Page 1

Välbesökt Nationaldagsfirande

i Broby

- en fin tradition som alltid lockar gott om folk från när och fjärran. Läs mer på sid. 5

Nr 11 21/6 – 5/7 2017 Information från kommun & näringsliv sid.  8, 36 - 37

FOTO: MIKAEL PERSSON (MIP MEDIA)


Måla om? Besök vår butik! Hos oss får du tips och råd av vår kunniga personal!

SOMMAR PR IS!

SOMMAR KAMPANJ!

gäller 3L i valfri kulör

Köp flera Tjäna mera

399:-

Vackra terrasskulörer med lång hållbarhet Besök din DEMIDEKK-återförsäljare och inspireras av alla vackra kulörer! Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta.

Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta. Bli en Demidekkare du också.

NING ENKEL LÖS DE PÅ VÄXAN PROBLEM

Mot påväxt avna alger och lav Rena tak, fi fasader!

Garanterat För allaeffektiv ytor och material utomhus Vid behandling med Grön-Fri dör påväxten omgående. Grön-Fri kan användas på

Grön-Fri är ett effektivt medel mot påväxt. Du blir av med alger och lav från tak, fasader, markytor och många andra ytor kring ditt hus. Du kan antingen behandla ytorna själv eller anlita en Auktoriserad Grön-Fri Entreprenör.

Gör det själv

alla ytor och material utomhus, t.ex. fasader, tak, marksten, staket och murar. Det är biologiskt nedbrytbart och påverkar inga byggnadsmaterial negativt. Resterna av påväxt försvinner olika snabbt på olika ytor. På väderutsatta ytor såsom tak och markytor försvinner påväxten med tiden utan att ytan bearbetas i efterhand, alger inom ett år och lav efter ca 2 år. På t.ex. fasader krävs det i de flesta fall att ytan tvättas för att resterna helt ska försvinna. Grön-Fri neutraliserar näringsämnen på ytan vilket förebygger ny påväxt upp till fyra år, beroende på ytans egenskaper och läge.

Låt ett proffs göra jobbet

MåleriButik 2

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11 Grön-Fri och alla tillbehör du behöver för att göra en behandling hittar du i färg- och byggfackhandeln.

producerad av espresso reklam Låt någon av våra auktoriserade entreprenörer göra jobbet, så slipper du stå på stegen vingla. Alla våra


LEDAREN

Spindelnät ”Framgång är inget du har. Det är något du har haft och kan få igen.” Så definierar Petter Stordalen* det sköra och nödvändiga i att aldrig sluta utvecklas. Så ser han på sitt spindelnät.

Framgång är ingen slump. Det är ett ständigt arbete och planering med något som du vill uppnå, uppleva, utveckla. Den är individuell och lika unik som du själv. Därför kan ingen annan mäta – eller jämföra. Det kan bara du. Glöm dock aldrig bort att fira.

Varje dag innebär nya trådar som skapar nya möjligheter. Du lär känna nya människor. Provar nya vägar och nya sätt att lösa ett problem. Du spinner och skapar ett nät som bara blir större, starkare och säkrare. Då går allt framåt liksom av sig själv.

För en go känsla vill man uppleva igen och igen. *Petter Stordalen är en norsk mångmiljardär och ägare till hotellkedjan Nordic Choice Hotels.

Framgång måste inte handla om pengar och fina jobb. Det får heller inte blandas ihop med tur. Tur kan alla ha och kräver ingen direkt insats. Framgång kan lika gärna vara att släppa pakethållaren och se ditt barn fortsätta cykla. Att stå framför alla människor och andas lugnt. För du är trygg i det du ska säga. Du har planerat, tränat och visualiserat ett positivt mottagande. johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också?

På facebook, instagram, twitter och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

NÄSTA NUMMER kommer den 5 juli

Glad Midsommar!

önskar VI PÅ XL-BYGG i OSBY ÖPPET-TIDER Torsdag den 22 juni: 07:00 – 17:00 Midsommarafton o Midsommardagen STÄNGT

Aktuellt i nr. 12 - 2017

• SommarREA

• Semestertips • SommarTIDER

Annonsbokning / Materialdag:22 juni

Öppettider:

OBS!

Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13

Nästa tidning kommer inte förrän den 23 augusti!

Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

Fakta:

Rotary är en internationell organisation

för yrkesverksamma män och kvinnor. Medlemmarna som kallas rotarianer är organiserade i autonoma klubbar. Rörelsen har 1,2 milj medlemmar i mer än 32000 klubbar i 200 länder och har mottot ”service above self” - osjälviskt tjänande. Organisationen intresserar sig, och verkar, för att höja den humanitära och etiska standarden i samhället och har bland annat bidragit med summor i miljardklassen till att utrota polio - och har nått nästan ända fram då polio i princip nu bara finns i Afghanistan och Pakistan.

Inner Wheel är en systerorganisation

Nygamla presidenter installerade F

ör första gången hade Broby Rotaryklubb och Inner Wheel Broby-Osby gemensamt presidentskifte där ”nya” presidenter tillträdde ny verksamhetsperiod. Det är två bekanta namn som nu leder organisationerna, Fonger Van Der Werf och Ylva Hjert-Åstenius. De två organisationerna har många be-

till Rotary. Ett världsomspännande betydelsefullt kvinnligt nätverk som verkar för vänskap, hjälpsamhet och ökad internationell förståelse. IW, som grundades 1924, har cirka 4 100 medlemmar i 95 klubbar runt om i hela landet och engagerar fler än 100 000 kvinnor i mer än 100 länder över hela världen. Därmed är det en av världens största välgörenhetsorganisationer för kvinnor.

Ylva sitter kvar

För Inner Wheels del var det tänkt att Ylva Hjert-Åstenius skulle lämna posten men hon stannar kvar ytterligare ett år. - Så blir det och jag ser fram emot ett år till, säger Ylva. Båda organisationerna går nu på sommarlov men hälsar att gamla såväl som eventuellt nya medlemmar är välkomna till hösten.

Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

röringspunkter där viljan att göra gott för andra är en gemensam faktor. Dock konstaterade avgående Rotarypresidenten Lars Braun att en gemensam middag inte förekommit under hans tio år i Broby Rotary. - Inte någon gång har det varit så - men det är mycket trevligt att vi kan samlas här, så här många från våra organisationer, konstaterade Braun på sommarmötet som hölls på Linnefred utanför Knislinge.

Hederspris till två

Med vänskapens ljus tänt från Inner Wheel underhöll Rosie Hennig från Immeln och Teater Stenbärarland och det delades ut hederspris till två lokala hjälterotarianer, Olle Henricsson och Sven Jensén - båda två mycket överraskade av utmärkelserna. De blir en del i Paul Harris Fellowship, en utmärkelse i Rotary för extraordinära insatser i sällskapet. - Det var verkligen ingenting jag hade räknat med, jag är oerhört hedrad, sa Sven Jensén när han fick ta emot priset från Lars Braun. Sven Jensén är en av Rotarys meste interna föreläsare och Olle Henricsson ställde som tidigare president upp i en situation då det nyare presidentskapet behövde stöttning.

4

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Två bekanta namn som nu leder organisationerna, Fonger Van Der Werf och Ylva Hjert-Åstenius.

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN Det är Lions Club Östra Göinge som står

bakom arrangemanget och förutom högtidstal och musikunderhållning är det tradition att dela ut ett antal priser till personer och organisationer som gjort sig förtjänta av detta. - Visst är det en vacker del av världen vi lever i - en dag som denna ska vi vara stolta över vår bygd och vårt land, konstaterade Uno Johansson från Lions.

Flera belönades Vägg: Jotun 9918 klassisk Vit

huset kommer från triVselhus

Supershowaren Gustav Lindholm fick stipendium på 5000 kronor. Föreningarna som belönades med stipendier var FK Göingarna, Knislinge Judoklubb, Glimma Hockey, Gymtex, IFK Knislinge och Göinge Handbollsklubb. Hemvärnets musikkår svarade för musiken under den första delen medan Östra Göinge kommuns ungdomsstipendiat Johanna Karlsson svarade för gitarrspel och sång under den andra halvan.

Daniel serverade fyndigheter

Välbesökt

Nationaldagsfirande i Broby N

ationaldagsfirandet i Broby Hembygdspark är en fin tradition som alltid lockar gott om folk från när och fjärran. I år var Allt om Göinges egen krönikör Daniel Björk högtidstalare.

Nu till sommarpris!

I det årliga högtidstalet serverade Daniel Björk, Glimåkra ett språkekvilibristiskt innehåll med en lång rad fyndigheter och underfundigheter med sina egna fynd i Göingebygden och allt vad det heter. - Jag ska ge mig på ett tal om hur en trelleborgare blev göing och hur en av Svea rikes vackraste pärlor kunde gått mig spårlöst förbi. Och jag har svårt att tänka mig en bättre plats att begå min högtidstalsdebut på, konstaterade krönikör Björk. Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

Speciellt utvecklad för vita hus

DEMIDEKK BRILLIANT WHITE Nu lanserar vi en helt ny utomhusfärg för alla som drömmer om ett vitt hus.

DEMIDEKK BRILLIANT WHITE nu lanserar vi en helt ny utomhusfärg utvecklad för alla som drömmer om ett vitt hus. färgen är baserad på DemiDekks välbeprövade ama®teknologi och är kompletterad med ny teknik som hindrar smuts från att fästa sig på ytan. Den nya tekniken ger också ett extra skydd mot svartmögel. Resultatet är en färg som gör att huset ser vitt och nymålat ut länge. Välj DemiDekk nästa gång, så kan du njuta av känslan av ett nymålat hus länge – för det kommer dröja länge tills du behöver måla om huset igen. läs mer på jotun.se/demidekk eller besök din närmaste Jotun-återförsäljare.

bli en demidekkare du också

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/Osby NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

5


REPORTAGE Med utsikt över sjön Möckeln har Tomas Petersson numera tid att minnas en epok som blomsterhandlare och begravningsentreprenör. Han har alltid älskat det arbete han satte punkt för 2016.

– Efter en kort tid i Kristianstad hamnade jag i blomsteraffären Anemonen i Älmhult. Det var 1970. Och året därpå flyttade jag till Osby och tog över butiken Flora, ett anrikt gammalt företag som förresten startades av Carin Mannheimers mormor. Tomas Petersson har verkligen både berättarglädje och skaparglädje. Från1971 har han varit egen företagare och blomsterbutiken Flora ägde han fram till 1995.

Men längs vägen hände något.

Tomas Petersson

hamnade rätt i livet:

"Jag har verkligen älskat mitt jobb"

E

n svår bilolycka 1967 fick Tomas Petersson att ändra sina framtidsplaner. Han måste lära sig att gå och tala igen och led av minnesförlust. 50 år senare summerar han livet efter olyckan.

Att bedriva avancerade akademiska studier var inte att tänka på. Men Tomas Petersson sökte och kom in på Blomsterskolan i Norrköping. Hantverket med att skapa blomsterdekorationer blev med facit i hand ett lyckokast. Snart hade Tomas både gesäll- och mästarbrev.

Där bland alla blommor och de många kundkontakter han älskade att ha fattade Tomas beslutet att öppna en begravningsbyrå i anknytning till blomsteraffären. – Jag tror att det var en del av "den gamle Tomas" som kom tillbaka, han som fanns innan olyckan och minnesförlusten. Detta med kyrkan, religionen, att få hjälpa människor när de har det svårt, förklarar han sitt beslut. Året var 1989 och sedan dess är Begravningsbyrå Tomas Petersson ett begrepp i såväl Osby som Älmhult. I Älmhult öppnade han sin byrå 2003. Namnet är numera så väl inarbetat att det fortfarande finns kvar, trots att han sålde sitt företag 2016. Anknytningen till just Älmhult är uppenbar. Redan 1973 gifte sig Tomas med sin Ulla som än i dag driver släktföretaget Blomqvists Guldsmedsaffär på orten. – Och sedan ett år tillbaka bor vi här i Möckeln på området Sonnaböke. Marken köpte Ullas mormor och morfar en gång i tiden, så visst finns det släkttraditioner.

Begravningsbranschen hand-

lar också om traditioner, men de förändras över tid. Det har Tomas Petersson märkt. – På ett sätt tror jag att det var lättare att acceptera den oundvikliga döden på den gamla tiden. Då sa man att någon "gått hem", det handlade om livets krona, en belöning. I dag säger

man att någon "gått bort", och markerar med detta en förlust. I mitt jobb försökte jag måla det svarta vitt, att vara lyhörd och visa medmänsklighet i svåra stunder. Tacksamheten jag fick tillbaka har fått mig att växa som människa. Tomas Petersson utvecklar resonemanget på sitt småhumoristiska sätt: – Somliga passar på en fotbollsplan, jag passade bättre på en begravningsbyrå! Musiken har förändrats, klädseln vid en begravning likaså. Själva akten har blivit mer personlig. Individuell, skulle man kunna säga. – Det stämmer, att man försöker göra avskedet mera till ett möte med själva livsgärningen, utan att göra avkall på värdigheten. Detta var för mig alltid ett riktmärke som rådgivare. Ibland blev omsorgen en balansgång mellan olika åsikter.

Under många år var Tomas Pe-

tersson ett med sitt arbete. Han har mött oändligt många människor, fungerat som både praktisk rådgivare och som kurator. Han påpekar att det inte fanns tid att utveckla så många egna intressen. Men han lär gilla att dansa och sjunga... – Jag har verkligen tyckt om att dansa och att sjunga i kör. Men den tiden är förbi. Några sysselsättningsproblem lär han dock inte få, nu när han satt punkt för yrkeslivet. Det finns två barn och två barnbarn att ägna tid åt. – Sedan blir det säkert en hel del sysslor med hus, hem och trädgård, förklarar han. För den som aldrig haft semester och dessutom varit egen företagare sedan 20-årsåldern kan det kanske också locka att luta sig tillbaka en stund och njuta av utsikten över den vidsträckta sjön Möckeln och av ett gott fullbordat värv. – Ja, jag hamnade sannerligen rätt. Jag har alltid älskat mitt jobb! Text och foto: Lasse Lindell

– Jag har haft ett jobb som jag har älskat. Jag har varit behövd. Alla dessa mänskliga möten och förmånen att få följa livscykeln hos hela släkter, från dop till begravning. Han blev blomsterdekoratör, blomsterhandlare, begravningsentreprenör. Firman Begravningsbyrå Tomas Petersson är ett begrepp i både Älmhult och Osby. Tomas Petersson växte upp i Virserum. Morföräldrarna var kyrkvaktmästare. Själv tänkte han bli präst. Men allt förändrades då Tomas var 16 år gammal. En bilolycka ändrade på framtidsplanerna. – Ja, jag fick lära mig att gå och tala igen. Mina tankar om att utbilda mig till präst fick jag avskriva.

6

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Förra året flyttade Tomas och hans fru Ulla in i släktfastigheten vid Möckelns strand.

producerad av espresso reklam


GLAD MIDSOMMAR ÖNSKAR ÖGRAB

Plastbärkasse

Vi ska nu minska förbrukningen av plastbärkassar. Här kan du läsa om hur du kan göra för att minska din förbrukning av plastbärkassar • Använd samma påse flera gånger innan du lägger den i plastförpackningar, alternativt använder den till ditt brännbara avfall • Använd en tygkasse • Använd gärna avfallspåsar till ditt brännbara avfall, de är tunnare och saknar tryck och har därför inte lika stor miljöpåverkan som vanliga plastbärkassar.

Information från chaufförerna

Chaufförerna har upptäckt att getingar tycker om att bygga bo i våra fina fyrfacks-kärl. Hittar du ett getingbo i ditt kärl så ta bort det på ett säkert sätt.

Klicka in på vår hemsida om du är nyfikna på hur statistiken på insamlat avfall för maj månad ser ut!

Återvinningscentraler – farligt avfall

För att hantera farligt avfall krävs tillstånd. Våra tillstånd gör att vi måste begränsa mottagningen av farligt avfall på våra återvinningscentraler. Tryckimpregnerat virke och asbestmaterial tar vi ENDAST emot på Kattarps ÅVC. Vi har stora problem med att det slängs tryckimpregnerat trä på våra mindre återvinningscentraler, trots att vi skyltar om att vi inte tar emot det. Göms detta avfallet medvetet och personalen upptäcker det, görs det en polisanmälan Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

7


NÄRINGSLIV

En mysig företagsfrukost på MS Immeln

KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN

En behaglig dimtät morgon begav sig ett gäng företagare, politiker och kommunanställda iväg på MS Immeln. Vi lämnade bryggan vid halv åtta på morgonen och åt en frukostbuffé samtidigt som vi njöt av en vacker tur längs sjön Immeln. Med på båten var Jon Marin, ägare av Immelns Kanotcenter och berättade om sin verksamhet och om Immeln.

Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Immelns kanotcenter drivs av paret Jon och Linda Marin. De satsar alltjämt på att göra Immeln till en destination att räkna med. I år genomförde de för första gången sin friluftsfestival Outcraft med ett 120-tal deltagare, vilket var precis vad de siktat på. Festivalen riktade sig till barnfamiljer som ville ha en första upplevelse med den svenska naturen där lärande och upplevelse blandades. Ambitionen är att bli ännu större till nästa år. - Turismen i Östra Göinge och nordöstra Skåne är helt klart på väg upp, säger Jon Marin när han berättar om deras verksamhet. Sedan Immelns kanotcenter tog över och renoverade båten MS Immeln, som är specialbyggd för sjön, har de också kunnat satsa på konferens, fest och kryss-

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

FÖRETAGSTRÄFFAR ningar. Utöver det gör man guidade vildmarksturer och erbjuder kajak- och kanotuthyrning så att besökarna får uppleva skönheten med Immeln.

Vi presenterar datum för höstens företagsträffar i augusti.

Vi tackar för en underbar morgon! Läs gärna mer på www.msimmeln.se

Fyrhjulig turistbyrå även i år Östra Göinge har valt att även i år hålla turisterna med en rullande turistbyrå. - Ja, förra årets test föll väl ut, turisterna var nöjda och turistvärdarna upplevde att de verkligen fick hjälpa till med många olika frågor, berättar Camilla Palm, turismansvarig i Östra Göinge. Årets turistvärdar är alla från Broby och Hanaskog, talar svenska, engelska, tyska och kommer dagligen att uppdatera på kommunens hemsida, Facebook och Instagram vart de kör med turistbussen. Mellan 19 juni och 20 augusti besöker de olika platser i Östra Göinge. Bland annat kommer bussen att stå

vid Tydingesjön, Immeln, olika badplatser, Wanås, Broby och Knislinge. - En nyhet för i år är att vi även ska ta oss ut utanför kommunen och sprida information till turister om Östra Göinge och allt som fi nns här, berättar Camilla. Vi kommer att stå vissa dagar i Älmhult, Åhus och i Simrishamnstrakten för att väcka intresse även för Östra Göinge och försöka locka hit fler turister. Det blir spännande att se hur det kommer att gå! Fotnot: Bussen kommer att stå uppställd på olika platser måndag till söndag 10-17. En del tis- och torsdagar då de står vid Tydingesjöns motorcafé kommer tiden dock att förlängas.

EN HJÄLPANDE HAND INOM KOMMUNEN Ibland har man ärenden som rör många funktioner i en kommun och då är det bra att ha någon som kan ta de interna kontakterna och boka upp ett möte med alla berörda parter. På så vis blir företagarens ärendegång enklare. Näringslivschef Karl-Axel Hill är Östra Göinge kommuns företagslots. Företagslotsen ska agera informerande, samordnande och pådrivande.

www.ostragoinge.se

8

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Nu lanserar vi...

FAMILJESIDAN! Från och med höstens första nummer, den 23 augusti, kan vi erbjuda våra läsare personliga familjesidor. Passa på att berätta om din familjs stora stunder i en tidning som ”alla” läser, en tidning som ligger framme länge och når alla hushåll i våra kommuner. Här kan du gratta dina nära och kära, tacka nej till uppvaktning eller bjuda till stort kalas. Visa upp er nyaste familjemedlem, eller berätta att ni gått och gift er.

Protech Group i Lönsboda består av Protech AB, CelsiusFOOD AB och Garos AB som alla framgångsrikt tillverkar maskiner till livsmedelsindustrin World Wide. Tillsammans med Gordic AB, världsledande i att bygga fyllnadsmaskiner till läkemedelsindustrin, är vi nu inne i en expansiv fas och behöver därför fler duktiga medarbetare.

Ni kan också berätta att en kär anhörig har gått bort, antingen genom att låta begravningsbyrån välja vår tidning som alternativ när annonsen ska publiceras, eller höra av er direkt till oss så hjälper vi dig med utformningen av en personlig hyllning till en bortgången vän.

DRIVEN TEKNIKER

Välkommen med en bokning!

FÖR SERVICE AV PROTECH OCH GAROS MASKINER

Personligt Fak ta:Emma Hemingson

Grattis! FAMIL JE

Namn:

n n till världe Välkomme

SIDAN

Dödsfall älskade

Vår resson Ingolf Tu 1

194 född 7 juni oss i stor har lämnat ad, men i sakn sorg och rad. minne beva tacksamt orp gst rtin Svä il 2017 den 3 apr

en på 5-år sdag Grat tis Leo or och farfa r. önskar Farm

och Carl Camilla och Johan Caroline Jonas Cajsa och b Ida och Jako ael Mik Cecilia och Viola, Olle ie och Nell Magnus Vincent ora, Isad och Cristian Gunilla och Sture Anna, Sven Svea er t och vänn Övrig släk

och sdotter Anna Han i Insjö, tavsson 10 Mats Gus kyrkan den vigdes i 7. kyrjuni 201 ttare var Vigselförrä Karlsson. Jan koherde je Fina Foto Foto: Atel

.

i våra hjär

en

sson och Sara Jan n, Bor tSvensso Magnus an den es i kyrk hult vigd 7. 10 juni 201 ttare var kyrVigselförrä Karlsson. Jan koherde je Fina Foto Foto: Atel

Bröllop

.

Grattis! rsdagen ik på 30-å a. Grat tis Patr ma och papp önskar mam

vila när Ljuvt är att domna. kraf terna n eviga vila Skönt i den na. Få som Du finns

sdag o på 2-år Grat tis Vigg or och farfa r. önskar Farm

rsfin på 26-å Grat tis Josear mam ma och dage n önsk pappa.

tan.

i n äger rum Begravninge a torsdagen kyrk 0. Hallaryd ber kl. 10:0 den 27 okto till n inbjudes Efter akte tund. en minness ssons, byrå Osa till Sven 80 senast 2 0-16 043 tel. den 24/9. tänk blommor Istället för onden tel. på Cancerf 59 59 0202- 59 pert Tack till varm Ett en Onkolog sonalen på G och HSK, PKH Väst. sten Hemtjän

ny Billinger, a för John juli. Stor t 8 Hipp Hurr 60 år den ällda till som blir dina anst en! grat tis från t unge chef den evig

15-å rsda ande r på Grat tis Alex ma. önskar mam

gen

nonsera Vill du an LJESIDA? MI på vår FA

ipsa ritem. And icilla vello quatem volo enih face a quam pta ndit atis sum andiaepero molu r, et, officienis eaquo quiam rectu is et tiaerferit et. et ut qua erro et quiepu dam omnihil pietur si exc it veru Fug qui tae bor sentore s Um sec dolupta quas essum m omnihilla aute pta iet lani hilli dolu plic quae as ini aut tas coris ea ni occum ibus tiis m aut adi e quaspelle fugiatio omniam, volup r ipsuntia quat qua s aut s essunt, netu e incte qui di qui re- fugia is impeliqui que plia bustincim eate preniss ra quo . Os volupti aute corem num acitem fuga sa aliquis ? vollorem po pro etur autatur ate esequi dolest autem is t alis rru ipitat faciis m omnis dolen s prat volupta quae rae s essu maio m dolu ne dolesequi Nam ex rioruptas and ucillende sum que qui que ernatem imus nonserf ernatia mquasitatus volum, utem raesequas senis m. illatur rero doluptati sum exerchicim voluptate sant ullic um evenis que que excerem velest ut hicae oloribus es seriti ntionsed m re eque veru Et omm non sit rae pore eum fuga. Itaque cons aut am reprae pa m suntior am cone nos sin platu da veria sitas ad quia ilitaeped et im nons erum cer o max tibus nsequ ad io a none nihi lic volor com ni r mi, cupt ct uriorum im riam, volo nihite quunt, accae eos cuptaeped max molo eate tatus tis ic idellupta - uptaectur resto escimi, volo iatia venih onsequi faccae velic lam hicitatur re volup ni molupti m re doloribus Simil mo culla am niet ut doluptate di dolorepro r as sectiis at as tatas volo a consequo tur, ex et qui am dolorit omnit ali- offic in pra commolo repti st quam molorer ibusd ti omnisci pidere eiur, ro con nobi Di ad inisin is atquiam idebit ratiorpor moluptas e moditae. nse e enduciaer ndia aut emqu es nime ero bus corer quo mag , omnis maio . repre de saep s et, tias arum quos se impo r magnam nobi mossi arup molorrum quaeprae natu tas min im vel mag n rat. lant ilissi explaut pro voluptati m earum eos as rem dunt. Itas verru endis dici ti unt remperun repedit eum soeperum Aquaec it, vel et voluptatur e is sant ideb facepro videl i volla sequ loribus re

Emma a st hemm trivs bä

via begr.by non s: original Död san (färdigt Standard (Bild och layout) t Hylla live via beg original Sorgtack: (färdigt ut) Standard m (vår layo 44, 5x50m

r.byrån)

Vill du annonsera på vår FAMILJESIDA? k Ett varmt tac

Adam Ek, ersson och juni 2017. 23 Eva And met den de vigdes i hem re var kyrkoher rätta Vigselför son. Jan Karls Foto.

je Fina Foto: Atel

et hus en på öpp Välkomm tårta och ljus! - fira med 15.0 0 20/5 kl. Lördag n på loge Hem ma , Gub barp // Maj Fest

nssons Elsa Jötgån g.

Lena ! exam en tiden Grat tis till med fram a Lycka till ma o papp önskar mam

Jubilarreportage Pris med text och bild för en kvartssida: 1.990 kr Pris med text och bild för en halvsida: 3.890 kr bor familjer Barnen med

ag föde lsed Glöm min gör jag. ming e - för det Partaj, Glöm // Inge

m 12 kr/m 2.000: m 12 kr/m 1.000:-

m 12 kr/m rån) ons : 1.000:via begr.by Min nesann digt original llop : (fär 500 :ut) dag , Brö Standard , Föd else m (vår layo 91 00 Nyfödd 44, 5x50m 070 228 5, Osby 300 :foto till atan Tex t & bild och ksg en. s med text ione n Hantver 200 teck ka sms/mm red akt a text, max tant på eller skic Not is: Bar osby.se eller • Kon @al ltom 3-4046 • Bg 516 till annons 228 91 00 och foto Maila text • Via Swish 070 Bet alni ng:

Uppvaktning undabedes/önskas Pris: 200 kr och , blommor för omtanke i samband vor minnesgå med vår kära

rån)

Gratulera på dagen Pris: 200 kr Bröllopsannons Pris: 600 kr Nyfödd-annons Pris: 600 kr Sorg- och tackannons Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt. Minnesord Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt. Så skickar du bild och text Brev: Espresso reklambyrå, Hantverksgatan 5, 283 41 Osby E-post: info@espressoreklam.se SMS: 070 228 91 00 Bild kan även lämnas in på ovan adress. Så betalar du Swish 123 480 37 55 Bankgiro 5163-4046 Kort- och kontantbetalning: Kom in på redaktionen

Vi söker en servicetekniker med ett positivt och lösningsorienterat synsätt som alltid bidrar med ett gott humör, även under stunder av tidspress. Du har såväl möjligheten samt viljan att resa då det är en förutsättning för att kunna utföra arbetet. Vi söker dig som har: • Teknisk utbildning eller stor erfarenhet • Mekanisk reparationserfarenhet • Kunskaper inom el- och styrsystemteknik • Språkkunskaper i engelska (kan du också polska är det ett plus) • Kunskaper i PC för dokumentation • Effektiv och serviceinriktad samt har ett förtroendeingivande uppträdande • Körkort www.protech-ab.se www.garos.net www.celsiusfood.com För mer info kontakta: Rickard Kvant på 0479-255 91 mail: rickard.kvant@protech-ab.se Mats Svensson på 0479-255 90 mail: mats.svensson@protech-ab.se

Protech Food Machinery AB | Tommabodavägen 3, 280 70 Lönsboda, Sweden Tel +46 (0) 479 213 33 Fax +46 (0) 479 213 35 | info@protech-ab.se

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

9


DANIEL BJÖRK

”De’ va’ väl inget! Vi fick SKOTTA fram dragspelaren ur en driva innan dansen! … Och de’ va’ så polarkallt att vi tvingades värma snapsarna en stund i mikron för att få dem iskalla!”. DANIEL BJÖRK

Om midsommar

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

Förra året hade Simrishamn samma väder på midsommar som på julafton, åtta plus och duggregn!” En klassisk replik lika traditionell som midsommarn självt. (Simrishamn kan bytas ut mot valfri svensk tätort) Så här mitt i midsommarveckan pratar vi

uteslutande om just väder. Folk stirrar förvånat på sina mobiler och undrar varför det regnar i Östra Göinge när pålitliga norska yr.no berättar att det ”akkurat er strålende soleskeijn” (ursäkta hitte på-norskan där, eventuella norskättlingar). ”You don't need a weatherman to know which way the wind blows” som nobelpris-Bob sjöng bör kanske ändras till ”You don't need a norsk vädertjänst in your mobile phone to know which way the wind blows”.

Väderskrönorna står nu som spön i backen: ”Ett år firade jag midsommar i Helly Hansen-ställ och våtdräkt”. ”Ha! Lyssna på detta! Ett år regnade det så mycket att vi fick ro kring mi’sommarstången!”. ”De’ va’ väl inget! Vi fick SKOTTA fram dragspelaren ur en driva innan dansen! … Och de’ va’ så polarkallt att vi tvingades värma snapsarna en stund i mikron för att få dem iskalla!”.

Jag vill återknyta till det inledande citatet och

konstatera att jämförelsen med julafton faktiskt är ganska logisk. De båda högtiderna har många paralleller utöver liknande väderlek. • Folk dansar fånigt kring pyntad växtlighet. • Folk sjunger i stort sett samma sånger under

SEHIT!

dansandet. • Folk äter ägg och sill. • Folk äter köttbullar och prinskorv. Och mer sill. • Folk dricker snaps. • Folk dricker snaps och säger: ”Vi får ha en i andra benet också!”. • Folk dricker snaps och skämtar om ”det tredje benet”. • Folk dricker snaps och sluddrar om att ”nu schkulle man vatt häscht så man kunne fått en i fjärde benet osse, hö hö hö!”. • Folk äter sig sprickfärdigt illamående för att, tjugo minuter senare, återuppta kalorioffensiven med gräddrypande kladdigheter. • (För att få in ytterligare en krystad julparallell kämpade jag länge med en vitsighet om att folk kring matbordet, på grund av den traditionellt kyliga väderleken vid midsommarbuffén, precis som på julafton väntar på kall anka. Det gick sådär, eller hur, MP!?)

Själva firar vi alltid midsommar hemma i

Drakaberga eftersom frun, jag och ”vår” dragspelare, Nisse Laveson, agerar midsommarband i Trollabadet sedan några år. En timme innan dansen klär ringdanssugna glimåkrabor gemensamt stången med medhavd grönska medan medhavd dryck svalkar strupar. Blombrist är aldrig ett bekymmer tack vare generösa blomdonationer från Isabella och Niek i blomsteraffären. Då stången står ståtligt klädd börjar sedan dansen och hotfullt regntunga moln skingrar sig och drar till Lönsboda. Förutom förra året då vi musikanter (från Skaraborg) tvingades fly från en störtskur och flytta in under kioskens tak eftersom Nisses dragspel inte är vattentätt. Detta medförde

att vårt skrålande inte nådde fram till de tappra ringdansarna, eller snarare regndansarna, kring majstången varpå de flyttade närmre kiosken och fortsatte sin dans kring en Åhusglass-skylt. ”Så går vi runt om en Åhusglass-skylt!” Ett lyckat drag och även om det drog något där vi stod var vi torrskodda under kioskens smattrande altantak och att spela i drag passade vår dragspelare utmärkt. (Jag är medveten om att man kan läsa ”spela i drag” med engelskt uttal på sista ordet och att meningen då får en annan men väl så humoristisk innebörd.).

Efter dansen brukar vi återgå till vår bo-

stad och duka upp en maffig midsommarbuffé tillsammans med göte- och trelleborgsvänner. Bordet dukas med bestick, tallrikar och servetter och pryds av en liten majstång. Och då vi sedan serverar de grillade majskolvarna använder vi en liten majstång (förlåt, jag var tvungen!).

I år går första skålen till Åskar, vårt föl,

som har fölsedag. Han slutar nu vara föl och blir i stället åring. Här får man lust att tillägga ett ton- då han, som jag tidigare har beskrivit i detta blad, beter sig som en tonåring. Nu ägnar han dagarna åt att stå och stoglo, utstöta spruckna målbrottsgnägg samt knuffas med sina två jämgamla hingstpolare. Hade han kunnat röka hade han gjort det. Nu vill jag avsluta med att önska alla läsare en solig, varm och torr (…well) midsommar. Daniel Björk Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

KANALPLAST PÅ LAGER! Plockställ med kanalplast, aluminiumprofiler och monteringssats på lager för avhämtning. Vi säljer även skjutdörrar till t.ex uterum!

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

10

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso reklam


NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

11


AKTUELLT Varför inte ta en dag bara för

dig själv och göra någonting som du länge sagt att du skulle göra, du är inte egoistisk för att du tar för dig av livet. Vänta inte på rätt tillfälle i livet och skjut inte upp saker som vi ska göra sen när barnen växt upp eller när vi är äldre. Det perfekta tillfället kanske aldrig kommer.

Ta hand om dig och familjen på

Camilla Leo-Malmberg Hälsoutvecklare

Semesterstress Nu börjar vi närma oss de veckor vi längtat efter hela året. Värme, sol, ledighet, bara få vara. Ta dagen som den kommer eller så har vi massor av inplanerade agendor. Efter år av kringfarande med

barnen, släktingar som ska besökas, alla tivolin eller badland, Kolmården, Astrid Lindgrens värld, Bon Bonland, Skara sommarland osv. osv. så tog jag mig en funderare. Vad tycker barnen om att göra egentligen? Nu när man frågar barnen vad de vill göra så kommer svaret direkt: vi vill bara vara hemma och vara med kompisar eller åka och bada i Breanäs.

Semester är till för att vara

tillsammans, umgås med vänner och familj och låta dagen komma och gå utan att passa tider. Läsa boken som aldrig blir läst, spela spelen som aldrig hinns med annars och inga : ”Mamma kan vi göra det tillsammans? - Nej jag hinner inte just nu, kanske senare, jag ska bara.”

Hushåll med din energi och välj

när på dagen du har ork och lust att göra det som är planerat. Det är ljust länge och vi har många timmar på dygnet, prova att stänga av dator och tv och planera inte kvällarna efter tv-tablån.

Nystartat företag? Varit med länge i matchen? Funderingar på att starta eget? Vi kan hjälpa just Dig oavsett.

semestern, rör på dig, många slutar med motionen när det är semester och sedan kommer det vara väldigt jobbigt att komma igång igen. Är det en varm dag så motionera på morgonen eller senare på kvällen när det inte är så varmt. Ät bra mat, frossa i frukt och grönsaker, grilla och låt alla vara delaktiga i matlagningen. Ta vara på ledigheten och tappa inte kontrollen helt, var försiktig med alkohol, byta ut gräddglassen mot is-glass är ett bra exempel. Släpp inte kontrollen bara för att du är ledig och har semester - det resulterar bara i ett antal extrakilon som är svåra att bli av med när sommaren är slut och när vardagen börjar igen. Det tar mycket längre tid att bli av med extrakilon än vad det är att äta sig till det.

Nu siktar Erica

på egen Skönhetssalong

E

rica Carlsson på Cosmetic Perfection by Erica har i år startat en egen skola för den som vill utbilda sig inom franslyft, fransförlängning, trådning, färg och form av ögonbryn samt härdplaster. Hon söker dessutom lokal i Osby för att öppna en egen salong. Vi har tidigare berättat om om Ericas arbete med fransförlängningar och ögonbrynstatueringar samt att hon dessutom arbetat som lärare inom fransförlängning. I år kände hon sig mogen att starta

Vi ska visst njuta av ledigheten

och kravlöshet men det behöver inte betyda frosseri och att vi tar bort motionen. Om du har tid och lust kom gärna och träna med oss på Göinge Träningscenter i Glimåkra där vi har sommargympa gratis utomhus varje tisdag kl 19:00 med start den 13/6. Ta bara med dig en handduk och vattenflaska.

Men framför allt njut av din

ledighet, gör det som faller dig in, eller som Nalle Puh säger; "Vi ångrar bara chanserna vi aldrig tog." Camilla Leo-Malmberg Göinge Träningscenter

Företag & föreningar Vill ni fokusera på annat än detta: • Löner • Kund/leverantörsreskontra • Skattedeklarationer • In/utbetalningar • Momsredovisningar

Kontakta oss idag!

- BKJ förenklar för Er till attraktiva priser 12

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

en skola med eget kursmaterial. De fyra kurserna har Erica lagt upp som intensivkurser på allt från några timmar om härdplast till tre dagar för att bli fransstylist. Fransstylist-utbildningen drivs i samarbete med Dräger som ligger i framkanten när det gäller andningsskydd och gasmätning. - I dagsläget har jag fyra lärare som arbetar med mitt utbildningsmaterial men jag tänker mig att ha upp till tio lärare sammanlagt i framtiden, berättar Erica.

Steget att starta skolan har

gjort att Erica även söker en lokal i Osby, där hon tänker öppna egen salong. Där kommer hon att fortsätta utveckla skolan och sitt arbete med kosmetiska tatueringar, vaxning, spraytan, lashlift m.m. Erica vill också gärna ha tag på andra som är intresserade av att hyra in sig på den framtida salongen. - Där är jag öppen och kan tänka mig personer som arbetar med t. ex. fot- och hudvård, fransar, naglar, massage, laserborttagning, botox och fillers. Det är bara att höra av sig till mig om man är intresserad, hälsar Erica. Text och bild: jessica@alltomgoinge.se Fotnot: Har du en lokal att hyra ut i Osby eller vill hyra in dig på Ericas skönhetssalong så kan du kontakta henne på 0709-72 49 85

BKJ

Service AB

Brobyvägen 6 289 47 Glimåkra www.bkjservice.se info@bkjservice.se

044 - 20 97 90

producerad av espresso reklam


NU!

JUST NU! CRAZY AZY DAYS! JU R C ! U D N AY T S! S JU JUST NU! CRAZY ZY DAYS! JUST NU! RAZY DAYS! C ! U N T C S RA ZY JU S! JUST N DAYS! JUST NU! CRA Y ! A S D Y Y A Z D A Y R Z C A R ! S! JUST NU! UAY T ND T NU! C YS! JUSZY CRAZY A D Y Z A R C ! U N T S JU ! S Y DA T NU! CRAZY CRAZY DAYS!

Östra Göinge, Osby och Älmhult

60 TV-kanaler varav 27 i HD 60 TV-kanaler varav 27 i HD

till halva priset till halva priset ii 12 månader! 12 månader!

ZY DAYS!

ST NU!

JUST NU!

CRAZY DAYS!

CRAZY DAYS! JUS CRAZY JUST NU!

Familjepaketet till halva priset i 12 månader (180 kr/mån). Familjepaketet till halva månader (180 kr/mån). Du får även prova alla Cpriset Moresi 12 kanaler i 3 månader!

60 TV-kanaler

Du får alla Cextra Mores kanaler i 3 månader! HD ochäven playprova ingår utan kostnad.

till halva i 12 mån

HDstartavgift och play ingår utan extra kostnad. Fri och HD-box från 0 kr.

Fri startavgift och från 0ingår. kr. Basinstallation ochHD-box antennpaket Basinstallation och antennpaket ingår. Ett värde av 6084 kr

T NU!

kund! Hej kära ss f ör at t få reda o Kontak ta remier just du kan på vilka p vid tecknande av v få ta del a al. it Canal Dig y // Jimm

S! JUST N Y A D Y Z A R C NU! halva priset Familjepaketet till S! JUST Y A D Y Z A R C JUST N ST NU! ! JU S Y ! A S D Y Y A Z D A Y R Z C CRA Du får även JUST NU! alla C More S!prova Y A D Y Z A R C JUST NU! CRAZY DAYS! HD och play ingår utan extra

! T NUÖPPETTIDER BUTIK

Mån-Tis: 14-18 Ons: Stängt Tors-Fre: 14-18 Lör: 10-13

Fri startavgift och HD-box frå

Öppettider Butik antennpak Basinstallation och

Mån-Tis: 14-18 Ons: Stängt Tors-Fre: 14-18 Total avtalstid är 24 månader. Efter de 3 frimånaderna med C More Sport, Film & Serier respektive de rabatterade första 12 månaderna med Familjepaketet löper abonnemanget vidare till ordinarie Lör: 10-13 pris om du inte byter kanalpaket: Familjepaketet 359 kr/mån. C More Sport, Film & Serier 480 kr/mån. Lägsta totalkostnad 4908 kr (halva priset för Familjepaketet i 12 mån + Baspaketet i 12 mån). Gäller vid nytecknande av satellitabonnemang t.o.m. 8/7 2017.

Total avtalstid är 24 månader. Efter de 3 frimånaderna med C More Sport, Film & Serier respektive de rabatterade första 12 månaderna med Familjepaketet löper abonnemanget vidare till ordinarie pris om du inte byter kanalpaket: Familjepaketet 359 kr/mån. C More Sport, Film & Serier 480 kr/mån. Lägsta totalkostnad 4908 kr (halva priset för Familjepaketet i 12 mån + Baspaketet i 12 mån). Gäller vid nytecknande av satellitabonnemang t.o.m. 8/7 2017. NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

13


TRÄDGÅRDSTIPS

Ekologiska och effektiva tips för din trädgård nu i sommar Jankovs

Trädgårdstips

S

ommaren är här, trots att den stannat upp lite. Det är viktigt att vi trädgårdsägare använder rätt åtgärder mot våra ”fiender” i trädgården. På 70-talet florerade åtskilliga mycket giftiga ”problemlösare” på marknaden. Dessförinnan hade man till och med DDT,

som fanns fritt att köpa nästan var som helst. Jag kommer ihåg att vi hemma hade en spruta, som nog många känner igen. Den bestod av ett pumprör, nästan som en cykelpump och i ”blåsänden” fanns en påfyllningsbar behållare med giftet, DDT. Min mor använde denna, som så många andra, till att bekämpa mal i garderoberna och insekter i skafferiet. Mycket effektivt men hu så hemskt.

Nu vill vi undvika gifter i alla samman-

hang och för trädgårdsägarna finns inte mycket kvar att använda. Vårt problem nu är kanske att man blandar in så mycket onödigt skräp i maten. Citronsyra t.ex. utvinns ur svartmögel och finns i otroligt många matvaror. Detta är riktigt äckligt. 63 olika tillsatser blandas i våra viner för att få fram en konkurrenskraftig produkt. Dessa behöver inte deklareras på flaskor eller boxar enligt EU-regler. Det enda som man tvingas att tala om är om det finns svavel i vinet. Hur kan vi då klara att ha en frisk och giftfri trädgård? Jag ska ge er några enkla tips.

Baggarna, som äter upp våra gräsmattor har

just svärmat eller håller på. Dessa kan man minska på genom att sätta ut knallgula skålar med vatten och några droppar diskmedel i. Baggarna lockas av färgen och drunknar. Senare i augusti-september kan man vattna ut nematoder. Dessa söker upp larverna och dödar dem genom att ta sig in i deras kroppar.

systemet genom att de är mat för många djur. Dock kan de ställa till problem i våra trädgårdar. De placerar ut bladlöss, som de sedan ”mjölkar” på den sockerrika avföringen. Det finns flera hundra olika bladlöss, som är bundna till speciella växter. De som sitter på plommon- och körsbärsträdens blad är svarta medan rosornas gissel är gröna. Myrorna bosätter sig gärna på en väldränerad plats nära maten. Så titta gärna under fruktträden och bärbuskarna, så kommer Du att hitta myrbon om det finns bladlöss. Myrorna får man bort genom att sätta limringar på träden och enligt många fungerar kaffesump och snus också bra. Myrorna bor gärna också i Dina fina sommarblomskrukor. Lättast att få bort dem där är att ställa ner krukan i en stor spann och låta den stå kvar max en timme. Då drunknar myrorna. Myrr är ett effektivt gift mot myror.

Bladlöss och andra insekter i träd och buskar

gräsmattan frisk och sund. Gödsla minst tre gånger per säsong och så i nytt gräsfrö där Du upptäcker kala ytor. Klipp gräset regelbundet. Höga ogräs klarar inte att klippas av ständigt.

Eva och jag var nyligen I Alsace med några

gamla goda vänner för att njuta av högsommarvärme, god mat och underbara viner. Vi hade bestämt oss för att packa snålt. Det är värdelöst att ha med sig stora resväskor med en massa kläder, som man inte ens packar upp utan som bara följt med för att de ”kan var bra att ha”. När vi stod i hallen på väg ut på vår resa tog Eva upp en plastkasse från golvet och vände sig mot mig och frågade: – Kan jag stoppa ner min kofta i den här kassen? Jag kanske inte lyssnade helt koncentrerat och svarade: – Javisst! Absolut! Varvid vi fick med oss lille Abbes smutskläder från fotbollsträningen till Alsace (Han kunde träna fotboll trots detta).

kan man få bort genom att duscha dem med stark vattenstråle ett antal gånger i följd. Mindre angrepp kan bekämpas med Pyrsol, som är ett prästkrageextrakt i kombination med rapsolja. Detta medel fungerar på två olika sätt. Dels genom extraktet som dödar träffade insekter och dels genom rapsoljan som kväver insekterna. Oljan gör dessutom att giftet fungerar lite längre. Det bryts nämligen ganska snabbt ner av solljuset. Pyrsol är samtidigt riktigt bra mot svampangrepp. Oljan lägger sig över sporkropparna som då inte kan sprida sina sporer till nya växtdelar. Behandlingen bör upprepas efter 7 dagar.

Goa sommarhälsningar från Jankov och Sia

Det enda kvarvarande medlet mot ogräs i

gräsmattan , Stroller Kombi, är förbjudet att säljas efter den första september. Så efter denna tidpunkt är det handkraft som gäller. Du kan dock förebygga ogräsangrepp genom att hålla

Fritidsbatteri

Kylbox

Polermaskin

Batteriladdare

799:-

649:-

799:-

599:-

EXIDE

CARWISE 12 V/230 V

Ord. pris 1 044:Osby Tegvägen 6 Tel: 0479-131 05

14

Myror, är viktiga kuggar i det ekologiska

Ord. pris 829:-

CARWISE

Ord. pris 999:-

CTEK 5,0 Ah

Ord. pris 899:-

Öppettider Vardagar 07.00–18.00 Lördagar 09.00–13.00

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

producerad av espresso reklam


A!

nyhet! bordslampa Missy i rotting H30 cm.

850:(990:-)

Nyheter och erbjudanden PAKETPRIS! FÅRSKINNSFåTÖLJ + PALL Patronen

12 990:-

INGMARS BJÄRNUM

(15 140:-)

FÖR EN HÄRLIG TID HEMMA! Kampanjerna gäller 30/3 - 2/5 2017

nyhet!

Österlen Vitaby, inkl. bäddmadrass och gavel

9 995:(13 890:-)

4 790:(5 350:-) *10 Mån räntefritt helt utan avgift vid köp om min. 8 000:** Alla sängar i ÖSTERLEN-serien har 10-års garanti på ram- och fjäderbrott.

BJÖRKÖ

13.990:(17.995:-)

Hitta din närmaste butik på:

1 000:-/mån*

bordslampa Missy i rotting H30 cm.

850:(990:-)

PAKETPRIS! bord + 4 stolar Solhem

Sommartider hos

PREMIÄRPRIS! kontinentalsäng

Vardagar 10-18 Lördagar 10-14 Midsommarafton 10-12

(Stängt söndagar och röda dagar)

Vi fyller på med sommarblommor hela tiden!

BJÖRKÖ Kontinentalsäng 180x200 inkl bäddmadrass, ben och gavel

Är du med i Klubb-Osby? Håll utkik efter sms med unikt erbjudande!

KÖP TILL! Sängbord NORDEN 1825:Sittbänk BRITTA 1290:-

Öppettider: Mån - fre 10 - 18, Lör 10 -14

Stängt midsommarafton och midsommardagen!

Öppet: vard. 10-18 • lörd 10-14. Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Sommartider Hej! Hej! Under veckorna 29-32, mellan 17 juli-13 augusti, kommer vi på Helsa Vårdcentral Lönsboda ha öppet:

• onsdagar 07.30-10.00

för provtagning. All annan vård hänvisar vi till vår vårdcentral Helsa Vårdcentral Osby som har öppet måndag-fredag 08.00-17.00.

Varmt välkommen till oss på Helsa!

Sommartider i Lönsboda

Helsa Vårdcentral Osby Östra Järnvägsgatan 14 0479-148 40 www.helsa.se/vardcentral-osby

Helsa Vårdcentral Lönsboda Bokelundsgatan 5 0479-254 00 www.helsa.se/vardcentral-lonsboda

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

15


AKTUELLT

Plastens påverkan

vägledning. Från handelns sida medverkar vi gärna i detta arbete, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

S

vensk Handel välkomnar regeringens initiativ att tillsätta en utredning för att se över möjligheterna att minska plastens negativa miljöeffekter. Såväl beslutsfattare, butiksägare som kunder behöver ökad kunskap för att göra kloka miljöval. Handeln är en viktig aktör för att minska plastens miljöpåverkan och Svensk Handel står redo att bistå miljöministern i utredningen. Plastpåse, papperspåse, en plastpåse tillverkad

av sockerrör eller en tygkasse? Även om viljan att göra rätt är stor är frågorna om plastens miljöeffekter många. Svensk Handel anser att det behövs ökad kunskap om hur vi använder plast

30-60% Välkomna!

KÖPMANNAG. 6, OSBY. 0479-15225

verket och Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att, utifrån delar av utredningen, föreslå vilka konkreta åtgärder som behövs.

Tidigare har regeringen antagit en förord-

ning om plastbärkassar som trädde i kraft den 1 juni 2017. Den innebär att butiker ska informera om plastpåsarnas negativa miljöpåverkan. Svensk Handel bistår handeln med kunskap och har bland annat tagit fram en informationsskylt som handlarna kan använda i butiken.

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN

26/6

– Svensk Handel välkomnar att regeringen låter utreda plastens miljöeffekter. För att göra kloka miljöval krävs ökad kunskap och tydligare

Billigare i Broby! Kvalitets-

REA 50

1-14 5/6 1

d. 2 rt sön a t s a Re

%

UPP TILL

RABATT

Välkommen till Herrspecialisten i Ö Göinge.

Butiken som satsar på Service - Kunskap - Kvalitet Välkommen till

Storgatan 5, BROBY •Tel 044-400 91(Parkering utanför dörren)

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN

REASTART

på ett klokt sätt.

Regeringen ger myndigheterna Naturvårds-

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER -

REA REA REA

REA

på Vår- & Sommarplagg SOMMARTID

Glad Midsommar! semesterstängt vecka 29-30-31

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up 103 10 • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Esplanadg. 5, Osby

REASTART 21/6 10.00!!! UPP TILL

50% RABATT I MODEBUTIKEN!

från 3 juli

Månd- fred 10:00 - 17:00 Lörd. 10:00 - 13:00 3/7-21/7 sommarstängt Butiken öppnar igen lördag den 22/7

Välkomna! Kläder och skor med stil och kvalitet. Östra Järnvägsg 5 • Osby • tel. 0479-12010

16

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

NATURTERAPI, AKTIVITETER, MODE- & HELHETSBUTIK BUTIKÖPPET ONS 10-18, LÖR 10-13. Övrig tid behandlingar, aktiviteter Emmislöv 1117, 280 60 Broby 070-206 45 98 annasbiocare.se

producerad av espresso reklam


REA! -50% Fiskars, Classic. Alla delar, 1:a sortering. (Rek. 1:a sort. pris 399 – 569:-/st).

-50% Iittala, Kastehelmi. Dricksglas 30 cl, Utvalda färger, 1:a sortering. (Rek. 1:a sort. pris 119:-/st).

-25% Rörstrand, Mon Amie. Alla delar, 2:a sortering. (Rek. 2:a sort pris. 139– 189:-/st).

Gäller t.o.m. 2 juli eller så långt lagret räcker.

Älmhult • tel. 047 61 27 75 • Handelsvägen 12 C (intill nya IKEA) • www.iittalaoutlet.se

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

17


REPORTAGE

Oredssons el i ny skrud O

redssons el i Osby ska ny få ny inredning och större sortiment. Detta samtidigt som butiken nu ansluts till Elon – Sveriges största vitvarukedja. –Ja det blir en total ombyggnad av butiken som även kräver arbete med golv, målning och el, förklarar butiksägare Carina Oredsson. Därmed måste vi hålla butiken stängd under en period.

Minst två veckor

Arbetet med den nya butiken inleds efter midsommar. I skrivande stund är det dock osäkert när arbetet är klart och butiken öppnar upp igen. –Ja det är många involverade i ett sånt här projekt, så det är inte lätt att redan nu bestämma nyöppningsdag, förklarar Carina. Vi räknar dock med att det tar minst två veckor. Kunder med akut behov har alltså ett par dagar på sig innan vi stänger. Detta är dock inget som påverkar vår verksamhet inom el och installation. Där fortgår allt som vanligt, avslutar Carina.

Fakta Elon

ELON är Sveriges största vitvarukedja med 230 butiker fördelade över hela landet. En av dem finns snart i Osby. Fokus ligger på vitvaror och småel. Huvudkontoret finns i Örebro. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Second Hand Välkommen att fynda!

Vi säljer, reparerar och servar; GRÄSKLIPPARE, TRÄDGÅRDSMASKINER, ROBOTGRÄSKLIPPARE, MOTORSÅGAR, RÖJSÅGAR MM.

• Fräscha kläder • Böcker • Prydnadsaker

• Glas & porslin • Möbler • Textilier m.m.

De t lönar sig! För både dig och miljön!

När du handlar hos oss hjälper du barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien. Ni hittar oss på N. Gullarpsvägen 2 (mittemot OSW) Tel.0479-142 44 osbysagomotor@hotmail.com

Öppet: Tisd. & Tors. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14 Industrigatan. 8 B, Osby. Telefon 0479-150 46

Köpa bilförsäkring? Anmäla skada? Beställa Grönt kort? Besök oss på lansforsakringar.se

18

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

r dig Vi önska evlig sommar! en tr

producerad av espresso reklam


26/6

STÄNGER VI FÖR OMBYGGNAD! Vi öppnar igen om ca 2-3 veckor. Vid akuta ärenden är ni välkomna till baksidan (V. Storg. 16), så hjälper vi er.

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se

BILAR I LAGER 2015 2015 2014 2014 2014 2013 2013 2013 2012 2012 2012 2012 2012 2010 2010 2010 2010 2010 2009 2008 2007 1998

Mazda CX-3 Optimum svart 2260 mil 179 900:Mazda 3 2,0 120hk mörkgrå 4900 mil 149 900:Mazda 3 Vision 2.2 DE 150 hk, röd 6400 mil 154 800:Suzuki S-Cross 4 WD brun 5910 mil 133 500:Huyndai i 30 1,6 Gdi röd 3560 mil 127 900:Mazda 6 SEDAN, 2.0 165 Hk Vis. 7500 mil svart 149 000:Mazda 6 F/L KOMBI 2.0 Adv.Plus 5543 mil grå 136 500:Mazda 6 2,2 DE röd 6247 mil 169 500:Mazda 6 F/L KOMBI 2.0 AD silver 12500 mil 104 900:Lancia Voyager 2.8 7sits blåmet 4500 mil 233 000:BMW 118 D silver 6100 mil 159 008:Honda CR-V 2,2i CTDI Eleg. 7350 mil gråmet 164 900:Mazda 6 F/L KOMBI 2.2 DE 163 hk brun 7440 mil 129 900:Mazda 3 KOMBISEDAN 1.6 Adv. 8960 mil blå 74 500:Hyundai ix35 CRDi-R Exclusive vit 15778 mil 109 900:Kia Cee´d 1,6 CRDI ECO SW silver 12660 mil 62 900:Mazda 6 KOMBISED. 2.0 A 155 hk 16150 mil grå 84 500:Kia Cee´d 1,6 CRDI ECO SW mörkgrå 16200 mil 57 500:Suzuki Splash silver 8300 mil 42 800:VW Golf VAR. TSI 140 hk Mörkgrå 15500 mil 66 800:Mazda MX-5 1,8 Cab grå 6940 mil 109 900:Audi A4 AVANT 1,8 125 hk 24900 mil Vinröd 15 800:-

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

NYA SUZUKI SWIFT

FRÅN 139.900:PROVKÖR REDAN IDAG!

Bränsleförbr. bl. körning 4,0-5,7 l/100 km. CO2 90-131 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning.*Ord. pris 15.000:-. Erbjudandet gäller vid köp av Suzuki Vitara S t. o. m. 31/7 2017. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter.

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

19


UTFLYKTSMÅL

Sporrakulla

- en oas i Kullaskogen

S

porrakulla har en historia som spänner över många sekler. Den tidigast dokumentationen är från "extra skattemantalslängd" i Helsingborgs län 1584 för "Glimagger Sogen Leihönner Böre Mogensön i Spare Kulle". Det betyder att gården fanns redan under Skånes danska tid. Hur länge man bott här innan den danska staten hittat någon som kunde betala skatt vet vi inte, men förmodligen hade det varit åtskilliga år. Det fanns uppenbarligen människor här långt tidigare, då det finns tre gravhögar från järnåldern, eller kanske till och med bronsåldern, till höger när man kommer in, strax bakom toalettbyggnaden.

Gården under svensktid

Sporrakulla och Kullaskogen kom i Råbelövs ägo någon gång under 1600-talet och förblev så till 1983 då Skogssällskapet förvärvade det. I Glimåkra hembygdsförenings ägo finns en förteckning av alla brukare och övriga boende på gården från Pehr Bengtsson född på Sporrakulla 1652. till den siste arrendatorn Karl Persson som lämnade gården 1964. Gården har inte legat på exakt samma plats under alla åren. De nuvarande byggnaderna är daterade till 1801-1805 efter en dendokronologisk undersökning för ett antal år sedan.

Snapphanetid

Henrik Plenge Jakobsen, If the People Have No Bread, Let Them Eat Cake, 2002/2017. Foto Mattias Givell.

Det finns många skrönor runt Sporrakulla under "Snapphanekrigen" som inte finns dokumenterade men som lever i folkmun. Dock vet vi att arrendatorn Berndt Oredtsen 1659 blev stämd inför tinget för att "ha hyst snapphanar", vilket var belagt med dödsstraff. Vi vet också att Oredt-

20

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

sen i jordrevningens protokoll 1671 fortfarande brukade Sporrakulla.

Glimåkra hembygdsförening

Efter att Skogssällskapet övertagit gården fick Glimåkra hembygdsförening ett stort ansvar att tillse gården, och behandlade den nästan som sin egen. Gräsklippning, hamling och övrig skötsel av träd och buskar intill gården fick många av föreningens medlemmar att lägga ner många ideella timmar. Idag klipper Glimåkra hembygdsförening gräsytorna på Sporrakulla en gång i veckan, från sista aprilveckan till mitten av oktober, i samarbete med Länsstyrelsen och kommunen. Hembygds-

föreningen ansvarar även för att buskar och träd ska vara välskötta liksom att vi plockar skräp som blir liggande, ser till toaletten och alla de småsaker som kan störa den fina miljön. Östra Göinge kommun ser värdet av Sporrakulla och stöttar föreningens ansträngningar och framhåller värdet av arbetet, inte minst den kunskap om Sporrakulla som de många årens ideella guider frikostigt delar med sig av utan betalning. Visst har vi rekommenderat besökare att "göda grisen", den spargris vi har stående för att kunna satsa än mer på den historia och den kultur gården står för. Vi är också självklara deltagare när Östra Göinge kommun bjuder alla fjärdeklassare på friluftsdag i Kullaskogen. Under senare år har vi i samarbete med Göinge hembygdsförening och Skånes hembygdsförbund, och nu senast även Örnanäs kulturreservat, visat slåtter med lie, hässjning, samt redskap och annat som hör samman med denna glömda men viktiga del av bondesamhället. Ängens dag på Sporrakulla arrangeras runt den första augusti varje år, och i år blir det den 29 juli.

Visningar

Varje söndag i juni, juli och augusti finns en guide från Glimåkra hembygdsförening på plats mellan 13 och 17 för att berätta om Sporrakulla och livet där så långt vi kan veta. Många besökare kommer med berättelser som vi givetvis tar till oss och försöker föra vidare.

Alla aktiviteter Glimåkra hembygdsfören-

ing erbjuder på Sporrakulla är avgiftsfria, utom Ängens dag där de tjugo kronorna är avsedda att bekosta våra spelemän, som gör slåttern autentisk. Välkommen till våra guidade söndagar och övriga arrangemang! Text och foto: Hans Dahné, Glimåkra hembygdsförening

Har du också ett

av dig till Pia på 0708 - 50 45 22 Semestertips? Hör så kan du vara med i nr 12.

VÄLKOMMEN TILL WANÅS KONST 2017 SCULPTUREMOTION 7 MAJ – 5 NOV Carolina Falkholt • William Forsythe •Sonia Khurana • Henrik Plenge Jakobsen • Éva Mag • Mammalian Diving Reflex www.wanaskonst.se

producerad av espresso reklam


Semestra på Hemmaplan - sköna tips på nära nöjen

Gamla TRANSFORMATORN Gylsboda

Utställning ring 070-310 91 62 så öppnar jag

5 augusti klockan 11-17

Välkomna på Gylsboda Festival Mer info på www.lindbergdiabas.se

Vi serverar smörrebröd, sallad och go fika! Öppettider Mån-Fre 7-15 Lör 9-14 Kristianstadvägen 7, Broby

0730-76 82 01

Egenproducerat ekologiskt nötkött från rasen limousine. Gris, lamm, honung, kryddor m.m.

Öppet fredagar 14.00 - 17.30 lördagar 9.00 - 12.00

Övriga tider efter överenskommelse

070-229 24 77 Nedanbäck 2065, Glimåkra

Välkommen till

Gräsljunga Gårdsbutik Öppet: fredagar 13-18, lördagar 10-13 www.grasljunga.se Gräsljunga 1405, Visseltofta 070-8330919 • 070-8890108

www.nedanback.se

Kaffestugan

i Broby Hembygdspark Njut av en god fika i trevlig miljö

ÖPPETTIDER

6 juni - 31 augusti Onsdag - Söndag 13-17

0730 54 52 47 www.facebook.com/ kaffestuganibrobyhembygdspark

Bäckaröds Gårdskonditori CAMPING & NÖJE

Bilcafé - tisdagar MCcafé - torsdagar

Dans

onsdagar & fredagar 044-40149 Tydingesjön 1278, Broby

11 juni - 27 juli

Textil vandring

Mona Hedin - textil konst

Spinn, spinn, spinn dotter min - en utställning om friargåvor och handaslöjd.

Sönd, onsd, torsd: 14:00-16:00 Tisd: 18:00-20:00

www.tydingesjon.com

Lantligt konditori i Rävninge

Naturhälsan } Skogskafé } • 21 Juni • 26 Juli

• 16 augusti  Förboka!

Hjärtligt Välkommen! Ann m. personal www.naturhalsan.se

Bäckaröd 2208, Hästveda Anne-Charlotte: 0761-387644

konditoribackarod@hotmail.com

• Bröllopstårtor • Tårtor • Bakelser • Bröd • Smörgåstårtor • Vetebröd • Landgångar • Kakor • Rawfood-bakverk Öppet Ons - fre: 8.30 - 13.30 14.30 - 17.00 8.00 - 13.00 Lör:

www.backarod.se

DRESSINCYKLING Ta med annonsen och få

15% rabatt

• 5-kamp • Kör offroad! Vågar du? • Kickoff, Svensexa, Möhippa • Hyr badtunna För mer info och bokning: www.offroadbanan.se www.facebook.com/offroadbanan.se

glimmingestation.se

BOKA IDAG! 044 - 440 48

Öppet alla dagar från 10.00 till 18.00. Safaritåget går varje timme under sommaren. Se avgångstider på hemsidan. Du kan också besöka parken med din egen bil. 0433 129 23 smalandet.se

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

21


PÅ GÅNG

Hälsningar från Guld-Fia F

elicia Hedin är en av alla ledare som ideellt lägger ner tid och energi på alla fantastiska barn i Hallen i Osby. På fredagar har hon varit superhjälten Guld-Fia och skickat uppdrag till barnen som de sedan har fått vara med och lösa om de har velat. – Barn i allmänhet borde lyftas fram mer, för hej och hå vilket härligt driv de har, och minsann är ingen för liten för att rädda liv, menar Felica. Tillsammans har vi lyckats samla in pengar till en ko, en get, en gris, tre kycklingfamiljer och tio myggnät som har delats ut i länder till dem som behöver det allra mest genom organisationen Skandinaviska Barnmissionen. Här kommer förresten en hälsning från Guld-Fia.

in pengar för att hjälpa andra människor som inte har det lika bra som vi.

Super-glittriga och mega-guldiga HEJ

Ge – så ska du få

Jag är nog den snabbaste, starkaste

och bästa super-hjälten i världen. Ja, eller iallafall om du frågar mig. Förresten så heter jag Super-Snabba Guld-Fia och jag har hängt med en massa trevliga och spralliga barn nu under vårterminen i Hallen. Jag har nämligen skickat superhjälte uppdrag till dem som jag har behövt en gnutta hjälp med.

För visste du att det dör en miljon

människor i Malaria varje år eller att mängder med barn och vuxna behöver gå till sängs med tomma magar varje kväll? Så kan vi ju inte ha det. Därför har vi tillsammans samlat

N Y C Y K E L T IL L M ID S O M M A R? Crescent N jor

d TB

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Det har varit helt frivilligt att lägga en slant eller två och efter varje avklarat uppdrag så har alla barn blivit belönade med antingen något gott eller roligt. För i Bibeln står det "Ge, så ska du få" och lite så är det ju med allt i livet, ger vi av vår tid eller energi till någon annan människa så får man ofta det tillbaka lite senare. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och även om man är ett barn så kan man rädda liv! Ha en riktigt trevlig sommar och vem vet, vi kanske ses någon annan gång igen. Glittriga hälsningar från Super-Snabba Guld-Fia"

De perfekta sommarpresenterna hittar du hos oss!

@snickaregardendesign

Semesterstängt v 29 & 30

Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 Öppet : Mån-Fre 8-17 Lördagsöppet (apr-jun): 8 -12

22

la in pengar till en ko, en gris, en get, tre kycklingfamiljer och tio stycken myggnät. Trots att jag är en super-hjälte så kan jag inte trolla fram djur för pengar, så istället har vi skänkt pengarna till PMU som ordnar fram djuren och sakerna på plats i de länder där det behövs som mest.

Massor att välja på!

M

Vi har cykel till den sportiga typen, men också till gubbe och tant.

Tro det eller ej, men vi har lyckats sam-

ÖPPET: mån. - fre. 9.00-12.00, 13.00-17.30 Tel: 044 - 42 425 • Fabriksgatan 15, Glimåkra • www.snickaregarden.se lör. 10.00-13.00

producerad av espresso reklam


ANNONS

SPONSRAT INNEHÅLL AV KAGANS BUSS

Vinresa till Mosel Nu har du möjlighet att följa med Kagans moderna bussar till Europas vackraste vindistrikt Mittelmosel vid Moseldalen. Ett fåtal platser finns kvar. Med på resan är Kaj Björk som lotsar oss genom området och alla fantastiska viner.

Måndag 4 september: Sverige - Bremen

Fredag 8 september: Bernkastel - Hamburg

Tisdag 5 september: Bremen - Bernkastel

Lördag 9 september: Hamburg - Sverige

Anslutning finns från Osby och hela vägen ner till Malmö. Via Rödby-Puttgarden når vi Bremen och Radisson Blu Hotel för middag och övernattning.

Vidare till Hann-Münden för ölprovning och lunch i Ratsbrauhaus. Därefter checkar vi in på Hotel Böttchers Gasthaus, söder om Hamburg för middag och övernatting.

Mot Bernkastel för tre fantastiska dagar på Hotel Römischer Kaiser. Första kvällen äter vi på Hotel Sur Post. Första vinprovning har vi på Pauly-Bergweiler.

Onsdag 6 september: Bernkastel

Avfärd till Moselland för att prova 8 underbara viner. Efter lunch åker vi till Erden och Vingården Albert Schwaab för vinprovning och grillning.

Torsdag 7 september: Bernkastel

I Piesport besöker vi Hoffmann-Simon för ännu en vinprovning. Vid lunch åker vi till Trier för egentid och lunch. Efter buss blir det båtresa på Mosel innan vi avslutar dagen på Ratskeller Resturant.

Från Hamburg till Priss i Burg för lite sista shopping, innan vi är tillbaka i Sverige igen.

Resa 4-9 sep 2017-06-13 Pris: 6895 kr För bokning och mer information: Kagans Buss Åbyvägen 269, 29195 Färlöv Telefon: 0709-209089, 044-10 00 85 info@kagansbuss.se För mer specificerade detaljer, och hela bussprogrammet: www.kagansbuss.se

Mot nya äventyr

med Kagans Buss!

Läs mer på www.kagansbuss.se

Tel: 0709-209089 info@kagansbuss.se

Prag m Berlin 6 dgr, 3 sep

Oscarsrevyn nu i Göteborg

Tomas Ledins krogshow 21-22 okt

4 övernattningar (del i dubbelrum) inklusive frukost och kvällsmat.

Bussresa i modernturistbuss, Biljett till Oscarsrevyn med bl.a. Robert Gustafsson, Del i dubbelrum på 4* Park Aveny Hotell ink frukostbuffe

2 övernattningar (del i dubbelrum) , 2 frukostar. Entré på D och E läktaren till Ledin på Cirkus.

Mamma Mia - The Party

Stralsund Weekend 22-24/9 & 20-22/10

Berlin 4dgr: 26-29 okt

Bussresa, boende del i dubbelrum Clarion Sign Hotel, entre och buffe på Tyrolen, Gröna Lund

Frukostbuffé lörd & sönd, 2-rätters eller buffé fred- & lördagskväll. Guidad tur på lördag i buss.

Pris fr: 5.995:-

Pris fr: 3.795:-

Pris fr: 2.145:-

Pris fr: 1.995:-

Pris fr: 3.295:-

Pris fr: 3.195:-

Bussresa, del i dubbelrum, en middag, guidad visning med svensktalande guide mm.

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

23


ANNONS

SPONSRAT INNEHÅLL AV ARONSSONS MÅLERI FAKTA Verkstad/besöksadress: S. Portgatan 27 Tillhandahåller Erbjuder Flügger färg. Leverans dagen efter beställning. Allt inom måleri ■ Interiör/exteriör professionell ytbehandling ■ Fasadmålning ■ Sprutmålning ■ Fönsterrenovering & glasning ■ Tapetsering ■ Våtrumsmålare

Dags för den

tredje generationen C

hristofer ”Poffe” Aronsson är uppfödd i en målarsläkt där både farfar och pappa vigt sitt yrkesliv till måleriet. Nu är det dags för honom själv att axla ansvaret som egen företagare. –Tyvärr fick butiken läggas ner som en följd av att min pappa blev sjuk och ville trappa ner. Men måleriet lever kvar och ska utvecklas, menar Poffe. Pappa Kenneth Aronsson har drivit måleri och butik i 45 år. Så jag har fått bästa tänkbara utbildning.

En nystart

Poffe som fyller 30 år i sommar, har redan en lång erfarenhet inom måleri. För fyra år sen mottog han gesällbrevet. Ett bevis på både arbetsskicklighet och erfarenhet. Då var Aronssons måleri inne i en expansiv fas med ett tiotal målare. –Nu kör vi en ”nystart”, förklarar Poffe. Flera har undrat om måleriet också skulle läggas ner,

men så är det alltså inte. Vi fortsätter och har mycket spännande på gång.

Fokus på fönster

Precis som övriga hantverk så har målaryrket utvecklats och erbjuder så mycket mer idag. –Ja utvecklingen har gjort att vi har ett bredare erbjudande idag. Vår investering i ny teknik är en av orsakerna till att vi klarar stora jobb som exempelvis vattentorn. Vi erbjuder dessutom ett komplett fönsterkoncept där vi både renoverar bågarna och byter glaset, förklarar Poffe. Det renoveras bågar för fullt över hela landet från år 1890 - 1930 som har ett fantastiskt virke även idag.

Ser bara framåt

och förväntas växa än mer. Bostadsbyggandet är viktigt för oss då det innebär långa perioder med inomhusmålning. Beroende på väder så kan vi vara utomhus fram till oktober, sen gäller det att vi bokat upp för vintern.

Målar torn

Ett större och omtalat jobb var målningen av Osbys vattentorn. Det blev en offentlig debatt angående bygglov och färgval. – För min del så gav det ju lite reklam. Ett led i detta innebär nu att vi även ska måla vattentornet i Knislinge. Ett kul och lite annorlunda jobb. Precis som i Osby så handlar det om underhåll mer än det visuella intrycket. Målaryrket är mer omväxlande än vad många tror, avslutar Poffe.

Det byggs och renoveras som aldrig förr. Det innebär att marknaden växer även för målare. –Ja ROT-jobbet är fortfarande en stor del av verksamheten, menar Poffe. Även om det inte är lika förmånligt idag så har inte intresset minskat så mycket för min del. Plus då att byggnationen växer

Denna text är ett sponsrat innehåll. Text och bild: johnny@alltomosby.se

ANNONS

Poffe och hans pappa, Kenneth Aronsson, utanför "verkstan".

–Nu kör vi en ”nystart”, förklarar Poffe. Flera har undrat om måleriet också skulle läggas ner, men så är det alltså inte. Vi fortsätter och har mycket spännande på gång.

Vi målar vidare...

Hör av dig när du behöver sätta färg på tillvaron! Poffe: 070-823 45 14 aronssons.maleri@hotmail.com

24

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

producerad av espresso reklam


TOTAL UTFÖRSÄLJNING!

50%

RABATT på allt i affären

RABATTERNA DRAS FRÅN ORDINARIE PRIS. HÄMTPRIS GÄLLER. VID HEMLEVERANS OCH MONTERING TILLKOMMER EXTRA AVGIFT

50% RABATT på alla textilier, överkast, kuddar 50% RABATT på mattor, lampor och belysning 50% RABATT på alla tavlor och presentartiklar 50% RABATT på alla gardinbeslag och stänger 50% RABATT på alla utemöbler och möbler

ALLT SKALL BORT!! Passa på att göra ditt livs bästa möbelfynd! Vi säljer ut allt i butiken och på lagret. Till midsommar kommer butiken att upphöra och nu avslutar vi vår utförsäljning med ännu vassare erbjudanden. Först till kvarn gäller!

• Tisdag 20 juni kl 10-18 • Onsdag 21 juni kl 10-18 • Torsdag 22 juni kl 10-18 • Midsommarafton stängt

Månd-Fred 10-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmansmobler.com

• Outlet på www.bergmansmobler.com

Sommaröppet 3 juli - 11 augusti Mån-fre 10.00-15.00

! r a m

m o s lig

v e r T sparbankengöinge.se

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

25


TANKAR OM LIVET

Den blomstertid nu kommer… Berit Wickenberg Broby

I

själva verket har den redan kommit när den här tidningen trycks.

När jag sitter och skriver är det början av juni, alldeles innan skolorna

slutar och det är som allra vackrast. Visserligen mycket torrt men än så länge klarar naturen påfrestningarna och vi kan fortfarande hoppas på och be om regn. När du läser har du facit i handen. Jag hoppas att regnet kommit till dess, det är så viktigt med vatten för hela Guds skapelse. Allt levande är beroende av vatten. Rent vatten.

Ibland blir jag beklämd när jag ser hur många slösar med vårt dyr-

bara, fina dricksvatten. Kanske inte så dyrbart om jag tänker på den egna plånboken. Men se ut över världen. På hur många platser på jorden kan man kosta på sig att tömma ut det bästa vattnet över gräsmattor som inte används till annat än att gå på (i bästa fall), annars bara för att titta på? Var rädda om vattnet! Och be för en ”lagom regnrik” och vacker sommar. Berit Wickenberg

Detta händer i pastoratet Onsdag 21 juni 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. Torsdag 22 juni 11.00 Lunchkonsert i Glimåkra k:a med deltagare från Stråkforums sommarläger på folkhögskolan. Fri entré.   Lördag 24 juni, Midsommardagen 10.00 Friluftsgudstjänst vid Glimåkra k:a, Bengt Svensson   Söndag 25 juni, Johannes Döparens dag 14.00 Friluftsgudstjänst vid Hembygdsgården i Hjärsås, Lena Hervén. Servering. 14.00 Friluftsgudstjänst vid Kräbbleboda kapell, Göran Hervén. Sång av Kräbblebodakören. Medtag kaffekorg och stol.   Tisdag 27 juni 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Terminsavslutning.   Söndag 2 juli, 3 e. tref. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, Anders Thorsén. Kyrkkaffe. 14.00 Friluftsgudstjänst vid Hembygdsgården i Drakaberga, Christer Frostensson. Servering.

26

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Musik i Solnedgången F

ör snart 25 år sedan bildades vokalgruppen ”Just for fun” av några medlemmar i Osby Kyrkokör, under initiativ av Karl-Gunnar Ankarloo. Han skrev de flesta arrangemangen till gruppens sånger - såväl profana som sakrala - företrädesvis inom jazz, folkvisa och koral. Nu är det flera år sedan Karl-Gunnar gick bort, men minnet lever starkt kvar och det är med förkärlek gruppen fortfarande sjunger Karl-Gunnars arrangemang.

Stämningsfullt i Osby kyrka

I början av 2000-talet anordnades under flera år en konsert i Osby Kyrka i solnedgången kring midsommartid och nu är det dags att ännu en gång väcka liv i denna tradition. Fredagen 30 juni klockan 22 kan man i Osby Kyrka få njuta av stämningsfylld och god musik; kammarjazz, negro sprituals och folkviseton. Just for fun, som idag består av Iréne Jönsson, Ylva Palmgren, Ulf Gabrielsson samt Yngve Lörup, framför då sånger som blivit favoriter under dessa 25 år. Gruppen sjunger gärna a capella, men denna kväll har de med sig ett gäng härliga musiker – Natale Bellan, vibrafon, Bernt-Ove Kroon, piano/orgel, Mats Lindskog, bas samt Glenn Svensson, gitarr. Det är ingen entré, men det finns möjlighet att lämna en frivillig avgift vid utgången.

Glimåkra

Hjärsås

Sibbhult

Tisdag 4 juli 14.30 Andakt på Solglimman

Friluft sgudstjänster vid Glimåkra kyrka Midsommardagen kl 10.00 Bengt Svensson

Lunchkonsert i Glimåkra kyrka torsdag 22 juni kl 11

med deltagare från Stråkforums sommarläger på Glimåkra folkhögskola. Fri entré. Telefon exp: 044-34 60 00 glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

vid Hembygdsgården i Hjärsås Söndag 25 juni kl 14.00 Lena Hervén Servering

Tr

Måndag

vid Kräbbleboda kapell Söndag 25 juni kl 14.00 Göran Hervén Sång av Kräbblebodakören Medtag kaffekorg och stol vid Hembygdsgården i Drakaberga Söndag 2 juli kl 14.00 Christer Frostensson Servering

producerad av espresso reklam

Anmälan Annelen


Detta händer i våra församlingar

Knislinge

Kviinge

TRÄFFPUNKTEN PÅ VÄSTANVID

BESÖK GÄRNA VÅR NYA HEMSIDA

KNISLINGE Lörd 24 juni – Midsommardagen 14.00 – se Kviinge: Friluftsgudstjänst Ballingstorp.

Gryt

Torsdagarna 22 och 29 juni kl 13.30-15.00. Sen blir det sommaruppehåll.

Sönd 25 juni – d h Johannes Döparens dag 09.30 Högmässa. Fredrik Carlsson. Sönd 2 juli – 3 sönd e trefaldighet 09.30 Högmässa. Peter Kogler.

SOMMARCAFÉ VID COOP I KNISLINGE

Sönd 9 juli – 4 sönd e trefaldighet 09.30 Högmässa. Fredrik Carlsson.

Under veckorna 26-30 (27 juni – 27 juli) kommer Svenska kyrkan i Knislinge (m fl) att finnas vid COOP och bjuda på fika och en stunds gemenskap varje tisdag, onsdag och torsdag kl 13.30-16.00.

KVIINGE Lörd 24 juni – Midsommardagen 14.00 Friluftsgudstjänst i Ballingstorp. Fredrik Carlsson. Sång av Ebba Fredriksson. Ta gärna med er fika och något att sitta på.

Se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge Information om vad som händer i våra församlingar hittar ni på hemsidan och här i Allt om Göinge. Kyrkobladet ges inte ut längre och annonsering i Lokaltidningen Kristianstad har upphört.

Sönd 25 juni – d h Johannes Döparens dag 09.30 – se Knislinge

NYHET

Sönd 2 juli – 3 sönd e trefaldighet 11.00 Mässa. Peter Kogler. Barnsamlingar. Kyrkfika. Sönd 9 juli – 4 sönd e trefaldighet 11.00 Mässa. Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

Kyrkan bygger och startar NY FÖRSKOLA i Hanaskog! Barn tas emot från 14/8. Se information och anmäl era barn på kommunens hemsida www.ostragoinge.se

Välkomna till Det Goda Fiket!

Telefon exp: 044-67890 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge Visseltofta Loshult

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Visseltofta

Osby Ons. 21/6 14.00 Sommarcafé, f.h. Kakbuffé Sara Ahlrot-Svensson & Birgit Berg sjunger & spelar. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Sön. 25/6 Johannes Döparens dag 10.00 Högmässa, Eriksson.

Sön. 2/7 3 e. tref. 14.00 Friluftsgudstjänst på Scoutgården, Månsson.

Ons. 5/7 14.00 Sommarcafé, f.h. Våfflor Skivor till kaffet

Ons. 28/6 14.00 Sommarcafé, f.h. Våfflor Knut & John från Österlen underhåller med sång & musik. Tor. 29/6 10.30 Mässa på Ekebo. 14.00 Gudstjänst på Rönnebacken, därefter Lindhem. Fre. 30/6 22.00 Musik i Solnedgång. Se ruta

Musik i solnedgång Fredag 30 juni kl. 22.00 i Osby Kyrka Stämningsfull musik med Just for fun, denna kväll tillsammans med ett gäng härliga musiker.

Midsommarfirande

Sön. 24/6 Midsommardagen 18.00 Gudstjänst, Eriksson.

på Prästängen i Osby Midsommarafton 14.00 Dans kring midsommarstången Kyrkoherdens tipsrunda, ta med egen fikakorg. Musiker: Sofia Eriksson, Glenn Svensson, Bernt-Ove Kroon m.fl.

Vägkyrka i Visseltofta kyrka Kaffe, samtal och andakt Öppet 13-16 tisdag-torsdag vecka 27-29

Loshult Sön. 25/6 Johannes Döparens dag 14.00 Friluftsgudstjänst vid hembygdsmuseet, Eriksson. Bernt-Ove Kroon – dragspel. Kaffeservering. Kyrkskjuts: Åke, 0703–925571 Ons. 28/6 19.00 Musik i sommarkväll. Se ruta Kyrkskjuts: Hans -Bertil, 0479–30139

Glad Midsommar! g

Musik i sommarkväll

Sön. 2/7 3 e. tref. 10.00 Högmässa, Månsson. Kyrkokören & Må Bra-kören medverkar. Avtackning av Tobias Månsson. Kyrkbackskaffe. Kyrkskjuts: Erik tel. 070-648 14 51

Loshults kyrka onsdag 28 juni kl 19.00 Sven Jeppsson, Mari Gustavsson, Matilda Karlsson, Lars Lundbäck Kollekt till församlingens musikverksamhet.

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

27


NOTERAT

Blues på

Vingården J

an Gerfast är på turné och gör ett nedslag i Osby den 1 juli för alla bluesälskare. Jan är uppvuxen i Osby men har vigt sitt liv åt musiken som tagit honom åtskilliga varv runt om i Europa. Han har turnerat med flera internationella

artister och gett ut nio skivor. Nummer 10 är på väg och lanseras under sommaren.

Nu har ni chansen att se och lyssna på honom

och hans band när de kommer till Vingården i Osby. Anders Walthersson (till höger) fäster presidentnålen på nye presidenten Jörgen Johansson.

Lions nya president i Osby L

ions Club Osby har nu haft sitt sista möte för verksamhetsåret där Jörgen Johansson valdes till ny president. Det Jörgen närmast skall börja jobba med är att förbereda höstfesten med loppmarknad som i år kommer att bli den 2 september. Lions har redan nu börjat lite smått med att samla in prylar och har öppet på Godsvägen på måndagar mellan kl 18-19. Finns även möjlighet vid funderingar att ringa 072-74 75 600. Utöver höstfesten kommer det att jobbas med Panta Mera, husvagnsförvaring, julgransinsamling mm. Merparten av pengarna skänks för lokala ändamål, men det skänks även nationellt och internationellt.

Funderar Funderar du på att du på att säljaeller din villa eller sälja din villa du på att Funderar du på att ditt fritidshus? ditt fritidshus? Funderar du på attFunderar

Dags för Öknamnsdag i Lönsboda

Ö

knamnsgruppen ställer sina databaser

med öknamn, kyrkoböcker, kyrkogård och annat material till förfogande den 2 juli 13-16 i Bygdegården, Lönsboda. Arrangörer är Öknamnsgruppen och Örkeneds Hembygdsförening.

SecondHand villaAlltMöjligt eller Funderar du på att nderar du på att sälja dinsälja villa eller Vivilla har lång erfarenhet inomdin Vi har lång erfarenhet inom sälja din eller i Broby du på att branschen och storFunderar efterfrågan branschen och stor efterfrågan ditt fritidshus? sälja din villa eller lja din villa eller ditt fritidshus? ditt fritidshus? från våralokalt kunder, sälja både lokalt din villa eller från våra kunder, både Välkomna till vår ditt fritidshus? tt fritidshus? ochoch från Danmark och Tyskland. Vi har långinom erfarenhet inom och från Danmark ViTyskland. har lång erfarenhet ditt fritidshus?

butik och fynda! Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan branschen och stor efterfrågan Vi har lång erfarenhet inom har lång och erfarenhet inom ar lång Vi erfarenhet inom branschen stor efterfrågan Vi tar lokalt tacksamt emot möbler och från våra både branschen ochkunder, stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt branschen och stor efterfrågan nschen och stor efterfrågan prylar. Servering av kaffe mm. från våra kunder, både lokaltfrån kunder, både lokalt ochvåra från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. från våra kunder, både lokalt n våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. Varmt välkomna! och från Danmark och Tyskland. från Danmark och Tyskland. Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00 Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Norra Esplanaden Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se www.sfbab.se

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Norra EsplanadenNorra 10, S-343 30 Älmhult (0)476-12000. www.sfbab.se - V I U T F Ö R K O M P L E T TA Norra Esplanaden 10, S-343 30 ÄlmhultTel+46 Tel+46 www.sfbab.se Norra 10, S-343 30 (0)476-12000. Älmhult a Esplanaden 10,Esplanaden S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se Tel+46 www.sfbab.se (0)476-12000. www.sfbab.se 46 (0)476-12000. L E V E R A N S E R AV

VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 28

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


thermia.se/inverter

Du vet väl att du fortfarande får

thermia.se/inverter

G

A R D V ROTA

thermia.se/inverter

Måleri Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att Tapetsering installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att Golvbeläggningar göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt Plattsättning Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Golvslipning Thermia Diplomat oss Inverter kommervitillgodose dina behov. Kontakta så berättar allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. Sprutlackering om framtidens energisystem. Mureri Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt Ring för offert märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya ellerDiplomat maila till:Inverter kommer tillgodose dina Thermia info@elmegolvomaleri.com behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

Borggatan 6, Älmhult Bosse 070-557 01 24

A+++

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

29


Cajsa

AKTUELLT

Ebba

Johan

Unga positiva talanger F

ritidsgården Pulsen i samarbete med Osby kultur genomför varje år på sportlovet en lokal UKMfestival (Ung Kultur Möts) på Pulsen i Osby. Där får ungdomar mellan 13 - 20 år chans att visa sin konst, teckningar, framföra musik och sjunga på scenen. I år var det ett tiotal ungdomar som tog chansen. Det finns oerhört mycket talang i Osby kommun.

s Magnu

En jury väljer sen vilka man vill skicka vi-

dare till UKM regionalt i Skåne. Kriterierna är framförande, skicklighet men lika mycket att man vill utvecklas och är bra i umgänget med andra ungdomar. –Osby skickade sex ungdomar till regionala UKM i Höör. Och nu har vi fått ett positivt besked om vilka från Skåne som gått vidare till Riks UKM i Västerås, berättar Staffan Karlsson Fritidsgårdschef. Det blir fyra ungdomar från Osby och fritidsgården Pulsen som gått vidare.

Vi gratulerar nu Cajsa Eklund-sång, Johan

Jönsson Nordqvist-konst , Ebba Allhorn-sång och Magnus Bjerg Sturm-sång för uttagningen och önskar er alla lycka till. –De har fått mycket bra omdömen och är fantastiska ambassadörer för Osby kommun. De kommer nu i Västerås att träffa ett 60-tal ungdomar från övriga Sverige, förklarar Staffan. Vi hoppas detta kan inspirera andra ungdomar att våga visa sin talang och prova nya utmaningar. Varför inte börja med nästa lokala UKM som genomförs sportlovet 2018.

Claes fick pris av Kajsa

C

laes Dahlquist Osby IK, erhöll idrottsledarstipen-

dium av Skåneidrotten och Sparbanksstiftelsen i Lund. Han erhöll stipendiet för sina insatser i Osby Ishockeyklubb som ungdomsledare för vårt U-9 lag. Samtidigt erhöll Osby IK uppskattning från Skåneidrotten. Förutom äran att få stipendiet som var en pengasumma så var det en tillställning med Kajsa Bergkvist som konferencier, god mat och underhållning, precis som en riktig bankett ska vara.

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab

Transportakuten

www.otmab.se • 0479-121

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se

Kaffe & Fikabröd

VI BYGGER OM,

men välkommen som vanligt under tiden!

15 :-

Tack för att du tankar hos oss på Shell/7-Eleven, Osby, Såggatan 2. I början av juni kommer vi att byta rör under stationsplanen för att öka kapaciteten. Arbetet beräknas pågå fram till slutet av augusti. Under ombyggnationen har vi öppet precis som vanligt. Det kan dock vara lite trängre på stationen vid vissa tillfällen.

Erbjudandet gäller på Shell i Osby, för liten kaffe med bulle ord.pris 25 kr vid ett tillfälle t.o.m. 31/8. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

50% på XL-tvätt Erbjudandet gäller på Shell i Osby, för en XL-tvätt ord. pris 295 kr, vid ett tillfälle t.o.m. 31/8. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

30

50%

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Vi vill passa på att ge dig några extra fina erbjudande som du kan nyttja under tiden vi bygger om. Klipp ut och ta med kupongerna. Kupongerna gäller på Shell/7-Eleven, Osby, Såggatan 2, vid ett tillfälle t.o.m. 31/8 2017. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Tack för ditt tålamod och varmt välkomna önskar Faruk med personal. producerad av espresso reklam


VVS-fšretag

WWW.SAVVS.SE

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

anders@savvs.se

ATV & tillbehör VVS-fšretag

NYHET!

WWW.SAVVS.SE Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någonsin

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd för nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för Hurklimat mycket kan du spara? nordiskt och med den senaste invertertekniken. nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta direkt, gör vi en Kontakta oss oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

kalkyl!

Med styrning:

A+++

Med styrning:Utan styrning:

A+++

Att välja maskin efter behov är väldigt viktigt. Välkomna till Nyvab och provkör Yamaha`s ATV under verkliga förhållanden på vår terrängbana. Samt få tips från vår efarna personal. www.nyvab.se

A++

Utan styrning:

A++

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

SeniorAkademin - för nyfikna och andra vetgiriga. Måndag, tisdag 09.00-12.00. Onsdag 09.00-14.00

Kursen vänder sig till dig som är pensionär eller dagledig av andra orsaker. Är du vetgirig och nyfiken och vill ta plats i skolbänken igen (fast på ett helt nytt sätt)? Då är det här rätt plats för dig. Vi kommer att beröra ämnen som Lev livet friskare, Data och foto, Mitt 1900-tal, Handens kunskap. Under terminen får vi besök av spännande gästföreläsare.

Tel: 0476-52135 Delaryvägen 5

, 0735-188 188

K O N F E R E N S

E-post: info@nyvab.se 343 35 Älmhult

Fi i W

Klassrummet är inte den enda platsen för lärdomar! Vi kommer att besöka flera spännande och intressanta platser och sammanhang. Eventuellt gör vi en frivillig resa mot slutet av kursen. Kursen är avgiftsfri, men material och studiebesök bekostas av deltagarna. Kurstid 21/8 2017-8/6 2018 (Du kan också välja att gå en av terminerna) Har du frågor; kontakta stefan.johansson@glimnet.se 0734408448

För mer info och anmälan www.glimnet.se 044-44800

Boka Er nästa konferens på E & E Stora Hotellet i Osby, heldag fr. 260,-/pp www.storahotelletosby.com

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

31


MAT & DRYCK

Bromansill Den här sillen komponerade Sten Broman inför Gastronomiska Akademins 25-årsjubileum i början av 1980-talet. Tyvärr gick Sten ur tiden strax före jubileet, så rätten blev aldrig serverad under festligheterna.

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Du behöver: 600 g färsk sillfilé 50 g löjrom eller annan rom Kalles Kaviar 1 knippe hackad dill 1 dl mjölk Grovt rågmjöl Salt Gör så här:

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

Lägg en sträng löjrom mitt på halva antalet filéer. Spritsa en sträng kaviar på ömse sidor om löjrommen. Strö över hackad dill. Lägg de övriga filéerna ovanpå och vänd flundrorna i mjölk och därefter lätt saltat rågmjöl. Stek flundrorna i smör. Servera med luftigt potatismos, kryddat med en aning muskotnöt.

Att skåla i:

Någon form av okryddad snaps. (Ett av Sten Bromans många drastiska uttalanden är ”Fy fan för parfymerat brännvin!”, därav rekommendationen om okryddad snaps).

Folkmedicin och brännvin

Här nedan följer några exempel på hur man förr i tiden använde brännvin inom folkmedicinen. Ja, fram till mitten av 1800-talet rekommenderades många av drogerna av legitimerade läkare. Enbärsbrännvinet ansågs effektivt mot högt blodtryck och allmänt

magstärkande. Kokt färskt enris i brännvinet botade förkylningar. Några svartpepparkorn i brännvinet ansågs bota kolik. Vid svår armsvett skulle huden tvättas i brännvin, som sedan skulle torka in. Därefter pudrades med talk och zinkoxid. Häggblom i brännvin ansågs som en utmärkt sanningsdrog. I Finland ansågs häggbärs och blåbärsbrännvin vara utmärkt mot hjärt- och magsjukdomar. Persiljebrännvin hade rykte om sig att vara allmänt stärkande. Efter nedkomsten, men absolut inte före, gavs brännvin till kvinnor, som allmänt stärkande medel. Ofta sötade man brännvinet med honung eller sirap. Seden är känd i hela Norden. Man gav geten, kon och hustrun en rejäl sup efter killingen, kalven och barnet kommit till världen, heter det i ”Brännvinsgrisen 1947”. ”Blekfisbrännvin” kallades blandningar av rödbetssaft eller lingonsaft i brännvin som användes att bota blekhet. Ville man ha en klar sångröst , var gökbrännvinet en annorlunda metod. Det gällde att först hitta en en gökfjäder som brändes till aska. Askan lades därefter i okryddat brännvin. Den som hade tillgång till en myrstack kunde gräva ned tre kvartsbuteljer av önskad brännvinssort i stacken, vid midnatt när vårdagjämningen inföll. Flaskorna skulle ligga kvar tills det varit frost tre nätter i följd på hösten. Då ansågs brännvinet ha mognat. Tre rönnbär, tre enbär och en halv lök lades i varje flaska och därmed var brännvinet färdigt att användas i förebyggande syfte mot förkylning eller som allmänt stärkande medel. Myrbrännvinet användes också som ett slags salva.

32

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Glasmästaresill Du behöver: 1 burk inläggningssill 1-2 rödlökar 1 liten morot 1 bit färsk pepparrot 2 tsk kryddpepparkorn 1 tsk vitpeppar korn 2 tsk senapsfrön 3 lagerblad Lag: 1 ½ dl vatten 1 dl ättiksprit 12 % 1 ½ dl socker Gör så här:

1. Blanda vatten, ättiksprit och socker, koka upp lagen och låt den kallna. 2. Skölj sillen och låten den rinna av. Skär den 2-3 cm breda bitar. Skala och ansa rotsakerna. Skär lök och morot i tunna skivor och pepparroten i små tärningar.

3. Varva sill, lök, morot, pepparrot och kryddor i en glasburk. Häll över den kalla lagen och täck glasburken.

4. Låt sillen stå svalt 1-2 dygn. Att skåla i: Skåne eller vodka.

OSBY SOMMARMÖBLER ! EGEN IMPOriRs!T sta p

Kvalitet till bä

INTERNET N Ä E R A IG L BIL Dynor från egen

www.bastadsommarmobler.se

tillverkning

30% PÅ VECKANS LOUNGESET Öppettider: Lördag och Söndag 10-15 Extra öppet Torsdag 22/6 13-18 Midsommarafton 9-13 • 0705-80 38 68 • Västra Storgatan 2 Tillfart väg 23 från Älmhult, norra rondellen in mot Osby, 2:a rondellen tag till vänster. Tillfart väg 23 fr Hässleholm /Kristianstad: 1:a rondellen in mot Osby, därefter följ skyltar. Från Markaryd höger i första rondellen. Genom byn över trafikljusen.

producerad av espresso reklam


AKTUELLT Syftet är att främja kvalitet och skapa positiv uppmärksamhet. - Det är en viktig skrift som på många sätt tjänstgör för både det som har varit men också som en bild av sin samtid, säger Sven Jensén ordförande i Göinge Hembygdsförening.

Mycket bra samarbete

Hembygdsbok nominerad till Årets Hembygdsbok 2016 i Sverige

Å

rsboken för 2016 från Göinge och Knislinge Hembygdsföreningar är utsedd till årets skånska hembygdsbok och därmed nominerad till tävlingen Årets Hembygdsbok 2016 i Sverige. - Vi har samarbetat mycket bra i över 30 år, de här två hembygdsföreningarna, säger Sven Jensén, ordförande i Göinge Hembygdsförening.

Hembygdsrörelsen ger ut ett stort antal skrifter varje år. För att

lyfta statusen på den här typen av litteratur har Sveriges Hembygdsförbund instiftat ett pris för hembygdsböcker. Varje år ges priset Årets hembygdsbok till en bok, utgiven under det senaste året, och som på ett föredömligt sätt levandegör det lokala kulturarvet.

Från Göinge Hembygdsförening är det också Gun Larsson och Leif-Åke Lannetoft som tillsammans med Therese Oleskog varit med och sammanställt materialet för 2016 års bok. - Vi har samarbetat bra om boken i över trettio år, det är kanske till och med över 35 i de här två hembygdsföreningarna, ingen av oss håller på ”sitt”, säger Sven Jensén som en framgångsfaktor för det läsvärda materialet. Och det är alltså årsboken för 2016, den 95:e årgången, som är nominerad av Skånes Hembygdsförbund till priset men Årsboken 2017 är redan utkommen, där Eva Mårtensson från Knislinge kommit med i arbetet, och planeringen för nästa bok är redan lite smått igång. - Vi har ju material som inte fick plats, behövde en extra gångs omskrivning från författaren och som passar bättre nu, konstaterar Gun Larsson.

Väcker lust besöka Göinge

”Variationen av teman i boken är stor och väcker lust att besöka Göinge” är en del av den A4-långa motiveringen. Att det är två föreningar som når 1242 medlemmar är en annan faktor som också ger ett stort mervärde.

Nästa år 2018 fyller Göinge

Hembygdsförening 100 år och det ska så klart uppmärksammas. Hur är inte riktigt klart ännu. - Det är viktigt för oss att vi är en del av vår tid. Vi ska värna det som varit men det är en med verkligheten illa överensstämmande bild att vi bara bevarar skäkteträn, hyvlar och ostformar. Vi är en del av samhället, en del av utvecklingen och en del av framtiden, konstaterar Sven Jensén.

Pristagaren, alltså Årets Hem-

bygdsbok, utses av en jury och boken presenteras i september på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Priset består av ett diplom och 10 000 kr. Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

Begagnatkampanj på Göinge Bil! Med 1 års fri f örsäkring och 1,95% ränta*

-14 Volvo V40 CC D4

-15 Volvo V60 D4 Aut

-14 Volvo V70 II D4 Aut

Summum BE, 9600mil

Momentum BE Aut., 4900mil

Momentum BE, 13600mil

Pris: 209.900:-

Pris: 256.900:-

BEG. BILAR I OSBY (fler på hemsidan) -14 Volvo S60 T3 Momentum, 7500mil -16 Volvo XC60 D3 Mom. BE, 7000mil -16 VO XC90 T8 Awd Inscr. Aut., 2600mil -12 RN Clio TCe 100 Except. 5-d, 2500mil -15 BMW 318d 5-d kombi Sportline, 3100mil -13 Chevrolet Trax 1,4 Awd 5-d, 4300mil -10 Mazda 3 1,6D 5-dörrar, 13200mil -12 Mazda CX-5 2,2 DE Awd Aut., 5600mil

Nettopris 179.900:316.900:795.000:79.900:254.500:127.000:79.000:229.000:-

*1 års fri försäkring och 1,95% rörlig billånsränta gäller vid köp av begagnad bil t.o.m. 30/6-17. Eventuellt köper vi din bil. Extra Garanti 2 år (max 2000 mil) gäller personbil som är under 5 år (från 1:a reg. datum) och rullat max 10000 mil vid köptillfälle. Kan ej kombineras med avtal/rabatt. Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

Pris: 209.500:-

-14 BMW X3 2,0D Aut SUV xDrive, 8100mil

Pris: 279.000:-

-14 Skoda Octavia 2,0 TDI Automat, RS kombi, 2300mil

Pris: 234.900:-

OSBY Kim Carlsson 010-1670833

Vi vill ge våra kunder ett enkelt, tryggt och bekvämt bilköp. Därför erbjuder vi en extra bra begagnatgaranti (EG), som gäller i upp till 2 år och är en av marknadens mest generösa*.

OSBY Bilförsälj. Verkstad

Telefon 010-1670833 010-1670884

Öppettider* Vard. 9-18, Lör. 10-14 Vardagar 7:00-17:00

*Stängt 23-24/6. Se sommartider v26-32 på vår hemsida.

0451 - 436 00 I goingebil.se NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

33


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Osby Kommun bibliotek

Sommartider

på våra bibliotek Osby

Lördagsstängt maj tom september Stänger kl 17 på måndagar och kl 15 på fredagar v 26 - 32

Lönsboda:

Bo Isberg

Öppet tisdagar v 26-32

- Landskapsbilder

Killeberg Stängt v 28-32

De senaste tre åren har Osby Konsthall under sommarmånaderna visat konstnärer och konsthantverkare från Osby trakten. I årets sommarutställning lyfter vi fram Osby Konstnären Bo Isberg (1950-2016). Bo hämtade mycket av sin inspiration från naturen kring sin bostad i Mashult och målade främst naturmotiv som han förstärkte med utvalda detaljer som t.ex en björk i höstfärger.

Utställningen hänger från den 16 juni fram till den 25 augusti. Arr: Osby Kultur

o

o

a

l u l k u k

a

IBK Osbys Sommarkulaktiviteter Passa på och testa att spela innebandy och andra roliga aktiviteter! Tre olika grupper att välja mellan Tjejer 2007-10: 26/6 kl 15-16 Killar 2007-09: 27/6 kl 15-16 Killar & tjejer 2003-06: 27/6 kl 17-18

Barnyoga

Varje tisdag v. 25-32 Lönsboda medborgarhus, aulan kl 9-10 Osby Bibliotek kl 11-12 Gratis att delta. Välkomna! http://happyyogi.nu/

www.laget.se/ibkosby Medverkan är gratis.

På gång just nu! Här är ett urval av aktiviteter och framträdanden som sker inom ramen för Sommarkul de närmaste veckorna. Det fullständiga programmet hittar du på www.osby.se. Kultur & fritid och Bibliotek, Osby kommun Kulturfritidiosby

26/6 Skrivarkurs med författaren Malin Stehn. Biblioteket Osby kl 13-15.

27/6

Aktiv sommar med IFK Osby När: Vardagar under vecka 25 & 26, kl 10-14 Var: Fotbollsplatsen i Osby Vem: Barn i grundskoleålder

Testa Agility

Ta med hunden till Brukshundsklubben och prova på Agility. 21/6 kl 18-20

Gratis! Vid behov av utrustning fixar vi detta!

Instruktörer kommer finnas på plats så man kan ställa alla möjliga frågor. Alla är välkomna! www.osby-brukshundklubb.se i samarbete med Studiefrämjandet.

Anmälan på plats. Kontakta Johanna Bergman via johanna.bergman84@gmail.com eller ring 0760 207 757 För mer info: www.laget.se/ifkosby

Aktiviteter med ungdomsbrandkåren. Ekbackeskolan, Osby kl 14-16. Rekommenderad ålder 6-16 år.

29/6

30/6

Skrot.. Konsert och workshop, kl 13. Låg- och mellanstadiet. Ollonskogen, Lönsboda 29/6. Osby centralpark 30/6.

3/7 Legofilm med Jim Nilsson. Biblioteket Lönsboda kl 10-12. Biblioteket Osby kl 13-15 (Ta gärna med eget lego).

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Välkomna till midsommarfirande i Osby kommun 2017 OSBY

Prästängen 14:00-16:00 Vi klär och reser midsommarstången. Dans kring midsommarstången till levande musik och sång med Sofia Eriksson och Glenn Svensson, Bernt-Ove Kroon. Tipspromenad. m.m. Medtag gärna picknickkorg och något att sitta på. Arr: Osby Visseltofta församling 0479-52 45 00, www.svenskakyrkan.se/osby

VISSELTOFTA

Hembygdsgården 14:00 Vi klär och reser midsommarstång, dans kring stången. Musik av Magnus och Sofie Ehlde Chokladhjul, lotterier, fiskdamm, luftgevärskytte, bollkastning, pilkastning, blåsrör kaffeservering, dricka, kaka, korv och bröd. Arr: Visseltofta Hembygdsförening Kontaktperson är Agnhild G Elversson 0479-40149 mobil 0732-770351

LÖNSBODA

Hembygdsgården Ö. Flyboda Kl 13:00-16:00 Traditionsenligt firande i bygdegården 13:30 Midsommarstången reses 14:00 Dans och lekar kring stången med Elinor & Jan. 15:00 Folkdansuppvisning Vinslöv Folkdanslag Fiskdamm, boll- & pilkastning, överraskning för de mindre Kaffeservering. Entré 30 kr, barn under 12 år gratis. Arr: Örkeneds Hembygdsförening 0479-51076, Sparbanken Skåne

LOSHULT

Skyttepaviljongen, Kongstorpsv. 24 07.30 Vi hämtar björkris till stången 08.30 Vi plockar blommor och björk och klär midsommarstången samt möblerar. 14:00 Festligheterna börjar: allsång, dans runt midsommarstången, Folkdansuppvisning Virestad Folkdanslag. Tag med egen fikakorg och mycket spring i benen till dansen kring stången. Arr: Lohultbygdens Utveckling

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -528 000 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se

vist dling k n ö r G Bäro

E & E STORA HOTELLET

Immeln Gårdsförsäljning & Självplockning Öppet 9.00-18.00 Alla dagar

Jordgubbar Blåbär Hallon Allt efter säsong www.grönkvistbärodling.se

Våra bär finns att köpa inne i de flesta av Göinges COOP Konsums och ICAs butiker.

W W W .S TO RA HO TE LL ET OS BY .C

Grönkvist Bärodling

OM

Kom och njut av hotellets nya sommarmeny & vår innergård med kvällssol. Boka bord på 0479-162 22

Nisse Grönkvist• Tel: 0708 - 98 53 79 •Mail: nissegron@live.se

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

35


Skånes gröna hjärta är på väg! I sommar är turistbyrån på fyra hjul och den 19 juni börjar turistbyrån att rulla i Östra Göinge och i grannkommunerna. Med tre duktiga turistvärdar kommer Östra Göinges turistbyrå finnas på plats där besökarna befinner sig, redo att ge tips, vägvisningar och inspiration. Förra året testade kommunen en rullande turistbyrå och det mottogs

mycket bra av de som besökte den. Därför kör vi på samma koncept i år. Turistbyrån är också tillgänglig på Facebook Turistbyrån Östra Göinge och Instagram @skanesgronahjarta. Ett preliminärt schema hittar du också på kommunens hemsida.

Ökad biologisk mångfald I år slutar kommunen att klippa några av gräsmattorna i Sibbhult, Knislinge och Hanaskog. Anledningen är att vi vill få mer blommor i undervegetationen under våra träd och därmed öka den biologiska mångfalden och en naturlig föryngring.

Luftgevärsskytte  Under fyra tillfällen i juli har ungdomar 8-18 år möjlighet att testa luftgevärsskytte hos Knislinge Skytteförening. Deltagandet är kostnadsfritt för barn och ungdomar. Föräldrar är välkomna att deltaga till en kostnad av 10 kr/person och kan tävla mot sina ungdomar.    Tid och datum: 5/7, 12/7, 19/7, 26/7 kl. 18-20

Platsen är luftgevärshallen i Knislinge, Rosenstigen 2 (gamla brandstationen), ingång på baksidan.    För mer information: Anders, Knislinge Skytteförening 0709-776343

Kreativa dagar! Slöjdläger för ungdomar 8-15 år

19-21 juli kl. 9-16, VävstolsMuseet i Glimåkra

Sommarfint! Vi har planterat 15 fat med blommor som placeras på olika platser i kommunen. Vi hoppas på en grön och färgrik sommar!

36

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

Vi kommer att arbeta med olika textila tekniker som tovning, makramé och vävning. Vi testar även repslagning (hopprep), plåtarbete och f lätning med gräs och grenar. Vi gör fågelholkar, fågelskrämmor, brummare och annat roligt. Kanske gör vi en film av våra aktiviteter och en utställning till helgens familjedag på Vävstolsmuseet. Vi lagar vår egen lunch och bakar tillsammans. Det kostar inget att deltaga! Du anmäler dig till info@vavmuseum.se eller tel 044-433 40 senast den 30 juni.

producerad av espresso reklam


Mötesplatser och aktiviteter för äldre

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. V 25 Torsdag 22/6 12.30 Trollebo, Glimåkra

Midsommarfest med underhållning av Eva och Bernhard avslutar vårens program. Anmälan till Sol-Britt, 427 40

13.30 Västanvid, Knislinge

Fira midsommar i Broby Fredag 23 juni, Broby Hembygdspark

Vi klär midsommarstången kl. 10. Ta gärna med egna blommor och en sekatör. Musik och dans kring stången kl. 14. Arrangör: Göinge Hembygdsförening

Träffpunkten med fika och samvaro

13.30 Fridebo, Hanaskog Fika på altanen

Onsdag 28/6 13.30 Västergatan 5, Glimåkra

Kom så går vi! Promenad följt av fikastund. Sista för terminen

14.00 Värestorp Folkets hus

Avslutande träff med traditionell Midsommarfest, sill & potatis och trevligt sällskap.

Torsdag 29/6 13.30 Fridebo, Hanaskog

Samling för utflykt till Tydingesjön. Anmälan på Fridebo eller till Nils-Åke 070- 526 3255

V 26 Måndag 26/6 13.30 Fridebo, Hanaskog

Fredag 30/6 13.30 Fridebo, Hanaskog

14.00 Trollebo, Glimåkra

V 27 Måndag 3/7 15.00 Fridebo, Hanaskog

Trimbingo, fika

Bingo! med Ann-Britt, fika. Terminsavslutning

Tisdag 27/6 14.00 Fridebo, Hanaskog

Bingo! med Nisse, fika

Trimbingo, fika

Musikskolan i Östra Göinge kommun har beviljats insatser från Kulturrådet. De aktiviteter som Musikskolan har sökt och beviljats medel för kommer att innebära en ökad likvärdighet, ett ökat utbud och nya aktiviteter för fler barn och unga. Medlen kommer att möjliggöra att man kan erbjuda f ler elever att

hyra instrument, vilket innebär en lägre  kostnad än om man  köper sitt eget. Musikskolan kommer också kunna erbjuda gratis prova påverksamhet i kommunens byar. Redan idag genomför man temaprojekt där ett sjuttiotal ungdomar deltar – solister, kör, orkester och band. Detta projekt kommer nu att kunna utvecklas ytterligare. Musikskolan ser fram emot ett spännande läsår!

Öppettider

för kommunens kundtjänst midsommar

22 juni, dagen före midsommarafton: öppet till kl. 8-12 23 juni, midsommarafton: stängd

F RI V

IG I G Ö

GE

Musikskolan utvecklar sin verksamhet

IL L

IN

Sittgympa, fika. Avslutning för terminen.

Under juli månad har Fridebo, Hanaskog följande aktiviteter: Måndagar 13.30: Trimbingo, fika Fredagar 13.30: Bingo! med Nisse, fika

Kom så går vi! Promenaderna från Västergatan 5 i Glimåkra gör sommaruppehåll.

Välkomna tillbaka onsdag 16 augusti, kl 13.30

För mera information kontakta Maria Görnebrand 044-775 65 86

Glad midsommar Östra Göinge kommun

önskar alla göingar en glad och fin midsommar i Skånes gröna hjärta!

www.ostragoinge.se

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

37


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Catering

Dörr & fönsterbyte

Gott Liv by Pia

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag. Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Glasmästeri

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Maskin & cykel

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tandläkare

Hälsa

Hushållsmaskiner

ARA STÄD

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se

www.oredssonsel.se

Ring Göran 0727-304 145

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Hälsa & Hudvård

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Tel: 0479-130 48

Reklambyrå

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Rivning/Sanering

Lösningar för tryckt och digital media

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

TV & antenn

Hos oss får du hjälp!

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

www.espressoreklam.se

otto.rivare@hotmail.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Välkommen till oss!

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Ditt lokala tryckeri

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

0479-131 30

044-412 95 0709-742 064

Nyförsäljning Rep. & Service

Brog. 38, Knislinge

Butiken öppen: Vard 14-18 Ons STÄNGT Lör 10-13

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Här kan ditt företag synas! 38

ALLT OM | 21 JUNI 2017 | NR 11

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

•Tillbyggnad •Renovering

Foto Idyll Gård Strandläge

.se

Stor efterfrågan kontakta oss:

Ska du sälja din bostad? 10 % provisionsrabatt!

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gäller t.o.m. 31 maj 2017.

0705-932 420

0479 - 89 90 10; Postgatan 1, Osby 0476-217 68, Växjövägen 338, Diö www.allbonordica.se

info@ekeby.cc

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Hälsa

Tips Thaimassage Medium Healing Regression Djurkommunikation

Rostfritt

Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

VVS

Din VVS-firma

Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Smarta solskydd Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Svetsning

Glasmek

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Välkommen till

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

även aktiv utomlands!

i Osby

•Nybyggnation

•Takbyte

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Fastigheter

Mäklarhus AB

Byggservice

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tak Anders Takservice Markaryd Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

Tandläkare Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Kontakta oss på 0479 - 160 07

Fabriksgatan 4, Osby

NR 11 | 21 JUNI 2017 | ALLT OM

39


SKOR! Ä V & R ARNSKO B R R E H MER! DA S I R P E TR ER! ILL BÄT T M N U E K N R N Ä NA Ä VARUM R E S I R KÄNDA P R VI

SSA E R P U N

ÄLMHULT vid IKEA shoesbags.se facebook.se/shoesandbagssweden

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 11 2017  

100% Lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå.

Allt om Göinge nr. 11 2017  

100% Lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå.