Page 1

Nr 1 24/1 – 7/2 2018

Ungdomsgården i Sibbhult i ny regi Läs mer på sid. 4 FOTO: Lasse Lindell

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 40 - 41


-2 018

te

60år

er

5 n Osby 19

8

J

Riks at

T

LEUMSÅR E BI U

Program Jubileumsvåren 2018 VUXEN

1

Föreläsning om musikalen

GODSPELL

februari kl. 18.00 på Teater BORGEN Festvåningen Fri Entré

OBS! Sverigepremiär VUXEN

Rockmusikal med Sveriges bästa unga artister.

10 GODSPELL

februari kl. 19.00 på Teater BORGEN Salong 300:-/Balkong 250:-/Ungdom 100:-

Jubileumsföreställning Teater Borgen 60 år VUXEN

3

mars

Den avslutande delen i Anna Mannheimer och Peter Apelgrens succétrilogi

Döden – andra sidan e ni klara? kl. 17.00 på Teater BORGEN Alla platser 300:- Jubileumsmiddag 200:-

Missa inte vårt festliga 60-årsfirande hela helgen - se annons i kommande nummer! VUXEN

Selma Lagerlöfs mästerverk

19 Kejsarn av Portugallien mars

VUXEN

kl. 19.00 på Teater BORGEN Salong 250:-/Balkong 200:-/Ungdom 100:-

Om den där pirrande känslan som tar över allt.

15 Halland Love stories ♥ april

VUXEN

kl. 18.00 på Teater BORGEN Salong 250:-/Balkong 200:-/Ungdom 100:-

18 Pippin mars

BARN

3

TEATERRESA till Malmö Opera & Musikteater kl. 13.00 Avresa från Osby station Buss & Biljett 580:-

Familjeföreställning från 3 år

Riksteatern Osby bjuder på entrén i samband med 60-årsjubileumet!

Räven i den kolsvarta natten

februari kl. 11.00 på Fritidsgården Pulsen Biljettpris 0:- inkl. fika BARN

Familjeföreställning från 3 år

24 Vilket väder! mars

kl. 11.00 på Fritidsgården Pulsen Biljettpris 50:- inkl. fika

Nu kan du köpa biljetter på nätet, gå in på www.bioborgen.se och klicka dig vidare till kommande evenemang och välj vilken föreställning du vill se och vilken plats du vill sitta på. Skriv ut ditt kvittot och visa upp i kassan så får du din biljett.

2

Vill du bli medlem? Med Scenpass får du rabatt på biljetterna till våra föreställningar! För mer info: www.osbyteater.se

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


LEDAREN

Glad och snäll S

å här i början av året så tror jag många funderat på saker som ska tas tag i. Även om det inte är ett uttalat nyårslöfte, så är inledningen på året ett bra tillfälle till reflektion för att ta ett eller annat beslut. Vi vet dock genom olika undersökningar att extremt

få lyckas fokusera på sina personliga målsättningar. Men det behöver inte vara så komplicerat. Ett tips kan vara att ”bli mer glad och snäll”. För du vet väl att du kan påverka detta?

Att sprida leenden och att vara genuint snäll, är

något du kan träna på. Kan vara svårt i början men när du märker hur livet förändras genom att din godhet ger dig så mycket tillbaka, så blir det enklare. Att vara glad grundar sig i tacksamhet. Vi tar allt för mycket givet. Att just du och jag finns till är ju en helt otrolig matchning. Oddsen för det är kanske en på billionen. Att du vaknar på morgonen, kan stå upp och

borsta tänderna, se dig själv i spegeln, äta en god frukost och få en kram av någon. Allt sådant är ett under i sig. Var glad över det.

Ett tips för dig som vill bli gladare är att varje morgon

se dig själv i spegeln och känna glädjen för att du ska få uppleva ännu en dag. Fortsätt le till jobbet. Möt andra med ett leende och gläds åt det leende du får tillbaka. När du sen sitter där på sängkanten så märker du att glädjen sitter i. Enligt undersökningar så vet vi att oddsen för att vakna glad är extremt mycket större om vi somnar glada. Då får nästa dag en glad start och på den vägen är det.

Denna tidning är vårt livsverk, som till 100%

handlar om att vara positiv och göra människor glada. Det jobbar vi med varje dag. Vi hoppas att du som läser också känner det.

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby.

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också? På facebook, twitter, instagram och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Nr. 2 - 2018

Annonsbokning: 25 jan Materialdag: 26 jan NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

3


PÅ G Å N G I BY N

Ungdomarna ska vara med och styra. Alexander Nielsen och Marie Persson ser gärna musik och teater på gården – och givetvis ett parti biljard!

Här står kulturen högt i kurs

Ungdomsgården i Sibbhult i ny regi Nya krafter tar vid på ungdomsgården i Sibbhult. Sedan den 1 januari 2018 driver Färe Montessoriskola verksamheten. Vi träff ar verksamhetschef Marie Persson och fritidspedagog Alexander Nielsen och de talar varmt för alla de aktiviteter som väntar. – Det blir mycket kultur. Musik och teater. Kanske en brädspelsklubb? Ungdomarnas önskemål kommer att styra verksamheten och de ska själva vara med och driva de olika aktiviteterna, förklarar Alexander Nielsen. Det är en bitande kall januaridag i Sibbhult.

Små ilskna snöflingor far runt i luften. Men ungdomsgården vid Bygatan ser inbjudande ut. Det gama trähuset i två våningar ligger nästgårds med Färe Montessoriskola. Sedan nyår är det också skolan som driver verksamheten för bygdens ungdomar. – Tidigare drevs gården av en ideell förening, men när medlemmarna kände att det var dags att låta någon annan ta över tog vi tillfället i akt, säger Marie Persson som är verksamhetschef på Montessoriskolan.

4

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

Hon betonar att ungdomsgården är till för alla, inte bara de 150 eleverna på skolan. Nye fritidspedagogen Alexander Nielsen serverar kaffe och pratar med stor entusiasm om framtiden. Det är hans första arbetsvecka i Sibbhult och nu är det dags att skapa en ny profil på gården. – Verksamheten här får utvecklas över tid

och den ska präglas av ungdomarnas intressen. Min förhoppning är att det blir mycket musik, teater och dans. Och varför inte en brädspelsklubb, påpekar Alexander Nielsen, som själv är en stor brädspelsentusiast. Skolans musiksal finns på ovanvåningen till ungdomsgården. Instrument saknas inte. Salen är fylld av gitarrer, basar, trummor, klaviatur... – Vi har dessutom kunskapen att lära ungdomarna spela, påpekar Alexander. För att krångla till det en smula heter hans kollega på ungdomsgården också Alexander, fast Johansson i efternamn. Han är musiklärare på skolan. – Ja, det är lite komiskt, men det ordnar sig. Ungdomarna har redan börjat kalla mig ”stockholmaren”, säger Alexander Nielsen. Så är det. Alexander kommer från Stockholm

men bor nu med sin familj på en gård i Kopparöd strax söder om Värestorp. Och han är verkligen förtjust i trakten. – Vi har fått överta en hel del inventarier så än så länge ser man ingen större skillnad, men det kommer. Det är nu vi börjar bygga upp, påpekar Marie Persson som har varit med under i stort sett hela Färe Montessoriskolas 21-åriga historia. – Ja, jag hoppas att jag kan få några av ungdomarna att hjälpa mig med att sy nya gardiner. Fast det är förstås bara en förhoppning, säger Alexander Nielsen med ett skratt. Finns det något speciellt mål med musik- och teategrupperna? – Det är klart att det skulle vara jätteroligt om sådana projekt slutade med en konsert eller en teaterföreställning. Men det viktigaste är ändå vägen dit, att ungdomarna själva gör någonting. Ungdomsgården håller öppet fyra dagar i veckan. Från klockan 14.30 till 19.00, måndagar till och med torsdagar. – Vi tycker att det finns en lämplig lucka att fylla efter skolans slut, konstaterar Alexander Nielsen.

Text och foto: Lasse Lindell producerad av espresso media


PÅ G Å N G I BY N

Ovan: Alexander Nielsen är nyanställd fritidspedagog i Sibbhult. Vänster: Marie Persson arbetar som verksamhetschef på Färe Montessoriskola.

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

5


KRÖNIK A

”Jag vill inte måla Häggkvist på väggen men tror du att den blir stående”, sa min skeptiska fru när hon såg granen som, i sin blygsamma julgransfot, svajade som en lite väl törstig krogbesökare.

Att måla Häggkvist på väggen

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

T

elefonen ringde en kväll i december. I andra änden hördes en myndig mansröst. Det pratades en stund om ditt och datt innan han till slut kom fram till sitt ärende. ”Jag har länge med glädje tagit del av kåserierna i ”Allt om Göinge” men nu FÅR DET VARA NOG! I de TVÅ senaste texterna har det använts svordomar! SKA DET VARA SÅ!?”. En klassisk uppläxning alltså. Det var tur

att det var Anna som tog luren. Hon framförde budskapet vid middagsbordet och min första impuls var att jag skulle späcka nästa text med åtminstone antydningar om svordomar. Ett recept exempelvis med inledningen: ”Häll vete i en bunke” eller någon fiktiv anekdot om SteFAN och hans mormor.

Jag tog mitt förnuft till fånga och insåg

att den uppläxande telefonören faktiskt hade en poäng. Läsarna bör skonas från mina borstbindarfasoner framöver. Problemet är att jag försöker beskriva min verklighet och i den förekommer faktiskt en och annan svordom.

Jag funderade en stund på hur man skulle

kunna snälla till de klassiska kraftuttrycken. Hin håles enstaviga synonym måste bort. Problemet är att ett namn behövs i vissa uttryck. Smaka på: ”… ta dig, luspudel!”. Torftigt, eller hur!? Jag lekte med tanken på att stoppa in ett efternamn. Ett vänt sådant. Och vänast i Sverige är väl Carola Häggkvist, när hon är på det humöret. Vad säger ni om: ”Häggkvist ta dig, luspudel!”.

En av våra vanligaste svordomar beskriver Hin håles tillhåll. ”Du kan dra åt…” behöver nu en ny och snäll destination. Jag föreslår Tosselilla även om jag där, en stekhet sommardag, en gång upplevde vissa likheter med Hin håles hem.

Nu fattas bara en snäll ersättare till det uteblivna ordet i: ”Alltså det här är för…”. Vad tror ni om ”blommigt”? Rätt fint.

Jag tänker nu berätta en anekdot ur mitt

händelserika liv för att testa våra nya, snälla svordomar. Den avslutas med ett nyårslöfte förresten.

I vårt vardagsrum har vi en takhöjd som är

svindlande för en normalkort man. Jag brukar därför söka efter en något högre gran än genomsnittet. Nu har jag turen att känna en skogsägare som dessutom är frikostig och blommigt lång. Detta innebär att jag slipper leta jättegran som är dyr som Häggkvist utanför Maxi. I stället kan jag varje år ge mig ut på gammeldags granjakt i naturen med min gode vän (vi kan kalla honom Tobbe) som sällskap och måttstock. Den perfekta granen är en och en halv Tobbe hög.

I julas fick min tvåmetersvän dock förhinder vilket

innebar att jag fick dra åt skogen måttstockslös. I mitten av december hade snö fallit och det var halt som Tosselilla där jag brummade fram på skogsvägar till Kulhult tillsammans med mina två ögonstenar, Johan och Hanna. Vi stannade mitt i skogen, traskade sedan över stock och sten och tvingades ögonmåtta granar. Måttligt kul tyckte barnen som snart släppte grangranskningen och startade en snöbollsduell.

Jag fortsatte jakten utan ungar genom

dungar av halvdana granstackare som sällskapssjukt stod och trängdes. Tosselilla, tänkte jag, det var Häggkvist vad det var svårt att hitta en vettig gran i år. Men då öppnade sig plötsligt en kär liten glänta framför min frusna näsa. Och mitt i gläntan stod hon. En alldeles enastående, allenastående skönhet till gran. Det var kärlek vid första ögonmåttet. Jag föll som en fura för den fura som sedan föll.

Då jag tog tag i lämplig gren för att asa mitt

byte till släpet började jag ana att kärleken till trädet eventuellt hade grumlat mitt måttande. Granen var minst två Tobbar hög och tung som Häggkvist och därför knappt flyttbar. Detta resulterade i att jag resolut fogsvansade av en fjärdedel av granens nedre regioner. Med nytt grepp i ny gren, en portion envishet och blommar-anamma lyckades jag sedan baxa min fortfarande blytunga gran ända bort till släpet.

Väl hemma visade jag stolt upp granen för

min Anna som överraskande gick med på att den skulle få flytta in samma kväll. Jag vet att ”vän av ordning”, liksom min fru, hävdar att

julgranen minsann tas in och kläs på lillejul och att allt annat är en dödssynd. Men jag är av den där suspekta sorten som tycker att granen, med sitt ljuvliga julgransljussken och sin oslagbara doft, är välkommen in i värmen i god tid som en strålande förstärkare av längtan till julafton. Det vore väl själve Häggkvist om jag inte nån gång fick min granvilja fram.

Hursomhelst. Utanför vardagsrummets stora

fönsterparti krängde jag på vår nyinköpta (men ack så ynkliga) julgransfot med granen i liggande läge, utstötte ett tyngdlyftarstön och reste den för att se om det överhuvudtaget var lönt att dra in den genom skjutdörren. Häggkvist vad hög den är, tänkte jag. Minst en halvmeter måste bort. Fogsvansen gjorde sitt och jag drog in granen i värmen där den fyllde ut en tredjedel av rummet. ”Jag vill inte måla Häggkvist på väggen men tror du att den blir stående”, sa min skeptiska fru när hon såg granen som, i sin blygsamma julgransfot, svajade som en lite väl törstig krogbesökare. ”Eh… ja”, svarade jag, föga övertygande.

Ytterst försiktigt började vi kulklä granen

medan vår son satt på golvet och försökte reda ut en julgranljushärva. Jag stod och fibblade med en kulögla då granen, långsamt som i en sån där slowmotion-scen i en film där någon vrålar ett utdraget: ”NOOOOOU!”, försvann framför min syn och lade sig raklång över vår pojke. Tosselilla, tänkte jag, det där gick blommigt illa. Jag slet upp Häggkvistskapet medan min fru avbarrade vår skakade men oskadde son. Ilsken som en uppretad bålgeting slog jag märlor i fönsterkarmen i vilka jag sedan band upp gran-tosselillan medan jag buttermuttrade: ”Detta är ta mig Häggkvist både första och sista året vi använder den blommiga julgransfoten!”.

Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

BLI Medlem! mp.se/bli-medlem

sms:a 72 980 och skriv “mpmedlem” följt av ditt personnummer och din e-post, sms:et kostar medlemsavgiften 100:Osby: 076-8215965, margaret.engdahl@mp.se

6

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

Östra Göinge: 076-5596421, ulf.holmen@mp.se

producerad av espresso media


INFORMATION GÄLLANDE SORTERING FLERFAMILJSHUS Tyvärr har vi ett stort problem när det gäller sorteringen vid många flerfamiljshus. Under 2017 arbetade vi därför aktivt med material, informationsmöten och tjänster för att underlätta och förbättra detta. Vi upplever dock att förbättringsåtgärderna inte nått det resultat som vi hoppades på och kommer nu under 2018 att gå vidare med ytterligare åtgärder. Detta innebär att vi fr.o.m. februari, kommer att fokusera på sorteringen av utvalda avfallsfraktioner vid fastställda tidsintervaller och i olika orter. De avfallskärl som vi först kommer att koncentrera oss på är pappersförpackningar och matavfall. Saknar ni/era hyresgäster påsar för matavfall kan ni enkelt beställa nya via info@ograb.se Våra chaufförer kommer att kontrollera dessa extra noga och vid de fall kärlen är felsorterade kommer vi inte att tömma dem. För att du som ägare av ett flerfamiljshus skall få återkoppling om vi har lämnat kärl otömda på grund av felsortering så kan ni anmäla er till mailutskick. Besök vår hemsida för mer information.

LANSERING AV NY HEMSIDA N PÅ I A K e KLIC ograb.s . www

I ett led att förbättra och förtydliga informationen till våra kunder har vi utvärderat vår hemsida och gett den ett ansiktslyft. Välkommen in för att utforska den! På hemsidan hittar du även våra nya

INFORMATIONSFILMER som vi har tagit fram för att upplysa om det värdefulla ämnet återvinning. Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 - 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

7


PÅ G Å N G I BY N

NÄRINGSLIV KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

Baggagården, Elkraft syd och Naturhälsan var ett par av de företag som vi besökte under 2017.

Företagsbesök – Vi vill höra och se! Vad händer hos dig?

NÄRINGSLIVSTRÄFFAR 2018 Planeringen för årets näringslivsträffar pågår för fullt.

Så var vi igång med ett nytt år och nya besök på Göingeföretag. Vi vill rikta ett stort tack till de företag vi fick besöka under 2017. Vi blir alltid väl mottagna och vår nyfikenhet möts alltid på ett engagerat sätt. Det är tillsammans vi kan arbeta fram det företagsklimat, behov och service som behövs för framtiden. När vi träffas kommer frågorna till sin spets. Under årets inledning har vi redan en rad företag att Bertram, kommunalråd Patric Åberg och oppositionsbesöka; Sibbhultsverken, Krogshult Maskinstation Lille råd Anders Bengtsson. Vid besöken berör vi frågor om Mats AB, Haki, Glimakra of Sweden AB, Ripassoen- företaget, dess behov idag och framöver. ergy, Diedenporten, Järletoft Bygger och Swepart. Vill du också ha besök hör gärna av dig till näringsBesöken görs av näringslivschef Karl-Axel Hill livschef Karl-Axel Hill, kontaktuppgifter hittar du högst upp till höger på sidan. tillsammans med chef för Strategi och Tillväxt Anna

2018 – Ett år att se fram emot! Under 2017 hände mycket och vi var många som samlades i olika forum för att diskutera näringslivsfrågorna som är så viktiga för kommunens framtid, bland annat under våra träffar med Svenskt Näringsliv. Vi hade företagsträffar där vi fick höra om och besöka en stor variation av företag, allt från fiberutbyggnad till hälsa. 2018 kommer erbjuda ett spektrum av forum för dig som är en del i, eller brinner för, näringslivet i Skånes gröna hjärta:

Fyra stycken företagsträffar med ett utvecklat koncept. Två stycken upphandlingsdialoger. Två stycken studiebesök hos ett par av våra lokala företag. Göinge Afton 9 maj. Skåne Nordosts Näringslivsdag 17 september.

www.ostragoinge.se

8

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


HAR DU

eller vill teckna

TJÄNSTEPENSION? Vi förmedlar från NORDNET. BILLIGAST enligt www.konsumternas.se

www.skfs.nu info@skfs.nu

Jag valde Ekbackeskolan! Philip Olsson, 17 år, Vinslöv Hotell- och turismprogrammet. Varför jag valde Ekbackeskolan?

En lockelse var ju blockläsningen, men även att Ekbackeskolan är en mindre skola där jag vet att jag som elev blir både sedd och hörd.

Kurser

INSPIRERANDE

STARTA EN STUDIECIRKEL!

Ägna din fritid åt något du tycker om, tillsammans med andra.

DATA • Hur och till vad kan jag använda mitt Bank-id? • iPhone & iPad • Lär dig mer om Google • Skapa och lär dig mer om Facebook • Skapa och lär dig mer om Instagram • Skapa och lär dig mer om Twitter • Smartphone och surfplattor Android SPRÅK • Engelska • Italienska • Portugisiska • Svenska/Swedish (nyb)

www.ekbackeskolan.se

DANS & MUSIK • Danskidz • Showdans • Streetdance • Gitarr • Musiklyssning klassisk Välkommen till en gratis prova på-dag i Osby Söndag 4 februari Medborgarskolans danssal, Industrigatan 10 i Osby 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00

KROPP & SJÄL • Hathayoga • Mediyoga - Medicinsk yoga • Qigong med Catharina Ohlsson • Optimera dina resultat genom kost och träning 28/2 kl 18.30-20.00 100 kr • Kosttillskott: Vad du behöver och varför 28/3 kl 18.30-20.00 100 kr • Socker vs sötningsmedel: Vilket ska man välja? 25/4 kl 18.30-20.00 100 kr KONST & HANTVERK • Smide • Teckning och målning, blandade tekniker • Sy kläderna du vill ha och som passar perfekt

DJUR & NATUR • Jägarexamen • Så och odla

Dancekidz 3-4 år Dancekidz 5-6 år Showdans fk-åk 7 Streetdans 10-15 år Qigong

FÖRENINGSSAMARBETE

• Lär dig Väva • Osby Industrimuseum • Res och lär • Seniorakademin/ Mervetarna • Snapphanekören - Sjung med andra sångglada herrar • Öknamnscafè Hembygdsföreningen OSBY — LÖNSBODA

• Showdans

OSBY KOSTNADFRITT Prova på-dag i dans Söndag 4 februari Klockan 11:00-13:30

Anmäl dig i dag på

www.medborgarskolan.se/osby Tel 075-241 68 50

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

9


TR Ä D G Å R D S TI P S

Det var mina dyraste sekunder någonsin Jankovs

Trädgårdstips

B

ygglov skulle spela in ett program med en familj i Sibbhult och projektteamet frågade Anna på Växtmästaren om företaget kunde hjälpa till med att smycka den nya uteplatsen till programmet som nyss gick på TV 4. Det skulle röra sig om en del stora krukor som skulle planteras med vackra sommarblommor och visas i slutet av programmet. Anna tyckte att det var ett spännande uppdrag och såg fram emot att visa vårt företags kvalitéer. Det var i slutet av maj månad som programmet

spelades in. Förutsättningarna för vår medverkan var att vi skulle sponsra med allt materialet och jobbet. När dagen var inne plockade Anna fram grejorna, som skulle med, packade in i företagsbilen och körde till Sibbhult. Solen sken och det såg ut att bli en riktigt vacker dag. Det tog några timmars förarbete innan inspelningen kom igång och Anna hade sin firmatröja på sig med vår logga på ryggen och tänkte att nu kommer det att synas i TV. Allt förlöpte som tänkt och det filmades under lång tid när Anna planterade. Så spänningen var olidligt stor i familjen och bland de anställda när programmet skulle visas i veckan. Alla satt bänkade framför TV-n. Under 1,5 sekunder visades Annas rygg och hennes händer som rättade till jorden i en kruka. Jag blinkade tyvärr just i det ögonblicket så jag missade allt. Anna kommenterade med: -Det var mina dyraste sekunder någonsin!! Jag hann se loggan och mitt ostyriga hår!! TV-reklam är dyrt men det blev en kul och intressant upplevelse i alla fall.

Tilläggas kan att Anna är nöjd med att hon fått väldigt många trevliga kommentarer på Facebook och andra sociala medier.

Trädgården ligger i ide just nu så det enda

Du behöver tänka på är att känsliga växter ska skyddas mot den skarpa vårvintersolen. Det är fjärilsbuskarna, rosorna och känsliga vintergröna växter som bör täckas med en vit vinterväv eller rejält med granris. Inomhus börjar det bli dags att plantera om krukväxterna och så de första fröerna.

Årets frösortiment innehåller som vanligt

en hel del nyheter och det är alltid kul att prova något nytt. Paprika och chili ska sås så tidigt som möjligt eftersom de är tröga i starten. De tar ibland mer än tre veckor att gro. Man ska använda så-jord som finns både som Kravmärkt och som vanlig. Man kan också så i jiffypots i form av torvkrukor eller briketter som man ska lägga i blöt, varvid de sväller upp och blir färdiga för sådd. Ett eller två frön per kruka är lagom. Kolla alltid grobarheten på fröpåsen. Hög grobarhet betyder ett frö per brikett.

om det regnar. Det kommer mer om fröer och frösådd senare.

Jag avslutar med en härlig historia om Abbe,

mitt minsta barnbarn på 7 år. Jag satt försjunken i en spännande ishockeymatch från junior-vm. Abbe kom in i rummet och slog sig ner intill mig. Han kollade lite, som pliktskyldigast men blev snabbt uttråkad. Han utbrast högt: –Jag vill se badminton! Jag vill se badminton! Jag förvånades av detta idrottsintresse då jag aldrig sett honom spela sådant. Han är ju en fotbollsspelare. Han rättade: – Nej, jag menar inte badminton. Jag menar nallen. Från angränsande rum hör man en mamma, som känner sitt barn: – Han menar Paddington! 


Med en innerlig önskan om ett riktigt gott nytt år från Jankov och Sia

Vill Du vara säker på att lyckas ska Du köpa

ett stabilt och kraftigt miniväxthus, som passar utmärkt att sätta i fönsterkarmen. Köp inte de billiga, rangliga och fula ljusgröna plasthusen som man aldrig kan lyckas med. Har Du ett sådant så sortera det i plastavfall!

Vissa fröer är ljusgroende och ska inte

täckas av jord. En del behöver komma ner i jorden. Kontrollera på fröpåsen hur djupt. Andra fröer, t.ex. lavendel, måste frysa innan de kan gro. Dessa sår man nu och placerar sådden på skyddad plats utomhus eller kallt uterum i några veckor. Det kallas att man stratifierar fröerna. Lägg över så att inte allt simmar

laddar för LÅNGLÖRDAG

27/1 kl. 10-15 Hitta allt du behöver veta om shopping i Osby på www.osbyshopping.se och i OSBY:SHOPPINGS egen APP!

10

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


! n e r å V r e ft e i Nu längtar v Köp

5 påsar frö och

betala bara för Billigaste på köpet! Såjord KRAV 10 liter

45:-

4!

TIPS till odlingssugna!

Den 24/2 har vi en hel dag med temat odling!

Boka in det! TA HAND OM DINA KRUKVÄXTER!

Ge dem ny jord! Blomjord 10 liter 39:18 liter 59:50 liter 99:-

Glömmer du att blanda näring i vattnet? Använd näringspinnar som gödslar dina växter i två månader!

RBJUDA

ND E

KL

BE UB

Växtnäring till alla växter!

Förnya i dina fönster!

Köp 4 krukväxter - betala för 3! Billigaste på köpet!

Complete

19:-

(ord.pris 49:-) En/kund!

Bara för våra Klubbmedlemmar!

Priserna i annonsen gäller så länge lagret räcker. Dock längst till den 6/2.

Öppet: vard. 10-18 • Lörd 10-14

Tel. 0479-143 28 www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Kom ihåg att registrera dig på din

11

du inte missar na erbjudanden! NRbricka 1 | 24så JANUARI 2018 |fi ALLT OM


A K TU E LLT

Johnny Billinger, Lars-Åke Ljungdahl, Jankov Månsson, Åsa Månsson, Marie Wetterqvist och Sven Wästergård.

Tåget

som håller tiden S

edan hösten så har ett antal personer engagerat sig i ett ideellt projekt som nyligen fick sponsring av Sparbanksstiftelsen 1826 för att kunna köpa in ett tåg. Tåget finns idag i Osby och ska nu renoveras och byggas om för att komma i drift till sommaren.

Förslag på utseende

grupper för att se och uppleva det Osby har att erbjuda. – Vi tänker oss lekrundor för hitresta familjer. Museirundor, kulturrundor, turistrundor eller att hyra ut tåget vid evenemang, berättar Jankov. Vi tar gärna emot tips och idéer. Vi ser det som ett logistikprojekt lika mycket som att marknadsföra Osby som en barnkommun där kreativitet alltid har varit en framgångsfaktor.

Många idéer

Text: johnny@espressoreklam.se Bild: privat

Hur tåget ska se ut är idag inte klart. Det enda som gruppen är överens om är att ekipaget ska inspireras av lekfullhet och entreprenörskap. Två ingredienser som förknippas mycket till både Osbys historia och det näringsliv som utvecklats i denna anda. – Vi tar gärna emot förslag från allmänheten, förklarar Jankov Månsson. Vi kan också tänka oss att ta hjälp av skolan som via eleverna kan måla och konstruera kreativa förslag.

Tåget ska användas i många olika sammanhang. Både för att transportera skolbarn till olika aktiviteter, men också för att kunna transportera

Pellets HÄMTPRIS

Osbys godaste semlor hittar du på Shell! Mini semla Stor semla

Även Loggs briketter till BRA PRIS

NU

2.150:-

Hel pall 52 x 16 kg = 832 kg

Freij’s BioBränsle Glimåkra

044-421 45, 0705-944 521 Kvarngatan 8, Glimåkra. Öppet efter överenskommelse. Välkomna!

12

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

2 för 25:4 för 45:10 för 95:-

2 för 40:4 för 70:10 för 150:-

ÖPPET: Alla dagar 7-23 Såggatan 2 Osby Tel: 0479 - 12250 Öppet: Vard. 6-24 • Helg 7-24 producerad av espresso media


avet capri collection

Slutrea

MINI-ÖPPET HUS 1 FEB KL 18-20

EKBACKESKOLAN, OSBY

Tag 3 betala för 2

” to

Billigaste reaplagget på köpet.

Meija

Välkomna!

Köpmannag. 6, Osby. 0479-15225

Våra öppettider: Mån 13-19, Tis – fre 9-18 Lunchstängt 12-13

Du har möjlighet att träffa våra rektorer, SYV, personal från elevhälsan samt lärare från våra olika program och ställa de frågor som du vill ha svar på för att kunna göra ditt val till gymnasiet.

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Esplanadgatan 5, Osby

Nya skolan, Idrottsgatan 48 (västra skolan). Mer info om Ekbackeskolan finns på vår hemsida:

www.ekbackeskolan.se

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

13


A K TU E LLT

OsbyBostäder ser ljust på framtiden Stormarna har lagt sig även om den mesta oron funnits utanför företaget med en del skriverier som följd. – Det har varit turbulens under ett par år, förklarar VD Kent Lundén som nu gjort sitt första år på företaget, men vi har kommit stärkta ut ur det och blickar nu bara framåt. 2018 verkar bli ett roligt och spännande år för OsbyBostäder.

K

ent Lundén är Halmstadsbon som älskar sitt jobb och har stora ambitioner med att förvalta befintliga och utveckla nya boenden i Osby Kommun. – Ja, jag trivs väldigt bra i Osby och med det uppdrag vi har med företaget. Det är tyvärr en lång process ibland med start av nya byggprojekt. Det är inget som någon enskild person kan påverka. Men nu äntligen är flera hinder borta, vilket innebär nyproduktion framöver. Vi är redan igång i Lönsboda, och ska framöver även påbörja arbeten i Osby. I första hand är det Jägaren, som då ligger mellan Skogsgatan och Idrottsgatan. Därefter är det Gjutarens tur, som då är den tomt där Solgårdens förskola låg innan den revs nyligen.

Ny logotyp

Under 2017 fick OsbyBostäder ny VD och ny styrelse. Något mer som är nytt?

– Ja, mycket är nytt, vilket har blivit väldigt inspirerande för oss alla. Vi är framför allt väldigt nöjda med styrelsen som verkligen engagerar sig och är en viktig del i våra utmaningar framöver. Vi har en helt ny grafisk profil och fasar nu ut vår tidigare logotyp. Det är Osbyföretaget Espresso reklambyrå som hjälp oss med ett helt nytt fundament, som vi ska utgå från framöver. Vår nya identitet är ett bra sätt att även visuellt visa på förändring, berättar Kent. Framtida byggnationer

Befolkningen i Osby beräknas växa med ca 100 personer per år, enligt SCB (Statistiska centralbyrån). Detta i tillägg till att det redan nu är ett kraftigt underskott på boenden. – Ja, så ser det ut då produktionen de sista 10 åren har varit för försiktig, förklarar Kent. Den plan OsbyBostäder har lagt nu innebär att vi ska bygga upp till 128 lägenheter de

kommande sex åren. Sen får vi ju hoppas att fler ser möjlighet i att bygga bostäder i Osby. För det behövs om vi totalt sett ska klara av en ökad efterfrågan, avslutar Kent.

Text och bild: johnny@alltomosby.se

www.otmab.se • 0479-121 47 0708-569157 • info@otmab.se

Transportakuten 14

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. om framtidens energisystem.

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

A+++

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

15


A K TU E LLT

För närvarande pågår full renovering i Sonesons förra lokaler.

- Det kommer att bli jättefint och fräscht med helt ny inredning och planering. Det är oerhört viktigt för trivseln, säger en entusiastisk Linda. Linda har drivit Present & Dekor i drygt fyra år och har länge drömt om att flytta upp från källarlokalen mitt emot Lekoseum, där presentbutiken för närvarande befinner sig. - Trappan är brant och svår för den som har svårt att gå eller har barnvagn med sig. För mig själv har det också varit en bökig lokal med för små och otillgängliga fönster och alldeles för litet lagerutrymme, kommenterar Linda.

Härlig nystart

Förra året var ett ovanligt tufft år för handeln i Osby. Försäljningen gick trögt och det har varit oroande vilket Linda inte sticker under stol med. Ändå är hon beredd att satsa på ett bättre och något dyrare läge för butiken. - Som enda presentbutiken i Osby känns det viktigt att fortsätta med verksamheten och jag har fått väldigt positiv respons från kunder och andra som hört att jag flyttar butiken. Det är roligt att även Pecorino satsar på ny lokal i vår, så det händer något mer positivt inom handeln. Lite nervöst och spännande är det att ta steget tycker Linda men samtidigt känns det som en härlig nystart. - Ja, jag ser fram emot det här. Jag kommer att ha samma leverantörer men får nu möjlighet att bredda sortimentet från dem, säger Linda som funderar på att utöka barnsortimentet.

Fysisk butik viktigt

Större lokal för

Present & Dekor F

örra året var tufft för handeln i Osby. Av olika anledningar avvecklades också ett par butiker. Trots detta så ser man framåt och siktar mot ett bättre resultat under 2018. En som satsar på att flytta till ny och större lokal är Linda Lexander med butiken Present & Dekor. - Ja, jag var i valet och kvalet mellan att stänga eller satsa på en ny lokal, berättar Linda som i april inviger sin butik i den numera nedlagda guldsmedsbutiken.

Förutom just ett barnsortiment med bl.a. populära Maileg-kaniner säljer Linda produkter inom bakning/tårttillverkning, porslin, inredning, ljus, kaffe, te, chokladtryffel och mycket annat. Hon tar också gärna hem produkter efter kundernas önskemål. - Jag tänker att det ger sig efterhand som jag blir bekväm och inbodd i lokalen. Linda övertar lokalen i början av april och själva premiären planerar hon till Osby Shoppings vårfest. Hon hoppas att hon kanske också kan inspirera någon ytterligare att våga satsa på att fortsätta/bygga ut sin verksamhet. - Du får aldrig samma upplevelse av en produkt som i en fysisk butik och det är viktigt att vi värnar om de butiker/verksamheter som finns kvar i Osby. Så håll utkik i april när det är dags. Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

SEHIT! SNÖREDSKAP

Broby

TILL BRA PRISER! från

179:Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

16

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso media


En av våra många nöjda annonsörer!

”Jag har fått bra respons på artikeln. Alla tycker att budskapet har kommit fram så jag är jättenöjd.” Christofer Aronsson Aronssons måleri

ROBOTBYGGE & PROGRAMMERING! Nybörjarkurs Max 6 deltagare 1500:- exkl materiel 10x3 lektioner á 45 min Arduino, mBlock (Scratch) och Processing För mer info, ring eller e-posta till mig. VÄLKOMMEN!

Rogers Musiktronik

www.musiktronik.se roger.sundh@musiktronik.se | 070-775 40 09 Utbildning | Service | Försäljning | Musik | Elektronik | Datorer

AM-KÖRKORT

för EU-moped och traktor, 2-dgr intensivutbildning FÖRARBEVIS för moped klass 2. Kurser varje vecka! Mörrum, Tingsryd, Osby.

nnar för Vattenbru ch hushåll lantbruk o

ÖVNINGSKÖRA? Handledarutbildning 250:-/pers

Tel 0479 - 107 39

Ring och boka nu!

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

www.goingetrafikskola.com

BADA UTOMHUS ÅRET OM Sveriges mest sålda Spamodell MASSO MED FINR ERBJUDA A N I BUTIKE DEN N!

Värmekampanj 54 900:-

NEPTUN FAMILY SPA Storlek: 200 x 200 x 89 cm Antal platser: 6 st inkl. lounger Antal kromade jets: 31 st Vattenvolym: 1260 liter Torrvikt: 338 kg Totalvikt: 1600 kg El: 230 V 50 Hz, 2 x 16 A Pumpar: 1 st á 2.5hk, 2 hastigheter Värmare: 3000W Antal filter: 1 st Färg: sterling Silver/Grå Belysning: 1 st flerfärgs LED-lampa under vatten, där man fritt kan välja färg efter behag Elektronik: Balboa styrsystem (USA) Ozonator: Ja Lock: Isolerat thermolock Isolering: Anpassat för Skandinaviskt klimat Startpaket med kemiprodukter: Ja

Ord. pris 79 900:-

Nu med locklyftare värde 2 900:-

Osby | Tegvägen 5 | 0479-146 04 | Öppet månd-fred: 13-17 | bad-varme.se

Från inspiration. Till installation.®

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

17


E F TE R LYS N I N G

Du får naturligtvis all hjälp du behöver av

oss, för att kunna göra dina reportage. Vi vill i så fall att du bor någonstans inom vårt utgivningsområde. Alltså i Älmhult, Osby eller Östra Göinge kommun. Du kan också bo i Hästveda. Antingen har du själv tankar eller idéer kring vad du vill skriva om, eller så får du hjälp av oss. Det är en fördel om du inte tycker det är läskigt att ta kontakt med dem som du eventuellt ska intervjua.

Vi söker

ungdomsreportrar V

Detta upprop är då för dig (er) som gillar att

ill du prova på att göra en eller annan artikel till våra tidningar? Är du kanske en person som gillar att skriva, eller är ni en klass som vill testa på att göra reportage? Nu har ni chansen. Vi vill komma i kontakt med er som har lust att testa. Antingen en gång eller som vår ungdomsreporter vid flera tillfällen.

skriva/fotografera eller som vill testa på och se om media är något att satsa på. Det är inte en anställning med lön. Vi bjuder på kunskap och en möjlighet att nå ut till 50 000 läsare.

Ring eller mejla redaktionen på 0479- 160 07 eller info@alltomosby.se

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Foto: Mikael Persson (MiP Media)

Välkomna till vår butik och fynda! Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

Storgatan 38 Broby 044-417 61

NYHET!

Medlemsmöte Moderaterna i Osby håller medlemsmöte 7 februari klockan 18:00. Vi träffas på Vingården. Daniel Jönsson från Broby som kandiderar till riksdagen börjar med en intressant presentation. Moderaterna bjuder på Pizza.

SYSTRARNAS LUNCHBOX

Kombinera ihop dina egna favoriter till lunchsalladen. BOKA en dag innan för avhämtning 11:30-13:00.

CAFÉET ÄR ÖPPET fredagar 9-15 med smörgåstårta, baguetter, kaffe & kaka.

Just nu: Kaffe & Semla 45:-

Gilla oss!

info@hotmail.com Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

18

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

Anmäl gärna att ni kommer till: www.facebook.com/moderaternaosby eller med mejl till: osby@moderaterna.se Även du som inte är medlem är varmt välkommen!

producerad av espresso media


ÖPPET HUS

på Färe Montessoriskola

8 och 9 februari 9.00 - 11.00

Särskola och grundskola i en kreativ gemenskap. Vi lär av varandra i en skola för lika värde. Välkommen till Sibbhult och besök oss på skolan. Färe Montessoriskola • 044-49145 • jocke.bengtsson@fare.se • Hemsida: fare.se

ÖPPET HUS på Färe Montessoriförskola 8 och 9 februari 9.00 - 11.00 även 13.30 -16.30 Vi firar 5 års Jubileum Kom och fira med oss

Hjärtligt välkomna Vi finns i kyrkstugan i Knislinge Kontakt: Färe Montessoriförskola • 0709-347211 • emma.jacobsson@fare.se • Hemsida: fare.se

REA REA REA

MASSOR NYHETER VARJE VECKA! BLUS från FRANSA 499 kr

RABAT T

4050%

Gäller ej accessoarer, kosmetika, hudvård, underkläder & nyheter. Kan ej komb. med andra erbjudande.

ÖPPETTIDER: MÅ - FR: 10 - 18 LÖ: 10 - 14 TYDINGEGATAN BROBY 044-415 33

www.karinsdinhelhet.se

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

19


A K TU E LLT

Utbildningsdag på Stinsens vävstuga i Älmhult En tidig januarimorgon samlades 14 intresserade väventusiaster i Stinsens vävstuga i Älmhult för att öka sin kunskap på vävningens område. Kursledare var Nina Floderus från Haverdal i Halland. Ämnet för dagen var skaftväxling, en ny vävteknik, som ska tillämpas på en av vävstolarna i Stinsens vävstuga.

vävstol med skaftväxlare. De fick också öva i att väva med denna teknik på två vävstolar, som kursledaren ställde till förfogande. pp till

Stort intresse

r k x x xx x kr x x x xx

u! st n

ra u Spa

Ju till Intresset var mycket stort och samtliga upp deltaa r a gare fick prova tekniken på de tvåSpfärdigställda ! t nu vävstolarna. Det skapades Jusolika mönster och fantasin fick flöda fritt under några timmar. Kursdeltagarna fick också lära sig att det går att använda i stort sett vilka material som helst från mattrasor till nöthår. Ja, endast fantasin MOKKA sätter gränserna. fr. 179 900 kr Utbildningsdagen avbröts med både fika och en god lunch som två medlemmar hade fixat. Nu har Stinsens Vävstuga tagitMOKKA upp tråden så fr. 179 900 kr nu är det bara för dem att gå vidare .

Under hösten 2016 gjorde Stinsens Vävstuga ett studiebesök i Ninas vävateljé i Haverdal och då väcktes ett intresse för att i framtiden under en dag lära den nya tekniken. En skaftväxlare har köpts in och målet med dagen var att deltagarna skulle lära sig att sätta upp en väv med denna teknik.

Väva mönster

NYA CORSA

fr. 129 900 kr

VINTERHJU PÅ KÖPET

NYA CORSA

fr. 129 900 kr

VINTERHJU PÅ KÖPET

NYA ASTRA

fr. 159 900 kr NYA ASTRA

fr. 159 900 kr Fotnot: För Er som vill utforska denna teknik Under vintern fortsätter vi att belöna dig som vågar utmana dina fördomar. Förutom att vi bjuder på upp till xx xxx kronor i rab närmare finns tre utmärkta instruktionsfilmer när du köper en ny Opel får du även vinterhjul på köpet.* Utmana dina fördomar och boka en provkörning redan idag. på YouTube (Sök på skaftväxling). Välkommen till nya Opel.

Nina Floderus visade prov på ett antal arbeten som vävts. Skaftväxling är en teknik, som används för att väva mönster. Under förmiddagen fick kursdeltagarna lära sig hur man solvade en

TYSK KVALITET MED VINTERHJUL PÅ KÖPET! TYSK KVALITET MED VINTERHJUL PÅ KÖPET! opel.se

AKTIESPARARNA ÄLMHULT/OSBY bjuder in till årsmöte med företagsbesök hos Ekstrands dörrar och fönster AB i Osby 30 jan 2018 kl 18.30-21.00. S.Portgatan 19, Osby Ekstrands bjuder på Fika. Christer Crusenvinge från Ficher Investments Norden informerar om vad företaget erbjuder. Anmälan: www.aktiespararna.se/lokalavdelningar/almhultosby eller Roland Pålsson 0476-13877 Alla, även icke medlemmar är välkomna. Inget inträde

Under vintern fortsätter vi att belöna dig som vågar utmana dina fördomar. Förutom att vi bjuder på upp till xx xxx kronor i rab när du köper en ny Opel får du även vinterhjul på köpet.* Utmana dina fördomar och boka en provkörning redan idag. Välkommen till nya Opel.

opel.se

BRETT URVAL AV CAN-AM

Astra: Bränsleförbrukning blandad körning 3,4-5,5 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 93-128 g/km. Corsa: Bränsleförbrukning blandad körning 3,3-6,0 l/100 km. CO2 ut Mokka: Bränsleförbrukning blandad körning 4,3-7,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 114-160 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Erbjudandet om vinter stålfälg inkl. TPMS och hjulsida. Värdet varierar beroende på bilmodell. Erbjudandet gäller t o m 31 mars 2016 och gäller alla våra personbilar sålda till privatpersoner, utom O

Astra: Bränsleförbrukning blandad körning 3,4-5,5 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 93-128 g/km. Corsa: Bränsleförbrukning blandad körning 3,3-6,0 l/100 km. CO2 ut Mokka: Bränsleförbrukning blandad körning 4,3-7,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 114-160 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Erbjudandet om vinter stålfälg inkl. TPMS och hjulsida. Värdet varierar beroende på bilmodell. Erbjudandet gäller t o m 31 mars 2016 och gäller alla våra personbilar sålda till privatpersoner, utom O

Can-Am Outlander 570 Max Pro T3 2017 107.775:-

FINA BEGAGNADE B

Chevrolet Captiva 2,2 TDI automat –11 Opel Astra 1,4T SportsTourer ECOTEC Opel Zafira Vit, 7-sits �������������������������������������� 169900:- 140 hk –13 Röd, 125 h Asteroid Grey Metallic ���������������� 159900:Chevrolet Cruze LTZ 2,0 VCDi –11450 Saab 9-5 V Can-Am Outlander Pewter Grey Metallic, Sedan ������ 129900:- Opel Astra Drive 1,4T 5d –15 Vit, Sedan 2017 Soft Bronze Metallic ������������������� 144900:- ������������������ Chevrolet Spark 1,2 LT 81hk M/T 5d –11 69.900:Carbon Flash Metallic������������������� 79900:- Opel Corsa 1,6T ECOTEC OPC -12 Volkswage Arden Blue Metallic����������������������169�900:- Mörkbrun M Honda CR-V 2,2 i-DTEC Executive –13 logy, 170hk Svart Metallic ������������������������������ 269900:- Opel Insignia 2,0 CDTI -13 Röd, Combicoupé ���������������������� 194�900:- Volkswage Opel Astra 1,4T 5d –13 Svart Meta Röd ����������������������������������������������� 134900:- Opel Insignia 2,0 CDTi -12 Svart metallic, Sports Tourer ����� 154�900:Volvo V60 Can-Am DS 90 X Opel Astra 1,4T Sports Tourer 140hk –12 Mörk grå M 2018 Silver Lightning Metallic ������������� 134900:- Opel Insignia Business 2�0 CDTi -12 Vit, 195 hk, SportsTourer 4x4, Automat Volvo V70 36.200:������������������������������������������������������809�900:- Grå Metalli inom

Funderar Funderar du på att du på att säljaeller din villa eller sälja din villa du på att Funderar du på att ditt fritidshus? ditt fritidshus? Funderar du på attFunderar

villa eller Funderar du på att nderar du på att sälja dinsälja villa eller Vivilla har lång erfarenhet inomdin Vi har lång erfarenhet inom sälja din eller du på att branschen och storFunderar efterfrågan branschen och stor efterfrågan ditt fritidshus? sälja din villa eller lja din villa eller ditt fritidshus? ditt fritidshus? från våra kunder, både lokalt sälja din villa eller från våra kunder, både lokalt ditt fritidshus? tt fritidshus? ochoch från Danmark och Tyskland. Vi har långinom erfarenhet inom och från Danmark ViTyskland. har lång erfarenhet ditt fritidshus?

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan branschen stor efterfrågan Vi har lång erfarenhet har lång och erfarenhet inom och ar lång Vi erfarenhet inom branschen stor efterfrågan från våra både lokalt branschen ochkunder, stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt branschen och stor både efterfrågan Opel Insignia Edition Sport Tourer 2,0 nschen och stor efterfrågan från våra kunder, lokaltfrån våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland. CDTi -11 och från Danmark och Tyskland. från våra kunder, lokalt och från Danmark och Tyskland. n våra kunder, både lokalt både Silver Lake Metallic, ECOTEC, 160hk och från Danmark och Tyskland. ����������������������������������������������������� 145�000:+ Ett fl ertal fordon i olika prisklasser! och från Danmark och Tyskland. från Danmark och Tyskland. Öppettider: Mån-tor �������������������� 9-18 Fredag���������������������� 9-17 Lördag ����������������� 10-13 Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Norra Esplanaden Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se www.sfbab.se

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult 10, S-343 30 Älmhult (0)476-12000. www.sfbab.se Norra Esplanaden 10, S-343 ÄlmhultTel+46 Tel+4630(0)476-12000. www.sfbab.se

20

ALLT OM | 24 JANUARI Norra 2018 | Esplanaden NR 1

Volvo XC90 Svart Meta

Oskar Johansson 0476-488 41 - www.kronobergsbil.se

producerad av espresso media


FOLKVÄNLIG elcykel IKEA FAMILY pris

6.595 kr

(ord. pris 11.995 kr)

Våra tokiga HELGerbjudanden är tillbaka under februari! Följ dem på hemsidan www.ikea.se/fynd eller på vår Instagram @ikeafyndvaruhuset

IKEA Fynd ®

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

21


R E P O R TAG E

Från Kathmandu till Osby

Livet handlar om tillfälligheter som alltid får konsekvenser och skapar just de liv vi lever. Så är det för oss alla och så var det för Fanny och David. David från Gislaved och Fanny från Lyon träffades i Kathmandu och jobbade där med att hjälpa flyktingar från Tibet. Deras liv fortsatte sen i Paris och därefter i Lille, där David fick jobb som svensklärare på universitetet. Fanny har i hela sitt liv arbetat med bistånd, rättvis handel, stöd och med att utveckla sig själv. – Jag är förälskad i mänskligheten, menar Fanny. Att vara ett stöd är en röd tråd som följer henne lika starkt som den familj de nu skapat tillsammans. Det är också den linje hon nu går vidare med som egen företagare i Osby. Jobb i Glimåkra Efter några år i Frankrike och storstäder, så växte längtan ut till naturen. Efter ett par besök i Sverige så bestämde de sig för att leta jobb och bostad här. – Jag sökte efter lärartjänster på Folkhögskolor, berättar David. Till slut hittade vi en tjänst till mig på Glimåkra Folkhögskola, en fantastisk skola där många får växa. Det blev till slut ett flyttlass till Osby där familjen nu hittat sitt drömhus - Kråkeskogsgården. Fanny har också fått en tjänst som assistent på samma skola. Ett deltidsjobb som hon ska komplettera med sitt nya företag (se annons). Stöd för livet Fanny har 20 års erfarenhet kring personlig utveckling och har jobbat inom flera olika områden. De sista fem åren har hon utbildat sig till gestaltterapeut. Ett yrke som hon nu praktiserar och därmed hjälper människor att må bättre. – Du behöver inte ha något problem, förklarar Fanny. Det kan handla om att förstå sig själv bättre. Varför man reagerar istället för att agera. Men oftast så handlar det om att man vill ha hjälp med något som exempelvis stress, depression, ångest eller övervikt. En spännande inre resa. – Jag börjar även med medvetenhetsvandring till våren förklarar Fanny.

Fanny och David tillsammans med barnen Merlin och Nils Ett liv på gården På gården driver Fanny och David uthyrning av ett gästhus genom Airbnb samt att de är utlämningsställe åt Mossagården, en ekologisk butik på nätet där du kan avhämta dina produkter kostnadsfritt hos Kråkeskogsgården. Vill du veta mer om Mossagården så hittar du dem via www.mossagarden.se Vill du veta mer om Fanny, gestaltterapi och Kråkeskogsgården, så hittar du mer information via www.entidforsig.com eller på Facebook: Kråkeskogsgården. Sönerna Nils och Merlin trivs jättebra i sitt nya hemland. På frågan vad de gillar med Sverige så svarar Merlin. – Här plockar man upp hundbajset. Text och foto: johnny@alltomosby.se

Kundaliniyoga, Yinyoga & Medicinsk yoga! i lugn och lantlig miljö i Ekeröds skola

10 tillfällen: Tisdagksvällar från 6/2 eller torsdagskvällar från 8/2 mellan 18.30-20.00.

Välkommen att ringa för mer information.

Linda Nordqvist 0730-656716

Gamla och nya besökare Välkomna!

ca 10-15 min. bilväg från Osby • www.lindayogaofriskvård.se

22

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


Bra start varje morgon! Missa inte våra fina paketpriser på sängar!

FYLLD MED N ERBJUDANDE OCH BRÄNNÖ - Sängen utöver det vanliga! HETER! som formar NYbervadd Bäddmadrass med högelastiskt hålperforerat softskum och hålfi sig mjukt efter din kropp. Mellan madrass med två lager pocketspringfjädrar som ger 5: 13 99 bra stöd och 20 17/2018åt hela kroppen. et! nyhSeparata avlastning innerkassetter. Underbäddar med :pocketspringresårer och kantförstärkta1 050 sidor.

00 g Björkö 180x2 kontinentalsän ass och bäddmadr inkl gavel, ben

1 329:-/mån (17

995:-)

taklampa

NYHET!

Välj bland 5 färger!

hylla

1 390:-

KONTINENTALSÄNG BRÄNNÖ pocketspringresårer inkl. bäddmadrass, ben och gavel 160 X 200, 180 X 200 19.980:(28 480:-) 160 X 210 23.490:180 x 210 23.490:-

nyhet!

Mästar

13 990:-

soffa Bellezze

PRIS!

/mån (15 970:-) 1 329:-

EN TID FÖR SIG

15 ÅRS

Sköt om dig:

GARANTI

Eventuella ändringar meddelas via mail Eventuella meddelas senaständringar 13 februari 2017.via mail senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack. Bekräfta även detta via mail, tack.

Ge dig ut på en inre resa, utforska dig själv och hitta dina egna inre resurser!

R MÖBLER FÖRE NA ETT SKÖ 795:SPARA PAKETPRIS! r EM hyH sc ro rb Vå BRÄNNÖ KONTINTNTALSÄNG, BÄDDMADRASS, SVENSKTILLVERKAD

satsbord

/ set

BEN OCH BRÄNNÖ-GAVEL

19.980:SÖNDAGSÖPPET (28.480:-) 1 873:-/MÅN*

8.500:-

12-16

Stress, ångest, depression, självkänsla, relationer, självförtroende, känslor, lycka... Är det någonting du vill förändra i dig? Eller vill du bara lära känna dig själv bättre? Kontakt: Fanny Isnard 070 733 66 09 • entidforsig@gmail.com • entidforsig.com

Södra Vägen 41, Bjärnum. Södra Vägen15, 41, 280 Bjärnum Tel 0451-203 2152060 Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se Måndag - fredag kl 10-18

INGMARS BJÄRNUM INGMARS BJÄRNUM

MåndagLördag - fredag kl 10-18klkl Måndag - fredag 10-18 10-14 Lördag kl 10-14 Söndag kl 12-16 Lördag Söndag kl 12-16 kl 10-14 (1/6 - 31/8 stängt söndagar) (1/6 31/8 stängt söndagar) Söndag kl 1 2 -16

MA AEROBIC TEAM Start v 3 Priser

Måndag

10- kort 270 kr 15- kort 340 kr 25-kort 525 kr En gång 40 kr

18.15

Medlemsavgift:

19.30

80 kr, aug-aug 140 kr per familj Ungdomsrabatt (till 20 år) 15- kort 270 kr

Puls/Core/ Tabata

Tisdag

Onsdag

18.30

18.15

Step med styrka

Totalbody 19.30

Spinning/ styrka

Anette 0708 - 73 18 98 Louise 0708 - 24 95 02

Torsdag

Spinning/ styrka

www.maaerobic.se NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

23


FÖ R E N I N G S LI V E T

"Det går över all förväntan"

FK Göingarna firar 70 och siktar mot största arrangemanget någonsin Det går uppåt, det går framåt och det går med stor entusiasm. Verksamheten i FK Göingarna snurrar på högvarv nu. Leaderprojektet "Naturliga Göinge" med målet att locka folk ut i naturen pågår för fullt. – Det har gått över all förväntan hittills, säger Göingarnas ordförande Henrik Larsson. Parallellt löper planeringen för den 70-åriga föreningens största arrangemang någonsin. Den klassiska Tiomilaorienteringen. 2019 väntas 10 000 personer invadera skogarna runt Glimåkra. Ett gyllene tillfälle att sätta bygden på kartan. FK Göingarnas klubbstuga i Tågaröd, ett

par kilometer söder om Sibbhult, är en överraskande upplevelse. En oerhört fräsch anläggning med plats för möten, klubbaktiviteter och konferenser. Utanför finns elljusspår, motionsslingor och framför allt en väldig massa skön natur. – Ja, anläggningen blomstrar nu. Vi har närmast daglig verksamhet här, berättar föreningens ordförande Henrik Larsson. Om någon undrar så står FK för Friluftsklubb och det präglar naturligtvis innehållet i föreningen som i år firar 70-årsjubileum. Huvudnumret är orientering. Inte minst på ungdomssidan, där föreningen är väldigt stark. Terränglöpning och när snö finns längdskidåkning, står också på programmet. Och senare års nya idrottsgren mountainbikeorientering. Totalt har FK Göingarna i dag 300 medlemmar och klubben vänder sig till hela Östra Göinge kommun. – I princip alla medlemmar är aktiva på ett eller annat sätt. Tävlar man inte är man kanske funktionär, påpekar Henrik Larsson.

Orienteringssporten är på stark frammarsch.

Intresset ökar med tv-sända mästerskap och superstjärnor som Tove Alexandersson. Samtidigt rapporteras om ett allt mer stillasittande folk.

24

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

Det är just detta FK Göingarnas Leaderprojekt "Naturliga Göinge" handlar om. Med stöd av pengar från EU arrangerar klubben ett stort antal träffar, helt enkelt för att locka ut människor till aktiviteter i naturen. Och natur finns det gott om i Östra Göinge. – Det har gått över all förväntan hittills. Vid senaste träffen här i Tågaröd kom 150 personer. Förhoppningsvis fastnar några för friluftslivet. Det rör sig om folkhälsan, konstaterar Henrik Larsson.

Vad får man då uppleva på en träff i naturen med FK Göingarna?

– Det handlar om enklare uppgifter. Lite kartkunskap så att man kan ge sig ut i markerna. Att leta efter punkter på kartan är spännande. Sedan har vi också en informationsuppgift. Vad förväntas av oss när vi rör oss i naturen? Den är ju vår arena och vi vill ha ett bra beteende ute i skog och mark, förklarar Henrik Larsson. Henrik är projektledare men hela föreningen är engagerad. Goda kontakter med Leader och ett nära samarbete med kommunen och andra sponsorer har lett fram till ett projekt i medvind.

största tävling väntar ju runt hörnet. Det blir inslag i Sport-tv, det blir rubriker på tidningarnas sportsidor. Det finns väldigt många plusvärden att hämta in. – Ja, ett sådant arrangemang klarar vi inte ensamma. Vi ser fram emot ett samarbete med övriga idrottsföreningar i kommunen. När det gäller boende för 10 000 människor finns redan bokningar över kommungränserna i Kristianstad och Osby. Det här spiller över på våra grannkommuner och det är väldigt roligt. Men till slut konstaterar Henrik Larsson, som själv orienterat under större delen av livet och haft naturen som en naturlig del av tillvaron: – Vi driver vårt projekt, vi besöker skolorna i kommunen, vi informerar. Det viktiga är att ge en skjuts åt människor att komma ut i naturen! Fotnot: De som vill ta del av FK Göingarnas program framöver och prova på friluftslivet kan hitta all information på klubbens hemsida www.fkg.nu

Samtidigt finns förstås tanken där, att skapa mer kunskap om orientering. Landets

Text och foto: Lasse Lindell producerad av espresso media


FÖ R E N I N G S LI V E T

Välkommen till IFK Osbys årsmöte Ovan: "Naturliga Göinge" med stöd från EU ska locka människor ut i naturen. Här ger Jesper från klubben instruktioner till några av 150 besökare vid senaste träffen. FOTO: PRIVAT

7 mars 18.30 Plats: Borgens lilla salong på våning 2.

Vänster: Henrik Larsson är ordförande i FK Göingarna. Föreningen med 300 medlemmar upplever nu stark medvind. Pågående Leaderprojektet "Naturliga Göinge" går över all förväntan och redan nu är planeringen i gång för landets största orienteringstävling.

Välkomna/ Styrelsen

DET VAR VI SOM BJÖD PÅ INTRÄDET

Till matchen mot Olofströms IK den 13 december 2017 Anders Takservice AB i Markaryd Aronssons Måleri i Osby AB Bergströms Frisersalong Osby AB Bokföringsbiten Broby Svetsmekano HB Broby Trädgårdsanläggning AB Bröderna Carlssons Byggplåt AB Budtjänst i Osby AB Böma Montage CT Andersson AB Captive Larm AB Center Pac AB COOP Konsum DEED - Design DM Elteknik Osby AB El-Installationer Osby AB Elteam Osby AB Erling Karlsson Set AB Fjärrvärme i Osby AB Flinks Trailertransport AB F.t.c. Fredrik Torkelsson Construction

G A Bygg AB Glas Service i Osby AB Gunnars Kläder AB Göran Perssons Byggnads AB Hedbergs Verkstäder i Osby Hengus AB Hälsoforum Nordic AB Ica Supermarket Osby Inter-Silvi AB Jagedalsklippet Johpomek AB JPS Entreprenad Jörgen Rickardsson Byggnads AB Kagans Buss Kronobergs Bilaffär AB Leif Nilssons Bilverkstad AB Lindgrens Bil AB Linkens Bygg i Osby AB Mekonomen i Osby AB Målerifirma Sture Persson AB

Newmans VVS AB Nissma Montering AB Nordqvist Bygg & Portservice Nya Conditoriet i Osby AB OF-Ekeri AB Olsson & Ekberg AB Olssons i Osby AB Optiker Krister Nilsson AB Oredssons Elektriska AB Osby Advokatbyrå Osby Aktivcenter AB Osby Billack AB Osbybostäder AB Osby Byggservice AB Osby Glas AB Osby Markis & Persiennfabrik Osby Mur & Kakel AB Osby Röjningstjänst AB Osby Svetsverkstad AB Osby Såg & Motor Osby Truck & Maskin AB

Osby VVS Service AB Partner Wood Osby AB Paul Carzborn Plåtslageri AB Peo & Linus Mark & Maskin AB Rexel Sverige AB/Storel Rörmontage AB Sahlins Rör AB Sands Taxi Shell/7eleven SK-Hus i Osby AB Skånsk Ytbehandling AB Sven-Arne Svensson Swanson´s Travel AB Swelog Automation AB TH Bygg Osby AB Vi2 Reklam i Osby AB Vingården Restaurang & Pizzeria Widings Elektriska AB XL-Bygg Osby Byggmaterial AB ÅK-Budet i Markaryd AB

Osby Ishockeyklubb tackar alla givmilda sponsorer! NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

25


VÅ R A K Y R KO R

För att kontakten ska fungera…

Präst i Osby Pastorat

Hans Eriksson

U

nder den gångna julhelgen slutade ljudanläggningen i Osby kyrka att fungera. Mixerbordet lade helt enkelt av. Kontakten mellan mikrofoner och högtalare var bruten. För den som hör bra så gick det ju ändå att höra någorlunda vad som förkunnades från kyrkans kor. Men för den som är beroende av teleslingan så blev det helt ohörbart. Denna händelse får mig att tänka vidare

kring detta med kommunikation och hörbarhet. Ibland kan det hända att vi inte kan höra vad Gud vill säga oss. Det kan vara så att kontakten med Gud är bruten.

God fortsättning och Guds välsignelse under hela 2018

reparera den trasiga relationen till Gud, så att Guds röst blir hörbar, för oss, i vår tid. Det handlar om att våga lyssna. Våga lita på att Gud talar till oss. Det sker i bönen. I bönen är det inte bara vi som pratar med Gud utan det är ett samtal. Men för att det ska bli ett samtal behöver vi sätta på vår andliga ljudanläggning, genom att öppna upp våra andliga öron och våga lyssna.

Hans Eriksson Kyrkoherde i Osby Pastorat

Då kan det nämligen bli ett samtal, ett samtal där det inte bara är Gud som hör våra önskningar, utan i lika stor utsträckning vi som hör när Gud talar med oss om vad han önskar i våra liv.

Med teknik är det ju så att det är enkelt att åtgärda med att reparera eller byta ut det som är trasigt. Egentligen är det inte märkligare att

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Visseltofta

Osby

Ons. 24/1 14.00 Vardagsgudstjänst med små & stora, Lövsund. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Sön. 28/1 Septuagesima 18.00 Kväll för själ och kropp, Hansson. Noora Karhuluoma sopran och Ida Andersson -piano framför sakral klassisk musik. "Des pas sur la neige" - Stegen i snön: sånger och pianostycken av bl.a. J. S. Bach, F. Schubert, J. Brahms, C. Debussy & R. Strauss

Ons. 31/1 14.00 Missionssyföreningen, fh. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Sön. 4/2 Kyndelsmässodagen 10.00 Högmässa, Fröjmark. Mån. 5/2 10.00 Måndagsträff, Ekebo. Ons. 7/2 15.00 Nybygdens sykrets, ÅRSMÖTE, fh. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

Lör. 27/1 9.00 Församlingsfrukost i församlingshemmet. ”Våra år i Kina” Karin & Hans Hansson visar bilder och berättar. Sön. 28/1 Septuagesima 16.00 Taizémässa, Bråliden. Sön. 4/2 Kyndelsmässodagen 16.00 Gudstjänst, Fröjmark.

Ons. 31/1 14.00 Wisseltofta café, församlingshemmet.

Tor. 1/2 Tor. 8/2 16.30 Messy church, församlingshemmet. 16.30 Messy church. Tema: ”Uppenbarelsens ljus” Tema: ”Uppenbarelsens ljus”

26

Loshult Tor. 25/1 14.00 Torsdagsträff, Missionsgården, Killeberg.

Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell

Sön. 28/1 Septuagesima 10.00 Högmässa, Hansson.

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

Visseltofta Loshult

Mån. 5/2 16.30 Messy church, Missionsgården. Tema: ”Uppenbarelsens ljus”

Soppluncher Våren 2018 Serveras i Osby församlingshem jämna veckor, onsdagar kl.12 24/1 Start för soppluncherna! Siris "goda" rotfruktssoppa /ostkex 7/2 Prästgårdens röda linssoppa Fastlagsbulle 21/2 ~Sportlovsvecka ~ 7/3 Antjes mormors svärmors "Soljanka" soppa. 21/3 Sankt Staffans morotssoppa m. foccaciabröd. Denna gång går behållningen till Fasteinsamlingen. Lotteri! 4/4 Kryddig kyckling & sötpotatissoppa m. kokosmjölk 18/4 Kräftsoppa / God mjuk kaka 16/5 Spenatsoppa med kokt ägg & mörkt bröd Till varje måltid serveras knäckebröd, smör, ost och måltidsdryck samt kaffe och liten kaka om inget annat anges! Pris 50 kr producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

Detta händer i pastoratet Onsdag 24 januari 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra

Söndag 28 januari, Septuagesima 10.00 Gudstjänst i Glimåkra missionshus, Lars-Åke Paulsson. Fika. Årsmöte med missionsföreningens styrelse. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe.

Måndag 29 januari Sista anmälningsdag till Trivselkväll i Glimåkra fh. Se ruta!   Tisdag 30 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.   Onsdag 31 januari 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Se ruta!  

Glimåkra

Torsdag 1 februari 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra Lördag 3 februari 13.00 Dopgudstjänst i Glimåkra k:a, C Frostensson   Söndag 4 februari, Kyndelsmässodagen 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 16.00 Dopstensgudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkfika.   Måndag 5 februari 18.30 Trivselkväll i Glimåkra fh. Se ruta!   Tisdag 6 februari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.

Sönd 4 febr – Kyndelsmässodagen 16.00 Högmässa, Staffan Fredin.

KVÄLLSÖPPET

i Sibbhults församlingshem onsdag 31 januari kl 17.30. "Porträtt av en kvinna - den heliga Birgitta då och nu" med prästkandidaten teol.kand. Katarina Hallqvist. Kvällsfika kl 17.30 följt av kvällens program. Avslutning kl 19 med en enkel kvällsmässa. I samarbete med Sensus

i Glimåkra församlingshem måndag 5 februari kl 18.30 Tovning med Carina Skoog och Peter Wihlstrand. Prova på att nålfilta med kardad ull. Gör en liten tavla eller en figur. God kvällsfika serveras. Kostnad: 100 kr. Anmälan senast måndagen den 29 januari till Annelen Nilsson 044-34 60 33 eller exp. 044-34 60 00 . I samarbete med Sensus

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Detta händer i våra församlingar

Sibbhult

TRIVSELKVÄLL

Telefon exp: 044-34 60 00

KNISLINGE Sönd 28 jan – Septuagesima 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson.

Hjärsås

Knislinge

KVIINGE Sönd 28 jan – Septuagesima 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

2-4 febr Bön & inspirationshelg i Kviinge kyrka Sönd 11 febr – Fastlagssöndagen Undervisning av Mikael & Agneta Hallenius. 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Lovsångsgudstjänster, fackeltåg, workshops, Sång av barnen i På Gång. barnaktiviteter, bön dygnet runt, mm. Se mer information på vår hemsida. Tisd 13 febr kl 14-16 Fettisdagsfika i församlings- www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge. hemmet. Underhållning. Sönd 4 febr – Kyndelsmässodagen Onsd 14 febr 11.00 Mässa, Peter Kogler. Bönehelgen avslutas. 19.00 Askonsdagsmässa, Barnsamlingar. Kyrkfika. Fredrik Carlsson. Sönd 11 febr – Fastlagssöndagen ÖPPNA GRUPPEN 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Sång av Praise. STARTAR I KVIINGE Barnsamlingar. Kyrkfika. För barn 0-5 år med förälder eller annan vuxen. Varje FETTISDAGSFIKA måndag fr o m den 22 jan i Tisdagen den 13 febr kl 14-16 Kviinge församlingshem kl är alla välkomna till Fettisdagsfika i 13.30-15.30. Ledare Marie Knislinge församlingshemmet. Underhållning Larsson och Lovisa Törn. och fastlagsbullar utlovas. Behållningen går till Vi fikar, sjunger, leker och Svenska kyrkans insamlingskampanj under fastan. pysslar mm. Ingen anmälan.

Kviinge

Gryt

KREATIVT KAFÉ Lörd 27 januari kl 10-16, i Knislinge Församlingshem. För dig som vill koppla av och vara kreativ i god gemenskap. Ta med ditt eget projekt eller prova på att tova lamm och nåltovning under Nettan Cognes ledning. Material, lunch och fika finns mot avgift. Frågor och anmälan till diakoniledare Tezz Ekdala 0706-53 64 49.

MAT & GEMENSKAP och ÄNTLIGEN ONSDAG Mat & Gemenskap i Knislinge församlingshem varje torsdag kl 17.30. Äntligen Onsdag i Kviinge församlingshem varje onsdag kl 17.30.

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

27


VÅ R A K Y R KO R Gruppen bestod av Ted Jönsson på keybo-

ard, Gunilla Grimmer sång, Chatarina Johansson sång samt Niklas Blomqvist på gitarr och munspel. Alla fyra är i och för sig kända för de flesta i Lönsboda genom sina stora musikaliska färdigheter men detta var första gången som de uppträdde tillsammans i större sammanhang.

Känsla och värme

Kyrkan var i det närmaste fullsatt när komminister Dan Eckeskog och kyrkklockorna hälsade välkomna. Gudstjänsten inleddes med att de båda sångsolisterna sjungande vandrade altargången fram. Därefter följde ett mycket väl sammansatt program med både gamla traditionella och nyare julsånger som framfördes med stor känsla och värme till de församlades glädje och beundran. Säkert var det många, i likhet med mig själv, som hoppas detta kommer att bli en återkommande upplevelse i vår församlings kyrka.

Musikgudtjänst

Komminister Dan Eckeskog svarade för

- ny musikalisk grupp gjorde entré

E

n ny musikalisk grupp presenterade sig för allmänheten i samband med annandagens musikgudstjänst i Örkened kyrka.

predikan med ledning av dagens text om den Helige Stefanos och kantor Anette Sundin-Karlsson spelade orgel samt ledde psalmsången. Text och bild: Eric Juhlin

Julafton firades i gemenskap D

et gemensamma Julfirandet i församlingshemmet i Knislinge börjar bli en tradition. För fjärde året i rad bjöd Knislinge pastorat in intresserade att fira jul i gemenskap. Enligt Bodil Hansson, som är eldsjälen

bakom julfirandet, så är grundtanken att man ska slippa alla kraven på hur julen måste vara och kunna njuta av att fira den tillsammans. För många är julen en jobbig tid då man sitter ensam hemma. Det kan också bli en tid som präglas av stress och press och flera familjer i församlingen väljer också att fira julen i församlingshemmet för att de vill ha ett annorlunda julfirande.

Julfirandet började med julbord och sedan

under eftermiddagen sjöngs det julsånger, till ackompanjemang av vikarierande kyrkomusiker Fredrik Hermansson. Det blev lotteri, kaffe och utdelning av julklappar till barnen. Många valde

28

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

att avsluta julfirandet med att gå på julbönen som hölls av kyrkoherde Fredrik Carlsson i kyrkan.

Flera företagare i byn sponsrar julfirandet

på olika sätt och privatpersoner skänkte julklappar till barnen och godsaker till gottebordet.

Bodil berättar att under de fyra åren som

julfirandet funnits så har de varit mellan 40 och 70 personer, i år var de 58 st. Och det är flera som har kommit varje år, så visst kan man säga att det börjar bli en tradition. Text: Tezz Valberg Ekdala

producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

Jul i gemenskap O

sby pastorat inbjöd för andra året i rad till gemensamt julfirande under parollen ”Jul i gemenskap”. Den här julen kom det nästan 100 personer, vilket är en fördubbling sedan 2016, så vi ser ett ökat intresse för den här typen av julfirande. Dagen inleddes med en gudstjänst,

”Samling vid krubban”. Kyrkoherde Hans Eriksson och barnen gjorde iordning krubban, det spelades och sjöngs julpsalmer och julsånger, både gemensamt och solo.

Efter gudstjänsten samlades

alla i församlingshemmet, där det inleddes med glöggmingel. Sedan väntade ett julbord som iordningställts av personal och frivilliga medarbetare. Under måltiden sjöngs det glatt några allsånger och Naim Kassis och Bengt Almfjord spelade ”Stilla natt” på hammondorgel och piano.

Då barnen ätit upp fanns det

Sopran besöker Visseltofta D

en 28 januari kl. 18:00 uppträder sopranen Noora Karhuluoma i Visseltofta kyrka. Noora inledde vid åtta års ålder

sina musikstudier vid musikinstitutet i sin hemstad Parkano, Finland. Under åren 2005-2013 studerade hon kyrkomusik vid Sibelius-Akademin i Helsingfors (organistexamen, Master of Music) samt sångpedagogik vid Yrkeshögskolan Metropolia i Helsingfors (sångpedagogexamen).

Åren 2011-2013 fortsatte hon sina

sångstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (kandidatexamen) och 2013-2016 operastudier

Vi vill rikta ett varmt tack till alla som arbetat ideellt samt till våra sponsorer:

• • • • • • • • •

ICA Supermarket Kontorsteamet Växt Mästaren Lindvalls chark ICA KOMETEN Lekoseumbutiken BIO Borgen Allt om Osby Lunds stift

möjlighet för dem att julpyssla. Då de vuxna också blivit färdiga blev det långdans genom hela församlingshemmet och därefter avslutande dans kring granen. Dagen avrundades med sång och musik, kaffe med ”gottebord” och

vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Läsåret 2012-2013 fördjupade hon sina kunskaper i liedmusik vid Koninklijk Conservatorium i Bryssel (Belgium) med olika gästlärare under ledning av Udo Reinemann.

Därutöver har hon kompletterat

sina studier vid olika mästarkurser med lärare som Franz Lukasovsky, Heikki Pellinen, och många andra välrenommerade namn.

Hösten 2015 debuterade Noora

som Donna Anna (W. A. Mozart: Don Giovanni) på Malmö Opera.

WWW.OPPNAHJARTAT.SE

SECOND HAND I OSBY

LÄMNA & KÖP HOS OSS!

besök av tomten. Gabriel Reimer avslutade med att sjunga ”O helga natt”.

Filippos Öppna hjärtat Osby Industrigatan 8B i Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14 Inlämning: Under butikens öppettider

ÄLMHULTS FÖRSAMLING

VI SÖKER EN ADMINISTRATÖR 100% Vill du arbeta med administration, ekonomi och information i en positiv och trivsam miljö? Då har Älmhults församling tjänsten för dig! Läs mer på www.svenskakyrkan.se/almhult

DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ • DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

29


R E P O R TAG E

Vindkantring för Östra Göinge Golfklubb Golfåret 2017 har varit ett medvindsår för Östra Göinge Golfklubb. – Ja för det första så har ekonomin förbättrats och resultatet för 2017 blir sex till sjuhundra tusen kronor bättre än året före, säger Henry Gustavsson, som tillträdde som ny ordförande i april. Alla golfare gillar medvind bättre än motvind och det gäller även från ett styrelseperspektiv säger Henry och tillägger att hälften av förbättringen kommer från ökade intäkter och den andra hälften från sänkta kostnader.

För det andra så har klubben arbetat hårt för att hålla banan i ett gott skick och att döma av kommentarer och omdömen från medlemmar och gäster så har detta lyckats över förväntan. – Här har såväl banjobbarna som greenkeeper och alla frivilligjobbare gjort en strålande insats. Stort TACK till alla dessa säger Henry. Raggmunk efter rundan

Klubben har lagt in en beställning både till regeringen och till andra högre makter om bra golfväder 2018...

Den tredje orsaken till framgång är alla andra samlade åtgärder som klubben gjort i syfte att göra ett golfbesök på Östra Göinge attraktivt. – Vi har renoverat restaurangen, beslutat att driva den i egen regi och dessutom skaffat rättighet att servera öl och vin till gästerna, berättar Henry. Detta betyder mycket för många golfare; efter en tuff runda i backarna på banan så finns det nu möjlighet att avsluta exempelvis med raggmunk och en god öl eller med en hamburgare från Nedanbäck plus ett gott glas rödvin. Golfen en drömhobby

Ordföranden berättar också att övningsfältet fräschats upp med nya utslagsmattor och bol-

30

lar och bättre avståndsflaggor. Nya golfbilar av högsta klass har införskaffats, inte mindre än åtta till antalet. Bra för dem som orkar lite mindre eller har mycket bråttom. – Klubben har gjort bra grejer på anlägg-

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

ningen som höjer värdet för golfaren, säger Henry. Inför 2018 bjuds alla golfare eller blivande golfare in till att spela på banan, det gäller ung som gammal, nybörjare som veteran, medlem som icke medlem. Nybörjarkurserna för att ta ”Grönt kort” (körkort för golfare) startar tidigt under våren. Det är ett billigt (ca 1 500 kr) och trevligt sätt att komma igång med golfen och sedan under hela säsongen kunna testa om golfen är drömhobbyn eller inte. En varning måste dock utfärdas! Det finns en risk att nybörjarkursen

utvecklas till ett livslångt beroende. Men man får ta det onda med det goda och tänka på att även om du spelar dåligt en runda på Östra Göinge så går du i alla fall ca 14 000 steg och det är bra för både hjärta och lungor!! Fler event

Klubben kommer att satsa på fler medlemmar under 2018 och fler sponsorer. – Vi vill gärna att företag som sponsrar också kommer till klubben med sina företagstävlingar för kunder, leverantörer och anställda. På det sättet stöttar klubb och sponsor varandra och effekten blir maximal säger Henry Gustavsson och tillägger att det även ska bli mer av andra typer av event, t.ex. musikaftnar, kräftskivor och annat. Till sist nämner Henry Gustavsson att klubben lagt in en beställning både till regeringen och till andra högre makter om bra golfväder 2018, men eftersom dessa instanser är genuint osäkra leverantörer så är golfklubben beredd att stå för en bra golfbana i en trevlig miljö även om 2017 års regniga sommar skulle upprepa sig. Text: johnny@alltomgoinge.se producerad av espresso media


VVS-fšret

WWW.SAVVS.

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

anders@savvs.

VVS-fšretag

NYHET!

WWW.SAVVS.SE Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någonsi

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd nordiskt klimat och med den senaste inverterteknike luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum?

Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för Hurklimat mycket kan du spara? nordiskt och med den senaste invertertekniken. nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta direkt, gör vi en Kontakta oss oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

kalkyl!

Med styrning:

A+++

Med styrning:Utan styrning:

A+++

A++

Utan styrning:

A++

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

BILAR I LAGER

2016 Mazda 3 Vision 2,0 Sedan Röd 2180 mil 158 900:2016 Suzuki Vitara Exclusive Vit 4200 mil 159 500:2015 Mazda 6 Vision Sedan Röd 4618 mil 189 900:2015 Suzuki S-Cross 1,6 Grå met 4400 mil 119 900:2014 Mazda 3 Silver 1886 mil 133 500:2014 Suzuki SX-4 2,0 Diesel 4WD Brun Met 6300 mil 124 500:2014 Mazda 3 2,0 Optimum Titanium 3500 mil 166 500:2014 Suzuki Swift Comfort+ Mörkgrå 7500 mil 79 900:2014 Mazda CX-5 Optimum 2,2D Svart 8000 mil 209 900:2013 MB B 180 CDI Sportpack Silver 4200 mil 134 900:2013 Mazda 6 Kombised. adv+ Grå met 6900 mil 114 900:2013 Toyota Aygo Svart 4000 mil 61 900:2012 Suzuki G. Vitara Grå met 5000 mil 134 900:2012 Mazda 6 Kombi sedan adv+ Grå met 11800 mil 87 900:2012 Kia Rio 1,4 ECO KOMFORT 109 hk Röd 4000 mil 92 500:2011 Mazda 6 Kombi 2,2 D Blå 12900 mil 89 900:2011 Suzuki SX-4 1,6 Excl. 4wd Orange 12200 mil 63 400:2009 Mazda 3 1,6 5D Silver 10000 mil 59 500:2008 Mazda 6 Kombisedan 2,5 Sport Röd 23300 mil 43 500:2007 Seat Leon Silver 13200 mil 54 800:2007 Suzuki Swift Silver 8100 mil 44 900:2004 Toyota Yaris Röd 17000 mil 19 900:2004 Honda CR-V Silver 18400 mil 44900:VECKANS KLIPP! Suzuki Baleno Excl. BosterJet ordinarie pris 150 400:- Nu 137 900:-

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

, 0735-18

LIKA ELEGANT I STAN SOM PÅ LANDET

Bland alla små crossoverbilar på gatorna sticker Mazda CX-3 ut som tekniskt avancerad. Smidig, smart och snygg i staden. Bekväm, robust och inspirerande på landsväg. Byggd med Mazdas prisbelönta SKYACTIV-teknik som förenar imponerande prestanda med vardagens krav på praktiska funktioner. Bakom ratten upptäcker du det vi på Mazda kallar Jinba Ittai – känslan som uppstår när bil och förare förenas, när teknik och sinnen blir till ett. Vi kunde ha beskrivit den påkostade interiören också, mazda.se men låter det bli en överraskning. När ses vi?

FRÅN: 173 900:Bränsledekl. bl. körn. 5,2-6,3 l/100 km, CO2 136-146g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se.

SE HIT!

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

Lindgrens Bil AB Södra Portgatan 34 mån-fre 8-18, lör 10-13 ÖPPET 283 50 Osby S. Portgatan 34, Osby www.lindgrensbil.com

www.lindgrensbil.com Tel. 0479-310 86

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

31


S I M O NTO R P

När norra Skåne Historia från Simontorp

Anders Blidberg

D

et idylliska slottet Vanås har upplevt både krig och vetenskapliga framsteg. En extra intensiv period var 1500-talet då slottsherren Sten Bille innehade godset. Sten Bille föddes på Vanås 1527 och fick en

ypperlig utbildning. Hans far Claus Bille var en brutal soldat och var till exempel den som skötte arresteringarna inför Stockholms blodbad. Som belöning för detta hade han fått Vanås och önskade kanske höja familjens anseende genom att se till att sonen fick en god utbildning. Sten Bille sattes i klosterskola på Bosjökloster och därefter följde en femårig utbildningsturné i Frankrike, England, Skottland och Tyskland. Efter utbildningen tjänstgjorde Sten vid hovet och sändes på flera diplomatiska uppdrag till Frankrike och Skottland.

Under Nordiska sjuårskriget 1563-1570

blev Sten motvilligt militär och ledde tillsammans med den mer handgriplige Mickel Göing försvaret av Göinge. Kriget började illa och redan första året brändes Vanås ner till grunden. Som kompensation fick Bille istället Herrevadskloster och där inrättade han 1569 ett laboratorium åt sin vetgirige systerson som då var 23 år. Stens syster Beata Bille var gift med Otto Brahe och deras son skulle komma att bli den berömde astronomen Tycho Brahe. Den unge Tycho tillbringade några år hos sin morbror Sten och det var ifrån Herrevadskloster som han 1572 observerade sin ”nova stella”, den första kända supernovan som iakttagits från Europa.

Tychos far och den övriga släkten var inte

överdrivet förtjusta över sonens vetenskapliga

32

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

var ett vetenskapligt centrum intresse och det var därför Sten Bille tog hand om honom. Sten var själv intresserad av nymodigheter och anlade både pappersbruk och glasbruk. År 1573 flyttade även Tychos 17-åriga syster Sophia Brahe in hos morbror Sten. Hon delade sin brors vetenskapliga intresse och arbetade ihop med honom de kommande åren. Tycho var lätt att känna igen på sin näsprotes i mässing, ett minne från en duell 1566 då han fick näsan avhuggen.

annat landsdomare och därmed Skånes högste jurist. Märkligt nog ligger han inte begravd vid något av sina gods utan i Mariakyrkan i Helsingborg, där en fin sten finns över honom och hans fru Christina Lindenov. Text: Anders Blidberg

Vanås återuppfördes redan under krigsåren

och eftersom Sten Bille tillbringade mycket tid där är det troligt att även hans skyddslingar Tycho och Sophia tillbringade en del tid på Vanås. Tycho lämnade Skåne 1575 för att med tiden bli en internationell kändis. Sophia gifte sig 1579 men blev efter några år änka och började då åter arbeta tillsammans med sin bror på dennes observatorium Uranienborg på Ven.

Sten Bille var under hela sitt liv en inflytelserik man i Skåne. Han var bland

Tycho Brahe (1546-1601)

producerad av espresso media


A K TU E LLT

”Med GDPR förstärks skyddet för konsumenterna ytterligare”

Sofia Åbjörnsson på företaget FILLit välkomnar den nya EU-förordningen.

Positiva förändringar

med GDPR I

maj ersätts Personuppgiftslagen (PUL) med nya regler som är sammanfattade i GDPR. (General Data Protection Regulation) – Vi tycker det är bra, säger Sofia Åbjörnsson, vd på FILLit som är systemleverantör till ett 30-tal lojalitetsklubbar runt om i landet. En av dem är Klubb Osby.

I närmare 20 år har ”PUL” styrt hur person-

uppgifter får hanteras. Från och med den 25 maj så ersätts den av GDPR. Förändringen är utfärdad av Europaparlamentet och EU-rådet och kommer då att gälla för samtliga EU-medlemsländer. Målet är att stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter. All lagring måste hädanefter godkännas av personen i fråga.

Förändringar för alla

För företag, organisationer, kundklubbar och myndigheter leder GDPR till en del förändringar. – De största förändringarna, för alla som samlar in uppgifter, handlar om hanteringen och informationsplikt mot konsumenten, förklarar Sofia. En mindre butik får till exempel inte ha ett pappersregister med mobilnummer för att bjuda in sina bästa kunder på ett event. Alla måste tydligt kunna visa upp att konsumenten har fått ta del av villkor för hantering av uppgifterna.

Positivt inställd

Sverige har, i förhållande till Europa, redan en stark lag i PUL, förklarar Sofia. Men med GDPR förstärks det ytterligare, vilket är positivt. Det kommer att påverka kundklubbarna, då risken för

sanktioner på upp till 4% av omsättningen finns för dem som inte följer lagen. – Som konsument ska du alltså kunna se hur dina uppgifter hanteras och vad de används till. Det leder till att butiker och företag måste ha ett större säkerhetstänk om hur man delar med sig av sina uppgifter, säger Sofia.

Sofias tips

De flesta större organisationer jobbar redan med sina processer för att uppfylla kraven. – Deras kunskap och rutiner kommer att spilla över till mindre företag, menar Sofia. Vi på FILLit kommer att hjälpa våra kunder (kundklubbar) genom att informera om de uppgifter som hämtas in, lagras och hanteras enligt GDPR redan nu. Vi kommer också att synliggöra användarvillkoren bättre. En förbättring som vi jobbar på nu och ska vara klart innan sommaren, avslutar Sofia. Text: johnny@espressoreklam.se

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

33


K U LT U R

Catharina Holden , Helen Karlsson och Jenny Herz visar gärna upp nya kulturkalendern.

Samverkan

skapar ett härligt kulturår

J

ag är både glad och stolt över det kulturprogram som vi i år kan erbjuda i Älmhults kommun, berättar kulturstrateg Helen Karlsson. Det är ett digert arbete som har utförts av ett gäng engagerade och kompetenta personer. När vi alla hjälps åt så blir det bra. I år är det dessutom bättre än någonsin. Mycket av det som händer under våren, finns presenterat i kulturkalendern, som nu finns tryckt och klar för att möta alla nyfikna.

Fokus på teater och musik

Antalet inslag i kalendern ökar. Ändå är den inte heltäckande. – Nej det finns delar i vårt kulturliv som presenterar sina egna arrangemang, förklarar Helen. Det är svårt att presentera ett komplett program på ett och samma ställe. Sen är det ju så att mycket händer på vägen. Vi kan alltså räkna med att utbudet växer och blir ännu bättre än vad vi idag kan se.

Det våras för teatern T

eaterutbudet gör en rivstart redan denna månad då ”Häxor - när drevet går” visas på Folkets Hus scen i Älmhult. Den är lika aktuell idag som under 1600-talet, med tydliga kopplingar mellan masshysteri och näthat. – Vi inleder med en kickoff där vi, innan föreställningen, presenterar hela vårens program, berättar Älmhults Teaterförenings ordförande Catharina Holden.

Anton Lind berättar

Teaterföreningen vill visa fram ett brett program med stora och små produktioner och olika scener. – Ja, vi vill redan nu göra lite reklam för en berättelse som Anton Lind har framfört både i radio och på Dramaten, säger Catharina. Den handlar om hans bror som har Downs syndrom. Två bröder med helt olika förutsättningar men med en gemensam gränslös kärlek. De har både sina rötter och hemvist i Älmhult. – Passa på, platserna är begränsade

34

så det gäller att boka i tid, tipsar Catharina.

Förmånligt medlemskap

Teaterföreningen i Älmhult har 130 medlemmar. Den som tecknar medlemskap får Riksteaterns scenpass som ger dig mycket generösa rabatter på alla deras produktioner. Oavsett var du är och tittar. – Det är mycket förmånligt för dem som älskar teater, förklarar förra ordföranden Marie Gärd. Det räcker med att du ser en föreställning så har

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

medlemskapet lönat sig. Vill du ta del av alla förmåner så kontaktar du Riksteaterns medlemsservice på telefon 020-66 22 22 eller via deras e-post medlem@riksteatern.se. Text: johnny@alltomalmhult.se

Catharina Holden på trappan till Folkets Hus.

producerad av espresso media


K U LT U R

Teaterprogram Våren 2018

Biljetter på vår hemsida: www.almhult.riksteatern.se eller på plats före föreställningen Söndag

28

JANUARI

HÄXOR - NÄR DREVET GÅR Året är 1675. I byn Torsåker i Ångermanland halshuggs och bränns 71 människor på bål. Sveriges största massavrättning i fredstid och på några dagar dödas var femte kvinna i byn. Med tvära kast mellan humor och allvar, dåtid och nutid, tar fyra skådespelare med oss på en resa från 1600-talet till dagens Sverige. Ett revolutionärt folklustspel där skeletten kräver upprättelse och ber oss skärskåda vår egen tid. Vad vill vi bära med oss från vår historia? Och hade du varit en av dem som bar ved till bålet? Info: Köp din biljett här eller på plats innan föreställningen.

Tid: 19:00 Plats: Älmhult, Folkets Hus Tisdag

15

FEBRUARI

MIN BROR OCH JAG En berättelse om Anton Lind och hans bror Love som har Downs syndrom. En historia om två bröder med olika förutsättningar och gränslös kärlek. En radiodokumentär har sänts flera gånger i P1 och i höstas framfördes den på en av Dramatens scener.Nu kommer Anton tillbaka till rötterna i Älmhult och berättar under en timma varvat med musik. Arr: Älmhults Teaterförening Riksteatern och ABF. Entré: 100:- Bokning av biljett: therese.karlsson@abf.se eller tel. 0476-647601 catharina.holden@gmail.com tel: 070 65 45 116

Tid: 19:00 Plats: Älmhult, Speakeasy Guldkant

Tisdag

6

MARS

FÖREGÅNGERSKAN I Föregångerskan ser vi Catherine Westling i en ny monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för en rättighet som vi ofta tar för givet men som vi idag mer än någonsin måste värna om. Men hur var det i den brinnande kampen för den kvinnliga rösträtten? Vad hände efteråt? Och vad har hänt på de här hundra åren? Med avstamp i professor Christina Florins forskning om den växjöbaserade fysikern Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas här på ett spetsigt, roligt och eldande sätt historien om nu och då och det som händer där emellan… Info: Försäljning av dryck med tilltugg före föreställningen.

Tid: 19:00 Plats: Älmhult, Speakeasy Guldkant Fredag

16 MARS

HISSVÄGRAREN Se Olof Bergström som den enstörige Hissvägraren som har levt hela livet i samma fastighet. Med glimten i ögat ger han oss den tragikomiska och dråpliga berättelsen om sitt liv. Här finns kärleken till hunden Kafka som älskade rimmad poesi och som spelar en stor roll på mer än ett sätt. Den stora kärleken till prinsessan Diana, ett misslyckat besök på sexklubb och besök på okända människors begravningar. Och så klart hissen Enok, Kone läst i hisspegeln, den enda han numera kan prata med. Men ganska nyligen har slumpen gjort att han fått kontakt med en trevlig och märkligt bekant ung kvinna. Info: Fri entré. Boka bord: 0476-64 12 00; Ikeahotell.eat@ikea.com

Tid: 19:00 Plats: Älmhult, IKEA Hotell Fredag

20 APRIL

ETT ODJUR TILL HEMBITRÄDE Tycker du om gamla filmer från 40-talet som ”Vi hemslavinnor”, ”Pensionat Paradiset” och ”Fram för lilla Märta” så kommer du att känna igen dig. Som de bästa komedier har ETT ODJUR TILL HEMBITRÄDE ett allvar i botten. Här drivs med klass-samhälle, moral och pigdebatt, och som en nostalgisk tillbakablick får vi höra genuina, välkända”örhängen” från 40-talet som ”Med dig i mina armar” Säg det med ett leende” och många fler. Cecilia Hjalmarsson Produktion Presenterar en nyskriven pjäs i samma anda som ”Potatishandlaren ” och ”Marknadsafton”. Info: Köp din biljett på www.almhult.riksteatern.se eller på plats innan föreställningen.

Tid: 19:00 Plats: Älmhult, Folkets Hus

www.almhult.riksteatern.se Älmhults Teaterförening Riksteatern – En del av Riksteatern.

älmhults teaterförening RIKSTEATERN

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

35


K U LT U R

Teater

för hela familjen I

ntresset för familjeföreställningarna på Aktivitetshuset har vuxit. – Ja, jättekul med tanke på att det är väldigt blandade nationaliteter, berättar Jenny Herz från Studieförbundet Vuxenskolan. Det kan ibland vara svårt att få plats. Ambitionen är ju att nå ut till en bred publik. Det innebär att vi flirtar med både jobbpendlare och med alla dem som är här p.g.a. IKEA. Vi vill få alla att upptäcka livet utanför IKEA så att de ser och upplever allt det fantastiska som vi har att erbjuda i Älmhult.

Folkmusik av PHØNIX E

tt av Danmarks ledande och mest kända folkmusikband, Phønix, kommer till Älmhult för att spela på Speakeasy (Guldkant) den 7 februari. De har spelat tillsammans i 27 år och turnerar runt om i världen

och har fått stor uppskattning. De spelar svängig musik för nyfikna öron menar de själva. I praktiken innebär det att du får lyssna på fyra personer som har rötterna i traditionerna men bjuder på svängiga och moderna toner. En konsert ur Musik i Syds program. Biljetter finns på Biblioteket.

Uppäggad men okysst i Sibbhult Det är åter dags för buskis i Östra Göinge. Buskteatern återkommer med en helt ny föreställning - Uppäggad men okysst. Sammanlagt sju föreställningar ges på Sibbhults Folkets Hus med premiär den 17 februari. Det är Buskteatern med Susanne Persson Lundkvist i spetsen som åter träder upp på scen. Sist de spelade ihop var 2016. - Ja, det blev ingen buskis i fjor eftersom det helt enkelt saknades inspiration, säger Susanne som är en riktig veteran i buskis- och revysammanhang. Inspirationen kom lyckligtvis tillbaka och under förra året skrev Susanne ihop det manus som ligger till grund för årets buskis. Med sig har hon övriga medlemmar i Buskteatern, inte heller de några gröngölingar. Magnus Haraldsson, Kerstin Hansson, Peter Nilsson och Calle Hansson utgör tillsammans med Susanne ett tight gäng som spelat ihop i många år. - Vi kan varandra utantill. Det ger en trygghet och gör att vi kan ta ut svängarna och vara spontana. Vi har fantastiskt roligt tillsammans och improviserar mycket. Det är publiken också van vid och brukar vara med på, berättar Susanne som känner sig laddad inför årets framträdanden. Vardagligt och småfräckt Göingerevyn som Susanne också varit inblandad i får dock fortsätta vila. - Det är så oerhört mycket mer arbete. Det är väldigt tufft att sätta ihop en revy sidan om ett heltidsarbete. Dessutom så känns det som att publiken har lättare för att ta till sig en buskis där de kan sitta under avslappnade former i vardagskläder och skratta gott i en timme. Kan du avslöja något om innehållet? - Det är en familjär fars om vardagslivet på landet med saker som folk kommer kunna känna igen sig i. Lite på landet, en del förvecklingar, lite småfräckt och jag kan till och med avslöja att det blir naket, avslutar Susanne. Text: jessica@alltomgoinge.se

Buskteatern ger

Teater Sagohuset gästar

Nu är det snart dags för nästa familjeföreställning. Denna gång är det Teater Sagohuset från Lund som gästar Aktivitetshuset den 3 februari med Fimbulvinter. Temat är en kombination av nordisk mytologi och miljöförstöring. Haven svämmar över av sopor och stackars Midgårdsormen, som normalt äter upp allt skräp - orkar inte mer. Nu behöver han hjälp. Till och med publiken får hjälpa till. En föreställning för familj och barn från 7 år. Biljetter köper du i vanlig ordning på Biblioteket och på Aktivitetshuset.

Passa på

Det är ett digert program som nu presenteras och samordnas för att undvika kulturkrockar. Ett tips är att ha Kulturkalendern i beredskap och hålla lite extra utkik i denna tidning, så missar du förhoppningsvis ingenting. – Håll också koll på Pecha Kucha-kvällarna på Muff, berättar Jenny. Alltid lika spännande. Jag vill också tipsa om ”kreativa lördagar” för barn 7–12 år hos Creative Studio i Älmhult. Mycket spännande pyssel för dig som vill skapa. Eller kolla in 10-fika på Stinsens vävstuga, avslutar Jenny. Text: johnny@alltomalmhult.se

Ett ökat intrresse för familjeteater i Älmhult gläder Jenny Herz från studieförbundet Vuxenskolan

”Uppäggad men okysst”

SIBBHULTS FOLKETS HUS Speldagar 17 feb, 23 feb, 24 feb, 2 mars, 3 mars, 9 mars och 10 mars, alltid kl. 19.30 BILJETTBOKNING på telefon 044 – 775 61 98 eller 0733 – 80 96 76 alt. E-post: hanssoncalle@gmail.com 36

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


K U LT U R

Bio Prosimus

Osby

program våren 2018

27 januari Sameblod - Svensk dramafilm från 2016, 110 minuter. 17 februari Lion - Amerikansk-australisk-brittisk dramafilm från 2016, 118 minuter. 24 februari The Founder - Amerikansk biografi, drama från 2016,115 minuter. 24 mars Vad döljer du för mig? Italiensk komedi/drama från 2017, 97 minuter.

7 april När molnen skingra - Svensk dokumentär från 2016, 87 minuter. 21 april Päron och lavendel - Franskt drama, komedi, romantik från 2015. 101 minuter.

Päron och lavendel visas den 21 april

Filmerna visas alltid på Bio Borgen lördagar kl. 14.00 Vi öppnar kl. 13:30.

För information ring

Lars-Olof 13877 Gerd 31046 eller Ingrid 31777. Medlemskort kostar 150 kr och fungerar som abonnemang till samtliga filmer. Tag med kortet till filmvisningarna.

Konsert med Swedah

S

öndagen 4 februari uppträder den Osbybaserade gruppen Swedah i Osby Församlingshem.

Gruppen består av Josip Jonjic, Emma Lundbäck, Sara Lundbäck och Olof Lundbäck.

Swedahs repertoar bottnar i Balkan och kryddas med bossa, tango, swing, klassiskt och folkmusik från flera länder, inklusive Sverige. Eller som de själva uttrycker det: "Vi spelar vad vi känner för - på vårt eget sätt".

Konserten startar kl.16.00 och efteråt har Konsertföreningen sitt årsmöte, dit medlemmar och andra intresserade hälsas välkomna. Arrangör: Osby Konsertförening

Info: www.osbykonsertforening.weebly.com

konsert med swedah Josip Jonjic, Emma, Sara och Olof Lundbäck

Söndag den 4 Februari kl. 16:00 Osby Församlingshem

Entré 100:- / medlem 50:Arr: Osby Konsertförening

Söndagsdansen Donnez 28 januari kl.17-21

Entré: 180:- inkl. fika. Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 granadagote@live.se www.lonsboda-granada.se

/ granadalonsboda

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

37


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Dags för vårens föreningsträff

Osby Bibliotek

Den 12 februari 2018 bjuder Kultur och Fritid in kommunens föreningar för ett dialogmöte på biblioteket i Osby.

Jourhavande släktforskare måndag 15 januari, 16-18.30

Föreningsträffarna är återkommande vår och höst och fungerar som ett forum för dialog om aktuella frågor. På föreningsträffen den 12 februari kommer personal från fritidsgårdarna att finnas på plats

Läxhjälp på biblioteket i Osby varje måndag 15.30-17.30 Språkcafe på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00 Stick café på biblioteket i Osby

Barnteateråret startar på Pulsen

varje onsdag 14.00-16.00

Cirkelgymnastik, Osby Torsdagar 17.30

Ett intensivt vattengympapass med stationer för att stärka olika muskelgrupper. Föranmälan, Kursstart v 4.

Vattengympa/Cirkelpass, Lönsboda Tis 14.30 / Ons 19.00

Ledarledd gymnastik i bassäng. Vid cirkelpass jobbar vi vid stationer för att stärka olika muskelgrupper. Vi startar nya kurser v 4. Förbokning. Drop in i mån av plats.

Teater Pero inleder årets barnteatersäsong Lördagen den 3 februari klockan 11 med föreställningen Räven i den kolsvarta natten. I den kolsvarta natten söker alla små djur skydd för mörkret och kylan. Den ena efter den andra knackar på hos den snälla kaninen som släpper in alla små kompisar i sin lilla håla. För det är inte bara mörkt och kallt, det är också lite farligt där ute. En varm och pyttelite otäck saga om att få komma in i värmen. Föreställningen arrangeras av Riksteatern Osby, som med anledning av sitt 60-årsjubileum bjuder på gratis inträde. Förboka plats via sms, 070-592 66 48.

Onsdag 7 februari, 19.00. Osby Bibliotek

Onsdagar

Hur väl stämmer sägnernas och populärkulturens skildringar av snapphanen med verkligheten? Vad kan vi hitta om vi går till källorna? Författaren Anders Blidberg presenterar den senaste forskningen, där en ny bild av snapphanarna tonar fram.

En chans för de allra minsta att lära känna vattnet. Nybörjargrupper och fortsättningsgrupper. startar 17/1 (fullbokade) och 4/4 (anmälan från 22/1) och håller på i åtta veckor.

Fri entré. Arrangör: Biblioteket, Folkuniversitetet Kontakt: 0479 52 82 10

Fritidsgårdarna Fredag 2 februari, 20-24.00

Nu genomför vi vår årliga gallring av tidskrifter och magasin på biblioteken i Osby. Kom och fynda bland dina favoriter. Försäljningen startar: Osby bibliotek Lördag 3 februari Lönsboda bibliotek Tisdag 6 februari

Bussresa till Balders Hage i Häradsbäck För ungdomar i årskurs 7-9. Biljetter (100 kr) köps på Pulsen eller Bulten .

– anmäl dig nu! Sång, dans, akrobatik, konst, performance? Vad kan du göra för att fånga en publik?

Allmänåkning

Aktuella tider finns på www.osby.se

Anders Blidberg.

Fynda tidskrifter på biblioteken!

Balders Skoldisco

Ishallen

En varm saga i februarimörkret med Teater Pero.

Författarbesök: Anders Blidberg Snapphanen i myt och verklighet

Babysim, Lönsboda

Anmäl dig nu på Pulsen!

Foto: Jonas Jörneberg

Kursstarter, simhallarna

UKM äger rum den 22/2.

och berätta om det drogförebyggande arbete som genomförs i kommunen. Det kommer även att finnas tid till frågor och dialog kring ämnen som föreningslivet vill ta upp. Till föreningsrepresentanter som föranmäler sin medverkan serveras mat under kvällen. Mer information och dagordning för föreningsträffen den 12 februari kommer på kommunens hemsida.

Sportlovstider!

Inför sportlovet v.8 sammanställer Kultur och fritid ett program över de arrangemang som erbjuds i kommunen.

Tipsa oss om vad som är på gång senast 28 januari! erik.johannesson@osby.se 070 988 85 75

Saxat ur vårens evenemangskalender 24/1 Dagbio: Downsizing Borgen 27/1 Prosimus: Sameblod, Borgen Met-opera: Tosca Borgen 28/1 Stegen i snön, Visseltofta kyrka Kultur och

Fritid

USBY I YO OU ghet

Kärlek & Delakti

lender gska mun eman Even y Kom Osb Våren 2018

Hela kalendern finns på www.osby.se

28/1 Ett alldeles ovanligt Vanligt liv Lönsboda medborgarhus Dans till Donnez Granada 1/2 Lars Walldov om Godspell Borgen 4/2 Konsert med Swedah Församlingshemmet Osby

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se Kultur & Fritid

och bibliotek

Osby kommun

sby

@kulturfritidio


K U LT U R

Info: Plats: Hörsalen, Kulturhuset i Broby Tid: Torsdagen den 25 januari 2018 kl 18.30 Beställ gärna biljetter på 070-2715002, 070-2409990 eller solveig.amvall@gmail.com

Räven i den kolsvarta natten R

iksteatern Osby inleder sitt jubileumsår med att bjuda publiken på en fantastisk föreställning med en av Sveriges bästa barnteatergrupper. Teater Pero är mimgruppen som får lovord både av kritiker och publik. I denna föreställning får vi se Katarina Krogh berätta historien med projektioner, skuggspel, föremål och enkla dockor och vid hennes sida finns Ola Johansson med sin basfiol. Alla små djur i skogen är rädda

för räven för den är ju både listig och farlig. Kaninen skyndar sig hem i mörkret och är snabb att låsa dörren om sig. Inte långt därefter knackar det och där kommer ankan, sen musen och allra sist lammet som alla skakar av rädsla. De har både sett och hört räven alldeles bakom sig i skogen! Kaninen är snäll och öppnar dörren, den tar hand om alla sina kompisar och tillslut är det alldeles fullt i kaninens stora säng. Men då knackar det på dörren och den lilla rävungen står utanför och skakar... den har tappat bort sin mamma!

ta om hand varandra. Om att inte låta rädslan låsa någon ute. Om att omvärdera och innesluta. När den stora rävmamman till slut dyker upp och är alldeles utom sig av oro blir även hon insläppt och glädjen vet inga gränser. Alla små djur får plats i rävmammans stora svans, ingen ska frysa och ingen ska vara rädd.

Världens bästa Allan Ä

Varmt välkomna den 3 februari

Nu kommer de, KG Malm och Lucas Stark, för att underhålla oss

kl. 11:00 till Pulsen. Begränsat antal platser. Glöm inte att förboka för att säkert få plats, via sms 070 -592 66 48! Entré: 0 kr inkl. fika. Text: Cecilia Billing, Riksteatern Osby

Räven i den kolsvarta natten är en alldeles underbar historia om att

ntligen har Östra Göinge Riksteaterförening glädjen att presentera den efterlängtade föreställningen Världens bästa Allan. Hösten 2017 tvingades artisterna ställa in sitt besök hos oss. med den folkkäre och älskade Allan Edwalls sånger och skrönor. Båda artisterna har var för sig gett ut flera rosade musikalbum. Båda har mottagit Taubestipendiet och dessutom ett flertal andra kulturstipendier. Publikens gensvar har varit överväldigande vid varje framträdande och musikkritikerna och tidningarna lovordar deras tolkningar av Allan Edwalls litterära, musikaliska och kulturella krumsprång. Välkomna till en fantastisk kväll fylld av musik, sång, värme, humor och publikkontakt!

K O N F E R E N S

Catering

• Smörgåstårtor • Landgångar • Smörrebröd • Delikatessbrickor

Du kan också köpa biljetter på plats före föreställningen. Pris: 200 kr. Med scenpass: 160 kr.

• Marmelader • Soppor • Desserter • Presentkort

Beställning 2 dagar innan Betalning med swish eller kontant Välkommen med er beställning

Gott Liv by Pia

gottlivbypia@gmail.com

www.gottlivbypia.com

070 212 97 37

Hässleholmsv. 2, Osby

Fi i W

Boka Er nästa konferens på E & E Stora Hotellet i Osby, heldag fr. 308,-/pp www.storahotelletosby.com

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

39


Färe Montessori har tagit över Sibbhults fritidsgård Efter en överenskommelse mellan Färe Montessoriskola och Östra Göinge kommun har skolan från och med den 1 januari 2018 övertagit ansvaret och driften av fritidsgårdsverksamheten. – Vi behöver mer krafter i Sibbhult att jobba med integration och skapa mötesplatser i samhället. Ungdomar behöver något att göra och en plats att samlas på. Oavsett bakgrund och intressen ska fritidsgården vara en mötesplats öppen för alla, säger Jocke Bengtsson, rektor på Färe Montessori. – Vi i Femklövern har länge velat ha f ler mötesplatser som drivs på ungdomarnas villkor med vuxen hjälp. Färe Montessori kommer kunna axla den rollen galant, säger Sofia Nilsson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet.

Tanken är även att fritidsgården ska kunna bidra till ett ökat intresse för

fritidsaktiviteter, bland annat de som är kopplade till föreningslivet. – Det finns hur många goda samarbetspartners som helst i Sibbhult. Vi ska hjälpa varandra för att ungdomarna ska veta om och kunna ta del av en mängd olika aktiviteter, säger Jocke Bengtsson. Fram till övertagandet har fritidsgården drivits av ungdomsföreningen i Sibbhult. Men nu är det alltså Färe Montessori som tagit över stafettpinnen och planerar att driva fritidsgården med fortsatt kraft och stabilitet. – Det ska bli så kul att få se nytt liv och förnyad energi här på fritidsgården! avslutar Sofia Nilsson (C).

Välkommen ut i vinter Även under årets kyligare månader kan du ta del av Östra Göinges fantastiska miljöer. Projektet Naturliga Göinge hälsar alla välkomna ut i naturen i vinter. Vid träffarna väljer du själv om du vill använda markerade leder, ta hjälp av kartan eller följa med på en guidad runda. Tipsbingo och orienteringsbanor finns alltid, och våfflor erbjuds under aktiviteterna i Tågaröd! Aktiviteterna pågår klockan 10-12. 28 januari OBS! Ändrat till Folkhögskolan i Glimåkra. 4 februari Tågaröd 2 km söder om Sibbhult Guidad vandring till krigsminnesmärket med Torsten Niklasson. 18 februari Tågaröd 2 km söder om Sibbhult www.naturligagoinge.se

Ny COPE-utbildning för föräldrar i vår

Prova på att spela och sjunga tillsammans!

Under hösten genomfördes två parallella COPE-utbildningar för föräldrar i Östra Göinge. Nya uppstarter planeras under våren.

Gratis prova-på-orkester, spela och sjung tillsammans! Öppet för studerande och skolungdomar boende i Östra Göinge. Ålder från 10 år och uppåt, inga förkunskaper krävs. Instrument finns på plats och ledare är Roger Sundh. Tid: Onsdagar 18.00 - 20.00 med start 31 januari Plats: Kulturhuset i Broby

Utbildningen består av gruppträffar tillsammans med kursledare där ni delar erfarenheter och utbyter tips för att hantera vardagen med era barn. Den riktar sig till två målgrupper: De som är föräldrar till barn i åldern 3-12 år och de som är föräldrar till tonåringar.

Är du intresserad av att vara med?

Maila eller ring till helen.davidsen@ostragoinge.se alt. 044-775 61 82 eller annelie.gullberg@ostragoinge.se alt. 044-775 60 65.

40

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

Ingen föranmälan krävs. Välkomna! Arrangeras av musikskolan med stöd av statens kulturråd.

För mer info kontakta musikskolan: musikskolan@ostragoinge.se, tfn 044-775 61 32

producerad av espresso media


Mötesplatser och aktiviteter för äldre

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. V4 Torsdag 25/1 12.00 Fridebo, Hanaskog

Torsdag 1/2 14.00 Västanvid, Knislinge

Sopplunch, anmälan på Fridebo eller till Nils-Åke 070- 526 3255

Andakt med Peter Kogler, fika

Fredag 26/1 13.30 Fridebo, Hanaskog

Bingo! med Nisse, fika

Fredag 2/2 13.30 Fridebo, Hanaskog

Bingo! med Nisse, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Underhållning av ”Jag och min bror med Conny”, fika

V5 Måndag 29/1 13.30 Fridebo, Hanaskog

Inomhusbowling, fika

Tisdag 6/2 14.00 Trollebo, Glimåkra

14.00 Fridebo, Hanaskog Seniorgympa, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Onsdag 7/2 9.00 Färevallen, Sibbhult

Bingo! med Ann-Britt, fika

Tisdag 30/1 14.00 Fridebo, Hanaskog

Prova på olika aktiviteter och delta i en studiecirkel med fokus på hälsan. Du får även ta del av föreläsningar i bl.a. skadeförebyggande träning, styrketräning och matlagning. Vi träffas två gånger i veckan under 12 veckor med start den 27 februari 2018. Kostnad: 300 kr/person

V6 Måndag 5/2 13.30 Fridebo, Hanaskog

Bingo! med Ann-Britt, fika

Inomhusbowling, fika

– ett hälsoäventyr för dig över 60

14.00 Fridebo, Hanaskog

14.00 Västanvid, Knislinge Träffpunkten med fika och samvaro i källarlokalen

Senior Sport School

Träffpunkten med fika och samvaro i källarlokalen

Frukost med trevligt sällskap på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Seniorgympa, fika

Onsdag 31/1 9.00 Färevallen, Sibbhult

Frukost med trevligt sällskap på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com Kultur i Östra Göinge Här är några av de arrangemang och aktiviteter som händer i kommunen på kulturområdet under januari och februari. Kulturbroschyren för våren och sommaren planeras komma ut under februari månad. Så håll utkik i brevlådan och du kan läsa mer om arrangemang och få mer information på vår hemsida www.ostragoinge.se.

BOKSAMTAL MED FIKA Torsdag 25 januari kl. 16-18, Knislinge bibliotek

Vi diskuterar ”Om våren” av Karl Ove Knausgård. Boksamtalet är gratis och biblioteket beställer på förhand boken åt dig. Begränsat antal deltagare. Info och anmälan 044-775 63 27 eller biblioteket@ostragoinge.se Arr: Kultur & Bibliotek

Vill du veta mer och anmäla dig?

VÄRLDENS BÄSTA ALLAN - KONSERT Torsdag 25 januari kl 18.30, Kulturhuset Vita skolan, Broby

Skådespelarna, sångarna och estradörerna K.G. Malm och Lucas Stark sjunger och berättar ur Allan Edwalls rika skatt av visor och historier. Det blir en härlig föreställning fylld av välkända sånger, mustiga skrönor, humor, publikkontakt och spontanitet. En akt utan paus. Entré 200 kr, med scenpass 160 kr. Biljetter kan förbeställas på 070-271 50 02 eller 070-240 99 90 eller köpas direkt på spelplatsen och betalas kontant eller med swish. Arr: Östra Göinge Riksteaterförening

Kom till Östra Göinge kommun (sessionssalen) kl. 9.30 den 30 januari. Vi berättar mer om Senior Sport School och om hur kursen är upplagd. Du kan också anmäla dig via e-post eller telefon till: lena.svensson@ostragoinge.se, 044-775 65 87 Senior Sport School är en satsning i samverkan mellan Region Skåne, Skåneidrotten och Östra Göinge kommun där syftet är att främja ett gott och hälsosamt åldrande.

Kungörelse Kommunfullmäktige kallas till sammanträde i kommunhuset, Broby, torsdagen den 25 januari 2018, kl. 18:30 för behandling av ärenden som anslagits på kommunens digitala anslagstavla på www.ostragoinge.se. Anslagstavlan finns också tillgänglig i kommunens kundtjänst, kommunhuset i Broby. Camilla Westdahl, Ordförande

BILDERBOKSSAMTAL Lördag 10 februari kl. 11-13, Kulturhuset Vita skolan, Broby

Inspiration för nyanlända föräldrar att läsa för sina barn. Vi läser ur och diskuterar svenska bilderböcker. Barnen är också välkomna och det finns möjlighet att pyssla och teckna. Drop in. Arr: Kultur & Bibliotek

TIDSKRIFTSFÖRSÄLJNING Måndag 12 februari - onsdag 21 februari, Glimåkra, Hanaskogs, Knislinge och Sibbhults bibliotek Försäljning av gallrade tidskrifter under bibliotekens öppettider. Arr: Bibliotek

BOKSAMTAL – LÄTTLÄST Torsdag 15 februari kl. 17.30-19, Kulturhuset Vita skolan, Broby

Vi diskuterar ”Nästan som bröder” av Johanna Immonen. Boksamtalet är gratis och biblioteket beställer på förhand boken åt dig. Begränsat antal deltagare. Info och anmälan 044-775 61 40 eller biblioteket@ostragoinge.se Arr: Kultur & Bibliotek

MAGIC LOOP – STICKA FÖR FRED Fredag 26 januari, kl. 10-12, Brobygården Fredag 2 februari kl. 10-12, Kulturhuset Vita Skolan, Broby Fredag 16 februari kl. 10-12, Kulturhuset Vita Skolan, Broby Fredag 23 februari kl. 10-12, Brobygården

MISSA INTE

HIMMEL – PÅ VAN & HELVETE DRI

SPORTL OVSAKT IVITET ER

Ett kom ut till plet t och fullm sam atat Måndag tliga skol ungdomaSportlovspro Wanås 19 februari gram r inna Konst tekniker flyttar kl. 13-15, Kult n spor tlove kommer att dela in t. Arr: Wan med Wanås på bibliotek urhuset s Vita et! Kom Kon ås Kons och testa skolan, Brob t och Kultst pedagoge nya y ur & Bibli r. Passar Tisdag för alla och roliga otek 20 tryckåldrar. Svenska februari – Vi väve VävstolsM onsdag 21 r februari 100 kr och gör hopp useet, Glim kl. 10-1 åkra inkl mate rep m 4, Arr: m rial

Torsdage NG I NEP Svenska Vi kommer att ha pågående stickningar med fredsduvor till dem som vill och Vävstolsm mellanm Sara & n 15 febr uari kl. AL NÄR KAT ål deltaga. Vi planerar för olika performances. Vi efterlyser stickande män. Bengt useet inte blev Olsson, Tisdag 19.00, ASTROF Arr: Magic Loop, Studieförbundet Vuxenskolan och Kultur & Bibliotek EN hur jordb som den var Osby tar oss Boalts Bygd kl. 13-1 20 februari med på tänkt. egård SLOG TILL kl. 10-1 5, stora stenbävningen förän De en vand 2, Kult FILMWO Hanaskogs bibl ring i Nep lock rasad drade berättar och PHØNIX – KONSERT Inträde iotek urhu set Vita berg visar als Fri entré RKSHOP e skolan, Torsdag 1 februari kl. 19.00, Kulturhuset Vita skolan, Broby Arr: Boal60 kr inkl. fi ner. Som genoen till en livsfa dramatisk berg som med stop bibliotek . Från 7 år. ka rlig plats a bilder från m ett ts Bygd Info Phønix är ett av Danmarks ledande och mest erfarna folkmusikband. under e- Kult Arr: Kult et@ostragoing och anm motiontekn klarade att vara på urförenin älan 044De bildades redan 1990 och har spelat i stora delar i världen där de rönt då de sig. ur & Bibl e.se ik g och Stud 775 61 iotek stor uppskattning. Bandet har rötterna i traditionen och skapar utifrån den ieförbund 40 eller Ons dag 21 et Vuxe en modern och väldigt svängig musik för nyfikna öron. nskolan FILMVIS februari kl. Karen Mose: vokal/piano Anja Præst: klarinett Jesper Falch: slagverk, 10-11.30 Film för NING , Knis Jesper Vinther: Dragspel. linge Föranmä sportlovsledig KONSERT VINTERGRÖNA TONER bibliotek Entré: Vuxna 100 kr, Barn och unga 0-18 år 0 kr bibliotek lan. Info och a barn. Vi Biljetter: Förköp på biblioteken eller boka på kultur@ostragoinge.se eller Torsdag 15 februari kl. 19.00, Broby församlingshem bjuder et@o anm älan 044på popc Arr: Kult strag Spektakulär konsert med komikern, dirigenten och pianisten Magnus telefon 044-775 61 40 (under Broby biblioteks öppettider). orn. 775 61 ur & Biblioinge.se 40 eller Fri entré. Mårtensson tillsammans med symfoniorkester från Östra Göinge, Osby Även biljettförsäljning vid speltillfället på Kulturhuset. otek Från 7 Torsdag år och Hässleholm. Arr: Kultur & Fritid, Musikskolan och Musikriket/Musik i Syd 22 Musikern och komikern Magnus Mårtensson har haft mångaFILM uppdrag februari kl. 13-1 VISNIN som dirigent, bl.a. för Scandinavian Chamber Orchestra of New 4.30, Kult Film York. för spor G BLÅSORKESTERKONSERT urhuset Som gästdirigent har han arbetat med orkestrar i bl.a. Sverige, tlovsledig Info Norge, och Vita skol Torsdag 8 februari kl. 18.30, Kulturhuset Vita skolan, Broby Brasilen och USA. Arr: Kult anmälan 044- a barn. Vi an bjuder Konsert tillsammans med blåsorkestrar från Ö Göinge, Bromölla och 775 61 ur & Bibli Magnus är även verksam som kompositör vilket ni kommer att få uppleva 40 eller på popcorn. otek Kristianstads musikskolor. bibliotek Fri när han själv är solist i en liten komisk konsert för piano ochFILM orkester. et@ostrag entré. Från Arr: Musikskolorna i Ö Göinge, Bromölla och Kristianstad PÄRLOR 7 år. Entré: Vuxna 100 kr, Barn och unga 0-18 år 0 kr oinge.se Tisdag 27 febr TILL FIK AT Förköp på biblioteken eller boka på kultur@ostragoinge.se eller telefon Film uari kl visni LINNEBÄCK – FRÅN SKOG TILL HELGEÅ 044-775 61 40 (under Broby biblioteks öppettider). Te/kaff ng för filmkl 17, Hanasko e Torsdag 8 februari kl. 18.30, Emmislövs församlingshem Även biljettförsäljning på spelplatsen före konserten. Anmälanmed tilltugg ubbens vuxn gs bibliotek are med serve Hembygdsafton i Emmislövs församling med föredrag av Sven Jensén. direk Arr: Kultur & bibliotek i Östra Göinge, Musikskolan i Östra Mu-t bibliGöinge, lemmar. till Han ras. Entr otek Arr: Göinge Hembygdsförening Gratis sikskolan i Osby och Hässleholms konsertförening. Arr: Kultet@ostragoing askogs é 30 kr. medlems FAMILJE bibliotek e.se. ur & Bibli kap. eller till Lördag LÖRDAG otek 044-775 www.ostragoinge.se FÖR Ta med 17 februari 61 40 EDR kl. 10-1 hela fami eller er, filmer 3, Kult HÄSTVE AG: BOKTOK ljen till inte detta eller spel. Clow Kulturhu urhuset Vita DA-NIL ARNA Tisd set. ag JOHNSS SSON skol nen Raim Fika, pyssl Arr: Kult ! Pehr John27 februari ON I a, lek, an, Broby ondo besö ur & Bibli kl. 19, sson och BROBY ker oss mys och låna gjord Kulturhu otek klockan OCH böck- John e djupa avtry Sven-Eric set Nilsson 11.0 0. Vita skol Missa insat ny Karlsson ck i Göinges var bokliga två märkesmäan, Broby från ser n från Arr: Kulti bygdens och Olofström kåse historia och i bibliotekebygden. Båda böckerna ur rar Med rese & Bibliotek s värld om de två boktokar ts samlinga . rvation r. na och för even deras tuell

extrabilagan i detta nummer av Allt om Göinge! a änd ring

ar och feltr yck

www.ostr agoi

nge.se

I den kan du läsa om några av de kulturarrangemang och aktiviteter som händer i kommunen under januari och februari. Du får även lite tips på sportlovsaktiviteter. Kulturbroschyren för våren och sommaren planeras komma ut under februari månad, så håll utkik i brevlådan!

www.ostragoinge.se

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

41


BRANSCHGUIDEN

849:-

Begravning

BranschGuiden

Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Byggservice

Catering

Dörr & fönsterbyte

Gott Liv by Pia

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

•Nybyggnation

Ord. pris 1 39

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

till privatpersoner & företag.

•Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Ring Göran 0727-304 145

Glasmästeri

Foto

Körkort/ID-Foto

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Markis/Persienner

Smarta solskydd

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

TV & antenn

www.rydsglas.se Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

Tvätteri

Din kompletta leverantör när det gäller Arbetskläder - Profilkläder - Vittvätt- Kemtvätt Industritvätt - Hotell & Restaurangtvätt Uthyrning av Entémattor

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0763-201823

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

www.lovensreklamfoto.com

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Hem & städ

Golv

Uterum Glasmästeri Inredningsglas

BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19

Maskin & cykel

Ring Göran 0727-304 145

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Reklambyrå

Rostfritt

Lösningar för tryckt och digital media

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri. Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.espressoreklam.se

www.jjservice.se

VVS

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Din VVS-firma

Leg. Vet. Per Josefsson

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• 30 år i branschen ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

Veterinär

Vesslarp Veterinärklinik

• Företagsstädning

i Osby

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Fabriksgatan 4, Osby

Kontakta oss på 0479 - 160 07 42

ALLT OM | 24 JANUARI 2018 | NR 1

producerad av espresso media


399:-

Ord. pris 5 099:Begravn./dödsbo /gravvård

Ord. pris 699:-

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

Bilreservdelar

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Elektriker

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn 849:och släpet.

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar. 3 499:399:-

www.oredssonsel.se

Hundar

Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Mäklarhus AB

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

THULE Touring Alpine

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Ord. pris 699:-

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Idyll Gård Strandläge

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

Norra Esplanaden 10, Älmhult 0476-120 00 www.sfbab.se

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

www.allbonordica.se Hushållsmaskiner

Hälsa

Hundpensionat Hundsporthall

Norrmans Sträde 1, Broby info@wiloboken.se 073 85 49 303 www.wiloboken.se

• Installation

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

info@ekeby.cc

Markarbeten

Broby. tel 044-412 00

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

VVS

Från inspiration Till installation

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

På landet

0706-260 253

www.helolen.com Tel: 0479-130 48

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tryckeri

Trädfällning MED PR IS GARAN TI!

Centrumtandläkarna Stationstandläkarna

0476-120 50

svenskfast.se/almhult

Hälsa & Hudvård

Tandläkare Osby. tel 0479-133 33

Mäklaren

med koll på läget.

Stor efterfrågan kontakta oss:

Grävning Snöröjning

Hunddagis Djurbutik

CASTROL 4 liter

Ord. pris 5 099:-

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? .se

Motorolja

Takbox

Ord. pris 1 399:-

Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

Domkraft

CARWISE 3 ton

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt.

BRANSCHGUIDEN

Lönsboda

Vi skapar glada leenden

0479-41 20 00

Tfn 0479-313 60

0476-133 88

www.tandhalsanosby.se

Älmhult

www.tandvardshuset.net

Sveriges billigaste tryckpriser! espressotryck.se

TRÄDFÄLLARE RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

otto.rivare@hotmail.com

Här kan ditt företag synas!

Öppettider: Mån – fre 13-17 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04

NR 1 | 24 JANUARI 2018 | ALLT OM

43

Erbjudandet gäller t.o.m. 12 november 2017 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Med reservation för

99:-

3 499:-

Erbjudandet gäller t.o. 2017 eller så långt lagret kombineras med andra eller rabatter. Med reser eventuella tryckfel.

-


Vi Vififixar xarmaten maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgås och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från I Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

185 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskfilé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lever

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

155 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 120 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fi sk Specialplanka 165 kr/port

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 490–kr/st vår skånska speciala 15 portioner 590 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 1 2018  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomgoinge #ungdomsgårdenisibbhult

Allt om Göinge nr. 1 2018  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomgoinge #ungdomsgårdenisibbhult