Page 1

50 jaar geleden vroeg ons land Marokkanen en Turken om hier te werken. Ze kwamen als gastarbeider en bouwden hier uiteindelijk een nieuw leven op. Dit jaar wordt ‘50 jaar migratie’ herdacht met tal van expo’s, theatervoorstellingen, films, documentaires, lezingen en feesten. Lees er alles over in dit programmaoverzicht.


‘Arbeiders, welkom in België’

Programma 50 jaar migratie DOCU

EXPO

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat België een akkoord tekende met Marokko en Turkije over de tewerkstelling van gastarbeiders in ons land. ‘Arbeiders, welkom in België’, stond in een brochure die de Belgische overheid verspreidde. Voor de werkloze boeren uit de Rif in Marokko en Centraal-Anatolië in Turkije klonk het veelbelovend. Duizenden jonge Marokkaanse en Turkse mannen kwamen in de jaren 60 en 70 dan ook naar Antwerpen om te werken bij bedrijven als Metallurgie in Hoboken en General Motors.

Vlaamse pioniers van het migrantenwerk

DAKIRA: 50 jaar Marokkaanse migratie

dinsdag 11 februari om 20.30 uur

van 18 februari tot en met 17 april van 9 tot 16 uur

De gastarbeiders hadden het plan om hier geld te verdienen en vervolgens terug te keren naar hun familie in hun thuisland. Maar het liep dikwijls anders. Vrouwen en kinderen kwamen over. Vanaf het midden van de jaren 80 vestigden vele families zich permanent in Antwerpen. Vandaag zijn ze niet meer weg te denken in onze stad.

Het werk van de Vlamingen die in de jaren 70 de zorg voor de eerste gastarbeiders op zich namen, komt in deze documentaire aan bod. Ze maakten hen wegwijs in ons land en stonden hen bij in dagelijkse beslommeringen.

De Roma Turnhoutsebaan 286 | 2140 Borgerhout 5 euro | tel. 03 292 97 40 www.communicatieinbeeld.be

Enkele Antwerpenaars met Marokkaanse en Turkse roots vertellen hun migratieverhaal. EXPO

Om het jubileumjaar te vieren, zijn er tot het einde van dit jaar tal van activiteiten. Antwerpse verenigingen, individuen, culturele organisaties en verschillende stedelijke diensten organiseren tentoonstellingen, debatten, culturele activiteiten, films... Een eerste programmaoverzicht leest u op de volgende pagina’s.

Het volledige programma vindt u op www.dna.be/50jaarmigratie.

Miras: 50 jaar Turkse migratie in België (1964 – 2014) van 18 februari tot en met 17 april van 9 tot 16 uur Felixarchief (Zuilenzaal) Oude Leeuwenrui 29 | 2000 Antwerpen GRATIS | tel. 03 289 91 13 info@utvweb.be | www.miras50.be

De focus van deze expo ligt op het erfgoed van Turkse migranten in België. Sinds de komst van de eerste generatie migranten van Turkse afkomst midden de jaren 60, tot nu.

Felixarchief (Zuilenzaal) Oude Leeuwenrui 29 | 2000 Antwerpen GRATIS | tel. 03 204 10 10 youssra.elmorabiti@fmv-vzw.be www.dakira.be

Deze tentoonstelling - die naar Antwerpen, Brussel, Gent en Genk komt - vertelt het brede verhaal van 50 jaar Marokkaanse aanwezigheid in België. Getuigenissen, illustraties en voorwerpen doen de geschiedenis herleven.


februari

februari

EXPO

LEZING

EXPO

Een halve eeuw Marokkaanse migratie. Van een gedeelde geschiedenis naar een gedeelde toekomst.

Van Overal: reisverhalen van grootouders

Deugdzame stad: 50 jaar Belgische islam

Route Oriental en L’art sur l’eau

van 28 februari tot en met 31 juli, op weekdagen van 9 tot 15 uur

zaterdag 22 februari om 20.30 uur

woensdag 19 februari om 19 uur

Openingsfeest op vrijdag 28 februari van 18 tot 23 uur

Felixarchief (Auditorium & Zuilenzaal) Oude Leeuwenrui 29 | 2000 Antwerpen GRATIS | 03 204 10 10 youssra.elmorabiti@fmv-vzw.be

Districtshuis Borgerhout Moorkensplein | 2140 Borgerhout GRATIS | tel. 03 338 17 88 cultuurantenne.borgerhout@stad.antwerpen.be

Wat is de impact van de grootschalige arbeidsmigratie van 50 jaar geleden? Verschillende stemmen komen aan bod om de Marokkaanse migratie in een ruimer wetenschappelijk en maatschappelijk kader te plaatsen. Gastsprekers zijn o.a. Christiane Timmerman (CeMIS), Prof. Albert Martens, Dr. Maryam H’madoun, Prof. Johan Leman en Mohammed Chakkar (FMV). Deze lezing is een samenwerking van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) en het Centrum voor Migratie en Interculturele studies (CeMIS) van de Universiteit van Antwerpen.

Kinderen en jongeren uit Borgerhout vertellen het verhaal van hun grootouders. Deze tentoonstelling geeft de verscheidenheid van afkomst van de inwoners uit Borgerhout weer. Op vrijdag 28 februari kan je tussen 18 en 23 uur in het districtshuis van Borgerhout deelnemen aan de feestelijke opening met Mozarabisch concert. Deelname is gratis maar reserveer wel je plaats. Een initiatief van het district Borgerhout in samenwerking met Jeffry Baecker en theMoodstudio, de Academie Borgerhout, IMS, Kras jeugdwerk, Tam Tam Gogo, De Lange Vandaelen, BoHo2140 en heemkundige kring Gitschotelbuurschap.

Waar komen jouw grootouders vandaan? Uit Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Kortrijk, Tanger of Warschau? Neem een portretfoto van je opa of oma, pepe of meme, jeddi of jedda… en vraag welke weg ze hebben afgelegd tot in Borgerhout. Laat je inspireren door de verschillende verhalen en laat ook jouw verhaal achter op de tentoonstelling. Alle deelnemers ontvangen een verrassing en worden achteraf uitgenodigd op de finissage van Van Overal.

Cultuurcentrum Berchem Driekoningenstraat 126 | 2600 Berchem 5 euro | www.moussem.be

van 27 februari tot en met 31 maart, op weekdagen van 9 tot 17 uur Atlas Carnotstraat 110 | 2060 Antwerpen GRATIS ontwikkelingssamenwerking@stad.antwerpen.be

www.atlas-antwerpen.be

De 3de editie van Deugdzame stad staat in het teken van de 50-jarige aanwezigheid van migranten uit islamitische landen zoals Marokko en Turkije. Eerst werden ze onthaald als gastarbeider, later werden ze migranten genoemd, dan allochtonen en sinds het einde van de vorige eeuw vaak moslims. Plots werd enkel de religieuze pijler van hun identiteit zichtbaar. Meryem Kanmaz is doctor in de sociale en politieke wetenschappen en deed onderzoek naar moskeeën en religieuze organisatievorming van moslimminderheden. Zij keek naar hoe de brede samenleving reageerde op de steeds meer zichtbaar wordende religie van de migranten. De lezing wordt gevolgd door een debat over de toekomst van de islam in België en de zin of de onzin van de begrippen Belgische en Europese islam.

Route Oriental is een foto-expo van Roel Hendrickx die samen met 3 AntwerpsMarokkaanse verenigingen door OostMarokko trok, op zoek naar de mensen en verhalen achter de projecten. De expo schetst een beeld van de Zuidwerking van de stad Antwerpen in Marokko. De projecten waar het om draait kennen een stevige verankering in de stad maar ook in Marokko. Alles draait om samenwerking en uitwisseling van mensen, middelen en kennis rond drie pijlers: gezondheid, onderwijs en economische ontwikkeling. De tentoonstelling L’art sur l’eau is het resultaat van een samenwerking tussen de Academie van Hoboken en het Lycée collégiale Ibn Nafiâ in Al Hoceima. Water vormde het centrale thema waarrond beide scholen kunstwerken creëerden.

Een productie van Moussem Nomadisch Kunstencentrum in samenwerking met vzw Averroes en deBuren.

© Roel Hendrickx

LEZING


maart

THEATER

THEATER

MozaIK

Ali B Beken(d)t

zaterdag 1 maart 2014 om 20.30 uur

zaterdag 8 maart om 20.15 uur

Cultuurcentrum Berchem Driekoningenstraat 126 | 2600 Berchem vvk: 10 euro - kassa: 12 euro tel. 03 286 88 20 | www.ccberchem.be

Hocine Trari 39 jaar Schooldirecteur van basisschool Kriebel

De vader van Hocine werkte tot eind jaren 60 in het noorden van Marokko op het land. Toen hij hoorde dat er in België arbeiders nodig waren, waagde hij met een paar jeugdvrienden de oversteek. Meneer Trari ging eerst aan de slag in de mijnen, werkte een tijdje bij General Motors en kwam uiteindelijk terecht in de wegenbouw. Hij hielp de Singel nog mee aanleggen. Hocine: “ Soms vragen mensen mij of ik nog terugga naar Marokko. Maar ik heb daar niets meer. Mijn familieleden zijn gestorven of naar Europa verhuisd. Ik wil daar ook niet begraven worden. Nee, leg mij maar op het Schoonselhof, naast Hendrik Conscience.

“Ik heb nooit rekening gehouden met verwachtingen van de Marokkaanse gemeenschap.”

Ik heb nooit rekening gehouden met verwachtingen van de Marokkaanse gemeenschap. Toen ik 17 jaar was, nam ik mijn Vlaamse vriendin mee naar huis. Mijn ouders hebben haar gastvrij ontvangen, maar nadien vroegen ze me om er goed over na te denken. Ik trok mij daar niks van aan. Wendy en ik gingen samenwonen en kregen kinderen. Na een tijdje zag onze omgeving dat het goed ging en sloeg de houding om. Mijn jongere broers hebben een andere kijk op de samenleving. Toen mijn 2 oudere broers en ik afstudeerden, konden we snel beginnen werken. Intussen zijn we alle 3 gesetteld. Onze jongere broers hebben het moeilijker, ze hebben het gevoel dat de samenleving zich tegen hen keert. Ik begrijp dat, maar ik stel me ook streng op. Haal eerst je diploma en toon meer verantwoordelijkheidsgevoel, zeg ik ze. Toch is het te simplistisch om hen alleen de schuld te geven. Als je leeftijdsgenoten in dezelfde positie zitten als jij, aan wie kun je je dan optrekken?”

MozaIK is een rauw, pretentieloos verhaal over de absurde realiteit waarin iemand met een dubbele nationaliteit kan opgroeien. Het is een muzikale voorstelling die geen dogma’s schuwt en zowel de Marokkaanse als de Vlaamse cultuur op de rooster legt. MozaIk wordt op 15 maart ook opgevoerd in CC Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen.

DEBAT

50 jaar migratie: wat met de toekomst? donderdag 6 maart 2014 om 20.15 uur Cultuurcentrum Berchem Driekoningenstraat 126 | 2600 Berchem GRATIS | tel. 03 286 88 20 www.communicatieinbeeld.be

Stichting Communicatie in Beeld – Vlaanderen en ccBerchem organiseren een debat over het verleden, heden en toekomst van deze migratie. Panel: Liesbeth Homans, Yasmine Kerbache, Prof. Em. Etienne Vermeersch, Fatima Bali en Selahattin Koçak Moderator: Meryem Kanmaz

Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 | 2000 Antwerpen 12 euro - <26 jaar: 10 euro tel. 03 202 46 46 ticket@arenberg.provant.be www.arenbergschouwburg.be

Het verhaal van de kansarme Marokkaan uit Amsterdam-Oost die het schopt tot knuffelmarokkaan is te mooi om waar te zijn. En Ali weet dat jij weet dat er meer achter moet zitten. Elk mens heeft zo zijn trots en schaamte en verborgen verhalen. Zo ook Ali. Dus komt hij nu met de waarheid, noemt hij man en paard, laat het achterste van zijn tong zien. Voor sommigen misschien een schok, voor anderen een opluchting, maar hoe dan ook, niets was wat het leek.


maart

DOCU

FEEST

Mijn vader, de expat (Belgische première)

Vrouwendag: ode aan de vrouw uit de migratie

zaterdag 8 maart om 19.30 uur

vrijdag 14 maart van 10 tot 14 uur

De Roma Turnhoutsebaan 286 | 2140 Borgerhout 14 euro tel. 03 292 97 40 www.deroma.be

‘Mijn vader, de expat’ is een documentaire waarin Abdelkarim het gesprek aangaat met zijn vader en op die manier samen met zijn zus, een portret creëert van een Marokkaanse Nederlander. Vader Ali reflecteert over zijn verleden, maar kijkt ook vooruit naar de toekomst. Hij is geen gast en ook geen arbeider meer, dus welke dromen en angsten heeft hij nog? En wat zijn de wijze levenslessen die Ali als eerste generatie Marokkaan geleerd heeft? Na de vertoning volgen een nabespreking met de filmmakers, muzikale intermezzo’s, spoken word,...

Federatie van Marokkaanse Verenigingen Oudstrijderstraat 9 | 2140 Borgerhout 5 euro | tel. 03 204 10 10 sara.temsamani@fmv-vzw.be

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag (8 maart) viert de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) een feest ter ere van de vrouw. FMV is ervan overtuigd dat de rol van de vrouw maatschappelijk gezien te veel wordt onderschat. De internationale vrouwendag is een ideaal moment om dit in de kijker te zetten. 2014 is een symbolisch jaar voor FMV waarbij 50 jaar Marokkaanse migratie wordt gevierd. Met de vrouwendag staan bekende en minder bekende vrouwen uit de migratie centraal tijdens een educatief en cultureel gevuld programma. EXPO

Mijn vader, de expat is een samenwerking met {al.arte.magazine}.

In Antwerpen vanaf vrijdag 14 maart van 10 tot 17 uur MAS Hanzestedenplaats 1 | 2000 Antwerpen 5 euro | tel. 03 338 44 00 www.mas.be

1964. Ons land sluit akkoorden met Marokko en Turkije. Nieuwe inwoners kiezen Antwerpen als bestemming om er te wonen, te werken, kinderen groot te brengen en een heel nieuw leven uit te bouwen. Op de vijfde verdieping van het MAS vertellen Marokkaanse en Turkse Antwerpenaars hun verhaal. Ze blikken terug op die ingrijpende ervaring met persoonlijke getuigenissen en voorwerpen zoals familiefoto’s, arbeidskaarten en oude filmpjes…

Fadime Tezerdi 34 jaar Modeontwerpster van label Tezerdi

Hüseyin Tezerdi kwam in 1974 via Duitsland in ons land terecht. Een jaar later volgde zijn vrouw met hun zoon. Fadimes vader deed de meest uiteenlopende jobs: van schilder tot assistent bij een theatergezelschap en ondanks zijn gebrekkige Nederlands tot radiopresentator bij de BRT. Jaren later startte hij een succesvol Turks restaurant aan de Steenhouwersvest. Fadime: “Mijn ouders waren van plan om tijdelijk in België te wonen en te werken. Maar toen we met het gezin terugkeerden naar Turkije, konden we niet meer aarden, en mijn vader vond geen werk.” Na een paar maanden keerden ze terug naar België.

“Ik zag mezelf niet als vreemdeling, totdat een ander het zei.”

“Weer in Antwerpen opende mijn vader een Turks restaurant. Hij had vrienden van over de hele wereld. Als kind stond ik er nooit bij stil dat ik Turks was. Dat kwam pas wanneer ik alleen wilde gaan wonen en belde voor een appartement. Toen zei de eigenaar dat hij niet aan vreemdelingen verhuurde. Ik was stomverbaasd. Je ziet jezelf niet als vreemdeling, totdat een ander het zegt. Antwerpen is heel open én heel gesloten. Een stad met veel nationaliteiten en toch gaan er deuren dicht als je een vreemde naam hebt. Tegelijkertijd hebben de Turken zich ook lang afzijdig gehouden, omdat ze dachten dat ze hier tijdelijk waren. De eerste generatie heeft veel bijdragen geleverd aan de economie, maar weinig op maatschappelijk en cultureel gebied. Ik ken hier amper Turkse modeontwerpers of kunstenaars. Als kind was ik zot van derwisjen. Ik vond het magisch om op tv te kijken naar die ronddraaiende geestelijken in hun witte rokken. De eerste rok die ik ontwierp was zo’n cirkelrok die omhoog zwiert als je rondjes draait. Pas later legde ik de link. Turks zijn draag je bij je zonder erbij stil te staan.”


maart

april

THEATER

FILM

EXPO

FEEST

De handen van Fatma

Migratieverhalen in Cinema Roma

‘Hier waren wij’ en ‘INK EYE’

Vrouwenfeest

van 4 april tot en met 15 mei, op weekdagen van 9 tot 17 uur

zondag 6 april van 13.15 tot 18 uur.

zaterdag 15 maart 2014 om 20.30 uur Cultuurcentrum Berchem Driekoningenstraat 126 | 2600 Berchem vvk: 10 euro - kassa: 12 euro tel. 03 286 88 20 | www.ccberchem.be

5 jaar na de voorstelling ‘Belga’ wordt met ‘De handen van Fatma’ opnieuw een bijzonder verhaal verteld: dat van de eerste generatie Marokkaanse vrouwen die later hun man vergezelden. Een productie van: t, arsenaal Mechelen, Moussem Nomadisch Kunstencentrum en SinCollectief

op verschillende data in maart en april De Roma Turnhoutsebaan 286 | 2140 Borgerhout tel. 03 235 04 90 4 of 5 euro (afh. van de vertoning) www.deroma.be

Atlas Carnotstraat 110 | 2060 Antwerpen GRATIS www.atlas-antwerpen.be

Naar aanleiding van 50 jaar migratie dook De Roma in het internationale filmarchief:

‘Hier waren wij’ is een installatie gemaakt door Kristof Bilsen, Abbie Boutkabout, Sara Stojkovic´. Hoe verandert de stad onder invloed van migratie? De kinderen en kleinkinderen van de migrant groeien op in twee werelden. Hoe gaan ze om met die gespleten identiteit? Deze en andere vragen bewogen de makers van ‘Hier waren wij’ ertoe om te graven in de stad, en in zichzelf. Het resultaat is een labyrint met woord, beeld en klank als wegwijzers.

Goodbye Morocco dinsdag 18 maart om 20.30 uur Le Sac de Farine vrijdag 21 maart om 20.30 uur Upside Down | Thank God It’s Friday maandag 24 maart om 14 en om 20.30 uur Welcome dinsdag 15 april om 14 uur The Invader dinsdag 15 april om 17 uur Terraferma dinsdag 15 april om 20.30 uur La Marche | Broeders (kortfilm) dinsdag 22 april om 20.30 uur

Tegelijk met ‘Hier waren wij’ loopt ‘INK EYE’, een expositie die fotografie, kalligrafie en graffiti bij elkaar brengt. De expo is het resultaat van een samenwerking tussen fotograaf BOHO, een backpacker die met zijn camera in Europa en Afrika ronddwaalt om er unieke beelden op te nemen, en DEMA, een meester in de muurkunst die de breuklijnen tussen Arabische en Japanse kalligrafie en graffiti bewandelt. In samenwerking met {al.arte magazine}

De Roma Turnhoutsebaan 286 | 2140 Borgerhout vvk: 4 euro - kassa: 7 euro | tel. 03 292 97 40 www.communicatieinbeeld.be

De hele middag vieren we in hartje Borgerhout de 50ste verjaardag van de Marokkaanse en Turkse migratie. Tijdens dit jubileumjaar staan 50 jaar migratie en onderwijs centraal. Politici zoals Nahima Lanjri, Zohra Othman, Nabila Ait Daoud en Yasmine Kerbache gaan graag het debat met u aan. Er is natuurlijk ook tijd voor ontspanning; U kunt genieten van twee schoolkoren, een modeshow van Modellera’s en dansoptredens van Let’s Go Urban. Er zijn doorlopend hapjes en een drankjes voorzien om uw honger te stillen. Tickets in vvk (4€) zijn via de Roma of elke vrijdag tussen 16u en 18u te verkrijgen bij Al Amal in de Shelter Langstraat 102, 2140 Borgerhout. Of telefonisch te bestellen op het nummer 0475 65 77 46. Deze activiteit wordt georganiseerd door het CIB en Al Amal.


mei

FILM

EXPO

Fistful of Memories

Generaties Binnenskamers

zondag 27 april om 14 en om 16 uur

van maandag 19 mei tot en met vrijdag 27 juni, op weekdagen van 9 tot 17 uur

UiThuis Kapelstraat 64 | 2660 Hoboken GRATIS tel. 03 292 65 30 www.uithuishoboken.be

Murat Direkçi 36 jaar Thai- en kickbokser en eigenaar Universal Gym

“In de club kijken we niet naar waar de mensen vandaan komen, maar hoe ze zich gedragen.”

Murats ouders kwamen begin jaren 70 vanuit de Turkse streek Konya naar België nadat hun halve dorp was verwoest tijdens een grote brand. Toen Murat 7 jaar was, scheidden zijn ouders en keerde Murats moeder terug naar Turkije. Murat en zijn broer bleven met hun vader in België. Murat: “Ik ben opgegroeid zonder dat iemand me vertelde wat kon of niet kon. Nadat mijn moeder naar Turkije terugkeerde, heb ik haar 18 jaar niet gezien. Dat het goed is gekomen met mij, heb ik vooral te danken aan mijn broer. We waren vaak alleen thuis, want mijn vader werkte in Duitsland. Als kind was ik een vechtersbaas, dat veranderde toen ik op mijn vijftiende begon met boksen. Doordat ik mijn agressie en mijn energie kwijt kon, werd ik rustiger. Dat zie ik ook gebeuren met de jongens in mijn boksclub. Ik ben erg trots op de club. We zijn met joden, Marokkanen, Turken, Armeniërs en Assyriërs en onderling is er zo’n broederschap. Wij kijken niet naar waar de mensen vandaan komen, maar hoe ze zich gedragen. Sinds 2 jaar heb ik een Marokkaanse vriendin. Ik hoop dat haar of mijn gemeenschap daar niet slecht over denkt. Tot voor kort ging ik regelmatig vis eten op de Turnhoutsebaan, met een groep mannen van de club, waaronder een advocaat en een nieuwslezer. We zijn daarmee opgehouden omdat we hoorden van identiteitscontroles op straat. Zogezegd om mensen een veilig gevoel te geven dat er wordt gecontroleerd. Maar er is helemaal niks om bang voor te zijn. Mensen die zeggen dat ze geen racist zijn, geloof ik niet. Maar het belangrijkste is dat we rekening met elkaar houden.”

Omar is een talentvolle 18-jarige bokser van Marokkaanse origine. Zijn eenvoudige familie heeft veel opgeofferd om hem zijn talent te laten ontwikkelen. Op school krijgen Omar en zijn klasgenoten de opdracht om een voordracht voor te bereiden over 50 jaar migratie in Hoboken. Omar moet samenwerken met Mesut, Ine en Rachid. Dat is niet evident, want de jongeren hebben op het eerste zicht niet veel met elkaar gemeen. Fistful of Memories is een project van Cultuurwerking Uithuis Hoboken in samenwerking met Moskee Moretusburg, Al Mawada, SINcollectief en Cinebelgicano. De hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor jongeren uit Hoboken en Antwerpen. Zij worden gecoacht door Junior Mthombeni.

Atlas Carnotstraat 110 | 2060 Antwerpen GRATIS www.atlas-antwerpen.be

GENERATIES / BINNENSKAMERS laat de evolutie zien van Vlamingen en Vlaamse Turken via het interieur van hun woonkamers. De expo toont hoe de leefruimtes verschillen en evolueren over de grenzen van generaties, etnische groepen en geslachten heen. Maar ze toont ook een verscheidenheid aan herinneringen, smaken en stijlen die evolueren in de tijd en voortdurend kruisbestuivingen aangaan. Aan de hand van foto’s van huiskamers (‘binnenskamers’) geeft de expo weer wat generaties van hun ouders overnemen, of net niet overnemen. Generaties/Binnenskamers (G/B3) is een sociaal documentair foto-essay van de fotografen Carl Uytterhaegen en Abdul-Vahit Duman.


juni

EXPO

DOCU

Home Sweet Home

De Pleintjes (première)

Van 22 mei tot en met 14 september

vrijdag 6 juni om 20.30 uur

Red Star Line Museum Montevideostraat 3 | 2000 Antwerpen GRATIS www.redstarline.be/nl/bezoek

De Roma Turnhoutsebaan 286 | 2140 Borgerhout 5 euro | tel. 03 292 97 40 www.deroma.be

Jaarlijks reizen de vele kinderen van de migratie naar het land waar zij of hun (groot) ouders vandaan komen. ‘Home Sweet Home’ is een eerbetoon aan het ritueel dat die reis geworden is.

Deze documentaire vertelt het verhaal van de straatvoetbalcultuur in Antwerpen.

Antwerpse kunstenaars Bülent Oztürk en Mashid Mohadjerin gingen aan de slag met dit thema. Mashid Mohadjerin reisde in de voetsporen van de vele Marokkaanse families van Antwerpen naar Tanger en documenteerde die reis met haar Hasselblad-fotocamera. Bülent Oztürk brengt in een visuele installatie zijn herinnering aan die jaarlijkse vakanties in beeld. Het publiek krijgt de kans die herinnering persoonlijk te ervaren.

Nasria El Khayali In buurten zoals het Kiel, Borgerhout, Deurne of Stuivenberg speelt het sociale leven van duizenden jongeren zich af op straten en pleinen, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Liefst van al willen ze in de voetsporen treden van profvoetballers als Moussa Dembele (Tottenham) of Radja Nainggolan (AS Roma). Zij gingen hen voor en baanden zich een weg van het Bisthovenplein in Deurne of de Antwerpse Linkeroever naar een Europese topclub. De Antwerpse pleintjes huisvesten niet alleen voetbaltalent, maar ook artistiek talent. De Kielse rapgroep NoMoBS verzorgt samen met kleinkunst- en hiphopartiest Tourist Lemc de soundtrack in ‘De Pleintjes’. Na de vertoning van de documentaire treden ze op in de grote zaal van De Roma.

38 jaar Fitnessinstructeur

Nasria El Khayali trouwde op haar achttiende met haar neef Ahmed, een Marokkaanse Belg uit Antwerpen. Zonder te weten wat haar te wachten stond, volgde Nasria in 1996 haar man naar België. Na een moeilijke start bloeide Nasria volledig open. Nasria: “In Marokko kwam ik niets tekort. Ik ging er van uit dat ik met Ahmed een zorgeloos leven zou leiden in België. Maar dat bleek niet zo te zijn. Die beginperiode was een zwarte tijd. Ik sprak de taal niet, trok tijdelijk bij mijn schoonouders in.

“Ik leef hier, dit is nu mijn land”

Maar ik ben een echte doorbijter, ik wil vooruit komen. Al snel wilde ik Nederlands leren en mijn rijbewijs halen, zodat ik onafhankelijk was. Na 3 jaar vond ik een job als schoonmaakster, dat was mentaal heel zwaar. Ik had nooit verwacht om buitenshuis te moeten werken en het vuil van een ander te moeten opkuisen. Ik leefde toen ongezond en werd steeds zwaarder. Op een avond in 2010 nam ik een belangrijke beslissing. Ik ging naar de fitnessclub en nam een abonnement. Daar motiveerde instructeur Koen me om op sportief vlak vooruit te geraken. Ondertussen ben ik zelf een gediplomeerde fitnessinstructeur. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij Kind en Preventie. Met sommige Marokkanen zoek ik weinig contact omdat ze zich vastklampen aan conservatieve tradities. Mijn kinderen gaan naar de muziekschool. Sommige Marokkanen vinden dat niet bij onze cultuur horen. We leven hier, denk ik dan. Dit is nu ons land. Sommige Marokkaanse vrouwen vinden me te modern. Ik trek me daar weinig van aan en focus op mijn dromen. Zo wil ik graag sportleerkracht worden of een sportclub openen in Marokko. In België heb je als Marokkaanse vrouw veel mogelijkheden. Je moet ze alleen grijpen. De vrouwen in Marokko wil ik tonen dat het mogelijk is om je te ontwikkelen en dat je nooit aan jezelf mag twijfelen.”


11/02

DOCU

Vlaamse pioniers van het migrantenwerk

18/02 - 17/04

EXPO

DAKIRA: 50 jaar Marokkaanse migratie

18/02 - 17/04

EXPO

Miras: 50 jaar Turkse migratie in België

19/02

LEZING

Een halve eeuw Marokkaanse migratie.

28/02 - 31/07

EXPO

Van Overal: reisverhalen van grootouders

22/02

LEZING

Deugdzame stad: 50 jaar Belgische islam

27/02 - 31/03

EXPO

Route Oriental en L’art sur l’eau

1/03

THEATER

MozaIK

6/03

DEBAT

50 jaar migratie: wat met de toekomst?

8/03

THEATER

Ali B Beken(d)t

8/03

DOCU

Mijn vader, de expat

14/03

FEEST

Vrouwendag: ode aan de vrouw uit de migratie

14/03

EXPO

In Antwerpen

15/03

THEATER

De handen van Fatma

18/03

FILM

Goodbye Morocco

21/03

FILM

Le Sac de Farine

24/03

FILM

Upside Down | Thank God it’s Friday

6/04

FEEST

Vrouwenfeest

4/04 - 15/05

EXPO

‘Hier waren wij’ en ‘INK EYE’

15/04

FILM

Welcome

15/04

FILM

The Invader

15/04

FILM

Terraferma

22/04

FILM

La Marche | Broeders (kortfilm)

27/04

FILM

Fistful of Memories

19/05 - 27/06

EXPO

Generatie Binnenskamers

22/05 - 14/09

EXPO

Home Sweet Home

6/06

DOCU

De pleintjes (première)

Voor het volledige programma, surf naar www.dna.be/50jaarmigratie www.dna.be/50jaarmigratie

03 338 71 30

V.U.: Ann Neels, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen | 2014 | SL/ONT/OR-ATLAS | C3969456 | wettelijk depotnummer: D/2014/0306/24

Kalender

50 jaar migratie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you