Page 1

Nr 7 26/4 – 10/5 2017 En färgklick bland verktyg och annat, en leksakspostbil i klassiskt gult. Kommer framtidens leksaksbilar från Postnord att ha något värde? Läs mer Samlarmarknaden på sid. 4 FOTO: MIKAEL PERSSON (MIP MEDIA)

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 60 - 61


2

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


LEDAREN

Vi tar ställning K

ommer ni ihåg IKEA och deras slogan ”Inte för de rika men för de kloka”? Det är ett sätt att ta ställning. Att positionera sig som det kloka valet. Det är nog inte många som inte vill tillhöra den målgruppen. Vi tar alla ställning på ett eller annat sätt. Vi vill tillhöra det goda, det nya, det spännande. Denna tidning som du nu håller i din hand har också tagit

ställning. Från den allra första tidningen vi gav ut. Från den första bokstaven till den sista. För oss är detta viktigast av allt.

Vi tar ställning för det goda i samhället. Vi är ju

själva verksamma här och beroende av att vår plats på jorden blir den bästa. Vi tar ställning för att föreningslivet får bästa möjliga resurser, för där finns våra barn. Vi tar ställning för

kulturlivet, för det gör oss lyckligare. Vi tar ställning för lokal handel för det skapar en levande hemort. Vi tar ställning för engagemang, för det får allting att gå framåt. Vi tar ställning för näringslivet, eftersom det ger oss tillväxt. Vi tar ställning för allt positivt. Därför skriver vi aldrig om något annat.

Allt vi skriver hamnar därför i samtliga

brevlådor i din kommun. Vi garderar oss genom att dessutom dela ut till samtliga företag. Alla ni som befinner er på andra platser runt om i världen, kan läsa våra tidningar på vår hemsida. För när man väl tar ställning, så får man göra det ordentligt.

johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby / Göinge / Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

Du vet väl att vi finns på nätet också?

På facebook, instagram, twitter och med en egen hemsida: www.alltomosby.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online.

Hjälp oss bli bättre!

Ring oss, skriv till oss, maila oss! eller gå in på vår hemsida www.alltomosby.se klicka på länken: "Hjälp oss bli bättre" och fyll i vår web-enkät. Tusen Tack för hjälpen!

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Posten

BRUNCH E & E STORA HOTELLET I OSBY

Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

NÄSTA NUMMER kommer den 10 maj Aktuellt i nr. 8 - 2017

• Allt för vårens och sommarens fester • Trädgårdsdax Annonsbokning: Materialdag:

27 april 28 april

29 April - Outlet & 3 Juni  195,11.30-14.00, i Bistron Ingen bordsbokning. WWW.STORAHOTELLETOSBY.COM 

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

3


Samlarmarknaden PÅ GÅNG I BYN

ett vårtecken

I

tider av aprilväder samlar Allt om Göinge ändå på vårtecken. Samlarmarknaden i Trollarinken med Glimma Hockey som arrangör är ett säkert vårtecken. I år med rekordmånga bord och som vanligt kommers kring stort och smått i antik- och samlarvärlden.

Rekordmånga bord

Isen är borta i Trollarinken - och det är ju ett tecken på vår så gott som något - men när det närmar sig långfredag då kommer försäljningsborden upp och det vankas fynd av allehanda slag. Samlarmarknaden startade 1998 i Trollarinken och har hunnit få många återvändande både kunder och säljare. I år var det dessutom rekordmånga bord bokade, 153 stycken.

Glada försäljare

En smart säljare utnyttjade de geografiska säljknepen med att sälja leksaker från BRIO.

4

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Kön ringlade lång redan långt innan öppningen på långfredagsmorgonen och med tanke på vädret tidigare i påskveckan så var nog många glada att det var uppehåll - om än lite kylslaget. Väl inne i ishallen möttes så hugade spekulanter och glada försäljare från både när och fjärran, tillresta säljare från bland annat Värnamo och köpare från Skara visar på bredden. På borden fanns alltifrån lok från Märklin till karotter i koppar. Besöksantalet har de senaste året legat stadigt på över 2000 personer - ibland upp mot 2500. Arrangörerna, Glimma Hockey, kunde nog med stor sannolikhet räkna in antalet besökare till någonstans däremellan även i år. Text och bild: Mikael Persson (MiP Media) producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN Årets Göing 2016 - Beverly Wiik Foto: Mikael Persson (MiP Media)

 

De nominerade är: Daniel Jönsson/Göingetomten

Han har med humorns hjälp belyst olika delar av samhället och även tagit fram göingedialekten till riksplanet. Med sina humoristiska och finurliga undertoner har han satt Göinge på kartan.

Jon och Linda Marin

Genom sina projekt i Immeln sätter de Östra Göinge på kartan. Genom deras outtröttliga arbete utvecklar Jon och Linda Östra Göinge och i synnerhet Immeln som en attraktiv destination för såväl lokala som internationella besökare.

Marcus ”Speaker Macke” Svensson

Marcus ”Speaker Macke” Svensson har i många år engagerat sig för Östra Göinge på många olika sätt bland annat genom Göingepodden, sitt engagemang i handbollsföreningen och Tomteparaden i Knislinge.

Sol-Britt Svensson

Rösta fram Årets Göing Årets göing ska utses av Östra Göingeborna själva. Fem kandidater har plockats fram till att vara nominerade. Prisutdelningen sker på Göinge Afton i Knislinge Folkets Park den 24 maj. Merparten av de nominerade har du vid ett eller annat tillfälle läst om här i Allt om Göinge - kanske är det en framgångsfaktor?

Sol-Britt har i över tio år engagerat sig för att fler äldre i Östra Göinge får guldkant på tillvaron. Hon tillser att de  får ta del av underhållning, mat och gemenskap genom att se till att de kan ta sig till Trollebo på Västergård.  

Annegrethe Haack

Med ett glatt humör driver Annegrethe sitt café Haack i Broby. Med trevlig service och god mat ger hon Göingeborna ett gemytligt café för att bland annat avnjuta fantastiskt goda smörrebröd. Rösta gör du på www.ostragoinge.se och det ska vara gjort senast den 7 maj.

Vad säger du, ska vi ta tag i pensionen nu? Läs mer på vår hemsida eller kom in på något av våra kontor så hjälper vi dig.

Farstorp 0451-559 70 Glimåkra 044-449 50

Röke 0451-559 80 Vinslöv 044-850 00

www.sparbankengöinge.se

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

5


KRÖNIKA

Jag gillar idén med sovkupé. På pappret har en brits i en sovkupé låtit som rena paradiset. I verkligheten känns det som att ha bäddat ner sig i en av åkattraktionerna på Liseberg.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

J

ag ligger på en brits en sovkupé på tåget från Östersund till Hässleholm. Mina medpassagerare, frun och barnen, somnade provocerande snabbt men själv ligger jag och kämpar. Efter resan till Östersund har vi införskaffat

öronproppar eftersom det då kändes som att ha sängen sidan om en torktumlare fylld med nytvättade riddarutrustningar. Men jag är uppenbarligen ingen öronproppare. Omgående känner jag mig instängd i mig själv, klaustrofobisk nästan, och det känns som att öronen kippar efter luft. Jag befriar dem från den igenkorkade känslan och avskedar propparna på stående fot, fast liggandes. Boken, som jag läst oroväckande många kapitel i, stängdes för en stund sedan och jag söker sedan dess, med ljus och lykta, efter en bekväm ställning att sova i på den plywoodhårda madrassen.

Jag gillar idén med sovkupé. Framför allt har

jag drömt om en sådan då jag suttit på nattflyg mot Sydafrika och försökt sittsova i minimalt lut med en glyttig, näsdukstjock ”kudde”, en något för liten filt och med en obekväm, hål-lös ögonmask á la Fantomen över ansiktet. På pappret har då en brits i en sovkupé låtit som rena paradiset. I verkligheten känns det som att ha bäddat ner sig i en av åkattraktionerna på Liseberg. Min kropp uppfattar varje inbromsning och när spåren kränger kränker de min nattro. Men den bekanta avslappningen är på väg och ögonlocken börjar lägga sig till rätta över mina läströtta ögon. Precis innan John Blund vinner märker jag hur tåget bromsar in och jag förstår att vi mellanlandar på Stockholms Central. ”IUOOH, DE’ SKA BLI SKÖUNT Å KRYBA NER!”

6

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Sömnlös på spåret En gäll och indiskret skåning ryckväcker

mig innan jag ens har hunnit nå drömmarnas trädgård (minns ni det vidriga barnprogrammet, alla föräldrar?) och nu fumlar han och hans polare med sina bagage i den smala korridoren precis utanför vår kupé. ”HÄR E’ DE’, KJELL! DE’ VA’ TJUÅTTA, VA’! LÄS PO BILJETTEN!” Och Kjell svarar: ”JAJA, STIG! JAU KÅMMER IHÅUG ATT DE’ VA’ TJUÅTTA, DE’ E’ BAURA Å STIGA IN, HOHOHO!”

Efter Kjells urusla ordvits dundrar de in i

grannkupén och bjuder på fem minuters intensivt oväsen som om de sumobrottas i det blygsamma utrymmet. ”JAHA, DÅ VA’ DE’ OPPACKAT, BÄDDAT Å KLAURT DÅ! JAU GÅUR Å BORSTAR, STIG!” Kjell vräker upp kupéns skjutdörrar och stampar ut i korridoren. Genom kupéväggen, som uppenbarligen är tunn som en lasagne-platta, hör jag hur Stig sträcker ut sig alldeles intill mig och gäspar högljutt: ”OOAAOJOJOJ!”. Jag uppfattar sedan att han vänder och vrider sig en stund innan ännu ett ”OOAAOJOJOJ!” levereras. Det avslutande ojojojandet måste vara världens hittills störigaste läte. Avundsjukt tittar jag på min djupt sovande fru och får nästan lust att väcka henne för att vi, i nöd och lust liksom, ska kunna störa oss på Stig och Kjell tillsammans.

entusiastiskt: ”De’ kan du tro, Rut! Jau å Kjell har vatt i Gamla staun å ve’ slottet!”. ”Va’ sajer du, va’ kongen himma?” fnissar Rut. ”Aunä, han e’ nock osse po semester me’ nån polare, hehehe. Jaa…du, han roar saj säkert konglet i Malme mens vi e’ här i Ståckålm. Du, nu kommer Kjell. Ska vi saj go’natt så ses vi i mårrånbitti?!” ”De’ görr vi, Stig, jau sauknar daj!” ”Å jau daj. Älskar daj, Rut!”

Med ett litet fånigt ”åh, va’ kärlek är fint”-leende förlåter jag Stig, och Kjell på köpet, och vänder mig sedan mot min ”Rut” och blickar tacksamt mot hennes rofyllda ansikte innan Herr Blund slutligen tar fram storsläggan. ”OOAAOJOJOJ!” Go’natt! Daniel Björk Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.wordpress.com och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

Efter ytterligare ett gäng ”OOAAOJOJOJ!”

som håller på att driva mig till vansinne hör jag plötsligt hur Stig börjar prata med sin fru. Han har nämligen, av oklar anledning, högtalarfunktionen på. ”Hallåu, hjartat, de’ e’ jau! Nu e’ jau po väg him.” säger han med snäppet mjukare ton än den han använder till Kjell. Med en märkligt metallisk högtalarröst, som vore hon nån form av skånsk Star Wars-robot, svarar frun: ”Iuooh, va’ gla’ jau blir, Stig. Haurnihattebrau?”. Stig svarar

producerad av espresso reklam


Kommuninvånarna fortsätter leverera positiva resultat! Vi blir bättre och bättre på att minska vårt avfall. Första kvartalet med 4-fack är nu genomfört, och vi har tillsammans minskat den totala mängden avfall med ca 22 ton. Insamlingen av matavfall har ökat, med ca 80 ton jämfört med kvartal ett 2016, vilket leder till att vi kan tillverka mer biogas. Även insamlingen av förpackningar har ökat vilket gör att vi kan återvinna ännu mer, genom att skapa ny råvara, samtidigt har den insamlade mängden brännbart minskat med ca 130 ton första kvartalet 2017. Om vi enbart tittar på behandlingskostnaderna för brännbart avfall, har de sjunkit med ca. 60 000 kr, eller 21% under årets tre första månader.

Dags för vårstädning? Tänk på Återbruket! Tänk på att inte kasta sådant som går att använda. På vår återvinningscentral i Kattarp kan du lämna saker som är hela och går att använda i vår återbrukscontainer. När återbrukscontainern är full skickas den till kommunens omsorgsverksamhet, varannan gång till Ambo Återvinning i Osby och varannan gång till Allt möjligt verkstan i Broby. De renoverar inlämnade föremål och säljer detta i deras second hand butiker.

Grilltider

Nu när våren nalkas är det många som börjar ta fram sina grillar. Tänk på att askan ska vara ordentligt släckt och sval innan du förpackar den och slänger den i facket för brännbart.

Planteringstider - i Kattarp har vi kompostjord!

På avfallsanläggningen i Kattarp går det att köpa kompostjord. Ett personbilssläp, ca 1kbm, kostar 150 kr. Vill du ha hjälp med lastningen kostar det 50 kr. Det finns även möjlighet att beställa hem ett lass med kompostjord (ca 15kbm), som kostar 3 125 kr, levererat till din bostad. För beställning, ring: 044-790 59 83

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

7


hem och inredning. Besök oss så berättar vi vad vi kan göra för dig.

NÄRINGSLIV

A VVS | Målerifirman Sture Persson | Elservice i Glimåkra | Jimmys TV och Antennservice | Fastighet

Baggagården – ett rent hörn av världen

KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Jarl Sjunnesson är tredje generationen som driver Baggagården utanför Broby. Inriktningen är ekologiskt och kravcertifierad köttproduktion samt ekologisk sparris- och hallonodling.

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

När Jarl Sjunnesson tog över Baggagårdens drift 1995 insåg han snart att han hade andra mål med bruket än just mjölkproduktion som tidigare generationer haft. Efter fyra år ställde han om till köttproduktion och efter ytterligare några år till ekologisk och kravcertifierad köttproduktion. - Jag avlar på ren Angus, en ras som passar bra för just ekologisk produktion. De växer bra på gräsbaserat grovfoder, som vi odlar själva, berättar Jarl. I djurbeståndet sker en återväxt med ca 35 kalvningar per år. Färdigväxta djur går till slakt en gång i månaden och hälften av köttet säljs i gårdsbutiken, som köttlådor eller detaljer. Slakt och paketering sköts av Skånska Vilt i Sjunkaröd, som även pressar Baggagårdens populära hamburgare. - Köttet hängmöras i 14 dygn och blir väldigt fint. Vi förlorar en del i kvantitet på det men vinner desto mer i kvalitet, menar Jarl.

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER 28/4 Företagens kompetensbehov 3/5

Upphandlingsdialog

30/5 Svenskt Näringslivs enkät9/6

resultat *KVÄLL

Immelns kanotcenter

Ekologiskt och smakrikt

Rent samvete

En viktig del av försäljningen sker just i nämnda gårdsbutik. Förutom köttdetaljer och hamburgare, hittar kunderna frysta hallon och blåbär, Baggagårdens egen hallonsylt, Rudenstams drycker och oljor från Gunnarshög, ägg från Bondens skafferi, plantjord, och ibland nybakat bröd. Butiken har öppet varannan lördag mellan 10-13 eller enligt överenskommelse. Baggagårdens ägare har dock ”fler strängar på sin lyra”. Förutom en julgransodling så har Jarl innevarande år även startat upp mat- och musikvandringar. För Jarl handlar Baggagårdens verksamhet mycket om att han vill lämna över ett bra företag och en ren, snygg, miljö. Och att medvetna kunder ska kunna känna förtroende för honom som leverantör. - Det känns mycket viktigare än att till exempel expandera verksamheten. Jag vill ha ett gott samvete inför eftervärlden. Min lilla hörna av världen ska vara ren helt enkelt. Text: jessica@alltomgoinge.se Bild: privat

Ö

Samma år som Jarl ställde om till ekologisk köttproduktion startade han även sparrisodling, självklart ekologisk. - Det är nu tredje året vi skördar och säljer sparris och i år har jag dubblat odlingen. Sparrisen är väldigt rik i smaken och har blivit populär, berättar Jarl. Skörden sker från maj fram till midsommar och försäljning sker via självbetjäning på gården under den perioden. Detsamma gäller hösthallonen som börjar plockas i augusti. Äldsta sonen Gustav hjälper till ett par dagar i veckan och de extra händerna är välkomna. Det finns självplockning av hallon för hågade kunder men det mesta plockar Jarl och Gustav själva och säljer via självbetjäning och beställningar. En hel del fryses också in och säljs i gårdsbutiken under vintern.

l

24 5

GÖINGE AFTON

Du är välkommen på fest! En plats behöver sina eldsjälar. Människor, föreningar och företag som engagerar sig extra mycket i platsen de bor, lever och verkar på förtjänar att hyllas och uppmärksammas. På Göinge Afton hyllar vi våra lokala hjältar och umgås, äter och roas under en afton för att hylla Östra Göinge!

När: Den 24 maj klockan 18:00 Var: Knislinge Folkets Park Biljetterna kostar 250 kr/st och finns att köpa på www.ostragoinge.se.

FÖRETAGSLUNCH MED INNOVATION OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING 28/4! Under nästa näringslivslunch den 28 april diskuterar vi kompetensförsörjning och innovation. Lunchen gästas av Skåne Nordosts utvecklingsledare Malin Wildt-Persson som bland annat kommer tala om TÖS – Tillväxt i Östra Skåne, ett initiativ som ska stötta företagare att stärka sin konkurrenskraft genom innovation, mångfald och kompetensutveckling. Ta gärna med dina tankar kring frågan så ses vi på näringslivslunchen den 28 april! Anmäl dig till lunchen via: naringslivsenheten@ostragoinge.se Senast: den 27 april. Tid: 11:30 – 13:00 Plats: Restaurang Snapphanen, Knislinge VÄLKOMMEN DEN 28 APRIL FÖR ATT HÖRA MER!

www.ostragoinge.se

8

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


ERBJUDANDEN

GÄLLER T.O.M

30/4 - 2017 OSBY • BROBY • KNISLINGE • SIBBHULT

25k/kg MAX 2 ST/HUSHÅLL. FÄRSK HEL KYCKLING

Sverige/Guldfågeln. Ca 1200 g.

39)= /st

10k/st

TJOCK GRILLKORV

Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk. 900 g. jfr-pris 44:33/kg.

14)= /st

HANDLA ANDRA VAROR FÖR MINST 100:-SÅ FÅR DU KÖPA MAX 2 ST/HUSHÅLL. LINGONSYLT

X-tra . 1500 g. Jfr-pris 6:66/kg.

/st

/st

/st

CHAMPINJONER

10k

10k

10k Polen Klass 1. 250 g jfr-pris 40:-/kg.

KORVBRÖD 16-PACK

Korvbrödsbagarn 432 g. jfr-pris 34:49/kg.

POTATISKROKETTER

Coop 600 g. jfr-pris 16:66/kg.

DELILIMPA

Coop Bageri i Kristianstad. 775 g. jfr-pris 12:90/kg.

Vi reserverar oss för leveransförseningar, korrekturfel samt för eventuell slutförsäljning. NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

9


SIMONTORP

Från brandstodstvång till frivillig försäkring

Historia från Simontorp

Anette Blidberg

N

är ett hus brinner ner så är det oftast en katastrof för de drabbade. Allt är sönderbränt och man har bara minnen kvar. Numera har vi ofta hemoch villaförsäkringar som åtminstone täcker återuppbyggandet och inköp av det nödvändigaste men hur var det förr? Både i Sverige och Danmark skrevs

det på medeltiden in föreskrifter om hjälp vid brand i landskapslagarna. Denna ålderdomliga försäkring kallades för brandstod och innebar att alla hemmansägare inom häradet skulle ge ersättning till den som drabbats av brand. Man skulle alltså solidariskt hjälpa varandra inom häradet. I en svensk lag från 1300-talet uttrycktes det såhär: ”Alla äga brandstod taga och giva, de som bofasta äro, klerker, lekmän och så deras hjon; ingen äger vara fri därifrån.” Under en tid med stora orättvisor var detta en ovanligt rättvis lag. Alla som ägde ett hus kunde få hjälp och alla var samtidigt skyldiga att ge hjälp. Östgötalagen fastslog att den som det brunnit hos kunde kräva 3 mark i ersättning av den som vållat skadan eller på tinget låta döma sig till brandstod av häradet. Varje bonde skulle då lägga ½ spann korn eller 4 penningar. Den som inte hade betalat på utsatt datum fick dessutom böta 3 öre.

Karl XI införde i slutet av 1600-talet ett tillägg

om att man för att kunna ge hjälp efter större bränder skulle hjälpas åt över häradsgränserna och då bildades brandstodsföreningar över hela landet. Dessa var så kallade ömsesidiga brandförsäkringsbolag (inte vinstutdelande aktiebolag utan mer i form av kooperativ eller ideella föreningar). De första brandstoderna gällde bara landsbygden. Städerna stod utanför, men med träbebyggelse i arbetarkvarter så brann ibland

Brandsläckningsutrustningen har förändrats genom århundradena!

stora delar av en stad upp och lämnade därmed många bostadslösa. Ett välkänt exempel på detta är Sundsvallsbranden 1888.

(planerad) summa varje år för att undkomma en större (oplanerad) summa då brandstod åberopades av någon inom häradet.

Idag kan vi själva välja om vi vill ha en

Från mitten av 1900-talet och framåt slogs

försäkring. Det uppskattas förvisso av alla den dag det händer något, men valet är ju fritt. Denna frihet att välja bort försäkring fanns inte förr, utan på landsbygden var det lag på att hjälpas åt inom häradet och vid större bränder även utom häradet. Om det då brann någonstans i häradet så fick man betala sin skatt för att erlägga brandstoden till den drabbade. Detta fungerade nog rätt bra så länge det inte brann för ofta. Vissa år kunde det bli både en, två och kanske ännu fler indrivningar av brandstod. Många människor saknade ekonomisk buffert för att klara detta och tvingades skuldsätta sig för att kunna betala skatten (brandstodspengen).

många av de små försäkringsbolagen ihop till de stora koncerner som finns idag men deras ursprung ligger långt tillbaka i historien. Det äldsta bolaget (av 23) inom Länsförsäkringsbolagen är Länsförsäkring Kronoberg som grundades redan 1801, Trygg-Hansa har anor från 1828, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har funnits sedan 1837, Skandia bildades 1855 och ungdomen i sammanhanget, Folksam, startade 1908 under namnet Ömsesidiga Brandförsäkringsföreningen.

Text: Anette Blidberg Bild: Anders Blidberg

Brandstodstvånget avvecklades i Sverige

1853 och ersattes av många små, lokala försäkringsbolag som i princip fungerade som dagens försäkringsbolag. Försäkringsbolagens lösning på problemet var att man betalade en mindre

BARNFOTOVECKOR Under april & ma j så bjuder vi på halva fotograferingskostnaden. Du betalar bara 399kr! Syskon/familj ingår. -Fotografering i studio eller utomhus -Ingår 2 st 18x24 -Bildvisning -Alla bilder från bildvisningen digitalt på en mobilapp

I vår ateljé erbjder vi handgjorda produkter som håller absolut högsta kvalitet. -Bordsförstoringar från 280:-Väggförstoringar från 800:-Album från 1900:-Touch Art Plates från 700:-Canvas från 750:-

10

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

-Barn/Familjefotgrafering -Bröllop -Student

Ateljé Nathalie Västra Järnvägsgatan 29 28331 Osby Tel. 0763381896 fotograf@ateljenathalie.se www.ateljenathalie.se

producerad av espresso reklam


NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

11


REPORTAGE

SÄLJLÄGE FÖR VILLAÄGARE Just nu så ligger alla parametrar på plus för dig som har planer på att sälja din bostad. Det är en unik uppgång som började redan 1995 och som nu kulminerat.

DETTA ÄR CHRISTER Namn: Ålder: Bor: Familj:

Christer Stjernfeldt 49 år Älmhult Fru Jennie och sonen Carl och dottern Mathilda Gör: Fastighetsmäklare Intressen: Allt som förgyller tillvaron Aktuell som: Samarbete med Handels banken, finns på banken torsdagar.

– Ja de sista åren har allt pekat uppåt, förklarar Osbys nya fastighetsmäklare Christer Stjernfeldt. Efterfrågan är stor. Skatterna gynnsamma och räntorna låga. Svårt att veta hur länge vi har detta läge. Vi vet att det finns planer på att förändra skatten för dem som säljer. Den låga räntan kommer förr eller senare att minska förutsättningarna. I takt med byggnation så ökar utbudet och priserna förändras. Bra att veta för dig som går i säljtankar.

Fristående mäklarbyrå

Smålands Fastighetsbyrå startade för 24 år sen. Från början var det en satsning på att hjälpa tyskar och danskar finna sommarhus i södra Sverige.

– Ja så var det och så är det fortfarande, förklarar Christer. Men under åren så har vi blivit en större fristående mäklarbyrå som jobbar med alla former av objekt. Vårt upptagningsområde har också växt. Vi har sen lång tid tillbaka arbetat i Osby kommun, men nu satsar vi mer på tätorterna i kommunen, förklarar Christer.

Hemma i Osby

Sedan ett år så finns Christer hos Handelsbanken i Osby. Först och främst varje torsdag, men även efter överenskommelse. – Kul att vara tillbaka här i Osby. Jag har ju bott och gått i skolan här, så det är ändå lite hemmaplan på något sätt. Jag är från Lönsboda där min far drev ett bussbolag. Själv hamnade jag efter studier i Älmhult. Men jag känner mig lika hemma på båda platserna. Men från och med nu så kommer jag att vara mer i Osby än tidigare, avslutar Christer. Text och bild: johnny@alltomosby.se

RÅD FRÅN BANKEN Det är stor efterfrågan på bostäder just nu. Det betyder samtidigt många frågor för dem som har bestämt sig för ett nytt boende. Vi bad Henrica Lorentsson ge lite tips till dig som söker ny bostad. – lnnan du börjar leta bostad, behöver du ett lånelöfte från banken. Då vet du hur mycket du kan låna när rätt bostad dyker upp, förklarar Henrica. Det är giltigt i sex månader. Hittar du ingen bostad under den tiden, kan du ansöka om förlängning. Hur mycket får man låna?

– Du kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde, vilket ofta är detsamma som bostadens pris. Du måste dock betala minst 15 procent av bostadens marknadsvärde kontant. Kontantinsatsen är det du betalar själv när du köper en bostad. Det är viktigt att det finns en bra balans mellan tillgångar och skulder. – Ja precis. Har du en hög belåningsgrad och små marginaler i din ekonomi är du extra känslig för eventuella räntehöjningar, prisfall på bostäder eller inkomstbortfall.

12

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Nytt amortingskrav

Sedan den 1 juni 2016 ska alla nya bolån med en belåningsgrad över 50 procent amorteras. – Ja du måste betala minst en procent av lånebeloppet varje år om belåningsgraden är mellan 50-70 procent, förklarar Henrica. Är belåningsgraden över 70 procent så är det två procent som gäller. Varför ska jag amortera?

En lägre skuld ger ökad trygghet om din ekonomiska situation skulle försämras, till exempel vid arbetslöshet, sjukdom eller pension.

– I takt med att din skuld minskar så sjunker även din räntekostnad. Amorterar du ner hela eller delar av ditt bolån, och säljer bostaden när bostadspriserna gått upp, får du mer pengar över som du kan ta med dig in i nästa boende, förklarar Henrica. Om bostadspriserna gått ner, minskar risken för att du går med förlust. Det du sparar i minskade räntekostnader kan vara bra att lägga undan som en trygghet för framtiden, avslutar Henrica. producerad av espresso reklam


På väg mot ny adress?

Välkommen till någon av våra mäklarkvällar med fokus på ditt boende. Tillsammans med fastighetsmäklare Christer Stjernfeldt (Smålands Fastighetsbyrå AB) har vi öppet hus för dig som vill få svar på följande frågor: • • • •

Aktuella marknadspriser? Hur går det till att få lånelöfte? Vad innebär de nya amorteringsreglerna? Vad kan Handelsbanken erbjuda?

Tid och plats Torsdagen den 4 maj kl 18.00 – 20.00 Torsdagen den 18 maj mellan kl 18.00 – 20.00 Handelsbanken, Östra Järnvägsgatan 8, Osby

Varmt välkommen.

handelsbanken.se/osby 0479-632 20 Östra Järnvägsgatan 8 NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

13


AKTUELLT ser nu fram emot något nytt. Det är en bra tid i livet för förändring, menar Bodil.

Två butiker

Alla ni som varit med ett tag kommer säkert ihåg att Sonesons tidigare låg granne med kyrkan. Huset finns kvar idag, och räknas tillsammans med Pecorino, till Osbys äldsta hus. – Min far Bertil förstod att en flytt in i centrum var ett måste, säger Lars. Så under en tid hade vi faktiskt två butiker innan vi till slut lämnade det gamla huset. Nu har vi varit här sen 1990.

Slut i augusti

Ny tid för Lars och Bodil

Att sälja butiken har aldrig funnits som ett alternativ. – Ska du driva en guldsmedsbutik idag så kräver det ett både brett och djupt sortiment. Att sälja det vi har ser vi i princip som otänkbart. Vi säljer ut vårt lager så butiken blir tom för andra intresserade. Vi kommer dock att fortsätta fungera precis som vanligt fram till augusti, avslutar Bodil. Text och bild: johnny@alltomosby.se

B

RIO startade sin verksamhet 1884. Samma år slog Osbys äldsta butik upp portarna. Sedan dess har fyra generationer Soneson drivit butiken fram till idag: Jöns, Oskar, Bertil och Lars. Men till sommaren tar det slut. Då är det dags för Lars och Bodil att ta nästa steg i livet.

Växt fram

Beslutet att lägga ner butiken har växt fram under en längre period. – Ja, våra tre döttrar har alla flyttat och finns idag i Italien, Schweiz och i Lund, säger Lars.

Samtliga är verksamma i helt andra branscher, vilket naturligtvis är en stor anledning. Vi har jobbat med detta i 40 år och känner nu att vi vill göra något annat. – Många tycker säkert att det är tråkigt, men vi

UTFÖRSÄLJNINGEN FORTSÄTTER!

Vi har fyllt på med varor.

20-50%

Gäller ej: Beställningar, batterier, reparationer, omarbetningar och gravyr.

OUTLETfynd utanför butiken! Vi stänger i Augusti. www.sonesons.se 14

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Köpmannagatan 4, Osby 0479-10081 producerad av espresso reklam


LEDIGA JOBB!

TF I OSBY är ett familjeföretag med egentillverkning av dörrar, fönster och garageportar. Nu expanderar vi ännu mer och söker ett antal nya medarbetare inom: -Montering av dörrar och fönster -Maskinsnickare i vår fönsterproduktion Som person ser vi att du gillar att arbeta i team med varierande arbetsuppgifter. Krav med erfarenhet från snickeriindustrin.

OBS!

Nya öppettider i butiken:

13 – 17 vardagar 0479-146 04 • Tegvägen 5, Osby

Skicka ansökan innehållande meritförteckning, samt några rader om vem Du är till info@tfosby.se. Oss tillhanda senast 4 maj. Eventuella frågor besvaras enbart per mejl www.tfosby.se

SÖKES: VVS-montör med lagkänsla

SÖK NU!

Bad & Värme är en av Sveriges största VVS-kedjor och finns på 75 orter med 800 VVS-hantverkare. En orsak till vår framgång är att vi jobbar som ett team. Som vvs-montör jobbar du både självständigt och i team. Har du förmåga att skapa goda kundrelationer och en god gemenskap med medarbetarna? Sök då jobbet hos oss! I Osby jobbar vi med service, entreprenad, badrum, värmepumpar, pannbyten mm. Till vår butik kommer kunderna för att inspireras och vi har även vårt hämtlager där, med artiklar för service och installationer. Krav: Certifierad yrkesmontör. B-körkort. Meriterande: Heta arbeten. Vill du bli del av ett vinnande lag? Skicka ansökan till osby@bad-varme.se

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

15


JANKOVS SPALT

Biokol är mycket gammal kunskap i ny förpackning. Sedan urminnes tider har man använt träkol för att förbättra jordens egenskaper. Jankovs

Trädgårdstips

En ny vacker fläder och biokol, ett fantastiskt odlingssubstrat

J

ag fortsätter presentationen av speciella växter, som Togge odlat fram eller själv hittat i naturen. Både Togge och jag jobbade i tio år med

utbildning av gardencenterpersonal vid Naturbruksgymnasiet i Osby och här gick vid ett tillfälle en flicka, Petra, vars mormor, tror jag det var, hade en speciell fläder i sin trädgård. Togge blev genast intresserad och fick sticklingar av henne. Togge såg med en gång att denna växt hade speciella egenskaper, som gjorde den speciellt intressant som trädgårdsväxt. Togge förökade den och sedan har den provats i många år, bland annat i Lönsboda i en kommunal plantering, där den har visat sig ha många fördelar och fint prydnadsvärde. Fördelarna med denna Sambucus nigra ”Petra” är bl.a. att den inte blir så stor som vanlig fläder och att den har ett vackert växtsätt. Den har krämvitbrokiga blad och är kompakt växande, vilket gör den till en pärla i villaträdgården. Den blir inte alls så stor som vanlig fläder men tätare.

Biokol är mycket gammal kunskap i ny

förpackning. Sedan urminnes tider har man använt träkol för att förbättra jordens egenskaper. Du kanske kommer ihåg svedjebruket som det stod om i historieböckerna i skolan? Kolet har en unik förmåga att behålla vatten och näring tills växten behöver det. Dessutom ger det en god struktur så att rotsystemet utvecklas på bästa sätt. Den består av 50 % hönsgödselkompost och 50 % träkol. Träkolet bryts inte ner utan ligger kvar i jorden under många hundra år. Genom användning av träkol, som jordförbättring åstadkommer man även en lagring av luftens koldioxid i marken. Om man använder metoden storskaligt får man en positiv inverkan på både växtlighet och klimat. Biokol består av en kompost med hönsgödsel och träkol. Den används som jordförbättring av alla typer av jordar.

Följande hände hos Växtmästaren härom-

dagen: En mycket trevlig man, vid namn Rabe, hade handlat och var i färd med att betala. Det skulle ske med kort. Han stod och funderade ett litet tag medan han gned sin haka med handen. Han mumlade: Vad är nu koden? Eva utbrast snabbt: 05 95! Varvid herr Rabe upprepade den föreslagna koden medan han till synes slog in den på terminalen. - Ja, det fungerade ju bra! Tack för servicen, sa han och försvann. Lycka till med odlingen! Hälsningar Jankov och Sia

Växten har nu sålts till en dansk plantskola,

som förökat den och gett den ett mer internationellt gångbart namn: Sambucus nigra ”Harlekin”. Harlekin är en av centralgestalterna i klassiska commedia dell´arte. Han uppträder i en flerfärgad kostym, därmed likheten med Petras fläder. Den kan beskrivas så här: Ganska bred och upprättväxande buske med flikiga vitbrokiga blad. Blommar i juni med stora doftande vita blomsterskärmar. Får endast få bär. Trivs i sol till halvskugga i vanlig trädgårdsjord. Det är en sort vars blommor passar att göra saft på.

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab

Transportakuten

www.otmab.se • 0479-121

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se

16

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


! t s e f s o R

Nina Weibull

vacker röd ros med lång blomning. (ord.pris 149kr)

Queen Elisabeth

Stanwell Perpetual

kraftig ros med rosa blommor. (ord.pris 149kr)

gammaldags rosa ros med riklig och lång blomning. (ord.pris 149kr)

Välj bland dessa tre!

79:-

/st

Äppelträd Aroma

295:-

Rosjord

Plommonträd Opal

Plantera dina rosor i rosjord för bästa resultat! 40 liter

79:-

295:-

Algomin

Gödsla hela trädgården!

(495:-)

298:-/st Köp 2 för

559:-

(465:-)

Kryddväxter 3 valfria

99:-

Nu har vi många olika

Tomat- & Chiliplantor!

ord.pris. 39:-/st

Sommarblomsjord Tillfälligt parti!

69:-

från

39:-

ord.pris. 99:Max 3 säckar/kund

Priserna i annonsen gäller så länge lagret räcker. Dock längst till den 9/5.

Öppet: vard. 10-18 • Lörd 10-15

• Söndagar och röda dagar 10-15! Tel. 0479-143 28 www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Kom ihåg att registrera dig på din bricka så du inte missar fi na erbjudanden!

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

17


AKTUELLT Från hela världen

Möter världen

via Kraftkällan M

adeleine Svensson på Kraftkällan i centrala Älmhult, anser att hon har världens bästa arbete. Hon driver sedan 20 år verksamheten där hon arbetar med hälsa, friskvård och personlig utveckling. Madeleine är massageterapeut och

”mental tränare”. Hon arbetar även med coaching och healing. Drivkraften är viljan att hjälpa människor att må bättre på olika plan, släppa smärta och få tillgång till avslappning och

återhämtning. -Ja, jag har världens bästa jobb om någon frågar mig! Min arbetsdag blir verkligen så meningsfull genom att hjälpa människor på detta sätt, säger hon med eftertryck.

Genom Kraftkällan har Madeleine fått möta människor från världens alla hörn. - Det till stor del tack vare ett stort internationellt företag här i Älmhult, inget namn nämnt. Men också människor som kommit som invandrare till Sverige. - Jag möter män och kvinnor, unga och äldre, det visar att massage är något för ALLA. Jag har till dags datum fått glädjen att möta människor från 24 länder utanför Sverige. Människor från USA i väster till Kina i öster, från Norge i norr till Eritrea i söder. Människor med olika språk, kultur och hudfärg. Trots många olikheter är mycket detsamma som drömmar, längtan efter trygghet och kärlek. Så för att träffa folk från hela världen räcker det med att jag stannar här på min arbetsplats i Älmhult, säger Madeleine.

är exempel på tillstånd som kan behandlas men även stress, oro eller sömnproblem. Coachingen inriktar sig på att hjälpa dig som kanske vill nå en förändring i ditt liv eller behöver hjälp att ta vara på dina inre resurser och förstå tankens kraft. Madeleine skräddarsyr coachingen efter behoven den enskilda kunden har. För att ta del av detta och mycket mer når du Madeleine på Kraftkällan på måndagar 17:30-18:00 och tisdagar 12:00-12:30 då det alltid är öppet för tidsbokning, försäljning av varor, presentkort m.m. Annan tid kan bokas via överenskommelse.

Olika behandlingar

Praktiken delar Madeleine med sin tvillingsyster Renee Karlsdotter, som driver Livsgnistan. Där hjälps de åt att ge olika behandlingar. Madeleine arbetar med klassisk massage för smärttillstånd och djup avslappning. Massagen kan hjälpa dig med problem, smärta i rygg, axlar, höfter m.m. Huvudvärk, nackspärr, ischias och yrsel

TRÄNINGS-

glädje

Pappersbruksvägen, Broby 0765 - 55 57 95 traningsbruket.dinstudio.se

18

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


3 Maj öppnar vi i vår nya lokal på Västra Järnvägsgatan 27, Osby

Kom och fira med oss mellan 18-20 • Bubbel o tilltugg • Inspiration inom brud, barbering, styling, blomster • Goodiebags (begränsat antal) • Extra bra erbjudanden i salongen • Skattjakt i centrala Osby, håll utskick under dagen

HELA MAJ MÅNAD GER VI 20% på alla klippningar, färgningar och barberingar!

rabatt

I samarbete med

Capura of Sweden, Ica Supermarket, I do Flowers och Goldwell

0479-133 13 www.bylondon.se

Följ oss på facebook! NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

19


REPORTAGE

mode och trendkväll -Torsdag 27/4 kl. 19-22 Välkommen till älmhults handelsplats för att få inspiration med fokus på mode och inredning! Kvällen gästas av Stefan Nilsson, känd trendspanare från TV samt Älmhults egna konferencier Mårten Linton.

Kvällen bjuder på: - Lättare mat & dryck - Kaffe & sötsak - Föreläsning - Modevisning - Lotter - Goodiebag

biljettpris 175 kr Shopping med specialerbjudande för dig med biljett 17.00-18.30 (i medverkande butiker)

Köp din biljett hos: Märkeshuset, Iittala Outlet, Home By Sweden, Djurens Värld & Sibylla Begränsat antal biljetter, först till kvarn!

älmhults handelsplats

20

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

älmhultshandelsplats.se producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

STOCKHOLM 2017 fåtölj, klarlackad rotting, plymåset 800:-

9.995:-

STOCKHOLM 2017 2-sits soffa, sammet, klädsel SANDBACKA mörkblå, B160xD112xH72 cm

Vi reser verar oss för lokala sortiments- och prisavvikelser samt ev slutförsäljning.

1.495:-

1

STOCKHOLM 2017 -tidlös design 449:-

STOCKHOLM 2017 bordslampa, förkromat stål/härdat glas, H32 cm

2

119:STOCKHOLM 2017 kudde, randig/blå 45x45 cm

STOCKHOLM andas skandinavisk design i sin rätta form. Det svenska ljuset och naturen har varit viktiga inspirationskällor till möbelserien. STOCKHOLM 2017 präglas av möbler och inredning skapade av naturliga och taktila material och alla produkter i serien har framställts genom ett nogrant hantverk in i minsta detalj. Välkommen till IKEA Älmhult eller IKEA.se/STOCKHOLM2017

3

895:4

1 Nyhet STOCKHOLM 2017 matta, slätvävd, 17 240 cm 1.795:-, 2 Nyhet STOCKHOLM 2017 skål, glas, Ø26 cm 199:-, Nyhet STOCKHOLM 2017 serveringsskål, glas, set om 4, Ø32/25/18/11, H7cm 399:-, 3 Nyhet STOCKHOLM 2017 värmeljushållare/vas, glas, H12 cm 49:-/st, 4 Nyhet STOCKHOLM 2017 bricka, valnötsfaner, Ø26 cm 179:-/st, 5 Nyhet STOCKHOLM 2017 bricka, rostfritt stål, Ø40 cm 139:-, Nyhet STOCKHOLM 2017 puff, sammet, klädsel SANDBACKA mörkblå, Ø50, H50 cm 1.295:-

STOCKHOLM 2017 soffbord, rotting/ask B100xD40xH40 cm

5

För öppettider se IKEA.se/Älmhult Instagram @IKEAalmhult Handla när du vill på IKEA.se

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

21


AKTUELLT

De fem från vänster: Mette Adolfsson från Torbjörnarhult, Göran Bengtsson från Böglarehult, Anders Karlsson från Amundshylte, Kristina Virland från Älmhult och Sven Henriksson från Trånghyltan.

Fritt i söder

Fem

Tar solen till hjälp F

em frivilliga och ideella personer har tillsammans skapat ett koncept med solen i ryggen. Det är i grunden ett miljöprojekt som går ut på att erbjuda sol-el från landsbygden.

De fem är alla från skogarna runt Älmhult och Osby. Tillsammans har de utvecklat ett landsortsprojekt som ska leda till ett flertal solcellsparker. – Ja i grunden är det ett miljöintresse i kombination med landsbygdsutveckling, som fört oss samman, menar Göran Bengtsson från Böglarehult. Vi söker nu platser med rätt infrastruktur för kommande installationer. Det måste finnas en anslutningspunkt, så att vi kommer ut i EON:s nät. Det ska passa för solcellerna och ligga fritt från söder.

Säljer andelar

Intresset är stort från både kommuner och företag. Finansieringen bygger på andelar som både privatpersoner och företag kan köpa. Det krävs ett visst antal andelar för att få till en anläggning. – Vi vänder oss till miljömedvetna som vill känna att de gör ett aktivt val, förklarar Göran. Flera företag vill dessutom använda sitt ställningstagande i sin marknadsförning. Att välja närproducerad och förnybar el, ger dem en fördel. Ni som är intresserade av en egen solcellspark eller vill köpa närproducerad sol-el, kan klicka in på www.solkraftfranbygden.se Text: johnny@alltomalmhult.se Bild: privat

VÅRYRA 27/4 – 1/5 Alla tallrikar

6 för 4 (1:a sort).

Gäller 27/4 – 1/5 eller så långt lagret räcker.

Älmhult • tel. 0476 12 775 • Handelsvägen 12 C (intill nya IKEA) • www.iittalaoutlet.se 22

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


LÅNGLÖRDAG 29 APRIL

Långlördag Långlördag med med Bakluckeloppis Långlördag medBakluckeloppis Bakluckeloppis och Hållbarhetsmässa och Hållbarhetsmässa 10-15 10-15 och Hållbarhetsaktiviteter 10-15 RR RR IÄIÄ IÄIÄ EMEM EMEM PRPR PRPR

Platsbokning Platsbokning Bakluckeloppis: Bakluckeloppis: Ring: Ring: 0708-495505 0708-495505 eller eller e-post: e-post: johan.bromihn@telia.com. johan.bromihn@telia.com. 100 100 kr kr per per plats plats vid vid förbokning. förbokning. Gäller Gäller bil bil och och max max ett ett bord. bord.

ÄLMHULTSAPPEN ÄLMHULTSAPPEN

Skafferiet

Älmhults nya Älmhults nya ÄLMHULTSAPPEN shopping-app! ÄLMHULTSAPPEN shopping-app!

D E T LO K A L A D E T LO K A L A

ÄLMHULTS APPEN ÄLMHULTS APPEN

CK

ÄL

M

20 17

AN •

• HÅLL

Älmhults nya Finns nu att Älmhults Finns nu att nya shopping-app! ÄLMHULTS ladda ner ÄLMHULTS APPEN laddashopping-app! ner gratis gratis APPEN för iPhone Finns nu att för iPhone Finns nu att HETSVE ladda ner R och Android ladda ner gratis gratispå torget. Bakluckeloppis, och Android BA Hållbarhetaktiviteter Hållbarhetaktiviteter på torget. Bakluckeloppis, för iPhone Hållbarhetaktiviteter för iPhone på torget. Bakluckeloppis, Android Det Bike for Provsitt en Detoch Lokala eriet, BikeRestfest, for Children, Restfest, och Android Det Lokala Lokala Skafferiet, Skafferiet, BikeSkaff for Children, Children, Restfest, Provsitt en Följ dina favoritbutiker! Naturguidning, Provsitt en Sopbil, Foodswap, Sopbil, Foodswap, Återbrukstält, Växtloppis, Workshops mm Följ dina favoritbutiker! Sopbil, Foodswap, Återbrukstält, Växtloppis, Workshops Få erbjudanden, läs nyheter, H Återbrukstält, Växtloppis, Workshops mmmm L erbjudanden, Få nyheter, Följ dinaläs favoritbutiker! UL hela programmet på http://almhult.se/hallbarhetsveckan RI T • 2 Se Följ dina favoritbutiker! se öppettider m m, 9 APhela programmet 4–2Se Få erbjudanden, läshttp:/ nyheter,/almhult.se/hallbarhetsveckan se öppettider mpå m,

Få erbjudanden, läs nyheter, direkt i din telefon! öppettider m, direkt ise din telefon!m se öppettider m m, direkt i din telefon! direkt i din telefon!

Also available in english!

Also available in english! Följ dina favoritbutiker! Also available in english! Follow your favorite stores, Följ dina favoritbutiker! Also available in english! Follow your favorite stores, Följ dina favoritbutiker! Follow your favorite stores, Få erbjudanden, läs nyheter, Följ dina favoritbutiker! receive offers, read news, Follow your favorite stores, Få receive erbjudanden, läs nyheter, offers,offers, read news, receive read news,

se view öppettider mläs m,read direkt Få nyheter, receive offers, news, i opening hours etc, view opening hours etc, i seerbjudanden, öppettider m m, direkt view opening hours etc, view opening hours etc, i se öppettider m m, direkt din telefon all in your phone! all inphone! your phone! din telefon all in your in your phone! dinalltelefon

www.handelsplatsalmhult.se www.handelsplatsalmhult.se www.handelsplatsalmhult.se

Älmhultsappen är framtagen av HandelsplatsÄlmhult Älmhult Älmhultsappen är framtagen av Handelsplats Älmhultsappen är framtagen av HandelsplatsÄlmhult Älmhult Älmhultsappen är framtagen av Handelsplats

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

23


REPORTAGE

GÄSTAR GRANADA Thomas Deutgen behöver kanske ingen närmare presentation. Han har ett finger med i det mesta som handlar om dansband i Sverige. Han leder P4 dans och hade en miljon tittare i programmet Tack för dansen i TV4. Vi såg honom även på scen under Wizex reunion i höstas och i en Wizexkväll i Granada där de flesta av sångerskorna fanns med. Nu vänder han åter till Granada. Denna gång har han med sig Smokie.

N

ästa år jubilerar Smokie med sina 40 år på scen. Under alla år har de rest världen runt och spelat sina hits för en publik som aldrig sviker. – De har fattat grejen, förklarar Thomas. Det är de låtarna publiken vill ha och älskar. Det är en fantastik upplevelse med två timmar allsång. Många ”gamla” band ger sig ut med nya låtar och tror att man kan frälsa både en ny och den gamla publiken - men få

24

lyckas. Smokie har spelat i 40 år och sålt 30 miljoner skivor.

Fantastisk miljö

Granada är ett stycke kulturhistora. Det finns inte många Folkets hus kvar i landet. Få är så välbevarade som Granada. – Det är en fantastisk anläggning, som drivs av ett härligt gäng som lägger ner hela sin själ i att dela med sig av det som Granada erbjuder, berättar Thomas. In-

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

ramningen kan inte bli bättre. – Biljetterna är släppta och nu har vi 1450 biljetter till salu, berättar Göte Johansson. Försäljningen görs via Coop, ICA och Frendo i Lönsboda. Bokhandeln i Osby och via biljettsajten www.nortic.se.

Större scen

Konserten äger rum den 7 oktober, så Göte och hela Granadas styrelse har gott om tid på sig att fixa till en större scen och allt runt omkring.

– Det är inga kräsna herrar som kommer till Lönsboda, förklarar Thomas. Varsin handduk, vatten, en öl och lite whisky för att få till det rätta Smokie-soundet. Sen blir det garanterat Living next door to Alice. Vill du veta mer om Smokies besök, så klicka in på Granadas hemsida www.lonsboda-granada.se Text: johnny@alltomosby.se bild: Johnny Billinger producerad av espresso reklam


AKTUELLT

 

Lions-Pantamera Ungdomsstipendium

Ni vet väl att Lions i Östra Göinge har ett stipendium som heter Lions Pantamera Ungdomsstipendium? Det riktar sig till föreningar i kommunen som har ungdomsverksamhet. Pengarna kommer från Pantamerainsamlingen. – Det är vår förhoppning att alla hjälps åt och lämnar burkar och PET-flaskor i Lions gula kärl istället för i pantautomater eller till kommunens metallförpackningar, tipsar Per.

Skriv och ansök

Missa inte chansen L

ions ska dela ut totalt 30.000:- till föreningslivet i Östra Göinge på Nationaldagen. – Det kommer att fördelas på ett antal föreningar som gör något bra för våra ungdomar i kommunen, berättar Per Sturesson från Lions.

Erbjudandet har gått ut till alla föreningar i kommunen. Nu vill man på Lions ta del av alla aktiviteter som kommer våra ungdomar till nytta. – Ja skriv ner vad ni vill göra, eller har gjort, så finns ni med bland dem som kan få del av pengarna, avslutar Per. Ansökningstiden är på väg att gå ut. Lions ska ha in alla ansökningar innan aprils sista dag. Ni kan lämna ert material via e-post eller brev.

mail@lionsclub-ostragoinge.nu Lions Club Östra Göinge Box 12 28903 Broby

NY MÖBEL-UTFÖRSÄLJNING!

20-50% RABATT på allt i affären

50% RABATT på alla textilier, överkast, kuddar 50% RABATT på alla mattor i lager 50% RABATT på alla lampor och belysning 50% RABATT på alla tavlor och presentartiklar 50% RABATT på alla gardinbeslag och stänger 30% RABATT på alla utemöbler i butiken

Passa på att göra ditt livs bästa möbelfynd! Vi har kraftigt reducerade priser på allt som finns i butiken och på lagret. Till midsommar kommer butiken att upphöra och nu fortsätter vår utförsäljning med ännu vassare erbjudanden. Nybeställning med 10 % rabatt kan göras fram till 1 maj.

• Onsdag 26 april kl 10-18 • Torsdag 27 april kl 10-18 • Fredag 28 april kl 10-18 • Lördag 29 april kl 10-14 Månd-Fred 10-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmansmobler.com

• Outlet på www.bergmansmobler.com

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

25


REPORTAGE

Helgas hemlagat H

elgas i Lönsboda har lagat mat i över 40 år och serverat både små och stora sällskap i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner. Utöver den egna restaurangen mitt i Lönsboda, så arrangeras större arrangemang i gamla Junex konfektionslokaler. – Vi har också under flera decennier serverat på Borgen i Osby, IKEA i Älmhult, Granada och flera andra små eller stora sällskap, förklarar Marie-Louise Sjödin.

Nytt med konferenser

Konceptet som Helga Gustafsson en gång byggt upp är lika aktuellt idag. – Ja vi jobbade tillsammans i många år, förklarar Marie-Louise. Mamma lärde mig att god mat o dryck, god miljö och god service, är en förutsättning för framgång. Vi försöker alltid göra det bästa av alla tre delar oavsett om vi är hemma eller ute på uppdrag. Men vi försöker samtidigt förändra oss. Det finns alltid nya önskemål eller tankar som vi vill utveckla, berättar Marie-Louise. Konferenser är ett sådant. Vi kan idag ta emot grupper både här och på Junex. Så allt från den lilla gruppen och upp till 900 personer.

Traditioner och relationer

Nya kunder är alltid roligt. Det betyder mycket för verksamheten. Men lika viktigt är det att få vara en del i så mångas traditioner. – Många av våra uppdrag är återkommande sen decennier. Det känns som att vi blivit en del i våra kunders traditioner. Då är det extra viktigt att göra ett bra jobb. Vi vet ju hur mycket det

betyder. Maten är stor del i alla de uppdrag vi får vara med om. Kul också när grupper kommer tillbaka efter att ha provat andra alternativ. Det är ett bra betyg även om det självklart var trist när de en gång valde någon annan. Idag finns det många alternativ. För oss innebär det bara att vi hela tiden måste utvecklas och bli bättre.

Ser framåt

Det är mer på gång än någonsin. Ja vi märker att allt fler bussar hittar hit. Folk på väg till Svarta Bergen eller IKEA museum, stannar gärna och äter här. Fler nya och ”gamla” grupper har hittat till oss. – Nu ser vi fram emot Lönsboda dagen och flera studentfester, avslutar Marie-Lousie. Men vi har fler planer. Men det får vi återkomma till. Text och bild: johnny@alltomosby.se

LÖNSBODADAGEN 6 MAJ 2017 VÄLKOMMEN TILL

HELGAS RESTAURANG SÅNGDUON: ’’ SEPPO & MALIN ’’ UNDERHÅLLER 13:00

KALLSKURET & VARM BUFFE FRÅN GRILLEN. Vi bjuder på

kaffe

129:-/ PERSON

Till alla barn! Glass med strössel i bägare 10:Toast med räkröra 39:-/st.

Sommarbakelse 25:-/st. - Vi ordnar Bröllop , Födelsedagar - Vi har Catering , Frukost , Lunch , Fika - Konferenser , Minnesstunder m.m Plats för 900, vi har både stor och liten lokal

Glimåkravägen 4, 280 70 Lönsboda

Tel: 0479-212 12 Mobil: 070-26 76 009

Vi har fullständiga rättigheter! 26

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


Lönsbodadagen 6 maj

GRANADA PRESENTERAR 6 MAJ LÖRDAGEN DEN 6 NMAJ DADAGE LÖNSBO

GRANADA PRESENTERAR MAJA PRESENTERAR LÖNSBODADAGEN GRA6NAD 22:00-02:00 ENTRÉ 200:- PÅ STORA BANAN: LASSE STEFANZ

22:00-02:00 ENTRE’ 200:PÅ STORA BANAN:

É 200:- PÅ

22:00-02:00 ENTR PÅ LOFTET: DISCO. PÅ UTESCENEN: E STEFANZ KOMMER REDLINE - SOM VANLIGT A BANAN: LASSOBS! STOR 18-årsgräns ENEN: - fotoleg OCKSÅ! DET FINNAS ÖLTÄLT OCH GRILLAT PÅ LOFTET: DISCO. PÅ UTESC ER REDLINE - SOM VANLIGT KOMM AT OCKSÅ! DET FINNAS ÖLTÄLT OCH GRILL

LASSE STEFANZ

PÅ LOFTET: DISCO.PÅ UTESCENEN: REDLINE-SOM VANLIGT KOMMER SMOKIE 7/10 FÖR DET OCH GRILLEN OCKSÅ! PÅ VÅR HEMSIDA INFO GÅ IN ÖLTÄLT MERFINNAS RANADA.SE WWW.LONSBODA-G ! STORT OKTOBERPARTY

STORT OKTOBERPARTY!

IE 7/10

HEMSIDA FÖR MER INFO GÅ IN PÅ VÅR E WWW.LONSBODA-GRANADA.S

Närings li sby Vi blev

v

O

Info: 0479-201 S 13MOK mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

Årets Nyföretagare

2017

Varmt välkomna till oss i vår! KONSTHELG: Den 29/4-30/4 har vi den stora glädjen att åter ha den otroligt duktiga konstnären Lina Gardelid hos oss. Hon visar upp och säljer allt från originaltavlor till reproduktioner, kort etc. FÖDELSEDAG: Den 2/5 fyller Café Kronan 2 år och det firar vi, under hela vecka 18, med fina erbjudanden. LÖNSBODADAGEN: Den 6/5 är det dags för den härliga Lönsbodadagen. Vi upprepar fjolårets succé med grilltallrik för 129:- och, såklart, massor av annat gott. Café Kronan, Glimåkravägen 7, Lönsboda 0479-20022

www.cafekronan.com info@cafekronan.com

Beställ gärna våra populära smörgåstårtor och gräddtårtor. Vi kan också hjälpa till med fest, konferens och begravning.

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

27


REPORTAGE

Älmhult Spring Event i hästhoppning hålls i Bockatorp i valborgshelgen. Det blir 800 starter under tre dagar.

En hel helg i hästens tecken D

en 29 april till och med den 1 maj väntar högtidsstunder för folk med hästintresse. Älmhult Spring Event i Bockatorp lockar ryttare och hästar från hela landet. en hel del kända namn dyker upp i tävlingarna. Här finns också plats för många lovande ungdomar och deras hästar. Det är fri entré alla dagarna. Älmhult Linnébygdens Ridklubb arrangerar ett par välbesökta och omtyckta stortävlingar varje år. Mycket arbete och ett stort ideellt engagemang krävs för att förbereda och genomföra tävlingarna. Men det är det värt. Arrangemangen ligger till grunden för att kunna fortsätta driva klubbens ridskola.

Givetvis handlar det också om att sprida intresset för ridsport. Därför har man fri entré och det finns möjlighet att köpa både lunch och fika på tävlingsplatsen.

Älmhult Spring Event är en hopptävling

namnkunniga. Tävlingen är indelad i olika klasser, från 110 centimeter till 140 centimeter. Helgens absoluta höjdpunkt är den svåraste klassen på 140 centimeter som avgörs på eftermiddagen den 1 maj. Anmälda i denna klass är bland andra ryttare som Linda Algotsson (OS i fälttävlan). Peter Eriksson (många år i landslaget, deltagit i inte mindre än 5 OS) och Maria Gretzer (många år i landslaget och med en 6:e plats i OS i Barcelona 1992 som främsta merit).

Under tävlingsdagarna kan man också

stifta bekantskap med många lovande ungdomar från när och fjärran. Och den som gillar hästar har mycket ögongodis att titta på under valborgshelgen. Hela 800 starter väntar innan arrangörerna och alla de ideellt arbetande själva kan hålla helg. Text: Lasse Lindell Foto: Privat

och den lockar många ryttare, en del mycket

Funderat på en app? låt oss fundera tillsammans och utveckla något som gör stor skillnad. Första steget är att formulera ett syfte och ta fram en lösning som motsvarar önskemålen. Kontakta oss för ett kostnadsfritt första möte. info@espressoreklam.se | 0479-16101

specialist på digitala tjänster

28

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


AKTUELLT Fullt ös

FUB på riksplanet har cirka 27000 medlemmar fördelat på 150 lokalföreningar runt om i landet. FUB Östra Göinge har cirka 200 medlemmar. Med jämna mellanrum så arrangeras det disco för FUB, ofta på Västergård i Glimåkra. Allt om Göinge besökte ett disko där det var fullt ös till tonerna av diverse dansband och medlemmarna lät sig väl smaka av goda hamburgare. Dansglädjen - för de som gett sig upp på dansgolvet - gick inte att ta miste på, samtidigt som andra valde att titta på. - Att se den glädje och gemenskap som det här gänget av individer ger tillbaks ger en sådan härlig känsla, säger Emma Fridolin och påpekar vikten av engagemanget i den här typen av förening. - Inget är ju så viktigt som att hjälpa till att föra deras talan och ge stöd när det blir olika svårigheter i tillvaron. Samhället ska ju vara tillgängligt för alla, fortsätter Emma.

Utflykt till Ullared

FUB - glada vinnare F

UB, För barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, har fått årets Idrotts- och fritidspris i Östra Göinge. - Det är jätteroligt att vi vann det priset eftersom lägger ner mycket tid på att aktivera våra medlemmar just på fritiden, säger Emma Fridolin, vice ordförande i FUB Östra Göinge.

Framöver så väntar så så klart prisutdelningen på Göingeafton den 24 maj men verksamhetens olika aktiviteter fortsätter också. - I maj blir det utflykt till Ullared och i juni väntar heldag på Liseberg i Göteborg, avslutar Emma. Det är många i FUB Östra Göinge som har del i den fina utmärkelsen och alla lever de efter motto - lika för alla! Visst är det en självklarhet? Text och bild: Mikael Persson (MiP Media)

Ny frisyr och färg?

Uppfräschning av vintertrött hud, lena ben eller långa fransar och perfekta bryn? Boka en tid hos någon av våra duktiga frisörer eller hudterapeut.

Nyhet på salongen! Eyestar- Ögonfransböjning Håller i 6-8veckor

Böjer upp dina fransar och ger en piggare och mer vaken blick

Intro pris

495 kr

Utförs av Lillemor Andersson aukt hud & spa terapeut

Hanna, Sofie, Eva Hildegard & Lillemor 0 479 -1228 8

Västra Järnvägsgatan 29

OS BY

FÖLJ OSS GÄRNA PÅ

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

29


OSBY OUTLET

Vi jobbar med inredningsdetaljer till en marknad som kräver lite mer kvalitet.

Laddar

Patrik Boström och Andreas Sjölander är rustade inför Outlet.

för året köpfest O

sby Oultlet har blivit ett årligt besöksmål för tiotusentals förväntansfulla människor i södra Sverige. Nu är det snart dags igen för årets upplaga. Just nu sker ett febrilt arbete hos företagen i Osby. Det är nu man ska frigöra lagerytor.

Vi har rutin

Vi mötte Gert Jönsson som är Outlet-General och den person som under några veckor får allt att fungera. – Vi börjar ju få lite rutin på detta nu, förklarar Gert. Outlet-helgen har blivit ett stabilt arrangemang, vilket är tryggt med tanke på att det läggs ner mycket tid och arbete för att genomföra detta. De flesta som är med i år, har rutin och vet vad som krävs. Så för mig handlar det mer om att hålla i de centrala delarna, förklarar Gert.

Större ytor

Nu handlar mycket om marknadsföring. Annonser ska ut till en mängd tidningar. Ute längs infartsvägarna hängs det ut banderoller för att påminna om förbipasserande om att det snart är dags. – Det är också mycket arbete med alla deltagare, som behöver hjälp på olika sätt, förklarar Gert. Idag besöker man Olsen & Jensen och diskussionen handlar mycket om hur stora ytor som krävs. – Det är svårt att förutse, förklarar Figge Sjölander. Vi var med förra året och var kanske inte beredd på att hundratals förväntansfulla stod utanför

30

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

portarna och skulle in först. Så vi försöker nu få till större ytor.

Viktiga dagar

Lars Ericsson från Osby Näringsliv, som då är arrangörer, ser fram emot helgen. – Det är en stor händelse i Osby. Inom industrin är det viktigt att frigöra ytor, förklarar Lars. Nu får man en chans att bli av med andrahands sortering, returer, felbeställningar mm. Sådant som ofta blir liggande och växer i omfång hos större företag. På senare år så har allt fler företag som exempelvis handeln hängt på. Nu är Outlet-helgen en angelägenhet för hela samhället. Restauranger har outlet-meny och föreningslivet mobiliserar med korv och kaffe på flera håll. – Det blir en härlig folkfest. Vi har två dagar på oss att visa upp Osby som ett attraktivt företags-, handels- och föreningssamhälle. Det är ett stort och viktigt uppdrag, förklarar Lars.

– Vi jobbar med inredningsdetaljer till en marknad som kräver lite mer kvalitet, förklarar Andreas ”Figge” Sjölander. Hälften går på export och resten ut till butiker i landet. Vi tar emot leveranser från Asien och Östeuropa och packar sen om för nya destinationer. – Vi har nu ett stort behov av att frigöra lagerytor här i Osby, så vi ser fram emot outlet, berättar Patrik Boström från Olsen & Jensen. Det kommer nya leveranser som behöver plats. Vi har ett spännande sortiment som vi tror många är intresserade av, så det kommer att bli en tuff men rolig helg. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Tufft och roligt

Olsen & Jensen har sitt huvudkontor i Helsingborg. I Osby finns lager och distribution. producerad av espresso reklam


OUTLET FABRIKSUTFÖRSÄLJNING 29 - 30 APRIL

www.osby.nu

STOR LAGERRENSNING I OSBY! Lördagen den 29 april kl 9-15 Söndagen den 30 april kl 10-14 Fantastiska erbjudanden från företag och butiker i Osby

Björkerås

Växjö Älmhult

dsvägen Hallary

11

2

8

Mos

svä

gen

6

N. I

10 nfa

rts

gat

an

S öd

3

5

ra P ort gat

an

Ind

ust

1

V. S tor g

riga tan

ata n

7

Kri

Klöv ervä

4

gen

9

stia

nst

ads

gat

an

Malmö Hässleholm Kristianstad

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Affari Lekolar EKSTRANDS Nissma Olssons Colorama Göinge Möbler AB Olsson & Jensen Osby Markis & Persienn Osby Sommarmöbler TF Osbydörren Drivabolagen

Klövervägen 20 Hallarydsvägen 8 S. Portgatan 19 Klövervägen 15 V. Storgatan 27 Forsgatan 3 S. Portgatan 40 Karl Johans väg V. Storgatan 2 Marklundav. 27 Vintervägen 4

Ljus, inredningsprodukter Skolmaterial, möbler, leksaker Dörrar, fönster, karmar, beslag Verktyg, möbeltyg, heminredning Kakel & klinker, golv, bad, kök Soffgrupper, bäddsoffor Inredningsprodukter Persienner, markiser Fritidsmöbler, dynor, hästartiklar Dörrar, fönster, garageportar Leksaker, servetter m.m.

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

31


AKTUELLT

32

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

33


Välkommen till Tis 15.00 – 18.00 Lör 10.00 – 13.00

secondhand

EXTRAÖPPET under

Osby Outlet 29-30 april

Lördag 9-15 Söndag 10-14 GÅVOINLÄMNING Mån - Fre 9-16 eller ring så hämtar vi hos er. Tack för ditt stöd!

Canville i Osby

Kristianstadsgatan 1 Tel: 0479-53 44 00 www.facebook.com/canville.se

OUTLETshopping! När du är trött och hungrig

Ny IL PRIMO

Äkta Italiensk Glass & Frozen Yoghurt

29:-

kom och ät vår goda Italienska lunchbuffé

11.30-14.00

. a n r ö h d n y f r u fynda i vå

d n a k t g i d i t Sam

Välkomna!

Lunchbuffe! varje dag mellan 11.30-14.00

Lunchkort

ÖPPET i BUTIKEN:

Måndag 10.00 –15.00 Tisdag-Fredag 10.00 –18.00 Lördag 10.00 –15.00

10 kort 900:- den elfte lunchen gratis.

Ring oss: 0479–160 60 Följ oss på fb & instagram

34

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

pecorinoosby@gmail.com www.pecorinoosby.se

producerad av espresso reklam


BUTIKEN UPPHÖR UNDER MAJ MÅNAD

TOTAL UTFÖRSÄLJNING! ALLT SKA BORT!!!

50%

Färg - Golv - Tapeter - Verktyg - Butiksinredning

PÅ STORA DELAR AV SORTIMENTET

Öppet: 27-29 April

(Begränsade öppettider under maj) Aronssons Måleri Tel. 0479-10230 Ö. Järnvägsgatan 11 283 41 Osby

Öppet 9-18, lörd. 10-13 NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

35


OSBY OUTLET

FILIPPOS X-ÖPPET

under OSBY OUTLET 50% på Industrigatan 8 B och i Marklundaskolan

PÅ ALLT I MARKLUNDA

ÖPPET mellan kl. 10 och 14

Second Hand

Köp en barnbok hos oss så får du den fina Världsboken på köpet under Världsbokveckan 22-29 april.

Ö. Järnvägsg. 10, Osby. 0479 - 103 39 • www.ugglanisverige.se

36

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


Kom & fynda

Outlett OUTLETPRISER På massor av varor

från 50 kr utomhus! Inne i butiken

halva priset på utvalda plagg från säsongen.

ÖPPETTIDER Lördag 10-15 Söndag 10-13

Öppet lördag & söndag

Välkommen in till oss på familyhouse! V. Järnvägsgatan 20, Osby VÅRA MÄRKEN Tommy Hilfiger Replay Nudie Selected Solid!

Outlet 29-30 April Öppet under Outlet

29/ 4 9-15 30 /4 10-14

Lyle Scott Dahlin Oscar Alberto Milestone Cavalier Park Lane Didriksons Björn Borg Vila Monrow Pulz Cecil mfl.

Välkomna!

Jeans 1 par

25:-

Köpmannag. 6, Osby. 0479-15225

Kom och FyndA märkeskläder till vrakPriser!

100:- 200:50:- 150:2 par

3 par

250:- 400:- 600:Jackor 300:200:400:-

Kavajer

500:-

Välkomna!

Öppettider: Vardagar 10-18 | Lördag 10-13 | Långlördag 10-15 NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

37


AKTUELLT

Ny bok

Gun-Britt skickade boken till flera förlag och det tog inte lång tid innan Idus Förlag hörde av sig. I dag är boken tryckt och finns till försäljning på de flesta ställen som säljer böcker. Bibliotekstjänst, som recenserar böcker, gav den en fantastisk recension och uppmanade författaren att det måste komma fler i samma serie. Där står vi nu. Ett liv i Osby och en karriär som är på väg mot ett nytt håll. – Ja visst är det spännande, säger Gun-Britt. Vi får se vad som händer. Detta har gett mig ny inspiration. Gärna fler böcker om Russintårtan, som var mitt smeknamn som liten. Men jag är redan inne på en ny barndeckare. Denna gång är det fimpstigen – från området där Netto och golfrangen ligger i Osby. En stig som leder till de stora skogarna och till nya tjuvar.

Hundar, tjuvar

Foto: Privat Text: johnny@alltomosby.se

och ett liv i Osby G

un-Britt Bergström Lindell har i hela sitt yrkesliv använt pennan som sitt redskap. Den har i sin tur fått styra hennes kreativa utveckling. Det har blivit många avstickare i karriären innan hon till slut bestämde sig för att prova på som författare. Ett val som kan ta en helt ny vändning i livet.

Oväntad målgrupp

Men vi tar det från början. På något sätt hänger allt ihop ändå när man tittar tillbaka. Inom kreativa yrken så är varje lärdom ett steg på vägen. Begynnelsen tar oss till Uppsala, där Gun-Britt växte upp. Det är också denna miljö som hon utgått från i sin första bok. En deckare för barn i åldern 9–12 år. – Ja det var meningen att boken skulle ha sin publik där, men nu visar det sig att den blivit lika populär som högläsning för barn från sex år, berättar Gun-Britt. För de yngre kan det vara bra att en äldre läser, för det är en spännande bok med tjuvar som hälsar på.

Ett hundliv med Lasse

Efter Uppsala så blev det ett kringflackande liv med flera boendeorter och jobb inom Allers förlag. – Jag träffade min man Lasse, som var journalist och sen dess har vi jobbat både tillsammans och med olika separata projekt. Till slut bestämde

38

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

vi oss för att slå oss ner i Osby. Skriva kan man göra var som helst. Men i Osby fann vi också lugnet och naturen. Utöver vårt jobb så delar vi även ett hundliv. Våra hundar har länge varit vårt stora gemensamma intresse, berättar Gun-Britt.

En deckare i barndomsmiljö

För något år sen så fanns funderingar på att låta skrivandet få en ny bana. Det ligger nära till hands för en journalist att försöka skriva en bok. – Ja så var det. Men jag ville ha hjälp och vägledning, så jag anmälde mig till en skrivarkurs på Linnéuniversitetet i Växjö, med inriktning på barnböcker, berättar Gun-Britt. Då kunde jag jobba med min idé och samtidigt ta hjälp av lärare och kurskamrater. Till slut låg den färdig. "Russintårtan på tjuvjakt", som boken heter. En deckare i min barndomsmiljö, där jag själv och min bästa kompis är två av karaktärerna. Nästa steg var att försöka få någon att ge ut boken. producerad av espresso reklam


OSBY OUTLET

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

39


AKTUELLT

Orientering i Älmhult 7 maj O

rienteringssporten är en av de stora tävlingsidrotterna vi har i landet, dessutom med en väldigt lång historia. Man började tävla i skogen redan på tidigt 19O0-tal. Idag är det en modern och specialiserad idrott där fysik och koncentration i form av orienteringsförmåga är viktiga egenskaper. Just nu är orienteringsporten i en växande fas där många efterfrågar just det vi erbjuder - upplevelser kombinerat med prestation.. OK Älme i Älmhult arrangerar sin årliga orienteringstävling söndagen 7 maj. I år i

byn Kölaboda utanför Älmhult. Vi räknar med runt 700 deltagare så det utlovas mycket ”ös” i skogen. Klasser för motionärer erbjuds där det är öppet även för dem som inte är medlemmar i orienteringsklubbar att deltaga. Det är bara att komma ut på tävlingsdagen och anmäla sig. Vi hjälper dem som känner sig osäkra till rätta och det finns varierande svårighetsgrader.

Det är en speciell upplevelse för den oinvigde bara att besöka en riktig orienteringstävling. Från ingenting byggs en hel arena upp med starter, mål, resultatservice, duschar, toa, servering, sjukvård, barnpassning och såklart trivsel.

Du hittar till tävlingsarenan genom att köra väg 120 mot Traryd. Strax innan Delary är det vägvisning. Välkomna

VVS-fšret

WWW.SAVVS.

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Staffan Käll, tävlingsledare anders@savvs. Flis • Pelletsanläggningar

Kaffestugan i

Broby Hembygdspark Njut av en god fika i trevlig miljö

NYHET!

WWW.SAVVS.SE Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva

ÖPPETTIDER 6 juni - 31 augusti Onsdag - Söndag 13-17 0730 54 52 47 • www.emmislov.se • Emmislöv-handel

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någonsi

Maskinservice

NYHET!

i Emmislöv Butik & Verkstad Bil & Maskin, ATV & Moped

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd nordiskt klimat och med den senaste inverterteknike luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader

0730-54 52 47 www.emmislov.se

ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN

200

-

KR

g r

RABATT

på valfri skjorta eller skor från Dahlin!

Gäller till den 29/4 2017

Klipp ut och ta med kupongen till butiken!

Välkommen till Herrspecialisten i Ö Göinge. Butiken som satsar på Service - Kunskap - Kvalitet

Storgatan 5, BROBY Tel 044-400 91

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO

40

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO

VVS-fšretag

Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för Hurklimat mycket kan du spara? nordiskt nordiskt klimat och och med med den den senaste senasteinvertertekniken. invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta oss direkt, gör vi en Kontakta oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

kalkyl!

Med styrning:

A+++

Med styrning:Utan styrning:

A+++

A++

Utan styrning:

A++

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

, 0735-18

producerad av espresso reklam


! D L I B V T N I D R A X I F I V 60 TV-kanaler varav 27 i HD

till halva priset i 12 månader! Familjepaketet till halva priset i 12 månader (180 kr/mån). Du får även prova alla C Mores kanaler i 3 månader! HD och play ingår utan extra kostnad. Fri HD-box från 0 kr. Basinstallation och antennpaket ingår. Startavgift 695 kr

STANNAR DIN BILD UPP IBLAND?!

LUGN

VI HAR LÖSNINGEN!

Ta med annonsen/ring o boka och få fri startavgift.

ÖPPETTIDER BUTIK Mån-Tis: 14-18 Ons: Stängt Tors-Fre: 14-18 Lör: 10-13

Öppettider Butik Mån-Tis: 14-18 Ons: Stängt Tors-Fre: 14-18 Lör: 10-13

GALNA DAGAR

Total avtalstid är 24 månader. Efter rabatterade 12 mån med Familjepaketet löper abonnemanget vidare till ordinarie pris, 359 kr/mån, om du inte byter NR 7 | av 26abonnemang APRIL 2017 t.o.m. | ALLT kanalpaket. Lägsta totalkostnad 4902 kr (halva priset för Familjepaketet i 12 mån + Baspaketet i 12 mån). Gäller vid nytecknande 7/5OM 2017.

41


MÅ BRA

Jag har en plan Malin Alricsson

Personlig tränare och hälsocoach

N

u har vi fått smaka på sol och vårvärme några dagar. Vi har känt både motivation och kanske fått en smart nystart. Att komma igång med en varaktig aktivitet kräver förberedelse innan man går till handling. Vi går igenom olika stadier innan vi liksom hittar vår ”aktivitet” som blir en vana. Om du tidigare försökt motionera men utan att lyckats så är du inte ensam. Vi vet att det är bra, men tappar bort oss ibland. Vad krävs det för att du ska kunna hitta ditt aktivitetsrecept? FÖRNEKELSESTADIET: I detta stadie är du inte regelbundet fysiskt aktiv och funderar inte på att börja. Vanliga kommentarer brukar vara ”jag har inte tid med motion”, ”jag är inte den sportiga typen”, ”motion är jobbigt”. Då kanske du ska tänka igen! Allt du behöver göra

är att promenera lite mer och utnyttja så mycket vardagsmotion du kan. Spontan motion är jättebra. Forskningen idag visar att vi mår bra av aktivitet och vi har lättare för att kontrollera en rad olika livsstilssjukdomar om vi rör på oss. Mitt råd till dig är att ställa dig frågan: vad skulle jag tjäna på att bli mer aktiv? Vad skulle hända om jag var mer aktiv? Finns det något i min nuvarande situation som kan vara negativt för min hälsa när jag inte rör mig så mycket? Vad stoppar mig för tillfället? Härifrån tar vi oss vidare…

BEGRUNDANDESTADIET: Jag är inte regel-

bundet fysiskt aktiv, men funderar på att börja! Grattis då har du fått en ökad förståelse för din nuvarande situation och blickar framåt. I detta stadie brukar man ”ha vissa planer, men vet inte vilken aktivitet som passar”, man säger att man ”vill röra sig mer, men vet inte om man har tid”. Fundera över vad du skulle gilla att göra? Ta ett litet steg i taget. Har du någon fundering på vad det är som gör att du inte kommer igång? Är det tidsbrist? Är du trött på kvällarna? Ett bra sätt att komma vidare är att skriva ner lite positiva fördelar med förändring och nackdelar med förändring. Då kan du se hur du skulle kunna förbättra balansen. Ett annat tips är att ta reda på vilka positiva steg du kan ta redan i dag för att komma igång. Låt bli

Naturhälsan

att vänta på det perfekta tillfället! Det kommer troligtvis inte. Kanske känner du någon som redan håller på med någon träning som verkar kul? Be att få följa med honom eller henne för att testa. Kanske blir detta din nya grej!

FÖRBEREDELSESTADIET: Jag har en

plan! ”Jag är inte regelbundet fysiskt aktiv, men jag förbereder mig för en start.” Vanliga kommentarer är att ”jag är redo, men orolig för att tiden inte ska räcka till”, ”den här gången ska jag fixa det”. Här kommer din planering in och ditt SMART-mål som jag skrev om i ett tidigare nummer. Ett mål som ska vara specifikt, mätbart, anpassat, realistiskt och tidsbestämt. Här kan du skissa på din plan. När du kommit så här långt så har du tagit ett stor kliv framåt. Självklart stöter alla på olika hinder på vägen men hinder är till för att lösas, eller hur? Nästa gång vi hörs så tar jag dig vidare mot det viktiga handlingsstadiet. Nu är vi på väg!

NY! NY!

} Skogskafé }

Malin Alricsson Göinge Träningscenter

VOÅMRM& AR S

"talkshow"

Ann berättar och sjunger samt intervjuar kvällens gäster Vi avrundar med trivsam samvaro med kaffe och bredda smörmadar.

Skogkafé Onsdag 24 maj kl:19.00 Temat: ”Den gröna hälsan!” Om naturens och trädgårdens läkande kraft och den gröna rehabilitering.

Kvällens gäst: Inger Andersson Höglund Psykiatrisjuksköterska, författare och megineterapeut som talar om den läkande trädgården Kommande Skogskafé

21 Juni - Midsommartid med Allsång och Storytelling 26 Juli - Läkekvinnan och Jordmodern 16 augusti - Helande kraft! Entré 180 kr inkl. Fika med Bredda smörmadar.  Förboka!

Hjärtligt Välkommen! Ann m. personal

Mer info hittar du på www.naturhalsan.se info@naturhalsan.se • 044-433 99

42

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

NYTT!

INSPIRATION! MODE & HELHET!

NATURTERAPI, AKTIVITETER, MODE- & HELHETSBUTIK BUTIKÖPPET ONS 10-18, LÖR 10-13. Övrig tid behandlingar, aktiviteter Emmislöv 1117, 280 60 Broby 070-206 45 98 annasbiocare.se

Glad Vår! JUST NU :

Vårbuffe 135:-

Veckans ostpåse 99:-

Lunch - Fika - Kulglass Gilla oss!

ÖPPET: mån-stängt tis,ons,tor 9-15 fre 9-17, lör 9-15

Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com producerad av espresso reklam


BEUTIFUL HAIR IS IN YOUR HANDS

Kosmetisk Tatuering! Microblading / 3D bryn är den nyaste tekniken Dam & Herr

av kosmetisk tatuering av bryn. Små snitt placeras precis under huden och ger ett natuligt, stå-liknande resultat. Till skillnad från en ”vanlig” tatuering så bleknar denna bort med tiden. Hållbarhet 1-3 år. Färg och form efter önskemål.

Tidsbeställning och dropin i mån av tid. Månd - fred 9:00 - 18:00 Lörd 9:00 - 13:00

Pris 3.000kr ink återbesök. Ord 3.500kr 3D bryn med skugga

Välkomna! Helen, Karolina & Malin

görs med maskin och ger ett mer sminkat resultat.

Pris 3.500kr ord 4.500kr Eyeliner från 2.000 kr Läppar från 2.500 kr

Dam & Herr

Behandlingarna gör inte ont och inkluderar 1 återbesök. 0479-163 93 • Postgatan 2B, Osby

0709-724985 www.cosmeticperfection.se

Välkomna! Erica

Redo för sommarens fester? Semesterstängt 1 maj -10 maj

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18

103 10

• Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions Esplanadg. 5, Osby

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

43


POLISEN HAR ORDET

Alkohollagen är tydlig när det gäller överlåtelse. All överlåtelse till personer som ej fyllt 20 år är olaglig oavsett om det gäller ens egna barn eller annan.

Valborg och vårens intåg är också alkoholdebutens tid

Kommunpolis

Staffan Käll

V

isst är det en skön känsla när värmen kommer och man tänker på stundande sommar, sommarlov och studentfester, ”…och den ljusnade framtid är vår”. För de allra flesta är vårens högtider förenade

med bara glädje men varje år är det dessvärre alltid några, många gånger ungdomar som drabbas av bakslag i form av fylleri och förlorad egenkontroll med allt som det kan föra med sig i form av olyckor, misshandel, allmänt elände eller t.o.m. oönskad sexdebut. Som förälder och även som ungdom är det värt att känna till att många gör sin alkoholdebut i den tiden vi nu stormar fram mot. En förutsättning för berusning är ju tillgång till alkohol. Tyvärr är det alltför lätt för ungdomar att få tag på alkohol i berusningssyfte.

Synar man fenomenet lite grann i söm-

marna är det många, många gånger just från ungdomens närmiljö som alkoholen inköps och levereras. Alkohol som köpts av föräldrar eller äldre syskon på lokala systembolaget eller på inköpsresa i Tyskland. Ofta tror man att det är traditionella langare som står för merparten av överlåtelse till ungdom men undersökningar visar på att den proportionellt största ”kranen” är just hemmiljön. Därmed inte sagt att traditionella langare är ett litet problem. Det är inte lätt att vara förälder eller äldre syskon till tonåringar. Man får höra att alla andra får lite vin eller några öl och det är svårt att veta vad som är sant eller påhittat. En bra regel är att skapa nätverk mellan föräldrar och äldre vuxna syskon i barnens kompisgäng så man kan dubbelkolla om det som ens ungdom sagt verkligen stämmer.

Alkohollagen är tydlig när det gäller över-

låtelse. All överlåtelse till personer som ej fyllt 20 år är olaglig oavsett om det gäller ens egna barn eller annan. Spelar ingen roll om det tagits betalt eller ej, det är själva överlåtandet som är olagligt och betraktas därmed rättsligt som langning eller som det heter då det tas betalt; Olovlig försäljning av alkoholdrycker. Eller vid bjudning då det benämns som; Olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Lagstiftningen avser drycker med en alkoholhalt överstigande 2.25 volymprocent alkohol, dvs. även folköl. Är det så att överlåtelsen sker till ungdom betraktas brottet som mer allvarligt och är då förenat med strängare straff.

En grundregel jag brukar framhålla är att man som förälder inte behöver oroa sig för att ens ungdomar inte kommer att få tag på alkohol och därigenom ”för säkerhets skull” ge dem lite vin eller cider för att vara ”snäll”. Såväl mor och far som vuxna syskon ska gärna också ha pratat igenom ämnet och uppvisa samma ståndpunkt inför sitt barn eller småsyskon. Ni kan vara lugna, era ungdomar har sina egna kanaler långt borta från sina föräldrars vetskap så de kan - om de

vill - dessvärre få tag på alkohol ändå. Det som föräldern eller äldre syskonet köper ut kanske är just det som gör att det egna barnet dricker för mycket och råkar in i trassel. Bjussa inte på det!

Många gånger kan också föräldrars tydlighet

beträffande alkohol vara det redskap de unga behöver för att få styrka att säga ”nej tack”. Ju fler ungdomar som tackar nej desto bättre hjälper det andra unga att ta samma beslut, lite av win-win för såväl föräldrar som ungdomar.

Slutligen. Föräldrar, ge er ut på stan och visa

er för era ungdomar. Ungdomar, det finns inget pinsamt i att träffa på sina föräldrar, de visar bara att de bryr sig om er. Ha roligt och trevligt i vår och glad sommar på er. /Staffan Käll, Kommunpolis Älmhult och Osby

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 44

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

45


REPORTAGE

Jag välkomnar förfrågningar och kan sy ihop olika paket utifrån kundernas önskemål. Miljövänlig metod

Ä

Brilliant lackbehandling i Älmhult

lmhult fick en ny bilvårdsfirma i slutet av 2016. På FPS Bilvårdscenter utför Kim Jacobsen polering och lackering samt det lite unika ”spot repair” för den bästa och miljövänligaste bilvården. Med mer än 30 års erfarenhet av billackering och färgspruteförsäljning

har Kim Jacobsen arbetat upp en stor yrkesskicklighet och kunnighet om olika arbetsmetoder samt de bästa produkterna för att utföra dem. I sin 270 kvm stora lokal utför han lackskydd med BrilliantCares keramiska behandling – en lackförsegling som ger ett av marknadens hårdaste lackskydd med hela sex års garanti. - En mycket hållbar behandling som också kallas för lackkonservering, kommenterar Kim, som är stolt över att ha ett certifierat BrilliantCare-center. - Ja, det är en av de snabbast växande företagskedjorna idag p.g.a. fördelarna med lackskyddet och övriga bilvårdsprodukter.

Förutom lackkonserveringen så har Kim även utbildat sig i s.k. spot repair. I korthet går det ut på att han lackerar t.ex. repor, skrapmärken och stenskott endast på den yta som är skadad. Har bilen fått bucklor i samband med skadan så hanterar Kim även dem. - Det finns flera olika fördelar med spot repair. Viktigast för kunden är kanske att det blir betydligt billigare än om jag skulle lackerat om en hel skärm p.g.a. en repa. Nu reparerar jag istället enbart själva skadan och utnyttjar så mycket som möjligt av originallacken. Det blir ett kanonsnyggt resultat och det är dessutom miljövänligt eftersom jag använder vattenbaserade produkter, berättar Kim.

Polering och tvätthall

Som en ganska unik företagskombination utför Kim även bilpolering. - Jag skulle tro att jag är ensam om att erbjuda både lackering och polering i Älmhult, funderar han. Han sköter tvätt/bilrekond samt städ inuti och utanpå bilen, alternativt så kan kunderna hyra in sig i hans tvätthall för egenvård av bilen för ett par hundralappar i timmen. Då ingår avfettningsmedel. Det går även att köpa olika bilvårdsprodukter hos Kim. - Det är bara att höra av sig när det gäller poleringsoch lackarbeten. Jag välkomnar förfrågningar och kan sy ihop olika paket utifrån kundernas önskemål, avslutar Kim. Text och bild: jessica@alltomgoinge.se

FPS Bilvårdscenter i Älmhult Vi är proffs på lackvård!

0476-100 90 • www.abfps.com • info@abfps.com

46

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


En VÄRMEPUMP ger både

&

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Vi har även försäljning av hushållsmaskiner & vitvaror! T.ex. espressomaskin, kaffebryggare, köksmaskin, tvättmaskin, kylskåp.

Räntefri avbetalning viaHandelsbanken Finans.

Din kyl & värmepumpsinstallatör

Öppet till kl 18 på torsdagar.

Tegvägen 4 (bak Netto) Tel: 0479-130 48

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

NYGALLRAT.

Sydved är gallringSSpecialiSten med kompetensen att maxa värdet på din fastighet. Gallringsbehovet i de sydsvenska skogarna är stort och efterfrågan på massaved är god. Har du planer för din skog? Hör då av dig till oss! Du hittar oss på sydved.se eller ring 01046-38000 och fråga efter din Sydvedare på distrikt Älmhult.

Öppet: mån-fre 13-16

BREN- 470B

Totalmått: 4,67x1,60x0,70m Antal kölrullar: 4 Båtens maxlängd: 4,5m/15ft Antal Sidorrullar: 2 Totalvikt: 750kg Stödhjul: Ja Tomvikt: 180kg Vinsch: Ja-800kg Lastförmåga: 570kg Bromsar: Nej Hjul: 13” Axeltyp: Bladfjädrar/stödämpare

Pris: SEK 11 875:www.nyvab.se

Tel: 0476-52135 Delaryvägen 5

E-post: info@nyvab.se 343 36 Älmhult NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

47


PÅ GÅNG

musik av

J S. Bach M. Bengtson K. Bush musik av m. fl.

Music Vitae

J S. Bach M. Bengtson K. Bush m. fl.

I love

med Margareta Bengtsson åren 2017 kompletteras Musica Vitae av en rad internationellt erkända musiker och solister. Däribland Margareta Bengtson - sångerska, harpist, arrangör och kompositör - kanske mest känd för den breda publiken som en av grundarna till den grammisvinnande vokalensemblen “The Real Group”.

Omväxlande program

Efter att ha lämnat gruppen för några år sedan gör Bengtson numera en solokarriär som kantats av succéer i Europa men även i Japan och Kina. I denna konsert med kammarorkestern Musica Vitae möter vi henne i ett omväxlande program med musik från olika århundraden. Hon tar oss på en resa genom musikaliska landskap. Medverkande: Musica Vitae och Margareta Bengtsson.

Foto: Ewa-Marie Rundquist

V

I love med

musica vitae margareta Bengtson - sång, harpa

Torsdag 11 maj kl. 19:00 Osby Kyrka Entré 150:- / medlem 120:-

Entré vuxna/ungdom: 150 kr, medlem i Konsertföreningen 120 kr Arrangör: Osby Konsertförening www.osbykonsertforening.weebly.com

musicavitae.com

Detta händer i pastoratet Onsdag 26 april 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. med mässa kl 19. Drop in från kl 17. Torsdag 27 april 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 18.30 Gubb- och gumkväll i Hjärsås k:a. Se ruta! 19.00 Glimmacafé i missionshuset, Glimåkra   Söndag 30 april, 3 i påsktiden 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. Sammanlyst.   Tisdag 2 maj 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning. 14.30 Andakt på Solglimman   Onsdag 3 maj 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Drop in från kl 17. 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra  

48

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Arr: Osby Konsertförening

Foto: Ewa-Marie Rundquist

Förköp: Meddelas senare

Glimåkra

med

musica vitae margareta Ben - sång, harpa

Hjärsås

Sibbhult

Gubb- & gumkväll

Söndag 7 maj, 4 i påsktiden 10.00 Gudstjänst i missionshuset, Glimåkra, Jakob Andersson. i Hjärsås kyrka torsdag 27 april kl 18.30 Sång av gosskören Voice for boys. Fika. God mat, föredrag och enkel andakt. Kostnad: 80 kr 10.00 Mässa med pastoratets konfirmander i Sibbhults k:a, L Fröjmark. Kyrkkaffe. i Glimåkra församlingshem musicavitae.com Måndag 8 maj kl 18.30. Luffarslöjd med Ann Lavesson. Måndag 8 maj Kvällsfika serveras. Kostnad: 50 kr. 18.30 Trivselkväll i Glimåkra fh. Se ruta! Anmälan senast tisdagen den 2 maj till diakoniassistent   Annelen Nilsson 044-34 60 33 eller exp. 044-34 60 00 Tisdag 9 maj 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning.   Onsdag 10 maj 19.00 Föreläsning i Glimåkra fh. Se ruta!

Trivselkväll

Reformationsåret 2017

Telefon exp: 044-34 60 00 glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Glimåkra församlingshem Onsdag 10 maj kl 19.00. Teologidocent Rune Söderlund från Lund talar om "Svenska kyrkans bekännelseskrifter" Fika serveras

producerad av espresso reklam


TANKAR OM LIVET

Så är det också med livsvandringen. Där

har vi en gång för alla kommit överens med sällskapsvandrare. Herren har lovat att vara med mig steg för steg, dag efter dag. Det talas mycket om empati. Våra grannar och vänner, arbetskamrater osv., alla har de så olika grad av medkänsla och förståelse. Men vi vet ju var och en hur mycket det betyder att vara ute och gå tillsammans med någon som bryr sig, som lyssnar och inte bara talar om sig själv hela tiden. Det finns en som är bäst på det där, det är Herren.

Pastor i Osby Missionskyrka

Ulf Ohlqvist

Stavgång H

ar du tänkt på hur "inne" det är med vandringar av olika slag? Det ligger verkligen i tiden att vandra. Det finns tipsfrågevandringar, pilgrimsvandringar, stadsvandringar, bibelvandringar - och så finns det stavgång.

Att skaffa sig två stavar eller käppar och ge sig ut, det är inte bara mode, utan det är nyttigt och bra. Med stavarnas hjälp kommer man lättare in i god rytm, känner stöd för balansen osv. Bäst känns det förstås att ha någon eller några med sig i sällskap.

Det står i bibelboken Psaltaren om Herrens

omsorg om sina medvandrare, att den är lika stor som en god herdes omsorg om sina får. I psaltaren 23 står det: "Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar... "Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg....." Vi kan också uttrycka det så här: Han ger mig den rätta livsrytmen, ger balans i skiftande lägen, hjälper mig att våga ta ut stegen. Säg inte annat än att bibeln är ständigt aktuell! Ulf Ohlqvist Pastor i Missionskyrkan

Visseltofta Loshult

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Ons. 26/4 14.00 Missionssyföreningen, f.h. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Tor. 27/4 10.30 Mässa på Ekebo. 14.00 Gudstjänst på Rönnebacken, därefter Lindhem. Sön. 30/4 3 i påsktiden 10.00 Högmässa med söndagsskola, Järlemyr. Ingrid Almfjord och Ronja Göransson medverkar med drama Ons. 3/5 12.00 Sopplunch, f.h. 13.00 Bibelstudium, Galaterbrevet. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Lör. 6/5 11.00 Konfirmationsmässa, Järlemyr & Månsson. 15.00 Konfirmationsmässa, Järlemyr & Månsson.

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Sön. 7/5 4 i påsktiden 10.00 Högmässa med söndagsskola, Svensson. 16.00 Vårkonsert, f.h.

Sön. 30/4 3 i påsktiden 10.00 Högmässa, Månsson.

Mån. 8/5 10.00 Måndagsträffen på Ekebo. Avslutning

Tor. 4/5 14.00 Torsdagsträff, Missionsgården, Killeberg.

Ons. 10/5 09.30 Gudstjänst med små & stora. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. 19.00 Föreläsning i Glimåkra, se sep. ruta.

Sön. 7/5 4 i påsktiden 10.00 Gudstjänst, Eriksson. Barngrupperna medverkar.

Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell

10 maj

Missionssyföreningen har utfärd

Integrationscafé Onsdagar kl. 15.00–17.00 i Missionskyrkan i Osby.

Loshult

Sön 7 maj 16.00

VÅRKONSERT

i Församlingshemmet Musikskolans Underhållningsorkester, Osby/Ö.Göinge kammarorkester, Snapphanekören, Tonsnäckorna, Ungdomskören och Kyrkokören (Underhållningsorkestern spelar samlingsmusik utanför församlingshemmet innan konserten från ca 15.15) Entré inkl. fika Tema: Ted Gärdestad

Utflykt! 10 maj Lutherföreläsning i Glimåkra.

Vi lyssnar på teologidocenten Rune Söderlund från Lund i Glimåkra församlingshem och talar om ”Svenska kyrkans bekännelseskrifter”. Samling 18.30 vid Osby kyrkas parkering, sedan åker vi tillsammans till Glimåkra. Anmäl er gärna till Sara Järlemyr tel. 0479-52 45 23 senast den 9/5.

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

49


NOTERAT

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Nytt möte

Välkomna till vår butik och fynda!

D

Varmt välkomna!

om lösning för viadukten i Hästveda e många reaktionerna från Hästveda har medfört att förbättringar gällande järnvägsviadukten kommer att tas upp på nytt vid kommande möte mellan Trafikverket och Hässleholms kommun. Hästvedaborna protesterar med 412 namnunderskrifter mot Trafikverkets förslag att ta bort ett körfält i järnvägsviadukten.

Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

Hästvedas Intresseförening har uppvaktat Hässleholms kommun

att Storgatan 38 Broby Funderar Funderar du på att du på 044-417 61 säljaeller din villa eller sälja din villa du p Funderar du på att ditt fritidshus? ditt fritidshus? Funderar du på attFunderar

Flera företagare i Hästveda med omnejd avvisar tydligt förslaget

Vi har lång erfarenhet inom

villa Funderar du på att Funderar du på att sälja dinsälja villa eller Vivilla har lång erfarenhet inomdin Vi har lång erfarenhet inom sälja din eller Funderar du på att branschen och stor ditt efterfrågan branschen och stor efterfrågan fritidshus sälja din villa eller sälja din villa eller ditt fritidshus? ditt fritidshus? från våralokalt kunder, sälja både lokalt din villa eller från våra kunder, både ditt fritidshus? ditt fritidshus? och från Danmark och Tyskland. Vi har långinom erfarenhe och från Danmark och ViTyskland. har lång erfarenhet ditt fritidshus?

med namnlistorna. Då framfördes kravet på att en ny trafikmätning görs för en ny prövning av förbättringar för alla trafikanter i viadukten. Namnlistorna har även skickats till Trafikverket med samma krav som framförts till Hässleholms kommun.

branschen och stor eft branschen stor efterfrågan att slopa ett körfält. I skrivelser från drygt tjugotal företagare påpekas Vi har lång erfarenhet inom har lång och erfarenhet inom och Vi harattlång Vi erfarenhet inom branschen stor efterfrågan förslaget får mycket negativa konsekvenser för ökande transporter genom från våra kunder, båd branschen och stor efterfrågan våra kunder, både lokalt branschen och storfrån efterfrågan branschen och stor efterfrågan viadukten. Trafikverket och Hässleholms kommun delar på ansvaret för från våra kunder, både lokaltfrån kunder, både lokalt ochvåra från Danmark och och från Danmark och Tyskland. viadukten med GC-väg och körfält med angränsande gator. från våra kunder, från våra kunder, lokalt både lokalt både och från Danmark och Tyskland

och från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. Alf Månsson ordförande Hästvedas Intresseförening

Norra Esplanaden Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se www.sfbab.se

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhul Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Esplanaden 10, S-343 Norra EsplanadenNorra 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 www.sfbab.sewww Norra 10, S-343 30 (0)476-12000. Älmhult Norra Esplanaden 10,Esplanaden S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se Tel+46 www.sfbab.se (0)476-12000. www.sfbab.se Tel+46 (0)476-12000.

Vårcafé P

å söndag den 7:e maj är det på nytt dags att bege sig till Osby Församlingshem. Där samlas Osbys körsångare och musikanter för att bjuda på vårsånger m.m. i den traditionella vårkonserten. Underhållningsorkestern, Snapphanekören, Kyrkans körer, Tonsnäckorna och Kammarorkestern kommer som vanligt att bjuda på en glad och trivsam underhållning.

Anslagstavlan

ÖPPET HUS HEMBYGDSGÅRDEN Drakeberga Tisdag 2 maj 14.30 – 17.00 Vi visar Glasverkstan och våra övriga samlingar men också en skalenlig modell av Halmslöjdsverkstan i Görbjörnarp - Carina och Lasse berättar. Glimåkra Hembygdsförening

50

I en härlig blandning av musik

och sång hälsar vi våren välkommen, dels av de medverkande ensemblerna, men också av publiken som glatt brukar sjunga med i några välkända allsånger. Allt detta under ledning av vår vältalige konferencier Per Ragnarsson.

Vårkonserten börjar kl. 16:00,

men för den som vill komma lite tidigare till konserten, så spelar Underhållningsorkestern utanför församlingshemmet från kl. 15:30.

Entré: 80:- inkl. kaffe och vårfika. Välkomna!

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Låt oss ta hand om bokföring och bokslut! Du har annat att tänka på. Kontakta oss idag! Bokföring, bokslut, inkomst och skattedeklarationer Nybildning, ombildning och nedläggning

Glöm inte bort ert bokslut! 044-777 72 45 www.bjorkbacka.eu

info@bjorkbacka.eu

Tollarp - Kristianstad - Osby - Älmhult

producerad av espresso reklam


VÅRDIKT

Vårens återkomst

Se våren är här

Mel: Vildrosen

Se våren är här, naturen har vaknad nu.

1)

En blomma så kär, emot oss ler.

Våren är en härlig tid när blommorna slår ut. Träd och buskar klär sig grönt liksom en vacker brud. Våren breder ut sin famn och väcker allt till liv, många fåglars återkomst, den första tranans skri. Refräng: Naturförvandling, ett skådespel, en färgrik blandning, där vi är med en del. Att se det sköna, runtom oss sker och vårens gröna, så långt som ögat ser.

2)

Ströva genom skog och hagar ger oss energi, våren är en härlig tid så gladare vi bli`. Solens värme lockar ut oss människor som ler, njuter utav färg och dofter våren den oss ger. Refräng…..

Och solen som strör, sin varma stråleglans, som väcker livet i allt som slumrar och ger ny chans. Hör koltrastens sång, från träden i morgondis. Det känns varje gång, som en ömhetskyss. Att vakna, finnas till, är livets melodi, välkommen våren med alla dofter och färgeri. Allt grönskar igen, en blomprakt som sprider sig. Bland maskros och sten, en förgätmigej. Vad livet är skönt, allt känns så underbart, på natten lyser mångtusen- stjärnor så silverklart. Text: Reiner Mankel

3)

Högt i luften flyger gladan visslar ut sin ton, ner på marken sork och haren flyr till sina bon. Rödhaken som uppvaktar sin vackra lilla vän, koltrasten i vårens rus som flörtar ännu än. Refräng….. Text: Reiner Mankel

Lämna din bil i rätta händer, anlita en komplett

BILSKADEVERKSTAD

Lackering är vår specialitet. Vi har jobbat med lackering i mer än 30 år.

Regnbågsvägen 9 info@osbybillack.se 283 44 Osby www.osbybillack.se 0479-136 50 Namnlöst-6 1

Vi är också bra på att utföra service enligt märkesanvisningar, byte av bilrutor och stenskottslagning. Vi kan polera och vaxa din bil och erbjuda lackförsegling.

Vi har avtal med samtliga försäkringsbolag och kan reparera alla bilmärken. Naturligtvis får du låna en bil under tiden som fixar till din. Kontakta oss så hjälper vi dig med allt som rör din bil.

2017-03-14 21:20

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

51


REPORTAGE

IFK Osby

är årets förening i Skåne Å

rets idrottsförening i Skåne är IFK Osby. Den officiella utnämningen kommer att ske i Kristianstad Arena, i pausen när IFK Kristianstad och Guif spelar kvartsfinal. Det är inget dåligt sällskap som IFK Osby med sina drygt 800 medlemmar nu tillhör. Eller vad sägs om exempelvis bordtennisdominanten Eslöv, Elitserielaget Rögle och handbollsstjärnorna från IFK Kristianstad. Men i år var det helt andra värden som premierades.

Bra start

Det är en stolt och rörd ordförande som nu får meddela nyheten han burit på sen beskedet kom. Johnny Ahlqvist tillträdde posten som ordförande för en dryg månad sen. Det första mer officiella uppdraget blir alltså att få mottaga det bästa pris man kan få som förening i Skåne. Vilken start.

Integration och jämlikhet

Bakgrunden till utnämningen är den uppmärksamhet som IFK Osby fått de senaste två åren för arbetet med integration. Detta i kombination med en jämlik satsning på både bredd och topp för både killar och tjejer. – Känns fantastiks bra, vi är inte en av de stora föreningarna men har lyckat på ett antal områden inte minst integrations-och jämställdhetsarbete som vi nu får ett erkännande för, säger Johnny Ahlqvist. Tack vare alla ideella krafter har vi fått detta erkännande och vi delar detta med alla de som ställer upp på kvällar och helger och gör en insats för vår förening.

52

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

Motivering ”Årets förening”

Årets förening har genom framgångsrika och målmedvetna insatser genomfört ett fantastiskt integrations- och jämställdhetsarbete. Föreningen har skapat ett världslag för herrar samt ett världslag för damer, som ger flickor som ej spelat fotboll tidigare en möjlighet att prova på fotboll. I damlaget finns också bokcirklar i samarbete med Osby bibliotek för att främja språkinlärning. Det finns ett medvetet jämställdhetstänkande i arbetet med herr- och damfotboll. Föreningen har en klar målsättning att det inte skall finnas skillnader (utifrån kön) i t ex ekonomiska resurser, fördelning av träningstider och liknande. Årets idrottsförening är IFK Osby. Foto: Peter Reimer och Renée Salomonsson

producerad av espresso reklam


Löndals Fönsterputs rputs Löndals Fönsterputs RENA RAMA RUTor!

Torggrillen & Pizzeria Servering & avhämtning

RENA RAMA RUTor!

PROFESSIONELL FÖNSTERPUTS ERBJUDES TILL HUSHÅLL OCH FÖRETAG PROFESSIONELL FÖNSTERPUTS Ägna er tid åt det ni hellre göra. ERBJUDES TILL HUSHÅLL OCHvill FÖRETAG

Luncherbjudande Valfri rätt upp till 80 kr inkl. läsk 33 cl

75:-

Min långa ärvill dingöra. garanti Ägna eryrkeserfarenhet tid åt det ni hellre för ett streck och fläckfritt resultat! Min långa yrkeserfarenhet är din garanti Abonnemang enstaka resultat! uppdrag. för ett streck - eller och fläckfritt Abonnemang ellerERBJUDANDEN enstaka uppdrag. INDIVIDUELLA

Alla våra pizzor och såser är laktosfria. Våra pizzor kan även fås glutenfria.

Öppettider

Måndag - Fredag 11:00-21:00 Lördag - Söndag 12:00-21:00

Prisexempel : Villa utvändigt från 149,- (efter RUT) INDIVIDUELLA ERBJUDANDEN Prisexempel : Villa utvändigt från 149,(efter RUT) 25 % RABATT vid tecknande av abonnemang

V. STORGATAN, TORGET 1

(4 ggr om året) 25 % RABATT vid tecknande av abonnemang

0479 - 125 68

☎ 0479 - 100 80 ☎ 0479 - 100 80 GODKÄND FÖR F - SKATT

GODKÄND FÖR F - SKATT

Välj mellan flera olika motiv.

380:-

!

fter tillkommer

Inga extra avgi

Boka tid för studentfotografering!

K O N F E R E N S

Fi i W

Boka Er nästa konferens på E & E Stora Hotellet i Osby, heldag fr. 260,-/pp www.storahotelletosby.com

Tel. 0479-42195

www.lovensreklamfoto.com

öppet månd-fredag 8,00 - 16,15

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

53


MAT & DRYCK

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

Laxpudding

Helsvensk husmanskost Laxen du använder behöver inte vara den allra dyraste. 4-5 personer: 300 g rimmad lax i skivor 8 medelstora potatis 1 gul lök 1 knippe dill 2 ½ dl mjölk eller grädde 2 ägg 2 msk smör eller margarin Peppar, salt

1. Om laxen är mycket salt, lägg den i blöt i mjölk 4-6 timmar.

2. Koka potatisen 3. Skala och hacka löken smått. Finhacka dillen.

Laxpudding och lax historiskt L

4. Skär potatisen i skivor ungefär 0,5 cm tjocka. 5. Smöra en eldfast form. Lägg ett lager potatis

axpudding tillagas i ugn. Järnspisen kom inte in i hemmen förrän på 1800-talet.

Det kan koppla laxpuddingen till det århundradet. En annan aspekt är att alla sorters lådor var populära på den tiden. De dyra ingredienserna ägg och grädde gjorde laxpuddingen till en rätt för mer välbeställda. Bönderna hade visserligen tillgång till råvarorna men valde att sälja dem för att få pengar till annat, exempelvis verktyg och tyger. I kustlandskapen talades det förr i tiden om ett så kallat laxkontrakt, som tjänstefolket skrev på i början av en anställning. Kontraktet innebar ett visst antal ”laxfria” dagar i veckan då de skulle få slippa äta lax. Då några skriftliga kontrakt aldrig har belagts anses den här historien vara en skröna men det visar att samtidigt att Sverige var ett laxrikt land.

i formen, sedan ett lager med lax. Strö över lök och finhackad dill. Ta ett försiktigt tag med pepparkvarnen. Fortsätt sedan med fler lager tills formen är fylld. Avsluta med potatis.

6. Vispa upp äggen. Blanda i mjölken/grädden och ½ tsk salt. Slå blandningen över rätten. Lägg klickar av smör/margarin överst.

7. Grädda i 200 grader i 45-50 minuter eller tills

äggstanningen ”stannat”. Servera med smält smör. Dryckesförslag: Ett svalt ljust öl, av pilsnertyp passar utmärkt till.

info@ekeby.cc

54

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


Studentplakat? •

Det fixar vi! - ENDAST 380:-

Vi fotograferar också bilder (20 bilder)

Vi utför alla typer av inramningar i vår konsthall, kom gärna på ett studiebesök!

ID-, Visum-, körkortsfoto när du behöver det. Utan tidsbeställning.

EXTRAPRIS 350:-

NYA ÖPPETTIDER ALLTID ÖPPET TILL 24:00 • Mån - Fre 06:00-24:00 • Lör - Sön 07:00-24:00

välkomna! Storg. 3 i Broby.

Öppet: Mån – Fre: 10 – 13, 14 – 17.30 Lör: endast tidsbokning

www.ateljeingvar.se • 044 - 401 44 • info@ateljeingvar.se

Drivmedel, biltvätt, släp, fastfood, butik mm

Tel: 0479-122 50, Såggatan 2, Osby

Mot nya äventyr

med Kagans Buss!

2-dagarskryssning 15 maj

Pris fr: 595:-

Dansa loss till dansbanden Donnez & Hedins. Bussresa, 1 övernattning i dubbelhytt, mm..

Guns N’ Roses på Friends Arena 29 juni

Pris fr: 2.700:-

Bussresa, del i dubbelrum ink frukost, ståplatsbiljett. OBS Går ej att avboka.

Prag m Berlin 6 dgr, 30 sep

Pris fr: 5.995:-

4 övernattningar (del i dubbelrum) inkluslive frukost och kvällsmat.

Kroatien, Rovinj, 9 dagar 17 juni

Pris: 7.495:-

Bussresa, del i dubbelrum, kvällsbuffé, guidad visning med svensktalande guide mm.

Läs mer på www.kagansbuss.se

Tel: 0709-209089 info@kagansbuss.se

Gotland 21-24 maj

Pris fr: 4.695:-

Bussresa, stol på båten, boende i dubbelrum ink frukost, 2 luncher, 3 middagar, utflykter mm.

Tomas Ledins krogshow 21-22 okt

Pris: 3.295:-

2 övernattningar (del i dubbelrum) , 2 frukostar. Entré på D och E läktaren till Ledin på Cirkus.

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

55


PÅ GÅNG

Full cirkus

när jazzen landar i Osby L

ördagen den 29 april blir det konsert med Carling family på Borgen i Osby! Familjejazzbandet som ursprungligen bestod av föräldrar och fyra syskon Carling har nu även utökats med en yngre generation. På scenen blir det Max Carling, klarinett violin och Gunhild, trumpet och trombon. De övriga är Gerd piano, Ulf trummor, Aina banjo, Nanna sax, Petronella trombon, Linnea bas. Alla med efternamnet Carling.

Några fler inslag att se fram emot?

- Min bror brukar även göra lite komik kring trummorna, en mycket rolig sorts pantomim. Jag hoppas också Gunhild gör sitt uppskattade trumpetnummer liksom att hon är en överdängare på att spela jazz på blockflöjt. Dessutom blir det några swingnummer där vi använder saxar istället för den normala uppsättningen trumpet-trombon-klarinett. Det låter som att det blir en riktig trevlig kväll! - Tackar!

- Vi har varit många gånger på tradjazzen i Hällevik, i Olofström och i Kristianstad, så jag tror nog publiken i Osby känner oss, säger Max Carling klarinettist i Carling family. - Vid ett tillfälle var vi också engagerade med the Big band i Osby kyrka.

Vad kan publiken förvänta sig?

- Vi utgår från traditionell jazz, det man kallar gladjazz med låtar från standardrepertoaren såsom 'I can't give you anything but love', All of me och andra New Orleans hits. Jag blev utnämnd till femte bästa violinist i världen i Israel i januari, så jag kör två låtar fiol också. Sedan har vi varieténummer också. De är jazzigt gjorda med en känsla av 1920-30tals revy!

Full cirkus nästan?

- Haha! Det blir i alla fall gentleman-jonglering, stolpyramid och rola-rola som är rullbalans på ett bord. Det är min bror Ulf som utför det. Gunhild steppdansar och även annan dans i Charlestonstil blir det på programmet. Själv har jag trevliga minnen från bygderna kring Osby och cirkus, när jag 1987 turnerade med en resande tältcirkus som lindansare. Av någon anledning spelade vi i lilla Visseltofta som aldrig tidigare besökts av något sådant. På dagen gjorde vi parad genom byn för att annonsera det udda besöket. En affär fanns där vet jag. Med i karavanen var en gosse i apkostym som drog en häst. Ut kom en man från en av gårdarna och tittade storögt och undrade om det var en riktig apa!

Turnerar ni även utomlands?

Ja absolut! I höstas var vi t ex i Argentina. Förra veckan ringde konsertarrangören Hernan Roman återigen från Argentina angående datumet den 29 april. Det gällde en gala där bl a Argentinas president skulle närvara! Men det fick vi säga nej till, Osby hägrar! Dessutom skulle jag uppträda i Köpenhamn med lindansen som jag fortfarande sysslar med, och Gunhild behövde vila.

56

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Förra året var det stort 70-årsju-

bileum för valborgsfirandet i Östanå. Fyrverkerierna var extra många och karnevalståget, lett av Årets Göing 2016 Beverley Wiik, var rekordlångt med nästan 200 deltagare. Bakom firandet står Östanå byalag, Östanå Bruks IF och Östanå karnevalskommitté. Firandet med traditionellt ankrace och annan underhållning drar igång 18 och avslutas med fyrverkeri och majbål vid 22 på kvällen. Då har det magnifika karnevalståget med sambatjejer, Disneyfigurer och det mesta där emellan tågat genom byn vid 20-tiden.

Glädjen får styra

Hektisk Valborg i Östra Göinge V

alborg för göingebon kan bli hektiskt om man ska hinna med firande vid Piskagården i Knislinge, artisten Patrik Isaksson i Sibbhult och fyrverkeri i Östanå. Men så ser kommande helg ut vad gäller valborgsfirandet i kommunen.

I Sibbhult blir det musikunderhållning från scenen vid lekplatsen. Det blir celebert besök av Patrik Isaksson, känd från bland annat Melodifestivalen så sent som förra året. Årets husband är Made of Sun och Elina Douglasdotter kommer hem till födelseorten och agerar konferencier. Smens baglomma kommer att röja loss liksom det som kan kallas kvällens förband - Onsdagsbandet. Där vet man dock aldrig riktigt vilken musikstil det blir. - Det här är ju ett band som bildats

inom kommunens dagliga verksamhet. Det blir glädjen till musiken som får styra. Vi testar olika musikstilar efter bandmedlemmarnas önskemål, säger Susanne Persson Lundkvist som tillsammans med Kristoffer Stjernquist leder bandet. Bandet består i övrigt av Andreas Bjärneroth, Björn Arvidsson, Linda Andersson och Daniel Larsson från daglig verksamhet. Jarl Sjunnesson tar paus i sina förberedelser inför matvandringarna i maj och kommer också till Sibbhult för att underhålla.

Vårtal av Kerstin

I Knislinge, på Piskagården på vägen mot Gryt blir det vårtal av Kerstin Nyberg som också har med sig ett glatt gäng motionärsdansare från Nybergs Lantliga Friskvård. Ett fackeltåg avgår från Lagerhusföreningen vid 19.30 och en kvart senare sjungs våren in av Ungdomskören från Fröknegårdsskolan med tänt bål som värmekälla. Det är tur att dagen därpå är röd dag - och därmed en ledig dag. Text och bild: Mikael Persson (MiP Media)

VALBORGSMÄSSOAFTON I SIBBHULT Ungdomsgården anordnar fackeltåg i samarbete med Aktiva Sibbhult. Samling vid dammen i Sibbhult k. 19.30. Alla barn och föräldrar hälsas välkomna. (Gratis) Tillsammans marscherar vi därifrån till parken bredvid Folkets hus och tänder brasan.

Varmt välkomna!

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

57


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Osby Kommun bibliotek Fredag 5 maj kl 9.30-10

Sagostund för barn 4-5 år på Osby bibliotek. Tema Bus- och rackartyg Måndag 8 maj kl 9.30-10

Sagostund på arabiska och svenska

Tema Överraskning

Tisdag 9 maj kl 9-9.30

Sagostund för barn ca 5 år  på Lönsboda bibliotek.

Tema Sommaravslutning

Tisdagar på bibblan för barn 10-12 år kl 15.15-16.45. Alla tisdagar.

Läxhjälp på Osby bibliotek alla måndagar kl 15.30-17.30 Kom till biblioteket och få hjälp med det som är knepigt att klara själv. Arr: Läxhjälpsgänget Tisdagar 14-16

6 maj – 10 juni, Vernissage lördag 6 maj kl 10.00-13.00

Språkcafe på Osby bibliotek.

Kom till bibblan och fika, prata på lätt svenska och träffa nya och gamla bekanta. Arr: biblioteket och Röda Korset i Osby.

Karin Linderoth - barnboksillustrationer

Torsdagar 17-19

Författare och illustratör Karin Linderoth från Lönsboda tilldelades Osby Kommuns kulturpris 2016 med motiveringen: ”Genom sina fantasifulla finstämda illustrationer och texter skapar hon i sina böcker berättelser som stimulerar barnens läsglädje och främjar deras utveckling till god läsförmåga”. Under maj ställer Karin Linderoth ut sina finstämda illustrationer från mormor Krutrök och de nya illustrationerna till boken ”Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem” i Osby konsthall.  I Karin senaste bok får du veta allt om drakar, visste du tex att drakar har stora mängder metangas i magen som gör att de kan spruta eld och att gasen hjälper till vid flygning för att de gör de lättare? Välkommen till en utställning för både stora och små!    Arr: Osby Kultur Kontakt: 0479-528312

Språkcafe i församlingshemmet i Lönsboda Arr: Röda korset och Svenska kyrkan. Onsdag 3 maj kl 15-17

Teknikdropin på Osby bibliotek. (Första onsdagen varje månad) Få hjälp att komma igång med internet och e-post, ladda ner e-böcker och appar. Arr: biblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.

Möt Osby Kommuns Kulturpristagare 2016 Karin Linderoths magiska bildvärld!

Ansökan om flagga!

Onsdagar kl 14

Stick- och virkcafe´på bibblan i Osby

För alla åldrar, nybörjare och proffs. Ta med ditt projekt eller prova med material som finns på biblioteket.

Högtidsgruppen i Osby kommun utdelar årligen ett antal flaggor och fanor på Nationaldagen.

Osby bibliotek

Ansökan om flagga för enskild person och flagga eller fana för förening/ organisation skickas in före den 9 maj 2017 till: Osby Kultur, Ö. Järnvägsg. 16, 283 21 Osby.

NYA ÖPPETTIDER fr.o.m. 1 maj

Osby simhall

Måndag: 11-19

har stängt

Tisdag - fredag: 11-17

på Valborgsmässoafton (söndag 30/4) och måndag den 1/5.

Tidningsrummet öppnar kl 9. Lördagar sommarstängt från maj-september

Beslut meddelas i slutet av maj månad. Vid beviljad ansökan delas flagga ut på Nationaldagen, den 6 juni, i Osby.

Blanketter finns att hämta på www.osby.se under ”´blanketter”. För mer information kontakta Kulturutvecklare Lotta von Bültzingslöwen, lotta.vonbultzingslowen@osby.se

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Valborg Osby Kommun Den 30 april, Valborg, välkomnar vi våren med att tända majbål och sjunga in våren.

I kommunen anordnas valborgsfirande i Killeberg/Loshult, Lönsboda, Osby, Ubbeboda och Visseltofta. Nedan finner du programmen för respektive firande.

Osby

Prästängen vid Osbysjöns Norra Strand Konferencier: Gunilla Sandström från Tuta & Kör

Ubbaboda

20:00 Swinging Angelsounds

Byagården 18:30 Firandet börjar

20:30 Ungdomsframträdande från UKM Osby

19:30 Snapphanekören sjunger in våren

20:50 Fackeltåg Scoutkåren

20:00 Vårtal av Pia Lindberg

21:00 Bålet tänds av Scoutkåren

20:15 Bålet tänds

21:15 Snapphanekören sjunger in våren 21:30 Vårtal av Elin Mannheimer.

Bingopromenad, korvgrillning, kaffeservering och lotterier. Arr: Sydöstra Örkeneds Byalag

Avslutning med fyrverkeri

Loshult/Killeberg

Kaffeservering, korvförsäljning och lotteri. Samarr: Högtidsgruppen i Osby kommun, Scouterna, Simsällskapet, Växtmästaren, Nattvandrarna, Osby Shopping.

Lönsboda Bygdegården Östra Flyboda Kl. 18.00 – 19.30 Bingorunda och Museet öppet Kl. 18:30 Trubadur Björn Blomberg Kl. 19.30 Bålet tänds Kl. 20.00 Vårtal av Margareta Juhlin Kl. 20.15 Snapphanekören sjunger Kl. 21.00 Avslutning Kaffe och korvförsäljning – Bingopromenad Arr: Örkeneds hembygdsförening och Sparbanken Skåne

Möllers grusgrop vid Loshults Hembygdsgård 19:00 Kaffe i hembygdsgården 21:00 Majbålet tänds Loshult Kyrkokör sjunger in våren. Vårtal av Sven-Erik Johansson 21:30 Fyrverkeri Kaffeservering, lotterier och varmkorv. Arr: Loshult Hembygdsförening / Treby IF

Visseltofta

Hembygdsgården 20:00 Bålet tänds 20:15 Wisselkören 20:30 Vårtal av Marika Bjerstedt Hansen 21:30 Litet fyrverkeri Stora lotteriet, kaffe och korvförsäljning. Arr: Byalaget Wisseltofta Vänner

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se

Valborgsfyrverkeriet i Osby sponsras av: Affari AIRTEC Pneumatic Aronssons Måleri Bröderna Nilssons Snickerifabrik Börjes Konditori Claessons Elektriska Comfort Newmans VVS Drivabolagen Ekstrand & Son Göinge Bil AB Göran Perssons Bygg

Fritab Hedbergs Verkstäder ICA Supermarket InterSilvi Johpomek Jörgen Rickardssons Bygg Kjellsa Reklamstudio KåVe Däck Lernia Lovéns Reklamfoto Nilssons Bilverkstad

Nilssons Plåtbearbetning Nissma Montering Nya Conditoriet Olsson & Ekberg Olsson Colorama Oredssons Elektriska Osby Aktivcenter Osby Bostäder Osby Gardinaffär Osby Mekan Osby Pannans Fastighetsservice AB

Osby Parca Osby Svetsverkstad Restaurang Vingården Skånsk Ytbehandling Sonessons Ur-Guldsmedsaffär Swanson´s Travel TF i Osby Torggrillen i Osby XL Bygg

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

59


VA-arbeten i Glimåkra

Glimåkra har under senare år drabbats av ett antal läckor på vat-

John Lindberg Trio

tenledningsnätet, vilket har medfört problem för kommuninvånare. På uppdrag av Östra Göinge kommun, ska SBVT under 2017 och 2018 utföra omläggning av VA-ledningar i Glimåkra. Arbetet beräknas påbörjas under vecka 15 och hålla på fram till senhösten 2017. SBVT kommer efterhand att kontakta berörda fastighetsägare. Under arbetet kommer framkomligheten på gatan att vara begränsad och i vissa fall avstängd för genomfart. För mer information, besök www.sbvt.se eller ring 010-211 97 00.

Lördag 29 april kl. 21-01, Folkets Park i Knislinge En dag i rockens och rockabillyns anda. Snapphanecruisers kör sitt veteranbilsrally med start och mål i parken under dagen. På kvällen blir det musik inne i parken med John Lindberg Trio, ett till band och DJ. För mer information, se www.helgafestivalen.se eller ring 0705-34 09 60 Arr: F-YR A i samarbete med Luger

Kvinnoträff

med tema barnuppfostran och dans Lördag 29 april kl. 13.30-16, Broby Bygdegård Välkommen till en eftermiddag som bjuder på dans och intressanta

samtal! Individ- och familjesupporten kommer att berätta om barns rättigheter och hur det är att uppfostra barn i Sverige. Därefter finns det tid för frågor och gemensam diskussion. Vi kommer även att fika tillsammans och lära oss att dansa orientalisk dans. Alla kvinnor är hjärtligt välkomna! För mer information kontakta Florence Svensson 044-775 61 99 eller integration@ostragoinge.se

Allsångskonsert

Lördag 15 maj kl. 19, Kulturhuset Vita Skolan i Broby Kören Illecebra med solister, under ledning av Marie Rönn Rosengren, bjuder in till sång! Medverkar gör även musiker från Musikskolan. Repertoaren består av hits från 60 och 70-talet, men även visor och modernare sånger. Det finns servering i pausen för de som är fikasugna!

Rösta på Årets Göing! Nu kan du rösta på vem du tycker ska utses till Årets Göing.

Fem starka kandidater har tagits fram till årets pris utifrån de nomineringar som har lämnats in. På kommunens hemsida kan du läsa om kandidaterna och rösta. Omröstningen avslutas den 7 maj. Vinnaren prisas under Göinge Afton den 24 maj!

Arr: Musikskolan

60

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


Mötesplatser och aktiviteter för äldre

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga V 17 Torsdag 27/4 12.00 Fridebo, Hanaskog

Under våren arrangerar vi kulturcafé på torsdagar kl. 17-19. Ett kulturcafé

är ett internationellt koncept för att skapa möten i språkbyten. I Östra Göinge är det en plats man kan komma till om man vill förbättra sin svenska, lära känna nya människor och lära sig mer om andra kulturer. För mer information, kontakta Knislinge bibliotek 044-775 63 27.

Torsdag 27/4 Språkcafé som gästas av Lions Club

Torsdag 4/5 Bubbla i bibblan!

Sagostund på svenska och arabiska för barn med föräldrar. Det finns också möjlighet för barnen att pyssla.

Torsdag 11/5 Natur- och kulturvandring i Knislinge

Att besöka kulturcaféerna är gratis och ingen föranmälan behövs. Alla är välkomna!

Kungörelse Kommunfullmäktige kallas till sammanträde i kommunhuset, Broby, torsdagen den 27 april 2017, kl 18.30 för behandling av ärenden som anslagits på kommunens anslagstavla.

Introduktionskurs språkvän!

Tisdag 2 maj kl 17.30-20.00 i Broby, bjuder nätverket Frivillig i Göinge in till introduktionskurs för nya språkvänner. Vi reder ut begrepp och informerar. Anmäl dig till Lena Svensson tel 044- 775 6587 eller mail lena.svensson@ostragoinge.se

Fredag 28/4 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika

V 18 Tisdag 2/5 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fika

Onsdag 3/5 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

13.30 Glimåkra, Västergatan 5 Kom så går vi! Promenad följt av fikastund

Bingo! med Nisse, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Underhållning av Tyttiz, fika

V 19 Måndag 8/5 13.30 Fridebo, Hanaskog Tipsrunda, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fika

Tisdag 9/5 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

Onsdag 10/5 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sigvia mail till: infosibbhultsif@gmail.com

13.30 Glimåkra, Västergatan 5 Kom så går vi! Promenad följt av fikastund

14.00 Värestorp Folkets hus Våffelbak och frågesport

Torsdag 4/5 13.30 Västanvid, Knislinge Träffpunkten med fika och samvaro

IL L

IG I G Ö

GE

Camilla Westdahl Ordförande

Träffpunkten med fika och samvaro

Fredag 5/5 13.30 Fridebo, Hanaskog

IN

Föredragningslista med handlingar finns tillgängliga på kommunens bibliotek samt på kommunens hemsida www.ostragoinge.se

13.30 Västanvid, Knislinge

Andakt, fika

F RI V

Kulturcafé på Knislinge bibliotek

Sopplunch, anmälan på Fridebo eller till Nils-Åke 070- 526 3255

14.00 Fridebo, Hanaskog

Hembesök till dig som fyllt 80 Under våren med början i april månad erbjuds hembesök till de som blir 80 år under 2017 och bor i Knislinge, Hanaskog eller Sibbhult med omnejd. Vid besöket görs en intervju och information om kommunens verksamheter lämnas. Erbjudandet skickas per post till dem som är berörda.

Viktigt att veta:

Kommunens personal kan alltid legitimera sig! Om man är osäker kan man ringa upp den personal som erbjuder besöket, eller kontakta kommunens kundtjänst på telefon 044-775 60 00 eller via e-post kommun@ostragoinge.se för att få en bekräftelse på att det är kommunens personal man har blivit kontaktad av.

www.ostragoinge.se

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

61


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Dörr & fönsterbyte Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag.

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? 10 % provisionsrabatt! Gäller t.o.m. 31 maj 2017.

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert Ring Göran 0727-304 145

.se Mäklarhus AB

Hushållsmaskiner

www.oredssonsel.se

0479 - 89 90 10; Postgatan 1, Osby 0476-217 68, Växjövägen 338, Diö www.allbonordica.se

Hälsa

ARA STÄD G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Lösningar för tryckt och digital media

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

TV & antenn

Hos oss får du hjälp!

På landet

0706-260 253

Rivning/Sanering

Boaltsvägen 14, Glimåkra

otto.rivare@hotmail.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst.

0479-131 30

www.jjservice.se

Din VVS-firma i Osby

Välkommen till oss! Ditt lokala tryckeri

044-43001 • 0730-651 596

VVS

Leg. Vet. Per Josefsson

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

Rostfritt

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

www.espressoreklam.se

Medium Healing Regression Djurkommunikation Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Tel: 0479-130 48

Reklambyrå

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Hälsa & Hudvård www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

044-412 95 0709-742 064

Nyförsäljning Rep. & Service

Brog. 38, Knislinge

Butiken öppen: Vard 14-18 Ons STÄNGT Lör 10-13

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Fabriksgatan 4, Osby

Här kan ditt företag synas! 62

ALLT OM | 26 APRIL 2017 | NR 7

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Fastigheter Idyll Gård Strandläge

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Stor efterfrågan kontakta oss:

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

0705-932 420 SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Hälsa Välkommen till

Tips Thaimassage

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Svetsning

Glasmek

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

•Tillbyggnad •Renovering

Glasmästeri

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Maskin & cykel

Dikning Avlopp

Smarta solskydd Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

•Nybyggnation

•Takbyte

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Foto

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

info@ekeby.cc

Byggservice

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Anders Takservice Markaryd Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tak

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Tandläkare Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Kontakta oss på 0479 - 160 07

NR 7 | 26 APRIL 2017 | ALLT OM

63


Vi Vififixar xarmaten maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgås och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från I Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

185 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskfilé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lever

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

155 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 120 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fi sk Specialplanka 165 kr/port

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 490–kr/st vår skånska speciala 15 portioner 590 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 7 2017  

100% lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå.

Allt om Göinge nr. 7 2017  

100% lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå.