Page 1

College Hagelstein

Jouw Warm College Ontdek ons vernieuwde studieaanbod!


Onze troeven ►► Talentmodules in de eerste graad: Taal en Media, Latijn, STEM ►► Uitdaging op maat in het 1ste jaar ►► 1 of 2 uur Engels vanaf het 1ste jaar ►► Keuzevak economie, ICT of sport in het 2de jaar ►► CLIL: lessen in het Engels of het Frans ►► Al onze richtingen bereiden voor op het hoger onderwijs ►► Warme en persoonlijke aanpak op maat ►► Groene leeromgeving: vijver, bos, sportvelden, buitenklas ►► iPads, laptops en notebooks geïntegreerd in de les ►► Huisbereide warme maaltijden ►► Gratis avondstudie tot 17.30 uur

2

Jouw Warm College Jouw Warm College, dat zijn drie belangrijke woorden in onze visie. Jij, de leerling en je welbevinden, staan bij ons op school centraal. Op ons ruim, groen, gezellig en rustig domein zal je je zeker goed voelen. We houden ons 1ste jaar bewust kleinschalig. Bij ons ben je geen nummer, maar een persoon die we aanmoedigen om positief, geëngageerd en zelfzeker in het leven te staan. Verbondenheid en (sociale) betrokkenheid zijn daarbij kernwaarden. We helpen jou om over je eigen lat te springen en dagen je voortdurend uit om je eigen talenten verder te ontwikkelen. Je kan als leerling groeien in een omgeving waar je fouten kan en moet maken en ze leert bij te sturen. We coachen jou om met goesting te leven en levenslang te leren in de uitdagende 21ste eeuw.

Van harte welkom!


Talentmodules Wil jij je talenten op een uitdagende manier ontdekken en ontwikkelen in een dynamische en innovatieve leeromgeving waar je ook met projecten leert? Dan is College Hagelstein dé school voor jou! We bieden in de 1ste graad naast een stevig pakket basisvorming ook drie evenwaardige talentmodules aan: ►► Latijn ►► STEM ►► Taal en media In onze talentmodules staan projectmatig en vakdoorbrekend werken centraal. Jouw interesse en profiel bepalen jouw keuze voor Taal en media, STEM of Latijn. Na de 1ste graad kan je nog alle richtingen uit!

“Latijn was voor mij de juiste keuze: ik lees graag en wou graag een uitdaging door een nieuwe taal te leren. Je kan hier veel aan sport doen, de onthaaldagen in Merkenveld waren super. In de leerlingen­­raad kan je je eigen mening zeggen en nieuwe ideeën voorstellen.” Kaat Caignie, 1 Latijn

“Ik heb gekozen voor Taal en media omdat ik hou van toneel en creatief ben.” Ilay Pithie, 1 Taal en media

“Ik koos voor STEM omdat wiskunde mij erg goed ligt. Robotjes leren programmeren is erg leerrijk.” Kato Wuytens, 1 STEM

3


Nieuw Uitdaging op maat Samen gaan we op zoek naar jouw uitdaging in de vakken: Frans, wiskunde, Nederlands of Latijn. Uitdaging op maat betekent extra remediëren, verdiepen en verbreden.

Lessentabel op maat Naargelang je talentmodule kan je in onze school in het eerste jaar kiezen voor: ►► 4, 5 of 6 uur wiskunde ►► 1 of 2 uur Engels ►► 4 of 5 uur Latijn ►► 4, 5 of 6 uur Nederlands ►► 3, 4 of 5 uur Frans We leggen het je graag uit op onze infodag.

1 of 2 uur Engels Engels is nu dé taal in de wetenschap en in internationale publicaties. We vinden het belangrijk dat al onze eerstejaars met een goede basis Engels kunnen starten. 1 of 2 uur Engels in het 1ste jaar is tevens een goede voorbereiding op ons CLIL-traject in de latere jaren. Kies je voor de talentmodule Taal en media, dan kies je voor 2 uur Engels.

Keuzevak in het 2de jaar In het 2de jaar kan je proeven van economie, sport of ICT. Deze keuze is volledig vrij en je kiest per semester een vak.

Mens en samenleving Wij spreiden het nieuwe vak ‘Mens en samenleving’ over het 1ste en het 2de jaar. Hier zal je jezelf als persoon beter leren kennen. Wij focussen daarbij graag op een gezonde levensstijl en je sociale mediagebruik. We coachen jou om sociaal vaardiger in het leven te staan en te leren samenwerken. We vertellen bv. over consumentengedrag en jongerenbeïnvloeding. Je leert o.a. over duurzaamheid, de rol van de overheid in onze maatschappij én je leert je eigen mening onderbouwen met de juiste argumenten.

4


Lessentabel 1ste leerjaar A Talentmodules Latijn

STEM

Taal en media

Atelier français Latijn: Taal en lectuur

STEM-wetenschappen

English in action

Klassieke cultuur en ICT

Programmeren en ICT

Creatief Nederlands Media en ICT

4

4

4

Uitdaging op maat Wiskunde, Nederlands, Frans of Latijn

1

Basisvorming Wiskunde

4

Natuurwetenschappen

2

Aardrijkskunde

2

Techniek

2

Nederlands

4

Frans

3

Engels

1

Geschiedenis

1

Mens en samenleving

1

Godsdienst

2

Lichamelijke opvoeding

2

Beeld

2

Muziek

1

►► Het volledige studieaanbod vind je op onze website www.collegehagelstein.be en op pagina 12.

5


Latijn 1ste jaar

Latijn: Taal en lectuur

Iets voor jou?

Klassieke cultuur en ICT

Heb je een brede interesse en een goed geheugen? Hou je veel van verhalen, taal en cultuur, maar ook van redeneren, verbanden leggen, analyseren en wiskunde? Dan ben je aan het goede adres in onze talentmodule Latijn. Heel wat woorden in het Frans (bv. ami), het Engels (bv. excited) en het Nederlands (bv. computer) zijn afgeleid van het Latijn. Termen uit de medische, de juridische en de wetenschappelijke wereld vinden hun oorsprong in het Latijn. Latijn is geen dode taal. Integendeel, Latijn is springlevend!

Uitdaging op maat: Wiskunde, Frans, Nederlands of Latijn

Op het programma Ooit al gehoord van een Augiasstal of een Tantaluskwelling? Binnenkort wel, want je bestudeert de Romeinse en Griekse cultuur en je legt verbanden met de maatschappij van vandaag.

6

Talentmodule Latijn 1ste jaar

4

1

Vanaf het eerste jaar verwachten we een grote studiediscipline: je zal elke dag een aantal woordjes onder de knie moeten krijgen. Grammatica en woordenschat ondersteunen namelijk je lees- en cultuurlessen. Na je eerste lessen Latijn kan je al zelfstandig een kleine tekst lezen.


Latijn 2de jaar Onze Latinisten krijgen in het tweede jaar een brede kijk op de wereld van economie, wetenschap, cultuur- en gedragswetenschappen in de geïntegreerde projecten ‘Academie’ en ‘Scientia’. Je pluist, met één oog op de iPad en het andere op het verleden, uit welke antieke sporen je kan terugvinden in onze cultuur, ons gedrag en onze portemonnee. Je zoekt uit of slavernij en kinderarbeid wel helemaal zijn afgeschaft. Je verdiept je in antieke architectuur: de Romeinen waren straffe ingenieurs! Je zal STEM in de oudheid én nu onderzoeken. Je bestudeert de Romeinse oorlogstuigen en bouwt je eigen katapult.

Na de 1ste graad In de 2de graad kan je alle richtingen uit: een al dan niet zwaarder pakket wiskunde of talen in Latijn-optie wiskunde en Latijn-optie moderne talen. Je kan ook één van de andere richtingen kiezen die we aanbieden. In de derde graad kan je zelfs Latijn-wetenschappen-wiskunde volgen, een combinatie van Latijn én genoeg wiskunde én wetenschappen als excellente voorbereiding op het hoger onderwijs.

Talentmodule Latijn 2de jaar Latijn: Taal en lectuur Klassieke cultuur en ICT

6

Project: Academie en Scientia Keuzevak: sport, economie of ICT

1

Speciaal voor jou ►► We meten ons op de Ken-je-Klassiekenquiz. Dit jaar vertegenwoordigt een sterk team onze school in de finale in Nederland. ►► Het 2de en 3de jaar gaat op tweedaagse naar het archeologisch park in Xanten.

►► We brengen een bezoek aan het Justitiepaleis en het Plantin-Moretusmuseum.

►► Onze vierdejaars trekken 2 dagen naar Trier.

►► Regelmatig plannen we ook uitstappen rond toneel en opera, exclusief voor de Latinisten.

►► In de derde graad kan je deelnemen aan de Latijnolympiades.

►► En wist je dat onze vijfdejaars naar Griekenland mogen? Een onvergetelijke reis!

7


STEM 1ste jaar Iets voor jou? Ben je erg geboeid door de wondere wereld van wiskunde en wetenschap? Keek je altijd uit naar de lesthema’s wetenschap en techniek in wereld­oriëntatie? Stel je vaak vragen als: ‘Hoe kan dit, en waarom?’. Wil je graag veel onderzoeken? Dan is de talentmodule STEM geknipt voor jou! STEM staat voor wetenschappen (Science), technologie (Technology), techniek (Engineering) en wiskunde (Mathematics). Je krijgt 4 uur extra STEM-vakken, geïntegreerd in STEM-projecten. Ze omvatten zowel toegepaste wiskunde als toegepaste informatica, techniek, programmeren en wetenschappen.

Op het programma Je verzamelt gegevens, analyseert en observeert, denkt na, overlegt in team en stuurt je experiment bij. Je ontwikkelt en ontwerpt een tunnelconstructie, test de stabiliteit d.m.v. een crashtest, onderzoekt en berekent het drijfvermogen van een romp of vlot, bestudeert de bodem rond onze vijver en ons bos, leert robots programmeren met Lego Mindstorms en nog veel meer.

8

Talentmodule STEM 1ste jaar STEM-wetenschappen Programmeren en ICT

4

Uitdaging op maat: Wiskunde, Frans of Nederlands

1

STEM bevordert je wiskundig en wetenschappelijk denken. Je leert denken als een ingenieur. We hopen dat je later een wetenschappelijke richting inslaat en zo misschien wel voor een gegeerd STEM-beroep kiest. Ook de talen zijn in deze richting belangrijk. Heel wat wetenschappelijke literatuur is immers in een vreemde taal geschreven.


STEM 2de jaar In de geïntegreerde STEM-projecten van het tweede jaar behandelen we thema’s als water, 3D-printen en oplosbaarheid vanuit een economisch, maatschappelijk, wiskundig en technologisch standpunt. ►► Voor het thema water is onze vijver een goed aanknopingspunt. We voeren ook allerlei waterzuiveringsexperimenten uit.

Talentmodule STEM 2de jaar STEM-wetenschappen Programmeren en ICT

Keuzevak: sport, economie of ICT

6

1

►► We gebruiken een 3D-printer. We bekijken 3D-brillen en hologrammen, de wiskunde achter 3D en zoeken naar 3D in het dagelijkse leven. Misschien ontwerp en print jij wel een fluo-gadget om aan je fiets te hangen? ►► Via chemie, wiskunde en diverse experimenten (o.a. ice-tea, zeepbellen en mayonaise maken) laten we je kennis maken met het begrip oplosbaarheid en de toepassingen ervan in het milieu.

Na de 1ste graad Je kan de richting Natuurwetenschappen optie STEM of Natuurwetenschappen - optie sport kiezen. Je kan ook één van de andere richtingen kiezen die we aanbieden, behalve Latijn. Iets voor jou? Bekijk ons volledige studieaanbod op pagina 12.

9


Taal en media 1ste jaar Iets voor jou? Heb je feeling voor talen en ben je erg creatief met taal? Hou je van toneel, film, lezen, cultuur en actualiteit? Wil je je graag verdiepen in nieuwe media, ook sociale media? Kriebelt het als we je vertellen dat je zelf met filmpjes, iPads, Pinterest, Storybird, Facebook en allerlei andere apps aan de slag mag gaan? Dan is onze talentmodule Taal en media écht iets voor jou.

Op het programma De 4 workshops binnen Taal en media werken soms ook samen in een project. Zo kan je bv. een jeugdjournaal bedenken, regisseren en uitwerken in verschillende talen. Je neemt een kijkje in een echte televisiestudio. Je speelt toneel, blogt of mailt in de drie mogelijke talen en leest je eigen gemaakte prentenboek (met Storybird) voor aan kleutertjes.

Talentmodule Taal en media 1ste jaar Atelier français English in action Creatief Nederlands

4

Media en ICT Uitdaging op maat: Wiskunde, Frans of Nederlands

1

In deze talentmodule staan spreken, lezen, schrijven en luisteren in het Nederlands, Frans én Engels centraal. Ook taalkundige en culturele onderzoeksvragen komen aan bod. Kiezen voor Taal en media betekent dat je 2 uur Engels krijgt vanaf het 1ste jaar.

10


Taal en media 2de jaar We zetten de interactieve projecten van het 1ste jaar verder. Een greep uit het programma: ►► Je gaat op zoek naar ‘taalfauwtjes’ in het dagelijkse leven. Je neemt foto’s, plaatst ze op de klasinstagram, verbetert ze en presenteert alles met Prezi. ►► Je stelt jezelf voor aan de hand van een moodboard.

Talentmodule Taal en media 2de jaar Atelier français English in action Creatief Nederlands

4

Media en ICT Project wetenschappen

2

Keuzevak: sport, economie of ICT

1

Project wetenschappen Je volgt in het 2de jaar de basisoptie Moderne talen - wetenschappen. Je proeft dus ook van de nodige wetenschappen.

Na de 1ste graad ►► Je maakt een promofilmpje over onze talentmodule met Moovly. ►► Het boek of de film? Je leest ‘De Bijzondere kinderen van Mevr. Peregrine’ en vergelijkt het met de film.

Je kan bijvoorbeeld de richting Moderne Talen of Economische wetenschappen - optie talen kiezen. Alle andere richtingen zijn ook nog mogelijk, behalve Latijn. Iets voor jou? Bekijk ons volledige studieaanbod op pagina 12.

►► Tijdens de kerstperiode maak je optische kerstillusies en schrijf je zelfgemaakte kerstkaartjes. ►► Je maakt een ‘Wat als’-filmpje. Je schrijft een klein script en voert het zelf uit.

11


Studieaanbod Hoger onderwijs

3de graad Bedrijfswetenschappen* Economie - Moderne Talen Economie - Wiskunde Informatie- en communicatietechnologie Taal- en communicatiewetenschappen* Latijn - Moderne Talen Latijn - Wetenschappen Latijn - Wiskunde Latijn - Wetenschappen - Wiskunde Wetenschappen - Moderne talen Wetenschappen - Wiskunde

2de graad Bedrijfswetenschappen Economische wetenschappen - optie talen Economische wetenschappen - optie wiskunde Latijn - optie talen Latijn - optie wiskunde

* in aanvraag

Moderne talen* Natuurwetenschappen - optie sport Natuurwetenschappen - optie STEM

1ste graad

12

Basisoptie Latijn

Basisoptie STEM-Wetenschappen

BasisoptieModernetalen-Wetenschappen

Talentmodule Latijn

Talentmodule STEM

Talentmodule Taal en media


CLIL Een extra uitdaging, die vind je zeker in CLIL: Content Language Integrated Learning. Dit is een werkvorm waarbij de leraar als instructietaal een vreemde taal gebruikt. Je kiest vrijwillig voor een CLIL-traject. We bieden dezelfde vakken ook nog in het Nederlands aan, als je niet voor CLIL kiest. De evaluatie gebeurt inhoudelijk op vakkennis, niet op de kennis van de vreemde taal. Je leert een taal uit de fouten die je maakt. In College Hagelstein krijgen de leerlingen het volgende aanbod: ►► 2de jaar: muziek in het Engels ►► 3de jaar: informatica in het Engels ►► 4de jaar: aardrijkskunde in het Engels ►► 5de jaar: biologie in het Engels Vanaf het schooljaar 2020-2021 starten we met de uitbouw van een Franstalig CLIL-traject. De voordelen van een CLIL-vak zijn eindeloos: ►► Je verbetert je communicatieve vaardigheden in de aangeboden vreemde taal. ►► Je hebt meer spreekdurf in de vreemde taal. ►► Het wakkert je doorzettingsvermogen aan. ►► Je doet extra je best om de nieuwe informatie te begrijpen: je beide hersenhelften worden aan het werk gezet. Je neemt de informatie beter op. ►► Je durft meer vragen te stellen. ►► Het is een extra troef voor latere hogere studies (bijvoorbeeld voor internationale uitwisselingen) én op de arbeidsmarkt.

“Ik hou van de Engelse taal en vind het fijn dat ik in het Engels kan musiceren. De leerkracht helpt me als ik het juiste Engelse woord niet vind. We krijgen alleen punten voor muziek en niet voor de taal.” Myrthe Duyck, 2 Latijn

“Informatica in het Engels is echt niet moeilijker. Al onze software staat ook in het Engels ingesteld, handig voor later. De leerkracht geeft enthousiast les en geeft feedback over ons gebruik van het Engels. Het is voor mij een uitdaging en een heel positieve ervaring.” Nicolas Lenz, 3 Latijn-Wiskunde

“We kregen in september een verklarende woordenlijst met de vaktermen. Nu begrijpt iedereen de leerkracht vlot én we spreken zelfs spontaan Engels onder elkaar in de les. Het is duidelijk dat het kennisniveau van aardrijkskunde hetzelfde is als dat van de medeleerlingen die aardrijkskunde in het Nederlands volgen.” Lotte Van Marcke, 4 Latijn-Wiskunde

13


Ontmoetings­ dagen De eerste schooldagen in Merkenveld Elk jaar trekken we begin september op ontmoetingsdagen naar Merkenveld, nabij Brugge. Je leert er je nieuwe vrienden op een andere, leuke manier kennen. Je krijgt er de eerste lessen en leert er leren. Je krijgt studietips en via sport en spel bekijk je je leraren daarna door een andere bril.

“Ik voel me hier heel erg gelukkig; het is een superschool! Je kan bij elke leraar wel terecht als er iets is.” Rosalie Van Raemdonck, 1 Latijn

“Ik kan hier mijn talenten ontdekken op een leuke én leerrijke manier.” Femke Van der Poel, 1 STEM

“De leerkrachten kennen je hier echt omdat het niet zo een grote school is.” Wouter Uytterhoeven, 1 Latijn

“Iedereen is hier erg open naar elkaar en dat vind ik erg fijn!” Sita Op de Beeck, 1 Taal en media

“We hebben een prachtige grote speelplaats en er is een lekker en uitgebreid schoolrestaurant!” Maxine Van den Bosch, 1 STEM

14


Laptops, iPads en notebooks De flexibele wereld van morgen: nu al in jouw klas College Hagelstein kiest bewust voor diverse vormen van technologie. We hebben zowel iPads, laptops als notebooks waarmee je in de klas kan werken. Op dit moment hebben we ongeveer 1 toestel per 2 leerlingen, ideaal om samen te werken. Als leerling leer je zo met verschillende soorten leermiddelen omgaan. Je kiest ook zelf je leerstijl: leer ik beter uit mijn handboek, noteer ik beter op papier of op de computer? Onze leerlingen hangen niet vast aan één vorm van hardware of aan een specifiek softwarepakket. We leren ze flexibel omgaan met verschillende vormen ervan. Hierdoor verloopt het inzetten van technologie bij het oplossen van problemen of het beantwoorden van onderzoeksvragen efficiënter én effectiever. Flexibiliteit is een belangrijke competentie in de 21ste eeuw.

Mediawijsheid We bereiden onze leerlingen voor op en leren ze functioneren in een maatschappij waar (sociale) media alomtegenwoordig zijn. We brengen onze leerlingen etiquette, waarden en normen bij omtrent het gebruik van digitale (sociale) media. We besteden hierbij graag aandacht aan het sociale aspect (pesten, sexting enz.). We leren hen op een positieve manier omgaan met media en wijzen hen op de mogelijke gevaren ervan.

Computationeel denken Computationeel denken (of robot-denken) is een manier om eenvoudige of ingewikkelde problemen in stappen op te lossen. Problemen logisch en algoritmisch kunnen oplossen én weten hoe een computer of robot ‘denkt’ is belangrijk voor ICT-inzicht.

15


Middagactiviteiten Tijdens de middag zitten leerlingen niet stil in College Hagelstein. We organiseren allerlei middagactiviteiten. Er is voor elk wat wils!

Schoolband Bespeel je een instrument, zing je graag of heb je gewoon een ritmisch gevoel? Kom dan samen met ons musiceren in onze schoolband.

Dansen

Heb jij last van de dans­­microbe? Samen met de ouderejaars leren we onszelf choreografieën aan. Hip hop, popdance, videoclipdance, we proberen het allemaal uit. Je hoeft hier niet geweldig goed in te zijn, plezier maken is belangrijker. College Hagelstein is the place to dance!

Knutsel- en handwerkatelier Team 10 Team 10 is een groep geëngageerde leerlingen uit de eerste graad die zich inzet voor het goede doel. We kiezen samen verschillende projecten uit doorheen het schooljaar en zamelen geld in voor organisaties als Rode Neuzendag, Kom op Tegen Kanker, ... Het resultaat is altijd verrassend lekker!

16

Werk je graag creatief met je handen? Schilder of teken je graag? In het atelier maken we allerlei ­hebbedingetjes zoals een sleutelhanger om aan je rugzak te hangen of een gsm-hoesje.


Expressie Hou je van toneelspelen, doe je graag eens gek, of kruip je graag in de huid van iemand anders? Dan is deze middagactiviteit iets voor jou!

Gezelschapsspelletjes Rummikub, UNO, Cluedo, Carcassone, Jungle­speed ‌ allerlei soorten spelletjes staan klaar om samen met je (nieuwe) vrienden uit te proberen.

Middagsport Tijdens de middag kan je het tegen elkaar opnemen in competities voetbal, basketbal en zaalhockey. De leerlingen van het derde of vierde jaar Wetenschappen-sport zijn scheidsrechter en begeleiden je met het materiaal.

Grieks Kan je maar niet genoeg krijgen van de oude Grieken met hun goden, helden en monsters? Tijdens de middagactiviteit Grieks ontdek je met een beetje hulp van de leerkracht spannende verhalen van Grieken voor Grieken en dat helemaal in het Grieks! Geen voorkennis vereist!

17


Actieve school Hagelrock Het einde van het schooljaar vieren we in stijl met een zelf georganiseerd festival. Leerlingen treden op met hun bandje, dansen, presenteren ... Er zijn rand­activiteiten zoals een crashtest, een beautysalon, een makeyour-button-bar, panna-voetbal, verse ijsjesverkoop ...

Peters en meters Onze tweedejaars zijn je buddy. Ze leren je de school nog beter kennen en geven je tips and tricks.

Verkeersdag De dode hoek van een vrachtwagen ervaren, samen in groep leren fietsen, weten waarom je best een helm draagt. Het komt aan bod in de verkeersdag voor onze eerstejaars.

Dag van de jeugdbeweging In een jeugdbeweging? Daar mag je fier op zijn! Iedereen mag één dag in zijn of haar uniform naar school komen. We spelen ’s middags op het sportveld plein- en tikspelen zoals ‘Dikke Bertha’, Vlaggenstok en nog veel meer.

18


Superklas Elk jaar strijden de eerstejaars sportief voor de ‘Superklaswissel­beker’: verspringen, korfbal, hindernissen­parcours ... Iedereen geeft het beste van zichzelf en alle leerlingen hebben dolle pret.

Economiedag In een notendop komen alle leerlingen van het tweede jaar alles te weten over ‘geld en financiën’. Hoe werkt ‘economie’? Hoe kan je je eigen (spaar)geld goed beheren en besteden, wat zijn je rechten als ‘consument’? Wat is RSZ? Een interactieve beurs met ‘proevertjes’ maakt je prijsbewust.

Gezondheidsdag Roken met een Spa-flesje, in alcohol gedrenkte eieren bestuderen, het geluid van je favoriete liedje op je smartphone meten … Via allerlei wetenschappelijke proefjes tonen we de negatieve effecten van roken, alcohol en te luide muziek aan. We maken ook gezonde snacks en houden een gezondheidsquiz. Zo kunnen we er weer tegenaan!

Goed in je vel Pesten tolereren we niet. We zorgen ervoor dat je je goed kan voelen op school. De voorstelling Respect4You met een getuigenis van een ex-doelwit van pesten is altijd een schot in de roos. De ander écht leren kennen, aanvaarden en respecteren is één van de doelen van de felgesmaakte Challenge Day. In de Engelstalige workshop Coloured Glasses onderzoek je je eigen houding en tolerantie t.o.v. andere culturen.

Wereldmeerdaagse Het eerste en tweede jaar komen twee dagen in Mechelen samen tijdens de Wereldmeerdaagse. Ze discussiëren over de klimaatproblematiek.

19


Trots op onze leerlingen Betrokken en geëngageerde wereldburgers Leren ‘leven’ en functioneren in de maatschappij vinden we even belangrijk als kennis. Ons grote hart voor iedereen tonen we door deelname aan heel wat projecten die leerlingen vaak zelf voorstellen via de leerlingenraad. ►► Team 10 kookt en verkoopt lekkers voor Rode Neuzendag, de Warmste Week, Kinderkankerfonds. ►► De 3de graad organiseert een kerstmarkt tijdens het oudercontact. De opbrengst ging dit jaar naar Growing Champions, een project voor kwetsbare jongeren in Zuid-Afrika. ►► Voor het Kankerproject organiseert 4 Wetenschappen een sponsorloop. ►► Alle leerlingen kiezen zelf het goede doel waarvoor ze zich willen inzetten tijdens de vastenactie. ►► De vierdejaars hebben een sociaal engagement in een woonzorgcentrum, een kleuterschool of een socio-culturele organisatie. ►► Onze 3de graad werkt via YOUCA vrijwillig één dag gratis. De leerlingen staan hun loon af aan jongeren in het Zuiden.

Wedstrijden en projecten We zijn een kwaliteitsvolle school en meten ons graag met anderen. De lat kan immers altijd dat beetje hoger: ►► Onze Masters in spe dagen we uit door mee te doen aan allerlei olympiades (Latijn, Wiskunde, Frans, Engels, chemie, aardrijkskunde) en wetenschappelijke wedstrijden, zoals Ladies@Science, Wiskunnend Wiske …

20


►► Onze STEM-wetenschappers kunnen een halve dag meedraaien in het kankeronderzoekslabo van prof. dr. Swinnen. ►► Creatief ondernemen en oplossingen bedenken kan tijdens de Sci-Tech Challenge. ►► In het Katapultproject van KULeuven InnovationLab maken zesdejaars zelf een katapult uit onderzochte en zelf gemaakte composietstoffen. ►► Het 6de jaar heeft een wetenschappelijk uitwisselingsproject met het Italiaanse Liceo Scientifico Magrini in Italië. ►► Onze wetenschappers in spe trekken naar de chemiedagen aan de UA. ►► Onze leerlingen van 6 Accountancy & IT (Bedrijfswetenschappen) lopen stage in een bedrijf.

Uitstappen en reizen ►► We geven onze derdejaars een taalbad in Luik. ►► Alle vierdejaars kunnen gaan langlaufen in de Ardennen. ►► In het 5de jaar trekken we 3 dagen naar Parijs en kan je mee met de Griekenlandreis. ►► In het 6de jaar zijn er buitenlandse reizen naar Berlijn, London of Italië. ►► We verruimen graag je blik door uitstappen naar de Westhoek, Kazerne Dossin (Fort Europa), mensenrechtenwandelingen, multiculturele dagen, musical 40-45 … Elk jaar zijn er weer andere mogelijkheden. Houd onze website en facebookpagina in het oog.

21


Zoë Hensmans Afgestudeerd in Latijn-Moderne talen in 2017, studeert Kunstwetenschappen aan KU Leuven.

Trots op onze oud-leerlingen Jordi Cools

“Ik heb me altijd thuis gevoeld op College Hagelstein. De school gaf mij een goede basis om verder te studeren en bood een omgeving waar ik kon groeien als persoon en mijn talenten kon ontwikkelen. Momenteel studeer ik Kunstwetenschappen aan de KU Leuven, waarbij de interessante lessen Latijn en geschiedenis nog steeds hun vruchten afwerpen. Een ander pluspunt is dat de school buiten de stad is gelegen, waardoor ik elke dag kon genieten van een mooie fietstocht in een groene omgeving!”

Afgestudeerd in Wetenschappen-Wiskunde in 2017, studeert Geneeskunde aan KU Leuven. “Meer door elkaar, dat is wat College Hagelstein voor mij betekent. Een school met oog op het individu om bij te dragen aan het collectief. Een plaats waar je als leerling graag gezien voelt en de leerkrachten de persoon steeds voor de student weten te plaatsen. In deze groene omgeving kreeg ik de kans en de ruimte open te bloeien en werd de stem van de leerling steeds aanhoord. De verdraagzaamheid, de collectiviteit en het respect dat ik hier vergaarde zijn kwaliteiten die ik nog steeds hoog in het vaandel draag en die in mijn verdere studieloopbaan reeds erg van pas zijn gekomen.”

Sydney Vercammen Afgestudeerd in Latijn-Wiskunde in 2017, studeert Communicatiewetenschappen aan KU Leuven.

Redouane El Hahoui Afgestudeerd in Economie-Moderne talen in 2017, studeert Lerarenopleiding aan Thomas More Mechelen. “Wanneer ik aan College Hagelstein denk, denk ik meteen aan deze kernwoorden: liefdevol, groepsgevoel, toegewijd en last but not least, kwaliteitsvol! Ze hebben me gemaakt tot wie ik vandaag de dag ben. Ik kan met een opgeheven hoofd terugblikken op de tijd in Hagelstein. Ze hadden oog voor ieder individu maar creëerden toch een groepsgevoel. Dit vond ik super! Nu ik als leerkracht in spe ook les moet geven aan verschillende scholen, kan ik toch zeggen dat ik het geluk heb gehad om mijn middelbare schoolloopbaan in Hagelstein af te sluiten. Soms spreek ik nog met mijn kameraden over de tijd in Hagelstein. We spreken over de leuke gebeurtenissen en over hoe deze school ons heel goed heeft voorbereid in onze verdere studies! Bij deze wil ik dus College Hagelstein bedanken voor de mooie jaren!”

22

“First things first: College Hagelstein was voor mij een zeer degelijke voorbereiding op mijn studies aan de universiteit. Zelfs statistiek was voor mij niet het gevreesde struikelblok. Maar een middelbare school kiezen draait om meer dan alleen kwaliteitsvol onderwijs. Omdat Hagelstein zo’n kleine school is vind je er meteen je weg, letterlijk en figuurlijk. Na amper een week voelde ik mij al helemaal thuis en na 6 jaar kende ik zo goed als alle leerlingen van mijn jaar, kende bijna elke leerkracht mij (en beter dan ik dacht), had ik onbeschrijfelijk veel mooie herinneringen en vrienden voor het leven gemaakt. Hagelstein is een beetje een underdog tussen alle grote scholen, maar mocht ik mijn middelbare schoolcarrière 10 keer moeten overdoen, dan zou ik 10 keer opnieuw voor College Hagelstein kiezen.”


Dries Croonen Afgestudeerd in Wetenschappen-Wiskunde in 2017, studeert Bio-ingenieurswetenschappen aan KU Leuven. “College Hagelstein was altijd een heel leuke maar ook een goede school. Je hebt er een nauwe band met de leraren waardoor het nadien altijd zeer leuk is om nog eens een babbeltje met hen te doen. Op het moment zelf besef je het misschien niet direct maar wat ze je er leren blijkt achteraf altijd zeer zinvol. Ik studeer nu al voor het tweede jaar bio-ingenieur in Leuven en ik merk nog bijna elke dag dat je vaak veel dingen hebt geleerd die ze op andere scholen nooit gezien hebben dus de leraren hebben zeker en vast geen gebrek aan motivatie. Daarbovenop is het nog eens in een heel rustige omgeving waar je geweldige vriendschappen kan opbouwen die je nadien ook je hele leven kan meedragen.”

Jesse Demeulemeester Afgestudeerd in Wetenschappen-Wiskunde in 2016, studeert Ingenieurswetenschappen aan KU Leuven. “Ik kijk zeker met een positief gevoel terug naar de zes jaar die ik heb doorgebracht op College Hagelstein. De school heeft mij goed voorbereid op mijn universitaire studies van burgerlijk ingenieur. Mede hierdoor won ik dit jaar een Best Student Award aan de faculteit ingenieurswetenschappen. Wat me in eerste instantie ook aansprak aan College Hagelstein was de kleinschaligheid van de school en de rustige ligging. Ik kan de school alleen maar aanraden.”

Jarne De Nies Afgestudeerd in Wetenschappen-Wiskunde in 2017, studeert Ingenieurswetenschappen aan KU Leuven.

Kato Beke, Afgestudeerd in Boekhouden-Informatica in 2017, studeert Accountancy-fiscaliteit aan Thomas More Mechelen

“College Hagelstein is een school waar de leerling écht centraal staat. Door de goede band met de leerkrachten en secretariaatsmedewerkers voel je je als leerling steeds thuis op school. Elke leerling wordt er dan ook begeleid op maat, zodat iedereen zich volledig kan ontplooien als jongvolwassene. Verveeld heb ik me er echter nooit, zowel de lessen als de gesprekken met mijn buurman bevatten meer dan voldoende interessante anekdotes. Het is een plaats waar veel geleerd, maar minstens evenveel gelachen kon worden! Ten slotte heb ik in College Hagelstein een brede, wetenschappelijke basis gelegd, waarvan ik tot op heden nog de vruchten pluk in mijn studie.”

“College Hagelstein was voor mij een school waar ik mezelf kon zijn, toffe vrienden maakte en veel leuke momenten beleefde. Zo vond ik de uitstappen naar Parijs, Londen, Braives, Antwerpen, … heel fijn. De leerkrachten en secretariaatsmedewerkers zijn zeer behulpzaam. Ik heb op Hagelstein ook veel bijgeleerd. De vakken Nederlands, Frans, Engels, informatica en bedrijfseconomie zijn een enorme hulp geweest bij het maken van mijn GIP en hebben me goed voorbereid op mijn hogere studies. Ik kreeg ook de kans om 2 weken stage te doen in een boekhoudkantoor waarbij ik heel wat ervaring opdeed. Op die manier kreeg ik alvast in het middelbaar een inkijk in mijn latere beroepsmogelijkheden. Ik kijk met veel plezier terug op mijn schooltijd in College Hagelstein.” 23


Veilig naar school Fluoactie: wij zien jou graag! We willen al onze leerlingen sensibiliseren én aanmoedigen om meer zichtbaar in het verkeer te zijn, zeker tijdens de donkere wintermaanden. Hoe werkt de fluoactie? Er zijn ’s ochtends onverwachte controleacties aan de fietsenstallingen. Wie fluo en/of reflecterend materiaal draagt (hesje, hoes), krijgt onmiddellijk een beloning. Wie daarbovenop een helm draagt, krijgt een dubbele beloning.

Fluodag

Verkeersweek

Op de internationale fluodag willen we fluo weer hip maken en reiken een prijs uit aan de klas die het beste en het meest in fluo verkleed naar school komt. De winnende klas krijgt een fluogele prijs: gratis een bord lekkere frietjes.

Veiligheid in het verkeer vinden we erg belangrijk bij ons op school. We houden in het eerste jaar een heuse verkeersdag met workshops. Voor de leerlingen van het tweede tot en met het zesde jaar zijn er ook aangepaste activiteiten tijdens de verkeersweek. ►► Onze ouderraad geeft alle eerstejaars een kwaliteitsvolle rugzakhoes met het logo van de school cadeau. Dankjewel!

24


Bereikbaarheid Met de fiets We moedigen onze leerlingen aan om met de fiets naar school te komen. ►► Heel wat veilige fietsroutes of fietsstraten leiden naar onze school. ►► Er staan gemachtigd opzichters om onze fietsers veilig te laten oversteken. ►► Eind augustus nodigen we alle eerstejaars uit om samen in groep de voor jou meest veilige fietsroute naar school te verkennen.

Met de bus De schoolbus ‘Waver scholen’ stopt aan College Hagelstein. Je kan onze school dus goed met het openbaar vervoer bereiken. Meer info op onze website en op delijn.be. ►► 510 Mechelen – Putte – Beerzel – Heist-op-den-berg ►► 511 Mechelen – Heist-op-den-berg – Beerzel ►► 528 Mechelen – Bonheiden – Peulis – Waver Scholen ►► 529 Tremelo – Schriek – Putte – Waver Scholen ►► 538 Mechelen – Bonheiden – Rijmenam – Waver Scholen ►► 539 Keerbergen – Peulis – Rijmenam – Bonheiden – Waver Scholen ►► 558 Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Waver Scholen ►► 561 Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Berlaarbaan – Lier ►► 569 Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Hagelstein – Koningshooikt – Lier

Met de auto Via de R6 en de Berlaarbaan kan je onze kiss and ride-zone bereiken. Er geldt aan de school een snelheidsbeperking van 30 km per uur.

25


Praktisch Jouw schooldag 8.00 uur

Schoolpoorten open

8.35 uur

Alle leerlingen zijn op school

8.40 uur

Start 1ste lesuur

10.20 uur

Ochtendpauze

10.35 uur

Start 3de lesuur

12.15 uur

Middagpauze

13.15 uur

Start 6de lesuur

15.45 uur

Einde lessen

16.00 uur

Gratis avondstudie, inhaalles of huiswerkklas

Schoolrestaurant De middagpauze duurt één uur. We hebben een modern en goed uitgerust schoolrestaurant waar je lekkere warme maaltijden, soep, snacks, belegde broodjes, salades, extra groenten en dessertjes kan verkrijgen. Je kan ook je eigen lunchpakket meenemen. Je betaalt met een kaart waar je ouders vooraf een saldo op hebben gestort. Elke middag kan je naar één van de interessante middagactiviteiten gaan (zie p. 16).

Avondstudie De lessen eindigen om 15.45 uur. Je kan van 16.00 tot 17.30 uur gratis naar onze avondstudie. Je kan er je taken maken (eventueel op een laptop) en rustig studeren. Tijdens de examens kan je ook ’s middags rustig op school studeren.

26

Inhaallessen en huiswerkklas Was je ziek? Wil je je even bijspijkeren voor een bepaald lesonderdeel? Voor de leerlingen van het 1ste tot en met het 3de jaar zijn er voor de hoofdvakken vaste inhaallessen van 15.45 tot 16.35 uur. In de 1ste graad zetten we je graag op weg in de huiswerkklas, als je daar behoefte aan hebt.

Schoolmateriaal Je kan een locker huren waar je al je spullen (bv. je fietshelm) gemakkelijk in kwijt kan. Werkboeken koop je aan, handboeken kan je huren van de school. Je ouders kunnen je resultaten opvolgen via het puntenboek in Smartschool en kunnen via hun eigen co-account eenvoudig je leraren en directie bereiken.


Wij zijn er voor jou

r inte or De W ördinat n e o e l c h t h a c K gis ago Ped d graa 1ste

Schoolteam en etel n en n Go e i r t mee e Ka lg ra cteu leid Dire h be gisc o g a ped

Klassenleraar Het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders is je klassenleraar. Hij/zij coacht jou en moedigt je aan. Deze leraar volgt elke leerling van zijn klas van zeer nabij op. Je kan altijd bij je klassenleraar terecht wanneer je problemen hebt in verband met je studie of persoonlijke situatie.

rins atie Dep anis e l r lorg o Vee o r sch cteu Dire

De leerlingenbegeleiders Je kan met vragen of problemen ook terecht bij onze interne leerlingenbegeleiders. Zij bekijken met jou mogelijke oplossingen en volgen je verder op.

Pedagogisch graadcoördinator Mevrouw De Winter volgt in nauw overleg met de directie, de klassenleraren en de leerlingenbegeleiders alle leerlingen van de eerste graad op.

Directie

Het secretariaat Hier kan je terecht voor 1001 dingen: iets vergeten, iets verloren, een praktisch probleem? Zij zijn luisterend oor en oplossers in één! Samen met onze 90 leraren staan zij elke dag opnieuw voor jou klaar. ►► Heb je een suggestie, een vraag, een probleem, een topidee: spreek zeker iemand van ons schoolteam aan!

Mevrouw Goetelen en Mevrouw Deprins laten samen de school pedagogisch en administratief op rolletjes lopen. 27


Jouw toekomst in College Hagelstein! Infodag voor 11- en 12-jarigen met proeflesjes Zaterdag 16 maart 2019 van 10.00 tot 17.00 uur ►► Rondleidingen, proeflesjes en meer info over het nieuwe studieaanbod. ►► Schrijf je in voor de proeflesjes via www.collegehagelstein.be. Proeflesje 1: 10.15 - 11.00 uur

Proeflesje 2: 11.15 - 12.00 uur

Talentmodule Latijn OF Talentmodule STEM OF Talentmodule Taal en media

Talentmodule Latijn OF Talentmodule STEM OF Talentmodule Taal en media

Proeflesje 3: 13.15 - 14.00 uur

Proeflesje 4: 14.15 - 15.00 uur

Talentmodule Latijn OF Talentmodule STEM OF Talentmodule Taal en media

Talentmodule Latijn OF Talentmodule STEM OF Talentmodule Taal en media

Infodag en start inschrijvingen Zaterdag 27 april 2019 van 13.00 tot 17.00 uur ►► Rondleidingen en meer info over het nieuwe studieaanbod.

Bijkomende inschrijvingsmomenten

Berlaarbaan 229 2860 SINT-KATELIJNE-WAVER T 015 55 19 79 www.collegehagelstein.be info@collegehagelstein.be www.facebook.com/collegehagelstein

Telkens na telefonische afspraak vanaf 29 april 2019 (015 55 19 79)

Inschrijvingen zomervakantie voor eerstejaars ►► donderdag 27 juni 2019: 13.00 - 19.00 uur ►► vrijdag 28 juni 2019: 10.00 - 17.00 uur ►► zaterdag 29 juni 2019: 10.00- 13.00 uur ►► maandag 1 juli 2019: 10.00 - 13.00 uur en 16.00 - 19.00 uur ►► dinsdag 2 juli 2019: 10.00 - 13.00 uur en 16.00 - 19.00 uur Inschrijvingen zomervakantie voor 2de- tot 6de-jaars ►► woensdag 3 juli 2019: 10.00 - 13.00 uur ►► donderdag 5 juli 2019: 10.00 - 13.00 uur en 16.00 - 19.00 uur Inschrijvingen zomervakantie voor iedereen ►► maandag 19 augustus tot en met vrijdag 23 augustus 2019: 10.00 - 12.00 en 14.00 - 16.00 uur ►► vanaf maandag 26 augustus 2019: na telefonische afspraak (015 55 19 79)

College Hagelstein V.U.: Francis Van Caer, vzw KITOS, Tervuursesteenweg 2, 2800 MECHELEN

Profile for Communicatie College Hagelstein

Infobrochure College Hagelstein 2019-2020  

Infobrochure College Hagelstein met het nieuwe studieaanbod in onze talentmodules.

Infobrochure College Hagelstein 2019-2020  

Infobrochure College Hagelstein met het nieuwe studieaanbod in onze talentmodules.

Advertisement