Page 1

Snön yr runt paret Jon och Linda Marin som satsar för fullt för att ge fler turister möjlighet att se skönheten med Immeln - som har sina vackra sidor - även på vintern.

Läs mer på sid. 4 FOTO: MIKAEL PERSSON (MIP MEDIA)

Nr 3 22/2 – 8/3 2017 Information från kommun & näringsliv sid.  8, 44 - 45


Kampanj!

25% xx% XXX

**

KAMPANJRABATT PÅ KAMPANJRABATT MASSOR AV TAPETER

*Erbjudandet gäller 20 februari – 5 mars 2017. Lokala avvikelser kan förekomma.

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER

V Storg 27, Osby V Storg Osby 20 Tel27, 0479-131 Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby www.olssonscolorama.se 2 ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017

| NR 3

producerad av espresso reklam


Jag vet att jag har fel D

et enda jag kan vara riktigt säker på, är att jag har fel. En del är uppenbart fel här och nu, men med tiden så blir allt fel. Vi kan inte ta in hela bilden idag. Det är framtiden som avgör om det vi är så säkra på idag – verkligen var rätt. Med tanke på att allt förändras, så är sannolikheten total att jag och du har fel. Så var inte så säker på din sak. Var öppen för en helt annan sanning. En hel värld sörjer Hans Rosling och

hans förmåga att förklara det vi inte visste. En annorlunda sanning. Även om vi alla övertygas av hans tankevurpor, så kommer vi med all sannolikhet att ha en annan sanning om 100 år. För det vi ser om hundra eller tusen år, är omöjligt att se idag. Det förändrar allt.

LEDAREN

Vi vet att den värld och den sanning som vi idag kan uppfatta – är ett litet frö i universum. Eller som Thoma DiLeva utrycker det. – Vi finns bara på en enda frekvens av miljoner andra.

Vi kan idag inte ens tänka tanken

på hur världen ser ut om 50 år. Tänk om 500 år? Utvecklingen går ju alltid steglöst framåt. En forskare uttryckte det som att de närmaste 10 åren kommer utvecklingen att vara 80 gånger större än under hela 1900-talet.

Om detta blir för mycket, så backa och utgå från din egen sanning. Så som du tänker – så blir det. Du kan styra dig själv och skapa det liv du vill ha. Fokusera på målet och var positiv. För då attraheras positiva tankar tillbaka och möjligheten att utvecklas. Nyfiken? Googla på ”The law of attraction” (lika attraherar lika). Blir det stora för stort, så utgå från dig själv. Det kan du påverka.

Våra smartphones är bara några

år gamla. Tänk när de fått utvecklas vidare i 100 år eller en miljon år. Det finns frekvenser och dimensioner vi inte ens klarar av att ta in ännu. Så i detta avseende så befinner vi oss på stenåldern. johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby / Göinge / Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

Du vet väl att vi finns på nätet också?

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Posten

På facebook, instagram, twitter och med en egen hemsida: www.alltomosby.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online.

Hjälp oss bli bättre!

Ring oss, skriv till oss, maila oss! eller gå in på vår hemsida www.alltomosby.se klicka på länken: "Hjälp oss bli bättre" och fyll i vår web-enkät. Tusen Tack för hjälpen! Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

NÄSTA NUMMER kommer den 8 mars Aktuellt i nr. 4 - 2017

• Vårens Trender • Vårkänslor • Gör vårfint hemma Annonsbokning: Materialdag:

23 feb. 24 feb.

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

Jon och Linda visar innanmätet på båten som kommer att bli betydligt ljusare när panoramafönsterna i fören kommer på plats.

ENTREPRENÖRSPAR satsar vidare på Sveriges sydligaste vildmark

Å

tta år har gått sedan Jon och Linda Marin tog över Immelns kanotcenter - och många paddeltag senare börjar deras verksamhet sätta sig i folks medvetande, både lokalt och utanför kommunens gränser. Nu väntar nya utmaningar med en upprustad MS Immeln och en helt ny Outcraft Family Weekend i maj. Det är ett vindpinat Immeln som möter

upp när intervjun med Linda och Jon på Immelns Kanotcenter är planerad. Vädret är nyckfullt så här års. Vi kliver ombord på MS Immeln, båten som övergick i makarna Marins ägo förra året - och om man heter Marin ska det ju så klart vara en båt inblandad. - Det finns så mycket vi kan göra med båten som utgångspunkt, säger de båda när vi tittar till renoveringen på båten. Båten kan som sagt utgöra mycket framöver. - Samtidigt har vi ju redan fått i gång ett kickoffoch konferenspaket som Malmöföretagen fått upp ögonen för - och allt fler lokala hittar också fram till arrangemangen. Det brukar vara en kombination av teambuilding-aktiviteter, guidad vildmarkspaddling och kryssning, förklarar Jon. Lokale snickaren Oscar Brandting är i full färd med att renovera upp de delar av båten som slitits under året. Det finns så klart "vanliga" turer inplanerade med Immeln som utsikt men dessutom speciella evenemang som också innefattar en bit mat. - Och nu kommer man att kunna se mer av sjön, visar Jon och pekar på hålen i fören där det ska sitta panoramaglas.

4

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Den gamla layouten på båten inbjöd mest till att titta ut på sjön åt sidorna men nu öppnar man upp båten för att se mer av den fantastiska naturen som är områdets stora tillgång.

Inser områdets potential

Redan när Jon och Linda tog över kanotcentret för åtta år sedan insåg de områdets potential och har hela tiden jobbat med att få andra att förstå det, både i kommunen och utanför. - Det är ju lätt att bli hemmablind och inte se vad man har för tillgångar alldeles inpå knuten, säger Linda, nyss hemkommen från en turistmässa i Holland. Området runt Immeln går under smeknamnet Sveriges sydligaste vildmark - men det blir också den första vildmarken som turister söderifrån möter. - Det här är något helt annorlunda än Danmark, Tyskland och Holland, bara några timmars bilväg bort. De behöver inte köra till Dalarna för att få den tysta naturen. Det får de ju göra om de vill, så klart - men vi har något att erbjuda här på rätt nära håll, konstaterar Jon. Och det är detta som ett helt paket; kanotcentret, MS Immeln och vildmarken som är familjens koncept - och kommunen är med på noterna.

- Det har de varit från första stund, det är jätteroligt att ha personer som tror på det man gör, det sporrar ju en att göra ännu mer.

Outcraft Weekend

Man kan ju inte annat än imponeras av entreprenörer som förstår sin omvärlds värde – och därigenom höjer det för alla andra runt om. Jon och Linda Marin är ett sånt entreprenörspar där sagt verkligen blir gjort. Kanske ibland med lite skräck inför besluten man tar. Eller kanske snarare EFTER man tagit besluten. - Vi köpte båten i början på 2016 och hade förra året som prövoår, där förre ägaren fanns med och hjälpte oss igång. Nu kör vi själva. Och i maj blir det Outcraft Weekend. Ett projekt som är medfinansierat av Leader Skånes ESS, där Leader är en samverkansfinansiering via EU mellan offentlig verksamhet, föreningar och företag. - Vi tror mycket på den här helgen som är tänkt att i ordnade former ge en bild av vildmarksliv utan att vara krävande överlevnad på rötter och regnvatten, säger Jon. Målgrupperna finns i Greater Copenhagen (som ju även innefattar norra Skåne) men framför allt på den danska sidan. Jon, som har sina rötter i Danmark, behärskar språket, det talade och vad danskarna vill ha. - Vi vill med Outcraft Family Weekend samla a-l-l-a krafter i bygden för att skapa en plattform för ett nordiskt friluftsliv och visa att det inte är så svårt, säger Jon. - Det här är inte bara vi utan det är många som är inblandade i det här. Vi tycker det är extremt viktigt att handla lokalt när vi köper in tjänster och varor så att vi alla är med till att hålla landsbygden levande genom att återinvestera i vårt närområde. producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN Duktig friluftskock på menyn

Programmet för den 12-14 maj är digert med många upplevelser - allt från mat från naturen till yoga, mindfulness och skattjakt. Och inte att förringa, bara kunna ta en kopp kaffe och titta ut över sjön. Företagen som vill vara med är heller inte vilka som helst - och helt nyligen fick Marin Adventures, som ägarbolaget heter, klart med en av Skandinaviens mest begåvade utomhuskockar - friluftskocken Anders Klint. Han kommer inte

bara att delta i Outcraft Family Weekend han kommer även att hålla föredrag och workshops i hur man lagar mat i naturen. - Det är så stort att vi knappt tror att det är sant, säger båda två. Redan nu i dagarna kommer han att komma ner för att se ut platser för var matlagningen skulle kunna ske. Framöver då, ja förhoppningen är att kunna skapa en vildmarksby någonstans i omgivningen och då är det återigen bara fantasin som sätter gränserna.

Så när vi är på väg av båten och ska gå i land vänder sig Linda om och tittar ut över den halvgryniga isen och det vindpiskade landskapet. - Tänk vad vackert här är, säger hon. Först tänkte jag ”va, det är ju svinkallt”. Sen tänkte jag om och konstaterade hur rätt hon har. Immeln, vilken tillgång, en sjön framtid. Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

GÖR VÅRFINT INOMHUS! Tapeter 30% (Borosan, Decorama och Lim & Handtryck - 10%)

Flügger färg Vägg- och takfärg Övrig inomhusfärg Spackel Tapetlim

25% (3 & 10L) 10-20% (0,7-10L) 25% (10L) 25% (3-12L) Gäller 22 feb - 8 mars

Aronssons Måleri

Tel. 0479-10230 Östra Järnvägsgatan 11, 283 41 Osby

Öppet 9-18, lörd. 10-13

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

5


prototyp till ett spel som han själv jobbar med. - Det handlar ju om att balansera ett spel på ett bra sätt och ge det ett värde, fortsätter han.

Enklare spel

Ett annat moment som får del i utbildningen är programmering av enklare spel för webben - något som också kan omsätta spelidéer till verkliga användbara spel.

Folkhögskolan

Att utveckla brädspel och få spelmekanismerna att fungera är en del av den nya utbildningen "Esport och spelidé" som startar på Glimåkra folkhögskola till hösten.

utbildar för framtiden

D

et började som en halvknäpp idé på en utvärderingsdag men växte snabbt till ett genuint förslag för en ny utbildning. Efter beslut i styrelsen kör Glimåkra folkhögskola igång nya utbildningen ”Esport och spelidé” med femton platser från och med hösten 2017. Glimåkra folkhögskola har

under åren sedan grundandet 1959 varit duktiga på att ”sätta fingret i luften” och känna av vad som kan vara bra att ha med sig i utbildningsbagaget inför framtiden. På åttiotalet drev man hockeylinjen som ett sätt att matcha idrottsintresset med studier i allmänna ämnen. När sedan gymnasierna skaffade idrottslinjer en bit in på mitten av nittiotalet blev det inte längre aktuellt att ha motsvarande kurser på folkhögskolan. Istället hade skolan vid det tillfället startat Sveriges första Gospellinje en utbildning som fortfarande drivs idag med stort söktryck.

Hoppas på stort söktryck

Lika stort söktryck hoppas man nu få till nya utbildningen Esport och spelidé. - I spelidé-momentet får kursdeltagarna möjlighet att utveckla både

6

förståelse och egna koncept kring analoga sällskaps- och brädspel, säger Martin Sjörén, personal på skolan och själv brädspelsfantast. Huvuddelen av utbildningen inriktar sig dock att utveckla sin spelteknik individuellt och att kunna förbättra sig i lagspelet. - Spelet vi inriktar oss på främst, League of Legends, har många olika lager som i esport-sammanhang när ett lag ska samarbeta, är mer än bara ”dataspel”, säger Anders Sjunnesson, lärare på folkhögskolan.

- Här handlar det ju om förståelsen för att bygga upp ett enklare webbaserat spel och få spelmekanismerna att fungera. Kursen kommer att vara ettårig med femton platser och inhysas i nyligen iordningställda och anpassade lokaler. - Vi hyser goda förhoppningar att fylla de platserna så att det här kan bli en etablerad kurs, säger Anders Sjunnesson. Genom uppmärksamhet i media har skolan redan fått intressanta kontakter med personer som på ett eller annat sätt kan kopplas till utbildningen.

är mycket mer än ett ”enkelt” spel om pengar.

- Det här kommer att bli riktigt bra, det finns goda förutsättningar för det, avslutar Anders Sjunnesson.

- Vi vill att kursdeltagarna ska fundera på och utveckla spelidéer och har man inte sysslat med detta tidigare så kan det öppnas många nya dörrar, säger läraren David Persson och visar en

Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

Tanken är att att du ska bli en bättre lagspelare i det strategiska spelet League of Legends som spelas över Internet.

- Att lyckas i esport handlar inte om slumpen. Vi lägger ju därför fokus på lagarbetet, fortsätter Sjunnesson. Spelidé då? Ja, klassiska brädspel som ofta dyker upp är Monopol - men utbildningen vill visa att just brädspel

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


NU HAR VI SKAPAT FÖRUTSÄTTNINGAR, DET ÄR LÄTT ATT GÖRA RÄTT! MED GEMENSAMMA KRAFTER KAN VI PÅVERKA RENHÅLLNINGSTAXAN! Nu börjar vi se positiva effekter efter införandet av 4-fack. Alla ni miljömedarbetare i Osby och Östra Göinge kommuner har under januari månad lyckats öka mängden återvinningsbart material och matavfall, samtidigt har det brännbara avfallet minskat med hela 18 %, eller 35 ton. Matavfallet ökade med 43 %, eller 52 ton, vilket ger biogas som motsvarar 3484 liter bensin eller 2600 liter diesel.

Återigen, bra jobbat! Du kan se hela statistiken på vår hemsida, www.ograb.se, välj fliken ”Statistik”, och klicka på månaden.

Påhängsbox

Järnhållaren som skickades med till påhängsboxarna ska EJ skruvas fast på kärlet. Hållaren är till för att hänga upp påhängsboxen t.ex. på en vägg mellan tömningarna. Tänk på att boxen ska endast hängas på kärlet när den är full och behöver tömmas. Egna detaljer som monteras på kärlet, kan innebära att tömning ej kan utföras.

VINTERRÅD! • Du som är fastighetsägare har ansvar för att avfallet inte sitter fast på tömningsdagen. • Vänligen skotta och halkbekämpa fram till avfallskärlen. • Ta bort eventuella snövallar runt kärlen. • Ploga och sanda tillfartsvägar från allmän väg fram till kärlen. • Tänk på att låta avfallet torka innan du lägger det i kärlen, då minskar risken för att det fryser fast. • Smörj gärna insatsen med rapsolja. Matavfall Matavfallet ska paketeras i påsar som är godkända av ÖGRAB. Majspåsar eller andra plastpåsar genererar mer restavfall och är inte tillåtna av nuvarande mottagningsanläggning.

Du som har ett enskilt avlopp!

Fr.o.m. 1 januari tillkommer en avgift för slangdragning som överstiger 25 m, med 49 kr/10 meter.

Från och med 6/3 2017 kommer vi få ett nytt postnummer. Vår adress kommer då vara:

ÖGRAB, Avfallsanläggningen Kattarp 2373C, 289 92 Broby

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

7


NÄRINGSLIV

Cavalet - för ett färgstarkt resande Cavalet är ett mångårigt företag som startades 1945 i Danmark. Numera är företaget helt svenskägt, och sedan 2010 drivs det av syskonparet Annika Prytz och Roger Ekelund i Knislinge. Produktionen har under alla år bestått av väskor och företaget är välkänt i Skandinavien för sitt sortiment. När Annika och Roger kom in i bilden krävdes dock en uppfräschning och utveckling av produkterna. - Vi satsade en hel del ekonomiskt och bytte ut hela sortimentet, konstaterar Annika. - Vi har arbetat mycket med färger på resväskorna, och tar även fram väskor utifrån kundernas önskemål. Till exempel säljer ICA Maxi mycket färgade väskor och har även haft en egen modell med fjärilar, fortsätter hon.

Design och kvalitet

En tidlös skandinaviska design med förstklassig kvalitet och funktion är linjen man följer. - Kännetecknande för Cavalet är ”value for money”, du får mycket för pengarna. Det är hög kvalitet på produkterna, vi ger exempelvis 10 års garanti på våra hårda väskor, berättar Annika. För ett extra bekvämt resande fi nns det också tillbehör att köpa, såsom nackkuddar och necessärer. Fokus ligger på resväskor, och det fi nns ett stort sortiment med allt ifrån kabinväskor till de största

väskorna på 55 liter. Det fi nns också ett profi lsortiment med olika väskor för företag.

Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Vill nå ut internationellt

I dagsläget satsar Annika och Roger på att bygga ut webhandeln. - Den är ännu bara i starten men vi säljer redan bra i Danmark och Norge, konstaterar Annika. Vi vill arbeta vidare med konceptet och utveckla det mer även för den svenska marknaden. Cavalet säljer för övrigt bra i de nordiska länderna och Baltikum. En stor rysk butikskedja fi nns också bland kunderna och syskonparet känner sig nu mogna att ta sig ut på den internationella marknaden med sortimentet av resväskor. - Det fi nns två stora väskmässor i världen. Vi har deltagit i Frankfurtmässan och ska snart även visa upp oss på en mässa i Las Vegas. Framförallt är vi intresserade av den europeiska marknaden men det är givetvis en process som tar tid och vi sonderar terrängen till att börja med. Det gäller att ta ett steg i taget, avslutar Annika.

Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

NÄRINGSLIVSLUNCHER 2017 24/2 24/3 28/4 30/5 9/6

Annika Prytz driver Cavalet tillsammans med sin bror Roger Ekelund.

Arbetsförmedlingen Haki i Broby *FRUKOST Företagens kompetensbehov Svenskt Näringslivs enkätresultat *KVÄLL Immelns kanotcenter

INBJUDAN TILL NÄRINGSLIVSLUNCH Arbetsförmedlingen gästar Näringslivslunchen den 24 februari.

Boka upp den 6 mars i din kalender! Då träffas företagare, kommun och Svenskt Näringsliv för att diskutera spännande frågor om vår resa mot ett bättre företagsklimat. Vi startar klockan 15.00 på Glimåkra Folkhögskola och hoppas att du finns på plats! Anmäl dig senast den 27 februari, via mail till naringslivsenheten@ostragoinge.se. Läs mer om agendan för kvällen på www.ostragoinge.se. Välkommen, hälsar Patric Åberg och Karl-Axel Hill

Vad kan företagen förvänta sig av arbetsförmedlingen? Vilka metoder finns det för att hitta sin arbetskraft? Vilka anställningsstöd kan man få genom arbetsförmedlingen?

Välkommen den 24 februari för att höra mer! Vi är på Restaurang Snapphanen i Knislinge fredagen den 24 februari, 11:30. Skicka din anmälan senast den 23 februari till naringslivsenheten@ ostragoinge.se

www.ostragoinge.se

8

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


REPORTAGE

Ett av besöken var på HBG, som sedan slu-

tet av 2016 finns i Erikson-huset i Osby. Penilla fick en rundvandring och inblick i verksamheten på HBG, med en efterföljande presentation av respektive avdelning.

En viktig anledning till att Penilla valde

Trevligt riksdagsbesök

på Hallberg Group i Osby D

en 7 februari besökte riksdagsledamot Penilla Gunther (KD) ett antal företag i Osby, och träffade representanter från Osby Kommun.

att besöka HBG, är att företaget skapar arbetstillfällen på en mindre ort, genom att tänka på ett nytt sätt. Idag har HBG tio anställda i Osby och har ambitionen att växa under 2017 med ett antal nya tjänster inom sälj och marknad. HBG utmanar marknaden med nya tjänster inom IT, telefoni och sälj/marknad.

Det ungefär 90 minuter långa mötet, avslutades med en inbjudan till Riksdagen innehållande personlig guidning av Penilla.

Text: Björn Hallberg

Medlemsdagar

OUTLET

-20%

RABATT PÅ HELA SORTIMENTET* * Erbjudandet gäller 24 – 28 februari för dig som är eller blir medlem under perioden. (Gäller ej nyheter).

Älmhult • tel. 0476 12 775 • Handelsvägen 12 C (intill nya IKEA) • www.iittalaoutlet.se NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

9


KRÖNIKA I vårt kylskåp, i en återanvänd honungsburk, står en brygd som, på 1600-talet, hade medfört omedelbar bålbränning för den häxa som producerat den.

Baktankar Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

I

vårt kylskåp, i en återanvänd honungsburk, står en brygd som, på 1600-talet, hade medfört omedelbar bålbränning för den häxa som producerat den. Den hisnande hälsosamma häxbrygden består av spenat, avokado, banan, äpple och citron som massakrerats till smoothie i vår julklappsmixer och har samma gröna nyans som det som rinner ur treåringars näsor under vinterhalvåret.

valda orden: ”Nu får du sluta vara så sund! Du har ju snart ingen röv!”

Förtvivlad insåg jag att mitt sunda

leverne höll på att röva(!) bort min ädla bakdel. Vad vore jag utan den? Den spelar en viktig roll (i alla fall enligt mig) i mitt signalement. Jag föreställer mig att, om polisen av oklar anledning, skulle efterlysa mig skulle det kunna låta så här: Vi avbryter ordinarie sändning för ett brådskande meddelande!

vågade inte skriva häxan), det vill säga frun och jag har i alla fall ännu en gång bestämt oss för att sunda till oss genom träning och att äta nyttigt (och lite äckligt, uppenbarligen). Jag har dock en liten farhåga.

Polisen efterlyser nu en stundtals glad, något närsynt, före detta nagelbitare, i 45-årsåldern som oftast blir ängslig när han ska grilla kyckling till många personer. Han är hyfsat musikalisk, lätt flygrädd och knappt simkunnig. Vidare anses mannen vara fixerad vid att, medelst fogsvans, såga ner mindre skogspartier. Han upplevs vara lång i sällskap med jättekorta människor och han ligger inne med ett kraftigt käkparti, stort hår, stort huvud och EN OSEDVANLIGT VACKER RUMPA. Mannen är ofarlig men söt.

I höstas var jag inne i ett hälsostim

Efter den ögonöppnande ”du

Man läser ibland om hur smaker

gifter sig vilket, på sätt och vis, stämmer i detta fall. Brygden smakar gift.

Häxbrygdsproducenten (jag

då jag styrketränade flitigt, löpte som en hare genom göingeskogarna samt åt, nästan straffbart, sunt. Onödigt daller rann av mig och jeansen blev plötsligt lättknäppta igen. Jag gick omkring med en, på gränsen till, mallig hållning och spände mig lite extra i offentliga sammanhang. Tills dagen då en omtänksam arbetskamrat gick bakom mig på väg ut ur skolans matsal och uppmärksammade mig på ett skrämmande faktum med de väl

10

har ju snart ingen röv-kommentaren” for jag genast hem och kolhydratade allt vad jag förmådde. Nu gällde det att rädda vad som räddas kunde. Om det var potatis, pasta och bakverk min bak krävde för att göra comeba(c)k (beklagar nivån där) så var det precis vad jag skulle förse den med. Och som jag har försett den.

Nu står jag här, hyfsat återställd akterut, med oroväckande svårknäppta

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

jeans. Jag måste alltså på det igen men den här gången utan att förlora min (näst) käraste kroppsdel. Turligt (med ett litet o framför) nog stryker det runt en petig PT på min arbetsplats. En personlig tränare vi kan kalla Areki som faktiskt är snäppet mer bakdelsfixerad än jag och därmed expert på hur man bibehåller och piffar till denna anatomins pärla.

Problemet är att hon är sadistiskt

lagd och givetvis föreslår knäböjningar som den bästa gluteus maximus-träningsmetoden (japp, jag kan latin också!). För er som eventuellt inte är historiskt bevandrade kan jag berätta att man använde knäböjningar som tortyrmetod under medeltiden. En iskall, jättetung metallstång som är räfflad som en fil placeras så obekvämt det bara går på offrets nacke. Därefter tvingas den arme stackaren böja knäna till ”sätta sig på toaletten”-läge för att sedan (som Thorsten Flinck) resa sig igen. Detta upprepas sedan tills all livslust har runnit ur offret som då får en kort vila för att sedan upprepa hela plågoproceduren, gång på gång på gång. Av någon märklig anledning har metoden aldrig förbjudits i svensk lag utan personliga tränare som Areki Åkerbjör har kunnat fortsätta att, ondskefullt, utsätta hederligt folk för denna plåga.

Knäböjningar har dessutom tre

fasansfulla faser som offret går igenom. Först den psykologiskt tärande och skrämmande tanken på vad som snart ska ske, därefter det vidrigt plågsamma genomförandet och slut-

ligen ”the träningsvärk from hell” vars extrema smärta har jämförts med kombinationen tandvärk och gallstensanfall.

Eftersom jag är en ytterst modern

och ungdomlig man vill jag avsluta denna text med en nyskriven rap (alltså musikgenren som uttalas räpp) om min och mångas situation. Rytmen kan man, med fördel, klappa på sina egna eller någon annans skinkor med vilka man också, i träningssyfte, bör knipa i takt. Glöm inte att utropa dumheter som ”Yo!”, ”Pimp!”, ”Bitch” och ”Maddafakka’!” när andan faller på. Vill man vara fin så får man lida pin och behålla rumpan sin och bli smal som Nils Ferlin Måste träna som ett svin, äta snålt som kolibrin, bara välja protein och apelsin och vitamin och undvika mazarin och pralin och allt vin Inget smör och margarin käka Daim i fantasin Nä, nu är det dags för en smoothie. Må gott! Daniel Björk Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.wordpress.com och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

producerad av espresso reklam


NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

11


Aktiv scoutkår söker fler medlemmar D

et pysslas för fullt och i braskaminen sprakar det hemtrevligt. Med utsikt över Helgeån ligger Missionskyrkan i Knislinge där Scoutkåren Equmenia Knislinge SMU håller till. Till sommaren väntar en fjällresa för kårens medlemmar - som gärna får bli fler. Equmenia Knislinge SMU är en del av

Equmeniascout - ett av fem förbund som är anslutna till Scouternas nationella organisation. Equmeniascout driver scouting på en tydlig kristen grund där de stora frågorna och det vardagliga livet får plats. Här får barn och unga möjlighet att upptäcka en tro och uppleva möten med Gud. Verksamheten drivs oftast i nära anknytning till en lokal församling ansluten till Equmeniakyrkan - så som det är i Knislinge. I övrigt är den som scout del av en mindre grupp, en patrull, där livet och naturen är tydliga beståndsdelar, likt alla andra scoutkårer.

Alla får vara med

Kåren grundades 1964 och fyllde därmed 50 för två år sedan. På väggen i Missionskyrkan i Knislinge hänger en sammanfattning av kårens olika läger och tillsammans med Paulina Norup, en av ledarna i kåren, konstaterar vi att tiden går. - Det är 16 år sedan det första stora scoutlägret på Rinkabyfältet, Scout 2001. 2007 var det dags för nästa stora läger där och i år är det dags igen, säger Paulina. Ska ni dit? - Nej, faktiskt inte, tyvärr är det för dyrt att vara med. Vi ska åka på en resa till fjällen i vecka 29 istället, berättar Paulina. Det blir den fantastiska fjällstationen Grövelsjön

12

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

som blir utgångspunkt för några, förhoppningsvis, härliga sommardagar med naturen som enda utsikt. Kåren har trettiotalet medlemmar men vill gärna bli fler. - På scouterna får ALLA vara med - inga inträdesprov eller prestationer som mäts utan alla är välkomna. Det är det viktigaste, konstaterar Paulina. Vill du veta mer kan du höra av dig till Paulina Norup på mobil: 073-037 57 55. Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

Aktivitetskalender

27/2 Trerätters 6/3 Levande tipsrunda 13/3 Gjutning/hantverk 20/3 Ledarsamling - ingen scout 27/3 Smide 3/4 Påskpyssel 10/4 Påsklov - ingen scout 17/4 Påsklov - ingen scout 24/4 Hajkplatsen, samling 1/5 Röd dag - ingen scout 8/5 Kanot 15/5 Fångarna på Åstringa, samling på Åstringagården 20-21/5 HAJK, mer info kommer 29/5 Avslutningslägerbål, samling Hajkplatsen Hjärsås

producerad av espresso reklam


NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

13


AKTUELLT

14

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

15


JANKOVS SPALT

Undulaten som pratade för mycket Jankovs

Trädgårdstips

- Goddag, god dag! Jag heter Snusebuse

N

u laddar vi batterierna för våren och återkommer med spännande nyheter och lanseringar. Under vecka 8 är butiken stängd medan vi renoverar och jobbar med förberedelser inför våren. Eftersom det fortfarande är vinter kom-

mer jag att berätta några minnesvärda händelser. Jag hade, som student, en väldigt tam undulat, som hette Tarzan. Han var nämligen helt vit. Han var ytterst läraktig och jag konstruerade ett system för hans inlärning, som fungerade över förväntan. Tarzan tilltalades med smeknamnet ”Snusebuse”. Jag bodde i en liten enrummare i Kristianstad under min tid på lärarhögskolan och hade faktiskt mycket tid över trots intensiva studier. En del av den tiden lade jag på att lära Snusebuse att prata. Jag hade ju träffat på flera släktingar, som hade undulater som till och med kunde hela meningar. Mitt mål var att han skulle rabbla flera meningar och att det skulle förvåna besökare i min lilla lya.

För att lyckas visste jag att meningarna skulle

upprepas, upprepas och åter upprepas. Jag brukade sitta vid köksbordet med fågeln på mitt pekfinger och med mina läppar nära så att han värmdes upp av min andedräkt. Såhär kelade jag med honom. Detta gillade Snusebuse, så han kurade ihop sig och lyssnade. Allt jag sa spelade jag också in på en kassettbandspelare. När jag skulle gå till lektioner på morgonen kände Snusebuse att han skulle bli lämnad ensam och började skrika och bära sig illa åt. Han visste precis vad som väntade. Hängde i taket på buren och visslade och for bort på burväggen och satt där och protesterade. Han blev lugnare när jag satte på bandspelaren och han fick lyssna på min röst, som upprepade mening på mening.

buse,buse, buse, buse! Fin pippi! Snusebuse är en fin pippi. Dessa var de första raderna han lärde sig. Sen fortsatte det med lite mer vågade övningar såsom busvissling. Heter man Snusebuse måste man kunna busvissla. Det hände vid ett tillfälle att han busvisslade precis då en äldre kvinna passerade och jag var i färd med att packa in fågel och väskor i bilen för att åka till Ystad, där mina föräldrar bodde. Damen vände sig förnärmat om och stirrade mig i ögonen. Jag pekade urskuldande på buren med den lilla undulaten. Damen skakade på huvudet och promenerade förnärmat vidare.

Dumt nog lärde jag honom också att säga:

- Vad sa, Tjibben? Vad sa Tjibben, skrek Knut på bredaste Ystaddialekt. - Vad har han lärt fulajäkeln?

Snusebuse tystnade genast uppskrämd

av ståhejet. Knut var känd för sin humor och uppsåt och han skrattade gott åt tilltaget när han sansat sig. Tilläggas bör att tjibb är Ystadslang för liten gråsparv. Jag berättade även historien för Sia men den enda reaktionen hon visade var att hon slickade sig om munnen. Ha det gott! Jankov och Sia

-Goddag god dag! Pippar fröken? God dag god dag! Pippar fröken? Det blev pinsamt när jag hade besök av kvinnliga studiekamrater. Vid sådana tillfällen var det bara att slänga handduken snabbt över buren, varvid fågeln tystnade i tron att det plötsligt blivit natt. Snusebuse blev alltmer talför och inför en semesterresa, som jag och Eva skulle iväg på, fick han lära sig en ny ramsa. Det var så att Knut, som svärfar hette, var konditor och ägde ett konditori i Skurup. Det hette Fortuna. Nå, Knut skulle tillsammans med Anna-Greta (svärmor) passa Snusebuse i en vecka. Den ”förhatliga” konkurrenten på orten var konditori Cecil. Full av hyss tränade jag fågeln att säga: - Gå till Cecil! Nybakat bröd! Gå till Cecil!

Knut älskade att ta en middagslur eftersom

han började jobba redan vid tretiden på morgonen. Så gjorde han också denna ödesmättade dag. Inget skulle bli sig likt efter detta. Knut låg och slumrade mitt emellan sömn och vakenhet. Snusebuse, som också tyckte att det var mysigt började prata. Han körde sina vanliga radängor men plötsligt kom det: - Gå till Cecil! Nybakat bröd! Gå till Cecil! Knut for upp till halvsittande och ögonen var stora som tefat.

laddar för LÅNGLÖRDAG

25/2 kl. 10-15 Hitta allt du behöver veta om shopping i Osby på www.osbyshopping.se och i OSBY:SHOPPINGS egen APP!

16

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


Broby

Foto: Peter Knutson

i samarbete med

Konsert

med Ann-Louise Hanson & Bruno Glenmark

Söndagen den 26 mars

Glimåkra Kyrka 17.00 http://www.rotary.se/broby

Alla intäkter går oavkortat till Broby Rotaryklubbs olika projekt både nationellt och internationellt. Biljettpris: 150 kronor Försäljningsställen

Broby: Lindvalls Järn, Blommor & Blad Glimåkra: Glimåkra Blomsterhandel, Glimåkra Spelhörna Hanaskog: Träffpunkten Knislinge: Mikkelskiosken Osby: Bokhandeln Ugglan Sibbhult: Tyger & Pinaler

Boka biljetter på 0727141293 eller brobyrk@gmail.com

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

17


TEMA BILAR

Funderat på att privatleasa en bil? F

ör företag är billeasing en vardag sen många år tillbaka. Men sen 1-2 år finns möjligheten även för privatpersoner. Försök har gjorts tidigare men då var inte marknaden riktigt mogen och erbjudandet inte tillräckligt bra. Men nu är alternativet på mångas läppar. Men vad gäller? Vi bad Kim Carlsson på Göinge bil reda ut begreppen.

Se över helheten

Först och främst så ska vi göra det klart att det skiljer i både pris och upplägg beroende på vilket bilmärke och modell du väljer. Det vi skriver om här är mer generellt vad som kan vara bra att veta om innan man ger sig in i valet av finansiering. – Ja, det är viktigt att man ser över helheten, menar Kim. Det räcker inte att bara titta på den månadskostnad som syns i annonser. Du måste väga in hur du kör och hur långt.

Tillägg kostar

Månadskostnaden utgår från en standardbil. Alla tillägg du vill ha på din nya bil ökar månadskostnaden. – Månadskostnaden är på tre år och räknas fram ur ett beräknat restvärde. Det innebär att bilföretaget sätter ett säljpris på bilen som då utgår från normalt slitage och angiven körsträcka. Oftast handlar det om 1500 mil per år. Har du kört mer och/eller har fått skador på bilen, som inte kan räknas som slitage, så sjunker restvärdet. Denna differens tillkommer då som kostnad efter avverkad leasingperiod.

– I kampanjperioder så ingår även vinter- och sommardäck. Kör du 1500 mil om året med normalt slitage, så håller däcken tiden ut. En tuffare körning kan innebära att det krävs nya däck. Dem får då leasingtagaren själv bekosta, berättar Kim.

Skillnader geografiskt

Störst ökning av privatleasing hittar vi i städerna. Då är det framför allt yngre och äldre som ser detta som ett bra alternativ. Åldrarna i mitten väljer fortfarande att äga sin bil. Men totalt sett är privatleasing något som ökar kraftigt.

– Man ska vara klar över att alla ännu inte erbjuder denna betalningsmodell, förklarar Kim. Det kan bero på hur bilbolaget själv vill göra eller på respektive finansbolag.

Kims tips

En privatleasing är ett avtal där båda parter har skyldigheter. Att sätta ett restvärde tre år i förväg är en chansning som kan gå åt båda hållen. Tänk på att kalkylen kan påverkas beroende på din körning och underhåll. Tyvärr har en del yngre inte riktigt satt sig in i de krav som ställs på leasingtagaren. Så var uppmärksam på vad som gäller, så att avtalet utgår från verkligheten. Då är privatleasing ett utmärkt alternativ, avslutar Kim. OBS: Variationer på ovanstående kan förekomma mellan olika bilar och kampanjperioder. Text och bild: johnny@espressoreklam.se

En bra affär

För dig som nöjer dig med standardutrustning, kör normalt och håller dig till avtalsenlig körsträcka, så är billeasing ett tryggt och prisvärt alternativ. – Ja, i månadskostnaden så ingår då oftast både service och försäkring. Dessutom så vet du vad det kostar och behöver inte tänka mer på det. En annan fördel är att du under tre år kör en ny bil, förklarar Kim. Efter det kan du välja att köpa ut bilen eller ingå ett nytt leasingavtal på tre nya år – och en ny bil.

18

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Kim Carlsson på Göinge bil reder ut begreppen när det gäller privatleasing.

producerad av espresso reklam


TEMA BILAR

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

19


TEMA BILAR

Robert Renemark är säljare på familjeföretaget Atteviks i Älmhult.

En Bubbla, en Golf

och ett familjeföretag på fyra hjul S

äkert firades det lite extra på familjeföretaget Atteviks 1962, då den klassiska "Folkvagnsbubblan" blev Sveriges mest sålda bilmodell. 2016 var det dags igen. Efter år av dominans från Volvo rullade VW Golf högst upp på prispallen. 1974 tillverkades den första Golfen, ett fenomen som fick sin egen bilklass, "Golfklassen", och som drygt 40 år senare är populärare än någonsin. Det har gått bra för Atteviks också. I dag finns företaget på åtta småländska orter. En av dem är Älmhult. Volkswagens framgångshistoria

löper parallellt med familjeföretaget Atteviks. Sigvard Attevik öppnade sitt bilföretag i Jönköping 1945. Då fanns det plats för två bilar i bilhallen. Utvecklingen sedan dess har varit svindlande. I dag finns företaget i Jönköping (huvudkontoret), Älmhult, Växjö, Nässjö, Tranås, Ljungby, Kalmar och Nybro. Och där Atteviks finns står med all säkerhet också landets populäraste bilmodell, Volkswagen Golf. Det var något av en sensation att Volkswagen gjorde ett så starkt år 2016. Bilindustrin hade fått en hel del kritik och det fanns inga tecken på något gyllene år för tillverkarna. Men då slog Golfen till i Sverige som mest sålda bilmodell, samtidigt som Volkswagenkoncernen blev världens största biltillverkare. Före både japanska Toyota och General Motors i USA. Totalt producerade Volkswagen 10,3 miljoner fordon.

Vi tittar in hos Atteviks i Älmhult

för att prata bilar i allmänhet och VW Golf i synnerhet med säljaren Robert Renemark. Första frågan är självklar; har han haft någon egen Golf?

20

– Jajamen. Min första bil var en Golf och jag körde 8 000 mil med den. Robert Renemark medger gärna att 2016 var ett roligt år. Att ha en bästsäljare i bilhallen är inte så dumt. – Att Golfen är så populär beror säkert på att den passar väldigt många. Det är en rymlig bil med bra komfort och fylld av massor med teknik, säger han. Ja, lite skillnad är det jämfört med Originalgolfen. Numera kan man "bygga sin egen Golf" med utgångspunkt från de standardmodeller som erbjuds. Från familjebilen till kraftpaketet Golf Sportscombi R med 300 hästkrafters motor. Debatten om vilket drivmedel som är bäst för miljö och plånbok lär fortsätta. Faktum är att Golf är den första bilmodellen i världen som erbjuder alla tillgängliga drivlinor; bensin, diesel, bioetanol, fordonsgas, el och laddhybrid.

Tillbehören som är anpassade till bilmärket är intressanta. Cykelhållare, skidhållare, takboxar, barnstolar, hundburar med mera. Nu väntar den kanske bästa delen av säsongen för bilhandeln. Våren! Framåt maj månad rullar den nya upplagan av VW Golf in på Atteviks. En ny bästsäljare för Robert Renemark och hans kollega Johan Pålsson? Det är inte omöjligt...

Alla Golfentusiaster vet det säkert redan, men namnet på bilen som har fått en egen storleksklass uppkallad efter sig har inget med sporten golf att göra. Det handlar i stället om Golfströmmen. Volkswagen har ofta och gärna namngett sina modeller efter olika väderfenomen. Säkert är också att Golfen rullar i medvind. Text och foto: Lasse Lindell

Atteviks i Älmhult är speciali-

serade på Volkswagen personbilar och transportbilar. Hela modellsortimentet är tillgängligt. I byggnaden på Skolgatan ryms förutom nybils- och begagnatförsäljning också reservdelar, verkstad och tillbehörsshop.

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

I Älmhult erbjuds bilförsäljning, reservdelar, tillbehör och verkstad.

producerad av espresso reklam


Tiguan Ski Team Edition. Med 4MOTION som standard. Gäller t.o.m. 31/3-2017 Utrustad med bland annat (som standard): • 3-zons klimatanläggning • Adaptiv farthållare och autobroms • Lane Assist körfilassistent • Bluetooth handsfree och smartphoneanslutning • Radio Composition Media med 8“ färgskärm • Lättmetallfälgar Tulsa 17“ • Bagageutrymme på 615 liter • Active Info Display

Tiguan GT TDI 190 4MOTION Ski Team Edition Ordinarie pris fr: 352 500 kr

Attevikspris fr: 336 000 kr Utöver standardutrustning ingår även: Executivepaket (Elbaklucka, Eluppvärmd ratt, LED-strålkastare), Fjärrstyrd parkeringsvärmare (Går även styra via en app i din telefon) Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 – 7,8 l/100 km. CO2-utsläpp blandad körning 146 – 180 g/km. Erbjudandet kan kombineras med ramavtal. Reservation för ev. skrivfel och slutförsäljning. Bilen i annonsen kan vara extrautrustad.

VW Passat Executive Edition *Executive Edition innehåller: Keyless ac-

cess, Parkeringsvärmare med fjärrkontroll, Active Info Display, Elbaklucka samt delelektriskt insynsskydd, LED-strålkastare med LED-varselljus, Ambientebelysning med vitt LED, Läderklädsel Nappa, Mörktonade rutor, Uppvärmbar ratt, Safe Tech paket (Lane Assist, Side Assist Plus, Light assist och utökat fotgängarskydd via City Emergency Brake).

Passat Sportscombi Executive Edition* TDI 190 4MOTION DSG R-Line.

Finns även som GTS

Ordinarie pris 365 900 kr

Attevikspris fr. 336 000 kr

och Alltrack i GT och

GTS-utförande.

Förmånsvärde fr: 2 154 kr

Bränsleförbrukning blandad körning fr. 5,1 l/100 km, CO2-utsläpp 134 g/km. Erbjudandet går ej kombinera med andra avtal eller rabatter. Reservation för ev. skrivfel och slutförsäljning. Bilen i annonsen är extrautrustad

Atteviks Älmhult Tel: 0476-511 00 Öppettider: Mån-fre Fredag Lördag

09-18 09-17 10-13

Grundat

70 års

Jubileum

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

21


TEMA BILAR

Torbjörn fixar husvagnen

Text och bild: johnny@alltomalmhult.se

T

orbjörn Walthersson är något av en allkonstnär som trivs med att jobba mycket och med olika saker. Det är hans nyfikenhet och intresse som gjort honom till en multiföretagare. Att han dessutom är bra på att prata för varan – hjälper till.

Trivts bra

I grunden är Torbjörn en chaufför och säljare. Det var så det började och den delen har han behållit, även om mycket annat numera tar mer plats. – Ja många känner mig nog genom mitt jobb att leverera tvättade entrémattor. Ett jobb jag alltid trivts bra med, berättar Torbjörn. Parallellt med detta har jag under lång tid även jobbat med snickerier och husvagnar. Områden som till slut tog över och fick mig att starta mitt företag för ca sex år sen.

Älskar husvagnslivet

Torbjörn älskar husvagnslivet. Det har funnits i hans familj sen han var liten. – Jag har lärt mig den långa vägen. Jag betraktar mig själv som ”gas-expert”

och allt som har med värmesystem, kylskåp mm att göra. Utöver vanliga jobb kring reparation, renovering och service. Så i princip kan jag lösa alla problem för husvagnsägare, förklarar Torbjörn.

Kan ge snabb hjälp

Många husvagnsägare vittnar om problemen med att få hjälp. Att kontakta försäljare innebär bara att husvagnen skall lämnas in och ställas i kö. Något som då inte fungerar såvida man redan är på väg och ska fira helgen på en bokad campingplats. Då är det akut hjälp som behövs. – Min mest avlägsna kund kommer från Norrland. Han var på väg med frun till Sweden Rock och ringde efter hjälp hela vägen ner till Blekinge. Det var först när han passerade Småland

och fick kontakt med mig som problemet kunde lösas. Det är några år sen och vi har fortfarande kontakt, berättar Torbjörn.

Många passar på

En stor del av jobben kommer dock via kontakt med campingplatser. – Alla har alltid något som de vill ha hjälp med. Men som i så många andra fall, så är det problem med att hitta någon som kan fixa detta på plats. Så när jag åker till Hällevik eller Tredenborgs camping, så är det många som passar på. De flesta jobben kan verka svåra, men för mig går det ofta snabbt. Nu börjar det närma sig en ny säsong och då vet Torbjörn att det börjar ringa igen.

Fakta om Torbjörn

Namn: Torbjörn Walthersson Ålder: 51 Bor: Älmhult Familj: Fru och vuxna barn Intressen: Mitt jobb, familjen och golfen får vi inte glömma Aktuellt: Just nu är det mycket snickeri på dagarna, på kvällarna fixar jag med husvagnar.

- Husvagnsservice -

Dags att boka tid för service till din husvagn? Ring oss!

0476 - 157 27 Bäckgatan 13, Älmhult

www.waltherssons.se 22

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


TEMA BILAR

Lack och bilvård utöver det vanliga H

an kan stoltsera med fler än 100 priser från olika bilutställningar och att kunder kommer ända från Norge till Osby för hans tjänster. Morgan Svennarp driver företaget ECG och är specialiserad på lackarbeten och bilvård lite utöver det vanliga. I dagsläget driver Morgan sitt

företag ECG Lack och bilvård på deltid vid sidan om sitt arbete som lackerare på en firma i Kristianstad. Han har arbetat med billackering sedan -02, byggt om bilar sedan -09 och startade företaget i början av 2015. Planen var att starta i lugn takt och se hur det gick men det har gått fort och långt över förväntan. - Att jag skulle ha så pass stor förfrågan efter så här kort tid är överraskande men såklart jätteroligt, kommenterar Morgan.

Detaljerna ska sticka ut

Specialiteten ligger just i detaljerna, både när det gäller lackeringen och att bygga om bilar. - Jag har alltid drivits av ett stort intresse att prova mig fram med olika tekniker och färger när det gäller lackering och har testat det mesta tror jag. Morgan modifierar bilarna och satsar på att de ska sticka ut lite grann. Det är omfattande arbeten som kräver en hel del timmar enbart med tejpning och maskering. Men är man noga med detaljerna så kan man också vinna pris för årets kreation, vilket Morgan gjorde på en gala för bilbyggare 2016.

Starkt varumärke

Morgans varumärke är numera så starkt att han är helsponsrad med material och skaran av kunder som efterfrågar hans arbeten växer stadigt. Han är mån om sina kunder som oftast finns mer än 10 mil bort. De får bl.a. gratis lånebil och han går in stenhårt för att ge en bra service. - Många kunder har blivit goda vänner och det blir väl lätt så när man har ett gemensamt intresse. Förutom privata bilägare har Morgan också företag på sin kundlista. Han lackerar bl.a. fälgar i olika färger åt en firma. Dessutom har han nyligen fått en förfrågan om att göra lackning till Koenigsegg, vilket han tackat ja till. Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: privat

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

23


TEMA BILAR

Husmorsknep

för en ren och fin bil Tvätta instrumentbrädan med olivolja

Du behöver faktiskt inte några speciella bilvårdsprodukter för att göra instrumentbrädan ren. Häll lite olivolja på en näsduk och smörj instrumentbrädan, insidan av dörrarna och bilens andra skinnklädda delar. Torka sedan av överflödig olja med en ny servett. Resultatet blir både rent och glansigt. Lädret blir som nytt när det suger åt sig av oljan. Dessutom är det 100 procent naturligt.

Bli av med djurhåret

Alla som någon gång haft en fluffig hund i bilen vet hur jobbigt det kan vara att bli av med alla hårstrån som tenderar att fastna på klädseln. Men det går att bli av med dem på ett sätt som är både billigt och enkelt. Ta bara en sprayflaska och spruta vatten på området och dra sedan en vanlig duschskrapa med gummikant över det. Då släpper den statiska elektriciteten, och håret hamnar i små klumpar. Sedan är det bara att dammsuga upp dem.

Använd tandborste

En tandborste går att använda på flera sätt för att göra bilen ren. Med lite vanligt diskmedel fungerar den utmärkt för att få bort smuts som exempelvis sitter ingrott i områden av vinylplast. Tandborsten går också att använda för att få bort smuts som fastnat vid sömmarna i stolarna.

Tvätta klädseln med allrengöring

Fläckar på tygklädseln i bilen går att få bort med vanlig allrengöring, en svamp och en handduk. Spä ut allrengöringen i en hink med varmt vatten. Doppa en tvättsvamp eller en borste i det och skrubba på fläcken, sedan tar du en vanlig liten handduk för att torka av ytan med. Se bara till att använda ofärgade handdukar så att de inte färgar av sig på inredningen.

Använd pensel för luftutblåsen

Det kan vara svårt att komma åt dammet som sitter inuti bilens utblås

PREMIÄR NYA IGNIS ALLT INGÅR OCH LITE TILL

för luftkonditioneringen. Med hjälp av en liten skumgummipensel – som vanligtvis finns i hobbyaffärer – blir det genast enklare att damma av de trånga utrymmena.

Gnugga alkohol på vindrutetorkarna

Att vindrutetorkarna inte längre får bort all vätska från rutan behöver inte betyda att de gjort sitt. Ta desinfektionssprit – exempelvis vanlig handsprit – och gnugga det på gummit så kan det öka livslängden på dem.

Rengör strålkastarglaset med tandkräm

Det är inte bara tandborsten som är användbar när man gör ren bilen. Tandkrämen går också att använda. Applicera ungefär en matsked på en trasa och skrubba de smutsiga strålkastarglasen. När du sedan sköljer av tandkrämen med vatten kommer det helt plötsligt vara mycket enklare att se igenom dem.

Få bort fågelbajs med läsk

Har du fått fågelavföring eller annat smuts på bilen som är svårt att få bort? Det kan mycket väl gå att få bort med läsk. Häll på 7up och skrubba bort det med en mjuk trasa. Häll sedan vatten över och torka.

Tvätta med hårbalsam

Genom att tvätta bilen med hårbalsam får du ett extra skimmer och undviker att vattenränder bildas. Tvätta först bilen med lite diskmedel, vatten och en mikrofiberduk. Efter det blandar du balsam med vatten och tvättar hela bilen. Avsluta sedan med torr handduk. Bilen kommer att se ut som ny efteråt.

Veva ner rutorna

Här kommer ett riktigt grundläggande knep som många ändå glömmer. När du tvättar rutorna på bilen – se till att veva ner dem också. Den övre delen som är dold när rutan är uppvevad är också smutsig. Ser du till att göra den ren slipper du en ful rand mellan området du tvättat och den delen du annars missar.

Använd rakblad för att rengöra rutan

Vissa saker som fastnar på vindrutan biter inte ens de starkaste rengöringsmedlen på. Då kan ett rakblad komma väl till pass. Det hjälper dig exempelvis att få bort alla kryp som tagit sin sista tupplur på din vindruta. Det är inte ovanligt att rakblad används för rengöring av glasytor, exempelvis spishällar, men var ändå försiktig när du gnuggar. Fakta från: expressen.se

VÄLJ VAD DU VILL FÖR UPP TILL

5.000:-**

Nya Ignis är utrustad med pekskärm, alufälgar 16”, Bluetooth, mörktonade rutor och silverlackerad takreling. Just nu! Service, försäkring och vinterdäck på alufälg ingår!

FRÅN 1.895:- / MÅN *

Suzuki Ignis. En ultrakompakt SUV.

SWIFT COMFORT

JUST NU!

NYA IGNIS FRÅN 137.900:4x4 FRÅN 149.900:-

114.900:ORD. PRIS 120.900:-

VINTERHJUL 2.900:- VID KÖP AV VITARA, S-CROSS OCH SWIFT *** Bränsleförbr. bl. körning 4,6-6,4 l/100 km. CO2 104-147 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. * I månadskostnaden ingår bilen (pris från 137.900:-), vinterdäck på original aluminiumfälg (inkl. TPMS) (8.000:-), serviceavtal 3 år eller 4.500 mil vilket som först inträffar (210:-/månad + admin. avgift 25:-), halvförsäkring via Suzuki Försäkring (315:-). Finansupplägg; kontant 20%, 36 mån, 55% restvärde, ränta 3,99%, effektiv ränta 4,98%. Gäller t. o. m. 31/3 2017. ** Nytvättad bil året om eller VIP-biljetter till Coldplay i Paris? Du väljer vad du vill upp till ett värde av 5.000:- vid köp av nya Ignis. Gäller t. o. m. 28/2 2017. Läs mer på suzukibilar.se *** Värde upp till 15.000:-. Gäller vid köp av ny Vitara, S-CROSS och Swift t. o. m. 31/3 2017. Erbjudandena går ej att kombinera med andra erbjudanden och rabatter.

Södra Portgatan 34, Osby, telefon: 0479-310 86 Öppet: vardagar 8–18, lördag 10–13, lindgrensbil.com

24

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


TEMA BILAR

Tänk på miljön - tvätta bilen rätt G

enom att tvätta bilen i en godkänd "gör-det-själv-hall"

eller automatisk biltvätt, renas det miljöfarliga tvättvattnet i en anläggning med bland annat oljeavskiljare. Endast vid enstaka tillfällen får tvätt ske på din egen tomt om bilen står på gräsmatta eller grus, där vattnet ges möjlighet att sjunka ner i marken och renas där. Miljövänliga och miljömärkta produkter ska användas men inga avfettningsmedel. Ställ inte bilen på asfalt eller för nära dricksvattenbrunnar, dagvattenbrunnar eller vattendrag.

Biltvätt på gatan

När du tvättar din bil på gatan eller på din asfalterade garageinfart, rinner vattnet ner i dagvattenbrunnar. Därifrån förs tvättvattnet oftast helt orenat ut i en sjö eller vattendrag. Tvättvattnet innehåller tungmetaller, olja och andra kemikalier som är skadliga för oss människor och vattenlevande växter och djur.

Tvättarens ansvar

Det är den som tvättar som är skyldig att vidta de försiktighetsmått som krävs för att förhindra att människor eller miljön tar skada. Biltvätt på gatan och utsläpp av förorenat tvättvatten kan därför leda till föreläggande eller förbud. Källa: almhult.se

Välkommen till en riktig Bilverkstad!

TELEFON Butik: 0479-153 55 Verkstad: 0479-103 00 Klövervägen 26, Osby NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

25


ELIN SOHL

Elin Sohl

K

ära du. Jag har något viktigt att säga och det handlar om könsroller. Först vill jag säga att dessa är något som samhället hittat på, utifrån en norm som du ska passa in i som pojke och som är olik den dina systrar fått. Ibland säger någon att en tjej måste tänka

på att inte ha för lite kläder på sig, eller att inte vara ute ensam när det är mörkt eftersom hon då kan råka illa ut. Detta är antagligen inga råd du kommer att få och du kommer heller aldrig att känna dig rädd när du går själv hem i natten. Men du förstår, ansvaret ligger på Dig att vara en del i förändringen av detta. Det är viktigt att du och alla andra pojkar som en dag blir män ska förstå, att det spelar ingen roll vad folk säger åt tjejen att göra - det är DU som måste lyssna. Ansvaret ligger hos dig, dina kompisar, bröder och alla andra pojkar/killar/män.

Ett brev till min son Det där med grupptryck är svårt. Du

kanske kommer bli varse en mentalitet där unga tjejer ska skämmas för att ha gjort saker ni killar aldrig behöver be om ursäkt för. Du kommer att märka att man förväntar sig olika saker av dina jämngamla kompisar beroende på vilket kön de har och det är ofta jobbigt. Du måste inte passa in i en mall för att du är pojke, du får vara skör eller ledsen, precis som en flicka får vara stark eller högljudd.

sig mindre värd än dig p.g.a. sitt kön, utseende, prestationer eller något annat. Ni är lika smarta, lika fina, lika viktiga, lika mycket värda - alltid. Kära du. Det är Du som bär ansvar för dina handlingar. Det finns inga omständigheter i världen som förändrar det. Ett "nej" är alltid ett nej. Så var ödmjuk. Visa respekt. Var med i kampen för dina systrar, så att de inte behöver känna sig rädda. /Din mamma

Det är viktigt att du förstår, att det

ALDRIG är okej att ta på en tjej utan hennes tillåtelse. Det är heller aldrig okej att kalla henne för nedvärderande ord och det är ABSOLUT FÖRBJUDET att på något vis få henne att känna

ÖPPET HUS

Färe Montessoriförskola Fredagen den 3 mars och Måndagen den 6 mars 9.00 -11.15 Hjärtligt välkomna och se vad vi kan erbjuda era barn Ni hittar oss i Kyrkstugan i Knislinge Kontakt: Färe Montessoriförskola • 0709-347211 • emma.jacobsson@fare.se • Hemsida: fare.se

Besök även

Färe Montessoriskola Fredagen den 3 mars och Måndagen den 6 mars 9.00 - 11.15

Särskola och grundskola i en kreativ gemenskap. Vi lär av varandra i en skola för lika värde. Välkommen till Sibbhult och besök oss på skolan. Kontakt: Färe Montessoriskola • 044-49145 • jocke.bengtsson@fare.se • Hemsida: fare.se

26

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


Tak och uterum ger huset ett lyft! MÅ BRA

Först byggde vi detta stiliga uterum i Knislinge.

Efter ett antal år återkom kunden för byte av takpannor till svarta glaserade.

Vi tackar för förtroendet. Hantverk och material med kvalitet - det gillar vi.

Taket omlagt med Benders Hansategel KRISTIANSTAD Björkhemsv 12 / 044-787 78 30 / Mån-Fre 7-18 Lör 9.30-13

• Nybyggnad • Reparationer • Ombyggnad • Grundarbeten • Murningsarbeten • Snickeriarbeten

Ett familjeföretag Ett familjeföretag sedansedan 1979 1979 andersbyggab@telia.com andersbyggab@telia.com

Platsbyggt -bättre på lång sikt! NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

27


MÅ BRA Jag blir varm och glad i hela kroppen. Det

är precis så vi ska se på varandra. Se på människor som inte befinner sig på samma plats i livet som vi själva. Låt dem vara en inspirationskälla och ett sätt för att hitta vilja och motivation till mer hälsa och rörelse i livet.

Jag får ofta höra att folk får dåligt samvete

Zara Tall

när de ser mig. Många säger "Åh, jag har inte tränat på jättelänge", samtidigt som de kryper ihop och gör sig mindre. Jag önskar att det inte vore så. Jag önskar att jag och alla andra som lägger tid på rörelse och träning skall fungera som inspiration för andra. Jag vill att de ska tänka "Kan hon så kan jag". Det finns verkligen något för alla, men det handlar om att hitta vad som funkar för just dig.

Friskis & Svettis

Stark och cool pensionär J

Låt dig inspireras av följande uttalanden

ag är på väg till kontoret för att hjälpa en kollega som håller på att mixa ihop musiken inför terminens första pass. I stora hallen är det fullt ös med Cirkelfys Soft. När Vi har Cirkelfys Soft så valfärdar Älmhults seniorer till Friskis. Det är ett av de passen som de planerar sin vecka kring. Två tjejer i 15-årsåldern står och tittar på. Den ena säger: ”När jag blir gammal ska jag också göra så där, träna så. Fy fan vad coola dom är!”

som jag ofta får höra: "Konstigt, tidigare har jag inte tränat alls och nu längtade jag hit hela semestern" eller ”Träning var inget som jag sysslade med, men så startade jag och nu vet jag inte hur jag ska klara mig utan” eller ”När jag började träna blev jag så förvånad över att det verkligen finns alla typer av människor i en träningsanläggning”. Den bästa inspirationen är att lyssna på alla dem som berättar hur krämpor försvinner, hur de blir piggare, har mindre ont och sover bättre. Fysisk aktivitet är den bästa medicinen du kan tänka dig!

Jag uppmanar dig att inspireras av människor

omkring dig, prova något nytt och inte vara rädd för att ändra dina principer eller att ta bort det

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda!

Dock, det är stor skillnad på att inspire-

ras och att hitta glädje och energi för att göra positiva hälsoval i förhållande till att låta andras träningsupplevelser bli ett stressmoment. Vi är ofta duktiga på det, att tro att alla andra hinner så mycket mer och att det man gör (ex. träning) måste göras med perfektion och på ett visst sätt. Hitta ditt sätt och känn efter vilka val som ger dig energi. Fråga dem som tränar varför de gör det, vad som fick dem att komma igång och hur fick de det till en del i sin vardag. Det finns massor av historier och jag kan drista mig till att lova att ingen av dem kommer att berätta ”Jag började de 1 januari och har tränat tre gånger i veckan i fem år och har alltid känt mig på toppen av min fysiska förmåga”. Nej, det går upp och ner för oss alla.

Att våga förändra och att våga prova nya

saker är otroligt modigt (det är därför jag går på danspass då och då fast mina ben INTE hänger med).

Så det här var min spark i rumpan på dig som sitter på soffan eller för dig som tänker "jag borde ju… men". – Ge det en chans, du kommer inte att ångra dig.

Som bonus kommer du att bli en stark och cool pensionär. Vad har du att förlora? Zara Tall

VÅRNYTT!

NY!

Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

signifikanta (ex: ”jag gillar inte att svettas/träna” eller ”jag är en sådan som inte tränar”).

MINGELK! VÄLL 1/3! ! ET H EL H & E D O M D TID ANMÄL DIG I GO

Varmt välkomna! NATURTERAPI, AKTIVITETER, MODE- & HELHETSBUTIK

Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

Storgatan 38 Broby 044-417 61

BUTIKÖPPET ONS 10-18, LÖR 10-13. Övrig tid behandlingar, aktiviteter Emmislöv 1117, 280 60 Broby 070-206 45 98 annasbiocare.se

MAGO EXTENSIONS Kvalitétshår Ej slitsamt Allergi- o miljövänligt

• Klippning • Färgning • Slingor

START 22/2 - 2017 kl. 10:00

103 10

• Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Make-up

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18 • Esplanadg. 5, Osby

28

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Ö. Järnvägsg. 10, Osby. 0479 - 103 39 • www.ugglanisverige.se producerad av espresso reklam


NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

29


SIMONTORP

Järnväg vilande på göingefur Historia från Simontorp

Anders Blidberg

J

ärnvägen innebar en dramatisk förvandling av Sverige. Plötsligt var det möjligt att resa och transportera varor effektivt över stora avstånd. Men för att bygga järnväg behövdes slipers av prima fur och sådan kunde man få från Göinge. Södra stambanan började byggas på 1850-ta-

let och efterhand byggdes stationerna i Göinge. Den blivande staden Hässleholm började som en järnvägsstation 1860 och två år senare var sträckningen upp till Älmhult klar. På vägen byggdes stationerna i Hästveda och Osby.

Det var inom kort uppenbart att det var längs

järnvägen som samhället utvecklades. Hässleholm utvecklades och de nya stationssamhällen i Osby och Hästveda växte stadigt. Tiden höll på att springa ifrån Kristianstad och stadens ledande företagare och politiker var bekymrade. Staten var fullt upptagen med att bygga Stambanan och för att få järnväg till Kristianstad bildades därför aktiebolaget Christianstad-Hessleholms Jernväg med staden som huvudägare.

För att bygga en järnväg behövdes mängder

av slipers och dessa fanns att få i göingeskogarna. Problemet var bara att det inte fanns någon storskalig sågverksindustri som kunde leverera 10 000-tals grova furuslipers med kort varsel.

30

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Lösningen blev att skapa ett nätverk av de många små sågverken runt om i skogsbygden. Trävaruhandlarna Nils Oredsson i Feleberga, Truls Svensson i Knaggatorp, Ola Svensson i Simontorp samt gamlarpsborna Nils Oredsson, Truls Svensson och Lars Persson åtog sig uppdraget och tecknade den 12 december 1863 ett kontrakt med direktör A Chlaesson vid Christianstads Hässleholms Järnvägs Aktie Bolag. De åtog sig att leverera 19 500 furuslipers till priset av 1 krona och 35 öre styck. Varje sliper skulle vara 8 fot lång, 6 tum tjock och 9 tum bred (2,36 m lång, 14 cm tjock och 22 cm bred).

Sliprarna skulle vara ”af moget och fullkom-

ligt friskt virke samt fällde senast under loppet af Januari månad”. Vinteravverkning gav ytterligare kvalitet, men innebar att avverkningsarbetet måste forceras eftersom uppdraget kom i december. På den bevarade skissen kan man se hur sliprarna skulle tas ut ur stockarna. Det var viktigt att ta hänsyn till träets årsringar för att inte sliprarna skulle vrida sig eller spricka. Däremot verkar det inte ha varit nödvändigt att hörnen blev helt skarpa, till skillnad från dagens sågverksprodukter. Detta gjorde utbytet betydligt bättre.

För att kunna få fram nästan 20 000 slipers

När sliprarna väl var sågade återstod den långa

transporten till den blivande järnvägssträckningen. Idag kan vi förflytta sågade trävaror effektivt med lastbil. Trots detta skulle man behöva cirka 20 lastbilsekipage för att få plats med virket. På 1860-talet var det häst och vagn som gällde och i detta fallet drogs en hel del av de tunga lassen med oxspann. Under de kommande månaderna rullade lass efter lass söderut med sliprar. Det måste ha varit ganska drygt att köra med oxar ända till Önnestad, men drängarna kunde ändå hinna med flera lass i veckan. Högarna växte vid de tilltänkta stationerna och hållplatserna i Röinge, Attarp, Ignaberga, Vinslöv, Önnestad, Karpalund och Kristianstad.

Den nya järnvägen kunde invigas av kung

Karl XV i juli 1865. Inkomsterna från slipersförsäljningen var ett välkommet kapitaltillskott i skogsbygderna. De små sågverksägarna i Göinge kunde investera i ny utrustning som kraftigt ökade produktionsförmågan. Detta gav i sin tur nya arbetstillfällen och under de följande decennierna var detta en av de viktigaste näringarna i trakten. Text: Anders Blidberg

behövde man avverka kanske 2 000 fullvuxna träd. Detta var ett styvt jobb. Träden skulle sågas ner och kapas till stockar med tvåmanssåg, kvistas med yxor och slutligen dras ut ur skogarna till sågverken med häst. Där skulle stockarna baxas upp på sågbänken och förvandlas till slipers. I kanterna tog man säkert ut prima kvistfritt furuvirke till snickerier.

producerad av espresso reklam


Mot nya äventyr

med Kagans Buss!

Tjejresa Stettin 24-26 mars

Pris fr: 2.595:-

Shopping/SPA-resa bara för tjejer/kvinnor. Shoppa billigt och koppla av i Stettin!

Mamma Mia 21-23 april

Pris fr: 3.795:-

Bussresa, boende i dubbelrum, entré och buffé, Mamma Mia the Party på Tyrolen, Gröna Lund.

2-dagarskryssning 27/3

Pris fr: 595:-

Dansa loss till dansbanden Donnez & Hedins. Bussresa, 1 övernattning i dubbelhytt, mm.

Gotland 21-24 maj

Pris fr: 4.695:-

Bussresa, stol på båten, boende i dubbelrum ink frukost, 2 luncher, 3 middagar, utflykter mm.

Läs mer på www.kagansbuss.se

Tel: 0709-209089 info@kagansbuss.se

Stralsund 31 mars-2 april

Pris fr: 1.995:-

Weekend med halvpension. Bussresa, boende i dubbelrum, guidad tur mm.

Kroatien, Rovinj, 9 dagar 17 juni

Pris: 7.495:-

Bussresa, del i dubbelrum, kvällsbuffé, guidad visning med svensktalande guide mm.

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

31


POLISEN HAR ORDET

Man kan inte ta något för givet när det gäller trygghet. Att skapa och underhålla trygghet är inte något som en polis ensamt skapar utan något alla måste se sin del i.

Trygghet är ingen Quick-fix Kommunpolis

Staffan Käll

T

rygghet upplevs av människor som mer och mer viktigt och har också blivit en viktig parameter över hur ett samhälle mår och hur attraktivt det är att bo i. Flera kommuner, bl.a. Älmhult, har tydligt uttalade målsättningar om trygghet och ämnet intresserar och engagerar. Vi vill alla bo och leva under ordnade och trygga förhållanden. I den nyligen presenterade trygghets-

mätningen visar kommunerna i södra Småland och norra Skåne bra trygghetssiffror. Man ser emellertid en skillnad på upplevd trygghet mellan t.ex. Älmhult och Osby. Orterna är ganska lika i storlek och sammansättning, båda med likartade trafikförbindelser ned mot storstadsregionen. Antalet anmälda brott sticker inte ut på markant vis i något av dessa och stöldbrotten har minskat under senaste året. En förklaring till skillnaden kan vara att man i Osby upplever en större närhet till Malmöområdet än vad man gör i t.ex. Älmhult på andra sidan länsgränsen och kanske därför tar till sig mer av den problematik som finns där. Sammantaget kan man konstatera att såväl Älmhult, Osby som Östra Göinge är väldigt bra och trygga plaster att leva i. Något vi som bor här ska vara stolta och vårda.

Man kan emellertid inte bara ta något för

givet när det gäller trygghet. Att skapa och underhålla trygghet är inte något som en polis ensamt skapar utan något alla måste se sin del i. I detta komplexa område finns många aktörer. Polis är självklart en stark och drivande sådan, men

32

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

också kommunen i form av skola, socialtjänst, gatukontor, räddningstjänst, vaktbolag m.m. samt såklart övrigt civilsamhälle som näringsidkare och inte minst vi själva.

Alla kan aktivt ställa sig frågan; Vad kan

jag själv göra för att stärka min och andras trygghet? Jag läste ett citat en gång som jag ofta lyfter fram i sammanhang kring trygghet. ”Jag undrade länge varför ingen gör någonting åt saken tills den dagen då jag insåg att denne någon är ju jag själv”.

Att göra något kan såklart innebära väldigt

mycket och i varierande grad men att just göra något är oerhört viktigt. Det kan vara så enkelt som att först och främst själv försöka leva och agera förtroendefullt och vara lite ”role-model” åt sina närmaste, att säga till någon att det de säger kan vara kränkande, t.ex. kring fikabordet på jobbet eller runt köksbordet där hemma; att när man ser behov kalla på hjälp genom att ringa 112 eller 114 14; att ställa upp som vittne när man sett något brott; att bara finnas på plats som hjälpande medmänniska. Helt enkelt genom att försöka vara en aktiv medmänniska.

Mycket av det våld vi ser i samhället får sin näring i gamla förlegade könsroller, där män ska vara aktiva och producerande och kvinnor mer inta vårdande och understödjande roller, med följd att det cementerar gamla invanda rutiner. I det jämställda samhälle vi alla önskar ha krockar det med vår strävan om jämlikhet och respekt. Våldet mot kvinnor minskar inte i den

utsträckning vi önskar. Vi behöver alla ta vår del i utmaningen att betrakta alla människors värde som lika och att våld inte är någon väg till social framgång. Ungdomar och vuxna, var inte rädda att lägga er i när ni ser saker som ni upplever som fel. Berätta för lärare, föräldrar arbetsledare.

Är man utsatt för brott skall man såklart göra

polisanmälan. En tidig anmälan gör det lättare att hitta tekniska bevis och förhöra vittnen. Du behöver uppge dina personuppgifter vid polisanmälan. Om du gör en anmälan åt en annan person behövs bådas personuppgifter. Det är idag inte svårt att nå polis. Polisens telefonnummer 114 14 har numera betydligt kortare svarstider.

Det finns i området polisstationer i Älmhult och Broby. I Älmhult är öppettiderna måndag-till torsdag 10:00–13:00 samt tisdag kväll 15:00–18:00. I Broby är polisstationen öppen måndag 09:00–12:00 samt onsdag 13:00–16:00. Anmälan går, när det gäller inbrott, kontokortsbedrägeri, stölder och förluster också att göra via internet på polisens hemsida: www.polisen.se. Det är inte var för sig utan tillsammans vi skapar ett tryggt samhälle. /Staffan Käll, kommunpolis Älmhult och Osby kommuner

producerad av espresso reklam


FINAL PÅ MÖBEL-REAN 20-50 % RABATT

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum?

på nästan allt i affären

Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

10% RABATT

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

på alla beställningsvaror

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi!

Tel 0479-20160 • Lönsboda • www.bergmansmobler.com Öppettider: Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-13.

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

KAMPANJ!  

KAMPANJ! KAMPANJ!  

Med start  under  februari  kommer  Fjärrvärme  i  Osby  ABs,                       Anne-­‐Marie  Gustafsson  att  besöka  hus  längs  befintliga   fjärrvärmeledningar,  vilka  ännu  inte  är  anslutna  till  nätet.     Med  start  under  februari  kommer  Fjärrvärme  i  Osby  ABs,                      

Med start  under  februari  kommer  Fjärrvärme  i  Osby  ABs,                       Anne-­‐Marie  Gustafsson  att  besöka  hus  längs  befintliga   Syftet  med  besöket  är  att  informera  om  fjärrvärme  och  undersöka   Anne-­‐Marie  Gustafsson  att  besöka  hus  längs  befintliga   fjärrvärmeledningar,  vilka  ännu  inte  är  anslutna  till  nätet.     fjärrvärmeledningar,  vilka  ännu  inte  är  anslutna  till  nätet.     ett  eventuellt  intresse  för  anslutning.     Syftet  med  besöket  är  att  informera  om  fjärrvärme  och  undersöka   Syftet  med  besöket  är  att  informera  om  fjärrvärme  och  undersöka   Under  kampanjen  erbjuder  vi  de  fastighetsägare  som  tecknar  avtal   ett  eventuellt  intresse  för  anslutning.     ett  eventuellt  intresse  för  anslutning.     Under  kampanjen  erbjuder  vi  de  fastighetsägare  som  tecknar  avtal   om  fjärrvärmeleverans  anslutning  till  fjärrvärmenätet  utan  kostnad.   Under  kampanjen  erbjuder  vi  de  fastighetsägare  som  tecknar  avtal   om  fjärrvärmeleverans  anslutning  till  fjärrvärmenätet  utan  kostnad.   om  fjärrvärmeleverans  anslutning  till  fjärrvärmenätet  utan  kostnad.   Erbjudandet  gäller  till  och  med  2017-­‐04-­‐30   Erbjudandet  gäller  till  och  med  2017-­‐04-­‐30   Erbjudandet  gäller  till  och  med  2017-­‐04-­‐30   OBS!  Förutsätter  att  fastigheten  ligger     OBS!  Förutsätter  att  fastigheten  ligger    

Lördagen den 4 Mars från kl. 17.00, serverar E & E Stora Hotellet i Osby burgare. 3 olika sorter, goa tillbehör & passande i glasen.

OBS! Förutsätter  att  fastigheten  ligger     max  20  meter  från  befintlig  fjärrvärmeledning   max  20  meter  från  befintlig  fjärrvärmeledning   max  20  meter  från  befintlig  fjärrvärmeledning  

Boka bord på 0479 - 162 22

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

33


PÅ GÅNG

Dags igen för

Kids Day D

en 11 mars kl. 11-14 är det åter dags för Kids Day i Osby. Passa på

att boka in dagen då alla barn kan prova på en massa roliga aktiviteter. Mer info kommer i nästa nummer av ”Allt om...” Arr: Svenska Kyrkan, Missionskyrkan och Pingstkyrkan

Låt oss ta hand om bokföring och bokslut! Du har annat att tänka på. Kontakta oss idag!

LÖRDAGEN DEN 25 FEBR. KL. 10-14

50% RABATT PÅ ALLT

Bokföring, bokslut, inkomst och skattedeklarationer Nybildning, ombildning och nedläggning

Vi har även öppet på Industrigatan 8 B mellan 10 och 14.

044-777 72 45 www.bjorkbacka.eu

UTFÖRSÄLJNING I MARKLUNDASKOLAN

OBS! INGEN REA i butiken på industrigatan!!

info@bjorkbacka.eu

Second Hand Varmt välkomna!

Tollarp - Kristianstad - Osby - Älmhult

När du handlar hos oss hjälper du barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien. Telefon 0479-150 46

Detta händer i pastoratet Onsdag 22 februari 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. med mässa kl 19.00. Drop in från kl 17.00. Söndag 26 februari, Fastlagssöndagen 10.00 Gudstjänst med nattvard i Glimåkra k:a, Anna J. Evertsson. Barnsamling. Kyrkkaffe. Gudstjänstgrupp efteråt. 10.00 Gudstjänst i Sibbhults k:a, Göran Hervén. Kyrkkaffe. 14.00 Gudstjänst i Kräbbleboda kapell, Anna J. Evertsson. Sång och musik av Elin och David Mannheimer. Servering.   Tisdag 28 februari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning. 13.30-15.30 Café Nyfiket i Glimåkra fh. 14.00 Träffpunkten på Skogsbrynet. Gunvor Åsäng framför programmet "Versovisa" på dragspel och cittra. Kaffe och kakor.

34

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Glimåkra

Hjärsås

Onsdag 1 mars, Askonsdagen 8.00 Askonsdagsmässa i Hjärsås k:a, Lena och Göran Hervén 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Drop in från kl 17.00. 19.00 Askonsdagsmässa i kapellet, Glimåkra. Torsdag 2 mars 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 19.00 Glimmacafé i missionshuset, Glimåkra   Lördag 4 mars 13.00 Dopgudstjänst i Sibbhults k:a, Lena Hervén 15.00 Dopgudstjänst i Hjärsås k:a, Lena Hervén Söndag 5 mars, 1 i fastan 10.00 Gudstjänst med nattvard i Glimåkra k:a, Anna J. Evertsson. Barnsamling. Sammanlyst. Halvårsplanering med lättlunch efteråt.   Tisdag 7 mars 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning.

Sibbhult

Träffpunkten på Skogsbrynet Tisdag 28 februari kl 14.00 Gunvor Åsäng framför programmet "Versovisa" på dragspel och cittra Kaffe och kakor. Telefon exp: 044-34 60 00 glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

producerad av espresso reklam


TANKAR OM LIVET

Berit Wickenberg

Ljusare tider, trots allt?

dronknopparna sväller och bladen reser sig gröna och fina. Syrenbuskar i skyddat läge börjar få gröna knoppar där bladen sedan spricker ut. Hasselhängena är på gång, färdiga att hänga ut sig så snart honblommorna kommer.

Kan vi hoppas på att nu, när mänskligheten verkar gå mot hårda istider med Donald Trump vid rodret i USA, ändå kan se fram emot en vår. Kanske dröjer det fyra år till nästa val, kanske längre, kanske kortare. Vi vet inte. Vi kan bara be och hoppas.

I

skrivande stund hänger molnen tysta, tunga och mörka över Glimåkra. Det faller ut en del regn också och allt är grått, vått och tråkigt.

Och alla fåglarna! Alla? Hmm, det är mest

bara talgoxe och blåmes men hur de kvittrar, faktiskt också mulna mornar. De gillar inte regnet så i morse var det tyst.

Jag önskar alla en härlig vår med mycket sol

Men så hittar jag i rabatten en liten torva

Om jag riktigt rannsakar mig själv och

Och massor av sol I både hjärta och sinne!

av snödroppar! Och blåsippsbladen börjar anta en frisk grön ton istället för den svartbruna färg som varit hela vintern.

Nu har jag blivit nyfiken och tittar och lyssnar efter mer som kan tina upp mitt frusna vinterhjärta. Jodå, det finns mer. Rhododen-

och lagom regn så att allt blommar och frodas här i vårt land.

tänker efter så har de ljusa, nåja, timmarna blivit i alla fall en mer per dygn nu mot när det var som mörkast.

Berit Wickenberg

Alltså, går vi mot ljusare tider. Naturen som har varit död, eller i djup dvala, börjar komma igen.

Visseltofta Loshult

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby

Ons. 22/2 16.30 Messy church, f.h. Tema: Förlåtelse. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Tor. 23/2 10.30 Mässa på Ekebo. Sön. 26/2 Fastlagssöndagen 10.00 Högmässa med söndagsskola, Järlemyr. Kaffe & fastlagsbulle + försäljning till förmån för fastekampanjen. Mån. 27/2 10.00 Måndagsträffen på Ekebo. Ons. 1/3 9.00 Gudstjänst med små och stora, Järlemyr. 14.00 Missionssyföreningen, f.h. ÅRSMÖTE Tor. 2/3 14.00 Gudstjänst på Rönnebacken. 14.45 Gudstjänst på Lindhem. Sön. 5/3 1 i fastan 10.00 Högmässa med söndagsskola, Eriksson. 14.30 Himlastänk, familjegudstjänst, Eriksson.

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Mån. 6/3 10.00 Måndagsträffen på Ekebo. Ons. 8/3 12.00 Sopplunch, f.h. 13.00 Bibelstudium, Galaterbrevet 15.00 Nybygdens sykrets, f.h. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell

Integrationscafé Onsdagar kl. 15.00–17.00 i Missionskyrkan i Osby.

Sportlovsöppet För alla 6-12 år 23/2 kl. 13.30-16.00 i Osby Församlingshem

Himlastänk

Familjegudstjänst med mycket rörelse! 5 mars kl. 14.30 i Osby kyrka

Dopuppföljning för barn döpta under perioden 160801–170131.

Visseltofta

Loshult Ons 23/2 14.00 Torsdagsträffen, med gudstjänst, i Missionsgården, Killeberg.

Ons 23/2 14.00 Wisseltofta café Ons. 1/3 Askonsdagen 18.00 Askonsdagsmässa.

Sön. 26/2 Fastlagssöndagen 14.00 Gudstjänst, Järlemyr. Gudstjänstverkstad. Kyrkokören. Fastlagsbullefika.

Sön. 5/3 1 i fastan 18.00 Gudstjänst, Eriksson.

MATRÄTTEN

Sön. 5/3 1 i fastan 11.00 Högmässa, Hansson.

- för allas rätt till mat 2017 års fastekampanj i Osby 26/2 Fastlagssöndagen Försäljning av fastlagsbullar efter gudstjänsten. 8/3 Internationella kvinnodagen 19.00 i Församlingshemmet Kvinnor i Sydsudan, världens yngsta land. Föredrag av Madeleine Anderberg 22/3 Sopplunch med lotteri 7/4 Försäljning av hembakat på torget 22/4 Café Våryra i förs.hemmet

Prästgårdens fritidshem

Nu är det klart att Prästgårdens fritidshem öppnar måndagen den 7/8. Alla barn mellan 6-13 år är välkomna. Samma taxa som för kommunens fritidshem. Se vår hemsida www.svenskakyrkan. se/osby för mer information eller kontakta förskolechef Lotti Pira: lotti.pira@svenskakyrkan.se, 0479-52 45 24. Ansökan görs till Osby kommun på www.osby.se/utbildning-barnomsorg/ skolbarnomsorg

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

35


AKTUELLT

Budo Academy fick möta de bästa

J

ujutsuklubben Budo Academy Osby åkte den 4 februari upp till Stenungsunds Arena för att tävla i Kumite (handgemäng/sparring) i Kyokushin Karate. Detta var en öppen tävling där alla får delta oavsett stil. Kyokushin Karate är en karatestil där man

ska trötta ut motståndaren genom slag och sparkar mot ben och kropp för att få den andra att ge upp. Man får inte slå mot ansiktet men att sparka kontrollerat är tillåtet. Sex deltagare (Joel Arvidsson, Michael Karlsson, Fabian Gerdén, Petter Sernert, Fredrik Engström och Niklas Bragée) från Osby åkte upp tidigt på lördagsmorgonen för att komma i tid till invägningen klockan 8:00. Väl där fanns det nästan 200 tävlande i olika åldrar. Budo Academy Osby skulle representera tre olika viktklasser och hade inte en aning om vilket motstånd de skulle få möta. Ganska snart framgick det att några av de mest rutinerade karateutövarna i Sverige var på plats och att de var i Budo Academys viktklasser. Bland annat fick Joel Arvidsson, 16 år, möta Sveriges bästa 17-åring.

Varför väljer klubben att delta?

- Det gör vi för att vi vill kunna utvecklas samtidigt som vi vill kunna ta med oss erfarenheten från olika tävlingar och organisationer, säger Fredrik Engström. Nu blickar vi framåt mot ordinarie träningar och tävlingar och härnäst blir det Finland den 1-2 april där vi ska tävla i fullkontakts-jujutsu och sedan är det barntävling i Kyokushin Karate i Göteborg.

Budo Academy Osby är en Jujutsuklubb där

medlemmarna är mellan 7 – 74 år. Klubben har idag 78 aktiva utövare som tränar måndagar, torsdagar och söndagar. Man tränar traditionell jujutsu, fullkontakts-jujutsu, självförsvar och håller även tävlingsträningar.

Klubben håller till i Hogosha Martial Arts

lokaler. För mer information besök www.hogosha. se eller Hogosha Martial Arts facebooksida där även matcherna är upplagda.

Efter lunch körde tävlingarna för de vuxna igång och alla gick in på mattan med gott mod, ingen tveksamhet från Osbypojkarna. Tyvärr blev det förluster för alla utom Joel som tog silver. Trots förlusterna bjöd deltagarna på fantastiska insatser och fick de andra tävlande och publik att ändra åsikt om vilka de pyjamasklädda ”gubbarna” från Osby var.

36

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

Ett musikaliskt paket E

n trevlig kväll med musik, god mat och lite folkbildning. Så beskriver Martin Lorentzson upplägget på IKEA Hotell under namnet Friday night music class. Martin är en välkänd musiker och låtskrivare från Älmhult. Nu

ska han vara lite av en ciceron på IKEA hotell några fredagar under året. Först ut är ”Swedish, Please” den 24 februari. – Jag ser det lite som ett musikaliskt paket, förklarar Martin. I grunden blir det bra musik av fantastiska musiker. Men vi tänker också gå lite djupare och ta upp saker kring varje låt. Så räkna med lite folkbildning också, berättar Martin. Vi vill bredda upplevelsen och få något extra med sig hem.

BLI FADDER TILL EN BRÄDA

NU UTVECKLAR VI ELME BEACHPLAN Var med med och och utveckla utveckla ”världens” ”världens” vackraste vackraste Beachhandbollsplan, Beachhandbollsplan, Var Bli fadder fadder till till en en planka/bräda planka/bräda på på arenan. arenan. Bli Få ditt namn graverat på en skylt på planen. Skyltarna kommer kommer upp upp den den 26e 26e mars mars 2017. 2017. Skyltarna Varje planka kostar 400 kr Så SWISHA SWISHA ditt ditt bidrag bidrag till till 1231204916 1231204916 eller eller betala betala till till BG BG 51825182Så 0330 –– Märk Märk betalningen betalningen med med det det som som ni ni vill vill skall skall stå stå på på 0330 Plaketten Tex. Fam. Efternamn - Älmhult STYRELSEN ÄLMHULT ÄLMHULT HANDBOLL HANDBOLL STYRELSEN

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

37


En dag mot barncancer

Text och bild: johnny@alltomosby.se

O

sby Aktivcenter bjuder nu in till en heldag under ledstjärnan ”Spin of Hope”. 19 cyklar finns tillgängliga i tolv pass från kl. 7-19 den 25 mars. – Vår ambition är att kunna bidra med 25 000 kr, förklarar projektledaren Marie Johansson.

Köp en cykel

Målet med Spin of Hope är att stödja och hjälpa cancerdrabbade barn och deras familjer genom att samla in pengar som kommer de drabbade tillgodo via Barncancerfondens lokala föreningar. – Vi vänder oss idag till företag, föreningar, kompisgäng etc. En cykel kostar 1500 kr eller 3000 kr. Sen är det upp till er hur många pass ni vill medverka på. Ni måste alltså inte bemanna alla 12 pass, förklarar Marie. Vi har sålt cyklar som ingen kommer att cykla på, så det finns alla varianter.

Så funkar det

Alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden. Anmälan görs genom att ni klickar in på Barncancerfonden och väljer Spin of hope. Där kan ni anmäla er. Leta upp Osby Aktivcenter och ange ert lagnamn.

Välj Bascykel eller Guldcykel. Vill ni inte lägga pengar på en cykel, så går det bra att enbart lämna en gåva. Nu är det bara att ladda och sporra dina kollegor, medlemmar, kompisar att bemanna cyklarna. Varje pass är på 55 minuter.

Så mycket mer

Hela dagen tillägnas Barncancerdagen. Spin of hope är den stora aktiviteten men på Osby Aktivcenter vill man gå hela vägen. – Ja, utöver spinning så finns det några andra pass som alla kan boka. De kostar 100 kr per person och hamnar i samma kassa som Spin of hope och blir en del i ambitionen att nå 25 000 kr, förklarar Marie. Vill ni spinna men inte har något gäng att dela med, så kommer vi att ha drop-in platser för 125 kr. De bokas i så fall på plats samma dag, avslutar Marie.

Sökes!

Utbildad TRX-instruktör till Osby Aktivcenter.

För mer information

www.osbyaktivcenter.se www.barncancerfonden.se Frågor kan även besvaras via mail: marie@osbyaktivcenter.se

Personlig Träning

PT - för dig själv PT Small Group - för några få PT Duo - för två PT Löpning För frågor; maila marie@osbyaktivcenter.se

Dags för massage?

Boka tid i receptionen

Hör av dig till: olle@osbyaktivcenter.se

”Ett lättare liv”

Nästa grupp startar v. 14. Maila: anna-karin@ osbyaktivcenter.se

För mer info:

www.osbyaktivcenter.se

38

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

www.osbyaktivcenter.se

V. Storg. 61, OSBY. 0479-128 73. info@osbyaktivcenter.se producerad av espresso reklam


KULTUR

Utopiska drömmar

Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som överlevt, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. Men över alltsammans vakar trollkarlen Prospero med sina hårt tuktade naturandar och en plan för att återta makten.

Stormen

intar Älmhults teaterscen T

Magisk föreställning

eaterföreningen i Älmhult kan nu erbjuda en omtalad föreställning, som fått mycket positiv kritik. Det är Örebros Länsteater som turnerar runt i landet med föreställningen Stormen. Nu är det Älmhults tur.

STORMEN AV WILLIAM SHAKESPE ARE

Riksteatern hösten 2016 • Foto: Stefanie Andersson • Tryck: Ineko

Datum: Onsdag 1 mars Tid: 19:00 Plats: Älmhult, Folkets Hus Boka din biljett på: www.almhult.riksteatern.se

Det blir en fri tolkning med samtida relevans, utan att frångå originalets sagoskimmer. Pjäsens tema om självrannsakan och försoning talar starkt till vår tid. I Michael Cockes regi blir det en magisk föreställning i Prosperos anda med oväntade förvandlingar och mycket musik. Föreställningen visas på Folkets hus i Älmhult den 1 mars.

BRUNCH

E & E STORA HOTELLET I OSBY

25 Februari, 25 Mars, 29 April & 3 Juni 195,11.30-14.00, i Bistron WWW.STORAHOTELLETOSBY.COM

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

39


NOTERAT

20 år med

åldersbedömning av älg J

aktlag och enskilda jägare inom Göinge jaktvårdskrets har de senaste 20 åren träget samlat in käkar från alla fällda eller på annat vis döda älgar (ca 1400) inom sina älgskötselområden i Osby och Östra Göinge. Käkarna som samlats in har utgjort

ett underlag för åldersbedömning. Med så kallad tandsnittning (ett sågat snitt av en särskild kindtand i underkäken) kan den årliga tillväxten av tandcement studeras och djurets ålder således avläsas. På så sätt har jaktvårdskretsen kunnat bilda sig en uppfattning om vilka älgar som finns kvar efter jakten samt slippa gissa hur gamla älgar är som fälls under jakt.

sulent från Svenska Jägareförbundet håller därefter ett föredrag om varför vi ska åldersbestämma vilt samt hur vi kan använda det i förvaltningen. Möjlighet till trofébedömning kommer att finnas. Medlemmar i Jägareförbundet har rabatt på priset för detta. Jaktvårdskretsen bjuder på korv och dryck. Alla intresserade är välkomna!

Visning och föreläsning

Den 4 mars uppmärksammas detta omfattande arbete på Naturbruksgymnasiet i Osby (aulan i vita byggnaden, Marklundavägen 9). Mellan kl. 8-12 visas ett flertal av de största troféer som tagits tillvara under 20-årsperioden. Det kommer att hållas en kort summering av det stora materialet som samlats inom jaktvårdskretsen. En jaktvårdskon-

Anslagstavlan GLIMÅKRA UTVECKLING ÅRSMÖTE Glimåkra Utveckling bjuder härmed in medlemmar och andra intresserade till årsmötet på Glimåkra Folkhögskola Torsdagen den 2 mars kl 18.30 Kommunen informerar om FÖPen FK Göingarna informerar om 10-mila Välkomna! Vi bjuder på fika.

Hel pall 52 x 16 kg = 832 kg

2.150:Även till

De agrara underklasserna föreläsning

S

öndagen den 26 februari fortsätter föreläsningarna i Medborgarhuset.

Loggs briketter

BRA PRIS

Freij’s BioBränsle

på att Funderar Funderar du på att du 044-421 45, 0705-944 521 Kvarngatan 8, Glimåkra. Öppetdin efter överenskommelse. Välkomna! sälja villa eller sälja din villa eller du p Funderar du på att ditt fritidshus? ditt fritidshus? Funderar du på attFunderar Glimåkra

villa Funderar du på att Funderar du på att sälja dinsälja villa eller Vivilla har lång erfarenhet inomdin Vi har lång erfarenhet inom sälja din eller du på att branschen och storFunderar efterfrågan branschen och stor efterfrågan ditt fritidshus sälja din villa eller sälja din villa eller ditt fritidshus? Henrik Svensson från Kristianstad ditt fritidshus? från våra kunder, både lokalt sälja din villa eller från våra kunder, både lokalt besöker oss och berättar om ”De ditt fritidshus? ditt fritidshus? och från Danmark och Tyskland. Vi har lång erfarenhe agrara underklasserna: husmän, och från Danmark och ViTyskland. har lång erfarenhet inom ditt fritidshus?

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor eft branschen stor efterfrågan Vi har lång erfarenhet inom Vi har lång och erfarenhet inom och erfarenhet inom branschen stor efterfrågan från våra båd branschen ochkunder, stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt branschen och stor både efterfrågan och stor efterfrågan från våra kunder, lokaltfrån Föreläsningen avhandlarbranschen villkoren kunder, både lokalt ochvåra från Danmark och och från Danmark och Tyskland. för de fattiga i samhälletfrån för intevåra så kunder, från våra kunder, lokalt både lokalt både och från Danmark och Tyskland och från Danmark och Tyskland. länge sedan. och från Danmark och Tyskland. och från Danmark och Tyskland. torpare, backstugusittare - Vilka Vi har lång var de?”

Datum och tid:

söndag 26 februari kl. 18:00. Plats: Medborgarhuset, Lönsboda, Arr: Örkeneds föreläsningsförening

40

Pellets HÄMTPRIS

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Norra Esplanaden Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se www.sfbab.se

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhul Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se Norra Esplanaden 10, S-343 Esplanaden 10, 30 Älmhult producerad avS-343 espresso reklam

Norra (0)476-12000. www Norra Esplanaden 10, S-343 ÄlmhultTel+46 Tel+4630(0)476-12000. www.sfbab.se


AKTUELLT

ÖSTRA GÖINGE BIO

- Sibbhult Folkets Hus

26 februari kl. 16:00 och 5 mars kl. 16:00

22 februari kl. 15:00

Det är sommarlovet efter sexan. Elvira är 12 och ska åka på kollo men oroar sig för att inte få några kompisar. Rummet Elvira och hennes två rumskamrater Meja och Bea ska flytta in i har en vattenskada och de måste byta till rum 213, där ingen bott på sextio år. Snart börjar oförklarliga saker hända. Ett brev med ålderdomlig handstil leder tjejerna till en gammal dam. Hon berättar om en rödhårig flicka som dog på kollot för sextio år sedan. Baserad på Ingelin Angerborns populära bok Rum 213.

Rum 213 (Sv. Txt). Från 11 år.

Bamse och häxans dotter. Barntillåten

Krösus Sork finner guld i bävrarnas damm. För att riva dammen och få guldet lurar han häxans dotter Lova att trolla bort Bamse. Med Bamse borta är det upp till alla barn att hjälpas åt för att stoppa Krösus - men för att göra det måste man vara sams.

22 februari kl. 18:00

26 februari kl. 19:00

Vaiana (Sv. tal) (3D). Från 7 år.

I det forntida Oceanien i Söderhavet ger sig den skickliga seglaren Vaiana ut för att leta efter en sägenomspunnen ö. På sin fantastiska resa slår hon sig ihop med sin stora idol, den legendariska halvguden Maui, och tillsammans korsar de det öppna havet. Under den actionspäckade färden stöter de på jättelika havsvidunder, sällsamma dolda världar och uråldrig folktro.

23 februari kl. 14:00

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

(Sv. Text). Från 11 år. Filmen handlar om hundraettåringen Allan Karlsson och hans vänner som nu är rastlösa på Bali efter ett år i lyx. Men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen. Inte bara på Allan och sällskapet, men även på hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA. I uppföljaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann bjuder Hundraettåringen in till ett nytt, fantastiskt kapitel om hans osannolika liv.

Fifty Shades Darker. Från 15 år.

När en sårad Christian Grey försöker att få Ana åter, ställer hon som motkrav att deras arrangemang ska se annorlunda ut den här gången. Just som de två sakteligen börjat hitta tillbaks till varandra dyker ett par tveksamma figurer från Christians förflutna upp, fullt inställda på att sabotera deras planer på en gemensam framtid.

5 mars kl. 19:00

Dolda tillgångar. Barntillåten.

Dolda tillgångar är den fantastiska berättelsen om Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) och Mary Jackson (Janelle Monae). Tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla köns- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.

Amerika • Kanada • Västindien • Sydamerika

Amerikadag hos Swanson´s Lör 4 mars kl 09:30-16:00

För tionde året i rad!

Vald till Sveriges bästa Specialistresearrangör 2017

Planerar ni att resa till Amerika har ni nu en unik möjlighet att få mer information och professionell hjälp med planeringen. Amerikadagen hålls i våra wes-

terninspirerade lokaler på Fort Swanson i Osby. Föredrag, specialerbjudanden, underhållning, servering, försäljning av westernprylar, superlätta resväskor m m. Vinn flygresa till Amerika, bilhyra, resväskor m m. Läs mer på www.swansons.se

TRÄFFA SWANSON´S

16 FÖREDRAG

Vi har egen stor monter, men ni kan också Bila i Amerika, Rundresor i Amerika, förboka tid för personlig rådgivning. Västkusten, Hawaii, New York, Florida, Kryssning i Västindien, Klippiga Bergen, Memphis/Nashville och Kanada.

TRÄFFA RESEPROFFS

SPECIALERBJUDANDEN 4/3

På plats finns mer än 35 turistmyndigheter. • Alaska - Visit California - Alaska Railroad - Visit Napa Valley - Visit Anchorage - Yosemite • Deep South • Minnesota - Alabama - Explore Minnesota - Kentucky - Bloomington CVB - Louisiana - Mall of America - Mississippi • New England - Tennessee - Connecticut - Nashville - Maine - Grand Ole Opry House - Massachusetts - Country Music Hall of Fame - New Hampshire • Florida - Rhode Island - Clearwater Beach/ - Vermont St. Pete Beach • New York & Co - Fort Lauderdale • Rocky Mountains - Fort Myers - Montana - Kissimmee - North Dakota - Miami & The Beaches - South Dakota - SeaWorld - Wyoming - Visit Orlando • Georgia Övriga utställare: • Hawaii AVIS • Kalifornien Global Hospitality - Los Angeles Tourism Norwegian Cruise Line - Mammoth Lakes Royal Caribbean/ - Solvang Celebrity Cruises - Sonoma County SAS

Det kommer att finnas ett flertal specialerbjudanden på resor. Dessa kan endast bokas på plats. För komplett information se vår hemsida från 24/2. Bland annat: • Rundresor Amerika och Sydamerika dubbla förköpsrabatter på de flesta rundresorna. • Panamakryssning 18/10 2000:i rabatt Flyg, hotell 14 dagarskryssning med helpension svensk färdledning. 4 hytter kvar. • Kryssningsrabatter Dryckespaket på flera kryssningar. • Flyg New York fr 4.750:Specialpriser med SAS. Los Angeles 5.650:- inkl ett bagage och måltider. • Florida Boka flyg och minst sju hotellnätter med avresa 2017 och få tvårätters måltid på Hard Rock Cafe (max 2 kupong/rum). • Barn/ungdom 2-15 år 40% rabatt på flygpriset(ej på avgifter) med SAS. • Bagagevåg till alla som bokar paketresa inkl flyg och hotell med avresa 2017. Max 2 per sällskap.

Olle Jönsson från Lasse Stefanz underhåller vid två tillfällen.

V. Storgatan 32 • OSBY • Tfn 0479-144 35 • Katalogbeställning 0479-144 80 • www.swansons.se NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

41


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Osby Kommun bibliotek Språkcafé på Osby bibliotek

Ansökningsdatum stöd till Kultur- och fritidsföreningar 25 mars • Verksamhetsstöd till kultur- och fritidsföreningar och verksamhetsstöd för lika möjligheter • Drift- och hyresstöd, investeringsstöd och stöd till samlingslokaler • Projekt- och arrangemangsstöd • Investeringsstöd

alla tisdagar 14-16.

Stick- och virkcafe på Osby bibliotek onsdagar kl 14.

Läxhjälp på Osby bibliotek alla måndagar 15.30-17.30.

Sagostund för barn 3-6 år på både svenska

25 augusti • Aktivitetsstöd • Investeringsstöd • Projekt- och arrangemangsstöd

Teknikdropin onsdag 1 mars.

Information om ansökningshandlingar och riktlinjer besök: www.osby.se/uppleva-gora/foreningar/

Tisdagar på bibblan för barn 10-12 år klockan 15.15 - 16.45 och arabiska på Osby biblitoek. Tema Alfons Åberg

Kom till biblioteket och få hjälp med appar, telefon, surfplatta, e-böcker etc. Klockan 14 -15 finns representatnt för Skånetrafiken på plats och informerar om jojokort och biljetter.

Skicka ansökan till:

Osby Kultur & Fritid Östra Järnvägsgatan 16 283 21 OSBY

Biblioteket i Lönsboda Sagostund för barn 5 år, Tisdag 7 mars kl 9-9.30 Tema ut i naturen.

Språkcafé på Medborgarhuset i Lönsboda torsdagar 16-18

Vill din förening

arrangera Sommarkul för barn- och unga? Osby Kultur & Fritid arrangerar sedan 2016 sommaraktiviteter till Barn och Unga med hjälp av MUCF pengar. Tanken med bidraget är att det ska möjliggöra möten över sociala gränser. Vill din förening vara med och arrangera en aktivitet? Det kan vara t.ex en barnkonsert eller en idrottskola? Osby Kultur & Fritid står för lokal och en mindre ersättning utifrån intresse och aktivitet (minimum 500 kr) Osby Kultur & Fritid marknadsför er aktivitet i sommarevenemangskalendern.

Riktlinjer:

Sommaraktiviteterna ska: • vara kostnadsfria för barn och unga i åldrarna 6-15 år • ge barn och unga stimulans och personlig utveckling • stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika sociala bakgrund • genomföras så att alla barn behandlas lika vad gäller tillgång och deltagande, därför ska heller ingen behovsprövning göras av de barn som deltar i aktiviteterna. Intresserade?

Skicka er intresseanmälan senast den 27/ 2 till Fritid johanna.haggberg@osby.se Kultur lotta.vonbultzingslowen@osby.se

Träffa SKÅNETRAFIKEN Vi finns på Biblioteket 1:e mars kl. 14:00 Onsdag 8 mars kl 19:00

Författarbesök av Yvonne Hirdman

1 mars kl 19:00 Osby Bibliotek, Östra Järnvägsgatan 16, Osby

DYLAN-AFTON med Lars Fernebring och Thomas Wiehe

I ett sång- och berättarprogram till gitarr och munspel får vi höra historien om Bob Dylans väg mot berömmelsen. Tillsammans med Thomas Wiehe på gitarr har duon genomgående fått stort gensvar för de konserter de gett under närmare tio års tid. Arr: Osby Kultur, ABF Skåne Nordost Kontakt: 0479-528 312

Professorn i kvinnohistoria Yvonne Hirdman till Osby bibliotek. Hon har bl a skrivit en bok om Alva Myrdal och en hyllad biografi över sin mamma ”Den röda grevinnan”, som fick Augustpriset 2010. 2015 kom hennes självbiografi ”Medan jag var ung” ut. ”Jag är född 1943 mitt under kriget, av en utländsk mamma som flytt nazism och kommunism och en supersvensk pappa med rationalism och perfektionism som ledord. Jag var usel i skolan. Jag fick barn innan det fanns ppiller eller fri abort. Jag ramlade motvilligt in i den helmanliga akademiska världen och blev mot alla odds professor.”

Information för dig som vill veta mer om Jojo-kort och Biljetter

Arr: Osby bibliotek, Folkuniversitetet. Kontakt: 0479-528 210

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Två systrar träffas efter många år i samband

med Alice Cederströms begravning. Den ena den åldrande sångerskan Violett Ceder. Hon som for till Stockholm i ungdomen för en strålande karriär och ett liv på löpsedlarna. Men Stjärnan är minst sagt i dalande och bankkontot skrämmande tomt. Den andra arbetsmyran Eva. Hemmadottern som aldrig tillfrågats i viktiga ärenden, som alltid varit först i morgonsysslorna och sist att låsa porten. Tillsammans med den nyss avlidna modern har hon i decennier drivit Pensionat Perenn, en Kmärkt gammal brunnsverksamhet som det skryts om i turistbroschyrerna. Mäklarannonser skulle benämna stället som ett objekt för den händige, turistchefen kallar det ett omistligt kulturvärde.

Två systrar

Vid systrarnas sida hittar vi två herrar;

och en begravning

T

vå systrar och en begravning är ett familjedrama om drömmar och förhoppningar i katastrofal kollision. Komik, dramatik, och en rejäl dos musik i en historia att identifiera sig med, att känna igen. Om inte hos sig själv så i alla fall hos grannen.

kapellmästare Gunnar Ohlsén, ditkallad att ackompanjera den firade stjärnan, hungrig på allt som går att stoppa i munnen och mer än mätt på sin artists olika nycker. Samt Costas Kotandidis. Familjens jurist och Evas förtrogna. Den ende som vet hur illa det är ställt med det ekonomiska, och den ende som har en realistisk idé om lösning bara han fick chansen. - Vi säljer förstås, säger Violett. - Över min döda kropp, skriker Eva.

FAMILJEFÖRESTÄLLNING fr. 3 år

Lördag 25 feb. kl. 11:00 på Pulsen

KRAKEL SPEKTAKEL Sagohuset

Krakel Spektakel – en rytmisk rymdbalett.

En föreställningen, fritt baserad på Lennart Hellsings konstnärskap och karaktärer, som leks fram med hjälp av rytm, dans och interaktivt skoj.

Biljetter: 50 kr inkl. fika. Kassan öppnar 1 tim innan föreställning. Förbokning via sms 070-592 66 48 Arr: Riksteatern Osby

Söndagsdansen

ENGDAHLS Söndagen den 26/2

kl. 17.00-21.00 Entré 170:- Fika ingår Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

Torsdag 2 mars kl 19.00 på Junsco Lönsboda

Lördagsdansen EXPANDERS Lördagen den 4/3 kl. 20.00 - 24.00 (Inget disco)

Entré 200:-

OBS! 18-årsgräns - fotoleg

Två systrar och en begravning

Ett familjedrama om drömmar och förhoppningar i katastrofal kollision. Ett samarbete med Örkeneds Hembygdsförening Biljettpriser: 150:- förbokning 0479-208 98 Längd: 2 h 15 min inkl paus. Pausservering beställ på plats. NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

43


Nytt arbetssätt för hemsjukvårdens sjukgymnaster och arbetsterapeuter

Nu bygger vi ny förskola i Hanaskog! Två politiker och 60 barn från Klockarebackens förskola var med och tog de första spadtagen på den nya miljöförskolan i Hanaskog. Förskolan beräknas bli färdigställd i slutet av år 2017. Byggnaden på 1.390 m² kommer att rymma sex stycken avdelningar med kapacitet för ca 120 barn, tillagningskök och personalutrymmen. Maten på förskolan ska tillagas med råvaror av hög kvalitet. För att främja samverkan mellan barn och personal kommer alla måltider att serveras i den gemensamma matsalen. Med pedagogiskt kök, där man tillagar och upptäcker olika livsmedel och maträtter, ges goda förutsättningar att arbeta med mat och måltider som en del av barnens lärande och utveckling.

4-fack ger bra resultat! Summeringen av insamlade avfallsmängder för januari 2017 (jämfört med januari 2016) visar redan en positiv trend efter införandet av 4-fack. Samtliga förpackningsmängder har ökat, vilket är ett tydligt tecken på att kommuninvånarna tagit till sig systemet och använder det. Den totala avfallsmängden ökar sammanlagt med 11 %, men enbart förpackningsökningen motsvarar 41 ton. Miljömässigt är detta bra eftersom att man kan lämna detta i 4-facken och behöver inte åka till en återvinningscentral. – En ref lektion är att mängden plastförpackningar har mer än fördubblats, och jag tror att många valt att använda den ”minimizer” som delades ut i samband med införandet, säger Peter Johansson, vd för ÖGRAB. Östra Göinge kommun och ÖGR AB tackar alla abonnenter för att ni använder 4-fackskärlen. Ser vi på den ekonomiska delen har ÖGRAB´s behandlingskostnader reducerats med 33 % i jämförelse med januari 2016. ÖGRAB kommer att följa utvecklingen och även uppdatera statistiken på deras hemsida varje månad.

44

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

Beslutsstöd är en ny metod som sjukgymnaster/fysioterapeuter och arbetsterapeuter i Östra Göinge kommun arbetar med. Beslutsstödet fungerar som stöd vid bedömning av behov av insatser, t.ex. vid träning, behandling, bostadsanpassning och förskrivning av hjälpmedel. Under 2015 genomfördes utbildningen i det nya arbetssättet och under våren 2016 infördes metoden. För patienten innebär det delaktighet genom hela processen på ett tydligt och strukturerat sätt. Stort fokus ligger på förebyggande egenvård där vardagsmotion fyller en viktig funktion. I första hand rekommenderas träning för att stärka nedsatt muskelfunktion eller balans vilket kan leda till att patienten undviker att bli beroende av hjälpmedel. Genom att träna upp den egna kroppens förmåga är målet att patienten ska känna sig trygg och självständig. Personalen finns som stöd under hela processen och tillsammans med patienten gör de uppföljningar och utvärderar hur det går. Systematisk uppföljning förbättrar kvaliteten och effektiviteten i de hjälpinsatser som patienten får. Personalen i hemsjukvården ser positivt på den nya metoden eftersom

det innebär ett kontinuerligt arbetssätt som ger likvärdig vård. De berättar att det leder till ökad delaktighet, högre kvalitet, effektivitet och bättre dokumentering. Med tydliga rutiner för bedömning och dokumentering blir deras arbetsinsatser inte personberoende, vilket innebär att patienten får samma bedömning oavsett vem av oss de har kontakt med. Vi kan se att det nya arbetssättet leder till färre utskrivna hjälpmedel, vilket betyder att patienterna kan vara självständiga på egen hand. Vi hjälper till med tips kring träning och vi kan även skapa individuella träningsprogram som vi hjälper patienten att följa. Detta har haft positiva effekter och förebyggande egenvård är en av förklaringarna till det minskade antalet utskrivna hjälpmedel.

Beslutsstöd är ett samarbete mellan skånska kommuner och tillsammans

är de med och utvecklar arbetssättet för att säkerställa att ordinerad träning eller behandling ger önskat resultat hos patienterna. På kommunens hemsida kan du som patient eller anhörig läsa mer om hur vi arbetar vid bedömning av behov av hjälpinsatser.

Utförsäljning av gallrad media Lördag 4 mars kl 10–13, Kulturhuset Vita skolan, Broby Försäljningen pågår hela mars. Biblioteken säljer ut gallrade tidskrifter, böcker och annan media.

producerad av espresso reklam


Mötesplatser och aktiviteter för äldre

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga V8 Torsdag 23/2 13.30 Västanvid, Knislinge

Torsdag 2/3 13.30 Västanvid, Knislinge Träffpunkten med fika och samvaro

Träffpunkten med fika och samvaro

14.00 Fridebo, Hanaskog

16.00 Fridebo, Hanaskog

Andakt med Lars Fröjmark, fika

Fredag 24/2 12.30 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Nisse, fika

Grötafton, anmälan på Fridebo eller till Nils-Åke 070- 526 3255

Hälsa och integration Onsdag 8 mars, kl 19, Kulturhuset Vita skolan, Broby

Presentation och föredrag kring integrationsarbete och hälsa. Vad är hälsa och hur kan det skilja sig mellan människor? Hur och varför påverkar integration hälsan? Utrymme för dialog och diskussioner kring ämnet kommer att finnas under hela programmet.

MUSIKCAFÉ Onsdag 1 mars kl 19, Kulturhuset Vita skolan, Broby

Musikcafé med musikskolans elever som sjunger och spelar. Servering till självkostnadspris.

Fastlagsfest med lite extra förtäring. Underhållning av Stefan Nilsson. Anmälan till SolBritt, 427 40

Fredag 3/3 13.30 Fridebo, Hanaskog V 10 Måndag 6/3 13.30 Fridebo, Hanaskog Inomhusbowling, fika

13.30 Fridebo, Hanaskog

Tisdag 7/3 14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Nisse, fika

Bingo! med Ann-Britt, fika

V9 Måndag 27/2 14.00 Fridebo, Hanaskog

14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

Onsdag 8/3 9.00 Färevallen, Sibbhult

Årsmöte i Stjärnan. Nya medlemmar är Välkomna!

Bingo! med Ann-Britt, fika

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Sittgympa, fika

Underhållning av PRO-kören Seniorstrålarna, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Tisdag 28/2 14.00 Fridebo, Hanaskog

14.00 Värestorps Folkets hus

14.00 Skogsbrynet, Sibbhult Gunvor Åsäng framför programmet ”Versovisa” på dragspel och cittra

Onsdag 1/3 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Kungörelse Kommunfullmäktige kallas till sammanträde i kommunhuset, Broby, torsdagen den 23 februari 2017, kl 18.30 för behandling av ärenden som anslagits på kommunens anslagstavla. Föredragningslista med handlingar finns tillgängliga på kommunens bibliotek samt på kommunens hemsida www.ostragoinge.se Camilla Westdahl Ordförande

Behöver du stöd? Individ- och familjesupporten finns till

för barn, ungdomar och vuxna i Östra Göinge kommun. Av olika anledningar i livet kan man ha behov av vägledning i form av motiverande samtal där man kan få stöd och rådgivning. Du kan ta kontakt med oss direkt utan att vända dig till socialtjänsten. Individ- och familjesupporten erbjuder kostnadsfri support. Du hittar Individ- och familjesupporten på Mejerigatan 8 i Broby.

www.ostragoinge.se

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

45


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Dörr & fönsterbyte Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag.

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? 10 % provisionsrabatt! Gäller t.o.m. 31 maj 2017.

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert Ring Göran 0727-304 145

.se Mäklarhus AB

Hushållsmaskiner

www.oredssonsel.se

0479 - 89 90 10; Postgatan 1, Osby 0476-217 68, Växjövägen 338, Diö www.allbonordica.se

Hälsa

ARA STÄD G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

TV & antenn

Hos oss får du hjälp!

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

På landet

0706-260 253

Medium Healing Regression Djurkommunikation Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Tel: 0479-130 48

Rivning/Sanering

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Hälsa & Hudvård www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

Rostfritt

Svetsning

Glasmek

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

otto.rivare@hotmail.com

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri. Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

VVS

Din VVS-firma i Osby

044-412 95 0709-742 064

Nyförsäljning Rep. & Service

Brog. 38, Knislinge

Butiken öppen: Vard 14-18 Ons STÄNGT Lör 10-13

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Fabriksgatan 4, Osby

Här kan ditt företag synas! 46

ALLT OM | 22 FEBRUARI 2017 | NR 3

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Fastigheter Idyll Gård Strandläge

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Stor efterfrågan kontakta oss:

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

0705-932 420 SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Hälsa Välkommen till

Tips Thaimassage

Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Tak

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

•Tillbyggnad •Renovering

Glasmästeri

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Maskin & cykel

Dikning Avlopp

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 • 0734 - 02 01 39 Osby Markis & Persiennfabrik Marklunda 4080, 283 45 Osby www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tryckeri

Tandläkare

Anders Takservice Markaryd

•Nybyggnation

•Takbyte

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Foto

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

info@ekeby.cc

Byggservice

Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Välkommen till oss!

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Ditt lokala tryckeri

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

0479-131 30

Kontakta oss på 0479 - 160 07

NR 3 | 22 FEBRUARI 2017 | ALLT OM

47


Vi Vififixar xarmaten maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgås och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från I Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

185 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskfilé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lever

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

155 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 120 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fi sk Specialplanka 165 kr/port

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 490–kr/st vår skånska speciala 15 portioner 590 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 3 2017  

100% lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 3 2017  

100% lokala nyheter från Östra Göinge kommun producerat av espresso reklambyrå