Page 1

Nr 7 25/4 – 9/5 2018

Överstelöjtnant Jerker Westdahl

NYHET! Nu med ännu mer

SUPERLOKALA SIDOR

har en lång militär karriär med många dramatiska uppdrag bakom Sidorna 25-32 bara för Östra Göingebor sig. I dag njuter han av lugnet hemma på släktgården Västra Bosagården i idylliska Döneberga. Läs mer på sid. 30-31 FOTO: LASSE LINDELL


© Inter IKEA Systems B.V. 2018. Artist: Kieren Jones.

Våra produkter

Dina idéer

Välkommen till utställningen IKEA HACKED i Älmhult. Fri entré på öppningsdagen, lördag 28 april. Guidade visningar på engelska och svenska av utställningens curatorer kl. 13.00 och 15.30. Öppet 10–18. Läs mer på IKEAmuseum.com.

2

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


LE DA R E N

Livet är lokalt I

en global, gränslös och digitaliserande värld, slår vi allt mer vakt om det lokala. Det som angår oss. Det vi bryr oss om och engagerar oss i. Livet. Det vi gör blir också digitalt, men det är tid-

ningen som landar i er brevlåda som betyder något. Via undersökningar så framgår det att nästan 90% väljer brevlådan för saker som angår oss. Viktiga saker vill vi hålla i handen.

Vi får många kommentarer från er läsare. De

allra flesta är smickrande och överväldigande. Men vi får ibland också kritik. Exempelvis om balansen hur mycket vi har från respektive kommun. Det försöker vi nu reparera genom våra superlokala sidor där du bara hittar nyheter och annonser från den egna kommunen. Övriga sidor är då en mix från hela vårt utgivningsområde som kan vara intressant för alla snart 60 000 läsare.

Några tycker att det är för mycket annonser. Vi måste

ha minst 50% för att ha råd att producera tidningen. Vår tidning är gratis. Vi får inget presstöd eller intäkter från försäljning eller prenumerationer. Vi får råd genom att våra lokala företagare får bättre effekt av att investera i en lokal kollega istället för ett stort mediahus i fjärran. Förhoppningsvis så känns det rätt också.

Lokala annonser av lokala företag är minst

lika viktiga som allt annat i vår tidning. De måste få utrymme då de i sin tur ger oss alla jobb och skatteintäkter till omsorg av barn och gamla. Vi slår ett slag för det lokala och gör vad vi kan för att göra skillnad där du bor i ditt liv.

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby.

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också? På facebook, twitter, instagram och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Nr. 8 - 2018

Annonsbokning: 26 april

Materialdag: 27 april NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

3


A K TU E LLT Vi har genom åren fått flera önskemål åt detta

hållet. Vi har också gjort egna undersökningar där läsare och annonsörer fått ge förslag på förbättringar. Detta har vi nu paketerat och hoppas att ni alla uppskattar det. En annan orsak till att vi nu gör denna uppdelning, är att vi lanserar en ny edition i Olofström. Så inom kort har vi fyra tidningar med motsvarande uppdelning.

Vi kommer inte att nagga på vår grundidé.

Att enbart skriva om positiva saker. Vi kommer också att fortsätta fokusera på föreningsliv, kultur, kommun, skola och lokal handel. Alltså allt det som är viktigt för oss som bor här. Vi kommer att fortsätta dela ut tidningen till samtliga hushåll och till samtliga företag. För viktiga saker måste få bästa möjliga spridning.

Alla ni företag som undrar lite över priserna på

våra superlokala sidor – ni hittar dem på vår hemsida. Ni är också välkomna att ringa oss så förklarar vi mer. Alla övriga annonser hamnar snart i fyra tidningar och når över 60 000 personer och drygt 6000 företag. De priserna ökar något.

Nu satsar vi på SUPERLOKALA sidor V

i håller just nu på att möblera om lite i denna tidning. Vi ska bli bättre och tydligare. Du som läsare ska lättare hitta det du söker. Våra annonsörer ska få fler anledningar till att välja oss. Vi skiljer nu på lokalt och superlokalt. Våra lokala sidor är annonser och artiklar som kan vara av intresse för alla våra utgivningsområden. Våra superlokala sidor syns enbart i en tidning. För dig som läsare så koncentrerar vi det som berör dig mest på ett antal sidor. För våra annonsörer så sänker vi priset rejält för er som enbart vill eller behöver synas i en kommun

Slutligen så vill vi sträcka ut en gigantisk arm till

alla föreningar. Ni vet väl om att ni får berätta om er förening i denna tidning - helt gratis? Kanske ni allmänt vill berätta om er verksamhet, lyfta fram någon ledare eller medlem eller en kul/bra insats? Välkomna till oss. Den enda motprestationen är att ni hjälper oss med material. Så passa på. Alla behöver få reda på vilken insats ni gör för samhället. Våra kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Stort supertack till alla superläsare och superannonsörer.

Varmt välkomna till oss i vår och sommar! FÖDELSEDAG: Den 2/5 fyller Café Kronan 3 år och det firar vi, under hela vecka 18, med fina erbjudanden. LÖNSBODADAGEN: Den 5/5 är det dags för den härliga Lönsbodadagen. Vi serverar massor av gott och har dessutom öppnat vår glassbox för säsongen.

Beställ gärna våra populära smörgåstårtor och gräddtårtor. Vi kan också hjälpa till med fest, konferens och begravning.

Café Kronan, Glimåkravägen 7, Lönsboda 0479-20022

www.cafekronan.com info@cafekronan.com

4

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

5


KRÖNIK A

”GRISAR…flämt…jagar…snyft…oss…flämt…köttätande…snyft!” Vi försökte tyda den något osammanhängande informationen som min dotter Hanna och hennes kompis Doris flåsigt piffochpuff-berättade.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

Skitig skärm, tänker jag då jag öppnar upp min laptop för att skriva säsongens första altantext. Halva jag är solbelyst och vår närmaste stjärna bränner hårt mot mitt jeansklädda lår där jag sitter med tom assiett, knäckemackamätt, och knackar ner ord. Ett kaffesug har börjat pocka på men jag är lat. Kaffekokaren befinner sig cirka fyra meter för långt ifrån mig och dessutom inomhus. Jag vill vara utomhus och jag vill vara lat. Det måste vara godkänt en fredagseftermiddag efter en hektisk vecka. Jag orkar dock dra ärmen över skärmen några varv för att kunna ana vad jag skriver. Vårvindarna är sådär friska som sången säger

och Drakabergas trädtoppar bugar artigt mot årstiden. Stundtals tar det i som om man befinner sig i Trelleborg men det är lätt att le i lä på min altan. Och att det blåser halv storm kvittar när det kvittrar så vackert som det gör nu.

Apropå bugande trädtoppar är de färre till

antalet i år. Förra veckan fick jag nämligen besök av tomtefantasten Hinrek (han heter nåt annat men är tomtefantast) som har en motorsåg. Han stövlade in på tomten (!) och såg (!) till att ställa till med en motorsågsmassaker för de träd som på kusligt vis vuxit sig närmre både hus och stall på senare år. Innan massakern drog igång placerade han en hjälm på både sitt och mitt huvud (alltså inte samma hjälm utan varsin, på varsitt huvud) vilket jag uppskattade mycket. Dels för att min manlighet genast ökade med minst fyrtiosex procent och dels för att det nu skulle göra snäppet mindre ont om jag fick en ek i skallen. Min uppgift blev nämligen att dra för kung, fosterland och Silvia i det rep som vi

Svinig trädfällning placerade så högt vi bara förmådde kring trädens stammar. I det kritiska läget då trädet gick från lodrät till vågrät läge var det sedan viktigt på så många vis att inte bli en trädkramare utan att i stället fara och flyga från faran. Träd är hårda – män, om än med hjälm, är mjuka.

Efter några timmars fällande avbröts vi

plötsligt av en ovanlig replik: ”GRISAR…flämt… jagar…snyft…oss…flämt…köttätande…snyft!” Vi försökte tyda den något osammanhängande informationen som min dotter Hanna och hennes kompis Doris flåsigt piffochpuff-berättade. Då de sansat sig något framgick det att minst tre grisar kommit traskande med pigga klövkliv från Lönsbodavägen upp längs grusvägen till Drakaberga, att de nästan skrämt livet ur tjejerna och att nassarna nu var på väg in i vår trädgård.

För en tid sedan skrev jag ett litet kåseri här i

bladet om att en varg irrade omkring i närområdet och att en varggrop eventuellt behövdes grävas. Kanske var det snarare en grisgrop som skulle grävts. Med tre ”små” grisar i trädgården började jag nu också fundera på om inte göingevargen hade sett ovanligt stor och stygg ut på de lite skakiga mobilbilderna som dök upp på Facebook.

Hursomhelst tvingades vi pausa fällandet för

att sadla om till grisherdar medan vi googlade nummer till närmaste grisfarmare. Under tiden bökade svinen för allt vad trynena höll i min komposthög, vilket jag ansåg vara okej. Värre var att de plötsligt ändrade fokus och gick loss på vår gräsmatta som om den varit olydig. Med stånkande grymtningar bökförsökte de nå ner till grundvattennivå och vi tvingades piasavakvastfösa dem in i närmaste hästhage som turligt nog var hästlös vid tillfället. Trion fick plötsligt för sig att dra åt skogen men jag lyckades i sista

stund skära av deras flyktväg genom att ställa mig i mitt i deras trynriktning och se ut som en slaktare. Efter ett antal om och några men fick vi tag i grisarnas ”pappa” som visade sig bo snett genom skogen på andra sidan ”Drakberget”. Och för att förkorta en lång historia rejält ordnade han genast ett hästsläp från en välvillig hästsläpsägare i vilket vi sedan, utan något större stök och bök, lyckades fösa in nöfftrion för att, till slut, kunna återgå till den kallnade motorsågen.

Svintrötta gav vi oss sedan på de sista träden

som stod närmast stallet. Det första föll fint, det andra likaså. Men då vi gav oss på det sista var min dragningsförmåga inte längre lika helhjärtad. Trots att jag hade hjälp av både hustrun och dennes stentuffa väninna lyckades vi inte riktigt ändra riktning på en elak ek som hämnades fällningen genom att slita med en bit hängränna från stallet i fallet. Den borde jag kanske laga nu. Nej, jag tar nog och lagar en kopp kaffe i stället. // Daniel Björk

Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

www.otmab.se • 0479-121 47 0708-569157 • info@otmab.se

Transportakuten 6

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


VÅREN ÄR HÄR!

Det är äntligen plusgrader ute och vi märker att våra abonnenter har börjat röja i trädgård och hus efter vinterdvalan. Detta innebär ett ökat antal besök till våra ÅVCer, vilket vi varmt välkomnar. Tänk gärna på att sortera avfallet ordentligt innan ert besök- detta underlättar både för vår personal i deras arbete, och ger er en smidigare vistelse på återvinningscentralerna. Vill ni ha tips och råd om hur man sorterar inför besöket så kan ni använda er av sorteringsguiden på vår hemsida: https://www.ograb.se/avc/sorteringsguide Här hittar ni även ordningsregler och information om vad som får lämnas, och vad vi ej kan ta emot. Välkomna!

TRYCKIMPREGNERAT SPILLVIRKE

När våren nalkas kan sådant som altan- och plankbygge stå på agendan. Har ni koll på att det tryckimpregnerade träet räknas som farligt avfall och endast kan tas emot på Kattarps ÅVC? Tillståndet för mottagning av Farligt avfall reglerar både vilka mängder och vilka avfallstyper som får tas emot i Kattarp. Har du ett renhållningsabonnemang i Osby eller Östra Göinge får du lämna max ett släp/hushåll gratis.

INSPELNING AV VERKSAMHETSFILM Under våren kommer vi att börja inspelningen av ÖGRABs verksamhetsfilm. Filmen är tänkt att belysa såväl vår verksamhet som vår vision om framtiden. Filmen kommer sedan att vara en viktig del i vårat informationsarbete och beräknas bli färdig till hösten 2018. Har du tips på fina inspelningsplatser som visar Östra Göinges och Osbys natur från sin bästa sida? Skicka gärna ett mejl eller kontakta oss per telefon!

TÖMNING AV TRÄDGÅRDSAVFALL

Trädgårdssäsongen är i full gång och vi har därför börjat tömma era kärl för trädgårdsavfall igen. Dessa töms varannan vecka under perioden 15 mars till 15 november. Önskar ni abonnera på trädgårdskärl kan ni ansöka om detta på vår hemsida, eller ringa till kundjänst. Ni vet väl även att ni som abonnerar på kärlet för trädgårdsavfall får hämta ett lass (ca 1 m³) kompostjord gratis per år uppe på Kattarps avfallsanläggning? Vill ni att vi lastar det åt er med vår hjullastare så kostar det 50 kr exl. moms.

VI ÖNSKAR ER EN HÄRLIG OCH GRÖNSKANDE VÅR!

NR 7 | 25 APRIL 2018 Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 - 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se

| ALLT OM

7


VÅRKÄNSLOR

PÅ G Å N G I BY N A K TU E LLT

Nu är den äntligen här - VÅREN! Vårkänslorna spritter i kroppen och man blir sugen på att fixa trädgården, köpa nya möbler och inredning till hemmet, duka fint till både vardags och fest, städa bilen, investera i ny make up eller skönhetsprodukter, köpa nya ljusa och moderna vårkläder eller träningskläder till den där vårrundan, köpa nya fina vår och sommarskor, fixa med husdjuren och äntligen sitta på en uteservering och fika eller käka.

© Inter IKEA Systems B.V 2018

Vårhälsningar från oss på Älmhults handelsplats!

Akvariefiskar

25% rabatt Vid köp av IKEA FAMILY erbjudande

Erbjudandet gäller på hela serien KIVIK mellan den 16/4 - 30/4 för dig som är eller blir IKEA FAMILY medlem och så långt lagret räcker.

20% KIVIK

fisk för minst 200 kr.

Akvarieväxter Tag

3 betala för 2

Erbjudandet gäller 27-29/4

soffserie

Öppettider:

Måndag - Fredag: 10.00 - 20.00 Lördag - Söndag: 10.00 - 18.00 Restaurangen öppnar 09.30 varje dag och stänger 30 min innan stängning. Öppet dygnet runt på: www.IKEA.se/Älmhult Instagram: @ikeaalmhult

stor inredningsREA! U P P T I L L

70% t.o.m 29 april

butiker IKEA Fynd ®

Fackhandel med kvalitet och omtanke

1200 gratis parkeringsplatser Generösa öppettider www.almhultshandelsplats.se 8

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

Gilla oss på facebook producerad av espresso media


för hela FAMILJEN! Våryra 26/4-1/5

Trädgårdsjord

50L

15%

5 st

99:-

rabatt på ett köp när du handlar för 500 kr.

BUTIKEN ÄR FYLLD MED VÅRNYHETER! Espandrill i taupe, även i svart. Stl 36-41.

REK 1000,-

VÅRT PRIS

Hoppborgspremiär! Glass och ballonger!

890,-

SKOR FRÅN KÄNDA VARUMÄRKEN TILL BÄTTRE PRISER!

rabatt på valfri vara

Köp valfritt Sub-meal och få en extra cookie på köpet

SANTA MARIA • 22-75g Flera olika sorter Jämförpris 80:00-272:73 kr/kg

Lördag och söndag mellan 12-14 kommer Sibylla-björnen ”Nalle” på besök!

20%

Extra Cookie!

MARINAD, RUB

! g l e h e j l i m a F

Gäller på ord priser, ej beställningsvaror och cyklar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

3 FÖR

18

00 SPARA 2:70!

50 -80 % rabatt på ordinarie priser!

älmhults handelsplats

almhultshandelsplats.se NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

9


FA M I L J E S I DA N

FAMILJESIDAN I GLÄDJE OCH SORG Nyfödd

Vill du fira någon?

Grattis

GRATTIS

D

Christopher

u vet väl om att du nu har möjlighet att uppmärksamma dina nära och kära i en tidning som kommer i alla brevlådor?

20 år 26/4

Välkommen till Världen Love Lindström!

Josefin o Andreas lille pojke och vårt nyaste barnbarn

Mormor & Morfar

Du börjar nu bli en stor påg, ty då du idag fyller ett tjog. Glöm inte att lyfta blicken från vardagensbestyr, till framtidens äventyr. Hoppas du firas ett tag, stort Grattis på din dag Stoffe!

Den stora fördelen med att välja

oss är att vi når alla människor i Älmhult, Osby och Östra Göinge. Det är vi ensamma om.

Så har du en jubilar, fått en ny

Grattiskramar från Mamma & Alex

Vill du annonsera på vår FAMILJESIDA? Uppvaktning undabedes/önskas Pris: 200 kr Jubilarreportage Pris med text och bild för en kvartssida: 990 kr Pris med text och bild för en halvsida: 1.990 kr

bebis i familjen, någon har gift sig eller tagit examen hör av dig till oss, så får ”alla” veta det!

Grattis-/Bröllops-/Nyfödd-annons Pris: 300 kr Sorg- och tackannons Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt. Minnesord Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt.

För mer info, se: www.alltomosby.se/wordpress/familjesidan/

rbete! Äntligen dags för trädgårdsa Vi har allt du behöver! SEKATÖR

179:-

ord. pr. 235:TRÄDGÅRDSHANDSKE

27:-

ord. pr. 34:-

PLANTERINGS REDSKAP

24:- 28:22:ord. pr. 25-33:-

Heavy Reklam Vi stämmer av. Kopplar på disten. Sätter ton på budskapet. Spelar med dubbla baskaggar om så behövs. Vi hjälper er kommunicera med tyngd! Och nej, vi jobbar inte på ackord. Läs vad vi kan hjälpa er med på: www.espressoreklam.se

espresso reklambyrå

0479-161 01 hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

LÖVRÄFSA

39:-

ord. pr. 50:-

TRÄDGÅRDSSPADE

249:-

ord. pr. 331:-

FÄRGGLAD SKOTTKÄRRA flera färger

995:-

ord. pr. 1290:-

Öppettider: Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

10

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


FÄRGENS DAG A K TU E LLT

9 MAJ • 09:00-18:00

30% Vi firar med

DANIEL från Embo hjälper er med penselvalet

rabatt p å Demid ekk-färg Grön-fr i & pens lar.

Vi bjuder på grillad korv, kaffe o kaka. Välkomna

MATS från Jape vägleder dig i Grön-fri, Prick-Fri och Japes övriga rengöringsprodukter.

JOACHIM från Jotun är på plats och svarar på frågor.

MåleriButik NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

11


ANNONS

INNEHÅLL SPONSRAT AV SPARBANKEN GÖINGE

Glimåkra

Vinslöv

Farstorp

Röke

Sparbanken Göinge firar 10 år Farstorps Sparbank, Glimåkra Sparbank, Röke Sockens Sparbank och Vinslövs Sparbank ombildades 2008 till ett gemensamt bankaktiebolag, Sparbanken Göinge AB. Sparbankerna hade sedan lång tid haft ett nära Processen startade med tillståndsansökningar Ägarstiftelserna har sedan beviljat bidrag till och givande samarbete. Samarbetet fördjupa- till Finansinspektionen och den 24 november förenings- och näringsliv i respektive bygd. Vår des för att tillsammans möta 2008 bildades Sparbanken Gö- sparbanksmodell är unik där vi årligen bidrar ökande regelkrav för banker. inge AB. Samtidigt beviljade med tillväxt i våra verksamhetsområden. Under Styrelserna i Sparbankerna tillstånd för 2017 har stiftelserna delat ut ca 1,4 miljoner. Vi firar 10 år i år Finansinspektionen ansåg mot den bakgrunden ägarstiftelserna. och vi ser fram att det var både naturligt Varje ägarstiftelse består av valda Framtid och riktigt att föreslå ett fullt emot kommande huvudmän och en stiftelsestyrel- Vi är en fullservicebank och kan erbjuda våra samgående mellan sparbanse. Bankens styrelse är valda av privat- och företagskunder tjänster inom ”spara, år tillsammans kerna. Bankkontor och vår ägarna. placera, digitala tjänster, låna, försäkring och personals höga servicenivå med er. juridik”. Genom kompetens och fortlöpande utskulle bestå. Verksamhet bildningar stärker vi vår konkurrenskraft. GeSparbanken Göinge hade vid nom vår lokala förankring i kombination med Hänsyn togs till det kapital som respektive sam- bildandet en affärsvolym på 5,3 engagerad och servigående sparbank ansamlat genom långsiktig miljarder och ett eget kapital på ceinriktad personal framgångsrik bankverksamhet inom sitt verk- 304 miljoner. Banken bestod av har vi en bra plattVi är en bank med stark samhetsområde. Styrelserna beslutade därför att fyra kontor, kontoret i Farstorp, form att utveckla det bildades lokala bankstiftelser, ägarstiftelser, Glimåkra, Röke och Vinslöv. förankring i våra vär- vår framtida verksom förvaltar kapital lokalt. Sparbankstiftelsen I februari 2010 genomfördes en samhet. Vi är samden ”Lokal – Trygg Farstorp, Sparbanksstiftelsen Glimåkra, Spar- konvertering, en sammanläggning tidigt lyhörda för – Personlig”. banksstiftelsen Röke och Sparbanksstiftelsen av huvudbok och kunders konto att lyssna in vilka Vinslöv bildades, en från vart och ett av de fyra till ett clearingnummer. behov och förväntsammanslagna bankernas verksamhetsområde. Vi har fram till idag mer än dubbningar våra kunder Ägandet är lokalt och förankrat i bygden. lerat vår affärsvolym. Per 2017-12-31 var vår har på oss. Vi arbetar ständigt med framtidens affärsvolym 11,5 miljarder och genom året har utmaningar. Den långsiktiga målsättningen är att säkerstäl- vi haft goda resultat och har idag ett eget kapital Digitaliseringen går mycket fort och vi kombinela dels ägandet till Sparbanken Göinge AB vars på 706 miljoner. rar digitaliseringen med vår uppskattade personägare värnar om Sparbanksformen, dels lokalt liga rådgivning. Växande regleringar är en stor inflytande för dessa ägare över den nya gemen- Stiftelserna utmaning för alla banker, den är kostsam och samma bankverksamheten inom Sparbanken Genom våra ägarstiftelser har vi ett starkt sam- ställer stora krav på både styrelsen och medarGöinge. hällsengagemang och förankring i våra bygder. betarna. Sparbanken Göinge har en mycket stark Banken har mellan åren 2008-2016 delat ut finansiell ställning och tillsammans med styrelOmbildning ca 14 miljoner till våra ägarstiftelser. Styrel- sen och våra medarbetare och deras kompetens Extrastämmor hölls på respektive sparbank där sen kommer att föreslå en utdelning till våra har vi alla möjligheter att uppfylla framtidens beslut togs om ombildning och sammanslagning. ägarstiftelser på totalt 3,3 miljoner för 2017. krav.

12

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

13


NATURLIGA GÖINGE Fasta kontroller

Hitta ut i Östra Göinges vackra natur med kartans hjälp Naturliga Göinge har som mål att få fler människor att hitta ut i naturen med kartans hjälp. FK Göingarna driver projektet tillsammans med Östra Göinge Kommun som ett Leaderprojekt. De fasta kontrollerna kommer att finnas i tio paket på olika platser i Östra Göinge under tidsbestämda perioder. De första tre paketen sitter ute från 1 maj till 31 juli 2018 och finns i Immeln, Breanäs och Sibbhult/Tågaröd. Avslutning med stor prisutdelning sker i samband med 10MILA i Glimåkra 26 april 2019.

Kartan och kontrollerna

Kartan är det centrala i projektet och den hittar du helt gratis på kommunens bibliotek eller som pdf-filer för nedladdning och egen utskrift på hemsidan www.naturligagoinge.se Du kan även se kartan direkt i telefon eller läsplatta och med en GPS i telefonen kan du på så sätt följa din väg i jakten på kontrollerna i realtid.

På kartan finns 20 kontroller markerade. Dessa är uppdelade i olika svårighetsgrader enligt:

Grön = lätt, sitter vid stigar eller vägar och nås utan fysiska svårigheter

■ Gul = lätt/medel, kan sitta lite längre från

stigen

■ Röd = medelsvår, längre ut i terrängen och du kan behöva leta mer efter kontroller

■ Svart = svår, våra svåraste kontroller som sitter längst ut i terrängen

14

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

Med hjälp av kartan och/eller GPS besöker du respektive kontroll som är markerad med en orangefärgad stolpe av lärkträ och en bokstavskod. Denna kod kan du sedan registrera på hemsidan www.naturligagoinge.se för chans att vinna priser i vår utlottning. Kontrollens exakta placering kan du se i den kontrollbeskrivning som finns på kartan, men kom ihåg att den alltid sitter i mitten av ringen.

TIPS!

Försök att alltid förenkla kontrollen! Utgå från en stig eller tydlig säker punkt i närheten och var noggrann med riktningen sista biten in mot kontrollen.

Registrera dina kontroller

När du tagit en kontroll skriver du upp den bokstav som finns på stolpen. Antingen direkt på papperskartan eller i din telefon. När du sedan är klar med ett område så kan du välja att lämna in din papperskarta på något av kommunens bibliotek eller att fylla i det svarsformulär som finns på vår hemsida och sedan skicka in det direkt via internet. Därmed är du med och tävlar om fina priser. Dina chanser att vinna ett pris

ökar med antalet kontroller du hittar, men alla som har hittat någon kontroll och redovisat det är med i utlottningen. Totalt kommer det att finnas 200 kontroller att hitta. Registrerar du alla är du även med i en särskild utlottning av priser.

Den fasta kontrollen – så här ser den ut

Vid varje kontroll sitter en stolpe, knappt en meter hög. På stolpen finns förutom ordningsnumret en kodbokstav som du använder vid registreringen.

Fel på en kontroll?

Om en kontroll saknas, är sönder eller har andra felaktigheter är vi tacksamma om ni rapporterar detta. På så vis kan vi snabbt åtgärda problemet och upprätthålla kvalitén. Du kontaktar oss via info@naturligagoinge.se

Mer information finns att hämta på www.naturligagoinge.se FK GÖINGARNA

producerad av espresso media


Lokalt ledd utveckling

TÅGARÖD

-�LEADER �

SKÅNES ESS

Naturliga Göinge www.naturligagoinge.se Upphovsrätt: Grundmaterial: Kartritare:

0

FK Göingama www.fkg.nu Yngve Emstsson från Lantmäteriets laserdata Yngve Emstsson

100

200

300

Framställd år: 2017 Skala: 1:7 500 Ekvidistans: 2,5 meter

Gröna lätta kontroller 31 Stigförgreningen 32 Gropen 33 Gropen 34 Stigförgreningen 35 Källan 36 Stenmursslutet 37 Gropen Gula lätta/medelsvåra kontroller 38 Stora stenen 39 Stenen 40 Stenen 41 Stenmursförgreningen 42 Stenmurskröken 43 Stora stenen 44 Branten

FK Göingarnas friluftsanläggning i Tågaröd

Röda medelsvåra kontroller 45 Gropen 46 Stenen 47 Sankmarken 48 Gropen 49 Branten 50 Stenen

Kontrollerna sitter ute under perioden 1 maj - 31 juli 2018 Parkera vid FK Göingarnas friluftsanläggning i Tågaröd

� Förbjudet område Här får du inte vistas Före varje arrangemang på denna karta skall, enligt gällande bestämmelser, samråd ske med berörda markägare och jakträttsinnehavare. För information om vad samrådet innebär, tag kontakt med den före­ ning som har upphovsrätten till kartan. Svenska Orienteringsförbundet

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

15


TR Ä D G Å R D S TI P S

Äpplet som kärleken tog till Sverige - och andra intressanta nyheter Saskatoonbär är en bärmispel som odlas

Jankovs

Trädgårdstips

E

n kund kom in till butiken med ett jättesort vackert äpple och undrade om jag ville smaka. Sagt och gjort. Smaken var fantastisk med både syra, sötma och ett fast kött. Han sa: ”Det kommer från Ukraina och jag vill ha ett sånt i min trädgård.” ”Det finns inte i Sverige,” sa jag. ”Då får du ta med dig en gren till mig i augusti, så ska jag okulera några.” Han hade funnit kärleken i Ukraina så han

skulle tillbaka under hösten. Jag okulerade fem träd och sorten visade sig vara extremt blomvillig och frisk. Härdigheten är ju inga problem med tanke på ursprungslandet. Jag lämnade okulationsris till en odlare så redan nu finns ett mindre antal färdiga.

mycket i Saskatoondalen i Canada till självplock. Bären liknar aroniabär eller blåbär. Söta och goda till paj, saft och sylt. Även utsökta att äta direkt. Det finns vilda sådana buskar i Sverige redan, framför allt i Kalmarregionen där de går under namnet russinbuskar. Röd mirabell är ett stort rött plommon som växer på ett litet trevligt träd. Ett körsbär som är fantastiskt till saft och sylt är Lettisk Låg, som bara blir c:a 2 m högt.

Du har säkert konstaterat att priserna ökat

jättemycket på olika sorters nötter. Från Danmark kommer en storfruktig hassel som är både hane och hona i samma buske. Med denna kan Du få stora fina hasselnötter till samma pris som ett par kilo nötter.

”Endast Sverige svenska krusbär har”

skaldade Almquist en gång. Tatjana har gulgröna goda stora krusbär på en nästan taggfri buske, som dock inte kommer från Sverige. Vet ni förresten att i England har man tävlingar om vem som lyckas odla fram det största krusbäret. Martlet är ett rött krusbär med utsökt smak.

Min kära hustru är ju känd för sina spontana uttryck. Hon utbrast häromdagen efter duschen: ”Oj, jag måste torka mitt hår nu innan det blir torrt” Kvinnlig logik???

Abbe, som ni känner sedan tidigare från härliga kommentarer sa efter maten: ” Jag gillar fläsket men inte baconet i den här fläskpannkakan”

Hälsningar från Jankov och Sia

Flera nya vinbärssorter har också kommit

de senaste åren. Några bra svarta vinbär är Titan och Triton, som är framtagna vid Elitplantstationen vid Balsgård. Sorten Hedda har stora söta bär som är väldigt goda. Växtmästaren har en gammal sort från en gård i närheten av Hästveda under förökning. Det ser mycket lovande ut.

En spännande ny jordgubbssort är Sweet Colossus, som ger bär som är så stora att bara ett ryms i handen.

Lördag 28/4

öppet 10-15

B A L LO NG FE S T! Under lördagens vårfest har vi en extra fest här på TittiBus! Välj en ballong, i den finns det en rabatt på ett köp på mellan:

10-10 0 %

KLUBBERBJUDANDE:

Den med mest tur kommer få gå hem med HELA sitt köp utan att betala!

Gäller även under torsdag-fredag för alla våra klubbmedlemmar.

Gäller lördag 28/4

Öppettider: Vardag 10-18 Lördag 10-13 V Järnvägsgatan 27 D, Osby. 0479-150 01 16

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


VälKOmmEN TIll

RASTA mARKARYD

Välkommen !

Vägarnas bästa husmanskost tillagad av våra duktiga kockar! VI ERBJUDER:

Vällagad husmanskost, fast food, grillade rätter, fräscha sallader, vegetariska rätter, gott kaffe, nybakat och mycket mer.

www.rasta.se

VÅRERbjudandE fRÅn buRgER King

10% rabatt på alla menyer Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller mot kupong tom. 20/5-18

PROVA PÅ KUPONG Mot kupong lämnar vi 20% rabatt på MAT och Dryck Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller mot kupong tom. 20/5-18 (ej alkohol)

Vid E4, Ulvarydsvägen 1, Markaryd 0433-52 75 10 www.rasta.se

en ! m m o k l ä V

BUTIKSERBJUDANDE 10% rabatt på FASTFOOD, gODiS och Dryck

Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller mot kupong tom. 20/5-18

Öppet Restaurang & Butik 6-24

Burger King 10-24

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

17


VÄLKOMMEN på

Vårfest

den 28 april kl. 10-15

Vackra buxbombollar

199:-

från

Skonsamt för miljön, tassar och barnfötter!

Algomin mossa 180 m 2 360 m 2

299:549:-

HÄCKTHUJA

19:-/st Plantera 4 st per meter

Priserna i annonsen gäller så länge lagret räcker. Dock längst till den 8/5.

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Öppet: vard. 10-18 • Lörd 10-15 • Sönd och röd dag 10-15 • Valborgsmässoafton 10-15 18

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

• Tel. 0479-143 28 producerad av espresso media


! r e t e h y n Jät teUkrainska jätteäpple

598:-

Jättejordgubbe Sweet Colossus från

39:ÅRETS PERENN

Höstsilverax från

119:-

RBJUDA

ND

E

KL

BE B U

Bästa handsken! Köp två par för

50:-

U-jord till krukor och balkonglådor 99:-/st

Flera fina färger (ord.pris 39:-/st)

Bara för våra Klubbmedlemmar!

Köp 3 för 259:Spara 38:Kom ihåg att registrera dig på din bricka så du inte missar fi na erbjudanden! NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

19


Nu ska vi fira... Vi bjuder våra kunder på BAKELSE lördagen 28/4

Gun-Britt Bergström Lindell signera sin nya ungdomsbok som utspelar sig i Osby.

20%

på ett helt köp tors-lörd.

JUBILEUM

VÅRFEST

Ö. Järnvägsg. 10, Osby. 0479 - 103 39 www.ugglanbokhandel.se

Vårfest i byn

I OSBY!

15% på hela sortimentet tom. 28/4

10% rabatt

Välkomna!

Det vill vi ju alla fira så klart så därför tänkte vi erbjuda

KOM O FYNDA PÅ LÖRDAG!

KANONPRISER på plagg utanför butiken! Köpmannag. 6, Osby. 0479-15225

när du handlar för minst 300:-

VÄRDEKUPONG! Handla andra varor för minst 300:- så får du

10% RABATT vid ett köptillfälle.

Namn:............................................................. Gäller vid ett köptillfälle endast på Coop i Osby. Gäller ej på tidningar, tobak, läkemedel och elektroniska tjänster. Gäller t.o.m 29/4-2018.

Nu flyttar vi! Den 26 april dags att flytta

är det

och torsdag 3 maj öppnar vi i våra nya lokaler på Briogatan 7 i Osby Skafferiets gamla lokaler

Osby

Det finns en poäng med att handla i Osby Osby

10 x 100kr = 50 kr

10 x 300kr = 100 kr rabatt

10 x 100kr = 50 kr på allt (utom frimärken)

10 x 250kr = 100 kr rabatt

max 9st stämplar/ köp, vitvaror max 5 st stämpl./köp

10 x 100kr = 50 kr rabatt

10 x 200kr = 5% på valfritt köp

max 9 st stämplar/köp

10 x 100kr = 50 kr rabatt

10 x 250kr = 100 kr rabatt

10 x 100kr = 50 kr rabatt

max 9 st stämplar/köp

Som medlem får du dessutom specifika erbjudanden. Bonusbrickor finns för registrering i våra butiker.

20

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


bjuder in till

Vårfest i Osby den 28 april kl. 10-15

• FINA ERBJUDANDEN I BUTIKERNA! • KARUSELLER & SILLA-VAGN PÅ TORGET • MARKNADSGODIS OCH HOPPBORG VID FLORA • NYA BILAR FRÅN LINDGRENS BIL PÅ KOMMUNHUSETS PARKERING

• MUNKVAGN, KARUSELL & ÖVERRASKNINGAR VID VÄXTMÄSTAREN

• GRATIS FAMILJEFILM PÅ BORGEN kl 15.00 Inga biljetter krävs!

• TIPSRUNDA I BYN - avslutas hos Växmästaren • PIZZA-TRAILER PÅ COOPS PARKERING • OIK & IFK GRILLAR I BYN

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

21


R E P O R TAG E Nu täcker de både landsbygd och centrum. Mäklarna Christer Stjernfeldt och Johanna Samuelsson jobbar med såväl Smålands Fastighetsbyrå och nya varumärket Stjernfeldt Fastighetsbyrå.

Smålands Fastighetsbyrå utvecklar verksamheten

Firar 25 år med att starta nytt varumärke

S

målands Fastighetsbyrå hade länge sitt fokus på landsbygden. Men tyngdpunkten har förändrats under byråns 25 år och i samband med jubileet lanserar man ett nytt varumärke; Stjernfeldt Fastighetsbyrå. Idén är att förmedla villor och bostadsrätter i centrala Älmhult och Osby. – Företaget växer och vi kommer att driva båda verksamheterna parallellt, förklarar Christer Stjernfeldt. År 1993 startade Christer Stjernfeldt tillsammans

med hustrun Jennie Smålands Fastighetsbyrå i Älmhult. Inriktningen var att sälja fritidshus till tyskar och danskar som längtade till den småländska naturen. – Men under årens lopp har tyngdpunkten förändrats mot centrumfastigheter. Av de 140 fastigheter vi förmedlade förra året var ett 30-tal gårdar på landet, berättar Christer Stjernfeldt. Denna utveckling och det faktum att tempera-

22

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

turen på bostadsmarknaden har ökat rejält gav idén att skapa ett nytt varumärke i samband med byråns 25-årsjubileum.

Stjernfeldt Fastighetsbyrå kommer enbart

att jobba med villor och bostadsrätter, inte bara i centrala Älmhult utan även i Osby. – Branschen går verkligen framåt i Älmhult, men också i Osby. Många vill hitta hus här och priserna pekar uppåt. Det blir ofta budgivning,

något som sällan hände i början av 2000-talet, säger Christer Stjernfeldt. Utvecklingen på bostadsrätter i Älmhult är närmast otrolig, till och med bättre än den i Stockholm. Och Osby följer med om än i något långsammare takt. Så satsningen på de två centralorterna är naturlig. Varje torsdag ska mäklare finnas på plats på Handelsbanken i Osby.

Två mäklare, Christer Stjernfeldt själv och kollegan Johanna Samuelsson, ska tillsammans med tre assistenter se till att täcka marknaden i både landsbygd och tätort. Dessutom har man anställt Frank Setzer med tyskt ursprung för att ta hand om de internationella kunderna. Upptagningsområdet är cirka tio mil med utgångspunkt från kontoret i Älmhult. – Men det är klart, finns det ett unikt objekt jobbar vi var som helst, förklarar Christer Stjernfeldt. Fotnot: Den som är nyfiken på fastighetsmarknaden kan kika in på den nya hemsidan sfbab. se som representerar båda byråerna. Text och foto: Lasse Lindell producerad av espresso media


DIN LOKALA MÄKLARE I ÄLMHULT & OSBY Vi fyller 25 år och det vill vi fira med att utveckla vår verksamhet! Tidigare års statistik visar att vi är störst på att sälja fritidshus till utländska kunder och nu vill vi även bli bäst inne i centrum. Läs mer om vår satsning på vår hemsida! Norra Esplanaden 10, 343 30 Älmhult Älmhult: 0476-12000 Osby:0479-12030 info@sfbab.se www.sfbab.se

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

23


RESOR Min gode vän Silvano

Hela Italien

i en och samma region Per "Pierino" Åsander

N

u befinner jag mig i min andra hemstad Roma. Jag älskar denna stad med sin långa historia, med byggnader och kyrkor från romar- och medeltid och promenaderna på böljande basaltstensbelagda gator och gränder. Jag vinkade av min stockholmsgrupp på

Leonardo da Vinci-flygplatsen och sätter nu kursen mot Le Marche och en ny grupp från Sverige som landar i Ancona.

Denna region är enligt invånarna själva “co-

nosciute per essere sconosciute” - “känt för att vara okänt”. Det sägs också om regionen att här hittar du hela Italien i en och samma region med en varierad geografi från Adriatiska havets vita

stränder till bergens snötäckta toppar. Och en matkultur som har valt ut det bästa från norr och söder.

Gänget jag skall ta hand om är en stor-

familj med vänner. De flesta har rest med mig tidigare och ville denna gång att jag satte ihop en resa till en plats de tidigare inte sett. Tillsammans har vi valt ut vad som skall ingå av sevärdheter, restauranger och vingårdar. Och vi har verkligen fått till ett toppenprogram!

Först bor vi några nätter i staden Ascoli Piceno.

Att staden har en lång historia kan sammanfattas med uttrycket "Quando Ascoli era Ascoli, Roma era pascoli" – När Ascoli var Ascoli, var Roma betesmarker. Många besökare tycker att det stora torget med beläggning och byggnader i travertin (ljus kalksten) är ännu vackrare än i Siena. Stadens specialitet är olive ascolane – fyllda och inbakade oliver.

Ascoli ligger ett stycke in i det vackra och

kuperade inlandet mellan kusten och bergskedjan Apenninerna. Vi beger oss sedan till den klippiga kusten där vi äter skaldjur, besöker vingårdar, provsmakar olivolja och hälsar på en exklusiv marmeladproducent. Men vi skall även upp till en medeltidsby i bergen och avsluta med middag hos en god vän som heter Silvano. Han driver restaurangen ”Picciolo di Rame” - Kopparmyntet som är inhyst i en gammal kvarn på en plats ”där ingen kunde tro att någon kunde bo”. Maten serveras i små skålar som travas upp på varandra. Efter femte skålen, börjar andra ronden. Köket följer gamla, traditionella recept där inget av råvaran får gå till spillo. Lokalt vin i fritt flöde ingår. Nästa dag reser vi hem till Sverige – förhoppningsvis utan huvudvärk. Läs gärna om mig och mina resor på www.pierino.se. Per Åsander

DAGS ATT MÖTA VÅREN

VI HJÄLPER DIG KOMMA IGÅNG

Altan och Panel består av ny svensk premiumteknologi som skyddar upp till 12 respektive 15 år. Naturlig silvergrå, sprickfria ytor, motverkar mögel, alger och röta. Helt miljövänlig.

Just nu

20% PÅ SIOO:X ALTAN OCH PANEL*

*Gäller 25/4–6/5 2018 på 1, 3 och 5 L Träskydd och Ytskydd. Lokala avvikelser kan förekomma.

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby

24

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • berättar vi vad vi kan göra för dig.

NÄRINGSLIV

| Elservice i Glimåkra | Jimmys TV och Antennservice | Fastighetsbyrån Broby | Sparbanken Skåne Vi på Allt om Göinge har pratat både med kommunen som med några företag som var där för att höra hur upplevelsen var.

KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN

Sture Perssons Målerifirma i Knislinge deltog för tredje året. -Vi hade jättemånga besökare i vår monter, och vi hade försäljning under mässdagarna också som var en stor succé. Det mässbesökarna efterfrågade mest var om våra produkter och om utefärger berättar Dorthy Olsson.

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Några som varit med i många år är Göingehem. De upplevde också att det var fullt upp. -Det kom många besökare hela tiden och vi fick svara på frågor om våra lägenheter och nybyggnationer i kommunen, berättar Lotta Bengtsdotter.

Göinges Gröna Gata på Hus & Hem mässan Mässan är ett återkommande inslag varje år, och i år var den i början av april på Yllan i Kristianstad. Östra Göinge kommun med sina företagare var på mässan i år igen med sin Gröna Gata. Initiativet till Gröna Gatan konceptet kom redan för tre år sedan från Camilla Palm och Karl-Axel Hill på kommunen. Gatan har visat sig vara succé från år till år, och så även i år. Det var publikrekord på mässan i år med över 15.000 besökare.

Ö

GÖINGE AFTON

l

9 5

Rösta på

En plats behöver sina eldsjälar. Människor, föreningar och företag som engagerar sig extra mycket i platsen de bor, lever och verkar på förtjänar att hyllas och uppmärksammas.

När: Den 9 maj klockan 18:00 Var: Knislinge Folkets Park Biljetterna kostar 250 kr/st och finns att köpa på www.ostragoinge.se.

- Det var enormt många besökare, och de ställde bl.a. personliga frågor, som frågor om besöksnäringen och aktiviteter. Det var roligt att se att Gröna Gatan var så välbesökt hos alla aktörerna som verkade i den summerar Camilla Palm från Östra Göinge kommun. Text: Anita B Svensson Foto: Daniel Fagerlund, Östra Göinge kommun

Du är välkommen på fest!

På Göinge Afton hyllar vi våra lokala hjältar och umgås, äter och roas under en afton för att hylla Östra Göinge!

Järletoft Bygger var med på mässan för att söka snickare. Martin Järletoft berättar: -Det våra besökare frågade om var bl.a. om tillbyggnad och nybyggnationer. Vi fick förfrågan om vi var intresserade av att bygga lägenheter. Mässan var en mycket positiv upplevelse avslutar Martin.

ÅRETS GÖING!

Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

FÖRETAGSFRUKOST Datum: 15 maj Plats: Tydingesjöns camping & festplats Tid: 07:30 – 09:00 Datum: 12 juni Plats: Broby Gästis Tid: 07:30 – 09:00 Tema: 10MILA Vill du redan nu anmäla dig? Skicka ett mail till: naringslivsenheten@ostragoinge.se. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för senaste nytt och inbjudningar! Surfa in på www.ostragoinge.se, klicka dig vidare till Näringsliv och sedan Kontakta oss.

I år har vi fem starka kandidater: • • • • •

Johnny Karström Ingela Winther Kjell-Inge Malm Gerd-Inger Persson Dennis Wennberg

Läs mer om de nominerade, rösta och köp din biljett på www.ostragoinge.se/goingeafton Vinnaren presenteras den 27 april!

www.ostragoinge.se NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

25


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

S U P E R LO K A L K U LTU R

Hallå där…

Camilla & Camilla Camilla Palm,

Turismansvarig och även ansvarig för Göingeafton som sker den 9 maj i Folkets Park i Knislinge.

Göingeafton är en företagsgala, då lokala företagare i Östra Göinge uppmärksammas. Detta är en återkommande aktivitet som

sker varje år. Östra Göinge kommun samverkar med Göinge Näringsliv/Queenia, Krinova i Kristianstad som delar ut innovationspriset samt Nyföretagarcentrum som delar ut utmärkelsen Årets Nyföretagare under galakvällen. Vi ställde några frågor till Camilla Palm. Hur många år har kommunen arrangerat Göingeafton? Det är åttonde året som vi arrangerar Göingeafton, och det är tredje året som vi är på Folkets Park i Knislinge. Hur ser programmet ut, och vem kommer att vara moderator i år? Det blir mingel bland gästerna, god buffè från

Malmbergs Gastro, och givetvis prisutdelningsceremonin. Här har kommunen många utmärkelser att dela ut inom idrott, kultur & fritid, pedagog, gesällbrev och Årets Göing. Moderatorn kommer att vara Håcan Nilsson, svarar Camilla. Vem blir årets Göing? Det vet vi inte än eftersom medborgarna i kommunen har fått nominera fem personer, och kommuninvånarna röstar även på kandidaterna. Röstningen kommer att avslutas den 27/4, för att sen offentliggöras innan Göingeafton sker den 9/5. De fem kandidaterna är: Johnny Karström, Ingela Winther, Kjell-Inge Malm, Gerd-Inger Persson och Dennis Wennerberg. För att få veta mer om dem, gå gärna in på www.ostragoinge.se säger Camilla. Är Göingeafton endast för ortsborna? Alla är välkomna oavsett var man bor och det finns biljetter kvar till aftonen. Man går in på kommunens hemsida och bokar, avslutar Camilla Palm som ser mycket fram emot Göingeafton.

Camilla Larsson,

Ordförande i Göinge Näringsliv och Queenia.

Göinge Näringsliv har två viktiga priser att dela ut på Göingeafton, nämligen Årets Företagare och Årets Queenia. Pristagarna får inte bara diplom, statyett och nomineringar, utan även ett bestående minne i form av Hall of Fame som är handavtryck uthuggna i svart diabas. Stenarna kommer att placeras bland plattorna framför Kulturhuset i Broby, där det redan finns tidigare pristagare. Invigningen av diabasstenarna sker med pristagarna på plats med pompa och ståt under hösten. Detta är ett samarrangemang mellan Göinge Näringsliv/Queenia och Östra Göinge kommun. I samband med detta har vi bytt några ord med Camilla Larsson.

Hur har ni kommit fram till att utse Årets Företagare (2017)? Vi i styrelsen har gemensamt kommit fram till att hen skall få priset. Vi har även intervjuat och träffat hen. Det är en mycket stark kandidat som är trogen Östra Göinge, säger Camilla. Kan du säga vem det är som får Årets Företagar-priset? Nej, svarar Camilla med ett skratt. Det offentliggörs på Göingeafton. Så ni får vänta.

Cruising, bilar och rockabilly N

Ni utser även Årets Queenia (2017). Hur har ni fått fram kandidaten här? Vi har gått ut till alla medlemmar i både Göinge Näringsliv och Queenia och fått fram många nomineringsförslag från våra medlemmar. Sedan har vi i styrelsen utsett en mycket utmärkande kvinna som har gjort ett gott arbete.

u är det dags för en dag i nostalgins tecken i Parken, Knislinge. Den 28 april kör Snapphane Cruisers sin ”runda” - SnapphaneRundan 2018 med hobbybilar, nu för 10:e året.

Vem kommer att vara prisutdelare på Göingeafton? Det blir jag i egenskap av ordförande som delar ut priserna, avslutar Camilla.

Starten går mellan kl. 14:30 och 16:00. I år går rundan över Hanaskog, N Strö, Åraslöv,

Månadsmöte för PRO

Vinslöv, Ingnaberga, Fjärlöv och Gumlösa. Start och Mål i Knislinge Folkets Park. Nio kontroller av olika art skall klaras av. Hälften av intäkterna från SnapphaneRundan skänks till Hemlösa i Kristianstad (HiK).

På kvällen blir det mer nostalgi inne i Parken. Först ut är John Wildcat som spelar rockabilly

på svenska. Sedan följer Skinny Jim and his Wildcats. Gammal hederlig rock/rockabilly. Avslutar kvällen gör The Pökerz, som gör en hyllningsshow för Ronny & Ragge. Entrén öppnar kl. 20:00. Arr av konserten: F-Yra och Knislinge Folkets Park

PRO Broby håller månadsmöte onsdagen den 9 maj kl. 14:00. Gert Persson från Broby berättar om ”gamla original” från bygden. Dessutom kommer Sparbanken och informerar. Plats Folkets Hus i Broby. Kaffe 30 kr.

För info ring Nicke, 070-5340960

26

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

Fira Valborg

S U P E R LO K A L K U LT U R

Valborgsfirande i Knislinge Valborg i Östanå Valborg i Göinge Ryttarförening arrangerar ett Valborgsfirande 30 april 18.00 – 22.30 Sibbhultsparken Östra för alla åldrar på Piskagården i Knislinge. 30/4 18.00 – 22.00 Artisterna som kommer att uppträda är Patrik Isaksson, Magnus Carlsson, Gustav Lindholm och Peter Lidebrandt. Även Husbandet Maide of Sun uppträder. Det blir lotterier, diverse mat, fackeltåg, brasa och fyrverkeri. Fri entré Arrangör: Aktiva Sibbhult

Kvällen startar kl. 18:00 då besökare är välkomna till olika aktiviteter som ponnyridning, bollkastning och kapphästhoppning. Det kommer också att finnas lotteri, fikaförsäljning, brandbil och försäljning av gräddbullar. Ordförande i ÖGR, Camilla Dahlström hälsar våren och besökarna välkomna kl. 18:30. Kl. 19:15 håller Östra Göinges kommunstyrelses ordförande Patric Åberg vårtal. Fackeltåget samlas 19:30 och avgår från ridhusets entré. Biljetter till facklor finns att köpa för 40 kr i kiosktältet. Klockan 19:45-20:30 tänds och brinner Valborgsbålet till sång av Kristianstads Musikklass. Kvällen avslutas med en härlig brasa och kanske några lotter till.

Upplev friheten med värmepump från CTC!

Ankrace 18.15 Karnevalståg 20.15 Pälle med Släkkten 21.00 Fyrverkeri & Majbål 22.00 Det blir även tivoli, underhållning, lotterier, servering. Arrangör: Östanå Byalag, Östanå Bruks IF & Karnevalskommittén

Svårt att hitta rätt kompetens?

Montico kan hjälpa dig med både rekrytering, bemanning och kompetensutveckling

Byt upp dig till en bättre värmeekonomi så får du tid och pengar över till annat. Ny teknik gör att CTC GSi 12 och CTC EcoAir 510M tillhör några av Sveriges bästa värmepumpar. Läs mer på ctc.se

Våra rekryterare finns där när du behöver anställa ny spetskompetens eller behöver rådgivning i en rekryteringsprocess. Vi hyr även ut personal under kortare och längre perioder inom alla typer av yrken. På vår industriutbildning i Olofström utbildar vi industriarbetare, svetsare och CNC-operatörer som är redo att gå ut i arbetslivet. Vi skräddarsyr även utbildningar för företag inom svets och CNC. Låt oss hjälpa ditt företag att säkra kompetensen! VVS & Kylservice i Broby AB Thomas Svensson thomas@vvs-kylservice.se Tel 072 - 310 10 83 VÄRME-VATTEN-KYLA

Kontakta oss Mail: info@montico.se Telefon: 044-30 00 910

www.montico.se

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

27


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

Kommunfullmäktiges presidium Ledamöter: Camilla Westdahl (M) kommunfullmäktiges ordförande, Esbjörn Svensson (C) kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande och Lars-Stellan Jönsson (S) kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande. Ordföranden leder och genomför kommun-

fullmäktiges sammanträden med stöd av de båda vice ordförandena. Presidiet företräder också Östra Göinge kommun vid besök och evenemang där kommunen ska vara representerad. Esbjörn Svensson (C), Camilla Westdahl (M) och Lars-Stellan Jönsson (S)

Politiker i Östra Göinge utvecklar dialogen Östra Göinge kommun finns till för sina invånare. Uppgiften är att utföra den kommunala servicen till göingeborna, så att det lokala samhället utvecklas och fungerar ännu bättre. I uppdraget ryms vitt skilda tjänster som förskola och skola, stadsplanering och miljöarbete men också vård och omsorg för äldre och för andra som behöver det för att leva gott. Allt arbete som görs i kommunen ska ge stöd

åt visionen som lyder: ”15 000 stolta göingar”. En av de måttstockar som används för att mäta stoltheten hos Östra Göinge kommuns medborgare är medborgarenkäten. Den skickas ut till 1 200 slumpmässigt utvalda göingebor i åldrarna 18-84 år en gång vartannat år. Senaste utskicket var hösten 2017.

Medborgarenkäten är ett mått på göingebor-

nas uppfattning om Östra Göinge som plats att bo och leva på, men också på hur kommunens samhällsservice upplevs och på hur lätt det är att göra sin röst hörd och ha dialog med kommunens representanter.

Camilla Westdahl (M), Esbjörn Svensson (C) och

Lars-Stellan Jönsson (S) ingår i kommunfullmäktiges presidium och planerar det politiska arbetet i fullmäktige. De har tagit till sig enkätresultaten och också läst de frisvar som kommit in. – Graden av stolthet över vår hemkommun ökar och det är bra, men vi kan alltid bli ännu bättre! Därför har vi tolkat resultaten och med stort intresse också läst de frisvar som kommit in. Varmt tack till alla som lagt tid och energi på att besvara enkäten, säger Camilla Westdahl (M), kommunfullmäktiges ordförande.

28

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

Enligt mätningen är göingeborna mest nöjda

med kommunens arbete med gång- och cykelvägar, kulturutbud och äldrevård, men samtliga verksamhetsområden har fått bättre resultat än i tidigare mätningar. Detta tar de ansvariga för kommunen som ett kvitto på att arbetet med ständiga förbättringar har gett goda resultat. Kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande, LarsStellan Jönsson (S), konstaterar att tillgången till bostäder i byarna är viktig. – Trivseln och möjligheten till bra och varierat boende betyder mycket, men också hur miljövänligt kommunen arbetar. Som politiker måste vi också ta till oss önskemålen om ett ökat antal möten mellan göingebor och oss politiker och tjänstemän runt om i byarna, menar Jönsson.

Tillkännagivande Kommunfullmäktige kallas till sammanträde i kommunhuset Broby, torsdagen den 26 april 2018 kl. 18:30 för behandling av ärenden som anslagits på kommunens digitala anslagstavla på www.ostragoinge.se. Anslagstavlan finns också tillgänglig i kommunens kundtjänst, kommunhuset i Broby. Camilla Westdahl, Ordförande

Broby marknad som mötesplats

Som ett led i att möta medborgare där de befinner sig kommer tjänstemän och politiker, tillsammans med representanter från bostadsbolaget Göingehem och från polisen, att vara på plats på Broby marknad den 2 juni i år. – Självklart lyssnar vi på det som kommer fram i mätningen och det har lett till att vi har börjat jobba med en plan för en bättre ”göingedialog”. Den 2 juni kommer vi att finnas tillgängliga på Broby marknad men vi ska framöver också se till att möta göingebor i övriga byar runt om i kommunen, säger Esbjörn Svensson (C), kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande. Camilla Westdahl håller med. – Oavsett var vi möts ska vi tala vidare om vad som kan göras för att Östra Göinge ska bli en ännu bättre plats att bo och leva på. Broby marknad är en bra mötesplats och vi hoppas att få träffa så många som möjligt där den 2 juni!

Dockteater på arabiska och svenska Torsdag 3 maj kl. 16, Kulturhuset Vita skolan i Broby

Rama, Ahmad och Mounira bjuder på dockteater. Föreställningen spelas på arabiska och svenska efter varandra. Efter föreställningen är det pyssel för alla deltagare. Från 5 år. Fri entré. Arr: Kultur & Bibliotek

producerad av espresso media


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

Mötesplatser och aktiviteter för äldre

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. Fredag 4/5 13.30 Fridebo, Hanaskog

V 17 Torsdag 26/4 14.00 Västanvid, Knislinge

Unikt gästspel av Minnie Marks! Torsdag 26 april kl. 19, Sibbhults Folkets Hus

Minnie Marks från Australien är en ung singer-songwriter och gitarrist utan dess like. Hon kallar sin musik dirty sweet rock & roll men musiken bär också tydliga spår av blues. Minnies kraftfulla sång för tankarna till Jannis Joplin och det är få som slår hennes f lyhänta gitarrspel.

Entré: Vuxna 100 kr, gratis för barn och unga upp till 18 år. Biljetter: Förköp på biblioteken eller boka på kultur@ostragoinge.se eller

telefon 044-775 61 40 (under Broby biblioteks öppettider). Även biljettförsäljning vid speltillfället på Sibbhults Folkets Hus. Arr: Kultur & Fritid, Musikskolan och Musikriket/Musik i Syd

Utställning – Spår av natur Onsdag 9 maj – lördag 9 juni, Kulturhuset Vita skolan

Vernissage onsdag 9 maj kl. 16-18 Glimåkra Folkhögskolas elever på Keramiklinjen ställer ut sina alster på Kulturhuset under temat – Spår av natur. Arr: Glimåkra Folkhögskola och Kultur & Bibliotek

Bingo! med Nisse, fika

Träffpunkten med fika och gemenskap i källarlokalen

14.00 Trollebo, Glimåkra

Underhållning av Paul Skog, fika

16.00 Fridebo, Hanaskog

Grötafton. Anmälan på Fridebo eller Nils-Åke 070- 526 3255

Fredag 27/4 13.30 Fridebo, Hanaskog

Trimbingo, fika

Bingo! med Nisse, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fika

V 18 Måndag 30/4 13.30 Fridebo, Hanaskog

Tisdag 8/5 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

Inomhusbowling, fika

14.00 Skogsbrynet, Sibbhult ”En god och glad stund” med Barbro och Lars, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra Onsdag 2/5 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost i glada vänners lag på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Onsdag 9/5 9.00 Färevallen, Sibbhult

13.30 Västergatan 5, Glimåkra Kom så går vi! Promenad följt av fikastund

Torsdag 3/5 14.00 Fridebo, Hanaskog

V 19 Måndag 7/5 13.30 Fridebo, Hanaskog

Frukost i glada vänners lag på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

13.30 Västergatan 5, Glimåkra Kom så går vi! Promenad följt av fikastund

Andakt med Fredrik Carlsson, fika

14.00 Västanvid, Knislinge Träffpunkten med fika och gemenskap i källarlokalen

14.30 Lindgården, Broby

Underhållning av Vä PRO-kör, fika

Förebyggande hembesök till er som är födda 1938 eller 1941 Under våren med början i april månad erbjuds hembesök till de som blir

Hällristningen i Frännarp

77 och 80 år under 2018 och bor i Knislinge, Hanaskog eller Sibbhult med omnejd. Vid besöket görs en intervju och information om kommunens verksamheter lämnas. Erbjudandet skickas per post till dem som är berörda.

Tisdag 15 maj kl. 19, Frännarp alt Kulturhuset Vita skolan

Viktigt att veta:

Vagnar och stridsvagnar i nordisk bronsålder

Hällristningen i Frännarp är unik på grund av sina många vagnbilder. I detta föredrag berättar Peter Skoglund, docent i arkeologi på Linnéuniversitetet, om ristningen i Frännarp och jämför den med andra ristningar av vagnar i Skandinavien. Exakt plats meddelas senare. Arr: Folkuniversitetet och Kultur & Bibliotek

Kommunens personal kan alltid legitimera sig! Om man är osäker kan man ringa upp den personal som erbjuder besöket, eller kontakta kommunens kundtjänst på telefon 044-775 60 00 eller via e-post kommun@ostragoinge.se för att få en bekräftelse på att det är kommunens personal man har blivit kontaktad av.

www.ostragoinge.se

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

29


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

A K TU E LLT & S U P E R LO K A LT

Hem Hem till till gården gården från från jordklotets jordklotets oroshärdar oroshärdar

Jerker Westdahl har sett världen på tjänstetid Han Hanvalde valdemellan mellanekonomi ekonomioch ochteknik. teknik.Den Denlånga långaresan resansom somteknisk tekniskoffi officer ceri iden densvenska svenskaförförsvarsmakten startade egentligen på Hässleholms tekniska skola följt av utbildning svarsmakten startade egentligen på Hässleholms tekniska skola följt av utbildningpå påKadettKadettskolan skolani iStockholm. Stockholm. ––Jag Jaghar haralltid alltidvarit varitintresserad intresseradav avförsvarsfrågor försvarsfrågoroch ochtrodde troddeatt attjag jagskulle skullefå fåse seen endel delav avSverige Sverige i imitt jobb, berättar Jerker Westdahl hemma på Västra Bosagården. mitt jobb, berättar Jerker Westdahl hemma på Västra Bosagården. Att Attdet detskulle skullebli blistora storadelar delarav avvärlden världenkan kanhan hankonstatera konstaterai idag, dag,40 40år årsenare. senare. Västra Bosagården är närmast en pastoral idyll. En gången. Jerker Westdahl har fått se stora delar av världen, Västra Bosagården är närmast en pastoral idyll. En gången. Jerker Westdahl har fått se stora delar av världen, släktgård, ett kulturarv med anor från 1876. Längan är

släktgård, ett kulturarv med anor från 1876. Längan är från från1775. 1775.Här Härbetar betarkor korav avrasen rasenhighland highlandcattle cattlemed med sina sinagigantiska gigantiskahorn hornoch ochtystnaden tystnadenär ärpåtaglig. påtaglig.Sedan Sedan 1996 1996bor bornumera numerapensionerade pensioneradeöverstelöjtnanten överstelöjtnantenJerker Jerker Westdahl Westdahloch ochhans hansfru fruCecilia Ceciliahär. här. Efter Efteren ennärmare närmare40-årig 40-årigbana banainom inomden densvenska svenskaförförsvarsmakten och med ett sista utlandsuppdrag svarsmakten och med ett sista utlandsuppdragi iAfghaAfghanistan nistankom komJerker JerkerWestdahl Westdahlhem hemtill tillgården gårdenoch ochfriden friden i iÖstra Göinge. Östra Göinge. ––Ja, Ja,det detvar varen enpåtaglig påtagligskillnad. skillnad.Den Dengår gårknappt knapptatt att beskriva. I Afghanistan arbetade jag och bodde beskriva. I Afghanistan arbetade jag och boddei iCamp Camp Mermal Mermalsom somvar varbeläget belägetintill intillen enflygplats. flygplats.Det Detvar varsom som en liten stad med 13 000 invånare. Ungefär som en liten stad med 13 000 invånare. Ungefär somhela hela Östra ÖstraGöinges Göingesbefolkning. befolkning.Det Dethandlade handladeom omen enNatoledd Natoledd operation med FN-mandat. operation med FN-mandat.

men mendet dethar harvarit variten envärld världfylld fylldav avvåldsamma våldsammakonflikter. konflikter. ––För mig handlar det om uppdrag För mig handlar det om uppdragsom somman maninte intekan kan säga säganej nejtill. till.Det Dethandlar handlarhelt heltenkelt enkeltom ommottot mottot”Ära, ”Ära, skyldighet skyldighetoch ochvilja”. vilja”. Valet Valeti ilivet livetstod stodmellan mellanekonomi ekonomioch ochteknik. teknik.Tekniken Tekniken vann. Men det är en lång väg mellan Hässleholms vann. Men det är en lång väg mellan Hässleholmstektekniska niskaskola skolaoch ochett ettNatoläger Natolägeri iAfghanistan. Afghanistan. Efter EfterKadettskolan Kadettskolani iSundbyberg Sundbybergföljde följdeuppdrag uppdragpå påi istort stort sett settalla allaregementen regementeni iSverige Sverige––och ochständigt ständigtmer merutbildutbildning. ning.Hässleholm, Hässleholm,Ystad, Ystad,Eksjö, Eksjö,ett ettmellanspel mellanspelpå påCypern Cypern 1982, Kristianstad, Östersund, Stockholm. Några 1982, Kristianstad, Östersund, Stockholm. Någraorter orter har hardet detblivit blivitåterbesök återbesökpå. på. Något Jerker Westdahl har förstått, men kanske först Något Jerker Westdahl har förstått, men kanske först

fullt fulltututnär närhan hanväl välkom komhem hemför förgott, gott,ärärden denständiga ständigaoro oro som finns hos anhöriga när en familjemedlem befinner som finns hos anhöriga när en familjemedlem befinner Men låt oss backa bandet och se varför en människa sig mitt inne i en krigszon. Man lyssnar på nyheterna, Men låt oss backa bandet och se varför en människa sig mitt inne i en krigszon. Man lyssnar på nyheterna, utsätter utsättersig sigför försådana sådanarisker risker––och ochdet detvar varinte inteförsta första man manläser läsertidningarna. tidningarna.Har Harnågot någothänt? hänt?

30

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

A K TU E LLT & S U P E R LO K A LT

Ovanför rubrik: Jerker Westdahl skapade sin egen vapensköld med symboler från hela hans liv. ”Jag är inte adlig, men man kan ha en vapensköld ändå.” Höger: Det har blivit många medaljer, plaketter och standar under den militära karriären som teknisk officer.

– Ofta visste inte min fru riktigt var jag befann mig. Vi kunde ha telefonkontakt, men jag berättade aldrig om ett specifikt uppdrag förrän det var avklarat. Samtidigt som Jerker Westdahl var i Afghanistan och som en ödets skickelse undkom sprängningen av en bro fanns också hans son här, fast på en annan kommendering. Jerker återvände till Sverige en månad före sonen. – Den månaden var säkert den oroligaste i mitt liv. Först när vi reste till Stockholm tillsammans för att ta emot våra medaljer kunde jag andas ut.

– Nu har jag avslutat mitt uppdrag i Göingehem och kandiderar inte längre till en plats i politiken. Men när det blev känt dök snart nya förfrågningar upp... Och som vi har förstått finns det uppdrag man inte tackar nej till. Jerker Westdahl kan numera skriva till på visitkortet: Styrelseledamot i Försvarets logistikklubb, ordförande i Kamratföreningen norra skåningar, vice ordförande i Svenska veteranförbundet, de så kallade Fredsbaskrarna. – Så länge jag kan påverka och göra något är jag alltid intresserad, kommenterar han.

Som teknisk officer har man hand om all teknisk mate-

Men hur är det med boskapsskötseln?

riel, från pansarvagnar ner till handeldvapen. När Jerker Westdahl kom tillbaka till gården i Dönaberga blev han plötsligt boskapsskötare, politiker och därtill ordförande i bostadsbolaget Göingehem. – Ja, jag lovade min fru att inte bli ”pensionär”, säger han med ett skratt. Och han tillägger:

– När vi flyttade till Bosagården var markerna igenvuxna. Vi fick ett tips om highland cattle. Nu har vi 36 stycken på gården, så jag är fortfarande boskapsskötare! Text och foto: Lasse Lindell

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

31


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

S U P E R LO K A L A FÖ R E N I N G S LI V E T

Skrivarlinjen-

Ett år som förlänger livet Pennors skrapande ekar från en gammal prästgård på den skånska landsbygden. Vi befinner oss i Glimåkra; sju personer i olika åldrar, med olika bakgrund och livsberättelser. Tillsammans har vi under ett år svetsats samman, i detta klassrum som nu för tiden känns mer som ett hem än som en arbetsplats. Vi kom hit med olika förväntningar och under olika förutsättningar, men nu när skrivarkursen börjar lida mot sitt slut känns det som att vi alltid har känt varandra. Det är och har alltid varit det fina med skrivarlinjen; det spelar ingen roll vem du är, om du vill skriva så hör du hemma just här. Vi vill berätta om skrivarlinjen. Vi vill berätta om oss. Kursen sträcker sig bara över ett år, men det är ett år som förlänger livet. Varje dag har vi träffats just här och skrivit och lärt känna oss själva tillsammans. Det tog över 70 år för Mocki att inse att det är poesi hon ska skriva, men med skrivarlinjens hjälp har hon äntligen hittat hem. Stefan behövde tid att komma tillbaka till kreativiteten och det inre lugn han en gång haft, och vi har stått bakom honom på varje steg han tagit i den resan. Efter gymnasiet var Edith osäker på vad hon ville göra, men hon visste att hon ville skriva och blev på så sätt del av vår familj. Vi har alla en passion för att uttrycka oss, men har på olika sätt blivit nedtryckta i vår strävan att visa vilka vi är. Här har vi äntligen fått göra det. Inspirerande besök

Under året på skolan har vi blivit besökta av

författare och skribenter av alla dess slag. Lennart Göth, en av grundarna till skrivarlinjen, har inspirerat oss med sina gästföreläsningar om novell- och romanskrivande. Härnäst väntar ett besök av 2016 års Augustprisvinnare Lina Wolff, då hon ska hålla en föreläsning om att skriva noveller. Dessa besök har ytterligare drivit framåt vår egen kreativitet och motivation till att skapa. Öppnade dörrar

Vårt eget arbete har sträckt sig utanför word-dokumentens ramar. Vi har tillsammans skrivit en pjäs, ”Nattvandrarna”, där vi själva har stått för manus, regi och skådespeleri. Detta arbete har öppnat dörrar för många av oss (särskilt de som aldrig tidigare ens stått på en scen!). Tillsammans med våra inspirerande lärare har vi funnit glädjen i att använda det vi har skrivit och uttrycka det på nya sätt. Pjäsen spelades upp på Glimåkra folkhögskola den 24 april. Djupdykning och berättarkväll

Det största arbete vi har gjort under året är vår antologi, ”Djupdykning”, som finns att köpa nu i maj månad. Det är en bok fylld med våra texter; noveller, dikter och utkast till större projekt, allt samlat innanför pärmarna på en

pocket som vi på egen hand har designat. Som sista projekt kommer vi på skrivarlinjen ha en berättarkväll på Kulturhuset Vita skolan i Broby, där vi läser utdrag ur antologin och berättar om vår verksamhet. Berättarkvällen inträffar den 31 maj, klockan 18.00. Alla är välkomna och vi ser fram emot att få berätta och prata om vårt arbete med antologin. Skrivarlinjen är en plats där du får en chans att vara den du är, vem du än är. Livet blir aldrig detsamma igen.

Deltagarna på Skrivarlinjen

Unga företagare lär ut digitalt Ungdomar är ofta kvicka på att ta till sig allt nytt när det gäller datorer och mobiltelefoni. Det kan emellertid vara lite svårare att hänga med i utvecklingen för oss som är lite äldre och alla har inte alltid någon att be om hjälp. Idén till företaget Tekser UF kom upp då Jacob Wilhelmssons farmor, som är verksam i PRO Broby, föreslog att Jacob skulle kunna arrangera en kurs för pensionärer. Jacob som är duktig på datorer och behövde en företagsidé tyckte det var en bra tanke och byggde vidare på den. Under våren håller Jacob tillsammans med Maja Haraldsson kurser för två grupper pensionärer i ABF:s lokaler i Broby. Felix Jönsson medverkar i företaget med grafiskt arbete och möter inte kursdeltagarna. Upplägget för kursen är att deltagarna tar med sig mobiltelefon, paddor eller datorer och arbetar med dem på plats under kursens sex träffar.

32

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

- Vi har 12 deltagare uppdelat på två grupper, berättar Jacob. Vårt upplägg är att visa hur de olika basprogrammen fungerar. Kursdeltagarna får bl.a. lära sig att göra inställningar, lägga över bilder och hur de bäst använder internet. Sen finns det också utrymme för dem att ta upp de problem de har haft. Då vi är på besök finns deltagarna Sigritt Bengtsson, Birgitta Andersson, Jan-Erik Andersson och Birgit Ahlgren på plats och Jacob är kursledare. Deltagarna har alla olika teknik med sig. - Jag hoppas det här ska bli en nyttig upplevelse och att jag ska få mer förståelse för hur jag använder dator och mobil, säger Sigbritt. Hon har med sig både ock till kursen. Jan-Erik och Birgitta satsar på att lära sig mer om mobilanvändning och appar. - Jag tycker det tekniska språket är svårt och vill gärna få veta vad saker betyder, kommenterar Birgitta. För ungdomarnas del handlar projektet om att prova på att driva ett företag med allt vad det innebär. Det ingår i utbildningen på Tek-

niska programmet på Ekbackeskolan. Genom den här företagsidén bringas kunskap både åt de unga lärarna och de lite äldre eleverna. Jacobs farmor? Jo, hon anmälde sig också till kursen. Text och foto: jessica@alltomgoinge.se producerad av espresso media


TREBY IF TIGGERIFRÅGAN

MATCHER på Lindvallen 2 maj 6 maj 6 maj 20 maj 20 maj 25 maj 31 maj

kl 19.00 kl 14.00 kl 16.00 kl 14.30 kl 16.00 kl 19.00 kl 19.00

Herr P9 P9 F11 P11 Herr Herr

- Inför tillstånd vid passiv pengainsamling på offentlig plats

Treby IF – Farstorps GoIF Treby IF – Wä IF Treby IF – Hörby FF Treby IF – Tjörnarps BoIF Treby IF – Bjärnums GoIF Treby IF – Röke IF Treby IF - Jägersborgs IF

STÅLROS Bilverkstad

Vi moderater i Osby vill införa ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna som innebär att det för passiv pengainsamling på offentlig plats krävs polisens tillstånd. Motiven är som följer. • En offentlig plats skall endast användas till det den är avsedd för. Vid annan användning skall det fodras tillstånd. • Platser utanför butiker eller offentliga inrättningar skall inte användas i strid med markägares- eller verksamhetsutövares önskemål utan tillstånd. • Det är viktigt att få kontroll över att medborgare från andra EU-länder inte överträder de 3 månader de får stanna utan att ha arbete eller inkomst. Människor som tvingas leva vid sidan av ett välfärdssamhälle de inte är berättigade till att delta i, med de konsekvenser i form av en rad lagöverträdelser, samt risk för att råka riktigt illa ut, är också tungt vägande skäl till införande av tillstånd. De länder i vilka de individer som berörs av detta har sitt medborgarskap måste tvingas till att ta sitt ansvar. Det underlättas inte av att Sverige, och kommunerna i Sverige, indirekt bidrar till vägar vid sidan av välfärdsstaten som dessa människor kan tvingas ta genom att tillåta detta, i enligt vår åsikt, konflikt med ordningslagen.

Osbymoderaterna osby@moderaterna.se https://www.facebook.com/moderaternaosby/ www.moderaterna .se

Rinkdansen

Osby Ishall, lördag 19 maj, supé, dans, show mm

För supégäster kl. 18.00 Samling och mingel Barerna öppnas kl.19.00 Buffé med måltidsdryck Dessert och kaffe kl. 20.15 Uppträde kl. 20.30 Entrén för våra dansgäster öppnar

21.00-01.00

Du kan förboka redan nu. Det finns 400 supébiljetter: avhämtning av biljetter från 1 maj på kansliet mellan kl. 17-19 Entré + Danssupé

395:-

Entré dans

200:-

Det finns plats för dig och dina vänner mellan 18 år och uppåt Upplysningar vänligen ring: Sven-Arne 070 – 327 00 74 Bengt-Åke 070 – 854 44 13

Flerfaldigt guldklaven-vinnande och grammisbelönade

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

33


P O LI S E N H A R O R D E T

Vårtider, stadsfester och cykelåkning Staffan Käll

D

et är härligt med vår och nysopade asfaltsvägar. Så här lite ur polisiär synvinkel är det såklart en tydlig uppmaning till ”hjälm på” när det gäller cykel. Det är höga farter och oskyddade trafikanter så åtminstone huvudknoppen behöver skyddas. Och är cykeln med på festen och det blir cykling hem i mörker så är belysning ett måste - inga undantag. Många använder också cykel som motions-

redskap och kanske har Vätternrundan som mål. Då cyklas det ofta i grupp under träningskvällar. Var uppmärksamma på bakomkommande trafik och ge tydliga signaler inom gruppen. Ni bilister som kanske ibland förargar er lite på en klunga/ grupp med cyklister - ha tålamod. Alla ha rätt att som trafikanter vara på vägen. Det är vissa som felaktigt tror att det är förbjudet att köra cykel i klunga. Samspel och hänsyn till varandra är det som ska prägla vår gemensamma trafikmiljö.

Kylbox 24 liter, 12 V Carwise

att i så stor utsträckning som möjligt använda er av de cykelbanor som kommunen, ofta för dyra pengar, skapat. Och så förstås, gångbanor är i första hand till för gångtrafikanter, inte cyklister och absolut inte för mopedister. Vi får in en hel del åsikter och klagomål från allmänhet om detta, framför allt i Osby.

Till våren hör också uteliv, och för många

innebär det att dricka alkohol. Ta det gärna ”easypeasy” med procenten. Det är ju en del stora begivenheter som t.ex. Lönsbodadagen 5 maj och lite senare Älmhults stadsfestival. Polisen planerar att ha extra personal avsedd för båda dessa event, vilket ju är bra för allas trygghet. Stads- och byfester är trevliga inslag under vår och sommar och finns ju i lite varierande upplagor i alla våra tre kommuner, Älmhult, Osby och Östra Göinge. För Älmhults del är årets stadsfest flyttad in till centrum helt och hållet. Här måste alla, såväl arrangörer som besökare visa hänsyn mot de människor och djur som bor inne i centrum. Även här gäller samma regler som i trafiken; hänsyn och varsamhet.

Cykelhållare Thule Xpress

Våren och försommaren är student- och

skolfesternas tid. För många ungdomar innebär Valborg och skolavslutning de första kontakterna med alkohol. Från polisen sida vill vi betona alkohollagens regler om överlåtelse av alkohol. Det är alltså förbjudet att köpa ut till dem som är under 20 år. Det gäller även till de egna barnen. Undersökningar visar att mycket av den alkohol som ungdomar dricker har de fått av ”snälla” föräldrar. Gör inte denna björntjänst. Med förhoppning om en trygg och glad vår. Staffan Käll, Kommunpolis i Osby och Älmhult.

Motorolja 4 liter Castrol Magnatec C3 5W-40

Tvättkit Turtle

Art. nr. 40-611473

Art. nr. 40-970

Art. nr. 41-C4007065

Art. nr. 75-90178

Ord. pris 649:-

Ord. pris 799:-

Ord. pris 720:-

Ord. pris 297:-

449:Osby Tegvägen 6 0479 - 131 05

549:-

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

Älmhult Torngatan 4A 0476 - 150 50

SEHIT!

399:-

Öppettider Vardagar 07.00 – 17.00

KÖP PLATTOR från STARKA SORTIMENT och få 10% rabatt gäller tom 30/4

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

34

Bilschampo, avfettning, fäljrengöring, tvättsvamp, tvätthink.

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

149:-

Gäller t.o.m. 24 juni 2018 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.

När det gäller cykling allmänt, försök

Kommunpolis

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso media


BEMANNA på hemmaplan CV CV

C

Lekolar vill väcka lusten att lära genom att utveckla lärande miljöer för barn och ungdomar. Vi vill tänka annorlunda och vi har ambitionen att få varje unge att blomma. Vi erbjuder mer än 20 000 produkter där var och en är noga utvald för att leva upp till de pedagogiska och praktiska krav so våra kunder ställer. Vi har verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Kina och hos oss jobbar ca 300 dedikerade och värdefulla medarbetare. Vill du bli en av oss?

Lekolar söker Lagerarbetare till vårt Möbellager Vi ser att antalet kundorder ökar, och vi går mot sommarens högsäsong. Kunderna lägger sina stora order för skolstart. Det är en stor utmaning som vi ska vara väl rustade för. Är du intresserad av att arbeta i en flexibel miljö som präglas av högt i tak och en lösningsfokuserad inställning? Vill du vara en del av ett team där du tillsammans med dina kollegor arbetar för att öka vår leveranssäkerhet? Då kan du vara den vi söker.

OSBY PASTORAT

Vi söker en kyrkomusiker på 50 %

Osby pastorat i Lunds stift söker en kyrkomusiker. För mer information om tjänsten se vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/osby

Extrapersonal SÖKES!

Är du serviceminded och sugen på att jobba extra i ett trevligt gäng?

Titta in på stationen med ditt CV. •••••••••••••••••••••••••

Nya öppettider! Fr.o.m. 1 maj har vi öppet till

kl 24 alla dagar • Vardagar 6-24 • Helg 7-24

0479 - 12250

Ansvarsområde Som lagerarbetare på Lekolars möbellager arbetar du mestadels med orderplock med truck men även med andra på lager förekommande arbetsuppgifter, exempelvis bokning av transport, saldokontroller, och godsmottagning. Arbetstiderna är för tillfället kl. 07.00 till kl. 15:40, måndag till fredag. Nu när vi närmar oss högsäsong brukar det även finnas behov av övertidsarbete. Din profil För att vara aktuell för tjänsten bör du ha fullständig och avslutad gymnasieutbildning, gärna med teknisk inriktning, eller annan motsvarande arbetslivserfarenhet. Det är ett krav att du behärskar svenska språket i tal och skrift för att kunna tillgodogöra dig säkerhetsinstruktioner etc. Vidare ser vi gärna att du som söker har truckkort och erfarenhet av truckkörning samt erfarenhet av lagerarbete med orderplock. Vi ställer höga krav på de personliga egenskaperna, det är viktigt för oss att du är van och klarar av att arbeta självständigt likväl som att du trivs med att arbeta i team. Du är serviceinriktad, lyhörd och har en positiv attityd. Som person är du noggrann, punktlig, flexibel och ansvarstagande. För att passa för tjänsten måste du klara av många tunga lyft och att arbeta i ett högt tempo. Du bidrar till en god arbetsmiljö genom att ha en positiv inställning till ditt arbete och dina arbetskamrater och du har lätt för att se möjligheter istället för hinder. För att kunna arbeta i våra lager måste du ha fyllt 18 år. Vi erbjuder dig ett intressant arbete i en snabb och föränderlig miljö med positiva och engagerade kolleger där ni tillsammans arbetar mot uppsatta mål. Anställningen varar mellan juni och augusti. Placering: Osby. Du rapporterar till Lagerchef Peter Månsson. Du är välkommen med din ansökan senast 2018-05-20. Skicka dina ansökningshandlingar till job@lekolar.com med rubriken, Lagerarbetare Osby. Har du frågor om tjänsten är du välkommen att maila Peter: peter.mansson@lekolar.com.

Såggatan 2 Osby NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

35


MÅ BRA

Balans, glädje och energi Malin Alricsson

Personlig tränare och hälsocoach

H

ärliga ord, eller hur! Jag har tidigare pratat om livets jämviktsläge och att hitta en balans i både vardag och fest. En utmaning varje dag! När vi hittar jämvikt så kan vi uträtta stordåd. Hur gör man? När vi pressar oss

för hårt har vi en tendens att spänna oss för mycket och ingenting blir bra. Om vi vill gå ner i vikt och pressar oss genom bantning, så faller vi ofta för frestelser ändå och vi lyckas inte, men när vi släpper pressen och lättar på trycket så brukar vikten minska utan att vi förstod vad som hände. Vi ser det hela tiden. En idrottare som tränat mycket kan misslyckas på sin viktigaste tävling och barnlösa kan

36

ibland lyckas bli gravida när man slutar att anstränga sig. Det låter som vi ska försöka sluta anstränga oss för att vi ska vara ansträngningslösa. Låter detta rimligt? Att kunna ta i och samtidigt vara avslappnad? Detta är hemligheten med att vara avslappnad tror jag. Vad tror du?

Var och en behöver på något sätt

hitta sitt balansläge. Detta gäller i livets alla områden. Hur har du det med din balans? Vad behöver du göra för att komma i balans? Träning är en balans mellan ansträngning och vila. Om vi inte använder vår kropp så kommer den att förtvina och inte må bra. Vår kropp är gjord för ansträngning. Vi sliter givetvis på vår kropp, men den är väldigt anpassningsbar. Ger vi den bra näring och tar hand om den så är den en fantastisk maskin. Vad är lagom träning för dig? Vad tycker du om att göra? Det finns oändliga träningsmöjligheter både inomhus och utomhus. Du kan välja lugnare aktiviteter så som yoga, promenader

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

och simning. Därmed inte sagt att det inte är fysiskt krävande, men lugnet finns där. Jag har tränat utomhus i ur och skur i flera år tillsammans med härliga människor som gillar att svettas utomhus. Gruppträning ger dynamik och man peppar varandra på ett härligt sätt. En del gillar ensamträning och det passar kanske bra ibland. Själv gillar jag att blanda träning beroende på dagsform. Ibland kan det vara skönt med ett eget pass på gymmet eller en skön morgonpromenad med någon ljudbok i öronen. Hur vill du träna? Gillar du gruppträning eller träna själv? Gillar du hög musik eller en soft spellista? Allt handlar nog om hur du känner dig just då, eller hur?

En viktigt balans är att hitta

jämvikt mellan träning och vila. Träning är flås, svett och puls. Vila är sömn, mat och lugn. Det är inte under träningen som kroppen bygger upp sig utan det är efteråt när du äter och vilar. Kroppen är också väldigt finurlig. Den bygger

upp sig lite extra mycket för att klara nästa ansträngning. Smart va? Om du tränar för ofta och inte äter tillräckligt eller sover bra så är risken att du på längre sikt kommer att må dåligt. Vilofasen är otroligt viktig. Kanske är stressen din största fiende. Du kanske kommer stressad till träningen utan att ha hunnit ladda upp ordentligt? Kontrasten till detta är att vi i vår elektroniska värld sitter still och rör oss alldeles för lite. Vällevnadssjukdomar gror i våra kroppar. Tillhör du dem som tränar mot ett mål, se då till att ha ett mål även med återhämtningen.

Sitter du i soffan så gäller det att sluta ha ursäkter och hoppa upp från tv- fåtöljen. BÖRJA BALANSERA! Malin Alricsson, Personlig tränare och hälsocoach, Göinge Träningscenter

producerad av espresso media


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Restaurerar, bevarar och vårdar äldre byggnader och miljöer – från minsta torp till slott och kyrkor.

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. om framtidens energisystem.

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att Besök vår byggnadsvårdsbutik installera en bergvärmepump. Utmaningen är att i Bössebacken! göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya

Öppet Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta mån-onsbehov. kl. 8–12 om framtidens energisystem. tors-fre kl. 13–18 www.folkesbygg.se 044 - 636 77

A+++

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

37


VÅ R A K Y R KO R

Berit Wickenberg Broby

När det tar fart N

u har våren äntligen verkat vilja etablera sig här i Skåne.

Jag hoppas att det är så i alla fall. Sällan har

U

Eller om jag går ut i trädgården och ser allt

väl vintern bitit sig fast så länge som i år. Kanske för att den hade så svårt att komma igång. Riktig vinter med snö och kyla blev det inte förrän efter barnens sportlov.

som måste tas omhand nu efter vintern. Det känns tungt. Hur ska jag hinna allt innan sommaren är här och allt borde vara klart. Men sätter jag bara fart så är det svårt att sluta och innan jag vet ordet av, så är allt färdigt.

Men kanske det är så. Om det är lite svårt

Så kanske också med tron. Om jag vacklar,

i början och det tar tid att komma igång. Man skyller än på det ena och än på det andra och när man då äntligen får fart och gör det man länge väntat på, då är det kanske också svårt att sluta. Till exempel, att läsa en bok. Den kan vara jättetråkig i början men när man suttit ner ett tag

Annika slutar

och läst så kan boken vara riktigt bra och det blir svårt att sluta.

nder ungefär fyra år har Annika Persson varit anställd som diakoniassistent i Osby Pastorat. Annika har gjort väldigt mycket för att

utveckla det diakonala arbetet i Pastoratet. Många är de personer som kommit till Annika för ett samtal eller för att få hjälp med det allra nödvändigaste. För vår del är det ett ”tyvärr” att Annika bestämt sig för att sluta hos oss då hon har varit och är en mycket God medarbetare. Hon slutar sin tjänst den 30 april. Därför säger vi ett stort tack till Annika och önskar henne lycka till i hennes nya arbetsuppgifter.

vrider och vänder, gärna förskjuter tanken. Låter tiden fara och väntar på något, obestämt vad. Men så får jag en ny tanke, en fast punkt, en insikt och tron på Gud och Jesus blir självklar och enkel att hålla mig till. Och då är det svårt att sluta. Berit Wickenberg

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Ons. 25/4 14.00 Missionssyföreningen, fh. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Tor. 26/4 9.15 Vardagsgudstjänst med små & stora, Lövsund. 14.00 Mässa på Rönnebacken, därefter Lindhem. Sön. 29/4 5 i påsktiden 10.00 Högmässa, Fröjmark. Barnkören Mixturen medverkar. Mån. 30/4 10.00 Måndagsträff, Ekebo. Tor. 3/5 16.30 Messy church, fh. Tema: ”Anden”

38

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

VÅRKONSERT

5 maj kl. 16.00 i Osby församlingshem. Osby kyrkokör Osby ungdomskör Tonsnäckorna Musikskolans underhållningsorkester Snapphanekören Kammarorkestern Entré 80: - (inkl. fika)

Sön. 6/ 5 Bönsöndagen 10.00 Högmässa, Eriksson. Ons. 9/5 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

FASTEKAMPANJEN

Visseltofta Loshult

till förmån för Svenska Kyrkans internationella arbete, resulterade i 62.298:Stort tack till alla som bidragit till detta fina insamlingsresultat för Osby pastorat!

Visseltofta Sön. 6/ 5 Bönsöndagen 18.00 Mässa, Lövsund.

Loshult Sön. 29/4 5 i påsktiden 10.00 Högmässa, Svensäter. Tor. 3/5 12.00 Torsdagsträff med sopplunch, Missionsgården. Sön. 6/ 5 Bönsöndagen 10.00 Gudstjänst, Lövsund.

Loshulta torsdag Firas traditionsenligt på Kristi himmelsfärds dag i Loshults kyrka kl. 10.00

Gravrättsinnehavare

sökes till följande gravplatser: OSBY OS A 110 OS B 111-115 OS C 482-483 LOSHULT LO B 88-89 LO B 95-98 LO C 25-27 LO C 28-30 LO C 44-45 LO C 68-69 LO C 94-95 LO C 253-254 LO D 100-103 LO I 81-82 LO M 51-52 LO E 105-106 LO E 122-123 Kontakt: Christina Olsson på 0479-52 45 08 eller osby.kyrkogardsexpeditionen@svenskakyrkan.se producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

Detta händer i pastoratet Onsdag 25 april 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults k:a. Se ruta! Torsdag 26 april 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 18.30 Gubb- och gumkväll i Hjärsås k:a. Se ruta!   Söndag 29 april, 5 i påsktiden 10.00 Mässa i Glimåkra k.a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 14.00 Gudstjänst i Kräbbleboda kapell, C Frostensson. Sångkören Optimal från SPF medverkar med sång och musik. Servering. Årsmöte med kapellstiftelsen. 18.00 Gudstjänst med musik i Sibbhults k:a, C Frostensson. Sång av Bror Lundh. 19.00-20.00 Bönegrupp i Glimåkra missionshus   Måndag 30 april, Valborgsmässoafton Expeditionerna stängda Onsdag 2 maj 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra

Telefon exp: 044-34 60 00

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Sönd 29 april – 5 i påsktiden 16:00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Sönd 6 maj – Bönsöndagen 16:00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Torsd 10 maj – Kristi himmelsfärds dag 11:00 Högmässa (obs tiden), Staffan Fredin. Lörd 12 maj 11 & 16 Konfirmationsgudstjänster Sönd 13 maj – sönd f pingst 16:00 Högmässa, liturg Peter Kogler, predikant Jenny Lundqvist. Konfirmanderna deltar.

ÖPPNA GRUPPEN i Kviinge För barn 0-5 år med förälder eller annan vuxen. Varje måndag i Kviinge församlingshem kl 13.30-15.30. Ledare Marie Larsson och Lovisa Törn. Vi fikar, sjunger, leker och pysslar mm. Ingen anmälan.

Hjärsås

Torsdag 3 maj Sista anmälningsdag till pastoratsutfärden den 19 maj, se Sockenbladet.  Anmälan till expeditionen tel 044-346000 eller till Annelen Nilsson tel 044-346033.   Lördag 5 maj 13.00 Konfirmation med mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson   Söndag 6 maj, Bönsöndagen 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Thorsén. Kyrkkaffe. 18.00 Gudstjänst i Glimåkra missionshus, David Castor. Bönegrupp efter gudstjänsten.   Tisdag 8 maj 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 14.00 Andakt på Solglimman 14.00 Träffpunkt Skogsbrynet. Se ruta!

TRÄFFPUNKT Skogsbrynet

tisdag 8 maj kl 14.00. "En god och glad stund" med Barbro och Lars Svensson. Kaffe och hembakat. I samarbete med sensus

Detta händer i våra församlingar KNISLINGE Torsd 26 april 14:00 Västanvid, Andakt med nattvard.

Glimåkra

Knislinge

KVIINGE Sönd 29 april – 5 i påsktiden 11:00 Mässa med Tribute Gospel Choir (Glimåkra fhs), Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika. Torsd 3 maj 14:00 Fridebo, Andakt med nattvard. Lörd 5 maj 14:00 Konfirmationsgudstjänst Sönd 6 maj – Bönsöndagen 11:00 Mässa, liturg Fredrik Carlsson, predikant Jenny Lundqvist. Konfirmanderna deltar. Barnsamlingar. Kyrkfika. Torsd 10 maj – Kristi himmelsfärds dag Se Knislinge kl 11:00 Sönd 13 maj – sönd f pingst 11:00 Mässa, Peter Kogler. Barnsamlingar. Kyrkfika.

FÖR UNGDOMAR Ung Pilgrim, torsdagar kl 19:00, udda veckor. T.G.I.F, fredagar kl 19:00, jämna veckor. I Knislinge församlingshem.

Sibbhult

Kvällsöppet

i Sibbhults kyrka onsdag 25 april kl 17.30. Välkommen till kvällsfika kl 17.30 följt av programmet "Bonden i Hålevik" bildprogram av och med Torsten Niklasson. Avslutning kl 19.00 med en enkel kvällsmässa. I samarbete med sensus

Gubb- & gumkväll

i Hjärsås kyrka torsdag 26 april kl 18.30

"Människor jag inte glömmer"

TV-producenten Bengt Roslund berättar om sina möten med Nils Poppe, Sten Broman, Ingrid Bergman, Ingmar Bergman, Lasse Holmqvist m.fl. God mat, enkel andakt.

Kostnad: 80 kr.

Kviinge

Gryt

MÄSSA med TRIBUTE GOSPEL CHOIR Den 29 april medverkar Tribute Gospel Choir i mässan kl 11 i Kviinge kyrka. Tribute Gospel Choir är kören med årets elever på gospellinjen på Glimåkra folkhögsskola. De har precis kommit hem, fulla av inspiration, från en resa i Chicago i gospelns hemland.

MAT & GEMENSKAP och ÄNTLIGEN ONSDAG Mat & Gemenskap Äntligen Onsdag i Knislinge församlingshem i Kviinge församlingshem varje tisdag kl 17.30. varje onsdag kl 17.30.

KYRKPARKENS FÖRSKOLA i Hanaskog Välkommen att anmäla era barn till vår nya, fina och omtyckta Reggio-Emilia-inspirerade förskola! Föräldrar är välkomna på besök (ring 070-964 57 51). Anmäl era barn via kommunens hemsida. Barn från övriga kommunen (eller grannkommuner) är förstås också välkomna!

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

39


VÅ R A K Y R KO R

VÅRcafé

L

ördagen 5/5 hälsar vi våren väkommen i Osby Församlingshem. Där samlas Osbys körsångare och musikanter för att bjuda på vårsånger m.m. i den traditionella vårkonserten. Underhållningsorkestern, Snapphanekören, Kyrkans körer, Tonsnäckorna och Kammarorkestern kommer som vanligt att bjuda på ett glatt och trivsamt program. I en härlig blandning av musik och sång njuter publiken av en god vårfika. De medverkande ensemblerna

avlöser varandra, men också publiken ges möjlighet att vara med i några välkända allsånger. Allt detta under ledning av vår konferencier Ylva Palmgren. Vårkonserten börjar kl. 16.00 men redan från kl. 15.30 kan man lyssna till Underhållningsorkestern med Midiblåset som spelar utanför Församlingshemmet. Entré: 80:- inkl. kaffe och vårfika. OBS! Vårkonserten är på lördagen i år. Välkomna!

Håkan Fransson på besök och höll föredrag för föräldrar i både Osby och Lönsboda.

OSBY först och bäst i projekt

Flera föreläsningar

Ö

ckerö är en skärgårdsidyll utanför Göteborg. Kommunen består av tio öar, så vill du ta dig dit så är det båt som gäller. Från början var öarna bebodda av fiskare. Idag bor ca 12 500 öbor här varav de flesta har det ganska bra ställt. Men Öckerö stack även ut inom andra områden. För tio år sen var öns ungdomar bäst i landet på att dricka sprit. Något Håkan Fransson ändrade på med något som nu fått namnet Öckerömetoden Genom medveten opinionsbild-

ning riktad till föräldrar, skolpersonal och beslutsfattare för att få vuxna eniga om att minderåriga inte ska dricka alkohol, så kunde utvecklingen vändas. Tio år senare hade ungas fylleri halverats och var betydligt lägre än genomsnittet i landet. – Om alla vuxna skulle bestämma sig för att barn under 18 år inte ska dricka, så skulle berusningsdrickandet försvinna, förklarar Håkan. Unga gör som vuxna säger. Problemet

är att vuxna inte tar problemet på tillräckligt stort allvar.

Åtta kommuner

För två år sen startade ett fyraårigt forskningsprojekt i Malmö. Man gick ut till de skånska kommunerna för att få med dem i projektet. Osby var först ut. – Vi fick frågan från Malmö Högskola, förklarade kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen. Vi tog upp det i kommunstyrelsen

och alla var positiva. Idag är det totalt åtta skånska kommuner som finns med. Varje år görs en undersökning för att på så sätt hålla koll på utvecklingen. De två åren som projektet har fortgått, visar en positiv utveckling. – Osby ligger bäst till av alla de kommuner som är med, berättar Håkan. En tendens som med all säkerhet kommer att bli än mer tydlig i nästa mätning.

I förra veckan var Håkan Fransson på besök och höll föredrag för föräldrar i både Osby och Lönsboda. Han passade även på att hålla ett föredrag för politiker och tjänstemän på fritidsgården Pulsen i Osby. Inbjudna var ett 40-tal från Barn & skola, Vård & omsorg, Samhällsbyggnad, kommunstyrelse, näringsliv och polis. Samtliga fick information om Öckerömetoden och hur kommunen står sig i projektet. Syftet var också att få fram nya idéer på hur projektet kan utvecklas. En lyckad dag där Osby fick en hel del beröm för sitt engagemang och resultat. Ett arbete som till stor del leds av fritidsgårdarna Pulsen och Bulten. Text och foto: johnny@alltomosby.se

VÄSTRA IND OMR, ASPG 36. MÅN-FRE 8-17 LUNCH 12-13

DÄCKHOTELL • STORT URVAL AV FÄLGAR OCH DÄCK • DET LÖNAR SIG ATT HANDLA I SIBBHULT 40

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


R E P O R TAG E tionen. Pappa Jan Banke har drivit kliniken i Broby sedan 1976. Vi är bättre på att sköta om våra tänder även om karies har börjat öka så smått igen i yngre åldrar. Tänderna har stor betydelse både fysiskt och hur vi uppfattas.

Satsar på familjetandvård

Tandläkarna i Centrum P

å tredje våningen i ICA-huset så huserar Centrumtandläkarna i nya fräscha lokaler. Nytt är också Brian som anslutit till gänget. Totalt jobbar ett tiotal personer fördelade på lokalerna i Osby och i Broby. Tandvården har förändrats som så många andra branscher. Idag är den förebyggande tandvården mer utbredd precis som kosmetisk och estetisk med

exempelvis tandreglering, blekning och skalfasader. – Visst är det så, menar Marcus Banke, tandläkare i andra genera-

Centrumtandläkarna och Stationstandläkarna i Broby riktar in sig på familjetandvård. – Ja vi vill att alla som kommer till oss ska känna sig trygga och lugna. Vårt största fokus är att skapa en behaglig stämning i en situation som många upplever som stressande. En faktor i detta är att samla familjer och försöka avdramatisera det hela. Det gör inte ont längre att gå till tandläkaren. Det kanske inte är det roligaste som finns, men vår ambition är att det ska bli ett naturligt och trevligt möte.

Ny i gänget

I februari så anslöt Brian Seguya till gänget. Efter tandläkarexamen så jobbade han hos Folktandvården i Olofström. Idag bor han i Kristianstad och jobbar både i Osby och Broby. – Jag har kommit till en härlig miljö och trivs kanon med både kollegor och patienter, förklarar Brian. Tandläkaryrket är ett hantverk. Gillar man att skapa och göra skillnad så blir

det både roligt och bra. Det vill vi att våra patienter också ska känna.

Vill du bli tandläkare?

Studier i 5 år på tandläkarhögskolan. Tuffa krav dock för att komma in. Det finns även skolor utomlands på engelska där du får samma möjligheter till en tandläkarlegitimation. Ingångslönen ligger på ca 30000 kr/mån.

Detta är Brian

Namn: Brian Seguya Ålder: 29 år Bor: Kristianstad Familj: Singel Intresse: Gym och löpning

Detta är Marcus

Namn: Marcus Banke Ålder: 38 år Bor: Kristianstad Familj: Sambo och två barn Intresse: Golf och film

Vi hälsar alla nya och gamla patienter välkomna till både Stationstandläkarna i Broby och Centrumtandläkarna i Osby.

Familjetandvård i trygg miljö

Allt från förebyggande och estetisk tandvård till mer komplicerade implantatfall samt tandblekning.

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

www.tandlakarnabanke.praktikertjanst.se NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

41


M AT & D RYC K

Vårkyckling

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

En kyckling

4 port.

Gräddsås

2 små kycklingar, ca 600 g

1 msk vetemjöl

2 tsk salt

3 dl sky och vatten

2 krm vitpeppar

1 dl grädde

persiljekvistar

2 tsk soja

3msk smör

1. Vispa mjölet i stekpannan. Späd skyn med

Gör så här: 1. Skölj och torka av kycklingarna. Stora kycklingar kan behöva klyvas.

2. Gnid insidan med hälften av saltet och peppar

vatten till 3 dl sky och vatten. Koka några minuter och häll i grädden.

2. Koka upp på nytt. Smaka av och ge såsen extra färg med soja.

och lägg på ett par persiljekvistar. Bind upp så att lår och vinge pressas mot bröstet och persiljan hålls på plats.

3. Bryn kycklingen i smör till fin färg i en stek-

panna. Krydda, lägg på lock och efterstek halvor i ca 15 min, hel kyckling ca 30 minuter. Testa med en provsticka. Köttsaften ska inte vara rosa. Ta upp kycklingen.

4. Servera med brynt småpotatis, gräddsås, inlagd gurka och svartvinbärsgele.

till Valborg

Vårhelgernas favorit var förr en liten mjäll kyckling, stekt hel eller delad, då kallad klyvkyckling. Den serverades med gräddsås, brynt småpotatis och inlagd gurka. På valborgsmässoafton var vårkyckling given på alla restauranger och så exklusivt att ett extra tillägg utgick.

ruvades och kycklingarna kläcktes under förvåren. Även färsk gurka var en vårprimör.

Idag säljs gurkor från olika länder året om och

stora välgödda kycklingar är vardagsmat. Kanske får Du tag i små kycklingar i någon saluhall eller stormarknad. Pröva annars detta recept och använd en delad normalstor kyckling.

Under efterkrigstiden fanns ingen kyckling vin-

tertid. Hönsen började värpa ordentligt till påsk. Äggen

BORGEN I OSBY

PUBAFTON LÖR 28/4 kl 19

Trubadurduon TENNY & JAG

Amerikansk buffé inkl entré 159:exkl dryck. Enbart entré fr kl 22: 100:-

MORS DAG

SÖN 27/5 kl 11.30-17.00

175:-/pers

D!

BOKA BOR

Förrätt - Buffé - Dessert • Barn halva priset

Ring 0479-315 62 för bokning/info • restaurang@osbyborgen.se • www.osbyborgen.se 42

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


Inte bara lyxigare sömn, utan

Bättre Sömn!

Missa inte våra fina paketpriser på sängar!

00 g Björkö 180x2 kontinentalsän ass och bäddmadr inkl gavel, ben

13 995:1 329:-/mån (17

995:-)

2017/2018

nyhet! taklampa

1 050:-

hylla

1 390:-

nyhet!

BRANTEVIK, FYLLD MED när du vill DEN UDAN ERBJ ha det bästa.

OCH En kontinentalsäng med en TER!tryckavlastning NYHEoch komfort utöver det vanliga. Med Chesspocketfjädring får kroppen en optimal möjlighet att ligga rätt. Den nivåproducerade pocketen skapar en följsamhet i klass där hela kroppen r Mästahögsta PRIS!får stöd på rätt ställe.

13 990:-

soffa Bellezze

/mån (15 970:-) 1 329:-

JUST NU: VÅRBUFFÉ

med vårens goda smaker

149:-/port

KOM IHÅG att beställa buffén till student & sommarfest! Vi har flera goda alternativ. Öppet i caféet torsdag & fredag 9-15.

Våra öppettider: Gilla oss!

Måninfo@systrarnasmat.com 13-19, Tis – fre 9-18 Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com Lunchstängt 12-13 Eventuella ändringar meddelas via mail Eventuella meddelas senaständringar 13 februari 2017.via mail senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack. Bekräfta även detta via mail, tack.

R MÖBLER FÖRE NA ETT SKÖ 795:PAKETPRIS! r EM hyH sc ro rb Vå KONTINENTALSÄNG ÖSTERLEN BRANTEVIK satsbord

Boka din tid inför Student, Bal och Bröllop.

/ set

180x200 Inkl. bäddmadrass, ben och djupknappad gavel.

10 ÅRS

19.995:SÖNDAGSÖPPET (34.930:-) 883:-/MÅN Spara 14.935:-

SVENSKTILLVERKAD

12-16

GARANTI

Södra Vägen 41, Bjärnum. Södra Vägen15, 41, 280 Bjärnum Tel 0451-203 2152060 Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se Måndag - fredag kl 10-18

INGMARS BJÄRNUM INGMARS BJÄRNUM

MåndagLördag - fredag kl 10-18klkl Måndag - fredag 10-18 10-14 Lördag kl 10-14 Söndag kl 12-16 Lördag Söndag kl 12-16 kl 10-14 (1/6 - 31/8 stängt söndagar) (1/6 31/8 stängt söndagar) Söndag kl 1 2 -16

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18, Lunchstängt 12-13 • Esplanadg. 5, Osby

Lönsbodadagen 5 maj

Morsdag 27 Maj Fira mor på E & E Stora Hotellet Morsdagsbrunch 195,-/pp 11.30-14.00 Boka bord på 0479-162 22

GRANADA PRESENTERAR LÖRDAGEN DEN 5 MAJ 22:00-02:00 ENTRE’ 200:PÅ STORA BANAN:

LASSE STEFANZ PÅ LOFTET: DISCO PÅ UTESCENEN: S.N.S.B ÖLTÄLT OCH GRILLAT! OBS! 18-årsgräns - fotoleg

Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

www.storahotelletosby.com

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

43


S I M O NTO R P

Historia från Simontorp

Anders Blidberg

Att leva av vad jorden ger

Idag är det många som inte vet skillnaden på åkrar, ängar och hagar, men för inte så länge sedan var dessa olika sorters marker grunden för vår jordbruksekonomi. Man levde i ett kretsloppssamhälle utan att veta om det och ingenting gick till spillo. Vill man se en sådan gård med välbevarade ängsmarker är Sporrakulla ett lämpligt utflyktsmål! I nordöstra Skåne och södra Småland

är markerna ofta steniga, men trots det har man genom årtusendena kunnat odla upp förbluffande mängder mark. Men mark som inte gödslas blir snabbt utarmad och ger ingen skörd. Innan de fasta åkrarnas tid löstes detta genom att man bröt enorma arealer åkermark. I det som idag ofta är skogsmark hittar man nästan överallt fornåkrar med rösen som påminner om att här en gång var odlad mark. Eftersom landskapet var betydligt mindre avvattnat ligger fornåkrarna i regel på höjder. Varje skifte odlades bara några år tills det var utsuget på näring och därefter måste marken ligga i träda i många år för att återhämta sig. När det var dags att odla igen brändes området och därefter kunde man odla igen under några år.

För drygt 1000 år sedan blev klimatet

i Norden kallare och man tvingades att bygga ladugårdar för djuren. Detta gjorde det möjligt att ta till vara gödseln som samlades under vintern. Enligt ett gammalt talesätt är ”ängen åkerns moder”. På ängen odlades gräs och örter som torkades till hö åt djuren. Det var mängden ängsmark som avgjorde hur rik en bonde var, för den gav vinterfoder till djuren. Mer hö gav mer gödsel, som kunde användas för att gödsla åkrarna som då gav god skörd. De bästa åkrarna

blev därmed stationära och stenröjdes allt bättre år efter år. Idag är det för många viktigt att ha en fin bil parkerad på garageuppfarten och de senaste tekniska prylarna för att visa hur framgångsrik man är. Förr var gödselstacken en symbol för gårdens rikedom och denna placerades därför väl synlig för alla som kom nära gården!

Slåttermarkerna nära gården räckte inte

alltid till utan man kunde slå ängar långt borta. Mest eftertraktade var översilningsmarker som översvämmades varje vår. I göinge kallas dessa för maar och på svenska mader. Med vattnet kom ett tillskott på näring och gräset blev extra frodigt. Höet från avlägsna marker torkades på plats och förvarades i ängslador tills det var vinter. Då kunde det enklare köras hem med släde. Om inte höet räckte till kunde man även skörda ”luftens ängar”, det vill säga hamla träden. Man skar ner grenar och torkade dem till begärligt foder, i synnerhet för får.

På åkrarna odlades sädesslag som råg och korn.

Säden tröskades på logarna och spannmålen bars sedan i säckar upp på boningshusets loft för att förvaras torrt. När det blev dags att mala kördes säckarna till närmsta kvarn. På de flesta gårdar odlades även humle. Söder om Smålandsgränsen blev det lag på att odla humle vid det svenska övertagandet 1658. En del av humlet användes säkert till husbehov men det var odlingsplikt av humle på alla svenska gårdar fram till 1860. Humlet var en strategiskt viktig gröda för staten eftersom den behövdes för att göra öl. Detta var i sin tur absolut nödvändigt för att hålla liv i soldater och sjömän i en tid då dricksvattnet ofta var livsfarligt. Humleodlingarna var åkrar fulla med humlestörar där humlet kunde klänga. På höstarna kunde sedan de smakrika kottarna

plockas av. Humlet från 100 humlestänger räckte för att brygga runt 2 000 liter öl.

På gården Sporrakulla kan man uppleva en

komplett gårdsmiljö med byggnader, ängar och hamlade träd. I början av 1900-talet bodde John Persson med hustrun Anna Persdotter här och levde av gårdens 3,4 hektar åker och 0,9 hektar betesmark. För att få råd med arrendet hade John varit i Amerika i tre år medan Anna stannade kvar i Sverige med deras barn. Det fjärde barnet föddes några månader efter att John rest 1893. När familjen återförenades flyttade de år 1900 till Sporrakulla där ytterligare två barn föddes. Det var säkert knapert och tre av barnen dog unga. Vi skall vara försiktiga med att idyllisera det hårda livet på magra marker. Tisdagen den 1 maj kl 10.00 guidar Simontorps Kulturvandringar i Sporrakulla och berättar mer om livet på denna underbara lilla gård i Göinges hjärta. Sporrakulla ligger i Östra Göinge kommun, strax norr om Sibbhult. Text o bild: Anders Blidberg

Vi hjälper dig till ett tryggt köp. Fri leverans Fri montering –––––––––––– Följ oss på Facebook och Instagram

TRARYDKAMPANJ få 1.000:- för din gamla soffa Öppet: Måndag-Fredag 10-18 • Lördag 10-14 • www.lindbergsmobler.se • Verumsvägen 9 (mitt i byn), Bjärnum

44

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


Gör ett besök!

Vi har ett av Sveriges största sortiment av dynor till fritidsmöbler NYHET: Montrar med olika modeller. Se ut din favorit! Har vi inte den i lager så beställ till samma pris!

KOLLA IN VÅRA LEVERANTÖRER · för fritidsmöbler & dynor www.hillerstorp.se · för enbart dynor www.fritab.se FRITIDSMÖBLER

DYNOR

Kom och se våra fritidmöbler. Beställningsvaror med ca 1 veckas leveranstid. Begränsat antal i lager!

Det finns dynor till rotting, konstrotting, trä, aluminium, hammock, baden-baden. Även dynor till äldre modeller av möbler.

BESÖK VÅR FYNDHÖRNA!

I Hästveda AB TEL 0451 - 371 03 ÖPPETTIDER: Tord 16-18, Fred 13-18, Lörd 11-15, Sönd 11-15 www.willysfritidsmobler.com

För bekymmersfria avlopp anlita

Minireningsverk Skandinavien

Bäste Fastighetsägare

Har du ett avlopp som inte klarar kommunens höga krav och behöver ett minireningsverk eller annan hjälp med ditt avlopp kan ni med förtroende vända er till oss. Vi ordnar ansökan hos kommunen, sköter kontakten med gräventrepenör, levererar i rätt tid till rätt plats, gör kvalitetskontroll och sköter uppstart och inställningar.

Östra Göinge är en fantastisk kommun att bo och leva i med en förtrollande vacker natur! Vi tycker den är väl värd att bevara och utveckla på ett varsamt sätt. Vi vill att fler ska kunna få bostad här. Att fler ska besöka oss och njuta av en trygg och vacker kommun. ·Bygga fler prisvärda hyreslägenheter ·Möjliggöra för fler unga att få sin första bostad här ·Göra våra byar mer attraktiva och trygga ·Skapa bättre kommunikationer mellan byarna ·Bredband åt alla

BIOP

OXYFIX ® ·CE-märkta ·Prisvärda

Vi socialdemokrater vet att Östra Göinge kan bättre! Vi lovar att göra allt för att hela kommunen ska leva och utvecklas! ·Minimalt underhåll ·Klarar Naturvårdsverkets höga krav

Miklos Liewehr Broby

Alf Lilja, Minireningsverk Skandinavien E-mail: minireningsverk.alf@telia.com Mobil: 0701 440076 Klockaregatan 10 28331 Osby

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

45


GY L S B O DA

Rapport från Gylsboda

Pia Lindberg

Sliperiet i Gylsboda

Som ett sprakande fyrverkeri eller som färgglad konfetti exploderar nu aktiviteterna i Sliperiet. Nu är det högsta hastighet som gäller för att hinna komma så långt som möjligt innan invigningsdagen den 12 Maj.

tanke på vår miljö. Vi kommer att bygga upp det korgmakeri som korgmakare Jocke lämnade efter sig vid sin alltför tidiga bortgång. I hans anda önskar vi att spånkorgen skall få den renässans den förtjänar.

Vi börjar så smått bygga upp en liten ma-

den sjuder av liv! De senaste husen som bytt ägare i samhället har köpts av unga människor. Det gamla föreningshuset håller på att få nytt liv i gammal tappning, det renoveras med varsam hand av det unga paret som är nya ägare till huset.

skinpark för olika verksamheter. På bilden är det en keramikugn som är på väg in.

Diabasen och korgmakeriet var de stora

anledningarna till att utflyttningen till Amerika avstannade då trakten annars var på väg att avfolkas under sent 1800-tal. Diabasbrytningen lever kvar och vi är flera i området som använder Diabasen till konst och hantverk. Tyvärr är korgmakeriet däremot på väg att försvinna. Den trenden vill vi råda bot på. Korgarna bör ju gå en lysande framtid till mötes när många nu börjar inse att användandet av t.ex. plastpåsar är ohållbart med

Gylsboda kan tyckas vara en liten ort, men

Ett annat ungt par som bosatt sig i byn har fått tillökning. En ny liten Gylsbodabo har kommit till världen och fått det passande namnet Liv. Det är ju precis vad det blir i byn med allt som är på gång - Liv! /Pia Lindberg, ordf i föreningen Sliperiet Gylsboda

En VÄRMEPUMP ger både

&

Varmt på kontoret? Vi har lösningen

Din kyl & värmepumpsinstallatör

Öppet: mån-fre 13-16 Tegvägen 4 (bak Netto) Tel: 0479-130 48 46

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


K U LT U R och visa fram vår kreativitet och våra individuella uttryckssätt. Och solen sprider äntligen värme över vintertrötta kroppar och knoppar och har vi säregen tur strålar solen över hela Kristi himmelfärdshelgen och livar upp oss alla.

Två nya hållpunkter har vi på vår karta i år

och ännu fler gästutställare under dessa dagar. Nytt är att vi nu startat en kulturförening för att gynna bygden och dess folk året om. En förening för alla som vill stötta vårt initiativ och vår bygd. Alla nya medlemmar deltar i år i ett lotteri där vinsten är inköpt av en av årets utställare. I år är det en ljuskrona i metall som Simon Holgersson gjort i sin verkstad - lika vacker för utomhus- som inomhusbruk. Bli medlem du också – och framför allt, kom till vår bygd i Spjutaretorp i Härlunda församling - på den småländska gränsen men nära både Blekinge och Skåne.

Femte året för Konst- och kulturrundan

Många utställare har också öppnat sina

I

år när snöovädret virvlade runt oss under påskhelgen förstod jag att vi i Spjutaretorpsbygden valt rätt helg för vår konst- och kulturrunda. Inte påsk som på Österlen utan Kristi himmelsfärdshelgen den 10 – 13 maj. I år öppnar vi våra gallerier, gårdsplaner,

verkstäder, kulturhus och hem för femte året i rad. Få saker som jag gjort inom föreningsvärlden är så roligt som detta och har fått bygden att leva upp och människor att vända tillbaka och hitta fram till naturen och kulturlivet ute i glesbygden.

Så medan de sista snöhögarna smälter på läsidan i skogen förbereder sig bygden. Vi målar, snider, smider och snickrar. Vi virkar och stickar och väver och hamrar och fotograferar, ramar in och krattar och limmar och svetsar och bakar och donar – allt för att vi skall kunna dela med oss

serveringar, så det är bara att sjunka ned i gräset och låta sig omfamnas av vår steniga natur, våra mossiga skogar och glittrande sjöar. Kom i år och hjälp oss att slå rekordet i glada tillrop, njutningsfulla leenden, kramar och otvungen gemenskap över alla gränser. Kultur är vår gemensamma odling av liv, relationer och all den skapande kreativitet som gör oss till människor. Fotnot: Spjutaretorpsbygdens konst- och kulturrunda håller öppet den 10-13 maj. Flertalet har öppet kl. 11-16 dagligen, men vissa avvikelser förekommer. Se vår karta på hemsidan www.spjutaretorp.com. Varmt välkomna!

Ekbackeskolan i Spjutaretorpsbygden Osby

Konstoch kulturrunda Konstoch kulturrunda i Spjutaretorpsbygden Kristi himmelsfärdshelgen Kristi 10-13 Maj himmelsfärdshelgen kl 11-16

Omval till gymnasiet öppet t.o.m. 15 maj

10-13 Maj

(vissa avvikelser från tiderna förekommer) kl 11-16

(vissa avvikelser från tiderna förekommer)

Konst, hantverk, caféer, loppis mm

Konst, hantverk, caféer, loppis mm www.spjutaretorp.com www.spjutaretorp.com

Om du vill göra ett omval finns det möjlighet att göra det fram till den 15 maj.

Skriv ut en karta från hemsidan

Skriv ut en karta från hemsidan

Tips: Fotografera annonsen Tips: Fotografera annonsen

Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.

Som att bo i villa i Osby Trevlig marklägenhet m. egen täppa

85 kvm – 3 r.o.k i söderläge nära vårdcentralen. Finfint skick med helkaklat badrum m. golvvärme, handdukstork, tvättpelare. Diskmaskin, stor kyl o frys. Hyra 6.628.(ca 7.800.-inkl värme+VA) Ej rökare – gärna seniorpar. Ring oss på 0708 232170 så berättar vi gärna mer. Bra ref. erfodr. /Panda AB

EKBACKESKOLAN OSBY

www.ekbackeskolan.se NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

47


A K T U E LLT

30 år i litteraturens tjänst - Aldrig i livet! Det var Els-Margret Hjalmarssons första tanke när väninnan föreslog att de skulle köpa Osby bokhandel 1988. Varför byta ett tryggt arbete som konstruktör mot ett osäkert som egen företagare? Trettio år senare konstaterar Els-Margret att det blev som väninnan ville och nu är det dags för jubileum. Det har gått hela tre decennier sedan

Els-Margret och väninnan blev ägare till Bokhandeln i Osby. Väninnan var kvar i två år och sedan dess har Els-Margret varit ensam ägare. Hon gick senare med i Ugglan, en kedja med oberoende bokhandlare. - Jag har aldrig ångrat mig, konstaterar hon. Det har varit bitvis tufft men alltid väldigt roligt och det är ytterst få dagar som jag har längtat hem. Det bästa med en liten verksamhet är att man får vara flexibel och göra allt möjligt. Jag har lärt mig otroligt mycket under årens lopp. Och så är det förstås kunderna, av vilka jag känner många numera. Det känns som att få besök av bekanta när de kommer in.

Många författarbesök Els-Margret firar 30 år som bokhandlare.

Gun-Britt Bergström Lindells nya spänningsroman utspelar sig i Osby.

Synen på litteratur har förändrats under åren och gått från att ha ett stort värde till att bli vilken vara som helst. På så sätt har marknadsföringen blivit en allt större utmaning. - För 30 år sedan var det endast bokklubbarna som konkurrerade. Nu kan du köpa böcker var som helst och det gäller att hela tiden hänga med i de olika kanalerna. Ett sätt att locka kunder har varit genom författarbesök och Els-Margret har haft många prominenta gäster genom åren.

När journalisten Gun-Britt Bergström Lindell

Första Osbydeckaren

släpps vid Bokhandelns jubileum

F

örst kom Russintårtan, nu är det dags för Kartongfabriken! I samband med Bokhandelns 30-årsjubileum släpper Gun-Britt Bergström Lindell sin andra spänningsroman för barn i mellanstadieåldern. "Mysteriet med den gamla kartongfabriken" utspelar sig i Osby och är förmodligen den första riktiga Osbydeckaren någonsin.

48

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

bestämde sig för att bli författare blev resultatet den fartfyllda och spännande "Russintårtan på tjuvjakt". Boken fick lysande recensioner och belönades med statligt litteraturstöd. – Efter en lyckad debut blir det lite nervöst när det är dags för bok nummer två, säger Gun-Britt. Omdömet från Bibliotekstjänst har precis kommit och nu kan hon andas ut: "Spänningen stiger allt eftersom barnen kommer närmare sanningen, men samtidigt utsätter de sig själva för livsfara. Författarinnan beskriver en oväntad vänskap ärligt och öppet för mellanstadieläsare som gillar att sätta tänderna i ett riktigt mysterium." Publicerat i BTJ-häftet nr 11, 2018, lektör Marie-Helene Klemntsson.

I centrum för händelserna står 12-årige

Jim, kusinen Tanya och Jims bästa kompis Wille. Och så förstås basenjin Pax, som är en väldigt rolig och finurlig hund. – Jag har alltid med minst en hund i mina berättelser. Pax är egentligen vår kära gamla basenji som vi hade med oss i 16 år. När Jims familj flyttar till Osby tror han att det kommer att bli ett jättetråkigt sommarlov.

- Flera har dragit fullt hus och bland dem finns Lasse Holmqvist, Birgit Nilsson, Bosse Bildoktorn, Karin Brunk Holmquist och Björn Hellberg. Senast var Gunnar Wetterberg här och även han lockade stor publik. Våra lokala författare brukar också sälja mycket på sina signeringar. Exempel där är Tord Jöran Hallberg och Artur Strid, berättar Els-Margret. Märkligast blev det dock den gången då Bert Karlsson skulle signera den bok han skrivit medan han också var partiledare i Ny Demokrati. Det hölls en protestdemonstration utanför bokhandeln. - Det har nog aldrig varit så mycket folk i bokhandeln som då. Och plötsligt upptäckte jag att det gick folk med plakat på gatan utanför...

Firar under vårfesten

30-årsjubiléet ska nu firas under vårfesten i Osby. - Ja, vi passar på under långlördagen 28 april. Då kommer vi att bjuda kunderna på tårta. GunBritt Bergström Lindell kommer att signera sin nya ungdomsdeckare som utspelar sig i Osby. Hon finns på plats mellan kl. 10.00 och 15.00, berättar Els-Margret. Det blir också några bra erbjudanden. Det förutsätter ju ett visst litteraturintresse att driva bokhandel. Vad läser du helst själv? - Det finns mest skönlitterära böcker på min favoritlista. Den vidunderliga kärlekens historia av Karl-Johan Wallgren och Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón är ett par exempel. Deckare läser jag inte så ofta men en serie jag fastnat för är Peter Mays Lewistrilogi som utspelar sig på Yttre Hebriderna. Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

Men han har fel. Det som börjar som en vanlig hundpromenad leder fram till ett mysterium och ett äventyr som Jim inte ens kunnat drömma om. Frågan är: Vad händer egentligen i den gamla nedlagda kartongfabriken?

Alla miljöer i boken är hämtade från Osby

– förutom den gamla fabriken. – Jag hittade ingen så ruggig byggnad här i samhället, så jag var tvungen att flytta hit den. Men fabriken finns, den ligger strax utanför Helsingborg, förklarar Gun-Britt. Förutom spänning och en portion humor är det en annan sak som präglar Gun-Britts berättelser. Någon av huvudrollerna i boken har en så kallad diagnos. I Russintårtan är det aspergers och i Kartongfabriken handlar det om dyslexi. – Ja, jag vill gärna visa vilka fantastisk förmågor människor har, även om de har en funktionsvariation. Det kan man göra med både humor och spänning. Fotnot: "Mysteriet med den gamla kartongfabriken" kommer ut på Idus förlag. Författaren finns på plats i Bokhandeln den 28 april och signerar sin bok mellan klockan 10.00 och 15.00. producerad av espresso media


Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi!

VVS-fšretag

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

Östra Göinge är en framåt Kommun! WWW.SAVVS.SE

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

Vi är väldigt stolta över den tillväxten vi bidragit till anders@savvs.se

de senaste åren men vi ser att det finns mer att göra när det gäller en rättvis fördelning!

Det som mest utvecklat Sverige som en fredlig demokrati med tillväxt och jobb är kampen för jämlikhet mellan man och kvinna. VVS-fšretag

NYHET!

Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis WWW.SAVVS.SE

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

Om inte både män och kvinnor hade deltagit i arbetet för demokratin så hade vi idag inte stått där vi står med ett välfärdssamhälle där vi bidrar efter vår egen förmåga och får stöttning när vi behöver det.

iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva Men för att vår kommun ska kunna stå stark inför framtiden och luft/vattenvärmepump någonsin kommande utmaningar så finns det viktiga uppgifter att ta tag i NYHET! när det gäller jämställdhetsarbetet.

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen för iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd ·Jämställdhetsarbetet i skolorna ska bedrivas kontinuerligt nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. luft/vattenvärmepump någonsin ·Införa barnomsorg på obekväm arbetstid Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för Hurklimat mycket kan du spara? nordiskt nordiskt klimat och och med med den den senaste senasteinvertertekniken. invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta oss direkt, gör vi en Kontakta oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

kalkyl!

Med styrning:

A+++

A

·Heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden ·Alla ska kunna leva på sin egen lön En mer jämställd värld gynnar män, kvinnor, barn och därmed hela samhället. Vi Socialdemokrater vet att Östra Göinge har allt att vinna på mer jämlikhet.

Med styrning:Utan styrning:

+++

·Delade turer inom äldreomsorgen ska avskaffas

A

++

Vi lovar att göra allt vi kan för att få ett rättvisare Göinge!

Utan styrning:

A++

Lena Dahl-Wahlgren Solberga

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

, 0735-188 188 NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

49


R E P O R TAG E Allt om Älmhult berättade för

ett år sen om Kim Jacobsens arbete med lackkonservering som certifierat BrilliantCare-center. Då utförde han lackarbeten i mindre skala, så kallad spot repair. I september installerade han en fullstor lackbox och kunde börja med större arbeten. - Sedan dess finns det inga begränsningar och jag såg helt andra möjligheter vad gäller verksamheten, berättar Kim. Med den ökade kapaciteten för lackarbeten blev det också mer att göra och i december anställde jag Daniel Widén som tidigare arbetat bl.a. på Einarssons Bil. Daniel har nu hand alla rekondarbeten.

Ny delägare

De senaste 20 åren har det saknats en skadeverkstad för både lack och plåt i Älmhult. Kim, som själv har mer än 30 års erfarenhet av billackering och färgspruteförsäljning, har många kontakter i branschen. En av dem han tidigare arbetat ihop med är Christian Brandt, bilskadetekniker sedan 30 år. I mars gick Christian in som delägare i firman och arbetar nu med bilskador och skadebesiktningar. Därmed fick firman sin inriktning som bilskadeverkstad. Idag har de hand om Länsförsäkringars kunder och är Lupin-certifierade enligt LF:s krav. De hoppas på att fler försäkringsbolag kommer att samarbeta med företaget i framtiden på såväl lack- som skadereprationer.

-Vi hoppas kunna fylla det ”svarta hål” som försäkringsbolagen tycker funnits i Älmhult. I nuläget kan Länsförsäkringars kunder köra hit sin skadade bil till oss och få hjälp med skadebesiktning och offert till försäkringsbolaget, säger Christian. -Tanken är att vi ska kunna samarbeta med de flesta försäkringsbolag så småningom. Vi samarbetar även med de flesta märkesverkstäderna i Älmhult med omnejd, fyller Kim i.

Lokal lackskadeverkstad

Fördelarna är flera med att det åter finns en bilskadeverkstad i Älmhult menar Kim och Christian. - Inte minst om vi ser det ur en miljöaspekt, säger Kim och avser alla transporter av bilar till andra orter. Nu finns det ett lokalt företag som valmöjlighet, vilket kan spara miljö, tid och pengar. För Kims del har mycket förändrats sedan han startade verksamheten och han säger lite eftertänksamt att han inte hade kunnat tänka sig den här utvecklingen för ett år sedan. - Men det är jätteroligt och viktigt att vara flexibel. Nu har jag arbetskamrater vilket är trevligt. Förra året fick jag ringa efter hjälp vid större arbeten och lyft. Nu finns det som sagt bara möjligheter, avslutar han. Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

Från rekond till bilskador – nu har Älmhult äntligen fått en ny lack- och bilskadeverkstad

L

ack och bilvårdscenter i Älmhult öppnade i slutet av 2016, när Kim Jacobsen drog igång verksamheten med inriktning på bilrekond. Sedan dess har företaget utvecklats mot att bli en komplett skadeverkstad med inriktning på plåt och lack. Rekonden har dock fortsatt fått följa med.

Kim Jacobsen, Daniel Widén och Christian Brandt.

Torngatan 4E Port 10 • 34331 ÄLMHULT 0476-100 90 • www.abfps.com • info@abfps.com


A K TU E LLT

METALkväll på Augusts

L

ördagen den 28 april är det dags än en gång för My Dear Addiction att inta scenen på Augusts i Älmhult. Den här gången tillsammans med Writing the future från Göteborg. Detta blir My dear addiction´s tredje gig i Älmhult sedan i höstas. Innan dess har de turnerat i Finland, Tyskland, Tjeckien och övriga Europa flera gånger med Bl.a. ill Nino, Ektomorf, Dead by april och Eyes wide open. Ny musik är på väg att släppas . Support denna kvällen är Writing the future från Göteborg. Även de har varit ute på vägarna i Europa och turnerat hemma i Sverige. De har vunnit P3 osignat två gånger, släppt 2 EP's och debutalbumet släpps inom kort.

Spelningen på Augusts blir den andra för My Dear Addiction på

två månader. Första spelningen, i februari, var väldigt uppskattad och drog fullt hus, så pass att folk inte kom in. Därför gör bandet ytterligare en spelning för dem som inte inte hade möjlighet att gå på första. - Det ska bli riktigt kul att lira igen på Augusts, säger bandets basist Johannes Nordigårds. Sist märkte vi att det finns en hel del som gillar lite hårdare musik i Älmhult och då är det klart vi ska fortsätta med det. Denna gång har vi även support av Writing the future så det kommer bli en riktigt härlig metalkväll. Men jag tror folk kommer behöva vara i tid denna gången också för det känns som det kommer bli lapp på luckan även denna gång. Besök bandens Facebook och Instagram för nyheter och information

Biljetter går att förboka hos Augusts på 0476-12040 Entré 100:18+ Första band på scen kl. 22:00

REDO REDO FÖR FÖR VÅREN? VÅREN? Spridare Batteridriven

419:-

Strövagn WE330

495:-

PÅ ALLT!

Snygg matta!

28/4 LÖRDAGSÖPPET 9–13 28/4 28/4 LÖRDAGSÖPPET LÖRDAGSÖPPET 9–13 9–13

VI SÄLJER SÄLJER VI UTEMÖBLER SÄLJER FR. VI UTEMÖBLER BRAFAB MED!FR. FR. UTEMÖBLER BRAFAB MED! BRAFAB MED! om du beställer eller köper utemöbler undereller dessa två om du beställer köper om du beställer eller köper dagarna ! (27/4-28/4) utemöbler under dessa två utemöbler under dessa två dagarna ! (27/4-28/4) dagarna ! (27/4-28/4)

Rabatten gäller på lagersortimentet till ordinarie priser vid kontant betalning. Kan ej kombineras övriga avtal, kampanj erbjudanden och vissa netto prissatta Rabatten gäller påmed lagersortimentet till ordinarie priser vid kontant betalning. Rabatten gäller lagersortimentet tillObservera ordinarie priser vid kontant betalning. produkter. Gällerpå såmed långt lagret räcker. att sortimentet varierar mellan Kan ej kombineras övriga avtal, kampanj erbjudanden och vissa nettoprissatta Kan kombineras med övriga avtal, erbjudanden och vissa nettoprissatta olikaejbutiker. För mer information, sekampanj respektive butiks hemsida. produkter. Gäller så långt lagret räcker. Observera att sortimentet varierar mellan produkter. Gäller så långt lagret räcker. Observera att sortimentet varierar mellan olika butiker. För mer information, se respektive butiks hemsida. olika butiker. För mer information, se respektive butiks hemsida.

LEVERANTÖRER PÅ PLATS FRÅN: LEVERANTÖRER LEVERANTÖRER PÅ PÅ PLATS PLATS FRÅN: FRÅN:

Sekatör

Mjukt grepp

99:-

20% PÅ ALLT! VI RIVSTARTAR MED VI VI RIVSTARTAR RIVSTARTAR MED MED

Gödning Långtidsverkande

339:-

Njuravägen 1, Broby Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

Fler erbjudanden hittar du på xlbygg.se

Kampanjen pågår 26/4–14/5 2018. Med reservation slutförsäljning och eventuella tryckfel. Flerför erbjudanden hittar du på xlbygg.se erbjudanden du på Lokala avvikelser kan Fler förekomma gällandehittar sortiment ochxlbygg.se leverantör. Kampanjen pågår 26/4–14/5 2018. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Kampanjen pågår 26/4–14/5 2018. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma gällande sortiment och leverantör. Lokala avvikelser kan förekomma gällande sortiment och leverantör.

Bäckgatan 24, 343 34 Älmhult, Telefon 0476-488 30, Bäckgatan 24, 34 Älmhult, Telefon 0476-488 Öppet: Måndag – torsdag 7–18, 7–17, www.byggcenter-almhult.se Bäckgatan 24, 343 343 34Fredag Älmhult, Telefon 0476-488 30, 30, Öppet: Öppet: Måndag Måndag –– torsdag torsdag 7–18, 7–18, Fredag Fredag 7–17, 7–17, www.byggcenter-almhult.se www.byggcenter-almhult.se

NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

51


BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service

Anläggningar

044 - 419 19

Vi erbjuder kompletta lösningar inom mark, schakt & trädgård. Med kvalitet i centrum. Allt från idé till färdig trädgård.

Bygg och portservice

Begravning

Byggservice

V Järnvägsgatan 6, Broby www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

0479 - 134 44

Fabriksgatan 1, Osby www.helgeadalensbegravningsbyra.se

Catering/Café

Gott Liv by Pia Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar. Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

•Nybyggnation

Välkomna in på en go fika!

•Tillbyggnad

Mån - Fre 7.30-18.00 Lör 7.30 - 13.00

•Renovering •Takbyte

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

044 - 633 30

Brobyvägen 9, Knislinge

Flytt/Möbler

Fastigheter Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? .se Mäklarhus AB

önskar Gunilla

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Idyll Gård Strandläge

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

Mäklaren

med koll på läget.

Stor efterfrågan kontakta oss:

• Vi flyttar allt från små bohag till stora företag • Vi Köper upp dödsbo

0705-932 420

• Vi har 1000 m2 begagnade möbler

Möbelmagasinet

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

info@ekeby.cc

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

Norra Esplanaden 10, Älmhult 0476-120 00 www.sfbab.se

www.allbonordica.se Hem & städ

Hissar & El

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Hundar

0476-120 50

svenskfast.se/almhult

Hälsa

Hushållsmaskiner

ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Nybyggnation, ombyggnad, reparation och service av hissar/lyftbord/billyftar. ALL SORTS ELEKTRISKA ARBETE Hjärsås 3152, Knislinge

0708-221322

Jorgen.hult@goelhiss.se

Reklambyrå

Måleri

Hunddagis Djurbutik

Hundpensionat Hundsporthall

Norrmans Sträde 1, Broby info@wiloboken.se 073 85 49 303 www.wiloboken.se

Resor

Välkomna in till oss i Hanaskog! 044-630 83 www.svensflytt.se

• Installation

• Värmepumpar

Din Psykoterapi Kronoberg AB

• Service

• Vitvaror

Andrea Griebel Panke

• Reparation

• Hushållsmaskiner

leg. psykoterapeut

dinpsykoterapi-ab.kaddio.com

070 260 48 09

Tel: 0479-130 48

V. Storg. 12, Osby

Rostfritt

Sågverk

Shopping i Tyskland UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

Heiligenhafen

Onsdagar och lördagar

Lösningar för tryckt och digital media www.espressoreklam.se

Trädfällning

Vikt 50 kg 420:Ljungby 07:10 Strömsnäsbruk 07:40 Markaryd 07:50 036-123300 • www.Bemaresor.se

TV & antenn

MED PR IS GARAN TI!

Sveriges billigaste tryckpriser! espressotryck.se

52

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri. Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

Tvätteri

Arbetskläder - Profilkläder - Vittvätt- Kemtvätt Industritvätt - Hotell & Restaurangtvätt Uthyrning av Entémattor

RIVNING & SANERING

Danska vägen 9, ÄLMHULT

0766- 27 51 75

Brogatan 38, KNISLINGE

otto.rivare@hotmail.com

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

0763-201823

044-41295 • 0709-742064

Sågare Bengt Jansson 0705-64 01 46

janssonbengtbroby@gmail.com

Veterinär

Din kompletta leverantör när det gäller

TRÄDFÄLLARE

BOKA DITT MOBILA SÅGVERK

Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11 producerad av espresso media


Ord. pris 1 399:Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt.

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Ombesörjer städ och flytt.

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert Ring Göran 0727-304 145

Foto

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Hälsa

Ord. pris 699:-

Söker du personal? Vi hjälper dig att hitta rätt!

Vi är ett fullservice företag i bilbranschen som alltid sätter kunden i centrum. Inte bara före ett bilköp utan under hela bil ägandet.

Välkommen att kontakta oss Mail: info@montico.se Telefon: 044-30 00 910 www.montico.se

info@lindgrensbil.com Öppettider 8.00-18.00

0479 - 310 86

www.lindgrensbil.com

Bilreservdelar

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn och släpet. Älmhult Öppettider Torngatan 4 Vardagar: 07.00-17.00 0476-150 50 Lördagar: Stängt Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Öppettider Vardagar: 07.00-18.00 Lördagar: 09.00-13.00

• el • tele • larm

• data • fiber

BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markarbeten Grävning Snöröjning

Glasmästeri

Golv

Uterum Glasmästeri Inredningsglas

Drop-in

LOVÉNS REKLAMFOTO

www.oredssonsel.se

070-57 140 53 • 0479 - 102 89

Körkort/ID-Foto Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

Vi utför alla typer av el-arbeten

ELSERVICE OCH INSTALLATION AV

Frisör

Körkort/ID foto Inramningar av alla slag.

399:-

Återförsäljare av

till privatpersoner & företag.

Ring Göran 0727-304 145

Bilar

Elektriker

Dörr & fönsterbyte Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

3 499:-

Ord. pris 5 099:Bemanning

Erbjudandet gäl 2017 eller så lån kombineras me eller rabatter. M eventuella tryc

849:-

Dödsbo/gravvård

www.rydsglas.se Christina Stjernqvist/Gylling Ö. Olinge • 289 90 Telefon 0708-26 05 70 Christina Stjernqvist/Gylling

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99

Christina Stjernqvist/Gylling Ö. Olinge • 289 90 Ö. Olinge • Knislinge Telefon 0708-26 05 70 Telefon 0708-26 05 70

Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Markis/Persienner

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

Maskin & cykel

Dikning Avlopp

Hälsa & Hudvård På landet

Smarta solskydd

0706-260 253

www.helolen.com

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Sömnad

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Tandläkare Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Syeriet i Hasslaröd Linnetextilier Lagningar, omsömnad Div sybehör, hantverk

0479-31384 * 0721-980 630 www.scheviaform.se

Veterinär

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

0479-41 20 00 Älmhult

Tfn 0479-313 60 www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

www.tandhalsanosby.se

VVS

Din VVS-firma i Osby

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Lönsboda

Vi skapar glada leenden

Fabriksgatan 4, Osby

Från inspiration Till installation

Öppettider: Mån – fre 13-17 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04

0476-133 88 www.tandlakarnabjornsson.se

www.tandvardshuset.net

Här kan ditt företag synas!

Kontakta oss på 0479 - 160 07 NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

53


N OTE R AT

190-årskalas i Broby I år fyller Skånes hembygdsförbund 90 år och Göinge hembygdsförening 100 år. Tillsammans firar de sin 190-årsdag lördagen den 5 maj och bjuder in allmänheten att fira med dem kl. 10-16 i Broby, på torget och i hembygdsparken.

nnar för Vattenbru ch hushåll lantbruk o

Ring och boka nu!

Under dagen kan besökarna bekanta sig bl.a. med släktforskning och DNA, kulturväxter, stenhuggare och biodlare, hembygdsböcker, veteranfordon, lekar och prova på. Och inget kalas förutan tårta.

Mellan kl. 10:00 och 13:00 blir det mingeltorg, utställare och aktiviteter på torget. Kl. 10:30 samt 11:30 görs två byavandringar. Kl. 11:00 blir det utdelning av kulturpriser. Efter kl. 13:00 flyttar festen till hembygdsparken där det blir olika aktiviteter. Välkomna!

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda! Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Hundpromenad i Knislinge

Söndagen den 6 maj kl. 13:00 anordnas en hundpromenad i Knislinge till förmån för hemlösa hundar på Irland. Bakom hundpromenaden ligger föreningen Hundar utan hem i samarbete med Jasna Sehic och Anya Kräusel. Valet föll på Knislinge då Jasna precis flyttat dit och Anyas dotter med familj bor på orten. Samlingsplatsen är i skrivande stund inte bestämd men håll utkik efter

information på COOP Knislinges anslagstavla och Hundar utan hems websida.

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Fotnot: Hundar Utan Hem är en ideell förening som startade 2005 med ett mål – att ge hundar en andra chans till ett värdigt och kärleksfullt liv. Det är nu sjätte året i rad som de anordnar hundpromenader på olika orter i Sverige i syfte att samla in pengar till hemlösa hundar på Irland. Mer info hittar du på www.hundarutanhem.se

Det är skamligt att regeringen inte värdesätter våra äldre. Vi kommer alltid att kämpa för att ge de som byggt vårt land en värdig ålderdom.

OSBY 54

ALLT OM | 25 APRIL 2018 | NR 7

producerad av espresso media


WWW.OPPNAHJARTAT.SE

Strömsborgs

Handelsträdgård ÖPPET

Mån-Fre 10-18 • Lör-Sön 10-13

SECOND HAND I OSBY

LÄMNA & KÖP HOS OSS!

VÅRBLOMMOR JORD & GÖDNING 0479-107 82 • 0705-107 822

Välkomna!

Filippos Öppna hjärtat Osby Industrigatan 8B i Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14 Inlämning: Under butikens öppettider

DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ • DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ

OSBY SOMMARMÖBLER ! T R O P M I N E G E litet till bästa pris! a Kv

BILLIGARE ÄN

INTERNET

Dynor från egen tillverkning

www.bastadsommarmobler.se

AKTIESPARARNA ÄLMHULT/OSBY Aktieträff med AAK AB samt Case Kapitalförvaltning AB Den 2 maj kl 18.30 i Kyrkbacksalen,Delaryvägen(jämte Kyrkan) i Älmhult Eva Gotthardsson presenterar AAK och Tom Andersson och Georg Norberg presenterar Case Kapitalförvaltning AB Fika i pausen

VÅRNYHETER STORT SORTIMENT Öppettider: Fre 13-18 Lör & Sön 10-15 • 0705-80 38 68 • Västra Storgatan 2 Tillfart väg 23 från Älmhult, norra rondellen in mot Osby, 2:a rondellen tag till vänster. Tillfart väg 23 fr Hässleholm /Kristianstad: 1:a rondellen in mot Osby, därefter följ skyltar. Från Markaryd höger i första rondellen. Genom byn över trafikljusen.

Alla, även icke medlemmar, är välkomna till en intressant aktieträff. Anmälan sker lämpligast via www.aktiespararna.se, lokalavdelning Älmhult/Osby eller till Roland Pålsson tel 0476-13877 Inträde: 40:- (Medlemmar 20:-)

AM-KÖRKORT

för EU-moped och traktor, 2-dgr intensivutbildning FÖRARBEVIS för moped klass 2. Kurser varje vecka! Mörrum, Tingsryd, Osby.

Klimatet kan inte vänta.

Osby: 076-8215965, margaret.engdahl@mp.se Östra Göinge: 076-5596421, ulf.p.holmen@gmail.com

ÖVNINGSKÖRA? Handledarutbildning 250:-/pers

Tel 0479 - 107 39 www.goingetrafikskola.com

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se NR 7 | 25 APRIL 2018 | ALLT OM

55


Vi xar Vififi xarmaten fixar maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgå och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

185 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskytterfi lé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfi lé Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lev

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

225 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 140 kr4/port Bröd ingår. Minsta beställning portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fi sk fisk 195 kr/port Specialplanka

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 590–kr/st vår skånska specia 15 portioner 690 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st 99

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 7 2018  

100% Lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomgoinge

Allt om Göinge nr. 7 2018  

100% Lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomgoinge