Page 1

Nr 12 4/7 – 15/8 2018

Göran Pettersson

sökte en plats för att skapa kulturupplevelser. Han hittade en lada i natursköna Forreryd. I sommar bjuder ForrerydLadan in till många Sidorna 17-24 speciellt för Älmhultsbor spännande evenemang.

SUPERLOKALA SIDOR

Läs mer på sid. 22

Foto: LASSE LINDELL


&

MÅLNING

FÖNSTERRENOVERING

Målar du själv?

Köp färgen av oss! Vi är återförsäljare för:

Vi utför alla typer av uppdrag inom målning och fönsterrenovering. Kontakta oss gärna för mer information: aronssons.maleri@hotmail.com 0708-23 45 14 Vi är medlemmar i:

2

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

producerad av espresso media


LE DA R E N

Konversera mera [konversera] Samtal utan annat syfte än att skapa, behålla och i vissa fall fördjupa social kontakt mellan två eller flera människor. Sätt två personer mot varandra som älskar att lyssna

och lära - så händer ingenting förutom att de tittar varandra förväntansfull djupt i ögonen. Sätt två pratglada personer mot varandra som gärna berättar om sig själva, sina barn, sitt arbete sina vänner, sitt sitt sitt - så händer ingenting. I en konversation så måste man bjuda till. Vara intresserad. Lyssna och bidra aktivt. Då blir det just en fördjupad social kontakt.

Hur ofta får du den känslan att båda bidrar till något

sätt att berika semestern. Läsa böcker som ger dig något kan rekommenderas. Men jag skulle också vilja slå ett slag för konversationen. Alltså den stund där du sitter nära någon eller några och verkligen lyssnar och bidrar till något av värde för alla involverade.

Låter kanske enkelt men för väldigt

många är detta enormt svårt. Se det som en konstform, ett samspel mellan att prata och lyssna. Utan att Googla dina svar!

större? Tyvärr allt för sällan om ni frågar mig. Vi har för mycket i huvudet och så många måsten att det inte blir så mycket över för det där samtalet. Att göra nya saker är ett bra

Allt om Osby/Göinge/Älmhult/Olofström är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult, Östra Göinge och Olofström kommuner samt Hästveda.

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå.

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också? På facebook, twitter, instagram

och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se, www.alltomalmhult.se och www.alltomolofstrom.se Där kan du läsa alla våra 4 tidningar online. Annonsbokning: Redaktionen 0479-160 07 Pia Wedderien 070-8504522 Anita B Svensson 073-521 88 64 Jessica Mårtensson 073-0688001

annons@espressomedia.se

Trevlig sommar! Sommaren har gjort sitt intåg. Badtemperaturen börjar närma sig humana nivåer, grillen pockar på uppmärksamhet och glassen lockar mer än skrivbordet. Nu tar vi en väl emotsedd paus och stänger kontoret några veckor. Vi är tillbaka vecka 31, pigga, glada och laddade! Under tiden får ni gärna besöka oss på: www.espressoreklam.se och våra sociala medier. espresso reklambyrå

Nr. 13 - 2018

Annonsbokning: 2 aug.

Materialdag: 3 aug.

0479-161 01 hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

3


A K TU E LLT

Ett konstverk i ek, mitt i tallskogen F

ör drygt 5 år sen fick Svarta Bergen och Hjärtasjötorpet kontakt via Bergastigen. En led som till slut blev en runda på åtta kilometer. Initiativtagarna var ett gäng ”kulturarbetare” som på sin fritid utvecklat området till ett växande besöksmål. Nu har Kent Olsson med flera skapat ett nytt landmärke i skogen längs Bergastigen. Denna gång tog man hjälp av konstnären Sven-Ingvar Johansson.

Skulptur i skogen

Mitt emellan Hjärtasjötorpet och Svarta Bergen ligger en gammal tjärdal som användes så sent som för ett par år sen. Platsen är ett av sex stopp på vägen mellan de två populära besöksmålen. Här har ”kulturarbetarna” tillsammans med Sven-Ingvar placerat en skulptur i ek, skapad med motorsåg. Skulpturen föreställer en daldräng som via en bälg håller rätt nivå på glöd och värme. Ett perfekt stopp på vägen för både en fika och lite kunskap.

Stort samarbete

Hela området i allmänhet och de olika stoppen längs Bergastigen i synnerhet, är ett större samarbete. – Ja, i grunden så är det ju Sveaskog som äger marken, berättar Kent. De har gjort det möjligt för oss att utveckla området. Sen har vi fått stor hjälp av Osby kommun. Både ekonomiskt och med skötsel. Sen är ju vi ett gäng entusiaster som ser ett värde i att hålla liv i gamla traditioner. Det märks också att intresset för det vi gör sprider sig. Nu kan du komma till antingen Svarta Bergen eller Hjärtasjötorpet och kombinera besöket med att ta dig runt den 8 km långa Bergastigen. Och få med dig en hel del upplevelse på vägen.

4

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

Fakta Bergastigen

Vandringsleden är en 8 km fantastisk naturupplevelse, då du på vägen får uppleva Vargastenen, Göteborgstorpet, Soldattorpet, Potatishålan, Tjärdalen och Tyskatorpet. Något du kan kombinera med Hjärtasjötorpets badplats och övernattningsmöjligheter samt Svarta Bergens servering och spännande natur. Längs vandringleden finns informationsskyltar som bjuder på en historielektion.

Fakta tjärdal

En tjärdal är en trattformig grop, utgrävd i en jordsluttning, som används för att producera trätjära. Mot gropen byggs en lutande träbotten och i gropen görs en mila, i vilken kolning sker av kådrik ved. Det är en process som tar fyra år. Tre år i rad ska stammen barkas så att en barkremsa lämnas kvar på norrsidan. Då man barkar stammen producerar trädet mera kåda och det är kådan som blir tjära då man bränner den sakta i en tjärdal. Man kan även använda gamla tallstubbar som blir kvar efter avverkning. Gärna de som är närmare 40 år gamla.

producerad av espresso media


Jessica Andersson

A K TU E LLT

ALLSÅNG och musik vid Immeln I

ngen sommar utan sköna toner vid Immeln. Bakom arrangemangen Allsång i Immeln och Musik vid Immeln, ligger som vanligt föreningen Hjärsås-Värestorp IF. Allsångskvällarna inleder sommaraktiviteterna. Den 11 juli kl. 19:00

Magnu

s C a rls s

on

med en kvartett från Wizex, bandet Undercover från Broby och Ellen Salomonsson från Knislinge. Den 25 juli, också kl. 19:00, blir det allsång med Lena Pålsson och Robban samt bandet Släkkten från Knislinge. - Vid båda tillfällena kommer vi ha Immelns eget husband och Josefina Taube kommer att vara konferencier. Det blir servering med kaffe och våfflor, korv med bröd m.m, berättar Ylva Malm-Ekvall som är sekreterare i föreningen.

Inträdet är 60kr/person och då ingår ett allsångshäfte. Det blir även utlottning på allsångshäftena.

Musik vid Immeln ss igf rid Emil S

I augusti, 11/8, är det dags för arrangemanget Musik vid Immeln som varar mellan kl. 14:00 och 18:00. Uppträder gör Jessica Andersson, Magnus Carlsson, familjen och Emil Sigfridsson samt bandet Dönaberga. - Konferencier då är Mats Olofsson från Bjärnums Casino-gäng, berättar Ylva. Förutom kaffe/matservering så hålls även en hantverksmarknad under dagen. Inträdet kostar 250 kr för vuxen, 100 kr för barn mellan 7-15 år. Barn under 7 år gratis i föräldrars sällskap.

on

Bandet Dönaberga

DAGS ATT MÅLA UTOMHUS

MEDLEMSERBJUDANDE!

VI HJÄLPER DIG KOMMA IGÅNG

995:*

ALCRO STUGFÄRG 10 L

JUST NU

20% ALCRO BESTÅ FÖNSTERFÄRG*

Ge dina fönster lite kärlek. Alcro Bestå har bra täckförmåga, god kulörhållning och ger en väderbeständig yta. Kort torktid. *Gäller 22/6–15/7 2018 och endast på 3 L.

Gör stugan vacker och sommarfin igen. Alcro Stugfärg är en lättarbetad, halvmatt akrylatfärg för trä utomhus. *Gäller en gång, 22/6–29/7 2018, och endast medlemmar i vår kundklubb Mitt Colorama. Bli medlem, skicka ett sms med COLORAMA (mellanslag) och ditt personnr till 71550. Ord. pris fr 1830:-. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Bryttillägg för vissa kulörer kan tillkomma. Lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning.

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER

Adressgatan XX, Ortsnamn. Tel: 0000-00 00 00. Öppet: Mån–fre XX–XX. Lör XX–XX. Sön XX–XX

V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

5


KRÖNIK A

Avslutningar Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

Dagen innan skolavslutningen.!

P

å avstånd var det svårt att begripa vad det var skatan var så angelägen om att trakassera. Kraxigt kaxig dök den mot något diffust som uppenbarligen bjöd på motstånd. Den hackade, mobbade, tetades och betedde sig som en riktig s(k)atmara. Jag närmade mig försiktigt och såg då att skatans motståndare var en klassisk, medelstor råtta. På riktigt nära håll slogs jag av hur söt en råtta faktiskt är – om det inte hade varit för den svårt förfulande och föräcklande svansen som givetvis var minst lika lång som råttan (om inte dubbelt så lång, vilket råttsvansar gärna är i efterhand).

mina barn, MEN att uppehålla en råtta är inte en av mina talanger. Jag måste ändå uppskatta skatans förarbete. Råttan stod nu andfådd och trängd med ryggen mot kapellets vägg. Jag behövde därför bara flytta mig från sida till sida som när en vallhund vallar får, ungefär. En nervös vallhund i detta fall. Man har ju hört om hur trängda råttor går till attack och lemlästar folk och mitt enda vapen var ett avslutningsschema i A4-storlek.

tack för alla fina ord och glada tillrop under de fyra åren. Vill ni läsa mer av mig finns jag kvar på bloggen vars adress ni finner nedan. Jag lämnar Er med lite halvkrystade sommartips. Må gott!

• Jämför din egen smärttröskel med Pepes och Ronaldos – känn dig stark.

• Ät undan dina jordgubbar först – njut av strösockerknastret i den ovispade grädden.

• Se honom, se henne, se hen – var hensynsfull.

Efter en evighetslång minut

• Städa stallet – där boskap ska bo ska boskap bo skapligt.

• Var medmänsklig med medmänniskor – motverka motmänskliga motmänniskor.

• Gå bort till kyrkogården – lägg en sommarblomma till någon som gått bort.

• Om du måste känna hat – rikta den mot bladspenat.

och flög och satte sig på folkhögskolans kapelltak och uträttade ett icke-råttrelaterat behov. Själv stod jag kvar och halvviskade till vaktmästaren, Resand Losnen, som råkade stå sysslolös i närheten: ”Hämta nån form av tillhygge så uppehåller jag råttan så länge!”.

kom sedan Resand med en spade i högsta hugg - inte helt olikt Clint Eastwood med en rejäl revolver - med ambitionen att ge råttan en ”skolavslutning”. Råttan anade oråd och satte förvirrat av i riktning rakt mot Resand som snabbt avclinteastwoodifierades och nu snarare darrade som ett asplöv inför det annalkande, vasstandade vilddjuret. Då råttan befann sig inom spadavstånd svingade Resand sitt vapen som slog i asfalten med ett dånande klong som ekade mellan de gamla byggnaderna. Det kan låta rått men i detta skede var det tänkt att råttan skulle avsluta sina gnagardagar formad som ett pingisrack och därefter vakna upp i Körsbärsdalen, Nangijala. Det var tänkt så. Men Resands halvhjärtade, skräckslagna slag var ingen match för en rutinerad råtta som lätt skuttade undan och tog betäckning under en parkerad Volkswagen. Vi försökte då klumpigt omringa bilen med bara två man. Givetvis undvek råttan sin avslutning, tog lätt till reträtt och blev ett med naturen och jag tittade på Resand, tänkte odugling men sa: ”Jaja, du gjorde så gott du kunde!”.

Jag är en hyfsad gitarrist, kan

Denna lilla anekdot, den åtti-

Ganska snart tröttnade skatan

laga en hyggligt god lasagne och är faktiskt riktigt duktig på att läsa högt, med stuns och inlevelse, för

6

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

onde för att vara exakt, får bli min avslutning här i ”Allt om Göinge/ Osby/Älmhult/Olofström”. Tusen

• Mosa massa mördarsniglar, men motvilligt - förinta förrädiska fästingar försiktigt i förbifarten.

• Finn en kärlek – starta en affär och rea ut din varma famn. • Renovera, måla om, piffa och vårda en redan blomstrande kärleksaffär – håll öppet dygnet runt. • Läs en bra bok och hylla den inför goda vänner – bokhylla. • Res bort – res hem – res dig inte överhuvudtaget. • Hoppa över grillandet och bjud på makaroner – smörklicken är huvudingrediensen. • Ta en picknick under en lind med din man – lyssna på Lindeman (halvkrystade sommartips, som sagt).

• Var någons sol en mollstämd molnig dag – var någons moln en olidligt solig dag. • Ta tupplurar – i plural.

• Tänk tidigt och noggrant på din röst inför denna höst – bättre att vara förklok än efterklok.

• Pussa en älskling i nacken efter en lång sommardag – dra in alla sommarens dofter som tycks samlas just där. • Skapa småskalig världsfred - ordna ett storslaget toppmöte med en saknad och sällan sedd vän. • Krama dina tonåringar – även när det tar emot. • Ge Facebook-likes i den riktiga människovärlden - de kallas komplimanger och gör gott på riktigt. • Ät våfflor - hos goda grannar.

• Särskriv vinäger – skriv ihop jätte gott.

• Gnabbas kärleksfullt i text med en arbetskamrat, typ ”råttslaktaren” Resand Losnen – respektera hans anonymitet, så som jag gör med Anders Nelson (oj…).

• Ta en öl på Öland – begrunda katolicismen på Ven (se förra parentesen).

// Daniel Björk

• Pinka i din trädgård – när frun inte ser. • Klappa en humla – medhårs, på Beppe Wolgers-vis.

Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.se

• Förlåt den katt som väckte dig klockan sex – hon saknade dig.

producerad av espresso media


Växel: 044 - 790 59 80 Kundtjänst: 044- 790 59 90 A K TU E LLT Telefontid: 7:00- 16:00 Telefontid: 9:30-15:00 Lunchstängt 2/7 - 10/8: 12:00 - 12:45 Lunchstängt 1/7-10/8: 12:00- 12:45 SOMMARTID PÅKONTORET KONTORET SOMMARTID PÅ

SOMMARTID PÅbörjar KONTORET Nuhar harsommaren sommaren börjar riktigt! Nu påpåriktigt! Nu har sommaren börjar på riktigt! Undersemesterperioden semesterperioden2 2juli juli- 10 - 10 Under augusti har vi lägre bemanning, augusti har vi lägre bemanning, Under semesterperioden 2 juli - 10 bådepåpåväxeln växelnoch ochkundtjänst. kundtjänst.Detta Dettainnebär innebärattattvivihar har både augusti har lägrekommer bemanning, Varjevimånad viattatt lunchstängtpåpåtelefonen telefonenoch ochattattsvarstiderna svarstiderna kankomma kommaatt lunchstängt kan blibliberöra ett ämne inom avfallsfrågan. både pålängre. växeln och kundtjänst. Detta att detta. videtta. harkring vad som händer med avfallet Har duinnebär själv funderingar någotlängre. hoppas har överseende med något ViVihoppas attattduduhar överseende med

MÅNADENS TEMA lunchstängt på telefonen och att svarstiderna kanhämtats kommahemma att bli hos dig får du gärna mejla oss på efter att det

Växel: 044- 790 - Vi 79059 598080 att du har info@ograb.se. Växel: 044 Kundtjänst: 04479059599090 Kundtjänst: 044790 något längre. hoppas överseende med detta. Telefontid:7:007:00-16:00 16:00 Telefontid: Telefontid:9:30-15:00 9:30-15:00 Telefontid: Lunchstängt2/7 2/7- 10/8: - 10/8:12:00 12:00- 12:45 - 12:45 Lunchstängt Lunchstängt Lunchstängt1/7-10/8: 1/7-10/8:12:0012:00-12:45 12:45 Växel: 044 790 59 80 Kundtjänst: 044790 59 90 PAPPERSFÖRPACKNINGAR är vår femte största fraktion, om man räknar i inkommet material. Det kanske Telefontid: 7:00Telefontid: 9:30-15:00 inte låter så mycket, men16:00 faktum är att vi på ett år ökat insamlingen av pappersförpackningar med över 10 ton! Till och med Maj månad har vi samlat2/7 in 141,7 ton papperförpackningar, med samma period förra12:00året där12:45 vikten var 131,4 ton. 141,7 ton Lunchstängt - 10/8: 12:00 - 12:45 jämfört Lunchstängt 1/7-10/8: Varje månad kommer vi att beröra ett ämneinom inomavfallsfrågan. avfallsfrågan. Varje månad kommer vi att beröra ett ämne kan jämställas med 39 elefanter i vikt - inte illa!

Hardudusjälv självfunderingar funderingarkring kringvad vadsom somhänder händermed medavfallet avfallet Har efterattattdet dethämtats hämtatshemma hemmahos hosdig digfår fårdudugärna gärnamejla mejlaoss osspåpå efter Vad händer med pappersförpackningarna? Våra pappersförpackningar info@ograb.se. info@ograb.se.

MÅNADENSTEMA TEMA MÅNADENS

körs först till Kristianstad för balning, och åker sedan vidare till pappersbruk Varje kommer vi att beröra ett ämne inom avfallsfrågan. som gör nytt papper. På pappersbruken kontrollerar manmånad kvaliteten och löser PAPPERSFÖRPACKNINGARär ärvårHar vårfemte femtestörsta störstafraktion, fraktion,omomman manräknar räknari inkommet i inkommetmaterial. material.Det Detkanske kanske PAPPERSFÖRPACKNINGAR du självavfunderingar vad som händer med avfallet upp pappersförpackningarna med vatten de sönderdelas ipappersförpackningar fiber. Vid kring med inte låter mycket, men faktum ett ökat insamlingen av pappersförpackningar med över ton! Till och med Maj inte låter såså mycket, men faktum är är attatt vi vi påpå etttills år år ökat insamlingen över 1010 ton! Till och med Maj efter attt.ex. det hämtats hemma hos dig får du gärna mejla osstonton på sönderdelningen separeras fibrerna från övrigt material, plastskiktet frånförra månad samlat 141,7 papperförpackningar, jämfört med samma period förra året där vikten 131,4 ton. 141,7 månad harhar vi vi samlat in in 141,7 tonton papperförpackningar, jämfört med samma period året där vikten varvar 131,4 ton. 141,7 kan jämställas med elefanter i vikt - på inte kan jämställas med 3939 elefanter i vikt -utinte illa! mjölkpaketen. Fibrerna förs därefter enilla! duk info@ograb.se. för att torka och går sedan in i en pappersmaskin. Den klara kartongen rullas upp på stora rullar som levereras Vadhänder händermed medpappersförpackningarna? pappersförpackningarna?Våra Vårapappersförpackningar pappersförpackningar Vad tillkörs kartongproducenter så att de ibalning, sin turoch kan tillverka nya pappersförpackningar! försttilltillKristianstad Kristianstadförförbalning, ochåker åkersedan sedanvidare vidaretilltillpappersbruk pappersbruk körs först PAPPERSFÖRPACKNINGAR är vår femte största fraktion, om man räknar i inkommet material. Det kanske somgör görnytt nyttpapper. papper.PåPåpappersbruken pappersbrukenkontrollerar kontrollerar mankvaliteten kvaliteten ochlöser löser som man och inte mycket, menmaterial faktum ärför attvatten vi på ett år ökat insamlingen pappersförpackningar med över 10 ton! Till och med Maj upplåter pappersförpackningarna med vatten tills sönderdelasav fiber.Vid Vid upp pappersförpackningarna med tills dede sönderdelas i ifiber. Papper ärså ett utmärkt återvinning! Pappersförpackningarna kan sönderdelningen separeras fibrerna från övrigt material, t.ex. plastskiktet från sönderdelningen separeras fibrerna från övrigt material, t.ex. plastskiktet från månad haråtervinnas vi samlat in toninnan papperförpackningar, med samma nämligen 5-7141,7 gånger fibrerna i pappretjämfört har förlorat styrka, period så ha förra året där vikten var 131,4 ton. 141,7 ton mjölkpaketen.Fibrerna Fibrernaförs försdärefter därefterut utpåpåenenduk dukförförattatttorka torkaoch ochgårgårsedan sedanin in mjölkpaketen. kan jämställas med 39 elefanter i vikt inte illa! deti en ipappersmaskin. åtanke nästa gång niklara väljer bärkasse i mataffären! pappersmaskin. Den klara kartongen rullas upp stora rullar som levereras i en Den kartongen rullas upp påpå stora rullar som levereras

MÅNADENS TEMA

kartongproducenter i sin kan tillverka nya pappersförpackningar! tilltill kartongproducenter såså attattdede i sin turtur kan tillverka nya pappersförpackningar!

Hur Det bästa vi kan ge er är att knyckla ihop, riva och känna på förpackningen. Vad sorterar händer man medpappersförpackningar? pappersförpackningarna? Våratipset pappersförpackningar

Papper ärtill ettKristianstad utmärkt material återvinning! Pappersförpackningarna kanom inte så är det plast eller papper. Prova även Papper ärdu ettihop utmärkt material förför återvinning! Pappersförpackningarna kan Knycklar förpackningen och den behåller såvidare är dentill gjord av metall; körs först för balning, och åkerformen sedan pappersbruk nämligen återvinnas 5-7 gånger innan fibrerna i pappret förlorat styrka, nämligen återvinnas 5-7 gånger innan fibrerna i pappret harhar förlorat styrka, såså haha att i förpackningen att sebärkasse om det iärmataffären! plast eller papper - skillnaden somriva gör nytt papper. Påför pappersbruken kontrollerar man kvaliteten ochmärks lösertydligt. Består förpackningen av flera material i åtanke nästa gång väljer bärkasse i mataffären! detdet i åtanke nästa gång ni ni väljer

så du sortera det som det material det finns mestdeav.sönderdelas Är man fortfarande uppskapappersförpackningarna med vatten tills i fiber. osäker Vid så kan man använda sig av Avfallskollen på www.ograb.se. Hur sorterar man pappersförpackningar? Det bästatipset tipset vi kan att knyckla ihop, riva och känna förpackningen. Hur sorterar man pappersförpackningar? bästa viplastskiktet kan gege er er är är att knyckla ihop, riva och känna påpå förpackningen. sönderdelningen separeras fibrerna från övrigtDet material, t.ex. från Knycklar du ihop förpackningen och den behåller formen så är den gjord av metall; om inte så är det plast eller papper. Prova även Knycklar du ihop förpackningen och den behåller formen så är den gjord av metall; om inte så är det plast eller papper. Prova även mjölkpaketen. Fibrerna förs därefter ut på en duk för att torka och går sedan in riva i förpackningen plast eller papper - skillnaden märks tydligt. Består förpackningen flera material attatt riva i förpackningen förför attatt sese omom detdet är är plast eller papper - skillnaden märks tydligt. Består förpackningen avav flera material i en pappersmaskin. Den klara kartongen rullas upp påav.Är stora rullar som levereras så ska sortera som det material finns mest Är man fortfarande osäker kan man använda Avfallskollen så ska dudu sortera detdet som det material detdet finns mest av. man fortfarande osäker såså kan man använda sigsig avav Avfallskollen påpå tillwww.ograb.se. kartongproducenter så att de i sin tur kan tillverka nya pappersförpackningar! www.ograb.se. ÖGRABkanfortsätter, med hjälp av hyresvärdarna att Papper är ett utmärkt material för återvinning! Pappersförpackningarna FELSORTERING I FLERFAMILJSHUS kontrollera nämligen återvinnas 5-7 gånger innan fibrerna i pappret har förlorat styrka, så ha felsorteringen i lägenhets- och flerfamiljshus. Under våren har fokuset påavÖstra Göinge kommun det i åtanke nästa gång ni väljer bärkasse i mataffären! ÖGRAB fortsätter, medvarit hjälp avhyresvärdarna hyresvärdarna ÖGRAB fortsätter, med hjälp attatt FELSORTERING I FLERFAMILJSHUS FELSORTERING FLERFAMILJSHUS och vi kommer nu under Isommaren att utöka vårt område till Osby kommun. Vad man kan utgå från det felsorterade kontrollera felsorteringen i lägenhetsoch flerfamiljshus. kontrollera felsorteringen i lägenhetsoch flerfamiljshus. Under våren har fokuset varit på Östra kommun våren har fokuset pågröna Östra Göinge kommun materialet vi har fåttpappersförpackningar? in är att matavfallet ofta förpackas plastpåsar. Matavfallet ska förvaras i de behållarna och ska Hur sorterar man Det bästa itipset vi kanUnder ge er är att knyckla ihop,varit riva och känna påGöinge förpackningen. ochvi vikommer kommernunuunder undersommaren sommarenattattutöka utökavårt vårtområde områdetilltillOsby Osbykommun. kommun.Vad Vadman mankan kanutgå utgåfrån fråndetdetfelsorterade felsorterade och enbart förpackas i de bruna kompostpåsarna som ÖGRAB Hörom av inte er till fastighetsägare ifall Prova ni inteäven har Knycklar duviihop förpackningen och den behåller formen så är tillhandahåller. den gjordMatavfallet av metall; så er är det plast eller papper. materialet vi fått matavfallet ofta förpackas i plastpåsar. Matavfallet ska förvaras i de gröna behållarna och ska materialet harhar fått in in är är attatt matavfallet ofta förpackas i plastpåsar. ska förvaras i de gröna behållarna och ska tillgång dessa.i de Erat matavfall vidare tillÖGRAB VMAB för biogasrötning, och det därför viktigt ifall att materialet vi att riva förpackas i till förpackningen för attkompostpåsarna se omskickas det är plast eller papper -tillhandahåller. skillnaden märks tydligt. Består förpackningen avifall flera material enbart förpackas i de bruna kompostpåsarna som Hör till er fastighetsägare inte enbart bruna som ÖGRAB tillhandahåller. Hör avav er er till erär fastighetsägare ni ni inte harhar lämnar ifrån oss inte förstör den processen. tillgång till dessa. Erat matavfall skickas vidare till VMAB för biogasrötning, och det är därför viktigt att materialet vi tillgång till dessa. Erat matavfall skickas vidare till VMAB för biogasrötning, och det är därför viktigt att materialet vi så ska du sortera det som det material det finns mest av. Är man fortfarande osäker så kan man använda sig av Avfallskollen på lämnar ifrån oss inte förstör den processen. lämnar ifrån oss inte förstör den processen. www.ograb.se.

Ha fortsatt trevlig sommar! Haenen enfortsatt fortsatttrevlig trevligsommar! sommar! Ha

Kundtjänst:telefon telefon044-790 044-79059 90kl. 9.30--15.00, -15.00, 15.00,info@ograb.se, info@ograb.se,www.ograb.se www.ograb.se Kundtjänst: NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM 7 Kundtjänst: telefon 044-790 595990 90 kl.kl.9.30 9.30 info@ograb.se, www.ograb.se ÖGRAB fortsätter, med hjälp av hyresvärdarna att


S E M E S TE R TI P S

Hästveda Marknad O

nsdag och torsdag 11-12 juli är det äntligen dags för Hästveda marknad, en av Skånes största marknader med anor från 1870. Den traditionella marknaden har arrangerats i sin nuvarande form sedan 1981 av Hästveda Brottarklubb och Hästveda IF och har blivit ett populärt mål för turister och skåningar. 100 000 besökare under de två marknadsdagarna är inte ovanligt.

Skånes största djurmarknad tjuvstartar dock redan kl. 07:00 och varar fram till 14:00.

Marknaden består av sedvanliga inslag som

ca 400 marknadsknallar, tivoli, servering, ponnyridning, skicka vykort med marknadsstämpel och mycket mer. Arr: Hästveda Brottarklubb och Hästveda IF Foto: www.hastvedamarknad.se

Marknaden är öppen kl. 13-24 på onsdagen.

Kl. 13:00 hålls en stor loppmarknad. På kvällen blir det musikunderhållning med Prebens Pågar vid serveringstältet vid tivolit kl. 21-01. På torsdagen är marknaden öppen kl. 08-17.

rrangörer:Arrangörer: rangörer:Hästveda ästveda Brottarklubb ästveda Arrangörer: rottarklubb och ottarklubb Hästveda ch Arrangörer: Hästveda Arrangörer: Brottarklubb h Arrangörer: Hästveda Idrottsförening ästveda Hästveda och Hästveda Brottarklubb ästveda rottsförening Brottarklubb Hästveda

Arrangörer: Hästveda Brottarklubb och Hästveda Idrottsförening

Huvudsponsor Hästveda brottarklubb Hästveda brottarklubb Huvudsponsor Hässleholms kommun Hästveda Idrottsförening Hästveda brottarklubb Hästveda Idrottsförening

Hästveda brottarklubb Hässleholms kommun Huvudsponsor Hästveda Idrottsförening brottarklubb Hästveda Hästveda Idrottsförening Hästveda brottarklubb Huvudsp Onsdag kl 13-24 Torsdag kl 08-17 Hässleholms kommu Huvudsponsor Hästveda brot Hästveda Idrottsförenin och Hästveda brottarklubb r! Hästveda brot te Hästveda p 11-12 juli o Hästveda Idrottsförenin k li Hässleholms e Hästveda brottarklubb r! h te d p e 11-12 juli Onsdag kl 13-24 Torsdag kl 08-17 o Hässleholms kommun m k li Hästveda e g h in d n e g Huvudsponsor m y Hästveda Idrott fl d Hästveda Hästveda Idrottsförening Hjärtligt välkomna till en av Skånes största marknader g n Idrottsförening R Huvudsponsor Hästveda Idrott Hästveda Idrottsförening Hästveda brottarklubb ndflygnpin uIdrottsförening Ru Huvudsponsor g r! in g Hästveda brottarklubb Hässleholms kommun n te g in y n fl o Idrottsförening g d k g y n li u in fl e Hästveda brottarklubb Ett arrangemang i Hässleholms kommun R n r! h d Hästveda brottarklubb g g n te y d u fl p in e Hässleholms kommun Onsdag kl 13-24 Torsdag kl 08-17 Hästveda Idrottsförening d o R n m n k g u li e yR eHjärtligt Hästveda brottarklubb välkomna till en11-12 av Skånes största marknader Hästveda Idrottsförening Hässleholms kommun Reudndhfl m p juli li r! rrkknn!!ooin h g r! te d te Hästveda Idrottsförening pte eeuo 11-12 juli Onsdag kl13-24 13-24 Torsdag kl 08-17 kl p Hästveda Idrottsförening g m y li k fl e li d h n e UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 d h R Hästveda Idrottsförening g te d g m y p in e Onsdag kl Torsdag 08-17 fl m heliRkuond UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 gg

g ing R nin ygn flyg dfl nd un Ru r! te op ik Brottarklubb el r! h g te och in ed n op m yyg fl d g med helik n ottsförening u in R n g och fl d n u Idrottsförening R

med

8-9 juli

11-12 11-12 juli juli

8-9 juli 11-12 juli 11-12 juli 11-12 8-9 juli 11-12 juli 8-9 juli 11-12 juli kommun 8-9 juli u in Ett arrangemang i Hässleholms R n in g n r! y g te fl y p d fl 11-12 juli o n d k g u n li R u in e R n h g te y d p e fl 11-12 juli Onsdag kl 13-24 Torsdag kl13.00 08-17marknader • Stor LOPPMARKNAD onsdag r! mReudnhdelikopte 8-9 juli • Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 r!r! Hjärtligt välkomna till en av Skånes största te 11-12 juli Onsdag kl 13-24 Torsdag kl 08-17 o p 11-12 juli m k o li k e li h e 8-9 juli r! h d e te d p e 11-12 juli Onsdag kl 13-24 Torsdag kl 08-17 Hjärtligt välkomna till en av Skånes största marknader m o Serveringstältet vid tivolit 17.00-01.00 m elik DJURMARKNAD – torsdag UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid största, tivolit onsdag onsdag 17.00-01.00 med hUNDERHÅLLNING DJURMARKNAD – Skånes Skånes största, torsdag 7.00-14.00 7.00-14.00 Hjärtligt till en av Skånes största marknader Ettvälkomna arrangemang i Hässleholms kommun

••vykort Stor onsdag Skicka med • TIVOLI • Hjärtligt välkomna tillMARKNADSSTÄMPEL eni av av Skånes största marknader Ett arrangemang Hässleholms kommun Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL •13.00 TIVOLI • PONNYRIDNING PONNYRIDNING Stor LOPPMARKNAD LOPPMARKNAD onsdag 13.00 Hjärtligt välkomna till en Skånes största marknader Hjärtligt välkomna till en av Skånes största marknader DJURMARKNAD – Skånes största, torsdag 7.00-14.00 Ett arrangemang i största, Hässleholms kommun Ett arrangemang Hässleholms kommun UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 info: 0451-370 78 www.hastvedamarknad.se DJURMARKNAD – Skånes torsdag 7.00-14.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet tivolit onsdag 17.00-01.00 info: 0451-370 78 •• vid www.hastvedamarknad.se Ett arrangemang iii Hässleholms kommun UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 Ett arrangemang Hässleholms kommun Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING UNDERHÅLLNING serveringstältet vid tivolit onsdag 21.00-01.00 Prebens pågar Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING • Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 • Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 • Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 • Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 UNDERHÅLLNING Serveringstältet vid tivolit onsdag 17.00-01.00 DJURMARKNAD – Skånes största, torsdag 7.00-14.00 •info: Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 0451-370 78 • www.hastvedamarknad.se DJURMARKNAD – Skånes största, torsdag 7.00-14.00 DJURMARKNAD – Skånes största, torsdag 7.00-14.00 info: 0451-370 78 • www.hastvedamarknad.se • Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 • LOPPMARKNAD onsdag 13.00 DJURMARKNAD – –Skånes största, torsdag 7.00-14.00 •Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 •• Stor Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 •med Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 Stor LOPPMARKNAD onsdag 13.00 Skicka vykort MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING DJURMARKNAD Skånes största, torsdag 7.00-14.00 Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING DJURMARKNAD – Skånes största, torsdag 7.00-14.00 Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • –– största, torsdag 7.00-14.00 DJURMARKNAD DJURMARKNAD Skånes största, 7.00-14.00 Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL •torsdag TIVOLI • PONNYRIDNING PONNYRIDNING DJURMARKNAD Skånes största, torsdag 7.00-14.00 DJURMARKNAD – Skånes Skånes största, torsdag 7.00-14.00 Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING DJURMARKNAD – Skånes största, torsdag 7.00-14.00 Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING info: 0451-370 78 • www.hastvedamarknad.se Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING info: 0451-370 78 • www.hastvedamarknad.se Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING Skicka vykort medMARKNADSSTÄMPEL MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI • PONNYRIDNING Skicka vykort med • • info: 0451-370 78 •••www.hastvedamarknad.se Skicka vykort med MARKNADSSTÄMPEL • TIVOLI TIVOLI • PONNYRIDNI PONNYRIDNI info: 0451-370 info: 0451-370 www.hastvedamarknad.se info: 0451-3707878 78 •www.hastvedamarknad.se www.hastvedamarknad.se info: 0451-370 78 • www.hastvedamarknad.se info: info: 0451-370 78 www.hastvedamarknad.se info: 0451-370 0451-370 78 78 ••• www.hastvedamarknad.se www.hastvedamarknad.se

info: info: 0451-370 0451-370 78 78 •• www.hastvedamarknad.se www.hastvedamarknad.se

8

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

producerad av espresso media


Minimässa - Enskilt avlopp Hos Christensens Bygg & foder under Hästveda marknad den 11 & 12 juli

BIOP

Minireningsverk

ecobox

•Kompakt, CE märkta•Minimalt underhåll•Prisvärda, •Svensktillverkade•Helt utan kemikalier •Klarar Naturvårdsverkets höga krav•Inbyggd bakterierening •BRIMER pumpbrunnar

www.svenskavloppsrening.se

Skandinavisk Ecotech AB Tel 0701- 44 00 76 alf.lilja@ecot.se www.ecot.se

Butiken med det mesta för de flesta Byggmaterial, foder, blommor och mycket annat NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

9


S E M E S TE R TI P S

Semestra på Hemmaplan - sköna tips på nära nöjen

Vi har öppet hela sommaren! Ring eller maila din beställning. Öppet i caféet torsdag & fredag 9-15

Glad sommar & välkommen till oss!

GYLSBODA Festival 2018 D

en 4 augusti ställs det till med Gylsboda Festival och hela området i och omkring både G:a Transformatorn och Sliperiet Gylsboda fylls av utställare och aktiviteter. Det blir en kulturfestival med skön stämning i unik miljö, stor bredd och hög klass på konst och konsthantverk. Nya inslag blandas med återvän-

dare som deltagit i tidigare festivaler. En av dem är Declan O´Connell som satte berget i gungning med sin irländska folkmusik och alltså står för underhållningen även i år. Det

10

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

blir uppvisning av smide på plats, historiska hantverk från Vikinga- och Medeltid, textila hantverk, målningar, keramik och skulpturer, smycken, närproducerad honung, diabaskonst och -smycken samt mycket mer.

Det blir även skogscafé med

hembakade kakor och frallor samt kokkaffe vid Transformatorn. Vid Sliperiet blir det grillad korv och det kommer att finnas både vanlig korv, vegetarisk och glutenfri. Inne i Sliperiet blir det raw food fika. Läckra tårtor och annat gott.

Läs mer på föreningens hemsida www.sliperietgylsboda.se

Gilla oss! info@systrarnasmat.com Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

OSBY SOMMARMÖBLER ! T R O P M I N E G E litet till bästa pris! a Kv

BILLIGARE ÄN

INTERNET

www.bastadsommarmobler.se

Dynor från egen tillverkning

OBS! VID KÖP AV GRUPP - MÖBELSKYDD PÅ KÖPET Öppettider: Fre 13-18 Lör & Sön 10-15 0705-80 38 68 • Västra Storgatan 2

Tillfart väg 23 från Älmhult, norra rondellen in mot Osby, 2:a rondellen tag till vänster. Tillfart väg 23 fr Hässleholm /Kristianstad: 1:a rondellen in mot Osby, därefter följ skyltar. Från Markaryd höger i första rondellen. Genom byn över trafikljusen.

producerad av espresso media


S E M E S TE R TI P S

Bäckaröds Gårdskonditori Lantligt konditori i Rävninge

076-138 76 44

Bäckaröd 2208, Hästveda

Vi serverar smörrebröd, lättare luncher och gó fika! Öppettider Tis-Fre 7-15 Lör 9-14 Kristianstadvägen 7, Broby

www.backarod.se

0730-76 82 01

Naturmedicinska Akademin

Egenproducerat ekologiskt nötkött från rasen limousine. Gris, lamm, honung, kryddor m.m.

Öppet fredagar 14.00 - 17.30 lördagar 9.00 - 12.00

Övriga tider efter överenskommelse

070-229 24 77 Nedanbäck 2065, Glimåkra

www.nedanback.se

Välkommen till natursköna Tydingesjön! Bil-café på tisdagar MC-café på torsdagar

Naturhälsans Meginecenter Hälsa - Kultur - Utbildning

Naturmuseum och servering Öppet Tisdag till Söndag 11-17

Dans på onsdagar & fredagar

• Skogsbutik öppet onsd 14-19 • Skogscafé med underhållning 25 juli och 29 augusti • Vandringar • Övrigt enligt bokning

STENDAGEN arrangeras

8 september 2018

www.svartabergen.se Tel 0479-21520

www.naturhalsan.se

044-401 49 • www.tydingesjon.se

Välkommen till

Konstutställning, Diabashistoria och Unik miljö

DRESSINCYKLING Ta med annonsen och få

15% rabatt

• 5-kamp • Kör offroad! Vågar du? • Kickoff, Svensexa, Möhippa • Hyr badtunna För mer info och bokning: www.offroadbanan.se www.facebook.com/offroadbanan.se

Gräsljunga Gårdsbutik Gotlandsfårskinn, Visseltoftatårta, Ägg mm. Öppet: fredag 13-18, lördag 10-13

glimmingestation.se

www.grasljunga.se Gräsljunga 1405, Visseltofta

BOKA IDAG! 044 - 440 48

070-8330919 • 070-8890108

ÖPPET

fred 13-16 lörd & sönd 11-16 Övriga tider enl ök, ring 070-310 91 62 Välkomna! Lörd 4 augusti GYLSBODA FESTIVAL Mer info på www.sliperietgylsboda.se

Nytt för i år - Restaurang Älgtornet

Öppet alla dagar från 10.00 till 18.00. Safaritåget går varje halvtimme under sommaren. Se avgångstider på hemsidan. Du kan också besöka parken med din egen bil. 0433 129 23 smalandet.se

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

11


TR Ä D G Å R D S TI P S

Jankovs

Trädgårdstips

Hur klarar jag växterna under semestern?

U

nder såhär extrema förhållanden som vi har nu undrar man hur det ska gå för krukväxterna och sommarblomsplanteringarna. Krukväxterna kan man ställa ute i skugga och

med fat under. Ställ dem helst en bit från marken på en bänk eller ett bord, så att inte sniglar eller andra objudna gäster invaderar dem. Vattningen kan man sköta med s.k. Semestervattnare. Det finns några olika modeller. En gammal enkel variant är den med ett plaströr innehållande ett bomullssnöre som leder vattnet långsamt till växtens jord.

En annan typ bygger på en petflaska med vatten

kombinerat med ett reglage som styr mängden. Grannar kan man ju också utnyttja.

Sommarblommorna kan behandlas på

Det finns också ett par olika självvatt-

ningssystem från både Hozelock och Gardena där man kan koppla på flera droppslangar och programmera bevattningsmängder och tillfällen. Det kostar från ett par hundringar beroende på kapacitet.

Ett tydligt tecken på att man utnyttjat gran-

narna till vattningen märker vi i butiken när en kund frågar efter en specifik växt i en specifik färg och storlek. Då kan man misstänka att det är en granne som missat lite med vattningen och tycker att det är pinsamt. Då vill man ersätta växten snabbt och enkelt med en ny som inte avslöjar misstaget. Får man inte exakt rätt växt brukar man se det på kunden direkt. Hälsningar Jankov och Sia med personal

samma sätt: placera i skugga och vattna igenom ordentligt. Växterna får inte stå i vatten för då ruttnar rötterna bort p.g.a. syrebrist. Så skugga och helst norrsida är bäst. Kan man inte flytta blomkrukorna kan man lägga över en vit fiberduk som skuggar och minskar avdunstningen. Man kan också begränsa den genom att beskära växten så att bladmassan blir mindre och därmed avdunstningen.

Gissade du rätt ? Det är blommande Timjan!

Vinnaren är Ivonne Hansson i Glimåkra. Du är välkommen in till Växtmästaren i Osby och hämta en sommarkruka med vackra blommor.

Motorolja 5 liter

Cykelhållare

Tändvätska

Bilschampo

Mekonomen Premium Syntet 5W-40

Thule VeloCompact

Carwise 1 liter

Meguiars Ultimate 1,4 liter

2490

179:-

399:-

Ord. pris 706:Osby Tegvägen 6 0479-131 05

12

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

3 599:-

Ord. pris 4 199:Älmhult Torngatan 4A 0476-150 50

Öppettider Vardagar 07.00 – 17.00

Ord. pris 39:-

Ord. pris 219:-

Priserna gäller t.o.m. 26 augusti 2018.

producerad av espresso media


Våra sommartider: Veckorna 28-31: Måndag - Fredag 7 - 16 • Lördagar STÄNGT

(Från måndag den 6 augusti har vi öppet som vanligt)

Broby Hantverks- & Industriförening och Göinge Hembygdsförening Du missar väl inte årets

Antik- och Samlarmarknad i Broby hembygdspark

söndagen den 5 augusti 08.00 – 15.00 Vi har ett BRETT sortiment. Händiga katalogen gäller till den sista juli!

Glad Sommar!

BOKNING AV BORD: Ring Eddie Martinsson tel. 070-584 29 62

Öppettider:

Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby

Göinge Hembygdsförening

Tel 0479-12670

Välkomna till ÖPPET: Vardagar 10-18 Lördagar 10-13 Vi har växter till trädgården och blommor till era krukor HELA sommaren! Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se www.bogront.se

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

13


vist dling k n ö r G Bäro

Grönkvist Bärodling Immeln Gårdsförsäljning

Öppet 9.00-18.00 Alla dagar

Jordgubbar

Våra bär finns att köpa inne i de flesta av Göinges COOP Konsums och ICAs butiker.

Blåbär Hallon Allt efter säsong www.grönkvistbärodling.se

Nisse Grönkvist• Tel: 0708 - 98 53 79 •Mail: nissegron@live.se

Politik handlar om prioriteringar, den 9 sept väljer Du.

KVALITET I VÅRA SKOLOR För att Osby kommun ska vara en bra plats att växa upp i måste våra barn och ungdomar få en bra start i livet! FÖRSKOLAN Förskolan ska tillvarata barns nyfikenhet och lust att lära. • Det är viktigt med utbildad personal och en personaltäthet som gör att alla barn blir sedda. GRUNDSKOLAN Kunskapsuppdraget är grundskolans huvuduppgift. • Läsa-skriva-räkna-satsningar bejakande • Betyg behövs i grundskolan. • Lärarna är elevernas viktigaste resurs i våra grundskolor. • Behöver anpassas till den värld eleverna möter utanför skolan. • Digitaliseringen och användningen av modern teknik parallellt med beprövade pedagogiska metoder. GYMNASIESKOLAN Vi har hög kvalitet i vår gymnasieskola: • Elever skall kunna lämna gymnasieskolan efter de tre åren med behörighet för högskolestudier. • För de elever som siktar på en framtid i arbetslivet direkt efter gymnasiestudierna skagymnasieskolan varva teori med praktik. • Arbetslinjen ska prägla språkutbildningen för nya svenskar.

Oavsett vilken årskurs eller stadie, skall all undervisning vara tydligt gällande mål, syfte och krav, både för pedagoger och elever.

OSBY 14

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

Osbymoderaterna osby@moderaterna.se facebook.com/moderaternaosby/ www.moderaterna.se producerad av espresso media


Vi har öppet HELA sommaren med lunchbuffé, butik och fika...

SEMESTERTIDER!

Öppettider Tis- Fredag 10 -18 Lördag 10 -15 Lunchbuffé 11.30 -14

Vi tar en välbehövlig semester vecka 30 och 31. Välkomna igen den 6 augusti.

...och vår goda glass!

Ring oss: 0479–160 60 Följ oss på fb & instagram

pecorinoosby@gmail.com www.pecorinoosby.se

Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

15


FOTB O LL S TA N K A R

Tillsammans kan vi göra skillnad

Maja Jönsson

K

änner du igen namnen: Marta Vieira? Nilla Fischer? Abby Wambach? Några du definitivt känner igen är: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic. Jag känner i alla fall mer igen

de sistnämnda herrfotbollsspelarna. Varför är det så? Att man lättare känner igen herrfotbollsspelarnas namn än damspelarnas? Jo, för att de får mer uppmärksamhet! På teve, i tidningar - ja överallt ser man rubrikerna " Zlatan Ibrahimovic gör det igen" eller " Drömstart i nya klubben för tidigare hajpade talangen".

Inte bara det att herrarna får mycket uppmärksamhet jämfört med

damer inom fotboll, utan tydligen kvittar det också hur bra fotbollsspelare man är eller vilken nivå man spelar på. Herrarna tjänar ändå runt sju gånger mer. I min klubb märker man detta på att vi tjejer får sämre bollar, de lite sämre träningstiderna och kommer generellt i andra hand. Konstigt är det, då vi är fler flicklag än pojklag och att det just nu är vi flickor som dominerar i våra serier. Så vad kan vi mer göra?

två timmar lång träning. Sedan kommer du hem och då behöver du handla, äta och förbereda morgondagens jobbdag. Hur länge orkar man ha det så?

Marta Vieira, världens bästa dam-

Om vi backar några år till den

spelare tjänar cirka 44.131.000 kr på ett år. Medan Cristiano Ronaldo som räknas vara en av världens bästa herrfotbollsspelare tjänar 920.071.250 kr. Saken som skiljer dem åt är ju bara att han är man. En svensk fotbollsdam tjänar i snitt 12.000 kr i månaden medan en kille i allsvenskan tjänar fyra gånger mer. Alltså kan en allsvensk kille leva på sin fotboll. Det spelar ingen roll om du som dam spelar i allsvenskan eller i landslaget, du kan ändå inte leva på fotbollen. Du behöver ha ett annat jobb för att få ihop ekonomin. Du ska alltså gå direkt efter en dag på jobbet till

Sportjournalister är rädda för

att jämföra herr- respektive damfotboll med varandra. Kanske för att det visar hur ojämlikt det är idag. Men jämföra är exakt vad vi måste göra för att kvinnliga idrottare ska få bättre förutsättningar.

göra det jag tycker är kul och mår bra av att göra, alltså att få spela fotboll under mitt riktiga namn. Inte behöva låtsas att jag är en kille eller bli kallad Erik för att få göra det som jag tycker om och det som bara halva samhället fick göra för 50 år sedan.

Jag vill ju bara vara Maja Jönsson

13 februari 1960 då Pia Sundhage, som är jättestor inom damfotbollen, föddes så har damfotbollen vuxit och ändrats jättemycket. Pia som under sin ungdom var tvungen att kallas för Pelle för att hon skulle få göra det hon tyckte mest om, nämligen att spela fotboll. Pia som var en åttaårig flicka fick alltså inte spela fotboll för hon var just tjej. Fotboll var en sport för pojkar.

som älskar att lira boll, men få det på jämlika villkor. Jag tänker i alla fall gör vad jag kan för att vi tjejer ska få lira boll på samma villkor som killar. Men det kommer inte kunna ske någon drastisk förändring när det enbart är vi tjejer som kämpar för att få det jämlikt. För killarna ser ju det bara från deras perspektiv och de har ju det bra? Det är ju svårt att se problemet när man själv inte drabbas av det. Men jag hoppas att mitt namn kanske finns med i inledningen på en framtida krönika som handlar om tjejerna som gjorde det!

Så även om vi är långt ifrån vårt

Maja Jönsson

mål att det ska vara jämställt, så är vi en bra bit på vägen. Jag är väldigt tacksam att jag inte behövt ha det som Pia. Att jag kunnat få

Vi önskar alla göingar en skön sommar! Även för dig som jobbar inom välfärden och gör en otrolig insats för oss alla för att ta hand om våra äldre, barn och sjuka även under sommaren. Tack! För oss är det viktigt att alla i välfärdsjobben får bra och rättvisa villkor. • Rätt till heltid • Inga delade turer • Barnomsorg när det behövs • Mer personal i äldrevården

mmar!

o Trevlig s

Vi tror på vår kommun,

Eventuella ändringar meddelas via mail kan bättre! Östravia Göinge Eventuella ändringar meddelas mail senast 13 februari 2017. senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack. Bekräfta även detta via mail, tack.

VÄLKOMNA IN TILL OSS I SOMMAR! Öppettider: Öppettider: Månd - fred kl 10-18 Månd - fred kl 10-18 Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Lörd kl 10-14 Södra Vägen 41,15, 280 2060 Bjärnum Lörd kl 10-14 Tel 0451-203 215 Sönd15, stängt t o m 31/8. Tel 0451-203 215 60 Sönd stängt t o m 31/8. info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

Södra Vägen 41, Bjärnum. Södra Vägen 41, Bjärnum. info@ingmarsmobler.se NGMARS info@ingmarsmobler.se BJÄRNUM

NGMARS BJÄRNUM

16

Måndag - fredag kl 10-18 Måndag - fredag 15, kl Tel 0451-203 215 60 Lördag kl 10-18 10-14 Tel 0451-203 15, 215 60 Lördag kl www.ingmarsmobler.se Söndag kl 10-14 12-16 www.ingmarsmobler.se Söndag kl 12-16 (1/6 - 31/8 stängt söndagar) (1/6 - 31/8 stängt söndagar)

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

SEMESTERSTÄNGT 16 juli – 8 augusti

Trevlig sommar!

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18, Lunchstängt 12-13 • Esplanadg. 5, Osby producerad av espresso media


SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

Ett nytt kapitel i Eddie Hanssons liv Ä

ven om Eddie Hansson valt att göra sommarhuset till sin permanenta

Men det jag värdesätter mest från min tid som näringslivschef, är då alla vänner och kollegor som jag fått på den vägen. Vi har tillsammans haft ett mycket viktigt uppdrag att hjälpa företag att växa och utvecklas. Något som främjar kommunens skatteunderlag. Utan företag, ingen vård, skola och omsorg.

– Klart man funderar. jag har vänner i min ålder som gått bort. Det finns inte längre tid att spilla på människor som inte ger mig någonting. Det viktiga för mig är relationer. Familjen, resor, mat och dryck. Jag ska försöka göra det jag trivs med och är bäst på. Det är lätt att sådant tar stryk om man inte får en chans att reflektera. Karriär och framgång har jag inte funderat så mycket över tidigare. Vissa saker har skett av ren slump, vissa mer planerade. Men får man möjligheten att gör det man gillar och brinner för, så blir det oftast bra.

Njuta och planera

Människor som skapar

bostad i Mellbystrand, så är det ändå Älmhult som på något sätt är ”hemma” och den plats han arbetat i så här långt i livet. Efter fem år som näringslivschef, har han nu fått möjligheten att ta en paus.

Jobbat med människor

Eddie har inte haft någon direkt plan inom arbetslivet utan använt både talang och hårt arbete för att få göra det han helst ville. Den gemensamma faktorn har varit att jobba med människor. – Ja det har blivit en hel del olika uppdrag med åren, berättar Eddie. Efter studier till både maskiningenjör och undersköterska blev det jobb som säljare och som skötare inom psykiatrisk vård. Var klubbchef inom Fontänhuset Trappan i ett år. Innan de sista fem åren som näringslivschef i kommunen, jobbade jag med näringslivscoaching, omställning och bemanning. I alla mina uppdrag har det handlat om att jobba nära människor i väldigt olika situationer.

Viktigt uppdrag

Efter fem år som näringslivschef, där han haft förmånen att utveckla och driva näringslivsfrågor, så börjar alltså nu ett nytt kapitel för Eddie. – Ja, det har varit en fantastisk utveckling även för mig. Jag är bland annat stolt över att vara en del i att Älmhult blev vald till ”Årets Tillväxtkommun”. Kan också ta en del i äran av att ha skapat kompetensförsörjningsprojektet KIR.

Livet efter tjänsten som näringslivschef har gett Eddie en möjlighet att reflektera och njuta. – Vi får se var jag hamnar i nästa yrkesroll, men just nu har jag haft fantastiska veckor i Mellbystrand. Hela maj och en del av juni har det varit medelhavsvärme. Så det är klart att det funnits tid att både njuta och planera för framtiden. Men först så ska jag tillbringa sommaren vid västkusten. Bor nära både strand och friluftsområde, där det finns optimala möjligheter till att hålla matchvikten.

Relationer viktigast

Idag är Eddie 54 år och har fått möjligheten att stanna upp och reflektera över livet och på vad som är viktigt.

Nu finns tid för reflektion och att planera för framtiden. – Jag inser nu att jag har en möjlighet att korrigera mitt liv. Jag vet att jag trivs bäst att jobba med människor, att sammanföra människor. Det är då det sker saker. Det spelar ingen roll om det är inom näringsliv, föreningar eller privat. Det är människor som skapar saker. Om det sen blir som företagare eller hos en ny arbetsgivare är idag helt öppet. Troligen något som jag ska klura på i solstolen eller i motionsspåret. Men först och främst så ska jag njuta av livet tillsammans med familj och vänner. Text: johnny@alltomalmhult.se Bild: privat

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

17


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

DET HÄNDER I 19 juni – 30 augusti

UTSTÄLLNING – VÄVTEKNIKER Linnés Råshult

20 juni – 31 augusti

UTSTÄLLNING - MONA REIMER visar målningar. Möckelsnäs herrgård

5 juli

BILBINGO

Liatorps Medborgarhus 19:00

Älmhult! 17 juli

SOMMARCAFÉ

Kyrkbackssalen vid Älmhults kyrka 14:00 Psalm och visa i sommarton med Dan Krantz. Programmet börjar kl. 14.30.

19 juli – 20 juli

NATURLIGT-VIS:

ForrerydLadan 10:00

19 juli

7 juli

BILBINGO

9:00 Göteryds marknad med anor från mitten av 1800-talet.

GUIDNING I HEMBYGDSMUSÉET

GÖTERYDS MARKNAD

8 juli – 12 juli

UTSTÄLLNING/VERNISSAGE – DRÖMFABRIKEN, Marcus Bagge och Elin Björkman. ForrerydLadan 14:00

ÄNGSVANDRING

Liatorps Medborgarhus 19:00

Linnés Råshult 11:00

22 juli

FRILUFTSGUDSTJÄNST

Ormakullagården, Älmhult 14:00

KORGFLÄTNING, DURSPEL OCH SÅNG

Linnés Råshult 11:00 Korgflätaren och musikern Mikael Svensson underhåller.

4 augusti

KARIBISK HETTA & INTRO I SALSADANS ForrerydLadan 17:00

SLÅTTERGILLE I STENBROHULT

Kyrkan i Stenbrohult 10:00 Hembygdsföreningen Linné och Stenbrohults församling bjuder på kaffe och slåttergröt till alla som hjälper till.

SLÅTTERGILLE

Hembygdsstugorna Krampanäs, Häradsbäck 9:00

5 augusti

TRÄDGÅRDSVANDRING

Linnés Råshult 14:30 Lena Michaëlsson visar och berättar om de vackra trädgårdarna i kulturreservatet.

Guidning i 1700-talsängarna. Linnés Råshult 14:30 Vandringen tar cirka 45 minuter och kostar 50 kronor.

22 juli – 23 juli

10 juli

24 juli

BILBINGO

Kyrkbackssalen vid Älmhults kyrka 14:00 Gamla och nya visor och skillingtryck med Anna Maria Dencker.

Kyrkbackssalen vid Älmhults kyrka 14:00 Örhänget sjunger för oss.

10 augusti

SOMMARCAFÉ

12 juli

BILBINGO

Liatorps Medborgarhus 19:00

GUIDNING I HEMBYGDSMUSÉET Linnés Råshult 11:00

14 juli

STREETDANCE/WORKSHOP

- Daniel Grundström-Ibsen ForrerydLadan 10:00

VANDRING PÅ VAKÖMYR

9:00 Ingvar Nilsson guidar.

18

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

VERNISSAGE OCH WORKSHOP

- Ingemar Härdelin – måleri, musik, dikt ForrerydLadan 14:00

SOMMARCAFÉ

26 juli

LIATORPS MEDBORGARHUS 19:00

GUIDNING I HEMBYGDSMUSÉET Linnés Råshult 11:00

27 juli

FULLMÅNEKVÄLL – Stensjöäng 22:22 Fullmånekväll på Stensjäng. Poesi, tystnad och vandring i Stenlabyrinten. Välkommen från 18.00-23.00. 2 augusti

BILBINGO

Liatorps Medborgarhus 18:30

9 augusti Liatorps Medborgarhus 18:30

HÄVI SPELAR

Hembygdsstugan i Krampanäs, Häradsbäck 18:30 Inträde 50 kr/person över 16 år.

11 augusti

HELGMÅLSBÖN

Linnés Råshult 18:00 Biskop emeritus Jan-Olof Johansson från Växjö stift kommer till Råshult

SLÅTTERGILLE I PJÄTTERYD

Pjätteryds Hembygspark 9:00 Pjätteryds Hembygdsförening inbjuder till slåttergille. Ta med lie eller räfsa. Vi bjuder på fika.

Källa: www.visitalmhult.se

S U P E R LO K A L K U LTU R

producerad av espresso media


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

Göteryds Marknad L

ördagen den 7 juli är det dags för årets upplaga av den anrika marknaden i Göteryd. Redan på mitten av 1800-talet hölls marknaden i sin första version och numera är det Göteryds Hembygdsförening som arrangerar marknaden varje år. Mellan kl. 9-15 kan besökarna njuta av en härlig marknadskänsla med utställare av olika slag, auktion, kaffe, våfflor, hantverkslotteri, försäljning av Göterydsposten, böcker, musik och mycket mer. Välkomna! Arr: Göteryds Hembygdsförening

Panflöjt i Sommarkvällen

med Dana Dragomir O

nsdagen den 25 juli uppträder den världskända panflöjtisten Dana Dragomir i Virestads kyrka. Konserten Panflöjt i Sommarkvällen startar kl. 19:00 och Dana uppträder tillsammans med ackompanjatör Mathias Hellberg vid piano. Dana är panflöjtens drottning och världens första och främsta

kvinnliga professionella panflöjtist. Hon bjuder på en varierad, generös och smakfull blandning musik där hon plockar pärlorna från populära klassiker, film och musikaler, svensk

pop bl.a. ABBA samt både svens och rumänsk folkmusik och visor. En intim och nära konsert som ni inte får missa! Konsertens längd är ca 1,5 timme utan paus.

Biljetter kan köpas på Anemomen

(0476-102 46), ICA Nära i Liatorp (0476-200 75), www.ticketmaster.se (077-170 70 70) och samtliga Ticketmaster/Ticnet-ombud. Pris vuxen 290 kr. Barn 5-12 år 100 kr. Ev. Resterande biljetter säljs i entrén från kl. 18:00. Arr: Virestads församling och Pandana AB

Streetdance /workshop

för ungdomar

Ä

r du mellan 10 och 16 år och intresserad av Streetdance? Passa då på att anmäla dig till workshop i Locking och/eller Hiphop lördagen den 14 juli i Forrerydladan.

Daniel Grundström-Ibsen kommer att

hålla i workshopen som pågår kl.10-15. Daniel har erfarenheter som danslärare från Hot Stepper och Flow Dance Academy i Köpenhamn och har bl.a. vunnit Scandinavian Juste Debout 2010. Dagen är indelad i två pass. Locking under förmiddagen kl. 10-12 med 30 minuters paus. Lunch kl. 12-13. Därefter tar Hiphop-passet vid kl. 13-15 (också med 30 minuters paus). Du kan anmäla dig till ena eller andra klassen eller båda två om du vill.

Kostnad: 50 kr per person och klass. Spar-

banksstiftelsen Kronan sponsrar med resten. Lunch: Antingen kan du boka lunch för 50 kr – anmäles senast 12 juli till 076- 63 29 00. Eller så tar du med egen matsäck. Buss avgår från Älmhult C kl. 9.15 samt till Älmhult kl. 15.30. Kostnad 40 kr tur och retur.

Välkommen till

samtalscafé A

BF och Folkets Hus bjuder nu in till Samtalscafé hela sommaren.

Välkommen till oss på tisdagar 17.30 - ca 19.30. Vi bjuder på fika! NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

19


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

Vi hoppas på att folk i alla åldrar kommer och har roligt och trevligt med oss från bibblan här på stranden.

Bibliotekets sommarhäng på stranden Ä

Anneli Backlund, bibliotekarie.

Erik 10 år, Älmhult

- Jag såg att de var här när mina kompisar spelade, var nyfiken och gick ner hit.

lmhults Bibliotek satsar i år på en annorlunda och ny approach för att nå sommarlediga läsare. De har helt enkelt valt att flytta ut biblioteket till Bökhults badplats.

Malte 12 år, Älmhult

Många bibliotek runt om i Sverige har börjat

Philip 11 år, Älmhult

med så kallade ”pop up” på olika platser och nu hänger även Älmhults bibliotek på trenden. - Vi hoppas på att folk i alla åldrar kommer och har roligt och trevligt med oss från bibblan här på stranden, säger Anneli Backlund, bibliotekarie, som är på plats premiärdagen 25 juni tillsammans med Tess som är ferieanställd.

Redan på premiärdagen hade flera in-

tresserade hittat till Sommarhänget . Allt om Älmhults utsände passade på att fråga några av dem hur de fått reda på att det var Strandhäng med bibblan.

- De har sagt det i skolan. Jag tycker att det är jättebra att de är här och kul att träffa andra. - Någon från bibblan var på vår skola och sa att de skulle hit i sommar. Jag tyckte det verkade kul så jag gick hit och kollade vad det var. Och här är ju jättemycket att göra. Kul grej.

Vid vackert väder

Måndagar till fredagar kl. 13-16 finns biblioteket på plats vid Sjöstugans Camping på Bökhults badplats fram till den 10 augusti. - Om inte vädret är dåligt. Då flyttar vi in på biblioteket. Det går att följa oss på FB och Instagram och där uppdaterar vi varje dag kl. 11:00 om vi kommer till stranden eller blir inne, säger Anneli. Då de tar sig till stranden så är det med hjälp av ”bokcykeln” som rustas med böcker och spel av olika slag. Du lånar böcker och spel för stunden men om du skulle vilja låna böcker som vanligt så går även det bra. - Ja, har du bara med dig ditt lånekort så gäller samma villkor som på biblioteket.

20

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

Erik, Malte och Philip hängde på stranden.

producerad av espresso media


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

går de mest populära maskinerna på högvarv, folk avlöser varandra. Någon skyndar hem för att laga middag, en annan stannar kvar och går på dubbla pass, någon hänger i repan för att snacka lite.

Framåt 20 när de sista passen

är avslutade börjar tempot saktas ner igen. I gymet är det fortfarande folk som tränar. Det råder ett fokuserat lugn som påminner om morgonens motionärer, noggrant, systematiskt och med fullt fokus på den egna kroppen.

Kanske att du redan är i gång

med din träning, kanske har du tappat inspirationen, du kanske vill testa något nytt eller bara är nyfiken på vad Friskis håller på med? Ovan exempel skulle kunna vara en typisk dag, låt dig inspireras och motiveras!

Friskis & Svettis

Här på Friskis hittar du all slags

från morgon till kväll

T

räningslust, träningsångest, träningspepp, träning är kopplat till många känslor. Var befinner du dig? Har du varit på Friskis och Svettis redan? Brukar du gå på samma pass varje vecka eller varierar du dig? Har du känt skillnaden mellan ett förmiddagspass och ett kvällspass? Har du märkt av skillnaden på stämningen i gymet vid 07 och 17? Jag tänkte att vi gemensamt ska sticka in huvudet i Friskis lokaler för att se vad som händer. Häng med in! Vid 06 är det liv och rörelse i gymet.

Fullt fokus på träning innan jobbet och ett lugn råder i övriga delar av lokalen. Flertalet motionärer går runt i sin egna bubbla och ser till att få dagens träning genomförd utan större störningsmoment som till exempel att småprata.

Kommer du närmare 10 är

det en helt annat stämning. Passet på förmiddagen brukar fokusera på teknik och genomförande snarare än styrka och hastighet. Många

kommer på samma pass terminen igenom då Friskis även är en social mötesplats. Det ligger ett jämnt sorl i lokalen och samtal som påbörjas innan passen tas upp igen efter att nedvarvningen är klar.

Över lunchen är det fokuserat igen.

Många som kommer och tränar på lunchrasten, gör det väldigt effektiv. Du genomför ett snabbt pass innan du tar dig tillbaka till jobbet igen. I gymet är det liknande stämning, fokuserat och energifyllt. Några är

här och umgås, men flertalet gör sitt program för att sedan ta sig tillbaka till jobbet.

Framåt eftermiddagen råder

återigen ett lugn, tempot går ner och motionärerna har inte lika bråttom. I gymet är det flera som är där med sin kompis och efter passen har folk tid att stanna kvar och umgås.

När klockan passerar 17 kommer

dagens högtryck, det börjar gå flera pass i de olika salarna och i gymet

träning, från lugna instruktiva pass till snabba, peppiga varianter. Träning med den egna kroppsvikten, träning med redskap, träning där du får hoppa och träning där du cyklar. Större grupper med tydliga rörelser och mindre grupper där du lär dig mer komplexa rörelsemönster. Tung träning, hetsig träning, avslappnande träning, fokuserad träning, lättsam träning.

Jag skulle vilja påstå att på Friskis

och Svettis finns det en träningsform för alla, ung som gammal, otränad eller vältränad, nyfiken som nedstämd. Träningslust, träningsångest, träningspepp, var befinner du dig? Alla mår bra av träning, har du tappat lusten eller motivationen kanske det är dags att våga testa något nytt? Jag tror att det finns en träningsform som passar just dig, kom in så pratar vi mer! Se aktuellt schema på friskissvettis.se/almhult

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

21


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

A K TU E LLT & S U P E R LO K A LT

FORRERYDLADAN

Ulla Strandberg och Göran Pettersson skapar kulturella möten i ForrerydLadan.

är mer än en byggnad

En idé om kulturen som delaktighet och medverkan men även en plats för frid och tankero i en hängmatta

N

är Göran Pettersson avslutade sitt yrkesliv började han leta efter en lada. Sådant kan väcka funderingar. Göran arbetade med arbetsmiljö- och organisationsfrågor ur ett mänskligt perspektiv. Sista arbetsplatsen var Volvo i Braås. Men det fanns mer än så i tillvaron. Kulturen. Skrivandet, musiken, konsten...

22

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

– Ja, jag sökte en plats där jag kunde gifta ihop mina olika liv. En lada. Jag hittade den i Forreryd. Målet är ForrerydLadan. Vi söker en kul-

turupplevelse. Skogen är tät längs vägen mellan Älmhult och Traryd. En flik av en sjö tittar fram och inte mycket mer. Men plötsligt öppnar sig landskapet. Ljuset faller över några gårdar och

där i byn Forreryd, högt belägen, står ladan och bjuder välkommen. På 1920-talet var det den största i hela Kronobergs län. Väl framme hörs bara humlornas surr i den stora linden. Vi har hamnat på en fridfull plats, men också en som bjuder på kreativitet, idéer och uppfyllandet av drömmar. – ForrerydLadan är förstås mer än en byggnad. Jag skulle vilja kalla den för ett kulturkoncept. En plats för att tänka och att stimuleras av andra människor, helt enkelt att vara delaktig, förklarar Göran Pettersson. Det är Göran som äger ladan. Han bor här. För med ladan följde ett prima boningshus. Det är så man får se det. Därför att det var ladan han var ute efter. producerad av espresso media


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

A K TU E LLT & S U P E R LO K A LT

Evenemang i ForrerydLadan i sommar: 8 juli Öppning av ladan och vernissage med Marcus Bagge och Elin Björkman. Utställningen pågår till den 12 juli.

14 juli Streetdance. Workshop med Daniel Grundström Ibsen.

19-20 juli Naturligt-vis, workshops för hela familjen med Kenneth Bringzén, Ulla Strandberg och Göran Pettersson.

22-23 juli Måleri, musik, dikt med Ingemar Härdelin. "Loungen" inbjuder till avkoppling och tankero.

Göran Pettersson tänker gärna lite annorlunda.

Han har använt sig av kulturen som ett redskap i yrkeslivet. Arbetsmiljö och organisation i ett företag kan vässas om man blandar in kreativa och konstnärliga metoder är hans budskap. Det kan låta en smula märkligt att han började leta efter en lada när han avslutade sitt arbete på Volvo. Ett ställe för att knyta ihop livet. Det är därför vi träffar honom i Forreryd. – Ja, jag ville förverkliga en dröm. Att skapa en plats där man får använda båda hjärnhalvorna. Man kan säga att det handlar om hängivenhet och passion. Inne i ladan finns en ateljé och något som Göran lite skämtsamt kallar en lounge – en bekväm plats att koppla av på – och så ett kökshörn där en stor skål med våffelsmet står och lockar. – Jodå, du kan grädda din egen våffla, säger Göran nöjt. Vi sätter oss ner i den stora salen med plats för musik, utställningar och allehanda upptåg. Och vi resonerar om en annorlunda kultursatsning.

den 8 juli är det faktiskt dags för den officiella öppningen av ForrerydLadan! Vid evenemangen är fritt fram att ta med en egen matsäck och slå sig ner på gräset eller i parken med hängmattor på baksidan av ladan. Snabbt konstaterar man att det handlar mycket om deltagande. Många workshops och en bredd från måleri till salsa och streetdance till tango. – Ja, Ulla och jag satte oss ner och försökte hitta ett ett par värdeord för det som finns här i Forreryd. Vi funderade i säkert ett par timmar. Till slut var vi överens: Delaktighet och medverkan. Att låta konsten stimulera till nytänkande, säger Göran Pettersson.

4 augusti Karibisk hetta och introduktion i salsadans med Ulla Strandberg.

11 augusti Tango, workshop med Kanjiro och Maria. 18-19 augusti Akvarell, workshop med Margareta Paulsson. 1-7 september Gosh - vilken Gouache, utställning med målningar av Göran Pettersson.

Mer info på www.forrerydladan.weebly.com

Text och foto: Lasse Lindell

Nu får vi sällskap av Ulla Strandberg. En

själsfrände och en konstnär som engagerat sig i ForrerydLadan. Hon är silversmed, keramiker, översättare och skapare av kulturprojekt. Efter tio år i Karibien har hon i dag sin bas i Skånes Fagerhult. Tack vare Ulla blir det workshop i salsadans i ladan i sommar. – Göran och jag träffades och konstaterade att vi tänker likadant. Och när jag fick se Forreryd var min reaktion: Vilken plats! förklarar hon sitt engagemang. Att Göran Petterssons drömprojekt väckt intresse är helt klart. Han samarbetar med Vuxenskolan i Älmhult, som stöder hans idéer. Det finns ett kulturprogram för sommaren som knappast går av för hackor. – Vi har gjort ett test med en workshop i akvarellmålning, något som återkommer senare i sommar. Det gick väldigt bra. Men lördagen

Höskullen finns kvar i den snart 100-åriga ladan. På väggarna hänger Göran Petterssons egen konst. NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

23


• SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT • SUPERLOKALT •

En vacker by

med stadskänsla och mysig omnejd Om du söker intressanta arrang-

Catarina Carleson Lokalkorre

Ä

lmhult kommer alltid att vara en by för mej, men allt oftare hörs benämningen stad. Och Älmhult växer och är i mångt och mycket en liten stad. Här finns ett stort utbud av restauranger från många håll i världen, allt från svensk husmanskost till kinesisk och indisk mat. Det finns också väldigt mycket för den som vill vara aktiv på fritiden.

emang, i Älmhult med omnejd så håll koll på Facebooksidan ”Älmhult hallå! Händer det eller har det hänt något?” Studieförbundet vuxenskolan, ABF, Älmhults kommuns hemsida i allmänhet och kanske bibliotekets i synnerhet samt Älmhult kommuns facebooksida. Alltid är det något på gång!

Om jag ska tipsa om några saker,

i Älmhult med omnejd, så blir det denna gång: Ikea Museum – ett ”måste” för alla. Linnés Råshult – födelsehemmet för vår störste botaniker, vackert speciellt nu framåt, då köksträdgården dignar av växtlighet i skördetiden.

Stenbrohults kyrka – en vacker kyrka på en vacker plats, där Linnés far var präst. Muff – ett annorlunda café med kulturell och internationell känsla, för den som gillar vegetariskt. Missa inte deras trädgård, där kan en lätt bli sittande vid vackert väder och bara njuta dagen! Hembygdsparken i Hallaryd – fantastiskt vacker plats, håll koll på arrangemang där! Bökhult och Sjöstugan – häng på stranden, bada och njut sommaren och/eller ät middag eller köp glass på Sjöstugan. Camping, restaurang, hotell, vandrarhem, stugor. Barkhults gård – en gårdsbutik med café med egenproducerade varor

Rekoring! Det är nytt i Älmhult! Anslut dej via facebook-gruppen ”REKO-ring Älmhult” för att handla lokalproducerad relationsmat! Grönsaker, kött, ägg m.m. Nya tips nästa gång!

Överallt i denna sydsmåländska

natur finns det alltid en vacker strandkant, att vila kropp och själ vid, en björk att luta dej mot, och nästan vid varje sten en smålänning att rådfråga om vägen! Vi kanske syns, i byn med stadskänsla! Catarina

Ska ni till Linnés Råshult?

Med naturen

som inspirationskälla

M

ona Reimer från Osby visar under perioden 27 juni – 31 augusti målningar på Möckelsnäs Herrgård.

S

veriges tionde kulturreservat som inbjuder till en fantastisk tidsresa tillbaka till 1700-talets landskap och trädgårdar. Det KRAV-certifierade caféet erbjuder ekologiska produkter såsom

hembakade kakor, glass från Piper, ostkaka med sylt och grädde samt en vegetarisk buffé, Inspirerande performanceguidning, med självaste Carl von Linné som ciceron. I vår receptionsbyggnad finns möjlighet att anordna både konferenser och inbjuda till familjehögtider. Trädgården med sina äppelträd och utsikt över örtagården, skapar en rofylld plats Råshult - en paus i tiden.

Fotoutmaning på Instagram

har hon dock alltid haft med sig och hon började måla i olja redan som tonåring. Tillsammans med sin pappa åkte hon ut i naturen och målade.

Hela familjen uppmuntras att fotografera i Linnés Råshult. Lägg fokus på fåglar och insekter, dessa som låg Carl von Linné så varmt om hjärtat. Naturfotograf Johan Schmitz från Älmhult hjälper oss att välja ut bilder för fotoutställning 2019.

Naturen är fortfarande den stora inspirationskällan för Mona men

Tagga bilden med:

Mona, född 1958, är helt autodidakt som konstnär. Konstnärligheten

hon målar numera i acryl. Hon åker ofta ut i naturen och sätter sig, vid havet eller i ett älgtorn för att fånga ljus, färger och nyanser eller en stämning. - Att skapa en målning som successivt växer fram tillhör ett av mina stora glädjeämnen, skriver hon inför utställningen.

24

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

#birdsandbeesinrashult @johanschmitzphotography @studiefvuxenskolanalmhult @linnesrashult producerad av espresso media


thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat oss Inverter kommervitillgodose dina behov. Kontakta så berättar allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

Dags att byta tak och fönster? om framtidens energisystem. Nytt badrum? Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att en bergvärmepump. Utmaningen är att Franssons Bygg i Hästveda ABinstallera är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya • Nybyggnation • Tillbyggnation Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina • Husmontage • Takläggning • Renovering • Kakel& klinkerarbete behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. Och dessutom håller vi vad vi lovar! Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi!

A+++

• ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

25


VÅ R A K Y R KO R

Vinnare

i tipspromenaden

på Prästängen i Osby vid midsommarfirandet: Barbro Johannesson (vuxen) och Maximilian, William och August (barn). Kom in på pastorsexpeditionen så finns pris att hämta.

Berit Wickenberg Broby

Längden på snöret i utslagsfrågan var 10.60 meter.

Nu är glada midsommaren slut

M

ajelden har brunnit ut. Många är de blommor som slog ut, satte frön och vissnade. Fort gick det, nu är allt över och förbi. Nej, fy så deppigt det låter. Nu

har vi ju semester och ledighet att se fram emot. Många, långa, lata soliga dagar tillsammans med nära och kära. Eller i ensam stillhet och frid. Sätten är många, huvudsaken är att vi laddar batterierna tills det långa höstmörkret kommer med regn, rusk och korta dagar.

Till dess sol och värme sommaren lång.

Och med Guds hjälp, genom

bön, kan vi nå den kraft och styrka vi så innerligt behöver för att ladda våra nu utbrända batterier.

Så möter vi hösten tillsammans,

när den tiden kommer, med tillförsikt, förstärkt hälsa och beredskap för mysiga innekvällar med tända ljus och mänsklig värme. Berit Wickenberg

Jard Samuelson till Kyrkhult J

ard Samuelson turnerade i 15 år med tre av sina bröder Rolf, Kjell och Olle Samuelson i den gemensamma, countryinfluerade gospelgruppen Samuelsons, i såväl Europa som USA. Deras sista gemensamma skiva spelades in 1985. Jard fortsatte därefter att turnera med Carina Hallberg. Idag kan man se och lyssna på Jard både ensam och tillsammans med Carina. .

Från läsarsång till country

Under sommarens turné gästar Jard Samuelsson med musiker Kyrkhults kyrka för en spelning. Söndagen den 8 juli kl. 20-22 framför de programmet ”Från läsarsång till Country”.

Fri entré. Arr: Kyrkhults församling Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Sön. 8/7 6 e. tref. 10.00 Högmässa, Bråliden. Mån. 9/7 14.00 Sommarcafé, fh. Sön. 15/7 Kristi förklarings dag 10.00 Ekumenisk Högmässa, Fröjmark. Mån. 16/7 14.00 Sommarcafé, fh. Sön. 22/7 8 e. tref. 10.00 Högmässa, Bråliden

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Visseltofta

VÄGKYRKA

Kaffe och visning av kyrkan 13.00-16.00 2-5/7 & 9-12/7 Sön. 8/7 6 e. tref. 18.00 Mässa, Bråliden. Sön. 5/8 10 e. tref. 18.00 Mässa, Bråliden

Loshult Ons. 4/7 19.00 Musik i sommarkväll, Matilda Karlsson, Mari Gustavsson Lars Lundbäck & Sven Jeppsson. Andakt: Eriksson

Sön. 29/7 9 e. tref. 10.00 Ekumenisk Gudstjänst Pingstkyrkan, eller se Loshult

Sön. 15/7 Kristi förklarings dag 18.00 Gudstjänst, Fröjmark.

Sön. 5/8 10 e. tref. 10.00 Högmässa, Bråliden

Sön. 22/7 8 e. tref. 18.00 Gudstjänst, Bråliden.

Sön. 12/8 11 e. tref. 10.00 Högmässa, Lövsund

Sön. 29/7 9 e. tref. 10.00 Högmässa, Bråliden.

26

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

Visseltofta Loshult

Ons. 1/8 19.00 Musik i sommarkväll, Roger Persson, Elisabet Bertilsson Dan Blixt och Sven Jeppsson. Andakt: Bråliden Sön. 12/8 11 e. tref. 14.00 Friluftsgudstjänst, Lövsund

Sommarcafé

Osby Församlingshem Måndagar 14.00-16.00

9/7 & 16/7

Kom med och fika och trivs.

FRILUFTSGUDTJÄNSTER

Tors. 12/7 19.00 i Nybygdens skola, Fröjmark

Sön. 29/7 14.00 i Kylen, Bråliden. Irené Kroon, sång

musik i sommarkvÄll - loshults kyrka

Onsdag 4 juli kl. 19.00 ”Kärleken och livet” Matilda Karlsson, Mari Gustavsson, Sven Jeppsson och Lars Lundbäck Kollekt till församlingens musikverksamhet.

Onsdag 1 augusti kl. 19.00 Roger Persson, sång Sven Jeppsson, trumpet Dan Blixt, saxofon och sång Elisabet Bertilsson, sång och piano Kollekt till församlingens musikverksamhet.

producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

Detta händer i våra församlingar KNISLINGE Sönd 8 juli – 6 e trefaldighet 09.30 Högmässa, Peter Kogler. Sönd 15 juli – Kristi förklarings dag 09.30 Högmässa, Staffan Fredin. Sönd 22 juli – 8 e trefaldighet 09.30 Högmässa, Staffan Fredin. Sönd 29 juli – 9 e trefaldighet 09.30 Högmässa, Stefan Svensson. Sönd 5 augusti – 10 e trefaldighet 09.30 Högmässa, Fredrik Carlsson. Sönd 12 augusti – 11 e trefaldighet 09.30 Högmässa, Fredrik Carlsson. Sönd 19 augusti – 12 e trefaldighet 17.00 Ekumenisk friluftsgudstjänst vid Åstringagården (Obs tiden). Predikan Peter Kogler, sång Fredrik Hermansson.

Knislinge

Kviinge

SOMMARCAFÉ VID COOP I KNISLINGE

KVIINGE Sönd 8 juli – 6 e trefaldighet 11.00 Mässa, Peter Kogler. Barnsamlingar, kyrkfika. Sönd 15, 22 & 29 juli är gudstjänsterna i Kviinge sammanlysta till Knislinge kyrka kl 09.30. Sönd 5 augusti – 10 e trefaldighet 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar, kyrkfika.

Under veckorna 28-32 (10 juli – 9 augusti) kommer Svenska kyrkan i Knislinge (m fl) att finnas vid COOP och bjuda på fika och en stunds gemenskap på eftermiddagarna varje tisdag, onsdag och torsdag.

Välkomna till Det Goda Fi ket!

Sönd 12 augusti – 11 e trefaldighet 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar, kyrkfika. Sönd 19 augusti – 12 e trefaldighet 11.00 Mässa, Peter Kogler. Barnsamlingar, kyrkfika.

HELGEÅFESTIVALEN 5-7 juli Under Helgeåfestivalen kommer vi i Svenska kyrkan att finnas på plats på festivalområdet. Vi bjuder på bullar, möter människor och finns tillgängliga för bön och samtal.

Detta händer i pastoratet Söndag 8 juli, 6 e. tref. 10.00 Mässa i Sibbhults k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 14.00 Friluftsgudstjänst vid Hembygdsgården i Drakaberga, A Evertsson. Servering. Tisdag 10 juli 14.00 Andakt på Solglimman   Torsdag 12 juli 11.00 Andakt på Skogsbrynet   Söndag 15 juli, Kristi förklarings dag 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 18.00 Musikgudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson. Se ruta!   Söndag 22 juli, 8 e. tref. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 20.00 Musikgudstjänst Sommarorgel i Glimåkra k:a, C Frostensson. Se ruta!   Fredag 27 juli 17.30 Blåsarlägrets avslutningskonsert i Glimåkra k:a   Lördag-Söndag 28-29 juli Familjefestival i Tydinge. Se ruta!  

Gryt

Glimåkra

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

Hjärsås

Söndag 29 juli, 9 e. tref. 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 14.00 Friluftsgudstjänst vid missionshuset i Hylta, C Frostensson. Medtag kaffekorg.

Lördag 4 augusti 16.00 Dopgudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson Söndag 5 augusti,  10 e. tref. 10.00 Gudstjänst i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 14.00 Friluftsgudstjänst vid Sporrakulla gård, C Frostensson. Medtag kaffekorg och stol.

Torsdag 9 augusti 11.00 Andakt på Skogsbrynet   Lördag 11 augusti 14.30 Avslutningskonsert för Glimåkra blockflöjtsdagar i Glimåkra k:a   Söndag 12 augusti, 11 e. tref. 10.00 Gudstjänst i Glimåkra missionshus, Gunnel Andersson. Fika. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe.   Tisdag 14 augusti 14.00 Andakt på Solglimman

Sibbhult

Musikgudstjänst

i Hjärsås kyrka söndag 15 juli kl 18.00 Sång av barnen från Tjernobyllägret

Musikgudstjänst Sommarorgel i Glimåkra kyrka

söndag 22 juli kl 20.00

"Själens lovsångsljud"

en musikgudstjänst med orgelmusik och lyrikläsning. Christer Frostensson läser lyrik och håller en betraktelse. Katarina Hallqvist spelar orgel.

Möt oss på Familjefestivalen i Tydinge 28-29 juli Svenska kyrkan i samarbete med Sensus

Telefon exp: 044-34 60 00

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

27


FA M I L J E S I DA N

FAMILJESIDAN I GLÄDJE OCH SORG

Tack för allt Sven Sven Billinger 1930 - 2018

Från de djupa värmländska skogarna via Stockholm till skolan i Önnestad. Där träffades vi en dag för 65 år sen. Så många fantastiska år vi har fått dela efter det. Blommor och växter var ditt yrke och din passion. Men du vårdade även dina relationer. Alltid hjälpsam. Alltid redo att ge en hjälpande hand. Så det har varit tryggt och bekvämt att få dela livet med dig. Nu har du lämnat oss vid 88 års ålder. Alla år utom det sista har varit fantastiska. I all sorg vill vi ändå hylla livet och allt det du gjort för mig och för alla dem som blivit till tack vare vår kärlek. Tack Sven och sov gott.

Vill du annonsera på vår FAMILJESIDA? Uppvaktning undabedes/önskas Pris: 200 kr Jubilarreportage Pris med text och bild för en kvartssida: 990 kr Pris med text och bild för en halvsida: 1.990 kr Grattis-/Bröllops-/Nyfödd-annons Pris: 300 kr Sorg- och tackannons Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt. Minnesord Pris: 12 kr/mm för 1-spalt Pris: 24 kr/mm för 2-spalt.

För mer info, se: www.alltomosby.se/wordpress/familjesidan/

Una Mona och Ingemar Johnny och Nina Barnbarn och barnbarnsbarn Begravning har genomförts i Osby Kyrka den 29 juni, inom familjen. Vi vill passa på att tacka all personal på Spången, hemtjänsten och hemsjukvården i Osby kommun.

WWW.OPPNAHJARTAT.SE

SECOND HAND I OSBY

LÄMNA & KÖP HOS OSS!

Filippos Öppna hjärtat Osby Industrigatan 8B i Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14 Inlämning: Under butikens öppettider

DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ • DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ

Farstorps vägkyrka S

edan Farstorps församling mellan Hästveda och Bjärnum arrangerade vägkyrka för första gången 1990 har utvecklingen varit rekordartad. I fjol kom totalt 830 besökare till de elva olika träffarna. När Farstorps vägkyrka avslu-

tas fredagen den 6 juli i år, hoppas arrangörerna på ännu större publik. Ett semestermål i Göinge! - Vi märker, att en hel del besökare från Hästveda-Osby-Broby-hållet dyker upp varje år, säger kyrkvärden Staffan Andersson. - Hit kommer folk från flera andra församlingar och kommuner. Det känns väldigt roligt. Farstorp har ju bara drygt 700 "egna" invånare... Nu återstår tre dagar av totalt elva: 4-5-6 juli. Onsdag: Välkände Bror Lundh från Hästveda sjunger i kyrkan till ackompanjemang av en annan kändis: Rune Lindqvist, Hässleholm.

28

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

Torsdag: 90-årige veteranen Ragnar Carlsson, Bjärnum, framträder med Anders Lennartsson från Farstorp och Jonas Lennartsson, Halmstad. Sång och musik.

Kyrkogårdsvandring i Lönsboda

Fredag: Final med etablerade Dan-Inge Olsson från Sösdala. Han spelar och sjunger: "Tack för musiken".

S

Varje program framförs i Farstorps kyrka klockan 14.00. En timme senare serveras kaffe med hembakat i det närbelägna församlingshemmet. Där har också en grupp konstnärer utställning. Farstorps vägkyrka är den största i norra Skåne.

Sällskapet fortsätter i kvarter E där de avslutade fjorårets vandring.

öndagen den 12 augusti bjuder Öknamnsgruppen och Örkeneds församling in till kyrkogårdsvandring i Lönsboda. Samling kl. 14.00 på Gamla kyrkogården vid kyrkan. Kanske det även hinner påbörjas ett nytt kvarter denna gång. Vandringen, som är kostnadsfri, tar ungefär en timme och man stannar vid så många gravar som hinns med. Efter vandringen bjuder församlingen på kaffe i församlingshemmet. Alla är varmt välkomna! Öknamnsgruppen och Örkeneds församling Foto: Lars-Erik Bengtsson producerad av espresso media


RESOR Mycket goda pilgrimsmusslor med tre olika garnityr. Superbra mat på Cascina di Brugnola i Rezzato.

Per "Pierino" Åsander

N

Davide Lazzari hyr en av sina vinmarker av kyrkan. Sockenkyrkans torn syns gott från alla håll.

Upptäcktsfärd till Bresciaprovinsen

i som tror att Systembolaget har ett brett utbud av italienska viner är tyvärr felinformerade. Från Italiens 311 000 vingårdar kan du från ordinarie sortiment köpa 290 olika röda viner, 49 vita och 9 rosé! Då några av dessa är från samma vingård, gissar jag att max 250 – 300 italienska vinproducenter är representerade på det av många högt älskade bolaget.

Att få möta några av dessa vinmakare är ett

stort nöje. I början på juni var jag på privat resa till Brescia med omnejd. I Capriano del Colle söder om staden Brescia mötte vi Davide Lazzari, en ung ambitiös vinbonde med massor av idéer för kommande viner. Han tog oss runt i vinmarkerna och berättade om hur produktionen nu har lämnat ”stenåldersstadiet” med en utveckling från fokus på volym till hög kvalitet.

Efter visningen fick vi provsmaka hans ele-

ganta viner tillsammans med en lokalproducerad salami skuren i skivor som borde räcka till goda vänner i t.ex. Bresciaprovinsen, får du nog ett halvt kompani. Vi var fyra och nästan hela åka till Italien för att dricka. Förresten ingen korven gick åt! dum idé om du kan njuta av dem till ett plånboksvänligt pris tillsammans med goda rätter på en restaurang ute på landet.

Så de himmelsk goda vinerna från mina

Som ni förstår av inledningen är jag inte särskilt

förtjust i Systembolaget. Efter min mening borde verksamheten få konkurrens. T.ex. av licenserade vinbutiker med samma krav ställda på sig som bolaget. Då kunde vi få butiker med fokus på kvalitetsviner och som utan statlig tvångströja fritt kunde välja vilka länder och produkter de ville satsa på. God sommar till er alla! Per Åsander

KÄNSLAN SITTER SITTER II TEKNIKEN TEKNIKEN KÄNSLAN

VI HAR VI HAR FORTFARANDE FORTFARANDE BILAR KVAR TILL BILAR DENKVAR LÅGATILL DEN LÅGA SKATTEN. SKATTEN. Testkör SUV:en Mazda CX-5 eller cross-overn CX-3 och upplev prestanda och smidighet som är sällsynt i klassen. Hemligheten finns i det vi kallar Jinba Ittai Testkör SUV:en Mazda CX-5 eller cross-overn CX-3lyckokänsla och upplev bakom prestanda ochNya smidighet som ribban är sällsynt i klassen. Hemligheten i det vi kallar Jinba Ittai förmågan att med avancerad teknik skapa genuin ratten. CX-5 höjer ytterligare med en lång radfinns genomtänkta och lättanvända förmågan att med avancerad teknik skapa genuin lyckokänsla bakom ratten. Nya CX-5 höjer ribban ytterligare med en lång rad genomtänkta och lättanvända finesser för maximal säkerhet och komfort. Vägen väntar på att bli återupptäckt. finesser för maximal säkerhet och komfort. Vägen väntar på att bli återupptäckt.

PRIS FRÅN: CX-3: 173 900:- CX-5: 244 900:PRIS FRÅN: CX-3: 173 900:- CX-5: 244 900:Bränsledekl. CX-5: bl. körn. 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. CX-3: bl. körn. 5,2-6,3 l/100 km, CO2 136-146g/km. Tioårsgarantin innefattar 3 års fabriks-garanti samt 7 års förlängd garanti. Bränsledekl. CX-5: bl. körn. 5,0-7,1 *Erbjudandet l/100 km, CO2gäller 132-162 g/km. CX-3: bl. körn. l/100 CO2 136-146g/km. Tioårsgarantin innefattar 3 års fabriks-garanti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Mazda-originaldelar samt 5,2-6,3 delar från vårakm, samarbetpartners t.o.m 2017-10-31 på Mazda CX-3. Se fullständiga villkor på mazda.se. *Erbjudandet gäller Mazda-originaldelar samt delar från våra samarbetpartners t.o.m 2017-10-31 på Mazda CX-3.

Lindgrens Bil AB Lindgrens Bil AB Södra Portgatan 34 Södra Portgatan 34 283 50 Osby 283 50 Osby www.lindgrensbil.com www.lindgrensbil.com NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

29


VVS-fšretag

WWW.SAVVS.SE

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

anders@savvs.se

VVS-fšretag

NYHET!

WWW.SAVVS.SE Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någonsin

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd för nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader.

Restaurerar, bevarar och vårdar äldre byggnader och miljöer – från minsta torp till slott och kyrkor.

Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för Hurklimat mycket kan du spara? nordiskt och med den senaste invertertekniken. nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta direkt, gör vi en Kontakta oss oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

kalkyl!

Besök vår byggnadsvårdsbutik i Bössebacken!

Med styrning:

A+++

Öppet mån-ons kl. 8–12 tors-fre kl. 13–18

Med styrning:Utan styrning:

A+++

A++

Utan styrning:

A++

www.folkesbygg.se 044 - 636 77

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

, 0735-188 188

När du behöver säker förvaring!

• • • • 30

Nya & begagnade containers Specialcontainer & ombyggnationer Flera olika storlekar Försäljning och uthyrning ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se producerad av espresso media


K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

SV ER IGES STÖR STA SOMM A RTUR NÉ

Vi önskar alla en riktigt skön sommar! Missa inte att fynda

Ray-Ban från 995:Gäller utvalda modeller t.o.m. 6 juli.

Vi har semesterstängt v.28-30 den 9-29 juli

OLA SALO | KAMFERDROPS | MENDEZ | CHRISTER BJÖRKMAN IDA REDIG | MARIKA CARLSSON | CHARLOTTE PERRELLI DAVID LINDGREN | TOMMY NILSSON | MARIETTE

Välkomna igen måndagen den 30 juli

BROMÖLLA, STRANDÄNGENS IDROTTSPLATS 13 JULI KL. 19.00 BILJETTER: DIGGILOO.COM NORTIC 0455-61 97 00

V. Storgatan 12

0479-109 56

Öppettider: Måndag-Fredag 9-18

Skaldjursafton på Broby Gästis 24 och 25 augusti Den 24 från kl 18.30 och 25 augusti från kl. 17.30 är ni varmt välkomna till skaldjursafton på Broby Gästis. I kräftskivetider vill vi erbjuda en större variation av skaldjur och andra läckerheter från vattenriket.

Pris 475 kr / pers.

Dryck ingår ej. Bokning eller drop in i mån av plats. Bokning görs via mail: sylvia@malmbergsgastro.se eller telefon 044 - 620 35 96.

E & E Stora hotellet har lunchstängt till 6 Aug. På kvällen har vi öppet som vanligt  Kom och njut! www.storahotelletosby.com

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

31


S I M O NTO R P

Ärkebiskop Absalon Historia från Simontorp

Anders Blidberg Kyrkan i Skåne har nog aldrig varit mäktigare än under ärkebiskop Absalons tid. Mängder av kyrkor i sten uppfördes och som en tydlig markering av kyrkans makt i nordöstra Skåne uppfördes Skeingeborg. Absalon kom att växa upp

som fosterbror till den blivande kung Valdemar. Under medeltiden låg kyrkan ofta i fejd med kungamakten men under slutet av 1100-talet var Danmark närmast ett familjebolag där kung Valdemar och ärkebiskop Absalon kraftigt stärkte centralmakten. Den gamle ärkebiskopen Eskil kallade 1177 till ett möte i Lund där han förklarade att han med ålderns rätt ville träda tillbaka och meddelade att han utsett biskop Absalon till sin efterträdare. Absalon tackade först nej men övertalades att acceptera posten. När han väl tillträtt kom han att driva ämbetet med stor kraft.

Det fanns mycket att göra, inte

minst som byggintresserad ärkebiskop. Först av allt skulle den halvfärdiga domkyrkan i Lund bli klar. Byggandet kostade stora pengar och Absalon beslutade därför att med kraft driva in kyrkotionde i Skåne. Enligt lagen skulle alla bönder lämna en tiondel av sina inkomster till kyrkan, men under Eskils tid hade man sett mellan fingrarna med detta för att undvika uppror bland de hårt pressade bönderna. Absalon utsåg sin bror

Esbern Snare och sina syskonbarn Sune Ebbesen och Saxo Torbensen till kyrkofogdar med befogenhet att driva in tiondet.

Nytt var även att Absalon krävde

att prästerna i Skåne skulle leva i celibat. Celibatsregeln hade tidigare inte drivits särskilt hårt, kanske för att ärkebiskop Eskil själv varit gift. Ursprunget till celibatskravet var läran om att prästen skulle vara ren inför mässan, men Absalons krav hade också en ekonomisk grund. Gifta präster fick arvingar och därmed gled egendom ur kyrkans händer. Dessutom var det viktigt för Absalon att den vildvuxna danska kyrkan anpassades till europeisk standard för att det nya riket skulle bli fullt ut accepterat på kontinenten.

Missnöjet började visa sig 1180

då bönderna i östra Skåne samlades till ting vid Vitabäck i Färs härad och krävde att de nya fogdarna skulle avskedas. Absalon gjorde ett försök att med diplomati lugna ner stämningen, men kände sig så hotad att han reste till kung Valdemar på Själland.

På hösten 1180 kom Valdemar

och Absalon tillsammans till Helsingborg. Kungen kunde lugnt gå iland men ärkebiskopen möttes av stenkastning och tvingades återvända över sundet. Kung Valdemar tog emot folkets alla klagomål och när han och ärkebiskopen senare möttes i Helsingör förklarade sig Absalon oskyldig till alla anklagelser. Som straff beslöt Absalon att hela Skåne skulle bannlysas. Kyrkorna stängdes

och prästerna förbjöds att utföra de heliga handlingarna. Bestraffningen var hård eftersom det innebar att barn riskerade att dö odöpta och döende att dö utan sista smörjelsen och därmed hamna i helvetet. Prästerna hotades med avsked, landsförvisning och prygel men valde att lyda sin ärkebiskop.

Under tiden förbereddes en straff-

expedition och våren 1181 kom kungen och ärkebiskopen tillbaka med en armé. När skeppen siktades sändes budkavlar iväg runt om i Halland och norra Skåne och en bondehär drogs snabbt samman. Härarna möttes vid Dösjöbro nära Landskrona. Valdemar anföll framifrån medan ärkebiskopens män hade ridit runt och anföll bakifrån. En stor del av folkmassan höggs ner och många omkom i ån. Flyende bönder massakrerades av ryttarna. Någon dag var det nära att massakern upprepades när bondehären från östra Skåne attackerades vid Getinge bro nära Gårdstånga. Denna gång valde bönderna att kapitulera.

1182 dog kung Valdemar och i

det maktvakuum som uppstod tog upproret i Skåne ny fart. Absalon åkte över från Själland för att försöka förhandla, men tvingades snabbt återvända. Under ledning av stormannen Åke Tuessen brändes fogdarnas gårdar och en man som hette Harald Streng utropades till ny kung av ett självständigt Skåne. Situationen var allvarlig för Harald fick förutom stödet från den skånska bondehären hjälp av en svensk

här som sänts ner av den svenske kungen Knut Eriksson och dennes jarl Birger Brosa.

Den nye kungens son Knut var

bara 19 år så det var den kraftfulle Absalon som resolut tog itu med upproret. Ärkebiskopen landsteg med sin här och det avgörande slaget kom att stå vid Höje å nära Lomma. Upprorshären skingrades och ledarna flydde. Med militär makt tvingade ärkebiskopens män igenom Absalons vilja och inbetalningarna av det hatade tiondet.

Skeingeborg byggdes vid denna tid som en kraftig markering av kyrkans makt i nordöstra Skåne. Borgen guidas av Simontorps kulturvandringar lördagen den 7 juli kl 10.00. Välkomna! Text: Anders Blidberg Bild: Olof Lindqvist

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 32

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso media


KO R S O R D BILD: PIXABAY.COM

UTOMJORDING

ROTKNÖL ENTERTAINER

GER VRÅLAPA BRYTA MARK SAKNAR MOTSTÅNDSKRAFT

HÅLL I USA

INTE MED PÅ NOTERNA LITEN KOPIA

OPRÖVADE

KÖRBANA MITT I FALL

KLÄTTER- FÖR EN HJÄLPEN STUND MÄTS I SEDAN m2

VILL MAKTGALEN

NÖJESLOKAL

FEJSET

STORMCENTRUM

DATADET FINNS VETENVIT- OCH SKAP TIGERGISSA

DU RINGDE FRÅN ? BAKOM

SOM BRINNER SMORT LÄTT FORMBAR MASSA MEDGIVANDE

....

FEMININ ÅKER KANSKE TJUV

TV-HASSE

PLÅGOR

LANDOMRÅDE

FÖRMODAR

STAGNERA FÖRBJÖDS 1979

KAN VARA ÄDEL FRANSK VÄN

GRAVERA

DET MED DET ANDRA

KRAFT

TAKTLÖS

FLYGELN

REVIDERAR RIVALITET

PARADISÖ

VÅR VALUTA

I BALJA

SES MED ÖVERBENE GÅNGEN

FASTSTÄLLD AVGIFT ENERGIBOLAG BRÖD MED HÅL

PÅ REKLAMBYRÅ

TOPPSKIKT SKUMMANDE DRYCK

HÖRS I KÖR

UPPTÅG

Vinn 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 3 augusti vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@espressomedia.se Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 13 den 15 augusti och den rätta lösningen publiceras på hemsidan samtidigt. Namn………………………............................................................................................................……………… Adress…………………………….............................................................. Tfn/mail………………..............................................…………………………

Svar på korsordet i Allt om nr 10

Och vinnaren är... Rätt svar: ALLSÅNG I ÄLMHULT

EN SOMMARDRÖM PÅ FAT

Vinnare: Barbro Månsson i Osby. Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten. Vill du se hela lösningen på krysset, gå in på vår hemsida: www.alltomosby.se

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

33


GY L S B O DA

Rapport från Gylsboda

Pia Lindberg

Sliperiet i Gylsboda

Sommaren har rivstartat och redan lockat hit badarna som annars brukar dyka upp vid det gamla stenbrottet framåt högsommaren. ni läsa mer om den spännande tekniken.

att komma tillbaka och fira den stora dagen i Gylsboda. Jubilarens pappa var kusin till Harry Martinson, så att Eva Martinsons tavlor hänger i Sliperiet till firandet passar bra.

Med allt arbete med renoveringen i Sliperiet

stora händelse i byn. Då skall det hållas bröllop i Föreningshuset. Där rustas för fullt, det rivs, byggs, målas och fixas. Härligt att det unga paret från Malmö trivs så bra att bröllopsfirandet hålls i Gylsboda.

blir det dock inte mycket tid för bad. Förberedelser för årets Gylsboda Festival pågår också för fullt. Festivalen kan ni läsa mer om på annan plats i tidningen och på Sliperiet Gylsbodas hemsida. Den 4 augusti är datumet att lägga på minnet.

Innan dess skall det ordnas födelsedagsfirande

i Sliperiet. Historia knyts ihop med nutid. Vi hör ofta historier om Gylsbodas eget fotbollslag. Laget var framgångsrikt under första delen av nittonhundratalet. En av de dåvarande stjärnorna i fotbollslaget har en dotter som bor i Stockholm. När hon nu skall fylla 80 år planerar hon

Strax efter festivalen är det dags för nästa

Den goda stämningen och positiva energin

bjuder oändliga möjligheter. Nya konstnärer som kommer till Sliperiet säger ofta att de känner av den välkomnande och positiva andan som inbjuder till att stanna kvar. Den speciella och vackra naturen är naturligtvis också mycket omtyckt. Passa på att njuta av den under sommarledigheten!

AlltMöjligt SecondHand

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda!

Handledarutbildning 250:-/pers

Varmt välkomna!

nnar för Vattenbru ch hushåll o k u r b t n la

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

34

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

AM-KÖRKORT

för EU-moped och traktor, 2-dgr intensivutbildning FÖRARBEVIS för moped klass 2. Kurser varje vecka! Mörrum, Tingsryd, Osby.

ÖVNINGSKÖRA?

Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

/Pia Lindberg, ordf i föreningen Sliperiet Gylsboda

Storgatan 38 Broby 044-417 61

Ring och boka nu!

Tel 0479 - 107 39 www.goingetrafikskola.com

JPS ENTREPRENAD SKOGSTJÄNSTER VÄGUNDERHÅLL GRÄVTJÄNSTER SKOTNING SKÖRDNING TRÄDFÄLLNING

SNÖPLOGNING BUSKRÖJNING

DRÄNERING MARKARBETEN TRÄDGÅRDSANLÄGGNING

SIMONTORP 1042 • 283 91 OSBY 073-06 60 111 • info@jpsentreprenad.se www.jpsentreprenad.se producerad av espresso media


Anslagstavlan

Välkomna på grillfest i Njura 11/7 kl. 14:00 Grillat, musik m.m. 100 kr. Anm. till Jan 0709-817 339 senast 7/7. Samåkning från Folkets Hus 13:30. Första månadsmötet för hösten håller vi i Hembygdsparken 8/8 kl. 14:00 Thomas Rosendahl från Osby kåserar om sin fader Gunnar. Fika finns att köpa.

Välkomna!

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN

BROBY PRO

Billigare i Broby! Kvalitets-

REA 50 %

UPP TILL

RABATT

Välkommen till Herrspecialisten i Ö Göinge.

Butiken som satsar på Service - Kunskap - Kvalitet Välkommen till

Storgatan 5, BROBY •Tel 044-400 91(Parkering utanför dörren)

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER - DAHLIN

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER -

DAHLIN - ERLA - SHINE - ALBERTO - OSCAR - ARNOLD PALMER -

Osby Simsällskap

söker ledare!

OSBY SIMSÄLLSKAP söker ledare till sin verksamhet under hösten 2018.

Osby simsällskap söker dig som är 14 år och uppåt. Även äldre- men också manliga sökande är välkomna. Du bör ha ett brinnande intresse för barn och simning. Du kan avsätta 11 lördagar mellan 9.45-13 till att lära små barn i åldrar 4-7 år att simma. Det vi erbjuder är ett timbaserat arvode. Vi söker även en äldre i åldern 20+ som kan vara ansvarig för barn- och föräldragrupper mellan 8.30-13.15. Är du intresserad och vill ha mer information så meila senast den 20 augusti med namn, telefonnummer och födelseår, så ringer vi upp dig.

Mvh Osby Simsällskap

kansli@osbysimsallskap.se

Simtränare sökes till SS Delfin, Broby

Vi har ett behov av fler tränare till vår verksamhet med start i augusti. Vi har behov i hela verksamheten från simskola till tävlingsgrupper. Tjänsterna följer grupperna och arbetstiderna ligger främst på kvällar och helger. I arbetet ingår sedvanliga uppgifter som tränare samt att: • delta i tränings-, klubb/utmanartävlingar och lägerverksamhet • arbeta efter de riktlinjer som finns i föreningen samt följa och bidra till att utveckla dess röda tråd i samarbete med övriga tränare och styrelse. • arbeta efter utvecklingstrappan i Simlinjen Du bör ha tidigare erfarenhet av simning. Vi ser gärna att ni genomfört Simlinjeassistentutbildningen och Simlinjeinstruktörutbildning, erfarenhet är ett plus, annars ordnar vi utbildning. Vi värdesätter också kunskap om arbete i förening med inriktning på barn och ungdomsverksamhet. Intresserad? Skicka ett mail till: rekrytering@ssdelfin.se För frågor om tjänsten kontakta: Vice Ordförande: Jenny Rigby jenny@ssdelfin.se Huvudtränare: Johan Joelsson johan@ssdelfin.se

SeniorAkademin - för nyfikna och andra vetgiriga. Måndag 08.50-16.00. Onsdag 08.50-16.00

Kursen vänder sig till dig som är pensionär eller dagledig av andra orsaker. Är du vetgirig och nyfiken och vill ta plats i skolbänken igen (fast på ett helt nytt sätt)? Då är det här rätt plats för dig. Vi kommer bl.a. att beröra ämnen som Lev livet friskare, Data, Mitt 1900-tal, Handens kunskap, Kreativ matlagning samt Kulturmöte och brobygge. Under terminen får vi besök av spännande gästföreläsare. Klassrummet är inte den enda platsen för lärdomar! Vi kommer att besöka flera spännande och intressanta platser och sammanhang. Eventuellt gör vi en frivillig resa mot slutet av kursen. Kursen är avgiftsfri, men material och studiebesök bekostas av deltagarna. Kurstid 20/8 2018-5/6 2019 (Du kan också välja att gå en av terminerna) Har du frågor; kontakta stefan.johansson@glimnet.se 0734408448

För mer info och anmälan www.glimnet.se 044-44800

Lördag: 4/8 kl. 15.00 Insläpp kl. 14.00 Pris: 290 kr Förköp: Ica nära, Coop och Ingo i Lönsboda, Bokhandeln i Osby eller nortic.se Överblivna biljetter kommer att säljas på plats Onumrerade platser. Tag gärna med en stol. Vid dåligt väder flyttar vi in.

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

35


BranschGuiden Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Anläggningar

849:-

Dödsbo/gravvård

Begravning

Ord. pris 1 39 Osby Tegvägen 6 0479-131 05

044 - 419 19

Vi erbjuder kompletta lösningar inom mark, schakt & trädgård. Med kvalitet i centrum. Allt från idé till färdig trädgård.

V Järnvägsgatan 6, Broby www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Bygg och portservice

0479 - 134 44

Fabriksgatan 1, Osby

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt.

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Ombesörjer städ och flytt.

www.helgeadalensbegravningsbyra.se

Bygg & Renovering

Catering/Café

Vi utför all slags renovering inom byggbranschen.

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

www.gottlivbypia.com

gregorbyggr@hotmail.com • Mejselvägen 12, Vilshult Tel: 0709-98 75 49 • För mer info: 0708-10 97 79

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Elektriker

Bygg & Renovering

• Takbyte • Taktvätt • Altanbygge Vi har rotavdrag och ger pensionärsrabatt

Gott Liv by Pia

gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

www.oredssonsel.se

Golv

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? .se Mäklarhus AB

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Idyll Gård Strandläge

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

Mäklaren

med koll på läget.

Stor efterfrågan kontakta oss:

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

Norra Esplanaden 10, Älmhult 0476-120 00 www.sfbab.se

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

www.allbonordica.se Hem & städ

Hissar & El

info@ekeby.cc

Hundar

0476-120 50

svenskfast.se/almhult

Hushållsmaskiner

ARA STÄD G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

Maskin & cykel

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Måleri

Nybyggnation, ombyggnad, reparation och service av hissar/lyftbord/billyftar. ALL SORTS ELEKTRISKA ARBETE Hjärsås 3152, Knislinge

0708-221322

Jorgen.hult@goelhiss.se

Reklambyrå

Hunddagis Djurbutik

Hundpensionat Hundsporthall

Norrmans Sträde 1, Broby info@wiloboken.se 073 85 49 303 www.wiloboken.se

Resor

• Installation

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Tel: 0479-130 48

Rostfritt

Shopping i Tyskland

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tandläkare

UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Tapetserare

Heiligenhafen

Onsdagar och lördagar

Lösningar för tryckt och digital media www.espressoreklam.se

Trädfällning

Vikt 50 kg 420:Ljungby 07:10 Strömsnäsbruk 07:40 Markaryd 07:50 036-123300 • www.Bemaresor.se

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri. Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

Tvätteri

TV & antenn

Din kompletta leverantör när det gäller Lönsboda

0479-41 20 00 Älmhult

0476-133 88 www.tandvardshuset.net

36

Arbetskläder - Profilkläder - Vittvätt- Kemtvätt Industritvätt - Hotell & Restaurangtvätt Uthyrning av Entémattor

TRÄDFÄLLARE • Möbeltyger T.ex. Morris-Sanderson-Tärnsjö-läder • Polyeter • Omklädsel

RIVNING & SANERING

Danska vägen 9, ÄLMHULT

072 - 573 66 42 spangs-mobel@telia.com

0766- 27 51 75

otto.rivare@hotmail.com

Brogatan 38, KNISLINGE

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

0763-201823

044-41295 • 0709-742064

producerad av espresso media


3 499:-

Ord. pris 5 099:Bemanning

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

Söker du personal? Vi hjälper dig att hitta rätt!

399:-

Bilar

Ord. pris 699:-

Vi är ett fullservice företag i bilbranschen som alltid sätter kunden i centrum. Inte bara före ett bilköp utan under hela bil ägandet.

0479 - 310 86

Välkommen att kontakta oss Mail: info@montico.se Telefon: 044-30 00 910 www.montico.se

Catering/Café

info@lindgrensbil.com Öppettider 8.00-18.00 www.lindgrensbil.com

Erbjudandet gäl 2017 eller så lån kombineras me eller rabatter. M eventuella tryc

-

99:-

Bilreservdelar

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn och släpet. Älmhult Öppettider Torngatan 4 Vardagar: 07.00-17.00 0476-150 50 Lördagar: Stängt Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Öppettider Vardagar: 07.00-18.00 Lördagar: 09.00-13.00

till privatpersoner & företag.

önskar Gunilla

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

044 - 633 30

Brobyvägen 9, Knislinge

Flytt/Möbler • Vi flyttar allt från små bohag till stora företag • Vi Köper upp dödsbo

Möbelmagasinet

Ring Göran 0727-304 145

Körkort/ID foto Inramningar av alla slag. info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Andrea Griebel Panke

•Takbyte

• data • fiber

070-57 140 53 • 0479 - 102 89

Glasmästeri Uterum Glasmästeri Inredningsglas

Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19 www.lovensreklamfoto.com

Grävning Snöröjning

www.rydsglas.se Christina Stjernqvist/Gylling Ö. Olinge • 289 90 Telefon 0708-26 05 70 Christina Stjernqvist/Gylling

Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

Christina Stjernqvist/Gylling

Ö. Olinge • 289 90 Ö. Olinge • Knislinge Telefon 0708-26 05 70

Telefon 0708-26 05 70

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Hälsa & Hudvård På landet

dinpsykoterapi-ab.kaddio.com

0706-260 253

www.helolen.com

V. Storg. 10 c, Osby

Sågverk

• el • tele • larm

Körkort/ID-Foto

Markarbeten

leg. psykoterapeut

070 260 48 09

•Tillbyggnad •Renovering

ELSERVICE OCH INSTALLATION AV

Frisör

Hälsa

Din Psykoterapi Kronoberg AB

Ring Göran 0727-304 145

Foto

• Vi har 1000 m2 begagnade möbler

Välkomna in till oss i Hanaskog! 044-630 83 www.svensflytt.se

Martin Rejdvik 0768-644 696 Certifierad ansvarig brunnsborrare www.mbebrunnsborrning.se

•Nybyggnation

Återförsäljare av

Välkomna in på en go fika! Mån - Fre 7.30-18.00 Lör 7.30 - 13.00

Bergvärme Vattenbrunnar Entreprenad

Byggservice

Elektriker

Dörr & fönsterbyte Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

Brunnsborrning

Smarta solskydd

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tandläkare

Sömnad

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

BOKA DITT MOBILA SÅGVERK Sågare Bengt Jansson 0705-64 01 46

janssonbengtbroby@gmail.com

Syeriet i Hasslaröd Linnetextilier Lagningar, omsömnad Div sybehör, hantverk

0479-31384 * 0721-980 630 www.scheviaform.se

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Tfn 0479-313 60 www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Din VVS-firma

Leg. Vet. Per Josefsson

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Broby. tel 044-412 00

Vi skapar glada leenden www.tandhalsanosby.se

www.tandlakarnabjornsson.se

VVS

Veterinär

Vesslarp Veterinärklinik

Stationstandläkarna

i Osby

I Broby AB

Installation, Service & reparation

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

Från inspiration Till installation

Fabriksgatan 4, Osby

Öppettider: Mån – fre 13-17 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04

072-310 10 83 www.vvs-kylservice.se

37 Här kan ditt företag synas! Kontakta oss på 0479 - 160 07 NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM


A N ITA V I M L A R

Anita i vimlet i

Olofström V

år nya medlem i "Allt om-familjen", Olofström, visade sig från sin bästa sida när Anita besökte dem en solig dag och ställde frågan:

Vad är det bästa med Olofström?

Filip

- Då får jag säga Halen med alla de fantastiska aktivitetsmöjligheter som området erbjuder. Det som är unikt med Olofström är att det finns 237 namngivna sjöar här.

Marianne & Ann Marianne - Den stora lekplatsen, bokskogen, Halen och alla trevliga människor. Ann - Alla människor och alla affärer och entreprenörer som får Olofström att blomma.

Frida & Carola

- Att det är härligt folk som bor här och att det är väldigt vackert här, säger Carola och Frida instämmer.

Onvra (mormor) Ebbe 3 år & Maja 5 år Onvra ­- Att de har byggt lekparken. Förenings-

livet och företagarna samt naturen, det tycker jag är bäst med Olofström. Ebbe - Båten är bäst (i lekparken). Maja - Piratskeppet här på lekparken och att man kan få vara kapten.

38

ALLT OM | 4 JULI 2018 | NR 12

Rolf

- Lekplatsen i Olofströms centrum.

Stefan

- Lekplatsen här. producerad av espresso media


kampanj på nYa VOLVO LaGERBILaR Nya Volvo lagerbilar modellår 2018 (urval)

Ord.pris

Nettopris

V40 T3 Business, Vit V40 T3 Business II Automat, Vit V40 D2 Business II, Vit V40 Cross Country T3 Business II, Röd V40 Cross Country T3 Business Automat, Svart V40 Cross Country T3 Business Aut., Röd met. V40 Cross Country T3 Business Adv. Aut., Svart V40 Cross Country D2 Business II, Svart V40 Cross Country D2 Business Aut., Silver met., S60 T3 Classic Edition, Vit V60 T3 Classic Edition, Vit V60 T3 Classic Edition Automat, Silver metallic V60 D3 Classic Momentum, Silver metallic V60 D3 Classic Momentum Automat, Silver met. V60 D4 Classic Momentum, Svart metallic V60 D4 Classic Momentum Automat, Blå met. V60 D4 Classic Summum, Blå metallic V60 D4 Classic Summum Automat, Blå metallic V60 D4 AWD Classic Momentum Aut., Silver met. V60 D4 AWD Classic Summum Automat, Blå met. V60 D5 AWD Hybrid Classic Mom. Aut., Grå met. V60 D5 AWD Hybrid Classic Sum. Aut. Blå met. S90 T5 Business Advanced Plus Automat, Vit S90 D4 Edition Automat, Silver metallic S90 D4 AWD Edition Automat, Grå metallic S90 D4 AWD R-Design Automat, Vit V90 T4 Business Automat, Vit V90 D3 e Business Automat, Vit V90 D3 e Business Advanced Aut., Sand met. V90 D3 AWD Business Automat, Svart V90 D4 e Business Automat, Grå metallic V90 D4 e Business Advanced Automat, Svart V90 Cross Country D4 AWD Busi. Aut., Svart V90 Cross Country D4 AWD PRO Aut., Grå met. XC60 D4 AWD Business Advanced Aut., Svart XC60 D4 AWD Inscription Automat, Silver met. XC60 D5 AWD Inscription Automat, Blå metallic XC90 T6 AWD R-Design 7-sits Automat, Vit XC90 D4 2WD R-Design 7-sits Automat, Vit XC90 D5 AWD Inscript. 7-sits Aut., Silver met

218 900: 251 700: 239 800: 243 700: 259 500: 266 400: 283 600: 249 700: 272 500: 252 700: 262 700: 289 500: 321 700: 331 600: 354 600: 364 500: 382 300: 392 200: 386 400: 389 300: 475 700: 489 600: 409 600: 402 900: 416 900: 506 300: 351 700: 368 700: 402 600: 379 700: 399 600: 418 700: 419 700: 524 400: 473 600: 528 600: 558 600: 790 500: 622 700: 750 200: -

202 900:231 900:219 900:224 900:240 900:247 900:261 900:231 900:252 900:226 900:236 900:259 900:284 900:294 900:306 900:316 800:328 900:334 900:327 900:329 900:419 900:434 900:369 000:369 000:379 000:445 000:314 900:339 000:369 000:353 000:349 000:354 900:354 900:485 000:453 900:499 000:529 900:729 000:579 000:659 000:-

rÄNtA 2,95% Billånsräntan 2,95% gäller på nya Volvo lagerbilar modellår 2018 t.o.m. 3/9-18.

ViNterHjul iNgår Köp en ny Volvo S60, V60 Classic, V60 Cross Country eller S90 lagerbil så ingår vinterdäck monterade på Volvo Original aluminiumfälg. (Gäller nya lagerbilar t.o.m. 3/9-18)

SPArA uPP till 20 000:MeD gAMlA SKAtteN Bonus Malus trädde i kraft 1 juli med höjd fordonsskatt på nya bilar. Våra nya Volvo lagerbilar modellår 2018 har gamla fordonsskatten. (På en Volvo V90e sparar du 20 211:- på 5 år)

SOMMARÖPPET bilförsälj. v26-33: Vard 9-18 (Lör 10-14 endast i Hässleholm) Osby stängt v28-29. Bilarna i annonsen är endast ett urval från vårt lager. Se samtliga bilar med utrustning och färg på goingebil.se Volvo modellår 2018: Förbr. l/100 km bl. körn: 1,8–8,1. CO2 g/km: 48–184 (V60 D5 Twin Engine–XC90 T6 AWD). Bil på bild är extrautr. Kan ej komb. avtal/rabatt. Reserv. feltryck/slutförsälj.

Hässleholm 010-1670820 Osby 010-1670840

Markaryd Älmhult

010-1670830 010-1670850

NR 12 | 4 JULI 2018 | ALLT OM

39


Vi xar maten Vififixar maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgås och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från I Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

225 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskytterfi lé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lever

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

225 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 140 kr4/port Bröd ingår. Minsta beställning portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fisk 195 kr/port Specialplanka

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 590–kr/st vår skånska speciala 15 portioner 690 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st 99

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Älmhult nr. 12 2018  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomalmhult

Allt om Älmhult nr. 12 2018  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomalmhult