Page 1

Nr 18 8/11 – 22/11 2017

Fritidsintresset har blivit ett heltidsjobb. Numera är distriktssköterskan Eva Ballovarre S-märkt kommunalråd i Älmhult. Läs mer på sid. 4

FOTO: LASSE LINDELL


2

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


LEDAREN

Vad är kultur? Oj, det här blir djupt. Tveksamt om jag bottnar i en förklaring, för när man läser på om kultur så förstår man att hela livet är kultur. Allt vi ser och hur vi uppfattar saker. Hur vi är och agerar. Därför är det viktigt att det finns kultur i alla riktningar och att gränserna måste skruvas till ordentligt. Annars så blir ju livet enformigt och tråkigt. Å andra sidan kan ju livet bli enormt innehållsrikt och omskakande om vi istället bejakar och konsumerar kultur - utan att värdera. Bara begrunda och förundra.

rubba på din bild. Det är väl kanske där problemet ibland uppstår? Att man vill hävda sin bild och diskvalificera andras. Gör inte det, din värld blir bara mindre och trivial. Alternativet är att acceptera och intressera sig för motsatsen. Det obegripliga och främmande. Då växer livet och du också. Ni som fortfarande trampar vatten och undrar vart jag är på väg – tja, kultur é … kul!

I kultur är allt subjektivt. Sanningen ligger i det

du uppfattar. Ingen annan har någon anledning att

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby.

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också? På facebook, twitter, instagram och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Nr. 19 - 2017

Annonsbokning: 9 nov Materialdag: 10 nov NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

3


”Fritidsintresset blev ett heltidsjobb”

EvaGÅNG Ballovarre, PÅ I BYNnytt kommunalråd i Älmhult

Eva Ballovarres väg till att bli socialdemokratiskt kommunalråd i Älmhult var inte helt självklar. Att lämna Blekinge och bli smålänning, att flytta från havskusten och bosätta sig i Diö var kanske inte första alternativet i framtidsplanerna. Men ödet ville annorlunda. – Första gången jag såg Diö undrade jag över vem som ville bo där. Nu frågar jag mig, vem skulle inte vilja bo här? Och det är väldigt roligt att vara politiker i utvecklingskommunen Älmhult just nu, intygar hon. Eva Ballovarre växte upp och trivdes gott i

Olofström. Det som kallas ”Volvoland”. Hon var distriktssköterska och det var faktiskt en vårdfråga som förde in henne i politiken. Det här var i början av 2000-talet. Men så fick hennes man ett jobb på Ikea Industry och plötsligt var frågan: Ska jag flytta från Volvoland till Ikealand? – Det var inte helt enkelt. Vi bor numera i Diö och stortrivs. Men första gången jag såg samhället undrade jag över vem som ville bo där. Men i dag tänker jag tvärtom, vem skulle inte vilja bo här? Att få jobb som distriktssköterska var inte svårt. Och det var en vårdfråga som tände den politiska gnistan hos Eva Ballovarre. Äldrevården ligger varmt om hjärtat. – Ja, nedläggningen av demensboenden i kommunen engagerade mig. Jag gick med i det socialdemokratiska partiet, började gå på medlemsmöten och fick uppdrag som ersättare i socialnämnden och kommunstyrelsen. Hon vill inte ta åt sig äran på något sätt, men påpekar att nu är demensboendena tillbaka igen.

Sedan april i år är Eva Ballovarres stora fritidsintresse politiken också hennes heltidsarbete. Som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande är dagarna fyllda med

4

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

möten, beslut, ministerbesök, invigningar, företagsbesök... Älmhults kommun styrs av treklövern socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Ett minoritetsstyre, ungefär som i rikspolitiken. Det finns tre kommunalråd, Eva själv, partikamraten Stefan Jönsson och oppositionsrådet Elizabeth Peltola från centerpartiet. – Det finns ett samförstånd när det gäller de stora målen för kommunen. Vi har ett tydligt utvecklingsmål. Älmhult vill växa, men det kostar på. Det ställs krav på bostäder, skola och välfärd när människor flyttar hit, påpekar Eva Ballovarre. Faktum är att Älmhult växer över all förväntan. Befolkningsutvecklingen är minst sagt positiv. Jämfört med den beräknade ökningen på en procent per år har de senaste åren uppvisat dryga fem procent. Nu har gränsen 17 000 passerats. Målet 20 000 invånare år 2020 kommer sannolikt att infrias tidigare. Så det var ingen dum idé att flytta till Ikea-

land. Det går inte att komma runt frågan, hur påverkar närvaron av detta gigantiska företag utvecklingen av Älmhult? – Låt säga så här, Ikea och kommunen går hand i hand. Det är ett vinnande koncept att göra saker tillsammans.

Eva Ballovarre bläddrar snabbt fram motiveringen för att välja Ikea-grundaren Ingvar Kamprad till hedersmedborgare i Älmhult. ”Gjort Älmhult känt i hela världen.” Och för det där speciella entreprenörskapet. – Det är ett entreprenörskap som har färgat av sig och det är detta som ligger bakom att vi har utnämnts till ”Årets tillväxtkommun” i landet. Nu har Älmhultsbostäder beslutat att bygga 126 nya lägenheter i tätorten, husen på landsbygden är i stort sett fyllda, tomma butikslokaler likaså. Vad finns det mer att önska av framtiden? – Redan i dag behöver vi bygga ett nytt vattenverk. Detta är också en förutsättning för att kunna expandera. Sedan har vi infrastrukturen. Det är oerhört viktigt att kollektivtrafiken fungerar. Det är en fråga som vi inte kan bestämma över, men vi kan vara med och påverka den. Med politiken som heltidsarbete, finns det plats för andra intressen i livet? – Jag gillar att lära mig nya saker. Lyssnar mycket på radio. Biodling är intressant. Och jag läser mycket barnböcker för mina två barn. Sedan har jag inte riktigt släppt kontakten med Blekingekusten. Familjen har en stuga i Norje att ta hand om. Text och foto: Lasse Lindell

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN

Eva Ballovarre är distriktssköterskan från Blekinge som blev kommunalråd i Älmhult.

ANNONS

INNEHÅLL SPONSRAT AV PHO FACTOR/PAULINA PAZDALSKI

Bröllopsfoto är min passion

– Vi ville bo nära naturen och skogen. Men samtidigt ha tillgång till kommunikationer. Då blev Osby perfekt för oss och här trivs vi fantastiskt bra, förklarar Paulina.

Fotoutställning i Osby

Fotograferingen har varit det största intresset för Paulina i över tio år. Det har hon kombinerat med sin kärlek till Osby. Hon har vandrat runt i kommunen i flera år och dokumenterat natur och människor vilket bland annat resulterat i en mycket uppmärksammad utställning i Osbys konsthall. Hon har fortsatt att visa fram vackra vyer genom sin Facebooksida ”Osbys bästa sida”.

Älskar bröllop

I Polen var Paulina mycket anlitad som bröllopsfotograf. Idag har Paulina startat ett nytt företag och anlitas både av företag och privatpersoner. – Jag gillar verkligen att fotografera brudpar. Helst när jag får lite fria händer och möjlighet att skildra det jag ser hos de två. Då är det inte bara en inramning och ljussättning utan en kreativ process som ska berätta så mycket mer, förklarar Paulina.

Bredd på uppdragen

På senare tid har Paulina jobbat både med företagsfotografering, reportagefoto och med skolfoto. – Ja det har verkligen varit en stor spridning på uppdragen, säger Paulina. Men som egen företagare så handlar det om att vara tillgänglig och göra ett mycket bra jobb oavsett vad det gäller. Roligast är bröllopsfotografering, som jag satsar mycket på framöver. Denna text är sponsrat innehåll. Bild: Paulina Pazdalski Text: johnny@espressoreklam.se

ANNONS

För fem år sen kom Paulina och Konrad Pazdalski till Osby via en period i Malmö. Båda har sitt ursprung från Krakow i Polen, men ville prova på att bo och leva i ett annat land.

PAULINAS SPECIALITETER • Bröllopsfotografi • Familjefoto • Livsstilfotografi • Företagsfotografering • Natur och landskap

KONTAKTA PAULINA Vill ni se mer av vad Paulina gjort och ta kontakt med henne så kan ni mejla till: hello@phofactor.se Kika gärna in på hennes Facebook: www.facebook.com/phofactor

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

5


DANIEL BJÖRK

Efteråt var jag nästan skakad. Den röda tråden i mina favoritböcker är ingen tråd. Den är ett rep. En tross. En tjock, röd tross. Varje bok skildrar faderskap. Olika fäder och bra manliga förebilder i en samtid som är svältfödd på just bra manliga förebilder.

En bra manlig förebild

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

F

ör en tid sedan skulle jag prata om favoritlitteratur med mina deltagare på Skrivarlinjen på Glimåkra Folkhögskola. På morgonen slet jag åt mig fyra favoritböcker ur vår bokhylla utan att ägna någon större analys åt mina val.

märkliga omständigheter och hur han kämpar mot alla odds och allt förnuft för att återse sin flicka. ”Skynda att älska” av Alex Schulman handlar om en åldrande far och hur hans son gör allt för att hinna med att ta del av honom så mycket det bara går då tiden hänsynslöst rinner ifrån dem.

framförallt var han så otroligt fin mot mor och dolde aldrig för omvärlden hur mycket han älskade henne. I ett anfall av kärleksfnatt en kärleksnatt skapades ett tredje barn, en fin liten pojke, som nio månader senare dök upp efter åtta års uppehåll av barnproducerande.

Jag inledde lektionen med att rada upp

Efteråt var jag nästan skakad. Den röda tråden

Åren gick, liv levdes, barn stimmade, saker

farfar, var farfar far. Vår far. Och vilken far vi har.

gick sönder – och lagades av en praktisk far med blygsam budget. Blygsam budget på grund av att mor var hemmafru då vi var små och att fars lön knappast tyngde plånboken. Men pengabrist var inget vi barn någonsin kände av. Vår påhittiga far tog med oss på muséer och bibliotek, på strandoch skogspromenader. Han hade vett att förstå att verklig lyx inte handlar om att spendera pengar utan om att spendera tid med dem man älskar.

Han var bara en fjunig yngling på tjugo år

Vi var lyckliga barn och vi är lyckliga vuxna

böckerna på skrivbordet framför deltagarna och började berätta om handlingen. Jag höll upp den första boken och sa: ”Det här är ”Boktjuven” av Markus Zusak. Den handlar om Liesel som stjäl böcker när tillfälle ges, bland annat ur nazisternas bokbål, och hur hon tas omhand av en fosterfamilj då hennes föräldrar hamnar i koncentrationsläger och hennes lillebror dör. Framförallt vill jag rekommendera denna bok för att Liesels fosterfar, Hans Hubermann, är så otrolig fint skriven. Han tar sig tid att vara med Liesel, är varmhjärtad, kärleksfull och humoristisk och man bara älskar honom.”

i mina favoritböcker är ingen tråd. Den är ett rep. En tross. En tjock, röd tross. Varje bok skildrar faderskap. Olika fäder och bra manliga förebilder i en samtid som är svältfödd på just bra manliga förebilder. Litterära fäder som alla lånar drag av urfadern för mig, min far – Olle Björk.

Den andra boken i högen var ”Mannen och

Han var en kämpe som jobbade hårt för att

pojken” av Tony Parsons. ”Detta är en bok om en man, Harry Silver, som slarvar bort sitt äktenskap men som inser att inget i livet är viktigare än hans son. En bok som skildrar faderskap i generationer då även Harrys trygga, praktiska och påhittiga far spelar en viktig roll.”

När jag uttalade ordet ”faderskap” inför deltagarna kom en insikt glidande, lugnt som en Immelnfärja genom mitt medvetande. Två böcker om faderskap bland mina favoriter. Intressant.

Och intressantare blev det. När jag grep-

pade bok tre och fyra häpnade jag. ”Människohamn” av John Ajvide Lindqvist handlar om en far vars dotter, Maja, försvinner under

SEHIT!

Nu kallas han farfar. Men innan farfar var

då han blev far till en liten flicka. En liten flicka som genast lade beslag på hans varma hjärta. För varmhjärtad är ett utmärkande drag hos vår far. försörja sin lilla familj som snart utökades med en liten pojke som visade sig vara jag. En liten pojke som tidigt fann sin favoritplats i sin fars trygga famn i den där gröna fåtöljen. Den plats där fängslande historier om märkliga människor mästerligt målades upp. Den plats där fars berättarkonst kom till sin rätt då han skildrade sin barndom som vore han Fritiof Nilsson Piraten.

Det skrattades mycket kring min far som

alltid valde att se ljust och humoristiskt på tillvaron - om han fick sova middag. Sova middag var hans paradgren och utan sin korta tupplur efter jobbet var han en surdegsbulle.

tack vare vår varmhjärtade, kämpande, trygga, humoristiska, kärleksfulla, praktiska och påhittiga far. Låt oss fira våra bra manliga förebilder på söndag. Kanske med en bok!? Jag har fyra förslag.

Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

Han var alltid kärleksfull mot oss barn och berättade ofta om hur stolt han var över oss. Och

10%

rabatt på Lundbergs förvaring och trapprenovering.

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE

Gäller tom 30 nov.

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

6

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso reklam


ERBJUDANDEN

GÄLLER T.O.M

12/11 - 2017

OSBY • BROBY • KNISLINGE • SIBBHULT

FRÅN VÅR MANUELLA

NYGRILLAT

I BUTIK

10k/st Handla andra varor för 500:-.

L KA

T MA

LO

15k/st 20k/st

AL

LOK

T MA

39)=

Lagerbergs i Sölvesborg. Orgillad vikt: 1000-1150 g.

Handla andra varor för 300:-.

5k/st

MAX 2 KÖP/HUSHÅLL. FALUKORV

PASTA

Coop. Olika sorter. 500 g. jfr-pris 10:-/kg.

Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk. 800 g.

99k

10k

/st

/st

POTATISKLYFTOR

/kg

GRILLAD KYCKLING

Handla andra varor för 100:-

Coop. Med eller utan skal. 900 g. jfr-pris 11:11/kg.

DELI!

SMÖRGÅSTÅRTA

Kallskänks Gourmé. 4-5 personer. 1000 g. jfr-pris 99:-/kg.

AL

LOK

T MA

10k /st

SKOGSHUGGARLIMPA

Coop Bageri i Kristianstad. 700 g. jfr-pris 14:28/kg.

Vi reserverar oss för leveransförseningar, korrekturfel samt för eventuell slutförsäljning. NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

7


ÄLMHULT

Älmhult!

DET HÄNDER I UTSTÄLLNING - SOMMARSPEGLING Möckelsnäs herrgård

2 nov – 29 nov

UTSTÄLLNING - MIKAELA HÖLBLING

9:00 Kulturhuset Blohmé, Älmhult

2 nov – 14 jan 2018

UTSTÄLLNING - TEXTILE PLAYGROUND 10:00 IKEA Museum

ELMEKÖREN JUBILERAR

18:00 Speakeasy, Älmhult Elmekören fyller 40 år – det firas med en Jubileumskonsert.

12 nov

9:00 Församlingshemmet, Älmhult En dag i tystnad och stillhet. Pris 150 kr.

BIO - PADDINGTON 2

15:00 Älmhults Folkets Hus

16:00 Diö ishall

15:00 Diö Missionskyrka

BIO - ALL INCLUSIVE

BIO - BAD MOMS 2

13 nov – 17 nov

9 nov

MOTIONSDANS I ENEBORG

17:00 Eneborg, Eneryda

BIO - GLASS CASTLE

19:00 Älmhults Folkets Hus

ISHOCKEY HERRAR DIV 3 19:00 Diö ishall Diö-Rydaholm

10 nov

SAGOKLANG

15:00 Älmhults bibliotek

SPRÅKTRÄNING MED TERAPIHUNDEN LUFSEN 17:00

TEATER - 123 SCHTUNK - ETT DRÖMSPEL 19:00 Älmhults Folkets Hus

BIO - ALL INCLUSIVE

19:00 Älmhults Folkets Hus

11 nov

FAMILJELÖRDAG

10:00 – 13:00 Älmhults bibliotek

8

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

19:00 Älmhults Folkets Hus

18 nov

21:00 Baldershage, Häradsbäck

ISHOCKEY HERRAR DIV • 3 DIÖ-LENHOVDA

19:00 Älmhults Folkets Hus

BIO - GUDFADERN

18+ I BALDERS HAGE

8 nov

DAGLEDIGTRÄFF

17 nov

19:00 Älmhults Folkets Hus

E-VECKA

9:00 Älmhults bibliotek

13 nov

FÖRELÄSNING - VAD ÄR DEMENS OCH VILKET STÖD KAN DU FÅ? 17:00 Älmhults Folkets Hus

14 nov

TISDAGSTRÄFFEN

14:00 Älmhults Missionskyrka

TEATER - DEN LILLE PRINSEN

19:00 Älmhults Folkets Hus

FÖRFATTARAFTON MED MARTINA MONTELIUS 19:00 Älmhults bibliotek

15 nov

10-KAFFE

10:00 Stinsens vävstuga

STILLA DAG

INSPIRATIONSDAG ENERYDA GYMMIX - EN PIGG 80-ÅRING 9:30 Eneborg, Eneryda

FÖRENINGSINFORMATION - ENERYDA VOLLEY 10:30 Älmhults bibliotek

JULMARKNAD I GÖTERYD

11:00 Slöjdskolan, Göteryd

TOMTEVERKSTAD

11:00 Urania, Diö

KONSERT

16:00 Stenbrohults kyrka Från Lloyd Webber till Wiehe.

FAMILY NIGHT AT THE GREENHOUSE

18:00 Föreläsningar Följ med oss för en kväll med familjen och samla pengar till alla Världens Barn Program: Musik, fika, spel med mera.

19 nov

BIO - KIDS MOVIE IN ENGLISH! - PADDINGTON 2 15:00 Älmhults Folkets Hus

BIO - JUSTICE LEAUGE

19:00 Älmhults Folkets Hus

BIO - ALL INCLUSIVE

21 nov

16 nov

15:30 Älmhults bibliotek

19:00 Älmhults Folkets Hus

DAGNY CARLSSON 105-ÅRINGEN SOM VET HUR EN MUSPEKARE SKA DRAS 18:00 Älmhults Folkets Hus

SAMHÄLLSINFORMATION BUDGET OCH SKULDRÅDGIVNING BIO - FARVÄL EUROPA

19:00 Älmhults Folkets Hus

Källa: www.visitalmhult.se

2 nov – 30 nov

producerad av espresso reklam


Dags att byta

KÖK

SÖKER SÄLJARE XL-Bygg Osby är ett stabilt företag med bygghandel i Osby. Vi arbetar på den lokala marknaden med personlig service och hög kunskap.

BYGGSÄLJARE PROFFS Vi söker en kreativ och kunnig byggsäljare. Din arbetsuppgift är att sälja våra produkter och tjänster till proffskunder i regionen. Du ska vara en klippa i våra kunders vardag och en viktig part i deras arbetsprocess. Du ger förslag, lämnar offerter och tar emot beställningar. Du ska också ha en förmåga att utveckla kundrelationer och även kunna skapa nya.

Vi tillverkar måttanpassade köksluckor till alla stommar! Vi erbjuder också kompletta kökslösningar. Öppet: torsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY, 0479-912 30, 070-844 24 57

Först och främst är du initiativkraftig men också duktig på samarbete. Du känner att du passar in i en liten organisation där alla måste bidra till utvecklingen. Du är social och utåtriktad, du älskar att prata med kunder och vill ha en lång relation med din kund. Erfarenhet av bygghandel eller byggbranschen är ett önskemål. Välkommen med din ansökan senast den 22 november via e-post: tomas.johansson@osby.xlbygg.se eller via brev till: XL-Bygg Osby AB Tomas Johansson

Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.com

Klövervägen 18 283 50 Osby

HETA NYHETER HOS XL-BYGG OSBY VÄLKOMNA PÅ KAMINDAG! ERBJUDANDEN I BUTIKEN!

Lördagen den 11 nov, kl 9-13 Vi bjuder på kaffe & kaka

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

Öppettider: Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

9


AKTUELLT - Lönsboda Innebandy har i alla år strävat efter att barn och ungdomar inte skall tvingas välja sport eller aktivitet p.g.a. att vi sätter press på dem, förklarar Lina. Innebandyskall vara kul. Det skall vara kul att gå till träningarna och vi skall behandla alla lika. Bredden är nyckeln till att stå starka i framtiden i en liten by som Lönsboda. Därför är kommunikation mellan ledare och föreningar helt avfgörande.

Positiv trend

Klubben ser bara en positiv trend vad gäller knattar och fyller på med en fin trupp varje år. Den nedre gränsen för att börja träna har satts på 6 år. Verksamheten lockar även barn och ungdomar från kringliggande orter, vilket ledarna är väldigt glada för.

Lönsboda IBK

Tillbakablick på Lönsboda IBK 1991 startades klubben via ett möte på fritidsgården Bulten i Lönsboda.

- kommunens Innebandy-Mecka

L

önsboda IBK har en vision om att ha ett representationslag på högre nivå än div 2. Med en stark organisation och med tydlig tillväxt från ungdomslagen så finns det bra förutsättningar för att bygga truppen till största delen med egna ”produkter”.

Flick och dam

I föreningen ser man generellt att flickor i övre tonåren är svåra att behålla. - Ja fast vår ambitionsnivå var att starta ett damlag i år, förklarar Lina Näslund. Eftersom vi har tjejer som spelar i F16 så har vi också möjlighet att fylla på med dessa i ett damlag. De förutsättningarna har vi inte haft innan. Det har också varit en utmaning att rekrytera tränare till de högre åldrarna. Tillsammans med kommunen har föreningen en lösning för att skapa en attraktiv fritid för barn och ungdomar. – Vi värnar om ett samarbete mellan kommun, skola, näringsliv och andra föreningar, förklarar Lina. Det tror vi är en bra start till att behålla ungdomar i övre tonåren.

Kommunens innebandymecka

I media har Lönsboda presenterats som kommunens innebandymecka. Föreningen har fått mycket lovord från Skånska Innebandyförbundet om att de är en av de föreningar som fortsatt lyckas växa och även toppar publiklistorna i Skåne. - Ja det är för att vi satsat på att göra ett proffsigt

arrangemang kring våra matcher, förklarar Lina. På Damlagets första hemmamatch kom det hundra åskådare. Herrarna drar upp till 200 personer. Även U-lag och ungdomslag är publikmagneter där vi, via sociala medier, ser till att få rusning till sporthallen.

Tydligt ansvar

Det är tufft att engagera personer till föreningslivet. Det behöver inte vara så att alla som engagerar sig får fullt upp att göra. – Nej vi har som mål att ha minst två ledare i varje lag, förklarar Lina. Många är rädda för att få för mycket ansvar vilket vi försöker förhindra genom att avgränsa ansvarsområden. I de yngre lagen är det oftast föräldrar som är tränare eller ledare. – Tillsammans med innebandyförbundet har vi bra förutsättningar för att ha en god stämning och positiv utveckling, säger Lina.

Klubben växer

Klubben har nu ungdomslag för alla åldrar både på pojk- och tjejsidan. Organisationen växer och klubben har många bra, utbildade ledare och styrelse.

1994/95 Första året i seriespel herrar. Har både A- och B-lag 1998/99 Första ungdomslaget P12 startad med ungdomar födda 86-88. Dagen A-lag har fortfarande spelare kvar av denna generation och vi har 1 spelare i SSL från Lönsboda från detta lag idag. 00/01 Ytterligare 1 ungdomslag startar 01/02 Klubben startar första tjejlaget och Damlaget detta år. Det finns också A-B och 3 pojklag. 02/03 Klubben har lag ända från A-lag ner till P/F8. 09/10 Började herrarna sin resa från div 4 till div 1 Text: johnny@alltomosby.se Foto: Magnus Augustsson (Manatur.se)

Välkommen att heja på oss!

10 nov spelar damlaget hemma 11 nov kan du se vår 7-åringar spela poolspel 12 nov spelar vårt P05 och U-lag hemma Mer om oss och vår matcher hittar du på lonsbodainnebandy.sportadmin.se

Övre rad f.v. Frida Vennum, Benny Frostensson, Patric Johansson, Mats Svensson och Pål Cederqvist. Undre rad f.v. Stefan Svanberg, Lina Näslund och Per Persson.

10

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. om framtidens energisystem.

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

A+++

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

11


TRÄDGÅRDSTIPS

Jankovs

Trädgårdstips

Objudna gäster

S

orkar, kaniner, möss, råttor och mullvadar ställer till mycket problem i trädgården och inomhus. Sorkar är vegetarianer och lever på växternas rötter och bark. Mullvadar lever på larver, maskar och andra insekter som finns i jorden. Mullvadar gör jordhögar och finns mest i gräsmattan. Sorkar håller mest till i rabatter och andra planteringar men utnyttjar mullvadarnas gångar för säkra transporter. Dessa djur och kaniner kan Du enklast och säkrast hålla borta med Revira. Kaniner skyr även blodmjöl, som för dem luktar slaktplats. Möss och råttor tas i fällor eller dödas med

gift. Wafarin var tidigare den aktiva substansen i musgift men har bytts ut mot andra, som inte djuren är resistenta mot. Hantera alltid gifter varsamt och tänk på att inte husdjuren ska komma i kontakt med giftet. Det finns matarstationer som gör det omöjligt för hund och katt att komma åt det. En katt är också bra att ha. Min katt, Sia, är duktig på att fånga möss om hon gitter.

Beskärning

Det är för sent att beskära det mesta i trädgården nu eftersom det börjar bli kallt och såren inte kan läkas under vintern. Ett öppet sår kan ju infekteras och ge skador som ger sig till känna nästa år. Spar resterande beskärning till vårvintern. Det som möjligen kan beskäras nu och som Du inte hunnit med under JAS-månaderna (juli, augusti och september) är de växter som blöder vid vårklippning. Dessa är björk, valnöt, lönn, klätterhortensia, avenbok och vinrankor.

Att tänka på i november Rabattrosorna kan Du med fördel skära

tillbaka till ungefär knähöjd för att stoppa deras tillväxt. De flesta remonterande rosor har korsats med sorter som inte känns vid någon vinter och därför tenderar de att växa och blomma alltför länge under senhösten. Det gör att de inte går in i vintervila ordentligt och då kan Du hjälpa dem med det genom att klippa bort den mjukaste och mest vattenfyllda tillväxten, som ändå kommer att frysa bort. Rosor beskärs för övrigt annars när björkarna har musöron.

Sommarblommor

De sommarblommor som ännu inte frusit kan Du övervintra nu. Utgå alltid från deras ursprung, när Du ska avgöra hur de ska stå över vintern. Tropiska växter måste stå ljust, helst med til�läggsljus, och svalt c:a 10-15 grader. De som kommer från Medelhavet bör stå frostfritt men svalt, c:a 5-10 grader. Olivträd klarar tillfällig frost och behöver inget ljus över vintern om temperaturen ligger på 1-6 grader. Står trädet varmare ska det också ha mer ljus. Vattna bara så att jorden hålls lätt fuktig. Blöt jord kan ge röta.

Det kan vara mycket lämpligt att beskära

Eva och jag mötte socialdemokraten Ingvar

Berntsson vid hissen på genvägen. Vi skulle ut ur hissen och Ingvar skulle in. Det blev rörigt hur vi skulle passera varandra. Ni vet ju hur dumt det känns när man står där och vaggar från höger till vänster. Till slut gick vi till höger och det gjorde Ingvar också efter ytterligare tvekan. Då utbrast Eva: ”Tydligt! Han har svårt att hålla till höger!”

Lite ytterligare klokskap: Ni vet att det är viktigt att välja rätt vin till maten. Det sägs att till lammkött ska det vara vitt vin och räkor. Till tonfisk måste det vara musicerande vin.

Om den här är sann vet jag inte men den

handlar om Rättaren i Osby: Prästen (ej fastställt vem) stöter på Rättaren på byn vid Konsum. Rättaren är full som en alika. Prästen uttrycker sorgset: ”Förra gången jag mötte dig, Rättaren, var Du nykter. Då blev jag så glad…” ”Japp! Så ere käre kyrkoherrn… Idag är det jag som e glad!” 
 Hälsningar Jankov och Sia

växterna när Du tar in dem. Då tar de mindre plats och en del ohyra försvinner med grenar och blad. Det är också bra att ta in växterna i duschen och spola av dem med varm och kraftig stråle. Då slår Du bort en massa ohyra som annars kanske förökar sig och ställer till det. Ohyran gynnas ofta av att komma inomhus. De får det ju varmt och skönt och slipper sina naturliga fiender. Har Du något insektsgift hemma är det en god idé att spruta över växterna förebyggande också. Var sedan uppmärksam på om det dyker upp objudna gäster och sanera igen i så fall.

Det finns en poäng med att handla i Osby

Vi premierar alla er som handlar lokalt i Osby. Osby

10 x 100kr = 75 kr

10 x 300kr = 200 kr rabatt

10 x 100kr = 50 kr på allt (utom frimärken)

10 x 250kr = 100 kr rabatt

max 9st stämplar/ köp, vitvaror max 5 st stämpl./köp

10 x 100kr = 50 kr rabatt

10 x 200kr = 5% på valfritt köp

max 9 st stämplar/köp

10 x 100kr = 50 kr rabatt

10 x 250kr = 100 kr rabatt

10 x 300kr = 100 kr rabatt

10 x 150kr = 100 kr rabatt

10 x 100kr = 75 kr rabatt

10 x 390kr = Hårvårdspaket

max 9 st stämplar/köp

Som medlem får du dessutom specifika erbjudanden. Bonusbrickor finns för registrering i våra butiker.

12

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


Annas Julinspiration Kom och pyssla och plantera! Anna visar grupper och dekorationer till dörren och det bjuds på glögg. 21 och 22 november samt den 5 december har jag platser kvar. 18.15 till ca 21.00 Det kostar 50:- plus det som man väljer att göra Anmäl dig nu för att säkert få plats!

Vill du pyssla med dina barn?

Välkomna den 5 december 15.30-17.00 Begränsat antal platser! Anmälan krävs! För 50:- får barnet plantera och dekorera en egen julgrupp. Anmälan till anna@vaxtmastaren-osby.se eller 0479-14328

VÅRA MÄRKEN Tommy Hilfiger Replay

FARSDAGSTIPS!

Nudie

SKJORTOR från

299:-

Selected Solid! Lyle Scott Dahlin Oscar Alberto Milestone Cavalier Park Lane Didriksons Björn Borg

T-SHIRT från

150:-

Vila Soya Pulz Cecil

Björn Borg kalsonger 3-pack

399:-

mfl.

Öppet: vard. 10-18 • lörd 10-14. Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Öppettider: Vardagar 10-18 Lördag 10-13 | Långlördag 10-15

JUBILEUMSRABATT

25 %

PÅ ALL KAKEL, KLINKER OCH NATURSTEN FRÅN COLORAMA*

Levande, skimrande, matt, skrovlig eller högblank. Dess levande yta ger en vacker och tidlös design i badrummet, i köket eller som fondvägg. Kakel och klinker blir allt populärare och vi på Colorama erbjuder dig ett brett sortiment från äkta natursten till spännande plattor i många olika utföranden. * Erbjudandet gäller varumärket Colorama under perioden 6-26 november 2017. Med reservation för lokala avvikelser och slutförsäljning.

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/Osby NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

13


Cajsa

NOTERAT

Ebba

FAMILJESIDAN I GLÄDJE OCH SORG

Vill du fira någon?

D

u vet väl om att du nu har möjlighet att uppmärksamma dina nära och kära i en tidning som kommer i alla brevlådor? Den stora fördelen med att välja oss är att vi når alla människor i Älmhult, Osby och Östra Göinge kommuner. Det är vi ensamma om.

Så har du en jubilar, fått en ny bebis i familjen,

någon har gift sig eller tagit examen hör av dig till oss, så får ”alla” veta det!

Välkommen till världen Oscar! önskar kusinerna

Leo och Viggo

Vill du annonsera på vår FAMILJESIDA? Uppvaktning undabedes/önskas Pris: 200 kr Jubilarreportage Pris med text och bild för en kvartssida: 990 kr Pris med text och bild för en halvsida: 1.990 kr Grattis-/Bröllops-/Nyfödd-annons Pris: 300 kr Sorg- och tackannons Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt.

Bröllop Minnesord Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt.

För mer info, se: www.alltomosby.se/wordpress/familjesidan/

Grattis Filippa E

n av IFK Osbys fotbollsstjärnor i damlaget, Filippa Saistam, har nu tagits ut till Skånelaget i ”Flickor 01”. Filippa har utöver spel i Osbys damlag, även funnits med

i olika breddläger som nu lett fram till uttagningen. Det visar att IFK Osbys satsning på tjej- och damfotboll har någonting mycket positivt på gång. Under 2018 kommer satsningen dessutom att breddas genom ett samarbete med Ekbackeskolan.

Turnering i november

Skånelaget kommer nu närmast att möta motsvarande lag från Småland och Blekinge i mitten på november. De flesta av Filippas lagkamrater kommer från Skånes Allsvenska lag och några i divisionerna under. Men en av dem kommer alltså från IFK Osby.

Haganässkolan har precis tagit fram en ny

logotyp och Lekolar fick uppdraget att skapa nya mötesplatser på skolan. Rektor Elisabeth Roos-Jonsson och hennes arbetslag ville att de nya lärmiljöerna skulle vara flexibla för att kunna användas för olika behov och på olika sätt. Dessutom var det viktigt att skapa lärmiljöer som är anpassade för digitalt lärande, som känns moderna, funktionella och som fungerar över tiden.

Färgglatt och inbjudande - Lekolar inredde Haganässkolan

O

sbyföretaget Lekolar AB är ledande i Norden på att skapa lärande miljöer i skolor och förskolor, bl.a. med pedagogiska möbler och inredning. Nyligen fick de uppdraget att inreda Haganässkolan i Älmhult.

Färg, funktion och flexibilitet

- Skolan ville att färgerna i logotypen skulle återspeglas i inredningen, berättar Jennie Holmgren, inredare och säljare på Lekolar. Det är Jennie som tillsammans med kollegan David Anderberg haft uppdraget att skapa de nya miljöerna. På Haganässkolan har de arbetat mycket med flyttbara rumsavdelare som skapar avskildhet och dessutom fungerar ljuddämpande i den öppna miljön. Skolan entré är nu välkomnande, funktionell och färgrik.

Utförsäljning 1-2 dec!

Ett utmärkt tillfälle att julklappsfynda! Hallarydsvägen 8, OSBY • www.lekolar.se

14

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


fri fri Väska Väska

Pris Pris NU NU 3290:3290:-

a högtalare a högtalare kärm kärm

Galna Höstklipp

g mobilteleg mobilteledliga ikoner dliga ikoner

Lenovo V110 15,6”

Pris: Pris: 1949:1949:- Senior Favoriten

Köp till F-SecureGalna 295kr Köp till F-Secure 295kr

DORO 8030 Senior Favoriten + 1 st Valfri Väska Philips 43PUS6432

Lättförståelig mobiltelefon med tydliga ikoner

Lenovo V110 15,6”

WIN 10

Samsung UE65MU6445

Bra surfdator som klara

Smart Tv med WiFi samtORD: 4K 21990:-

ORD: 21990:-

bankärenden perfekt

4GB Minne, 128Gb SSD

Pris NUWIN 3290:10

+ 1 st Valfri Väska

Pris NU 3290:-

Med 4G, bra högtalare och tydlig skärm

Spara 4000:-

Lättförståelig mobiltelefon med tydliga ikoner

Paket Pris: 1949:Paket Pris: 1949:Philips 39PHT4112

Pris Nu 17990:-

bankärenden perfekt

Höstklipp 4GB Minne, 128Gb SSD

Philips 43PUS6432 DORO 8030 Med 4G, bra högtalare och tydlig skärm

Samsung UE65MU6445 Spara Smart Tv med WiFi samt 4K Spara 4000:4000:-

Bra surfdator som klara

Philips 39PHT4112

Spara 4000:Pris 17990:PrisNu Nu 17990:-

Köp till F-Secure 295kr

Köp till F-Secure 295kr

ORD: 21990:-

ORD: 21990:-

Philips 43PUS6432 Philips 43PUS6432

HD-Klar LED TV

HD-Klar LED TV

ORD: 6990:ORD: 6990:-

Pris Pris Nu Nu 5990:5990:-

43” 43” Slimmad Slimmad LED-TV LED-TV med med 4K 4K Ultra Ultra och och Android TV Finns även i 55” 7990:Android TV Finns även i 55” 7990:-

90:90:3990:3990:-

Pris Nu Ord. 3490:Pris 3990:-

ORD: 6990:-

Pris Nu 5990:43” Slimmad LED-TV ORD: med 6990:- 4K Ultra och Android TV Finns även i 55” 7990:-

Pris Nu 5990:-

Canon Pixma TS5050 Canon Canon Pixma Pixma TS5050 TS5050

43” Slimmad LED-TV med 4K Ultra och Android TV Finns även i 55” 7990:-

Pris Nu Ord. 3490:Pris 3990:-

Vanliga LOGGAN Här! Med öppettiderna

Älmhult mån - fre: 10-18 lördag: 11-16 0763 20 18 23 Vanliga LOGGAN Här! Med öppettiderna Danska vägen 9, Älmhult

d d öppettiderna öppettiderna

FÅTÖLJER

Finns även i vit Finns även i vit

Knislinge mån, tis, tor, fre: 14-18 lördag: 10-14 044-41295 Brogatan 38, Knislinge

Finns även i vit

Pris Nu 699:-

Finns även i vit Pris Pris Nu Nu 699:699:-

INGO

fåtölj inkl pall

10 990:-

Priser gäller tom 19/11-2017

Canon Pixma TS5050

Pris Nu 699:-

Eller så lång lagret räcker

Priser gäller tom 19/11-2017 Priser gäller tom 19/11-2017 gäller tom 19/11-2017 Eller så lång Priser lagret räcker Eller så lång lagret räcker Eller så lång lagret räcker

RELAX

fåtölj inkl pall

12 995:-

att mysa i när hösten är här

Eventuella ändringar meddelas via mail senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? CARAT POINT inkl pall Bekräfta även detta fåtölj via mail, tack.

fåtölj inkl pall

Eventuella ändringar meddelas via mail senast 13 februari 2017.

10 990:-

10 990:-

Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack.

VICTOR

Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

fåtölj med stig ur funktion Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

INGMARS BJÄRNUM

Måndag - fredag kl 10-18 Lördag kl 10-14 Söndag kl 12-16 (1/6 - 31/8 stängt söndagar)

6 995:-

Södra Vägen 41, Bjärnum. Tel 0451-203 15, 215INGMARS 60 info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

BJÄRNUM

Måndag - fredag kl 10-18 Öppettider: kl 10-14 Måndag - Lördag fredag kl 10-18 Söndag kl 12-16 Lördag (1/6 - 31/8 kl 10-14 stängt söndagar) Söndag kl 1 2 -16

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

15


REPORTAGE

Rena Rama Stickcafé V

arje vecka är det stick-café hos Rena Rama Sara. Då samlas ett pratglatt och härligt gäng som hållit ihop i avigt och rätt i över 10 år. I grunden finns naturligtvis ett intresse för handarbete i allmänhet och stickning i synnerhet. Men visst - kaffe är också gott.

Stickligan hängde på

Från början träffades de i Diö där Sara Svensson startade och drev sin butik innan flytten till Älmhult för drygt ett år sen. Men när butiken och allt grundmaterial flyttade söderut, så hängde stickligan med. Idag träffas de en gång i veckan och alltid något nytt aktuellt att prata om mellan maskorna.

Lokala nyheter

Eftersom Allt om Älmhult denna gång fick audiens, så var ämnet just lokala nyheter. Vad händer i kommunen och hur framkommer det i tidningarna? Turligt för mig så var alla både nyfikna på Allt om Älmhult och tyckte om tidningen, MEN det bör finnas mer Älmhultsnyheter. Något jag givetvis fick lova. De ville dessutom ha fler annonser från Älmhultsföretag. Ja, jo vem vill inte det!

Nöjd med utvecklingen F

lytten till Älmhult med allt vad det innebär, är inte lätt. Men nu har det gått drygt ett år och Sara Svensson ser ljust på framtiden. – Ja, det går åt rätt håll, även om man skulle vilja skynda på utvecklingen lite. Men vi har utvidgat vårt utbud och får därmed in fler personer, förklarar Sara.

Många handarbetar

Intresset för handarbete går stadigt framåt. Många yngre har fått intresse för att göra saker själv. – Ja, intresset växer med utbudet. Det finns så otroligt många nya material och så många nya spännande saker på marknaden, förklarar Sara. Hit kommer unga och äldre från alla möjliga länder och kulturer. Alla med ett stort intresse för handarbetet. Text och bild: johnny@alltomalmhult.se

JULMARKNAD

I GAMLA SKOLAN MITT I HJÄRSÅS BY Lördag- söndag 18-19/11 KL: 10–14 Prylmarknad med julsaker Hantverkare Kaffe o kaka, korv med bröd och mackor med steksill finns till försäljning. Vi bjuder på glögg och peppakakor.

Julmarknad i HjärsåsTransfer L

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Hjärsås – Värestorp IF Logo

ördag och söndag 18-19 november arrangerar Hjärsås – Värestorp IF julmarknad vid gamla skolan mitt i Hjärsås by. Mellan kl. 10 – 14 håller klubben sin prylmarknad öppen och utanför säljer de julsaker. Det kommer även att finnas försäljning av godis från Markaryds

konfektyr, produkter från Valjes rökeri, Näsby chark, vinterkängor och vattentäta skor från Bjerres skor, kakor och bröd, dörrkransar från Fröken Flora, hantverk, musikunderhållning m.m.

I serveringen finns det kaffe och kaka, korv med bröd och sillamackor att köpa. Hjärsås – Värestorp IF bjuder på glögg och pepparkakor.

Fotnot: Det finns fortfarande plats för fler försäljare/utställare och den som är intresserad kan höra av sig till Kjell-Inge, 073-200 01 37. Välkomna!

16

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

Har du smärta eller värk som du har svårt att bli av med? Då kanske zonterapi är något för dig! Zonterapi är framförallt inflammationsdämpande och hjälper därför kroppen till självläkning.

Pernillas Hälsa • Eriksgatan 12 Älmhult • 070-618 88 26 ring, sms:a eller maila för tidbokning hallborg.pernilla@telia.com • www.pernillashälsa.se producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Julmarknad på Granada D et är nu 17 år sedan Maria Lindholm-Hansson fick idén att hålla en julmarknad på Hantverksgården som hon drev då. Det blev en uppskattad och återkommande tradition och efterhand växte julmarknaden till sig såpass att den fick flytta in på Granada Folkets Park istället. Idag driver dottern Victoria Lind-

qvist traditionen vidare tillsammans med Maria. Den 18-19 november kan intresserade få sig enen rejäl dos julkänsla till livs mellan kl. 10-16.

Julmarknaden är upplagd som

en traditionell julmarknad med olika utställare. För året har det redan tillkommit 15-16 helt nya utställare utöver sådana som brukar återkomma år efter år. Det blir försäljning av hantverk, julsaker, delikatesser av olika slag, julpynt, fårskinn och fårskinnsprodukter, kransar och mycket mer. - De nya utställarna breddar utbudet ännu mer, berättar Maria. Snickaregården kommer t.ex. hit för första gången. Edens blommor kommer och Lena Brandett ställer ut sina smycken. Det kommer att finnas

bröd och drycker från Vånga och mycket annat. Det är stor variation i år, konstaterar Maria nöjt.

Håller byn levande

välkommen på årets Julmarknad välkommen på årets

Förutom utställarna så kommer det att finnas servering som familjen driver själva. Där kan hungriga smörja kråset med den traditionella julsmörgåsen eller en grillad korv eller hamburgare. Barnen kommer inte att vara utan uppmärksamhet. Alla barn kommer att få en godispåse och den som vill kan också få en fin ansiktsmålning. Inträdet till julmarknaden är 20 kr, en liten summa som går till hyran Vi bjuder på stämning på älmhults av Granada. handelsplats med aktiviteter, pyssel, -Vi håller inträdet lågt för att folk Vi bjuder på stämning på älmhults ska kunna ha råd att handla av utmat och hantverk för hela familjen! handelsplats med aktiviteter, pyssel, ställarna. Syftet med julmarknaden En varm småländsk utomoch mat och hantverk för hela familjen! har alltid varit att göra något för byn och hålla den levande, säger Maria En varm julmarknad småländsk utominomhus däroch ni finner allt som inte har för avsikt att avsluta inomhus julmarknad där ni finnertill allt från julens doftande bakverk marknaderna än. från julens doftande bakverk till hemslöjdade julklappar. - Jag har alltid sagt att 20 julmarknahemslöjdade julklappar. der ska det i alla fall bli. Får vi bara fortsatt god uppslutning så... och i Marknaden fylls av stämningsfulla Marknaden fylls av stämningsfulla år finns det goda chanser för det. uppträdanden ochjulens julens lockande Vimycket bjuder på älmhults uppträdanden och lockande Årets utställare håller hög på stämning dofter från mat,bakverk, bakverk, ljus, kvalitet, avslutar Maria och hälsar dofteraktiviteter, från mat, ljus, handelsplats med pyssel, alla välkomna. blommor och och granris. blommor granris.

Julmarknad

välkommen på årets Julmarknad

mat och hantverk för hela familjen! Kanske till till och och med kommer småländsk utomochtomten Kanske med tomten kommer på besök? på besök? inomhus julmarknad där ni finner allt från julens doftande bakverk till hemslöjdade julklappar.

Text: jessica@alltomgoinge.se En varm

9-10 december Marknaden fylls av stämningsfulla kllockande 10-18 Välkomna! uppträdanden och julens älmhultsljus, handelsplats, dofter från mat, bakverk, Välkomna! blommor och granris. vid IKEA, väg 23 Kanske till och med tomten kommer på besök?

18-19 nov kl 10-16

älmhultshandelsplats.se

älmhultshandelspla

Det finns fortfarande några platser kvar både ute och inne. Vill ni vara utställare kontakta oss på: julmarknadalmhult@hotmail.com.

Entré 20:- Barn under 12 år, gratis.

Välkomna!

Maria & Victoria, Hantverksgården Tel: 0733-24 48 07

älmhultshandelsplats.se

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

17


AKTUELLT

Födelsedagsfest

i Knislinge församlingshem O

nsdagen den 25 oktober bjöd Knislinge/Gryt församling på födelsedagsfest i Knislinge församlingshem. Två gånger om årets så bjuds det till kalas, och de som bjuds in är de som under året fyller 75, 80, 85 eller 90 år. De som är över 90 år bjuds in varje år. Jubilarerna får bjuda med sig en vän eller anhörig. Festen började med välkomstdricka och

alla jubilarerna fick presentera sig. Sedan bjöds det på mat, kaffe med tårta och underhållning. Seniorstrålarna, PRO-kören ifrån Knislinge, stod för underhållningen. De spexade och sjöng välkända sånger och melodier ackompanjerade av dragspel och gitarr. Några sånger fick publiken sjunga med i. Kyrkoherde Fredrik Carlsson höll därefter en kort andakt.

Röda rosor

Eftermiddagen avslutades med utdelning av röda rosor till de 20 Jubilarerna och fotografering. Det var en mycket trevlig dag och Jubilarerna var mycket nöjda. En sa ” Det dröjer lite till innan jag fyller år men idag kändes det verkligen som att jag blev firad”. En annan berättade att ”så här firad har jag inte blivit på många år”. Text och bild: Tezz Valberg Ekdala

OBS! EXTRA RABATT PÅ LAGERBILAR

Nu är det möjligt att ansluta till innevarande kurs, ett fåtal platser finns med start 8/1 2018 SeniorAkademin - för nyfikna och andra vetgiriga.

NYA MB TRANSPORTBILAR FÖR OMG LEV 2017 Citan 109CDI Fighter Lång Vit, ac, D-soffa, Euro 6

2017 Vito 111 CDI Skåp Lång Vit, lack stötf., Farthållare, Drag, Bakdörrar, Euro 6

2017 Vito 116 CDI Skåp Lång Aut 163 hk Vit, lack. stötf., Farthållare, Drag, Bakdörrar, Euro 6

2017 Sprinter 316 CDI Skåp Högt Tak (10,5 m3) Vit, Aut, Farthållare, Drag, Fotsteg, Euro 6

129 000:240 000:297 000:330 000:-

Alla priser ex moms.

Visning av nya Mercedes-Benz X-Klass vecka 48

Motorcentrum I Markaryd AB

www.motorcentrummarkaryd.se • 0433-75610, 75613

18

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

Måndag, tisdag 09.00-12.00. Onsdag 09.00-14.00

Kursen vänder sig till dig som är pensionär eller dagledig av andra orsaker. Är du vetgirig och nyfiken och vill ta plats i skolbänken igen (fast på ett helt nytt sätt)? Då är det här rätt plats för dig. Vi kommer att beröra ämnen som Lev livet friskare, Data och foto, Mitt 1900-tal, Handens kunskap. Under terminen får vi besök av spännande gästföreläsare. Klassrummet är inte den enda platsen för lärdomar! Vi kommer att besöka flera spännande och intressanta platser och sammanhang. Eventuellt gör vi en frivillig resa mot slutet av kursen. Kursen är avgiftsfri, men material och studiebesök bekostas av deltagarna. Kurstid 21/8 2017-8/6 2018 (Du kan också välja att gå en av terminerna) Har du frågor; kontakta stefan.johansson@glimnet.se 0734408448

För mer info och anmälan www.glimnet.se 044-44800

producerad av espresso reklam


REPORTAGE När livsmedelsföretaget som

Pia jobbade på började krympa sin verksamhet var uppsägningen ett faktum. - Framtiden kändes oviss då många samtal handlade om hur svårt det var att komma ut på den tuffa arbetsmarknaden, säger Pia. Hon fick träffa en jobbcoach och tillsammans satte de igång helt nya tankar. Jobba inom vården! Kan det vara något? Sagt och gjort, efter att ha vägt in fördelar och lagt en ansökan var Pia redo att läsa till undersköterska. Göinge Utbildningscenter var ett bra alternativ eftersom det låg nära och man kunde läsa utbildningen från grundskolenivå. Och trots att det var väldigt nervöst att sätta sig i skolbänken igen efter mer än 30 år så är detta inget som Pia ångrar att hon gjorde.

Mycket praktik

Från livsmedel till sjukvård

– Pia bytte karriär

E

fter drygt 30år i livsmedelsindustrin bytte Pia Karlsson karriär och utbildade sig till undersköterska på Göinge Utbildningscenter, ett val som hon absolut inte ångrar.

Utbildningen är tre terminer lång, heltid. Utbildningen läses i Sibbhult och man har mycket praktik ute i verksamheterna. På detta sätt får man både praktisk och teoretisk erfarenhet. - Man lär sig grunderna när man läser. Man kan inte allt när man är ny men efter hand trillar polletten ner när man arbetar, även om man lär sig det mesta i skolan. Nu

studerade jag som lite äldre vilket jag inte tyckte var någon nackdel även om det var lite tufft att komma in i studierna i början. Men med öppen attityd från lärarna och en klass med bra sammanhållning så blev det jättebra. Sen att det fanns möjlighet att komma och plugga på kvällstid var jätte-skönt.

Hittat sin plats

Efter avslutad utbildning jobbar nu Pia på Centralsjukhuset i Kristianstad på en medicinsk hjärtavdelning. - Det är bra att vara flexibel på akutavdelningen eftersom mycket kan ändras snabbt, där tror jag att min livserfarenhet är en viktig ingrediens. I mitt yrke får man också gensvar, både i form av glädje och tacksamhet. Man känner att man gör en god gärning, en insats för någon annan. Ja, man kan väl säga att Pia har hittat sin plats i arbetslivet. Det är aldrig försent att prova på nya utmaningar i livet, bara man är beredd att kämpa. - Jag känner stor tacksamhet över att det har blivit så bra. Att bli uppsagd var för min del det bästa som kunde hända! Bild och text: Pia Svensson, Göinge Utbildningscenter

Göinge Utbildningscenter Sök till vårens kurser och utbildningar NU!

SÖK PÅ www.guc.nu

YES!! Nu kan du söka till vårens kurser och utbildningar! Vårdutbildningarna, grundläggande- och gymnasiala kurser!

www.guc.nu 044-775 64 00

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

19


REPORTAGE

Efterfrågan ökar

Bytet av lokal har varit nödvändig av flera anledningar. Efterfrågan på Ericas behandlingar växer, liksom på hennes utbildningar. Folk kommer från Stockholm och Göteborg t.ex. för att få nya 3D-bryn och bryn, färg och form är också väldigt efterfrågat i alla åldrar. Det har gått så pass bra att Erica precis bildat aktiebolag. - Ja, det är jätteroligt, säger hon med ett leende. Det här trodde jag inte när jag startade företaget för drygt tre år sedan.

Mer på agendan

Ny adress för Cosmetic Perfection Första september i år flyttade Erica Carlsson sitt företag Cosmetic Perfection till ny lokal i Osby. Erica driver nu salongen på Klockaregatan 3, där hon har betydligt större utrymme för sin verksamhet. - Här har jag äntligen möjlighet att ha fasta platser med utrustning för de olika behandlingar jag erbjuder. Dessutom har jag bättre utrymme för mina utbildningar här, säger Erica som är jättenöjd med den nya lokalen. Nu syns företaget framförallt bättre och kunderna hittar henne utan problem.

Erica har många strängar på sin lyra. Sedan vi sist skrev om henne har hon hunnit utbilda ett par nya lärare och hon är dessutom själv mån om att vidareutbilda och förkovra sig och breddar hela tiden sin kunskapsbas. För ett år sedan utbildade hon sig även till att göra hårförlängningar. När vi träffas har hon precis kommit hem från en vidareutbildning i kosmetisk tatuering och innan jul ska hon gå en kurs i microneedling, en teknik som bl.a. motverkar rynkor, pigmentfläckar och ärr utan att det tillförs främmande ämnen till huden. - Det ska bli väldigt spännande att se och lära sig, säger Erica. Text och bild: jessica@alltomgoinge.se

Välkommen till min nya lokal! Före

Efter 3D + maskin

Enbart 3D bryn

Läkta efter 4 v

Kosmetisk Tatuering! 3D bryn 3000:- (stråteknik) 3D+maskin 3500:- (Strå och skugga) Läppar 3000:Eyeliner 2500:-

Alla priser inkluderar 1 återbesök Behandlingen är semipermanent med en hållbarhet på 1-3 år. Färg och form efter önskemål. Behandlingen gör inte ont.

Lash Lift

Övriga behandlingar

Före

Lash Lift 600:-, Bryn färg och form 300:-, Spraytan 300:-, Hårförlängning från 1000:-

Efter

Boka via www.bokadirekt.se eller 0709-724985 Klockaregatan 3, Osby 0709-724985 www.cosmeticperfection.se

20

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

Välkomna! Erica producerad av espresso reklam


AKTUELLT

NANA på besök N

ANA är ett nystartat projekt som vänder sig till nyanlända akademiker och företag/näringsliv. De erbjuder kompetenshöjande insatser i syfte att skapa ett win-winläge för både nyanlända akademiker och näringslivet. Samordnare är Michael Engleson som uppmärksammat Espresso reklambyrås integrationsarbete och på grund av detta ville dela erfarenheter i Osby.

Minska hindren

Projektet syftar till att tillsammans satsa på en arbetsmarknadsinsats för att underlätta och öka möjligheterna för nyanlända med akademisk bakgrund att snabbare komma in och etablera sig på arbetsmarknaden. Projektet ska arbeta med att minska hindren på individuell nivå. Projektet ska också arbeta med strukturerna på regional nivå genom exempelvis ökad samverkan mellan kommunerna, Arbetsförmedlingen, företag och företagsföreningar. Nyanlända akademikers behov kommer att mötas upp genom språkkunskaper, kunskaper om arbetsmarknad och skolväsende, arbetsmarknadsinsatser och mentorskap.

Brett samarbete

Projektet är ett samverkansprojekt mellan kommunerna: Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm, Osby, Bromölla samt Hörby, där Kristianstads kommun är projektägare. NANA pågår 2017-02-01 – 2020-01-31.

Nyfiken på NANA

Är du nyfiken på vad NANA kan göra för dig, så går det bra att kontakta Michael direkt via mail: michael. engleson@kristianstad.se eller via telefon 0738-532874. Det kan då gälla lösning för kompetensförsörjning. När du ser mångfald och jämställdhet som en tillgång. När du är villig att delta i ett nätverk som bidrar till attitydförändringar. Text och bild: johnny@espressoreklam.se

Samordnare för projektet är Michael Engleson. Just nu åker han runt och träffar både näringslivsrepresentanter och företagare.

Michael Engleson på språng.

Sveriges billigaste tryckpriser! MED PRISGARANTI!

espressotryck.se NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

21


REPORTAGE Lärcenters rektor Annki Lund och Yrkesskolans rektor Stefan Ekvall ser fram emot att få flytta in i de nya lokalerna.

däremot lära sig ett yrke genom att kombinera studier med omfattande praktik- eller lärlingsplats. – Vi har ett fantastiskt samarbete med näringslivet vad gäller praktik/lärlingsplats. Det är faktiskt så att 8 av 10 får sysselsättning hos de företag där de har sin sista praktik- eller lärlingsplats.

Ett Lärcenter

Här finns också elever som studerar på andra skolor/universitet och som använder våra lokaler och möjligheter till studier och tentamen. Definitionen av ett Lärcenter är att det ska vara öppet sju dagar i veckan för att tillgodose de möjligheter som många elever måste ha för sin utbildning. Här ska finnas lokaler, uppkopplingar, pedagoger etc. Ekbackeskolans nya vuxenskola är ett Lärcenter under utveckling. – Vi kan ju inte ha skolan öppen dygnet runt, så de elever som har behoven att studera eller tenta på helger eller kvällar, får kvittera ut en tagg, säger rektor Annki Lund. Därmed står skolans möjligheter öppna när behoven finns. Här går också våra SFI-elever som är en stor växande grupp och där nu kön till att få börja SFI minskar i hög fart genom större anpassade lokaler.

Framgångar ska firas

Lärcenter/Vuxenutbildningen och Yrkesskolan inviger E

fter flera års trångboddhet så kan nu äntligen Ekbackeskolans vuxenutbildningar och yrkesutbildningar bre ut sig i generösa och anpassade lokaler. Sedan starten i augusti finns man numera hos Ekstrands tidigare kontors- och lagerlokaler. – Vi har fått fantastiska möjligheter för både personal och elever, förklarar Yrkesskolans rektor Stefan Ekvall. Här finns dessutom fler ytor att ta till framöver, för vi både vill, och kommer att växa.

Alla vinner

Lösningen med en ”egen” skola har blivit en succé för alla parter. Nu kan Yrkesskolan få den plats för de yngre eleverna som krävs. Elevantalet förväntas växa även där. – Vi har lite andra behov som kräver anpassningar, förklarar Stefan. Hit kommer elever som behöver anpassningar p.g.a. olika handikapp eller inlärningsproblem. Alla kan inte ta till sig kunskap i traditionella klassrum. Det krävs anpassningar både vad gäller möbler, reducering av ljudmiljöer och golvbeläggning. – Vi har fått vara med från början där behoven

22

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

har fått styra lite av det vi nu ser, förklarar Stefan. Det är en enorm skillnad för dem som får dessa möjligheter, men naturligtvis även för oss i personalen.

Studier med boende

Redan idag finns det långväga elever. Några pendlar och 4 st. bor nu på ett LSS-boende på Naturbruksskolans område. Det finns ett växande intresse från andra kommuner om samarbete. – Ja det vi kan erbjuda här, finns inte på så många andra platser, menar Stefan. Alla har inte möjlighet att läsa till en akademisk examen. Här får de

Den officiella invigningen ska ske den 15 november mellan kl. 14:00 och 19:00. Då kommer kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen och klipper bandet. Alla som är intresserade är välkomna. – Vi firar ihop med vår hyresvärd Ekstrands dörrar och fönster. De flyttade till byggnaden på andra sidan gatan och byggde ett eget helt fantastiskt kontor som nu tävlar om att bli Sveriges finaste. Så vi delar på glädjen och inviger allt detta nya på båda sidor om Södra Portgatan, förklarar Stefan.

Vill vara en knutpunkt

Det är en spännande miljö att befinna sig i. Just idag fanns Nyföretagarcentrum och Almi på plats för ett arrangemang. – Vi vill ju att den här skolan ska vara lite av ett möjligheterna hus - en knutpunkt, berättar Annki. Vi ser gärna att vi kan samarbeta med näringslivet som är en enormt viktig del i vår verksamhet vad gäller praktikplatser. Vi har utrymmen som går att hyra för små och stora arrangemang, konferenser, föreläsningar etc. Tittar man sig runt så speglar vår gemensamma verksamhet samhället. Här finns de som studerar på hög nivå, de med inlärningsproblem, de som vill lära ett yrke och de som nyligen kommit till Sverige och vill lära svenska. Här finns också personer med funktionsnedsättning eller funktionshinder. Ett stimulerande samhälle i miniatyr. Välkommen att fira med skolan (se annons) Text och bild: johnny@alltomosby.se producerad av espresso reklam


ENTER INVIGNING AV OSBY LÄRC STRANDS YRKESSKOLANS OCH EK NYA LOKALER 15 november 14:00 - 19:00 Välkommen till Södra Portgatan 19 & 28

Ekstrands - Sveriges snyggaste kontor?

Vuxenutbildningen

EKSTRANDS företagen har etablerat nytt modernt huvudkontor och utställning i gamla Barnvagnsfabriken. Kontoret nominerades till tävlingen Sverige Snyggaste Kontor. Vi visar gärna upp hur bra det har blivit med en hybridlösning mellan kontorslandskap och kontorsrum.

14:30 klipper kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S) banden och håller tal.

Passa även på att se vår utställning med fönster, ytter- och innerdörrar. En ny Outlethall finns i anslutning till kontor/utställning.

Vill du veta mer om oss?

Vuxenutbildningen/ Lärcenter och Yrkesskolan Titta på våra nya lokaler, träffa vår personal och få mer information om våra utbildningar. Larcenter.osby.se

Vi bjuder på korv, snittar och bubbel.

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

23


EKONOMI

Karolina Sjunnesson

Kontorschef, Sparbanken Skåne

Investera i barnens framtid

A

ndelen föräldrar som sparar till sina barn minskar. Mer än var femte uppger nu att de inte sparar alls till sina barn. Det är mycket olyckligt, menar Sparbanken Skånes kontorschef Karolina Sjunnesson. Ett regelbundet sparande från tidig ålder är nämligen en bra investering i framtiden. Sex av tio sparar idag regelbundet till sina barn, jämfört med knappt

sju av tio förra året. Ytterligare en av tio uppger att de sparar, men inte regelbundet. Samtidigt har andelen som inte alls sparar till barnen ökat från 13 procent till 22 procent. Det framgår av en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. - Att ge barnen ett sparkapital från tidig ålder är oerhört värdefullt. Även ett litet månadssparande kan göra stor skillnad, säger Karolina Sjunnesson, kontorschef på Sparbanken Skåne i Osby och Lönsboda.

Undersökningen visar att sparandet till barnen varierar med föräld-

rarnas inkomst. Av de med lägre inkomst uppger endast tre av tio att de sparar regelbundet till sina barn. Bland de med högre inkomst är andelen runt sju av tio. -Men det räcker alltså med ett litet sparande, så länge som det sker regelbundet. Ju mindre ekonomiska marginaler hushållet har, desto viktigare att börja spara tidigt. Med insättningar varje månad växer även små medel till betydande belopp över tid, säger Karolina Sjunnesson.

En automatisk överföring varje månad från ett lönekonto till

ett sparkonto är ett utmärkt sparande. Avslutande tipset från Karolina Sjunnesson på Sparbanken Skåne är att se barnsparandet långsiktigt och inte vara rädd för att placera pengarna i fonder med en lite högre andel aktier, vilket ökar möjligheten till bättre avkastning.

Christer Stjernfeldt Fastighetsmäklare

Några tankar om fastighetsmarknaden

E

fter år av stigande priser och hög efterfrågan, börjar marknaden nu att ändra sig. Efterfrågan i Osby och Älmhult är fortfarande mycket hög. Det skrivs just nu mycket om

att ”nu vänder det” och att det är en bubbla som kommer att spricka precis som i början av 90-talet, eller så som det gjorde i Spanien 2008. Prisuppgången här är betydligt mindre än prisuppgången i våra större städer. Får vi en fastighetskris i Stockholm kommer vi att märka av det här också. De spekulationsköp som gjorts i Stockholm finns inte här, utan det vanliga är att köparen själv bosätter sig i fastigheten man köpt.

Det som kan hända vid en sättning

i marknaden är att det blir lite längre försäljningstider och de budgivningar vi ser idag antagligen kommer att bli

mer sällsynta. Funderar man på att sälja sin fastighet den närmaste tiden kan det vara smart att försöka hitta en köpare medan marknaden är så pass bra som den är just nu.

Riksbanken valde i torsdags

att inte höja räntan och inte heller höja räntebanan och det är positivt. De låga räntorna har gynnat fastighetsmarknaden under en längre tid och antagligen kommer vi att ha låga räntor under de närmaste åren. Det är viktigt att passa på att amortera ner lånen när räntan är låg för att på så sätt bli mindre känslig när räntan stiger

HANDELSBANKENS FONDER + 4 000 ÖVRIGA

I SNITT 40 % BILLIGARE

www.skfs.nu info@skfs.nu

Samla dina bankaffärer och försäkringar hos oss.

Bli Guldkund. Tryggt • Säkert • Enkelt Kristianstad: 044-19 62 00 Hässleholm: 0451-489 00 Bromölla: 0456-64 74 00

24

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

Läs mer på lansforsakringar.se producerad av espresso reklam


VART ÄR DU PÅ VÄG? VI HJÄLPER DIG ATT NÅ DINA MÅL GRUNDLÄGGANDE KURSER • GYMNASIALA KURSER • YRKESUTBILDNINGAR

STUDERA HOS OSS PÅ KOMVUX I OSBY

VÅRENS GRUNDLÄGGANDE KURSER • • • • •

Svenska Svenska som andraspråk Engelska Matematik Samhällskunskap

VÅRENS GYMNASIALA KURSER • • • • • • • • •

Svenska Svenska som andraspråk Engelska Matematik Samhällskunskap Historia Naturkunskap Religion Datakurser

KOMMANDE ANTAGNINGAR TILL YRKESUTBILDNINGAR • •

Barnskötare (HT 2018) Vård och omsorg (VT 2018)

STUDERA FLEXIBELT Studieupplägget anpassas efter dina behov. Bestäm själv var, när och hur snabbt du vill studera.

NYTT LÄRCENTER I augusti flyttade vi till nya fräscha moderna lokaler på Köpmansgården. Här finns gott om olika typer av studieplatser, allt från grupprum till större öppna ytor, och vi erbjuder gratis wifi. Perfekt när du studerar på egen hand. Passa också på att ta en välförtjänt paus med en fika från vår kafeteria.

HAR DU FRÅGOR? Då är du välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare: • Ronald Engström, 0479-52 85 33, ronald.engstrom@osby.se • Peter Ingelsson, 0479-52 84 04, peter.ingelsson@osby.se

ANSÖK PÅ LARCENTER.OSBY.SE Osby Lärcenter • Södra Portgatan 28 • 283 50 Osby

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

25


SIMONTORP

Torvbrytning i Tockarp på 14,4 hektar och arrenderades på 10 år. Med hemmabyggda lösningar konstruerades en 430 m lång arbetslinje med linbanor och smalspårig järnväg. Den viktigaste maskinen var ett bränntorvverk som köptes in från Långebro mekaniska verkstad i Kristianstad för 11 196 kr.

Processen var primitiv. En elevator lyfte Historia från Simontorp

Anders Blidberg

U

nder andra världskriget var bristen på bränsle stor i Sverige och det gällde att ta tillvara alla resurser. Samtidigt var det många som behövde arbete och dessa förutsättningar gjorde det möjligt att bryta torv. Oscar Olsson i Simontorp startade 1942

tillsammans med sina svågrar Einar och Malte Svensson upp företaget Olsson & Svensson torvindustri som bröt torv på Store Myr i Tockarp, några kilometer norr om Glimåkra. Möjligheterna till vinst verkade goda för priset låg på 50 kr/ton torkad torv. För att komma igång fick företaget ett statsbidrag från statens bränslekommission på 6 432 kr och 80 öre. Som motprestation för bidraget var man ålagd att producera t.ex. 2 000 ton torv 1944.

Bidraget täckte en stor del av prospekterings-

och dikningskostnaderna för att komma igång. För att bygga maskiner och komma igång tog Oscar dessutom ett banklån på 10 000 kr, en stor risk under beredskapstiden. Myren i Tockarp var

Torven skars loss för hand.

upp torven ur gropen, men all torv måste skäras loss för hand och skyfflas på elevatorn. I torven fanns även en hel del uråldriga timmerstockar och liknande som kunde göra arbetet besvärligt. När torven kom upp pressade maskinen ihop den till meterlånga torvstycken. Dessa skars i tre delar och lades på en linbana som förde ut dem på torkningsfältet. Där lastades de av och ställdes i ”kuttar” för torkning. Kvinnor och ungdomar fick ofta utföra arbetet med att ”kutta töre”, d.v.s. vända på torven så att den torkade bra. När torven var torr lastades den på en lastbil i stora lådor och kördes till järnvägsstationen i Glimåkra där företaget hade en egen kran uppställd för omlastning till järnväg.

Torvbrytningsmaskinen drevs av geng-

as, och när gropen var tömd vinschades hela torvbrytningsmaskinen framåt av egen kraft. Gengasmotorn drev även linbanan och till och med lastbilen som körde torven. Bensin var i princip förbehållen militären. När man kör på gengas eldar man med ved, eller torv, i en tank och förbränningsgaserna kan sedan driva en ombyggd bensinmotor. Maskinerna var besvärliga och det hände ofta att de var svåra att få igång. Första året (1942) skars 725 ton torv som kunde säljas för 25 800 kr. Detta var mycket pengar men det

Den gengasdrivna torvupptagningsmaskinen.

mesta gick åt till löner då man hade 28 anställda under sommarhalvåret. De anställda fick 29 kr/1000 bitar upptagen torv, vid driftavbrott på maskinerna (vilket lär ha hänt ofta) istället 1,19 kr/timme. Arbetarna använde egna skyfflar, yxor m.m. men fick 8 kr/arbetslag och vecka extra för detta. Uno Ahlin har berättat att hans far Bernt Ahlin fick ihop 25 kr/dag medan han själv som nioåring kunde tjäna hela 6 kr om dagen.

Året därpå (1943) utökades verksamheten med

ytterligare en torvmaskin som kostade svindlande 23 173 kr. Antalet anställda utökades till 39 och man bröt torv för 50 000 kr men hade 45 000 kr i kostnader. Verksamhetstoppen kom 1945 då 43 män och 27 kvinnor förutom ägarna varit sysselsatta i 220 dagar på mossen med att bryta 2 200 ton torv. Verksamheten gick för ägarna nätt och jämnt ihop sig, men många fick en välbehövlig lön under krigsåren. Efter kriget sjönk efterfrågan på torv och verksamheten tynade sakta bort för att upphöra helt 1950. Än idag kan man se de enorma schakten i myren. Text: Anders Blidberg Bild: Simontorps gårdsarkiv, okänd fotograf

Torven torkas på myren.

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 26

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Matpaket till Ukraina

– för tjugonde gången För tjugonde gången mobiliserar nu Osbyborna för att hjälpa nödställda i Ukraina. Torsdag till lördag den 16-18 november finns representanter för Osbys kyrkor i butikerna och samlar in pengar som används till matpaket i Ukraina.

får cirka 600 kronor i månaden. Om du bara har en pension att leva på och behöver köpa el och mediciner, då överlever du inte om du inte får hjälp från släktingar eller andra. Då kan ett litet bidrag från Barnmissionen göra stor skillnad, berättar Lyudmila Loniuk, ledare för Barnmissionens arbete i Ukraina.

Vintern närmar sig i Ukraina.

Matpaket med basmat

Det är en tuff tid för många, inte minst för pensionärer och familjer med handikappade barn. – Många har det svårt. Priserna stiger hela tiden, framför allt på mat, el och mediciner. Samtidigt är lönerna låga. En medelinkomst i Ukraina ligger på motsvarande 1 700 svenska kronor per månad, medan pensionärer bara

För pengarna som samlas in i Osby köper Barnmissionen i Ukraina in baslivsmedel som mjöl, socker, olja, ris, pasta och kex. Matpaketen delas ut lagom till den ukrainska julen, till utsatta familjer, uteliggare, gatubarn och boende på ålderdomshem, barnhem och sjukhus. Bakom insamlingen i Osby står Pingst-

FILIPPOS & ÖPPNA HJÄRTAT

kyrkan , Missionskyrkan, Svenska kyrkan och Filippos Second Hand. Under 16-18 november finns representanter för kyrkorna på plats med insamlingsbössor på Ica Supermarket och Ica Nära Kometen, Coop och Netto i Osby samt i Lönsboda. Det går också bra att sätta in pengar på Pingstkyrkans bankgiro 613 37 30 eller swisha på 123 371 59 92 och uppge ”Matpaket Ukraina”. – Det är en helt ideell insamling utan några administrativa kostnader. Varje krona som samlas in går till de behövande i Ukraina, berättar Marion Ohlsson som samordnar insamlingen i Osby. Insamlingen avslutas i Pingstkyrkan i Osby 3 de-

cember klockan 18:00, i samband med en konsert med Tre Barytoner – Bo Wallenberg, Mikael Järlestrand och Mikael Joumé.

MATPAKET till Ukraina

Inbjudan att glädja en behövande barnfamilj i Ukraina med ett matpaket till jul! Vi tar emot din gåva den 16, 17 o 18 november på ICA Supermarket, Coop, Kometen och Netto. Insamling även i Lönsboda.

Repr. för Svenska Kyrkan, Pingstförsamlingen och Missionskyrkan

Vi stöder Barnmissionens hjälparbete runt om i världen.

SECOND HAND

Filippos Öppna hjärtat i Osby Industrigatan 8 B, 283 50 Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors: 15–18, lör: 10–14

www.oppnahjartat.se

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

27


VÅRA KYRKOR

Reformationen går vidare

Luther kämpade med Gud. Han såg från

är Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg den 31 oktober 1517 så var det för att han ville reformera kyrkan och få bort en del avarter som fanns. En av dessa avarter var försäljningen av avlatsbrev. Avlaten var och är ännu i den katolska kyrkan helgonens överskott av godhet som vi vanliga dödliga kan dra nytta av för att korta tiden i skärselden.

ungdomen Gud som en hård och krävande Gud. För honom fanns inget alternativ att helt skippa Gud. Gud var lika självklar för honom som Gud är för den stora majoriteten människor i världen idag. Därför hade han bara att förhålla sig till Gud. Men så gjorde Luther en upptäckt. Gud var inte den hårda och dömande, Gud var inte den kärlekslöse och krävande. Istället så fann han en Gud som är kärleksfull, förlåtande och nådefull. Han fann en Gud som ger liv. Han upptäckte att det var tron som ger frälsning, inte våra gärningar. Därför är tron på en nådig Gud idag den tro som kyrkan vill förmedla, tron på en Gud som är kärleksfull och försonande.

Vad som var det stora problemet var att man

Den reformation som Martin Luther startade

Präst i Osby Pastorat

Hans Eriksson

N

kunde köpa sig avlat, d.v.s köpa syndernas förlåtelse med pengar. Detta var något som Luther vände sig starkt emot. Luther blev på grund av sin kritik emot påven i Rom bannlyst av honom. D.v.s han blev utesluten ur kyrkan och fick inte längre tillhöra kyrkan. Dessutom blev han dömd fredlös 1521 av kejsaren Karl V. Det innebar att vem som helst fick döda honom utan att riskera straff.

för 500 år sedan lever vidare. Idag vill kyrkan erbjuda människor ett liv i levande gemenskap med Jesus Kristus. Inte för att vi gjort oss förtjänta av det, utan för att Jesus har gjort oss förtjänta av det. Hans Eriksson Kyrkoherde i Osby Pastorat Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Ons. 8/11 14.00 Missionssyföreningen, fh. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell Tor. 9/11 14.00 Mässa på Rönnebacken & Lindhem. 17.00 Studiecirkel om Luther, fh. Sön. 12/11 22 e. tref. 10.00 Högmässa, Bråliden.

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Ons. 15/11 12.00 Sopplunch, fh. 15.00 Nybygdens sykrets samlas i fh. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell Sön. 19/11 Sön. före domssöndagen 10.00 Ekumenisk högmässa med söndagsskola, Eriksson. Ons. 22/11 14.00 Missionssyföreningen samlas i fh. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

Visseltofta

Mån. 13/11 10.00 Måndagsträff, Ekebo.

Tis. 14/11 18.30 Församlingsafton, fh. ”En resa i musikens värld” Från Pythagoras till Luther. Organist Lars Vahlén.

28

Visseltofta Loshult

Torsdag 16/11 16.30 Messy church, Eriksson m.fl.

Loshult Sön. 12/11 22 e. tref. 16.00 Musikgudstjänst med Må bra-kören, Bråliden. Tor. 16/11 14.00 Torsdagsträff i Missionsgården. Firande av församlingens 80-åringar.

Sön. 19/11 Sön. före domssöndagen 11.00 Gudstjänst, Lövsund.

Ons. 22/11 16.30 Messy church i Missionsgården, Eriksson m.fl.

Till himlen når vår sång Hela kyrkan sjunger tillsammans med Må bra-kören Loshults kyrka Söndag 12 november kl. 16.00

Staffan Bråliden

Sön. 19/11 Sön. före domssöndagen 18.00 Mässa, Eriksson

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


Detta händer i våra församlingar

Knislinge

KNISLINGE Sönd 12 nov – 22 sönd e trefaldighet 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Barnen i På gång sjunger.

KVIINGE Sönd 12 nov – 22 sönd e trefaldighet 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

Sönd 19 nov – sönd före Domsöndagen 16.00 Högmässa, Peter Kogler. Vid kyrkfikat öppet samtal om kandidater till församlingsrådet perioden 2018-2021.

Sönd 19 nov – sönd före Domsöndagen 11.00 Mässa, Peter Kogler. Barnsamlingar. Efter kyrkfikat öppet samtal om kandidater till församlingsrådet perioden 2018-2021.

Sönd 26 nov – Domsöndagen 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson.

Sönd 26 nov – Domsöndagen 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

ÖPPNA GRUPPEN i KNISLINGE för barn 0-5 år med föräldrar varje torsd kl 9-11 i församlingshemmets källare.

ANDAKT & TRÄFFPUNKTEN PÅ VÄSTANVID

MÄSSA MED BISKOP TYRBERG Torsdagen den 7 dec kommer biskop Johan Tyrberg på besök. På kvällen kl 19 leder han mässa i Knislinge kyrka med mingel och samtal efteråt. Till den är alla välkomna!

Kviinge

ALPHA-kurs för dig som är NYFIKEN PÅ KRISTEN TRO Vi startar en ny ALPHA-kurs med 10 träffar kvällstid varannan onsdag med undervisning, gemenskap och samtal. Är du intresserad? Kom till upptakten den 15 nov i Kviinge kyrka kl 19, Vid frågor – hör av dig till Peter Kogler via e-post: peter.kogler@svenskakyrkan.se eller ring/sms:a 072-7104389.

Välkomna till KYRKPARKENS FÖRSKOLA i Hanaskog! Nu är vi igång! Se information och anmäl era barn på kommunens hemsida www.ostragoinge.se

FÖR UNGDOMAR i Knislinge församlingshem. Ung Pilgrim, torsdagar kl 19.00 udda veckor. TGIF, fredagar kl 19.00, jämna veckor.

Varje torsdag. Kl 14 Andakt. (9 nov Mässa, Peter Kogler) Kl 14.30-15.30 Fika och gemenskap (Träffpunkten)

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

Detta händer i pastoratet Onsdag 8 november 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. Torsdag 9 november 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 11.00 Andakt på Skogsbrynet   Lördag 11 november 10.00 Stickcafé i Sibbhults fh.   Söndag 12 november, 22 e. tref. 10.00 Gudstjänst i Glimåkra k:a, A Evertsson. Barnsamling. Kyrkkaffe. Gudstjänstgrupp efteråt. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Thorsén. Kyrkkaffe.   Måndag 13 november 18.30 Boalts syförening i Boalts bygdegård   Tisdag 14 november 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 14.15 Andakt på Solglimman

Telefon exp: 044-34 60 00

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Gryt

Hjärsås Glimåkra Onsdag 15 november 17.30 Spagettikyrka mini i Sibbhults fh. Se ruta! 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra   Torsdag 16 november 14.00 Öppet hus i Glimåkra fh. Se ruta!   Söndag 19 november, Sönd. f. domssöndagen 10.00 Gudstjänst i Glimåkra missionshus, Jonas Hallabro. Fika. 16.00 Gudstjänst i Sibbhults k:a, K Hallqvist. Kyrkkaffe.   Måndag 20 november Församlingsexpeditionerna stängda p.g.a utbildning. 18.30 Trivselkväll i Glimåkra fh. Se ruta!   Tisdag 21 november 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.

Öppet hus

i Glimåkra församlingshem

torsdag 16 november kl 14.00

Läsarsånger med Rolf Liljenberg. Kaffe och kakor serveras.

Sibbhult

Spagettikyrka mini

i Sibbhults församlingshem

onsdag 15 november kl 17.30 Drop in från kl 17.00 Vi äter tillsammans kl 17.30 och därefter blir det en eller flera aktiviteter kring ett tema med Jesus Kristus i centrum.. Kvällen avslutas med en annorlunda gudstjänst kl 19.30.

Trivselkväll i Glimåkra församlingshem måndag 20 november kl 18.30. Blomsterarrangemang inför advent med floristerna Bella och Emma från Glimåkra blomsterhandel. Kostnad: 100 kr. OBS! Medtag en normalstor skål eller två små skålar. Anmälan senast tisdagen den 13 november Anmälan till Annelen Nilsson 044-34 60 33 eller exp. 044-34 60 00

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

29


MAT & DRYCK

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Gås

Gör så här: 1.Torka av gåsen. Gnid in den invändigt med

- Skånsk Klassiker Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

lite citronsaft. Salta och peppra in- och utsidan.

2. Fyll gåsen med blötlagda katrinplommon och

För 6-8 personer 1 gås (ca 5 KG)

syrliga äppelbitar. Lägg gåsen i långpanna och fyll på med vatten, ca 3 cm högt.

Citronsaft, salt, peppar

3. Stek gåsen i 200 grader i ugn, ca 2 timmar

Ca 200 g katrinplommon (blötlagda)

beroende på storlek. Ös den ofta.

6-7 syrliga äpplen

4. Låt gåsen svalna. Häll det som är kvar i pan-

Sås

nan i en plåthink och låt det stå svalt. Gåsfettet lägger sig nu ovanpå.

10 dl kraftig gåsfond

5. Skilj fettet från spadet.

3 msk gåsflott

6. Koka en fond på benen och stekspadet från

3 msk vetemjöl Rödvin och Portvin efter smak Tillbehör Stekt Potatis Rödkål Brysselkål

pannan, tillsamman med 1 morot, 1 liten palsternacka, 1 gul lök, en bit purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 lagerblad, 1 nypa timjan och 1liter vatten.

7. Koka upp gåsfonden. Red av den med gåsflott blandat med vetemjölet. Koka till lagom konsistens.

8. Smaka av med en skvätt rödvin och lite portvin. Servering:

Katrinplommon

Tranchera gåsen och värm upp den. Bjud på stekt potatis, rödkål, brysselkål, sockerstekta äppelklyftor och lättkokta katrinplommon till.

Bouchard Aine

Donovan Park - ett vin

nr. 82531 79:-/ flaska

nr. 2315 109:-/ flaska

Äppelklyftor alt. äppelmos

Viner till gås

T

raditionen säger att till gås serveras Bourgogne av druvan Pinot noir, men givetvis kan andra röda fylliga viner serveras och drickas.

Några tips:

- ett rött, kraftigt Bourgognevin

från USA, gjort på Pinot noir

VÄSTRA IND OMR, ASPG 36. MÅN-TOR 8-18 • FRE 8-17 LUNCH 12-13 LÖR 9-13

DÄCKHOTELL • STORT URVAL AV FÄLGAR OCH DÄCK • DET LÖNAR SIG ATT HANDLA I SIBBHULT 30

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


DAGS FÖR VINTERFÖRVARING och SERVICE FÖR DIN ROBOT! Vi servar Stiga, Viking och Husqvarna. Lämnar du in din robotklippare innan 30/11 får du 200:rabatt

Njuravägen 1, Broby Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

Smakfulla Julklappar!

Julkorg

Till företag och privatpersoner Korg fylld med godsaker. Innehåller ostar, chark, marmelad, kex, choklad.

Vi har Julkorgar för:

Beställ i god tid, så de inte tar slut!

300:- 350:- 450:-

ÖPPET i BUTIKEN:

Måndag-Tisdag10.00 –15.00 Onsdag-Fredag 10.00 –18.00 Lördag 10.00 –15.00

Den 9-10 d ec finns vi p å

Ju lm a rk n a d e n

med våra goda

i Ä lm h u lt

Öländska osta

r

Ring oss: 0479–160 60

pecorinoosby@gmail.com www.pecorinoosby.se

Följ oss på fb & instagram

Nypremiär! Med anrika traditioner möter vi nu framtiden på Broby Gästgiveri! Vi inleder med att öppna inför julen med ett välfyllt och traditionellt julbord med moderna inslag.

Förfrågning eller bokning görs på 0708-771936 eller sylvia@malmbergsgastro.se Varmt välkomna! Fredrik, Martin & Sylvia BROBY GÄSTGIVAREGÅRD TORGET 1, 289 92 BROBY NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

31


MATHISTORIA

Mårten Gås-ätandet

Under medeltiden spred sig Martinkultu-

iskop Martin av Tours föddes år 316 i Savaria, Pannonien (nuvarande Ungern). Han var romare, hedning och kavallerist och avancerade till officer.

Medan han var kommenderad till den nord-

franska staden Amiens, berättar en legend, att Martin en bister vinterdag var på väg till Tours ridande på en häst. När han nalkades stadsporten fick han se en naken tiggare i vägdiket. Martin greps av medlidande, tog av sig sin mantel, klöv den med sitt svärd och gav tiggaren den ena halvan. Följande natt drömde han att Kristus visade sig för honom, iförd den nyss bortskänkta mantelbiten. Detta gjorde ett så starkt intryck på den gode Martin att han lät döpa sig, slog sig ner som eremit i närheten av staden Poitiers. År 370 valdes han av staden Tours till dess biskop.

En ”burlesk” historia berättar att när Martin blivit vald till biskop, blev han så förskräckt över

matseder under trettioåriga kriget kan ha varit en viktig inspirationskälla till det svenska mårtengåskalasandet.

Mårten Gås-ätande som ”landskapsrätt”

för skåningar är alltså ett inte särskilt gammalt bruk. På 1700-talet firade man visserligen Mårtenshelgen i Skåne hos allmogen -dock utan gås på bordet. Men säger kanske någon, nog är väl den klassiska gåsamiddagen med svartsoppa före och skånsk äppelkaka eller spettekaka som dessert, en traditionell skånsk måltid? Tyvärr - denna ”typiskt skånska ”meny skapades på 1850-talet i Stockholm av krögaren på Piperska Muren. Nyheten gjorde succé och krögarna runt om i landet var ej sena att ta efter. Bo Martinsson Källor: Historiska Måltider, Svenskt Måltidslexikon

Domkraft

Takbox

Motorolja

849:-

3 499:-

399:-

CARWISE 3 ton

Ord. pris 1 399:Osby Tegvägen 6 0479-131 05

32

denna upphöjelse att han helt sonika gömde sig undan sina supportrar i en gåsstia. Gässen var dock ofina nog att inte trivas med den motvillige biskopens närvaro. Kanske berodde deras motvilja på att eremiter aldrig tvättar sig, och möjligen osade Martin så illa att inte ens gässen stod ut med odören. Hur som helst visade de sitt missnöje med hans intrång medelst ett högljutt kacklande, vilket vägledde dem som gett sig ut för att leta upp Martin. Följden blev att Martin drogs fram ur sitt gömställe och sen vackert fick fortsätta att vara biskop. Martin blev dock så till den milda grad ”putt” på de skvallriga gässen att han föga fromsint bestämde, att man framdeles årligen skulle slakta och äta en gås, till den helige Martins ära och hågkomst. Alla gäss däremot till straff och varnagel.

Svenska officerares bekantskap med tyska

THULE Touring Alpine

Ord. pris 5 099:-

CASTROL 4 liter

Ord. pris 699:-

Erbjudandet gäller t.o.m. 12 november 2017 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Med reservation för eventuella tryckfel.

och varför vi (kanske) gör det B

ren från Frankrike till Tyskland. Helgonet och gåsätandet blev särskilt populärt i Nordtyskland, där gåsavel var mer omfattande.

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


WWW.SAVVS

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

Vi tar hand om din robotklippare! Vi erbjuder service och vinterförvaring för din robotklippare! Vill du kan vi även hämta din maskin nu på hösten och sätta igång den igen till våren!

NYHET!

anders@savv

Solvärmepumpenergieffektiva 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mestWWW.SAVVS.SE VVS-fšretag

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

anders@savvs.se

luft/vattenvärmepump någons

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd nordiskt klimat och med den senaste invertertekni luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrad

Nu i Tec–- byggd byggdför för Nulanserar lanserarviviluft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iTec Hur mycket kan du spara? invertertekniken. nordiskt nordisktklimat klimatoch ochmed medden densenaste senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan kan du spara? Kontakta oss direkt, vi en kalkyl! Kontakta oss direkt, så gör viså engör kalkyl! Med styrning:

A+++

Med styrning:Utan styrning:

A

+++

Utan styrning:

A++

A

++

Köp värmepump* innan 30/11 och vinn en takbox 100 TAKBOXAR I POTTEN! *gäller ej luft/luft

thermia.se/takbox

Bäckgatan 26, Älmhult | 0476-53300 | Öppet: Mån-Fre 8.00-17.00

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 2895, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 188 11 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614

, 0735-

När du behöver säker förvaring!

• • • •

Nya & begagnade containers Specialcontainer & ombyggnationer Flera olika storlekar Försäljning och uthyrning

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

33


Cajsa

KORSORD SÅ BRA SOM DET OMINTETKAN BLI GÖRA

KOPIERA KORT

Ebba TVÄTTA LJUDANSÅR LÄGGNING

FALKMAN

FIENTLIGT INSTÄLLD

BIHANG UNDERDEL

GARDNER SYNS I KRETS

TYNGD

ARENA

L I TVÅ DELAR MED VALE

KÄNDA

BEMÖTANDE

I SKALA

A

FRÅN SNUVIG

T

LIVEGEN VATTEN- KAN GÅ DRAGET NER I SPAGAT

KOMMA ÖVERENS

Z

A

LÄGSTA BETYG

FÖRKASTA

SJÄLVKAN GOD FÖRA SIG UTAN FÖRVARNING

HÄSTSPORT

I BALETT

KAN TOPPDET I RESULTAT FOGARNA

HUVUD- BOMULLSSAK PINNE KONDITION

SCHÄFER ÄMNAR

ANVISNING

I HUDEN

FYR

SAMTYCKE

SLUKHÅL

JEANS

VAPEN

GNAGARE ETT HALVKLOT TILLTAL

SKÄRRAD

ORIGINELL

BETRAKTA

LÄNGDMÅTT

KRIGSMAKT

VINK GÖR DET SVÅRT ATT SE

ÄR ALLA GODA TING LOCKAR KÖPGLADA

SITTER LÖST

FÖRSÄKRAN

HÖR HEMMA I MILANO

LÅSA SKAKADE OM

Vinn 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 24 november vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@alltomosby.se Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 20 den 6 december och den rätta lösningen publiceras på hemsidan samtidigt. Namn………………………............................................................................................................……………… Adress…………………………….............................................................. Tfn/mail………………..............................................…………………………

Svar på korsordet i Allt om nr 16

Och vinnaren är... Rätt svar: HÖGSTA ORT I ÄLMHULT

LEKSAKSTEMPEL

Vinnare: S-E Reimer i Osby. Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten. Vill du se hela lösningen på krysset, gå in på vår hemsida: www.alltomosby.se

34

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


KULTUR

VEM? - En liten föreställning om de stora känslorna Allt du måste veta om pop

L

ördag den 18 november kl. 11:00 på Pulsen kommer Månteatern med sin kritikerrosade föreställning VEM? baserad på Stina Wirséns böcker. Det är ett rörande och humo- Öhlund tillsammans med ensemblen ristiskt relationsdrama för de ganska små men också någorlunda stora. Vi får möta Nalle, Katt, Kanin och Nallegrisen i deras knasigt underbara men fullt normala tillvaro, där de stökar och bökar runt bland enkla men svåra vardagligt trassliga situationer.

Vi kryper in i en visuellt kittlande

och musikaliskt nyfiken VEM-värld full av knöliga, luddiga och roliga känslor, relationer och VEM-djur. VEM? fångar det vardagligt svåra och djupt dramatiska på ett lustfyllt, okomplicerat och humoristiskt sätt. Regissören och manusförfattaren Pelle

har definitivt hittat helt rätt när de flyttat Vem-världen från boksidorna och ut på scenen. Det här är smart, tilltalande och viktig teater för den allra yngsta publiken, och för alla oss andra också.

Missa inte årets sista familjefö-

reställning! För alla såklart, men kanske mest för 3 – 6 år. Och glöm inte att förboka för att säkert få plats - begränsat antal platser. Skicka ett sms till 070-592 66 48. Varmt välkomna Cecilia Billing/Riksteatern Osby

I

Allt du måste veta om pop får du historien om låtarna du har hört tusen gånger, men inte visste sanningen om: Från Karl Gerhard och Lill-Babs till Roxette och Laleh. Och då och då kommer hälsningar från artisteliten... Gänget bakom hyllade radio-

serien Pop och politik har samlat ihop fantastiska fakta och roliga exempel på ett folkhem i förändring. Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva berättar, analyserar och ifrågasätter, i en mix av aha och haha.

Ett axplock ur föreställningen:

Tio-i-topp, Måndagsbörsen och Tracks det svenska folkhemmet? • Svenskarna på Billboard - inte bara de du tror. • Inspiration och låtlån från andra kontinenter. • Första svenska kvinnan som skrev för Melodifestivalen och vann Eurovision Song Contest. Varför vet knappt någon vem hon var? • Papporna som sjunger om barnen de aldrig träffar. Ständigt på turné - vad gör det med en? • Nygjorda filmer med hälsningar från popstjärnorna. • Artistbilderna du inte trodde fanns och aldrig vetat att du ville se.

• Hur formade musikprogram som

FAMILJEFÖRESTÄLLNING fr. 3 år

Lördag 18 nov. kl. 11:00 på Pulsen

VEM? Månteatern

En liten föreställning om de stora känslorna efter Stina Wirséns böcker. Möt Nalle, Fågel, Katt, Kanin och Nallegrisen i deras knasigt underbara men fullt normala tillvaro och kryp in i en visuellt kittlande och musikaliskt VEM-värld. Biljetter: 50 kr inkl. fika. . Biljettförsäljning 1 tim innan föreställning. OBS! Begränsat antal platser Förbokning via sms 070-592 66 48 Arr: Riksteatern Osby

Torsdag 9 nov. kl 19.00 på BORGEN © Inter IKEA Systems B.V. 2017

ALLT DU MÅSTE VETA OM POP

JULBORD 299 kr Vårt julbord står framdukat 4–17 december, måndag t.o.m torsdag från kl 18.00 till 21.00. Priset gäller för en vuxen exkl. dryck. Barn upp till 12 år: 99 kr. Boka på 0476-64 12 00, ikeahotell.eat@ikea.com www.IKEAhotell.se

Vad säger popmusiken egentligen om vårt samhälle? Hur speglar låtarna världen vi lever i? I den stjärnglänsande föreställningen Allt du måste veta om pop får du syn på hur hitsen hänger ihop med historien. Medverkande: Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva

Biljettpriser: Salong: 250:-, Balkong: 200:- Skolungdom: 100:Föreställningslängd: 2 tim inkl. paus Scenpass ger biljettrabatt 50:Boka biljett på 0479-12525 eller på www.bokning.bioborgen.se

IKEA Hotell ®

Biljettkassan öppen 1 tim innan föreställningen. För mer info: www.osbyteater.se NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

35


NOTERAT

• Nybyggnad • Reparationer • Ombyggnad • Grundarbeten • Murningsarbeten • Snickeriarbeten

Platsbyggt andersbyggab@telia.com -bättre på lång sikt! Ett familjeföretag sedan 1979

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda! Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

Julmarknad

nnar för Vattenbru ch hushåll o k u r b t n la

på Björkö i Pjätteryd

15 km från Älmhult

Sjömansvisor

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Ring och boka nu!

Lörd. 25/11 kl.14-18 Boka bord:

Johan 076 390 92 52 Stefan 070 642 92 63

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

Pjätteryds IF

& ”listaländska”

D

en 19 november avslutas föreläsningssäsongen i Lönsboda med Briggen Tre Bröder. Då blir det musik och historier från Blekinge.

Pellets HÄMTPRIS

Briggen Tre Bröder håller traditionen levande med sjömansvisor och andra klassiska visor. Säkert någon på ”listaländska” också.

Även Loggs briketter till BRA PRIS

Datum: Söndagen 19 november Tid: Kl. 18:00 Plats: Medborgarhuset, Lönsboda Välkomna! Örkeneds föreläsningsförening

NU

2.150:-

Hel pall 52 x 16 kg = 832 kg

Freij’s BioBränsle Glimåkra

044-421 45, 0705-944 521 Kvarngatan 8, Glimåkra. Öppet efter överenskommelse. Välkomna!

Anslagstavlan Boalts Bygdegård 16 nov. kl. 19:00

Resa genom Kina Inge och Åsa Lennartsson från Nöbbelöv, Broby tar oss med på en mycket intressant resa genom Kina.

Studiecirkeln

BIODLING FÖR NYBÖRJARE startar den 14 / 11

Avgift: 60 kr inkl. fika. Barn gratis. Samarr. med SV

VÄLKOMNA! Boalts Bygde- & Kulturförening www.bygdegardarna.se/boalt/

36

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

Anmälan/info

070-8745427 Studieförbundet Vuxenskolan

Vi säljer, reparerar och servar; GRÄSKLIPPARE, TRÄDGÅRDSMASKINER, ROBOTGRÄSKLIPPARE, MOTORSÅGAR, RÖJSÅGAR MM.

Ni hittar oss på N. Gullarpsvägen 2 (mittemot OSW) Tel.0479-142 44 osbysagomotor@hotmail.com

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Drop-in fika färdig för servering. Mona-Lisa Kroon och Yvonne Björklund har allt under kontroll i väntan på gästerna.

Ada Mattson har fått ett fotbad och mjuka fötter med lite assistans från Maria Aronsson.

Guldkant på Ekebo i Diö P

å Ekebos äldreboende i Diö jobbar Yvonne Björklund och Mona-Lisa Kroon som aktiveringsansvariga. Ett viktigt uppdrag som skapar trivsel både på boendet och gemensamhet med dem som finns i hemmen och får besök via hemtjänsten. – Aktiviteterna är ju något som även ger oss lite guldkant, menar enhetschef Annika Blixt.

Fyra stationer

Idag var det SPA-känsla på Ekebo med härlig musik och lite sötsaker vid de olika behandlingarna. Alla boende fick möjlighet att välja två behandlingar av fyra. – Ja, de kunde välja mellan fotvård, nagelvård, massage och att få håret fixat, förklarar Yvonne. Sen går de runt till de stationer de valt och kan slinka in på en dropin-fika dagen till ära. SPA-dagen arrangeras två gånger om året och är alltid lika populär.

Fakta Ekebo

Bra stämning

Storleken på boendet med ca 27 platser skapar en familjär stämning och trivsel hos både boende och personal. – Ja, vi har en fantastisk personal som trivs och engagerar sig, berättar Annika. Det blir så mycket roligare på jobbet då. Våra SPA-dagar är bara ett av många bra exempel som vi är så stolta över, avslutar Annika. Text och bild: johnny@alltomalmhult.se

Ekebo är bemannat med vårdpersonal dygnet runt och det finns tillgång till sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och fotvård. Vid behov även tillgång till läkare. Varje boendegrupp har sin personal som ger daglig omvårdnad och service. Nattetid finns gemensam nattpersonal för hela huset.

Friday night music class Christmas Classics med Emil Ernebro 24/11 kl 20.00 Julefröjd så det ryker ur skorstenen! Århundrandets bästa jullåtar med husbandet och gitarrgeniet Emil Ernebro. Fritt inträde!

Restaurangen öppen från kl 17.00. Happy Hour: 17.00–20.00. Boka bord: 0476-64 12 00, ikeahotell.eat@ikea.com www.IKEAhotell.se

10 November 3-rätters Gåsmiddag 395,-/pers

IKEA Hotell ®

BOKA BORD 0479- 318 30 NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

37


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

POOLPARTY

Osby Bibliotek Språkcafe på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00.

i OSBY SIMHALL!

Läxhjälp på biblioteket i Osby varje måndag 15.30-17.30.

Fredagen den 10/11 kl.16.00-18.00

Stickcafe på biblioteket i Osby

10 kr för dig som går i grundskolan, övriga ordinarie pris.

varje onsdag 14.00-16.00.

Kura Skymning

TÄVLINGAR & BRON

Måndag 13 november, 19.00, Biblioteket i Osby

Måndagen 13 november är den stora högläsningsdagen på bibliotek i hela Norden. På kvällen samlas vuxna till en stämningsfull afton med högläsning av samma text på alla bibliotek. På Osby bibliotek kommer Brita Fribyter att läsa för oss i stearinljusens sken. Vi bjuder på fika.

Vid frågor 0479-528212 osimhall@osby.se

Arrangör: Biblioteket i Osby och Föreningen

Norden

Kontakt: 0479-528 210

Foto: Stina Nylén

Onsdag 15 november 19.00

på Osby bibliotek

Nina Björk

Piratdag i Lönsboda simhall Lördag den 18/11 mellan 10.00-13.00

Om Rosa Luxemburg ”Om jorden skapades för alla, varför har då några mycketoch andra lite?” Rosa Luxemburg (1871-1919) är en av de människor som genom historien har drömt drömmen om jämlikhet. Hon slogs med sin penna som författare, med sin röst som agitator och med sin kropp som aktivist. Nina Björk talar om sin senaste bok ”Drömmen om det röda. Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek”.

Arrangör: Biblioteket och Folkuniversitetet Kontakt: 0479-528 210

Välkomna alla som vågar!! Spännande aktiviteter utlovas

För mer info: 0479-528478

Anmäl dig till årets amatörkonstutställning! Alla i kommunen bosatta eller verksamma amatörkonstnärer (personer som ej har konstutövande som yrke) och som fyllt 16 år, inbjudes härmed att ställa ut på Osby Konsthall under tiden 3 dec till 13 jan. För anmälan och information kontakta

Osby Kultur på telefon: 0479-52 83 12 Eller maila kulturutvecklare Cecilia Pedersen: cecilia.pedersen@osby.se Sista anmälningsdag fredag 10 november.

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Elmekören firar 40 med jubileumskonsert

I

år är det 40 år sedan Elmekören i Älmhult bildades. Detta måste naturligtvis firas! Firandet blir i form av en Jubileumskonsert nu på lördag den 11 november.

Veronique Girardet är körens musikaliska

Under de 40 åren har man hunnit samla

Publiken får naturligtvis också vara med

på sig en bred repertoar. Detta kommer att visa sig under kvällen, vilken bjuder på ett flertal musikstilar – allt från svensk folkvisa, afrikanska rytmer, irländska melodier, jazz till musik av mer modernare slag.

ledare sedan 6 år tillbaka. Men kvällen till ära så kommer även tre av körens tidigare ledare att agera gästdirigenter.
 I några av musikstyckena kommer den 30 "man" starka kören också att få stöttning av Elme Storband.

möjlighet att köpa sig en god Gulasch innan förställningen börjar. Biljetter finns att köpa på Jeansbolaget i Älmhult men även på plats innan konserten börjar.

Så, samla ihop familj och vänner och kom

till Speakeasy nu på lördag för en oförglömlig kväll i sångens och musikens tecken!

på ett hörn, för vad vore en jubileumskonsert utan allsång?

Konserten börjar kl. 18:00 men alla är

hjärtligt välkomna redan kl. 17:00. Då öppnar nämligen Guldkant puben och det finns också

Stjärnkväll i Glimåkra folkets park

GLENN- ENDYS spelar upp till dans Lördag 11/11 kl 20-24

Entré 170kr • Mer info 044-42504

E & E S TORA HOTELLET

Novemberdanser Casanova Lördag 11/11

kl. 20 - 00 Entré: 200:Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

/ granadalonsboda

Claes Lövgrens

Söndag 26/10

Kl. 17:00-21:00 Entré 170:- inkl. fika

Farsdag 12/11 2-rätters 195,12.00-15.00 BO KWA. S TBOO 0L4L 7E T9O S-B Y3. C1 O8 M3 0 WW R ARHD OTE

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

39


En konsert från A till Ö

E

n nyskriven föreställning som bygger på den medryckande musiken ur ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Här bjuds barnen in till att leka med ord, musik och rörelse under ledning av tre agerande musikpedagoger. Föreställningen tar sig igenom alfabetet från A till Ö. Bokstäver försvinner, kalsonger byts ut mot bokstaven ”K” och bokstaven ”O” ser ju ut som en trumma! Efter konserten fortsätter Alfabetsmysteriet i workshop-form. Här får barnen skapa själva, genom sång, dans och

rörelse. Med kreativa sociala övningar, nya ord- och bokstavssånger och en musikvideo att använda för att förbereda och förlänga besöket, kan föreställningen uppmuntra till vidare skapande av text, bild och musik på egen hand.

Orkester Grön

Elin Wrede, Josefin Knagg och Per Knagg är alla utbildade vid Musikhögskolan i Malmö och vänner och kollegor sedan många år. I bagaget har de också lång erfarenhet av både frilansande musikerliv och pedagogisk verksamhet. Orkester Grön, som de här kallar sig, startade i samband med att Tomelilla konsthall ställde ut konst av Owe Gustavsson, mannen bakom illustrationerna i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Idén gick ut på att förstärka utställningen genom utvalda låtar ur – och en fri tolkning av – barnprogramsklassikern och resulterade i en rad skolföreställningar för barn i Tomelilla och offentliga familjekonserter.

Elin Wrede; sång, piano, kazoo, slagverk Josefin Knagg; sång, piano, trumpet Per Knagg; sång, gitarr, slagverk Konserten ges lördagen den 25 november kl. 13:00 på IKEA Aktivitetshus.

40

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


Abrakadabra, simsalabim

– Magisk familjelördag på biblioteket

V Fixa klapparna själv

N

älkomna till en lördag i magins tecken den 11 november kl. 10:00 – 13:00 på Älmhults bibliotek. Kl. 11:00 tar trollkarlen Dr. Hux med er till sin magiska

u bjuder Älmhults kommun, Hemslöjden Kronoberg och Urania Byggnadsförening in till Slöjdverkstad för barn från 5 år. Föräldrar och andra vuxna är välkomna till tomtens verkstad. Tomteverkstaden har öppet lördagen den 18 november mellan 11-13.

värld. Det blir trolleriunderhållning för hela familjen, från 4–104 år.

Fri entré, begränsat antal platser.

Arr: Älmhults bibliotek.

Alla som vill får prova på att utföra några enklare trolleritricks och plantera magiska frön. Pysselbordet är uppdukat och biblioteket bjuder alla på magisk fika.

Lunchfika finns till försäljning. Anmäl dig via urania.dio@gmail.com eller på tfn 0768-81 87 49 efter kl. 16.00 vardagar.

Dagny Carlsson: 105-åringen som vet hur en muspekare ska dras

V

ärldens äldsta bloggare möter sin publik i Älmhults Folkets Hus torsdagen den 16 november kl. 18:00. Tillsammans med journalisten och författaren Helen Bjurberg får vi lyssna till Dagny i samtal om bland annat datorer, åldersnoja och boken "Livet enligt Dagny". Entré: 100:- Fika ingår i priset. Bokförsäljning och signering. Biljetter köps på Älmhults Folkets Hus. Arr: ABF Kronoberg och Folkets Hus

Driv i Musikriket med Basco

D

u har väl inte missat att Basco kommer till Älmhult? Onsdagen 22 november kan du avnjuta den dansk-svenska folkmusikgruppen på IKEA aktivitetshus kl. 19.00. Basco är fyramannabandet som levererar en stark mu-

sikalisk upplevelse med driv. Den prisade gruppen blandar och serverar en ”stuvning” bestående av skandinaviska, engelska, keltiska och amerikanska rötter. Det är snabbtempo blandat med humor, ljuvliga och melankoliska låtar som berättar om vunnen och förlorad kärlek. Allt i en komplex och varierad musik som bjuder på många nyanser och temperament.

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

41


BRANSCHGUIDEN Begravning

BranschGuiden

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Catering

Dörr & fönsterbyte

Gott Liv by Pia

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Elektriker Återförsäljare av

Vi utför alla typer av el-arbeten

till privatpersoner & företag. Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Glasmästeri

Ring Göran 0727-304 145

Hem & städ

Golv

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Maskin & cykel

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tandläkare

Hälsa

Hushållsmaskiner

ARA STÄD

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se

www.oredssonsel.se

Ring Göran 0727-304 145

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tryckeri

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Hälsa & Hudvård

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Tel: 0479-130 48

Reklambyrå

’’Vi sätter färg på tillvaron’’

Rivning/Sanering

Lösningar för tryckt och digital media

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.com

TV & antenn

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

• Installation

RIVNING & SANERING 0766- 27 51 75

www.espressoreklam.se

otto.rivare@hotmail.com

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Välkommen till oss!

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Ditt lokala tryckeri

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

0479-131 30

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0763-201823

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Här kan ditt företag synas! 42

ALLT OM | 8 OKTOBER 2017 | NR 18

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./dödsbo/gravvård

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Bygg och portservice

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Fastigheter Idyll Gård Strandläge Stor efterfrågan kontakta oss:

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

info@ekeby.cc

www.allbonordica.se Hälsa

Tips Thaimassage Medium Healing Regression Djurkommunikation

Rostfritt

•Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

VVS

Din VVS-firma

Grävning Snöröjning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Smarta solskydd Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Svetsning

Glasmek

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

svenskfast.se/almhult

Markarbeten Välkommen till

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

även aktiv utomlands!

i Osby

•Nybyggnation

Foto .se

Mäklarhus AB

Byggservice

Mekanisk verkstad Vi utför svetsning i: • stål • aluminium • rostfritt

www.glasmek.se tel: 0479-53 53 03

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tak Anders Takservice Markaryd Omläggning av papptak på garage och villor. • 0433-167 76 • 070-582 38 60 • 073-060 05 92 Hässleholm, Osby och Älmhult

Tandläkare Centrumtandläkarna

Vi skapar glada leenden

Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Kontakta oss på 0479 - 160 07

Fabriksgatan 4, Osby

NR 18 | 8 NOVEMBER 2017 | ALLT OM

43


Vi Vififixar xarmaten maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgås och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från I Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

185 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskfilé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lever

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

155 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 120 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fi sk Specialplanka 165 kr/port

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 490–kr/st vår skånska speciala 15 portioner 590 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Älmhult nr. 18 2017  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomalmhult #evaballovarre

Allt om Älmhult nr. 18 2017  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #lokalanyheter #alltomalmhult #evaballovarre