Page 1

Det råder ljusa tider i Östra göinge! 17 ljusarrangemang och 14 upplysta granar. Läs mer på sid. 4 FOTO: Jessica Mårtensson

Nr 21 20/12 – 24/1 2018 Information från kommun & näringsliv sid.  8, 40 - 41


Vi vill tacka alla våra kunder för det gångna året och hälsa er välkomna tillbaka 2018

Vi Önskar Er Alla

EN GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Thomas med personal Våra öppettider i Julhelgen JULAFTON JULDAGEN ANNANDAG JUL NYÅRSAFTON NYÅRSDAGEN   TRETTONAFTON TRETTONDAGEN

08.00-14.00 09.00-19.00 09.00-22.00 08.00-17.00 09.00-22.00 07.00-22.00 07.00-22.00

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

2

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

producerad av espresso reklam


LEDAREN

Dé é mycke nu D

et är bråda daga med julklappshandel, mat och städning. På jobbet så ska saker avslutas, annat ska ”hinnas med” så visst, dé é mycket nu. Men det blir inte bättre av att vi ständigt påpekar det. Det blir som att lägga ytterligare ett täcke över tillvaron. Har vi inte fullt upp så blir det ju så ändå, när vi hela tiden intalar oss att livet är fulltecknat. Så är det ju naturligtvis inte. Det handlar om

planering och prioritering. Så bort med alla otäcka filtar och övertyga dig om att nu finns det tid över för att vara generös. Tid för vänskap och tid för att tänka nytt.

Hjärnan vill vila, men den behöver också tränas. Så sjunk inte för djupt ner i julgröten.

Nu ska vi vila och ladda. Det kommer

ett nytt härligt år med många spännande utmaningar. Så från oss alla som jobbar med denna 100% LOKALA tidning, en rungande god jul och ett gnistrande gott nytt år. Vi kommer till era brevlådor igen den 24 januari. Ses då!

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också? På facebook, twitter, instagram och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Önskar vi på XL-bygg Osby!

ÖPPETTIDER UNDER HELGERNA: Lördag 23 dec Julafton 27-29 dec Lördag 30 dec

STÄNGT STÄNGT 07.00 – 18.00 STÄNGT pga Inventering

Nyårsafton 2-4 jan 5 jan

STÄNGT 07.00 – 18.00 09.00 – 13.00

ALLA RÖDA DAGAR STÄNGT! VÄLKOMNA!

Julklappstips:

Presentkort från

XL-bygg

Öppettider:

Nr. 1 - 2018

Annonsbokning: 11 jan

Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13

Materialdag: 12 jan

Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

17 ljusarrangemang och 14 upplysta granar

Upplyst bro i Östanå

Det råder ljusa tider i Östra Göinge! N

är vintermörkret sänker sig över landet ljusnar det i Östra Göinge. Räknat per invånare är kommunen förmodligen landets mest upplysta just nu. De välkända ljusarrangemangen blir fler och fler. I år handlar det om 17 stycken. 14 kommunala granar sprider glans över byarna i kommunen. Men hur blev det så? Allt började med den före detta tekniske chefen Christer Wigren och hans gränslösa ljusidéer för snart 20 år sedan. – Många tyckte nog att det var en galen idé.

– Den gick åt som smör i solsken. Folk kom långväga från för att se våra ljusinstallationer. Detta var något helt unikt på den här tiden. Pappan till hela idén, Christer Wigren, hade sett en upplyst triumfbåge i Köpenhamn. Och så hade han besökt Alingsås, den ledande "ljusstaden" i landet, som anlitade konstnärer för att ljussätta staden. Men att sprida ljus över en hel bygd...? – Vi var unika och först ute med att ljussätta vår bygd. Sydnytt kom och spelade in inför varje första december, berättade Christer Wigren vid ett ljussymposium för ett par år sedan. Så visst har det ljusnat för Östra Göinge och när mörkret faller blir det bara ljusare. I år har det tillkommit tre nya arrangemang, ett upplyst träd i Sibbhult, belysning i skulpturparken i Broby och ny belysning längs Brobyvägen i Knislinge. Från kommunens sida påpekar man, att förslag på nya ljusinstallationer gärna tas emot. Och så ska vi väl inte glömma de 14 upplysta granarna!

Karl-Axel Hill minns hur man lade ut en en-

Fotnot: På kommunens hemsida finns en karta över alla de aktuella ljusarrangemangen.

Men det väckte en otrolig uppståndelse och folk körde från när och fjärran för att se ljusarrangemangen i vår kommun, berättar Karl-Axel Hill som är näringslivschef i Östra Göinge. Tiderna var rätt dystra runt år 2000. Prognosen för en liten kommun som Östra Göinge såg inte bra ut. Befolkningsminskning väntade runt hörnet. Det var då den dåvarande tekniske chefen Christer Wigren bestämde sig för att göra något åt saken. – Vi satte ljus på Göinge. Att vi valde ljus berodde på att ljusarrangemang var det billigaste sättet att sticka ut. Det var omkring år 2000 och kommunen såg en skrämmande utveckling. Då tänkte vi: Nu sätter vi Göinge på kartan, berättar Christer Wigren i en tidigare intervju. Och nog blev det så. Den tekniska enheten fick bråda dagar. Det är därifrån de har kommit, tuppen i Hanaskog, flodhästarna Agness och Anette och alla deras efterföljare. Stenbron i Broby var ett av de allra första objekten att bli belysta. I dag är det 17 stycken runt om i byarna.

kel karta över ljusarrangemangen i kommunens reception.

4

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Text: Lasse Lindell

Lysande gran i Boalt

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN Julkortet kom på 1870-talet

De första julkorten nådde Sverige under 1870-talet och hade sitt ursprung i Tyskland. I starten var korten mycket primitiva rent grafiskt och tryckmässigt, men med motiv som tomtar och snöklädda landskap blev julkorten snabbt mycket populära och fick stor spridning. - Man kan säga att motiven än i dag på många sätt är desamma, men att det är inom tryckteknologin som det skett mycket. De klassiska motiven med snö, granar och jultomtar är fortfarande otroligt populära, men intresset för de religiösa motiven, som krubban med Jesusbarnet har dalat. Idag utnyttjar många företag möjligheten att göra nya och avancerade julkort som innehåller guld- eller silverfolie, UV-lack och liknande, säger Johnny Billinger, och han fortsätter:

Julkort

– en gammal tradition som fortfarande är modern! ärldens första förtryckta julkort skapades 1843 av Henry Cole. Redan då var det en tryckt julhälsning och ett passande julmotiv på framsidan. Det som förändrat julkortets utseende är i första hand tryckteknologin!

- Samtidigt har det blivit populärt att stansa korten som tomtar, julgranar, strutar, hjärtan m.m. där mottagaren kan veckla ut eller ”montera” kortet, och då blir det en slag två-i-ett: en julhälsning och en liten present som kan användas som julpynt.

Både företag och privatpersoner sänder

En sak ändrar sig dock aldrig! Företag bestäl-

V

gärna julkort till vänner, bekanta och samarbetspartners. För många företag är julkortet en möjlighet att tacka sina kunder och samarbetspartners för det gångna året. Samtidigt är julkortet bra marknadsföring i kampen om att vara den man kommer att tänka på. www.espressotryck.se upplever att det fortfarande är stor efterfrågan på julkort och kalendrar med t.ex. företagsloggor, som företagen skickar ut till sina kunder.

Henry Cole var författare och en flitig sändare

av julkort. Det gav honom idén till det förtryckta julkortet, där man kan välja att skriva en personlig hälsning eller bara skriva sin signatur, om det är för mycket att stå i under juletiden. - Jag rekommenderar dock att man som företag, tar sig tid att skapar julkort som förtjänar en hedersplats på kontoret. Man bör alltid ta sig tid att skriva en personlig, handskriven hälsning till kunden. Det visar att man bryr sig om sin kund och stärker relationen, säger julkortsexpert Johnny Billinger från www.espressotryck.se

ler ofta sina julkort i sista stund, och skickar dem därför inte förrän långt in i december. Hos www. espressotryck.se kommer de flesta beställningarna av julkort in i slutet av november, men det kommer beställningar långt in i december. För ytterligare information kontakta vänligen:

Johnny Billinger Espresso Reklambyrå AB Telefon: 0479-16101

FYRVERKERI SALJSTART

27/12 - 09.00

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

5


DANIEL BJÖRK

Lillebror älskar julen över allt annat. Mer än godis, mor, far, storasyster och superhemliga kärleken Madicken tillsammans.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

I den lilla 3:an på Hovslagaregatan vaknar lillebror tidigt. Som vanligt. Det är lördag morgon och utanför lägenhetens fönster råder decembermörker. En tapper lyktstolpe lyckas kasta ett svagt sken genom rutan. Ett sken som bildar ett fönstermönster på rummets ena vägg. Precis utanför ljusmönstret hänger en färgglad klocka. I dunklet är den snarare grå. Om han anstränger sig kan han se att

visarna står lodrätt i en linje. Han är ganska säker på att det betyder att den är sex och att han borde sova vidare men tusen tankar har redan börjat snurra och en längtan pirrar i hans lilla kropp. Han stannar kvar en stund i sängvärmen och kramar sin lilla kudde. Den där med örngottet med elefanterna på. Det slitna mjuka favoritörngottet som är som skönast precis innan mor slänger det i tvätten.

Lillebror klättrar försiktigt ner från vånings-

sängens överslaf. Vill inte väcka storasyster som gärna sover länge när tillfälle ges. Golvet känns kallt mot små barfotafötter och pyjamasens högerbensresår har glidit upp över vaden. Han tassar fram till fönstret, ställer sig på tå och ser ut över den frostkalla morgonen. Det gnistrar i gräset närmast lyktstolpen och frusna cyklar står på rad i cykelstället som dystra hästar utanför en saloon. Elementet jobbar på och värmer hans lilla mage där han står. Grannhuset sover hårt med blundande fönster. Plötsligt tänds en brandgul adventsstjärna i ett köksfönster. I skenet ser han snälla tant Emma. Tant Emma som går så dåligt och måste vara minst hundratio år och som har roliga barnbarn från Malmö. Lillebror böjer sig ned, sticker kontakten i uttaget och genast sprids ett lika magiskt julsken i hans fönster. Han håller andan då storasyster fnyser till i sömnen. Hyacinten i den röda julkrukan har slagit ut och han begraver näsan bland de vita blommorna. Dofterna är nästan hisnande och en lyckoilning klättrar som en snabbfotad spindel längs hans lilla rygg.

Lillebror älskar julen över allt annat. Mer

än godis, mor, far, storasyster och superhemliga kärleken Madicken tillsammans. Han kanske inte

Lillebror och julen riktigt tror på jultomten längre, ett visst tvivel har i alla fall börjat gro, men han tror på julen. På chokladkalendern, på Lucia, på de fina sångerna, på Arne Weise, på Kalle Anka, på önskelistor, klappar, dofter och alla tusen juleljus.

Han vänder sig om, smyger skickligt mellan

utspridda legobitar, bilar och barbiedockor och lämnar sovrummet. I hallen tvekar han en stund. Om han tänder kan strömbrytarklicket mycket väl väcka en lättväckt mor och lillebror vill ha sin vackra morgonstund för sig själv, åtminstone en liten stund till. Om han inte tänder måste han passera den stora hallspegeln i mörker och då finns det risk att spöken visar sig i spegelbilden. Det har kompisen Dennis berättat.

Han väljer mörker, vänder bort blicken och skyndar med kaninungehjärtslag förbi spökspegeln och vidare in i vardagsrummet dit spegelspökarmar inte når.

Den nya heltäckningsmattan är skön för

kalla fotsulor och ljuvlig julig grandoft möter honom två steg in i rummet. Näsan dirigerar honom mot granen och han finner snart den lösskruvade lampan. Efter några vridningar tänds julgransljusen och en overkligt glittrande färgprakt nästan sticker i ögonen på honom. Lyckoilningen återvänder och lillebror blundar och tänker att det inte kan vara sant att julen är på väg. Det är liksom för bra. Försiktigt öppnar han ögonen och jo, det är faktiskt sant. Han står faktiskt framför en underbar gran och känner med stortån på en av många julklappar med hans namn på.

Han slår sig ner framför högen och ägnar sig

åt en stunds ytterst försiktig klappklämning. Att undvika presentpappersprassel är en svår konst och det sista han vill är att bli påkommen mitt i det kriminella klämmandet. Lillebrors hökögon söker efter klappar inslagna i blågult papper med käpphästar på. Då vet han att de är köpta på ”Mattssons”, leksaksaffären, och kan omöjligt innehålla något praktiskt, mjukt och tråkigt.

Ett plötsligt ljud från föräldrasovrummet

granavstånd och bemöter sin mors morgonruffsiga uppenbarelse med ett ”här sitter jag långt ifrån klapparna och tittar på granen-leende”. Mor böjer sig ner och kramar lillebror med vissa besvär. Det bruna plyschnattlinnet stramar mot hennes melonrunda mage där lillebrors lillebror bor. En liten bror som snart ska få ärva hans titel och samtidigt ge honom en ny.

Lillebror och mor har sina lördagsrutiner

och vet nu vad som gäller. Mor går ut i köket, startar den redan laddade kaffebryggaren, brer mackor och blandar Oboy till lillebror som samtidigt startar TV:n där Gomorron Sverige med Lennart Hyland snart börjar. Han smyger sedan in i sovrummet där far fortfarande sover och hämtar mors sovvarma täcke och kuddar som han bullar upp i soffan. Mor kommer in med frukostbrickan och tänder ett stearinljus på soffbordet. En härlig stearindoft når genast lillebrors julkänsliga lilla nos. Tätt intill mor sitter han sedan med Oboymustasch, tuggandes herrgårdsostmacka och njuter av sista julen som minsting. Och väntar på Hacke Hackspett medan den trevliga gubben som inte har ett enda hårstrå på huvudet sjunger: ”Gomorron Sverige, tingelingeling”.

Juletid 2017

Lillebror blev storebror, tonåring, vuxen, make och far. Med ansvar, skäggväxt, huslån, vinterdäcksångest, migrän, borde träna-stress och grå tinningar. En tråkvuxen som saknar lillebror och hans julförtjusning som gradvis bleknat med åren. Men då granen står grön och grann i stugan och jag sticker näsan i en hyacint finns han där igen. I sin lilla pyjamas. Och en lyckoilning klättrar som en snabbfotad spindel längs min rygg.

God Jul, vänner! Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

får honom att avbryta tvärt. Han backar bak och slår sig tyst ned i den gröna fåtöljen på lagom

BLI Medlem! mp.se/bli-medlem

sms:a 72 980 och skriv “mpmedlem” följt av ditt personnummer och din e-post, sms:et kostar medlemsavgiften 100:Osby: 076-8215965, margaret.engdahl@mp.se

6

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Östra Göinge: 044-48700, ulf.p.holmen@gmail.com

producerad av espresso reklam


ÅTERBETALNING KLUBBAD!

De

c 20

17

Nu har beslutet kring återbetalning antagits av ÖGRABs ägarkommuner, Osby och Östra Göinge. Detta innebär att 10 % av renhållningsavgiften för 2017 kommer att betalas ut till villa och fritidsabonnenter under 2018. Återbetalningen innebär en summa på 290 kr för villabonnenter och 210 kr inklusive moms för fritidsabonnenter, vilket kommer att regleras på nästkommande faktura. Bra jobbat alla!

NY INFORMATION HEM I DIN BREVLÅDA Under november och december månad skickade vi ut två informationsbroschyrer; Välkommen till återvinningscentralen - så funkar det, och julupplagen av Källsortera. Syftet med dessa utskick är att bidra till en ökad avfallskunskap, att uppdatera er om vår verksamhet och även komma med tips och idéer för hur man kan hantera sitt avfall. Vi hoppas att ni får en trevlig läsning!

g i l u J pizza

Inf orma tio Till dig

n som från bor Ös i Os tra Gö by och ing e Re Ös tra Gö nh åll ing e kom nin gs mu ner AB. .

Ett Su år m cc ed é fö fy r s rfac orte ks rin kärl ge n! BRA JOB BAT

!

mni

Ve ng cko tisd rna sd ag töm ag- lör 52 och ar nin gsd dag. 1 un ag Vänligkom me de och

Öpp

Ta

ettid låt en stä r ma r jul• 24/ er stå tills ll ut kärn att töm & ny • Me 12 ..... ..... jul dage l på ma årsh • 31/ llandag .......... & ny n år

Läs

ck

me

r på

era

för

eft er ord el ..... er. ..... ina sopkär gen ..... Öp rie ..... l pet Stä ..... som ngt ..... ..... ..... van ..... Ku ..... ligt ..... ndt ..... Stä jän ..... ngt st: Tä ..Stä Un 044 nk ngt -79 väx der sem på 0 59 sam el och est ! De 90 Vi t att kun erperio Kl ko n årl hop vi 9:3 dtjä mp iga pas kom nst den 0-1 Sid os 5:0 du me . De 27/ an tpå utdeln 0 12 har r att 6 t sa öve ha innebä – 7/1 r ha ingen rse mid r up av end dag r att har vi ph e me sst sva ört rsti lägre d detängt der bem ta. mellan na kan ann Ka ing kl. Sid meraö 12. bli någ , båd an 00 ve 3 - 12. ot län e på rva Da gre 45. kn - Sla gsav ing Sid mtö iserin mn an ing g 2

• Rö 12 ..... arna… da

.....

dag

ar

n till en rale mm ent lko ngsc t? ä V ni ar de n k i n erv ur fu

sid

an

din

3

hjäl

p!

ng

er

:

un mm

Åt

e ko ng

H

stra

Göi

hÖ y oc Osb

E-f ak

- Till tur Ös våra a ell tra er Sid Gö kunder e-p an ing 7 e och uta ostfa nfö ktu r Os ra? by kom mu ner

1.

R

s gden g geby bola Göin lnings g ål rin renh allshante miljö - avf din för

1.

Har du mycket julmat kvar efter julafton och känner kanske inte för den traditionella resttallriken? Prova på att göra den här härligt juliga pizzan! Genom att laga till resterna i stället för att slänga, så minskar du på matsvinnet - en av vår tids största miljöbovar!

Rulla ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsås. Täck med strimlad julskinka. Smula gorgonzolaosten över pizzan. Krama grönkålen med olja och salt tills den mjuknat något. Toppa pizzan med grönkålen, valnötter och rödlök. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Toppa med färska fikon i klyftor och ett varv med pepparkvarnen. Serveras gärna med en julig apelsin -och rödkålssallad

tit r e p p A n o B Gott Nytt Å God Jul & önskar

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30- 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

7


NÄRINGSLIV KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

Magnus Karlsson visar upp det blivande lagret i sin nybyggda företagslokal.

Magnus drar förd(el) av byggboomen På Eltjänst Syd AB är det bråda dagar. Glimåkraföretaget har massor av uppdrag och håller på att färdigställa sitt nya kontor/lager på orten. - Det ska bli skönt med det betydligt större utrymmet, säger Magnus Karlsson som nu är inne på 11 året som företagare på heltid. Företaget som Magnus en gång startade hemma i garaget har alltså snart hela 790 kvm till sitt förfogande i den egna lokalen. En liten del av byggnaden är avdelad till en extra lagerlokal som Magnus Karlsson tänker hyra ut till någon intresserad. - Det går bra för företaget och vi har vuxit ur vår hyrda lokal. Vi behöver verkligen det extra lagerutrymmet, berättar Magnus som är nöjd med utvecklingen. Tack vare byggboomen har vi mycket att göra och jag skulle behöva anställa två personer till, fortsätter Magnus och ser lite lätt ansträngd ut. - Ja, det är inte så lätt att hitta kvalificerad personal men jag skulle verkligen behöva två arbetslag om vardera två personer så jag kan syssla med det jag egentligen ska, ler han.

Driven person

Att vara företagsledare är ändå inget Magnus ångrar. - Nej, jag är nog en rätt så driven person som gillar att prova på saker och utmaningar. Dessutom så innebär det att jag har skiftande arbetsuppgifter så länge jag håller företaget på den här nivån. Det känns rätt så lagom. I nuläget är vi tre stycken men önskemålet är fem. Det ska hålla framåt också, säger Magnus.

Byggboomen kan ju inte fortsätta för all framtid så det gäller att ha en bra grund att stå på. För vår del är servicen till företagen i kommunen just den grunden, menar han. Därför är det inte heller aktuellt för Eltjänst Syd att söka sig utanför kommunen. -Vi har nästan alla uppdrag här och både jag och mina anställda är härifrån. Jag vill gärna behålla den personliga touchen som man har med kunderna i en mindre kommun. Dessutom är kommunen här väldigt positiv mot oss som företag och gör allt för att vara tillmötesgående som t.ex. nu när vi behövde köpa mark och bygga nytt.

Snabb utveckling av elen

Både privatkunder och företag anlitar Eltjänst Syd vars tjänster fi nns inom fiber, belysning, kraft, villor, industrier, lantbruk, datanätverk, hifi , åskskydd och energibesparing. - Elen utvecklas, konstaterar Magnus. Det händer mycket i hemmen och det gäller att hänga med i utvecklingen. Det går undan men det är bara roligt.

NÄRINGSLIVSTRÄFFAR 2018 Planeringen för nästa års näringslivsträffar pågår för fullt.

God Jul

&

Gott Nytt År!

Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

www.ostragoinge.se

8

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

producerad av espresso reklam


Julklappstips! Philips 43PUS6432

43” Slimmad LED-TV med 4K Ultra och Android TV

Pris Nu 5790:-

3790:- Gäller vid tecknande av Viasat

Sony Bravia KD-65XE9005

Samsung QE55Q7FAMTX

Låt din filmupplevelse fylla dina sinnen utan synlig ram på någon av de fyra sidorna.

65-tums 4K-TV i High End-klass med HDR,

Pris Nu 17990:-

Pris Nu 14990:-

15990:- Gäller vid tecknande av Viasat

12990:- Gäller vid tecknande av Viasat SAMSUNG UE65MU6445UXXC

Pure Acoustics Westburry Bluetooth högtalare

Pris Nu 990:-

Samsung 65" Upplev detaljerna med 4K Ultra-HD.

Pris Nu 15490:13990:- Gäller vid tecknande

av Viasat

iPhone X 64Gb

0kr i engångkostnad

599kr/

mån i 24mån 3GB Surf + Obegränsat antal samtal, SMS och MMS Pris utan abbonnemang

11490:Erbjudandet gäller tom. 2017-12-31 eller så långt lagret räcker! Älmhult Måndag - Fredag: 10-18 0763-20 18 23 Danska vägen 9, Älmhult Gamla Gyro cykels lokal

Knislinge mån, tis, tor, fre: 14-17 lördag 10-14 044-41295 Brogatan 38, Knislinge

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

9


TRÄDGÅRDSTIPS

Jankovs

Trädgårdstips

A

tt misteln har en magisk kraft har man trott i århundraden och druiderna gjorde dekokter som skulle skydda mot diverse sjukdomar och annat elände. De gamla keltiska druiderna använde mistelns blad mot bl.a. epilepsi. Bären är giftiga. Att misteln har fått magiska krafter är kan-

ske inte så konstigt. Den uppför sig inte som andra växter. Den kan inte växa i jord utan bara som parasit på träd. I de gulgröna halvt genomskinliga bären finns fröerna. Fåglar äter bären och saften i fungerar som ett lim och gör att fågelns avföring blir seg. Ibland kan man se en fågel komma flygande med en lång sträng hängande efter sig. Det är fröet som hänger där och väntar på att fågeln ska slå sig ner i ett träd och att då fröet ska hamna på barken och klibbas fast av limmet. Där gror den fast och sänder in rötter i den nya värden. Efter några år har misteln vuxit fast. Den är vintergrön vilket gör att Du lätt kan se den på vintern i det för övrigt kala trädet. Misteln är fridlyst i Sverige men en besvärlig parasit i andra delar av Europa. De mistlar som säljs i Sverige kommer från dessa länder.

om livets återkomst och god skörd och livskraftigt husdjursbestånd. För många är det bara julpynt.

Jag var en gång fasci-

nerad av mistelns kraft och tillverkade en ställning som jag monterade på mina axlar. Den hade en arm som gick rakt upp över huvet och där hängde jag en mistel i tron att nu skulle jag utsättas för mångfald av kyssar. Jag visade mig med denna konstruktion för Eva en tidig morgon. Hon var inte riktigt vaken men tittade på mig med sömndruckna ögon och utbrast: ”Har det slagit över helt? Du ser ju inte riktigt klok ut!”

Ingen antydan till kyss. Inte ens en släng-

kyss. Nä, prova inte denna modell. Det är ogjort arbete.

Jag vill avsluta året med ett citat som jag

fann i en bok: I helvetet är det engelsmännen som står för matlagningen, polackerna sköter heminredningen, italienarna står för organisationen och tyskarna står för humorn.

I Sverige finns den spridd i Mälardalen speciellt

runt Västerås och i sydöstra Småland. Om Du vill att Ditt barn ska bli ovanligt klokt och få synska förmågor ska det avlas under ett mistelträd och dessutom vid fullmåne. Mistelns roll i julfirandet är av yngre datum men dess kraft anses fortfarande påverka oss människor. Två personer som står under en mistel ska kyssa varandra. Detta är ett eko av tidigare fruktbarhetsriter, som togs upp igen i England på 1800-talet, då Charles Dickens nämner denna tradition i en av sina romaner. Du kanske känner igen järnek och mistel på många julkort. De är en önskan

En God Jul och Ett Gott Nytt År önskar vi alla våra kunder

Sia och jag önskar er alla ett härligt pusskalas till jul!

God jul och Gott nytt Âr! Pröva vår svanenmärkta

Faruk med personal ÖPPET:

BILTVÄTT

med mjuka borstar. Bra för både bil och miljö Alltid 6:e tvätten gratis

Vardagar 6-23, Helgdagar 7-23 Såggatan 2 Osby Tel: 0479 - 12250 Öppet: Vard. 6-24 • Helg 7-24

10

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Vi har semester vecka 1

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18 • Esplanadg. 5, Osby producerad av espresso reklam


Toppmodern produktionsverksamhet söker fler medarbetare Careco Inredningar har startat en ny produktionsverksamhet i Osby medtoppmoderna maskiner.

Till vår monteringslinje söker vi

MONTERINGSPERSONAL Ett spännande arbete med kontinuerligt nya utmaningar och en möjlighet att forma Careco´s produkter till funktionella inredningsmöbler till skolor, sjukhus och laboratorier. På vår hemsida careco.se kan du läsa mer om tjänsten. Tveka inte att ta kontakt med vår produktionschef Staffan Johnsson på telefon 0733-640 363.

Modellgatan 9-11 • Box 95 • 283 22 Osby Tel 0479 155 60 • info@careco.se

Bästa julgåvan!

93x132_Osbybladet.indd 2

laddar för EXTRA JULSHOPPING Lillejulafton 23/12 kl. 10-16 Julafton 24/12 vissa butiker kl. 10-12 Passa på att handla de sista klapparna på hemmaplan!

2017-12-10 16:07:41

Jularrangemang! Välj bland många olika!

Vi önskar God Jul & Gott Nytt År! Den 31dec stänger vi.

Välkomna den 10 jan när vi öppnar igen! Vi kommer att ha stängt på tisdagar tom den 6/2. Hitta allt du behöver veta om shopping i Osby på www.osbyshopping.se och i OSBY:SHOPPINGS egen APP!

Öppet: Se Osby Shoppings julöppettider. Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

11


AKTUELLT

Konstnären Lina Gardelid:

Lina Gardelids konst är lätt att känna igen. Snörena som omsluter de vackra motiven finns alltid med.

"Min drivkraft har varit att inte göra som alla andra"

L

ina Gardelid älskar att måla. Hon visste att hon ville bli konstnär redan i femårsåldern. Och det blev hon. I dag är Lina oerhört uppskattad, inte minst i hemtrakterna. – Jag har förstås en rätt stor hemtrakt, säger hon med ett skratt när vi träffar henne på Café Kronan i Lönsboda. Och det är sant. Uppvuxen i Osby, vidare studier i Hässleholm, Älmhult och Helsingborg. Hon har bott i Mjölby och Kristianstad och numera hittar man henne i Gemla. Med företaget Lina Gardelid Art når hon dock hela Sverige och det finns funderingar på att låta konstföretagets webb-butik växa utanför landets gränser. Det finns en kreativ ådra i familjen. Kär-

leken till färg och form och musik var påtaglig hemma i Osby. Lina Gardelid är säker på att hon redan vid fem års ålder visste att det var konsten som väntade i framtiden. – Ja, det står att läsa i ett veckotidningsreportage med min mor Agneta. Jag var väldigt säker i mitt svar, berättar Lina. Tilläggas kan att mamma Agneta är den yngsta av de i våra trakter närmast legendariska Göingeflickorna. Efter nio år på Hasslarödsskolan i Osby blev det en ettårig konstkurs i Hässleholm och sedan tre år på Haganässkolan i Älmhult. Givetvis på den estetiska linjen med konstinriktning. Och året på Sundsgården utanför Helsingborg där hon kunde skapa på heltid minns hon med glädje.

– Ja, jag har alltid älskat att teckna och måla. Jag startade mitt företag 2001 och karriären började med att jag gjorde väggmålningar på hotell och restauranger. Men snart tog Lina Gardelids egen konstidé över: Från originalmålning till reproduktion i begränsad upplaga. Signerad, givetvis. Modern teknik gör att det krävs ett väldigt tränat öga för att skilja de båda åt.

12

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Linas mest spridda verk är säkerligen målningen "Wings". – Det är något magiskt med den. "Wings" har visat sig betyda mycket för många människor, den är en symbol för godhet, tycker jag. Jag skapade den första versionen redan för tolv år sedan. Och det är faktiskt den enda av mina målningar som inte har en begränsad upplaga. Och så är det rätt mycket blommor i dina motiv, oerhört vackra kompositioner. Finns det ett blomsterintresse, kanske? – Absolut. Men jag måste erkänna att jag är bättre på att måla blommor än att ta hand om dem!

Det är lätt att känna igen Lina Gardelids

konst. Glimten i ögat finns där, arrangemangen med vackra gamla saker, en klok uggla med en trattgrammofon och en lurig skata med ett mäs�singsinstrument. Och så är det ju det där med snören. Verken är liksom inbundna. Det är spännande, det är snyggt – men varför alla dessa snören? – En slump, faktiskt. Men när jag hade börjat göra dem tyckte jag att det var estetiskt tilltalande, snörena ger målningen en tredimensionell effekt. Och visst är det lite lekfullt. Jag ser snören som min signatur. Några försök att göra målningar utan snören kändes inte bra... Naturligtvis säljer Lina Gardelid även sina originalmålningar. Fast då ser prislappen annorlunda ut. Hon har sina följare och ibland är ett verk sålt innan det är riktigt färdigt. – Jag är oerhört tacksam för intresset och all respons jag får. Det betyder allt, konstaterar hon. På Linas framtidslista står en lokal för en permanent utställning. Ett samarbete med Osbyföretaget Affari, som kommer att ha ett antal av hennes verk i sitt sortiment, har precis lanserats. Och kanske kan hon nå utanför landets gränser med sin webb-butik. – Men närmast ska jag ägna vintern åt att måla i min ateljé, att producera nya motiv, berättar hon. Motiv som säkert kommer att vara försedda med snören...

Fotnot: Ni som är nyfikna och vill veta mer om Lina Gardelids konst kan besöka hemsidan www. linagardelid.com. Eller ta en fika på Café Kronan i Lönsboda, där finns alltid några av hennes verk att titta på. Text & Foto: Lasse Lindell

Det tidiga verket "Wings" är troligen Lina Gardelids mest populära och har gjorts i flera varianter.

producerad av espresso reklam


Plattänger, locktänger och fönar från Ghd

Hårfin i Jul

Toppmodern produktionsverksamhet söker fler medarbetare

2.599 :- spara 1.000kr

Careco Inredningar har startat en ny produktionsverksamhet i Osby medtoppmoderna maskiner.

Presentbox med plattång och fön

JULKLAPPSTIPS KÖP 3 betala för 2

Ge bort ett

Presentkort

på en stunds avkoppling välj mellan olika ansiktsbehandlingar eller massage

Till vår produktionslinje söker vi

MASKINOPERATÖRER

på alla REVLONS produkter

660:- 75 min Klassisk helkroppsmassage 550:- 60 min Klassisk ansiktsbehandling

Till vårt team söker vi maskinoperatörer till vår Såg/Lager, Kantlist, Laminering och CNC. Ett spännande arbete med kontinuerligt nya utmaningar och en möjlighet att forma Careco´s produkter till funktionella inredningsmöbler till skolor, sjukhus och laboratorier. På vår hemsida careco.se kan du läsa mer om tjänsterna.

Gilda Presentförpackningar

med rengöring, ansiktsvatten och kräm

pris från 742:-

Tveka inte att ta kontakt med vår produktionschef Staffan Johnsson på telefon 0733-640 363.

Hanna, Sofie, Eva Hildegard & Lillemor

FÖLJ OSS GÄRNA PÅ

0 479 -1228 8

Västra Järnvägsgatan 29

Modellgatan 9-11 • Box 95 • 283 22 Osby Tel 0479 155 60 • info@careco.se

OS BY

93x132_Osbybladet.indd 1

2017-12-10 16:07:24

Kom hem till värmen NIBE F2120 | LUFT/VATTEN-VÄRMEPUMP NIBE F2120 är en smart värmepump som effektivt fångar värmeenergi från utsidan. Den skapar optimal värme under de kalla månaderna och håller ditt hem svalt under sommaren. Med en oändlig tillgång av naturens fria och förnybara energi kan du skapa det perfekta inomhusklimatet med minimal inverkan på miljön.

IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE

Vi installerar din NIBE-värmepump! Tegvägen 5, Osby 0479 - 146 04 per@sahlinsror.se NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

13


Osby Billack vann igen

Årets Bilverkstad för andra gången

O

sbyföretaget har nominerats fyra gånger till det åtråvärda priset Årets Bilverkstad. För två år sedan vann de första gången och 2017 har de på nytt utsetts till vinnare i Länsförsäkringars Göinge- Kristianstad kundnöjdhetstävling. Titeln Årets bilverkstad förtjänas utifrån

kundnöjdhet, användning av begagnade reservdelar och andel plastreparationer, allt sammanvägt och bedömt av en jury. Osby Billack fick flest av folkets röster och så här lyder några utvalda kundkommentarer: Trevligt kundmottagande och bra utförda arbeten; Alltid trevliga och sätter kunden i fokus; Mycket trevlig personal och duktiga; Mycket

bra service; Jättebra servicenivå och fri lånebil! Allt på ett ställe.

Juryns motivering till vinsten lyder:

Med kundutlåtanden som ”trevliga, kunden i fokus och bra service” kombinerat med ett aktivt miljöarbete för att minska påverkan på miljö och klimat gör företaget till årets bilverkstad 2017. - För oss är detta nästan som Jerringpriset där vanligt folk får rösta, sa delägare Jerry Harrysson 2015, nöjd och stolt. Minst lika glad och stolt över årets utnämning konstaterar Jerry i dag att Osby Billack nu nominerats fyra gånger och vunnit för andra gången. Det är absolut något att vara stolt över och Allt om Osby passar på att gratulera till framgången.

Alla hälsas välkomna till Glimåkra Blomsterhandel!

Julens öppettider: Fre. 22/12: 10-18, Lör 23/12: 9-16, Julafton 24/12: 9-12

Vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Tack för gott samarbete. Izabela med personal

Följ oss på FB och Instagram (@belasblommor)

REVYBUFFÉ • Fre 5/1 • Lör 6/1 • Fre 12/1 • Lör 13/1 • Fre 19/1 • Lör 20/1 Servering av buffén börjar kl 17:00

195:-

Julklappstips å r a p ppa ! s t a Sa a kl gott k gör u mj om s

STORT UTBUD

av sköna nattkläder från 199:• Nattlinne • Pyjamas • Morgonrock

per person

Ring & boka bord på 0479-315 62

mail: restaurang@osbyborgen.se

14

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Kläder och skor med stil och kvalitet.

Östra Järnvägsg 5 • Osby • tel. 0479-12010 producerad av espresso reklam


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. om framtidens energisystem.

STOPP I AVLOPPET?

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya Ring Hans 0706-73 70Thermia 97 Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

A+++

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

A++

Årets smartaste julklapp Automatisk parkeringsskiva – omtyckt för både funktion och design.

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

449:-

Ord. pris 599:-

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA

tkort

Presen

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Osby Osby Tegvägen Tegvägen 66 0479-131 0479-131 0505

Öppettider Öppettider Vardagar 07.00  Vardagar 07.00   18.00 – 1–8.00 09.00   13.00 Lördagar 09.00  – 1–3.00 Lördagar

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

15


God Jul & Gott Nytt År Tidningsvärldens verklighet är hård Våra läsare och annonsörer gnistra och glimma Vi tar ledigt för att duka julebord Njuta ska vi till midnattstimma Nu går vi in i slummer För att snart börja planera nästa nummer Hoppas redaktionen håller sig vaken Nästa säsong är 11:e på raken

nnar för Vattenbru ch hushåll o k u r b t n la

Ring och boka nu!

HITTA DEN ÄTBARA JULKLAPPEN HOS OSS!

DELIKATESSLÅDOR & GLÖGGPÅSAR

från 150:-

Öppet i butiken 22/12 för avhämtning kl.9-15.

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

BESTÄLL NYÅRSMATEN här

3-rätters 199:Gilla oss!

Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

SEHIT!

Vi vill tacka våra kunder för det gångna året och önska

God Jul & Gott Nytt År Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

16

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso reklam


Nu kan Hilbertsson i Knislinge fira jul med alla barn & barnbarn i sin nya tillbyggnad.

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda! Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

Vi önskar alla nya och gamla kunder God Jul! • Nybyggnad • Reparationer • Ombyggnad • Grundarbeten • Murningsarbeten • Snickeriarbeten

Ett familjeföretag sedansedan 1979 1979 Ett familjeföretag andersbyggab@telia.com andersbyggab@telia.com

Platsbyggt-bättre på lång sikt!

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Möbelmagasinet Nu har julen kommit till Möbelmagasinet

Mellandagsrea 27-30/12

20 %

Välkomna till vår butik som är full av div. begagnade möbler, porslin, tavlor mm Öppettider i Jul & Nyår 23-26/12 Stängt 27-29/12 10.00 – 17.00 30/12 10.00 – 13.30

1/1 Stängt 5/1 10.00 – 14.00 7/1 Stängt

på allt i butiken

• Packning • Flyttning • Uppackning • Städning • Magasinering • Budkörning

044-630 83, 0708-799 451 • Fabriksgatan 6, 289 50 HANASKOG Fax: 044-630 30 • E-post: info@svensfl ytt.se

Vi önskar er alla en God Jul! I år går vår julgåva till Barncancerfonden.

www.sparbankengöinge.se NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

17


REPORTAGE

Johan, 23 år från Älmhult

Hur hamnade du i London?

Efter gymnasiet åkte jag till Oslo i syfte att jobba och få livserfarenhet. Jag arbetade 20 månader i leksaksbutik, utforskade stan och sysslade mer passivt med musiken som då endast var min hobby. Jag läste tidigare estetiskt program med inrikting musik i gymnasiet på Katedralskolan i Växjö, då jag även var gitarrist i bandet ”The Watts”. Efter de tjugo månaderna i Oslo smög sig tankarna på mer och mer, att jag behövde göra det jag verkligen ville på riktigt, byta miljö och finna någon form av glöd. Jag beslöt mig att ansöka till en rad musikhögskolor i London och Brighton bl.a. BIMM London, BIMM Brighton och ACM (Academy of Contemporary Music), av vilka den sistnämnde var skolan jag fick det bästa intrycket av. Ansökningen utgjordes av en intervju över Skype eftersom jag fortfarande bodde i Oslo, samt arbetsprov på material jag tidigare producerat, skrivit eller framfört. Väl intagen under inriktningen ”Contemporary Music Production” (vilket är en Bachelor - kandidatexamen) fick jag ansöka om CSN, finna boende och resterande detaljer kring att leva i England. I augusti klarade jag min Bachelor och ”resan” från Oslo och hit har varit fantastisk. Inte bara kunskapsmässigt utan också det oerhörda kontaktnät och möjligheter jag har fått i musikbranschen från skolans lärare, vänner och kollegor.

Vad gör du/hur ser livet ut?

Just nu arbetar jag som musikpro-

18

ducent och låtskrivare med fyra till fem olika up-and-coming-artister i London under genrer som Hip-Hop/Urban, R&B, Pop och Electro. Samtidigt är jag partner med ett företag baserat i Amsterdam vid namn ”VocalKitchen”, där jag skriver toplines (sång/ melodi) till färdiga instrumentala låtar som DJ’s runt om i världen har gjort och skickar in. Utöver det är jag anställd av en studio vid namn NXNE i norra London dit jag åker alla timmar jag har över för att jobba med deras klienter och se över mina egna, eftersom de har bättre utrustning där än jag har i mitt sovrum. Jag jobbar självklart även med min egen musik under alias ”Tinjo” och mitt egna bolagsnamn ”J Thelin Productions”, hemsida jthelinproductions.com Allt detta händer oftast kvällstid, vardagar emellan 17:00-00:00 eftersom jag spenderar dagarna 7:30-16:30 på mitt telemarketingjobb vid London Bridge. Under helgerna är jag ute och nätverkar på kvällarna, jobbar med musik på dagarna och försöker ta en kaffe med en go vän eller potentiell artist och ser vad som sker i staden.

Hur länge hade du tänkt stanna/vad händer härnäst/ vad händer i framtiden? Jag har ingen direkt plan på hur länge jag stannar. London och Storbritannien är så pass starka i populär- och undergroundmusik just nu, vilket gör det till en oerhört spännande och lukrativ

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

miljö. Jag ska helt enkelt vara kvar här, under förutsättningen att jag trivs, tills jag kan livnära mig helt på musik. Det som händer härnäst är att jag ska fortsätta kämpa med fokus på musiken tills poletten faller ner och något stort händer, då är det bara att rida på den vågen så länge det går. Jag har alltid ögonen öppna för möjligheter utomlands, jag älskar att resa och känslan av att vara på väg någonstans, har blivit något av en drog. Drömmen är att under x antal år kunna resa och jobba med musiken samtidigt och bilda någon större form av entrepenörskap inom det hela.

betydligt snabbare och säkrare då. Det är bäst att inte chansa som jag gjorde då det förekommer en del bedrägerier bland hyresvärdar här. Se till att vara så påläst som möjligt innan och gör noggranna förberedelser. ”Google vet allt”. Framförallt, bestämmer du dig för det så passa på att nyttja tiden du är här. Det är lite mer ”armbåga sig fram-inställning” som gäller men det finns även gott om svenska företag, föreningar och grupper där man kan binda upp sig, få hjälp eller rentav vänner.

Hur man får ett liknande jobb/ söker utbildning utomlands:

Att söka utbildning utomlands innebär lite pappersarbete via UCAS (brittiska ansökningssidan) och CSN. Tack vare vår tillgång till lån och bidrag är det en fantastisk möjlighet. Ansökningarna sker oftast traditionellt genom att skicka in betyg, personligt brev (beroende på utbildning) och eventuellt arbetsprov. För att få ett boende är Facebook helt enkelt din bästa vän. Jag fick ett rum i ett hus jag trivdes kanon i under två år, med människor jag aldrig träffat eller knappt sett innan jag stod utanför med mina väskor. Att hyra rum går snabbt i London och jag rekommenderar definitivt att åka hit först och söka på plats, då man kan få tag i något

NAMN: Johan Thelin ÅLDER: 23 år BOR: London GÖR: Arbetar som producer - songwriter och artist INTRESSEN: Pepsi Max, bra kaffe, bra hörlurar, tågresor, psykologi, Sjögatan 34, Thåström, allt som tänjer på gränserna/går utanför ”lådan” och sjuk humor. OM PLATSEN: London är en enormt stor stad om man avser ”Greater London”. Staden är lätt att ta sig runt i men oerhört kämpig att leva och bo i då ingångs-inkomsterna inte alls matchar utgifterna.

producerad av espresso reklam


REA IDAG 20/12 START OCH EXTRA ÖPPET 10 -19! LILLEJULAFTON 10 -13

BLI MEDLEM!

Ett medlemskap som förändrar Sverige och Östra Göinge kommun! Att vara medlem i Socialdemokraterna innebär att ta ställning för och skapa ett samhälle byggt på våra värderingar om jämlikhet och alla människors lika värde. Du ger ditt stöd till idéer du tror på och om du väljer att engagera dig aktivt kan du också arbeta för att genomföra dem!

Bli medlem på socialdemokraterna.se/medlem eller ring: 0709-536013

NATURTERAPI, AKTIVITETER, MODE- & HELHETSBUTIK BUTIKÖPPET ONSDAG 10-18 LÖRDAG 10-13. Övrig tid behandlingar, aktiviteter Emmislöv 1117, 289 93 Broby 070-206 45 98 www.annasbiocare.se

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

19


REP0RTAGE

En del sjukdomar som diabetes och reuma-

tism innebär att man behöver vara extra mån om och vårda sina fötter. I dessa fall behövs det regelbunden medicinsk fotvård som Margareta Mars erbjuder. Med sina drygt 20 år i branschen (tidigare i Kristianstad) har hon lång erfarenhet av att behandla sjukas fötter men även andra mer vardagliga fotproblem. - Många människor har problem med sina fötter idag. Jag behandlar alla medicinska problem men vanliga åkommor jag möter är fotvårtor, nagel- och fotsvamp, nageltrång och hälsprickor. Det förekommer i alla åldrar och det är roligt att se att även män har börjat förstå att fotvård är viktigt, säger Margareta.

Även fotmassage

Trötta fötter blir som nya N

är tittade du på dina fötter senast? Många människor är måna om sin kropp och hälsa men försummar ofta just fötterna. - Det är viktigt att ta hand om fötterna. Vi har bara ett par och de ska bära oss i många år, säger Margareta Mars, auktoriserad medicinsk fotvårdare, numera verksam i Broby.

Fotproblemen förekommer också långt ner i åldrarna. Många sportande ungdomar har t.ex. nageltrång p.g.a. skornas utformning. Och vid nageltrång behöver nageln formas om, annars får du snart tillbaka problemet igen. Margaretas praktik ligger på Capiokliniken i Broby och där tar hon emot tisdag till torsdag eller enligt överenskommelse. Förutom själva behandlingen så kan kunderna beställa till olika former av fotmassage, som Margareta också är kunnig i. - Det är otroligt skönt för välbefinnandet och ger avslappning i vår stressade vardag, något jag tror är viktigt för många - förutom att vårda sina fötter, avslutar Margareta med ett leende. Text: jessica@alltomgoinge.se

Boudoir Scarlett

HANDELSBANKENS FONDER + 4 000 ÖVRIGA

Öppettider Tisdag, onsdag & torsdag 8.30 - 17.00 eller enligt överenskommelse

I SNITT 40 % BILLIGARE

Margareta Mars

Auktoriserad medicinsk fotvårdsspecialist Capiokliniken Funderar Funderar du på att du på att VC Broby www.skfs.nu info@skfs.nu säljaeller din villa eller sälja din villa du på att Funderar du på att ditt fritidshus? ditt fritidshus? Funderar du på attFunderar

Tel: 044-213 230

villa eller Funderar du på att nderar du på att sälja dinsälja villa eller Vivilla har lång erfarenhet inomdin Vi har lång erfarenhet inom sälja din eller du på att branschen och storFunderar efterfrågan branschen och stor efterfrågan ditt fritidshus? sälja din villa eller lja din villa eller ditt fritidshus? ditt fritidshus? från våra kunder, både lokalt sälja din villa eller från våra kunder, både lokalt ditt fritidshus? tt fritidshus? och från Danmark och Tyskland. Vi har lång erfarenhet inom och från Danmark och ViTyskland. har lång erfarenhet inom ditt fritidshus?

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan branschen stor efterfrågan Vi har lång erfarenhet inom har lång och erfarenhet inom och ar lång Vi erfarenhet inom branschen stor efterfrågan från våra både lokalt branschen ochkunder, stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt branschen och stor både efterfrågan nschen och stor efterfrågan från våra kunder, lokaltfrån kunder, både lokalt ochvåra från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. från våra kunder, lokalt n våra kunder, både lokalt både Vi säljer, reparerar och servar; GRÄSKLIPPARE, TRÄDGÅRDSMASKINER, och från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. ROBOTGRÄSKLIPPARE, MOTORSÅGAR, RÖJSÅGAR MM. och från Danmark och Tyskland. från Danmark och Tyskland. Norra Esplanaden Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se www.sfbab.se Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Ni hittar oss på N. Gullarpsvägen 2 (mittemot OSW) Tel.0479-142 44 osbysagomotor@hotmail.com

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Norra Esplanaden 10, S-343 Älmhult Tel+4630(0)476-12000. www.sfbab.sewww.sfbab.se

20

Norra ALLT OM | 20 DECEMBER 2017Esplanaden | NR 21

producerad av espresso reklam


VVS-fšret

WWW.SAVVS.

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

anders@savvs.

VVS-fšretag

NYHET!

WWW.SAVVS.SE Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någonsi

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd nordiskt klimat och med den senaste inverterteknike luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum?

Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för Hurklimat mycket kan du spara? nordiskt och med den senaste invertertekniken. nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta direkt, gör vi en Kontakta oss oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

kalkyl!

Med styrning:

A+++

Med styrning:Utan styrning:

A+++

A++

Utan styrning:

A++

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi!

TERRASS: JOTUN 9073 SKIMMERGRÅ

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

Demidekkare laserar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

, 0735-18

Dags att fixa terrassen!

VI ÖNSKAR VÅRA KUNDER

3 liter terrasslasyr

God Jul & Gott Nytt Å r! KAMPANJPRIS

399:-

(ord.pris 563:-)

GRATTIS!

VÅRA ÖPPETTIDER I JUL VINNARE I VÅR TÄVLING PÅ HUS & HEM MÄSSAN:

1. Bruno Wollberg, Knislinge 2. Jan Bogdanowicz, Kristianstad 3. Pernilla Nilsson, Sölvesborg

23/12 • 10.00 - 13.00 JULAFTON STÄNGT 27/12 - 29/12 • 9.00 - 17.30 30/12 • 10.00 - 13.00 DEMIDEKK TERRASSLASYR – Vackra utomhusgolv som håller färgen NYÅRSAFTON STÄNGT 2/1 - 4/1 • 9.00 - 17.30 TRETTONDAGSAFTON 10.00 - 13.00 Med ett vackert laserat terrassgolv så får du gott om tid att njuta och slipper att tänka på att olja in golvet år efter år. Läs mer på jotun.se/demidekk eller hämta din färgkarta hos oss!

BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

MåleriButik

www.sturepersson.se

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

21


Företagen i bygden

önskar God Ju & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År önskar

God Jul & Gott Nytt År önskar Els-Margret, Ulrika & Josefin

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År

öNskar

önskar

Köpmannagatan 6, Osby

Västra Järnvägsgatan 29, OSBY

0479-147 11

0479-135 00

Kristina

NYHET!

God Jul & Gott Nytt År önskar Helen, Malin och Karolina

Dam & Herr

Östra Järnvägsgatan 10, Osby

0479-16044

God Jul & Gott Nytt År önskar

Glimåkras Spelhörna Tel: 044-42822

Vi önskar alla en riktigt

God Jul & Klipp Gott ut annonsen ochNytt ta med, så får duÅr 10% rabatt (gäller ej för tidningar,receptfritt & tobak)

Gäller endast 24/10 Christel & Christian Klipp ut annonsen och ta med, så får du 10% rabatt med personal

Östra Järnvägsgatan 10, Osby

Postgatan 2 B, Osby

0479-10339

0479-16393

God Jul & Gott Nytt År

Vi önskar alla en riktigt

önskar Ingrid o Per-Åke

God Jul & Gott Nytt År! Ola med personal

God Jul & Gott Nytt År

En värmepump

IVT Geo 312C anpassar s vardag för att spara me

önskar

Vår senaste värmepump s skiner på tisdag, och går i du duschar på onsdag, oc söndag. IVT Geo 312C just mer varje månad. Förutom års garanti på kompressor

Alexander & Hasse med personal GLIMÅKRA VÄRME & SANITETSTJÄNST

044-422 49

önskar personalen på Mekonomen

www.mekonomen.se

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År

önskar Göran med personal

God Jul & Gott Nytt År

önskar

önskar

Gäller endast 24/10

athyrus

Auktoriserad VVS-ins

God Jul & Gott Nytt År

Södra Industrigatan 2, Knislinge

(gäller ej för tidningar,receptfritt & tobak)

Hemlingevägen www.glimakrava

Hemlingevägen 28,Glimåkra www.glimakravarme.com

www.nedanback.se 070-2292477

070-514 16 73

GLIMÅKRA

0479-131 05

Sahlins rör i Osby

Blommor • Presenter

Din blomsterbutik i Östra Göinge 8-20alla alla dagar 8-20 dagar Storgatan 12 A • 044 - 421 17 Storgatan 12 A 044 - 421 17

22

044-61464

Kristianstadsvägen 8, Knislinge

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

044-601 53 Brogatan 38, Knislinge

070-325 35 33 producerad av espresso reklam


God Jul & Gott Nytt År önskar

AB BROBY SLÄP & SERVICE CENTER

044-471 50

Ser det mörkt ut? Ring oss! Vi gör det ljusare.

God Jul & Gott Nytt År önskar

Ingvar med personal

God Jul & Gott Nytt År önskar

Till våra kunder önskar Magnus med personal

God Jul

Börjes konditori i Osby

och

Gott Nytt År!

070-343 71 69

Storgatan 35, Glimåkra www.glimakrael.se

söker elektriker

God Jul & Gott Nytt År tillönskas alla kunder! Jens & Richard med personal.

044-418 89

0479-120 14

God Jul & Gott Nytt År önskar Anna och Camilla

0479-15225 Köpmangatan 6, OSBY

Vi tackar alla våra kunder för det gångna året och önskar

God Jul & Gott Nytt År

För att kunna tillgodose våra kunder med god service söker vi därför en elektriker med god erfarenhet av elinstallationer hos företag, industrier, privatkunder samt lantbruk. Vi söker dig som är teknikintresserad och som har ett stort engagemang i ditt arbete. Du är resultatfokuserad, noggrann och mån om att leverera ett arbete med hög kvalite. För att lyckas i rollen är det även viktigt att du trivs bra med att arbeta i grupp och har lätt för att samarbeta. Du är serviceinriktad och anstränger dig för att leverera bra lösningar till kund. B-körkort krävs. Servicebil finns tillgänglig. Ansökan skickas till info@eltjanstsyd.com eller per telefon till Magnus 070-3557953.

God Jul & Gott Nytt År önskar

Annika

”Eltjänst Syd AB arbetar i Östra Göinge med omnejd, kunderna består av företag, privatkunder, bostadsbolag samt lantbruk. Idag består företaget av 2 st montörer och är beläget i Glimåkra Företagshotell”

Knislinge • 044-60122 www.klarsynt.se

God Jul & God Jul & ASSISTANS Vi på Grahns Bil & Service vill tacka våra kunderÅr och samarbetspartners önskar er År GottochNytt Gott Nytt År Gott Nytt alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Under december månad erbjuder vi 20%

Vi önskar alla en riktigt

God Jul & JulGod & Jul & Gott Nytt År!

God Gott Nytt År rabatt på Bosch torkarblad. Julklappen som får alla att se bättre ut! öNskar

Gunilla & Jonna

Ingår alltid när du servar din bil hos oss!

önskar önskar

Grahns Bil & Service Gränsgatan 2, Broby 044-419 10

Hämta bilen utan att betala!

önskar

Broby Bilservice AB Gränsgatan 2, Broby 044-419 10

SÅG & MOTOR BROBY AB

www.meca.se Brobyvägen 9, Knislinge 044-63330

Ågagatan 14 • Glimåkra 044 - 432 00

Tfn. 044-413 76

www.sagomotor.com

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

23


Julklapparna

En av våra många nöjda annonsörer!

”Jag har fått mycket positiv respons på mina annonser från kunderna. Många nya har hittat till min butik. Många kommenterar att de sett mina fina annonser. De sticker ut i mängden.” Sara Svensson Rena Rama Sara

Tid förLAPPAR JULK

6-15501 Tel 0476-15501 Torggatan 343 303, 343 Älmhult Norra3, Torggatan 30 Älmhult Startar 21/12!

Hitta julklapparna hos oss!

hittar ni i Älmhult!

Barnkläder från Lego Wear, Minymo och LipFish

50%

gäller till den 23/12 - Först till kvarn.

Stort tack till alla nya och gamla kunder som förgyllt mitt år.

God Jul & Gott Nytt År!

ÖPPET Mån-fre 12-18 lörd 10-13

Butiken med det färgglada sortimentet! Tavelinramning-Garn-Broderier-Sytillbehör Barnkläder från stl.56-152 och prematur 38-44

N. Torgg. 5, Älmhult • 0476-63 65 12 • 0735-167585 • www.renaramasara.se Följ oss på sociala medier för senaste nytt!

REA

Upp till -50% på mängder av varor

-50%

-25%

Iittala, Alvar Aalto

Rörstrand, Swedish Grace Alla tallrikar 17-27 cm, Alla färger, 2:a sort. (Ord. 2:a sort pris 129-159:-)

-50%

Ljuslykta 55 mm, Alla färger, 1:a sort. (Ord. 1:a sort. pris 199-349:-)

Fiskars, Functional Form Stekpanna 28 cm, Kastrull 1,5L, Gryta 3L, 1:a sort. (Ord 1:a sort.pris 399-539:-)

Iittala Outlet Älmhult, Handelsvägen 12 C

24

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

producerad av espresso reklam


julkalender nytt erbjudande i ny butik varje dag! Följ kalendern på älmhults handelsplats Facebook, i entrén på IKEA FYND eller på Instagram @ikeafyndvaruhuset

Fackhandel med kvalitet och omtanke

IKEA Fynd ®

IKEA Hotell ®

450

530

05 Horizontal logo 450_w. 3482mm and letter hight(E) 450mm

3482

1. Freestanding acrylic letter Apotek text – acrylic 060 – Lpflex (lp4) – text 33mm depth Integrated LED diode white K 7.000 Edges painted white

2. Crown symbol LP6 with facet, 5mm hight difference Crown line – 3mm depth LED color – white 7.000 Kelvin Solid acrylic – satin color code 2C02DC Aluminium in Orange

CLIENT

This drawing is solely for the use of client personel. No part of this may be circulated, quoted, or reproduced for distribution outside the client organization without prior written approval from Reactor retail AS All elements of this drawing are to be set out by contractor and to be approved by Reac tor retail AS prior to any implementation

PROJECT DRAWING

Kronan 2.0_sign program 1.4_horizontal 450

SCALE

1:10 / A3

DATA

19.aug 2013

DRAWN BY

ØN

REV

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

25


TÄNKVÄRT

Julens finaste gåva På nivå två har du lärt dig att

Tänkvärt

Lise-Lotte Johansson Hur känns det att möta en människa Hur känns det att möta en människa som är fullt närvarande i mötet med dig och som verkligen lyssnar på det du har att säga? Vad gör det med dig när du känner att du har en annan människas fulla uppmärksamhet? Tänk dig ett samtal mellan två personer. Lyssnandet kan ske på tre nivåer.

På nivå ett hör du vad någon säger och den andres ord skapar associationer i din hjärna. Du tillåter att de tankar som väckts hos dig kommer ut genom din mun och börjar själv prata om det du vet och kan och har varit med om kopplat till det som den andre personen sa. Din ”inre radio” spelar med hög volym och din uppmärksamhet är på dig själv och inte på den du förväntades lyssna på. Någon som har varit med om det?

skruva ner volymen på din inre röst och rikta din fulla uppmärksamhet på den person du samtalar med. Vad är det han eller hon egentligen säger, vilka ord används, vilka budskap sänder hon eller han, finns det mönster i det som sägs, finns det metaforer som verkar vara viktiga? Du låter din uppmärksamhet finnas kvar hos den du talar med. Nu har du börjat lyssna på riktigt!

På nivå tre kan du uppmärksamma

vad som sägs mellan raderna eller inte sägs alls och också på kroppsspråk, mimik och förändrade energier hos den du möter. Den här nivån av lyssnande kan man förvänta sig av någon som har samtal som en del i sin profession.

För att utvecklas till en riktigt

bra lyssnare är förmågan till medveten närvaro en avgörande kvalitet. Den gode lyssnaren har kapacitet att hantera sina egna tankar och känslor. Att inte låta sina egna tankar sticka i väg för att man associerar till det som sägs och att inte ”gå

igång” känslomässigt och låta sig triggas av vad den andre säger är nödvändigt för att få till en bra och konstruktiv dialog. Är det lätt? Nej, det är inte alls lätt!

Många av oss lever med vår au-

topilot påkopplad stor del av vår vakna tid. Våra tankar befinner sig i dåtid eller framtid istället för i nutid. När tankarna befinner sig i dåtid kan det handla om ältande av gamla händelser eller upplevelser och när de befinner sig i framtid kan det handla om tankeflykt och dagdrömmeri. Tillståndet då vår autopilot är påkopplad och vi handlar omedvetet och utan så mycket eftertanke är energisparande för vår hjärna.

Precis som vi kan träna upp

våra muskler av styrketräning och vår syreupptagningsförmåga av konditionsträning kan vi också träna upp vår hjärna. Studier visar att med hjälp av både pulshöjande fysisk träning och pulssänkande mindfulnessträning kan vi träna upp vår förmåga till närvaro, fokus och koncentration. Träning av hjärnan kan skapa större medvetenhet

om oss själva, om våra värderingar, våra beteenden och våra handlingsmönster. Det gör att vi får en större beredskap att möta en vardag som emellanåt kan vara både stressig och osäker. Det gör också att vi kan arbeta mer fokuserat, koncentrerat och effektivt.

Så avslutningsvis, vid vilka

tillfällen och i vilka sammanhang och situationer känner du dig fullt närvarande ? Stunder då din kropp och dina tankar är på samma plats. Ögonblick av medveten närvaro då din uppmärksamhet är helt riktad på den uppgift du för närvarande håller på med. Tänk om den finaste gåva du kan ge till dina närmaste den här julen är din medvetna närvaro och ditt uppmärksamma lyssnande, om än bara i små stunder då och då? Lise-Lotte Johansson Utbildare, coach och yogainstruktör i Lise-Lotte Lärprocesser AB

Lyckat välgörenhetsprojekt för Lions Osby J ulgransinsamling är en väl inarbetad tradition för Lions Club i Osby. Det är nu sjunde året som man kör granar till värmeverket och får pengar till hjälpverksamheten. Projektet har haft en konstant

positiv utveckling och både antalet

Yoga och mindfulness i Vigenstorp Yoga med corefokus: måndagsgruppen är fullbokad och ny grupp startar i vecka 3 på onsdagar kl.18.30

Sista minuten Julklappstips:

Ge bort ett presentkort värt 400 kr och låt din vän komma på en Hälsa- & Balansworkshop. Tre timmars härlig återhämtning och påfyllning av energi i naturnära miljö.

granar och pantburkar (svenska och utländska)/petflaskor ökar för varje insamling.

att lämna över burkar/PET-flaskor i plastsäck på samma plats.

Lördagen den 13 januari 2018

mer att bli Swansons resedag den 3 mars 2018 där man bl. a. ansvarar för parkeringen och ombesörjer grillning.

samlar Lions in julgranar från kl 10:00. Allt du behöver göra är att ställa ut din gran och fästa 50 kr eller mer i toppen. Samtidigt kan du passa på

Klubbens nästa projekt kom-

JULGRANSINSAMLING Lördag 13 januari 2018 från kl 10.00.

Vi är anslutna till Pantamera och tar emot både svenska och utländska burkar/PET-flaskor. Bidraget går till vår hjälpverksamhet! Ställ ut julgranen och fäst 50:- eller mer i toppen så hämtar vi. Har ni burkar/PET-flaskor, lägg dem i en plastsäck UT! på samma ställe. KLIPP OBS: Vi kör bara en gång i kvarteret

God Jul och Gott Nytt År Mer info på www.larprocesser.se

26

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

önskar Lions Club Osby producerad av espresso reklam


Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Osby

Mån. 25/12 Juldagen 07.00 Julotta med offergång, Hansson. Kyrkokören, Sven Jeppsson – trumpet. Kyrkskjuts: Hans-Bertil tel. 301 39. 14.00 Torsdagsträff i Missionsgården, Killeberg.

Visseltofta

Ons. 20/12 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Lör. 23/12 14.00 Gudstjänst, Rönnebacken & Lindhem. Hansson. Ylva Palmgren med döttrar medverkar.

Lör. 13/1 16.00 ”Vi sjunger ut julen”, fh. Just For Fun medverkar.

Mån. 25/12 Juldagen 07.00 Julotta, Lövsund. Wisseltofta kyrkokör medverkar.

Tis. 26/12 Annandag jul 18.00 ”Julens sånger”, Eriksson. Wisseltofta kyrkokör, Ungdomskören, Hallaböke kammarorkester samt Iréne Kroon medverkar.

jul i gemenskap

Julafton kl. 11.00 -14.45 i Osby kyrka och församlingshem.

Visseltofta Loshult

Sön. 14/1 2 e. trett. d. 15.00 Kontraktsgemensam högmässa, Eriksson, Luther-kör. Besök av biskop Johan Tyrberg och kontraktsprost Sara Ericsson.

Sön. 7/1 1 e. trett. d. 18.00 Mässa, Bråliden.

Fre. 29/12 19.00 ”I all enkelhet… ..några julsånger till”, Hansson Nathalie Egonsson, RogerPersson & Elisabet Bertilsson. Sön. 31/12 Sön. e. jul, Nyårsafton 17.00 Nyårsbön, Lövsund. Körensemble.

Loshult

Tis. 16/1 18.30 Lekmannakårens ÅRSMÖTE, fh.Progr. Med Mirjam Lövsund ”Församlingsgemenskap” Ons. 17/1 14.00 Missionssyföreningen, fh. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Sön. 24/12 4 i advent, Julafton 11.00 Samling vid krubban, Eriksson. Barn & ungd. sjunger. 23.00 Julnattsmässa, Eriksson. Sångsolist: Hanna La Fleur Öppen julkör övar 22.00, alla välkomna! Dir: Bengt Almfjord. Mån. 25/12 Juldagen 10.00 Juldagshögmässa, Lövsund. Sön. 31/12 Sön. e. jul, Nyårsafton 15.00 Nyårsbön, Lövsund. Roger Persson- sång Mån. 1/1 Nyårsdagen 16.00 Högmässa, Fröjmark. Gösta Svensson – sång. Ons. 3/1 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Lör. 6/1 Trettondedag jul 16.00 Gudstjänst, Eriksson. Kyrkokören medverkar. Sön. 7/1 1 e. trett. d. 11.00 Högmässa, Bråliden. Ons. 10/1 18.00 Nybygdens sykrets träffas hos Barbro Johannesson. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

Tors.18/1 14.00 Gudstjänst, Rönnebacken & Lindhem.

Ekumenisk bönehelg i Osby Lördag 20/1 10.00 Bönevandring start & mål vid Osby kyrka. 14.00 Bibelstudium 18.00 Kvällsgudstjänst i Missionskyrkan, Liselotte J Andersson.

Sön. 24/12 4 i advent, Julafton 11.00 Julbön, Bråliden. Vi ställer iordning krubban. Körmedlemmar sjunger julsånger. Kyrkskjuts: Hans-Bertil, tel. 301 39.

Lör. 6/1 Trettondedag jul 16.00 Ljusgudstjänst, Hansson. Alla körer medverkar. Därefter grötfest i församlingshemmet. Anm. till Eva 0706-481451 Kyrkskjuts: Roger, 0706-58 35 75 Sön. 21/1 11.00 Gudstjänst i fh, Eriksson.

GRAVRÄTTSINNEHAVARE sökes till följande gravar: LOSHULT B 88–89

D 100–102

B 95–98

F 117–119

C 25–27

I 81–82

C 28–30

M 51–52

C 44–45

P 61–63

C 94–95

R 81–82

OSBY Sön. 21/1 10.00 Ekumenisk högmässa, Liselotte J Andersson & Mirjam Lövsund. Ekumenisk kör. Ons. 24/1 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

A 110 C 482–483 Är du innehavare till någon av ovanstående gravar, ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen, 0479–524507

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

27


VÅRA KYRKOR

Missionskyrkan, Knislinge

Börje Andersson

J

En riktig God och Fridfull JUL!

ag har precis varit med om en gospelkonsert med jultema av Gospel Company. Konserten var mycket väl genomförd med ett stort engagemang där julens budskap var i centrum.

Jesus är det stora ljuset som har kommit

När julevangeliet lästes och alla i kören tände

människor så de kan få äta sig mätta. Det finns hjälporganisationer som vi kan ge vårt stöd. Låt oss alla stämma in i förbön för alla behövande.

sina ljus och gick ner bland publiken var det som om julen var där.

Bibelordet Luk 2: 1-21 Julevangeliet.

Så får vi vara med om att ge gåvor till alla

Jag önskar alla läsare en riktig God och Fridfull JUL!

Detta händer i pastoratet Onsdag 20 december 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh.

Söndag 24 december, 4 i advent, Julafton 10.00 Julaftonsgudstjänst i Glimåkra missionshus, L Fröjmark. Sång och musik av familjerna Westin och Göransson. Julfika. 11.00 Julbön vid krubban i Sibbhults k:a, A Thorsén. Måndag 25 december, Juldagen 7.00 Julotta i Hjärsås k:a, A Evertsson. Julfrukost. 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe.   Tisdag 26 december, Annandag jul 16.00 Julens psalmer och sånger i Sibbhults k:a, A Thorsén. Inez Krusevall m.fl. medverkar. Kyrkkaffe.   Söndag 31 december, Sönd. e. jul, Nyårsafton 10.00 Gudstjänst i Glimåkra k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. Sammanlyst.   Måndag 1 januari, Nyårsdagen 14.00 Gudstjänst i Kräbbleboda kapell, C Frostensson. Sång av Kräbblebodakören. Servering. Möte med kapellstiftelsen. 16.00 Nyårsgudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson. Sång av Kristina Nygaard. Kyrkkaffe.  

28

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Sv. Ps 126 Ett barn är fött på denna dag ”JESUS”.

till vår värld för att frälsning bringa. Vill du ta emot den största gåvan, så är det bara att säga ”Tack Jesus för att du kommer till mig”.

Glimåkra

Hjärsås

Lördag 6 januari, Trettondedag jul 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Thorsén. Kyrkkaffe. 16.00 Trettondedagsgudstjänst i Glimåkra missionshus, Jonny Bjuremo. Sång av Glimåkra kyrkokör. Söndag 7 januari, 1 e. trett.d. 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 16.00 Musikgudstjänst med Christianstads Motettkör i Hjärsås k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. Se ruta!

Tisdag 9 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Terminsstart. 14.00 Andakt på Solglimman.   Onsdag 10 januari 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra.   Torsdag 11 januari 11.00 Andakt på Skogsbrynet.   Lördag 13 januari OBS! Stickcafé i Sibbhults fh. flyttat till 20 januari.   Söndag 14 januari, 2 e. trett. d. 10.00 Mässa i Hjärsås k.a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 15.00 Gemensam högmässa för nya Göinge kontrakt i Osby k:a, Biskop Johan Tyrberg.   Tisdag 16 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.   Onsdag 17 januari 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh.

Börje Andersson, Knislinge Missionskyrka

Sibbhult Torsdag 18 januari 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra. Lördag 20 januari 10.00 Stickcafé i Sibbhults fh. Söndag 21 januari, 3 e. trett. d. 10.00 Mässa i Glimåkra k.a, C Frostensson. Kyrkkaffe. Gudstjänstgrupp efteråt. 16.00 Gudstjänst i Sibbhults k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe.   Vecka 4 Vårterminen för barnverksamheten i  pastoratet startar. Tisdag 23 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.

Fotograf: Sandra Werud

Musikgudstjänst

med Christianstads Motettkör

i Hjärsås kyrka söndag 7 januari kl 16.00 Fritt inträde men en insamling till Svenska kyrkans internationella arbete kommer att ske.

Telefon exp: 044-34 60 00

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas producerad av espresso reklam


Missa inte våra fina paketpriser på sängar!

FILIPPOS & ÖPPNA HJÄRTAT 13 995:SECOND HAND OSBY

00 g Björkö 180x2 kontinentalsän ass och bäddmadr inkl gavel, ben

1 329:-/mån (17

995:-)

Lämna och köp hos oss. Du räddar både liv och miljö! Öppet: Varmt Tisd. & Tors. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14 Industrigatan. 8 B, Osby. Telefon 0479-150 46

2017/2018

nyhet! taklampa

1 050:-

NU ÄR DET TID FÖR

hylla

1 390:-

Sköna Juldagar 990:13

med härligt soffhäng för hela familjen! /mån (15 970:-) 1 329:-

välkomna!

Årets fantastiska resultat:

226.000 kr!

Det kommer att glädja många behövande barnfamiljer. GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Eventuella ändringar meddelas via mail Eventuella meddelas senaständringar 13 februari 2017.via mail senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack. HÖRNSOFFAN Bekräfta även detta via mail, tack. satsbord

/ set

Knislinge

(ord 12.440:-)

Kviinge

Gryt

Sönd 21 jan – 3 sönd e trettond 16.00 Högmässa, Peter Kogler.

Nyårsdagen 1 jan 16.00 Högmässa, Peter Kogler. Trettondag jul 6 jan 11.00 Högmässa, Fredrik Carlsson.

Torsd 11 jan 14.00 Fridebo Andakt, Fredrik Carlsson. Sönd 21 jan – 3 sönd e trettond 11.00 Mässa, Peter Kogler, barnsamlingar. Kyrkfika.

Stängt 12-16 Stängt Stängt

Måndag - fredag kl 10-18

Julafton 24 dec 13.00 Julfirande i församlingshemmet 16.00 Julbön, Peter Kogler. Sång Fredrik Hermansson. 23.00 Midnattsmässa, Fredrik Carlsson. Sång Ebba Fredriksson.

Sönd 7 dec – 1 sönd e trettond 11.00 Mässa, Peter Kogler, barnsamlingar. Kyrkfika.

25/12 26/12 31/12 1/1

MåndagLördag - fredag kl 10-18klkl Måndag - fredag 10-18 10-14 Lördag kl 10-14 Söndag kl 12-16 Lördag Söndag kl 12-16 kl 10-14 (1/6 - 31/8 stängt söndagar) (1/6 31/8 stängt söndagar) Söndag kl 1 2 -16

Sönd 14 jan – 2 sönd e trettond JUL I GEMENSKAP 10.30 (obs tiden) Högmässa tillsammans med ELMsyd som sedan fortsätter i Hjärsåslilla missionshus, Fredrik Carlsson. Barnsamling.

Juldagen 25 dec 11.00 Festhögmässa, Peter Kogler. Kören Praise. Barnsamlingar.

Juldagen Annandag Jul Nyårsafton Nyårsdagen

Södra Vägen 41, Bjärnum. Södra Vägen15, 41, 280 Bjärnum Tel 0451-203 2152060 Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

KNISLINGE Torsd 21 dec 14.00 Västanvid Mässa, Fredrik Carlsson. Träffpunkten.

KVIINGE Julafton 24 dec 11.00 Julkrubbegudstjänst med barnkören Joy. Barnen hjälper till vid julkrubban. Fredrik Carlsson.

Helgernas Oppettider

9.995:SÖNDAGSÖPPET 12-16

INGMARS BJÄRNUM INGMARS BJÄRNUM

Detta händer i våra församlingar

R MÖBLER FÖRE NA ETT SKÖ r EM hyH sc ro rb Vå Julafton 24/12 Stängt

SYMFONI med öppet avslut 795:i tyg Bari antracit. 269x205 H86

önskar Ukraina-kommittén i Osby

Nyårsafton 31 dec 16.00 Nyårsbön i GRYT kyrka, Fredrik Carlsson. Sång Eva Svensson.

PRIS!

soffa Bellezze

vill vi rikta till alla som medverkat med hjälp och som skänkt pengar till insamlingen Matpaket i Ukraina.

Annandag jul 26 dec 11.00 Högmässa, Fredrik Carlsson.

Mästar

nyhet!

ETT STORT TACK

Juldagen 25 dec 07.00 Julotta, Peter Kogler. Sång Henning Hallqvist.

FYLLD MED N ERBJUDANDE OCH NYHETER!

Fira jul tillsammans i god gemenskap i Knislinge församlingshem på julafton kl 13. Jullunch, julsånger, kaffe & lotterier. Avslutas med julbönen kl 16 i Knislinge kyrka. Anmälan och frågor – kontakta Bodil Hansson 072-7177035.

MAT & GEMENSKAP och ÄNTLIGEN ONSDAG Gör uppehåll över julen. Börjar igen tisdag och onsdag vecka 2.

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

29


BOKTIPS

Tips på bra böcker att läsa i jul Från Osby Bibliotek

Kurrans & Pigans vinteräventyr

av Lisa Moroni I skogen där Kurran

och Pigan bor är det snart vinter. Pigan börjar känna sig sömnig, hon brukar ligga och sova hela vintern. Men när Kurran berättar om hur det är att åka skridskor, bygga snögubbe och göra snöänglar och snölyktor bestämmer Pigan sig för att vara vaken. Sagt och gjort, en av de första vinterdagarna beger sig de båda vännerna ut i skogen. Efter ett tag faller stora vita tussar från himlen – snö! Pigan får vara med om ett äventyr hon sent ska glömma. Lisa Moroni har skapat en underbar vintervärld vi kan drömma oss bort i! Läs också Kurrans skatt – den första boken om Kurran och Pigan och deras vänner i skogen. / Pernilla Ragnarsson

Kan doktor Proktor rädda julen? av Jo Nesbø

Doktor Proktor är tillbaka! Den här gången

står hela julen på spel. En girig affärsman köper rättigheterna till att fira jul. Han bestämmer direkt att de som handlar julklappar för mindre än 10 000 kronor på hans eget varuhus inte får fira julafton. Men hur ska det gå för alla som inte har råd? Doktor Proktor, Lise och Bulle önskar ställa allt till rätta och hoppas få hjälp av självaste jultomten. Ett fnissigt och härligt galet juläventyr! Läs själv eller läs högt tillsammans hela familjen. / Pernilla Ragnarsson

Harry Potter och Fenixorden av JK Rowling

Jag har läst alla Harry Potter böckerna

och den som jag tyckte var bäst är Harry Potter och Fenixorden. Den har 1000 sidor och är skriven av J.K Rowling. Den utspelar sig utanför London på en skola som heter Hogwarts. På denna skolan så lär man sig om magiska krafter och trollformler. I denna boken går Harry fjärde året på skolan. Så detta blir fjärde boken. I början av boken så kommer han till skolan och allt är som vanligt; han ses fortfarande som ”pojken som överlevde”, han är fortfarande Professor Dumbledors favorit och han är med i skolans idrottslag. Jag vill tipsa om denna boken därför att man får en bild om hur man själv tolkar boken. Det finns inga bilder i boken så då får man använda fantasin och det är ju en fantasybok så det är ju meningen. Det finns 7 böcker om Harry Potter, en bok per år han går på skolan. Det finns även filmer, dom är 8st eftersom man har delat sista filmen i två delar. Detta är en bok och film som hela familjen kan ta del av. Alla filmerna är från 7 års ålder. Jag personligen har visat filmerna för min mamma och pappa, de tyckte att dom var bra. / Karolina Ibegård, bibliotekets praoelev från Hasslarödsskolan 7C

Marias taverna

av Jasim Mohamed ochJanHenrikSwahn Författarna Jasim och Jan Henrik har

tillsammans skrivit boken Marias taverna som handlar om hur tusentals människor flyr över havet till Samos under hösten 2015. Det är en underbar och drabbande bok som berättar om hur människor sluter sig samman för att hjälpa, genom att samla in pengar via facebook, laga mat, ge husrum, kläder och översättningshjälp. De beskriver människoöden och vardagen mitt i kaoset, och allt med en närvaro och på ett vackert och njutbart språk. Rekommenderas starkt. / Helena Götesdotter

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 30

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


BOKTIPS

Drömresor Drömresor är en inspirationsbok som har häm-

Tack till alla kunder för ert stöd under 2017! Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

tat sitt faktaunderlag från Lonely Planet. 75 olika resmål föreslås med ett dominerande inslag av vackra och lockande bilder och kortare text. Det finns förslag på bästa tid för besök samt vad man ska koncentrera sig på. Under rubriken "I soffan" ges tips på passande böcker och filmer. Resorna är uppdelade i tio olika teman som exempelvis kultur, romantik, natur, avkoppling och fest. Till och med Sveriges bidrag, Midsommar i Stockholms skärgård. / Torsten Ekelund

ÖPPET:

Mistborn del 1: Sista riket

Gåvoinlämning samma tider eller enligt ök. Vi hämtar även upp efter bokning. Tel 0479-534400

Det är alltid lika fascinerande när man

Canville Hem- & Trädgårdstjänst

av Brandon Sanderson hittar en ny variant av fantasy. Här har jag hittat en för mig ny författare som är enormt produktiv. Han introducerar nya begrepp som dimfödd, allomantiker, knuffmetall och dragmetall. Miljön är mörk, aska har regnat från himlen i tusen år, folket är slavar och herrar – inte helt ovanligt – och vi har en erfaren hjälte som ska lära upp en ung oerfaren. Medeltid och dystopi i en härlig blandning. Läs även Korpringarna av Siri Pettersen. / Eva Petersson

BILAR I LAGER 2015 Suzuki S-Cross 1,6 Gråmet 4400mil 2014 Mazda 3 Silver 1886mil 2014 Suzuki SX-4 2,0 Diesel 4WD BrunMet 6300mil 2014 Mazda 3 2,0 Optimum Titanium 3500mil 2014 Suzuki Swift Comfort+ Mörkgrå 7500mil 2014 Mazda CX-5 Optimum 2,2DSvart 8000mil 2013 MB B 180 CDI Sportpack Silver 4200mil 2013 Mazda 6 Kombised adv + Gråmet 6900mil 2013 Toyota Aygo Svart 4000mil 2012 Suzuki G. Vitara Gråmet 5000mil 2012 Mazda 6 Kombised adv + Gråmet 11800mil 2012 Mazda 3 1,6 DE Grå met 8600mil 2012 Kia Rio 1,4 ECO KOMFORT 109 hk Röd 4000mil 2011 Mazda 6 Kombi 2,2 D Blå 12900mil 2011 Mazda 3 MPS (260hk) Svart 2075mil 2011 Suzuki SX-4 1,6 Excl. 4wd Orange 12200mil 2009 Mazda 3 1,6 5D Silver 10000mil 2009 Mazda 5 2,0DE Silver 17000mil 2008 Mazda 6 Kombisedan 2,5 Sport Röd 23300mil 2007 Mazda 3 1,6 Touring Ljusblå 10100mil 2007 Seat Leon Silver 13200mil 2007 Suzuki Swift Silver 8100mil VECKANS KLIPP! Suzuki Baleno Excl. BosterJet ordinarie pris 150 400:- Nu 137 900:-

119 900:133 500:124 500:166 500:79 900:209 900:134 900:114 900:61 900:134 900:87 900:94 900:92 500:89 900:134 500:63 400:59 500:53 900:43 500:53 500:54 800:44 900:-

Tis-fre 13.00 – 18.00 Lör 10.00 – 14.00 Dock ej röda dagar. Stängt fredagen den 5/1.

Välkommen in och fynda!

secondhand

erbjuder hjälp med snöskottning. Ring och boka på 0479 - 53 44 00

Canville i Osby

Kristianstadsgatan 1 Tel: 0479-53 44 00 www.facebook.com/canville.se

KÖP NY SUZUKI. FÅ VINTERHJUL PÅ KÖPET! NYA SWIFT FRÅN

139.900:INKL. AUTOBROMS ADAPTIV FARTHÅLLARE BACKKAMERA M. M.

”Extra allt i utrustningsväg!” AFTONBLADET BIL – OM NYA SWIFT – JUNI 2017

VITARA S BOOSTERJET FRÅN

S-CROSS BOOSTERJET EXCL FRÅN

INKL. AUTOBROMS, PEKSKÄRM MED NAVIGATION, BACKKAMERA, ACC M. M.

INKL. PEKSKÄRM MED SMARTPHONE LINKAGE, BACKKAMERA, ACC M. M.

204.900:-

186.900:-

Bränsleförbr. bl. körning 4,0-5,7 l/100 km. CO2 90-131 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. Vinterhjulserbjudandet gäller vid köp av ny Suzuki t. o. m. 31/1 2018, värde 9.900 –15.000:-. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Bilarna på bilden är extrautrustade.

SE HIT!

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

31


SIMONTORP

Fyra äktenskap och en skandal (och vraka) bland de gesäller maken haft i sin tenngjutarverkstad vid valet av den nya maken. Det var dock viktigt att han klarade mästarprovet så att paret hade sin försörjning tryggad.

Hennes andre make, Mästare Magnus LundHistoria från Simontorp

Anette Blidberg

F

röken Lisken föddes 1730 i Växjö som dotter till en handlare och bör ha haft det rätt gott ställt under barndomen. Fyra äktenskap och 73 år senare avled hon som Rådman Carl Deflons fru Elisabeth Sandberg. Skandalen var det dock inte hon som orsakade. En oktoberdag 1748 vigdes tenngjutarmästaren Olof Frank och jungfru Lisken Sandberg i Växjö domkyrkoförsamling. De fick leva ihop i ett decennium innan maken dog av kolik (magåkomma) 45 år gammal. Under dessa år fick paret fem barn som vid makens död ännu inte fyllt tio år.

Det hände att en änka till en

tenngjutarmästare drev verkstaden i sitt eget namn med gesäller som arbetade för henne under flera år innan hon till slut gifte sig eller sålde verkstaden. Men Lisken verkar inte ha varit intresserad eller kunnig nog för att driva företaget på egen hand för hon gifte om sig så snart änkeåret var slut. Kanske var det inte så lätt att driva företaget och samtidigt fostra flera små barn även om hon troligen hade pigor och drängar till sin hjälp.

Drygt ett år senare, i början av november

1759, vigdes tenngjutaremästaren Magnus Lundwall och änkan Lisken som nu kallas Elisabeth Sandberg. För andre maken Magnus del var det praktiskt att gifta sig med en tenngjutaränka. Han fick nämligen verkstaden och änkan i samma paket. Änkan Elisabeth kunde troligen välja

wall, skulle dock inte bli långlivad. Valborgsmässoafton 1761 dog han, bara 31 år gammal, i fläckfeber. De hade hunnit få en son, Lars Peter, född 3 februari 1760. Nu stod Elisabeth utan make igen. Det var nu, när hon skulle välja sin tredje make, som hon gjorde ett mindre bra val.

Knappt var sorgeåret till ända innan ”ma-

dam Elisabet Sandberg” en majdag 1762 vigdes med ”Tengjutaren Mästaren Erland Fogelberg” (sic!). Paret levde ihop i tio år men maken verkar ha tröttnat på hustrun och lämnat verkstaden. I mars månad 1773 inträffade så en stor skandal i Växjö. Anna Maria Blackstadia, hustru till en av stadens rikaste män, riksdagsmannen och handlanden Olof Hansson, tog en rejäl summa pengar med sig och rymde utomlands tillsammans med Erland Fogelberg. De två inblandade familjerna kände troligen varandra väl. De har nämligen varit faddrar åt varandras barn…

Erland och Elisabeth hade fått sex barn i sitt äktenskap men samtliga hade dött i späd ålder. Elisabeths barn från hennes två föregående äktenskap hade alla uppnått vuxen ålder och bör inte ha drabbats så hårt, utöver att man säkert tisslade och tasslade i staden om ”den stora skandalen”. Anna Maria och hennes make däremot hade

nio barn tillsammans. De äldsta hade nått vuxen ålder men de yngsta var ännu bara i femårsåldern. Man kan undra vad Anna Maria och hennes medrymling Erland tänkt sig för framtida liv? Anna Marias make Olof tog hårt åt sig av skandalen och drabbades några månader senare av ett slaganfall och han dog i juni 1773. Nu stod alltså deras barn utan föräldrar eftersom modern rymt utomlands.

Blackstadia och Erland Fogelberg utlämnade men att tingsrätten i Amersfoort avslagit denna begäran. Avslaget på utlämningsansökan måste ha skrivits efter hans död då hans hustru/änka Elisabeth fick gifta om sig redan 1776.

Änkefru Anna Maria Blackstadia återvände

så småningom via Norge och flyttade in hos en av sina döttrar. Hon dog 60 år gammal i Växjö stadsförsamling den 6 oktober 1799 av slag. Som övergiven hustru till Erland Fogelberg fortsatte Elisabeth Sandberg att skriva under protokollen för tenngjutarverkstadens produktion som hustru ända tills januari 1776 då det plötsligt står änka som titel. I kyrkoarkiven finns inget som vittnar om Erlands död men på något sätt har man i Växjö fått vetskap om hans död.

På nyårsafton 1776 gifte sig ”Madam Elisa-

beth Sandberg” med tenngjutare Carl De Flon. Han var bara 25 år medan nyblivna hustrun var 46 och inne på sitt fjärde äktenskap. Äktenskapet mellan Elisabeth Sandberg och Carl De Flon verkar inte resulterat i några barn. 1799 drabbades Växjö av en större brand och tenngjutarverkstaden ödelades tillsammans med flera andra hantverkares verkstäder. I noteringarna efteråt noterades ”Rådmannen och Tenngjutaren” Carl De Flon som gift och barnlös och ”rik genom flit och hushållning”.

73 år gammal avled Elisabeth, i Växjö den

19 september 1803 som aktad hustru till en av Växjös styrande män och ledande hantverkare, ”Rådman Carl Deflons Fru Elisabeth Sandberg”. Inget om hennes levnad syns i dödsnotisen i kyrkboken utöver titeln. Kanske hade tredje makens skandal trettio år tidigare fallit i glömska. Text och foto: Anette Blidberg

Det finns noteringar i nederländska arkiv

från 1777 att Sverige försökt att få Anna Maria

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab

Transportakuten

www.otmab.se • 0479-121

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se

32

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR LINDBERGS MÖBLER! ÖPPET UNDER HELA TRETTONHELGEN!

Cayenne 3-sitssoffa i tyg från 12.100:-

Vi söker mekaniker till vår verkstad i Älmhult!

Signe 3-sitssoffa i tyg från 13.200:-

Är du eller någon du känner intresserad av skogs- och lantbruksmaskiner och vill jobba i vårat gäng? Arbetet innebär allt från enklare oljebyten på äldre traktorer till arbete med den absolut senaste tekniken. Vi är idag 5 reparatörer som du kommer jobba tillsammans med på vår verkstad i Älmhult. Har du erfarenhet från lantbruk är det ett plus.

Välkommen med din ansökan!

NÄRPRODUCERAD PREMIUMSOFFA Agnes 2-sitssoffa i tyg från 8.695:-

Jonas Arvidsson: 0470-73 80 51 • jonas.arvidsson@urasamaskin.com Carl-Martin Nilsson: 0476-533 08 • carl-martin@carlnilsson.se

VÅR STORSÄLJARE OSCAR FINNS NU I SKINN. JIPPI! Massor av färdigsydda gardiner! Vi syr även efter önskemål.

BYGGBAR NÄRPRODUCERAD PREMIUMSOFFA Hörnsoffa högryggad till jul från

Medlemsmöte Moderaterna i Osby håller medlemsmöte 7 februari klockan 18:00. Vi träffas på Vingården. Daniel Jönsson från Broby som kandiderar till riksdagen börjar med en intressant presentation. Moderaterna bjuder på Pizza. Anmäl gärna att ni kommer till: www.facebook.com/moderaternaosby eller med mejl till: osby@moderaterna.se Även du som inte är medlem är varmt välkommen!

24.475:BYGGBAR NÄRPRODUCERAD PREMIUMSOFFA

MANGO Frank Aubergin.

Från

12.320:-

www.telamobel.se b l

VÅRA MÖBLER HITTAR HEM!

ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10 - 18 • LÖRDAG 10 - 14 • SÖNDAG 12 - 16 www.lindbergsmobler.se • Verumsvägen 9 (mitt i byn), Bjärnum

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

33


MAT & DRYCK

Stenborgare

Det är dags att börja tänka på den egenkryddade julsnapsen inför kommande helger. Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

34

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

H

är är receptet på en fin gammal klassiker, ”Stenborgare”. Det var den populäre operasångaren Karl Stenborg som i mitten på 1800-talet införde snapsen på Operakällaren. Om aftnarna gick det livligt och gemytligt till på Operakällaren, med nattliga dryckesslag och kvartettsång tills förordningen om näringsställenas stängning vid midnatt utfärdades. Du behöver:

Gör så här:

1 flaska Brännvin Special, eller vodka av hög kvalitet

Koka pomeransskalen några minuter i

2 torkade pomeransskal 1 msk hel anis 1 msk hela fänkålsfrön

vatten tills de är mjuka. Skär/skrapa bort allt det vita på undersidan av skalet. Obs - viktigt annars blir snapsen besk! Skär skalet i strimlor. Lägg pomeransskalen, de övriga kryddorna och honungen i en stor glasburk med lock.

1 msk hel koriander

Häll på spriten och låt stå 3-4 dagar.

2 tsk honung

Sila av spriten genom kaffefilter. Smaka av

5 cl rött portvin

med portvin.

Stenborgare finns fortfarande på Operakällarens Dryckeslista. Du kan också beställa Stenborgare på Systembolaget. producerad av espresso reklam


KULTUR

Dans

har stor positiv påverkan på kroppen D

ans är ett sätt för människor i alla åldrar att hålla sig i form. Utöver att det är kul har dansen också stor positiv inverkan på kroppen. - Dans är en aktivitet som verkligen lättar upp människors monotona liv. Det stärker emotionellt, mentalt, fysiskt och är bra för den allmänna hälsan, berättar Claes Elf, dansinstruktör på Skoskavet i Älmhult. Några hälsoeffekter som dans ger är minskad stress, ökad social

kompetens, bättre kondition och koordination, förbättrad samarbetsförmåga och inte minst så motverkar dans faktiskt depression. - När någon bestämmer sig för att prova ett nytt sätt att träna brukar de tänka på hur kul det är. Och detta är precis vad dans är – kul! Skoskavet drar igång danskurser i bugg 14 januari. Kurserna omfattar 10 gånger och första gången är man välkommen att prova på, hälsar Claes Elf. Fotnot: För mer detaljer se annons i detta nummer.

Välkomna till Vårens danskurser hos SKOSKAVET Dans

Grupp

Plats

Dag

Tid

Start

Bugg

Vuxna Grundkurs

Gemö

Söndag

18.00-19.00

14 jan

Bugg

Vuxna Gemö Fortsättning

Söndag

19.00-20.00

14 jan

Kurserna omfattar 10 gånger på Gemöskolan i Älmhult. Kom och prova på första gången! Kent: 070-566 0531, Maria: 070-769 8515, Claes: 070-553 0039 Det är aldrig för sent att börja dansa! Fler aktiviteter och mer info på hemsidan och Facebook. Anmälan sker på www.skoskavet.se

Dans är friskvård!

Juldagen Scotts

25 december Kl. 22:00-02:00 Entré 200:Disco OBS! 18-årsgräns - fotoleg

Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

/ granadalonsboda

Årets sista dans i Glimåkra folkets park

SKÅNINGARNA bjuder upp till dans Fredag 29/12 kl 20-24

Välkomna och Glad fortsättning

God Jul &  Gott Nytt År  önskar  E & E Stora hotellet Åter          

8/1 2018

Entré 150kr • Serveringen är öppen • Mer info 044-42504 NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

35


Cajsa

KORSORD

Ebba

BERGÄsKAndE sTRÖM pJÄs GÖR KAnsKE FÖRVÅnAd BAKVÄnd KRÅKFÅGEL

KLARTECKEn

FÖRA LIV

GÖRA sIG TILL

pM

sAMTId

VÄnTpLATs TA TILL ORdA

En FÖRVARFEdERAL InGs- HAndLA REpUBLIK FÖRsTA AnHALT MÖBEL

FRAKTUR OsKARpA

REsERVERAd

TREndIG HAR BÄR HAR TAppAR OCH sTAVAR

QUICHE LORRAInE RÄKnInG HORIsOn- dATATELL VETEnsKAp

HALVMÖRKER OHyGGLIGA

VInTERFARA LILLE sKUTT

HUVUdsAK

sALsA dOMÄn

VILL InTE sURMULEn

IGEn

sOCKELn

dÖMER UT

BLI GEnERAd

I pAnnA sEpARATA

LAGLÖsHET

GyLLEnHAMMAR

LÄKARE BILLGREn

pRATA I nATTMÖssAn

BRÖdÄMnE KORT TVEKAn

ALLRA sIsT I MELLAndAGARnA

HALVÄdELsTEn

MEnTALITET

FLEGMATIsK

InTE MEd pÅ nOTERnA UppIFRÅn FÖRR

OKÄnd pERsOn dyspné

TRÅdsLITEn

GE HÄsT ATT dRICKA

BEGE sIG

Vinn 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 26 januari vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@alltomosby.se Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 2 den 7 februari och den rätta lösningen publiceras på hemsidan samtidigt. Namn………………………............................................................................................................……………… Adress…………………………….............................................................. Tfn/mail………………..............................................…………………………

Svar på korsordet i Allt om nr 20

Och vinnaren är... Rätt svar: HON GÖR TUMMEN UPP

UNGDOM SOM TAR SIG TON

Vinnare: Ove Stigdotter i Osby. Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten. Vill du se hela lösningen på krysset, gå in på vår hemsida: www.alltomosby.se

36

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Barnröster

sökes till TV-serie

Populär

dansuppvisning I

slutet av november hade Medborgarskolans dansgrupper i Osby och Lönsboda sin avslutningsshow på Borgen i Osby. Under två fullsatta föreställningar visade danselever upp allt de lärt sig. Det var ett gäng på 100 smidiga elever som visade att de hade koll på alla danssteg. Grupper som uppträdde var Showdans Osby förskoleklass-åk 1,

åk 2-3 och åk 4-7; Streetdans 10-12 år och 13-15 år; Lönsboda showdans. Ledare för showdans i Osby är Petricia Malmberg. Ledare för streetdans och showdans i Lönsboda är Johanna Pettersson.

anal 10 söker röstskådespelare till en spännande animerad tv-serie för barn. Serien som ska dubbas till svenska är amerikanska CBN:s Superbook som är välkänd i många länder. Kanal 10 kommer att dubba alla tre säsongerna.

Det utgår inget arvode/betalning

Om detta låter intressant så

Plats: Citykyrkan, Skånevägen 34 i Älmhult.

kommer ett kort informationsmöte att hållas vid tre tillfällen, då det också ges utrymme för frågor. Vid samma tillfälle görs ansökan till en audition. Alternativt kan du mejla intresse för audition på jippie@kanal10.se

men kan vara en rolig och nyttig erfarenhet för den som är intresserad av skådespeleri.

Välj det möte som passar: Tisdag 9 januari kl. 12:00 Onsdag 10 januari kl. 15:00 Torsdag: 11 januari kl. 18:00

Mer info: 0476 -544 55, jippie@kanal10

LEUMSÅR E BI U

-2 018

te

60år

er

5

8

Riks at

T

J

Text: Petra Malmberg Bild: Johanna Pettersson

K

n Osby 19

Välkommen till Jubileumsåret 2018

Ett fantastiskt jubileumsår och en vår som kommer att bjuda på en Sverigepremiär, en Jubileumsföreställning, en Lagerlövs-klassiker och några Kärlekshistorier från Halland.

Boka redan nu:

GODSPELL den 10 februari och vår stora JUBILEUMSFEST den 3 mars

med Anna Mannheimer och Peter Apelgren på scenen. Mer information får du på vår hemsida www.osbyteater.se, vår Facebooksida och annonser i Allt om Osby.

Julklappstips! Presentkort på valfri summa. Säljes till den 21 december WWW.STORAHOTELLETOSBY.COM

Vi ses i salongen! NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

37


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Vårens evenemang i ny kalender Ett nytt år innebär en ny säsong för kultur- och fritidsevenemang. Passa på att planera våren när julstressen har lagt sig, Den nya evenemangskalendern finns tillgänglig nu! Omkring hundra tillfällen att förgylla tillvaron med erbjuds i Osby från januari till maj. Från föreläsningar till danskvällar, filmklubbar, teaterföreställningar eller veteranträff för mopeder. Evenemangskalendern finns nu i digital form på osby.se och landar snart i brevlådan hos alla invånare i Osby kommun.

Pia Lindberg är årets kulturpristagare Konstnären Pia Lindberg från Gylsboda har utsetts till 2017 års kulturpristagare i Osby kommun. Priset delades ut i samband med kommunfullmäktiges möte den 11 december. Prissumman är på 10 000 kronor. Osby kommuns kulturpris delas ut till en person eller organisation som gör förtjänstfulla insatser inom litteratur, konst, teater,

Hjärtligt välkomna!

musik, konsthantverk, hembygdsvård eller härmed jämförbara områden. 2017 går kulturpriset till konstären Pia Lindberg och motiveringen lyder: För sitt värdefulla engagemang och förtjänstfulla arbete för bevarande av kulturhistoria och konsthantverk som skapar förutsättningar för utveckling och tillväxt inom kulturlivet i Osby kommun.

HElgöppEttidEr jul ocH Nyår OSBY SIMHALL

LÖNSBODA SIMHALL Lör 23/12 Tis 26/12 Ons 27/12 Tor 28/12

Fre 29/12

Lör 30/12 Tis 2/1 Ons 3/1 Tors 4/1

Fre 5/1 Lör 6/1

STÄNGT STÄNGT 13-20 Allmänbad (Flytruschkana) 13-15 Motion och Rehab 15-20 Allmänbad (efter 18.30 endast motionssim) 06-09 Morgonsim 10-15 Allmänbad (Flytruschkana) 10-16 Allmänbad 06-09 13-20 Pluto på plats 13-15 Motion och Rehab 15-20 Allmänbad (efter 18.30 endast motionssim ) STÄNGT STÄNGT

Kassan stänger 1 timme tidigare alla dagar

Sön 24/12 Mån 25/12 Ons 27/12 Tor 28/12 Fre 29/12

Sön 31/12 Mån 1/1 Ons 3/1

Tor 4/1 Fre 5/11 Sön 7/1

STÄNGT STÄNGT 06-09 Morgonsim 10-14 Allmänbad - Pluto 14-16 Pensionär och motionssim 06.00-09.00 Morgonsim 14.00-19.30 Allmänbad - Pluto STÄNGT STÄNGT 06-09 Morgonsim 10-14 Allmänbad ( Flytruschkana) 14.00-16.00 Pensionär och motionssim STÄNGT 13-17 Allmänbad

Kassan stänger 1 timme tidigare alla dagar

KuLTur OcH FrITIDSKONTOrET

ISHALLEN

Administrationen håller stängt röda dagar samt under mellandagarna 27-29 december.

Tider uppdateras veckovis på www.osby.se Tel: 0479 528 351

Telefontiden för lokalbokning är stängd röda dagar, samt den 27 och 29 december.

23 dec-7 jan

BIBLIOTEK

Biblioteken i Osby har öppet enligt ordinarie öppettider med följande undantag: OSBY Röda dagar är biblioteket stängt Lör 23/12 stängt Lör 30/12 stängt Fre 5/1 10-13 Lör 6/1 stängt För dig med meröppet är biblioteket i Osby öppet alla dagar 07-22. LÖNSBODA Röda dagar är biblioteket stängt KILLEBERG Röda dagar är biblioteket stängt Tis 2/1

stängt

FrITIDSgårDAr Fritidsgårdarnas öppettider: PULSEN BULTEN 27/12 28/12 3/1 4/1

14-20 14-20 14-20 14-20

27/12 28/12 3/1 4/1

14-20.30 12-17 14-20.30 12-17

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Hallå där…

Lars Magnusson aktuell med nyårsrevyn ”Gränslöst”

Hur går förberedelserna inför revyn? - Bra! Vi har precis avslutat 10 dagars intensiv repetition. Hela gänget har varit samlat och nött in materialet från morgon till kväll. Det känns som att vi har fått ordning på våra nummer och att det blir en riktigt bra revy. Hur många år har ni gjort nyårsrevyn nu? - Det är fjärde året nu faktiskt. Tiden går så fort. Det roliga är att vi är samma gäng som showade förra året, då det gick mycket bra. Nu har vi ett gäng som har lärt känna varandra vilket förbättrar samarbetet. Vi är några olika personer som skriver materialet, inklusive regissör Per Nymark, och vi går igenom allt först under den här intensiva repetitionsperioden. Det underlättar förstås på alla sätt att vi känner varandra bättre nu.

PR

ES

EN

T

A ER

RN

R YÅ

S

VY RE

N2

Namnet på revyn är Gränslöst. Vad kan publiken se fram emot? - Vår ambition är att vem som helst ska kunna se revyn och förstå skämten. Oavsett om du så är från Trelleborg, Älmhult, Östra Göinge eller Osby ska du hänga med i revyn. Därför är inte så mycket material specifikt knutet till just Osby. En del lokala skämt blir det förstås. Det gränslösa kommer till viss del också in i själva humorn. Vi strävar efter en bredd med olika typer av humor och vi har en variation från sjukt crazy humor, via buskishumor till mer intelligent och sofistikerad humor. Det ska vara något för alla. Humorn ska dessutom hänga med in i sång- och dansnumren – det är viktigt för oss att även den biten lockar till skratt.

Intresset är stort för revyn har vi förstått – hur går biljettförsäljningen? - Vi säljer jättebra i år! Det går 20-30 biljetter varje dag och det är jätteroligt. Just idag har vi endast några enstaka platser kvar till nyårsaftonens show. Till sist - kan du avslöja något för våra läsare om vad de kommer att möta för karaktärer i revyn? - Vi skojar förstås lite med Donald Trump och även Kim Jong-un. Det är två karaktärer som är helt oundvikliga att ta med i revyn efter året som gått.

018

PREMIÄR NYÅRSAFTON KL 18.00

ÅRETS JUL! KLAPP FRE 5/1 • Lör 6/1 • FRE 12/1 • LÖR 13/1 • FRE 19/1 • LÖR 20/1 • REVYSTART KL 19.00

BILJETTER PÅ WWW.OSBYREVYN.SE ELLER BORGEN I OSBY 0479-125 25 Biljettpris 320:- Barn 150:-

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

39


KUL KULTUR i Östra Göinge 2018 Vårens planering av kulturutbud och programverksamhet i kommunen är i full gång. Här presenteras några arrangemang som sker redan i januari. Håll utkik i din brevlåda och på vår hemsida för program och fler arrangemang.

Eftermiddagsmys i Bygdegården med Labans Trio

Söndag 14 eller 21 januari kl. 15.00 i Boalts Bygdegård

Datum ej helt spikat ännu. Håll utkik på föreningens hemsida för datum! http://www.bygdegardarna.se/boalt/ Kaffeservering. Gratis inträde. Arr: Boalts Bygde- och Kultuförening

Slöjdklubb med vävning

Under 10 onsdagar, från den 10 januari till mars, har vi slöjdklubb med vävning. Tjejer och killar i åldrarna 8-14 år är hjärtligt välkomna.

Tid: 10 onsdagar med start 10 januari klockan 15-17 Kostnad: 500 kr inklusive material och mellanmål Arr: Svenska VävstolsMuseet

Magic Loop – Sticka för fred Fredag 19 januari, kl. 10–12, Kulturhuset Vita Skolan Fredag 26 januari, kl. 10-12, Brobygården

Stickningen fortsätter i fredens tecken. Om ni saknar garn och stickor så har vi det. Det går även bra att virka eller brodera. Ingen anmälan och ingen kostnad. Alla är välkomna. Arr: Magic Loop, Studieförbundet Vuxenskolan och Kultur & Bibliotek

Lokalhistorisk film

De populära lokalhistoriska filmerna fortsätter under 2018. Nästa film kommer att visas lördagen den 13 januari klockan 13.00 på Kulturhuset via skolan i Broby. Filmen som visas är Torsten Niklassons ”Från häst till GPS”. En film som summerar drygt 50 års utveckling och förändring inom lantbruket, från hästens användning i början av 60-talet till modern datateknik en bit in 2000-talet. Vi kommer att möta hur djurproduktion, mjölkproduktion och teknik har förändrats under denna tidsperiod. Som vanligt kommer Sven Jensén att presentera och kommentera filmen. Filmen visas i anslutning till att utställningen om Brobys industrihistoria avslutas på Kulturhuset.

Tid: Lördag 13 januari klockan 13.00 Plats: Kulturhuset Vita skolan, Broby

Arr: Studieförbundet Vuxenskolan och Kultur & Bibliotek

40

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

Boksamtal med fika Torsdag 25 jan kl. 16-18 på Knislinge bibliotek

Vi diskuterar ”Om våren” av Karl Ove Knausgård. Boksamtalet är gratis och biblioteket beställer på förhand boken åt dig. Begränsat antal deltagare. Info och anmälan 044-775 63 27 eller biblioteket@ostragoinge.se Arr: Kultur & Bibliotek

producerad av espresso reklam


Mötesplatser och aktiviteter för äldre

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. V 51 Torsdag 21/12 13.30 Fridebo, Hanaskog

14.00 Trollebo, Glimåkra

14.00 Västanvid, Knislinge

Seniorgympa, fi ka

Julmys med fi ka

Träff punkten med andakt och fi ka

Fredag 22/12 13.30 Fridebo, Hanaskog JulBingo! med Nisse, fi ka

V 52 Torsdag 28/12 14.00 Trollebo, Glimåkra

Senior Sport School – ett hälsoäventyr för dig över 60

Allsång med Nils Laveson och Kagan Jeppsson, fi ka

V2 Måndag 8/1 13.30 Fridebo, Hanaskog

I Senior Sport School kommer du att få prova på olika aktiviteter och delta i en studiecirkel med fokus på hälsan. Du får även ta del av föreläsningar i skadeförebyggande träning, styrketräning, matlagning och även få utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR).

Inomhusbowling, fi ka

Vi träffas enligt ett 12 veckors schema: tisdag (fm) och torsdag. Kostnad: 300 kr/person

Bingo! med Ann-Britt, fi ka

Vad innehåller Senior Sport School? 12 veckor schemalagda aktiviteter:

Andakt med Fredrik Carlsson, fika

Skolan startar den 27 februari 2018.

• 20-25 deltagare träffas 2 gånger/vecka för olika aktiviteter • En dag i veckan idrott hos lokala idrottsföreningar • En dag i veckan är det teori kring hälsa Senior Sport School är en satsning i samverkan mellan Region Skåne, Skåneidrotten och Östra Göinge kommun där syftet är att främja ett gott och hälsosamt åldrande.

Vill du veta mer och anmäla dig?

Kom till Östra Göinge kommun (sessionssalen) kl. 9.30 den 30 januari. Vi berättar mer om Senior Sport School och om hur kursen är upplagd. Du kan också anmäla dig via e-post eller telefon till: lena.svensson@ostragoinge.se, 044-775 65 87

Tisdag 9/1 14.00 Fridebo, Hanaskog Seniorgympa, fi ka

14.00 Trollebo, Glimåkra

Torsdag 11/1 14.00 Fridebo, Hanaskog

14.00 Västanvid, Knislinge Träff punkten med fi ka och samvaro i källarlokalen

Fredag 12/1 13.00 Fridebo, Hanaskog

Knutsfest med Bullens korv och underhållning anmälan på Fridebo eller Nils-Åke 070- 526 3255

14.00 Trollebo, Glimåkra

Knutsfest med underhållning av Rolf och Fredrik, fi ka

V3 Måndag 15/1 13.30 Fridebo,Hanaskog

Bingo! med Ann-Britt, fi ka

Tisdag 16/1 14.00 Fridebo, Hanaskog

Onsdag 17/1 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost i glada vänners lag! Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Torsdag 18/1 14.00 Västanvid, Knislinge Träff punkten med fi ka och samvaro i källarlokalen

14.30 Lindgården, Broby

Underhållning av Barbro & Lars, fi ka

16.00 Fridebo, Hanaskog

Grötafton, anmälan på Fridebo eller Nils-Åke 070- 526 3255

Fredag 19/1 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fi ka

V4 Måndag 22/1 13.30 Fridebo,Hanaskog Inomhusbowling, fi ka

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fi ka

Tisdag 23/1 14.00 Fridebo,Hanaskog Seniorgympa, fi ka

Onsdag 24/1 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Inomhusbowling, fi ka

Kungörelse

Kul på jullovet! Under Jullovet finns det aktiviteter för alla barn och unga i Östra Göinge!

Surfa in på www.ostragoinge.se/jullov och se vad just du tycker skulle vara roligt! Varmt välkommen!

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde i kommunhuset, Broby, torsdagen den 21 december 2017, kl. 18:30 för behandling av ärenden som anslagits på kommunens anslagstavla. Föredragningslista med handlingar finns tillgängliga på kommunens bibliotek samt på kommunens hemsida www.ostragoinge.se Camilla Westdahl, Ordförande

www.ostragoinge.se

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

41


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Catering

Dörr & fönsterbyte

Gott Liv by Pia

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag. Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Glasmästeri

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Maskin & cykel

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tandläkare

Hälsa

Hushållsmaskiner

ARA STÄD

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se

www.oredssonsel.se

Ring Göran 0727-304 145

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Hälsa & Hudvård

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Tel: 0479-130 48

Reklambyrå

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Rivning/Sanering

Lösningar för tryckt och digital media

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

TV & antenn

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

www.espressoreklam.se

otto.rivare@hotmail.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Välkommen till oss!

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Ditt lokala tryckeri

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

0479-131 30

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0763-201823

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Här kan ditt företag synas! 42

ALLT OM | 20 DECEMBER 2017 | NR 21

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Fastigheter Idyll Gård Strandläge Stor efterfrågan kontakta oss:

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

info@ekeby.cc

www.allbonordica.se Hälsa

Tips Thaimassage Medium Healing Regression Djurkommunikation

Rostfritt

•Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

VVS

Din VVS-firma

Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Smarta solskydd Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Svetsning

Glasmek

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Välkommen till

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

även aktiv utomlands!

i Osby

•Nybyggnation

Foto .se

Mäklarhus AB

Byggservice

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tak Anders Takservice Markaryd Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

Tandläkare Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Kontakta oss på 0479 - 160 07

Fabriksgatan 4, Osby

NR 21 | 20 DECEMBER 2017 | ALLT OM

43


© Inter IKEA Systems B.V. 2017

50% rabatt på inträdet för medlemmar fram till 14 januari.

Välkommen till IKEA Museum i jul Hos oss finns något kul för alla åldrar. Gå på juläventyr i museet och skapa nya mönster i utställningen Textile Playground eller följ med på en guidad visning.

Häng med på tur Under jullovet har vi guidade visningar varje dag klockan 11.30 och 14.30. Ingår i entréavgiften.

Släpp loss kreativiteten i vår skaparverkstad

IKEAmuseum.com

IKEAgatan 5, Älmhult. Öppet varje dag: 10–18 Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Julfika och sconesbuffé i restaurangen

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 21 2017  

100% Lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomgoinge

Allt om Göinge nr. 21 2017  

100% Lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomgoinge