Page 1

UiT Agenda

© Dries Luyten

JULI + AUG + SEPT ����


© Puntstudio Hoboken

Boven Music Maestro: DeMentaliteit zorgde voor muzikaal vertier tijdens de verwenzaterdagen in het leescafé.

© Puntstudio Hoboken

© Puntstudio Hoboken

terugblik

LinksONDER Herbert Flack en Key Minnebo speelden de voorstelling ‘Antwerpse stadsvertellingen’. rechtsONDER Jong theatermaker Maarten Westra Hoekezema bracht een monoloog over de kunst van het verleiden.


UiT Agenda

JULI + AUG + SEPT

Beste lezer Kijk je ook zo reikhalzend uit naar die langverwachte zomervakantie? Wij ook! Want dat geeft ons een goede reden om jou opnieuw in de watten te leggen. Samen met het district organiseren we op zaterdag 13 juli het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op de Kioskplaats. Jongeren kunnen de hele vakantie lang genieten van een uitgebreid A-kaartaanbod. En vanaf zaterdag 6 juli strijkt Sporting A neer in park Broydenborgh met een sportief aanbod, geldig voor zes weken. Op zaterdag 17 augustus volgt een fantastisch slotfeest. Deze zomer organiseren we vijf edities van het zomerse minifestival Camping Louisa: op vier woensdagavonden in augustus kan je in park Sorghvliedt genieten van een vrolijke mix van muziek, hedendaagse circusacts en gezelligheid. Met de laatste Camping Louisa op 4 september sluiten we samen de zomervakantie feestelijk af. Maar geen nood, want ook daarna gaan we gewoon door. Want dat Hoboken leeft, dat kan je wel zeggen! Tijdens het jaarmarktweekend van zaterdag 14 tot en met maandag 16 september draait Hoboken op volle snelheid.

Ontspanning en ontmoeting

4

Jeugd

5

Sport

7

Populaire muziek

9

Theater

12

Expo

12

Poezie en Literatuur

13

Film

13

Info

15

Als je het ons vraagt? De zomer van Hoboken, daar moet je gewoon bij zijn. Toch?

Jan De Vocht Coรถrdinator cultuur district Hoboken

UiThuis Hoboken Kapelstraat 64, 2660 Hoboken Tel. 03 292 65 30 uithuishoboken@stad.antwerpen.be www.uithuishoboken.be

Openingsuren Dinsdag t/m donderdag van 10 tot 20 uur Vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur Zondag en maandag gesloten

VU: Jan De Vocht, Kapelstraat 64, 2660 Hoboken | wettelijk depotnummer: D/2013/0306/3 | C 1962164, mei


Ontspanning en ontmoeting

Wereldbuffet Woensdag 4 september van 14 tot 20 uur Gedurende een half jaar maakten verschillende groepen mensen een culinaire reis doorheen Hoboken. De nadruk lag op eten, koken, proeven en ontmoeten. De laatste halte bevindt zich in park Sorghvliedt. Een groot Hobokens feest sluit deze trip af. Eet- en proefkraampjes, kookdemonstraties, workshops, muziek en animatie zorgen voor een gezellige sfeer. Kom langs en neem op een feestelijke en smakelijke manier afscheid van het wereldbuffet.

Aansluitend kan je verder genieten van straatanimatie en muziek op Camping Louisa. Praktisch Locatie: park Sorghvliedt | Marneflaan 3 Prijs: gratis Info en reservatie: diether.geniets@samenlevingsopbouw.be tel. 03 216 06 36 | gsm 0472 12 52 29

25 jaar Open Monumentendag Vlaanderen Zondag 8 september van 10 tot 18 uur Een Open Monumentendag is steeds een goede reden om te feesten! En dat doen we in Vlaanderen op zondag 8 september. In Hoboken zetten we de deuren open van fort 8. Een verborgen parel in het groen. Ontdek en beleef het fort vandaag. Fort 8 is doorgaans niet toegankelijk voor het publiek. Vandaag zwaaien de poorten open en ontvangen we het publiek met open armen. De kinderen kunnen zich uitleven op een springkasteel en een speurtocht in het fort. De durvers nemen de deathride van 15 meter hoog vanuit

de rondgang naar het binnenplein. Wil je meer weten over de bouw en de geschiedenis van het fort? De gidsenwerking van Fort 8 neemt je mee op een afgebakend parcours. Inschrijven voor deze wandelingen is verplicht. Ondertussen geniet je van muziek en wat lekkers. Praktisch Locatie: Fort 8 | hoofdingang van het fort, Schansstraat via de groendienst | wandelingen starten aan het witte huis | Schansstraat 7 om 10 - 12 - 14 en 16 uur Prijs: gratis Info: UiThuis Hoboken

Foto: © Monique Kontzen

Jaarmarktweekend in Hoboken Vrijdag 13, zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 september

4

Vrijdag

Zaterdag

Op de vooravond van het jaarmarktweekend is het griezelen geblazen in het UiThuis. Verschillende films met als thema ‘vrijdag de dertiende’, zetten je op het puntje van je stoel.

Tijdens het jaarmarktweekend kan je binnenspringen bij een aquashow aan de Kioskplaats. Verschillende aquaria worden vooraf door een jury geselecteerd op hun biotoop, planten en stenen, soorten vissen en de inrichting.


In het centrum draait het ondertussen op volle toeren: • • •

de septemberkermis, een braderij, Kapelstraatfeesten, een ambachtenmarkt: herbeleef hier oude beroepen zoals kaarsen maken, handschilderen, klompen maken en riet weven. Tijdens de ambachtenmarkt brengt Compagnie Albedo met Les Tonys straatanimatie.

Zaterdagavond is er een muzikale tocht langs het UiThuis en cultuurcafé Moretus.

Zondag Zondag is er een verenigingen- en rommelmarkt op verschillende locaties in het centrum van Hoboken. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je gaan kijken naar een tentoonstelling over de industrie in Hoboken. In de vijver van park Sorghvliedt varen miniatuurschepen. Alle hens aan dek!

Maandag Maandag kuier je over de markt tussen 8 en 16 uur. In park Broydenborg is er een gezellig cafeetje. Daar staan ook verschillende auto’s glimmend voor je uitgestald. Traditioneel zijn er tijdens de jaarmarkt veeprijskampen. Zo keuren de juryleden, die ooit zelf nog veehouder zijn geweest, de koeien. De jury keurt het beenwerk, de ribdiepte, de uiers, de vorm van de koe en de rug. Op de Lelieplaats staan ezels en pony’s, schapen en geiten in de Kapelstraat, paarden in de Paul-Henri Spaaklaan, melkkoeien aan de Marneflaan en vleeskoeien aan de dreef van park Sorghvliedt. Bij mooi weer rekent Hoboken Zingt op 1500 deelnemers. Smeer uw keel en zing mee met klassiekers zoals Katastroof, Wannes Van de Velde en Abba. De polonaise is de grootse finale. Een groot vuurwerk aan park Sorghvliedt sluit de jaarmarkt traditioneel af.

Jeugd

100 % jong: A-kaartactiviteiten zomervakantie Van dinsdag 2 juli tot en met vrijdag 30 augustus Op elke zomerse weekdag staat er een activiteit op het menu. Iedereen tussen 4 en 18 jaar met een A-kaart op zak, is welkom. Om je te laten watertanden: de kinderen van 4 tot 6 jaar gaan op schattentocht in het park, of wanen zich in de jungle tijdens een voormiddag vol actie en avontuur. De 8- tot 11-jarigen brengen een bezoek aan de Antwerpse brandweer. Op T-day genieten de 12- tot 18-jarigen van het creatieve en avontuurlijke aanbod aan activiteiten. De A-kaart is gratis voor iedereen onder de 18 jaar. Je kan ze afhalen in het UiThuis, museum of zwembad in de buurt.

Praktisch Locatie: UiThuis Hoboken en diverse andere locaties Prijs: A-kaart gratis tot 18 jaar Info: UiThuis Hoboken jeugddienst.hoboken@stad.antwerpen.be Inschrijven: Je kan alle activiteiten bekijken op de website: www.antwerpen.be/kinderen en www.antwerpen.be/jongeren. Voor de maand juli kan je inschrijven vanaf 17 juni en voor de maand augustus vanaf 15 juli. Schrijf je in op de website of via de infolijn: tel. 03 22 11 333.

5


Het Ravotkot en Pleinontwikkeling Elke woensdag en zaterdag spelen en ravotten! In de zomervakantie kunnen kinderen op het Draaiboomplein en het Majoor Maelfaitplein elke weekdag buiten spelen, samen met de animatoren van Pleinontwikkeling. Ook het Ravokot doet zijn deuren deze zomer vaker open. Van maandag tot en met donderdag kunnen kinderen toffe spelletjes spelen, samen met de animatoren op het Constant Meunierplein.

Soms is er ook een uitstap. Alle kinderen zijn welkom. Vanaf september is het Ravotkot open op woensdag- en zaterdagnamiddag. Praktisch Locatie: Constant Meunierplein, Majoor Maelfaitplein, Draaiboomplein Info: UiThuis Hoboken jeugddienst.hoboken@stad.antwerpen.be pleinontwikkeling.zuidrand@ stad.antwerpen.be Prijs: alles is gratis

Speelpleinwerking Hulgenrode en Tralala Op weekdagen in de zomervakantie van 7.30 tot 18 uur Koraal vzw voorziet op verschillende speelpleinen dagopvang voor kinderen gedurende de hele zomervakantie. Daar kunnen zij een hele dag spelen en worden er heel wat activiteiten aangeboden. Speelplein Hulgenrode en Speelplein Tralala zijn ideaal voor kinderen uit Hoboken. Een busdienst vertrekt vanuit Hoboken naar Speelplein Hulgenrode. Vooraf inschrijven is voor dit speelplein niet nodig, er is altijd plaats. Voor het Speelplein Tralala is vooraf inschrijven wél nodig, want het aantal plaatsen is beperkt. Buiten de vaste uren, van 8.30 tot 17 uur, is er op deze speelpleinen ook voor- en naopvang mogelijk, van 7.30 tot 8.30 uur en van 17 tot 18 uur.

Praktisch Locatie: Speelplein Tralala | Pauwenlaan ter hoogte van de achterzijde van het Koninklijk Atheneum Hoboken. Speelplein Hulgenrode | ’t Serclaesdreef 34, 2160 Wommelgem Prijs: 8 euro per dag | vanaf 4 gereserveerde dagen 6,50 euro per dag Info en reserveren: Koraal vzw | Otto Veniusstraat 20, 2000 Antwerpen, tel. 03 232 97 72 | info@koraal.be | www.koraal.be Verkoop tickets speelplein Hulgenrode: UiThuis Hoboken: tijdens de openingsuren Koraal vzw | van maandag tot vrijdag tussen 14 en 16.30 uur Parochie Heilig Hart | Krugerstraat 105 | tussen 10 en 12.30 uur Parochie Sint Jozef | Columbusstraat 6 | tussen 9 en 17 uur

De zomer van vlieg Woensdag 10 juli en woensdag 7 augustus van 14 tot 15.30 uur Dit jaar zoekt en maakt vlieg hedendaagse Kunst. Het kunstwerk ‘Cosmopolitan Chicken Project’ van Koen van Mechelen ligt aan de basis voor de keuze van dit thema. Wat is kunst?

6

Wat zie je in de hedendaagse kunst? Is er iets herkenbaar? Kan kunst ook iets levend zijn? Kunst is voor iedereen anders. We gaan zoals elk jaar weer op zoek naar de schatkist van vlieg. Zoals je zal zien


tijdens deze zoektocht kan Kunst alle vormen bevatten, alle materialen en zelfs ook levende dieren. We ontdekken onderweg enkele weetjes over hedendaagse kunst. Bij elk juist antwoord krijg je een woord en dat is een tip voor het vinden van de schatkist. Op deze 2 woensdagnamiddagen werken we aan een eigen kunstwerk naar een voorbeeld van Klimt. De kunstwerken

staan tentoon in september in de jeugdafdeling van de bibliotheek. Op 7 september is de grote opening van de tentoonstelling. Dan worden alle ouders uitgenodigd om naar de kunstwerken te komen kijken. Iedereen krijgt wat lekkers. Praktisch Locatie: UiThuis Hoboken | Prijs: gratis Info en reservatie: UiThuis Hoboken

Sport

Buurtsport permanentie in UiThuis Hoboken Elke woensdag van 16 tot 18 uur Buurtsport brengt sport naar je toe. In Hoboken heeft Buurtsport een ruim aanbod aan activiteiten op maat. Voor mensen die moeilijk aan sporten toekomen, werkt Buurtsport mee aan een individueel traject. Zwemmen voor kinderen, fietsen voor volwassenen, damesturnen, zaalvoetbal, aerobics ... Buurtsport heeft het allemaal! En sporten kan hier aan zeer democratische prijzen. Je kan bij Buurtsport terecht voor: • Informatie over sportactiviteiten en sportverenigingen uit de wijk • Individuele begeleiding in je zoektocht naar sport • Ondersteuning of samenwerking bij het opzetten van een sportactiviteit • Een laagdrempelig sportaanbod • Het ontlenen van sport-en beweegmateriaal bij onze uitleendienst Damplein en Park Spoor Noord • Het huren van sportinfrastructuur:

• • •

surf naar www.antwerpen.be/sporthallen Het volgen van fietslessen: surf naar www.antwerpen.be/fietsen Een startsubsidie voor beginnende sportverenigingen Toeleiding van individuen naar sportopleidingen

Praktisch Wanneer: Elke woensdag van 16 tot 18 uur Locatie: Leescafé UiThuis Voor het volledige aanbod van Buurtsport en meer info, kan je steeds terecht op onze website www.antwerpen.be/buurtsport. Of bel op het algemeen nummer: tel. 03 270 31 30. Voor specifieke vragen voor Hoboken: Dimitri Van Gestel, Buurtsportmedewerker Hoboken | Kapelstraat 64 |2660 Hoboken tel. 03 820 80 40 | GSM 0498 484 755 Buurtsport.Hoboken@stad.antwerpen.be

Sporten met de buren Van zaterdag 6 juli tot zaterdag 17 augustus

Op sommige momenten vinden er geen activiteiten plaats. Dan kan je samen met je buren een balletje trappen of een wedstrijdje volleybal spelen.

In 2013 is Antwerpen Europese Sporthoofdstad. En dat merk je ook in Hoboken! In Park Broydenborgh kan je van 6 juli tot 17 augustus sporten in de sportarena. Op zaterdag 6 juli knalt het startschot voor het gratis startfeest, boordevol activiteiten. Iedereen in Hoboken, jong en oud, is uitgenodigd. Nieuwsgierig? Kom dan langs en geniet van initiaties, demonstraties en wat lekkers. Gedurende zes weken zijn er tal van activiteiten voor iedereen.

Op zaterdag 17 augustus sluit de arena met een dankfeest. Noteer dit al in je agenda. Het hele programma vind je terug op www.sportingA.be/sportarena. Praktisch Locatie: Park Broydenborgh | 2660 Hoboken Contact pleincoördinator: Niels Van Dyck tel. 03 336 96 35 niels.vandyck@stad.antwerpen.be www.sportingA.be/sportarena

7


Hoboken op Wieltjes Zondag 15 september vanaf 10 uur September is de fietsmaand van Antwerpen Europese Sporthoofdstad. Hoboken organiseert daarom op zondag 15 september de eerste editie van een ontspannen fietsdag: ‘Hoboken op Wieltjes’.

• • • •

Breng die dag je fiets mee. Want vanaf 10 uur starten in en rond kasteel Sorghvliedt tal van attracties en weetjes over fietsen. Zo kan je een plezierige fietstocht van zo’n 25 km afleggen. Je fietst langs kastelen, parken en forten in Hoboken, Wilrijk, Aartselaar en Edegem. In het Sorghvliedtpark: • is er een fietsvaardigheidsparcours voor de jeugd, geeft de plaatselijke

wielerclub Hoboken WAC een initiatie, bekijk je de nieuwste fietsen, controleer je je gezondheid op een hometrainer, maak je een drankje op de sappentrapper, rijd je op een gekke fiets, laat je je je fiets graveren

Praktisch Alle attracties zijn gratis. Je kan relaxen op een picknickweide, waar een live orkestje je ontbijt of lunch tot 13.30 uur muzikaal opfleurt. Vanaf 13.30 uur kan je je inschrijven voor het kampioenschap ‘Slow Biking’. Rij voor een keer om ter traagst over een afstand. Wie weet word je de eerste Hobokense kampioen ‘Slow Biking’!

Populaire muziek

Vlaanderen Feest in Hoboken Zaterdag 13 juli van 18 tot 21 uur Voor ‘Vlaanderen Feest’ komen Anick Berghmans en Jelle Cleymans naar Hoboken. Anick van de KetnetBand Anick brengt een spetterende kinderdisco-show. Dat wordt swingen, springen en zingen. Ze brengt ook een heleboel leuke cadeautjes mee. De kleintjes springen ondertussen op twee fantastische springkastelen.

warme stad Antwerpen, zijn prachtige vriendin en de onvolmaakte liefde. Programma: Van 18 tot 19 uur: Anick van de KetnetBand Van 18 tot 19.30 uur: springkastelen Van 19.30 tot 21 uur: Jelle Cleymans & band Praktisch

Jelle Cleymans en band De singer-songwriter brengt Nederlandstalige liedjes uit zijn tweede album ‘Welk oog en hoeveel tranen?’. Het is de opvolger van de cd ‘Naakt Doe Ik De Afwas’. Zijn tweede album is een ode aan zijn

8

Locatie: Kioskplaats Prijs: gratis Info: UiThuis Hoboken


Camping Louisa 2013 viert haar 6de jaar PAUL MICHIELS + live band Woensdag 7 augustus om 20 uur Paul Michiels is één van de meest ervaren en beste stemmen uit onze lage landen. Al jaren is hij een icoon van de Belgische muziekscène. Zowel solo, met zijn liveband als met Soulsister.

Hij brengt live zijn eigen hits, goedgekozen covers en uiteraard de grootste klassiekers van Soulsister. Dit voorjaar verzorgde hij het voorprogramma van Joe Cocker in de Lotta Arena.

BYRNING DOWN THE HOUSE We Are Not the Talking Heads Woensdag 14 augustus om 20 uur David Byrne is hier in huis en die willen we graag delen. Hoe lang moet een mens nog wachten op een reünie van de Talking Heads? Opperhoofd David Byrne ziet het vooralsnog niet zitten. Daarom is het dus tijd voor plan B. Denk even terug aan de legendarische concertfilm ‘Stop making sense’. Deze is bij velen op het netvlies gebrand. Losjes vertrekkend vanuit die mijlpaal uit de rockgeschiedenis, blazen we de Talking Heads eigenhandig nieuw leven in. “Met ‘tribute bands’ kan je tegenwoordig de straten plaveien. Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren. Maar wat het Antwerps gelegenheidsgezelschap

‘Byrning Down the House’ presenteert, is pure klasse. Het ziet er goed uit en klinkt ook bijzonder lekker: Psycho Killer, Heaven, Burning Down the house, And She Was, Road to Nowhere … Het blijven onvervalste klassiekers waar je vrolijk van wordt. Ruud Van De Locht in LiveXS, online popmagazine. Byrning Down The House Met leden van o.a. Brazzaville, Major Tom, Fixkes, de Kakkewieten, De Roovers, Kapitein Winokio, Milwaukee, DAAU, Traktor …

NoMobs + B.U.R.K.A Woensdag 21 augustus om 20 uur NoMobs zijn 4 rappers van het Kiel. Hun zelfgemaakte videoclip van het nummer Zehma werd, op het ogenblik van dit schrijven, al meer dan 237.640 maal bekeken. De Amerikaanse hiphop en rap met veel blingbling, geld en dure auto’s zijn niets voor hen. NoMoBS wil een realistisch verhaal vertellen over het leven hier en nu. Wekelijks geven ze in het UiThuis workshops rap en hiphop voor jongeren uit de buurt. Meerdere malen stonden ze al op een lokaal podium. Nu krijgen ze het podium dat ze verdienen, het groot podium op Camping Louisa.

B.U.R.K.A. is een opzwepende, eclectische, grote stadsgroep. Het koppelt een aantal jonge, hongerige tijgers uit de Vlaamse Hip Hop-scene aan nog een ander stel topmuzikanten. Van zwoele soul, funk, Afrobeat met rap en slam gepeperd met beats, experimentele gitaar, balkanblazers en ook nog een accordeon. Explosief feest gegarandeerd! B.U.R.K.A. bestaat uit: Enrique Noviello (sax,El Juntacadaveres) // Loes Minnebo (trombone, Ambrassband) // Angel Calvo Pérez (trompet, Ambrassband) // Alfredo

9


Bravo Ebner (drums, Flying Horseman, Blackie and the Ohoos) // Tijl Piryns (drums, Martine de Kok, You raskal You) // Bert Dockx (gitaar, Flying Horseman, Dans dans, Score Man) // Joachim Gys (accordeon, Manolle en Manouche // Tobe Wauters (tuba, Vetex, Score Man,

Think of One), Salah Ibnou Kacemi (beats, Nomobs) // Mike De Ridder (hiphop, Nomobs) // Gloria Boateng (hiphop) // Junior Akwety (zang) // Mon den Haerynck (slam) // Nicolas Opowicz (rap)

Howlin Bill + THE NIGHTPORTERS Woensdag 28 augustus om 20 uur Howlin Bill’s stijl omschrijven is niet zo eenvoudig. Ze brengen een mix van blues, rock ‘n’ roll, boogie, swing, rock en rockabilly. Maar wel steeds met één doel voor ogen: elke song moet heel dansbaar zijn. In maart 2011 werden ze uitgeroepen als winnaar van de eerste ‘European Blues Challenge’ in Berlijn. The Nightporters staan bekend als één van de wildste en meest populaire Europese Rockin’ Rythm & Blues bands.

De groepsleden groeiden samen op in South Devon (GB) met ska/two-tone, rockabilly en punk. Ze hebben een gezamenlijke liefde voor blues en jaren ‘50 americana. Dat geeft de band een unieke en energieke swing-boogie sound. Na 10 jaar internationaal toeren splitte de band in 2003. Nu 10 jaar later is de originele bezetting terug samen. Er volgt een nieuwe Europese toer die halt houdt op Camping Louisa. Een niet te missen concert!

Jamal Ahlam met live band + DE KIFT (25 jaar jubileumtoer) Woensdag 4 september om 20 uur Jamal Ahlam is een MarokkaansBelgische zanger afkomstig uit Rabat. Hij staat bekend voor zijn veelzijdige muziekstijlen: Raï, Raggada, Chaabi en Charki. Hij is erg populair in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Ook gekend als vaste pianist van Rif ster Laila Chakir. Jamal komt met een volledige liveband naar Camping Louisa. DE KIFT is een energieke, theatrale fanfare-punkband. Ze gaan bijzondere projecten en samenwerkingen niet uit de weg. Zo maakten ze een opera, een muziektheatervoorstelling, filmmuziek, speelden in films en werkten samen met onder andere Franz Ferdinand en

10

Calexico. De band werd bekroond met een Zilveren Harp in 2001 (NL) en een Zilveren Krekel in 2012 (NL). DE KIFT bestaat 25 jaar en dit vieren ze met een apocalyptische jubileumtoer waarin ze het beste van de afgelopen jaren brengen. Volkskrant journalist Bert Wagendorp schreef over de band: “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.”


Circus op de Camping Woensdag 7 augustus Dit jaar brengt Ell Circo D’Ell Fuego de beste acts van het hedendaags circus terug samen in twee revue-avonden. Asaf Barsella, afkomstig uit Israël, is eind augustus in het land en komt met zijn Asaf N Rol naar Hoboken.

Hij brengt een show vol acrobatie en jongleeracts gekruid met swingende rock & roll. Cirq Sabat en Ron Januari zorgen voor de magische sfeer op de Camping met veel vuur en zeepbellen. Praktisch Locatie: Park Sorgvliedt | Marneflaan 3 Prijs: gratis Woensdag 7 - 14 - 21 en 28 augustus en 4 september. De campings starten telkens om 20 uur de straattheateracts om 23 uur De camping sluit telkens om 24 uur

Slotfeest Biodroom met Guido Belcanto Zaterdag 14 september om 19.30 uur De gemeenschapstuin Biodroom op Linkeroever opende opnieuw zijn deuren in de lente. Het was een volle zomer met tuinieren, workshops, culturele fijnproeverijen, eten en drinken in ’t groen. Nu sluit de Biodroom feestelijk af met de koning van het levenslied: Guido Belcanto. Al 25 jaar lang werkt Guido Belcanto zonder ‘categorie’.

Hij is niet in een vakje te steken... Niemand is daar ooit in geslaagd. Belcanto is een stroming op zich. Hij speelt zijn nieuwe songs en onsterfelijke hits, begeleid door zijn vijf fabuleuze muzikanten. De Biodroom is een gezamenlijk initiatief van de Antwerpse cultuurcentra. Praktisch Locatie: Willem Gijsselsstraat | Antwerpen Linkeroever Prijs: € 5 Info en reservatie: UiThuis Hoboken Meer info: http://www.dna.be/biodroom

Club 64 Zaterdag 14 september om 20.30 uur Na een zomer met tal van openluchtfestivals trekken we vanaf september terug naar onze muziekclub in de Kapelstraat. Club 64 verrast ook in het najaar met een kwalitatief en interessant muziekaanbod van beloftevolle en gevestigde artiesten. In het voorjaar stonden de Nederlandstalige artiesten Martine de Kok, Jonas Winterland en Walrus op de planken. Ook de jonge hiphoppers van NoMoBs

zetten de club in vuur en vlam. Surf naar de website voor de eerste namen voor dit najaar. Praktisch Locatie: UiThuis Hoboken Prijs: € 4 vvk | € 6 kassa Info en reserveren: www.uithuishoboken.be

11


Theater

Nele Van den Broeck Het Brein Vrijdag 20 september om 20.30 uur In Het Brein is Nele de goedgemutste schooljuf en het publiek de aandachtige klas. Kinderen imiteren in hun spelletjes graag ouders, schoolmeesters, juffen en andere hogere wezens. Zo staat Nele Van den Broeck klaar met een ontwapenende gespeelde naïviteit voor de klas en het projectiescherm. Ze trekt in relativerende ernst een pseudowetenschappelijke verhaallijn. Eerst door de hersenen en daarna, aan de hand van een prikbord, door het heelal.

Voor de zoete leerlingen voorziet ze een stukje taart. Ze zingt er zelfs een liedje bij. Je hoorde haar al wellicht als afsluiter op dinsdagavond in het televisieprogramma ‘Iedereen Beroemd’ van Eén. Dan weet je ook dat tekst en muziek met een olijke knipoog en de nodige korreltjes zout worden opgediend. Praktisch Locatie: UiThuis Hoboken Prijs: vvk: € 8 | kassa: € 10 Info en reservatie: UiThuis Hoboken

Expo

Park Sorghvliedt Binnenste Buiten Van maandag 1 juli tot en met zondag 25 augustus van zonsopgang tot zonsondergang

© Pol Pazmany

12

Park Sorghvliedt wordt binnenste-buiten gekeerd én tentoongesteld. In de oranjerie en in het park loopt een expo van beelden en installaties. Studenten van het Ruimtelijk Atelier van de Academie Hoboken Beeldende Kunsten zijn de artiesten van dienst. Sommige studenten keren het park binnenste buiten, zichzelf of de kijk op de werkelijkheid. Op verschillende locaties in park

Sorghvliedt staan er beeldintegraties en ruimtelijke interpretaties opgesteld. Praktisch Locatie: park Sorghvliedt en oranjerie (naast kasteel Sorghvliedt) | Marneflaan 3 Prijs: gratis Info: expobinnenstebuiten.blogspot.be | ruimtelijkatelier.blogspot.be


Expo 64: Studenten Academie Hoboken Beeldende Kunsten Van dinsdag 2 juli tot en met zaterdag 31 augustus De expo toont tekeningen van leerlingen van de Academie Hoboken Beeldende Kunsten. Het is een overzicht van de resultaten van het eerste jaar ‘tekenen’ van het atelier van Philip Badenhorst.

Foto: © Jef Ceulemans

Ben je zelf geïnteresseerd om artistiek aan de slag te gaan? Kijk dan zeker eens op de website van de academie:

www.academiehoboken.be. In september starten de nieuwe artistieke cursussen. Praktisch Locatie: UiThuis | leescafé | tijdens de openinguren van de bib

Poëzie en literatuur

Rond De Kiosk Zondag 8 september van 14 tot 17 uur De kiosk in het Gravenhofpark, is deze namiddag het epicentrum van een literaire aardbeving. Laat je omver blazen door een wervelende mix van muziek, fragmenten uit de wereldliteratuur en poëzie. We zorgen voor een stoel en een drankje. Zo kan je in deze unieke omgeving komen luisteren en proeven. Laat je verrassen door boeiende verhalen, prachtige gedichten en intieme muziekoptredens.

Praktisch Locatie: park Gravenhof | Louisalei 7 Prijs: gratis Info: Uithuis Hoboken

Film

cinema 64: nacht van de horror Vrijdag 13 september van 18 tot 02 uur ‘Vrijdag de dertiende’ wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwd, door de combinatie van vrijdag en dertien. Net daarom projecteren wij op deze vrijdagavond 13 september enkele klassiekers uit de horror-filmwereld. Kom griezelen en nagelbijten in het UiThuis. Op www.uithuishoboken.be kan je het volledige programma raadplegen.

Praktisch Locatie: UiThuis Hoboken Prijs: gratis Info: www.uithuishoboken.be

13


14


INFO Waar tickets kopen of reserveren? Uitsluitend in het UiThuis Hoboken, tenzij anders vermeld bij de voorstellingen of activiteiten. Je kan tickets kopen en reserveren aan de balie, telefonisch, per mail of via de website. Op de dag van de voorstelling kan je aan de kassa nog een ticket kopen als de voorstelling niet uitverkocht is.

Hoe op voorhand tickets kopen? 1/ Aan de balie van het UiThuis In het UiThuis Hoboken, Kapelstaat 64, 2660 Hoboken Spring binnen en koop je tickets aan de balie. Openingsuren: dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 20 uur vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur zondag en maandag gesloten 2/ Telefonisch Bel naar tel. 03 292 65 30 en betaal tijdig via overschrijving. 3/ Per mail Stuur een e-mail naar uithuishoboken@stad.antwerpen.be met vermelding van naam, titel en datum van de voorstelling en je naam, adres en telefoonnummer. Wij sturen je een bevestigingsmail met daarin het over te schrijven bedrag, het juiste rekeningnummer en de te vermelden gestructureerde mededeling.

Openbaar vervoer naar Hoboken Er rijden verschillende bus- en tramlijnen naar Hoboken. Onder andere tram 2 en 4 (halte Lelieplaats) en bus 1, 13, 33, 140 en 141 (halte Kapelstraat).

Parkeren Je kan gratis parkeren in de Kapelstraat en alle zijstraten. Vergeet je parkeerschijf niet, tot 18 uur.

Locaties �

UiThuis

6

Ravotkot

Kasteel Sorghvliedt

7

Oranjerie

Park Sorghvliedt

8

Speelplein Tralala

4

Pleinontwikkeling

9

Fort 8

5

Academie Hoboken Beeldende Kunsten

Toegankelijkheid

� 4/ Via de website Bestel je kaarten online en betaal met kredietkaart of Bancontact. www.uithuishoboken.be

4

5

BELANGRIJK: Betaal per overschrijving binnen de twee weken na de reservatie, anders vervalt de reservatie. Vermeld duidelijk de gestructureerde mededeling.

1 2 4 13 33 140 141 298

Kioskplaats

6

Om te kunnen genieten van het voorverkooptarief heb je op voorhand betaald. Gereserveerde maar niet-betaalde kaarten worden opgehaald ten laatste 20 minuten voor aanvang van de voorstelling, anders vervalt de reservatie. Betaalde tickets worden niet omgeruild of terugbetaald.

7 �

8 9

Het UiThuis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor voorstellingen op locatie raden we u aan om vooraf te laten weten dat u rolstoelgebruiker bent. Zo kunnen wij indien nodig de toegankelijkheid verbeteren.

15


UiTKALENDER Juli de andere Antwerpse Cultuurcentra

Van maandag 1 juli tot en met zondag 25 augustus

Expo Park Sorghvliedt Binnenste Buiten

Van zaterdag 6 juli t.e.m. zaterdag 17 augustus

Sporten met de buren

Van dinsdag 2 juli t.e.m. vrijdag 30 augustus

A-kaartactiviteiten zomervakantie

Van dinsdag 2 juli t.e.m. zaterdag 31 augustus

Expo Academie Hoboken Beeldende Kunsten

Woensdag 10 juli

De zomer van vlieg

Zaterdag 13 juli

Vlaanderen Feest in Hoboken

Cultuurcentrum Berchem Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem 03 286 88 20 | www.ccberchem.be

Woensdag 7 augustus

Camping Louisa De zomer van vlieg

Woensdag 14 augustus

Camping Louisa

Cultuurcentrum De Kern Kern 18, 2610 Wilrijk 03 821 01 20 | www.ccdekern.be

Zaterdag 17 augustus

Slotfeest Sporting A

Woensdag 21 augustus

Camping Louisa

Woensdag 28 augustus

Camping Louisa

Cultuurcentrum Deurne Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne 03 360 85 50 | www.ccdeurne.be

Woensdag 4 september

Camping Louisa Wereldbuffet

Zondag 8 september

Rond de kiosk Open monumentendag

Cultuurcentrum Ekeren Kloosterstraat 4, 2180 Ekeren 03 292 67 30 | www.ccekeren.be

Vrijdag 13 september

Nacht van de horror

Zaterdag 14 september

Ambachtenmarkt Kroegentocht Club 64 Slotfeest Biodroom

augustus

september

Zondag 15 september

Verenigingenmarkt Hoboken op wieltjes

Maandag 16 september

Jaarmarkt

Vrijdag 20 september

Nele Van den Broeck

Cultureel Ontmoetingscentrum Nova Schijfstraat 105, 2020 Antwerpen (Kiel) 03 259 04 20 | www.nova-kiel.be Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen 03 260 80 50 | www.cosintandries.be

Cultuurcentrum De Schelde Antwerpsebaan 140, 2040 Zandvliet 03 298 27 30 | www.ccdeschelde.be

Cultuurcentrum Link Willem Elsschotstraat 5, 2050 Antwerpen (Linkeroever) 03 543 90 30 | www.cclink.be Cultuurcentrum Luchtbal Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen 03 543 90 30 | www.ccluchtbal.be Cultuurcentrum Merksem Nieuwdreef 135, 2170 Merksem 03 641 62 10 | www.ccmerksem.be De Roma Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout 03 292 97 40 | www.deroma.be Permeke De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen 03 338 38 00 | www.permeke.org ’t Werkhuys Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout www.werkhuys.be UiThuis Hoboken Kapelstraat 64, 2660 Hoboken 03 292 65 30 | www.uithuishoboken.be

www.uithuishoboken.be

�� ��� �� ��

Cs ho juli sept  
Advertisement