filmar han konserter av olika slag på uppdrag av arrangörer. Just nu handlar det dock mycket om en ny skiva som ska släppas nästa år. – Ja det blir lite blandat 60-80-tals musik där jag tagit hjälp av flera lokala sångare som Jarl Sjunnesson, Johan Wirell, Mari Gustavsson och Linda Thuresson. Text: johnny@alltomosby.se Bild: privat

20

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

Dags att byta tak och fönster? om framtidens energisystem. Nytt badrum? Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att Franssons Bygg i Hästveda ABinstallera är ett komplett byggföretag en bergvärmepump. Utmaningen är att som kan hjälpa er med bland annat: göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya • Nybyggnation • Tillbyggnation • Husmontage • Takläggning Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina • Renovering • Kakel& klinkerarbete behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta Och dessutom håller vi vad vi lovar! om framtidens energisystem. Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi!

A+++

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

21


AKTUELLT

Glädjefull gospel

Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

avrundade Trolladagen S

amuel Ljungblahd och en sjuttiomannakör sjöng gospel för över 550 personer så taket i Glimåkra kyrka nästan lyfte - och utlöste dessutom brandlarmet. Så klart valde skojfriske underhållaren Ljungblahd att köra ”Fire” i takt med larmet. När höstregnet dök upp blev aktiviteterna

Joyfull avrundade

Umeåbördige Ljungblahd berättade underhållande mellan varven. Bland annat beskrev han sig som ”hobbitkort” och inför sista numret berättade han om uppdraget att sjunga på prinsens bröllop. – Vi fick uppmaningen av SVT att ”sköt er nu”, skrattar Ljungblahd. I det exakta ögonblicket gick brandlarmet i Glimåkra kyrka. Som om det vore planerat. Under utrymningen, ackompanjerade av larmet, levererade

Samuel Ljungblahd ”Fire” - lämpligt så klart. Efter kontroll och återställning levererade Samuel Ljungblahd till sist ”Joyfull, joyfull”, den låt som också avslutade prinsbröllopet, med ordentligt sväng. Kollekten från kvällen gick till svältkatastrofen i Afrika och hela konserten arrangerades av Svenska kyrkan i Östra Göinge kontrakt, i samarbete med GEUT.

på Prästängen i Glimåkra under den första ”Trolladagen” glest besökta. Desto mer besökare kom till matmässan under tak i Glimåkra Folkets Park. Maträtter från hela världen samlade på några hundra kvadrat har varit en succé från den första mässan när den arrangerades för några år sedan. Många lät sig väl smaka av de olika maträtterna i allt från tabuleh till svenska krustader.

Fullsatt kyrka

Dagen avslutades dock i musikens tecken med himmelska toner i Glimåkra kyrka. Gospelartisten Samuel Ljungblahd som bland annat sjöng på prins Carl-Philips bröllop för något år sedan sparkade igång en hejdundrande gospelkonsert med sjuttio körsångare från bygden och gospellinjen på Glimåkra folkhögskola, Samuel Hector vid pianot och Eva Rietz i dirigentposition. Det räknades som fullsatt i Glimåkra kyrka - och det betyder närmare 550 personer.

22

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Många lät sig väl smaka av de olika maträtterna i allt från tabuleh till svenska krustader.

producerad av espresso reklam


Lämna din bil i rätta händer, anlita en komplett

BILSKADEVERKSTAD

Lackering är vår specialitet. Vi har jobbat med lackering i mer än 30 år.

Regnbågsvägen 9 info@osbybillack.se 283 44 Osby www.osbybillack.se 0479-136 50

Vi är också bra på att utföra service enligt märkesanvisningar, byte av bilrutor och stenskottslagning. Vi kan polera och vaxa din bil och erbjuda lackförsegling.

Vi har avtal med samtliga försäkringsbolag och kan reparera alla bilmärken. Naturligtvis får du låna en bil under tiden som fixar till din. Kontakta oss så hjälper vi dig med allt som rör din bil.

Namnlöst-6 1

2017-03-14 21:20

Premiär

Nya Renault KOLEOS Crossover by Renault Nya Renault KOLEOS

Zen dCi 130hk (Ord. pris 259 900 kr)

Kampanjpris från 244 900 kr

inklusive 3 års fri service*

Nya Renault KOLEOS

Zen dCi 175 X-Tronic (Ord. pris 289 900 kr)

Kampanjpris från 274 900 kr

Kampanjmodellen är full av utrustning med bl.a. R-Link 2 med navigation och Apple CarPlay™, Aktivt nödbroms-sytem, Parkeringssensorer bak, 17" aluminiumfälgar och mycket mer…

Lägg till Plus-paket Eluppvärmd framruta och eluppvärmt baksäte

Endast 1 900 kr (ord. pris 3 900 kr)

5 ÅRS

100 000 km

renault.se 100,100,0,15

*Erbjudandet består av 3 års fri service, 5 års garanti och en nybilsrabatt på 15 000 kr, totalt värde 23 000 kr. Gäller köp av ny RN Koleos t.o.m. 31/10-17 och kan inte kombi. erbjudanden/ företagsstöd. Serviceavtal gäller för 15 000 km/år max 45 000 km eller 36 mån, reservation för lokala avvikelser. Bränsleförbr. bla. körn. liter/100km: 4,6 – 5,8. CO2 utsläpp gram/km: 120-153. Reservation för eventuella tryckfel. Bil i annons kan vara extrautr.

Pluspaket

GARANTI

inkl. automat och 3 års fri service*

100,82,25,8

Hässleholm 010-1670820 Osby 010-1670833 Markaryd 010-1670835 Älmhult 010-1670837, 38

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

23


SHOPPING och AKTIVITETER

POLISEN HAR ORDET

Nu händer det spännande saker på Älmhults handelsplats!

Massor av roliga aktiviteter och fina erbjudanden i butikerna under hela helgen, för stora som små. För mer information om aktiviteter och erbjudanden besök vår Facebook.

Varmt välkomna till oss på Älmhults handelsplats!

ACO Body Loition Limited Edition

Som på REA - alla dagar!

20:-

Akvarium startset 54L, Eheim 599:- (ord. 749:-)

Köp 5 st valfria frysfoder från Fina Fisken för endast 100kr! (ord. pris 29-49kr per st)

30% rabatt

på glasserien Line från Kosta Boda.

-30%

på hela sortimentet

30% Myiittala medlemsdagar 28/9-1/10

20% på alla bordslampor

© Inter IKEA Systems B.V 2017

Unikt erbjudande för dig som är eller blir medlem under perioden

Erbjudandet avser alla bordslampor och skrivbordslampor. Gäller för dig som är eller blir IKEA FAMILY medlem så länge lagret räcker 2/10 - 15/10 2017.

på hela sortimentet

Gäller på ett helt köp och ej nyheter.

för dig som är eller blir Iittalamedlem Outlet Älmhult Handelsvägen 12 C på medlemsdagar 28/9-1/10 Iittalaoutlet.se För alla som uppskattar tidlös design. Bli medlem idag och ta del av vårt unika erbjudande.

butiker

Fackhandel med kvalitet och omtanke

1200 gratis parkeringsplatser Generösa öppettider www.almhultshandelsplats.se 24

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Gilla oss på facebook producerad av espresso reklam


Kupongen gäller PÅTÅR bryggkaffe mellanrost och mörkrost i Swedish Food Market efter utgångskassorna.

Fyll en påse porslin

PÅTÅR 500 g

2 för

50:-

Klipp ut kupongen och lämna i kassan.

(27x27 cm)

99:-

Bryggkaffe

© Inter IKEA Systems B.V 2017

för hela FAMILJEN! Ord. pris 39:-/st

Max ett köp per kund. Kuponger gäller endast på IKEA Älmhult.

Alltid äkta lågpris

GB clownen leker och bjuder alla barnen på glass efter maten!

SMÅLANDS STÖRSTA UTBUD AV SKOR FRÅN KÄNDA VARUMÄRKEN TILL BÄTTRE PRISER!

Create something tasty!

Gäller lördag/söndag mellan 13-15.

20%

rabatt på valfri vara. Gäller på ord priser, ej beställningsvaror och kan ej kombineras med andra erbjudande.

3 FÖR

1000 chexchoklad CANDY PEOPLE • 55g Jämförpris 60:61 kr/kg Gäller 26/9-8/10 på Willys Älmhult, Handelsvägen 18 B 343 33 Älmhult

Vår affärsidé: Sveriges billigaste matkasse

älmhults handelsplats

almhultshandelsplats.se NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

25


MÅ BRA

Det är mycket vi ska få in i vårt liv och när helgen väl är här så är vi så trötta att vi knappt orkar umgås med varandra längre. Har du funderat över hur livet ser ut hos just dig?

Camilla Leo-Malmberg

Stressad hjärna - stressad kropp

Hälsoutvecklare

S

eptember månad är här och vi har kommit in i ekorrhjulet igen efter semestern. Jobb, aktiviteter, möten, träning, umgås, sociala medier från måndag till söndag. Ungefär samma sak hela tiden.

Innan du ska gå och lägga dig så behöver

Vi har det så fruktansvärt bra, men ändå så

Kroppen är fantastisk men vi måste också

Camilla Leo Malmberg

hjärnan ungefär 60 minuter skärmfri tid för att kunna landa och ladda för sömn. Hur många har skärmfri tid innan ni ska sova?

helgen väl är här så är vi så trötta att vi knappt orkar umgås med varandra längre. Har du funderat över hur livet ser ut hos just dig?

sköta om oss, vi behöver givetvis röra på oss. De flesta av oss (80 %) har ett stillasittande jobb idag och vår kropp är bygd för rörelse. Regelbunden motion är ett sätt att få oss att stressa ner och bara vara här och nu, men det kan också bli ett stressmoment att få in motionen. Det svåra är att få motionen som en del av vardagen, men som med maten är planering A och O för att det ska fungera, plus att man måste ha disciplin att göra det. När vi får in det som ett mönster och inte kan vara utan rörelse - då har vi kommit långt.

Hur kan det vara att vi så många blir sjuka

Men även att inte ha fullspäckade kalendrar

Är det någon mer än jag som tittar med

avundsjuka på Kalles sex liv? Där människor bryter upp ifrån vardagen och gör något helt annat, utanför ramarna. De tar dagen som den kommer och gör det de själva vill, det valet och det stora steget som vi andra bara drömmer om men inte vågar ta.

Det är mycket vi ska få in i vårt liv och när

av utbrändhet och många andra sjukdomar idag? Är vi hela tiden uppkopplade och tänker inte på att varva ner eller vad är det som händer?

Visste du att när du stressar så skadar du

kontakten mellan mellanhjärnan och storhjärnan? När du har varit stressad en länge tid så stängs kontakten mellan dessa hjärnhalvorna av. Detta i sin tur innebär att mellanhjärnan, som är den del i hjärnan som är vår reptilhjärna och som står för våra snabba reflektioner, tappar kontakten med storhjärnan som är den del som tolkar och fattar beslut. Detta gör att du inte kan förstå att du måste ta det lugnt och stressa ner. Det som händer är då att du får sämre koncentration, sämre minne och inte kan fatta svåra beslut, samt sämre sömn. Detta gör vi mot oss själva och vår kropp utan att tänka på det.

blir vi sjuka, psykiskt och fysiskt, och det får mig att fundera, hur kan det vara så?

Hälsoutvecklare Östra Göinge kommun Göinge Träningscenter

bidrar till att vi kan ta det lugnt och faktiskt vila och göra just ingenting. Hur skönt är det inte när man har en helg eller en kväll när inget är planerat. Våga sätta streck i din kalender för utrymme för återhämtning eller något annat som du känner för att göra. Som jag skrev till min dotter på hennes student: ”Livet är ett smörgåsbord, ta vara på det och gör det bästa av det!”

Hur mycket självmedkänsla har du?

T

orsdagen den 19 oktober kl. 18:30 föreläser Agneta Lagerkrantz kring ämnet självmedkänsla på Osby Scoutgård.

Har du en inneboende röst som säger till dig att du aldrig är tillräckligt bra? Då får

du under kvällen bekanta dig med termen självmedkänsla. Du kommer att få tips och igenkännande vid självkritik, låg självkänsla, prestationskrav, förväntningar, misslyckanden och mer. Föredraget riktar sig till män och kvinnor i alla åldrar.

Agneta Lagerkrantz är en flitigt anlitad föreläsare i TV, radio m.m. Hon är även författare till ett antal böcker i ämnet. Den senaste boken ”Självmedkänsla – 70 skäl till självmedkänsla” finns att köpa på plats. För detaljer kring bokning och pris se annons i detta nummer. Arr: Bokhandeln i Osby i samarbete med Bowenpraktiken

26

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


AKTUELLT Tobias Stark, forskare inom idrott och genus.

Filosofiskt café med Tobias Stark T

orsdagen 19 oktober kl. 19:00 kommer Tobias Stark, forskare inom idrott och genus, till Älmhults bibliotek. Stark filosoferar kring ämnet ”Har idrott ett kön?”

Älmhult rör på sig

Många vittnar om att pojkar och män rankas

L

ördagen den 7 oktober kl. 11.00–15.00 blir det mässa, föreläsningar, gratis prova-på-pass, invigning av Hälsans stig och mycket mer på Friskis & Svettis i Älmhult. Temat för året är ”Rörelse och Återhämtning”. Arrangemanget är ett samarbete mellan Älmhults kommun, Smålandsidrotten och Friskis&Svettis. Ett av dragplåstren är tidigare världsmästaren i brottning och hälsocoachen Martin Lidberg,

som dels kommer att hålla i ett träningspass och dels hålla en föreläsning om ”Vägen till en bättre hälsa”. För komplett program och mer information besök www.almhult.se

Hur mycket självmedkänsla har du? Välkommen på föreläsning med

Agneta Lagerkrantz torsdagen den 19 oktober på Osby Scoutgård kl. 18:30

Endast förköp/bokning av biljett 250:på Bokhandeln i Osby 0479-103 39 se vidare info på www.bowenpraktiken.com

Välkommen! Ett samarbete mellan

Bokhandeln

&

Bowenpraktiken

Är du intresserad av Värdeorienterad Politik?

Nu kan du anmäla dig till studiecirkeln Kristdemokraternas ABC! Vi träffas under 3 kvällar i höst med start

högre än flickor och kvinnor. Samtidigt sägs idrotten vara en arena där alla får vara med på lika villkor. Hur hänger det ihop? Vilken betydelse har det i praktiken? Och hur bör vi hantera situationen? Kom och diskutera! Fri entré! Anmälan! Förtäring 40:- (förbeställ senast 17/10). Biljetter säljs på Älmhults bibliotek, tfn: 0476-552 20 eller bibliotek@almhult.se

ÄLMHULT RÖR PÅ SIG Lördagen den 7 oktober 2017, kl. 11.00–15.00 Plats: Friskis&Svettis i Älmhult Mässa, föreläsningar, gratis prova-påpass, invigning av Hälsans stig, qigong, indisk dans, thaibox, yoga, cirkelgym soft, familjejympa, cirkelgym m.m. Föreläsning och träningspass med Martin Lidberg.

Mästarnas Mästare

MARTIN LIDBERG

Föreläsning – ” Trilla eller Träna, båda kan hända” med Region Kronoberg. Smålandsidrotten pratar doping och kosttillskott.

måndag 2/10 kl 18:30 på Ekebo i Osby

Servering finns! Fri entré!

Kursen är avgiftsfri. Vi bjuder på fika. Information och anmälan på 070-190 08 05

Alla hjärtligt välkomna!

Arr: Kristdemokraterna i Osby, Studieförbundet Vuxenskolan

ÄLMHULT RÖR PÅ SIG

Årets tema: Rörelse och återhämtning.

Anmälan och mer info: www.almhult.se/almhultrorpasig

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

27


SIMONTORP

te r, fö Nilla Svensd ot De n åldrad e l. be bi la m ga läse r sin Historia från Simontorp

Anders Blidberg

N

ästan alla svenska familjer har släktingar i USA, men det är nu en bra bit över hundra år sedan den stora emigrationsvågen inträffade, då runt en miljon svenskar lämnade landet för att hitta en bättre plats att leva på. Kontakten hölls med hjälp av brev, men de kommande generationerna lärde sig aldrig svenska och med tiden kom släktingar ifrån varandra. Därför var det extra roligt att för några veckor sedan återknyta banden.

dd 18 54 ,

Blen da N ils so n i Sim on to rp, G lim åk ra

När historien kommer på besök

Ellida Nilsson i Minneapolis, USA

karantän och om de var sjuka kunde de sändas tillbaka igen.

Livet i Amerika visade sig vara hårdare än

bodde fram till sin död 1945 en gammal tant som hette Nilla Svensdotter. Hon var väl omhändertagen av sin dotter Blenda som även hon var änka. De hade båda levt ett strävsamt liv. Nilla var född i Böglarehult i Örkeneds socken redan 1854. Hon hade gift sig med torparen Nils Karlsson 1878 och paret flyttade runt mellan olika torpstugor i trakten. Barnen Karl, August, Blenda, Anna, Anton och Ellida kom att växa upp på ett litet torp i Söndraryd.

de väntat sig. Kanske hade de byggt upp höga förväntningar utifrån de brev som Ellidas bröder sänt hem? Ellida och Hjalmar var panka efter att ha betalt resan och hamnade i ett skogshuggarläger i den kanadensiska vildmarken. Hon lär ha varit den enda kvinnan på 30 mils avstånd! Hon bet emellertid ihop och satte upp någon slags saloon för att överleva. Hon lär ha varit hård i affärer – någon växel gav hon aldrig tillbaka till kunderna. För pengarna som serveringen gav kunde hon och Hjalmar så småningom flytta vidare till Minneapolis i USA. Där fick de barnen Märta och Georg. Hjalmar blev med åren en välbeställd byggmästare och Ellida arbetade som inredare och med anläggningar av trädgårdar.

Det var fattigt i Sverige och lösningen var

Ellidas syster Blenda återvände 1904 till sina

I undantagshuset där jag sitter och skriver

för många att emigrera. Det måste ha varit hårt för Nils och Nilla när alla deras sex barn givit sig av. Karl, August, Anton och Ellida for till Amerika, medan Anna och Blenda nöjde sig med att flytta till Norge.

När Ellida lämnade Sverige var hon gift med en

man som hette Hjalmar och de sökte upp Ellidas bröder i Kanada. De hade hört hemska rykten om hur det var att komma till USA direkt via Ellis island. Alla immigranter tvingades sitta i

hemtrakter. Hon gifte sig med snickaren Sven Nilsson och tillsammans fick de elva barn som växte upp i Gummarp i Glimåkra socken. När de började bli till åren byggde de sig ett hus i Simontorp där äldsta dottern var husfru på gården. Sven dog under byggtiden och istället blev det så att Blenda kom att bo i huset med sin gamla mor Nilla. Systrarna Blenda och Ellida fick träffas en gång till i livet. Efter nästan 50 år i Amerika kom Ellida hem på besök 1955. Hon hämtades i stor stil vid amerikabåten i Göteborg och kulturkrocken

var påtaglig. På bilderna är det fascinerande att jämföra den eleganta amerikanska damen och den hårt slitna småbrukarhustrun från Göinge. Deras liv hade blivit mycket olika. Enligt släkthistorierna så skall Ellida ha sett till att det installerades en vattentoalett i det lilla huset. Inte kunde hennes åldrade syster ha utedass bakom uthuset heller!

Så småningom tappade släktingarna på bägge

sidor Atlanten kontakten, men så fick vi plötsligt reda på att några amerikanska damer ville komma och hälsa på. Det visade sig vara Patricia, dotter till Märtha, och hennes kusin Elaine, dotter till Georg. Patricia är en mycket energisk släktforskare och har sedan hon blev pensionär letat upp sin svenska släkt som hon inte ens visste fanns. Eftersom jag är sonson till Blendas dotter Anna var de båda damerna min fars nästkusiner! Det blev en gripande återförening under några timmar och nu är kontakten återupprättad, fast den här gången med engelskspråkig e-post. Text: Anders Blidberg Bilder: Simontorps gårdsarkiv

UPPTÄCK EN AV VÄRLDENS FRÄMSTA SKULPTURPARKER. ETT AV SKÅNES STÖRSTA BESÖKSMÅL. BARA NÅGRA MINUTER FRÅN DIG. VÄLKOMMEN!

Jennifer Forsberg, Jordränta, 2017

28

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

HÖSTUTSTÄLLNING JENNIFER FORSBERG JORDRÄNTA 30 SEP – 22 DEC WWW.WANASKONST.SE

producerad av espresso reklam


ATV & tillbehör

Second Hand Välkommen att fynda! • Fräscha kläder • Böcker • Prydnadsaker

• Glas & porslin • Möbler • Textilier m.m.

De t lönar sig! För både dig och miljön!

När du handlar hos oss hjälper du barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien. Öppet: Tisd. & Tors. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14 Industrigatan. 8 B, Osby. Telefon 0479-150 46

Att välja maskin efter behov är väldigt viktigt. Välkomna till Nyvab och provkör Yamaha`s ATV under verkliga förhållanden på vår terrängbana. Samt få tips från vår

Maskinservice i Emmislöv Butik & Verkstad

Bil & Maskin, ATV & Moped

efarna personal. www.nyvab.se

0730-54 52 47 www.emmislov.se

Tel: 0476-52135 Delaryvägen 5

E-post: info@nyvab.se 343 35 Älmhult

OBS! EXTRA RABATT PÅ LAGERBILAR

NU ÄR VI FÄRDIGA MED OMBYGGNADEN Välkomna in och se hur fint vi fått det! ALLTID ÖPPET TILL 23:00 • Mån - Fre 06:00-23:00 • Lör - Sön 07:00-23:00 Drivmedel, biltvätt, släp, fastfood, butik mm

Tel: 0479-122 50, Såggatan 2, Osby

NYA MB TRANSPORTBILAR FÖR OMG LEV 2017 Citan 109CDI Fighter Lång Vit, ac, D-soffa, Euro 6

2017 Vito 111 CDI Skåp Lång

OSBY SOMMARMÖBLER ! T R O P M I N E G E litet till bästa pris! a INTERNET BILLIGARE ÄN Dynor från egen

Kv

www.bastadsommarmobler.se

tillverkning

SLUTREA 30-50% Öppettider: Lördag och Söndag 10-15 • 0705-80 38 68 • Västra Storgatan 2 Tillfart väg 23 från Älmhult, norra rondellen in mot Osby, 2:a rondellen tag till vänster. Tillfart väg 23 fr Hässleholm /Kristianstad: 1:a rondellen in mot Osby, därefter följ skyltar. Från Markaryd höger i första rondellen. Genom byn över trafikljusen.

Vit, lack stötf., Farthållare, Drag, Bakdörrar, Euro 6

2017 Sprinter 211 CDI Fighter Skåp Lågt tak, Aut, Farhållare, Drag, Fotsteg, Euro 6

2017 Sprinter 316 CDI Skåp Högt Tak (10,5 m3) Vit, Aut, Farthållare, Drag, Fotsteg, Euro 6

129 000:240 000:235 000:330 000:-

BEGAGNAT 2016 Vito III CDI Skåp Lång Silvermet, drag, bakdörrar

2014 VW Transporter T5 2,0 TDI Silver, Aut, Värmare, Dubbelsoffa, Drag, 4500 mil

174 000:184 000:-

Alla priser ex moms.

Motorcentrum I Markaryd AB

www.motorcentrummarkaryd.se • 0433-75610, 75613

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

29


PÅ GÅNG

Lämna förslag

Nu har en referensgrupp initierat en medborgardialog för att få del av Hästvedabornas tankar och idéer om vad som kan göras på den gamla macktomten. Du kan lämna synpunkter och förslag fram till den 31 oktober. Tekniska förvaltningen, som ansvarar för upprustningen, utarbetar därefter ett första utformningsförslag som Hästvedaborna får tycka till om. Baserat på de synpunkter som då kommer in tas sedan beslut om hur tomten ska utformas.

Så gör du

En beskrivning, i ord eller bild, kan lämnas i pappersformat till Hästveda servicekontor. En förtryckt blankett finns att skriva ut på medborgardialogens hemsida och kan även hämtas på servicekontoret. Det finns även möjlighet att lämna förslag digitalt, dvs. genom att använda det webbformulär som finns på hemsidan www.hassleholm.se/dialoghastveda

Ny medborgardialog

i Hästveda F

rån skamfläck till något att vara stolt över - det är målet när den gamla macktomten i Hästveda som nu ska rustas upp. Men vad ska finnas där? Hur bör det se ut?

Byavandring den 5 oktober

Macktomten kommer att vara ett av stoppen på den byavandring som anordnas i samband med att den kommunala dialogresan stannar till i Hästveda den 5 oktober: – Medborgardialog som verktyg är ett ypperligt sätt att öka medborgarnas inflytande i de kommunala beslutsprocesserna, säger Andreas Novotny, ordförande för den politiska referensgruppen i Hästveda.

För mer information kontakta:

Kjerstin Jonsson, Samhällsvägledare Tel 0451-26 73 95, kjerstin.jonsson@hassleholm.se

Jenny vann stolen U

nder familjedagen i början på september så utlyste Osbybostäder en tävling som nu är avgjord. – Ja det är mycket på gång både inom Osbybostäder och det vi planerar för framöver, berättar Kent Lundén som tog över som företagsledare i våras. Det vill vi visa fram på flera olika sätt. Under Familjedagen fick vi möjlighet att träffa våra nuvarande boende och kanske också framtida. Tävlingen gick ut på att informera lite om oss.

Prickade med precision

Vann gjorde Jenny Johansson som vi till vardags hittar i Osbys simhall. Den avgörande frågan var snittåldern på dem som jobbar för Osbybostäder. Något Jenny prickade med precision. Det rätta svaret var 43 år. Vinsten blev en Roxy-stol från Osbyföretaget Fritab. En stol du kan ha vid en mängd olika tillfällen och bärs som ryggsäck. – Härligt, nu har jag en egen och kan lämna tillbaka mammas, säger Jenny.

Motorolja

Superavfettning

Batteriladdare

399:-

2 för 99:-

599:-

CASTROL Magnatec 5W-40 C3.

Ord. pris 699:Osby Tegvägen 6 Tel: 0479-131 05

30

TURTLE 1 liter

Ord. pris 69:-/st

CTEK 5,0 Ah

Ord. pris 899:-

Öppettider Vardagar 07.00–18.00 Lördagar 09.00–13.00

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


Välkommen till Välkommen till en kundägd bank en kundägd bank

Vi ägs av våra kunder och finns lokalt i hela landet. Enligt Svenskt Kvalitetsindex har vi i nio av de tio senaste undersökVi ägs av våra finns lokalt i hela landet. Enligt ningarna haft kunder Sverigesoch nöjdaste kunder på privatmarknaden. Svenskt Kvalitetsindex har vi i nio av de tio senaste undersökDet är vi väldigt stolta över. ningarna haft Sveriges nöjdaste kunder på privatmarknaden. Det är vi väldigt stolta över.

TA DIN SKOG PÅ ALLVAR. DET GÖR VI. RÖJSÅG FS 460 C-EM K Professionell skogsröjare . 4- punkts antivibrationssystem Easy2Start och M-Tronic. • Låga vibrationer • Enkel att starta • Smidig Ord. pris 9.390:Erbjudandet gäller t.o.m 2017-12-31. Med reservation för tryckfel.

KAMPANJPRIS

8.190:-

MOTORSÅG MS 201 C-M STIHL lättaste proffsmotorsåg, perfekt för kvistning. • M-Tronic • Bränslesnål

KAMPANJPRIS

6.290:

stihl.se

-

Ord. pris 7.390:-

Erbjudandet gäller t.o.m 2017-12-31. Res. för slutförsäljning

Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

lansforsakringar.se facebook.com/lansforsakringar lansforsakringar.se facebook.com/lansforsakringar

Vi hjälper dig med allt inom TV, ljud, mobil och datorer! Försäljning av TV, Ljud, mobiler, datorer mm

Vi fixar ditt trasiga mobilglas!

Antenn & Parabol installationer

Bästa TV-Mottagningen Bättre WiFi i hemmet

Installation av kameraövervakning Konferensrums lösningar

Bättre mobiltäckning inomhus

Fiberlösningar Nätverksinstallation Hem/Företag

Reparationer av TV, Ljud, mobiler, datorer mm

Saknar ni något? Fråga oss! Älmhult

mån, ons, fre: 10-18 tis och torsdagar 10-20 lördag 11-16 0763 20 18 23 Danska vägen 9, Älmhult

Knislinge

mån, tis, tor, fre: 14-18 lördag 10-14 044-41295 Brogatan 38, Knislinge

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

31


VÅRA KYRKOR

Annelen Nilsson

Ditt Ord mitt hjärtas fröjd och glädje

N

är jag stiger upp på morgonen och tar mitt morgonkaffe, läser tidningen eller sätter på Tv:n så möts jag för det mesta av hemskheter. Vi matas hela tiden med vad som händer i vår värld, olyckor och tragedi, det ena värre än det andra. Och det föds missmod, hopplöshet och fruktan i våra liv. Vi behöver Guds Ord in i våra liv. Vi behöver alla mat varje dag men det räcker ju inte att prata om mat om det ska göra nytta för kroppen. För att få näring måste vi äta mat, och på samma sätt är det med Guds Ord, jag behöver ta det till mig i mitt liv. Guds Ord är sanning och formar oss när vi låter det verka i våra liv. Jesus vill hjälpa oss varje dag att leva i det.

Oh vad skönt att ha någon att gå till, i alla livets förhållanden, när de

kämpiga och jobbiga dagarna kommer men också en styrka och glädje – för de dagar som är bra.

”Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun.” Matt 4:4

Guds ord, som kom till Jeremia

var som mat som gav honom glädje och fröjd. Det står i Jer 15:16: Dina ord kom och jag åt dem, ja, ditt ord blev mitt hjärtas fröjd och glädje, ty jag är uppkallad efter ditt namn, HERRE, härskarornas Gud. Önskan om en härlig och fin höst o Guds Välsignelse! Annelen

Bilden om att Guds ord liknas som mat i Bibeln upprepas på flera ställen och bekräftas av Jesus själv som citerar Lagen (Moseböckerna):

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Ons. 27/9 14.00 Missionssyföreningen, f.h. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Tor. 28/9 9.15 Gudstjänst med små & stora, Lövsund. 14.00 Gudstjänst på Rönnebacken & Lindhem. 16.30 Messy church, f.h. Lövsund. Tema: Dopet. Sön. 1/10 Den helige Mikaels dag 10.00 Högmässa, Lövsund. Utdelning av Bibel för Barn. Barnkören Diskanten medverkar samt Ingrid Almfjord med kasperdockor. Tis. 3/10 18.30 Församlingsafton, f.h. ”Att vara jordens salt” om kristet samhällsengagemang i vår tid. Red. Elisabet Sandlund, Stockholm.

32

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Ons. 4/10 12.00 Sopplunch, f.h. Manfreds fattigmansgulasch, kaffe m. kanelbulle, 50: 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Lör. 7/10 kl.15.30

Välkomna att hjälpa till att smycka kyrkan inför Tacksägelsedagen.

Sön. 8/10 Tacksägelsedagen 10.00 Högmässa, Eriksson. Kyrkokören medverkar. LRF anordnar kyrklunch i f.h.

Visseltofta Ons. 27/9 14.00 Wisseltofta café, f.h. Sön. 1/10 Den helige Mikaels dag 16.30 Messy church, Lövsund. Tema: Dopet.

Wisseltofta Café

14.00-16.30 sista onsdagen i september, oktober och november. Välkommen till församlingshemmet för att fika och trivas.

Ons. 11/10 14.00 Missionssyföreningen, f.h. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

Jul i Gemenskap - ett alternativt sätt att fira jul. Ett julfirande där alla är välkomna och kan känna delaktighet. Vill du vara med, skapa och fira en jul som ger mervärde?

Vi behöver volontärer innan, under & efter julfirandet. Kontakt: Kyrkoherde Hans Eriksson tel: 0479-524502 hans.eriksson@svenskakyrkan.se

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Visseltofta Loshult

Loshult Sön. 1/10 Den helige Mikaels dag 14.00 Gudstjänst med små & stora, Hansson. Utdelning av Bibel för Barn. Fika i f.h. Tor. 5/10 14.00 Torsdagsträff, Missionsgården, Killeberg. Sön. 8/10 Tacksägelsedagen 14.00 Gudstjänst med gudstjänstverkstad, Eriksson. Kyrkokören medverkar. Kyrkkaffe i f.h. Försäljning till förmån för ”Världens Barn”. Kyrkskjuts: Hilkka, tel. 304 86 Ätbara gåvor mottages tacksamt! Ons. 11/10 16.30 Messy Church, Missionsgården, Killeberg, Lövsund. Tema: Dopet

producerad av espresso reklam


Detta händer i våra församlingar KNISLINGE Sönd 1 okt – Den helige Mikaels dag 16.00 Familjemässa med bibelutdelning m.m. Barnens dop uppmärksammas – ta gärna med deras dopljus. Sång av På Gång och Happy. Peter Kogler. Sönd 8 okt – Tacksägelsedagen 16.00 Högmässa. Kören Praise. Konfirmanderna välkomnas. Ta gärna med skördealster att smycka kyrkan med. Fredrik Carlsson & Peter Kogler Sönd 15 okt – 18 sönd e trefaldighet 16.00 Högmässa. Fredrik Carlsson.

ÖPPNA GRUPPEN i KNISLINGE för barn 0-5 år med föräldrar varje torsd kl 9-11 i församlingshemmets källare.

MAT & GEMENSKAP Varje tisdagkväll kl 17.30 i Knislinge församlingshem.

KVIINGE Sönd 1 okt – Den helige Mikaels dag 11.00 Mässa. Peter Kogler. Konfirmanderna välkomnas. Barnsamlingar. Kyrkfika. Tors 5 okt 14.00 Fridebo Andakt, Peter Kogler. Sönd 8 okt – Tacksägelsedagen 11.00 Mässa med bibelutdelning m.m. Barnen i JOY sjunger. Ta gärna med skördealster att smycka kyrkan med. Fredrik Carlsson & Peter Kogler. Barnsamlingar. Kyrkfika. Sönd 15 okt – 18 sönd e trefaldighet 11.00 Mässa. Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

KÖRER och MUSIKGRUPPER Barn eller vuxen – varmt välkommen att börja i någon av våra körer eller musikgrupper! Se hemsidan för information.

Detta händer i pastoratet Onsdag 27 september 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults kyrka. Se ruta! Torsdag 28 september 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra  

Söndag 1 oktober, Den helige Mikaels dag 10.00 Familjegudstjänst i Glimåkra k:a, A Evertsson. Sång av barngrupperna. Kyrkfika. 15.00 Familjegudstjänst med bibelutdelning i Hjärsås kyrka, A Evertsson. Kyrkfika.

Tisdag 3 oktober 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 14.00 Träffpunkt Skogsbrynet. Se ruta!   Onsdag 4 oktober 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra  

Telefon exp: 044-34 60 00

Knislinge

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Kviinge

Gryt

STUDIECIRKEL om LUTHER och REFORMATIONEN 4 okt i Knislinge församlingshem kl 19-21. Träffar varannan onsdag. Kursledare Staffan Fredin. Kursen kan avslutas med bussresa till Lutherland i Tyskland 27/4-1/5 2018.

ANDAKT & TRÄFFPUNKTEN på VÄSTANVID Varje torsdag kl 14.00 Andakt. kl 14.30 - 15.30 Fika och gemenskap (Träffpunkten). 28 sept Andakt med nattvard, Carlsson.

FÖR UNGDOMAR i Knislinge församlingshem. Ung Pilgrim, torsdagar kl 19.00 udda veckor. TGIF, fredagar kl 19.00, jämna veckor.

Glimåkra

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

Hjärsås

Söndag 8 oktober, Tacksägelsedagen 10.00 Skördemässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Kyrkokören 120 år. Kyrkkaffe och försäljning av skördeprodukter till förmån för Världens Barn. 18.00 Skördegudstjänst med LRF i Hjärsås k:a, A Thorsén. Flöjtduett med Erik Lindskov och hans morfar Stig Gustavsson, Kristianstad. Servering och auktion till förmån för Världens Barn.

Måndag 9 oktober 18.30 Boalts syförening i Boalts bygdegård   Tisdag 10 oktober 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 14.15 Andakt på Solglimman

Gubb- och gumkväll

i Hjärsås kyrka

torsdag 28 september INSTÄLLT Boka den 30 november då vi får möta Emma Pettersson och Agneta Almqvist i en föreställning som bygger på boken "Glöm inte att andas" och musiken till den.

Sibbhult

Kvällsöppet i Sibbhults kyrka

onsdag 27 september kl 17.30 Välkommen till kvällsfika kl 17.30 följt av samtal kring "Vardagsbekymmer och Mariatankar" Hur får man ihop sina vardagsbekymmer? Britt-Marie Kaldéus Gustavsson. Avslutning kl 19.00 med en enkel kvällsmässa.

Glimåkra kyrkokör 120 år.

Kören medverkar vid Skördemässan i Glimåkra kyrka på Tacksägelsedagen den 8 oktober och sjunger då en kavalkad av sånger från 1897-2017.

Träffpunkt Skogsbrynet

tisdag 3 oktober kl. 14.00 Seniorstrålarna spelar och sjunger. Kaffe med hembakat.

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

33


NOTERAT

Nobelkock till Lönsboda D

Studiecirkel

Johnny kåserar om 11 års Nobelmiddagar, som han ansvarat för. Det

om reformationen

D

et har gått 500 år sedan reformationen startade i och med att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg till allhelgonahelgen 1517. Reformationen spred sig sedan över Europa och Sverige bröt ganska snart med den katolska kyrkan och blev Lutherskt. Reformationen har påverkat oss i Sverige väldigt mycket genom åren. Men vi kanske inte alltid har koll på vad reformationen och Martin Luther stod för och hur det faktiskt påverkar oss än idag. För att ta reda på detta gör vi en studiecirkel som handlar om Luther och reformationen. Vi gör den i samarbete med Studieförbundet Sensus och prästerna i pastoratet Hans Eriksson och Mirjam Lövsund

en 8 oktober gästas Örkeneds föreläsningsförening och Lönsboda av ”Nobelkocken”, Johnny Johansson.

kommer att leda studiecirkeln. Vid första tillfället som inträffar den 12 oktober i Osby församlingshem så kommer vi att dels ha en introduktion samt titta på en film om Martin Luther som kom för några år sedan. Filmen är ca 2 timmar lång.

Vi kommer att ha en bok av

Daniel Ringdahl som studiematerial som heter ”Inte så bara”. Sedan är tanken att vi ska träffas varannan torsdagskväll fram till i början av april. Den som deltagit i kursen kommer att erbjudas att följa med på en resa under en långweekend till ”Lutherland” under våren 2018.

Folder finns i våra kyrkor och på

pastorsexpeditionen. För mer info hör av er till Kyrkoherde Hans Eriksson 0479–52 45 02 eller hans.eriksson@svenskakyrkan.se

handlar om sådant som hänt och roliga anekdoter bakom kulisserna. Vi får även veta hur en nobelmiddag byggs upp och organiseras. Johnny är den enda kocken som belönats med Nobelstiftelsens guldmedalj.

Plats: Medborgarhuset, Lönsboda Tid: Kl. 18:00 Välkomna!

NSKG

NordSkånskaKonstnärsGillet

KONSTRUNDA

2017

Samlingsutställningen på Hedberghuset i Vinslöv Lörd-sönd 30/9-1/10 & 7-8/10 Öppet 10-17 alla dagar Karta m info på www.nskg.se samt Turistbyrån & Kulturhuset Hlm

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda! Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm. Vi säljer, reparerar och servar; GRÄSKLIPPARE, TRÄDGÅRDSMASKINER, ROBOTGRÄSKLIPPARE, MOTORSÅGAR, RÖJSÅGAR MM.

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

34

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Ni hittar oss på N. Gullarpsvägen 2 (mittemot OSW) Tel.0479-142 44 osbysagomotor@hotmail.com

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

Höstgille i Emmislöv S

öndagen den 8 oktober anordnas det höstgille med marknad och fordonsutställning hos Maskinservice i Emmislöv. Klockan 10-15 är gillet öppet och besökarna kommer att möta en gammaldags marknadskänsla som passar hela familjen.

Funderar Funderar du på att du på att säljaeller din villa eller sälja din villa du p Funderar du på att ditt fritidshus? ditt fritidshus? Funderar du på attFunderar

Förutom erbjudanden i butiken kommer det att finnas olika

aktiviteter och utställningar. Knallar och lokala hantverkare/utställare ger den rätta marknadskänslan tillsammans med loppissäljare. Både stora och små kommer att kunna provköra ATV och åka med på vagn efter veterantraktor. För barnen finns det även hoppborg.

villa Funderar du på att Funderar du på att sälja dinsälja villa eller Vivilla har lång erfarenhet inomdin Vi har lång erfarenhet inom sälja din eller Funderar du på att branschen och stor ditt efterfrågan branschen och stor efterfrågan fritidshus sälja din villa eller sälja din villa eller ditt fritidshus? ditt fritidshus? från våralokalt kunder, sälja både lokalt Ett stort tält med outletförsäljning av heminredning, verktyg och din villa eller från våra kunder, både mycket annat kommer att finnas på plats. En fordonsutställningditt anordnasfritidshus? ditt fritidshus? och från Danmark och Tyskland. Vi har långinom erfarenhe och från Danmark och ViTyskland. har lång erfarenhet ditt fritidshus?

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor eft branschen stor efterfrågan Vi har lång erfarenhet inom Vi har lång och erfarenhet inom och erfarenhet inom branschen stor efterfrågan från våra båd branschen ochkunder, stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt branschen och stor både efterfrågan branschen och stor efterfrågan från våra kunder, lokaltfrån Mattält med servering av våfflor, korv med bröd, kaffe och läsk våra kunder, både lokalt och från och från Danmark och Danmark Tyskland. och finns på plats och Mauritz Bondesson och Ingemar Nilsson, kända från våra kunder, lokalt från från våra kunder, både lokalt både och från Danmark och Tyskland och från Danmark och Tyskland. bandet Dönaberga, underhåller med musik hela dagen. och från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. och det är fritt för den intresserade att ta med eget fordon att ställa ut, både veteran och nyare. Vi har lång

Fotnot: Intresserad av att medverka som utställare, loppis eller hantverk? Kontakta Wictor på Maskinservice i Emmislöv.

Norra Esplanaden Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se www.sfbab.se

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhul Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Text: jessica@alltomgoinge.se

Esplanaden 10, S-343 Norra EsplanadenNorra 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 www.sfbab.sewww Norra 10, S-343 30 (0)476-12000. Älmhult Norra Esplanaden 10,Esplanaden S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se Tel+46 www.sfbab.se (0)476-12000. www.sfbab.se Tel+46 (0)476-12000.

LEDIGA JOBB!

TF I OSBY är ett familjeföretag med egentillverkning av dörrar, fönster och garageportar. Nu expanderar vi ännu mer och söker ett antal nya medarbetare inom: -Montering av dörrar och fönster

Vi köper dödsbo, hela eller delar av hem och ombesörjer städ och flytt.

Som person ser vi att du gillar att arbeta i team med varierande arbetsuppgifter. Krav med erfarenhet från snickeriindustrin. Skicka ansökan innehållande meritförteckning, samt några rader om vem Du är till info@tfosby.se. Oss tillhanda senast 11 okt. Eventuella frågor besvaras enbart per mejl www.tfosby.se

Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

35


REPORTAGE

Bo på banan

Första etappen med fyra stugor börjar nu bli klart. Kvar är interiören och att fixa till utemiljön.

W

ittsjö GK satsar nu vidare på att nå långväga gäster som vill bo bra, äta gott och spela golf. Det finns redan idag samarbeten som golfklubben har med hotell etc. i närliggande samhällen. Detta ska nu kompletteras med boende på banan. Marknadsansvarig Mats Flinck menar att

många väljer banor där man kan bo i direkt anslutning för att på så sätt optimera och få så mycket golf det går. Men komforten är också viktig. – Ja den radhuslänga vi bygger nu i första etappen håller mycket hög klass. Komforten är viktig. Men i konceptet ingår även att det finns en restaurang tillgänglig och öppen året runt, förklarar Mats.

Fyra stugor

Första etappen med fyra stugor börjar nu bli klart. Kvar är interiören och att fixa till utemiljön. De ligger naturskönt längs 18:e hålet med närhet till övningsområde.

– I planen ligger att komplettera denna satsning med ytterligare en länga. Vi vill först se hur väl det faller ut, innan vi tar nästa steg, avslutar Mats. Text och foto: johnny@alltomosby

Uthyrning året runt

Under den tid på året då golf är uteslutet så vill klubben ge andra målgrupper möjlighet ta del av boendet. – Vi vänder oss till byggjobbare, skogsavverkare etc. som arbetar långt från hemorten och är beroende av dubbla boenden. Men det kan också vara lägerverksamhet, konferenser etc. Vi jobbar med olika lösningar för att få stugorna uthyrda året runt. Detta för att även kunna säkra upp att ha en restaurang öppen, förklarar Mats.

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 36

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

ställningen, från att spela för dansande publik till att plötsligt ha en salongsittande publik framför sig, inte var helt självklar. – Visst var vi nervösa men upptäckte snabbt att det var något som passade oss, säger Anna och fortsätter; äntligen får vi leva ut den ”show-ådra” vi haft inom oss hela tiden. Att få sjunga, dansa och även gestalta komiska figurer är underbart. Detta ger mersmak. Detta visade sig ganska snabbt då Wizex i julas turnerade med en egen Julshow som drog fulla hus på flera teatrar i södra Sverige.

Leva länge än

Wizex tar Folkparken till dig I

samband med orkestern Wizex 40års-jubileum föddes tanken på en föreställning för sittande publik, där den Svenska Folkparken skulle stå i fokus.

– Vi känner oss otroligt privilegierade som fått vara del av denna historia och kan inte tänka oss något bättre sätt att betala tillbaka, säger bandets kapellmästare Eric Iversen. Vi startar resan på 40-talet och lotsar publiken fram till idag, via Alice Babs, Snoddas, Frank Sinatra, bakmaskiner, nylonstrumpor, Carola, rockringar och en massa annat. Självklart blickar

vi tillbaka på Wizex egen karriär, där den hör hemma i den här historien. Föreställningen som heter ”I Folkparkens tjänst” har gjort stor succé och publiken enats om att detta är en nostalgitripp utöver det vanliga.

Fulla hus

Wizex sångerska, Anna Sköld berättar att om-

Nyligen släppte Wizex sitt 28:e studioalbum, ”Game Set & Match”, som innehåller låtar från kända låtskrivare som Lasse Holm, Camilla Läckberg, m.fl. – Vi är också stolta över att hälften av låtarna är våra egna, säger Eric. Framtiden då? ”I Folkparkens tjänst” är en show som kan leva länge till. – Ja vi har bara spelat i södra Sverige och siktar på att under 2017 ta föreställningen norrut. Dessutom har vi startat nästa projekt som jämte dansbandsspelningar och teaterframträdanden, kommer bli Wizex tredje ben, avslutar Eric. Wizex spelar ”I Folkparkens tjänst” i Osby, Bromölla, Eslöv och Markaryd under hösten.

En scenföreställning fylld av nostalgi!

I FOLKPARKENS TJÄNST

Minn en musi och k fr 40-ta ån l till i d et ag!

OSBY, Borgen - söndagen den 22/10 kl. 16.00 Biljetter: bioborgen.se eller 0479-125 25

BROMÖLLA, Humlescenen - lördagen den 28/10 kl. 19.00 Biljetter: förbutiken Ica MAXI, Bromölla MARKARYD, Kulturhuset - lördagen den 11/11 kl. 19.00 Biljetter: Biblioteket Markaryd 0433-721 05 ESLÖV, Medborgarhuset - söndagen den 12/11 kl. 16.00 Biljetter: nortic.se och Antikvariat Källaren Ev. överblivna biljetter säljes i entrén 1 timme innan föreställningen.

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

37


KULTUR

Att högläsa för en smart hund är en viktig del i Gun-Britts nya barndeckare. Den kommer ut på våren 2018 och äventyret utspelas i Osbymiljö.

Statligt kulturstöd till Osbyförfattare:

Nu sätter hon orten på deckarkartan O

sbyförfattaren Gun-Britt Bergström Lindell belönas med litteraturstöd från Statens Kulturråd för sin barndeckare "Russintårtan på tjuvjakt". Konkurrensen är hård, få är utvalda och kraven är högt ställda när det gäller form, språk och förmågan att tänja på gränser i en angelägen berättelse. – Detta känns som en enorm framgång, kommenterar författaren själv. Samtidigt avslöjar hon att hennes nya bok i Osbymiljö är klar för utgivning. I konkurrens med övrig utgiven barn- och

ungdomslitteratur i landet har Gun-Britt Bergström Lindell belönats med litteraturstöd från Statens Kulturråd. Den stora äran och det ekonomiska bidraget delar hon med Idus Förlag, som är utgivare av hennes barndeckare "Russintårtan på tjuvjakt". I belöningen ingår dessutom att Gun-Britts bok snart finns på samtliga huvudbibliotek, från Ystad till Haparanda. – Mottagandet av "Russintårtan" har verkligen överträffat alla mina förväntningar. Fina recensioner, reportage om mitt skrivande i både tidningar

nnar för Vattenbru ch hushåll o k u r b t n la

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

38

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

och radio – och så den här belöningen. Just nu är det extra roligt att skapa nya berättelser!

Handlingen i debutboken "Russintår-

tan på tjuvjakt" har Gun-Britt förlagt till barndomsstaden Uppsala. Där har den också väckt uppseende. Ägaren till ett konditori som finns med i boken köpte in en hel kartong böcker att sälja tillsammans med sina bakverk. Får läsarna kanske uppleva något spännande i Osbymiljö framöver? – Absolut. Helt nyligen fick jag besked om att mitt manus "Mysteriet med den gamla kartongfabriken"

Ring och boka nu!

blivit antaget för utgivning. Enligt förlaget ska boken komma ut tidigt nästa vår. Tre barn, en hund och en samling ruggiga skurkar dras in i en katt-och-råtta-lek i Osby. Så nu hoppas jag kunna sätta min hemort på den svenska deckarkartan.

Men innan dess ska Gun-Britt signera

"Russintårtan" på Bokmässan i Göteborg. Att möta läsare och få prata om sin bok ser hon verkligen fram emot. – Jag har besökt Bokmässan många gånger som journalist. Att nu åka dit som författare känns minst sagt kittlande. Det har hänt mycket med debutboken. Vad har överraskat dig mest? – Det är nog att min berättelse har lockat så många olika åldrar. Den är skriven för 9–12-åringar men används också som högläsningsbok för lite yngre barn. Den stora överraskningen är att många vuxna hört av sig och sagt att de gillar berättelsen. Att de upplever den som en riktig må bra-bok. Det är roligt med en bred publik! Text: Johnny@alltomosby Foto: privat

JPS ENTREPRENAD SKOGSTJÄNSTER VÄGUNDERHÅLL GRÄVTJÄNSTER SKOTNING SKÖRDNING TRÄDFÄLLNING

SNÖPLOGNING BUSKRÖJNING

DRÄNERING MARKARBETEN TRÄDGÅRDSANLÄGGNING

SIMONTORP 1042 • 283 91 OSBY 073-06 60 111 • info@jpsentreprenad.se www.jpsentreprenad.se producerad av espresso reklam


HALLÅ DÄR

Smokie kommer till Lönsboda för första gången. Har ni fått göra några särskilda förberedelser inför konserten? Vi har fått bygga ut scenen för att bandet ville ha lite större utrymme. Men det har gått bra, och var ändå en utbyggnad som vi hade inlagd i framtidsplanerna.

Hallå där…

Hur är förväntningarna inför konserten? De är höga, både hos oss på Granada och bland besökarna. Vi har helt utsålt och medelåldern på besökarna ligger väl mellan 40-70 år ca men den äldsta som bokat biljett – hon är över 80! Det är många som har berättat att de har fina minnen till bandet och deras många hits så det kommer att vara laddat för riktigt bra stämning den kvällen.

Söndagsdanser Oktober

Göte Johansson på Granada i Lönsboda. Den 7 oktober kommer Smokie till Granada och gör en av få Sverigespelningar under sin världsturné. - Ja, det stämmer. De gör tre spelningar i Sverige – i Lycksele, Borås och Lönsboda. Därefter drar de vidare till Irland och Israel bl.a. Det känns fantastiskt roligt att de kommer hit. Jag har själv sett en konsert med dem och de är mycket duktiga och det är rejält ös. Hur ser konsertkvällen ut? - Vi kommer att ha en grillbuffé i uppvärmt tält utomhus. Där kan man äta från kl. 20:00. Vi har även 170 matgäster inbokade på loftet. Själva konserten startar kl. 22:30 och bandet spelar i ca 90 minuter. Thomas Deutgen är kvällens DJ/konferencier och vi har även Calle Nilsson band på plats.

Friday night music class Klubbkören med Pauline

Glenn Endys Söndag 8/10 kl.17-21 Entré: 170:- inkl. fika.

Matz Bladhs

Söndag 22/10 kl.17-21 Entré: 170:- inkl. fika.

Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

/ granadalonsboda

K O N F E R E N S

Fi i W

29/9 kl 20.00 Glöm Kjell Lönnå. Tänk klubb, dansgolv och ett jäkla sväng. 40 personer på scen och exklusivt gästspel från en av Sveriges coolaste artister. Fritt inträde!

Restaurangen öppen från kl 17.00 Happy Hour: 17.00–20.00 Boka bord: 0476-64 12 00 ikeahotell.eat@ikea.com www.ikeahotell.se

Boka Er nästa konferens på E & E Stora Hotellet i Osby, heldag fr. 260,-/pp www.storahotelletosby.com

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

39


MAT & DRYCK

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

September S

ommaren går över i höst,och växtligheten slår drastiskt av på tillväxttakten. Klasvis med rönnbär väntar på att bli saft, gelé eller tillsats till brännvin. Skogarna är fulla av svamp. Äpplen, päron och plommon plockas. Grönsaker har gått från späda stadiet till kraftfull mognad och är närings- och aromrika. I september blir skogens röda guld till sylt. September bjuder också på andra härliga

Fisk- och skaldjurssoppa För 4 personer: 1 pkt fryst torsk eller koljafilé ca 300 g, skuret i tärningar 1 gul lök 1 purjolök 2 msk matolja 2 msk tomatpuré (ej ketchup) 1 liter fiskbuljong 2-3 dl vitt torrt vin 1 klyfta vitlök, pressad 200 g rensade räkor 1 burk musslor, eller kokta färska cirka 500 g 1 nypa saffran Saften av en halv citron 2-3 råa potatisar Gör så här;

Skiva löken och purjon men ta bort det yttersta gröna på purjolöken. Värm oljan i kastrull eller gryta,lägg i löken och purjon. Fräs några minuter utan att lökarna tar färg. Tillsätt tomatpurén under omrörning.

delikatesser, från havet. Havet bjuder på fullmatade krabbor, räkor och massor med matiga musslor. Makrillen går till och plattfiskar som Piggvar, Slätvar, Sjötunga och Bergtunga smakar aldrig någonsin bättre än just nu.

Häll i fiskbuljongen och vinet och tillsätt vitlöken,saffran,citronsaften och potatisen. Koka upp och låt sjuda ca 7 min. eller tills potatien nästan är färdigkokt. Under tiden skärs fisken i inte alltför små bitar. Lägg bitarna i soppan, sjud ca 6 minuter eller tills fisken är kokt. Lägg i musslorna och räkorna. Smaka av med salt och peppar strö över persilja och servera i varma tallrikar.

Laga en härlig Fisk och Skaldjurssoppa, bjud in grannar och vänner!

Denna soppa bjöd Evert Taube en grevinna på, när han var ute och seglade med sin båt Monsunen och Taube kallade soppan för Monsunsoppa! Förmodligen den enda soppa vars fullständiga recept finns tonsatt och insjunget på skiva.

40

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

De stora insamlingsdagarna blir i år

torsdag, fredag, lördag 5-7 oktober. Då kommer ni att möta människor med insamblingsbössor och orangefärgade banderoller från de olika hjälporganisationerna i Killeberg, Loshult, Lönsboda och Osby.

Olika insamlingsaktiviteter

-Röda Korset skänker alla inkomster vid försäljningen på Kupan under v.40 till Världens Barn. Även lotteriet vid julskyltningen går till denna insamling. -Lördagen den 7 oktober är det Barnens dag och då finns tillfälle för barnen att pyssla och få en ansiktsmålning inne på Handelsbanken. -Vid konserterna i Osbys och Loshults kyrkor den 21 och 22 oktober kommer utgångskollekten att gå till Världens Barn.

Insamlingen för Världens Barn firar 20-årsjubileum E

n ny insamling för Världens Barn närmar sig. I samarbete med Radiohjälpen ställer många av landets hjälporganisationer upp för att ge utsatta barn en möjlighet till ett bättre liv. Tack vare alla givare och ett tiotal entusiastiska hjälporganisationer har Osby kommun kunnat ligga på första plats i Skåne många år.

Mot nya äventyr

-På Sopplunchen i Församlingshemmet den 18/10 bjuds Ängamat med änglamat. Din lunch där kommer också insamlingen till godo. Det blir också ett lotteri. -Lördagen den 14 oktober blir det stor höstmarknad i Osby och då blir det våffelkafé i Missionskyrkan kl. 10-16. Även här anordnas lotteri. Alla inkomster går oavkortat till Världens Barn. På hemsidan www.varldensbarn.se finns mer information om gästhanddukarna med Världens Barn-emblem. Håll även utkik efter inslag, dokumentärer och galor i TV och radio.

med Kagans Buss!

Läs mer på www.kagansbuss.se

Tel: 0709-209089 info@kagansbuss.se

2-dagarskryss M/S Birka med dans

Nyår Bremen 4 dgr 30 dec-2 jan

Flera julresor till Tyskland

13-14 nov , dans till Donnez, Matz Bladhs & Fantastic Four

Del i dubbelrum på Swissotel ink frukostbuffé, nyårfest, nyårskonsert

2 övernattningar (del i dubbelrum) , 2 frukostar Läs mer på vår hemsida

Mamma Mia - The Party 24-26 nov

Stralsund Weekend 3 dgr 20-22 okt

Shopping Burg 2dgr 18 nov

Bussresa, boende del i dubbelrum Clarion Sign Hotel, entre och buffe på Tyrolen, Gröna Lund

Del i dubbelrum, Frukost lördag & söndag, mat fredagskväll & lördagskväll (dricka ingår ej)

Bussresa, del i dubbelrum, en middag, shopping 75 kg, vinprovning

Pris fr: 595:-

Pris fr: 3.795:-

Pris fr: 4.995:-

Pris fr: 1.995:-

Pris fr: 2.295:-

Pris fr: 1.495:-

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

41


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

krävs är att du är minst 18 år och att du registrerar dig som meröppetanvändare. Det kan du göra under ordnarie öppettider. Glöm inte att ta med din legitimation!

Osby Bibliotek Språkcafe på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00.

Låna, lämna, surfa

Läxhjälp på biblioteket i Osby varje måndag 15.30-17.30.

MERÖPPET på Osby bibliotek

Stickcafe på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00.

Konsumentstöd 11/10 kl 13-16. Onsdag 27 september, 19.00. Osby Bibliotek

Anders Blidberg

Från måndag 2 oktober kommer biblioteket i Osby att ha öppet från klockan 7 på morgonen till klockan 22 på kvällen. Alla dagar i veckan. Då kan du låna och lämna böcker i våra auto-

- Snapphanen i myt och verklighet

Surfplatteskola med Jackie från Studie-

mater, använda våra datorer och trådlösa nätverk, läsa tidningar och tidskrifter, träffa vänner, ha bokcirklar, handarbetsmöten, språkcafé eller bara vara.

kl 15.00-17.00 på biblioteket i Osby.

Meröppet innebär att du kan besöka biblio-

Teknikdropin 4/10 förbundet Vuxenskolan

Sagostund barn 7-14 månader Osby bibliotek Torsdag 28/9 10.00-10.45.

Pytteträff Barn 18-36 månader med vuxen. Osby bibliotek. Torsdagar 5/10 10.0010.30.

Temasagostund För barn 4 - 5 år på Osby bibliotek. Tis 3/10 9.30-10.00 Rimsagor

Sagostund på arabiska 2/10 kl 9.30-10.00 Sagostund i Lönsboda 10/10 kl 9.00-9.30

teket även när det inte är bemannat. Osby bibliotek kommer att ha öppet för självincheckning klockan 07.00–22.00 varje dag, vardag som helg – alla dagar, året om! Det enda som

Med meröppet kan du låna och lämna böcker, tidningar och tidskrifter, även när personal inte finns på plats på biblioteket. Det går också bra att hämta reserverade böcker. Då letar du upp dina beställda böcker och lånar dem i automaten. Även datorerna och vårt trådlösa nätverk är tillgängligt under dessa tider.

Checka in och checka ut

Vill du gå in på biblioteket utanför ordinarie öppettider använder du ditt lånekort och PINkod i kortläsaren vid entrén. Du måste lämna biblioteket före klockan 22.00. Högtalarsystemet varnar 15 minuter före stängning.

Hjälp

Meröppet bygger på att du klarar dina ärenden själv. Det kan finnas personal på plats men de är då upptagna med andra arbetsuppgifter. Men behöver du hjälp är du varmt välkommen under våra ordinarie öppettider.

Dags att nominera årets Kulturpristagare! l Osby Kommun kulturpris uppgår till 10 000 kr. Det delas ut till nu levande personer som gör eller gjort förtjänstfulla insatser inom litteratur, konst, musik, teater, konsthantverk, hem-

bygdsvård eller härmed jämförbara områden. l Kulturpristagare ska vara född eller bosatt i Osby Kommun eller ha annan anknytning till kommunen.

Förslag till kandidater lämnas senast 15 oktober till osbyfritid@osby.se Kontaktperson: Kulturutvecklare Cecilia Pedersen 070-9318312

Onsdag 4 oktober 19.00

på Osby bibliotek

Chris Schenlaer

- Att vara transperson i ett könsdysforiskt samhälle ”Som transperson måste man alltid vara beredd på att ge miniföreläsningen Trans - så funkar det, för vilken främling som helst på krogen. Men du har inte mer än 30 sekunder på dig, för sedan vill de köpa en ny öl.” Möt förra kulturchefen i Lunds kommun, kvinnan som har varit man och gått igenom hela bokstavskombinationen HBTQ. En lättsam och humoristisk föreläsning på biblioteket i Osby. Arr: Biblioteket och Folkuniversitetet.

”DU ÄR SÅ JÄVLA KÄNSLIG” Tisdag 10 oktober, 19.00. Medborgarhuset Lönsboda

Interaktiv teaterkonsert med mångkonstnären Hanutten, om att känna ALLA känslor och att göra det som hjärtat vill för att orka finnas till. En konsert om personliga erfarenheter om psykisk hälsa som bjuder in till eftertanke, agerande och diskussion. Programmet riktar sig till ungdomar och vuxna. Välkommen in i känslohavet! Arrangör: ABF Skåne Nordost/Osby Kultur Kontakt: 0479 52 83 12 Foto: Frkn Falkman

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Komedi

i folklig anda I

det högborgerliga hemmet Johansson anställs det rekorderliga hembiträdet Rut dagen före midsommarafton, då många fina gäster är inbjudna. Rut är från landet och har varit med förr. Hon inför nya regler om hur hemmet måste skötas. Rut gör dock allt utom att laga midsommarmaten. Hon vänder upp

och ner på hela huset till paret Johanssons förskräckelse. Och till på köpet har Johanssons dotter börjat träffa en ung man utan deras vetskap. Och på Agatons fabrik har det hotats med strejk.

Ett odjur till hembiträde är en nyskriven komedi i folklig anda. Som

de bästa komedier har även denna pjäs ett allvar i botten. Här drivs med klassamhälle, moral och pigdebatt, och som en nostalgisk tillbakablick får vi höra genuina, välkända"örhängen" från 40-talet.

Bockarna Bruse på Pulsen O

sby Konsertförening inbjuder till familjeföreställningen Bockarna Bruse. Följ med in i sagans och musikens värld tillsammans med Anna Rynefors, riksspeleman som trakterar bl.a. nyckelharpa och säckpipa, och som tillsammans med barnen (2-5 år) lever sig in i sagans värld med spel, sång, tal och begrepp.

Kvinnlig riksspeleman

Anna Rynefors blev 2005 Sveriges första kvinnliga riksspelman på säck¬pipa och tillhör därmed en väldigt liten skara i världen. Hon spelar även nyckelharpa och ingår bland annat i folkmusik-konstellationerna Dråm och Svanevit.

Föreställningen är lördagen den 30 september 11:00 på Pulsen i Osby. Arrangerar gör Osby Konsertförening och Musik i Syd.

E & E Stora hotellet

Söndag 8 oktober kl 19:00 på Junesco Lönsboda

Ett odjur till hembiträde En nyskriven komedi i folklig anda.

Tycker du om gamla filmer från 40-talet som Vi hemslavinnor, Pensionat Paradiset och Framför lilla Märta så kommer du att känna igen dig. Som de bästa farser har Ett odjur till hembiträde ett allvar i botten.

Biljettpriser: 150:- Skolungdom 100:Scenpass ger biljettrabatt 50:Förbokning 0479-208 98 (Valter Andersson) Längd: 1 tim 40 min inkl paus.

Brunch 11.30-14.00 i Bistron

28 Oktober 25 November

Ett samarrangemang med Örkeneds Hembygdsförening.

www.storahotelletosby.com

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

43


Barn & skola

Uteförskolan har fått ny portal Uteförskolan, som är belägen nedanför Klintabacken i Osby, har nu fått en ny portal.  Vid invigningen klippte barnen bandet. Nu kan ingen missa var deras förskola ligger. Det var en förälder som tog initiativ att bygga portalen. -Han tog kontakt med en arkitekt som gjorde en ritning, som vi sedan fick bygglov på, berättar Jessika Cehling på Uteförskolan. Alla delarna gjordes på ett snickeri och sedan

fick alla barnen komma dit och måla och skriva sina namn på skyltar. Vid invigningen fick barnen klippa bandet (se bilden). - Vi vill gärna tacka Bröderna Nilsson, KarlFolke Jacobsson och Olsson&Ekberg, säger Jessika Cehling på Uteförskolan.

Utbildning & arbete Kommunledningsförvaltningen

Konsumentrådgivning för dig som bor i Osby kommun

Har du frågor kring dina rättigheter som konsument? Du som är invå-

nare i Osby kommun har möjlighet att få konsumentrådgivning genom Konsument Ljungby. Till Konsument Ljungby kan du vända dig för att få hjälp med vad som gäller före och efter köp av varor och tjänster, vilka lagar som gäller vid reklamationer, hur en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden går till med mera.

Välkomna till oss på drop-in-besök på Osby bibliotek onsdagen den 11 oktober samt torsdagen den 7 december mellan klockan 13-16. Det går också bra att kontakta oss på telefon: 0771-215 216 eller konsument@ljungby.se

44

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

Familjehem sökes Har du/er familj en trygg och stabil tillvaro, tid, plats och engagemang för ett eller flera extra barn i familjen? Osby kommun är just nu i behov av fler familjehem. Hör av dig om du/ni är intresserade av att ta emot ett barn. Uppdraget som familjehem sker i samverkan med socialtjänst, föräldrar och andra berörda. För att bli aktuell som familjehem genomgår familjen en utredning. Mer information om vad som förväntas av er som familjehem, hur en utredning går till och hur ni ansöker om att utredas hittar ni under på kommunens hemsida, osby.se under Stöd & Omsorg. Du kan också läsa mer på mininsats.se. Är du/ni intresserade av att bli familjehem och vill veta mer eller göra en ansökan, hör dig/er till familjehemssekreterare Anette Bernspång på telefon: 0479-52 81 71 eller e-post: annette.bernspang@osby.se

producerad av espresso reklam


Vård & omsorg

ÖPPET HUS på Bergfast i Lönsboda Den 12 oktober 2017 klockan 13.00-16.00 öppnar Bergfast upp portarna för att fira 30 år! Ni kommer ha möjlighet att mingla och kika runt i lokaler, kontor och rum och höra personal berätta om verksamheten förr och idag.  Kaffe och födelsedagstårta serveras i samband med underhållning i stora matsalen kl 14.30. 

VARMT VÄLKOMNA

önskar personalen Bergfast

Program

Seniordagen 09.00-10.00

Passa på att besöka våra utställare

(mässan är öppen hela dagen).

10.00-11.00 ”Det ska vara gott att leva - kostens betydelse för en bättre hälsa” Föreläsare: Emma Nilsson, dietist på Osby kommun

11.00-12.00 ”Föreläsning – Det ska göra ont!” Föreläsare: Niklas Blomkvist

12.00-13.00

Lunch och tid att besöka våra utställare.

13.00-14.30 ”Hälsa - en process hela livet” Föreläsare: Ann Jönsson, Naturhälsan i Göinge

14.30-15.00

Fika och tid att besöka våra utställare.

Vård & omsorg

15.00-16.30

Påminnelse om Seniordagen i Lönsboda den 4 oktober

Årets seniordag kommer att ha temat ”Alltid rätt ålder” och vänder sig till både den som närmar sig pensionsåldern och till den som har varit pensionär ett tag. Det blir stort fokus på sund livstil, kost, träning och social samvaro. Det har blivit en ändring i tidigare program, då föreläsare och underhållare Gitte Pålsson tyvärr fått lämna återbud. Hennes ersättare blir Niklas Blomkvist.

Medborgardialog med möjlighet att ställa frågor till några av kommunens politiker.

Kontakta oss om du har frågor: Marina Nilsson, el: 0709- 888526 E-post: mariana.nilsson@osby.se

Välkomna!

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

45


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Catering

Dörr & fönsterbyte

Gott Liv by Pia

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag. Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Glasmästeri

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Maskin & cykel

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tandläkare

Hälsa

Hushållsmaskiner

ARA STÄD

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se

www.oredssonsel.se

Ring Göran 0727-304 145

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Hälsa & Hudvård

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Tel: 0479-130 48

Reklambyrå

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Rivning/Sanering

Lösningar för tryckt och digital media

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

TV & antenn

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

www.espressoreklam.se

otto.rivare@hotmail.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Välkommen till oss!

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Ditt lokala tryckeri

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

0479-131 30

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0763-201823

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Här kan ditt företag synas! 46

ALLT OM | 27 SEPTEMBER 2017 | NR 15

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Fastigheter Idyll Gård Strandläge Stor efterfrågan kontakta oss:

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

info@ekeby.cc

www.allbonordica.se Hälsa

Tips Thaimassage Medium Healing Regression Djurkommunikation

Rostfritt

•Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

VVS

Din VVS-firma

Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Smarta solskydd Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Svetsning

Glasmek

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Välkommen till

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

även aktiv utomlands!

i Osby

•Nybyggnation

Foto .se

Mäklarhus AB

Byggservice

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tak Anders Takservice Markaryd Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

Tandläkare Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Kontakta oss på 0479 - 160 07

Fabriksgatan 4, Osby

NR 15 | 27 SEPTEMBER 2017 | ALLT OM

47


© Inter IKEA Systems B.V. 2017

Kreativ höst för hela familjen

50% rabatt på inträdet för medlemmar. Gäller 1 oktober –14 januari

Upplev vår lekfulla utställning Textile Playground

På gång i oktober: Hållbara IKEA – föredrag Smarta textilier – workshop för barn och unga Guidade visningar Skaparverkstad

Bli omslagsmodell Fota dig själv på årets IKEA katalog

IKEAmuseum.com

IKEAgatan 5, Älmhult. Öppet varje dag: 10–18

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Osby nr 15 2017  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomosby #inredningstrender

Allt om Osby nr 15 2017  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomosby #inredningstrender