Page 1

Nr 5 21/3 – 5/4 2018

Att besöka Olles mack i Kroksbygd är som att göra en tidsresa.

Något för den riktige "bensinnostalgikern". Läs mer på sid. 4-5 FOTO: LASSE LINDELL


Kom och fira

O

PASKAFTON

i Älmhult

Fackhandel med kvalitet och omtanke

Fantastiska erbjudanden som bara gäller Påskafton!

Grisen Lilleman kommer och många andra livs levande djur kommer att finnas i butiken denna dag.

Många olika djur och aktiviteter i butiken. Försäljning av egentillverkade hantverk, OUTLETförsäljning och korvgrillning utanför butiken.

HUNDFODER

KATTFODER

EVERCLEAN

MONSTER

Hill´s 10-12 kg

Hill´s 1,5-2 kg

Fast acting 10 L

kattsand 10 kg

ord. från 569:Max 1 köp/hushåll

ord. från 219:Max 1 köp/hushåll

ord. 219:Max 3 köp/hushåll

ord. 179:Max 3 köp/hushåll

399 kr

99 kr

129 kr

79 kr

Till alla barn! Kom in och leta upp våra gömda påskägg i butiken! Alla som hittar påskäggen vinner en påsköverraskning.

Öppettider i påsk: Långfredag 11-16, Påskafton 10-16, Påskdagen 11-16, Annandag påsk 11-16 HANDELSVÄGEN 18A • ÄLMHULT • 0476 - 180 700 2

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


LEDAREN

Våga ta risken A

tt prata inför folk är en mardröm för många. Vid en större undersökning i USA, där man skulle ranka det värst tänkbara så kom döden på andra plats. Först kom att tala inför folk.

Henry Ford är känd för att ha uppfunnit ett sätt att

Att ställa sig upp framför mängden och möta al-

”Om du alltid gör vad du alltid har gjort, så kommer allt att bli som det alltid blivit.”

las granskande och förväntansfulla blickar, är en risk så främmande att döden känns som ett lindrigare val.

Alla känner vi någon eller vet om någon som tyd-

ligen lyckas med allt. Vad han eller hon än gör så blir det bra. Allt hen rör vid blir guld. Så är det naturligtvis inte. Däremot så är det garanterat så att den personen vågar mer. När man väl lärt sig att förlora bara är ett hack på vägen, en del i processen, så avskräcker inte det från att försöka igen. Så bakom all framgång finns oftast flera misslyckanden. Utan dem hade det heller inte blivit någon framgång.

massproducera bilar i syfte att få ner priserna så att alla amerikaner kunde ha råd med en egen bil. Men han var också en visionär och lämnade många citat efter sig som används flitigt idag.

Med det menar han att om du vill få till en

förändring i ditt liv, så måste du göra något du aldrig gjort. Du måste förändra något. I det finns det alltid en risk. De som vågar riskera mest, kan både förlora mest men också vinna mest. Så det du bör fundera på är hur mycket vågar du riskera för att få det du vill ha?

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby.

Johnny Billinger Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Postnord

Du vet väl att vi finns på nätet också?

since 1853

K A M PA N J SPARA till 3.000 på utvalda kamine

På facebook, twitter, instagram

Morsø 7449

och med en egen hemsida: www.alltomosby.se, www.alltomgoinge.se och www.alltomalmhult.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online. Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Kampanjen gäller från den 7 mars till den 30 april 2018

Kampanjen gäller från den 7 mars till den 30 april 2018

Morsø 1442 KAMPANJ

8.995,-

Morsø 3142 KAMPANJ

9.995,-

Morsø 6843 KAMPANJ

13.995,-

Morsø 6848 KAMPANJ

13.995,-

Morsø 7443 KAMPANJ

16.995,-

Morsø 7449 KAMPANJ

16.995,-

Morsø 7943 KAMPANJ

21.995,-

Öppettider:

Nr. 6 - 2018

Annonsbokning: 22 mars Materialdag: 22 mars

Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

3


PÅ G Å N G I BY N

HAN REV ETT BRYGGHUS OCH BYGGDE EN MACK

OLLE I KROKSBYGD HAR ETT MUSEUM FÖR ”BENSINNOSTALGI” Det började år 2000. Samlandet. Och så växte det och växte det och... – Jag hade fullt överallt. Till och med på jobbet. Jag förstod att jag behövde ett ställe att ha min samling i, säger Olle Bengtsson i Kroksbygd. Så Olle byggde en egen mack hemma på tomten. Mycket passande, eftersom det är så kallad bensinnostalgi han samlar på. Att kliva in på macken är som att göra en tidsresa Den som passerar Kroksbygd strax utanför

Hallaryd kanske hajar till. Där finns ju en tidstypisk gammal Mobilmack med vackert röda bensinpumpar och den typiska hästlogotypen. Det är Olles mack och man är väldigt välkommen in om man har bokat tid. – Allt började med att min syster skulle köpa bil. Bilhandlaren hade samlat en del fina saker. Skyltar och sådant från gamla bensinmackar. Och jag tänkte att det där skulle vara trevligt att syssla med, berättar Olle Bengtsson. Samlandet började och snart tog det fart ordentligt. Olle lärde känna andra samlare, han åkte på samlarmässor och handlade på Tradera. – Efter några år hade jag fullt överallt och behövde en lokal för min samling. Men min fru var väldigt tydlig med, att skulle jag bygga något nytt måste jag först riva något gammalt. Så Olle rev det gamla brygghuset på tomten och byggde en klassisk Mobilmack. – De fanns i tre storlekar. Jag byggde den största, förklarar han. Att Olle Bengtsson valde modell större var

bra med tanke på samlingens omfattning. Bara en sådan sak som en originalburk med motorolja tar plats. Olle har 700 stycken. 2009 invigdes Olles mack. Dottern fixade smörgåstårtor med Mobilhästen på. Samlarkompisarna var där. En festlig dag, det är ju inte så ofta man inviger bensinmackar på

4

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

landsbygden numera. Eller man kanske snarare ska kalla macken för ett museum. – Ja, här finns föremål från 1930-talet fram till och med 1960 -talet. En del har jag renoverat, mycket är i originalskick. Just nu håller jag på med en mopedpump för att komplettera macken, berättar Olle. Det finns inga visningstider för mackmuseet i Kroksbygd. Men man kan avtala tid för ett besök, även för större sällskap. Och för säkerhets skull: Man kan inte tanka Eftersom en idog samlare aldrig slutar finns det

givetvis planer för Olles mack.

– Jag funderar på att hålla öppet under några helger i framtiden och skapa ett 50-, 60-talsrum där besökarna kan fika. Till ett sådant rum behövs förstås en hel del samlande. Men när idén och lusten finns där krävs förstås också tid och råd. En gammal fin pick up-truck från USA står och väntar på sin renovering. En sådan kunde man parkera vid macken. En amerikansk polisbil kör han redan omkring med under fina sommardagar. Olle Bengtsson skrattar till och konstaterar: – Jag har ju ett jobb också, som fastighetsskötare på Älmhults Bruk (Texo) och så spelar jag i Liatorpsrevyn. Det finns inte hur mycket tid som helst. Fast nog finns det tid till lite mer samlande kan man misstänka... Fotnot: Ordet ”mack” kommer från

de amerikanska bensinpumpstillverkarna Mattison, Anderson, Colin och Key. Året var 1916. Allt enligt mackexpert Olle Bengtsson.

Text och foto: Lasse Lindell producerad av espresso media


PÅ G Å N G I BY N

Till höger: Olle Bengtssons Mobilmack är av modell större. En god idé med tanke på de tusentals föremål han har samlat på sig. Nedan: Dåtidens reklamprylar för klassiska bensinbolag finns givetvis på plats.

DAGS ATT GÖRA FINT

VI HJÄLPER DIG KOMMA IGÅNG

En vacker, matt väggfärg för de flesta utrymmen inomhus. Ger ett lugnt intryck och har väldigt goda målningsegenskaper. Finns endast hos Colorama. *Gäller 9/3 – 25/3 2018 på 3- och 10-litersburkar.

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER V Storg 27, Osby TelStorg 0479-131 20 V 27, Osby www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

5


KRĂ–NIK A

Jag bÜrjar genast fundera pü var min aska skulle kunna spridas. Münga vill bli spridda till havs. Inte jag. Dels ogillar jag att bli plaskblÜt, dels är jag en usel simmare och dels skulle det vara fÜrnedrande att kunna bli fÜrväxlad med algblomning.

Sprida aska

VĂĽr man i verkligheten...

Daniel BjĂśrk

Hästarna är utsläppta och stallet är mockat. MorgonhÜet är uppätet och nu stür det fyrbenta gnäggänget och ser uttrükade ut, med mulen mot en mulen himmel, och tuggar bark frün träden i hagen. Ett otäckt snÜtäcke täcker fortfarande det eventuellt ätbara pü marknivü.

Det fina med Ingvars ängsaskspridning är ju att

alla). Eller kanske kan jag be nügon musikalisk vän kladda lite lim pü insidan av min akustiska gitarr och lüta min aska klibba fast där sü att jag blir en del av instrumentet. Kanske skulle han sedan kunna spela Simon and Garfunkels �Song for the asking�.

han fÜrenas med, och blir en del av nügot stÜrre – naturen. Själv skulle jag ängslas Üver alla kryp och fästingar man skulle behÜva dela äng med.

Jag älskar bÜcker och att strosa runt pü

olika bibliotek och i bokhandlar gÜr mig lycklig. Kanske kunde jag spridas ut Üver en bokrea och bli ett märkligt puder pü bläddersugna fingrar. Eller ännu hellre blandas ned i tryckfärg fÜr att sedan bli bokstäver i en strülande bok. Risken är ju dü att man lika väl kan fü spendera evigheten som krystade omskrivningar av älskogsakten i en sliskig Harleqin-roman.

Själv är jag omgiven av ljuvliga ätbarheter

som smÜrdrypande rostmackor med halvsmält ost, kokta ägg med kaviar och den där koppen kaffe som smakar sü gott när man har mockat (moccakaffe). Med utsikt Üver hagen sitter jag vid kÜksbordet med en uppfläkt morgontidning. Den där lite tjockare lÜrdagsvarianten där handbollsreportageprocenten är nügot lägre och lämnar plats üt lite annat.

Kanske kunde askan helt enkelt läggas i en ask och grävas ner under ett träd – fÜrslagsvis en ask.

Pü üterseende om tvü veckor om jag inte, till slut, spärrats in pü grund av fÜrargelseväckande ordvitsande. Daniel BjÜrk

�När jau e’ dÜ’ vill jau spridas Üver gräsmattan

po MalmÜ Stadion� sa en av mina fotbollsintresserade trelleborgsvänner när vi var yngre. Lüter obekvämt, tycker jag som har noll boll-intresse. Det lär väl dessutom bli svürt att vila i frid om den eviga vilan hela tiden blir stÜrd av hejarklacksvrül och av ett evigt springande av skor med dobbar (när slutade det heta dubbar?). Dessutom skulle man behÜva stü ut med en massa dunsande frün alla dessa fallande, filmande, frisparksfiskande 90-kiloskroppar som inte hänger med sin motstündare.

Exempelvis snubblar jag Ăśver en liten notis

som ger mig ett ämne till denna text. Rubriken lyder: �Ingvar Kamprads sista vila blir pü äng vid gürden�. Sü otroligt vackert, tänker jag även om jag blir lite fÜrvünad. Jag fÜrstür poängen med att vila pü ängen – en älskad plats nära hemmet. Men efter att ha sett alla fina dokumentärer om Ingvar har man insett att hans hem och mest älskade plats var IKEA. Borde inte Ingvar spridas som ett fint damm Üver Fyndet eller användas som stoppning i en Ektorpssoffa eller läggas i ett platt paket bland platta paket pü tag själv-lagret.

Om du vill ta del av fler av Daniel BjĂśrks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa pĂĽ: danielidrakaberga.se och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

Boka m

Nä, om en fotbollsstadion skulle vara

o

nte inblandad fÜredrar jag en askspridning under FÜrst til r snarast! l kvarn.. mer musikaliska fÜrhüllanden. Tillsammans med B ka m VarfÜr . litteratur är just musik min storaopassion. onter sn arast! FÜrspublik inte sprida min aska Üver en Üverraskad pü t till kva rn... Ullevi under ännu en sista spelning i Sverige med 6/4 - 8/4 The Rolling Stones (dom kommer Boka Üverleva oss

Hus & Hem mässan Hus & Hem mässan

Jag bĂśrjar genast fundera pĂĽ var min aska

SuccÊn ter! SuccÊn fortsät Hus fortsäSttueccrÊ! n skulle kunna spridas. Münga vill bli spridda till havs. Inte jag. Dels ogillar jag att bli plaskblÜt, dels är jag en usel simmare och dels skulle det vara fÜrnedrande att kunna bli fÜrväxlad ta med Ürsaska stmin ensatt ion algblomning. Dü vill R jag nog hellre eg hälls i en flaska sü att jag für ässa!pü de sju mguppa ta havennsom askpost. rs Ü st s en

Regio r! ! ätte ats ässr mfo

Boka mBoka monte onter r sna

till kva

arast! rast! FĂśrst tiFllĂśrstsn Boka m ll arn onter sn 7/4 vati 12-17, LĂśrdag 8/4 ... rn..k. vSĂśndag arast! kl k10-16, 6/4 - 8/4 FĂśrs t till kva rn... 6/4 - 8/4 Ă„ntligen tillbaka ! Ă…re

____________

____________

____________

stÜ ________ rst ____ mä ____a____ ssa ____ ____! Väl kom men____________

mä____ ssa ____ ! ____________

l 2018! Boka 6-8 april 2018! 6-8 april 2018! 6-8 april 2018! Bok

stsastÜrsta a Ür en s st on enrst gi onstÜ Re gins Rene Regio mässa m!ässa!mässa!

Regionens stÜrsta mässa!

8

____________

____________

____________

____________

____________

____________

Ă–R

____________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

____________

__________

__________

__________

A EXPE

____________

__________

__________

__________

__________

__________

____

____

_____ Välk_____

______

__________

_____

_____ster

Kontak _____

Kontakta oss fĂśr

_______

____________

___

_____

Bok

Fri entrĂŠ!nu!

montea r

____________

____

____________

____________

____________

____________

___________

FĂśret FĂśretagen agen

pĂĽ pĂĽ denna denna

_

nu!nu! SuccÊn forts ätter 15.000 besÜ - fri entrÊ! kare 2017

monter a

som lĂśnar

FĂśretagen

Mediapartner

Mediapartner

Mediapartner

pĂĽ denn

FĂśretagen exempel

a sida är

n bokade

d, mer info

eller offer

t.

En kontak t som lĂśnar

sig!

nu! SuccÊn for tsätter fri entrÊ! 15.000 bes Ükare 201 7

offert.

En kontak t som lĂśnar

Mer än

sig!

 &WFSÚEt  XXXFWFSP  1VN EFMTFtJOGP QWÊHFO ) !FWFSPEFM ÚÚSt  TF

ter

FĂśretagen FĂśretage

Mediapartner

pĂĽ denn

pĂĽ reda

info eller

montea r

FĂśretagen

pĂĽ denna

SuccÊn fortsätt er - fri 15.000 entrÊ! besÜka re 201 7

SuccÊn forts ätter 15.000 besÜ - fri entrÊ! kare 2017

a sida är

CENTER NTER NT

nu!

SuccÊn fort sätter - fri entrÊ! 15.000 bes Ükare 201 7

bokad bokadee utstäl utställare. lare.

Ett fĂĽtal monterplatser kvar... FĂśrst till kvarn!

DITT TT

4UPSBWĂŠHFO

sig!

enad, mer

SuccÊn for tsätter fri entrÊ! 15.000 bes Ükare 201 7

n pĂĽ den

na sida

FÜretage sida sida är är exem exempel pel pü pü redan redan

sig!

Solene lysand rgi är en e invest ering! fÜr totale ntrepr

eller offert.

En kontakt

En kontak t som lĂśnar

Kontakta oss

Bok mon a

ad, mer info

______

SuccÊn forts ätter 15.000 besÜk - fri entrÊ! are 2017

FĂśr mer info besĂśk vĂĽr hemsida www.kristianstadsmassan.se eller maila oss pĂĽ info@kristianstadsmassan.se

Bok Boka

m montea r onter

___________ ____

____ ______

RT

nun! u!

__________ ing! d, d, mer ta mer info __________ __________ info eller ____________ eller offert. __________ _ oss fĂśr totalentrepren offert. _________ __________ ____________ ____________ ad, mer info __________ ____________ ____________ __________ eller offert. ____________ __________ ____________ ____________ __________ En Enkontakt kontaktsom ____________ ____________ __________ somlĂśnar ____________ lĂśnarsig! ____________ __________ sig! ____________ ____________ ____________ ________ ______ __________ ____________ ____________ ____________ En kontakt ____________ ____________ som lĂśnar __________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ sig! ____________ ______ ____________ ____________ ____________ __________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ _________ ______ ____________ ____________ ______ ______ ____________ ____________ ____ ______ ______ ______ ______ ____________ ______ ____________ ______ ______ ______ ____________ __________________ ______ ______ ______ ______ ____________ ____________ ______ ______ ______ ____________ ______ ____________ ______ ______ ______ ______ ____________ ____ ______ ______ ______ ______ ____________ _________ ____ ____________ ____________ ____ ______ ______ ______ ______ ____________ ____________ ____________ ______ ______ ______ ______ ____________ ____________ ______ ______ ______ ______ ___________ ______ ______ ____________ ___ ______ ______ _____ ______ ___

______

8 Bok

en lysande investeri ng! totalentrep rena

____________

____________

monter

Solener gi lysande är en invester Kontakta ing! oss fÜr totalen trepren

Solenerg __________ ____ ner __________ Sole i är en __________ __________ lysande_____ gi är en __________ __________ inve lysa _____ ster Kontakt Kontaktaa _____nde _____ __________ ing! __________ oss oss fÜr __________ inve fÜr totalent totalent _____ reprena reprena

Väl kom men till pü mäs vür mon san! ter

___

__________

__________

__________ omm_____ _____ Välk_____ en till omm_____ vür___ en till pü mäss monter _____ vür_____ an! pü mäss mon_____ ter _____ an! __________ __________ _________ __________

Välkomme n till vür pü mäss monter an!

__________

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

8

till vĂĽr mon ____________ ter ________

____________

cera el!____________BUD ________

__________

__________

__________

__________

6

!

STA UTBU SVERIGES SVER D Fredag 6/4 kl 12-17, LĂśrd SVER IGES MEST kl 10-1 VA IGES MES VAT LDA EX MEST ag LDA EXPE 6, SĂśnd VALDA EX7/4 PERT ag 10-16 RT 8/4 kl PERT

Fredag 6/47/4 kl LĂśrdag 12-17, 7/4 kl10-16 10-16, SĂśndag 8/4 kl 10-16 Fredag 6/4 kl 12-17, kl 10-16,LĂśrdag SĂśndag 8/4 kl Fredag 6/4 LĂśrdag kl 12-17, 7/4 kl 10-16, SĂśndag 8/4 kl 10-16

Snickaren och TV-profilen BjĂśrn Christiernsson sĂśndag 8/4.

8

pü mässan

Det är MARKN enklar ADENS Solenergitror____ att prod e än du Det är en STÖRS TA en lysande är Vi ser ucera el ____________ ____________ t är enkla till att du MAR____KN klare än ________De UTBUDKonta inv____ est ____ für rätt ____________ M____ enligtering! ________ ! AR kta oss fÜr trodu re än ____KN AD du r att prodSV ________ ____________ totalentrepr__ dina Ünskemü anläggning ____ EN tro Det är en AD____EN S____pr r att enad, mer l ____ST ________ IG ucER S ________ info eller och behov. __________MA RK era od ____________kla ES ÖR re offert. ____ uc ST el! än __________ NA DE ____ ST era M tro ÖRST du A EST A____UT ________ r att pro el! ________ NS_____ VALD BU ____ UT du ________ D___ ST _______________ ____________

r

____________

____________

ts stÜrst a mässa !

____________

ssa n!

t produc STÖRSTApüVälkommeSn till vür era el! U6/4 mä TBn! UD monter ssa - 8/4 SVER Äntlige ________ IG n tillba ____ES ____ M Årets ka! 6/4 - 8/4 Äntligen ________ES ____________ T ________ stÜrsta Än VA ____________ till ____________ tligen ____ ____ LD ba ____ ka ____________ A stÜ tillbakaÅr ____ets ____________ Solenergmässa! EX ________ ! ________ Årets ____ ________ rstPE RT! ____ i är a ____ ____________

kl 10-16

Su ter! rtsät fo Fredag 6/4 kl 12-17, LÜrdag 7/4 kl 10-16, SÜndag 8/4 kl 10-16 ____________

t Väl prkom od uc men tillera el! vür monte pü mä

8

!

rn...

____________

____________

____________

8

M ARK N A D STÖRSTA ENS UTBUD SV Bokakl 7/4 SÜndag 8/4ERkl IGES10-16 mo10-16, EST nter sn VALDA EX MDe t är en PER FÜrst arast MARKNADEN troTr at klare än du

Fredag 6/4 kl 12-17, LĂśrdag

& Hem mässan 6-8 apri

M ARK N A D STÖRSTA ENS UTBUD SVERIGES Äntligen MEST til ka ! VALD Årets stÜ Delba rsta tmär en A kl EX äs ar PERT e än du tror atsa!

6/4 - 8/4

Hus & H2018! 6-8 april em mässan Hus & Hem mässan Hus & Hem mässan

ÊuccHus nS ccuÊcc SuS ätter! tt är! rtesr! rtttsfo e fosä fort

Inredaren Mija Kinning besÜker mässan lÜrdag 7/4.

Äntligen tillbaka! Årets st Ürsta m ässa!

6-8 april 2018! & Hem mässan 6-8 april 2018! monte FÜrst til r snarast! l kvarn.. .

Fredag 6/4 kl ccĂŠn ns stĂśrsta

Regione ! mäs nsa Ên

6/4 - 8/4

exempel

utställare

.

är exem

n pĂĽ den

na sida

pĂĽ denna

pel pĂĽ reda

är exem

pel pĂĽ

Mediapartner sida är exe

n bokade

redan

mpel pĂĽ

utställar

bokade utst

redan bok ade utst

ällare.

e.

ällare.

Mediapartner Mediapartner

pĂĽ reda

n bokade

utställare

.

kristianstadsmässan producerad av espresso media

sida är exe

mpel pĂĽ

re


SOMMARTID PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALERNA!

Nu går vi mot ljusare tider och ser fram emot våren. Våra öppettider på återvinningscentralerna går som vanligt över i sommartid från och med april - vi har då öppet varje lördag. ÅVCerna i Kattarp och Killeberg har öppet som vanligt året runt.

OSBY ÅVC

KNISLINGE ÅVC

LÖNSBODA ÅVC

SIBBHULT ÅVC

KATTARP ÅVC

KILLEBERG ÅVC

Tisdag 8:00-12:00, 12:45-16:00 Torsdag 10:00-12:00, 12:45-18:00 Alla lördagar: 08:30-12:30 Måndag 10:00-12:00, 12:45-18:00 Onsdag 08:00-12:00, 12:45-16:00 Alla lördagar: 08:30-12:30 Vardagar: 07:00-16:00 Tisdagar även: 16:00-18:00 Alla lördagar: 08:00-14:00

Tisdag 10:00-12:00, 12:45-18:00 Torsdag 08:00-12:00, 12:45-16:00 Alla lördagar: 08:30-12:30 Måndag 10:00-12:00, 12:45-18:00 Onsdag 08:00-12:00, 12:45-16:00 Alla lördagar: 08:30-12:30 Alla lördagar: 08:30-12:30

Börjar du få slut på kom

Vi har stängt alla röda dagar, samt midsommarafton.

postpå

sar?

Du har väl inte missat att du kan beställa kompostpåsar

via vår hemsida om de har tagit slut? Det ingår 3 buntar, á 80 st, per år i ditt abonnemang. Givetvis kan du beställa fler - då kostar de 57 kr/bunt. Vill du att vi ska leverera ut påsarna så kostar leveransen 30 kr, men ni är även välkomna hit till Kattarp för att hämta!

mmen

Välko

KATT

till

ARP

tral scen g inning in återv anläggndiebesök lls fa r för stu v hy a sbrosc on

rmati

- en info

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER MED DITT AVFALL? Vi tar gärna emot grupper för studiebesök från alla som är nyfikna på vad som händer med avfallet efter att vi har hämtat hit det till Kattarp. Under vårterminen kommer kommunernas tredjeklassare att besöka oss på vår avfallsanläggning, men alla är varmt välkomna att boka in ett besök! Man får under sitt besök just nu en broschyr över vår verksamhet med sig i hem. Broschyren innehåller detaljerad information om hur avfallshanteringen fungerar här i Östra Göinge och Osby kommun. Ni är välkomna att kontakta oss på mejl eller via hemsidan för tidskonsultation!

KOLLA IN DE FINA SKRÄP-PORTRÄTTEN FRÅN ÅRSKURS 4!

Under delmål 5 i SopSorteringsAkademin, som belyser ämnet Återbruk, får eleverna i årskurs 4 göra egna självporträtt med hjälp av sopor. Eleverna på Snapphaneskolan och Prästavångsskolan ligger nu ute för beskådning på https://www.ograb.se/ssa/material/ material-arskurs-4/skrapportratt Klicka in där och ta del av fyrornas inspirerande arbete!

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 - 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

7


PÅ G Å N G I BY N ÄLMHULT

Älmhult!

DET HÄNDER I UTSTÄLLNING - ALZBETA FLEKNOVA Möckelsnäs herrgård

14 mars – 24 mars

UTSTÄLLNING - KAJ ENGSTRÖM, ÄLMHULT Kulturhuset Blohmé, Älmhult Tid: 9:00

14 mars – 2 april

UTSTÄLLNING - TEXTILE PLAYGROUND IKEA Museum Tid: 10:00

19-23 mars

E-VECKA

Älmhults bibliotek Tid: 9:00

21 mars

10-FIKA PÅ STINSENS VÄVSTUGA Stinsens vävstuga Tid: 10:00 Tema: Handdukar.

KRONOBERGS UF-MÄSSA - ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT Tid: 12:00

BIO - TOMB RAIDER

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

22 mars

TEMA: RESOR - TILL KAMTJATKA - VÄRLDENS ÄNDE Älmhults bibliotek Tid: 19:00

BIO - EN SISTA SEMESTER

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

23 mars

HUR VILL DU ATT ÄLMHULT SKA SE UT 2050? Älmhults kommunhus Tid: 13:00

TRÄFF FÖR ALLA – MIN 13:E RESA TILL VÆRØY LOFOTEN Församlingshemmet, Älmhult Tid: 14:00

FREDAGSBIBBLIS

BIO - MARIA MAGDALENA

LIATORPSREVY - ÄNTLIGEN REVY!

29 mars

Liatorps Medborgarhus Tid: 19:30

24 mars

LIATORPSREVY - ÄNTLIGEN REVY! Liatorps Medborgarhus Tid: 18:00

25 mars

BIO - GROTTMANNEN DUG (SV. TAL) Älmhults Folkets Hus Tid: 15:00

ISDISCO PÅ ÄLMHULTS HANDELSPLATS

Älmhults handelsplats Tid: 17:00 Isdisco med påskmaskotar. Det bjuds på påskmust och sockervadd.

BIO - MARIA MAGDALENA

30 mars – 2 april

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

PÅSKSHOW PÅ ISBANAN, ÄLMHULTS HANDELSPLATS

26 mars

31 mars

Älmhults bibliotek Tid: 18:00

Tid: 16:00

Tid: 12:00 & 14:00

BOKCIRKEL - ANNA LAESTADIUS LARSSON

INTERNATIONELL KVINNOFEST

27 mars – 28 april

DIREKTSÄND OPERA FRÅN METROPOLITAN I NEW YORK - COSÌ FAN TUTTE

UTSTÄLLNING - CARL-OSCAR KARLSSON, VÄXJÖ Kulturhuset Blohmé, Älmhult Tid: 9:00

27 mars

MOTIONSDANS I HALLABORG

Hallaborg, Hallaryd Tid: 16:00 Musik: Hebbez

VERNISSAGE - CARL-OSCAR KARLSSON, VÄXJÖ Kulturhuset Blohmé, Älmhult Tid: 17:00

BIO - EN SISTA SEMESTER

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

28 mars

PÅSKLOVSBIO MED POPCORN

DAGLEDIGTRÄFF

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Älmhults kyrka Tid: 12:10 Lunchmusik med efterföljande lunch i Kyrkbackssalen, 50:-.

BIO - PACIFIC RIM UPRISING

BIO - PELLE KANIN

Tid: 17:00

LUNCHMUSIK

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

Älmhults bibliotek Tid: 14:30

MALTES GUBBAR OCH GUMMOR

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

Tid: 15:30

FÖRELÄSNING: SYDLAPPAR - TROLLKUNNIGA OCH KLOKA

Älmhults bibliotek Tid: 14:00 Från 7 år

Älmhults Folkets Hus Tid: 15:00

8

BIO - PACIFIC RIM UPRISING

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

Diö Missionskyrka Tid: 15:00 Läsarsångarna från Rydaholm under ledning av Leif Karlsson.

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

1 april – 31 maj

UTSTÄLLNING - PETER NILSSON Möckelsnäs herrgård

1 april

BIO - 12 STRONG

Älmhults Folkets Hus Tid: 19:00

3 april

TISDAGSTRÄFFEN.”ÄLDRE SPELAR FÖR ÄLDRE”, SPRÅKFORUM FRÅN VÄXJÖ SPELAR. Älmhults Missionskyrka Tid: 14:00

BOKCIRKEL - FÖR NYA SVENSKAR - CAMILLA LÄCKBERG Älmhults bibliotek Tid: 18:00

4 april

BIO - 12 STRONG

Tid: 19:00

Källa: www.visitalmhult.se

14 mars – 31 mars

producerad av espresso media


Regionråd på årsmöte med

Osbymoderaterna Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

Regionrådet Pontus Lindberg (m) gästade Nya Moderaternas årsmöte i Osby på måndagskvällen. I sitt anförande lyfte Pontus Lindberg fram några behov: • • • •

Kapa vårdköerna i sjukvården Ökad satsning på vårdcentralerna Förbättrade vägförbindelser i Skåne Omsorgen om pensionärerna.

Osbymoderaterna framförde krav på att riksväg 15 sträckan Osby-Lönsboda-Olofström snarast byggs om.

osby@moderaterna.se https://www.facebook.com/moderaternaosby/ www.moderaterna .se

VÅRKAMPANJ MED IFÖ NYTT BADRUM I VÅR! Nu är det kampanj på massor av Ifös produkter.

Minst 20% på

nästan hela sortimentet. Produkterna för hela badrummet!

20% RABATT

Kampanjen gäller till 8 april 2018 Osby | Tegvägen 5 | 0479-146 04 | Öppet månd-fred: 13-17 | bad-varme.se

Från inspiration. Till installation.® NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

9


A K TU E LLT

Sixten Svensson och Andreas Kullaro lägger ut 62 markeringar för att borrhålen för belysningen ska komma rätt. Fiberljusen symboliserar de brinnande gårdarna, resultatet av två dagars illdåd mot Örkeneds invånare. Bland ljusen kommer också att stå två hus, Edema och Lönboda som blev skonade vid bränningen för 340 år sedan, 1678.

DICK HARRISON inviger minnesmärke

Pengarna försvann

rbetet med minnesmärket ”Örkeneds bränning 1678” går för högvarv och nu startar borrmaskinen hos Kullaro för att göra plats för 62 fiberljus som ska lysa upp den svarta diabasen från stenbrottet i Hägghult.

Karl XI hade fått för sig att folket i Örkened varit delaktiga i Loshultskuppen då hans krigskassa plundrades och pengar för miljontals kronor i dagens valuta försvann. Men ingen från Örkeneds socken hade varit med om kuppen, deras präst Paul Ennertsen hade stoppat alla som ville vara med om plundringen. Pengarna försvann åt helt andra håll, inte minst till Småland där de svenska bönderna tog hand om en större del och som aldrig återfunnits.

Invigs i april

Historisk attraktion

A

Populärhistorikern och författaren Sixten Svensson har designat minnesmärket och tillsammans med Andreas Kullaro görs de sista justeringarna. Invigningen är planerad till 21 april, på dagen 340 år efter att svenska militärer slog en järnring runt Örkeneds socken för att ingen skulle kunna fly undan folkmordet. Karl XI hade beordrat att alla män som kunde bära ett gevär skulle ”nederhuggas”, avrättas, i en krigsplan han kallade ”Snapphanars änteliga utrotande”.

Gårdarna bränns

Planen misslyckades totalt eftersom alla invånare blev förvarnade och kunde gömma sig i skogarna, ute på myrar eller öar i sjön Immeln. Endast en bonde rapporterades som avrättad, men de svenska soldaterna genomförde den andra delen av planen, bränningen. Alla gårdar skulle plundras och genomsökas. Allt av värde skulle tas som krigsbyte och därefter skulle gårdarna brännas.

Minnesmärket kommer att invigas av professor Dick Harrison som betecknar bränningen av Örkened som ett av svenska arméns värsta angrepp på en försvarslös civilbefolkning. Flera privatpersoner har bidragit ekonomiskt och köpt certifikat och flera företag har anmält sig som sponsorer. Tommy Johansson, ordförande i Lönsboda Samhällsförening ser gärna att flera hjälper till att bidra till minnesmärket, en historisk attraktion mitt i byn.

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N O

L SWEDE N KY

AB

TE

KYLER & VÄRMER

år 0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 10

19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso media


A K TU E LLT

Varmt välkomna till Café Kronan i Påsk! Njut av en härlig lunch eller en god fika hos oss på Café Kronan i Lönsboda. Vi har öppet varje dag i veckan.

I påsk har vi öppet enligt följande:

Café Kronan bjuder in till en spännande CAFÉKVÄLL

för allmänheten med Hanna Bergman - Lönsboda, som berättar om sin uppväxt med dold misshandel till ett liv i frihet. Ämnet för kvällen är ”Jag valde att förlåta”. Torsdagen den 22 mars kl. 18.30. Serveringen är öppen under kvällen!

Café Kronan, Glimåkravägen 7, Lönsboda 0479-20022 www.cafekronan.com info@cafekronan.com

Skärtorsdag: Öppet som vanligt Långfredag: STÄNGT Påskafton: Påskbrunch 145:- öppet 10-16 Påskdagen: Påskbrunch 145:- öppet 11-16 Annandag påsk: Påskmiddag 169:- öppet 11-16 Barn under 12 år äter billigare beroende på ålder. Påskmiddag: Ugnsbakad lax med kokt potatis, romsås samt haricots verts. Kaffe ingår.

Beställ gärna våra goda smörgåstårtor och gräddtårtor till påsk!

HYRESLEDIGT!

NY MODERN LÄGENHET I LÖNSBODA

4-RUMSLÄGENHET MED BALKONG OCH CARPORT

Boytan är ca 93 kvm. Öppen planlösning. Kök/vardagsrum. Badrum med tvättmaskin och torktumlare. Fiberanslutning. Adress: Kyrkogatan, Lönsboda. Hyresledig från 1 maj

Hyra: 9000 kr/månad, Inkl. värme & vatten

För mer info kontakta Tornhuset AB Mats Svensson på 0733-359 600 eller mats.svensson@protech-ab.se NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

11


ANNONS

INNEHÅLL SPONSRAT AV RÄDDNINGSTJÄNSTEN I ÄLMHULTS KOMMUN

Älmhults häftigaste och viktigaste extraknäck Räddningstjänsten i Älmhults kommun har nu börjat rekrytera deltidsbrandmän. Totalt är det åtta personer som får plats i den livsviktiga verksamheten. – Vi söker killar och tjejer som vill lära sig rädda liv, förklarar räddningschefen Staffan Hård. De som uppfyller kraven går vidare till tester. Du måste göra ett löpbandstest för att kontrollera att du uppnår de lagstadgade grundkrav som finns för att klara av rökdykning. Viktigt är också att du inte lider av klaustrofobi eller höjdskräck. Tester och intervju avslutas med ett knepigt pussel. Du som anställs får en preparandutbildning under tre veckor på Revingehed. Därefter placeras du i pooltjänst för att inhämta kunskap och erfarenhet. Sista steget är att få fast tjänst i ett av fyra tillgängliga team.

Jobbar var fjärde vecka

Räddningstjänsten är uppdelad i några fasta heltidstjänster där Staffan ingår tillsammans med bland annat brandingenjör Åsa Andersson.

12

Men också ett stort antal deltidsanställda som bemannar 4 olika skift. Ett skift består av fyra fasta tjänster och en pooltjänst som är med och lär i väntan på en fast del i något skift. – Ja de vi nu söker ska tillhöra vår poolgrupp och fördelas ut till de olika grupperingarna. Totalt i Älmhults kommun är över 70 personer knutna till räddningstjänsten i Älmhult, Liatorp, Häradsbäck och Pjätteryd.

Fem minuters inställelse

Ett av kraven är boende och arbete inom ett område som gör det möjligt att nå räddningsstationen inom den tid som krävs för insats. – I Älmhult har vi fem minuter från larm till det att första bilen lämnar, förklarar Åsa. En minut för att ta på sig kläder och komma ut från hem eller jobb. Tre minuter transport till räddningsstationen och ytterligare en minut att ta på kläder och utrustning. På andra orter är inställelsetiden upp till åtta minuter.

Insats och ersättning

Beredskapsersättningen är på drygt 4000 kr som

ANSTÄLLNINGSKRAV • • • • • •

Fyllt 18 år Inneha körkort Fast anställning Medgivande från arbetsgivare Normal fysik och kondition Simkunnig (minst 200 m)

sen kompletteras med inställelsetillägg med ca 400 kr/vecka samt givetvis normal timlön utöver det. – En normal tjänstgöring med arbete var fjärde vecka brukar innebära en total ersättning på ca 100 000 kr/år, berättar Staffan. Den största belöningen är ändå att få möjlighet att göra skillnad, att rädda liv.

Utryckningar

Av alla utryckningar så är bränder i minoritet. Man kan dela upp insatserna i fyra grupper. • IVPA (I väntan på ambulans) Det är ofta här som du har möjlighet att rädda liv och gör en viktig insats vid olyckor eller vid hjärtstopp. • Olyckor. Vi åker på alla olyckor då det finns risk för att människor klämts fast i bilen. Kan också vara för sanering. • Automatlarm. Det händer ganska ofta att larm utlöser av andra orsaker än brand. Men för räddningstjänsten så åker de på allt tills ett eventuellt fellarm återkallar. • Bränder. Text och foto: johnny@espressoreklam.se

Deltidsbrandmän i Liatorp och Älmhult

Som brandman i beredskap är du med vid räddningsarbete vid sjukdomsfall, bränder, trafikolyckor och andra olyckor.

Läs mer om tjänsterna på www.almhult.se/jobb

Läs mer om vad det innebär och hur du anmäler intresse på www.almhult.se/brandmaniberedskap

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Arbetet är spännande och varierande. Du och din grupp möter människor i utsatta situationer. Det är därför viktigt att du tycker om att samarbeta och hjälpa andra.

producerad av espresso media


Hanaskogs gård PÅSKFÖRSÄLJNING

i viltboden på Hanaskogs gård Skärtorsdag 09:00-18:00 Försäljning av:

•Rökta produkter •Viltkött •Korv, prinskorv •Pastejer, patéer •Skinkor •Änder Pälle Fridlund finns på plats med Snapphanekrogens delikatesser: Olika sorters sillinläggningar, bröd, lax, ål, Janssons frestelse mm. Välkomna!

Betala med swish eller kontanter.

Pälle och Frenne

PÅSKÖPPET

på Restaurang Snapphanen Långfredagen 18:00-00:30

Påskbuffé med småvarmt inkl kaffe & kaka. Husbandet livemusik från ca 21:00

Påskdagen 13:00-17:00

Påskbuffé med småvarmt inkl kaffe & kaka. Välkomna! Restaurang Snapphanen

Brogatan 35, Knislinge

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

13


TR Ä D G Å R D S TI P S

Mossigt värre Jankovs

Trädgårdstips

L

ivet är märkligt! Vid jultid kommer våra kunder och vill köpa grönmossa, som vi säljer packat i plastpåsar. Man betalar villigt några tior för en påse. Nu tre månader senare kommer samma personer och beklagar sig för att man har så mycket mossa i sin gräsmatta. Mossan gynnas av fuktigt väder, sur neder-

börd, låga temperaturer lite över nollan, dålig dränering, steril jord, näringsbrist och skugga. Mina vänner, hela Sverige ligger i skugga under vinterhalvåret. Tänk på hur få timmar solen och ljuset kan skönjas vid jultid. Genom att påverka minst tre av ovanstående orsaker till mossa kan Du ge den en match.

Så fort snön försvunnit kan Du börja bekämpa mossan i gräsmattan genom att tillföra järn i någon form. Järnsulfat är väl det mest kända. Denna produkt har visa nackdelar genom att den är mycket sur och egentligen gynnar mossan på sikt även om den tillfälligt tar bort den. Vissa gödselmedel innehåller också järnsulfat, som i kombination med näringen eliminerar mossan. Alla järnprodukterna har det gemensamt att man efter behandling ska kalka eller använda Algomin Ekogödsel, som har en kraftfull effekt, för att återställa pH-värdet och undvika negativa effekter av försurning. En 10-kilos förpackning motsvarar 300 kg vanlig kalk. Gödsla ska man inte göra förrän gräset

visar tecken på att börja växa, alltså när man ser att det sticker upp några nya, fräscha strån i mossmattan. Då kan man använda Algomin Mossa som bekämpar mossan utan gifter och samtidigt ger gräset näring. Om Du använder denna produkt behövs inte järnsulfaten. Man kan kalka när som helst under året. Kalk bränner inte

växtligheten. Gödsla ska man göra när växterna visar tecken på att vakna och börja grönska. För tidig gödsling ger bara läckage till grundvattnet och övergödning av vattendragen.

Nu kan Du också klippa de buskar som blom-

mar på årsskotten, d.v.s. i slutet av sommaren. Du kan även gallra stora buskar och klippa in långa skott så att de får en form som Du gillar.

Jag har varit på turné i hela Sverige i vinter

för att utbilda branschfolk i produktkunskap, framför allt om jord, gödsling och jordförbättring. I Sundsvall var jag i början av mars och från flygplatsen körde jag en hyrbil. Jag hade beställt en Audi men fick en Mercedes. Det första som strulade var att jag inte hittade någonstans att stoppa in bilnyckeln men ganska snart fattade jag att det räckte att ha den i fickan för att bilen skulle känna att det var rätt man i förarstolen, vilket i och för sig kanske var tveksamt med tanke på vad som sedan hände.

Att köra rakt fram gick alldeles utmärkt

men problemen uppstod när jag skulle parkera utanför den första kurslokalen. Jag hittade inte handbromsen. Det löste sig när jag upptäckte att den slog till med automatik när bilen stannat och tändningen slagits av. Efter kursen med många trevliga norrlänningar skulle jag köra till hotellet. Då uppstod det verkliga problemet. Var hittade man backen? På de flesta bilar jag kört ligger backen neråt till höger men icke på en Mercedes. Jag provade många olika sätt men utan resultat. På växelspaken finns ju alltid en liten inristad ”vägvisare” för de olika växellägena, så också på denna spak. Tyvärr var den så otydlig att man inte kunde se markeringarna och innebelysningen räckte inte till. Då tänkte jag att jag kopplar på ficklampan i mobilen så kan jag ju se. Sagt och

gjort! När jag tryckte på symbolen, ficklampa, dök en frustrerande text, som jag aldrig sett förr, upp, Den talade om att lampan just nu används till kameran, vilket inte var sant. Konstigt! För varje försök att backa kom bilen allt närmare en pall med plantjord.

Man kan ju inte gå in i kurslokalen igen efter

en kvart och säga att man inte kan hitta backen på bilen man kör. Det är ju alltför pinsamt! Nu gällde det att tänka till! Om backläget nu inte låg nere till höger så kanske tyskarna var så bakvända att det låg nere till vänster och att man i stället för att trycka ner spaken ska lyfta upp den. Yes!!!!! Så var det och med 2 cm kvar till pallen med jord fick jag in backen och kunde köra mot hotellet. Jag fick även upptäcka att hel- och halvljus reglerade sig självt när man mötte bilar. GPS-en var inställd på hotellnamnet så det var bara att köra.

Tyvärr var inte problemen slut än. Plötsligt

anvisade den tjatiga rösten i GPS-en att jag skulle köra in till höger på en lite mindre väg. Du är framme sa den. Jag tittade mig omkring och såg en stor industrilokal tillhörande Skanska och full av lastande fordon men inte skymten av ett hotell. Den rackaren hade visat mig in i ett industriområde. Jag körde tillbaka till där jag körde in och genast återupptog GPS-en sin riktiga lotsning till hotellet. Jag är säker på att jag hörde ett kort och elakt skratt från den djäkla apparaten. Resten av färden gick bra men jag har slutat att skälla på GPS-en. Man vet ju aldrig. Hälsningar Jankov & Sia

laddar för LÅNGLÖRDAG

24/3 kl. 10-15 Hitta allt du behöver veta om shopping i Osby på www.osbyshopping.se och i OSBY:SHOPPINGS egen APP!

14

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


! r e m m o k Våren

Penséer 10-pack

39:ord.pris 49:-

Vårgrupp 98:- (139:-)

Är ni mossiga? Så fort snön är borta så kan ni strö ut Järnsulfat mot mossan i gräsmattan

298:- 15 kg Räcker till 3000 m

2

När mossan svartnat och gräset kommit igång ska ni höja pH-värdet så håller ni mossan i schack!

En säck till 300 m

2

KL

298:-

Köp två säckar för

559:-

BE B U

RBJUDA

ND

E

Vi rekommenderar Algomin Trädgårdsgödsel

Vårlökar i kruka! Köp 4 - betala bara för 3!

Minipåsklilja

19:-

(ord.pris 29:-/st)

Bara för våra Klubbmedlemmar!

(spara 37:-)

Öppet Hela Påsken 10-14 Välkomna!

Priserna i annonsen gäller så länge lagret räcker. Dock längst till den 5/4.

OBS: LÅNGLÖRDAG den 24 mars öppet 10-15 Öppet: vard. 10-18 • Lörd 10-14 Tel. 0479-143 28

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Kom ihåg att registrera dig på din bricka inte missar na erbjudanden! NR 5 | så 21 du MARS 2018 | fiALLT OM 15


R E P O R TAG E

Tatueringskonsten blev en livsstil för Ann Freitag. I april öppnar hon sin studio "Bläckout" i Sibbarp.

ANN FREITAG älskar det nya livet i Sibbarp

Hittade sin livsstil i tatueringskonsten

D

e flesta barn målar och tecknar innan de börjar syssla med annat. För Ann Freitag var det annorlunda. Hon slutade aldrig. För snart tio år sedan började hon som lärling i en tatuerarestudio i Kristianstad. Snart startade hon eget och 2017 flyttade hon och familjen till Sibbarp utanför Osby. I april öppnar hon ateljén "Bläckout" och hoppas förstås på många gamla och nya kunder. Tatuering är en het bransch. – Min mest långväga kund är ett handbollsproffs från Tyskland, berättar hon. Tatueringskonsten är stekhet. Människors

vilja att visa vad de är och vad de står för har förmodligen aldrig varit större än nu. Fotbollsstjärnor, hyllade rockmusiker... Raden kan göras lång. För 50 år sedan var man antingen sjöman eller kriminell om man hade en tatuering. Så är det inte nu. Snart är de icke tatuerade i minoritet. Ann Freitag är tatuerare. Växte upp strax utanför Helsingborg. Har bott i Malmö och Broby. Sedan blev det Kristianstad och ett förmodat yrkeksliv som lärare. – Men det blev inte så. Jag studerade på högskolan med målet att bli engelsklärare. Så gjorde jag ett uppehåll för mammaledighet... Och blev så småningom tatuerare, berättar Ann Freitag. Ja, intresset för teckning och målning tog över.

16

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Vem som helst kan starta en tatuerings-

studio. Men finns inte talangen där, själva yrkesskickligheten, kommer karriären att bli kort. Ryktet om en bra tatuerare sprider sig snabbt som vinden. Branschen är uppbygd på ett lärlingssystem, där man arbetar tillsammans med etablerade tatueringskonstnärer. Så småningom startar man sin egen ateljé – och det var precis vad Ann gjorde. – Jag arbetade tillsammans med en kollega i Kristianstad fram till 2017. Vi hade många nöjda kunder och en del var beredda att resa långt för att få sin tatuering. Den mest långväga kunden var ett handbollsproffs från Tyskland, säger Ann Freitag. Ja, tatueringar är personliga och folk är beredda

att lägga lite tid på att få det perfekt. – Det blir ofta mycket diskussioner och det är oerhört viktigt att jag och kunden är överens. Jag har alltid ritat upp motivet innan jobbet börjar. Kunden måste trivas med sin tatuering.

Ann Freitag tycker att det är roligast att syssla

med realistiska motiv. Hennes vargar i tekniken "Black & grey" med grå och svarta toner är onekligen slående. Djur är över huvud taget stort i branschen. – När det gäller motiv är det annars texter som är stort. Barnens namn, ordspråk, är vanliga. Människor vill visa vad de tycker och tänker. De som vill synas väljer mycket färg. Och alla vill bli glada när de ser sina tatueringar. Ett el-aggregat, en nålförsedd tatueringsmaskin och definitivt en inställningsbar stol, eller snarare en hydraulisk fåtölj, är tatuerarens arbetsredskap. Plus EU-godkända färger, förstås. Det finns nålar för färg och skuggning eller enbart linjer. Sedan handlar det om själva hantverket. Och så behövs en musikanläggning. Musik och tatuering hör ihop. – Jag försöker ge variation, inte göra det samma. Det är inte så kul att träffa en annan människa som har exakt samma tatuering som du själv har, säger Ann Freitag. Flytten till Sibbarp blev en lyckträff. Familjen trivs som fiskar i vattnet i trakten med en fenomenal utsikt över Osbysjön. – Nu ser jag bara fram emot att få ta emot mina kunder igen, konstaterar Ann Freitag. Och i april är det dags! Text och foto: Lasse Lindell producerad av espresso media


Restaurerar, bevarar och vårdar äldre byggnader och miljöer – från minsta torp till slott och kyrkor. Besök vår byggnadsvårdsbutik i Bössebacken! Öppet mån-ons kl. 8–12 tors-fre kl. 13–18 www.folkesbygg.se 044 - 636 77

Östra Göinge är och ska vara en bra plats att leva, verka och utvecklas i! Vår kommun behöver ständigt utvecklas för att möta de nya och framtida utmaningarna vi står inför. Här ska finnas plats för alla, därför behövs • En bra barnomsorg även på kvällar och nätter • En skola med komptens för att möta alla de olika behov som finns. • God tillgång på vuxna inom skolan och fritidsverksamheterna. • Satsningar på arbetsmarknaden för att öka antalet arbetstillfälle • En väl fungerande integration som leder till socialt sammanhang, utbildning och arbete. • Bostäder anpassade efter de behov vi har under alla skeden i livet.

Vi säljer

• Vi ska ta bort den så kallade LOV:en och fokusera mer på en väl utbyggd äldreomsorg. Vi Socialdemokrater vet att Östra Göinge kan bättre! Vi lovar att göra allt vi kan för att bli fler stolta, men också trygga göingar!

Susanne Karlsson Bäckgatan 28, 343 34 Älmhult, Telefon 0476-488 30, Öppet: Måndag – torsdag 7–18, Fredag 7–17, www.xlbygg.se/almhult

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

17


A K TU E LLT

YLVA ÅGREN fick BRIO-pris U

niversitetslektor Ylva Ågren från Göteborg blev den 25:e pristagaren av BRIO:s pris. Det var en mycket glad och rörd pristagare som fick ta emot beviset på att hennes arbete uppmärksammats. Priset, som delades ut av Dag Ivarsson, bestod av en jättestor leksakstax och ett stipendium. Dag guidade sen Ylva runt på Lekoseum. Vi passade på att ställa några frågor till Ylva innan hon skulle åka hem med tåget. Hur känns det att vara den 25:e pristagaren? - Alldeles fantastiskt, det är en jättestor ära och jag känner mig hedrad. Vad betyder priset för dig? - Jättemycket, eftersom jag forskar, och BRIO är såväl ett kulturarv som kulturskatt. Hur länge har du forskat kring medieanvändning? - Sedan 2006, det är viktigt att barnens perspektiv framkommer i relationen mellan barn och media. Vad har du själv för relation till BRIO? - Som barn fick jag dragtaxen, och lekte jättemycket med den. Mina syskon och jag lekte mycket med bl.a. BRIO:s tågjärnväg, och spelade Alfapet. Jag är tacksam över att få ha lekt med några av leksakerna. Mina föräldrar köpte mycket från BRIO, så det har följt mig genom livet. Text och foto: Anita B Svensson

Rundresan med besök star-

tade på morgonen i Glimåkra hos Knorrevången Slakt AB där Vd Mikael Dahl ledde rundvandring och diskussion om utrusning, logistik, kyltemperaturer mm. Framåt lunch fortsatte resan mot Hässleholm och Attarp. Efter ett snabbt stopp vid Furumossens mjölkboden där en diskussion om svensk gårdsförsäljning hölls anlände gruppen till Attarp.

På Snapphane Chark AB togs Mikael Pettersson, Sergei Soukarev, Yurii Smirnov, Sergei Shahtarov diskuterar varmrökning på Gräsljunga Gård

RYSKT studiebesök U

gruppen emot av Vd Agneta Johansson och charkmästare Roger Rosander. Roger ledde en rundvandring i lokalerna även här var det diskussioner om utrustning och kapaciteter. Man

Senare på eftermiddagen be-

söktes Gräsljunga Gård, där ägaren Mikael Pettersson visade runt i lokalerna. Gruppen tittade intresserat på maskiner för lite mindre verksamhet, köttkvarnar och korvsprutor. Även här var många diskussioner om logistik, kyltemperaturer, mörningseffekter samt mycket mera. Text och foto: Anders Edbro

Medverkande företag

nder vecka 9 besöktes företag i trakten av ett ryskt skogsbolag. Det var tre representanter från Cherepovets Les, ett stort ryskt skogsbolag, som var här för att lära sig mer om småskalig slakt och charkuteriproduktion. Bolaget har långt framskridna planer på att bygga ett viltslakteri med tillhörande förädling på markerna där man idag bedriver skogsproduktion.

Cherepovets Les, FCS certifierat skogsbolag med egna sågverk och brikettproduktion i Vologda oblast Knorrevången Slakt AB, mindre slakteri med styckning Snapphane Chark AB, lokal charkproducent Gräsljunga Gård, småskaligt slakteri med egen charkproduktion Edbro Jord & skog, konsultverksamhet samt jord- och skogsbruk

Kostympaket

Kostympaket

1995:-

2495:-

Holmbergs Hörna

18

tittade på hackmaskiner, korvstoppare, saltningsutrustning, rökar mm. Man diskuterade även produktmixer, smaker och kryddor.

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Norra Esplanaden 2 Älmhult

www.hmode.se

0476-101 25

producerad av espresso media


påsklov

på disco isbanan och påskshow

för hela familjen!

29/3 skärtorsdag isdisco med påskmaskotar 17.00-21.00 30/3 långfredag påskshow 12.00 & 14.00 31/3 påskafton påskshow 12.00 & 14.00 vi bj påsk uder på 1/4 påskdagen mus to sock erva ch påskshow 12.00 & 14.00 på i d d sdis cot 2/4 annandag påsk påskshow 12.00 & 14.00

a örst a f e d ädd tt l k t u 100 n får e e å barn ägg p k pås kafton pås -17 11

Fackhandel med kvalitet och omtanke

IKEA Fynd ®

450

530

05 Horizontal logo 450_w. 3482mm and letter hight(E) 450mm

3482

1. Freestanding acrylic letter Apotek text – acrylic 060 – Lpflex (lp4) – text 33mm depth Integrated LED diode white K 7.000 Edges painted white

2. Crown symbol LP6 with facet, 5mm hight difference Crown line – 3mm depth LED color – white 7.000 Kelvin Solid acrylic – satin color code 2C02DC Aluminium in Orange

CLIENT

This drawing is solely for the use of client personel. No part of this may be circulated, quoted, or reproduced for distribution outside the client organization without prior written approval from Reactor retail AS All elements of this drawing are to be set out by contractor and to be approved by Reac tor retail AS prior to any implementation

PROJECT DRAWING

Kronan 2.0_sign program 1.4_horizontal 450

SCALE

1:10 / A3

DATA

19.aug 2013

DRAWN BY

ØN

REV

Följ oss på Facebook! NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

19


RESOR

Per "Pierino" Åsander

J

ag kallar Italien mitt andra hemland. Jag är där ofta och älskar italienarna, deras byar och städer, maten och vinerna. Under mina många resor och uppehåll har jag fördjupat mig i landets språk och kultur. Varje år reser jag till Italien minst 10 –

15 gånger. Rom, Neapel, Venedig och Florens står ofta på programmet, men jag far även till destinationer som Sicilien, Friuli, Lombardiet, Piemonte, Apulien och Marche. Det finns snart ingen plats jag inte har besökt i detta långsträckta landet och jag tror nog jag känner Italien bättre än mången italienare.

Med åren har jag även lärt mig språket och

skaffat mig en utbildning som sommelier för att kunna förmedla kunskap om Italiens viner. Min utbildning är inom livsmedelsteknik och jag arbetade några år med kommunal livsmedelskontroll innan jag sadlade om och började i resebranschen. Sedan tidigt 2000-tal har jag

Smaka på Italien varit reseledare för gruppresor huvudsakligen till Italien, och många av dessa resor har jag själv organiserat i eget bolag.

När jag reser med grupper är det viktigt

för mig att förmedla allt det jag själv värdesätter högt i Italien. Vi får naturligtvis med oss många kända sevärdheter, men jag lägger även in mina smultronställen som gärna ligger utom massturismens myriader.

I Rom t.ex. ber jag mina gäster ta med bra

skor för vandringar både mellan och uppför stadens många kullar. Ena dagen kan vi starta på toppen av det välkända och pompösa Viktor Emanuel-monumentet i vit marmor - som på grund av sin form i folkmun fått namn som Skrivmaskinen, Bröllopstårtan och Lösgommen. Därifrån kan vi överblicka Forum Romanum innan vi fortsätter mot arenan Colosseum och kejsare Konstantins triumfbåge. Vi korsar det som är kvar av den enorma idrottsarenan Circo Massimo och vandrar upp till Aventinohöjden, en av Roms sju kullar. Från Apelsinträdgården

är det strålande utsikt över staden, floden och St Peterskyrkan i fjärran. Åter nere vid floden Tibern kan vi beskåda La Bocca della Verità – Sanningens mun – innan vi korsar floden och tar oss in i stadsdelen Trastevere. Här provsmakar vi småkakor i Roms äldsta kakbageri, besöker en traditionell salumeria och tar en vila på ett av Roms vackraste torg, Santa Maria in Trastevere. Om vi orkar går vi upp till nästa höjd som heter Gianicolo. Där uppe finns betydande monument och hisnande utsikt.

Nu då jag bosatt mig i norra Skåne,

hoppas jag få kontakt med andra globetrotters som kanske också kan tänka sig att följa med mig till mitt kära Italien. Per Åsander

HÖSTENS GODASTE resa för våra läsare P

ierino är en researrangör som nu slagit ner sin verksamhet i Hästveda. Företaget har tidigare arbetat från Helsingborg med resor och arrangemang i både Skandinavien och Sydeuropa. Med fokus på Italien i allmänhet och mat & vin i synnerhet. Nu erbjuder de en fantastisk upplevelse i samarbete med Allt om Osby/Göinge/Älmhult.

Italiens goda

Gruppresorna inleds med flyg till valda delar av Italien, för att sen fortsätta med buss. Där möter ni Per Åsander som arbetat med resor, mat och vin i över 30 år. Per är sommelier och kommer att vägleda er alla både geografiskt, kulturellt och kulinariskt. Resan är i samarbete med denna tidning. Nu vill vi ge alla våra läsare en möjlighet att upptäcka det godaste och mest sevärda av Italien. Vill ni veta mer om resan så kan ni läsa Pers resespalt i denna tidning. Ni kan också kontakta Pierino & Co för mer information. Ni som vill boka får dessutom en rabatt för att ni läser denna tidning. Missa inte ange rabattkoden Alltom01 när ni bokar! Trevlig resa!

20

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


UNDERHÅLLNING AV YPPERSTA KLASS – SUZUKI VITARA!

BILAR I LAGER 2016 Peugeot 308 BlueHDI Allur Gråmet 1900 mil 159 900:-

VITARA S 1.4T BOOSTERJET 4x4 FRÅN

234.900:-

INKL. AUTOBROMS, PEKSKÄRM MED NAVIGATION, BACKKAMERA, NYCKELFRITT STARTSYSTEM, ACC M.M.

”Drivlinan är kalasfin och går mjukt som en smekning, särskilt motorn”

AUTOMOTOR & SPORT 04/2016

Med Vitara har vi utvecklat SUV-formgivningen till en helt ny nivå genom att integrera nya koncept, avancerad teknik och ändå lyckats behålla historien från Suzukis erkända SUV-prestanda.

2016 Suzuki Vitara Exclusive Vit 4200 mil 2015 Mazda CX-5 2,2D Optimum Silver 4700 mil 2015 Mazda 3 2,0 Otimum Soulred 5400 mil 2015 Suzuki S-Cross 1,6 Grå met 4400 mil

159 500:249 900:159 900:119 900:-

2014 Suzuki SX-4 2,0 Diesel 4WD Brunmet 6300 mil 119 500:2014 Mazda 3 2,0 Optimum Titanium 3500 mil

158 900:-

2013 MB B 180 CDI Sportpack Silver 4200 mil

134 900:-

2012 Kia Rio 1,4 ECO KOMF. 109 hk Röd 4000 mil

92 500:-

2011 Chevrolet Captiva 2,2 D 7sits Svart 12900 mil 127 500:2009 Mazda 3 1,6D 5D Excl Blåmet 13000 mil

59 500:-

2007 Toyota HiLux D-Cab Silver 11400 mil

132 000:-

2007 Seat Leon Silver 13200 mil

49 900:-

2004 Mazda 6 2,0 5D Touring Röd 10500 mil

35 900:-

Bränsleförbr. bl. körning 5,4-5,7 l/100 km. CO2 127-131 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning.

VECKANS KLIPP! Suzuki Baleno Excl. BosterJet ordinarie pris 150 400:- Nu 137 900:-

SE HIT!

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

21


R E P O R TAG E Arrangörerna av Jobbmässan Åsa Linnè, Martin Holm, Ida Holmèr Josefin Järletoft, Jens Skarp, Joel Käll Karlsson och Thoma Hannjö.

Östra Göinge har en högre ungdomsarbets-

löshet, vilket då var anledning till initiativet. - Vi måste samarbeta och samverka menar Josefin. Detta kan vara ett sätt att få till samarbeten. Här kan ungdomarna möta arbetsgivarna på ett mer personligt sätt så att även de mjuka värdena framkommer, förklarar Josefin. Glädjande nog har arbetslösheten börjat sjunka, så vi är på rätt väg. Mässan var ett samarrangemang mellan Arbetsförmedlingen, Young Inovation Hub, Östra Göinge kommun, With In, Ung Mentor och Arbetsmarknadsenheten.

Offentlig och privat sektor

Här fanns både den offentliga och privata sektorn som letade efter personal. Medverkade gjorde även rekryterings – och bemanningsföretag som är i stort behov av att anställa ungdomarna. Jobberbjudanden som fanns var en blandning av industriarbete, vårdbiträde, lokalvårdare, butiksbiträde för att nämna några alternativ. En mycket lyckad mässa från både arrangörernas, utställarnas och ungdomarnas håll.

UNGDOMSMÄSSA

med arbetsmöjligheter i Östra Göinge I

november började Josefin Järletoft från Arbetsförmedlingen att planera ungdomsmässan som skulle vända sig till alla arbetssökande ungdomar i åldern 18 – 29 år i kommunen. Mässan genomfördes nyligen i Knislinges Folkets Park. Här fanns en mix av företag, utbildningsmöjligheter, Östra Göinge kommun och Arbetsförmedlingen. Kommunens olika avdelningar var här för att presentera sig för ungdomarna så att de vet om att de finns och vad de kan hjälpa till med.

Göran Svensson och Martina Lidebrandt, Preem Macken i Knislinge

SEHIT!

Många intresserade ungdomar

Det var 380 arbetssökande ungdomar som fick inbjudan, och många kom med sina CV, och var ivriga över att bli matchade med hjälp av AF, eller bara prata och höra sig för om jobbmöjligheterna i Knislinge. En person som vi träffade på mässan sa: - Jag vill bara ha ett jobb oavsett vad det är, jag vill inte ligga samhället till last. En bra inställning som lovar gott.

Ida Strandkvis, konsultchef och Hanna Berg, Regionchef från Montico i Kristianstad.

SKAFFA ER EN FÄRGGLAD SKOTTKÄRRA!

890:-

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

22

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Broby BRA BYGGMATERIAL och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso media


VVS-fšretag

WWW.SAVVS.SE

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

anders@savvs.se

HALLÅ!

VVS-fšretag

NYHET!

WWW.SAVVS.SE Solvärmepump 2 av 3 duschar gratis HAR NI GLÖMT MIG? iTec – vår mestanders@savvs.se energieffektiva

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

luft/vattenvärmepump någonsin

NYHET!

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd för nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Lämna mig Nulanserar lanserar vi Tec -– byggd Nu vi luft/vattenvärmepumpen luft/vattevärmepumpen iiTec byggd för för på service Hurklimat mycket spara? nordiskt ochkan meddu den senaste invertertekniken. nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtill vi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket du spara? Hur mycket kan dukan spara? Kontakta oss direkt, gör vi en Kontakta oss direkt, så gör så vi en kalkyl!

kalkyl!

Med styrning:

A

+++

Med styrning:Utan styrning:

A+++

A++

Utan styrning:

A++

NU!

så är jag pigg och startvillig till våren! DAX FÖR ROBOTKLIPPARE?

Vi kollar er tomt och ser vad som passar. Sedan lämnas installerat & klart-pris! Njuravägen 1, Broby Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Fabriksgatan 5, 289 5, 50 289 Hanaskog TEL: 044-614TEL: 11 , 0735-188 Fabriksgatan 50 Hanaskog 044-614188 11

, 0735-188 188

TERRASS: JOTUN 9073 SKIMMERGRÅ

Demidekkare laserar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

Dags att fixa terrassen! 3 liter terrasslasyr KAMPANJPRIS

399:-

(ord.pris 563:-)

GRATTIS! VINNARE I VÅR TÄVLING PÅ HUS & HEM MÄSSAN:

1. Bruno Wollberg, Knislinge 2. Jan Bogdanowicz, Kristianstad 3. Pernilla Nilsson, Sölvesborg

DEMIDEKK TERRASSLASYR

VÅRT PRIS

– Vackra utomhusgolv som håller färgen Med ett vackert laserat terrassgolv så får du gott om tid att njuta och slipper att tänka på att olja in golvet år efter år. Läs mer på jotun.se/demidekk eller hämta din färgkarta hos oss!

BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

429:- / 3L Ord. Pris 629:-

detta pris kan ej kombineras med andra rabatter

MåleriButik

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

23


V E TR I N Ä R E N

Karin Löfqvist

AniCura

J

ag har arbetat med djursjukvård hela mitt vuxna liv. Redan som barn var jag fast bestämd – det var djurdoktor jag skulle bli. Således vet jag inget annat, jag har aldrig provat på att leva på ett annat sätt. Men visst är där skillnad. Jag ser mina

vänner som inte är i branschen ha fritidsaktiviteter, inreda sina hem och komma hem i tid till sina barn. Så lever inte jag. Som veterinär andas jag djursjukvård morgon, middag, kväll. Jag är ständigt nåbar, ständigt uppkopplad. Mina patienters, såväl som mina medarbetares väl och ve är ständigt föremål för mina tankar. En ny arbetsdag börjar ofta innan den gamla tagit slut,

Engagerad djursjukvård och helger och eventuell semestertid ägnas åt administration och förkovran.

Visst är jag lite exceptionell. Men – jag

är inte ensam. Alla mina medarbetare, oavsett titel och arbetsuppgifter, lever djursjukvård. I vår bransch jobbar man inte ”som” djursjukskötare, veterinär eller djurvårdare – man ”är”. Medarbetarna är genuint engagerade, arbetsnätter blandas med dagar och helger. Patienterna, deras ägare och yrket är en stor del av deras liv och omsorgen och välviljan är i det närmaste gränslös. Vi arbetar hårt tillsammans. Målsättningen är hög, tempot utmanande och kraven stora. I dagsläget kan vi göra mycket avancerade åtgärder som räddar liv och ökar livskvalitén för våra

fyrbenta patienter och deras ägare. Precis lika viktigt är uppgiften att trösta, stötta och vara närvarande för den oroliga eller ledsna djurägaren. Vi delar glädje och sorg och känner med såväl våra djurägare som varandra.

En mycket speciell bransch – med mycket

speciella människor. Ett av få ställen där det fortfarande finns kvar – kallet. Det är med stolthet jag går mot våren med mina fina medarbetare. Var rädda om dom du med – de är guld värda! Karin Löfqvist Verksamhetschef

AniCura Djursjukhuset i Hässleholm önskar er alla en riktigt Glad Påsk! Kom ihåg våra generösa öppettider – bra att ha till hands om din fyrbenta kompis skulle få i sig på tok för mycket påskgodis!

ALLA DAGAR: 08-24 KOM IN OCH BESÖK VÅR VÄLSORTERADE BUTIK! Vi har frisk- och dietfoder från Royal Canin, Specific och Hill´s. Butiken har öppet: Vardagar 8-21 Lörd-Sönd 10-19 Vill du ersätta påskgodiset med en nyttig present? Registrera dig och din hund/katt i AniPlan! www.anicura.se hassleholm@anicura.se 0451-846 00

24

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


SÄSONGSÖPPNING I PÅSK

RICHARD JOHANSSON FOLKKONSTMUSEUM VERNISSAGE FREDAG 30 MARS, 2018, KL 11–16 INVIGNING KL. 13 I KONSTNÄRENS NÄRVARO UTSTÄLLNINGSPERIOD 30 MARS – 24 JUNI, 2018 ÖPPETTIDER KONSTRUNDAN I PÅSK LÅNGFREDAG 30 MARS – 8 APRIL DAGL. KL. 11 – 16 LUNCH OCH FIKA PÅ WANÅS RESTAURANT HOTEL

ÖVRIGA ÖPPETTIDER 9 APRIL – 4 MAJ TIS – SÖN KL. 11 – 16 6 MAJ – 30 SEP DAGL. 11 – 17 OKTOBER TIS – SÖN KL. 11 – 16 NOV – DEC TOR – SÖN KL. 11 – 16 WWW.WANASKONST.SE

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

25


sfer

MÅ BRA

Zara Tall

Friskisk & Svettis

J

ag har varit inne på detta tidigare, nämligen att du själv påverkar hur du mår genom dina val och ditt sätt att tänka. Jag läste en intressant bok i veckan om

hur man skapar en hälsosam kropp utan inflammationer. Inledningsvis handlade den om att göra bra kostval. Det du stoppar i dig är så klart väldigt viktigt för hur du mår. Boken avhandlade sedan träning/rörelse som naturligtvis också är en stor del av hur du mår både på insidan och utsidan. Sedan kom författaren in på känslor. På hur positiva känslor kan förbättra vår hälsa och hur negativa tankar och känslor kan bidra till ohälsa. För oss i denna delen av världen är detta ett ganska nytt sätt att tänka. Vi har växt upp i tron att kroppen skall behandlas för sig och hjärnan och själen för sig. För mig känns det väldigt logiskt att det hör ihop och det är det jag allra mest vill förmedla till dem jag har förmånen att få träffa och inspirera till att leva hälsosammare.

På mitt jobb får vi då och då hjälpa människor

som har fått ett FaR-recept (Fysisk aktivitet på Recept). Jag skickar alltid en tanke som tack till den läkare eller sjukgymnast som har skrivit ut detta. Det finns massor av undersökningar som visar att vi mår bättre av att röra oss. Det motverkar våra välfärdssjukdomar men det påverkar också hjärnan i allra högsta grad. Är man deprimerad eller känner sig nere så hjälper rörelse oss att må bättre. Om du har dålig självbild och självkänsla så hjälper rörelse dig att må bättre. Det är dock få läkare som använder sig av FaR då det tar längre tid per patient samt att det kräver en annan kunskap från läkaren (och gissar jag… ett visst intresse för träning från den som skriver ut). Det

Motion plus positiva tankar kräver också mer av den som får det utskrivet, det innebär att man själv agerarar och gör något åt sin situation. Men när man har skaffat en ny vana eller när man upplever en positiv skillnad så är känslan så mycket bättre när man har bidragit själv (mot att bara få medicin). Jag är ute på djupt vatten här, det inser jag. Så… jag kritiserar inte läkarkåren och jag kritiserar inte dem som får eller äter medicin för olika åkommor. Jag vill dock verkligen tacka och lyfta dem som även ger människor en extra puff om eget ansvar och hjälper dem att hitta egna sätt att få bättre hälsa.

Jag brukar, när jag träffar dem som fått FaR-re-

cept, eller andra som träning är nytt för, prata mycket om känslan av att lyckas. Det är en utsatt situation att komma till en träningsanläggning där man tror att ”alla andra har koll på läget”. Här har vi som tar emot dem ett val; snabba resultat eller långsamma (hållbara) resultat. Jag blir alltid upprörd när jag på tv ser program där de ska träna upp otränade och gör det genom att ta fram piskan och låta dem kämpa tills de stupar. Vart tusan tar lusten och den goa känslan vägen då? För det är precis vad det handlar om. Lust och känsla. Om man tränar för att ”straffa sig” (vilket tyvärr är alldeles för vanligt) eller för att bara ta sig framåt då tror jag tyvärr inte att alla positiva effekter med träning infinner sig.

med din kropp och verkligen ”lyssna” på olika signaler är fantastiskt och skapar massor av endorfiner. Att köra tufft samtidigt som du ”slår på dig själv” bidrar inte till hälsa. Att köra ett tufft pass kan dessutom vara lika meditativt som att sitta helt stilla, beroende av om du har med hela din närvaro och en positiv känsla i träningen.

Hur får man med då med känslan, glädjen

och det positiva i träning? Hur gör man för att beröra hela människan? Det svåra i detta är att det oftast inte går att ”beröra” första gången man tränar. Det är snarare en känsla som kommer smygande efterhand. Man ser det ganska tydligt hos dem som hittat hem i träningen. Hos dem som känner sig stolta och glada över sin prestation. Så jag tänker att man måste hålla i, fortsätta och vara stolt och glad över varje pass man klarar av. Känslan kommer… det kan jag nästan lova.

Hela skillnaden ligger alltså i vad du tänker,

inte vad du gör. Man mår bra av att tänka bra tankar. När man rör sig och tänker bra tankar så mår man ännu bättre. Ibland behöver någon i din närhet en putt av dig för att hitta sitt sätt att må bra. Vem kan du ge en puff i all välmening? Zara Tall Friskis & Svettis

Så träning och positiva känslor bidrar till

hälsa för kropp och själ. I mitt jobb ser jag det som min uppgift att hjälpa människor att hitta just det. Med det sagt så kan man absolut köra supertuffa pass och pressa sig till det yttersta (jag älskar den typen av träning). Skillnaden är hur det känns i dig under tiden och efteråt. Att utmana kroppen för att se hur stark, snabb och uthållig du är och fortfarande vara bästa vän

Våra öppettider: Mån 13-19, Tis – fre 9-18 Lunchstängt 12-13

Logo

Glad Påsk! Har du smärta eller värk som du har svårt att bli av med? Då kanske zonterapi är något för dig! Zonterapi är framförallt inflammationsdämpande och hjälper därför kroppen till självläkning.

Pernillas Hälsa • Eriksgatan 12 Älmhult • 070-618 88 26 ring, sms:a eller maila för tidbokning hallborg.pernilla@telia.com • www.pernillashälsa.se

26

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18, Lunchstängt 12-13 • Esplanadg. 5, Osby producerad av espresso media


NYHETER

Villervalla - färgglada barnkläder

SYTILLBEHÖR med dragkedjor och mycket mer.

PÅSKPYSSEL från Panduro.

konstnärsfärger i olja och akryl från Art Creation, Talens.

ÖPPET Mån-fre 12-18 lörd 10-13

Butiken med det färgglada sortimentet! Tavelinramning-Garn-Broderier-Sytillbehör Barnkläder från stl.56-152 och prematur 38-44

Följ oss på sociala medier för senaste nytt! N. Torgg. 5, Älmhult • 0476-63 65 12 • 0735-167585 • www.renaramasara.se

Vi har storlek 40-176 cl •••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• NAMEIT • ME TOO • D-XEL • MINYMO • CREAMIE • LMTD • •••••••

Rivstart på våren

Vi har fyllt butiken med härliga vårkläder och erbjuder

25% rabatt på valfri överdel

vid köp av valfri nederdel*

*Gäller ej ytterplagg /underkläder *Gäller Fredag och lördag

KLUBBERBJUDANDE:

DUBBLA STÄMPLAR till alla våra klubbmedlemmar. Gäller även dig som väljer att gå med i TittiBus kundklubb.

Öppettider: Vardag 10-18 Lördag 10-13 V Järnvägsgatan 27 D, Osby. 0479-150 01 NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

27


PÅSKLOV och ISDISCO Nu är det äntligen påsk igen! Vi firar det med massor av spännande aktiviteter och fina erbjudanden i butikerna under hela helgen för alla i familjen. För mer information om aktiviteterna följ oss på Facebook. Varmt välkomna till oss på Älmhults handelsplats Program: 29/3 Skärtorsdag 17.00-21.00 • ISDISCO med påskmaskotar 30/3 Långfredagen • Påskshow 12.00 & 14.00 31/3 Påskafton • Påskshow 12.00 & 14.00 Kom utklädd på påskafton så får du som barn/ungdom ett påskägg med godis 1/4 Påskdagen • Påskshow 12.00 & 14.00 2/4 Annandag påsk • Påskshow 12.00 & 14.00

Påskerbjudande i Swedish Food Market! Fyll en KORKEN-burk med lösgodis

29:-

Ord. pris: Lösgodis 59:-/kg och KORKEN-burk 0.5l 12:-/st. Gäller mellan den 24/3-2/4 så långt lagret räcker.

Kom och fira Påskafton!

Livslevande djur i butiken, outlet, lotterier, fantastiska erbjudanden och mycket mer.

Glad påsk!

Öppettider Långfredagen 11-16 Påskafton 10-16 Påskdagen 11-16 Annandag påsk 11-16

IKEA FAMILY pris:

2.795:(Ord. pris 3.495:-)

ÄPPLARÖ bord + 6 positionsstolar, utomhus, brunlaserad. Gäller mellan den 26/3-2/4 så långt lagret räcker.

Öppettider:

15% rabatt på alla vaser! © Inter IKEA Systems B.V 2018

Måndag - Fredag 10.00 - 20.00 Lördag - Söndag 10.00 - 18.00 Restaurangen öppnar 09.30 varje dag och stänger 30 min innan stängning. Öppet dygnet runt på: www.IKEA.se/Älmhult Instagram: @ikeaalmhult

Gäller 30/3 - 2/4 på ord.pris så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Välkommen in hos oss!

butiker IKEA Fynd ®

Fackhandel med kvalitet och omtanke

1200 gratis parkeringsplatser Generösa öppettider www.almhultshandelsplats.se 28

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Gilla oss på facebook producerad av espresso media


för hela FAMILJEN! Trädgårdsjord

Iittala Essence 1a sortering

50L

köp 6 få

5 st

99:-

25% (Gäller ej nyheter.)

VÅRENS NYA RIEKERSKOR NU I BUTIK!

VÅRT PRIS

550,-

SKOR FRÅN KÄNDA VARUMÄRKEN TILL BÄTTRE PRISER!

rabatt på valfri vara

Köp valfritt Sub-meal och få en extra cookie på köpet

2900 SPARA 4:80-6:00!

Vi bjuder alla barn på glass efter maten! Tävla och vinn Fun box!

20%

Extra Cookie!

2 FÖR

S kridskomålet

Gäller på ord priser, ej beställningsvaror och cyklar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

MANDELÄGG, CHOKLAD ÄGG, MARSIPANÄGG

ANTHON BERG 80-125g •Flera olika sorter Jämförpris 116:00-181:25 kr/kg

20 % på alla byxor! Erbjudandet gäller t.o.m. 25 mars

NY BUTIK!

Priserna gäller på Willys i Älmhult t.o.m 2/4 2018

älmhults handelsplats

almhultshandelsplats.se NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

29


M AT & D RYC K

Pepparrotskött Gör så här:

Det är en fördel att kunna odla och gräva upp sin egen pepparrot. Sedan rivs den på finaste sidan av rivjärnet för att frigöra så mycket smak som möjligt.

Lägg köttet i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock till det är mört, 1 ½ -2 timmar.

4-6 personer 800 g grytbitar av nötkött 2 gula lökar eller purjolökar Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Lyft upp köttet och låt det vila i aluminiumfolie. Sila buljongen och spara grönsakerna.

3 morötter 1 palsternacka (100 g) 1 bit rotselleri (50 g)

Smält smöret till såsen i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Vispa ned buljongen så mjölblandningen löser sig i buljongen. Låt koka upp. Späd buljongen med grädde, lite i taget, under fortsatt vispning. Låt såsen koka 5-10 minuter. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar.

½ msk salt per liter vatten

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår matoch dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

8-10 vitpepparkorn Pepparrotsås: 2 msk smör 3 msk vetemjöl 5 dl buljong från kokningen

Servera köttet med grönsakerna, sås, riven pepparrot och kokt potatis.

1 dl vispgrädde

2-3 msk riven pepparrot salt och peppar

Pepparrot- roten till nästan allt

P

epparrot med sin snärtiga styrka är en universalkrydda som passar till nästan allt; kött, fisk, skaldjur och inläggningar. En svensk klassiker är den högt älskade rätten pepparrotskött som är en fin förening mellan milda och kokta smaker med pepparrotens distinkta sting. En annan omtyckt kombination är gädda eller annan fisk serverad med brynt smör och riven pepparrot Pepparroten är allra godast färsk och den

och vild i Sverige. Den trivs bäst i kulturmark och man kan se den präktiga bladrosetten i vägkanter och diken.

som river mycket pepparrot har säkert fått erfara att det svider ordentligt i ögonen. Det är dess flyktiga olja som svider. Smaken är omedelbart stark men klingar snabbt av. Samma sak gäller för övrigt senap som är en släkting till pepparroten.

Pepparroten lär vara bra mot förkylningar

och det antagligen för att den innehåller mycket C-vitamin och antibiotiska ämnen. Men vi använder ändå pepparroten främst för att sätta piff på det mesta

Pepparroten kommer ursprungligen från sydöstra Europa men växer idag både odlad

Yoga i Vigenstorp Yoga med corefokus Några platser kvar i ny grupp på tisdagar kl. 18-19.30 Yoga &Mindfulnesshelg 8-10 juni Plats: Säbyholms Gård, utanför Laholm. En härligt hälsosam helg med återhämtning och påfyllning av energi i vacker miljö.

Källa : Allt om mat

JUST NU:

169:-/port 149:-/port

PÅSKBUFFÉ VÅRBUFFÉ

Boka på mail eller ring oss! Från 1 mars är

CAFÉET ÖPPET torsdagar & fredagar 9-15 Vi serverar smörgåstårta, baguetter & kakor

Stängt röda dagar under påskhelgen.

Mer info på www.larprocesser.se

30

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Gilla oss! info@systrarnasmat.com Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

producerad av espresso media


den sköna världen erbjuder. Så små frön - ge näring till det blommande.

Ge boningen, men också huden, ny

friskhet och lyster av en vårstädning. Nu är tiden inne för att röja upp i skrymslena och att lyftas fram med behandlingar som påverkar sinnet än mer positivt. Det ger en härlig lätt känsla av ny energi från insidan och på utsidan. Holistisk skönhetscoach

Marie Elnertz

Vårsprick Å

rstidsväxlingar bär vi helt naturligt i oss, de är svåra att inte påverkas av. Nu med ljusare dagar, fågelkvitter och porlande bäckar tar det tag i oss med kraft och flöde. Som en liten blomsterknopp, vak-

nar livslusten igen och vi spricker ut på nytt efter vinterns karga tid. Vi sträcker oss mot ljuset. De ljuvliga färgerna som fyller oss, vi känner hur det spirar och hela livet strålar.

Nu vaknar naturen och min

livslust att “putsa till mig” efter vårvintern som känts både livlös och grå. Känna vårens energi som reflekterar i mig, blicka ut och se vad

Och så den här färgprakten

omkring oss. Oh lala! Den ger lust att förstärka känslan än lite mer. Dekorera om och ge sig själv en ny makeup. Och jag ska absolut besöka konstrundan i vår bygd i påsk!

Det finns så många härliga enkla

redskap omkring av färg och form som kan lyfta fram vårkänslan - vår känsla. Ett privilegium av de små ting i livet vi kan välja av att se och känna. Små ting som kan göra en större skillnad.

Tror du som jag att när vi själva

är i en härlig känsla kan vi påverka varann än mer att tillsammans sprida positiv styrka omkring oss? Så välkommen våren. Sprick ut i oss nu! Marie Elnertz Holistisk skönhetscoach

EN PUTS I PÅSK?

VILL NI SE BÄTTRE UT?

Anslut dig du med till vår ständigt ökande krets av nöjda kunder, både privatpersoner och företag, som upptäckt hur vår långa yrkeserfarenhet och stora skicklighet, kan ge er en glasklar utsikt! ENSKILDA UPPDRAG ELLER ABONNEMANG FULLT FLEXIBLA PERSONLIGA ERBJUDANDEN RUTAVDRAG=1/2-PRISET

Löndals Fönsterputs londalsfonsterputs@gmail.com

0479 - 100 80 NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

31


VÅ R A K Y R KO R

Detta händer i pastoratet Onsdag 21 mars 19.00 Passionsmässa i kapellet, Glimåkra Söndag 25 mars, Palmsöndagen 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Musik av Eva Hognert och Bengt Frans Nilsson. Kyrkkaffe. Gudstjänstgrupp efteråt. 14.00 Gudstjänst i Kräbbleboda kapell, A Evertsson. Sång av Måbra-kören från Loshult. Servering. 16.00 Familjegudstjänst för hela pastoratet i Hjärsås k:a, A Evertsson. Sång och drama med barnen från pastoratets barngrupper. Kyrkfika.   Tisdag 27 mars 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 16.00-17.30 Ministrantutbildning i Glimåkra k:a.   Onsdag 28 mars 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults k:a. Se ruta!  

Telefon exp: 044-34 60 00

glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

Torsd 29 mars – Skärtorsdagen 14:00 Andakt med nattvard på Västanvid. 19:00 Skärtorsdagsmässa, Fredrik Carlsson. Altaret kläs av. Sång av Marie-Lousie Fredin Fred 30 mars – Långfredagen 16:00 Långfredagsgudstjänst, Peter Kogler. Sönd 1 april – Påskdagen 16:00 Jubelhögmässa, Fredrik Carlsson och Peter Kogler. Trumpet. Månd 2 april – Annandag påsk 11:00 Högmässa, Staffan Fredin. Sönd 8 april – 2 i påsktiden 16:00 Högmässa, Peter Kogler.

Knislinge

KVIINGE Sönd 25 mars – Palmsöndagen 11:00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika. Torsd 29 mars – Skärtorsdagen 14:00 Andakt med nattvard på Fridebo. 19:00 Skärtorsdagsmässa, Peter Kogler. Altaret kläs av. Sång av Anja Lagerqvist. Barnsamlingar.

Varje torsdag. Kl 14 andakt, därefter fika och gemenskap. På skärtorsdagen firar vi nattvard. ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Sibbhult

Kvällsöppet

i Sibbhults kyrka onsdag 28 mars kl 17.30. Välkommen till kvällsfika kl 17.30 följt av programmet "Korsvägsvandring" med Anders Thorsén. Avslutning kl 19.00 med en enkel kvällsmässa. I samarbete med sensus

TRÄFFPUNKT Skogsbrynet

tisdag 3 april kl 14.00. Allsång med Agneta Almqvist. Enkel andakt. Kaffe och hembakat. I samarbete med sensus

Bönegrupp

i Glimåkra missionshus varje söndag kl 19-20. Vi samlas för gemensam bön. Alla är välkomna. Ingen anmälan.

Kviinge

Gryt

KYRKPARKENS FÖRSKOLA i Hanaskog Välkommen att anmäla era barn till vår nya, fina och omtyckta Reggio-Emilia-inspirerade förskola! Föräldrar är välkomna att besöka (ring 070-964 57 51). Anmäl era barn via kommunens hemsida. Barn från övriga kommunen (eller grannkommuner) är förstås också välkomna!

MAT & GEMENSKAP och ÄNTLIGEN ONSDAG

Mat & Gemenskap i Knislinge församlingshem varje tisdag kl 17.30. Fred 30 mars – Långfredagen 11:00 Långfredagsgudstjänst, Peter Kogler. Äntligen Onsdag i Kviinge församlingshem Barnsamlingar. varje onsdag kl 17.30. Sönd 1 april – Påskdagen ÖPPNA GRUPPEN i Kviinge 11:00 Jubelhögmässa, Fredrik Carlsson och För barn 0-5 år med förälder eller Peter Kogler. Kören Praise. Barnsamlingar. annan vuxen. Varje måndag i Kviinge Kyrkfika. församlingshem kl 13.30-15.30. Ledare Sönd 8 april – 2 i påsktiden Marie Larsson och Lovisa Törn. 11:00 Högmässa, Peter Kogler. Vi fikar, sjunger, leker och pysslar mm. Barnsamlingar. Kyrkfika. Ingen anmälan.

ANDAKT & TRÄFFPUNKTEN på Västanvid

32

Hjärsås

Torsdag 29 mars, Skärtorsdagen 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 18.00 Skärtorsdagsmässa i Glimåkra k:a, A Evertsson 19.30 Skärtorsdagsmässa i Hjärsås k:a, A Evertsson Fredag 30 mars, Långfredagen 10.00 Långfredagsgudstjänst i Sibbhults k:a, C Frostensson. Sång av Glimåkra kyrkokör. Sammanlyst.   Söndag 1 april, Påskdagen 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson och C Frostensson. Sång av Kyrkokören. Ministrantmottagning. Kyrkkaffe. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Thorsén. Sång av Håkan Böckman. Kyrkkaffe.   Måndag 2 april, Annandag påsk 16.00 Emmausmässa i Sibbhults k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 18.00 Gudstjänst i Glimåkra missionshus, Evalotta Kjellberg.   Tisdag 3 april 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 14.00 Träffpunkt Skogsbrynet. Se ruta!

Detta händer i våra församlingar KNISLINGE Sönd 25 mars – Palmsöndagen 16:00 Högmässa, Fredrik Carlsson.

Glimåkra

Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge E-post: knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

OSBY PASTORAT

OSBY PASTORAT

Vi söker en projektledare

Vi söker förskollärare

för ett arbetsmarknadsprojekt

Osby pastorat söker en förskollärare under perioden 2018-08-06 till 2019-08-06 då en av våra förskollärare kommer att vara föräldraledig. För mer information om tjänsten se vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/osby

Osby pastorat söker en projektledare för ett ESF-finansierat projekt som syftar till att hjälpa människor som står långt utanför arbetsmarknaden. För mer information om tjänsten se vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/osby Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Ons. 21/3 12.00 Sopplunch, fh. (Är du i behov av kyrkskjuts, ring tel. 52 45 00 kl. 8.30-9.30) 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

bordssamtal

med Luther och Käthe Lördag 24 mars kl. 16.00 i Osby församlingshem. Biljetter bokas på 0479-124 44 Begr. antal platser

Sön. 25/3 Palmsöndagen 10.00 Högmässa, Lövsund. Barnkören Mixturen medverkar. 14.00 Gudstjänst med små & stora, Lövsund. Ons. 28/3 14.00 Vardagsgudstjänst med små & stora, Lövsund. Tor. 29/3 Skärtorsdagen 19.00 Skärtorsdagsmässa med Getsemanevaka. Sångensemble sjunger musik av Bernt-Ove Kroon, Lövsund & Almfjord.

Visseltofta Loshult

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Fre. 30/3 Långfredagen 10.00 Långfredagsgudstjänst, Fröjmark. Stråkar från Osby-Ö. Göinge kammarorkester & Osby kyrkokör medverkar.

Visseltofta

Tor. 29/3 Skärtorsdagen 19.00 Skärtorsdagsmässa med Getsemanevaka, Bråliden. Sön. 1/ 4 Påskdagen 10.00 Uppståndelsehögmässa med dop, Eriksson. Öppen kör (rep 09.00) och Trumpet- Naomi Caputa & Håkan Andersson. Piano - Eva Eriksson. Bas - Jonatan Almfjord. Hammond- Naim Kassis. Mån. 2/4 Annandag påsk 18.00 Emmausmässa, Bråliden.

Loshult

Ons. 28/3 14.00 Wisseltofta café. Församlingshemmet.

Fre. 30/3 Långfredagen 18.00 Gravläggningsgudstjänst i Taizéton, Eriksson.

Sön. 1/ 4 Påskdagen 10.00 Uppståndelsegudstjänst, Lövsund. Visseltofta kyrkokör medverkar.

Passionsgudstjänster

Tor. 22/3 14.00 Torsdagsträff med gudstjänst i Missionsgården. Våffelfika. Brödförsäljning. Sön. 25/3 Palmsöndagen 10.00 Gudstjänst, Eriksson. OBS! Byte av tid. Sopplunch, anm. till Eva 070 -64 81 451 senast 22/3 Tor. 29/3 Skärtorsdagen 19.00 Skärtorsdagsmässa med Getsemanevaka, Svensäter. Sång av Elisabet Bertilsson & Roger Persson. Fre. 30/3 Långfredagen 10.00 Långfredagsgudstjänst, Fröjmark. Loshults kyrkokör medverkar.

i Osby församlingshem kl. 19.00

26 mars Hans Eriksson. Julia Almfjord-fiol 27 mars Mirjam Lövsund. Ungdomskören medverkar. 28 mars Staffan Bråliden. Osby kyrkokör medverkar Ons. 4/4 12.00 Sopplunch i fh. 15.00 Nybygdens sykrets träffas hos Inga-Britta Östensson. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Tor. 5/4 16.30 Messy church, fh. Tema: ” Påsken”

Torgdag i Osby 23/3

Sön. 1/ 4 Påskdagen 10.00 Uppståndelsegudstjänst, Fröjmark. Loshults kyrkokör & Sven Jeppsson. trumpet, medverkar.

Till förmån för Svenska kyrkans

Fastekampanj

anordnar internationella gruppen försäljning mellan 8-12. Gåvor, hembakat och hemlagat mottages tacksamt! (Lämnas på torget)

Sön. 25 mars 14.00

Må Bra-kören

sjunger i Kräbbleboda kapell

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

33


A K T U E LLT

– Vi vill skapa trygghet och rusta tjejerna för samhället. Därav att vi startar Tjejjouren här i Älmhult säger Jenny Herz. Jenny är en av de tre som ingår i uppstartsgruppen, de övriga två är Signe Persson och Ronida Ali. Idén är inspirerad av Metoo-rörelsen.

Chatta anonymt

Tjejer i åldern 12 till 20 år skall kunna chatta anonymt om sådana saker som man inte kan eller vill prata med sina föräldrar om. – Men det går bra att kontakta oss även om man bara vill prata av sig, berättar Jenny. Du behöver inte ha någon ursäkt eller ha någon form av problematik för att ha kontakt med jouren. Alla är välkomna, hälsar Jenny. Vi kommer att gå ut på skolorna här i Älmhult för att informera om att vi finns.

Söker jourpersonal

Först och främst så måste Tjejjouren bli bemannad. Uppstartsgruppen söker personal i åldern upp till 30 år till den ideella verksamheten. – Du som vill och kan lägga din tid på att stötta och hjälpa en medmänniska kontakta gärna Studieförbundet Vuxenskolan Älmhult, avslutar Jenny.

Signe Persson, Jenny Herz och Ronida Ali.

Uppstart för TJEJJOUR i Älmhult R

unt i Sverige finns det ett 60-tal tjejjourer. Det är ROKS – Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige som står bakom. Tjejjourerna är ideella föreningar som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.

AlltMöjligt SecondHand

Kontaktuppgifter: Telefon: 0476-10959 almhult@sv.se www.sv.se WWW.OPPNAHJARTAT.SE

i Broby

Välkomna till vår butik och fynda! SECOND HAND I OSBY

Vi tar tacksamt emot möbler och prylar. Servering av kaffe mm.

Varmt välkomna! Öppet: tisdagar: 10.00-16.00 torsdagar: 10.00-16.00 lördagar: 10.00-14.00

Storgatan 38 Broby 044-417 61

LÄMNA & KÖP HOS OSS!

Filippos Öppna hjärtat Osby Industrigatan 8 B i Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14 Inlämning: Under butikens öppettider

DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ • DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ

Barnförsäkring - för en trygg start i livet. För hela familjen. Läs mer på lansforsakringar.se/barn

34

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

Bibelkunskap Missionskyrkan, Knislinge

Börje Andersson

B

ibelkunskap - en fråga jag ställer, är det något att ha? Vad har du för svar? Här ger jag mitt svar. Jag minns tillbaka till min uppväxt, och

tackar Gud för jag att haft troende föräldrar. De var omtänksamma och jag fick gå i söndagsskola och bibelklass. Där fick jag lära mig från grunden, från gamla och nya testamentet. Jag har varit söndagsskollärare och ungdomsledare, där fick jag förmånen att undervisa om Bibeln. I folkskolan hade vi morgonandakt där vi sjöng en psalm och bad ”Fader Vår” samt avslutade dagen med av att läsa ”Herrens välsignelse”. På mitt schema hade jag kristendomsundervisning. Idag är jag tacksam, och tycker Guds Ord ”Bibeln” är den bästa bok som finns, som ger mig glädje och tröst.

En instruktionsbok där jag får råd och vägledning.

Här kommer mina nyckelställen i Guds ord: ”Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig.” Ps 119 v 105. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Joh. 3 v 16

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” Joh. 3 v 12 Jag fick själv välja väg, jag valde vägen ”Jesus Kristus”. Vad väljer du? Börje Andersson, Knislinge Missionskyrka

Göteryds, Hallaryds och Pjätteryds församlingar

0476-300 01

goteryds.pastoratsvenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/goteryd

Fira Påsk i Göteryds Pastorat Palmsöndagen 25/3 10:00 i Göteryds kyrka Passionsandakter i stilla veckan: Måndag 26/3 19:00 i Pjätteryds sakristia Tisdag 27/3 19:00 i Göteryds kapell

Påskdagen 1/4 10:00 i Göteryds kyrka med påskbuffé 10:00 i Hallaryds kyrka med påskbuffé Äggrullning och påskgodisägg för barnen. Annandag påsk 2/4 14:00 Påskens glädjesånger i Pjätteryds kyrka med påskbuffé

Dymmelonsdag 28/3 19:00 i Hallaryds sockenstuga Skärtorsdagen 29/3 med avklädande av altaret 17:00 i Pjätteryds kyrka 19:00 i Göteryds kyrka Långfredagen 30/3 10:00 i Pjätteryds kyrka. Jesus blir korsfäst 15:00 i Göteryds kyrka Jesus dör 16:00 Gemensam sånggudstjänst med Betel i Hallaborg.

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

35


A K T U E LLT Camilla Larsson har tagit över ordförandeklubban.

Camilla Larsson förklarar att det känns

fantastiskt att få förtroendet att driva Göinge Näringsliv vidare. - Jag kom med som ny styrelseledamot för ett år sedan, en ny utmaning för mig och ett väldigt roligt uppdrag. Att nu få äran att bli ordförande ger mig ytterligare en kick. Vi har gjort ett fantastiskt arbete under 2017 för föreningen och vi har fått nya medlemmar och även f. d. medlemmar som kommit tillbaka. 


Att arbeta med frågor som berör närings-

livet och företagande är något Camilla trivs förträffligt med. - Det är ju det vi ska fokusera på i föreningen. Att skapa en plattform för företagare att nätverka och träffas för erfarenhetsutbyte. Den bästa marknadsföringen man kan tänka sig. Vi får aldrig glömma den personliga kontakten idag med tanke på den digitaliserade värld vi lever i. Jag tänker bl.a. på ensamföretagare där behovet säkert är stort att träffa andra och dela med sig av sina erfarenheter och inhämta ny kunskap, fortsätter Camilla. 


Inom kort kommer styrelsen att träffas för att

Ny ordförande för Göinge Näringsliv U

nder inledningen av året har Göinge Näringsliv bytt ordförande. Jahangir Hejazis har lämnat styrelsen för andra uppdrag och Camilla Larsson har tagit över ordförandeklubban. Vi har fått några ord med henne angående hennes tankar kring detta.

göra upp en verksamhetsplan för 2018. Den ska innehålla kommande aktiviteter för Göinge Näringsliv samt Queenia. Sedan följer även Göinge Afton, den 9 maj, där Årets Företagare samt Årets Queenia ska koras. Det är Göinge Näringsliv som nominerar dessa pristagare. 
 Vad beträffar Queenia så har flera frågat om nätverket finns kvar. - Nätverket finns absolut kvar men jag ser gärna Queenia i ny tappning. Dock fortfarande med fokus på företagandet och entreprenörskap. Är det någon utav våra befintliga medlemmar, eller någon ny som kan tänkas sig bli en del av vår förening, och som har tips och ideér på vad vi kan hitta på inom Queenia så är ni välkomna att kontakta oss, avslutar Camilla. 


engöring Motorolja 5Motorolja liter Fälgrengöring Takbox 5Takbox liter Fälgrengöring

Takbox

ine, 500 ml Mekonomen Premium Syntet 5W-40 Thule Turtle Red Touring Line, 500 mAlpine, l svart Thule Touring Alpine, svart Mekonomen Premium Syntet 5W-40 Turtle Red Line, 500 ml Thule Touring Alpine, svart

il 2018.

399:-

Ord. pris 685:-

399:-

Ord. pris 685:-

3 59:499:- 59:Ord. Ord. pris pris 110:-4 199:-

Ord. pris 110:-

3 499:-

Ord. pris 4 199:-

3 499:-

Ord. pris 4 199:-

Osby Öppettider Osby Öppettider ÄlmhultÖppettider Öppettider Tegvägen 6 Vardagar Osby 07.00 – 18.00 Tegvägen 6 Vardagar: 07.00-18.00 TorngatanVardagar 4 Vardagar: 07.00-17.00 07.00  – 18.00 0479-131 05 Lördagar Tegvägen 09.00 – 163.00 Priserna gäller t.o.m. 22 april 2018. 0479-131 05 0476-150Lördagar 09.00  – 13.00 Priserna gäller t.o.m. 22 april 2018. 0479-131 05 Lördagar: 09.00-13.00 50 Lördagar: Stängt

36

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


ANNONS

INNEHÅLL SPONSRAT AV MIXI PRINT

FAKTA MIXI PRINT Startår: 1982 Antal anställda: 17 Omsättning: 27 miljoner Ägare: Sven–Eric Johansson och sonen Magnus Johansson

MIXI PRINT ett av Sveriges modernaste tryckerier

F

ör väldigt många företag så kan det bli tufft när konjunkturer pekar nedåt. Men det finns företag som går åt andra hållet. – Svårt att peka på varför vi går mot strömmen, säger Sven-Eric Johansson. Kanske det beror på att vi anstränger oss lite mer, eller är det så att man i nedgång väger besluten och väljer vilka man vill samarbeta med. Jag vill i alla fall tro att det är så.

Positiv utveckling

Det är nu 36 år sen tryckeriet startades av Sven-Eric. En stor del av framgången handlar om ekonomiska val. Kalkylerna är lika viktiga i våra tryckjobb som i alla andra beslut. Under förra året så var det två stora beslut som var en följd av en positiv utveckling för Mixi Print. – Vi kan backa lite till och även ta med förvärvet av GL-tryck från Kristianstad. Det gav oss en värdefull kompetens, som kan vara svår att hitta idag. Vår logistik var heller inte den bästa med

ett papperslager på distans. Jag räknade på det och kom fram till att vi genom att bygga ett nytt logistikcenter, skulle få det helt finansierat inom 3 år genom de möjligheter detta innebar. Så ser det också ut att bli.

Stor kapacitet

Den stora förändringen var kanske ändå beslutet att investera i en ny tryckpress. En värsting med fem färger och möjligheter till ett sjätte färgverk med vattenlack. Här trycks nu kataloger, foldrar, tidningar mm.

– Det gav oss möjlighet att köra två-skift med betydligt större kapacitet, förklarar Sven-Eric. Kompletterat med ett fullskaligt bokbinderi och ateljé så har vi fått många nya kunder från hela landet. Att vi sen är miljömärkta med Svanen, ISO- och FSC-certifierade gör att vi kvalificerar oss till alla upphandlingar.

Exklusiva böcker

En annan nisch är ett ökat intresse för bokproduktion. Då handlar det inte om pocket eller inbundna romaner. – Nej i första hand är det mycket exklusiva konstböcker där det finns extrema krav på produktionen. Både vad gäller tryck och omslag. Till stor del är detta ett hantverk som ställer stora krav på oss, berättar Sven-Eric. Men det är roligt att få vara med i denna process. Slutprodukten blir ju verkligen något extra. Kul att kunna visa fram.

KONTAKT Mixi Print AB Rydvägen 6 293 31 Olofström Box 100 293 22 Olofström Mixi Print AB / GL-Tryck Fäladsgatan 4 291 59 Kristianstad

0454-413 00 www.mixiprint.se NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

37


thermia.se/inverter

Sex timmars arbetsdag! Välkommen att lyssna på Vänsterpartiets Ana Rubin om arbetet med 6 timmars arbetsdag.

thermia.se/inverter

thermia.se/inverter

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att installera en bergvärmepump. Utmaningen är att Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att göra affären så bra som möjligt, genom är att att välja rätt installera en bergvärmepump. Utmaningen märke och rättsom modell. är säkra pårättatt nya göra affären så bra möjligt,Vigenom att välja Thermia Inverter märke och Diplomat rätt modell. Vi är kommer säkra på tillgodose att nya dina Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem. om framtidens energisystem.

Du vet redan att du kan spara mycket pengar på att

Datum: 11/4 installera en bergvärmepump. Utmaningen är att göra affären så bra som möjligt, genom att välja rätt Tid: Kl 18:00 märke och rätt modell. Vi är säkra på att nya Plats: Börjes Konditori i Osby

Thermia Diplomat Inverter kommer tillgodose dina behov. Kontakta oss så berättar vi allt du behöver veta om framtidens energisystem.

A+++

A++

A+++

A++

* Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepum* Med styrning: Då värmepum pens reglerdator.

pen är installerad i ett värmesys tem som styrs via värmepum-

Utan styrning: Då värmepumpen pens reglerdator. ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med styrning: Då värmepumpen funktionen Utan hos den inbyggda

A+++

ej är kopplad till ett värmesystem samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

A++ * Med styrning: Då värmepumpen är installerad i ett värmesystem som styrs via värmepumpens reglerdator. Utan styrning: Då värmepumpen ej är kopplad till ett värmesystem, samt utan att räkna med funktionen hos den inbyggda

STOPP I AVLOPPET?

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

PIONJÄREN INO VÄRMEPUMPA PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

PIONJÄREN INOM VÄRMEPUMPAR

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

38

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

www.comfort.se • 0479-134 41 • Fabriksgatan 4, Osby

producerad av espresso media


I Östra Göinge kommun kan du välja utförare. Tala med din biståndsbedömmare så hjälper de dig.

Ugglans hemhjälp Hos oss får du din EGEN hemtjänstpersonal. Det betyder att det ALLTID är SAMMA personal som kommer varje gång. Aldrig mer än 3. Självklart kan ni också lätt köpa till extratjänster så som: fönsterputs, gräsklippning, hundpromenad, snöskottning eller vad helst ni behöver. Välkommen att ringa oss dygnet runt på tel. 0707693860

Brobyvägen 6 289 47 Glimåkra www.ugglanshemhjalp.se

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

39


S I M O NTO R P

Historia från Simontorp

Anette Blidberg

”…med våld och emot min vilja…”

Det kom ett spännande brev från en läsare. (Tack!). Det var några sidor från en brottsanmälan om en våldtäkt där en kvinna vid namn Hanna skriftligen anmälde sin granne för våldtäkt år 1899. Även om det nu gått många år tänkte jag beskriva händelsen anonymt då det kan finnas släktingar i rakt nedstigande led till de inblandade.

år tidigare och hans föräldrar och yngre syskon bodde fortfarande på gården.

Det sirligt handskrivna brevet från Hanna

grannbyn med hustru och fem barn. Ola och hans familj bodde kvar i många år.

inkom till kronolänsmannen sommaren 1899. Hon hade tagit mod till sig att för våldtäkt anmäla sin granne, ”åbon Nils”. Hon skrev om händelsen att Nils ”med våld och emot min vilja våldtagit mig, därvid mitt högra ben blef avbrutet”. Till stöd för sin anmälan namngav hon två vittnen, drängen Johan och smeden Ola.

Själva händelsen ska ha inträffat en kväll i

mars samma år och Hanna hade fått men för livet. Inte bara själsliga utan även fysiska då hennes brutna ben tydligen inte läkt ordentligt utan hon fortfarande haltade då hon skrev sin anmälan nästan fem månader efteråt.

Jag har försökt att få historien verifierad

genom att söka något slags notering i samtida dokument. Men ingenstans i kyrkoböckerna för 1899–1900 finns någon notering om anmälan eller utdömt straff.

Alla personer är relativt lätta att identifiera

förutom själva gärningsmannen Nils. Det fanns nämligen tre personer med samma namn i den aktuella byn. Men med den titeln stämmer endast en man. Den ensamstående 33-årige åbon Nils. Han hade tagit över gården efter sin far något

Det ena vittnet, drängen Johan, flyttade

året efter till en grannsocken. Johan var dräng och tidigare arrendator i den aktuella byn, men i och med flytten blev han jordbrukare med egen gård. Var kom de pengarna ifrån?

Det andra vittnet, smeden Ola, bodde i

Vid denna tid gällde 1864 års lag. Våldtäkt

preskriberades efter sex månader och lagtexten löd: ”Tager man qvinna med våld och, emot hennes vilja, med henne öfvar otukt, eller tvingar man henne dertill genom hot, som innebär trängande fara; varde dömd till straffarbete från och med sex till och med tio år. Fick qvinnan af den gerning svår kroppsskada; dömes till straffarbete på lifstid eller i tio år: ljöt hon deraf döden; miste gerningsmannen lifvet eller dömes till straffarbete på lifstid.”

Hanna var i sextioårsåldern när brottet

inträffade och hon och maken bodde kvar i byn livet ut. Även den anklagade Nils bodde kvar i byn. Något år senare gifte sig Nils med Agda från grannbyn, samma grannby som smeden Ola bodde i. Nyblivna hustrun Agda bör haft vetskap om den tuffa anklagelsen som Hanna gjort till kronolänsman. Skvallret gick säkerligen lika fort då som nu. Ändå blev det lysning och äktenskap och flera barn föddes i denna familj under tidigt 1900-tal. Någon frånvaro för Nils pga fängelsestraff finns inte noterat i kyrkoarkiven. Det kan finnas mer uppgifter i domböckerna om fallet nådde dit, men då som nu gällde att det ska finnas så mycket bevisning att det är troligt med fällande dom för att brottet ska tas upp i domstol.

Med hänsyn tagen till att jag inte kunnat

hitta någon dom mot Nils har jag låtit alla inblandade förbli anonyma. Nils må få vara oskyldig till motsatsen bevisats, men anklagelsen fick de inblandade parterna leva med i flera decennier, sida vid sida i samma by.

Här kan noteras att Hanna anmälde hän-

delsen efter ca fem månader och att hon i sin anmälan använde nästintill ordagrant lagtexten. Hon har kunnat lagtexten och säkert grunnat länge innan anmälans skrevs, strax innan brottet hade preskriberats.

Text: Anette Blidberg Bild: Anders Blidberg

Gärningsmannen Nils kunde vänta sig en

längre fängelsevistelse med straffarbete i tio år eller mer (upp till livstid) eftersom Hanna blev skadad av händelsen. Straffarbete vid nån av fästningarna i Varberg, Carlsten (på Marstrand) eller i Landskrona var ofta liktydigt med dödsstraff genom arbete och dålig/obefintlig mathållning.

www.otmab.se • 0479-121 47 0708-569157 • info@otmab.se

Transportakuten 40

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


Anslagstavlan Boalts Bygdegård

Bara nåt litet...

4 april kl. 19,00

Karl XI härjningar i trakterna runt Boalt Sixten Svensson

berättar om händelser som påverkade hela bygden på 1600-talet och om sin nya bok.

N OTE R AT

Då kan en plats på anslagstavlan, vara något för dig! Liten (44,5x30mm) 300:Stor (44,5x64mm) 500:-

På Köpmangatan 27 i ÄBO:s lokaler. Vi bjuder på förtäring. Anmälan senast 22 mars på telefon 0476-71339.

Boalts Bygde- & Kulturförening www.bygdegardarna.se/boalt/

gLIMåKRA

ENTRÈ 30 KR GRATIS PARKERING

Älmhults Civilförsvarsförbund ÅRSMÖTE 2018 den 27 mars kl 18.30

VÄLKOMNA!

LåNgfREDAgEN KL 09.00-15.00 TRoLLARINKEN

www.civil.se

Välkommen på årsmöte

Avgift: 60 kr inkl. fika. Barn gratis. Samarr. med SV

ANTIKSAMLAR- & VETERANMARKNAD

Civilförsvarsförbundet

MÅNADSMÖTE

med underhållning

D

en 11 april är det dags för månadsmöte för PRO Broby. På agendan står planering inför valutfrågningen av kommunens politiker. Ingemar Nilsson från Dönaberga står för musikunderhållning.

Vi träffas i Folkets Hus kl. 14:00.

9 sept är det du som bestämmer!

AM-KÖRKORT

för EU-moped och traktor, 2-dgr intensivutbildning FÖRARBEVIS för moped klass 2. Kurser varje vecka! Mörrum, Tingsryd, Osby.

ÖVNINGSKÖRA? Handledarutbildning 250:-/pers

Tel 0479 - 107 39 www.goingetrafikskola.com

nnar för Vattenbru ch hushåll lantbruk o

Ring och boka nu!

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

LÄGENHET SÖKES I OSBY 4:a eller stor 3:a Bostads- eller hyresrätt, helst centralt

0479-170 81

OSBY NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

41


FÖ R E N I N G S LI V E T

Upptäck ÖSTRA GÖINGES underbara natur V

i har tidigare berättat om det leader-finansierade projektet Naturliga Göinge som FK Göingarna är initiativtagare till. Syftet är att få fler göingebor att känna sig trygga ute i naturen, att fler lär sig känna till allemansrätten och att göra det enklare för folk att komma ut i skog och mark.

Program:

Nu välkomnar FK Göingarna alla till vårens träffar där du får hjälp

26/4 Knislinge/Wanås

att med kartan i hand hitta ut till olika miljöer i Östra Göinges vackra natur.

Programmet startar 5 april med ledda vandringar i naturen kring de olika byarna i kommunen. Aktiviteterna startar alltid kl. 18:00.

5/4 Tågaröd 12/4 Östanå

24/5 Breanäs 7/6 Immeln

19/4 Sibbhult 3/5 Glimåkra

17/5 Hanaskog

14/6 Sporrakulla 28/6 Tågaröd

10/5 Broby För mer info kring de olika träffarna: www.naturligagoinge.se

- Fysisk aktivitet har en rad olika fördelar fysiologiskt, men där finns också ett ännu större syfte i att träffa nya vänner inför ett härligt sommarlov, säger Johanna Bergman på Ifk Osby. Genom denna trygga och aktiva miljö hoppas vi kunna skapa nya vänskapsband, arbeta med integrering samt uppmuntra till en fortsatt fysisk sommar.

Samarbete med föreningar

AKTIV SOMMAR med IFK Osby I

FK Osby planerar att återigen anordna två veckors sommaraktiviteter för att aktivera barn och ungdomar. Klubben vill använda sig av aktivitet; lekar i kombination och samarbete med kommunens olika föreningar.

följt av lunch samt en aktivitet på eftermiddagen. Nyckelorden för projektet är fysisk aktivitet, integration, jämställdhet och glädje. Aktivitetsperioden avslutas med en lördag på idrottsplatsen, där föräldrar är välkomna att delta med sina barn.

Tider för aktiviteterna är vecka 25, måndag

Aktivitet och vänskapsband

till torsdag kl. 10-14; vecka 26 måndag till torsdag kl. 10-14, samt avslutning på lördagen kl. 11-13. Det kommer att hållas en aktivitet på förmiddagen,

42

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Syftet med projektet är primärt att skapa aktivitet under veckorna när många föräldrar ännu inte gått på semester.

IFK Osby vill samarbeta med andra föreningar i kommunen för att ge dem möjligheterna att visa upp sin verksamhet genom prova-på-tillfällen. På så sätt ökas chansen till ett växande föreningsliv i kommunen och alla de fördelar som kommer med ett ökat medlemsantal. - Vi önskar också rekrytera ungdomsledare som under två veckor får chansen att arbeta med ledarskap och personlig utveckling under stöd av huvudansvariga från föreningen, fortsätter Johanna. Ambitionen är att öka förutsättningarna för en bättre sommar. De ansvariga vill också skapa intresse hos unga att engagera sig som ungdomsledare i någon av kommunens föreningar. - Dessutom vill vi göra det möjligt för alla föreningar att marknadsföra sin verksamhet bättre, vilket gagnar alla, avslutar Johanna. producerad av espresso media


FÖ R E N I N G S LI V E T

ORDFÖRANDESKIFTE

i SPF - Seniorerna

Osby

Motionera med HALLARYDSLOPPET

A

nnandag påsk 2 april är det dags att dra på sig motionskläderna och delta i någon av de olika klasserna. Årets Hallarydslopp är det 29:e i ordningen.

närer deltar i utlottning av ett antal priser på nummerlappens slutsiffra. Vinnarna anslås vid skolan. Hallarydsloppets plakett delas ut till alla som fullföljer loppet.

Start och mål är vid Hallaryds

finns för damer i HIF:s klubbstuga och för herrar i skolans gymnastiksal. Servering finns i skolan.

skola. Nummerlappen måste hämtas vid skolan senast 30 minuter före respektive start. Först ut är tävlingsklasserna för flickor och pojkar 8-12 år. Sträckan de tävlar i är 1,2 km och starten är kl. 10:40. Därefter följer tävlingsklasserna pojkar och flickor 14 och 16 år, på sträckan 3,2 km med start kl. 11:05.

För vuxna finns olika tävlings-

klasser; promenad, motion dam och herr samt öppen klass dam och herr. Promenadklassen har fri start, öppen klass startar kl. 11:00 och motionsklasserna kl. 11:00 respektive 11:10, beroende av sträcka.

Priser kommer att delas ut till de

Omklädning och duschmöjligheter

samband med årsmötet i SPF - Seniorerna Osby valdes Björn Blomberg till ny ordförande efter Britt-Louise Paulsson. Björn har mångårig erfarenhet från förtroendeuppdrag i olika föreningar, bl a från teaterföreningen Kuppmakarna, med stora uppsättningar som Loshultskuppen på programlistan, där han under 10 år var föreningens ordförande. SPF - Seniorerna är en av Sveriges största seniororganisationer och

finns med föreningar över hela landet. Målet är att i samverkan skapa bättre villkor för äldre och att kunna erbjuda ett aktivt liv till alla seniorer. Förutom ett intressant och omväxlande program på månadsmötena, så har SPF - Seniorerna i Osby också många veckovisa gruppaktiviteter att ta del av. Det finns möjlighet att ”prova på” ett medlemskap, genom att som gäst få besöka ett valfritt månadsmöte. För mera information om detta kan Sven Koch, sekreteraren i SPF - Seniorerna Osby, kontaktas på tel. 070-435 46 79.

Anmälan görs senast 26 mars

till Hallaryds IF, Att: Lena Persson, Åvallen, 34396 Hallaryd eller epost hallarydsloppet@gmail.com. Inbetalning görs till BG 5436-8543. Efteranmälan kan göras tävlingsdagen senast kl. 10:00 vid Hallaryds skola. Då tillkommer en förhöjd startavgift på 40 kr. för alla utom ungdoms- och promenadklasser. Fotnot: För mer detaljer kring klasser, starttider, och avgifter se www. freewebs.com/hallarydsloppet. Upplysningar kan också lämnas av Carl Bladh på mobiltel. 0705-427675

tre första i varje klass. Övriga motio-

HOCKEYFEST i Osby T

ill helgen strömmar spelare, tränare och föräldrar till Osby. Säsongen ska avslutas och vad är väl bättre än att göra det med ICA Supermarket Cup? Enligt U-sektionens ordförande Mikael Svensson så väntar tusentals besökare till helgen.

Härlig hockeyhelg

I

Totalt är hela 26 lag anmälda till cupen för killar och tjejer i åldrarna 8–10 år. Osby IK har laddat upp med mellan 40–50 funktionärer för att kunna ge bästa möjliga support till alla besökare. – Ja det ska serveras mat till alla, kiosker och andra försäljningsställen ska bemannas, förklarar Mikael. Vi vill ge alla bästa möjliga upplevelse både på och utanför rinken. Mikael vill samtidigt passa på att välkomna alla nyfikna, intresserade och involverade till Osby ishall, lördag och söndag. Det blir en härlig hockeyhelg.

Hallaryds IF inbjuder till

HALLARYDSLOPPET Annandag påsk den 2 april Första start kl. 10:40 Start och mål vid Hallaryds skola

Anmälan: hallarydsloppet@gmail.com senast 26 mars Mer info: Carl Bladh 070-542 76 75

ALLA ÄR VÄLKOMNA! NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

43


K U LT U R

Ett vackert sydsvenskt vårtecken är när

konstnärer lämnar sina iden och låter allmänheten ta del av sina verk. Traditionen har nu femtio år på nacken och startade med att tolv konstnärer, boendes längs Hanöbukten på Österlen, öppnade sina hem för konstintresserade under pingsthelgen. Numera är påsken startskottet för konstrundan som nu snarare är rundor som återfinns över hela Skåne.

Slipp bilköerna

För boende i Östra Göinge med omnejd är Vävstolsmuseet i Glimåkra en utmärkt plats att ta del av påskkonst på. Här slipper man de traditionella bilköerna på Österlen och kan, under hela påskhelgen mellan kl. 11.00 – 17.00 samt söndagen den 8 april mellan kl. 14:00 – 16:00, njuta av konst av alla möjliga slag under ett och samma tak. I den vackert pampiga byggnaden som inhyser muséet, ställer ett tjugotal begåvade konstnärer ut allt från bildkonst och keramik till ordkonst och diabas.

Konst från Folkhögskolan

Glimåkra folkhögskola är välrepresenterad bland utställarna i år. Dels genom akvarellgruppen ”Colorato” som består av tidigare deltagare på skolan och dels genom Baslinjen som ställer ut både bildkonst och skulpturer under temat Fågel och Fisk (och mittemellan!). Skrivarlinjen kommer att ställa ut inramad ordkonst samt erbjuda små skrivövningar för alla som vill testa på att bejaka sin inre poet.

Pausa med fika

KONSTUTSTÄLLNING på VävstolsMuseet i Glimåkra Under hela påskhelgen och även söndagen den 8 april är det konstutställning på Vävstolsmuseet i Glimåkra.

En konst i sig är de hembakta kakorna och det välsmakande kaffet som serveras i kaféet på andra våningen. Här kan man slå sig ner och vila benen för att undvika träningsvärk eller så kallad konstvärk som lätt uppstår vid konstrundor utan paus.

På långfredagen och påskdagen mellan

kl. 12:00 – 15:00 arrangerar den pigga ungdomssektionen på Glimma Ryttarförening ponnyridning på den gamla banvallen vid Vävstolsmuséets parkering. Då kommer man också tända grillarna och grilla korv - efter konstens alla regler. Text: Daniel Björk

info@ekeby.cc

44

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


K U LT U R

Du kan be oss dra åt skogen när du vill För oss på sydved är det alltid «bäst nu» som gäller – det är så vi bygger upp vårt förtroendekapital. Och blir du inte nöjd kan du välja bort oss när som helst. Vi kommer gärna ut till din skog för att prata om allt från gallring till skogsplanering över en mugg kaffe. Slå oss en signal eller mejla oss, så drar vi direkt.

Krister Olofsson; Osby, Älmhult 070-5460386 krister.olofsson @sydved.se

Lars-Göran Eriksson; Älmhult 070-3991746 larsgoran.eriksson @sydved.se

Ola Persson; ÖstraGöinge, Lönsboda 076-7832715 ola.persson@ sydved.se

Tel. 01046-38000 · sydved.se

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

45


K U LT U R

Premiär för nya Speakeasy till påsk

Tomas Harrysson och Daniel Uppsäll satsar på att ge guldkant åt Älmhults nöjesliv.

Daniel och Tomas vill sätta Guldkant på nöjeslivet

D

e började lite försiktigt under hösten. Men nu till påsk blir det riktig premiär för nya Speakeasy Guldkant i Älmhult. Efter tre år i malpåse väcks den välkända lokalen på Källargatan till liv. Nattklubb, disko, mat och dryck. Kulturevenemang, företagskonferenser, privata fester. – Det enda stället i tätorten där man kan gå ut och dansa, påpekar Daniel Uppsäll. – Ja, detta blir ett testår på vad vi kan göra i lokalen, förklarar Tomas Harrysson. Daniel och Tomas startade sin restaurang

Guldkant i Virestad 2014. Där finns grunden; tillagningskök med kockar, serveringspersonal och catering med matleveranser. Företaget förser skolbarnen och äldreboendet med mat, men serverar även i andra lokaler. – Ja, vi har till och med levererat mat ut i skogen, säger Tomas Harrysson. Vid större evenemang i Älmhult ser man också Guldkant på plats som en samarbetspartner. Men nu satsar man alltså på en egen lokal. Efter att nöjesklassikern Speakeasy varit nedlagd i tre år hyrde Tomas och kollegan Daniel Uppsäll stället av Älmhults Näringsfastigheter förra sommaren.

46

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

– Vi satsar på året runt-aktivitet, gärna för

större grupper som vi kan servera både mat, dryck och nöje, förklarar Daniel Uppsäll. Tomas Harrysson tillägger: – Mat är vår kärnverksamhet men nu kan vi erbjuda ett helt paket. Målet är att vara ett givet alternativ vid olika evenemang och de två entreprenörerna är inte rädda för att ta mer eller mindre kända artister till Speakeasy Guldkant. – Det gäller bara att hitta rätt nivå och storlek på arrangemangen, påpekar Daniel. Redan under hösten 2017 provade man enstaka satsningar men det är till påsk Älmhults nya samlingsplats och nöjesställe har officiell premiär. – Det blir två tillfällen, på långfredagen med 20-årsgräns och på påskafton med 26-årsgräns, Vi hoppas att Älmhultsborna behöver ett ställe att roa sig och dansa på, säger Daniel Uppsäll.

till 200 sittande och när det är dags för nattklubb klarar man 350 besökare. – Ja, och byter vi bara ut en dörr i lokalen klarar vi 500. Under sommaren kan vi också använda ytan utanför lokalen, säger Tomas. Spännande tider väntar med andra ord. Både Daniel och Tomas är helt överens, målsättningen är att få till en helhetsupplevelse. Mat, dryck, nöje och kultur, fester och konferenser. – Helt enkelt att skapa en guldkant på tillvaron, konstaterar Daniel Uppsäll. Fotnot: Framöver planeras även modeshow i april i samarbete med Langes, årets stora studentavslutningsfest i juni och återsamlingslokal efter Älmhults cykelfest i september. Det handlar om att skapa traditioner över hela året för Speakeasy Guldkant. Text och foto: Lasse Lindell

Speakeasy är ett enkelt ställe i grunden. Ett

som kan inredas och utvecklas efter hand. Och de nya ägarna har idén om att skynda långsamt. – Vi hoppas att förverkliga ett tillagningskök även i Älmhult och att få ett permanent utskänkningstillstånd för allmänheten. I nuläget söker vi tillstånd vid varje enskilt tillfälle, men för slutna sällskap har vi redan nu permanent cateringtillstånd, berättar Daniel. Kapaciteten för en stor publik finns. Allt från 50 producerad av espresso media


K U LT U R

Serier som KONST

M

ats Källblad, före detta Osbybo och mannen bakom bl.a. seriefiguren Lukas, ställer ut i Osby Konsthall 24 mars - 28 april. Vernissagen hålls kl. 11:00 24 mars. Mats som är född 1969 är uppväxt i Osby och numera bosatt i Malmö. Han är en prisad serietecknare med flera böcker bakom sig, och mångårig medverkan i kända seriemagasin. Han bokdebuterade 1995 med Garagedrömmar. Den belönades med Urhunden för årets bästa svenska seriealbum och har sedan fått två uppföljare; Vakna laglös (1996) och Lång väg tillbaka (2011). Han har också skrivit boken Hundra år i samma klass, som tar avstamp i hans mormors liv.

Seriefiguren Lukas har många bekantat sig med via serietidningen Uti vår Hage. Mats har även tecknat serien Sture Stelben i MC-folket och allåldersserien Vimmelgrind i 91:an. Många av serierna Mats gjort tar avstamp just i hans egen uppväxtmiljö i Osby. Utöver Urhunden har han även tilldelats Adamsonstatyetten, Adam och Lotta-priset samt Unghunden. Under våren släpper Mats en ny bok med anledning av att hans karaktär Lukas fyller 25 år.

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

47


GY L S B O DA

Sliperiet i Gylsboda

Rapport från Gylsboda

Pia Lindberg

V

i lägger pussel. Bitar bestående av tid, resurser och budget skall passas ihop till rätt mönster. Hela visionen med Sliperiet Gylsboda är ett gigantiskt pussel att lägga. Vi började med att beskriva den stora visionen och gjorde en budget för den. Det landade på 10 milj SEK! Ett stort pussel med många bitar. Så stort att vi måste skala ner, dela upp och göra om det till flera mindre pussel.

När vi fick positivt besked på den ansö-

kan insåg vi snabbt att vi måste utöka pusslet en aning redan i första steget. Vi behövde avlopp, värme och vatten. Här blev det ett komplicerat pussel där ansökningar gjordes till Osby Kommun, Länsstyrelsen, Sparbanksstiftelsen och en Gräsrotsinsamling.

Med positivt besked även på dessa ansök-

ningar är vi nu mitt uppe i att lägga bitarna på plats för att ha ett presentabelt resultat att visa upp på invigningen.

Steg ett blev att skala ner till 1 milj SEK, där

bara de absolut viktigaste delarna fick vara med. Installation av el, lagning av fönster och att bygga toaletter är exempel på vad vi prioriterade. En bidragsansökan lämnades in till Landsbygdsprogrammet och Leader.

Starta dagen skönt! Missa inte våra fina paketpriser på sängar!

00 g Björkö 180x2 kontinentalsän ass och bäddmadr inkl gavel, ben

13 995:- HÅLLÖ 995:-) 1 329:-/mån (17

/Pia Lindberg, ordf i föreningen Sliperiet Gylsboda

FYLLD MED N ERBJUDANDE OCH NYHETER!

2017/2018 nyhet! Kontinentalsäng 180x200, inkl. bädd1 050:madrass, gavel och ben Finns i olika mått, 120 - 210 1 390:-

FAMILJEFÖRESTÄLLNING fr. 3 år

Lördag 24 mars kl. 11:00 på Pulsen

VILKET VÄDER! Teater Fenix

taklampa

En clownföreställning om att känna sig hemma eller att komma ny till en plats. Kan man paxa en plats? Går det att dela med sig av vad man har? Berättad med mycket rörelse, musik och några få ord.

hylla

Mästar

nyhet!

9.995:-

13 990:-

soffa Bellezze

PRIS!

/mån (15 970:-) 1 329:-

Entré 50 kr inkl fika. Biljettförsäljning 1 tim innan föreställning. Förbokning via sms 070-592 66 48 Arr: Riksteatern Osby

Eventuella ändringar meddelas via mail Eventuella meddelas senaständringar 13 februari 2017.via mail senast 13 februari 2017. Är allting korrekt? Är allting korrekt? Bekräfta även detta via mail, tack. Bekräfta även detta via mail, tack.

4.495:5:79

satsbord

/ set

HÅLLÖ Ramsäng 90x200, inkl bäddmadrass och ben. Finns i olika mått 80 - 120.

R MÖBLER FÖRE NA ETT SKÖ r EM sc Vårbro hyH

ÖSTERLEN DAY Ställbar säng 90x200 inkl. bäddmadrass.

7.495:-

SÖNDAGSÖPPET 12-16 Södra Vägen 41, Bjärnum. Södra Vägen15, 41, 280 Bjärnum Tel 0451-203 2152060 Södra Vägen 41, 280 20 Bjärnum Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se Måndag - fredag kl 10-18

MåndagLördag - fredag kl 10-18klkl Måndag - fredag 10-18 10-14

Söndagsdans Påskafton Claes Lövgrens 25 mars

Kl. 17:00-21:00 Entré 180:- inkl. fika Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 granadagote@live.se www.lonsboda-granada.se

Sannex

31 mars

kl. 22:00-02:00 Entré 200:Disco på loftet

/ granadalonsboda

Lördag kl 10-14 Söndag kl 12-16 Söndag kl 12-16 kl 10-14 INGMARS BJÄRNUM Lördag (1/6 - 31/8 stängt söndagar) INGMARS BJÄRNUM (1/6 - 31/8 stängt söndagar) Söndag kl 1 2 -16

48

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

Matz Bladhs

producerad av espresso media

Söndag 22/10


K U LT U R

Gunnar Wetterberg kommer till OSBY

Familjeföreställning på PULSEN K

an man skaffa sig ensamrätt om en plats bara genom att paxa? Går det att dela med sig av vad man har? Missa inte Teater Fenix fina och varma clownföreställning Vilket väder! Här blir det plats för skratt och många dråpliga situationer. I rollerna ser vi Ola Citron och Åsa Forsberg. Den ene har alltid varit här.

På stranden finns en bänk, där han sitter han varje dag. Han har sina sysslor och sina dagliga rutiner. I regn och rusk, kyla och storm, i sommar och sol, alltid vid havet på stranden. Varje dag är likadan. Bara vädret

förändras. Så dyker den andra upp och gör sig hemmastadd på bänken. Allt förändras, inget är som förr. När första clownen till sist äntligen är ensam på stranden igen blir han plötsligt nedstämd. Inget av det han brukar sysselsätta sig med är något roligt längre. Kanske är det inte så tokigt ändå att vara två?

Vilket väder är en clownföreställning

(nästan) utan ord, där handlingen berättas inspirerande och fantasifullt med mim, musik och ljud. Välkomna till Pulsen kl. 11:00 lördagen den 24 mars. Efter föreställningen bjuder Riksteatern Osby som vanligt på fika. Entré 50 kr.

G

unnar är inte bara historiker och känd författare utan numera även känd från tv-programmet Fråga Lund. Bokhandeln i Osby har bjudit in honom till att hålla föredrag om sina böcker Skånes Historia som är i tre band. Den tredje spännande boken kom i höstas. Gunnar har tagit sig an uppgiften att skriva Skånes historia, ända från den första bevarade bosättningen till idag. I de olika banden tas förhistorien, järnålderns och vikingatidens samhällen, medeltidens strider och maktkamper upp.

Föredraget hålls i Hasslarödskolans Konsertsal den 27 mars. Efter anförande signerar Gunnar sina böcker.

En inspirerande författarbesökskväll väntar i Osby!

GO H a p p i

G l e n n H e l l e n p ro d u k t i o n p r e s e n t e r a r s to lt i G e n :

Å r e t s VÅ r k o n s e r t 2 0 1 8

GLENN WISH HELENE PERSSON tor 26 april

premiär i osby kyrka biljetter: nortic.se & ica supermarket osby & osby bokHandel

konserten bÖrjar kl 18.00. insläpp kl 17.30. biljettpris: 250 kr. www.GlennwisH.se ︱ www.Helenepersson.se

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

49


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Mats Källblad i Osby Konsthall

Osby Bibliotek

OSBYSERIER

Läxhjälp på biblioteket i Osby varje måndag 15.30-17.30 Språkcafe på biblioteket i Osby varje tisdag 14.00-16.00 Stick café på biblioteket i Osby varje onsdag 14.00-16.00 Teknikdropin Osby onsdag 4/4 15-17 i samarbete med Vuxenskolan.

MATS KÄLLBLAD I OSBY KONSTHALL 24 MAR S - 28 APRI L 2018

Öppettider påskhelgen Bibliotek (avvikande öppettider)

1995 med ”Garage­ och är numera bosatt i Malmö. Han bokdebuterade Serietecknaren Mats Källblad växte upp i Osby ut ett tiotal serieböcker, bland svenska seriealbum. Sedan dess har han gett drömmar”, som belönades för årets bästa ritar han Sture Stelben i verk har starka kopplingar till Osby. Löpande annat albumen om Vimmelgrind. Flera av hans utkommer till våren 2018. Uti Vår Hage. Ett samlingsalbum med Lukas tidningen MC­Folket och Lukas i serietidningen

Skärtorsdag Osby 10-13, Lönsboda stängt Påskafton Osby stängt Annadag Påsk Osby/Lönsboda stängt

E 24/3 11.00 VER .. .. NISSAG . Osby Bibliotek Forfattarbesok 25/4 19.00

Ishallen

Lilla banan stänger för säsongen fr o m 2 april. För öppettider, se www.osby.se.

25 mars...

...är sista dagen för att ansöka om föreningsstöd våren 2018. l Verksamhetsstöd l Verksamhetsstöd för lika möjligheter l Drift- och hyresstöd, l Investeringsstöd l Stöd till samlingslokaler l Projekt- och arrangemangsstöd Vill du veta mer? Gå in på www.osby.se/ se--gora/foreningsliv.html Kultur och

Fritid

Nu finns evenemangs­ USBY kalendern i digital form I YO OU het

Kärlek & Delaktig

på www.osby.se

Serietecknaren Mats Källblad växte upp i Osby och är numera bosatt i Malmö. Han bokdebuterade 1995 med ”Garagedrömmar”, som belönades för årets bästa svenska seriealbum. Sedan dess har han gett ut ett tiotal serieböcker, bland annat albumen om Vimmelgrind. Flera av hans verk har starka kopplingar till Osby. Löpande ritar han Sture Stelben i tidningen MC-Folket och Lukas i serietidningen Uti Vår Hage. Ett samlingsalbum med Lukas utkommer till våren 2018. Utöver Urhunden har han även tilldelats Adamsonstayetten, Adam och Lotta-priset samt Unghunden. Kom och se utställningen som på olika sätt visar hur Osby satt spår i hans serieskapande. Utställningen pågår till den 28 april. Arrangör: Osby Kultur Kontakt: 0479 52 83 12

Kultur och Fritid

Simhallar

Simhallarna i Osby och Lönsboda har stängt för allmänheten under hela påskhelgen (långfredag-annandag påsk).

Vernissage 24 mars, 11.00. Osby Konsthall

Gratis föreställning tar itu med tabu

Puss & Snusk handlar om kroppsfixering, ideal, komplex, kärlek, relationer och svartsjuka. Och givetvis om sex, eller trevande försök till sex. Om sånt som ungdomar tänker på men kanske inte vågar prata om. Tisdag den 27 mars klockan 18.00 kommer föreställningen till Borgen i Osby. Gratis biljetter finns att hämta på fritidsgårdarna Pulsen och Bulten (Årskurs 7 och uppåt). Arrangör: Riksteatern Osby och Fritidsgårdarna/Kultur och fritid

Säsongsavslutning på Balders hage Fyra gånger per år ordnar fritidsgårdarna Bulten och Pulsen bussresor till drogfritt skoldisco på Balders Hage. Varje gång deltar 100-150 ungdomar från Osby och Lönsboda. På plats finns 20-25 ledare från åtta kommuner, plus två ordningsvakter.

Bussresorna genomförs till reducerat pris tack vare ekonomiskt stöd av Rotary och Lions. Fritidsgårdarna vill tacka för att organisationerna gör detta möjligt för kommunens ungdomar. Den 23 mars går terminens sista resa, då firar Balders Hage 40 år.

r

lende gska mun eman Kom Even Osby Våren 2018 Kultur & Fritid

och bibliotek

Osby kommun

by

@kulturfritidios

Saxat ur vårens evenemangskalender 24/3 Nöjeskompaniet 20 år Granada Bio Prosimus: Vad döljer du för mig Borgen 25/3 Svensk och irländsk musik med Kjellardrängarna Lönsboda medborgarhus Dans till Lövgrens Granada

28/3 Kosttillskott - vad du behöver veta och varför Medborgarskolan Osby 29/3 Konst på bio: Michelangelo Borgen 31/3 Met-opera - Così fan tutte, Borgen Dans till Sannex Granada

Familjeföreställningar Arr: Riksteatern Osby

Osby Kultur:

Vilket väder

Burger Princess

Lördag 24 mars, 11.00. Pulsen

Torsdag 5 april, 11:00. Lönsboda Medborgarhus

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


K U LT U R Inom konstföreningen har

de själva varit nyfikna på Carl-Oscar Karlsson, beskriver Kristina Nordenmark. - Ja, Carl-Oscars möbler är uttrycksfulla och konstnärliga. Vi vill ha ett bredare utbud på konsten som visas och de passar dessutom in i Älmhults möbelprofil. Vi hoppas kunna fånga intresse hos dem som vi inte vanligen ser på utställningarna. För att kunna fånga upp dem som arbetar i Älmhult och veckopendlar så har Carl-Oscar och konstföreningen i samråd valt att förlägga vernissagen till tisdagen och inte själva påskhelgen. - Vi tror att det kan vara ett sätt att förhoppningsvis fånga intresserade från den stora grupp som veckopendlar till Älmhult, konstaterar både Kristina och Carl-Oscar.

DESIGN och konst i ett M

ed start den 20 mars öppnar årets påskutställning på Kulturhuset Blomé. Inför årets utställning har Älmhults Konstförening velat bredda utbudet jämfört med tidigare och presentera en lite annorlunda touch. - Ja, årets konstnär Carl-Oscar Karlsson, är intressant. Hans konstnärliga uttryck skiljer sig lite mot vad Älmhultsborna har fått se tidigare, berättar Kristina Nordenmark, sekreterare i konstföreningen.

Designar, målar, snickrar

Carl-Oscar Karlsson bor i Växjö, där han skapar konstfulla designmöbler under namnet ELAKFORM. Han är i grunden utbildad designer. Som konstnär och finsnickare är han självlärd men Carl-Oscar beskriver att skapandet och snickrandet alltid funnits med honom. - Morfar var sjunde generationens snickarmästare och jag sådde sannolikt ett frö till mitt intresse för

finsnickeri när jag var med honom i hans verkstad redan som riktigt liten. Att Carl-Oscar som 14-15-åring byggde möbler till sitt pojkrum istället för att ägna sig åt moppe och tonårsliv som kompisarna ger ju också en fingervisning om det starka intresset. - Jo, skapandet och viljan att jobba med händerna har alltid funnits med mig starkt, skrattar Carl-Oscar.

Design och konst

Intresset för design, finsnickeri och konst har mynnat ut i en kombination av uttrycksfulla designmöbler, målningar och skulpturer. I utställningen på Kulturhuset Blomé fokuserar Carl-Oscar på möbler men kommer även att visa någon målning och skulptur. Att ha en utställning just i Älmhult betyder lite extra för honom. Mamma växte upp i Pjätteryd och släkten i och omkring Älmhult är stor. - Det blir ju en speciell känsla och är lite extra laddat för mig. Jag vet att det kan dyka upp en del släktingar. Det vill ju liksom till att visa upp krafterna lite extra då, avslutar han. Text: jessica@alltomgoinge.se

Vi köper guld & silver Vi är på turné i:

Osby, Stora Hotellet

E & E Stora hotellet

Västra Järnvägsgatan 17

onsdag den 21/3 kl. 10-17 Kom och låt våra professionella guldspecialister värdera dina smycken gratis och förvandla dem till pengar. Vi köper även gamla silvermynt och tandguld.

Pengarna betalas kontant eller med banköverföring Vi säljer även guldtackor! För dessa smycken betalade vi 2099:-

tel. 070-517 7885

www.jalonom.com/sv

Brunch 7 April & 27 Maj 11.30-14.00 i Restaurangen för extra många platser! 195,-/pers www.storahotelletosby.com

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

51


Julia van der Poel

Landhockeyklubben i Älmhult

– den lilla klubben som vill växa L

andhockeyklubben i Älmhult har nu varit i aktiv i nästan tre år, med runt 20 medlemmar från olika länder. Tränare Annelotte Lindner har spelat landhockey sedan hon var sex år gammal, och har nu startat sin egen landhockeyklubb som är en stor succé i Älmhult. -Jag har spelat hockey sedan jag var sex, jag blir aldrig uttråkad att spela det eftersom det alltid finns nya tekniker att lära sig. När du spelar hockey är du en del av ett lag, du förlorar och vinner ihop. Bollens snabbhet på fältet och skriken från spelare och tränare är det som gör landhockey så livligt och attraktivt att spela. Anton Exerman, lagkapten, har spelat land-

hockey i runt två och ett halvt år. Han gillar mest att landhockey är ett spel där han inte behöver tänka på något annat än att spela. -Jag gillar att jag inte behöver tänka på något annat när jag spelar, jag behöver bara tänka på spelet. Klubben har nu tre lag som tränar varje tisdag och fredag. Jonas Ulbricht, den spelare som har varit i klubben längst tycker att landhockey och kul att spela för att man får träffa sina vänner. -Jag hoppas att landhockey kommer bli mer populär i Sverige, och jag tror att det kommer bli det med! Olivia LeGates, som har spelat hockey i runt tre år, håller med Jonas. -Jag tror att det definitivt finns något att säga om vilken sport som är typiskt för ett land och det kan ta tid för nya sporter att bli populära. Men jag ser en ökad popularitet och det är väldigt spännande. Jag tror att denna popularitet fortsätter att öka eftersom det är en bra sport av många anledningar, och jag tror att den har något för alla. Även om det är mycket lagspel, har det också enskilda element, och det kan också vädja till fler människor.

gjorde det så roligt. Jag tror också att det har vissa likheter med andra sporter, så då blev skillnaderna mycket tydliga. Jag tror att rörelserna också är helt unika, man böjer sig ner, står upp snabbt och sedan till slut lutar sig för att sätta sin klubba till marken. Det är en mycket aktiv sport, det är en bra form av motion. Jag skulle definitivt rekommendera landhockey till någon. Jag tycker att det är en fantastisk utmanande och jag tror att många människor kommer att njuta av sporten, om de får chansen. Jag ser fram emot att fortsätta spela.

Klubben har deltagit i några tävlingar

tillsammans med klubbarna från Göteborg och Stockholm. I mars kommer SM med landhockey hållas i Älmhult. Alla hockeyklubbar i Sverige ska komma till Älmhult för att spela mot varandra i tävlingen. Annelotte ser fram emot den kommande tävlingen. - På så sätt kan vi också främja landhockey i Älmhult. Så kan vi visa hur sporten spelas och kanske få ett större intresse! Text och foto: Julia van der Poel

Landhockey är ett boll- och klubb-spel som

kräver lite tålamod när man lär sig. Det är en lagsport och klubben i Älmhult spelar vanligen med 5-6 spelare i varje lag. Dom olika positionerna är en målvakt, försvarare, angripare och mittfältare. Sporten kräver att alla dessa spelare ska arbeta tillsammans. Vinnande laget är laget som gjort flest mål när matchen är slut. Det finns också många regler som måste följas för att undvika bestraffning, säger Olivia. - För mig var mycket av de sporter jag spelade individuella, så det här är en av de saker som

52

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

producerad av espresso media


ISDISCO på Älmhults handelsplats SYDLAPPAR - Trollkunniga och kloka

S

öndagen den 25 mars kl. 15:30 - 16:30 ger Karin Nilsson en intressant föreläsning på Bygdegården i Häradsbäck.

P

å skärtorsdagen 29 mars arrangeras isdisco med påskmaskotar på handelsplatsen mellan kl. 17 – 21. Det bjuds på påskmust och sockervadd. Isbanan ligger på Älmhults handelsplats bredvid Subway. Det finns omklädningsrum. Gå in genom dörren bredvid Subway.

Karin är etnolog och antikvarie vid Smålands Museum och kommer att berätta om och ur Hyltén – Cavallius och ortsmeddelares uppteckningar. Kl. 14:00 inleder Härlunda Församlings Hembygdsförening med sitt årsmöte. De bjuder på kaffe och våfflor.

Direktsänd opera från Metropolitan i New York

- Così fan tutte L

ördag 31 mar s kl. 19:00 . 21:30 visas direktsänd opera från New York på Älmhults Folkets Hus. Operan är Così fan tutte, en komisk opera av Wolfgang Amadeus Mozart. Così fan tutte är berättelsen om ett vad som får oanade konsekvenser. Två unga män luras att slå vad med sin pessimistiske vän Don Alfonso om att deras trolovade aldrig skulle bedra dem. Männen ger sig ut för att bevisa kvinnornas trohet med bedrägeri, förförelse och förklädnader. Kvinnorna står emot, men snart börjar beslutsamheten vackla. Ingen vet vem som gifter sig med vem innan dagen är slut! Mozart skrev sin kanske mest fängslande musik till verket, musik som avslöjar varje nyans hos huvudpersonernas karaktärer. Under 1800-talet ansågs operan länge vara direkt oanständig. Arr: Älmhults Folkets Hus och ABF

Till Kamtjatka - världens ände L

ena Haglund har producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT och har alltid lockats lite extra av karga och vilda platser. Torsdag 22 mar kl. 19:00 - 21:00 besöker hon Älmhult för att berätta om Kamtjatka, halvön vid världens ände, i det allra ostligaste Ryssland. Kamtjatka är till ytan 2/3 av Sveriges storlek, men endast

20 mil av vägarna är asfalterade. Med Lena Haglund som vägvisare får du följa med på en resa utöver det vanliga, en resa genom tiden på Kamtjatka.

Plats: Älmhults bibliotek Biljettpris: 50:-.

Biljetter säljs på Älmhults bibliotek, tfn: 0476-552 20 eller e-post: bibliotek@almhult.se

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

53


BranschGuiden BRANSCHGUIDEN

Begravning

Anläggningar

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service

Vi erbjuder kompletta lösningar inom mark, schakt & trädgård. Med kvalitet i centrum. Allt från idé till färdig trädgård.

Bygg och portservice

Byggservice

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Catering/Café

Gott Liv by Pia Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

•Nybyggnation

Välkomna in på en go fika!

•Tillbyggnad

Mån - Fre 7.30-18.00 Lör 7.30 - 13.00

•Renovering •Takbyte

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

www.gottlivbypia.com gottlivbypia@gmail.com 070 212 97 37

044 - 633 30

Brobyvägen 9, Knislinge

Flytt/Möbler

Fastigheter Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? .se Mäklarhus AB

önskar Gunilla

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Idyll Gård Strandläge

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

Norra Esplanaden 10, Älmhult 0476-120 00 www.sfbab.se

www.allbonordica.se Hissar & El

Hundar

0708-221322

Reklambyrå

0705-932 420

• Vi har 1000 m2 begagnade möbler

Hunddagis Djurbutik

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Hushållsmaskiner

Nybyggnation, ombyggnad, reparation och service av hissar/lyftbord/billyftar.

Jorgen.hult@goelhiss.se

• Vi flyttar allt från små bohag till stora företag • Vi Köper upp dödsbo

Möbelmagasinet

info@ekeby.cc

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

Hjärsås 3152, Knislinge

Stor efterfrågan kontakta oss:

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

ALL SORTS ELEKTRISKA ARBETE

Mäklaren

med koll på läget.

Hundpensionat Hundsporthall

Norrmans Sträde 1, Broby info@wiloboken.se 073 85 49 303 www.wiloboken.se

Resor

0476-120 50

svenskfast.se/almhult

Hälsa

• Installation

• Värmepumpar

Din Psykoterapi Kronoberg AB

• Service

• Vitvaror

Andrea Griebel Panke

• Reparation

• Hushållsmaskiner

Tel: 0479-130 48

Rostfritt

Välkomna in till oss i Hanaskog! 044-630 83 www.svensflytt.se

Hälsa & Hudvård

leg. psykoterapeut

På landet

dinpsykoterapi-ab.kaddio.com

0706-260 253

070 260 48 09

www.helolen.com

V. Storg. 12, Osby

Sågverk

Sömnad

Shopping i Tyskland Heiligenhafen

Onsdagar och lördagar

Lösningar för tryckt och digital media www.espressoreklam.se

Trädfällning

Vikt 50 kg 420:Ljungby 07:10 Strömsnäsbruk 07:40 Markaryd 07:50 036-123300 • www.Bemaresor.se

TV & antenn

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri. Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

Tvätteri

Din kompletta leverantör när det gäller Arbetskläder - Profilkläder - Vittvätt- Kemtvätt Industritvätt - Hotell & Restaurangtvätt Uthyrning av Entémattor

TRÄDFÄLLARE RIVNING & SANERING

Danska vägen 9, ÄLMHULT

0766- 27 51 75

Brogatan 38, KNISLINGE

otto.rivare@hotmail.com

54

0763-201823

044-41295 • 0709-742064

ALLT OM | 21 MARS 2018 | NR 5

BOKA DITT MOBILA SÅGVERK Sågare Bengt Jansson 0705-64 01 46

janssonbengtbroby@gmail.com

Syeriet i Hasslaröd Linnetextilier Lagningar, omsömnad Div sybehör, hantverk

0479-31384 * 0721-980 630 www.scheviaform.se

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

• Tidsbokning • Rådgivning • Akutvård

0476-711 13

producerad av espresso media


Osby Tegvägen 6 0479-131 05

044 - 419 19

V Järnvägsgatan 6, Broby

0479 - 134 44

Fabriksgatan 1, Osby www.helgeadalensbegravningsbyra.se

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt. Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Ring Göran 0727-304 145

Foto

Vi är ett fullservice företag i bilbranschen som alltid sätter kunden i centrum. Inte bara före ett bilköp utan under hela bil ägandet.

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

Markarbeten

0479 - 310 86

info@lindgrensbil.com Öppettider 8.00-18.00 www.lindgrensbil.com

• el • tele • larm

• data • fiber

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO

www.rydsglas.se Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19

G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

www.lovensreklamfoto.com

Markis/Persienner

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

Maskin & cykel

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Lönsboda

Vi skapar glada leenden www.tandhalsanosby.se

VVS

i Osby

Fabriksgatan 4, Osby

• 30 år i branschen ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

MED PR IS GARAN TI!

0479-41 20 00 Älmhult

Tfn 0479-313 60

Din VVS-firma

• Företagsstädning

Tryckeri

Centrumtandläkarna

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Öppettider Vardagar: 07.00-18.00 Lördagar: 09.00-13.00

ARA STÄD

Tandläkare

Broby. tel 044-412 00

Osby Tegvägen 6 0479-131 05

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

070 325 36 99

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Stationstandläkarna

Älmhult Öppettider Torngatan 4 Vardagar: 07.00-17.00 0476-150 50 Lördagar: Stängt

Hem & städ

Golv

Uterum Glasmästeri Inredningsglas

Smarta solskydd

Osby. tel 0479-133 33

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn och släpet.

www.oredssonsel.se

070-57 140 53 • 0479 - 102 89

Dikning Avlopp

Råstad Entreprenad AB

BRANSCHGUIDEN Bilreservdelar

Vi utför alla typer av el-arbeten

ELSERVICE OCH INSTALLATION AV

Glasmästeri

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Ord. pris 699:-

Återförsäljare av

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

Körkort/ID foto Inramningar av alla slag.

399:-

Bilar

Elektriker

till privatpersoner & företag.

Ring Göran 0727-304 145

Ord. pris 5 099:-

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

Dörr & fönsterbyte

Grävning Snöröjning

3 499:-

Ord. pris 1 399:Dödsbo/gravvård

Erbjudandet gä 2017 eller så lån kombineras m eller rabatter. M eventuella tryc

849:-

Begravning

Från inspiration Till installation

0476-133 88 www.tandlakarnabjornsson.se

www.tandvardshuset.net

Sveriges billigaste tryckpriser! espressotryck.se

Här kan ditt företag synas! Kontakta oss på 0479 - 160 07

Öppettider: Mån – fre 13-17 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04

NR 5 | 21 MARS 2018 | ALLT OM

55


Vi Vififixar xarmaten maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgås och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från I Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

185 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskfilé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad lever

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

155 kr/port 120 kr/port

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 120 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fi sk Specialplanka 165 kr/port

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 490–kr/st vår skånska speciala 15 portioner 590 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Älmhult nr. 5 2018  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomalmhult

Allt om Älmhult nr. 5 2018  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomalmhult