Page 1

QUESTIONNAIRE SNEHA TULSYAN(07MF1007) INFOSYS GD & PI 1.

What is the dress code for GD/PI? Ans. Formals(shirt and trousers).

2.

What is the importance of body language in a GD/PI? Ans. Body language is of utmost importance. One should be specific with his answers and look confident throughout.

Group Discussion (Did not have a GD for Infosys) 3.

What were the topics of the GD? Ans. There was no GD for Infosys. I sat for BarCap GD where the topic was based on a list of preferences that the group had to decide upon.

4.

How much time were you given to think? Ans. 20 minutes.

5.

Do you think speaking first matters in a GD? Ans. No.

6.

In a GD which is given more importance – content or fluency and presentation? Ans. Fluency and presentation.

7.

Is it advisable to interrupt someone in a GD? Ans. Absolutely not. One should cite his own points after the other person completes his.

8.

If the topic of the GD is against your personal beliefs should you stick to the topic or voice your opinion? Ans. It is always better to voice your opinion. It is highly appreciated.

9.

How do you respond if someone contradicts you convincingly during the GD? Ans. Express yourself after the person puts forward his point. Make sure to be calm and polite.


10. Do you recollect the GD topics of your friends or batchmates? Ans. No.

Personal Interview 11.

Do you think one must be completely honest in a PI? Ans. No.

12. What are the basic dos and don’ts in a PI? Ans. One should be confident about his answers. A slight lack of confidence can encourage them to trap you with their questions. 13.

How important in a PI is maintaining eye contact? Ans. Very important according to my seniors, but personally i did not perceive so.

14.

How must one respond if the interviewer hints that your performance is not satisfactory? Ans. Try to convince them. Show how passion and dedication towards the company.

15.

What should be done if one realises that the interviewer has misunderstood his statement? Ans. Calmly and politely explain the statement again.

16.

How do you convince the interviewer that you are fit for the job if he speaks of another interviewee with better credentials? Ans. Use your own ways to convince them that you are no less. Your answer depends mostly on the situation.

17. Does taking time to answer a question go against you even if the answer is a good one? Ans. One can take sufficient time to think but must come up with a specific and confident answer. One should thereafter be prepared to face the interviewer’s counter-questions. 18.

Should one admit his mistake if pointed out or justify what he has said? Ans. Admit mistake.

19. Were you asked any technical questions (related to academics) in your interview? What were those questions (Please provide their answers too)? Ans. Being from a Mechanical Engg background, I was asked basic core Mechanical questions.(For instance, plot a stress-strain curve.) An important series of questions is formed by the assumptions used in the derivation of frequently used equations. That is a smart way to trap IITians as they know the equations and their applications well but not their origin so much.


Other related questions:

20. What should we focus more on pi/gd? Ans. Focus on your speaking skills, both GD and PI will improve. 21. Is there any advantage of applying early? Ans. No, I don’t think so. 22. Clothing to be worn, body language for specific interviews. Ans. Formals. Hair should be tied up neatly for girls. Your personality should click on the interviewer’s mind, should be distinct from the rest. 23. What to do if you are caught in a trap:1)accept fault and give a clean chit or 2)try to make up excuses Ans. Make up excuses convincingly. Try playing with words as they are basically judging you on how smart you are. 24. How to approach the matter of intern compensation. Ans.Detailsare generally specified in the T&P notice inviting applications. If not, one can ask after the interview. 25. What was the Selection Procedure like? How many rounds of interviews and what was each round about? Ans. For Infosys, there was a shortlisting on the basis of CVs submitted.There was no GD. There were two PIs, technical followed by HR. 26. What do you think the company was looking for in each of its candidates? Ans. I think the company looked for a bit of technical knowledge along with a confident personality and smart speaking skills in each of its candidates. Good extra-academic background is a cherry on the cake. 27. What courses did you have to revise, what books/ online material did you consult while preparing for the interview? Ans. No course material required as such. One must go through the company details and get a clear picture of what the company is all about.

How should the following Questions be answered? 28. What do you know about our organization?


Ans. Give a brief description based on your knowledge of what the company is about. Use the internet to find out about the company prior to the interview. 29. Why do you want to work for us? Ans. While answering such a question, show your interest in the field in which the company works. Mention that the field is challenging and in accordance with your interests and list the projects you have done in that field. 30. What can you do for us that someone else can't? Ans. I am totally dedicated to my work and equally passionate about working for the company because of the right amount of exposure it provides. 31. What do you find most promising about this position? Ans. Your answer depends on the company and the position offered. You should tactfully try to glorify the company and talk about the good amount of exposure you shall receive working for the company. 32. What is the toughest decision you have ever had to make? Ans. One of the toughest decisions of my life was to reside in a hostel, far from home. 33. How sensitive are you to criticism? Ans. I take it positively and try to improve myself.

Internship Newsletter  

Internship@Infosys