__MAIN_TEXT__

Page 1


In samenwerking met schutterij St. Nicolaas & St. Antonius Budel

WORKSHOP

Luchtbuks schieten

Kennis maken met de schietsport Met een luchtbuks een wedstrijd tegen je vrienden , familie of klasgenoten ?

 Uitleg over het wapen bij een glaasje fris  Vakkundige begeleiding  Veilgheid instructie  Proef schieten  Wedstrijd  Info via 06-53713815 Alles onder de deskundige leiding van ervaren schutters.


DE VEERBUKS

De jonge schutter is meestal een gelegenheidsschutter die af en toe liefst met familie of vrienden wat wil schieten. Je moet daarvoor een gemakkelijk te gebruiken luchtbuks hebben dat optimaal gekalibreerd is. Met de voorbeeld(pers)luchtbuks dat van 5 tot 30 meter nauwkeurig schiet kan je aan de slag met het vergroten van je schiet vaardigheid.

Veerbuksen zijn luchtbuksen die gebruik maken van een zuiger die door een veer wordt aangedreven. De veer wordt gespannen door de loop te knikken en door te buigen tot er een klik te horen is. Vervolgens doe je een pellet in de geknikte loop en zet je die weer recht. Bij het overhalen van de trekker wordt de zuiger losgelaten en drukt de veer de zuiger naar voren. De pellet wordt door de ontstane luchtdruk uit de loop geblazen. De veerbuks (of springer: het woord zegt het al) geeft een flinke terugslag.


BASIS VAARDIGHEID Een luchtbuks gaat niet samen met haast en snelle actie. Alles wat je doet moet wel overwogen zijn. Het laden van je magazijn doe je rustig en nauwkeurig. Je spant de luchtbuks pas als je op het doel gaat mikken om te schieten. Als je zeker weet dat je gaat schieten ontgrendel je de veiligheid en mik je op je doel.

Haal diep adem, adem uit en hou de adem in. Je hebt nu ongeveer 8 seconden om te schieten. Als het niet lukt om af te drukken dan begin je opnieuw. Even normaal ademen, diep inademen, uitademen en dan heb je weer een paar seconden om het perfecte schot te lossen.

Houding en Techniek Als je onder druk staat moet je vooral niet gaan schieten. Een gouden regel om raak te schieten met een perfecte luchtbuks is een stabiele positie, waarbij de buks wordt ondersteund (opgelegd). Opgelegd schieten kan zowel staand, zittend, geknield als liggend. Zittend opgelegd schieten op een tafel is de allerbeste methode voor het nauwkeurig schieten. Staand schieten wordt bij het schieten in Budel beoefend. Er wordt dan gebruik gemaakt van een schietsteun. Steunen die te hoog of te laag zijn veroorzaken een verkrampte houding en daardoor wordt het moeilijker om nauwkeurig te schieten.


6-TAL SCHIETEN Elk TEAM neemt deel aan de schietwedstrijd met 6 schutters, niet meer en niet minder. Iedere schutter van dit 'zestal' schiet per ronde 3 maal, 18 dus in totaal. In de hark zitten 5 verticale 'latten'. In elke lat steken 18 'stokjes', waarop aan weerszijden de bölkes zitten. Een hark bevat dus 10 maal 18 bölkes. Voor de schietboom staan 2 oplegpalen. Elk zestal gebruikt één oplegpaal en dus één halve hark. Na 5 rondes moeten de latten dus verwisseld worden. Mist iemand van het zestal, dan ligt het hele zestal en dus de hele schutterij uit de race. Een geoefend schutter weet de spanning onder controle te houden. Vergelijk het met het nemen van een penalty in een belangrijke wedstrijd. De profvoetballer kan echt wel de bal tussen de palen schieten. Alleen het omgaan met het feit dat hij niet mag missen moet hij onder controle hebben.

Er wordt geschoten met een ca. 15 kg zware buks, kaliber 12 of 16. De buks wordt opgelegd op een oplegpaal en met zelfgemaakte loden kogels moet men proberen over een afstand van ca. 20 meter vierkante blokjes, "bölkes" genaamd, van een stokje af te schieten. Deze blokjes zijn kubusvormig, 15x15x15 mm groot en systematisch gerangschikt op een hark, de zogenaamde "raek", die bovenop de schietboom gemonteerd is. Na enkele rondes gaat men over op het schieten op blokjes van 10x10x10 mm om de moeilijkheids graad te verhogen


HET MIKKEN

Het meeste is een kwestie van oefenen, maar er zijn ook wel wat basale aanwijzingen te geven. Zo is de manier waarop de rechter hand de luchtbuks vasthoudt belangrijk. De hand en de arm moeten recht ten opzichte van elkaar staan om extra spierspanning te voorkomen. De handpalm ligt stevig op de greep maar de hand en de vingers moeten niet knijpen. Het vastpakken met de middelvinger moet stevig zijn zodat de hand niet kan schuiven. De druk die de ringvinger uitoefent is geringer. Duim en pink worden om de greep gelegd en zijn vrijwel ontspannen. De trekker-vinger is vrij van de kolf en de greep. De rechter arm hangt ontspannen naar beneden en trekt daarmee de luchtbuks tegen de schouder. Ook als je elleboog wordt ondersteund door een tafel mag er geen knik in de pols zitten. De arm en de pols staan recht t.o.v. elkaar. De rechter afbeelding hierboven is de correcte houding.


HET AANLEGGEN Voor je een schot op doel kunt lossen moet je een schietpositie hebben ingenomen. We gaan “opgelegd” schieten. Dat wil zeggen dat je de luchtbuks aan de voorkant op een schietsteun legt. Je ondersteunt daarbij het voorste stuk van je kolf. Beginnende schutters zullen kennis maken met een aantal merkwaardige effecten van hun ogen. Deze effecten treden op als te lang op een doel wordt gemikt. Het schijnbaar bewegen van het doel (het auto-kinetisch effect) Als langer dan 5 seconden door de richtkijker naar het beeld wordt gekeken raken de ogen vermoeid en drijven weg van de focus. Het bijzondere effect is dat de hersenen het beeld corrigeren en het lijkt alsof het beeld niet is veranderd. Als je dan afdrukt kan het gebeuren dat de kogel onverklaarbaar ver afzwaait. Beginnende schutters denken dan dat er iets mis is met het geweer. Het effect van de psychologische en/of fysieke spierreflex Spierreflexen zijn onvrijwillige bewegingen op het moment dat het geweer wordt afgevuurd. Dit komt omdat de schutter op onbewust niveau ongerust uitziet naar wat er zal gebeuren. Een slag, een luid geluid of een plotselinge beweging bij ons oog is genoeg om een dergelijke reactie te veroorzaken. Dat is precies wat er gebeurt als de luchtbuks wordt afgeschoten. Tenslotte is er het moment van het overhalen van de trekker. Een schot afvuren lijkt eenvoudig. Toch is het op correcte wijze afdrukken een ingewikkelde handeling. Er zijn een paar voorwaarden voor een goed schot.  

 

Het afdrukken moet snel gebeuren, met een gelijkmatige beweging waarbij het geweer niet mag bewegen, op het juiste moment, zonder onnodige spierspanning en het moet altijd met dezelfde kracht gebeuren


Info@schutvanbuul.nl

Naam: ……………………………………………. Email: …………………………………………….. Tel.nr.: …………………………………………..

Hier wil JE meer van wetEN ? LAAT HET ONS DAN WETEN !


GRATIS KENNISMAKING Schietsport: de enige die nog kan zonder persoonlijke wapenvergunning Wat kost het? De opleiding is geheel gratis en wordt door eigen leden gegeven. Elke maandag tussen 19 en 20 uur kun je komen schieten met luchtdruk of zware buks.

Slagwerk: De opleiding wordt in een privĂŠ-les sfeer door een gediplomeerde instructeur gegeven van RICK. Spelenderwijs worden de leerlingen de basistechnieken van percussieslagwerk en het lezen van muziek bijgebracht. Wie kan inschrijven? Als je minimaal 9 jaar bent. Waar is het te doen? De lessen worden gegeven in de eigen accommodatie, de Schutshoeve aan de Laarstraat te Budel. Wanneer is het te doen? De start van de lessen gaat in overleg met de instructeur. Wat kost het? De start van de basisopleiding is een korte introductieperiode en geheel gratis, slechts voor het lesboek betaal je 20 Euro. Bij een eventuele vervolg opleiding ga je pas contributie betalen. Wat krijg je hiervoor: * Âą 20 lessen van 20 minuten * Gebruik van een oefeninstrument (je hoeft zelf dus niets te kopen)


WWW.SCHUTVANBUUL.NL INFO@SCHUTVANBUUL.NL

GSM 0653713815

SCHUTTERIJ ST.NICOLAAS &ST.ANTONIUS

BUDEL

Profile for Luc Compen

Schietvaardigheid  

Tips voor de aankomend schutter

Schietvaardigheid  

Tips voor de aankomend schutter

Advertisement